Poradna

Pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

491 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den , chci se zeptat , zda pojištovna může udělat vyjímku a hradit nové zuby jelikož mám problém z rozpadajícími se stoličky a věčný problém se zuby , mám pojištění Vzp i Aok v Německu jak postupovat a na koho se obrátit .Dost mě to omezuje ve stravě .Děkuji Jiří
    věk: 30 let výška: 183 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milý Jiří,

    podrobnosti o hrazení lékařské péče ze zdravotního pojištění zná vždy ten odborník, kterého se péče týká. V případě sledování a léčby pacientů s diabetem to jsou obvodní lékaři a diabetologové.

    Pokud jde o zubní (stomatologickou) péči, tak se to pochopitelně týká stomatologů a ti vám mohou dát odpověď. Zpravidla zdravotní pojišťovny hradí preventivní kontroly a nutná zubní ošetření včetně běžných plomb apod. Je možné, že v určité míře hradí i zubní protézy, ale jistě jen omezeně a ve zcela základním provedení, aby nebylo ohroženo vaše zdraví. Ze stránek Všeobecné zdravotní pojišťovny jsem zjistil toto:

    „Z protetických výrobků jsou plně hrazeny pryskyřičné korunky na přední zuby, celokovové korunky na zadní zuby, celkové snímatelné zubní náhrady a částečné snímatelné zubní náhrady s jednoduchými kotevními prvky“.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    prosím o radu, jak dále postupovat, Vladimíra
    věk: 70 let výška: 162 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milá Vladimíro, na co se asi tak ptáte? Jak postupovat, když máte hodnotu glomerulární filtrace ještě v normě? Normální hodnota se odvíjí také od vašeho věku a pohlaví. Záleží také na tom, jakou metodou byla hodnota zjištěna. Já usuzuji, že pouze na základě stanovení hladiny kreatininu ve vaší krvi (s údajem o věku a pohlaví). Vaše hodnota je celkem v pořádku, není důvod se znepokojovat.

    pH moči se pohybuje mezi 5 a 7, jde tedy opět o normální hodnotu. Záleží dost na tom, co člověk jí a pije.

    Pokud se tedy jinak cítíte zdravá a nemáte nějaké známé onemocnění, o kterém nepíšete, tak postupujte tak, že tomu nebudete dál věnovat pozornost.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den chtela bych se zeptat proc mam po novem nocnim inzulinu tak vysoke ranni glykemi az kolem 20mmol dostala jsem Toujeo a nevim co delat veceri mam vetsinou chleba a to kolem 19h pak uz nic nejim
    věk: 22 let výška: 153 cm váha: 55 kg těhotenství: 7. týden

    Odpověď

    Dobrý den, na Váš dotaz nelze jednoduše odpovědět. Neuvedla jste, jaký máte typ diabetu? proč Vám byl inzulín změněn? Jestli je dávka nového inzulínu stejná jako u předchozího? V každém případě máte ranní glykémie hodně vysoké a co nejdříve kontaktujte svého diabetologa. S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, mam trochu neobvykly dotaz. Byla mi pred nekolika lety kdy se mi po lecbe rakoviny Tamoxifenem rozjela Cukrovka 2.typu, doporucena lekarka ktera ma pri lecbe dobre vysledky. Chodim tam nekolik let, nyni mi pridala trulicity, vysledky totiz uz nebyly idealni. Snazim se dodrzovat doporuceni stran zivotospravy, denne ujdu kolem 7 km, behem pandemie jsem si poridila i rotoped, vubec nepiji alkohol,nekourim, pouze se mi nedari dokonale drzet dietu. Dusledky rakoviny mi pusobi dalsi omezeni. Snazim se vyhovet vsem pozadavkum kdyz je to pro me zdravi. S cim mam problem, je protivna a neempaticka lekarka. Mam dojem ze sve pacienty skoro nenavidi. Nulova empatie (je to ten typ co nechape ze nekomu je zatezko drzet prisnou dietu-ja taky nechapu ze nekdo fetuje ale nechodim s tim prudit narkomany). Hledam motivaci pro dalsi omezovani se a snaseni nepohodli injekcni lecby. Tenhle pohrdavy povyseny pristup mi to velmi ztezuje. Nevim zda nakonec nevymenim lekare ale presto-nemate nejake tipy jak si muze diabetik zvysit motivaci,pohodu a ochotu se lecit? Ackoli jsem profesne uspesna a k tomu se staram o seniora, ta osoba se tvari jako bych byla nějaký nežádoucí prvok. Jana

    Odpověď

    Milá Jano,

    Diabetes 2. typu není onemocnění jako třeba zánět slepého střeva, kdy lékař zjistí diagnózu, pošle vás na operaci a vy často ani nevíte, kdo vám udělal tu roztomilou jizvu na břiše.

    Diabetes 2. typu ani nemá žádné datum, kdy by se dalo říci, že nemoc začala. Z počátku je to jen tělesná vloha, která se ale postupně a zpravidla velmi pomalu zhoršuje, přičemž průběh zhoršují už sám stoupající věk, malá tělesná aktivita a nadváha. Někdy se k tomu přidá efekt dalších onemocnění nebo léků, které člověk z nějakého důvodu musí brát.

    Lidé s diabetem 2. typu mají často nadváhu, i když někdy mají pocit, že nejedí více než ostatní. Nedostatek pohybu a nadváha vedou k tomu, že inzulín v těle nedostatečně funguje. Proto je ho v těle třeba více. Tuto potřebu dokáží beta buňky pankreatu do určité doby vyrovnávat, ale potom na to už nestačí. Inzulínová sekrece bývá po určitou dobu dokonce zvýšená, ale potom začíná klesat a diabetes se objeví.

    Hlavní vinu na tom mají tělesné vlohy, a to nejen k samotnému diabetu, ale často i k tomu, že někdo snáze nabírá na váze, spotřebuje méně energie a často má i větší chuť k jídlu. Takové lidi není správné obviňovat, že si poruchu způsobili sami. Většinou to není pravda.

    Ale co má takovým lidem lékař doporučit? Dokud je sekrece inzulínu zvýšená anebo jen málo snížená, ze všeho nejlépe funguje snížení kalorického příjmu. Funguje to lépe než léky. Ale je to jen někdy dostačující, protože mnoho lidí zhubnout nedokáže, prostě proto, že je to pro ně příliš těžké. Tady nepomůže žádné odsuzování nebo kritika, podobně jako s těmi narkomany.

    Má-li se narkoman odnaučit užívat drogy, musí nejprve sám uznat, že dělá něco špatně a že on sám s tím chce přestat a je ochoten podstoupit odvykací kůru. Kvůli krásným modrým očím lékaře to dělat nebude, i kdyby do něj sebevíce hučel.

    Pacient s diabetem 2. typu musí sám získat náhled, že špatně léčená cukrovka poškozuje jeho zdraví, že není dobré mít dlouhodobě zvýšené glykémie, i když se to neprojevuje žádnou bolestí nebo bezprostředními projevy. Navíc nadváha je dlouhodobě škodlivá i sama o sobě.

    Dieta představuje u diabetu 2. typu s nadváhou základní léčebné opatření. Paní doktorka vám asi příliš stručně a pro vás málo přijatelně dává najevo, že si „za to můžete sama“, i když má pravdu jen trochu. Je třeba hodně času, aby vám vysvětlila, proč u vás inzulín funguje méně a co se s tím dá dělat. Ona nebo její sestra či nutriční terapeut by vám měli pomoci vypracovat pro vás vhodný jídelníček a snažit se vás motivovat. Nutričního terapeuta ale můžete navštívit vy sama. Jen se s ním nepřete, že přece jíte „málo“ a méně již jíst nelze. Spíš jde o to najít jídla, která jsou málo kalorická a přitom vám přinesou kulinářský požitek. A odměnou vám za to bude pocit, že se o sebe staráte a pěstujete si vůli a zlepšujete svou kondici. To není vůbec jednoduchá cesta, ale hlavní roli na ní hrajete vy. Vy musíte dojít k přesvědčení, že je to pro vás dobré a že vy budete mít radost ze zlepšení.

    Budete k tomu potřebovat nastudovat si složení hlavních potravin. K tomu existují různé tabulky či obrázkové knihy, nutriční terapeut by vás k nim mohl navést. I na našich stránkách naleznete důležité informace.

    Léky jsou u diabetu 2. typu často také nutné, ale nedokáží dostatečně čelit nadměrnému příjmu potravy. Existují mezi nimi i moderní přípravky, které ale spíše snižují chuť k jídlu a zároveň zlepšují působení inzulínu. Patří mezi ně i Trulicity a paní doktorka vám předepsala velmi dobrý moderní lék. Jen vám jeho použití měla přiblížit více přívětivě, nebo vás odkázat na edukační sestru či nutričního pracovníka.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám diabetes od 48 let můj organizmus nespolupracuje s inzulínem mám buď hodnoty 2.5 nebo až 15 paní doktorka zjistila diabetes Lana rezistenční na inzulín. C peptid 205 chci se zeptat co to znamená pro mě pochopila jsem že slinivka nepracuje ? Jana
    věk: 62 let výška: 168 cm váha: 53 kg

    Odpověď

    Milá Jano,

    Vaše paní doktorka vám zřejmě řekla, že máte diabetes typu LADA (late autoimmune diabetes of the adult). Co to znamená? Jde v podstatě o diabetes 1. typu, který má autoimunitní příčinu a vede k pomalé destrukci buněk v pankreatu, kde se tvoří inzulín. Nejde tedy o diabetes 2. typu, který se vyznačuje mimo jiné špatnou citlivostí těla vůči působení inzulínu. Diabetes LADA je v podstatě formou diabetu 1. typu, která ale začíná až v dospělosti či dokonce někdy i ve vyšším věku, rozvíjí se pomalu či velmi pomalu a vede rovněž k postupnému zániku beta buněk, které tvoří inzulín. Protože autoimunita probíhá v tomto případě velmi pomalu, mívají pacienti zachovanou sekreci inzulínu, který přinejmenším z počátku nepotřebují, nebo jim postačuje jen malá dávka. Léčit tento typ je také snazší, protože každá troška vlastního inzulínu se hodí. Postupem ale může sekrece inzulínu ubývat, ale jen někdy zanikne docela.

    O tom, že stále tvoříte svůj vlastní inzulín, je možné se přesvědčit vyšetřením C-peptidu. Vaše hodnota 205 pm/ml je sice snížená, ale přece jen významná.

    Diabetes LADA je někdy po přechodnou dobu možné léčit tabletami, ale správnější je podávat inzulín. Dávky jsou většinou menší než u typických případů diabetu 1. typu a udržovat diabetes vyrovnaný je snazší. Vy jste zcela štíhlá, takže téměř vylučuji diabetes 2. typu.

    Potřebujete tedy inzulín, přičemž standardem je používání 3, někdy 4 denních dávek inzulínu nebo inzulínová pumpa. Velmi vhodný by pro vás také byl kontinuální senzor glykémií, který by vám stále ukazoval vaši hodnotu. By byste tak měla možnost se průběžně kontrolovat a volit správné dávky inzulínu a jídla. Také byste byla včas varována, kdyby hrozila hypoglykémie.

    Na vaši otázku tedy odpovídám: ano, máte sníženou produkci inzulínu, ale stále si tvoříte svůj vlastní inzulín, který vám vyrovnání diabetu dolaďuje. Nezneužívejte toho a správně si podávejte inzulín, abyste svoje zachované beta buňky chránila a nenutila je příliš se namáhat a případně vyčerpat. Monitorujte si glykémie a informujte se o použití senzoru. Nyní je to dostupné. Rezistentní na inzulín velmi pravděpodobně nejste.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

283 dotazů

  • Dotaz

    Nejlepší lék na prediabet
    věk: 78 let výška: 165 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Magdaleno, Magdaleno!

    Na této rubrice našeho webu si cením, že tříbí moje logické uvažování. Nejednou totiž musím spekulovat, na co se to naši milí čtenáři vlastně ptají a zda se vůbec na něco ptají.

    Ve vašem případě člověka nejdříve napadne, že se ve skutečnosti na nic neptáte, ale jen radostně konstatujete, že jste objevila nejlepší lék na prediabetes, a tím má být Glyclada.

    Glyclada obsahuje jako účinnou látku glipizid. To je už dlouhá léta známý lék ze skupiny tzv. derivátů sulfonyl močoviny. Tyto látky působí na beta buňky pankreatu, kde se tvoří inzulín. Naváží se na buněčnou membránu těchto buněk a působí uvolnění zásobního inzulínu v těchto buňkách do krevního oběhu. Navíc se glipizidu připisovaly určité příznivé účinky na krevní srážení a postižení cév při diabetu, ale nyní se má za to, že glipizid prostě zvyšuje uvolňování inzulínu, zejména pokud je glykémie zvýšená. Působí ale i u zdravých lidí a může případně způsobit hypoglykémii, pokud by člověk užil příliš velkou dávku nebo opomněl jídlo.

    Podle mého názoru Glyclada ale není nejlepším lékem na prediabetes. Při prediabetu neboli při poruše glukózové tolerance fungují nejlépe dieta, zhubnutí a tělesný pohyb. Tím se v těle sníží potřeba inzulínu, takže není nutné jeho sekreci stimulovat a beta buňky pankreatu nadměrně unavovat. Glycláda je takový „bičík pro unaveného oslíka“, který sice zabere za těžkou káru, ale když ho vozka příliš dlouho popohání a nenechá odpočinout, nakonec se vyčerpá a káru dál neutáhne.

    Pokud nemáte ještě zjevný diabetes, znamená to, že vaše glykémie na lačno nepřesahují 7,0 mmol/l a současně vaše glykémie po jídle nepřesahují 11 mmol/l. Za těchto okolností by se však mohlo zejména u starších lidí občas stát, že glykémie při náhodném opomenutí jídla klesne příliš a vznikne hypoglykémie, která může být pro staršího člověk nebezpečná. Proto bych spíše volil léky, které nestimulují sekreci inzulínu, ale spíše zlepšují účinnost přirozeného inzulínu. A takovým zavedeným lékem pro tento účel je lék metformin. Pokud tedy někdo není schopen či ochoten dodržovat pořádnou dietu, tak na prediabetes doporučuji nejspíše právě metfromin (např. Metformin Teva, Siofor či Glucophage.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na vysoke nocni hodnoty u sedmilete dcery. Pouzivame levemir. Ale jsou noci kdy je videt podle krivky, že vubec inzulin nezabral. Klidne muzete zavolat pro lepsi komunikaci. Moc diky Iveta 
    věk: 7 let

    Odpověď

    Milá paní Iveto, vážíme si důvěry, se kterou se na nás obracíte o radu. Na druhé straně ale naše poradna nemůže sloužit pro přímé doporučení způsobu léčby pacientů, které osobně neznáme a nemáme dostatečný přehled o jejich zdravotním stavu.

    Ve vašem případě bude správný postup spočívat v tom, že se přímo obrátíte na ošetřujícího lékaře vaší dcery a její léčbu prodiskutujete. Velmi pravděpodobně se jedná o specializovaného dětského diabetologa. Jistě bude ochotný se vám věnovat. Teprve pokud by vám i nadále bylo něco nejasné, můžeme se pokusit vám jeho doporučení podrobněji vysvětlit.

    Protože hovoříte o křivkách glykémií, tak se domnívám, že vaše dcera používá senzor glykémií. Podle něho můžete případně reagovat jak úpravou diety, tak případným navýšením dávek inzulínu či případně podáním velmi malé korekční dávky rychle působícího inzulínu. Samozřejmě s ohledem na riziko noční hypoglykémie v případě příliš intenzivní korekce.

    V úvahu připadá také výměna dlouze působícího inzulínu za jiný typ. Místo Levemiru by mohl být např. použit inzulín Lantus, který má o něco kratší působení a mohl by více účinkovat během noci. Lantus se také někdy používá 2x denně, aby bylo zajištěno jeho vyrovnané působení po celý den a během noci.

    Vaše dcera by také mohla výhledově používat inzulínovou pumpu, ale většinou se s ní začíná až u dětí o něco málo starších. Pumpa se pak dá naprogramovat tak, aby rychlost podávání inzulínu během noci lépe odpovídala individuální potřebě.

    To jsou ale jen obecné rady. Opravdu se musíte poradit s vaším lékařem. Léčit diabetes u 7letého dítěte je pro rodiče velmi náročné, ale na druhé straně pravděpodobně máte již nejhorší za sebou a pokud bude vaše dcera zodpovědná, vše se bude postupně lepšit. Vaše dcera se pravděpodobně brzy naučí regulovat si dávky sama, vy jí budete jenom radit a kontrolovat ji a celkové vyrovnání diabetu se stabilizuje a zlepší.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je vhodné při prediabetu (5,7 mmol/l nalačno) užívat lék na snížení cholesterolu Rosuvastatin Teva Pharma 20 mg, když jeden z nežádoucích účinků je cukrovka (pokud máte zvýšenou hladinu cukru nebo tuku v krvi, nadváhu nebo vysoký krevní tlak). Užívám ještě Betaloc ZOK 25 mg a Perinpa tablety 4 mg/1,25 mg. Děkuji za odpověď. Alice
    věk: 69 let výška: 164 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Vážená paní Alice, přeji dobrý den,

    máte pravdu, podávání rosuvastatinu mírně zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Bylo to zjištěno v jedné velké klinické studie, jejím cílem bylo dokázat, zda je terapie rosuvastatinem pro pacienty užitečná (konkrétně se jednalo o studii JUPITER). Toto zjištění vedlo k tomu, že se v příbalových informacích všech tzv. statinů objevila informace o možnosti vzniku diabetu 2. typu u pacientů léčených statiny (tedy i rosuvastatinem). Tato změna vyvolala pochopitelně rozsáhlou odbornou diskusi, zda tedy je podávání rosuvastatinu správná, když může vést ke vzniku cukrovky. Dnes se považuje za prokázané, že riziko vzniku cukrovky je malé a je vyšší pouze u pacientů, kteří mají již na začátku podávání rosuvastatinu zvýšenou glykémii, současně mají metabolický syndrom a významnou obezitu, to jsou ale pacienti, u který je i bez léčby rosuvastatinem zvýšené riziko vzniku diabetu. Je totiž nezbytné si uvědomit, že zmíněná studie JUPITER trvala 5 let, tedy velmi dlouhou dobu. Konkrétně bylo riziko vzniku diabetu zjištěno jako 1,09násobné (s rozpětím 1,02 až 1,17 u 95 % všech pacientů). Na druhou stranu podávání rosuvastatinu (ve studii JUPITER) bylo spojeno s výrazným poklesem výskytu infarktu myokardu, cévní mozkové příhody (téměř o polovinu), snížení výskytu nestabilní anginy pectoris a snížení úmrtnosti pacientů. Má se za to, že prospěch podávání rosuvastatinu významně převažuje nad rizikem vzniku diabetu 2. typu. Užívat rosuvastatin tedy lze doporučit, neznám Vaší výši hladin cholesterolu, ale domnívám se, že Vám lékař rosuvastatin indikoval tak, že vycházel z doporučených postupů a že splňujete kritéria pro zahájení takové terapie.

    Všechny další léky, které užíváte nemají s rosuvastatinem negativní lékové interakce, naopak mají ve svém komplexu příznivý dopad na Vaší dlouhodobou prognózu.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Rada by som vedela, kde si môžem objednať (kúpiť) uvedený liek bez lekárskeho predpisu. Helena
    věk: 72 let výška: 168 cm váha: 98 kg

    Odpověď

    Milá Heleno,

    lék Jardiance má svoje pravidla pro předepisování. Lékař oprávněný předepisovat tento lék (diabetolog, endokrinolog nebo internista) může usoudit, že pacient tento lék potřebuje a je pro něho vhodný. Potom může lék pacientovi předepsat.

    Jsou stanovena rovněž pravidla pro to, aby byl tento lék hrazen zdravotními pojišťovnami. Pokud pacient tato pravidla splňuje, pacient nic nebo téměř nic nedoplácí a lék dostane. Pokud tato kritéria nesplňuje, ale lékař si myslí, že je pro něho tento lék přesto vhodný, může lékař lék Jardiance předepsat s tím, že pacient si lék zaplatí.

    Není tedy možné, aby pacient sám chtěl získat tento lék s tím, že si jej sám zaplatí a použije podle svého.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na zkušenosti s projevy vedlejších účinků léku Ozempic. Mám diabetes II. typu zjištěný v lednu 2021, užívám tablety Siofor 500 2 x denně od začátku léčby, injekčně Ozempic 0,5 1 x týdně od března 2021 (na začátku léčby první 4 týdny Ozempic 0,25), kromě toho Letrox 75 1 x denně na štítnou žlázu. Inzulin Lantus mi byl postupně již vysazen. Od zimy se mi podařilo zhubnout 27 kg, držím redukční dietu do 150 g sacharidů na den, mám více pohybu, glykovaný hemoglobin poklesl za 9 měsíců ze 120 na 42,5, glykémie poklesla z 33 při zjištění cukrovky na 4,8 - max. 6 v současné době. mám více pohybu. Od září se mi však do 24 hod. po aplikaci Ozempicu začaly objevovat úporné průjmy, zvracení a hypoglykémie s poklesem pod hodnotu 4 (pocení, bledost, bušení srdce, třes, pocit na omdlení), po podání cukru 4,5 - 5.Potom se vše vrátí do normálního stavu, dokud si nepíchnu další dávku. Prvních několik měsíců jsem měla pouze silné žaludeční nevolnosti a průjmy, v diabetologické ordinaci jsem byla informována, že to k léčbě Ozempicem patří, takže jsem si na to nějak "zvykla". Po vyskytnutí hypoglykémií mi byl na 14 dnů Ozempic i Siofor vysazen, od poloviny října se mám vrátit k léčbě oběma přípravky a zkusit Ozempic v dávce 0,25. Obávám se ho však znovu užít, aby se nevyskytly opakující se hypoglykémie a silné žaludeční problémy. Je možné, že by kombinace dávky Ozempicu se Sioforem byla při zlepšení cukrovky, dodržování diety a redukci váhy příliš vysoká, stačilo by pouze užívání tablet a dodržování diety a zkusit dále snižovat hmotnost bez léčby Ozempicem? Mohou se silnější vedlejší účinky léčby objevit při poklesu hmotnosti, záleží i na výši dávky Ozempicu? Skladbu stravy jsem neměnila. Velmi děkuji za radu. Alena
    věk: 48 let výška: 170 cm váha: 111 kg

    Odpověď

    Milá Aleno, váš případ je dost netypický a odpovědět není pro mě snadné.

    Ozempic je osvědčený lék pro léčbu diabetu 2. typu, a to zejména u obézních lidí. Jeho podávání zpravidla vede ke zlepšení vyrovnání diabetu, což se může projevit poklesem hladiny glykovaného hemoglobinu asi o 10 až 20 mmol/mol. Také většinou klesne hmotnost,  zejména v prvním půl roce podávání. Zhubnutí bývá významné, ale zpravidla nikoliv dramatické, tedy v rozsahu 5, výjimečně 10 kg během jednoho roku. Ozempic také zpravidla nepůsobí hypoglykémie, pokud se nepoužívá současně s inzulínem nebo s léky, které stimulují inzulínovou sekreci (což Siofor není). Udává se, že z důvodů nežádoucích účinků (nejčastěji nevolnost a průjem) léčbu ukončuje asi 8 % pacientů.

    Ve vašem případě došlo k velmi výraznému zlepšení diabetu a také jste velmi rychle ztratila řadu kilogramů. Je pravděpodobné, že tento efekt nelze připisovat jenom samotnému Ozempicu, ale také vaší velmi intenzivní snaze. V té byste rozhodně měla pokračovat.

    Nyní se váš diabetes natolik zlepšil, že by bylo klidně možné léčbu Ozempicem přerušit a snažit se udržet hmotnost (nebo dále zhubnout) při používání jen Sioforu, nebo ještě nějakého dalšího léku k němu. Teprve pokud byste začala opět nabírat váhu a diabetes by se zhoršil, mohl by být Ozempic nasazen znovu ve snížené dávce. Možné by bylo také zkusit jiný lék s podobným účinkem, např. lék Victoza. Ten se ale musí píchat 1x denně. Opakovaně jsem se ale již setkal s pacienty, kterým léky stejného typu, jako je Ozempic, působily dosti závažné obtíže. Když jsem jim ale navrhnul, aby léčbu přerušili, přáli si raději pokračovat, protože by jinak znovu ztloustli.

    Takže rozhodnutí bude určitě také na vás.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, děkuji za odpověď, dr. mi doporučil 500gr.mettforminu,můžu místo toho brát stravní doplněk diaben 60, děkuji, Vladimír
    věk: 74 let výška: 168 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Vážený pane Vladimíre, přeji dobrý den,

    léčba cukrovky je v současné době možná celou řadou léků, možné je také užívat některé doplňky stravy. Zásadní rozdíl mezi léky a doplňky stravy spočívá v tom, že účinnost a bezpečnost léků je velmi pečlivě prokazována a dokládána, zatímco v případě doplňků stravy se účinnost a bezpečnost prokazovat nemusí a sleduje se pouze jejich zdravotní nezávadnost. Lékař Vám doporučil užívat metformin, a to nejprve v dávce 500 mg 2krát denně. To je vskutku správné doporučení, protože je známo, že metfomin patří k lékům, které příznivě ovlivňují prognózu nemocných, neboť mají spolehlivý s dostatečně doložený účinek a u naprosté většiny pacientů je dobře tolerovaný. Je také detailně známo s jakými léky lze metformin užívat současně a které léky mohou vyvolat lékové interakce. S doplňky stravy je to jinak. Můžete si všimnout, že jejich výrobci žádné takové informace neuvádějí, nikoliv však proto, že by nebyly známy nebo že by neexistovaly. V současnosti jsou popisovány lékové interakce extraktů z gurmaru (gymnema lesní), ze skořice, z dřišťálu osinatého a celé řady další rostlin, které mají efekt při zvýšené glykémii. Vedle toho jaký je Váš aktuální zdravotní stav (např. funkce ledvin nebo jater) je proto velmi důležité vědět jaké další léky (např. na vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, atd.) užíváte. To může ovlivnit bezpečnost terapie, zejména výskyt nežádoucích účinků.

    Z výše uvedených důvodů bych se proto také přikláněl k výběru metforminu jako léku, který by pro Vás byl nejvhodnější. Případné užívání doplňků stavy, např. Diabenu je nezbytné posoudit v souvislosti s léky, které pravidelně užíváte. Rozhodně ale není vhodné bez konzultace s lékařem užívat současně léky na diabetes a doplňky stravy na diabetes, protože by to mohlo vyvolávat hypoglykemické příhody.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Užívání Omegy 3 je uváděno při cukrovce jako vhodné, může při denní dávce nad 2000 mg naopak cukr zvýšit? Při diabetu II užívám glimepirid, eucreas a nyní mi lékař nasazuje Lantus. Je možné užívat léčebnou kůru na cukrovku od INCA BOTANICA, co od ní mohu čekat? Svatava

    Odpověď

    Vážená paní Svatavo, přeji dobrý den,

    omega 3 mastné nenasycené kyseliny se používají jako doplněk stravy. Nemají vliv na onemocnění cukrovkou a mohou mírnit poruchy lipidů, zejména mohou mírně snižovat zvýšený (zlý) LDL-cholesterol a tzv. triglyceridy. Pokud máte zvýšenou hladinu těchto lipidů a zvýšení je významné, pak je vhodné poradit se s lékařem o použití léků, které dokážou jak LDL-cholesterol, tak i trigylceridy snížit skutečně významně, řádově o desítky procent. Taková terapie pak má smysl, protože snižuje riziko řady kardiovaskulárních onemocnění. Podle mého názoru je podávání omega 3 mastných kyselin dramaticky méně efektivní a navíc přináší jistá rizika z hlediska kombinace jejich podávání s jinými léky, protože může zpomalovat jejich odbourávání. V tomto ohledu jsem tedy skeptik, máte-li opravdu zvýšenou hladinu cholesterolu, pak musíte počítat s tím, že snížení jeho hladin pomocí omega 3 mastných kyselin nebude příliš významné. Co se týká léčebné kůry od INCA BOTANICA, přiznám že jsem ještě větší skeptik, protože ani z internetových stráněk samotného výrobce vůbec nevyplývá jak jednotlivé součásti použité v kůře fungují. Namísto odkazu na odbornou literaturu nebo klinické studie, videa obsahují povětšinou informace o širokém využití jednotlivých komponent u velkého množství nejrůznějších onemocnění. Přitom ale existují rostlinné přípravky, které jsou prokazatelně účinné u cukrovky, pro které máme dostupné vskutku kvalitní důkazy o účinnosti z klinických studií provedených u pacientů s cukrovkou. Jedná se např. o dřišťál osinatý, hořkou okurku nebo gymnemu lesní či pukol nádherný. V každém případě Vám doporučuji poradit se s lékařem před tím než budete rostlinné přípravky používat, protože jejich kombinace s léky na cukrovku může způsobit komplikace jako jsou hypoglykemické příhody. Uvádíte, že užíváte glimepirid a vildagliptin. Přitom právě glimepirid v kombinaci s mnoha přírodními léky může vést k závažné lékové interakci.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Existuje Diapromin ,nebo je to podvod?
    věk: 77 let

    Odpověď

    Vážený pane, přeji dobrý den,

    Diapromin je doplněk stravy a není lékem. Tvrzení na webových stránkách https://brooklyncoffee.co.uk/cs/diapromin/#sostav "Diapromin je jedinečný lék, který pomáhá nemocným lidem zbavit se cukrovky. Lék má komplexní účinek na tělo a má jedinečné složení." je tak nutné považovat za nepravdivé. Nadto aktuálně neexistuje ani žádný lék, který by pacienta zbavil cukrovky. Používané léky léčí diabetes, snižují hladinu krevního cukru a snižují riziko vzniku komplikací diabetu, avšak cukrovku vyléčit nemohou. Cukrovka je totiž dána nedostatečnou (diabetes 2. typu) nebo úplnou ztrátou (cukrovka 1. typu) sekrece vlastního (tzv. endogenního) insulinu. Slibům na vyléčení cukrovky tak v žádné případě nedoporučuji věřit, protože jsou jen tvrzením, ale není možné je splnit. Více nemá smysl se této tématice věnovat, snad jen je třeba uvést upozornění z webových stránek Státního ústavu pro kontrolu léčiv (https://www.sukl.cz/leciva/webove-stranky-s-nelegalnimi-nabidkami-leciv), kde je Diapromin uváděn mezi nelegálně nabízenými a neschválenými léky. Já bych jej v žádném případě neužíval.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžou bylinky nahradit léky na cukrovku 2. typu?
    věk: 63 let výška: 172 cm váha: 109 kg

    Odpověď

    Dobrý den paní Dagmar,

    i když se látka z jestřabiny lékařské stala předlohou pro lék metformin a mnohé rostliny vykazují hypoglykemické účinky, není možné jimi nahradit klasickou terapii DM2. Bylinná léčba slouží jako přídavná léčba ke stávající terapii, je možné ji užívat u prediabetu, nebo k oddálení nástupu sekundárních komplikací DM2. Látky obsažené v rostlinách mají komplexní charakter, účinkují na více úrovních a tím umožňují zasahovat do mnoha problémů spojených s DM2. Obvykle mírně snižují hladinu cukru v krvi, působí antioxidačně a protektivně na tkáně, které jsou postižené přemírou cukru, podporují hojení a třeba snižují i hladinu cholesterolu. Na druhou stranu mají tyto látky obvykle účinek slabší než konvenční léky. Další roli hraje fakt, že většina bylin je zpracována do formy čajů, případně potravních doplňků a takto se k nim i přistupuje. Jsou to pouze prospěšné potraviny. Jen minimum z nich je upraveno do formy registrovaných přípravků, u kterých můžeme definovat léčebný účinek. Ze zkušenosti víme, že vhodně nastavená bylinná léčba, která je konzultována s lékařem, pomůže snížit terapeutické dávky konvenčních léků, zabraňuje zhoršení cukrovky, zpomalí vznik neuropatie, nefropatie, retinopatie, pomáhá u obézních pacientů, ale u rozvinutého DM2 nemůže nahradit zavedenou konvenční terapii.

    Poznámka redakce:

    Doporučujeme podívat se do naší rubriky Léčivé rostliny a cukrovka

    (odpovídá PharmDr. Alice Sychrová, Ph.D., Farmaceutická fakulta Masarykova univerzita Ústav přírodních léčiv)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 2. stupně, jsem po operaci nádoru v prsu. Syn mi koupil "Wobenzym 800". Zdá se mi, že mám vyšší hodnotu při měření cukru. Může mít na wobenzym vliv na vyšší hodnoty.

    Odpověď

    Vážená paní, přeji dobrý den,

    lék Wobenzym má celou řadu pozitivních účinků a používá se především při léčbě různých zánětlivých onemocnění, otoků nebo lymfedému. Vcelku běžně jej užívají i diabetici. To však neznamená, že by tento lék nemohl mít nežádoucí účinky. Výrobce sice zvýšenou hladinu krevního cukru v příbalovém letáku jako nežádoucí účinek neuvádí, avšak z některých klinických studií vyplývá že užívání Wobenzymu může vzácně vyvolat zvýšení hladiny krevního cukru, zajímavé přitom je, že prakticky stejný výskyt zvýšení hladiny krevního cukru byl pozorován i u pacientů, kteří užívali placebo (tedy neaktivní kontrolní tablety). Wobenzym totiž obsahuje kukuřičný škrob, který se ve střevě tráví za vzniku glukózy, záleží tedy i na tom, jakou užíváte dávku a kdy Wobenzym užíváte a jakými léky cukrovku léčíte. Zvýšení hladiny krevního cukru může být způsobeno mnoha různými vlivy. Pokud pozorujete, že se Vám hladina cukru zvýšila, je dobré Wobenzym vysadit a nějakou dobu vyčkat (např. týden) a sledovat, zda se hladina cukru sníží. Pokud ne, může se jednat o zhoršení cukrovky, které nemá s užíváním Wobenzymu žádnou souvislost.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    dobrý den, na prasklinky kůže a opruzeniny nám lékař předepsal Canesten. po 4 dnech mírného zlepšení se stav kůže opět zhoršil. Zkusila jsem Sudokrém, a situace se opakovala, nevím jak dál. Veronika
    věk: 79 let výška: 155 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milá Veroniko, proč jen svůj dotaz trochu nerozvedete? Takto mě dostáváte trochu do úlohy věštce.

    Zaprvé píšete: „lékař nám předepsal…“. Jedná se tedy o více postižených osob?

    Zadruhé neuvádíte, o jaké místo na těle se jedná. Podle toho, že píšete o opruzení, může jíž o třísla čí oblast pod prsy, ale může jít také o meziprstní prostory či oblast genitální.

    Podle toho, že vám lékař předepsal Canesten, usuzuji, že váš problém považuje za kvasinkovou infekci. Ta často trápí pacienty s nedostatečně léčeným diabetem a objevuje se právě na místech málo větraných, tedy v třísle, v okolí genitálu a někdy v podbřišku či pod prsy. Na prvním místě pomůže dostatek vzduchu, tedy obložení postižených míst měkkým obvazem či látkou tak, aby se kožní řasy vzájemně nedotýkaly a nebylo mezi nimi vlhko. Dále se používá nějaká protikvasinková mast, např. ten Canesten. Je ale možné zkusit také mast Fungicidin, která vydrží na místě déle. Tento lék je bez lékařského předpisu a můžete jej zkusit.

    Vyskytují-li se problémy na více částech těla, je někdy vhodná i léčba celkově podávanými protikvasinkovými léky, např. Diflucan či Mycomax. Ty ovšem musí předepsat lékař.

    V prevenci kvasinkových infekcí je velmi důležitá dobrá léčba diabetu. Kvasinky mají rády cukr a zvýšená glykémie podporuje jejich růst. Z tohoto důvodu se také kvasinky rády usídlují v okolí genitálu, kde nejen bývá zapářka, ale také se tam snadno dostanou kapičky moči bohaté na cukr. Kvasinkové infekce v této oblasti také často provázejí léčbu tzv. glifloziny, které zvyšují vylučování cukru do moči.

    V prevenci je také důležitá dobrá hygiena, ale nikoliv přehnaná. Stačí lehké opláchnutí vodou, nikoliv drhnutí či používání mýdel či desinfekčních látek (ty naopak kůži mohou dráždit a kvasinkám pomáhat v růstu).

    Je ale také možné, že se nejedná o kvasinkovou infekci. Může jít o infekci jiným typem „hub“ (jinou mykózu), na kterou uvedené léky nemusejí působit. Také muže jít o ekzém, který se na rozdíl od mykotických infekcí léčí jinak.

    I když přesně nemohu vědět, o co se ve vašem případě jedná, doporučuji zkusit ten Fungicidin a pokud by nezabral po několika dnech, navštívit lékaře a uvážit léčbu tabletami. A samozřejmě dbejte na glykémie.

    Pokud se stav nezlepší, rozhodně navštivte kožního lékaře.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Asi 1 měsíc mám sucho v ústech a někdy hořko a bolí mě občas jazyk. Jarka
    věk: 71 let výška: 159 cm váha: 74 kg

    Odpověď

    Milá Jarko, váš problém je poměrně častý a může mít mnoho příčin. Já o vás vlastně ale vůbec nic nevím, ani to, zda máte či nemáte cukrovku.

    Suchý jazyk může být jedním z projevu nově se rozvíjející cukrovky, kdy u některých osob dochází k velkým ztrátám tekutin močí v důsledku vysoké glykémie. Podobný stav může nastat při špatně léčeném diabetu s vysokými glykémiemi.

    Další možností je kvasinková infekce v ústech, která se rovněž udává častěji u pacientů s diabetem nebo u osob léčených širokospektrými antibiotiky.

    Pálící, často zarudlý jazyk, se vyskytuje u osob s nedostatkem železa či s nedostatkem vitaminu B12.

    Někdy je pálící suchý jazyk projevem jiného závažnějšího onemocnění. Proto je dobré navštívit praktického lékaře a dát se vyšetřit.

    Na podobný dotaz jsme v naší poradně již odpovídali, tak se můžete podívat také na naši starší odpověď.

    https://www.cukrovka.cz/poradna/sucho-na-jazyku-spatna-chut-povlak-na-jazyku

    https://www.cukrovka.cz/poradna/bily-jazyk-a-pocit-paleni-na-nem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobrý den mám dotaz jsem dibaetik už 10 let poslední týden mě strašně trápí předkožka. Když penis není v erekci nemůžu předkožku vůbec stáhnout pokud ji chic stahovat dolů hodně to bolí a je to červené až nateklé. Čím by to mohlo být? Myslíte že glykémkama? Díky moc. Vojtěch
    věk: 21 let výška: 199 cm váha: 125 kg

    Odpověď

    Milý Vojtěchu, podle vašich údajů je vám 21 let a dosáhl jste při své výšce 199 cm úctyhodných 125 kg. Diabetes už máte 10 let, a tak usuzuji, že se jedná o diabetes 1. typu a že tedy nejste léčen žádnými tabletami, ale inzulínem.

    Nejčastější příčinou podobných obtíží je kvasinková infekce na předkožce. Ta častěji vzniká, pokud mají muži předkožku zúženou, takže ji nelze snadno přesouvat přes žalud (takzvaná fimóza), nebo to nejde vůbec. Fimóza je většinou vrozená, ale může vznikat také v důsledku opakovaných zánětů. 

    Další příčinou obtíží mohou být kvasinkové infekce, které vznikají snáze, pokud moč obsahuje cukr a pokud kapky moči ulpívají na předkožce. Pokud se to kombinuje s fimózou, tak vznikají opakované bolestivé a svědivé záněty, které navíc fimózu zhoršují.

    Já vám momentálně doporučuji: po vymočení dbejte, aby nezůstávaly kapky moči v okolí vyústění penisu - většinou stačí opláchnutí vodou a osušení. Dbejte o dobrou glykémii, abyste neměl cukr v moči. Dále si opatřete mast Fungicidin. Tou se předkožku promazávejte. Mast obsahuje lék proti kvasinkám a brzy vám pomůže. Možná pak opadne také otok a předkožku bude možné opět přetáhnout.

    Výhledově ale navštivte urologa. Ten vás prohlédne s rozhodne, zda byste neměl problém s předkožkou řešit chirurgicky.

    Některé formy diabetu 2. Typu se léčí pomocí léků, které snižují glykémii tím, že více cukr odchází do moči. U mužů pak mohou být podobné potíže, které uvádíte. Pomůže zvýšená hygiena.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, synovi (9 let)byl před 2,5 měsíci diagnostikován diabetes 1.typu. I když mu z krevních testů vyšly negativní protilátky na celiakii, zdá se mi, že poslední 3 týdny má časté stolice. Nejedná se o průjem, přesto mi přijde, že chodí častěji než dřív (někdy 2-3x denně) Chtěla bych se zeptat, co může být příčinou? Přiznám se, celiakie mi "nahání" hrůzu jako další komplikace, proto ho stále není pozoruji, i přesto, že z testů jsou protilátky negativní (vím, že se to může změnit). A proto přemýšlím, co může být příčinou častějších stolic - umělá sladidla - typu čekankový siriup, erythritol? Moc děkuji, Linda
    věk: 40 let výška: 162 cm

    Odpověď

    Milá Lindo, céliakie se poměrně často pojí s diabetem 1. typu. To je důvod, proč se vybrané typy protilátek čas od času vyšetřují, i když pacienti jinak nemají žádné příznaky tohoto onemocnění.

    Váš syn má diabetes zjištěný příliš krátce na to, abyste se s tím on i vy vyrovnali. Přece jenom to chce několik měsíců, než si uvědomíte, že život půjde dále a že se nic tak hrozného neděje. Pokud váš syn nemá pozitivní protilátky na céliakii a nemá žádné výrazné klinické projevy, měla byste se v tomto ohledu uklidnit a být ráda. Důvodů k chození na stolici 2x či 3x denně může být mnoho a také to může být docela normální stav.

    Některá sladidla opravdu mohou vyvolávat nadýmání či průjem. Zejména se jedná o přípravky s obsahem sorbitolu či xylitolu. Já osobně nic takového nedoporučuji a za vhodnější považuji aspartam, když už tedy cítíte potřebu něco uměle sladit. Za nejlepší považuji umělá sladidla používat maximálně do nápojů, respektive používat takzvané nápoje light, a to v omezeném množství. V ostatních jídlech doporučuji buď cukr vynechat nebo přidat jenom malé množství a to pak započítat do celkového množství sacharidů v dietě. Dávat si po obědě sladké zákusky je nezdravé pro každého. Pro vašeho syna by mohlo být vhodné dát si normální menší zákusek například místo přílohy nebo se sníženou porcí přílohy. Nebo počkat, až půjdete na výlet nebo sportovat, a pak mu to dát s ohledem na glykémie k svačině.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz. Mám problém s podkožníma boulema na pažích kterých se nemůžu zbavit. Už 2 roky si do těch míst inzulin nepíchám a stále to nemizí. A tak jsem přemýšlela jestli to nejde odstranit chirurgickou či plastickou operací. Boule jsou opravdu hodně velké a vypadám s tím jako bych od rána do večera cvičila v posilovně ruce. Poradíte mi prosím? Děkuji Tereza
    věk: 23 let výška: 171 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Milá Terezo, hypertrofie tukové tkáně ("boule") v místě podávání inzulínu jsou dnes poměrně vzácné, protože u moderních vysoce čistých lidských inzulínů nebo analogů k hypertrofii dochází málokdy, většinou jen když se lidé stále píchají do stejného místa.

    Tvorba hodně podobných ložisek se ale vyskytuje i u některých lidí, kteří si inzulín vůbec nepíchají. Pak je to ale také na jiných místech, může se to ale vyskytovat i na pažích. Většinou se jedná o tzv. lipomatózu, to znamená tvorbu benigních tukových nádorových hmot. Někdy je to i součást vrozených syndromů.

    Pokud vám ty hypertrofie ani po 2 letech nezmizely, navrhuji, abyste skutečně vyhledala kožního specialistu, který vám může doporučit na plastickou chirurgii, kde by vám s tím pomohli.

     


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, ve 26tt jsem byla na cukrovce, výsledek na lacno byl 5,1 .. byla jsem tedy pozvána do poradny, kde se sestřička podivovala, co tam vůbec dělám .. nicméně jsem dostala glukometr a 4 dny v týdnu jsem se měla měřit před hlavním jídlem a hodinu po .. za další dva týdny kontrola, měla jsem z 18 záznamů 3 nad 8,0, což sestra označila a ukázala MUDr .. ten mi v jedné větě řekl, ze jsem pro nej zdravá matka se zdravým dítětem, ale ze když se nebudu hlidat, tak me daji na inzulin a budu rodit jinde než chci .. nadále se tedy merim takto : 1. den hodinu po snídani ,2.den hodinu po obědě, 3.den hodinu po večeři a čtvrtý den před a hodinu po každém hlavním jídle .. zde mám hodnoty celkem dobré( par mám nad 7, ale většinou do 7).Dle MUDr a UTZ má miminko normální váhu. Přijde mi divne, ze se lacna ranní,kterou mám špatnou, skoro vůbec neřeší (kromě toho prvního a čtvrtého dne) a řeší se hodnoty za hodinu, které mám dobré = jsou v rozmezí, které je pro těhotné, čili je beru jako OK. Je to takto za vás v pořádku? Samozřejmě, ze chci zdravé miminko, nejsem MUDr , ale toto kontrolování opravdu nechápu …navíc se mému gynekologové vůbec nelíbí, ze nepribiram (32 tt a přibrala jsem 3kg) a ještě mám držet dietu.. moc děkuji za odpověď .. děkuji
    věk: 36 let výška: 178 cm váha: 83 kg těhotenství: 32. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    glykémie by se měly kontrolovat ráno nalačno a 1 hodinu po hlavních jídlech a to cca 3 x týdně. Záleží na tom, jestli jsou hodnoty v pořádku, pokud jsou vyšší tak i častěji. Důležité jsou všechny hodnoty, tedy i ty ranní.  1x měsíčně byste si měla dojít do laboratoře na odběry krve (glykovaný hemoglobin).  To, že nepřibíráte, nevadí. Je to tím, že jste omezila příjem rychlých sacharidů. Miminko si od Vás vezme co potřebuje. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, lecim se jiz nekolik let s diabetem a beru metformin 500. Ted jsem v 7tt a vsude jsou rozporuplne informace, zda je metformin v tehotenstvi v poradku, nebo ne. Muzete mi, prosim, poradit? Dekuji
    těhotenství: 7. týden

    Odpověď

    Dobrý den, užívání metforminu v těhotenství je bezpečné. Bylo to prokázáno v řadě studiích. Ostatní perorální antidiabetika (léky na cukrovku) jsou v těhotenství zakázaná. Pokud léčba metfominem není dostačující, přidává se inzulín. S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, byla mi diagnostikována těhotenská cukrovka, v těhotenství jsem měla problém hlavně s ranním cukrem, přes den jsem vůbec problém neměla, ani po večeři - hodnoty byli do 7, jen občas, když jsem se neudržela, jsem přestřelila ( třeba u kebabu). Rady doktorky moc nepomáhali - večerní procházka, dřívější večeře...nic nezabralo. Porod jsme přežili a cukrovka by měla zmizet, bohužel ne, ranní cukr mám stále vyšší, přes den můžu sníst cokoliv a nic. Jelikož mě čeká kontrolní test, zkusila jsem změřit ranní hodnoty a teď - když si změřím ranní hodnotu cca v 5 hodin ( 9 hodin od večeře) mám cukr 5 a nižší, když si ho změřím v 7 mám najednou 5,7 aniž bych cokoliv snědla a spíš v tom období něco dělám, a tak si říkám, že by měl spíš klesnout. Narazila jsem na to i v těhotenství, ale nijak jsem to neřešila. Netuším čím je to způsobeno, a nevím jak toto změnit. Dietu sice nedřžím, ale necpu se nějak kghrozně a denně najdu 6-10km s kočárkem - ranní a odpolední procházka. Podle tabulek mám nadváhu cca 20 kg, ale jsem aktivní a ani tak se mě ty kila nechtějí pustit. Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, 

    mimo těhotenství je norma ranní glykémie do 5,6. Její hodnota může být ovlivněna řadou vlivů - nedostatek spánku, večerní jídlo, hormony, stres, nadváha apod. Určitě si dojděte na kontrolní OGTT a podle výsledku kontaktujte diabetologii. A aby se u Vás nevyvinula cukrovka 2. typu, doporučuji: zhubnout, racionální stravu, dostatek pohybu 🙂. Pokud si už nevíte rady, kontaktuje nutriční poradnu, kde Vám poradí jak upravit jídelníček apod. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na několik věcí ohledně cukrovky v těhotenství. Byla jsem odeslána s výsledkem lačné glykémie 5,3 a pak 5,8 do Dia poradny. Tam mi byl naměřen glykovany hemoglobin 44. Což paní doktorku vyděsilo a označila to za možnou precukrovku. Nicméně při nastavení dietního režimu a zavedení druhé večeře mam ranní glykémie od 4,5 do 5,2 (před tím i 6,1). Tak mi sdělila, že to na léčbu nevidí. Během dne mám glykémie kolem 5,5-6, nejvyšší jsem měla 7,1 hodinu po obědě. Měla bych se bát, že se u mě rozvine cukrovka druhého typu? Nebo že už ji mám? Kolik je dobrá hodnota glykovaného hemoglobinu v těhotenství? A pak mám ještě jeden dotaz - ráno než jsem šla na odběr toho hemoglobinu, naměřila jsem si na lačno 5,1. Ale z žilní krve mu vyšel výsledek 5,9. To jsou domácí glukometry tak nepřesné, nebo čemu tuto odchylku přičíst? Děkuji předem za odpověď.
    těhotenství: 31. týden

    Odpověď

    Parametr glykovaný hemoglobín používáme obvykle pro posouzení stavu dlouhodobé kompenzace diabetu. Vyjadřuje průměrnou hodnotu glykémií cca 3měsíce před odběrem. Za normální považujeme hodnoty do 38mmol/mol.

    Ale pozor, je nutno přihlédnout k následujícímu. Každé tělo je individuální,  spolehlivost testu díky této rozdílnosti kolísá v intervalu 3 až 5 mmol/mol HbA1c. To znamená že pokud máte hodnotu např 45 mmol/mol, můžete mít ve skutečnosti 40 ale také 50mmol/mol. Aby to nebylo tak jednoduché, je také nutno přihlédnout ke zvolené měřící technice. Zde v závislosti na přístroji je opět možnost rozdílu až 5 mmol/mol. Navíc v těhotenství mohou být výsledky zkresleny hormonálními změnami.

    Pro diagnózu cukrovky podle HbA1C máme následující doporučení HbA1C < 38 diabetes nepřítomen, HbA1C 38 až 48 hraniční hodnoty, HbA1C > 48 diagnóza diabetu

    Takže k vašemu dotazu. Pokud jste měla hodnotu HbA1C 44 mmol/mol naměřenou v ordinaci lékaře, nikoliv v laboratoři, je pravděpodobnost rozptylu +- 5 mmol/mol, takže se můžete pohybovat 39 ale také 49 mmol/mol.

    Nelze tedy z jednoho testu jednoznačně stanovit, zda se již jedná o tzv prediabetes.

    V průběhu těhotenství ale není potřeba pátrat po tom jestli to již je nebo není prediabetes. Pro Vás je důležité udržet normální hodnoty glykémie a k tomu vždy používáme glukometr. Léčbu v těhotenství pokud je nutná rovněž doporučujeme podle hodnot z glukometru nikoliv podle hladiny HbA1C.

    Odpověď na otázku zda-li se u vás již jedná o prediabetes, tedy hledejte až po šestinedělí, kdy se kontroluje metabolizmus cukru pomocí testu oGTT,  který Vám definitivně a přesně odpoví.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ve 26tt jsem byla na OGTT. Krev odebrána žilou. Hodnota před vypitím roztoku byla 4,99mmol/l. Po hodině od vypití roztoku byla hodnota 9,7mmol/l a za další hodinu činila 8,2mmol/l. Jedná se o hraniční cukrovku? Je možné že se v průběhu těhotenství zvýší hodnota cukru v krvi? Mám nějak upravit jídelníček? Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, výsledky Vašeho testu jsou v pořádku. Dietu dodržovat nemusíte, ale v těhotenství byste se měla stravovat racionálně tj. dostatek ovoce a zeleniny, omezit sladké apod. 

    S pozdravem

    poznámka r edakce:

    omlouváme se za opožděnou odpověď

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Je mi 57 let, měřím 189m a vážím cca 98kg. Neberu žádné prášky. Piji pravidelně bylinkové čaje k podpoře jednotlivých orgánů. Zakoupil jsem si glukometr a začal jsem si měřit hladinu glukózy v krvi. V ranních hodinách (cca 5:00) naměřím cca 7 a během dne tato hladina cukru v krvi klesá až na 5. V práci jim malé množství potravy (zelenina - mrkev, kedlubna a celozrnný chléb) v intervalech v 8, 10 a 12hod. Opravdu malé množství. Když přijdu domů mám těch kolem 5. Pak jim kolem 17:00 hod sytější večeře, avšak žádné knedlo, vepřo, zelo, spíše sýr nebo šunku nebo více zeleniny. Tuky se snažím vysadit ze svého jídelníčku. Po 2hodinách mám cukr v normálu. Ráno zase vstanu a opět zvýšená hladina kolem 7. Něco málo jsem zhubnul (cca 4kg). Nevím si s tím rady, kde může být chyba. Byl jsem i na glukózovém testu. Před odběrem jsem měl 5,2 a po testu 4,9. Honza
    výška: 189 cm váha: 98 kg

    Odpověď

    Milý Honzo,

    My diabetologové se hodně řídíme podle čísel. Hodnota glykémie ráno na lačno má svoji horní normu 5,6 mmol/l, člověk vašeho vzrůstu by neměl vážit víc než 96 kg, ale raději jen 90 …

    Ale přece jenom čísla nejsou všechno. Jde o to, abyste se cítil dobře a abyste předcházel obtížím, které může přinášet věk nebo zvýšené hodnoty glykémií.

    Vy podle glukózového tolerančního testu nemáte diabetes a vlastně ani poruchu glukózové tolerance, i když ranní hodnoty podle glukometru připouštějí, že lehčí poruchu máte. Měl byste tedy usilovat o zdravou životosprávu, a to vlastně bez ohledu na všelijaká čísla.

    Když to půjde, mohl byste trochu zhubnout, protože s věkem se většinou hubne hůř a možná také proto, že když někdo podle mých zkušeností udává hmotnost 98 kg, tak to ve skutečnosti znamená aspoň 102.

    Zařaďte do svého programu dostatek pohybu, pokračujte ve svém zdravém stravování a jezte o něco méně sacharidů, a to hlavně ve formě příloh či pečiva a také už nejezte žádné sacharidy po večeři. Když máte svůj glukometr, tak se občas změřte ráno na lačno či po jídle, ale pokud se nebude situace zhoršovat, nemusíte s tím zatím nic jiného, než co jsem již uvedl, dělat. Pokud by glykémie ráno byly opakovaně vysoké, mohl byste večer užívat lék metformin, ale myslím, že pokud dodržíte pohybová a dietní doporučení, bude to fungovat lépe.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    vhodnost (nebo opak) vnitřností - málo sacharidů i tuků, ale leckdo nedoporučuje?!' Petr
    věk: 67 let výška: 180 cm váha: 88 kg

    Odpověď

    Dobrý den, Petře,

    máte pravdu, vnitřnosti obsahují nízké množství sacharidů i tuků, ale vysoký bývá obsah cholesterolu a obsah purinů (viz https://www.cukrovka.cz/cukrovka-a-dna ), proto nejsou moc doporučované. Na druhou stranu obsahují také dobře využitelné železo a vitaminy A, D plus vitaminy skupiny B, které jsou naopak z rostlinných zdrojů hůře využitelné. Pokud tedy nemáte vysoký cholesterol nebo netrpíte dnou, není potřeba se vnitřnostem zcela vyhýbat. Jen dejte pozor, aby konzumace nebyla příliš častá a ve velkém množství.

    S přáním hezkého dne,

    (odpovídá Mgr. Petra Jandová, Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Můj dotaz se týká výšky cukru v krvi a následná léčba. I když se snažím držet dietu mám pořád vysoký cukr. Mám inzulín Novorapid 16-14-14, Levemir 22-0-0-22. Když přijdu k lékaři, tak ten řeší, že mám v sobě hodně soli, i když vůbec nesolí, nejím brambůrky a jim podobné věci. Nesmím jíst žádné jídlo z obchodu, jako sýry, paštiky, salámy atd., prostě nic. Když jsem se ho zeptal co mám tedy jíst, tak mi neodpověděl. Výši cukru vůbec neřeší. Ráno mívám okolo 13 až 15 i když jim naposledy okolo 18:00. Poraďte prosím. Děkuji Petr
    věk: 56 let výška: 176 cm váha: 93 kg

    Odpověď

    Milý Petře, já vám na prvním místě doporučuji dodržovat určitou pravidelnou dietu, která nebude obsahovat příliš mnoho sacharidů ani příliš mnoho soli. Proč vám lékař doporučuje omezení soli, to nevím, ale asi se jedná o onemocnění ledvin či srdce, která mohou vést k otokům. A otoky se na prvním místě řeší omezením soli v jídle.

    Sůl je v potravinách téměř všudypřítomná, ale v některých potravinách jí je obzvláště mnoho. Jsou to zejména předem zpracované potraviny, jako uzeniny, sýry a různé přesolené „dobroty“ jako již zmíněné brambůrky. A také polévky! A minerálky!!

    Pokud byste dodržoval vhodnou dietu pro diabetika s mírným omezením kalorií, tak by se asi řešily oba vaše problémy současně. Čím víc člověk jí, tím také přijímá více soli. Když drží dietu, tak většinou množství soli v těle klesne.

    Podívejte se např. na naše stránky zde: https://www.cukrovka.cz/rozliseni-diet-dle-mnozstvi-sacharidu-ve-strave

    Uvidíte několik návrhů jídelníčku. Protože máte nyní glykémie vysoké, začněte tím prvním se 150 g sacharidů, i když asi budete mít hlad. Ale diabetes by se vám měl postupně srovnat, jen musíte být důsledný, správně počítat sacharidy, a to zcela všechny a v jakékoliv podobě (i v polévce, i ve všech nápojích, které by ale měly být bez cukru, tedy žádné pivo). Budete-li mít hlad, jezte více nesladké zeleniny (okurky, rajčata, salát…).

    Dávky inzulínu máte docela vysoké, já bych je dále nezvyšoval, případně by se dal vyzkoušet některý jiný dlouze působící inzulín. Je ale třeba si měřit glykémie. Pokud je glykémie vysoká, tak byste pochopitelně neměl jíst další sacharidy, ale měl byste nejprve počkat, až glykémie klesne.

    Člověk nemůže být bez inzulínu, ať již vlastního či toho v injekcích. Pokud ale inzulín má (a vy ho máte dost), tak omezení sacharidů prostě funguje! Nemusí to být hned, u někoho trvá srovnání i několik týdnů, ale funguje to.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat . Beru 2x denně Stadamet 500mg (ráno a večer) a chtěla bych začít s ketodietou. Mám to vyzkoušet? Simona
    věk: 35 let výška: 168 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Milá Simono, možná bude stačit, když se přečtete moje odpovědi na podobné otázky jiným tazatelům:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/ketodieta-pri-zvysenem-cukru-v-krvi

    https://www.cukrovka.cz/poradna/hladina-glukozy-5-mmol-l-po-obede-pri-ketogenni-diete

    Stejně jako jim, tak i vám opakuji, že jakákoliv dieta je většinou lepší než žádná. Podle mého názoru je nejlepší vyrovnaná dieta s přiměřeným obsahem sacharidů, bílkovin a tuků, avšak nízkokalorická. Ta jediná se dá dlouhodobě vydržet a je zdravá.

    Cílem mnoha ostatních diet dosáhnout většího úbytku hmotnosti, než by člověk očekával od pouhého snížení kalorického příjmu. Lidé si např. myslí, že když vynechají určité látky, např. sacharidy, mohou pak ostatní potraviny jíst úplně volně a přitom zhubnou.

    Pravá ketogenní dieta skutečně vede k nadměrné tvorbě ketolátek, které vedou k poruše metabolismu a většinou k nevolnosti a nechutenství. Potom se skutečně hubne a je to navzdory celkem nezdravému postupu často užitečné. Málo kdy se ale tato dieta dodržuje důsledně,  jedná se vlastně o dietu s velkým omezením sacharidů.

    Dieta s nízkým obsahem sacharidů (třeba 80 g denně), může být pro pacienta s diabetem 2. typu a s nadváhou také vhodná, celkové omezení kalorií je nutné vždy a rozhodně není vhodné jíst tučná jídla. Ani nadměrné množství bílkovin není dlouhodobě zdravé.

    Já osobně ketogenní dietu pacientům s diabetem 2. typu nedoporučuji, ale také jim ji nevymlouvám, pokud se pro ni rozhodnou.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    O kolik se da snizit hladina cukru v krvi za 2 mesice zdravym stylem zivota,stravou a pohybem, dekuji Josef
    věk: 36 let výška: 175 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Milý Josefe, na vaši velmi nepřesnou otázku nemohu dát přesnou odpověď. Mělo by vám stačit, když vás ujistím, že při skutečné úpravě diety a pravidelném dosti intenzivním cvičení se u většiny osob s diabetem výrazně zlepší metabolické ukazatele, takže dieta a cvičení opravdu mají smysl.

    Stejně tak by se mohl někdo ptát, jak moc se lepší ve skoku dalekém, když bude 2 měsíce trénovat. Pokud zatím skáče s batohem plným kamení na zádech, tak po jeho odložení se skutečně délka skoku hodně prodlouží. Jestli ale už nyní efektivně trénuje a žádný batoh s sebou netahá, tak se zlepší jen trochu.

    Zažil jsem případ, kdy starší paní celý víkend zavařovala meruňky a při tom svůj výtvor neustále ochutnávala. Potom byla přijata do nemocnice s akutními příznaky diabetu a velmi vysokou glykémií. Nasadili jsme příslušnou léčbu a několik dní jsme jí nejen nedávali žádné další meruňky, ale naopak stravu s omezením sacharidů. Projevy diabetu vymizely a glykémie klesla k normě.

    U lidí, kteří mají normální glukózovou toleranci, glykémie zpravidla nestoupá nad normální hodnoty, ani když toho snědí opravdu hodně. Zvýšená glykémie většinou již ukazuje, že kapacita vypořádat se s velkou sacharidovou zátěží je omezená.

    Tak to bude asi i s vámi. Jste si vědom, že příliš jíte a málo se pohybujete, a nyní vám zjistili zvýšenou glykémii. Věřím, že pokud splníte svoje předsevzetí, že se vaše glykémie mohou srovnat blízko k normálním hodnotám. Přesto ale, pokud znovu přiberete, budete hodně jíst a málo se pohybovat, glykémie znovu vystoupají.

    Zase jeden případ ze života: Muž vašeho věku měl glykémie na lačno kolem 7 a po jídle 12 – 14. Přiznával, že v posledních měsících se věnoval jen své sedavé práci, hodně jedl a přibral na váze. Vysvětlil jsem mu dietu a zahájil léčbu kombinovaným přípravkem. Při kontrole za 6 měsíců o několik kilogramů zhubnul, zlepšil svoji kondici a glykémie se při pokračující léčbě již blížili k normě. Přál si vysadit léky, ale to jsem mu nedoporučoval, aby mu zase glykémie nevystoupaly. Teprve po roce, to už zhubnul výrazně, mohl léčbu ukončit. Jen už nyní dobře ví, že pohyb je důležitý a zdravý a dieta také.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!