Poradna

Obecné

339 dotazů

  • Dotaz

    Jak ovlivňuje invertní cukr v potravinách hodnoty glykemie u DM 1. a 2. typu? Svatoš

    Odpověď

    Milý Svatoši,

    tzv. volné sacharidy (cukry) jsou obecně pro pacienty s diabetem všech typů málo vhodné a nejsou příliš vhodné pro nikoho. Volné cukry jsou takové, které se pro vstřebávání ze zažívacího ústrojí již nemusí procesem trávení měnit, aby se vstřebaly, nebo se mění jen málo. Takovými příklady jsou např. hroznový cukr (glukóza), nebo také sacharóza. Sacharóza se ve střevě jednoduše štěpí na glukózu a fruktózu, které se obě rychle vstřebávají a zvyšují glykémii. Fruktóza se ještě převážně přemění na glukózu, což snad její potenciál zvyšovat glykémii trochu zpomaluje.

    V přirozené potravě se takové cukry vyskytují poměrně málo, takže pokud je konzumujeme v přiměřeném množství, tak to nevadí. Proto je vhodné ovoce, kde bývá zejména fruktóza, ale samozřejmě není doporučováno sníst 10 pomerančů naráz, protože to je moc volných sacharidů najednou. I fruktózu obsaženou v ovoci je nutné započítávat do jídelníčku.

    Invertovaný cukr je v podstatě uměle upravená sacharóza (řepný cukr, neboli běžný cukr používaný ke slazení) tak, že se rozloží na svoje základní složky, a těmi jsou glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr). Výsledný produkt (tedy invertovaný cukr) má o něco větší sladivost a je poměrně levný. Proto se používá v potravinářském průmyslu, např. ke slazení některých limonád a mnoha jiných potravin, včetně umělého medu. Invertovaný cukr lze chemicky také připravit např. z kukuřice, z ječmene či pšenice. Výsledný cukr je především levnější a proto se používá v potravinářském průmyslu ve velkém, např. v Coca Cole. Je tomu tak ale jenom v některých zemích a tak abych předešel nepřesné informaci, raději se podívejte na tabulku složení nápoje, který se prodává v ČR. Pro diabetiky je ale vhodná pouze kola bez sacharidů, tedy tzv. lehká neboli „light“.

    Z hlediska metabolismu je ale tato látka uměle přidávaná do potravin velmi málo vhodná. Obsahuje stejné množství sacharidů jako původní řepný cukr, ale vstřebává se ještě rychleji. Fruktóza ve větším množství (než běžně sníme ve zdravém ovoci) se v těle dále mění jak na glukózu tak na další málo vhodné metabolity, z nichž některé se považují někdy za přímo škodlivé. Rozhodně vám tedy nedoporučuji nahrazovat běžný cukr cukrem invertovaným. Zejména se nemůžete domnívat, že vám nebude zvyšovat glykémii a tudíž jej můžete konzumovat volně.

    Rozpuštěné cukry mají určitý vliv na lom světla v tekutině. Označení „invertovaný“ získal tento cukr proto, že řepný cukr odražené světlo otáčí doprava, zatímco tento cukr převážně doleva.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o radu ohledně hodnoty dlouhodobého cukru. V těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku, kterou jsem zvládla vykompenzovat dietou. Dlouhodobý cukr jsem měla kolem 38 mmol/mol. Po porodu byl mě i miminku změřen cukr a bylo vše v pořádku. Nyní jsem byla na kontrole na diabetologii po 8 měsících po porodu a měla jsem dlouhodobý cukr 40 mmol/mol, hodnota píchnutého prstu 4,2, v pořádku. Paní doktorka už zvedala varovný prst, že by tam byla cukrovka, ale než by si mě zapsala jako doživotního pacienta, dala mi šanci, že mám přijít ještě až přestanu kojit. Můj dotaz zní, všude čtu, že normální maximální hodnota glykovaného hemoglobinu je 42 mmol/mol, hodnota 40 mmol/mol není nízká, ale vzhledem k tomu, jaký jsem stresař, si nemyslím, že bych hned musela mít nálepku diabetika. Je tato hodnota pro zdravého člověka opravdu tak moc hraniční? Moc děkuji. Jindřiška

    Odpověď

    Milá Jindřiško, ještě než vám odpovím, dovolte malou výhradu ohledně té „nálepky diabetika“. To by vás tak moc urazilo? Ostatně, co by z toho pro vás vyplývalo? Měla byste více na vědomí, že je dobré udržovat se ve fit kondici, zdravě se stravovat a dávat pozor na přibírání na váze. To by bylo asi vše. V těhotenství jste diabetes měla, a tak byste měla vědět, že do budoucna je pro vás riziko, že se někdy diabetes zase objeví, větší, něž u  ostatních osob. Platí to také pro případ, že byste byla znovu těhotná. A to je prozatím vlastně vše a výše uvedená opatření pro vás platí stejně, ať už diabetes máte nebo ne.

    To říkám jen na okraj, protože slovo diabetik by opravdu nemělo znít hanlivě. Ano, diabetes 2. typu se velmi často pojí s nadváhou, kdy lidé opravdu jedí více, než by měli a pohybují se méně. Možná mají slabší vůli než ostatní, ale možná také jim život nadělil takové vlohy. Mají větší chuť k jídlu, někdy mají jiné přidružené problémy, někdy mají od narození metabolismus nastavený „úsporněji“. Udržovat se v dobré kondici je pro ně prostě obtížnější než pro jiné, kterým to život nadělil jinak. Člověk by je někdy měl spíše obdivovat, jak tomu dokáží čelit, a ne je hned odsuzovat jako osoby neukázněné. Ostatně Evropská diabetologická společnost toto označení „diabetik“ nedoporučuje vůbec a nabízí např. pojem „osoba s diabetem“. Riziko vzniku diabetu mají totiž nyní vlastně všichni docela velké. U nás je to alespoň 10%, ale lehčí forma poruchy se vyvine během života možná až u 30%. Pro diagnózu diabetu jsou stanovena určitá kritéria, např. hodnota glykovaného hemoglobinu nad 46 mmol/l. Ale rozhodně si nemyslím, že by mezi osobami s hodnotou 45 a 48 mmol/l musel být velký rozdíl. Doporučoval bych oběma totéž.

    Vy v současné době máte normální hodnoty (uvádí se do 40 mmol/mol, ale někdy také 42 mmol/mol) a diabetička zřejmě nejste. Posoudit přesně by se to dalo např. podle orálního glukózového tolerančního testu, ale není to vůbec potřeba. Měla byste si dát občas vyšetřit glykémii. Nejlépe na lačno a za 2 hod. po jídle, např. 2x ročně. To pro případ, že by se u vás přece jenom porucha rozvíjela. Za doživotního pacienta se považovat nemusíte, ale za doživotního nájemníka pozemského bytí ano. A život je věc nebezpečná a končí smrtí. Omlouvám se za tu trochu filozofie a přeju vám, ať vám to uběhne příjemně, vám i vašemu dítěti.


    Doporučení redakce:

    zajímavé informace o glykovaném hemoglobinu naleznete v rubrice DIAGNOSTIKA a článku Cílové hodnoty glykovaného hemoglobinu (HbA1c)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtěl bych se zeptat můj problém je taký že mě bolí obě nohy mám obě nohy stuhle. Hodně těšte cítím brnění obou palcích na nohách i pod prsty míval sem pálení to už je sem tam ale nemůžu chodit mám dvě berle nohy SOU prome ťeške a dostávám do nich svalový třes hlavně po ránu který po nějaké době přestane ale při chůzi se Zase objevy chtěl bych se zeptat může se jednat o neuropatií? mám cukrovku druhého tipů nebo může se jednat o výřez ploténky? Nebo může to být tím že sem před sedmi lety prodělal borelizu kdy sem měl parezu prave tváře? Nebo oco by se mohlo jednat? Moc děkuji za vaši odpověď Alois

    Odpověď

    Milý Aloisi, v poslední době se nahromadilo dost podobných dotazů. Osoby s velkou nadváhou a diabetem 2. typu se ptají, proč jim stoupá glykémie, proč se jim špatně chodí a proč mají brnění a bolesti v nohách. Stálo by za to prohlédnout si také naše ostatní odpovědi na našem webu.

    U každého to jistě bude trochu jinak, ale jednou společnou věcí je obezita. Vy jste navíc docela mladý a je smutné si představovat, že tohle všechno se může postupně ještě zhoršovat, pokud s tím něco neuděláte. Ono se to samozřejmě snadno řekne, protože zásoby tělesného tuku máte na mnoho měsíců, i kdybyste skoro hladověl. Ale nějak začít se musí a k tomu člověk potřebuje hlavně svoje rozhodnutí a vůli.  Je také docela možné, že pro vás by byla vhodná i tzv. bariatrická léčba, která spočívá v zákroku na zažívacím ústrojí, nejčastěji operaci žaludku. Zmenšení žaludku způsobí, že se cítíte více nasycený a pokud dodržujete lékařské doporučení, téměř jistě výrazně zhubnete, třeba o 30 kg. A to už by vaše nohy určitě pocítily a určitě by se vám také velmi spravil diabetes.

    Ve vašem případě se s největší pravděpodobností jedná o diabetickou polyneuropatie, o které se můžete mnohé na našich stránkách dočíst, např. https://www.cukrovka.cz/diabeticka-neuropatie-poskozeni-nervu

    Poruchu ale také zhoršuje samotná obezita. Potíže máte na obou nohách, a tak je také příčina v postižených meziobratlových ploténkách málo pravděpodobná. Stejně tak prodělaná borelióza by to mohla vyvolat, ale diabetická neuropatie je mnohem více nasnadě. Pokud byste pozoroval výrazné bolesti v lýtkách či ve stehnech, které se objevují vysloveně při tělesné námaze, připadalo by také v úvahu postižení velkých tepen na nohách.

    Na prvním místě vám tedy doporučuji začít s rozumnou dietou, zejména s omezením kalorií. Nebudu tady vypisovat, jak přesně postupovat, podívejte se na naše starší odpovědi a také pojednání na našich stránkách o dietě. Je to ale cesta náročná a zdlouhavá.

    Na druhém místě byste se měl snažit více pohybovat, hlavně pravidelně a minimálně 45 minut denně. Samozřejmě podle svých možností, ale jakmile polevíte, vaše pohyblivost se začne zhoršovat a s tím i vyrovnání diabetu.

    Na polyneuropatie se užívají různé léky, které obtíže spíše tlumí, než vysloveně léčí. Váš diabetolog, případně neurolog, by vám jistě poradili a vybrali byste ten správný.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na gynekologii mi stanovili diagnozu - syndrom polycystických vaječníků. Odeslali mě na kliniku IVF. Dočetla jsem se, že polycystické vaječníky mohou souviset s inzulínovou rezistencí. Lékař mi předepsal lék Metformin, ale bez dalšího vyšetření. Chtěla jsem se zeptat, jestli je potřeba opravdu vyšetření než začnu lék brát. Děkuji za informaci. Kateřina

    Odpověď

    Milá Kateřino,

    syndrom polycystických ovárií (vaječníků) je porucha vyvolaná nerovnováhou pohlavních hormonů u žen s nadprodukcí některých mužských hormonů. To vede k poruše ovulace a nepravidelnému či chybějícímu menstruačnímu cyklu. Pojí se s tím velmi často sklon k obezitě a výskyt zvýšeného ochlupení na místech pro ženy jinak netypického. Syndrom se také velmi často projevuje sníženou účinností inzulínu – tedy inzulínovou rezistenci. O ní a jejích příčinách se můžete dočíst na našich stránkách https://www.cukrovka.cz/inzulin-a-inzulinova-rezistence

    Syndrom inzulínové rezistence představuje riziko vzniku na prvním místě diabetu 2. typu, ale také zvýšeného krevního tlaku, poruchy metabolismu tuků a kardiovaskulárních onemocnění. V jeho prevenci je dodržování vhodné tělesné hmotnosti základním a nejúčinnějším opatřením. Ženy se syndromem polycystických ovarií však  mívají sklon  k obezitě, takže to pro ně bývá těžké. Dále je důležitá tělesná aktivita, která zlepšuje citlivost tkání k inzulínu. A dále se používají léky, které také zlepšují citlivost k inzulínu, a zde je na prvním místě metformin. Ten se u diabetiků nasazuje jako první. Je bezpečný a účinný. Někdy se může používat i při pouhé poruše glukózové tolerance, kdy předchází vývoji do zjevného diabetu. Dokonce se s úspěchem používá i u pacientek se syndromem polycystických ovarií. Zlepšení inzulínové rezistence u nich dokonce vede ke zlepšení samotné hormonální poruchy a někdy i k obnovení ovulace, a to je asi důvod, proč vám jej předepsali, i když nemáte diabetes. Proč vás ale posílají na kliniku IVF (umělého oplodnění), to nevím. Na prvním místě bych usuzoval, že vy usilujete o otěhotnění, a pak by to bylo jasné. Druhá možnost je, že tam pracují specializovaní gynekologové, kteří by vám pomohli v léčbě vaší poruchy. To by vám ale asi pochopitelně měli vysvětlit. Pro samotné nasazení metforminu vás tam posílat nemusejí. Mohl by to udělat váš gynekolog, praktický lékař nebo diabetolog.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Bolest levé dolní končetiny. Drobné ranky v okolí nehtu nohy. Antonín

    Odpověď

    Milý Antoníne,

    v úvodu mé krátké odpovědi si postesknu, že v poslední době dostávám dotazy opravdu velmi stručně dokumentované, takže bych musel mít opravdu fungující křišťálovou kouli, abych mohl podrobněji poradit.

    Především nevím, v jakém místě vás noha bolí a zda vás bolí v klidu, nebo teprve při chůzi. Bolest může být původu nervového, ale také může bolet poranění, které tam máte, nebo to může být důsledek špatného krevního zásobení. Případně tohle všechno dohromady, což je u osob s déle trvajícím diabetem nejčastější varianta.

    Protože nohy jsou pro diabetika nejzranitelnějším místem a protože důsledky mohou být velmi závažné, měl byste rozhodně co nejdříve navštívit svého diabetologa a nohu mu ukázat. Diabetolog by měl posoudit, zda máte na noze známky zánětu a zda jeví noha známky špatného prokrvení. Také by měl orientačně posoudit, jakou máte na nohách citlivost. Podle toho by vás zatím jen uklidnil, nebo doporučil podrobné vyšetření v podiatrické ambulanci (specializované ambulanci pro pacienty s problémy na nohách spojenými s diabetem), případně vás odeslal na cévní vyšetření.

    Zatím vám radím: Nohu do lékařského posouzení příliš nezatěžujte. Noste pohodlné pevné boty, které zaručeně nikde netlačí. Udržujte nohy v čistotě, ale neprovádějte samostatné ošetření ostrými předměty. Počkejte s tím na odborníky.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

179 dotazů

  • Dotaz

    Jsem diabetik II typu. Je mi 71let, na cukrovku beru Jentadueto 2,5/1000 mg 1-0-1, a Clycladu 60 mg 1/2 1-0-1. Dlouhodobý cukr mám 52. Dietou se snažím držet cukr v rozmezí 7-10 mmol/l. Na ktrevní tlak beru Agen 5 mg 1-0-1. Je to pro mne vhodná léčba, nebo by byl vhodnější inzulin? Děkuji za odpověď. Milena

    Odpověď

    Milá Mileno,

    o doporučených hodnotách glykovaného hemoglobinu pro pacienty s diabetem 2. typu byste se mohla dočíst na našich stránkách na:

    Glykovaný hemoglobin - cílové hodnoty | cukrovka

    Hodnota 52 mmol/mol je přijatelná, ale samozřejmě platí, že čím více se přiblížíte k normální hodnotě, tím lépe. Pro vás by takovým cílem mohlo být asi 47 mmol/mol, ale především byste při tom neměla mít hypoglykémie (pod 3,5 mmol/) a raději ani pod 3,8 mmol/l. Podle mého názoru máte ještě rezervu v dietních opatřeních, zejména byste mohla trochu omezit sacharidy, a to zejména v přílohách, jako jsou pečivo, brambory, rýže, knedlíky apod. Naopak, spíše byste mohla více zeleniny, zejména té s malých obsahem sacharidů. Pokud by toto opatření (spolu s pohybem, pokud možno) nevedlo alespoň k mírnému zlepšení, skutečně by pro vás připadalo v úvahu nasazení inzulínu, nejspíše v jedné denní dávce. Máte ale také určitou rezervu v přidání či výměně vašich tablet. Např. místo té Glyclady by se mohl zkusit některý z přípravků gliflozinů.

    Inzulín bych nasazoval tehdy, pokud by se navzdory zpřísnění diety nedostavilo alespoň mírné zlepšení, nebo pokud byste při přísné dietě hubla více, než by bylo žádoucí, nebo pokud by se glykémie spíše zhoršovaly. V tom případě by se ale asi musela upravit i ostatní léčba. Nejspíše by vám pak zůstal metformin, který je součástí Jentaduetta (pojišťovna tento přípravek spolu s inzulínem nehradí) a asi by se vysadila i Glyclada.  


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, jsem dlouhodobý diabetik, zdědila jsem i po rodičích a oba mí sourozenci jsou rovněž diabetici, ale zatím na lécích, já jako jediná jsem začala být diabetikem poslední, ale zato jsem i na inzulínu. Užívám Siofor 1000 3x dennně a večer si píchám 30 jednotek inzulinu Lantus. Snažím se držet i dietní režim, ale fakt je, že mám málo pohybu kvůli silné artroze v kolenou a čekám na odložené operace TEP obou kolenou a zároveň jsem i po operaci páteře. I přes snahu mám pocit, že ranní glykémie je stále na lačno vysoká i 8,5 a někdy i více a to i přesto, že již ze 22 jednotek jsem na 30 jednotkách inzulinu Lantus. Dlouhodobá glykémie je 46 mmol. Co může být prosím špatně? Zhubnout se mně dlouhodobě nedaří a v noci se potím tak hrozně, že se musím každou noc nad ránem ve 3 hodiny převlékat a měnit si polštáře. Děkuji za Vaši radu. Zdeňka

    Odpověď

    Milá Zdeňko, vy jistě tušíte, co vám odpovím a sama víte, co je špatně.

    Máte velikou nadváhu, která asi vznikala v průběhu mnoha let, vedla ke vzniku diabetu a ohrožuje i vaše klouby. Měla byste se pokusit držet opravdovou dietu. Nejprve by vás ale o ní měl někdo podrobně poučit a měla byste také umět sama si vypočítat, kolik které jídlo obsahuje kalorií a kolek sacharidů a tuků. Potřebovala byste podrobný a raději opakovaný pohovor s nutričním terapeutem nebo dietní sestrou. Hodně informací byste ale nalezla také na našich stránkách.

    Vy máte vyrovnání diabetu celkem dobré. To pocení může souviset se samotnou obezitou i diabetem, ale pro jistotu je nutné vyloučit, že se nejedná o noční hypoglykémii. Měla byste se měřit osobním glukometrem a zkusit to někdy i v noci při tom pocení. K vašemu inzulínu by se možná hodil i nějaký další injekční přípravek, konkrétně analog GLP-1. Ten existuje i přímo v kombinaci s inzulínem v jednom peru, např. přípravek Suliqua, ve kterém je přímo i ten váš Lantus spolu s tím dalším lékem. Nebo byste mohla dostávat další lék v injekcích podávaných 1x týdně.

    Analoga GLP-1 nejenže snižují glykémii, ale také snižují chuť k jídlu a podporují hubnutí. Jsou ale plně hrazeny jen tehdy, když dosavadní léčba prokazatelně nepostačuje. Ve vašem případě, kdy máte vyrovnání dobré, by se ale jejich použití mohlo zdůvodnit nutností zhubnout před operací kolen. Jinak byste asi musela něco doplácet, ale jde o léky kvalitní a účinné. O tom se ale musíte poradit se svým diabetologem a více než na léky spoléhejte na vliv diety.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám od 15ti let polyvalentní alergii a před 2 roky při infarktu mi zjistili cukrovku. Večer beru kromě léků 18 j Lantusu do pravého stehna. Bohužel při vycházce jsem zakopl o vlastní berlu, natáhl se a díkly warfarinu zmodral od kolene až po rameno. Večer si tedy píchl Lantus do levého stehna a po 10 minutách se začal dusit, ale takovým fofrem, že to vypadalo jak anafylaktický šok. Manželka volala rychlou, v sanitce jsem byl pod kyslíkem, prudce mi šel tlak dolů a na urgentu do mě pak 3 hodiny pumpovali Dithiaden. Zajímalo by mě, proč Lantus v pravém stehně je OK a v levém vyvolá anafylaktický šok. Jinak ráno nalačno mám cukr 4,4 a nejvíc mi vyleze na 7,4 během dne. Děkuji za odpověď. Zdeněk

    Odpověď

    Milý Zdeňku, za ta léta praxe v medicíně jsem už skoro schopen připustit cokoliv, ale jednostrannou alergii na nějaký injekční lék, to považuji za maximálně nepravděpodobné.

    Uvádím tedy to, co považuji za nejpravděpodobnější:

    1. Způsobil jste si dosti závažné poranění s velkým podkožním krvácením. Muselo to určitě bolet a vyvolávat řadu obtíží. Proto si myslím, že jste si vzal ještě nějaký jiný nový lék nebo podpůrný přípravek, nebo mazání, a to vám vyvolalo tu reakci.
    2. Každá alergie se musí projevit někdy poprvé. Alergie na inzulín Lantus je velmi vzácná, ale vzniknout může. Může se jednat o reakci na samotný inzulín, nebo častěji na nějakou přídavnou látku, která se do inzulínu přidává pro stabilizaci. Tato reakce mohla nastat právě v den vašeho poranění poprvé. Pak bych ale téměř se 100% pravděpodobností očekával, že reakce se bude opakovat, ať už si ten inzulín píchnete kamkoliv. Mohlo by se jednat i o reakci na desinfekci před injekcí, ale to by se asi projevilo i přímo na kůži, kde jste tu dezinfekci použil.
    3. Nemuselo se tentokrát jednat o alergickou reakci. Pokud bylo vaše krvácení tak velké, jak uvádíte, mohlo to vyvolat významnou ztrátu krve, pokles krevního tlaku i reakci na samotnou přítomnost krve v podkoží.

    Nyní bych vám doporučoval pro jistotu přejít na jiný typ inzulínu, např. inzulín Tresiba, a jeho první aplikaci bych raději provedl na lékařském oddělení, které je vybavené pro léčbu těžkých alergických reakcí. Typuji si, že vše proběhne bezpečně.

    Ačkoliv jste chlap jak hora, máte také nadváhu. Možná byste mohl výrazně zpřísnit dietu a inzulín na nějakou dobu vynechat. O tom se ale musíte poradit se svým diabetologem, který zná váš zdravotní stav.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, užíval jsem s velmi dobrými výsledky VIPIDIA 25mg + LANTUS 12 jedn. na noc, při diabetu 2. typu, kdy dlouhodobě s dietou trvale udržuji hladinu cukru pod 6 mmol/l. Nyní se dovídám, že lék VIPIDIA není vhodný aplikovat s LANTUSEM - po tolika letech stabilizace!!! Šest roků mně udržuje ve stabilním a vynikajícím stavu, jako když cukrovku vůbec nemám s výše uvedenými léky, a proto se chci optat proč mi tato vyhovující medikace, je nyní měněna? Nerozumím tomu! Děkuji za odpověď. Josef

    Odpověď

    Milý Josefe,

    důvod, proč nyní máte ukončit léčbu lékem Vipidia, mi není jasný, ale předpokládám, že váš lékař k tomu měl důvod ten, že Vipidia není nyní hrazena zdravotními pojišťovnami, pokud se podává v dvojkombinaci spolu s inzulínem. Vipidia je hrazena, pokud pacient užívá další  tablety na léčbu diabetu, ale ty samy k dostatečnému vyrovnání nepostačují.

    Inzulín Lantus a Vipidia (alogliptin) se ale mohou podávat současně. Vipidia může do určité míry podporovat účinek inzulínu, ale léčebný efekt je velmi výrazně slabší než u inzulínu. Vy máte dávku inzulínu Lantus poměrně malou a vyrovnání diabetu máte dobré. Pokud by tedy tato dávka nepostačovala, je zde dostatečná rezerva pro zvyšování dávky. Protože jste štíhlý, tak lze také usuzovat, že vašemu tělu spíše chybí dostatečná vlastní sekrece  inzulínu a že na vás inzulín působí dobře, ať již váš vlastní, či ten injekční. Proto se mi zdá ve vašem případě léčba samotným inzulínem dobrou volbou.

    Je také potřeba vzít v úvahu, že u osob ve vyšším věku je spíše vhodné používat dávku léku Vipidia nižší nebo jen střední, tedy méně než 25 mg, jak jste to užíval dosud. Mohlo by to zvyšovat riziko neočekávané hypoglykémie.

    Pro léčbu diabetu je dnes většinou možné volit z více možností. Ve vašem případě by se možná dala zkusit také kombinace dvou či tří typů tablet, z nichž jedna by byla Vipidia. Jak jsem už ale uvedl, ve vašem případě porucha spočívá nejspíše v tom, že vám vaše vlastní sekrece nepostačuje. Nejlogičtější a nejpřirozenější způsob léčby je tedy pro vás asi podávání malé dávky inzulínu, pokud jste schopen zajistit jeho správné a přesné podávání. Lék Vipidia byste nicméně mohl mít také nadále, ale musel byste jej zaplatit, což by činilo asi 500 Kč měsíčně.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Ryzodeg mám po aplikaci velké otoky dolních končetin, váha se zvedá, nám steatózu jater, karcinom rekta, vysoký krevní tlak, ale léčený, refluxní esofagitydu, 3 roky se stále zvedá dlouhý cukr nyní 77. Chtěla jsem změnu v léčbě. Paní doktorka předepsala Xultophy, chci se zeptat je to Analog GLP1 a je pro mě vůbec vhodný? Za rok píchání inzulinu - nejprve Tresiba a poté měsíc Ryzodeg jsem přibrala 12 kg. Četla jsem, že by se po analogu GLP mělo hubnout. Je to pravda ? Alena

    Odpověď

    Milá Aleno, už v minulosti jsem Vám na dost podobné dotazy odpovídal a nyní Vám neporadím nic nového.

    Inzulín se diabetikům 2. typu s obezitou nasazuje jen tehdy, když je to nutné, protože glykémie jinak příliš stoupají a nedaří se to zvládnout tableta, případně ani pomocí těch analogů GLP-1.

    Když se potom podává inzulínu příliš velká dávka, tak po něm opravdu někteří pacienti spíše tloustnou, i když se jim upravují glykémie. Inzulín pomáhá zabudovat snědené „kalorie“ do zásobního tuku, a to není žádoucí. I když se tedy používá inzulín, je nutné při obezitě důsledně dodržovat nízkokalorickou dietu. To je jediný způsob, jak dosáhnout zhubnutí ve vašem případě.

    Přípravek Xultophy je kombinovaný. Obsahuje v sobě a) dlouze působící inzulín, b) analog GLP-1 (liraglutid). Liraglutid zlepšuje účinnost inzulínu, snižuje jeho potřebu, snižuje chuť k jídlu a mnoha lidem pomáhá k hubnutí. Tento přípravek je proto pro vás asi vhodný.

    Ve vašem případě je nutné

    1. Omezit kalorický příjem. Lékař či dietní sestra či nutriční terapeut by vám měl vypracovat návrh jídelníčku a ten byste měla rámcově dodržovat
    2. Už dříve jsem psal, že je nutné pátrat také po jiných příčinách otoků (např. nadměrný příjem soli, onemocnění srdce či ledvin či onemocnění žil dolních končetin

    Určitě byste se neměla spokojit s pouhou radou, abyste méně jedla. Dietní sestra či někdo jiný s potřebnými znalostmi by vám měl dietu pořádně vysvětlit a dát vám přehledný rozpis, jak se máte stravovat.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobry den lecim se s cukrovkou a picham si inzulin 4 x denně a k tomu mam jeste Stadamed. V reklame jsem se dozvedela o leku Diamizin a zkousim jej uzivat 3x denne po kazdem hlavnim jidle. Dost se mi zlepsil cukr. Jaky je vas nazor na tento lek? Děkuji Blanka

    Odpověď

    Milá Blanko, dotazů na přípravek Diamizin je poměrně hodně. Jedná se o doplněk stravy a to dovoluje výrobci či distributorovi doporučovat jej na léčbu všeho možného a nemusí k tomu dokládat žádné vědecké důkazy. V tomto případě se výrobce opírá zejména o určitou tradici u některých národů. Na našich stránkách si můžete najít více podrobností, a to zejména na odkazu:

     https://www.cukrovka.cz/gymnema-lesni-gymnema-sylvestre-gurmar

    Jednu z mých dřívějších odpovědí na podobný dotaz naleznete na odkazu: https://www.cukrovka.cz/poradna/dlouhodobe-uzivani-diamizinu

    Znovu připomínám, že bez dietních opatření se váš diabetes může jen těžko zlepšit. Efekt by určitě mělo nahrazování kalorických potravin málo sladkou zeleninou, syrovou nebo vařenou. Obsahuje hodně vlákniny, málo cukru a je objemná, takže zaplní žaludek a vytváří pocit sytosti.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na váš názor na užívanie CBD oleja pri cukrovke 2. typu liečenej tabletkami Glukophage a Amaryl. Prípadne či máte skúsenosti s užívaním CBD oleja. Ďakujem za odpoveď. Magda

    Odpověď

    Milá Magdo, s užíváním CBD oleje nemám vůbec žádné zkušenosti, ale pro jistotu jsem se ještě poradil se zkušeným lékárníkem. Na internetu jsem si našel, že olej má podporovat obranyschopnost organismu a správné fungování imunitního systému. Má také pomáhat při chronické únavě, bolestech zad, ekzémech, problémech se zažíváním, nespavostí a při různých zánětlivých onemocněním. Ó, hned mám chuť vypít celou lahvičku! Škoda jen, že nic z toho nikdo nikdy neprokázal. Výrobci jenom hřeší na to, že si takovou reklamu mohou u potravinových doplňků na rozdíl od skutečných léků dovolit.

    Jsem lékař, který léčí spíše závažná onemocnění. U léků, které předepisuju, požaduji jasný průkaz účinků pomocí vědeckých metod. U různých pomocných metod si někdy cením toho, že odvádějí pacientovu pozornost od závažných zdravotních problémů a věřím, že už jenom samotné požití takového opěvovaného potravinového doplňku, jako je ten váš olej, působí úlevu, zvláště když za něj zaplatíte několik tisíc korun nebo stovek Eur. Předpokládám na druhé straně, že připlatit si na kvalitní a ověřené léky pro léčbu diabetu byste se ale zdráhala.

    Nechci vám kazit radost, a proto vám CBD olej velkodušně „povoluji“. CBD se nachází v marihuaně jako její nepsychoaktivní složka. Na rozdíl od THC nezpůsobuje CBD stavy euforie ani nemění smyslové vnímání. Obsah skutečné drogy je v takovém přípravku velmi málo, a tak se smí volně prodávat. S vaším diabetem to podle všeho nic nekalého neudělá a duši to možná zahřeje.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím o sdělení. Cetla jsem, že metformin je tak špatný lék, který by pomalu rozložil orgány v těle. Mám cukrovku 2 typu a bojím se. Píší, že nejlepší je Dialin, ale po zkušenostech s reklamou nevím čemu věřit. Děkuji Irena

    Odpověď

    Milá Ireno, na našich stránkách jsme již opakovaně odpovídali na dotazy týkající se potravinového doplňku Dialine a můžete si naše odpovědi přečíst. Podívejte se prosím na naše odpovědi zadáním tohoto názvu přípravku do kolonky "Hledat v poradně" nad KATEGORIEMI a najdete tři naše odpovědi.

    Nejedná se o lék, který by byl jakýmkoliv způsobem zkoušen, respektive o kterém by existovaly vědecky ověřené informace. Většina informací jsou v podstatě reklamní texty, podle mého názoru zcela vymyšlené. Navíc reklama kritizuje léky ověřené a opírá se přitom o názory vědců, kteří pravděpodobně vůbec neexistují a říkají totéž v různých jazycích a pod různými jmény.

    Metformin je starý osvědčený lék, který dobře funguje a pokud se užívá správně, má málo nežádoucích efektů. Zlepšuje účinnost inzulínu, spíš podporuje hubnutí a může se kombinovat s řadou dalších léků. Má navíc řadu dobře prokázaných příznivých účinků, např. na hladinu krevních tuků či proti vzniku cévních onemocnění. Sám jsem tomuto farmakologickému seniorovi věnoval příspěvek na našich stránkách pod názvem Proč mne lidi nemaj rádi. Někdy zpočátku působí pocit těžšího žaludku, někdy přechodně řidší stolici, ale to většinou časem ustoupí. Jsou určité výjimky, kdy se nemá užívat, ale na to musí dát pozor váš lékař, když vám lék nasazuje. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je Dialine tak zázračný, nebo ne a není to podvod na cukrovkáře?

    Josef

    Odpověď

    Milý Josefe, na podobný dotaz jsme v naší poradně už odpovídali opakovaně. Podívejte se proto na naše starší odpovědi viz například dotaz:

    Potravinový doplněk Dialine

    Je na vás, zda takový potravinový doplněk budete chtít kupovat a užívat. Rozhodně není nijak osvědčený a kromě reklamy pro jeho účinnost nesvědčí žádné ověřené údaje. 

    Výrobci spoléhají na to, že pacienti si raději budou kupovat magicky účinný lék, než aby spoléhali na svoji disciplinovanost, vytrvalost a odhodlání něco pro svoje zdraví aktivně udělat.

    Pro léčbu diabetu existuje mnoho osvědčených doporučení, k dispozici je řada osvědčených léků. Někomu ale dělá dobře, když se spoléhá na nějaký kouzelný účinek než na osvědčený, někdy ale náročný postup.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je pro diabetiky vhodný doplněk stravy s obsahem glukosamin sulfatu, chondroitin sulfatu a MSM? Děkuji za odpověď

    Odpověď

    Dobrý den,

    těch přípravků je mnoho, vybíráme tři potravinové doplňky s nejkomplexnějším složením.

    https://www.drmax.cz/max-complex-6-aktiv

    https://www.benu.cz/alavis-maxima-triple-blend-extra-silny-700-g

    https://www.proenzi.cz/produkty/pro-flexibillitu/proenzi-3

    Vaše redakce

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, už jsem se jednou ptal, ale mám ještě jeden dotaz - napsali jste, že inzulín alergickou reakci většinou nevyvolává, ale jednou za čas ji u mne vyvolá. Do 20 minut po podání se začnu příšerně potit, tlak jde prudce nahoru, začnou mě mravenčit ruce, začne mě pálit na prsou nebo se objeví svíravý tlak na srdce a začnu se třást jako osika. Většinou pomůže Dithiaden, ale 3x byla volaná RZS. Po infuzi dithiadenu se to uklidnilo. (ale den 2 je mi po dithiadenu špatně, jsem jak praštěný cihlou) Udělá to buď první dávka u nového pera v krabici nebo to klidně udělá i předposlední dávka v peru co 3 týdny používám. Poradili jste výměnu, ale nemohu vyhodit každé pero, ze kterého mi není dobře. Minule jsem ho odložil, byla v něm polovina a když mi inzulín došel, vzal jsem tohle odložené pero a nic mi nebylo. Stává se to tak jednou za 1/2 roku. Je to podle mne alergická reakce, ale anafylaktický šok to není, protože tam kromě okamžitého dušení už nic jiného není. Občas se stane, že než se tenhle problém objeví, den dva předtím mám po inzulínu pociťově zvedající se teplotu, kterou ale nemám, protože minule teploměr ukazoval po opakovaném měření 35,5 a RZS měřila 36. A celkem nerad bych aby to vyvolalo náhlou smrt, protože sanitce to sem trvá cca 8 minut a to by mi již nepomohlo. A náhlou jsem měl od 16, kdy jsem ji měl poprvé na alergologii u prof. Lišky 7x. Nevíte, jak se vyhnout té podivné reakci jednou za čas? Nevím, které pero a kdy to vyvolá, mohu to max. odhadovat podle času, kdy se to stalo. Letos to bylo na jaro a včera. Děkuji za odpověď. Zdeněk

    Odpověď

    Milý Zdeňku, váš problém začíná být případem spíše pro alergologa nebo alergologa-detektiva.

    Vývoj situace tak, jak jej popisujete, se zdá téměř nemožný. Proto se domnívám, že ve hře je ještě něco jiného, o čem nemohu na dálku vědět, a možná ani vy sám si toho nejste vědom.

    Skutečně alergická příhoda má přesně svůj imunologický podklad. Jde o velmi specifickou reakci, kterou vyvolá určitá látka tím, že aktivuje různé složky imunitního systému. Je prakticky téměř nemožná, aby jedna a tatáž látka reakci jednou vyvolávala a podruhé ne.

    Alergie se může vyvinou téměř na jakoukoliv látku, i když po některých látkách to bývá častěji. Alergie se také mnohem častěji vyvíjí u osob, které k tomu mají vlohy. Velmi často se pak stává, že takoví lidé mají alergii po více různých látkách, říkáme tomu polyvalentní alergie.

    U látek, na které saháme, mažeme si je na tělo nebo si je pícháme podkožně, se alergie může projevovat reakcí v místě podání, nebo tam, kam si ji rukama naneseme. Pak bývá diagnostika snazší. U látek, které vyvolávají reakci po snědení nebo podání do žíly či vdechnutí je to mnohem obtížnější. Je nutné vysledovat závislost mezi jejím podáním či stykem s ní a následnou reakcí. Je to často opravdu detektivka.

    Kromě toho výsledná reakce bývá často u mnoha různých látek podobná. Projevy mnou vzniknout také z jiných důvodů, např. přímým, nikoli alergickým, působením určité látky.

    Že by stejný inzulínový přípravek jednou reakci vyvolával a jindy ne, to považuji za krajně nepravděpodobné. Možné by to bylo např. jen při používání různých desinfekčních prostředků před podáním. Ostatně, desinfekce není při čisté pokožce nezbytná, případně je vhodné používat běžný 60% líh, který reakci nevyvolává. Napadá mě tedy, že vaše reakce vzniká po něčem jiném. Po jiném léku nebo po nějaké potravině.

    Reakci na nejběžnější látky vyvolávající alergickou reakci je možné testovat v imunologické laboratoři. Lékař-imunolog musí samozřejmě posoudit bezpečnost takového testování. Na tělo se umístí vlevo i vpravo pásy, kam jsou pro styk s pokožkou umístěny na jednu stranu nejrůznější látky a na druhou stranu nic. Potom se testuje, zda dojde na určitém políčku k projevu alergie.

    Blíže už vám odpovědět nedokážu. Proto při další nejistotě to řešte cestou svého praktického lékaře, nebo se obraťte na klinického imunologa.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 2. stupně a brní mne ruce i nohy... Martin

    Odpověď

    Milý Martine, s největší pravděpodobností se jedná o projev diabetické polyneuropatie. O té jsme na našich stránkách dost podrobně psali, takže si to tam můžete přečíst. 

    Podobné problémy se objevují při delším trvání diabetu, a to i v případě, že o něm víte zatím jenom kratší dobu, ale ve skutečnosti porucha již v minulosti trvala déle.

    V prvé řadě vám doporučuji se poučit o tom, jak máte vyrovnaný diabetes. Měl byste usilovat o to, aby se vaše glykémie pohybovaly co nejblíže normálním hodnotám. Protože máte dost výraznou nadváhu, jistě by také pomohlo omezení celkového příjmu kalorií.

    Brnění nohou a rukou může mít samozřejmě také jiné příčiny, jako např. užívání alkoholu, nějaké nevhodné léky nebo návykové látky, ale také proběhlé infekce, nedostatek některých vitamínů, nebo vrozené poruchy. Diabetes je ale ve vašem případě nejpravděpodobnější příčinou.

    Poraďte se o svých problémech s vaším diabetologem nebo praktickým lékařem. K upřesnění vám může doporučit také neurologické vyšetření. Potíže lze také tlumit některými léky, např. lékem Lyrica nebo podobnými. Neurologové také často doporučují vitamíny typu Neuromultivit. Nicméně úprava léčby je nejdůležitější opatření. Efekt se po zlepšení dostavuje ale až po nějaké době.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pane profesore-moc prosím o odpověď - manžel užívá Xigduo cca dva měsíce. Ráno, večer. Naordinovala mu jej lékařka poté, co při užívání Metforminu měl stále výsledky špatné, vysoké. Nyní mu hodnoty sice rapidně klesly na skvělou úroveň, ALE- od začátku užívání začal být depresivní, všechny kolem sebe uráží, všechno vidí ve špatném světle. Nyní jsem s ním prožila záchvat, hysterický výstup, kdy se choval jako když má abstinenční příznaky. Hodnotili jsme s dětmi jako když jeho mozek nemá drogu-cukr!! Stále jedl celý život sladké pokrmy, kvanta medu, sladil, až nyní s užíváním Xigduo přestal. Protože lékařka mu pohrozila, že si bude muset píchat injekce. Situace je o to složitější, že manžel má pojištění i lékaře ve Vídni. Žijeme v Česku. Děkuji za odpověd. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, pokud váš manžel je zvyklý konzumovat hodně sacharidů a ještě k tomu ve formě volného cukru (to znamená přímo cukrem slazená jídla), mohlo by se vyrovnání jeho diabetu výrazně zlepšit už jen tím, že by tohoto nešvaru konečně zanechal a raději si více pohyboval, neřku-li, aby přímo sportoval.

    Lék Xigduo je celkem bezpečný a neměl by vyvolávat depresivní příznaky. Je také málo pravděpodobné, že pokud váš manžel neužívá další léky na snížení glykémie, byly by projevy jeho neklidu až zuřivosti důsledkem příliš nízké hladiny glykémie (hypoglykémie). Nicméně, měřit glykémie by si měl a bylo by vhodné se o tom přesvědčit. Měření glykémií je velmi užitečné i pro správné dodržování diety, protože je to výchovné.

    Pokud by váš muž nyní nedržel dietu, měl vysoké glykémie a užíval lék Xigduo, mohlo by to také vést ke zvýšenému močení a možná i kromě glukózy k velkým ztrátám iontů do moči. To by se na psychice odrážet mohlo.

    Doporučuje tedy:

    Kontrolovat glykémie

    Dostatečně pít

    Držet opravdu dietu

    Pokud by glykémie byly nadále vysoké (nad 10 mmol/l i při dietě), přiklonit se k tomu inzulínu

    A nakonec: přesvědčit se, že opravdu nejde o abstinenční příznaky (chybění alkoholu). Někdy je to zrádné a návyk nemusí být všem v rodině vždy patrný. Pokud je kombinovaný  Xigduo prvním lékem, který váš muž dostal (tím myslím, že už dříve neužíval metformin), lékař jej pravděpodobně upozornil, aby nepil alkohol, protože metformin se s alkoholem nemá kombinovat, nebo jen opravdu minimálně. Takže možná váš manžel nepřestal jen s tím sladkým, ale možná i s alkoholem.

    Jinak ale dnešní doba klade nároky na všechny. Když se potom různé starosti nakupí, někdo může reagovat neadekvátně. Je moc dobré, když pomůže rodina, ale hysterie je někdy věc, která se samými ohledy a tolerancí může dále jen zhoršovat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat - mám 26let cukrovku, glykovaný hemoglobin 50 ledviny ok, oči již drobný nález (I. stupeň), ale poslední dobou se mi stává, že při delším sezení (a ve dnech zhoršených glykémií či dni poté), že dostávám jako kdyby zimnice do nohou! úplný třes nohou :-( Je to velmi nepříjemné - asi před 7 lety mi na neurologii řekli, že mám neuropatii tenkých vláken? Bez léčby, roky to bylo ok. Může to být příznak? Děkuji! jana

    Odpověď

    Milá Jano, diabetická polyneuropatie je nejčastější komplikací diabetu a má mnoho forem. Vaše příznaky by mohly odpovídat tomuto onemocnění. Tak, jak příznaky popisujete, se ale rozhodně nejedná o žádný typický obraz. Možná to ale nelíčíte správně. Nohy se opravdu třesou tak, aby to i ostatní viděli, nebo jde spíš jen o pocit? Mezi nejčastější projevy patří pocit brnění, pálení, neurčitá tupá bolest, spíše v klidu než při pohybu.

    Polyneuropatie vzniká spíše při delším trvání diabetu, vy ji máte 26 let, což je dost na to, aby polyneuropatie vznikla. Na druhé straně ale máte diabetes dobře vyrovnaný, což pochopitelně neznamená, že tomu tak bylo v průběhu dlouhých minulých let.

    O přítomnosti polyneuropatie se lze např. přesvědčit pomocí vyšetření jemného čití. To se dělá pomocí tenkého vlákna, kdy pacient udává, když ucítí dotek koncem vlákna např. na ploskách nohy. Může se použit speciální ladička k testování vibračního čití, v dnešní době spíše ale biothesiometr, který přesně rozechvívá sondu a člověk udává, při jak intenzivních vibracích již něco cítí. Přesnější ale složitější je vyšetření je pomocí elektromyografie, kdy se měří rychlost vedení vzruchů na obvodových nervech.

    Pokud jsou vaše obtíže častější, určitě byste měla podstoupit orientační laboratorní vyšetření, zejména stanovení řady běžných iontů (sodík, draslík, vápník, hořčík aj. Je nutné vyloučit efekt nějakých léků, které případně berete, případně neobvyklých složek potravy, také ověřit, zda nepracujete s nějakými neurotoxickými látkami. Předpokládám, že také nemůže jít o projev hypoglykémie, to byste asi poznala. Neurolog by pro jistotu měl vyloučit možnost jiného typu polyneuropatie než diabetické. V úvahu připadá i potřeba cévního vyšetření, ale problémy cév se projevují spíše při námaze, na rozdíl od diabetické polyneuropatie.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Přeji hezký den, V roce 2019 mi byl diagnostikován prediabetes a nasazena léčba Glucophage XR. Chtěl bych se zeptat, jestli tyto léky můžou ovlivňovat erekci. Ta se postupně velmi zhoršuje :(.

    Odpověď

    Milý tazateli!

    Přiložil jste ke svému dotazu také dost podrobné celkové vyšetření a já si dovolím zopakovat nejdůležitější závěry:

    Je vám 54 let, máte normální postavu, nejste obézní. Zcela chybí údaj o kouření, věřím, že nekouříte. Fyzicky se cítíte celkem dobře a vaším hlavním problémem je porucha erekce. Jakého stupně tato porucha je, neuvádíte. V minulosti jste podstoupil operaci tříselné kýly a máte zjištěnou hydrokélu (vodní kýlu) chámovodu u jednoho varlete.  

    Vyšetření ukázalo na rizikové faktory vzniku aterosklerózy, a sice zvýšenou hladinu cholesterolu a spíše lehkou poruchu glukózové tolerance, nikoli však diabetes. Nebyla zjištěna žádná závažná cévní zúžení, ale byly zjištěny určité známky aterosklerózy. Orientačně máte normální hormonální profil, včetně hladiny testosteronu. Podle vyjádření urologa příčina vaší poruchy s erekcí je ale nejspíše cévního původu, i když průkaz podán nebyl. Takovým průkazem cévního původu poruchy erekce by mohlo být zobrazení pánevních tepen se zaměřením na tepny zásobující pohlavní ústrojí.

    Přítomnost autonomní neuropatie ani případné senzitivní neuropatie nebyly testovány. Uvádím to proto, že i při poruchách glukózové tolerance může být přítomna polyneuropatie odpovídající diabetické polyneuropatie, a při ní se poruchy erekce mohou vyskytovat. Rovněž nebyla provedena pánevní arteriografie. Ta by pro průkaz cévní příčiny poruchy erekce byla nutná, pokud by ordinující specialista uvažoval o možnosti cévní operace v této oblasti.

    Vy se ale zejména ptáte, zda může vaši poruchu zhoršovat metformin (Glucophage XR). Moje odpověď zní, že je to velmi nepravděpodobné. Naopak, porucha erekce může být způsobena poruchou glukózové tolerance při dlouhém trvání, kvůli které byl metformin (Glucophage) nasazen. Z dlouhodobého hlediska by tedy měl působit spíše příznivě. Poruchy erekce mohou působit některé léky užívané na vysoký krevní tlak, vy ale podle všeho takové léky neužíváte a krevní tlak máte blízko normy.

    Já bych vám doporučoval následující (mluvím nikoliv o vašem prediabetu, ale o erektilní dysfunkci):

    1. Znovu bych se poradil s urologem a také se sexuologem. Zejména je třeba zvážit, zda na poruchu nemohou mít vliv místní příčiny, čímž myslím následky operace tříselných kýl, přítomnost hydrokély na chámovodu či případně porucha v oblasti prostaty, která slouží také jako opora při erekci.
    2. Urolog by mohl vyzkoušet jiné přípravky na podporu erekce, které vám nebudou tolik vyvolávat nežádoucí účinky, o kterých je ve zprávě zmínka
    3. Sexuolog by mohl přispět k tomu, abyste se v přístupu k vaší poruše uklidnil, pokusil se odstranit stresující faktory a případně abyste s partnerkou volili vhodný postup. Zmírnění obav ze selhání by určitě hodně pomohlo, protože stres může erekci pokazit i u zcela zdravých mladých lidí. Je to ale úkol i pro vaši partnerku, a pokud se ho ta nechce zhostit tak, aby vám v klidu pomohla, bude to v každém případě těžké.
    4. Existují celkem spolehlivé, ale náročnější postupy, pro dosahování erekce. Jednak existují určité technické pomůcky, ale také možnost místní šetrné injekce, která zpravidla zabere ke spokojenosti pacienta. Tím se ale zabývají přímo sexuologové nebo urologové a mohou vám to vysvětlit či doporučit a naučit vás to.
    5. Usoudí-li specialisté uvedení v bodu 1, že příčina je opravdu cévní (zúžení tepen zásobujících pohlavní ústrojí), může přicházet v úvahu cévní rekonstrukce. Tu provádějí buď specializované cévní chirurgové nebo také případně radiologové. Bylo by ale k tomu nutné provést cílenou angiografii, aby lékaři věděli, zda je intervence možná a v jakém přesně místě.
    6. Zde se ale vracím zase na začátek. Žijte zdravě, jezte dietně, sportujte, nekuřte. Projednejte v maximálním možném klidu vše s partnerkou. Její pochopení je zcela zásadní. Použijte doporučený přípravek na poruchu erekce, např. sildenafil 100 mg či jiný, jednu hodinu před. A zkuste to znovu a hlavně v klidu.

    Jako lékař i jako chlap vám držím palce.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den. Měla bych dotaz. Jsme ve 27tt. Byla jsem na odběr oGTT, který skončil po prvním odběru, protože jsem měla hodnotu 5,3. Gynekoložka mě hned odkázala k diabetoložce, kde jsem měla za pár dní další odběr na lačno 4,7. Dostala jsem glukometr, přísnou dietu.. není to předčasné? Z jedné hodnoty udělat takový závěr? Ještě když jsem lékařce řekla, že jsem den před odběrem, který vyšel špatně měla čokoládu a večer sladké mandarinky? Chápu, jsem riziková skupina, věk, váha, těhotenství, děda měl cukrovku.. Zajímal by mě Vás názor. Moc děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, 

    pokud máte při odeslání na OGTT vyšší lačnou glykémii (nad 5,1), měla byste být odeslána co nejdříve na opakované vyšetření. Pokud je druhá hodnota lačné glykémie nad 5,1, stačí to pro dg. těhotenské cukrovky. Pokud je lačná glykémie pod 5,1, měla byste podstoupit OGTT https://www.cukrovka.cz/diagnosticky-postup. Ve Vašem případě byste tedy měla podstoupit OGTT.

    Moc zdravím 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se poradit ohledně správného postupu při dodržování diety během těhotenské cukrovky. Dietu dodržuji, řídím se doporučenými jídelníčky (glykemie dle měření glukometrem v normě), nicméně nezvládám denně jíst doporučených 200g sacharidů. Za den se dostanu cca na hodnotu 160-180g. Jelikož jsem malého vzrůstu a hubená, jím menší porce jídla například k obědu. V moči se mi nicméně objevují každý den okolo oběda a odpoledne ketony. Je toto nebezpečné pro plod? Mockrát děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den,

    200g sacharidů/den je horní hranice. Pokud budete jíst méně a nebudete mít hlad, vůbec to nevadí. Přítomnost ketolátek v moči je v těhotenství částečně fyziologické, není nutno toto měření provádět.

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, když jsem byla v 25tt na OGTT, sestřička mi zaměřila lačnou glykemii 5,1, řekla mi ať výsledek konzultuji s lékařem a přijdu si kdyžtak znovu. Můj gynekolog mi řekl ze výsledek je hraniční, nový OGTT podstupovat nemám a jen ve stravě omezit sladké a ovoce. Je takový postup dostačující, nebo bych měla trvat na opakování OGTT testu? Předem moc děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Odpověď.

    Dobrý den, tento postup dostačující není. Nepotvrzuje ani nevylučuje těhotenskou cukrovku. Měla byste co nejdříve absolvovat OGTT. Pokud bude lačná glykémie 5,1 a více, stačí to pro diagnózu těhotenské cukrovky a roztok glukózy pít nemusíte. V případě pozitivního výsledku byste měla být sledována na diabetologii (dieta, glukometr). Nestačí jen omezit sladké. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na gynekologii mi naměřili na lačno vyšší cukr v krvi (5,5). Odeslali mě na diabetologii, kde mi doporučili dietu 200g cukru na den, ještě před tím, než by měli jakékoli jiné výsledky krve. Ale to je pro mě rapidni omezení stravy a redukční dietu nepotřebuji (65 kg/165cm, což není všechno v tuku, ale spíše ve svalech). Upřímně na takovem množství jídla nevydržím ani půl dne. Mám doma 5 měsíční dítě, plně kojené a nechci ho ohrozit. Když nestačí energie mě, co musí mít asi v tom mléku.. Je v pořádku omezovat příjem u kojící matky? Děkuji za odpověď! Kateřina

    Odpověď

    Milá Kateřino, glykémii vám vyšetřili na gynekologii, z toho nepřímo usuzuji, že ač kojíte, jste opět těhotná. Glykémie se testuje u všech těhotných žen, a to z jasného důvodu, že zvýšená glykémie u matky představuje určité riziko pro plod. Pokud by se nezasahovalo včas, mohla by se porucha prohloubit, a to by již na plod mohlo mít určitý vliv.

    Norma na lačno pro těhotné ženy je dnes velmi přísná. Horní hranice je 5,1 mmol/l. Pokud je hodnota vyšší, většinou se provádí orální glukózový toleranční test a podle něho se pak řídí léčba.

    Mnoho žen během těhotenství nabírá příliš váhu, a to glukózovou toleranci zhoršuje. Proto jako první opatření se doporučuje omezení sacharidů v dietě. 200 g za den není příliš velké omezení, ale pro kojící ženu to je opravdu dost přísné, zvláště když nemáte nadváhu. Pokud byste těhotná nebyla, hodnotu 5,5 bych považoval za zcela normální a nijak bych vás neomezoval.

    U žen, které mají sklon k obezitě či jsou již obézní, bych rozhodně dietní opatření doporučoval, a to navzdory kojení. Váhu po ukončení kojení pak mnohé ženy jen těžko shazují a některé již zůstanou obézní. Mají-li navíc poruchu glukózové tolerance, ta se často postupně mění v diabetes, který může dostat natrvalo.

    Pokud tedy nejste těhotná a máte glykémii do 5,6 mmol/l na lačno, jezte, kolik chcete, ale dávejte si pozor na zbytečný nárůst váhy. Pokud jste těhotná, poslechněte svého gynekologa. 5,5 ale není nic moc ani u těhotné ženy, takže bude určitě vhodné to přeměřit, případně podstoupit glykemickou křivku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na začátku těhotenství při vstupních odběrech krve mi byla zjištěna hodnota glykemie z žilní krve 5,23 a 5,19… Na diabetologii jsem byla odeslána až po měsíci a půl od odběru… Hodnoty na diabetologii z kapilární krve byly v 17tt nalačno 4,9 a hodinu po jídle 6,8.. Od včerejška držím dietu a měřím si hodnoty, které jsou zatím dobré… Můj dotaz zní, zda hrozí nějaké riziko, když jsem do 17. týdne jedla bez omezení (sladké atd.)? Děkuji za odpověď

    Odpověď

    Dobrý den, 

    pro vývoj plodu jsou rizikové opakované, dlouhodobě vyšší hladiny cukru. Vaše hodnoty cukru v krvi byly mírně vyšší, Vaše miminko zatím neovlivnily. Je ale potřeba až do konce těhotenství dodržovat dietní doporučení a pravidelně si kontrolovat glykémii na glukometru. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

     

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, před 20 lety těhotenské diabetes, před 2 lety na lačno z žilní krve praktická lékařka spokojená. Nyní současná glykémie z prstu ranní na lačno nad 6,6. Předkové měli diabetes 2. typu. Nyní vážím přes 90 kg, snažím se zhubnout, tzv. ketodietou, bez výraznější konzumace tuků. Ale mám hlad, stále konzumuji více zeleniny, tedy sacharidů, než bych měla, hubnutí jde velmi pomalu. Ketóza dle ketophan papírku - zfialoví lehce hlavně k večeru, zabarví se jasně po delším čase po ponoření. Jen jednou pozorování jasné zfialovění, ale večer. Rada bych docílila jasné ketózy, tedy snížení pocitu hladu a snazšího hubnutí. Nebrání mi v tom můj stav, tedy glykemie na lačno nad 6,6. Děkuji moc Jana

    Odpověď

    Milá Jano, ženy, které měly diabetes v průběhu těhotenství, mají obecně větší sklon ke vzniku diabetu 2. typu. Riziko výrazně zvyšuje nadváha. Vy už nyní máte zvýšenou glykémii na lačno, a tak jestli se svou tělesnou hmotností něco neuděláte, velmi pravděpodobně se u vás diabetes znovu objeví.

    Neřeknu vám žádnou zvláštní moudrost, když vám připomenu, že ke zhubnutí je nutné především odhodlání a vytrvalost. Je potřeba si uvědomit proč a jak moc si opravdu přejete zhubnout, a co pro to jste ochotná udělat.

    Způsobů, jak hubnout, existuje velmi mnoho, ale všechny mají společnou jednu věc: je potřeba omezit kalorický příjem a zároveň zvýšit tělesnou aktivitu. Za nejpřirozenější způsob hubnutí považuji nastavení rozumné nízkokalorické diety s omezením jak sacharidů, tak tuků, s dostatečným obsahem vitamínů, vlákniny a také bílkovin – nikoli však v nadměrném množství. Tato dieta je obecně zdravá a přirozená a nepřináší vedlejší nežádoucí zdravotní efekty.

    Já osobně považuji všechny ostatní diety za trochu zcestné. Uznávám ale, že mohou být atraktivní a po předchozích neúspěších s jinými dietami více motivující. Nakonec, při obezitě je jakákoliv dieta, pokud se důsledně dodržuje, lepší než žádná. Takto pohlížím i na tzv. ketogenní dietu, i když si o ní myslím, že je spíše vhodná pro obézní jinak zdravé osoby než pro osoby s diabetem, zejména diabetem 1. typu. Mnohem sympatičtější je mi dieta tzv. nízkosacharidová, která už nenese takové kouzlo samotného názvu. O takové dietě se můžete dočíst třeba i na našich stránkách. I tak bych spíš doporučoval variantu označovanou pouze jako „s nízkých obsahem sacharidů", tedy asi 50 – 100 g denně. Jak se tam ale můžete dočíst, vůbec to neznamená, že člověk s omezenými sacharidy může pojídat ostatní složky potravy (tuk a bílkoviny) volně. Celkový kalorický příjem musí zůstat výrazně omezený, jinak to nebude mít správný efekt. Od žádné diety, kromě vysloveně škodlivé, a dá se skoro říci jedovaté, bych neočekával žádný zázračný efekt. Hnací silou není složení potravy, ale vaše vůle a vytrvalost.

    Já bych vám osobně doporučoval tento postup, který ostatně bude také testem vašeho odhodlání:

    *Domluvte si schůzku (možná i dálkový kontakt) s ověřeným nutričním terapeutem. Ten vám pomůže vypracovat jídelníček a poradí vám také, jak jej dodržovat. Nehledejte ale žádné léčitelské či pokoutní způsoby, volte opravdového standardního nutričního terapeuta bez vazby na jednu konkrétní dietu či „zaručený postup“, respektive nějaké pilulky či speciální složky stravy.

    *Pořiďte si srozumitelné kalorické tabulky a poučte se o složení potravin, existují i aplikace např. v chytrém telefonu, např. www.kaloricketabulky.cz včetně verze premium, která je placená, ale vyplatí se. Obsahuje velmi mnoho účinných pomůcek.

    *Začněte pravidelně a bez výmluv cvičit, podle svých schopností, ale minimálně 30 minut každý (každý) den.

    Existují také některé léky, které by vám mohly pomoci. Např. v léčbě obezity se osvědčila některá analoga tzv. GLP-1. Tyto injekční léky (většinou 1x týdně) se používají v léčbě diabetu 2. typu a pro osoby s obezitou, ale bez diabetu nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Je tedy nutné si je zaplatit.

    Pro osoby, kterým se dlouhodobě nedaří zhubnout a mají už diabetes či riziko jeho vzniku, se může hodit i tzv. bariatrická léčba – chirurgický zákrok na zažívacím ústrojí. Efekt na hubnutí je téměř zaručený a nežádoucí efekty jsou přijatelné. I zde je ale třeba spolupráce se specializovanými lékaři.

    No, tohle všechno jste asi již věděla. Ale je to lepší než čekání na zázrak v podobě kouzelné diety. Ta nakonec přinese jenom zklamání a špek navíc.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má diabetes druhého typu. Píchá si 4x denně inzulín a tím si myslí, že už nemusí držet dietu. Pro stanovení jídelníčku je problém v tom, že má doporučeno jíst maso 1 x týdně (rakovina prostaty - odoperovaná), vařená zelenina z důvodu neudržení stolice po ozařování rakoviny prostaty také není vhodná, pečivo a čerstvé ovoce kvůli diabetu také nesedí. Co tedy jíst. Proto jedl všechno. Nastala situace, kdy tělo samo již nechtělo nic přijímat, snížil dávky inzulínu, ale co jíst. Lékaři to označil jako selhání organismu. Nyní mírně snížil příjem potravin hodnoty klesly z 12 - 15 na 4,5 - 8 mmol/l , snížil i dávky inzulínu, ale toto kolísání myslím není dobré. Potřebovali bychom doporučit jídelníček vyhovující všem onemocněním. Věk 75, invalidní - chůze do 50 m, váha 110 kg, možná jízda na kole s omezením (motá se, ale riskujeme), ještě by chtěl chvíli žít, myslím, že ale neví jak. Děkuji mnohokrát za vaši odpověď. Lenka 

    Odpověď

    Dobrý den.

    Můj názor je tento:

    Váš manžel by si měl především udržovat glykémie v přijatelném rozmezí. To je sice individuální, ale doporučuji usilovat o hodnoty mezi 4 a 10 mmol/l, a to pokud možno i po jídle. U mnoha lidí to občas nevyjde, ale snaha by měla být. Občasný výkyv směrem nahoru nebude tolik vadit.

    K tomu je pochopitelně nutné se pravidelně měřit. Není to příliš obtížné, lze se po příslušném zaškolení píchat i do předloktí, kde to skoro není cítit. Já bych doporučoval frekvenci měření 5x denně. K tomu bude potřeba přikoupit nějaké proužky, ale stojí to za to.

    Doporučuji příklad jídelníčku, který je takový obecně použitelný. Váš manžel je silnější, měl by se tedy řídit dietou ve které je 150 g sacharidů denně. Najdete jej na našich stránkách v kapitole Rozlišení diet dle množství cukru ve stravě.

    Jinak je ale v podstatě skoro jedno, co váš muž bude jíst, když to budou kvalitní potraviny a dodržíte přinejmenším ten obsah sacharidů. Ať jí zejména to, co mu chutná a co mu dělá dobře. Mohla by mu stačit 3 jídla denně, případně navíc malá svačina před spaním. K tomu je ale nutné dobře vyladit dávky inzulínu. Nelamte si tolik hlavu se složením potravy, nic se nemá přehánět, ale maso častěji než 1x týdně by jistě mohl.


    Poznámka redakce:

    doporučujeme také podívat se na RECEPTY DIABETIKA v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má diabet 2.typu, ráno a večer bere léky, na noc ještě inzulin, je pro něj krabičková dieta vhodná? Děkuji za odpověď. Jana

    Odpověď

    Vážená paní Jano,

    krabičková dieta, pokud je nutričně vhodně sestavená, může být i pro diabetika vhodná. Předpokládám, že se jedná o redukční krabičkovou dietu, která by měla Vašemu manželovi pomoci snížit hmotnost. Poté bych určitě volila takovou, která není příliš drastická. Nejlépe vybrat firmu s nutričními specialisty a domluvit se s nimi na osobní konzultaci.

    S přáním hezkého dne,

    (odpovídá Mgr. Petra Jandová, Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má pouze 1/3 slinivky již asi 10 let. Dodržovali jsme dietu pankreatickou. Již od počátku měl cukrovku (užíval léky). Nyní mu cukr stoupl a p. doktorka uvažuje o inzulínu. Chci se zeptat jak spojit dietu pankreatickou s dietou diabetickou. Například jak řešit pečivo (slinivka - bílé pečivo, cukrovka - celozrnné). Dál můžete mi poradit jak se vyznat například v hodnotách rýže (např. rýže Basmati - na internetu jsou udávány jiné hodnoty než na balení rýže v obchodě). Můžete mi napsat popřípadě zaslat odkaz kde bych se v těchto údajích víc zorientovala. Je toho sice spoustu, ale s velkými rozdíly. Děkuji. Lenka

    Odpověď

    Milá Lenko, pokud má váš manžel delší dobu skutečně jen 1/3 slinivky, není skutečně neobvyklé, že mu po letech nepostačuje inzulínová sekrece. V tomto případě je inzulín skutečně nejlepší volba, a to v jedné, nebo raději ve více dávkách. Podávání inzulínu bude šetřit zbytek jeho beta buněk, takže bude lepší naděje, že mu vydrží déle. Inzulínu bude asi stačit málo, ale je nutné se tomu věnovat, sledovat glykémie a příjem sacharidů a nechat si od diabetologa, nutričního terapeuta či dietní sestry připravit návrh. Pokud je aktivní, asi by pro něho byla vhodná dieta asi s 200 g sacharidů. Pokud se hýbe málo, mohlo by stačit 180 g denně rozděleno do 3 dávek, případně do více dávek, pokud mu to bude vyhovovat, ale není to nutné.

    Dieta diabetická se s dietou pankreatickou nijak zvlášť nevylučuje. Váš manžel může jíst dál to, na co byl zvyklý, jen by snad mohl trochu omezit množství sacharidů v dietě, pokud jich měl dříve hodně. Také nejsou vhodné sladké nápoje a sladké jídlo vůbec, leda že by je jedl skutečně s mírou.

    Trochu mu závidím, že se mu tak staráte o jeho jídlo. Pacient s diabetem by ovšem principy měl znát sám a měl by vědět, jaké je složení hlavních potravin a hlavně kolik obsahují sacharidů. Nejlépe je pořídit si k tomu nějaké vhodné tabulky, např. na internetu jsou volně ke stažení kalorické tabulky (pro chytrý telefon, www.kaloricketabulky.cz), kde je přesně u jednotlivých jídel uvedeno složení. Můžete si také zakoupit placenou verzi a budete to mít bez reklam. Jinak ale dietních příruček existuje více. Tabulky ale existují také v tištěné podobě, řada informací je i na našem webu v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA.

    U rýže musíte samozřejmě rozlišovat, zda se jedná o rýži suchou bez obsahu vody nebo o rýži vařenou. Jinak ale ve složení významné rozdíly nebudou, v uvedených tabulkách najdete i konkrétní produkty, které se prodávají v našich obchodech, takže to můžete porovnat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je nutné po aplikaci nočního inzulínu dát jídlo?

    Odpověď

    Pokud nočním inzulinem myslíte bazální inzuliny (např. Toujeo, Tresiba, Lantus, Abasagar, levemir, Insulatard, Humulin N...) není nutné po podání jíst. Jejich uvolňování a tím i působení by mělo být postupné  (po delší dobu) a nahrazuje základní produkci inzulinu, která se odehrává u zdravého člověka i když nejí.
     

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
