Co jíst a co nejíst

Autoři:
MUDr. Hana Krejčí, Ph.D., MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D.

Pracoviště: Interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze

Vloženo: 15. 3. 2018


vhodné

nevhodné

Přílohy

tepelně upravená zelenina, saláty, luštěniny, vařené brambory (lépe ve slupce), hnědá, parboiled a basmati rýže, těstoviny „al dente“ (lépe celozrnné), pohanka, jáhly, bulgur, quinoa, ječné kroupy, vločky

smažené brambory (hranolky), pečené brambory, knedlíky, noky, kulatá bílá rýže, jasmínová rýže, bílé těstoviny do měkka, kuskus, instantní bramborové a obilné kaše, kaše z bílé krupice

Pečivo

kvalitní kvasové pečivo, žitné pečivo, celozrnné nedobarvené pečivo, chléb typu Šumava, „večerní“ pečivo, knackebrot

sladké pečivo, croissanty, bílé rohlíky a housky, veka, bagety, hnědé dobarvené pečivo (kaiserka), toustové chleby, křehké plátky, rýžové chlebíčky, suchary

Zelenina

jakákoliv čerstvá, tepelně upravená, kvašená, nejlépe ke každému jídlu

sterilovaná ve sladkokyselém nálevu, zeleninové chipsy

Ovoce

čerstvé, mražené, 1 kus/hrst max. 1-2x denně

kompoty, slazené ovocné přesnídávky, marmelády, kandované, pozor na banán, mango, ananas, kaki, hroznové víno, meloun a sušené ovoce

Mléko a mléčné výrobky

plnotučné mléko, acidofilní mléko, kefír, zákys, podmáslí, bílé plnotučné jogurty, tvaroh, čerstvé i zrající sýry

ochucené výrobky (ovocné jogurty, tvarohy, pribináčky, mléčné rýže, pudinky, mléčné a kysané ochucené nápoje), nízkotučné a odtučněné mléko a mléčné výrobky, tavené sýry

Bílkoviny

maso drůbeží i červené, játra, ryby, mořské plody, vejce, sýry, šunka „od kosti“

uzeniny a další zpracované masné výrobky, masové konzervy, rybí prsty

Tuky

máslo, zastudena lisované oleje, kvalitní sádlo a slanina, ořechy, semínka

částečně ztužené a ztužené tuky, margaríny, rafinované oleje

Pochutiny

v malém množství hořká čokoláda ≥ 70%, nesladká čerstvá a kysaná smetana, žvýkačka bez cukru, domácí štrůdl bez cukru, palačinka bez cukru atd.

sladkosti, sušenky, oplatky, zákusky, mléčná čokoláda, müsli a ovocné tyčinky, slané pochutiny (krekry, chipsy, popcorn atd.)

K doslazení

v malém množství stevie, xylitol, erythritol

bílý a hnědý cukr, med, sladěnky, sirupy, melasa, umělá sladidla

Ochucovadla

nesladká hořčice, nesladká majonéza, pesto, zakysaná smetana s bylinkami, nesladký ocet, bylinky, koření

kečup, dresinky, majonézy, hořčice a hotové omáčky s cukrem/medem, sladké octy (balsamico)

Nápoje

voda, voda ochucená šťávou z 1 citrusu, hořké kakao, Caro, melta, čaj, káva (neslazené)

džusy, smoothie, limonády, pivo, alkohol, nápoje s umělými sladidly, sladké kakao, káva a čaje, sypané ovocné čaje