MUDr. Dagmar Bartášková

Pracoviště: Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4

Dovolte mi, abych se představila

Jmenuji se Dagmar Bartášková, v roce 1993 jsem získala titul MUDr. na Univerzitě Karlově v Praze. Atestaci z vnitřního lékařství jsem složila v roce 1996, další atestaci z diabetologie pak v roce 2002. A níže je pohled na můj profesní a trochu i osobní život.

Fáze první: klinika v Motole

Lékařské zkušenosti jsem získala na interní klinice fakultní nemocnice v Praze v Motole, kde jsem pracovala od roku 1993 do roku 2019. Nejprve na jednotce intenzivní metabolické péče, poté v diabetologické ambulanci. Práce na klinice mě naučila nebát se používat inzulín a moderní postupy a technologie v léčbě diabetu. (inzulínové pumpy, kontinuální monitoraci glykémie). Od roku 2002-2019 jsem se věnovala mimo jiné speciální ambulanci pro léčbu těhotných diabetiček.

Fáze druhá: založení a vedení soukromé ambulance diabetologické a endokrinologické

Od roku 2007 dosud pracuji v soukromé ambulanci na Praze 4 a v Příbrami. Spolu s kolegy jsme vytvořili prostory, kde učíme pacienty s diabetem 1 i 2. typu jak zvládnout svoji nemoc. Jak předejít komplikacím. Proto kromě cukrovky řešíme též nemoci přidružené: vysoký krevní tlak, poruchy štítné žlázy, obezitu, vysokou hladinu cholesterolu.

Mým celoživotním mottem je “ slovo NEJDE neexistuje“. Nutím tedy své pacienty, aby se sami více zapojili do léčby cukrovky.

www.diabetologiepraha4.cz, www.diabetologiepribram.cz

Fáze třetí: příprava edukačních projektů pro diabetiky

Mimo práci v diabetologické ambulanci věnuji hodně času přípravě edukačních článků pro pacienty s diabetem. Pro úspěšnou léčbu diabetu je totiž velmi důležité, aby pacient pochopil a také chtěl provádět lékařem doporučené postupy. Proto jsem spolu s kolegy vytvořila blogg: ocukrovce.cz. Zde si můžete vyhledat články na témata, která souvisejí s léčbou cukrovky a na která jste se během návštěvy u lékaře zapomněli zeptat. Například pohled na tolik diskutovanou ketogenní dietu.

Pro pacienty jsme dále spolu s kamarádkou a kolegyní MUDr. Vlaďkou Nekvindovou natočily krátká videa a připravily webové stránky, která pacientům ještě více pomáhají naučit se a správně pochopit, jak zvládnout cukrovku. Náš projekt jsme nazvaly Dobrý cukr. Protože mít dobrý cukr (tedy hladinu cukru v normálních mezích) je pro předcházení komplikacím zásadní.

Viz také Youtube kanál  Dobrý cukr, viz: www.dobrycukr.cz

Fáze čtvrtá: celoživotní vzdělávání:

Pravidelně se účastním odborných konferencí a školení, abych měla přístup k nejnovějším informacím v léčbě diabetu. V průběhu let jsem se účastnila několika stovek klinických studií, kde se podílíme na vývoji nových léků.

Fáze pátá: volný čas, rodina

Doma mám dva mladé muže (děti) na prahu dospělosti. Spolu s manželem mě podporují v mých celoživotních vášních. Tou největší je sport: tenis, jízda na kole v brdských lesích, chůze v horách, společenský tanec. Kdybych nebyla lékařkou, určitě bych pracovala jako zahradní architekt, proto řadu hodin trávím úpravami a vylepšováním zahrady.

Sportem i pomáháme. Od roku 2017 organizuji každoročně charitativní cyklistický závod v Brdech, kde výtěžek putuje lidem s postižením zraku (organizaci Okamžik).

Poslední volné chvilky, které mi zbývají budu věnovat spolupráci na projektu cukrovka.cz, kde se můžete dozvědět o cukrovce úplně všechno.

Těším se na Vše dotazy