Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

880 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zkusila jsem změření cukrovky vpichnutí jehlou od mého táty do prstu, protože on si tím měří cukrovku ale ne tak často. Dostala jsem strach, že se tím něco přenese, neviděla jsem tu jehlu, jestli byla nějak očištěná, dělal to táta. Mám strach, aby se přes tu jehlu do mé krve něco nepřeneslo.

    Odpověď

    Milá Míšo, každý pacient s diabetem by měl mít svoje vlastní zařízení pro vpich na odběr glykémie.

    Je také možné pouze použít novou lancetu, ale i tak je lepší „píchátko“ nikomu nepůjčovat. Ostatně, do prstu se dá píchnout i samotnou lancetou, jen musí být nová.

    Použitou jehlou se mohou do těla přenést různá onemocnění, např. hepatitida ale také případně AIDS. Samozřejmě jen pokud osoba, která jehlu před tím užívala, byla nakažená, což je dost výjimečné, ale v praxi možné. Nejčastěji se jedná o opakované použití jehel po někom, koho neznáte, což ale dělají většinou jen drogově závislí lidé, když si nejsou schopni opatřit jehly sterilní.

    Pokud jde o použití v rodině, tak je opravdu přenos nějakého onemocnění krajně nepravděpodobný. Stejně nepravděpodobný je přenos od přítele či známého, kterého znáte a víte, že žádnou chorobo netrpí. Možné to ale je, protože člověk nikdy nemůže vědět, zda je ta osoba opravdu zdráva.

    Trochu komplikovaný je tento problém v nemocnici, kdy se např. sestra poraní nějakou jehlou, kterou někdo vyhodil do odpadu (což se ale nesmí). Potom neví, od koho jehla pochází a musí být opakovaně vyšetřena a sledována.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, uz x dni studuji a ctu vse okolo glykemie. Chapu tedy dobre, ze hodnoty rano by meli byt do 5,6, podobne i behem dne, kdyz je clovek mezi jidly. V prubehu, kdyz zacnete jist, by glykemie nemela prekrocit 7,8 ani behem hodiny, dvou? Jen kdyz si clovek da velkou sacharidovou naloz, muze to na chvilku vyskocit vic, ale urcite ne vic jak 10? Chapu to tedy dobre? Kdyz se provani ogtt, tak se nezjistuje, nestli clovek mel vic jak 7,8, ale je pro Vas dulezite, ze to za ty dve hodiny spadlo? To same, kdyz se dela ogtt u tehotnych, tam maji toleranci 9,9 do hodiny.. a kdyz si vezmu, ze kolikrat si clovek vezme dva zakusky a ma hned 75g sacharidu, takze i zdrave tehotne to muze vyskocit takto vysoko a to nevadi? Chapu, ze test je cista glukoza a nalacno, ale stejne toho clovek ve strave muze docilit celkem snadno. A posledni otazka, hodnota lacna, by se mela merit po probuzeni, dejme tomu, ze ma clovek 5,1..ale za dve hodiny, kdyz vstane, tak hodnota je treba 5,6. Takze opet jsme u toho, za jak dlouho se clovek dostane k lekari s bude odebrana krev. Ma se clovek ridit lacnou po probuzeni nebo i po 2h, co se hybete a jeste jste nesnidal. Opravdu by me zajimala nejaka krivka zdraveho cloveka behem dne. Moc dekuji!
    věk: 31 let výška: 160 cm váha: 59 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    pochopil jste to a sepsal správně. Je normální, že i v krvi zdravého člověka cukr kolísá, může se měnit klidně v průběhu 15-30 minut. Důležité je, aby kolísání bylo malé, tedy nalačno po probuzení cca 4,5-5,6 a po jídle je to obvykle 6-8 mmol/l. Při větší náloži cukru se hodnoty i u zdravého mohou dotknout  9-10, ale velmi rychle dochází k poklesu. Aktuální hladinu cukru ovlivní nejvíce strava, ale i pohyb, stres, u žen hormonální hladiny.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám diabet 2 typu. Při odběrech gly 7,8 a glyk.hem 48. Hodinu po jídle mám cca 8, ale ráno na lačno vždy 7,5-8. Moje doktorka v amb je spokojená, ale mně se to nezdá, proto bych prosil nezávislé stanovisko. Léky mám 2× aucreas 1000.
    věk: 72 let výška: 176 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    dobrý den

    vyšší lačná glykémie je problémem řady diabetiků. Nad ránem je totiž v krvi nejvyšší hladina hormonů, které snižují účinek inzulínu. Vyšší glykémie nalačno je obvykle projevem tzv. inzulinové rezistence. Tedy necitlivosti na inzulín. Ideální hladiny nalačno jsou pro Vás 5-7 mmol/l. Vy je máte trochu vyšší, nicméně dlouhý cukr máte v normě, je vidět že vyšší hladiny jsou u Vás jen krátce a na průměrný cukr nemají velký vliv. Je tedy velmi nízké riziko vzniku komplikací cukrovky, proto je Vaše lékařka spokojená.

    Cukr nalačno můžete zkusit snížit

    1. poslední večerní jídlo do 18 hod, poté pouze zelenina, jako přílohu k večeři cukry s nízkým glykemickým indexem (tmavé pečivo, luštěniny)

    2. pravidelný pohyb, tedy ideálně 2x týdně 60 minut chůze

    3. omezit tuky v potravě, zkusit zhubnout cca 5-6 kg

    4. dále používáme léky pro snížení ranní glykémie, toto je pak ale na diskuzi s Vaším lékařem

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Navazuji na moji předchozí otázku. Měřila jsem se pár dní jen tak sama pro moji zvědavost. Hodnoty mám celou dobu dobré. Tedy, ze se doporucuje mit 2h po jidle 7,8. Jeden den: obed: 5,4 po hodine, 5,3 po dvou. Svacina: 5,8 po hodine, 5,2 po dvou. Vecere: pred: 4,7, hodina po 7,4 a po dvou 5,7. Lacne mi vysly: 5,2 5,4 5,1… tedy take v norme! Takze jsem se za celou dobu nedostala za hodinu na vic nez 7,8 a po dvou jsem mela nizke hodnoty. Ale! Jednou po velmi sacharidovem obede, jsem mela po hodine 8,7 a 8,3 ( mam dva stejne glukometry) a po dvou hodinach 7,8! Kleslo mi to az po 3 hodinach na cca 6. Je to bezne i zdraveho cloveka, ze se muze po velmi velke sacharidove porci glykemie zvednout nad doporucenych 7,8? Po dvou hodinach jsem to splnila, ale po hodine od jidla ne. Dekuji moc! 30let, 160cm, 59kg
    věk: 31 let výška: 160 cm

    Odpověď

    Dobrý den,

    jak jsem již zmiňovala v mé předchozí odpovědi, nikde nenajdete jednoznačnou odpověď na Váš dotaz. Veškeré hranice pro screening a diagnostiku prediabetu a diabetu jsou v podstatě stanoveny uměle, aby umožnily časný záchyt poruchy metabolismu glukózy a tím umožnily zavést časná režimová opatření, případně zahájit zavčas terapii. To by mělo pomoci  minimalizovat pravděpodobnost rozvoje diabetických komplikací. Jako varovná hodnota (pozitivní screening) je brána dle doporučení náhodná glykémie (tzn. kdykoliv během dne) z kapilární krve ≥ 7,0 mmol/l -  i při stanovení glukometrem. Pokud se vyskytují tyto hodnoty, je dle doporučení pro praktické lékaře ideální doplnit odběr lačné glykémie ze žilní krve (po 8 hodinách lačnění), případně rovnou provést oGTT. 

    Pokud mám odpověď přímo na Váš dotaz. Ano, myslím si, že glykémie i u zdravého jedince se může dostat nad 7,8 mmol/l, pokud mu dáte dostatečnou sacharidovou zátěž. Rozhodně si ale nemyslím, že bychom se měli stravovat tak, abychom se nad tyto hodnoty opakovaně dostávali. Opakované vyšší hodnoty glykémie v podstatě znamenají zvýšené riziko, že bude glukóza již negativně působit na tělo.

    Podle Vašich výsledků bych nemyslela přímo na diabetes, ale prediabetes z těchto hodnot vyloučit nedokážu. Zde by bylo ideální se dohodnout s Vaším praktickým lékařem, zda nenaplánovat již zmiňované oGTT. U prediabetu případně platí, stejně jako pro celou populaci, že bychom se měli zdravě stravovat a pravidelně hýbat.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli i zdravým lidem může glykémie vzrůst nad uvedený údaj 7,8. Tedy, je možné, když si zdravý člověk dá zrovna nezdravou nálož, velká porce ( rýže, maso v těstíčku, sojová omáčka slazená medem), tedy dost glykemická nálož, že po hodině může glukometr ukázat 8,7. Po 2 hodinách 7,8-7,9. Po 3 hodinách už hodnota přirozeně klesla na 6. Jde mi tedy o to, jestli i u zdravého člověka může glykémie stoupnout takhle “vysoko”, ale po těch 2 hodinách by měla být po jídle do 7,8.? Nebo nesmí nikdy stoupnout nad 7,8.? Pár dní jsem se ze zvědavosti testovala, žádný jiný důvod k tomu nemám, jen zvědavost. Lačná 5,1-5,4. Po jídle po hodině max.7,8 po dvou hodinách to vždy kleslo 5,8-7,4. Jen toto jídlo,viz.výše semnou zamávalo a hodnota 8,7 mě po hodině celkem překvapila. Děkuji
    věk: 31 let výška: 160 cm váha: 59 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    tento dotaz je hodně problematický. Prostudovala jsem doporučení České diabetologické společnosti (ČDS) a doporučení pro všeobecné praktické lékaře. Právě do rukou praktických lékařů nejčastěji patří časné zachycení diabetu a prediabetu. 

    Omlouvám se, jestli jsem byla v jiných dotazech nepřesná nebo informace byly částečně zavádějící.

    Glykémie nad 7 mmol/l (teoreticky i nad 7,8 mmol/l) se může vyskytnout i u zdravého jedince, pokud si dá velkou sacharidovou nálož (jídlo s velkým množstvím cukrů -  jak jednoduchých, tak složených). 

    Podle doporučení ČDS je pozitivní screening pro poruchu glukozového metabolismu, pokud je náhodná glykémie z kapilární krve ≥ 7,0 mmol/l (i při stanovení glukometrem) nebo náhodná glykémie ≥ 7,8 mmol/l při odběru ze žíly. Bojím se, že pokud bychom podle těchto hodnot rovnou řekly, že tito jedinci mají prediabetes nebo diabetes, tak by tam spadala většina dospělé populace.

    Doporučení pro všeobecné praktické lékaře proto říká, že by měl být následně doplněn odběr lačné glykémie ze žilní krve (po 8 hodinách lačnění), případně rovnou provedeno oGTT. Tyto odběry mají potvrdit nebo vyloučit diabetes, případně prediabetes. Protože měření ani na glukometru ani ze žilní krve nejsou stoprocentně přesná a výsledky mohou být ovlivněny dalšími faktory (nemoc, stres…)  ideální je mít pro jasnou diagnózu alespoň 2 pozitivní nezávislá měření. Např. kontrola lačné glykémie ve 2 různé dny nebo pozitivní screening a současně vysoká měření lačné glykémie.

    Hodnoty přes 7 mmol/l i 7,8 mmol/l se tedy u zdravého jedince vyskytnout mohou, ale měly by vést k zvýšené pozornosti. Pokud jste nedávno neprošla kontrolou u praktického lékaře za účelem vyloučení diabetu, bylo by ideální se dohodnout s Vaším praktikem, zda nenaplánovat např. oGTT.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

662 dotazů

  • Dotaz

    Xigduo nemohu polknout. Musím ho dělit a ještě rozkousat . Vím, že je to špatně. Poraďte.
    věk: 80 let výška: 156 cm váha: 66 kg

    Odpověď

    Vážená paní Jano, přeji dobrý den,

    Xigduo jsou potahované tablety, které se obecně nemají půlit, drtit nebo kousat. To může mít různé důvody. V případě přípravku Xigduo je důvodů proč jsou potahované hned několik, tím hlavním je nepříjemná (kovová) chuť dapagliflozinu a hořká chuť metforminu. Pokud nemůžete tablety polkout a nevadí Vám chuťové vlastnosti, můžete je rodělit případně i rozkousat, protože se nejedná o retardovanou lékovou formu, která by měla speciální způsob uvolňování léčiva. Způsob jak tablety užíváte sice není v souladu s doporučením výrobce, ale je-li jediný možný, tak jej používejte. V zahraničí je metformin dostupný ve formě roztoku k perorálnímu podání, což je myslím nejlepší důkaz toho, že je možné tablety rozdrtit aniž by se snížil účinek. Přípravek Xigduo Vám totiž přináší velké množství pozitivních účinků a významně přispívá ke zlepšení Vašeho zdravotního stavu.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Cim nahradit inzulin v tele, nejlepe prirodne. Eva
    věk: 74 let výška: 170 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Vážená paní Evo, přeji dobrý den,

    insulin je peptidický hormon, který v organismu působí na specifické receptory, které se nachází na povrchu svalových buněk. Po aplikaci insulinu dochází k aktivaci tohoto receptoru, což významně ovlivňuje osud glukózy nacházející se v krvi, která tak díky působení insulinu vniká do svalové buňky a zde je přetvářena na energii. Nedostatek insulinu může být buď absolutní (diabetes 1. typu) nebo jen částečný (diabetes 2. typu). Náhrada insulinu přírodní látkou není možná, navíc bych rád upozornil, že těžko najdete látku přírodnějšího typu než je insulin. I insulin obsažený v injekcích je vyráběn zaručeně a výhradně přírodními procesy.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,beru 1x denně Stadamet už 3 měsíce a hladina mého krevního cukru se snížila že 7,1 na 6,2...je to dobrý výsledek?dekuji
    věk: 57 let výška: 172 cm váha: 93 kg

    Odpověď

    dobrý den

    cílové hladiny nalačno pro Váš věk jsou ideálně do 6,0 mmol/l i když 6,2 také není špatné. Jde o to, jestli je to opakovaně. Hladina cukru kolísá, to je normální, ale pokud jí vyšetříte jen 1x, těžko lze odhadnout jak jsou na tom jiné dny. Proto se k posouzení kompenzace cukrovky  používá ještě další parametr tzv. dlouhý cukr. Udává hodnoty průměrné glykémie cca 3měsíce před odběrem. Zdraví jej mají do 40-42 mmol/mol. Ve vašem případě byste měl být ideálně 45-50 mmol/mol. Pokud by byla hodnota nad 50 mmol/mol, tak by se měla upravit dávka léků na cukrovku. Neříkáte jakou máte dávku Stadametu. Většinou jí doporučujeme 1,5-2 g/den. také záleží na vašich dalších nemocech a laboratorních testech.

    Závěrem: hodnota glykémie nalačno  6,2 mmol/l není špatná, léčba se ev. upravuje podle dalších parametrů viz výše

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den.Dns mi doktorka změnila léky a prdepsala mi Synjardy.Upřímně,když jsem si přečetla vedlejší ůčinky,tak mám obavy ten lék uživat.To je opravdu takové svin...??? Veronika
    věk: 43 let výška: 167 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Vážená paní Veroniko, přeji dobrý den,

    dovoluji si Vám zaslat svůj názor na Vaše obavy z nežádoucích účinků léčivého přípravku Synjardy. Vaše znepokojení chápu a plně mu rozumím. Pokusím se Vám objasnit z jakého důvodu je text nežádoucích účinků tak obsáhlý a proč obsahuje takové množství nežádoucích účinků. Prvním důvodem jsou právní souvislosti. Podle § 33 zákona léku je totiž držitel rozhodnutí o registraci (mohli bychom říct výrobce) je právně tzv. objektivně odpovědný za případnou škodu, je-li způsobena tím, že do souhrnu údajů o přípravku neuvede některý z nežádoucích účinků. Tento paragraf v odstavci 7 výslovně uvádí: (7) Držitel rozhodnutí o registraci odpovídá za škodu způsobenou v důsledku účinků léčivého přípravku neuvedených v souhrnu údajů o přípravku, přičemž této odpovědnosti se nemůže zprostit; za škodu způsobenou v důsledku účinků léčivého přípravku v souhrnu údajů o přípravku uvedených odpovídá držitel rozhodnutí o registraci jen tehdy, prokáže-li se, že vznik takové škody zavinil. Jde tedy o to, že pokud není nežádoucí účinek uveden odpovídá za to výrobce a této odpovědnosti se nemůže zprostit, je-li nežádoucí účinek uveden odpovídá výrobce za škodu pouze tehdy, je-li prokázáno, že jí svým jednáním zavinil.

    Druhý důvod obsáhlosti textu nežádoucích účinků je skutečnost, že lék v klinických studiích užívá tisíce pacientů a následně v klinické praxi to mohou být miliony pacientů. V takovém množství se pochopitelně vyskytují situace (nežádoucí účinky), které Vám mohou připadnout jako podivné. Tak např. lék na bolest hlavy má nejčastější nežádoucí účinek bolest hlavy, pokud Vám to přijde podivné, tak toto je běžné a obvyklé. U části pacientů totiž nezabere a je těžké odlišit, zda je jednalo o nežádoucí účinek nebo ne.

    Třetí důvod spočívá v účinnosti terapie. Můj slavný účitel farmakologie vždy uváděl, že žádný nežádoucí účinky nemá pouze neúčinný lék, ale abychom si dali pozor, protože velmi závažné nežádoucí účinky má i kuchyňská sůl. Je-li Synjardy účinný u diabetu, musí prostě vyvolávat hypoglykemické příhody. Důvodů jejich vzniku je hodně, např. dietetická chyba pacienta (nenajedl se, pil alkohol na lačno, atd.). Proto je v souhrnu údajů o přípravku Synjadry tak dlouhá pasáž o hypohlykemických příhodách.

    Takto bych mohl pokračovat ještě dlouho. K nežádoucím účinkům musíme mít respekt, nesmíme je podceňovat. Věřte ale, že většina pacientů nežádoucí účinky nemá, a léky užívá bez problémů. Léky jako je Synjardy totiž snižují nemocnost a úmrtnost, zlepšují nejen diabetes, ale i funkce srdce a ledvin. Pokud je pacient dobře toleruje, vyplatí se mu je užívat. Vám přeji, aby jste lék dobře snášela, čehož lze nejlépe dosáhnout jeho pravidelným užíváním spolu s jídlem, které by mělo být spíše lehké než vydatné, kořeněné jídlo není vhodné. Lék je třeba zapíjet vodou, rozhodně není dobré jej zapíjet čajem nebo ovocnými šťávami.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Ma tento lek adekvatni nahradu. Vera
    věk: 68 let výška: 160 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Vážená paní Věro, přeji dobrý den,

    léčivý přípravek Eucreas obsahuje dvě léčivé látky: metfomin a vildagliptin. Pod jinými názvy jsou k léčivému přípravku registrována četná generika, která obsahují totožnou kombinaci obou léčivých látek, jedná se o přípravky:

    a) Aliqual Duo, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    b) Daltex, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    c) Ipinzan, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    d) Melcart Duo, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    e) Tutecvi Combi, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    f) Vildagliptin/metformin Accord, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    g) Vildagliptin/metformin Sandoz, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    h) Vildagliptin/metformin Stada, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    ch) Vildagliptin/metformin Teva, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    i) Vymetso, který je hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění

    Aktuální přítomnost těchto přípravků na trhu, tedy v lékárnách, můžete zjistit na internetových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv https://prehledy.sukl.cz/mr.html#/, kde jen napíšete název přípravku.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den,mám tehotnskou cukrovkou..nasazen inzulín tři jednotky pred jídlem ..a noční inzulín tři jednotky...stává se mi ale za mám hodnoty pod 3,6 jak v noci tak i během dne...nevím si rady jak používat inzulín a zda jsou tyto hodnoty nebezpečné... děkuji
    věk: 38 let výška: 167 cm váha: 77 kg těhotenství: 23. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    hladina cukru (glykémie) by neměla  v těhotenství při léčbě cukrovky klesat po 3,5 mmol/l. To se pak jedná o hypoglykémii. Nízké hladiny cukru neprospívajhí ani Vám ani Vašemu miminku. Pokud máte takto nízké hodnoty glykémie, měla byste snížit/vysadit dávky inzulínu. Ihned kontaktujte svého diabetologa a domluvte se na dalším postupu.  S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, doposud se mi nepodařilo podstoupit ogtt (28. tt) kvůli komplikované nemoci. 1. těhotenství bylo v pořádku. Každopádně, než se na test dostanu, pořídila jsem si senzor na kontinuální monitoring glukózy a ráda bych pro jistotu zkonzultovala výsledek. Lačná glykemie mi nikdy nepřekročila 5, někdy mám celou noc okolo 3,5 a ráno po probuzení se dostává na 4-4,5. Moje nejvyšší hodnota hodinu po jídle byla 7,6 (ale to jsem zrovna ujela a měla pizzu a zapila ji limonádou -chtěla jsem trochou vědět, co to udělá). Jinak se hlídám, držím se hodinu po jídle pod 6,5 a dvě hodiny po jídle už většinou max okolo 5-5,5 prakticky bez ohledu na to co jim, tím myslím bez ohledu na množství příloh. Když započítám ještě možné zpoždění 15-20 minut oproti hladině glukózy v krvi, mám dojem, že se v pořádku vejdu a mohu být prozatím v klidu, že glykemie je dobře kompenzovaná. Děkuji
    věk: 25 let výška: 157 cm váha: 65 kg těhotenství: 28. týden

    Odpověď

    Dobrý den, ano, můžete být v klidu 🙂. Hodnoty hladiny glukozy na senzoru máte zcela v normě (norma je nalačno do 5,3 mmol/l; 1 hod po jídle do 7,8 mmol/l). Novější senzory už nemají takové zpoždění oproti glykémii z krve (měření na glukometru). Je to tak cca 5 až max. 10 min.  OGTT byste ale podstoupit měla, testuje jak se Vaše tělo vypořádá s danou náloží glukózy. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den když je hodně zvýšení cukr musím do nemocnice
    výška: 154 cm váha: 86 kg těhotenství: 24. týden

    Odpověď

    Dobrý den, většina pacientů s nově zjištěnou zvýšenou hladinou cukru v krvi se léčí ambulantně (dochází do ordinace diabetologa). Hospitalizace je nutná pouze v případě, že jsou hodnoty cukru hodně vysoké a pacienti mají současně nějaké obtíže. S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pekny den, 2x jsem mela v tehotenstvi (2 a 3 tehotenstvi) GDM. Zustal mi prediabetes, mam problem s lacnymi hodnotami, bezne se pohybuji mezi 6,2 -6,5. Cerstve cekame dalsi prirustek, takze uz ted vim, ze ten cukr mam na tehotnou vysoky. Jaky je postup? Cekat na gynekologii, na potvrzeni, ze je vse ok, a od toho se odpichnout nebo jit rovnou svuj stav resit na diabetologii (2x jsem si pichala inzulin, 10j). Nerada bych neco zameskala ale zaroven nechci zbytecne plasit. Muzou takto vysoke hodnoty delat problemy uz takhle na zacatku nebo muzu v klidu dva tydny pockat? Je nadeje, ze i po tomto tehotenstvi mi zustane “pouze” prediabetes nebo je vetsi pravdepodobnost, ze se to rapidne zhorsi? Dekuji moc za vasi trpelivou praci a hezky den!
    těhotenství: 5. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    co nejdříve kontaktujte svého diabetologa. Léčba je nutná již od začátku těhotenství, ideálně byste se měla nejdříve na těhotenství připravit (snížit hladiny cukru) a teprve pak otěhotnět. Další průběh cukrovky po porodu můžete ovlivnit zdravým životním stylem (racionální strava, dostatek pohybu 🙂). 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dietu v těhotenství v rámci těhotenské cukrovky a 3x za poslední měsíc jsem měla ranní hodnotu na 5,4. řekli že za posledních 6 týdnů jsem přibrala 7kg (i když poslední 2 týdny bojuji s velkými otoky končetin, což dle mého váhu zkresluje) a dlouhodobý hemoglobin mám 40mmol. To je vše hraniční to souhlasím, ale myslíte si, že nasazení inzulinu tři týdny před porodem je dobrý krok? Když jsem odmítla, tak mi řekli, že mi hrozí vyvolání za týden a podobně. Malé má dle check-inu v nemocnici aktuálně naměřenou váhu 2520g což je prý v pořádku, ale na diabetologii mě vlastně straší že za ty 3 týdny může příliš přibrat a tak dále. Proto mě zajímá názor někde jinde, protože jsem vystresovaná, už skoro nespím a ani se mi teď nechce moc jíst z toho, že jsem odmítla léčbu ze strachu vyvolání hypogykemie v 9. měsíci těhotenství. Dle všech ostatních informací nejsou mé hodnoty tak špatné, po jídle mám gykemie v pořádku a jde pouze o tu ranní lačnou na 5,4. Nějak mě to že bych si měla začít teď píchat inzulin děsí víc než že hrozí že malé tolik přibere, protože aktuálně přibralo za poslední týden 30g. Děkuji za Váš názor
    věk: 34 let výška: 176 cm váha: 100 kg těhotenství: 37. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    v těhotenství byste měla mít raní glykémie do 5,3 mmol/l a glyk. Hgb do 40 mmol/l.  Vyšší glykémie mohou negativně ovlivnit vývoj Vašeho mimnika, tj nejen hmotnost, ale vývoj i všech ostatních orgánů (srdce, plíce, CNS apod). Děti diabetických matek mají vyšší riziko cukrovky 2. typu, obezity a neruologických obtíží.  Je tedy důležité, abyste měla hladinu cukru v normě. Vaše výsledky jsou sice hraničně vyšší, ale i opakované hraničně vyšší glykémie již miminko ovlivnit mohou. Inzulín neprochází placentou, k mimiku se vůbec nedostane. Pokud se budete řídit doporučením Vašeho lékaře, je riziko hypoglykémie minimální. Aplikace inzulínu je snadná, nebolestivá, není třeba se ničeho bát. Vše Vám na diabetologii vysvětlí a ukážou. 

    S pozdravem  

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a komplikace

229 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Mám dotaz, zda může lék Jardiance způsobit retenci moči. Manžel 76 let trpí léta srdečními problémy, aritmií, dilatace obou síní a pravé komory. Dále má revmatoidní artritidu. Bere tyto léky: Xarelto, Stacyl, Betaloc, Simvastatin, Furon, Eplerenon, Monosan, Plaquenil, Medrol, Trexan, Acidum folicum. (Tyto dva poslední léky 1x týdně. Před týdnem Dr. kardiolog změnil medikaci, vysadil Eplerenon , Simvastatin snižil na 10 mg , Digoxin a nově nasadil lék Jardiance. Po týdnu užívání těchto nových léků měl manžel problémy s močením, chodil každých 5 minut bez efektu. Dostal silnou zimnici a poté teplotu 39 stupňů. Po přivolání rychlé pomoci je nyní třetí den hospitalizován a byla zjištěna retence moči, zavedena cévka. Je bez teploty a zánětlivé onemocnění močového ústrojí ani jiného orgánu nebylo prokázáno. Prosím o posouzení , zda nově předepsaný lék Jardiense může způsobit tyto problémy . Cukrovku manžel nemá. Děkuji. Výška a váha manžela je uvedena níže. Zdenka
    věk: 74 let výška: 185 cm váha: 99 kg

    Odpověď

    Vážená paní Zdenko, přeji dobrý den,

    retenci moči nemá léčivý přípravek Jardiance uvedenou jako nežádoucí účinek v příbalové informaci. V odborné literatuře se ale lze setkat s několika případy, kdy byla retence moči pozorována u pacientů léčených empagliflozinem (přípravek Jardiance). Ani v jednom případě však nelze jednoznačně rozhodnout, zda retence moči přímo souvisí se zahájením léčby empagliflozinem a podobně to je i u Vašeho manžela, u kterého došlo hned k několika změnám terapie. Popisujete, že manžel často chodil močit. Empagliflozin skutečně zvyšuje tvorbu moči a nucení na močení. Z hlediska účinku léku, ale sám nevyvolává retenci moči. Důvod tedy tedy patrně bude spočívat v jiné příčině, jako je zvětšená prostata nebo infekce močových cest (tomu by přisvědčovala i horečka), např. v důsledku podávání kombinace Jardinace, Trexan a Medrol. Několikrát jsem se setkal i s retencí moči po užití nesteroidních protizánětlivých léků a popravdě odborná literatura uvádí značné množství takových případů. Mohlo tak dojít k retenci moči po užití ibuprofenu nebo podobného léku.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, léčím se 28let s DIA 1, na inzulínové pumpě, skoro 2 roky na senzorech, poslední glykovaný byl 42,00 mmol/mol :) včera se mi ale stala strašidelná příhoda, kdy jsem byla na kávě s kamarádkou a najednou jsem prý tak od půlky setkání začala být ,,divná,, - nereagovala jsem moc na dotazy, pokud ano, tak jsem říkala,že nevím, nebo že jsem vyřízená apod. Všechny předměty kolem mě se změnily do podivných tvarů (jako ve 3D) mobil měl šikmé hrany na sobě apod. stoly kolem měly také divné tvary vůbec jsem se ale nepotila, neměla jsem třes, jenom jsem prý seděla a moc nemluvila vůbec nevím, jak jsme se dostaly ven z kavárny, že kamarádka platila, že jsme pak šly ještě na jídlo atd. Prý jsem pak najednou (i po jídle) naběhla a normálně komunikovala, reagovala Dnes jsem jenom hodně unavená. Bohužel, jsem včera neměla senzor, jelikož se mi zadařilo si ho ráno v práci omylem strhnout :-( takže nevím, zda to nemohlo být třeba těžké hypo? Ale je mi divné, že normálně se při hypo hodně potím a i cítím mírný třes. Je toto co popisuji možný příznak hypoglykémie? (taková jako pseudohalucinace)? Děkuji velmi za případnou odpověď.
    věk: 38 let výška: 180 cm váha: 72 kg

    Odpověď

    To, co popisujete, docela dobře odpovídá tzv. syndromu porušeného vnímání hypoglykémie. To se bohužel objevuje dost často u osob dlouhodobě léčených s diabetem 1. typu. Porucha je způsobena tím, že vaše kontraregulační hormony reagují nedostatečně na nízkou glykémii.

    Jedná se zejména o porušenou sekreci adrenalinu v nadledvinách. Adrenalin rychle pomáhá uvolňovat zásoby glukózy z glykogenu v játrech, ale také jako stresový hormon vyvolává typické příznaky, podle kterých pacienti poznávají, že se blíží hypoglykémie: pocení, třes, tachykardie.

    Druhý důležitý hormon glukagon u pacientů s dlouho trvajícím diabetem se uvolňuje nedostatečně při hypoglykémie poměrně často. Proto je ta reakce adrenalinu velmi důležitá. Inervace nadledvin může být vlivem autonomní neuropatie porušená a navíc mozek si postupně navyká na poměrně časté nízké hodnoty glykémie, takže sekreci adrenalinu málo stimuluje. Každá předchozí hypoglykémie pak následně ještě dál vede k omezené reakci.

    Syndrom porušeného hypoglykémie by měl být včas diagnostikován. Jako opatření je velmi důležitá edukace, např. trvalé nošení senzoru, dobré nastavení alarmových hlášení, důsledná prevence hypoglykémii včasným požitím malého množství sacharidů apod. Pomoci může i inzulínová pumpa, která včas sama zastaví podávání inzulínu při klesajících hodnotách glykémie.

    Nevylučuji, že existují i jiné možnosti vaší indispozice, jak např. počínající menstruace (a k tomu možná hypoglykémie), pokles krevního talku či podobně. Rozhodně by stálo za to analyzovat vaše glykemické profily a vybavit si, zda jste si včas uvědomovala nízké hodnoty. Vyplnit se dá i tzv. Clarkům-Goldův dotazník, který pomáhá odhalit syndrom porušeného vnímání hypoglykémie. Do budoucna určitě ale budou pro vás nutná určitá edukační opatření. Pokud by se stav nepodařilo zvládnout, můžete být odeslána na specializované pracoviště, diabetologického centra. Pamatujte, že při hypoglykémie se může i zemřít nebo může člověk vdechnout jídlo, když překotně něco při hypoglykémii polyká.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Nevím si rady, kde řešit. Dokud se nenajim,je vse ok,po jidle se mi točí hlava.nekdy je to hned,někdy je to třeba až hodinu po jidle.nejhorsi je to po sladkem. Mam reflux+kýla jicnova, užívám 1tbl denně emanera 20mg. Vikendy dost prospim,únava. Cukr jsem si měřila,ten je v normě.mam spise nízký tlak,vždy byl nízký. Mám alergii na kravské mléko, užívám jen bezlaktozove výrobky. Kde prosím toto řešit,na interní ambul.se nic neprokazalo. Děkuji VR
    věk: 40 let výška: 168 cm váha: 52 kg

    Odpověď

    Milá Vendulo, po jídle může u někoho vznikat tzv. reaktivní hypoglykémie. To znamená, že přestřelí sekrece inzulínu. Je to někdy u osob po chirurgických zákrocích na žaludku či dvanáctníku. Hypoglykémii by bylo možné vyloučit pomocí senzoru glykémií, který byste po nějakou dobu užívala.

    Někdy také dochází k velkému prokrvení zažívacího ústrojí po jídle, což může vést k poklesu krevního tlaku a k mdlobám.

    Zkuste jíst velmi pomalu a delší dobu a volte raději menší porce jídla. Měla byste také dostatečně pít.

    Pokud máte velmi nízký krevní tlak, i to by se mělo objasnit, např. pomocí domácího monitorování.

    Jinak možností, proč se necítíte dobře, může být řada a je potřeba vás řádně vyšetřit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Píchl jsem omylem dvojitou dávku inzulinu tj 24 jednotek. Co se v takovém případě může stát?
    věk: 79 let výška: 160 cm váha: 56 kg

    Odpověď

    Milý Pavle, už se stalo, tak mohu dát jen radu pro příště:

    Je nutné sledovat svoje glykémie, abyste neměl hypoglykémii. Záleží také na tom, zda jde o inzulín rychle či krátce působící. Po dvojité dávce rychlého inzulínu je vhodné sníst preventivně o něco víc sacharidů než obvykle, měřit si glykémie a nevyrážet nikam do terénu. Po několika hodinách nebezpečí odezní.

    S dlouhým inzulínem je to podobně, ale většinou by se nemělo nic závažného stát, pokud si budete sledovat glykémie a budete mít při sobě např. sladký nápoj.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, sestra má manžela s diabetes 1, který si píchá inzulin 4x denně. Chodí pravidelně na kontroly do diaporadny, kde tvrdí, že je vše v pořádku. Bohužel se zvyšují intervaly v záchvatech hypoglykémie (někdy i 3-4x do týdne) i po těchto kontrolách. V záchvatech bývá agresivní, mimo a nechce spolupracovat! Když se jeho manželka snaží o pomoc, začne být protivný nebo nekomunikuje vůbec a v horším případě začíná napadat. V nedávné době nastala situace, kdy ji strčil ze schodů a ona z toho měla tržnou ránu na hlavě (v nemocnici šitá) + zlomené žebro, z toho vyplývající pracovní neschopnost, která trvá již 2 měsíce dosud. Sestra se snažila spojit s MUDr. v diaporadně a bylo jí řečeno, že paní doktorka nemá čas pro konzultaci a že je dle poslední kontroly vše v pořádku. Sestra neví co dál dělat, jak se chovat v případě ataků ze strany jejího manžela a má strach o jeho i svůj život, protože neví co další záchvat přinese. Můžete prosím poradit co by se dalo s touto situací dalo dělat popřípadě kam se dál obrátit? Děkuji a přeji hezký den Milena
    věk: 58 let výška: 157 cm váha: 60 kg

    Odpověď

    Milá Mileno,

    podobně jako některé osoby jsou agresivní v opilosti, tak někteří mohou podobně reagovat v hypoglykémii. Často navíc odmítají připustit, že hypoglykémii mají.

    Vaše přítelkyně by měla situaci projednat s manželem, kdy určitě hypoglykémii nemá.

    Také by si vaše přítelkyně měla dojednat konzultaci s tím diabetologem, nebo, což by bylo nejlepší, by mohla přijít společně s manželem, pokud by s tím souhlasil. Jinak ale prostřednictvím manželky není možné toho příliš řešit. Manžel by si měl být vědom své nemoci a chovat se zodpovědně. Za svoji poruchu sice nemůže, ale měl by být ochoten s tím něco dělat. Pokud nikoliv, je to podobné jako s alkoholikem a pomoc je pak těžká. Někdy to končívá rozvodem.

    Poznámka redakce:

    Odpověď je v podstatě jednoduchá, je nutné předcházet hypoglykémiím. Nejlépe správně vyrovnanou glykémií za pomoci pumpy a senzoru, který včas na blížící se hypoglykémii upozorní a pak už stačí jen nějaká sladkost na srovnání...


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, užívám Ozempic 0,25mg, po poslední 4 dávce je pero do poloviny stále plné tekutiny. Dávky jsem poctivě nastavila a po aplikaci se měřidlo vrátilo na 0. Co se zbývající tekutinou? Mohu dále aplikovat?
    věk: 53 let

    Odpověď

    Dobrý den,

    oficiálně je pero určeno na 4 dávky. Občas po čtvrtém podání ještě zbývá určité množství obsahu. Přestože je to lákavé, není ideální pokračovat v podávání. Nikdo Vám již nemůže zaručit, kolik reálně účinné látky dostanete.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak přesný je odhad hodnoty HbA1c senzorem freestyle libre? Moje praktická lékařka se mými hodnotami, měřenými po dobu 1 měsíce vůbec nehodlal zabývat a na základě dvou vlastních měření že žilní krve určila, že hodnota je 49, i když aplikace senzoru mi odhaduje 31. Pro paní doktorku jsem diabetik s nutností léčby pomocí léků.
    věk: 60 let výška: 181 cm váha: 95 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    odpověď na Váš dotaz není jednoduchá, protože ani přesná odpověď neexistuje.

    GMI (Glucose managment indicator) je číslo, která vyjadřuje jakým hodnotám glykovaného hemoglobinu (HbA1c) by mohla podle naměřených hodnot glukózy získaná data ze senzoru odpovídat. Výpočet je odvozen z hodnot hladin glukózy a glykovaného hemoglobinu získaných v minulosti od většího počtu diabetiků využívajících CGM. 

    GMI nemusí odpovídat reálnému glykovanému hemoglobinu, proto se i přistoupilo k pojmu GMI. 

    Je nutné si i uvědomit, co je glykovaný hemoglobin a jak vzniká. Glykovaný hemoglobin je pozměněné krevní barvivo v červených krvinkách. Vlivem působení glukózy v krvi  dochází postupně k reakci a běžný hemoglobin (červené barvivo) se mění na glykovaný. Pokud jsou vysoké glykémie, vzniká více glykovaného hemoglobinu. Červené krvinky běžně žijí až 120 dní. Postupně dochází v těle k jejich zániku a tvorbě. Proto běžně HbA1c vypovídá o hladinách glukózy za několik měsíců.

    Hodnoty HbA1c mohou být bohužel ovlivněny mnoha faktory - onemocněními zkracujícími nebo prodlužujícími životnost červených krvinek, selháváním ledvin, dialýzou, HIV, některými léky, i samotným laboratorním stanovením.

    GMI vyjadřuje jen výsledky získané za vybrané období - u Vás 1 měsíc (předpokládám 28 dní). Toto období nemusí zcela odpovídat dalším (v datech na senzoru nezobrazeným) měsícům - glykémie mohou být při využívání senzoru např. lepší nebo naopak horší. Data ze senzoru je ideální mít 100% času (nebo alespoň více jak 90%) jinak GMI zase ztrácí určitou část výpovědní hodnoty.

    Zkreslení může proto nastat jak u GMI, tak u HbA1c a tyto hodnoty se mohou lišit.

    Data ze senzoru je samozřejmě dobré shlédnout a vyhodnotit, jak Vaše glykémie vypadají. Jejich využití však stále není v ČR zahrnuto přímo v diagnostice diabetes mellitus -  nejsou stanoveny hodnoty, které by vylučovaly nebo naopak potvrzovaly DM (cukrovku). Lékaři se proto stále řídí dle doporučení českých a zahraničních odborných společností a využívají k samotnému stanovení diagnózy DM lačnou glykémii, oGTT (méně často HbA1c nebo vysokou náhodně zachycenou glykémii). Zlatým standardem je stále pro stanovení  diagnózy DM pomocí oGTT. Vysoká lačná glykémie, HbA1c a vysoká náhodná glykémie vyžadují potvrzení druhým měřením, pokud nejsou již jasné klinické příznaky DM.

    Vaše lékařka proto může data ze senzoru shlédnout, ale pokud jasně splňujete česká kritéria pro diagnózu DM, tak přesto musí prohlásit, že máte diabetes mellitus. U všech diabetiků je ČR doporučováno zahájení terapie. To zda tuto terapii přijmete je samozřejmě na Vás. Situace někdy není úplně jednoduchá a jednoznačná. Kromě základních informací Vám bohužel nemohu pomoci. Je vhodné se domluvit s Vaší lékařskou, jak to vypadá.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, potřebuji čtečku k senzoru, nedá se ale zakoupit, přítel má diabetes 2.typu, lékař poukaz nevypíše, prý jenom u 1. stupně. Firma doporučila přes chytrý telefon, přítel ale chytrý telefon nemá.
    věk: 59 let výška: 163 cm váha: 84 kg těhotenství: 1. týden

    Odpověď

    Dobrý den,

    je pravda, že zatímco senzory je možné na Lekarna.cz objednat bez poukazu, u čtečky to možné není.

    Jediné řešení, které mě napadlo, je poprosit lékaře, zda by nenapsal příteli čtečku na poukaz a nezaškrtl tam na vlastní úhradu. Měly byste uplatnitelný poukaz, ale úhradu byste provedly vy -  ne pojišťovna (Pojišťovna opravdu čtečku u pacienta s DM 2. typu neuhradí). Teoreticky by to takto mělo jít provést, ale přiznávám, že jsem přímo čtečku zatím nikomu tímto způsobem nepsala. Občas na vlastní úhradu někomu píšeme senzory CGM. Zkuste se domluvit s ošetřujícím diabetologem, jestli by to bylo možné či ne.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Existuje nějaká metoda na měření glykémie v krvi bez vpichu. Nějaký druh přístroje - glukometru pro domácí měření?
    věk: 44 let výška: 160 cm váha: 57 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    pokud hledáte opravdu schválenou zdravotnickou pomůcku, tak se bojím, že úplně bez vpichu není v ČR zatím oficiálně nic. Některé hodinky a "náramky"  sice udávají schopnost měřit glykémie, ale že by už byly v ČR některé opravdu zdravotnicky schválené, tak o tom alespoň já nevím.

    Nejvíce -  s ohledem na počet vpichů -  se tomu blíží systémy CGM a Freestyle Libre. U nich po jednorázovém zavedení do podkoží a vytažení/odendání zavaděče zůstává v podkoží jen tenoučké vlákno. Životnost jednoho senzoru je u CGM 7-14 dní (dle typu), u Freestyle Libre  14 dní. Více informací můžete najít na příslušných odkazech.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím. Mám dotaz ohledně vysílače k senzoru Guardian 4. Je plně nabitý, před napojením jsem ho nechala 10x problikat. Ovšem po napojení nesvítí dlouze a nechce se propojit. Může být problém se zavedením senzoru? Nechci zbytečně píchat další. Děkuji za odpověď

    Odpověď

    Dobrý den,

    omlouvám se za pozdní odpověď -  asi již nevyřeším Váš akutní problém, přesto se pokusím alespoň dodatečně ještě zaslat odpověď.

    Pokud jsou problémy s propojením, můžete se o něj pokusit např. s odstupem 10 minut ještě jednou. Ideálně se přesunout do míst, kde bude menší vliv okolních zařízení. Pokud je vysílač nabitý a opakovaně se nedaří propojení samozřejmě může jít o chybu na úrovni senzoru -  ať již poruchu funkčnosti z výroby, či špatné zavedení. Pokud by problémy s vysílačem byly opakovaně, je možné se obrátit na Help Linku firmy Medtronic

    POZN. U pár pacientů se nám také vyskytla častější “chybovost senzorů”, která ale nakonec byla způsobena stářím vysílače. Po výměně vysílače najednou chybovost zázračně vymizela. Životnost vysílače Guardian 4 je oficiálně jen rok -  sice často funguje delší dobu, ale někdy poté vytváří chyby projevující se zkrácením životnosti nebo nefunkčností senzorů. Netvrdím samozřejmě, že je to tento případ.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, lze užívat dohromady Diamizin a Orlistat? Monica
    věk: 71 let výška: 160 cm váha: 105 kg

    Odpověď

    Vážená paní Monico, přeji dobrý den,

    na Vaši otázku by mohla být použita jednoduchá odpověď: není známo, zda orlistat ovlivňuje účinnost nebo bezpečnost doplňku stravy, který obsahuje extrakt z gymnemy lesní, dosud totiž důsledky současného podávání nebyly zkoumány. Na druhou stranu je ale známo, že orlistat může snižovat účinnost poměrně značného množství léků, protože negativně zasahuje do procesu jejich vstřebávání. To platí především v situacích, kdy užívání orlistatu vyvolá průjem, tedy při užívání vyšší dávky nebo po dietní chybě. V každém případě z důvodu předběžné opatrnost doporučuji neužívat orlistat a gymenmu lesní současně, ale v odstupu minimálně 2 hodin.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Měla bych dotaz, jestli se dá při cukrovce brát Reishi .Názory se v různých článcích liší. Dekuji Dagmar
    věk: 57 let výška: 177 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Vážená paní Dagmar, přeji dobrý den,

    děkuji za Váš dotaz. Vlastně si sama částečně odpovídáte. Reishi nemá prokázaný jednoznačný efekt u pacientů s diabetem 2. typu, a právě proto jsou názory se kterými se setkáte na Internetu tak rozporuplné. V roce 2015 byly do té doby publikované vědecké výsledky shrnuty do přehledného článku, ve kterém se uvádí, že podávání reishi (Ganoderma lucidum) nebylo spojeno s klinickým efekt vyjádřeným jako snížení glykémie nalačno (tedy hladiny glukózy v krvi), nebo snížení hladiny glykovaného hemoglobinu (tedy s tzv. "dlouhým" cukrem). Jediný efekt byl pozorován v mírném snížení glykémie 4 hodiny po jídle. Význam tohoto zjištění je však sporný. Pacienti, kteří užívali reishi po dobu čtyř měsíců, měli 1,67krát vyšší pravděpodobnost výskytu nežádoucí příhody než ti, kteří užívali placebo, nejednalo se ale o závažné nežádoucí účinky. Od té doby bylo publikováno několik vědeckých prací, které objasňují mechanismus účinku reishi a identifikují účinné látky, které mají příznivý vliv na beta-buňky pankreatu. V roce 2023 pak byl publikován velký přehledný článek využití reishi v různých indikacích, včetně diabetu. Studie uváděné v tomto článku rozhodně nelze aplikovat u lidí, protože se jedná o studie provedené na potkanech nebo myších. V současnosti bych se tedy klonil k tomu - vybrat si jiný přírodní lék než reishi, protože o reishi nemáme dostatek důkazů o účinnosti jejího podávání u lidí.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dnes se mi dostala do rukou informace ohledně přípravku INSUNOL na cukrovku CNN PRIMA, kde na otázky kladené moderátorkou Pavlínou Wolfovou odpovídá lékař Milan Kubek. Jsou informace podané v článku pravdivé ? Před 3. měsíci mě byl nasazen lék BROTMI. Neměl jsem a nemám zatím žádné viditelné a citelné potíže. Po uvedeném léku se barva moče rapdně změnila. Je mě 75 let. Měření ráno nebo před jídlem 5 až 6,5 moll. po jídle víc jak 10 moll. Věřím přírodním produktům skořici, chromu, zinku, draslíku ap. Nevěřím tvrzení, že cukrovku nelze vyléčit. Milan
    věk: 75 let výška: 165 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Vážený pane Milane, přeji dobrý den,

    předně bych Vás chtěl nasměrovat na mojí odpověď na dotaz paní Ivy ze dne 28. 6. 2023. Na své odpovědi pro paní Ivu nemám co měnit. Pořad CNN News s panem doktorem Kubkem a paní Pavlínou Wolfovou jsem neviděl, takže nemohu posoudit jestli jsou odpovědi pravdivé. Co mohu posoudit je, že Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil internetové stránky s nelegálními nabídkami neschválených přípravků (můžete se podívat https://www.sukl.cz/leciva/webove-stranky-s-nelegalnimi-nabidkami-leciv), kde mezi neschválenými přípravky figuruje i Insunol. Pokud se rozhodnete tento přípravek užívat, je to vaše rozhodnutí a odpovědnost, podle mých zkušeností ale nic nenasvědčuje tomu, že by pro Vás mohl být prospěšný.

    Lék Brotmin, který Vám byl předepsán, obsahuje metformin. Píšete, že věříte přírodním produktům, ale právě metformin je odvozen od podobných látek, které se vyskytují v rostlině Galega officinalis (jestřebina lékařská), liší se od nich tím, že je významně účinnější a významně méně toxický. Jedná se o bílou látku, která se v organismu neodbourává a ve formě jakou jí pacient užívá se vylučuje do moči. Protože je bílá, nedovedu si představit, že by vedla k zabarvení moči. Na závěr píšete, že nevěříte tvrzení, že cukrovku nelze vyléčit. Rozhodně nelze cukrovku vyléčit skořicí, chromem, zinkem nebo draslíkem. Lze ale provést transplantaci slinivky nebo Langenharsových ostrůvků, což vede k vyléčení cukrovky 1. typu. Přináší to ale jiné problémy spočívající v nutnosti užívat léky potlačující imunitu a také transplantace jistě není snadný výkon bez rizika.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak dlouho trvaji účinky zázvoru v těle? Mám diabetes 1.typu Láďa.
    věk: 58 let výška: 171 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Vážení, přeji dobrý den,

    jak dlouho trvají účinky zázvoru v těle přesně sdělit nemohu, protože takové věci dosud nebyly zkoumány. Víme ale jak dlouho působí některé látky, které jsou v zázvoru obsaženy seskviterpeny (zingiberin, shoagol), ale také látka, která je známá z pepře (piperin).  Seskviterpeny jsou látky nerozpustné ve vodě dobře rozpustné v tucích, snadno se proto vstřebávají. Shoagol je palčivější než piperin a o něco méně palčivý než kapsaicin obsažený v červených papričkách, proto shoagol dává zázvoru mírně palčivou chuť. Zázvor ovlivňuje vstřebávání některých léků. Tento jeho účinek je krátkodobý a trvá kolem 2-3 hodin. Zázvor také snižuje glykémii, tento účinek je dán celkovým působením zázvoru, které trvá přibližně 12 hodin.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžou užívat diabetici 2.stupne doplněk stravy MemoComplex? Václava
    věk: 65 let výška: 165 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Vážená paní Václavo, přeji dobrý den,

    doplněk stravy MemoComplex mohou diabetici 2. typu užívat. Složení tohoto doplňku stravy je komplexní a obsahuje hned tři složky, které by mohly poskytovat lékovou interakci s některými léky, které se užívají při terapii diabetu (antidiabetika). Z tohoto hlediska lze očekávat lékové interakce od extraktu z pepře a od kurkuminu. Z důvodu opatrnosti, protože takové lékové interakce dosud nikdo nezkoumat bych doporučoval užít nejprve léky na cukrovku a nejdříve za 2 hodiny doplněk stravy MemoComplex. Pokud by se některá antidiabetika užila současně s doplňkem stravy MemoComplex mohlo by dojít ke zvýšení jejich účinku a ke vzniku hypoglykemické příhody. To se týká především antidiabetik ze skupiny derivátů sulfonylurey, u kterých je také schopnost vyvolávat hypoglykemické příhody nejsilnější.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a pohyb

19 dotazů

  • Dotaz

    Dobry den, jsem celozivotne nemocny s diabetem a po normalnim jidle mivam vzdy glukozu pres 10 mmol/l. Nyni jsem udelal test po komzumaci celozrne tycinky muesli hmotnost 60kg a potom jsem sel pesky domu rychlou chuzi cca 4km/hod celkem 60 minut. Nic jineho jsem nejedl od rana. Bylo 15h pri konzumaci te muesli tycinky. Glykemii jsem meril v 16h, tedy hodinu po konzumaci, a bylo namereno 6.5mmol/l. Je to normalni hodnota nebo ne ? Dekauji s pozdram 
    věk: 46 let váha: 80 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    glykémie 6,5 mmol/l může být v této situaci úplně normální. Záleží i na tom kolik jste měl glykémii před tyčinkou. Tyčinka může dle své velikosti a složení mezi 20-40 g sacharidů. Běžný oběd klidně kolem 50-80g sacharidů - podle toho, jaké množství a co jíte.

    Běžně při anaerobní aktivitě (kam u většinou chůze spadá) glykémie (hladiny glukózy v krvi) klesá. Při chůzi se tedy mohla část cukru, který jste snědl spálit. Hladina glykémie 6,5 mmol/l může tedy být úplně normální. Rozhodně se nejedná ani o hypoglykémii (nízkou hladinu cukru v krvi) ani o hyperglykémii (vysokou hladinu cukru v krvi).

    Poznámka redakce:

    omlouváme se za opožděnou reakci

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den , potřebuji poradit ohledně proteinového nápoje sportovního nápoje FueRide - GymBeam , jestli ho můžu používat při cyklistice, když mám zvýšení cukr v krvi. Mám diabetes 2 stupně. Děkuji za radu. S pozdravem Petr Kříž
    věk: 53 let výška: 190 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Dobrý den Petře, 

    tento sportovní nápoj je slazen glukózou a fruktózou, to znamená, že zvyšuje cukr v krvi. Nicméně při sportu je potřeba tělu dodávat rychle působící sacharidy, proto bych se ho nebála užívat. Ale jedna dávka tohoto nápoje obsahuje téměř 30g S, to už se vám na glykémii podepíše. Nepíšete, jak máte vysoké glykémie ani jakou kompenzaci DM nyní máte či i druh léčby. To všechno jsou důležité body při rozhodování...

    Doporučila bych vám následující, změřit si cukr v krvi před cyklistikou, pokud bude glykémie v mezích normy, můžete si nápoj dát.  Pokud bude glykémie vysoká, počkala bych, než se glykémie vyrovná.. 

    Můžete si pořídit zkušební senzor, který vám velmi toto sledování glykémií usnadní. Myslím, že by vám mohl stačit i jen jeden, pouze abyste si udělal představu, jak reagujete na pohyb a tento nápoj. Dá vám to krásný, ucelený,  pohled na vaše glykémie po celý den i noc. 

    FreeStyle Libre

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,jsem diabetik 2.Měřím 174cm a vážím 64 kg chtěl bych trochu přibrat...Je vhodné po každém jídle mit nějaký pohyb(hodinvá procházka) Jde mně o snížení cukru ale současně abych nehubnul.Chtěl bych najít nějaký kompromis.Děkuji za odpověd
    věk: 63 let výška: 174 cm váha: 64 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    Váš dotaz je pro diabetika 2. typu rozhodně neobvyklý, protože náš problém bývá většinou opačný. Nevím o Vás další informace, jako jsou výsledky odběrů, kompenzace diabetu, typ terapie…, takže mohu radit jen obecně.

    Pokud jste hubený diabetik 2. typu -  je vhodné zkontrolovat i jednou za čas sekreci inzulinu, což ale možná Váš diabetolog již provedl. Dále záleží na typu terapie, protože některá léčba působí spíše nárůst hmotnosti, některá může naopak pomoci s hubnutím. Důležitá je i kompenzace diabetu. Pokud se opakovaně vyskytují glykémie nad 10 mmol/l, je viditelně problém s přesunem glukózy do buněk a může docházet již ke ztrátám cukru (a tím i energie) do moči. 

    Pravidelný pohyb je opravdu potřebný a to nejen pro diabetiky 2. typu, ale pro všechny. Doporučuje se minimálně 150 minut aktivity týdně - rozdělené do úseku po minimálně 30 minutách, ale i to mi přijde někdy docela málo. Nemluvím o extrémní zátěži, ale o právě Vámi zmiňovaném běžném pohybu. Jeho omezení jistě není žádoucí. Předpokládám, že Vaším cílem je sice přibrat, ale také celkově zlepšit kondici a stav a ne se jen obalit tukem na břiše. Proto pohyb budete potřebovat.  Pokud jste schopen mít po každém jídle hodinovou procházku, nemělo by to být na škodu  -  rozhodně to pomůže s kompenzací diabetu, udržení kardiovaskulární kondice a stavbě svalové hmoty. Samozřejmě ale s ohledem na aktivitu musíte i úměrně jíst.

    Při radách pro hubnutí doporučuji často kalorické tabulky ať jako aplikaci, internetové stránky nebo jiné tabulky s hodnotami kalorií pro jídlo a aktivity. Ty bych doporučila použít i zde. Spočítat kolik by měl být Váš běžný denní příjem energie (kolik Vaše tělo potřebuje vůbec pro základní život). Poté nesmíte zapomenout započítat aktivitu. Buď orientačně jako způsob života - sedavý, lehce až …extrémně aktivní nebo můžete zadávat a počítat výdej energie klidně podle času jednotlivých typů pohybu (60 minut chůze, 40 minut na kole…). Zde bude pro Vás jasný pokyn -  Váš příjem energie by měl převýšit výdej. Další důležitou složkou bude složení potravy. Protože jste diabetik a nechcete jen přibrat tuky, musíte se zaměřit i na dostatečný příjem bílkovin, který je často zanedbáván. U zdravých jedinců (bez poškození ledvin) je doporučován 1-1,5 g bílkovin na kilogram hmotnosti jedince na den (s úpravou dle aktivity a toho jaký je Váš cíl -  přibrat, nabrat svalovou hmotu…). Při onemocněních ledvin je bohužel nutné dávat na příjem bílkovin pozor, protože zde naopak hodně vysoký příjem bílkovin může ledviny více poškozovat. Je nutno myslet i na dostatečný příjem vlákniny, vitamínů. Kalorické tabulky Vám i umožní zjistit kolik mají potraviny sacharidů (cukrů).

    Tyto rady jsou velice základní a možná Vám přijdou nedostatečné, ale tak jako hubnutí, tak i přibírání (alespoň to rozumné) není jednoduchá věc. Více Vám může pomoci i nutriční terapeut, ke kterému Vás může poslat Váš ošetřující diabetolog.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem ro v remisi po rakovině( lymfom) BMI 35.6. Je pro mě vhodný lěky Ozempic?

    Mám cukrovku 2 typu. Janka

    věk: 65 let výška: 158 cm váha: 86 kg

    Odpověď

    Milá Janko, lék Ozempic má svoje preskripční omezení, a tím jsou zejména diabetes 2. typu s obezitou a dále nedostatečný efekt jiných základních léků na léčbu diabetu. Je tedy dost možné, že vy preskripční omezení splňujete a váš lékař vám jej může předepsat.

    Ozempic po léčbě pro lymfom můžete užívat. Bude dobré, když zhubnete, a k tomu vám Ozempic může pomoci. Jenom vám nedoporučuji nějakou vysloveně drastickou hubnoucí dietu, abyste se po léčbě pro ten lymfom dobře zotavila. Snížit kalorický příjem byste ale rozhodně měla.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosim vas zacal som cvicit pred mavam cca 7-8 m/l (a to vzdy hodinu pred cvicenim zjem nieco) po cviceni cca 4 mol/l.pic lantus iba rano 20j.,+ Mettogamu 3× denne da stym nieco robit.? Roman
    věk: 43 let výška: 176 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milý Romane, kdykoliv nějaká osoba s diabetem žádá poradu, jak by se měla nejlépe léčit, musí mít lékař k dispozici alespoň základní údaje. Vám je 43 let, nemáte výraznější nadváhu a užíváte pravděpodobně 1 injekci inzulínu Lantus ráno. Nevím ale vůbec, jak dlouho diabetes máte, jak byl zjištěn, jaké jste měl glykémie, jaký máte glykovaný hemoglobin, jak se stravujete a zda nemáte nějaké další přidružené onemocnění.

    Ve vašem případě by se klidně mohlo jednat o pomalu se vyvíjející diabetes 1. typu, nebo také o diabetes 2. typu, který ovšem není spojen s obezitou, ale vyžaduje podávání inzulínu.

    Z vašeho mailu také není jasné, na co se vlastně ptáte a co vám vadí. Glykémie máte před jídlem a před cvičením mírně zvýšené a během cvičení vám klesnou na normální hodnotu. V podstatě byste tedy měl být spokojen a měl byste z toho pochopit, že fyzická aktivita vám dělá dobře. Možná byste ji neměl vykonávat tolik nárazově, ale spíš se více pohybovat během celého dne (např. opakovaně kratší pochůzky větším tempem, či procvičování těla), ale ani to nárazové cvičení byste neměl vynechat. Pokud si pícháte inzulín a cvičíte déle a usilovně, např. déle než 60 minut, je dost možné, že vám glykémie může klesnout i pod normální hodnoty. V takovém případě byste mohl dávku inzulínu mírně snížit (to pak ale nesmíte ustat s tou pravidelnou fyzickou aktivitou), nebo vprostřed cvičení sníst nějaké sacharidy, jako např. krajíček chleba, nebo při usilovném cvičení i něco sladkého, např. tatranku. Systematická fyzická námaha ale nakonec vede skoro vždy ke zlepšení vyrovnání diabetu, což by asi vyžadovalo snížit dávku inzulínu a možná i časem jeho vysazení. To ale nemohu posoudit bez pořádného vyšetření.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Přestože dodržuji dietu tak mně cukr neklesne. Mám málo pohybu, jsem po mrtvici. Jím menší porce a Diamiizin.
    věk: 88 let výška: 175 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    dobrý den

    u řady pacientů pouze dieta nestačí a Diamizin obvykle ke snížení cukru nevede, nepovažujeme jej za lék na cukrovku. Pro zahájení léčby se Váš lékař rozhoduje podle hladiny cukru nalačno a také po jídle, dále podle dalších nemocí a laboratorních výsledků. Ve Vašem případě byste měl být nalačno 5-8 po jídle 7-11mmol/l.

    Nepíšete jaké hladiny cukru máte, proto Vám doporučuji stav a eventuální zahájení léčby konzultovat s Vaším lékařem.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kolika procentní smetanu si mohu dát do omacky
    věk: 60 let výška: 167 cm váha: 94 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    úplně nejlepší by bylo nevařit si omáčky vůbec. V rámci dietní stravy nejsou omáčky ideální nejen z hlediska smetany, ale i tuku v podobě másla, oleje  a mouky. 

    Spíše bych doporučila chystat si jídlo dle doporučení zdravého talíře - 1/4 talíře maso  + 1/4 talíře příloha +1/2 talíře zelenina. 

    Pokud na omáčkách trváte, doporučuji volit nízkotučné mléčné výrobky. V mnoha pokrmech (zapečené brambory, těstoviny, zelenina) lze smetanu zaměnit za sýr cottage, který je (na rozdíl od smetany) zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku.  Nejvíce kalorická příloha jsou knedlíky a pečivo, méně těstoviny a rýže nejméně kalorické jsou brambory, pseudoobiloviny a luštěniny

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetik 1.typu. Chtěla bych začít s dodržováním 24 hod půstu 1 krát týdně. Mám kontinuální monitoring glykemie Dexcom G7 a inzulínovou pumpou Tandem control IQ. Jaké komplikace nebo nežádoucí účinky bych mohla očekávat? Všeobecně se půst pro diabetiky 1.typu nedoporučuje ale nikde se nepíše proč. Po menopauze mám nárůst hmotnosti, hlavně visceralního tuku v oblasti břicha. Hana
    věk: 58 let výška: 164 cm váha: 71 kg

    Odpověď

    Milá Hano, jak známo, člověk potřebuje inzulín 24 hod. denně, a to i když nejí. Jen mu ho při hladovění může stačit málo. Inzulín tlumí uvolňování glukózy ze zásob hlavně v játrech, ale tlumí také novotvorbu glukózy z některých aminokyselin (složka bílkovin) a jiných látek. Mezi náhradní zdroj energie, respektive doplňkový zdroj, patří ketolátky. Ty vznikají ve větší míře při hladovění a některé speciální diety (pro diabetiky nedoporučované) jsou založeny na tom, že si lidé dokonce monitorují přítomnost ketolátek v moči, aby si ověřili, že skutečně hladovějí dostatečně.

    Při nedostatku inzulínu se sacharidy spalují omezeně a ketolátky se hromadí nadměrně, takže může vzniknout až tzv. ketoacidóza - jev, který asi znáte. Ketoacidózu byste si mohla vyvolat dost snadno, stačilo by, abyste si přestala na 24 hod. dávat inzulín. To už by vám bylo hodně špatně, začínala byste zvracet a pravděpodobně byste měla i vysokou glykémii. Pokud byste ale nic nejedla, tak by se mohlo stát, že byste glykémii neměla ani příliš vysokou, ale ketolátky by se ve vás nahromadily tak, že druhý den by vás asi už vezli do nemocnice a za několik dní bez inzulínu byste možná zemřela.

    Takový půst vypadá trochu podobně, akorát tělo umí u zdravého člověka vybalancovat hladinu krevního cukru a ketolátek tak, že ketoacidóza nevzniká, inzulín se v malé míře uvolňuje a nedochází ani k hypoglykémii.

    Podle mého názoru je půst jenom takový "hec". Člověk si říká, že to musí dokázat a připadá si jako hrdina. Pro zdravého člověka to spočívá zejména v silné vůli. Je ale možná snazší nejíst vůbec nic, než jíst nadále, ale velmi málo. Z fyziologického hlediska je ale mírné hladovění určitě zdravější než nárazový občasný úplný půst.

    Dobře léčený diabetik 1. typu léčený pumpou a používající senzor by možná mohl dokázat 24 hod. nejíst, aniž by se mu něco závažného přihodilo. Pumpa se systémem IQ by asi nastavila snížený bazál, ale možná by bylo lepší si vytvořit nový profil bazálních rychlostí, kde byste  měla už jako základ nastavenou menší bazální rychlost. Někteří lidé takový profil mívají, třeba když se chystají na dlouhý sportovní výkon. Mohla byste si jej nazvat např. "sport" nebo "hubnutí" a redukovala byste rychlosti třeba od 40 %. Podávání inzulínu ale rozhodně nelze na déle než 1 až 2 hodiny zcela přerušit.

    Já vám silně doporučuji zvolit raději nový profil nazvaný "hubnutí", snížit si bazální rychlosti třeba o 25 % a jíst dlouhodobě méně. Je to asi náročnější než držet chvíli úplný půst, ale je to lepší. Jenom to musíte dodržovat a ne jíst stejně a jen si dávat málo inzulínu. Úplný půst není pro tělo žádný zázrak a nevede k překotnému hubnutí. Ostatně, postupně dostanete takový hlad, že to po ukončení doženete nebo předeženete. Budete-li ale dlouhodobě jíst méně, můžete si na to časem zvyknout a pokračovat dlouhodobě.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den,moje lekarka mi zakazala pri diabetu jakykoliv tvaroh,bily jogurt,boruvky.Kdyz jsem rekla ze jsem si koupila i knihy pro diabetiky s recepty rekla ze i ty jsou k nicemu.Nevim co mam jist.Navic jsem na voziku takze nemam dost pohybu. Jana
    věk: 59 let výška: 169 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milá Jano, to je asi nedorozumění. Knihy pro diabetiky jsou většinou velmi užitečné a pro většinu lidí, pokud nemají ještě jiné dietní omezení, jsou tvaroh a jogurt v rozumné míře vhodné a borůvky také, pokud nejsou slazené cukrem. Zkuste se ve vlídném duchu s paní doktorkou domluvit. Možná má nějaký důvod, proč vám tyto potraviny odpírá. Napadá mě třeba, že jíte místo běžného kelímku jogurtu obsah celého kelímku obřího, které se také prodávají. Nebo můžete mít intoleranci laktózy (mléčného cukru).

    Doporučení  redakce: 

    podívejte se na naše Fotojídelníčky, mohly by Vám být užitečné https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, vaše recepty jsou plné potravin souvisejících s cukrovkou (maso a mléčné výrobky). Jak očekáváte, že lidé nedostanou cukrovku, když doporučujete tento druh jídla?

    Odpověď

    Dobrý den,

    naše recepty jsou zdravé, vyvážené, obsahují doporučené množství bílkovin, sacharidů i tuků na celý den ve 4 rámcových dietách, jsou vhodné pro 4 různé energetické potřeby a zároveň jsou redukční povahy. 

    Mléko a mléčné výrobky nejsou zdraví škodlivé (naopak mají velmi výhodné nutriční složení pokud zvolíme správné)  a maso či některé masné výrobky v doporučením množství rovněž ne. 

    Cukrovka je civilizační onemocnění způsobené nadváhou a obezitou z nadbytku příjmu energie či nedostatku pohybové aktivity. Naše Fotojídelníčky ukazují, jak se lze stravovat zdravěji tak, aby se dotyčný mohl vyhnout drastickým dietám, které končí jojo efektem a pocitem selhání. Cílem je rovněž ukázat, jak velké množství daných potravin lze na jeden talíř dát. 

    Fotojídelníčky jsou tvořeny nutričními terapeutkami, absolventky 1. lékařské fakulty UK, všechny mají navazující magisterské studium a mnohaletou praxi. 

    Proto doufám, že si Vaši důvěru zasloužíme. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a nadváha

105 dotazů

  • Dotaz

    Užívám ho 3 týdny, glykémie krásně srovnaná ale nehubnu. Irena
    věk: 71 let výška: 165 cm váha: 99 kg

    Odpověď

    Milá Ireno, v České republice je lék Ozempic registrován pro léčbu diabetu 2. typu. Pokud se vám srovnaly glykémie, je to vynikající.

    Jinak žádné zázračné hubnutí nemůžete očekávat. Lék způsobuje u většiny lidí výraznější pocit sytosti po jídle, u někoho může vyvolávat i mírnou nevolnost, pokud se nají více. K hubnutí dochází, jestliže jej pacient užívá delší dobu a k tomu pochopitelně dodržuje dietu s omezením kalorického příjmu. Kromě toho, léčba se zpravidla začíná nízkou dávkou (0,25 mg jednou týdně), aby právě nevolnost pacienta neodradila. Dávka se asi po měsíci zvyšuje na 0,5 mg a později na 1 mg 1x týdně.

    Efekt hubnutí bych očekával tak nejdříve za 3 měsíce. Uvažte, že s sebou nosíte navíc až 40 kg tuku, který jste postupně během let nastřádala. Pokud by se vám po jednom roce léčby podařilo zhubnout o 10 kg, byl by to vynikající úspěch. Ale bez diety a bez dietního poučení to nejde. Zkuste si schválně na našich stránkách dietu se 150 g sacharidů denně. nejlépe bez svačin. Naleznete ji zde:

    https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek

    To by mohla být pro vás taková základní dieta, při které byste mohla postupně mírně hubnout, pokud byste ji opravdu dodržovala a nešvindlovala. Jsou takoví ranaři, kteří říkají, že je to hodně a že oni jedí mnohem méně a nehubnou. Těm ale moc nevěřím.

    Naše dieta je hodně flexibilní, navíc tam máte krásnou obrazovou dokumentaci. Výběr je bohatý. Jenom je dobré dávky alespoň zpočátku poctivě odvažovat a nejíst už nic mimo to.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pribiram pořád i když se léčím se štítnou žlazou a beru léky.

    používám asi 3 roky Euthyrox 100 půl tbl.denně.Nic víc.Dekuji za odpověď.

    věk: 51 let výška: 170 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Milá Andreo, léčba obesity je náročná pro pacienta i pro lékaře. Nasazení nějakého léku to jen tak nevyřeší. Naprostým základem je omezit kalorický příjem, ale otázkou je, jak to dokázat.

    Lék Ozempic byste užívat mohla. Pokud ale nejste diabetička a nesplňujete pravidla pro jeho hrazení, bude si ho muset zaplatit (asi 3 000 Kč na měsíc).

    Především byste ale měla být léčená v obezitologické ambulanci a získat tam potřebné poučení.

    Poznámka redakce:

    Myslíme, že by Vám mohly pomoci i naše fotojídelníčky: https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je tento lék i na hubnutí? S cukrovkou jsem na tom tak že léky zatím neberu

    Jedná se o lék GLP 1 mám nadváhu a doprovází ne dušnost asi tou váhou a lékař mi doporučil tento lék na zhubnutí samozřejmě se správnou životospravou a trochou pohybu jestli mi budete moct odpovedet  tak moc dekuji Jana

     

    věk: 76 let výška: 159 cm váha: 95 kg

    Odpověď

    Vážená paní Jano, přeji dobrý den,

    léčiva ze skupiny tzv. analogů GLP-1 mají velmi podobné účinky - snižují glykémii a jejich dlouhodobá aplikace vede ke snížení tělesné hmotnosti. K tomuto účelu se používají dva z nich, které byly náležitě odzkoušeny v klinických studiích. Jedná se o liraglutid, který je registrován ve formě dvou léčivých přípravků Saxenda a Victóza. Po 12 týdnech aplikace dosáhlo více než 2/3 pacientů poklesu tělesné hmotnosti o více než 5 % a více než polovina pacientů dosáhne redukce tělesného hmotnosti o 10 a více procent. Druhým GLP-1 analogem, který je náležitě prozkoumám při redukci tělesné hmotnosti je semaglutit, který je registrován jako injekce Ozempic nebo Wegovy nebo tabelty Rybelsus. K léčbě nadváhy se používají injekce Wegovy, které mají obdobnou účinnost jako má přípravek Saxenda, tj. tělesnou redukci o 10 a více procent u většiny pacientů.

    Když to shrnu tělesnou hmotnost můžete upravit pomocí přípravků Saxenda nebo Wegovy, k tomu je potřebné změnit životosprávu ve smyslu zařazení více zeleniny do jídelníčku (optimum je dosáhnout 600 g zeleniny denně), vynechání sladkých jídel (chuť na ně Vám naštěstí postupně poklesne při aplikaci uvedených léků), zabránit večerní a noční konzumaci jídla. Vedle toho je vhodné zařadit rozumnou tělesnou aktivitu, optimálně chůzi v rozsahu 5-10 tisíc kroků denně, ale formou procházek.

    S přátelským pozdravem

    Poznámka redakce:

    doporučujeme podívat se i na naše Fotojídelníčky


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,doporučíte nějaké doplnky k hubnutí které jdou ruku v ruce s Rybelsusem? Rosťa

    Odpověď

    Vážený pane Rosťo, přeji dobrý den,

    léčivý přípravek Rybelsus je dostatečně účinný a v podstatě není potřebné k němu užívat žádné potravinové doplňky na "zhubnutí". Základem úspěchu užívání přípravku Rybelsus je jeho správné užívání. Měl by se užívat vždy nalačno, tedy na prázdný žaludek, což je optimální ráno. Zapít by se měl vodou v malém množství jednoho až dvou doušků, protože čím vetší objem nápoje užijete, tím je menší vstřebávání léků. Jiné nápoje než vodu nepoužívejte. Kolem jedné hodiny po užití léku by jste něměl jíst. Potravinové doplňky na zhubnutí nejsou klinicky zkoušeny, to znamená, že neexistují vědecké důkazy pro konkrétní potravinový doplněk. To neznamená, že některé z nich jsou produkty "šarlatánství", protože obvykle složení těchto potravinových doplňků vychází z výzkumu účinků různých přírodních látek. Často se ale setkávám s tím, že jsou takové výsledky výzkumu nesprávně intepretovány a jsou zveličovány. Když se dívám na reklamy na potravinové doplňky na "hubnutí"  působí velmi přesvědčivě, ale Vaším cílem musí být zajistit si trvalé snížení tělesné hmotnosti bez nežádoucích výkyvů.

    Mnohem lepší než doplňky stravy na "hubnutí" je rozumná změna životosprávy, která by měla spočívat v zařazení zeleniny do jídelníčku (optimum je dosáhnout 600 g zeleniny denně), vynechání sladkých jídel a sladidel (chuť na ne Vám naštěstí postupně poklesne při aplikaci uvedených léků), zabránit večerní a noční konzumaci jídla. Vedle toho je vhodné zařadit rozumnou tělesnou aktivitu, optimálně chůzi v rozsahu 5-10 tisíc kroků denně, ale formou procházek. Zelenina by mohla napomoci vyřešit i Vás problém se zácpou. Postupujte postupně, není cílem všecho přes noc změnit. Pokud máte vůli zhubnout pak když si stanovíte postupné cíle a budete je plnit, dosáhnete toho.

    S přátelským pozdravem

    Poznámka redakce:

    možná by Vás mohly zaujmout naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,chci se zeptat na pár věcí.Musím u Rybelsusu brát Glucophare XR1000 ? Mám cukrovku druhého typu a každé ráno mám na lačno na glukoměru 14 mmol/l.Dále pak,mužu kávu sladit Erytritolem a pít čaj z kombuchy? Jde o to že trpím na zácpu a čaj z kombuchy mi na tohle dělá dobře ale pokud mám zhubnout tak nevím jestli tohle vše nevysadit. Děkuji Rosťa
    věk: 55 let výška: 181 cm váha: 134 kg

    Odpověď

    Milý Rosťo, máte zřejmě opravdu rozladěný diabetes spojený s obezitou. Rybelsus jako lék je dobrá volba a Glucophage XR 1000 k němu je také dobrá volba. Efekt je zatím nedostatečný, ale pokud tato léčba trvá teprve krátce a pokud skutečně dodržujete dietu se snížením sacharidů a kalorií, tak by se efekt měl časem dostavit. Např. do 3 měsíců. Pokud nikoliv, byla by asi vhodná intenzivnější léčba.

    Čaj z kombuchy byste rozhodně neměl sladit cukrem ani žádným jiným kalorickým sladidlem. Já bych vám místo erytritolu spíš doporučoval např.  aspartam, který je zcela nekalorický, když už tedy nedokážete pít nápoje neslazené, což by bylo nejlepší.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

