Poradna

Obecné

  • Dotaz

    Dobrý den, prosím Vás o radu, zda je možné, aby výši glukózy v těle ovlivnil stres i při testu OGTT? Byla mi naměřena glukóza na lačno 6 mmol/l, následně jsem byla odeslána lékařkou na OGTT a hodnoty byly glukóza v plazmě nalačno 5,19, 1h. po zátěži 11,21 a 2h. po zátěži 12,19 mmol/l. Ketolátky a glukóza v moči 0. HbA1c mi nedělala. Jsem z lékařů výrazně anxiosní a dle kardiologa mám syndrom bílého pláště, proto jsem si pořídila glukoměr do domácího prostředí, kde mám hodnoty glukózy na lačno max. 4,6 a po jídle max. 6,6 mmol/l. Musím přiznat, že 3 týdny držím dietu a více se pohybuji, ale praktická lékařka mi rovnou nasadila lék GLUCOPHAGE XR 500MG, o dietě nechtěla vůbec slyšet, mám BMI 28.52 a za tři týdny jsem touto dietou již zhubla 3 kg. Bojím se, abych při užívání těcho léků, současně s dietou a zvýšenou tělesnou aktivitou neměla hypoglykémii. Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Milá Jitko, na otázku, zda stres ovlivňuje hladinu krevního cukru, nejsem schopen jednoznačně odpovědět. Většina pacientů si rozhodně myslí, že ano a zdůvodňují tím často svoje nevyhovující výsledky. Rovněž lékaři to připouštějí. Při skutečném stresu se uvolňují stresové hormony, mezi něž patří zejména adrenalin a také kortizol, a ty oba glykémii krátkodobě zvyšují. Je to v podstatě příprava organismu ně nějakou akci, boj nebo útěk. A k tomu se přísun glukózy do tkáně hodí.

    V praxi ale se takový stres u lékaře (alespoň doufám) vyskytuje jen výjimečně. A pokud se vyskytuje, tak se jedná většinou o osoby dlouhodobě vystresované a tedy výmluva na stres samotný není dostatečná omluva. Jejich stresu je nutné uzpůsobit i léčbu, a pokud tedy jsou hodnoty glykémie vysoké, je třeba je nějakým způsobem snižovat.

    Z výsledků, které jste mi sdělila, jasně plyne, že diagnózu diabetu máte. Nejedná se ale o těžkou poruchu, přechod mezi porušenou glukózovou tolerancí a zjevným diabetem je plynulý. Pokud držíte dietu a dostatečně se pohybujete, máte hodnoty blízko normě. Když jste vystavena zátěži, kterou přestavuje orální glukózový toleranční test, přítomnost diabetu se odhalí.

    Myslím, že vaše paní doktorka postupuje správně. Na prvním místě je ale důležitá dieta s omezením jak celkových kalorií, tak celkových sacharidů a velmi vhodný je pravidelný pohyb. Další zlepšení ale pomůže navodit Glucophage (metformin). Ten má řadu pozitivních účinků na diabetes, zejména snižuje zbytečné uvolňování glukózy na lačno, často během noci. Metformin zejména zlepšuje účinnost inzulínu. Nezvyšuje inzulínovou sekreci nebo ji dokonce trochu tlumí tím, že snižuje glykémii (takže nadměrná sekrece inzulínu není potřebná). Nepůsobí tedy hypoglykémii. Je to lék bezpečný, velmi dobře ozkoušený. Mezi jeho častější nežádoucí účinky patří u někoho snížená chuť k jídlu. To je ale u diabetiků vlastně žádoucí účinek, pokud to není příliš výrazné.

    Vy nejste obézní, ale dodržování diety určitě vyrovnání diabetu zlepší. To, že jste si pořídila glukometr, velmi chválím. Znalost glykémií je základní předpoklad toho, abyste si sama ověřila efekt diety a pohybu a zlepší vám to motivaci. Klidně si sama vyzkoušejte, zda vám tréma z lékařské kontroly glykémií zvýší. Změřte si sama glykémii před návštěvou lékaře a potom ještě těsně před ní, obojí na lačno. Myslím, že se to příliš měnit nebude, rozdíly o 0,5 mmol/l bych nebral příliš vážně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, moji babičku (86 let) už déle trápí pocit studených dolních končetin od kolen dolů i přesto, že je má teplé. Také ji nohy otékají, a celkově se cítí chladněji i v teplém počasí, obvoďačka bez vyšetření řekla, že o nic vážného nepůjde. Také k tomu má dotyčná osoba relativně časté padací epizody (zamotá se jí hlava a spadne) po kterých se nemůže zvednout. Také obecně sledujeme, že je více nestabilní a i méně pohyblivá. Další problém také byla cekem velká infekce, v podobě špatně hojícího se vředu na noze, který byl zpusoben otlakem z bot. Když toto všechno vemu v potaz je možné ze by se jednalo o cukrovku? Obvoďačka ji není příliš nápomocná a babičku už několikrát poslala domu s tím, že to nic vážného nebude. Chci zakoupit přístrojek na glykemické měření doma. Jak často a v jakých intervalech byste doporučili hladinu měřit abychom zjistili zda je potencionálně cukrovka možným problémem? Je něco jiného co bysme měli vyzkoušet? Nebo kam babičku vzít? Děkuji předem ze odpověď a přeji pěkný den. Madelein

    Odpověď

    Milá Madlo, Vaše babička má řadu obtíží, které je možné obecně přisuzovat vysokému věku. Nicméně v každém případě si babička zasluhuje podrobné vyšetření a nejlepší by bylo, kdybyste ji k obvodnímu lékaři doprovodila a nechala si vše sama vysvětlit.

    Za nejzávažnější považuji ten defekt v noze. Nebude-li se včas odpovídajícím způsobem léčit, může vést k závažné celkové infekci a případně až ke ztrátě končetiny. Měl by ji tedy vidět chirurg, který by buď sám zahájil léčbu, nebo by babičku odeslal to tzv. podiatické ambulance (která se zaměřuje na ošetřování nohou u diabetiků). Rána musí být zcela očištěna, nemá se na ni našlapovat, často je potřebná antibiotická léčba a je nutné posoudit, zda bude potřebné vyšetřit cévy dolních končetin.

    Pocit chladných nohou může mít více příčin:

    Může se jednat o špatnou průchodnost cév dolních končetin, nízký krevní tlak (to by vysvětlovalo ty pády), babička může mít také sníženou funkci štítné žlázy. V těchto všech případech by byly končetiny spíše chladné. Samotný zánět v noze může ale naopak teplotu zvyšovat. Je také možné, že babička má celkovou infekci, která pochází od té nohy. Infekce může vyvolávat teplotu a celkový pocit chladu.

    Defekty na dolních končetinách se nejčastěji vyskytují u pacientů s diabetem. Diabetes by odhalilo měření glykémie. Myslím ale, že by to měla udělat obvodní lékařka, a teprve, pokud by se diabetes potvrdil, bylo by vhodné doma měřit při léčbě glykémie častěji.

    Protože se jedná o starší paní, považuji za nejlepší, abyste ji vy nebo někdo z rodiny nějakým pro ni pohodlným způsobem dopravili k lékaři, který by vám navržený postup přímo vysvětlil.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím Vás o radu, vymočila som za 12 hodin už 2,5 litra moču a vypila len 2 litre.

    Odpověď

    Milá Michaelo, množství moči nemusí přesně odpovídat tomu, kolik toho člověk vypil v posledních hodinách. K přesnějšímu posouzení lékaři používají sledování tzv. bilance tekutin. Pacient sbírá všechnu moč (opravdu všechnu, jinak to nemá cenu) a zapisuje, co přesně vypil, včetně potravin, které obsahuje velké množství vody, jako např. meloun, jogurt apod. Vyšetření je přesnější, pokud je pacient zacévkován, protože pak se žádná moč neztratí. Takové měření se ale používá jen u závažnějších stavů a musí trvat minimálně 24 hod., spíše déle.

    Voda se z těla ale nemusí dostávat pouze močí. Např. pocením a dýcháním se denně ztratí asi 700 ml vody. Je-li vedro, nebo pokud se člověk hodně namáhá, může vypotit i 1 – 2 l tekutin za den. Voda se ztrácí také při průjmu.

    Dojde-li krátkodobě k nerovnováze mezi vypitým množstvím tekutin a množstvím moči, nic závažného se neděje. Např. je-li vedro, a člověk si množství nápojů nehlídá, může vymočit mnohem méně, než vypije, protože moč se zahušťuje.

    Člověk s diabetem močí více než vypije nejčastěji tehdy, když má vysokou glykémii. Cukr se dostává do moči a do ní s sebou strhává vodu. Je tomu tak, když je glykémie vyšší než 10 mmol/l a při glykémii kolem 20 to může být již velmi výrazné. Pokud by člověk pořádně nepil, dostavila by se za chvíli tzv. dehydratace (nedostatek vody) a kolaps. Samozřejmě tomu lze ale předejít dostatečným pitím.

    V léčbě diabetu 2. typu se dnes používají také léky, které zvyšují vylučování cukru do moči. Ten se do moči dostává i při hodnotách nižších než 10 mmol/l. Zejména z počátku léčby se to může projevit větším močením. Pacient by na to měl být upozorněn.

    A pochopitelně je tu ještě další možnost, a sice užívání diuretik, léků, které zvyšují vylučování sodíku (a tedy i vody) do moči. Diuretika se užívají např. při léčbě zvýšeného krevního tlaku nebo při otocích.

    Někteří lidé mají latentní srdeční nedostatečnost. Ta se může projevovat tím, že se během dne tekutiny v době, kdy člověk převážně stojí, mírně hromadí, a když pak člověk leží, močí více, i když nic nepije.

    Závěrem tedy: rozdíl 500 ml za 12 hodin nemusí být vůbec důležitý. Kdyby to tak ale trvale dlouhodobě, za 3 dny by celkový rozdíl byl již 3 l. Člověk by si pak mohl potvrdit i přírůstkem hmotnosti o 3 kg. A to již může být významné.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o informaci, jak je možné získat inzulínovou pumpu. Syn 28 let má diabetes 1. typu od 19 let, je citlivý na inzulin, má časté hypoglykémie nebo hyperglykémie. Nikdy mu tato varianta léčby nebyla nabídnuta. Jaké jsou podmínky, aby ji mohl mít? Jak o léčbu zažádat? Moc děkuji za informaci a přeji hezký den. Adriana

    Odpověď

    Milá Adriano, základem léčby diabetu 1. typu je tzv. intenzivní inzulínová léčba. Ta sestává z 3 součástí:

    1. Proškolení a motivace pacienta, aby věděl, proč a jak má sám usilovat o to, aby měl glykémie vyrovnané.  Tato edukace se musí pravidelně opakovat. Snaha pacienta je velmi důležitá, bez ní žádný inzulínový režim dobře nefunguje.
    2. Trvalé sledování hodnot glykémie pomocí samostatného monitorování. Pacient by si měl měřit glykémie minimálně 3x denně, ale mnohem lepší je, když to provádí častěji, tedy 4x, 5x nebo i více. Před každou dávkou inzulínu a před každým jídlem by měl pacient uvažovat, jaké množství jídla je vhodné a kolik inzulínu k tomu bude potřebovat.
    3. Inzulín se podává zpravidla ve 4 denních dávkách. 3x před hlavními jídly a 1x či 2x dlouhodobě působící inzulín. Dávky je nutné správně volit vzhledem k naměřené glykémií, k množství jídla a k činnosti, kterou pacient bude vykonávat.

    Co se týče bodu 3, inzulín se může podávat inzulínovými pery nebo inzulínovou pumpou. Základní rozdíl mezi pumpou a pery je v tom, že pumpa vydává inzulín neustále po malých kapičkách. Tím nahrazuje dlouze působící inzulín. Místo extra injekce si pak pacient před jídly navolí odpovídající nárazovou dávku inzulínu. Rychlost základní  infúze si může pacient naprogramovat, třeba tak, aby přes den šla rychleji a v noci pomaleji.

    Pumpa má svoje výhody i nevýhody. Mezi nevýhody patří, že ji pacient musí stále nosit s sebou připojenou na těle. Musí o ni pečovat a chránit ji, musí ošetřovat zavedenou inzulínovou kanylu, kterou je třeba měnit každé 2 – 3 dny. Pumpa je také drahá.

    Výhodou pumpy je zejména flexibilita. Pacient si může volit přes den více bolusů, např. po jídle usoudí, že toho chce sníst ještě více, než původně plánoval, a tak si ještě něco přidá, aniž by se musel znovu píchat perem. U někoho je také výhoda, že trvalá infúze inzulínu je spolehlivější a pravidelnější, než působení tzv. dlouhodobých inzulínů. Rychlost infúze je také možné přechodně snížit apod. Jsou lidé, kteří pumpu nechtějí, protože jim inzulínová pera fungují dobře. Jiní naopak pumpu mají rádi a zdá se jim pohodlnější.

    Podmínkou pro nasazení pumpy je, že pacient se o vyrovnání svého diabetu dostatečně stará, to znamená, že si pravidelně měří glykémie, odvažuje či přesně odhaduje stravu apod. U lidí, které toto nedělají, není tato nákladná pomůcka přínosná, je jenom drahá. A může být i nebezpečná.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce: Léčba inzulinovou pumpou má svá indikační kritéria. Jsou s ní léčeni především pacienti s diabetem 1. typu. Lze ji použít ale i u pacientů s diabetem 2.typu, kteří vyžadují intenzifikovaný inzulínový režim. Existují Inzulínové pumpy včetně tzv. CGM (systému kontinuální monitorace koncentrace glukózy), kdy kromě pumpy využívá pacient na těle připevněný senzor, který měří okamžitou hladinu krevního cukru a je připojen k lehkému vysílači, který bezdrátově zasílá naměřená data do inzulínové pumpy. Inzulínovou pumpu je možné naprogramovat tak, aby zvukovým signálem nebo vibrací upozornila na informace, zobrazené současně na displeji, a varovala tak na případy, kdy je vysoká pravděpodobnost, že se hladina glukózy blíží nebo již dosáhla stanovených hraničních nebo cílových hodnot. Pomocí těchto informací je možné se vyhnout hypoglykémiím nebo hyperglykémiím, snížit hodnotu HbA1c a dosáhnout lepší kontroly glykémie.
    Podrobnější informace o kontinualním měření hladiny krevního cukru pomocí CGM inzulinových pump  naleznete také zde.

    Inzulinové pumpy jsou členěny do tří kategorií:

    1. inzulínové pumpy bazální

    2. inzulínové pumpy s vestavěným kontinuálním monitorem na měření glukózy či napojením na glukometr

    3. inzulínové pumpy s vestavěným kontinuálním monitorem a odezvou na měření glukózy

    Indikace k předpisu inzulínové pumpy: Inzulínová pumpa je indikována a preskribována pouze v DIA centrech u diabetiků splňujících některé z následujících kritérií, podléhá schválení revizním lékařem:

    • opakované a nepoznávané hypoglykémie, které nelze ovlivnit jinými terapeutickými metodami (včetně podávání analoga-Lantus)
    • výrazný "dawn fenomén" (výrazné ranní hyperglykémie neovlivnitelné jinými intenzifikovanými inzulínovými režimy)
    • prekoncepční stadium a gravidita, pokud není dosaženo úspěšné kompenzace diabetu jiným intenzifikovaným režimem
    • prevence vzniku a jako možnost příznivého ovlivnění mikrovaskulárních komplikací diabetu při dlouhodobě špatné kompenzaci DM neovlivnitelné jinými inzulínovými režimy a průkazností zlepšení kompenzace při léčbě pumpou
    • ochrana transplantované ledviny u pacientů, u nichž došlo k odhojení štěpu nebo u nichž nebyla provedena transplantace slinivky

    Doplňující kritéria pro indikaci léčby inzulínovou pumpou:

    • schopnost správnévolby režimu pumpy
    • motivace, výchovaa spolupráce pacienta
    • potřebné personální a technické vybavení pracoviště
    • pravidelné monitorování parametrů kompenzace diabetu
    • dostupný kontakt pacienta s ošetřovatelským týmem

    Podrobněji najdete vše v Úhradové vyhlášce VZP od strany 48 "inzulinové pumpy".

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Nejím sladké, pouze opravdu vyjimečně jednou týdně čokoládový bonbon, pečivo nejím vůbec. Je možné, že by za zvýšenou glykémii mohly léky, léčím se totiž s arytmií po operaci kolene v dubnu letošního roku. Chodím na pravidelné kontroly k diabetické lékařce. Jsem pouze na dietě, bez prášků. Glykémie se mi zhoršila až po operaci. Marie

    Odpověď

    Milá Marie, zodpovědně se vyjádřit k vašemu dotazu není možné, protože mi chybí řada důležitých informací. Především:

    Čemu říkáte „vysoká glykémie ráno“?

    Jaké léky užíváte? Zejména, nedostala jste nějakou injekci do kloubu, tedy speciálně injekci s obsahem kortikosteroidů?

    Pokusím se tedy zodpovědět obecně.

    1. Normální glykémie ráno před jídlem by neměla přesahovat 5,6 mmol/l. U lidí, kteří nejsou zatím léčeni žádnými léky na diabetes, bývá tato hodnota zvýšená zejména tehdy, pokud tělem produkovaný inzulín není schopen potlačovat nadměrné uvolňování glukózy z jater během noci. V lehčích případech (glykémie zhruba do 8 mmol/l) lze přísnější dietou (zejména méně kalorií ať již v podobě sacharidů či tuků). Pokud to samo nestačí, nasazuje se nejčastěji lék metformin. Máte-li tedy hodnoty opakovaně nad 8, budete pravděpodobně potřebovat nějakou léčbu, i když byste mohla zpočátku zkusit omezit množství jídla. Více se pohybovat po operaci kolene asi nebudete, ale bylo by to také vhodné.
    2. Jakákoliv operace představuje pro tělo zátěž a často se v souvislosti s ní zhorší vyrovnání glukózového metabolismu. Také se lidé přechodně méně pohybují. Většina léků ale glykémie nezvyšuje. K přechodnému zhoršení dochází zejména při podávání protizánětlivých injekcí s dlouhodobě působícími kortikoidy do kloubů. To vyvolává pravidelně zhoršení metabolismu u diabetiků (trvat to může i 6 týdnů) a u nediabetiků s predispozicí k diabetu to často vyvolává zvýšení glykémií. Používání těchto injekcí by mělo být uvážlivé a lepší by bylo se bez nich obejít. Zhoršení vyvolávají také některé léky používané proti depresi.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce: hodnoty glykémie ve vztahu k cukrovce naleznete na konci článku v rubrice Diagnostika.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

  • Dotaz

    Vážený pane profesore,

    velice si vážím Vašeho času a děkuji za odpověď na dotaz Ovlivňuje stres výši glukózy?. Mám ráda věci pod kontrolou a hlavně, které se týkají mého zdraví, proto jsem si jako samoplátce zařídila vyšetření glykovaného hemogloginu (HbA1c), o kterém se na stránkách cukrovka.cz píše,  a které mi vyšlo ke dni 25.7.2018 30,0 mmol/mol. Tedy necelý měsíc od testu oGTT, takže teď trochu pochybuji, jak to s tím diabetem u mě vlastně je. Dostala jsem se na diabetologii na edukaci, kde mi sestra poskytla informace, které mi tolik chyběly. I nadále si měřím doma glukózu. Hodnoty mám pořád v normě, max. 2 h. po obědě 6,9 mmol/l, ale večer 2 h po jídle a 1 sportu mám hodnoty 4,8 - 4,9 mmol/l. GLUCOPHAGE XR zatím neberu, mám neskutečný strach z vedlejších účinků - průjmu, na který mě upozornila i prak. lékařka. Již před třemi roky jsem si pořídila  tlakoměr  na měření tlaku doma. U lékařky jsem měla vždy vysoký a při užívání 1/2 Nebiletu, pro mě zase dost nízký, 93/68, točí se mi hodně hlava. Poslední měsíc, kdy držím dietu a více sportuji,  mám tlak běžně pod 100/74 bez medikace, nevím zda to nemůže souviset s hladinou glukózy v krvi.

    Ještě jednou moc děkuji a přeji krásný den. Jitka

    Odpověď

    Vážená Jitko, hodnota glykovaného hemoglobinu 30 mmol/mol je v normě. Diagnózu diabetu lze ale stanovit různým způsobem. Orální glukózový toleranční test je zlatý standard pro sporné případy.

    Nicméně glukózová tolerance je spojitá veličina. To, že od určitého okamžiku se již používá označení „diabetes“, je výsledekem dohody odborníků, aby to fungovalo v praxi. Z vašich výsledků je patrné, že nemáte glukózovou toleranci v normě. Když ale držíte dietu, výsledky se dostanou téměř do normy. Pro vaše budoucí zdraví je dobré, když budou vaše glykémie blízko normy či v normě. Podaří-li se vám toho dosáhnout bez používání léků, bude to výborné.

    Léku Glucophage XR bych se ale vůbec nebál. Na průjmy vás paní doktorka raději dopředu upozornila, aby vás to nevylekalo, kdyby se objevily. Jsou skoro vždy přechodné, většinou ale vůbec nejsou. Metformin se s úspěchem používá již 60 let! Jeho jedinou „nevýhodou“ je, že je poměrně levný. Je tedy pro výrobce mnohem méně zajímavý, než moderní antidiabetické léky, jejichž cena je 3x ale někdy i 10x vyšší. I tak se tyto léky používají většinou v kombinaci s metforminem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v sobotu jsem prodělal infarkt myokardu a byl převezen na JIP do Jihlavy, kde byla tříslem zavedena kanyla a zárověň mi byla detekována cukrovka. Po 2 dnech jsem byl předán do nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde jsem byl 2 dny. Podepsal jsem reverz a kontrolu na diabetické poradně mám 19.6. Mám hromadu léků, ale není mi jasné, jak mám zjistit výsledky z glukometru když jej nemám. Mám inzulínové pero s dávkou 14 v 19:00 hodin. Věk 57, výška 195, váha 95, dieta mi nevadí, měl jsem podobnou na játra. Léky - Furon,Brilique-na to nemám, takže Trombex, Godasal, Verospiron, Nolpaza, Concor, Glucophage a Lantus. V nemocnici jsem měl inzulín 3x denně, teď jen 1x, při měření glukometrem hodnoty 13,1 mmol/l, jednou to kleslo na 9,8 mmol/l. Jelikož jsem si s šéflékařkou nepadl do oka a podepsal reverz, proškolení se mi nedostalo vůbec žádné, i použití Lantusu jsem si musel najít na internetu. Bude vadit když týden nebudu měřit glukometrem a ta jednorázová denní dávka 14 stačí? Děkuji za odpověď. Zdeněk

    Odpověď

    Milý Zdeňku, infarkt myokardu je závažná příhoda a člověkem to otřese. To byl možná důvod, proč jste se nepohodl s lékaři v Novém Městě. Je ale lepší být určitou dobu v klidu, brát to tak, jak to přišlo, a teprve potom si udělat další plány a rozhodnutí. Kanylu v třísle jste měl asi pro to, aby vám vyšetřili srdeční tepny (koronarografie) a určili, zda jsou na nich nějaká zúžení, která by si zasloužila léčbu vložením tzv. stentů, skrz které by se mohl obnovit průtok krve postiženým místem srdce. Zřejmě ale žádný důvod k tomu nenašli, to nepoznám. Pokud se koronarografie nedělala, měl byste se informovat u kardiologa, zda by to pro vás nebylo vhodné.

    Na tom interním oddělení jste se měl právě trochu uklidnit, dozvědět se, jak se máte dále léčit a naučit se základy péče o diabetes. Měli vám také vysvětlit, jak se máte postupně rozcvičit a jak moc se můžete tělesně namáhat. Léky vám podle mého názoru předepsali dobré.

    Infarkt myokardu představuje tělesný i duševní stres a často se při tom zvyšuje glykémie. Při výšce 195 cm a váze 95 kg nemáte nadváhu a dietu jste asi již dříve udržoval dobrou, takže ji asi příliš měnit nemusíte.  Objeví-li se diabetes u osoby bez obezity, tak to může znamenat, že žádnou větší inzulinovou rezistenci dlouhodobě nemáte. Doufejme, že nekouříte. Pokud ano, tak ……, ale opravdu!

    Je možné, že vaše glykémie se během několika týdnů upraví a léčba diabetu nebude složitá. Není ale nad to, když tomu trochu pacient rozumí a může si léčbu podle rad lékaře upravovat sám. K tomu ale musí pochopit principy diety (hlavně vědět, co vlastně jí a kolik je v tom sacharidů) a měřit si samostatně glykémie. Pokud si nepícháte inzulín přes den, nemusíte nutně držet dietu s 6 jídly denně. Snídaně, oběd a večeře budou stačit. Měl byste vyhledat diabetologa, který vám doporučí vhodný glukometr a měl byste se měřit zatím několikrát denně, minimálně ráno na lačno a 1 hod. po jídle. Ranní glykémie by měla být mezi 4,5 – 6 mmol/l, ale neměl byste mít hypoglykémie. Pokud se vám to zpočátku nepodaří a budou hodnoty okolo 10 mmol/l, tak to nebude vadit, ale časem byste to měl postupně upravit. Myslím, že návštěva v poradně 19. 6. bude stačit. Pokud byste ale pociťoval nápadnou žízeň a hodně močil, bylo by dobré se tam stavit dříve. Glykémii by vám pravděpodobně mohl zkontrolovat i váš obvodní lékař. Případně by někdo z vaší rodiny mohl k diabetologovi zaběhnout a zeptat se, zda by vám již nemohl glukometr zapůjčit. Potom byste si ho třeba nechal a vrátil mu ten nový.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    V nemocnici Vám aplikovali inzulín 3x denně, patřící do rychle působících inzulinů, protože potřebovali zvýšenou hladinu krevního cukru co nejdříve kompenzovat a také, aby zjistili jakou dávku inzulinu budete pro další léčbu potřebovat. Z dlouhodobého hlediska je pak pro pacienta pohodlnější píchat si inzulin dlouze působící, který se aplikuje 1 x za 24 hodin (jako je Lantus)

    Velká žízeň a časté močení jsou příznaky počínající hyperglykémie. Pro rozlišení dvou nejdůležitějších akutních komplikací cukrovky se podívejte na cukrovku.cz do rubriku Jak poznám Hyper nebo Hypo.

    Glukometr může lékař předepsat za určitých podmínek anebo si ho může pacient bez předpisu zakoupit. V rubrice AKTUALITY naleznete jak zmíněné podmínky, tak v článku Proužky do glukometru užitečné informace.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, maminka má diabetes druhého typu a aplikuje si inzulín 4x denně. Bohužel nesnese metformin má po něm úporné průjmy. Při léčbě lékem invokana se dostala její glykémie do normálního stavu (6-9),ale zase měla úporné svědění na intimních partiích i při bedlivé hygieně a musela lék vysadit a glykémie se dostala hned zase do 13-15. Prosím o radu co dělat aby se glykémie dostala na normální stav. Maminka poctivě dodržuje dietu a pravidelně chodí s holemi Nordic. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Rok narození maminky je 1947. Dobromila

    Odpověď

    Vážená paní Dobromilo, lék Invokana patří mezi skupinu tzv. gliflozinů, které snižují glykemii vylučováním cukru do moči. Svědění bývá vedlejším účinkem, který často odezní po nějaké době léčby. Je třeba pečlivě dodržovat zásady intimní hygieny (sprchové gely, vlhčené ubrousky apod.). Lokálně ve spolupráci s lékařem je možné svědění přeléčit (například lokálně Canesten krém). Také je třeba dodržovat pitný režim, o půl litru neslazených tekutin denně víc, protože tento lék vede i k vylučování asi 0,4 litru tekutin denně z těla navíce formě moči. Nedostatečná hydratace vede k častějším nežádoucím účinkům. Pokud tato opatření nepomohou, pak nezbývá, než tento jinak velmi dobrý lék s řadou velmi pozitivních účinků i pro starší pacienty, vysadit. Dávka inzulinu se musí postupně upravovat ve spolupráci s ošetřujícím lékařem diabetologem dle měření glukometrem (selfmonitoring). Titrace inzulinu je velmi důležitá k dosažení dobrých výsledků. S výhodou se dají použít nové druhy inzulinových analog, například bazálních, ale i krátkodobě působících analog k jídlu. Také existují jiná perorální antidiabetika, která je do kombinace s inzulinem možno použít pokud není kontraindikace, například inkretiny. Jistě to nejlépe posoudí ošetřující diabetolog.

    (odpovídá MUDr. Alena Adamíková, Ph.D., Diabetologické centrum Zlín)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pane profesore, co dělat, když po aplikaci Fiaspu, glykémie za hodinu vystoupí na 12 -13 mmol/l. Děkuji za radu.

    Odpověď

    Milý Lubomíre, správně podaný a dobře skladovaný inzulin, jehož doba použití není prošlá, stimuluje zpracování glukózy v tělesných tkáních. Glukóza vstupuje do buněk, kde se může spotřebovat při tvorbě energie, nebo se metabolickými procesy ukládá ve formě zásobních látek, např. jako glykogen nebo tuk. Inzulin také tlumí tvorbu glukózy v těle a zabraňuje rozkladu zásobních látek (hlavně glykogenu) zpátky na glukózu. Rychlost tohoto procesu a poměr mezi určitou dávkou inzulinu a množství glukózy, která se takto zpracuje, závisí na citlivosti tkání vůči inzulinu. U zdravého člověka, který má trvalou tvorbu vlastního inzulinu a dobrou citlivost vůči jeho působení, stačí malá dávka inzulinu k tomu, aby glykémie klesala.

    Působení inzulinu může být ale výrazně zhoršeno tzv. malou citlivostí tkání (inzulinovou rezistencí). Inzulinová rezistence je velmi často přítomna u diabetiků 2. typu. Zhoršuje ji obezita, malá fyzická aktivita a také špatné vyrovnání diabetu samo o sobě. U některých pacientů s diabetem 2. typu jsou potřebné velmi vysoké dávky inzulinu (100 - 200 jednotek denně) a když se některá dávka vynechá, nemusí to být ani znát. Pomohou zejména pohyb a dieta.

    Aby inzulin dobře účinkoval (a to i u diabetiků 1. typu), nesmí v těle ani při hladovění úplně chybět. Pokud se tak stane, procesy, které má inzulin aktivovat, se nejen zastaví, ale probíhají vlastně opačně. Když se potom inzulin podá, musí se nejprve „opačný směr metabolických reakcí“ zastavit a otočit. To může být příčinou, proč při zvyšující se glykémii nemusí podání inzulinu způsobit hned pokles a může po určitou dobu docházet ještě ke vzestupu.

    Pochopitelně, pokud se inzulin podává k jídlu a dávka jídla je nepřiměřeně velká, bude docházet ke vzestupu glykémie, protože dávka inzulinu nebude prostě stačit.

    Nyní dovolte, abych shrnul hlavní důvody, které mohou vysvětlovat vaše pozorování:

    1. Máte výraznou inzulinovou rezistenci. Potřebujete velké dávky inzulinu. Pomohla by tělesná aktivita, redukční dieta a případně léky, které zlepšují citlivost vůči inzulinu. Časem by se citlivost vůči inzulinu zlepšila.
    2. Máte nevyrovnaný diabetes a v těle chybí inzulin, zejména dlouhodobý. Aby rychle působící inzulin Fiasp mohl mít efekt, musí nejprve zkorigovat vaši vysokou glykémii. Protože jeho účinek je krátký, nemusí jeho dávka stačit k tomu, aby glykémie klesla. V praxi se to dá řešit tak, že si nejprve podáte tzv. korekční (opravnou) dávku a poté teprve obvyklou dávku před jídlem.
    3. Zvolil jste příliš velkou dávku sacharidů v jídle a dávka inzulinu Fiasp k jejich „zdolání“ nestačila.
    4. Účinek inzulinu mohou narušit osobní stres, nějaké jiné probíhající onemocnění nebo některé léky, např. Prednison či injekční léky obsahující podobné léky k obstřiku bolestivých kloubů či šlach.
    5. Může se jednat o „smolnou“ injekci na místo, kde se inzulín špatně vstřebává nebo dojde v místě podání ke krvácení. K aplikaci může být použita příliš krátká jehla a jeho část z místa vpichu vyteče. Po podání inzulinu příliš rychle vytáhnete jehlu – měl byste počkat asi 10 vteřin.
    6. Velmi málo pravděpodobná možnost: v těle máte přítomny protilátky proti inzulinu a ty narušují jeho účinek. Tuto možnost bych nechal na vašem diabetologovi a uvažoval bych o ní až nakonec.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Asi měsíc aplikuji 2 minuty před jídlem bolusový inzulin Fiasp. (Jinak basal Lantus 12j.) Leč, často zjišťuji, že za 1 hodinu po aplikaci, přesto vystoupí glykemie na cca 10-12 mmol/l. Teprve až za 3 hod. glykemie klesne na žádaných cca 5-6 mmol/l. Mám otázku, zda mám při vyšších glykemiích, naměřených před jídlem, oklolo 10-12 mmol/l počkat s jídlem místo 2 minut, třeba 3 minuty a nebo zvýšit dávku Fiaspu? Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Inzulin Fiasp má začátek účinku ještě rychlejší, než „rychlé“ inzulinové analogy. Je to tím, že se rychleji vstřebává z podkoží do krve. U pacientů, kteří mají normální či téměř normální glykémie nalačno, se podává těsně před jídlem. Je už asi jedno, jestli to je 10, či 5 nebo 0 minut před jídlem. Jen u osob, které mají nalačno hodnotu na dolní hranici normy či pod ní, je možné jej podat také až těsně po jídle, aby se předešlo hypoglykémii.

    Pokud vaše glykémie hodinu po jídle je do 10 mmol/l a za 3 hod. se dostane do normy, jedná se ještě o velmi uspokojivý výsledek.

    Pokud byste chtěl zabránit vzestupu glykémie po jídle, musíte trochu zvýšit dávku inzulinu před jídlem nebo sníst menší množství sacharidů. Malé rozdíly v časovém odstupu vyjádřené v jednotkách minut jistě nehrají roli.

    Pokud je vaše hodnota glykémie před jídlem vyšší, než byste chtěl, musíte k plánované dávce bolusového inzulinu připočítat také něco navíc ke snížení glykémie. Pak je lepší chvilku počkat, až glykémie klesne, a pak teprve začít jíst. Dávku inzulinu si také můžete vypočítat pomocí bolusového kalkulátoru, který bere v úvahu množství sacharidů, vaši aktuální glykémii a vaši citlivost vůči inzulinu.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a doplňky stravy

  • Dotaz

    Dobrý deň, dievčatko vo veku 9 rokov, 36 kg, cukrovka prvého stupňa. Aktívne športuje a chcel by som sa opýtať aké sú vhodné energetické doplnky resp. iontové nápoje. Zaujímajú ma najmä tieto: http://www.ethic-sport.sk/ionty/performance-sete/ http://www.ethic-sport.sk/ionty/performance-sete/ http://www.ethic-sport.sk/gely/maltoshot-endurance-50-ml/ Všade je uvedené podrobné zloženie, ale netušíme, čo môžeme z tohto odporučiť pre takéhoto diabetika. Prosím o pomoc

    Odpověď

    Cílem léčby diabetu u dětí (ostatně stejně jako u dospělých), je zajistit hodnoty glykémie v průměru jen lehce nad normálními hodnotami, a přitom předcházet vzniku hypoglykémií. U dítěte je také nutné zajistit normální růst, předejít obezitě. Doporučené hodnoty glykovaného hemoglobinu jsou uvedeny na našich stránkách v rubrice Cílové hodnoty glykovaného hemoglobinu.

    Sportování je pro dítě velice vhodné, ale neměly by se přitom zanedbávat opatření k udržení dobrých glykémií, což bývá obtížné. Při sportu se glukóza v těle rychleji spotřebovává a podávaný inzulin může zpomalovat jeho doplňování z jater a svalů, takže snáze hrozí hypoglykémie. Při sportu se také inzulin v těle rychleji vstřebává z podkoží, které se při sportu lépe prokrví.

    Z tohoto důvodu se (s ohledem na aktuální glykémii) doporučuje před větším a delším fyzickým zatížením snížit dočasně dávku inzulinu a případně sníst v průběhu fyzické námahy určité množství sacharidů, např. v podobě svačiny, tatranky či podobně velké „sladkosti“, pokud cvičení bude dále pokračovat. Náhradou může být také sladký nápoj, který se pije průběžně a nikoliv celý najednou.

    Při vytrvalostním závodním sportu užívají někteří sportovci doplňky stravy, které nahrazují ionty (voda, sodík, draslík apod.), které se ztrácí pocením a zároveň živiny, které poskytují energii. Podávají se často v tekuté formě, aby nahrazovaly vodu a snadno se požívaly při intenzivním sportu.

    Tyto doplňky v principu mohou být vhodné i pro osoby s diabetem léčené inzulinem, ale jejich užívání je obtížnější. Problémem je zejména přítomnost glukózy, sacharózy, fruktózy či jiných sacharidů. Ty se mohou hodit k prevenci hypoglykémie, ale zároveň mohou být škodlivé, pokud má sportovec zvýšenou hladinu krevního cukru, ať již proto, že se příliš najedl nebo neodhadnul správně dávku inzulinu. Správné by bylo sledovat glykémie častým měřením, či ještě lépe při intenzivním sportu – používáním senzorů. Průběžné upíjení nápoje s obsahem cukru tedy může být dobré, ale je nutné vědět kdy a v jakém množství.

    Dotazujete se na výrobek Performance Sete (EthicSport). Podle informace od výrobce obsahuje jeden sáček určený do 500 – 600 ml vody celkem asi 19 g sacharidů, z toho asi jednoduché cukry (glukóza, fruktóza) představují si 10 g. To není mnoho (je to méně, než obsahují běžné sladké nápoje), a pokud to dítě vypije postupně v průběhu cvičení, může to být prospěšné. Jinak ale vypití celého množství najednou představuje příjem 19 g sacharidů, které se budou rychle vstřebávat a zvyšovat glykémii, pokud nebude současně podán extra inzulin.

    Jinak si ale myslím, že podobnou službu vám poskytne mírně sladká limonáda, u které ale rovněž musíte přesně znát obsah cukru. Ostatní doplňky nepovažuji za potřebné, pokud dítě neabsolvuje skutečně dlouhý vytrvalostní „závod“. Při něm bych ale raději doporučoval občasné přestávky, kontrolu glykémií a normální svačinu, i když by to pak nebyl závod v pravém slova smyslu. Znám ale sportovce s diabetem, kteří při sportu energetické nápoje celkem úspěšně používají. Jsou v tom ale zkušení, znají přesný obsah cukru v nápoji a upíjejí ho pomalu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, Lenka. Prosím Vás, mám cukrovku 2 typu, je možné jí vyléčit Omegou 3? Děkuji.

    Odpověď

    Dobrý den, Omega 3 patří mezi výživové doplňky, které mohou pozitivně ovlivňovat procesy v lidském těle. Pozitivně ovlivňují naše cévy, hodnotu cholesterolu, činnost mozku, mohou stejně udržovat naše srdce v kondici. Jednoznačný vliv na glykémie však nemají, proto pouhým užíváním Omega 3 mastných kyselin nelze cukrovku 2. typu vyléčit. Vzhledem k tomu, že cukrovka je často spojována s poruchou tuků v krvi, může být užívání Omega 3 prospěšné.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je Glucea vhodná pro pacienty léčené inzulinem, nebo ne?

    Odpověď

    Dobrý den, Glucea představuje směs vitamínů a extraktů z rostlin, které by mohly  příznivě ovlivnit glykémii. Pacienti léčení inzulinem jsou jednak diabetici jak 1. typu, pro které je inzulin lékem volby, ale stejně tak diabetici 2. typu. Užívání Glucei je vhodnější spíše u pacientů s prediabetem, kteří mají riziko, že se u nich časem objeví diabetes 2. typu. U pacientů s cukrovkou 1. typu užívání extraktů, které zlepšují metabolismus cukrů, tuků a bílkovin má minimální efekt. Celkově je třeba zdůraznit, že se jedná o doplněk stavy, a ne o ověřený antidiabetický lék.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, mému manželovi zjistili cukrovku, dostal nový měřící přístroj a naměřil si 12,1 mmol/l, chtěla bych poradit, co by bylo dobré, nějaký doplněk na snížení a prevenci? Dočetla jsem se, že by byla vhodná Aloe vera, ale nevím, jestli tablety nebo gel...? Manžel užívá léky na vysoký krevní tlak, můžete mi prosím poradit? Děkuji moc.

    Odpověď

    Dobrý den přeji, pokud pacient dostal glukometr na měření krve od lékaře, který mu cukrovku zjistil, předpokládám, že zároveň s tímto přístrojem mu byly podány informace o typu cukrovky, který manžel má a o možných způsobech její léčby. U nově zjištěné cukrovky 2. typu (která je nejčastější) je lékem volby tableta s účinnou látkou metformin, která je na lékařský předpis. Volně prodejné přípravky z lékárny nelze považovat za vhodné pro samostatnou léčbu cukrovky, ale mohou být v některých případech vhodným doplňkem lékařem vedené a předepisované medikace. 

    (v zastoupení odpovídá MUDr. Tomáš Edelsberger, Diabetologická ambulance, Krnov)

    poznámka redakce: základní informace o bylince Aloe vera naleznete zde

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Slyšel jsem, že Gurmar je přípravek na snižování hmotnosti. Je vhodný u diabetika?

    Odpověď

    Gurmar je výtažek z rostliny Gymnema sylvestre a je jedním z nejužívanějších antidiabetických potravinových doplňků, zvláště prospěšným u počínající cukrovky. Obsahuje kyseliny gymnemové, které optimalizují tělesné hospodaření s glukózou, podporují vylučování inzulínu a příjem glukózy v buňkách. Gurmar přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi a podporuje kontrolu tělesné hmotnosti a ovlivňuje chuť k jídlu tím, že snižuje chuť na sladké. Podrobnější informace naleznete v naší rubrice Léčivé rostliny a cukrovka v článku  o Gymnemě lesní.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a komplikace

  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co dělat, když má maminka časté hypoglykémie. Stává se to již tak 3x až 4x do týdne. Většinou když dorazím má tak 2,2 až 2,7. Dám vodu s cukrem a jsem s ní dokud se to nezvýší, alespoň na ty 4 až 4,5. Vždy se zeptám kolik a v co jedla. Na to mi odpoví. Do nemocnice samozřejmě nechce. Ale zdá se mi to již velmi časté. Poradíte čím to může být děkuji.

    Odpověď

    Milá Stanislavo, odpovědět na váš dotaz je dosti prekérní, protože neudáváte dost informací, abych věděl, co s maminkou je.

    Je velký rozdíl, jestli se jedná o osobu léčenou pro diabetes nějakými léky nebo inzulinem, či zda se jedná o člověka, který má hypoglykémie bez léčby léky snižujícími glykémii. V prvním případě se jedná o špatně nastavenou léčbu, případně o špatné dodržování diety. Maminka může mít příliš vysoké dávky některých antidiabetik či inzulinu. Možné také je, že si podává inzulin, ale pak se zapomene najíst a dostane hypoglykémii. To je s ní nutné pečlivě probrat. 

    Hypoglykémie u člověka bez diabetu představují úplně jiný problém. V takovém případě by maminka ale asi neměla osobní glukometr a tak byste její glykémie neznana. Spontánní hypoglykémie je nutné ale jinak pečlivě vyšetřit, většinou v nemocnici, a postupně vylučovat možné příčiny.

    Někteří pacienti dlouhodobě léčení inzulinem nedokáží pořádně rozpoznávat hypoglykémie při inzulinové léčbě, nebo až v okamžiku, kdy je už pozdě na to, aby si sami pomohli. Říká se tomu syndrom porušeného vnímání hypoglykémie. Pomoci může pečlivá edukace s diabetologem, důsledná snaha předcházet hypoglykémiím častým měřením, někdy je nutný dozor další osoby. K dispozici mohou být také kontinuální senzory hodnoty glukózy v podkoží. Ty nejen že ukazují průběžně hodnoty, ale mohou také pacienta včas varovat alarmem, že hrozí hypoglykémie.

    Doporučuji tedy: navštivtě spolu s maminkou jejího diabetologa a nechte si vše vysvětlit, aby bylo možné mamince pomoci.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 15 let a diagnostikovanou cukrovku mám 9 měsíců. Ještě teda ne cukrovku jako takovou, spíše náběh. Hodnoty nemám tak „kritické“. Je možný, že to mám déle, jen jsem o tom prostě nevěděla. Už třetí měsíc mám na noze něco jako„ červenou tečku“, kterou cítím více do hloubky nohy když na to šlápnu, někdy i když nechodím a mám nohu v klidu. Četla jsem si o tomhle syndromu něco, koukala na obrázky. Vážně nevím jestli jen nešílím zbytečně a je to blbost, která zmizí za chvilku. Právě proto se ptám, doktorka mi o tomhle nikdy neřekla ani nezmínila. Pak se mi občas dělají „praskliny“ na nohách, většinou mezi prsty. Tedka jednou u té „tečky“, ale to časem zmizí, jako vždy. Ale ta „tečka“ mi dělá čím dál víc problém, nebo mě to prostě vadí. Eliška

    Odpověď

    Milá Eliško, pro jistotu opakuji určitá fakta, které ve svém dotazu udáváte. Je vám 15 let a o svém diabetu víte zatím 9. měsíců. Na noze máte určitou tečku, tedy nikoliv ránu ani vřed a velmi pravděpodobně tam nemáte ani žádné cizí těleso, jako třeba trn.

    Péče o nohy je pro pacienty s diabetem velmi důležitá. Hlavní důvod (opomenu-li ošetřování a péči o nohy, která by měla být běžná i pro všechny zdravé osoby) spočívá v tom, že při dlouho trvajícím diabetu (10 a více let, zpravidla ale u mladých osob 25 a více let) se může rozvinout tzv. diabetická polyneuropatie. Její vznik souvisí se zvýšenými hodnotami glykémie. Rozvoj je rychlejší u osob, které mají diabetes dlouhodobě špatně vyrovnaný.

    Diabetická polyneuropatie do určité míry postihuje všechny nervy v těle. Nápadná je ale zejména na dolních končetinách, asi proto, že zde jsou nervy, respektive výběžky nervových buněk, nejdelší. Projevuje se to velmi často sníženou citlivostí. To znamená, že člověk nemusí dostatečně pociťovat různé tlaky na ploskách a nártu, které člověka neustále upozorňují, že člověk nestojí správně, že má něco v botě, že ho tlačí ponožka apod. Tím pádem dostatečně nemění polohu a problém neřeší, takže postupně může vzniknout nebolestivý otlak a později vřed, který se infikuje. To je závažná věc. Na našem webu se o tom můžete více dočíst.

    Další porucha při dlouhodobém trvání diabetu pramení z postižení cév dolních končetin. Tím může být zhoršena výživa dolních končetin a v kombinaci s diabetickou polyneuropatií se dále zvětšuje riziko vzniku syndromu diabetické nohy s možností zánětu, který se může šířit.

    Vy ale máte diabetes velmi krátkou dobu a navíc je vaše vyrovnání zřejmě velmi dobré, protože asi ještě ani nepotřebujete plnou léčbu inzulínem. Je proto téměř jisté, že diabetickou polyneuropatie nemáte a ani vaše cévy nejsou postižené. Vámi udávaná tečka může být způsobena ale jinými příčinami, např. běžným poraněním, špatnou obuví aj. Můžete mít také exém nebo plíseň na nohách. Nemějte tedy obavy a ukažte své nohy svému lékaři.

    Jako prevenci do budoucna by stálo za to si o syndromu diabetické nohy něco málo přečíst. Určitě se to vyplatí, i když vás to zatím určitě neohrožuje. Snažte se mít svůj diabetes pod co nejlepší kontrolou. Nikdy nekuřte. Noste kvalitní a pohodlné boty, kvalitní ponožky, a pokud chodíte bosa, buďte velmi opatrná, abyste se neporanila. Dnes by se vám zranění hojilo jistě stejně jako zdravé osobě, ale v budoucnu to může být důležité, a základem je vždy prevence. Pacienty s rozvinutou polyneuropatie před chozením bez bot varujeme.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Brní mě konečky prstů u ruky, co mám dělat? Mám cukrovku 2. typu. Stanislav

    Odpověď

    Milý Stanislave, brnění konečků prstů ruky může být jedním z projevů diabetické neuropatie. Není to ale typický projev, mnohem častější je brnění prstů na dolních končetinách, případně i jiné nepříjemné pocity, jako pálení, cukání apod. na nártu, na plosce, někdy i kotníku či až na bérci. Velmi často je to oboustranné, někdy silnější, jindy slabší, nejčastěji večer v leže, když se člověk nevěnuje jiným věcem.

    Na ruce připadají v úvahu ještě jiné možnosti, např. tzv. syndrom karpálního tunelu. Karpální tunel je místo na rozhraní ruky a předloktí, kudy prochází na ruku řada cév, šlach a nervů. Někdy se zde hromadí vazivo, „tunel“ se zužuje a stlačuje nervy, které pak mohou být méně citlivé a zároveň vyvolávat pocit brnění. Brnění prstů ruky může také vyvolávat dlouhodobá práce s vibrujícími předměty, třeba s bruskou, pneumatickým kladivem apod. Jindy to může vyvolávat postižení cév některými vzácnějšími nemocemi.

    Bude-li brnění přetrvávat, doporučuji tedy, abyste se objednal u neurologa, který může provést například elektromyografii.

    Syndrom karpálního tunelu, je-li těžký, se může léčit chirurgickým uvolněním vazů na ruce.

    Nezjistí-li se jiná příčina, budou asi potíže připsány diabetu. V tom případě pomůže co nejpečlivější kontrola diabetu, případně kůra vitamínů, např. Neuromultivit. Samotné nepříjemné pocity mohou tlumit také některé léky, které může předepsat neurolog nebo diabetolog.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho trvá rozvoj hyperosmolárního neketoacidotického kómatu. Všude se píše, že se rozvíjí "pozvolna", ale nevím, zda si pod tím představit dny či týdny... Předem děkuji za odpověď. Ofélie

    Odpověď

    Milá Ofélie,

    Úvodem se nedokážu udržet a zaradovat se z vašeho krásného a vzácného jména, které jinak znám jen z Hamleta.

    Ale k věci: Nejdříve se pokusím připomenout, co se pod pojmem hyperosmolárního  kómatu myslí. Podrobněji, včetně dalších informací o hyperglykémii, je to na našem odkazu hyperosmolární neketoacidotické kóma . Kóma znamená v medicíně bezvědomí. Osmolarita krve je úhrnná koncentrace všech možných chemických částic, které jsou v krvi rozpuštěné. Za normálních okolností osmolaritu určují zejména koncentrace sodíku a chlóru (tedy kuchyňské soli), protože jsou v krvi nejvíce zastoupené. Na osmolaritě se podílí také glukóza, ale za normálních okolností jen málo, protože její molekula je velká a početně je málo zastoupena. Když stoupá glykémie, osmolarita se trochu zvyšuje, ale stále jen málo. Teprve když tento stav trvá déle, glukóza se dostává do moči a odvádí tam s sebou vodu. Krev se postupně „zahušťuje“ a stoupá koncentrace nejen glukózy, ale také ostatních látek. Dochází k dehydrataci organismu (nedostatek vody), klesá krevní tlak a tělesné orgány včetně ledvin začínají špatně pracovat. To nakonec může vést až k selhání orgánů a bezvědomí.

    Pojem „hyperosmolární neketoacidotické kóma“ je ovšem pojem extrémní. Pacienti většinou nejsou v bezvědomí, jenom mají vysokou glykémii, větší osmolaritu krve, jsou malátní a unavení. Většinou si to uvědomí, zkontrolují svou glykémii, více pijí a včas zavolají lékaře. Ten jim upraví léčbu diabetu, případně nasadí inzulin nebo zvýší jeho dávky a někdy je doporučí do nemocnice, aby zde včas dostávali infúze tekutin.

    Stav blízký kómatu se většinou vyvíjí za situace, kdy zhoršení diabetu je vyvoláno nějakou závažnou akutní komplikací, například zápalem plic, infarktem myokardu, plicní embolií nebo úrazem. Pacient si nedokáže včas sám pomoci nebo přivolat pomoc, leží doma v posteli, málo pije a glykémie mu postupně stoupá a stoupá, až nakonec může skutečně vzniknout prekóma či kóma. Taková situace je ale velmi závažná. I když se pacient nakonec dostane do nemocnice, může se stát, že zemře na selhání krevního oběhu či jinou komplikaci. Pochopitelně důležitou roli hraje vyvolávající příčina, to znamená např. proběhlý infarkt myokardu. Pokud bychom tedy uvažovali o takovémto scénáři, potom časový harmonogram může vypadat asi takto:

    Starší pacient s diabetem 2. typu (často nedostatečně léčeným) náhle onemocní, např. zápalem plic. Dostane horečku, hodně se potí a infekce vyvolá inzulinovou rezistenci a zhoršení diabetu. Za 2 dny glykémie stoupne na 20 mmol/l, pacient hodně močí, potí se a ztrácí tekutiny. 4. den má glykémii 30, je dehydratovaný a klesá mu krevní tlak. Dekompenzovaný diabetes zhoršuje průběh infekce. Glykémie může klidně stoupnout na 40 či 50 mmol/l. 5. den si pacient už sám nedokáže pomoci, a pokud jej někdo rychle nedopraví do nemocnice, může upadnout do hyperosmolárního kómatu provázeného infekcí a selháním ledvin a 6. nebo 7. den zemře.

    Jiná možnost může vypadat takto: Pacient s diabetem 2. typu nedodržuje léčebný režim a nespolupracuje se svým lékařem. Zvyšují se jeho dávky léků na diabetes, ale pacient si v žádném případě nepřeje inzulin, a proto raději nejde za lékařem. Glykémie mu postupně stoupají, pozvolna se rozvíjí dehydratace, pacient je z toho velmi unavený a slabý a není schopen se o sebe včas postarat. Po 3 týdnech ho navštíví vnučka, zjistí, že potřebuje pomoc a zavolá lékaře. Pacient je převezen do nemocnice, zde několik dní dostává infúze tekutin a inzulin. Hyperosmolární kóma je odvráceno, ale kdyby včas nepřišel někdo pacienta navštívit, mohlo to během několika týdnů dopadnout špatně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím pomozte, trpím pálením nohou, přechází to do rukou mám bodavé bolesti, až pálivé a brnění až v konečkách prstů horních končetinách. Při tůrách se musím zastavit, odpočinout a poté pokračovat. Na kole mi to jde až do konečků prstů, musím zastavit, proklepat a pokračovat. Dolní končetiny mají barvu červenou v oblasti holenních kostí. Je vidět,že nejsou v pořádku. Pan doktor tvrdí, že je vše v poho. Byla jsem na různých vyšetřeních, a je vše v pořádku. Mám nadváhu, ale jen díky tomu, že nemohu řádně chodit a jezdit na kole z důvodu bolestí. Dočetla jsem se o diabetu, kde může nastat odumírání tkání. A je-li možné se objednat na vyšetření bez doporučení obvodního lékaře. Děkuji K.M.

    Odpověď

    Dobrý den, tyto obtíže by souvisely s diabetem pouze v případě jeho dlouhodobějšího trvání. Nejprve je tedy potřeba potvrdit, nebo vyloučit cukrovku - alespoň orientační vyšetření se může nechat provést třeba glukometrem v lékárně, samozřejmě by mohl glykémii nalačno stanovit i obvodní lékař. Pokud nebude cukrovka potvrzena, hledejte příčinu třeba v přetížení páteře. Jaké jsou předpoklady vzniku cukrovky naleznete na našem webu v rubrice Diagnostika a dole pak v článku jsou uvedeny hodnoty glykémií, které diagnózu cukrovky potvrzují, nebo vylučují.

    (odpovídá as. MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D., Interní klinika UK 2.LF a FN v Motole)

     

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a těhotenství

  • Dotaz

    Dobrý den, byly mi naměřeny hodnoty 5.4 a poté 5.2 z krve, byla jsem odeslána do diabetologii, kde jsem hodinu po jídle měla 5.5 Pak mi dělali měření na lačno a to jsem měla 4.8, obojí bylo z prstu. Nasadili mi dietu, že nemám jíst sladké, jinak vše mohu, jen mám omezit přílohy. Byla jsem na kontrole, kde mi HbA1c vyšlo 30, prý je to krásná hodnota. Zhruba jsem už 6 kg, prý se moc omezuji, tak jím normálně i přílohy, sacharidy nepočítám. Glukometr jsem nedostala, a do jídla prý trochu cukru dávat mohu. Co když tím jídlem nějak škodím malému, protože nevím jaké mívám hodnoty. Říkali, že to asi cukrovka není a glukometr tím pádem není potřeba. Jaký na to máte názor?? Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, podle výsledku z krve (předpokládám, že to byly odběry ze žíly) máte správně diagnostikovanou těhotenskou cukrovku. Všechny ženy sledované pro těhotenskou cukrovku by měly mít glukometr, aby si mohly průběžně kontrolovat svoje hodnoty cukru v krvi nalačno a 1 hodinu po jídle. Těhotenská cukrovka se vlivem těhotenských hormonů v průběhu těhotenství může zhoršovat a proto je potřeba si průběžně hodnoty cukru kontrolovat. I některé ženy, které měly vstupně nízké hodnoty HbA1C, byly později v těhotenství léčeny léky. Sacharidy v jídle byste si měla počítat celé těhotenství a "slazení" také nedoporučujeme právě proto, že se cukrovka může "zhoršit". Ohledně Vašeho hubnutí -  díky tomu, že změníte stravu (omezíte sacharidy) můžete zhubnout a nebudete tolik přibírat na váze. Vše je to nutné individuálně posoudit (vstupní hmotnost, pocit hladu apod.)

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ve 24. tt mně vyhodnotili těhotenskou cukrovku (měla jsem při testu mírně zvýšené hodnoty po 2. a 3. odběru), dostala jsem tedy nařízenou dietu a glukometr k měření hladiny cukru. Hladinu cukru na glukometru si měřím vždy cca 1 hod po jídle, střídám měření v různých denních dobách po snídani-po obědě-po večeři. Hodnoty po obědě a večeři mi zatím vychází vždy mezi 4,5-5,9. Měření po snídani o víkendu (v 9:00 hod) také vychází v normě, ale v pracovní dny po snídani (v 7:00 hod) vychází vyšší 7,8-8,3. Chci se zeptat, čím je způsoben takový výkyv v hodnotách? Jestli to může být způsobeno tím, že pracuji v kanceláři, tj. v pracovní dny po snídani nemám moc pohybu, ale sedím za stolem na židli u počítače, a tak nemám takový výdej energie jako když jsem doma a neustále něco fyzicky dělám? Mám kontaktovat raději svého diabetologa, nebo jsou výkyvy normální a stačí počkat na pravidelnou kontrolu? Děkuji.

    Odpověď

    Dobrý den, hodnota glykémie 1 hodinu po jídle by měla být do 7,8 mmol/l. Vaše hodnoty po snídani jsou mírně vyšší. Jak píšete, může to být jednak tím, že v pracovní den sedíte u PC a máte tudíž menší fyzickou aktivitu. Další příčinou může být i složení snídaně. Jíte ve všední den stejné jídlo a i stejném množství?  Různé pečivo, šunka, jogurt mohou mít různý obsah sacharidů.... podrobněji vše naleznete v rubrice TĚHOTENSKÁ CUKROVKA, odkaz Dieta. Doporučila bych Vám vyzkoušet si různé druhy snídaní (pečivo, vejce, šunka, sýr, zelenina, ovesná kaše, bílý jogurt/tvaroh), případně si dávat ve všední den o trochu menší snídaně (v případě hladu je možno se "dojíst" zeleninou - kedlubna, ředkvička, okurka....).

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Měla jsem těhotenskou cukrovku pouze na dietě. A to až při 3 dítěti. Mám ještě kluky 10 a 4roky. A s cukrem se v těhotenství neměla problémy. Je mi nyní 37 let a malou jsem měla ve 36. Po šestinedělí jsem si naměřila na lačno 5.8. glukozový test byl v pořádku 6.3 po 2 hodinách. Ale byly zachyceny bohužel protilátky v krvi IA2. Chodím za půl roku na kontrolu. A aby to nestačilo jsem ještě po operaci štítné žlázy adenom. Předoperační vyšetření cukr na lačno 5.3. a to jsem byla na nervy. Ještě se ze všeho dostávám. Poslední kontrola v květnu. Výsledek glykémie hned po snídani 8,3. HbA1c 31 mmol/mol. mikroabuminurie 4.5. Jsem stále na dietě. Chtěla bych hlavně vědět, jak můžu proti tomu bojovat a jak uchránit děti, aby je to nepotkalo. A taky mám obavy, abych neměla i jiné autoimunitní onemocnění. Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, výsledky cukru, které popisujete máte zatím v normě. Moc nerozumím, proč Vám stanovovali protilátky IA2. Ty se dělají pouze v případě podezření na diabetes mellitus 1. typu. Doporučila bych Vám, aby se ještě jednou nabraly, jestli to nebyla nějaká laboratorní chyba. Jinak u žen s GDM je 40-60% riziko vzniku diabetu mellitu 2. typu v pozdějším věku. Váš praktický lékař by  Vás měl pravidelně sledovat (1x za 3 roky OGTT, lačnou glykémii). Vám doporučujeme pravidelnou fyzickou aktivitu (např. 3x týdně chůze, kolo, běh apod.) a racionální stravu s omezením příjmu volných sacharidů (např. dietu, kterou doporučujeme pro těhotné ženy). U Vašich děti není potřeba žádná speciální prevence - pouze pravidelný pohyb a omezit sladké.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. V 7. týdnu těhotenství jsem byla odeslána do diabetologické poradny kvůli opakovaně zvýšeným hodnotám z krve na lačno (5,3 a 5,26 mmol/l). Dostala jsem glukometr a byla poučena o dietě, před další kotnrolou v dia jsem šla na nové odběry, kde jsem měla hodnoty uplně v pořádku (4,6mmol/l). Stále jsem měla dodržovat dietu a chodit na kontroly. Hodnoty jsem měla dle doporučení, tedy v pořádku na lačno i po jídlech. Občas jsem i zhřešila nějakou tou sladkostí, nebo jídlem (byly vánoce atd.) ale nikdy se mi hodnoty nezvedly nad maximum 7,2. Nyní jsem ve 33. týdnu těhotenství a už týden mám hodnoty zvýšené, hlavně ty na lačno (až 6,7), hodnoty po jídle mám sice vyšší než jindy, ale stále v normě. Může to být koncem těhotenství? Horším spánkem, nebo občasnou sladkostí (zmrzlina s dcerou, spíš tou co ona nedojí)? Jak moc miminku takovou sladkostí škodím v mém případě? Nepřecpávám se sladkým a jak mě to celé těhotenství nelákalo, tak teď je to horší. Předem moc děkuji za radu Pavlína

    Odpověď

    Dobrý den Pavlíno, hodnota lačné glykémie by měla být do 5,3 mmol/l. Pokud máte opakovaně hodnoty lačné glykémie vyšší, měla byste kontaktovat Vašeho lékaře. V některých případech pomáhá zařazení 2. večeře (např. kousek pečiva, šunka, sýr, zelenina, ořechy). Pokud toto nestačí, nasazují se tabletky metforminu nebo inzulín. Během těhotenství stoupá produkce hormonů a látek, které těhotenskou cukrovku způsobují, proto se mohou v průběhu těhotenství hodnoty glykémie "horšit" a překročí-li cílové hodnoty, zpřísňuje se dieta, příp. se nasazuje farmakoterapie. Sladké byste neměla, opakovaně vyšší glykémie ovlivňují mimiko. 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, 23.4.2018 jsem šla na test na těhotenskou cukrovku. Jelikož jsem den před odběrem spala pouze 2hod. Chtěla jsem se zeptat jestli nemohl být výsledek zkreslený. Moje hodnoty byli 5 dále 8.1 a 9. Byla jsem odeslána do dia poradny. Paní doktorka mi dala glukometr na měření hladiny cukru každý den celý profil po 2hod a nasadila dietu. Každý den se měřit a hodnoty před snídani 4.5 po snídani 4.8. Před obědem 4.8 po 4.6. Před večeří 5 po večeři 5.3. Dlouhodobý výhled cukru v těle mám HbA1c 29,0. Přijde mi že naměřené hodnoty mám celkem nízké i když dietu nedodržují. Jim co chci i čokoládu a vzdy výsledky nízký. Proto se ptám jestli je možné že cukrovku vůbec nemám. Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, hodnotu glykémie ve 120. minutě máte již pozitivní (norma je do 8,5 mmol/l). Byla tedy u Vás správně diagnostikována těhotenská cukrovka, pomaleji zpracováváte větší přísun cukru. Hodnoty naměřené na glukometru a v laboratoři už máte vpořádku. Těhotenská cukrovka se během těhotenství vyvíjí (má tendenci se zhoršovat), proto doporučuji pokračovat ve sledování, dodržovat dietní opatření (vynechat cukry) a pravidelně se kontrolovat na glukometru. Hezký den

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a životospráva

  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký vliv mají proteinové nápoje na hladinu cukru v krvi. Mám na mysli hlavně mléčné tj. syrovátkové proteiny slazené pouze stévií a dále rýžový a hrachový protein bez cukru. Jako koníčka provozuji kondiční kulturistiku. Letos mi bude 50 let, mám vysportovanou postavu, (177cm /77 kg) a snažím se posilovat 3 - 4 x týdně. Hladinu cukru si měřím cca od svých 40 let, kdy mi byla u předoperačního vyšetření zjištěna hladina cukru 5,9. Byl jsem rovněž podroben zátěžovému glukózovému testu, který tehdy dopadl dobře. Kromě toho mám genetickou zátěž tj. babička měla od 40 let silnou cukrovku II typu a otec taky. Otci je nyní 72 let a po té, co přišel o diabetickou nohu a zhubnul z 90 kg na cca 70 kg, má hladinu cukru stabilizovanou na hodnoty kolem 4,9 - 5,3, ačkoliv byl těžký diabetik a musel si denně píchat inzulin. Já se stravuji zdravě, snažím se konzumovat potraviny s nízkým GI a to pravidelně 4 - 5 x denně. Problémy s váhou jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl hladinu cukru kolem 4,9 - 5,3 . Pro zachování svalové hmoty jsem zvýšil ve stravě množství výše uvedených bílkovin ve formě proteinových nápojů. Během posledních doby se pohybuje moje ranní hladina cukru na lačno kolem 5,9 - 6,4 mmol/l, aniž bych přibral na váze a nebo prodělal nějakou nemoc. Pokud sladím, tak se snažím používat fruktózu se stévií. Chtěl jsem se tedy dotázat, jestli uvedené proteinové nápoje (bez cukru), které sice pravděpodobně nezvyšují hladinu cukru, ale zvedají údajně celkovou hladinu inzulinu v krvi, nemohou mít v tomto ohledu negativní vliv. Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem Karel

    Odpověď

    Milý Karle, přiznám se, že nemám zvláštní zkušenosti s proteinovými nápoji, snad až na tu syrovátku, která obsahuje mléčné bílkoviny. Jsem nyní na dovolené a nemám přístup k odborným informacím, a tak odpovím spíš z hlavy a ze svých zkušeností.

    Je zjevné, že prevenci diabetu berete vážně. Jste štíhlý a hodně se pohybujete. Myslím, že více udělat nemůžete, ostatní už je jen osud. Pokud by vám v budoucnu z jakéhokoliv důvodu vyhasínala sekrece inzulinu, může se stát, že budete léčbu potřebovat. Zatím ale uvádíte jen hraniční glykémie na lačno, které ale nejsou měřené za standardních podmínek a jsou blízké normě. Radím vám tedy, zůstaňte štíhlý a cvičte. Stačí běžný sport, který vás baví a který trvá alespoň 3 hodiny týdně, nejlépe alespoň 45 minut denně. Nemusí vás to ale vysilovat, měl byste se při tom ale zadýchat.

    K tomu ovšem nepotřebujete žádné zvláštní potravinové doplňky, stačí běžná zdravá strava s omezením živočišných tuků. Množství bílkovin se doporučuje asi 1 – 1,5 g/kg hmotnosti, není třeba toto množství překračovat a není to ani příliš zdravé. Pokud se věnujete kulturistice, tak možná někdo doporučuje ty bílkovinné přídavky. Svaly po nich asi rostou lépe, ale od určité hranice, která odpovídá, jak říkáte, hezky propracovanému štíhlému tělu, to není příliš zdravé.

    Pokud se tedy ve svých 50 letech budete normálně stravovat a jíst 3-5x týdně normální porci masa, mléčných výrobků apod., tak to bude úplně stačit. Není mi jasné, k čemu jsou dobré rýžové a hrachové proteiny. Zdá se mi to vhodné jako náhrada pro vegetariány, protože ti živočišné bílkoviny nejedí a mají bílkovin nedostatek. Upozorňuji ale, že všechny bílkoviny se skládají z tzv. aminokyselin. Z nich asi 2/5 představují tzv. esenciální aminokyseliny a člověk si je neumí vytvořit z jiných zdrojů potravy. Musí je tedy sníst v jejich původní podobě. A tyto esenciální aminokyseliny se velmi málo vyskytují v rostlinách. Aby si proto opravdoví vegetariání uchovali zdraví, musejí dost podrobně studovat, kde si je v jiných než masných, případně mléčných a vaječných potravinách opatřit.

    Nejste-li tedy vegetarián, moc bych po rýžových a hrachových proteinech nepátral a jedl kvalitní maso, ryby a mléčné výrobky. A to v přiměřené, nikoliv nadměrné míře, protože se ukazuje, že nadbytek bílkovin není nijak zvlášť zdravý. Samozřejmě ty rýžové a luštěninové bílkoviny v původní potravě vůbec nevadí, ale jsou částečně zbytečné.

    Ze stimulace inzulinu bílkovinami v potravě bych neměl zvláštní obavy. Ve velkém množství a zejména v čisté podobě (některé aminokyseliny), skutečně inzulin stimulují, ale jinak to probíhá v přiměřené míře a není nic známo o tom, že by to škodilo.

    Co se týče sladidel, tak za nevhodnou rozhodně považuji fruktózu. Pokud ji požíváte v přiměřené míře ve formě ovoce (pro diabetiky navíc raději méně sladkého), tak to jistě nevadí. Ale jinak se fruktóza jednak přímo mění na glukózu, ale také na další látky, které mohou být ve větší míře škodlivé. Fruktóza je tedy jako náhradní sladidlo nevhodná.

    Stévie je neškodná. Zatím jsem ale viděl převážně stéviová sladidla, která byla všechna ještě přislazena jinými chemickými sladidly, např. sacharinem. Podívejte se ale na náš odkaz Náhradní sladidla.

    Na závěr tedy souhrn: Jezte běžnou zdravou stravu a buďte štíhlý. Bílkovinné doplňky nepotřebujete, pokud nejste vrcholový sportovec nebo kulturista (což nemusí být vždy zdravé). Máte-li pocit, že vám bílkoviny chybí, jezte navíc netučné jogurty, tvaroh, syrovátku. Neslaďte fruktózou ani sorbitolem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážení, chtěl bych koupit smoothie mixér. Jaký je váš názor odborníka na zeleninové či ovocné koktejly. Je možné je denně pít - samozřejmě v rozumném množství s vodou a neslazené? Jaké ovoce či zeleninu upřednostnit? Moc děkuji za všechny odpovědi a zůstávám S pozdravem. Eda

    Odpověď

    Milý Eduarde, smoothie koktejly jsou zajisté v rámci diabetické diety vhodnou alternativou například zdravé svačiny. Obzvlášť ráda je doporučuji diabetikům, kteří nemají v práci čas na malé svačiny a poté jedí velké porce hlavních jídel. Nebo někdy nejedí vůbec. Navíc, pro mnohé z nás je to jediný způsob, díky kterému jsme schopni zkonzumovat doporučené množství ovoce a zeleniny.

    Jak sám v dotazu zmiňujete i smoothie koktejly se musí započítat do celkového denního přijmu energie a sacharidů, obzvlášť, pokud jsou pouze z ovoce nebo obsahují různá semínka, oříšky, avokádo či jiné tuky, jogurty, mléko apod.  V takových kombinacích, v nevhodném množství, se může nízkokalorický drink proměnit v energetickou bombu, ačkoliv zdravou.

    Také bych ráda zmínila pojem Glykemický index potravin (GI), který (zjednodušeně řečeno) nám říká, za jak dlouho po požití dané potraviny se zvýší cukr v krvi. GI ovlivňuje více faktorů, jako například tepelná úprava, množství jídla či obsah vlákniny. A protože mixérem vlákninu obsaženou v ovoci rozmixujeme, jeho GI tak zvýšíme.

    Jednoduše si představte misku s vodou, která nyní zastupuje žaludek. Vložte do ní celozrnný chléb a tukový rohlík. Co se v misce rozpadne dříve? Co déle zůstane v žaludku? Kterou potravinu bude vaše zažívací ústrojí déle rozkládat? Která potravina vám tak rychleji zvedne cukr v krvi? Celozrnný chléb či tukový rohlík? Broskev či broskvové smoothie?

    Např. broskvového smoothie nám může zvýšit cukr v krvi více nežli broskev konzumovaná v celku.

    Veškeré sacharidové jídlo (ovocné smoothie) je vhodné doplnit i dalšími živinami – bílkoviny, tuky či vlákninou. Tímto způsobem zpomalíme vstřebávání glukózy do krve a tím snížíme glykémii po jídle.

    Ve smoothie světě to znamená, že je vhodné vždy ovoce doplnit zeleninou, mléčným výrobkem či zmíněnými semínky a oříšky.

    Je žádané, aby hlavní složkou diabetického smoothie byla zelenina, kterou doplníme porcí ovoce. Dle rámcového jídelníčku na 200 g sacharidů je doporučováno na svačinu konzumovat 20 g sacharidů a 400kJ.  Sám si můžete jednoduše spočítat, kolik gramů ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, semínek a oříšků to je na www.kaloricketabulky.cz

    Rámcový jídelníček vám dle vaši aktuální kompenzace cukrovky, věku, vaší stávající hmotnosti a stupně pohybové aktivity doporučí lékař či nutriční terapeut.

    Použití kalorických tabulek vřele doporučuji, protože jedině tak se naučíte, kolik jaké potraviny můžete vlastně sníst. ?

    Např.     200 g jahod + 200 g okurka salátová (+voda či zelený čaj) = 410kJ/17gS

                    150 g broskev + 80 g bílý jogurt 2,7 % tuku (+voda či zelený čaj) = 450kJ/18gS

    50 g rukola + 60 g ananas + 10 slunečnicová semínka + chilli (+voda) = 450kJ/ 11,6gS


    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

                   

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na vás s trošku netradičním dotazem. V popisu džemů od firmy Dalfour je uváděno, že nejsou slazeny cukrem, pouze štávou z ovoce a tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. To je prohlášení obchodu. Např. zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/racio/225-dzem-st-dalfour-jahoda-284g.html. Jde mi o to, zda je u cukrovky II. typu lze občasně použít opravdu? Jaké müslu ke snídani byste doporučili? Na trhu je ho nepřeberně...Děkuji moc za ochotu. Eduard

    Odpověď

    Milý Eduarde, odpovídal jsem vám na dotaz, který se týkal požívání medu. A na tento dotaz vám mohu dát skoro stejnou odpověď:

    Hlavním problémem diabetu 2. typu je nedostatečná účinnost inzulínu (inzulínová resistence), která se zhoršuje s nadváhou a nedostatečným pohybem. Tělesný inzulín již nestačí vyrovnat nároky organismu a nesnižuje dostatečně glykémii po jídle a nezabrání dostatečně, aby se i na lačno nadměrně glukóza nevytvářela ze zásobních látek.

    Základem léčby jsou zejména pohyb, který zlepšuje účinnost inzulínu, a omezení energetického příjmu. Pokud toto nestačí nebo pacient není schopen následovat tato doporučení, používají se různé antidiabetické léky, včetně inzulínu.

    Sám rád jím a mám pochopení pro ostatní, kteří jsou na tom stejně. Také bych rád nalezl zdravou chutnou marmeládu, která vypadá a chutná jako pravá marmeláda, ale nezvyšuje glykémii a netloustne se po ní, není po ní průjem a nebolí po ní břicho. Jenže to je ten kámen úrazu a to právě přispívá k diabetu 2. typu: štíhlí a zdraví lidé o tom tolik nepřemýšlejí, občas si trochu marmelády vezmou, pochutnají si a dají pokoj. Ale diabetikům to pořád vrtá hlavou a nejraději by snědli celou sklenici najednou. Nejlepší by bylo, kdyby na jídlo tolik nemysleli, 3x denně se rozumně najedli tak, aby v tom byly bílkoviny, méně živočišného tuku, přiměřeně sacharidů a potřebné množství vitamínů v podobě zeleniny a ovoce. Diabetici mohou jíst prakticky všechno, ale nejdůležitější je míra a rovnováha.

    Veškeré ovocné marmelády obsahují převážně cukr a vodu. Ten, kdo šetří, dává do marmelád méně ovoce a zahušťuje je cukrem a pektinem či želatinou. Správná marmeláda ale obsahuje hodně ovoce, ale to je vařením zbaveno části vody a tak nepotřebuje tolik přislazovat. Z živin jsou ale v ovoci skoro jenom cukry, ať je to glukóza, fruktóza či jiný. Vámi udávaný džem Dalfour nemá přidávaný řepný cukr, ale už samo ovoce ho obsahuje spoustu a ještě tam přidávají glukózu z hroznové šťávy. Stejně jako jiné marmelády je vhodný pro diabetiky jako nošení dříví do lesa (při tom nošení by ale mohla glykémie případně klesat tou námahou). Ať je tam jakýkoliv cukr, v těle se stejně předělá na glukózu a bude zvyšovat glykémii. V malém objemu je hodně kalorií a dobře se po tom tloustne. Jediná rada tedy je: máte-li na to chuť, odepřete si sacharidy v jiné podobě (např. v chlebě) a snězte trochu (trochu!) tohoto dobrého džemu, třeba v jogurtu. Asi 10 g tohoto džemu obsahuje 6 g cukrů. Dieta z potravin s nízkým obsahem cukrů se diabetikům 2. typu doporučuje zejména proto, že jim to dovoluje sníst poměrně velký objem jídla, což jim dělá dobře na duši. Ale občas mohou klidně jíst jídlo, které obsahuje sacharidů ve stejné hmotnosti více. Mohou ho pak ale sníst jen málo a necítí se dost nasyceni.

    A ještě k těm müsli: Jedná se především o velmi suché obilí či ovesné vločky s trochou sušeného ovoce či oříšky. Ty opět obsahují velké množství sacharidů při malém objemu, řekněme 60-65% hmotnosti. Bylo by to pro diabetiky celkem vhodné, kdyby toho jedli opravdu málo. Např. 100 g k snídani, a k tomu už jen hořký čaj nebo kávu. Možné to je, ale není lepší si dát 200 ml bílého jogurtu (10 g sacharidů), do toho 20 g müsli (15 g sacharidů), k tomu 60 g chleba (30 g sacharidů) s plátkem sýra, rajče a papriku?

    Když už müsli, tak raději bez přidaného cukru, abyste ho mohl sníst o trochu více. Ale už to nemůžete zajídat žádným chlebem, rohlíky atd.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:
    Možná Vás zaujme něco z našich receptů pro diabetiky.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je možné u cukrovky 2. typu občas využít ve stravě půl lžičky medu? Hladina v krvi - 11,9 na testu OGTT. Jak je to s pivem a vínem či trvdým alhoholem. Jaké je optimální množství (občasně)? Moc děkuji

    Odpověď

    Milý Eduarde, jeden můj synovec, když mu byly asi 4 roky, jako je nyní mému vnukovi Edovi, se kdysi přitulil k babičce a povídal: „Babičko, povídej mi o medu“. Na to jsem si vzpomněl, když jsem uviděl váš dotaz. Já se pokusím něco povědět vám, ale nebude to o včeličkách, plástvích ani žihadlech.

    Med obsahuje hroznový cukr (glukózu), ovocný cukr (fruktózu) a řepný cukr (sacharózu). Tyto cukry dohromady představují asi 80% hmotnosti medu. V jedné lehce navršené čajové lžičce je asi 10 g medu (jak jsem dnes kvůli vám vyzkoušel), tedy celkem asi 8 g sacharidů. Pro srovnání, jeden běžný rohlík obsahuje asi 20 g - 30 g sacharidů, které se v těle přemění na glukózu.

    Pro pacienty s diabetem 2. typu zejména platí, že by neměli být obézní, to znamená, že by neměli jíst příliš kalorickou stravu a měli by se pohybovat. Podle tělesné výšky, věku a tělesné námahy by měli mít v dietě asi 150 – 220 g sacharidů, při nadváze je rozhodně to nižší číslo lepší. Je výhodnější, když se sacharidy požívají ve formě složených cukrů, jak je tomu třeba v chlebu či bramborách, protože z nich se cukr dostává ze střeva pomaleji a nepůsobí rychlý vzestup, jak by tomu bylo, kdybychom se např. živili medem.

    V dietě ale platí zásada, že různé druhy potravin se mohou vzájemně nahrazovat, takže se doporučuje jíst jen určité množství sacharidů, ať již ve formě chleba, rýže, brambor či ovoce. Z tohoto hlediska je tedy klidně možné, že část doporučených sacharidů např. ve chlebě nahradíte lžící medu, jenom  toho chleba má být o trošku méně, protože zbytek sacharidů dodá ten med. Jestli si tedy pro chuď dáte lžičku medu a současně asi o 15 g  méně chleba, než byste jinak plánoval, vyjde to skoro nastejno. Je to tedy rozhodně menší prohřešek, než kdybyste jen tak pro nic za nic z hladu snědl dvojnásobné množství suchého chleba.

    No a s pivem je to dost podobné. Půl litru plzeňské dvanáctky obsahuje asi 24 g sacharidů, tedy podobně jako jeden rohlík. Optimální dávku piva si neodvažuji navrhnout, protože optimálně byste asi neměl pivo pít. Ale abyste se cítil optimálně, tak ho asi občas pít potřebujete, takže vám ho zakazovat není rozumné, abyste ho nepil jen tajně a s pocitem viny. Jenom není dobré s ním završovat náročný oběd, ale naopak, je potřeba zase jinde sacharidy ubrat, např. nejíst knedlíky, nebo jen jeden a dát si jedno malé, případně velké pivo. U štíhlého pacienta s diabetem 1. typu bych jen doporučil: podejte si o něco větší dávku inzulinu, abyste pokryl těch 24 g sacharidů navíc. Podobně je to se zákusky: nedáte-li jinak, můžete je občas mít. Ale ne na závěr hlavního jídla ale „místo“ hlavního jídla.

    Někdy je k dostání tzv. „diapivo“. To se vyznačuje tím, že na rozdíl od běžného piva v něm jsou skoro všechny cukry vykvašeny na alkohol. Cukry tedy téměř neobsahuje, ale pozor: je vněm zase více alkoholu a rychleji stoupá do hlavy.

    Suché víno a většina tvrdých alkoholických nápojů sacharidy neobsahují a při požití 200 ml vína nebo jednoho či dvou panáků glykémii nezvyšují. Je na vás a na vaší disciplíně, jak se k tomu postavíte, stejně jako u všech ostatních lidí. Jenom když trochu přeberete, můžete ztratit zábrany i vůči jídlu a to pak jíte sacharidy nesacharidy.

    Stručná informace týkající se alkoholu je také v naší ENCYKLOPEDII, poněkud větší výklad naleznete v článku Pít či nepít... alkohol.

    Jinak k Vaší naměřené glykémii na testu oGTT jsou odpovědi v rubrice DIAGNOSTIKA

    Na závěr ještě jednu poučku: Diabetická dieta je v podstatě taková zdravá dieta, která je vhodná pro všechny, kteří chtějí žít zdravě. Skoro nic není úplně zakázané, jen se to má požívat s mírou. Zatímco zdravý člověk špatnou dietu nebo přejídání alespoň po určitou dobu zvládne, diabetikovi to škodí hned a je to více nápadné, protože mu stoupá gykémie.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, rada bych poprosila o radu, diabetes II 20 let - inzuliny a PAD, hypertenze, vred zaludku, alergie, slabsi ledviny, steatoza jater, trochu vys cholesterol, potize s krvetvorbou, 57 let, BMI 29. Abych pravdu rekla, vubec nevim, co bych mohla jist?? Muzete mi prosim poradit povolene potraviny? Dekuji velice, Mila

    Odpověď

    Milá Milo, dostávám hodně dotazů ohledně vhodné diety a někdy je to velmi komplikované. Ve vašem případě si ale myslím, že to nebude tak složité. Jenom úvodem musím říci, že nevím, co znamenají pojmy „slabší ledviny“, „trochu vyšší cholesterol“ a „potíže s krvetvorbou“.

    Na základě Vašich slov si představuji, že máte určitou nadváhu, pro což svědčí i hodnota Vašeho BMI, cholesterol kolem 6 mmol/l, funkci ledvin výrazně nesníženou a možná méně červených krvinek, ale nikoliv vážnou chudokrevnost.

    Moje doporučení tedy je, abyste jedla normální stravu a dbala zejména na to, aby nebyla zbytečně kalorická a obsahovala co nejméně živočišných tuků. Dovolím sei podkázat na část našeho webu Životospráva, který se ještě rodí.

    Znejte hladinu svého krevního cukru a provádějte samostatné měření. Podle výsledků si odhadujte množství sacharidů v dietě a tomu odpovídající dávky inzulínu.

    Protože máte nadváhu, vezměte si jako vzor např. velmi mírně redukční dietu s 1 700 kcal (7 400 kj), obsahující asi 220 g sacharidů, 60 g tuků a 75 g. bílkovin. Mohl bych vám pochopitelně doporučit radikálnější přístup, ale nevím, zda jste odhodlaná k redukční dietě, a tak si myslím, že pro začátek by toto mohlo vyhovovat. Návrh této diety by vám mohla poskytnout dietní sestra v diabetologické ambulanci, ale můžete ji také najít v mnoha příručkách. Samozřejmě ji můžete podle své chuti obměňovat, jen byste ji neměla překračovat.

    Jezte 3x denně z talíře, nic neuždibujte, a snažte se také pohybovat. Doporučuji vám strávit týdně asi 150 min. pohybem, a to takovým, který bude pro vás natolik náročný, že vás při něm přejde chuť si povídat, abyste se příliš nezadýchala. Tedy středně náročný pohyb, např. rychlá chůze alespoň 6 km/hod. či něco, co vás baví, viz naše rubrika Pohyb s dalšími odkazy.

    Do jídelníčku zařaďte zeleninu, mohla byste také mít denně jeden multivitamin, kterým bude zajištěn obsah železa, vápníku, vitaminů C, B a D a dalších. Uvádíte také alergii, pochopitelně nevím, na co. Pokud se jedná o potravinu, tak takovou vyškrtněte ze svého jídelníčku.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!