Poradna

Obecné

  • Dotaz

    Dobrý den, mému příteli nedávno zjistili cukrovku, ale ještě to neni na inzulin, takže vlastně na to zatím nic nebere, prý když se to zhorší, má zajít znovu za paní doktorkou. Problém ale je ten jestli je možné, že mu ta cukrovka může ovlivňovat i chování? tím myslím, že někdy neni schopný semnou vést normální rozhovor, jak je takový "mimo" a pořád řiká jak je unavený a na to, že má zasebou normální půracovní den mi to nepříjde jako přiměřená únava. Mám pocit jako by semnou mluvil uplně opilý. Předem děkuji za odpověď. Michaela

    Odpověď

    Milá Michaelo, na celkovém stavu se lehce zvýšená glykémie zpravidla neprojeví. Mnoho lidí může chodit s nerozpoznanou nebe zanedbanou lehkou formou diabetu řadu let, aniž by se cítili nemocní.

    Na druhé straně, někdy je mírně zvýšená glykémie ukazatelem nějakého jiného onemocnění nebo současně podávané léčby a únava může pak souviset spíše s tímto jiným onemocněním.

    To ovšem neznamená, že jen mírně zvýšená glykémie si nezaslouží pozornost. Z dlouhodobého hlediska porucha zvyšuje riziko zejména aterosklerózy a někdy i vzniku pozdních komplikací diabetu. To vše se však vyvíjí až po řadě let.

    Mírně zvýšenou glykémií a únavou se může projevovat jen časné stádium diabetu 1. typu, kdy už člověku začíná chybět inzulín a spíše než vyšší glykémie se projevuje již nedobře fungující metabolismus. O to se ale zřejmě nejedná. Jedním z prvních projevů by také bylo hubnutí.

    Hledejte tedy spíše jinou příčinu únavy.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, já, 24 let, 180cm, 90kg, aktivní. Pravidelně jsem si vždy měřil hodnotu cukru v krvi, naposledy zhruba před půl rokem, hodnoty v rozmezí 4-5 mmol. Poslední týdny jsem ale vždy v noci měl celkem velkou žízeň a přes den byl unavený (možno také současným nachlazením a fyz. a psych. vyčerpáním díky studiu VŠ). Včera jsem v 21hod. snědl dva krajíce chleba s paštikou a nějaké uzeniny. Kolem 1 ráno jsem si naměřil 6.0 mmol a v 6.30 ráno jsem naměřil 6.1 mmol. Poté odpoledne v 17hod. už hodnotu 5.5 mmol. Mezi ranním měřením a odpoledním jsem měl kefír, hrst ořechů a proteinový nápoj. Dají se první dvě hodnoty brát jako již určitou indispozici buněk slinivky a přítomnost prediabetu? Dá se vzít v potaz, že jsem celý víkend "prochlastal", a mělo to vliv na zmiňované pondělní/úterní měření? Jsem informovaný, ale nevím, zda takový výkyv jako byl propitý víkend + značná fyz. únava, má vliv ještě na hladinu cukru v pondělí/úterý? Děkuji. Mirek

    Odpověď

    Milí Mirku, není zcela běžné, aby si mladí a zdraví studenti monitorovali doma glykémie. Napadá mě tedy, že možná má někdo v rodině diabetes a vy se pro jistotu občas měříte, abyste se uklidnil. Nebo jste už někdy snad měl nějakou poruchu glukózové tolerance, uvažuji.

    V prvé řadě musím upozornit, že osobní glukometry jsou určené pro monitorování glykémií pacientů s diabetem. Oni již vědí, že mají diabetes, a pomocí měření si kontrolují léčbu. Diabetici léčení pouze dietou méně často, pacienti s diabetem 2. typu pokud možno co nejčastěji, 4x i vícekrát denně. Upravují si podle toho množství sacharidů ve stravě a také dávky inzulínu.

    Osobní glukometr není speciálně určen pro zdravé osoby. Přípustná odchylka měření se pohybuje v oblasti normálních hodnot plus minus asi 1,2 mmol/l. Je-li tedy ještě normální hodnota na lačno 5,6 mmol/l, neznamená zjištění hodnoty 6,8 mmol/l, že se jedná o diabetes. Pokud by taková hodnota byla zjištěna opakovaně, měl by se člověk dostavit k lékaři a dát se přeměřit za standardních podmínek na profesionálním přístroji. Hodnota 6,0 mmol/na lačno by již svědčila pro poruchu glukózové tolerance.

    Pokud by člověk chtěl mít klid, objednal by se na glukózový toleranční test po požití 75 g glukózy v čaji. Rozhodující by byla hodnota za 120 minut po vypití toho čaje. Normální i patologické hodnoty glykémie najdete na našem webu v rubrice PREVENCE/DIAGNOSTIKA/LÉČBA.

    Nijak vám vaše excesy s alkoholem nedoporučuji. Nicméně z hlediska vysoké glykémie by asi víc vadilo, kdybyste víkend propil se sladkou kolou nebo Becherovkou.

    Podle vašeho líčení zatím pro diabetes nic nesvědčí. Určitě ale máte nadváhu a jste velmi mladý. Neměl byste dále nabírat na váze, a když už někdy jdete na flám, tak byste pak neměl pokračovat, ale spíš si jít zasportovat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaká by měla být hodnota glykémie hodinu po jídle a po aplikaci inzulínu. Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den,

    diskuze, zda měřit glykémii po jídle 1 nebo 2 hodiny, je mezi jednotlivými diabetology a diabetiky letitá. Závislost je v tomto případě i na typu užívaného inzulinu.

    Glykémie 1 hodinu po jídle bývá samozřejmě o něco vyšší než po 2 hodinách, ale pro základní orientaci se ve většině doporučení používá pouze jedna hodnota (pokud nejde o gestační diabetes, viz níže).

    Diabetologická společnost uvádí:

    pro děti cílovou glykémii                      - za 2 hod po jídle         4-10 mmol/

    pro dospělé s diabetem 1. typu            - za 2 hod po jídle         5-7,5 mmol/l,

    je nutné si ale uvědomit, že neexistuje jedna cílová hodnota. U každého diabetika je nutno stanovit individuální cílové glykémie.

    Současně je glykémie po jídle závislá na glykémii před jídlem.

    Glykémie po jídle by neměla (při správně podané dávce inzulinu na přijaté množství sacharidů) narůst o více než 1,5 mmol/l (max. 2 mmol/l). Před dalším hlavním jídlem by se měla glykémie dostat na přibližně původní hodnoty.

    Příklad Před obědem je glykémie 6,3 mmol/l, za 2 hodiny po jídle 7,1, před večeří 5,8 mmol/l

    = Dobře pokryté množství sacharidů v jídle (nutno brát v potaz určitou chybu glukometru):

    • Pokud je nárůst po jídle výraznější než 2 mmol/l a hyperglykémie přetrvává i před večeří, podané množství inzulinu bylo pravděpodobně  na snědené množství sacharidů nedostatečné. Je potřeba příště na stejnou stravu (množství sacharidů) podat více inzulinu.
    • Pokud je nárůst po jídle výraznější než 2mmol/l, ale před večeří se dostává glykémie na původní hodnoty nebo dokonce klesá, je nutné se zamyslet zda je inzulin podáván včas, případně se pokusit zvolit potraviny s nižším glykemickým indexem.
    • Pokud po jídle glykémie klesá, případně neroste ale před následujícím jídlem je již jasný pokles, je vhodné napříště dávku prandiálního inzulinu snížit. Na požité množství sacharidů bylo pravděpodobně podaného inzulinu příliš. (Současně je nutno vyloučit vliv například aktivity, která následovala hned po jídle, nebo vliv bazálního inzulinu..., ale to bychom už zabíhali úplně jinam)

    Pokud je před jídlem hyperglykémie, může být cílem kromě pokrytí sacharidů současně i snížení glykémie. Následkem započítání korekce k podanému prandiálnímu inzulinu může glykémie po jídle stagnovat případně klesat.

    Příklad Před snídaní je glykémie 13mmol/l -  bylo aplikováno 8j inzulinu (6j na pokrytí plánovaného příjmu sacharidů + 2j jako korekce hyperglykémie). Za 2h po jídle byla glykémie 12,1mmol/l, před obědem už 9,2mmol/l.

    • Ideálně by chtěl mít tento diabetik před jídlem např. pod 7mmol/l, proto v této situaci napříště korekci může zvýšit.

    U většiny typů diabetu jsou cílové hodnoty glykémie individuální dle jednotlivých pacientů. Zde se liší gestační diabetes, kde jsou cílové hodnoty pevně dané:

    • 1h po jídle do 7,8 mmol/l  - 1h po konci jídla
    • 2h po jídle do 6,7 mmol/l

    Jak vidíte. Na zdánlivě jednoduchou otázku neexistuje jednoduchá odpověď a proto doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud mam v krvi koncentraci cukru 5,5mmol/l a zhruba 5 litrů krve? Předem děkuji a prosím o co nejrychlejší odpověď. Valentýna

    Odpověď

    Milá Valentýno, doufám, že odpovídáme dost rychle, přece jen také máme určitý denní program a už nejsme tak zběhlí v násobilce.

    Představte si větší tabletu glukózy, která váží 5 g asi jedna velká kostka cukru. Asi si to umíte představit. Kdybyste ji naráz snědla, asi byste měla přeslazenou pusu, ale zvládla byste to.

    Ta glukóza v tabletě se pochopitelně skládá z jednotlivých molekul glukózy. Ty jsou naprosto nepatrné a ani v žádném mikroskopu je není možno vidět. Je jich strašně moc. Je mnohem snazší si představit těch 5 gramů, všichni pak víme, o čem mluvíme.

    Pro chemické reakce je ale důležité, jaký je to celkový počet molekul, protože každá molekula chemicky reaguje nebo se štěpí nebo proniká ze zažívacího ústrojí jednotlivě a není tak důležité, kolik to váží, ale kolik je to jednotlivých částic.

    Koncentrace glukózy v krvi se dříve u nás udávala v jednotkách mg/100 ml. Normální hodnota byla asi 100 mg/100 ml, což jinými slovy znamená, že ve 100 ml krve je obsaženo 100 mg glukózy.

    Dnes se používají jednotky mmol/l (milimoly glukózy v 1 l) a vyjadřuje to počet jednotlivých molekul v 1 litru krve. Jeden milimol je tisícina molu a je to obrovské číslo. 1 milimol odpovídá 602 214 200 000 000 000 000 jednotlivých molekul.

    Protože i jednotlivé molekuly mají svoji hmotnost (i když zcela nepatrnou), dá se množství milimolů přepočítat na gramy.

    Platí, že koncentrace glukózy v mmol/l se dá přepočítat na mg/100 ml a to podle následující (zaokrouhlené) rovnice:

    Koncentrace glukózy v mg/100 ml = koncentrace glukózy v mmol/l x 18

    a obráceně

    Koncentrace glukózy v mmol/l = koncentrace glukózy v mg/100 ml : 18

    Hodnotě 5,5 mmol/l tedy odpovídá 5,5 x 18 mg/100 ml, což je zaokrouhleně 100 mg/100 ml. Ve 100 ml krve tedy bude 100 mg glukózy. V 1 litru bude 10x více, což je 1 gram. V 5 litrech krve tedy bude 5 gramů glukózy. A to je to, na co jste se ptala.

    Asi se vám to zdá málo. Glukóza v krvi se ale rychle pohybuje, metabolizuje se a odchází do tkání a současně se tvoří nová a další se vstřebává ze zažívacího ústrojí.


     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Od roku 2009 mám diabetes typu 2 v současné době cukr převládá třikrát. Žiji v Praze. Mám pojištění VZP. Prosím, napište mi o operaci pro léčbu diabetu. Na které klinice můžete operaci provést a jaké podmínky je třeba zaplatit. Since 2009, I have type 2 diabetes at the moment, sugar prevails 3 times. I live in Prague. I have VZP insurance. David

    Odpověď

    Milý Davide, není lehké odpovědět na vaši otázku, protože nevím, jaký druh operace máte na mysli. Obecně se diabetes 2. typu neléčí chirurgicky. Základem léčby vhodná dieta spolu s dostatečným pohybovým režimem. K dispozici je také celá řada léků, takže v každého pacienta je zpravidla možné nalézt ten nejvhodnější nebo kombinaci léků.

    Pokud je diabetes provázen těžkou obezitou a pokusy o zhubnutí selhávají, je možné uvažovat o tzv. bariatrické léčbě. Jejím principem je zmenšení velikosti žaludku či vytvoření zkratu v zažívacím ústrojí. Potrava pak míjí některé úseky a to vede ke zhubnutím. Společně s tím se často zlepší take diabetes. Existuje řada možných chirurgických postupů a pro pacienta se volí ten, který mu může přinést nejlepší výsledky. To záleží na stupni obezity, zdravotním stavu a také na očekávané schopnosti pacienta spolupracovat s lékaři po operaci.

    Nedávno se rozšířily zprávy o méně invazivních postupech, které se provádějí pouze endoskopicky. Jsou méně invazivní a mají menší rizika. Jejich přínos pro pacienty však nebyl zatím ověřen, a tak není možné je obecně doporučovat. Provádějí se zatím jen v rámci studií.

    Bariatrická chirurgie se v Praze provádí například zde:

    OB klinika a.s., Pod Krejcárkem 975 130 00 Praha 3 – Žižkov-Praha 3, 255 725 110. Určitě by vám tam poradili.


    Dear David, it is not easy to answer your question as I don't know what kind of surgery you have in mind. Typically, type 2 diabetes is not treated by surgery. The cornerstone of therapy is diet together with the right exercise regimen. There is also a wide variety of drugs so that it is now possible to choose the right combination for almost every patient.

    If type 2 diabetes is accompanied by significant obesity and diet treatment fails, so called bariatric surgery may be considered. The principle is reduction of the size of the stomach or a by-pass of some parts of the digestive tract. This usually leads to a weight loss and improvement of diabetes. There are several possible kinds of surgical approaches and the most suitable one should be chosen according to the severity of obesity and according to expected cooperation with the patient.

    Currently, several new less invasive approaches are being tested in clinical studies. They usually include an easier endoscopic intervention only. However, their benefit for the patients has not been confirmed yet.

    Bariatric surgery in Prague may be considered eg. at:

    OB klinika a.s., Pod Krejcárkem 975 130 00 Praha 3 – Žižkov-Praha 3, 255 725 110. I am sure they would gladly answer your questions.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

  • Dotaz

    Dobrý den, Mám za sebou dvě infuze, glykémie se během těchto dvou dnů z nějakých 8 max, zvedla na necelých 20. Standardně užívám 0-0-1 Glucophage 850. Jak glykemii snížit a za jak dlouho se mi vrátí standardní hodnoty. Maximální čísla mám ráno, jelikož velmi špatně spím, v průběhu dne mám i pod 6.( DM 2.typu,od 2008). Děkuji Jitka

    Odpověď

    Milá Jitko, kortikoidy standardně zvyšují glykémie u pacientů s diabetem. Jejich použití se vždy musí zvážit, protože dekompenzace diabetu rozhodně není dobrá věc. Jsou-li kortikoidy opravdu nutné pro závažné onemocnění, je dobré s tím dopředu počítat a preventivně upravit léčbu, např. přechodně nasadit inzulín.

    Záleží také na tom, jakou dávku a jakým způsobem kortikoidy dostáváte. Nejčastěji s v praxi používají nikoliv jako infúze, jak vy píšete, ale jako injekce nebo obstřiky dlouhodobě působícím kortikoidem. Zaprvé, většinou bych tento způsob léčby pro diabetiky nepoužíval, pokud by to opravdu nebylo nutné. Zadruhé, po obstřiku dlouho působícím kortikoidem trvá zhoršení asi 14 dnů a potom se to zpravidla začíná zlepšovat.

    Pokud se kortikoidy podávají skutečně v podobě infúze do žíly, bývá jejich působení kratší, zpravidla několik dnů.

    Bude-li léčba kortikoidy nadále nutná pro závažné onemocnění (a nikoli třeba jen pro bolesti v zádech), bylo by vhodné, abyste preventivně užívala dlouho působící inzulín v malé dávce, např. 12 – 16 j. na dobu několika dnů, ale možná i trvale.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Beru léky Jardiance 10 mg a Metformin 1000 mg večer a stále je hodnota cukru 13. Růžena

    dodatečně poskytnuté informace:

    K lékum pícham inzulin Apidra 3x 16 j. večer Toujeo 42 j. Je mi 69 let a cukrovku mám 12 let.

    Odpověď

    Milá Růženo, Vaše zpráva nekončí žádným otazníkem, tak tedy budu hádat, na co se vlastně ptáte. Kdybyste o sobě řekla více podrobností, určitě by byla odpověď přesnější. Předpokládám tedy, že užíváte zmíněné léky a nejste spokojená s tím, jak málo vám hodnota glykémie poklesla.

    Diabetes 2. typu je bohužel pokračující onemocnění. Pokud něco zásadního ve svém životním stylu nezměníte, spíše se postupně zhoršuje a je potřeba přidávat další léky, případně nasadit inzulín. Samo od sebe se to upravuje málokdy. Záleží tedy na tom, v jakém stádiu onemocnění vám byly léky nasazeny. Pokud vám bude postupně ubývat schopnost produkovat inzulín, je dost pravděpodobné, že vám současná kombinace nevystačí.

    Ve většině případů má ale pacient stále rezervu v tom, jak by mohl upravit svůj dietní a pohybový režim. Především je vhodné omezit celkový kalorický příjem. Jíst tedy méně zejména tučných jídel a omezit také sacharidové složky potravy, jako jsou chléb, pečivo, brambory, rýže apod. To samo o sobě může fungovat lépe než přidávání dalších léků.

    Měla byste se pokusit si sestavit vzorový jídelníček a vědět, kolik kilokalorií a také kolik sacharidů vaše strava obsahuje. Dietní či edukační sestra by vám v tom měla pomoci. Mohla byste se ale také podívat do příslušných tabulek, které by vám měl dát k dispozici váš diabetolog.

    Máte-li nadváhu, měla byste se pokusit držet dietu s asi 150 g sacharidů a maximálně 1 800 kcal, možná i trochu méně, pokud byste to vydržela. Po určité době by vám velmi pravděpodobně glykémie poklesly i při současné léčbě.

    Velmi pomůže, když si budete měřit glykémie. Pokud výchozí hodnota bude vysoká, třeba těch vašich 13 mmol/l a vy se k tomu ještě najíte, rozhodně vám glykémie stoupne ještě více. Bylo by tedy lepší, kdybyste počkala, až vám glykémie více klesne a pak teprve jíst.

    Jinak bych vám ale už nyní doporučoval zvýšit dávku metforminu, třeba na 2x denně 1000 mg.

    Pokud to asi po 14 dnech nebude postačovat, bude skutečně vhodné přidat další lék. Pokud možno by totiž vaše ranní glykémie měly být do 6 – 7 mmol/l. Máte-li nadváhu, mohly by se přidat ještě nějaké tablety. Pokud ale obézní nejste, možná bude opravdu nutné zahájit léčbu malou dávkou inzulínu, např. před spaním, zatím v jedné dávce.

    Mít glykémie v dobrém rozmezí je velmi důležité pro vaše budoucí zdraví. Neměla byste proto dělat v tomto směru sama sobě zbytečné ústupky.

    odpověď  kdodatečně poskytnutaým informacím:

    Milá paní Růženo, myslím, že platí mé předchozí doporučení. Pokud si již inzulín pícháte a máte v podstatě již dostatečnou dávku, bylo by nejvhodnější zejména omezit kalorický příjem, sacharidy a tuky. Budete-li mít hlad, jezte více zeleniny.

    Možná se vám moje odpověď bude zdát příliš jednoduchá a její poslechnutí složité. Je to ale lepší, než zvyšovat dávky inzulínu. To byste dále tloustla a to asi  nechcete.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Obracím se opět na Vás s dotazem ohledně léčby mého diabetu 2. typu. Snažím se snižovat svoji váhu, jím pouze 3 x denně a úbytek váhy mám cca. 3 kg za necelé 3 měsíce. Je to sice málo, ale jde to. Diabetoložka mně naordinovala 3 x denně 8 J Apidra, večer pak 28-30 J TouJeo. Dále pak 2 x denně Metformin Mylan 1000 mg. Ranní glykémii po každodenním měření mám od 6,7 do 7,8 mmol. Přes den pak mám hodnoty 8,4-9,2 mmol podle jídla. Na webu jsem četl, že existuje rychlý inzulin Fiasp, který účinkuje do 5 minut před jídlem, tudíž výkyvy glykémie jsou malé. Dále je při léčbě diabetu 2. typu používán dapagliflozin s metforminem v jedné lékové formě. Nebylo by pro mne lepší užívat právě shora zmíněnou kombinaci, než pouze samotný metformin? Pokud ano, jaké hodnoty bych musel mít v glykovaném hemoglobinu, aby byla tato léková forma placena zdravotní pojišťovnou? Předem Vám děkuji za odpověď a Váš čas, který budete věnovat tomuto mailu. Tomáš

    Odpověď

    Milý Tomáši, naprostým základem pro léčbu diabetu 2. typu je dodržování dietních a pohybových opatření. Stále opakuji, že pro dietu je zejména rozhodující celkové omezení kalorického příjmu. Jinak může být dieta pestrá a chutná. Vy jste částečně zhubnul a za to vás chválím.

    Myslím, že kombinace inzulínu Apidra a Toujeo spolu s metforminem je dobrá, a pokud budete držet dietu, měla by postačovat.

    Apidra působí rychle a to většině pacientům plně vyhovuje. Fiasp může působit ještě o něco rychleji, ale také méně dlouho. Fiasp je zejména určitým vylepšením pro diabetiky 1. typu, kteří si udržují glykémie blízko normálním hodnotám. Rychle zapůsobí a pak končí a může u těchto pacientů snížit riziko hypoglykémií.

    Dapagliflozin je lék, který zvyšuje vylučování glukózy močí. Tím mírně snižuje glykémii, nepodporuje obezitu a může lehce přispívat k hubnutí. U dobře kompenzovaného diabetika je ale ztráta glukózy do moči poměrně malá, takže to na hubnutí nemusí mít podstatný vliv. Dapagliflozin a jemu podobné léky jsou vhodné zejména tam, kde ještě není nutná léčba inzulínem. Neznamená to, že by měl být dapagliflozin pro vás nevhodný, ale určitě není nutný. Je potřeba také počítat s tím, že přítomnost cukru v moči zvyšuje riziko močových infekcí a u mužů může vyvolávat kvasinkový zánět žaludu.

    Pokud byste přidal do léčby dapagliflozin (spolu s metforminem přípravek Xigduo),  možná by vám trochu poklesla potřeba inzulínu. Vy máte ale dávky celkem přiměřené, a tak není jasné, zda by to bylo užitečné. Inzulín byste velmi pravděpodobně stejně vysadit nemohl.

    Uvedené léky zdravotní pojišťovny hradí, nebo požadují jen malý doplatek. Fiasp i Xigduo jsou ale poměrně drahé léky. Proto si myslím, že když je nepotřebujete, není jasný důvod pro jejich předpis. Užívat byste je ale mohl.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Nedavno mi přestala slinivka produkovat inzulin, takže si píchám inzulín před každým jídlem. Na lačno jsem měl 17,2 po a po píchnutí 17 jednotek Fiaspu a snědení jednoho rohlíku jsem měl po hodině cukry 17,6 !!! píchám si málo inzulínu nebo co dělá špatně? Marek

    Odpověď

    Milý Marku, podle předmětu uvedeného ve vaší zprávě předpokládám, že opravdu váš lékař hodnotí váš diabetes jak případ 1. typu, tedy nikoliv typu 2, kdy kromě porušené inzulínové sekrece je přítomna také snížená cítlivost tkání vůči inzulínu.

    Při diabetu 1. typu zcela (nebo téměř zcela) chybí inzulínová sekrece v beta buňkách pankreatu. Pacient si musí pravidelně píchat inzulín injekčně. Inzulín je potřebný neustále, tedy i během noci a i během dne, když nic nejíme. Když potom něco jíme, zejména s obsahem sacharidů, je potřeba podávat ještě další inzulín, který umožní, aby se potrava v těle řádně zpracovala a aby zbytečně přitom nestoupala hladina krevního cukru.

    Nezbytnými předpoklady pro správnou léčbu je podrobná edukace pacienta a dále pravidelné, pokud možno časté samostatné měření glykémií. Člověk postupně vypozoruje, jaké dávky dlouho působícího inzulínu bude potřebovat a kolik inzulínu si má dávat před určitým jídlem. Potřebuje k tomu být schopen odhadnout, kolik sacharidů určité jídlo obsahuje. Podle aktuální glykémie a podle množství sacharidů v jídle si pak zvolí vhodnou dávku inzulínu.

    Diabetes mellitus 1. typu sice většinou vzniká pomalu, ale projevit se může náhle, když už tělu nepostačuje ubývající inzulín. Může dojít i k výraznější (jak mi říkáme) dekompenzaci, metabolické pochody v těle probíhají špatně, a tak chvíli trvá, než tělo na injekčně podávaný inzulín dostatečně "zabere". Metabolismus se postupně upravuje a postupem času člověk většinou potřebuje standardní dávky inzulínu. Jsou pochopitelně individuální rozdíly, ale většině lidem s diabetem 1. typu vyhovují dávky v rozmezi 16-30 j. bazálního inzulínu denně a k tomu 5 - 12 jednotek rychle působícího inzulínu před každým jídlem (v závislosti na tom, co jíte a zda se dostatečně pohybujete).

    Jednorázová dávka inzulínu Fiasp 17 j. je hodně vysoká a pokud nevede k rychlému poklesu glykémie, znamená to, že váš diabetes momentálně není dostatečně vyrovnaný a tělo na inzulín nedostatečně reaguje.

    Bude potřeba chvíli času, abyste si postupně zvolil vhodnou dávku bazálního inzulínu, jehož úkolem je, abyste během noci, ráno a dále během dne na lačno mezi jídly měl glykémie pokud možno v rozmezí mezi 5 - 10 mmol/l a abyste také neměl hypoglykémie. Úkolem inzulínu před jídlem je, aby vám zhruba za 1 hod. po jídle glykémie nestoupala nad hodnoty 7 mmol/l, pokud možno aspoň nikoliv nad 12 mmol/l. U zacvičených osob jsou pak požadavky přísnější, ale ne vždy se to podaří.

    Máte-li glykémii již před jídlem vysoko (přes 17), bylo by lepší, kdybyste si hodnotu napřed upravil, např. malou dávkou rychle působícího inzulínu či větší fyzickou zátěží. Teprve když glykémie klesne (nejlépe k hodnotě pod 7 mmol/), měl byste si dát pravidelnou dávku rychle působícího inzulínu v dávce, která odpovídá množství sacharidů, které hodláte sníst.

    Nevím, kolik je vám let a jakého jste habitu. I tak bych navrhoval např. korekční dávku inzulín 3-4 j. Fiasp bez jídla. Počkal byste asi 60 min. a sledoval, zda již glykémie klesla. Pak byste si dal před plánovaným jídlem např. 10 j. Fiasp.

    Pamatujte, že inzulín Fiasp působí poměrně rychle. U osob, které mají normální hodnotu glykémie (kolem 5) působí téměř ihned a je tedy třeba se hned najíst. U osoby, která má diabetes rozladěný, nemusí ani 17 j. dostatečně zabrat a když po 3 hodinách nezpůsobí potřebný pokles, asi už v těle žádný další inzulín Fiasp nebude a bude potřeba aplikovat nový.

    Edukační sestra by vás měla naučit volit vhodné dávky inzulínu. Měl byste vědět, kolik přibližně potřebujete bolusového inzulínu k tomu, aby vám glykémie klesla o 1 mmol/l. Měl byste také vědět, kolik asi jednotek bolusového inzulínu potřebujete k tomu, abyste udržel správnou glykémii po požití 10 g sacharidů. Podle těchto čísel byste pak měl být schopen si volit vhodné dávky inzulínu.

    Připomínám, že zcela zásadní je měřit si pravidelně a často glykémie. Správné dávky inzulínu lidé dokážou do určité míry vypozorovat. Je ale mnohem lepší, když k tomu přistupují systematicky a používají určité jednoduché výpočty, které je lékař a edukační sestra mají naučit. A je k tomu také samozřejmě potřebná disciplína. Například mám glykémii 17 mmol/l. To je hodně. Nebudu tedy chvíli jíst, počkám, až mi glykémie klesne. A příště dám pozor, aby mi takto glykémie znovu nevystoupala.

    Velmi poučné by pro vás bylo používání tzv. kontinuálního senzoru hladiny glukózy v podkoží. Takové senzory jsosu dnes již dostupné. Ukazují trvale aktuální hodnotu a směr, zda hodnota stoupá, je stabilní či klesá.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetička 33 let a píchám si Novorapid 6-6-6j a večer 29j. Lantus. Mám neuropatii nohou i rukou. Největší obtíže mi to dělá v noci na rukou (jsou zbrnělé až gumové) a bolest až k lokti. Lékař neurolog mi napsal lék Gabagamma 300 mg 1-1-1-1. Po přečtení příbalového letáku mám pocit, že tento lék mi spíše ublíží, co má negativních účinků. Prosím o Váš názor, zda ho užívat nebo ne. Děkuji Dana

    Odpověď

    Přípravek Gabagamma obsahuje lék zvaný gabapentin. Je to látka, která působí na místech, kde se přepojují některá malá nervová vlákna. Způsobuje, že se vzruch mezi některými vlákny méně přenáší.

    U diabetické polyneuropatie dochází k tomu, že diabetem poškozené malé nervy dávají falešné impulzy, které pacient může vnímat jako brnění nebo bolest. Látka, která působí při přenosu vzruchu mezi těmito nervy se označuje jako gamaaminomáselná kyselina, zkráceně GABA. Gabapentin se této látce podobá, ale vzruchy nepřenáší, ale naopak je tlumí.

    Gabapentin tedy v mnoha případech tlumí nepříjemné pocity a bolest, které se šíří na končetinách pacientů s diabetickou polyneuropatií. Samotnou neuropatii tedy neléčí, nezlepšuje stav nervů, ale tlumí nepříjemné projevy.

    Gabapentin má poměrně málo závažnějších nežádoucích účinků, a proto určitě stojí za to jej vyzkoušet. Pokud by vám nevyhovoval, cítila byste se po něm například neklidná, nebo by vám nebylo dobře, stačilo by dávku snížit, nebo lék vysadit, ale nic horšího by se nemělo stát. Naopak, lék může působit celkově příjemně. Přitom není návykový a nevzniká na něj závislost, takže pokud by se příznaky vaší polyneuropatie zlepšily, mohla byste léčbu přerušit.

    Používá se také podobný lék pregabalin, přípravek Lyrica. Ten se používá v nižších dávkách a je trochu účinnější. Pokud jsou vaše obtíže výrazné, stojí také za zkoušku.

    Bohužel, na skutečnou léčbu diabetické polyneuropatie nemáme zatím žádné spolehlivé přípravky. Jediné, co může fungovat, je dlouhodobě výrazně zlepšit vyrovnání diabetu. Pomáhá také rehabilitace, cvičení, systematická práce a sport. Přinejmenším to odvádí pozornost od potíží. Ty jsou bohužel horší v době, kdy nic neděláme, a tudíž své bolesti věnujeme větší pozornost.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a doplňky stravy

  • Dotaz

    Dobrý den, mám Cukrovku 2. typu, neberu léky, ani inzulin, jsem jenom na dietě. Chtěla bych se zeptat, jestli mohu užívat Inca Collagen. Bojím se, aby se mi nezhoršil cholesterol nebo glykémie, mám ji dlouhodobě v pořádku, ale v poslední době se mi zhoršila kvalita vlasů, našla jsem na internetu protichůdné rady. Děkuji Ivana

    Odpověď

    Milá Ivano, to je dobře, že si při léčbě diabetu vystačíte jen s dietou. Přesto si své výsledky pravidelně kontrolujte, snažte se být štíhlá, jezte dostatek zeleniny a vitamínů, dejte si také zkontrolovat funkci štítné žlázy. Zdravá nízkokalorická dieta je důležitá nejen pro udržení dobré léčby diabetu, ale také pomáhá správnému růstu vlasů.

    Osobně si myslím, že kolagen přijímaný ve formě tablet či prášku účinkuje jen omezeně. Pokud se zdravě stravujete, nemusela byste jej potřebovat. Kolagen je přirozená bílkovina a ve střevě se štěpí trávicími enzymy a pak se vstřebává. Obsahuje hojně aminokyselin (složek bílkovin), které jsou potřebné pro správnou stavbu vaziva, které představuje velkou součást těla. Tyto aminokyseliny jsou také obsažené ve vlasech. Za normálních okolností jich však není v těle nedostatek, zejména pokud nejste vegetariánka.

    Přípravek Inca Collagen můžete v doporučených dávkách v klidu užívat. Nemělo by vám to nijak škodit, zvyšovat glykémii ani hladinu cholesterolu. Za důležitější ale považuji správnou kontrolu diabetu a pro jistotu ověřit funkci štítné žlázy. Její porucha se často pojí s diabetem 2. typu a může být spojena s poruchou růstu vlasů.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mohu při cukrovce užívat Pharmaton geriavit na posílení organizmu po prodělaném zápalu plic?

    Odpověď

    Milá Hanko, Geriavit je jistě kvalitní přípravek obsahující převážnou většinu vitamínů, které lidé potřebují, a k tomu ještě jednak některé další důležité doplňky potravy, jako je např. železo, vápník, lecitin a mnoho jiných látek. Obsahuje také podíl ženšenu, o kterém se říká, že „posiluje organismus“ a „zlepšuje imunitu“. Nemá zásadní kontraindikace, což by znamenalo, že se nemá za určitých okolností podávat. O možných příznivých účincích ženšenu si můžete přečíst také na našich stránkách v rubrice Léčivé rostliny a cukrovka, odkaz Ženšen pravý (Panax Ginseng).

    Dávky vitaminů a dalších látek jsou v přípravku Geriavit přiměřené a odpovídají zhruba denní potřebě dospělého člověka, takže pokud byste užívala 1 kapsli denně, nebude vám hrozit předávkování žádným vitamínem. Jde o přípravek s velmi dobrou reputací, takže vzbuzuje důvěru, že deklarované látky tam opravdu jsou a to v uvedeném množství. Ženšen je tam jako přídavek. Tradičně se např. v Číně používá „proti stárnutí“, a proto bylo složení Geriavitu upraveno tak, aby vyhovovalo spíše starším osobám. Geriavit je také spíše dražší, než jiné vitamínové doplňky potravy, ale zato poskytuje jistotu, že budete mít zajištěný každodenní přísun vitamínů a jiných důležitých látek.

    Osobně si myslím, že pokud je vaše strava dostatečně pestrá a obsahuje dostatek ovoce a zeleniny, vápníku a železa, tak byste žádný podobný přípravek užívat nemusela. Máte-li ale pochybnost, že tomu tak skutečně je, může být Geriavit pro vás velmi vhodným doplňkem. Podobné doporučení bych vám také dal, pokud byste např. dodržovala vegetariánskou dietu, redukční dietu nebo trpěla nějakým střevním onemocněním, které může vstřebávání některých látek zhoršovat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku typu 2 a léčím se také na štítnou žlázu, který z těchto dvou doplňků stravy je pro mě v vhodnější? Děkuji za odpověď Miki.

    Odpověď

    Milá Miki, pokud Vás zajímají bylinky v léčbě cukrovky, můžete se podívat do naší rubriky Léčivé rostilny a cukrovka. Jinak oba jmenované přípravky jsou na trhu právě z důvodů zlepšení kompenzace diabetu, jsou vhodné jak pro prediabetes tak pro pacienty s cukrovkou 2. typu. Oba přípravky rovněž obshují hlavní ingredienci, a tou jsou gymnemové kyseliny z indické liány s českým názvem Gymnéma lesní. V literatuře se také používá pojmenování Gurmar, tento název pochází z indické terminologie. Gymnéma lesní a látky v ní obsažené působí příznivě na hladinu krevního cukru, a to na více úrovních. Snižují vstřebávání cukru, metabolismus glukózy, stimulují inzulinovou sekreci. V literatuře lze nalézt zmínky o vhodnosti u pacientů s nadváhou vzhledem tomu, že potlačují chuť na sladké.

    Rozdíl mezi oběma přípravky je v tom, že Diamizin obsuje pouze 200 mg výtažku z Gymnémy a Glucea obshuje kromě 200 mg výtažku z Gymnémy navíc ještě extrakt z Morušovníku, L-arginin, zinek a chrom.

    L-arginin je aminokyselina vhodná při léčbě obezity, cukrovky a její nedostatek se může projevovat ve vyšším věku úbytkem svalové hmoty a ochabnutím svalstva. Má příznivý vliv na cévy, průtok krve tkáněmi, normalizaci kreního tlaku.

    Zinek napomáhá uvolňování inzulinu a působí i v prevenci chronických komplikací diabetu. Navím má příznivý vliv na růst vlasů, kvalitu nehtů a kůže, včetně posilňování imunity. také spolu se selenem je doporučován při nedostatečné činnosti funkce štítné žlázy. Zinek se zřejmě účastní přeměny tyroxinu T4 na více aktivní formu hlavního thyroidálního hormonu trijodthyroninu T3.

    Chom má příznivý vliv na inzulinové receptory a využití glukózy v buňkách, je častou příměsí různých přípravků pro diabetiky.

    Morušovník bílý je zase vhodný pro snižování vstřebávání glukózy, navíc obsahuje resveratrol, jehož antioxidační a antibakteriální účinky se používají jako součást volně prodejných doplňků stravy dosti často.

    poznámka:

    Obsah chromu a zinku může být na druhou stranu v případě užívání levothyroxinu (přípravky Letrox, Euthyrox) na hypofunkci stítné žlázy při nesprávném načasování podání léku i trochu problémem, protože oba tyto minerály vytvářejí s levothyroxinem málo rozpustné komplexy a snižují tak jeho vstřebávání. Na druhou stranu ovlivnění vstřebávání není příliš vysoké, chrom i zinek jej snižují přibližně o pětinu. Důležité je tedy užívat léky vždy stejně a pokud možno nejprve užít levothyroxin a s odstupem optimálně 1-2 hodin doplněk stravy Glucea nebo jiné léky. V takovém případě bude ovlivnění vstřebávání levopthyroxinu pravděpodobně zcela zanedbatelné.

    Extrakt z Gymnémy lesní může také zvýšit a prodloužit účinek některých léků na cukrovku jako jsou tzv. deriváty sulfonylurey. To by se mohlo v případě užívání takových léků jako je např. glimepirid projevit zvýšením výskytu hypoglykemických příhod. Při takové medikaci, je třeba užívání Glucei konzultovat s lékařem.

    Složení obou přípravků:

    DIAMizin Gurmar
    50 kapslí (výtažek z rostliny Gymnema sylvestre 200 mg), dodavatel: Simply You Pharmaceuticals a.s.

    Glucea
    60 tablet (extrakt z listů morušovníku 500 mg, extrakt z gurmaru 200 mg, L-arginin 200 mg, Zinek 2 mg, Chrom 20 µg), dodavatel: Dr.Max

    (vaše redakce cukrovky.cz)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Někde jsem četla, že by se chrom neměl užívat při léčbě Letroxem, který užívám, diabetes mám na dietě, děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Levothyroxin je hormon, jehož vstřebávání v tenkém střevě může být narušeno současným podáváním některých léků nebo minerálů. S minerály totiž levothyroxin tvoří komplexy, které mají nízkou rozpustnost a tím i malou míru vstřebávání. Problémem doplňku stravy GLUCEA je právě obsah chromu a zinku. Oba tyto minerály vytvářejí málo rospustné komplexy s levothyroxinem a snižují tak jeho vstřebávání. Potvrdily to studie provedené u lidí (pikolinát chromitý), respektive u zvířat (síran zinečnatý). Na druhou stranu ovlivnění vstřebávání není příliš vysoké, chrom i zinek jej snižují přibližně o pětinu. Důležité je tedy užívat léky vždy stejně a pokud možno nejprve užít levothyroxin a s odstupem optimálně 1-2 hodin doplněk stravy GLUCEA nebo jiné léky. V takovém případě bude ovlivnění vstřebávání levopthyroxinu pravděpodobně zcela zanedbatelné.

    V souvislosti s doplňkem stravy GLUCEA a léčbou levothyroxinem je nutné upozornit na úzké propojení onemocnění cukrovkou a onemocnění štítné žlázy. Je dobře známo, že levothyroxin zvyšuje hladiny krevního cukru (glykémii). Hlavní účinná složka v doplňku stravy GLUCEA - extrat z Gymnena sylvestre - má prokazetelně příznivý vliv na glykémii. Účinek levothyroxinu tak působí proti efektu doplňku stravy GLUCEA.

    Ze všech výše uvedených důvodů je vhodné, aby pacient užívání doplňku stravy GLUCEA konzultoval se svým diabetologem, zejména zda je pro něj tento doplněk stravy vhodný ve vztahu k případnému užívání léků na cukrovku. Extrakt z Gymnema sylvestra totiž může zvýšit a prodloužit účinek některých léků na cukrovku jako jsou tzv. deriváty sulfonylurey. To by se mohlo v případě užívání takových léků jako je např. glimepirid projevit zvýšením výskytu hypoglykemických příhod.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat, zda při cukrovce (hodnota ráno okolo 6) mohu užívat protein, který obsahuje sladidlo Sukralosu a Neohesperidin DC (E959). Jsem všestranně zaměřený sportovec, 46 let. Děkuji za odpověď

    Odpověď

    Milý Martine, pokud dodržujete dietní zásady vhodné pro diabetiky a rovněž zdravě sportujete, tak vzhledem k hodnotám glykémie po ránu, které uvádíte, máte uspokojivě kompenzovaný diabetes. Vaše glykémie by se měla pohybovat ráno na lačno zhruba mezi 4 – 6 mmol/l a 2 hodiny po jídle mezi 5 - 8 mmol/l. Samozřejmě je dobré znát i svůj glykovaný hemoglobin a mít ho také pod 45 mmol/mol, i když v praktickém životě se považuje za vyhovující i rozmezí hodnot 53 - 64 mmol/mol. Co se týká umělých sladidel, tak z uvedených látek Vám žádné kalorie navíc nehrozí. Pro podrobnější prostudování Vás odkazujeme na rubriku Náhradní sladidla na našich stránkách a to konkrétně na Výhradně syntetická náhradní sladidla a detailně na sukralózu a neohesperidin.
    Pro přesnější orientaci v hodnotách glykémie si Vás dovolujeme nasměrovat na rubriku Diagnostika.
    Glykovaný hemoglogin je popsán v rubrice Cílové hodnoty HbA1c.
    Možná by Vás mohl zaujmout také další dotaz v naší poradně týkající se neslazených proteinových nápojů.

    Vaše redakce

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a komplikace

  • Dotaz

    Dobrý den, dcera se léčí s diabetem 1.typu od 12 let, od začátku velmi rozkolísané hodnoty. Po roce diagnostikována celiakie, rok drží bezlepkovou dietu. Asi dva měsíce se zdálo, že se hodnoty glykémie začínaji rovnat, bohužel s nástupem menstruace (před pěti měsíci první), dochází k velmi častým hypoglykémiim. I když snížíme velmi inzulín, senzor nás několikrát denně i v noci varuje před hypo. Dcera se klepe už u hodnoty 4 a během pěti minut, než vycucá hroznový cukr se dostane na hodnoty okolo 3. Samozrejme jsme zvýšili i jednotky jídla. Byla i dvakrát v nemocnici na srovnání, nebylo zjištěno, že děláme někde chybu. Problem je, že je dcera s poklesů velmi vyčerpaná a musí třeba zůstat den doma doslat se, školu by nezvládla. Po ukončení menstruace, jde glykémie nahoru, zase tedy zvyšujeme inzulín a hodnoty vylitnou třeba nad dvacet. Už je to velmi vyčerpávající, dcera je velmi zodpovědná a je i pod naším dohledem. Na koho se máme obrátit, naše lékařka, veškeré výkyvy vysvětluje vlivem psychiky. Velmi děkuji za jakoukoliv radu. Martina

    Odpověď

    Milá Martino, vaše dcera jistě chodí do ambulance dětského diabetologa, který má s podobnými problémy u dospívajících dívek větší zkušenosti. Já mohu odpovědět jen obecně. Vše se samozřejmě točí kolem toho, jak kvalitně si vaše dcera monitoruje glykémie a jak je ona schopna reagovat včas na měnící se potřebu inzulínu, respektive citlivost vůči němu.

    Ta se u některých žen mění během menstruačního cyklu a spíše se snižuje na jeho konci (je proto potřeba více inzulínu) a s nástupem krvácení pak zase stoupá, takže může stačit inzulínu méně. Snadno se pak může stát, že si pacientka koncem cyklu spíše zvyšuje dávky, aby nebyly glykémie příliš vysoko. Když se jí podaří glykémie „zkrotit“, nastává změna, potřeba inzulínu klesá a pokud se dávky zase včas nesníží, vznikají snadno hypoglykémie.

    Vaše dcera podle všeho používá kontinuální senzor glykémií a pravděpodobně si také dodává inzulín pomocí pumpy. Ta se dá určitým způsobem naprogramovat, aby se během měsíce mohl nastavit profil „normální“, používaný nejčastěji, a další 2 profily např. „před menses“ a „po menses“. Ke konci cyklu by podle svých zkušeností mohly být použity trochu vyšší rychlosti bazálních dávek, např. o 10 – 20 % větší a od začátku krvácení zas již rychlosti normální, nebo po určitou dobu dokonce snížené, např. o 10-20 % oproti hodnotám uprostřed cyklu.

    Navrhoval bych také, aby byl senzor glykémií nastaven tak, aby před hypoglykémií varoval vaši dceru dříve, např. již při hodnotách kolem 5,5 mmol/l a zejména pak, aby reagoval na rychlý pokles glykémie včasným varováním, např. když v noci glykémie rychle klesá s 9 na 7, protože se dá čekat, že pokles bude pokračovat. Vaše dítě si potom pokles včas uvědomí a může např. sníst nějaké ovoce nebo vypít malé množství džusu, zvláště pokud by hodnoty dále klesaly.

    Dnes existuje i možnost, že senzor varuje třeba rodiče, které pak mohou i během noci dítě zkontrolovat (přenos po internetu do jejich mobilního telefonu). Asi o tom víte, ale některé pumpy lze dnes naprogramovat i tak, že pokud glykémie klesá pod určitou hodnotu, dodávka inzulínu se přechodně zastaví, dokud se pokles nezastaví nebo nedojde k mírnému vzestupu. Je to výhodné zvláště v noci.

    Pokud jsou nyní hypoglykémie tak ostré, jak uvádíte, tak bych alespoň na nějakou dobu slevil z požadavku mít hodnoty glykémií příliš blízko normálu. Cílové hodnoty by tak mohly po nějakou dobu být raději 6 – 8. Je to určitě lepší, než když jsou hodnoty vynikající, glykovaný hemoglobin téměř v normě, ale příliš často se vyskytnou hypa, která z člověkem „zatočí“ tak, jak popisujete.

    Omlouvám se svým pediatrickým kolegům a znovu doporučuji, ať to podrobněji proberete s nimi.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, 23 let se léčím s diabetem II.typu - glyk. 6.1 při záchytu onemocnění, zhubnul jsem z 85kg na 79 kg během jednoho roku a od té doby ranní glykémie mezi 5.0 a 5.9, HbA1c vždy fyziologické hodnoty - v posledním roce mezi 33 a 36, nyní váha 62 kg při výšce 174 cm, léčba po celou dobu dietou. Přesto trpím neuropatií dolních končetin - brnění a pálení plosek nohou a pocit jakoby navléknuté ponožky. Podobně mi brní bříška prstů horních končetin. Mám též noční pocení, které však není způsobeno hypoglykémií - hodnoty v cca 3 hod. mezi 4.5 - 5.5. Užívám Milgammu N a injekčně vitamín B12. Stav se jen částečně zlepšil, mírné potíže přetrvávají. Je neuropatie dolních končetin způsobena DM II.typu? Jakou jinou léčbu či vyšetření byste doporučovali? Děkuji předem za zodpovězení dotazu.

    Odpověď

    Dobrý den, tohle by byl dotaz na neurologa - pokud je dlouhodobě na dietě diabetes kompenzován, příčina neuropatie může být úplně jinde, příčin může být celá řada, od infekčních přes třeba útlak nervových kořenů atd., doporučuji pátrat po jiné příčině.

    (odpovídá as. MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D., Interní klinika UK 2.LF a FN v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, mam tehotenskou cukrovku a picham si inzulin 1x denne. Asi po 2 mesicich se mi zacaly delat v miste v pichu zarudle svedici skvrny, nekdy ztvrdle. Muze to byt v tehotenstvi nebezpecne? Pripadne prosim o radu, jakou mast nebo dezinfekci na to muzu pouzit? Dekuji, Marketa

    Odpověď

    Milá Markéto, místní reakce po vpichu inzulínu jsou při použití současných moderních přípravků poměrně vzácné. Reakce vzniká častěji při nesprávné technice vpichu, při volbě nevhodného místa či při opakovaném podávání na stejné místo. Spíše než o reakci na inzulín se častěji jedná o reakci na dezinfekční prostředek, který používáte, nebo na příměsi, které jsou obsaženy v inzulínu. Z těch je nejčastější kresol, látka, která insulin stabilizuje a zabraňuji množení bakterií v ampulce, které se tam v minimálním množství mohou dostat při opakovaném vpichu jehlou, kterou se inzulín nabírá nebo aplikuje.

    Jako první opatření navrhuji:

    Proberte s edukační sestrou místa, kam je vhodné inzulín píchat. Jsou to nejčastěji dolní část břicha, ale mimo střední čáru, paže, hýždě nebo dolní část zad těsně nad hýžděmi. Je vhodné použití kvalitní tenkou jehlu s délkou minimálně 6 mm, máte-li trochu více tuku v podkoží, tak spíš 8 nebo 9 mm.

    K desinfekci používejte pouze 70% líh, případně nepoužívejte nic, pokud vpich provádíte skrz čistou pokožku.

    Místa vpichu pravidelně střídejte.

    Pokud tato opatření nepomohou, měla byste vyzkoušet jiný přípravek inzulínu. Pokud možno od jiné firmy, případně, jedná-li se o inzulín s prodlouženým účinkem, použít inzulín, u kterého se k prodloužení účinku používá jiná chemická úprava.

    Skutečná přecitlivělost na podkožně podávaný inzulín je vzácná, ale existuje. Může to být docela problém, pokud člověk inzulín nutně potřebuje. To bych ale navrhoval řešit, teprve pokud výše uvedená opatření nepomohou.

    Myslím, že mírná kožní reakce nemůže mít na vaše dítě žádný vliv. Místně můžete zarudlá či svědivá místa po vpichu ošetřit běžnou zklidňující mastí bez kosmetických přídavků, případně by bylo možné použít mast s kortikoidy, ale skutečně jen na ty malé plochy po vpichu. Ostatně, takovou mast by vám mohl předepsat jen dermatolog.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, je mozne ze po nekolikaletem pichani inzulinu do leve paze jsou bolesti jakoby mi tam vrazeli nuz, nehybnost ruky pri pohybu vzad atd.. vsechna vysetreni mam za sebou i rhb a nic nepomaha.. najednou mi prisla myslenka, zda to muze byt od vpichu inzulinu. Mate podobne zkusenosti? A co s tim delat? Jarmila

    Odpověď

    Milá Jarmilo, inzulín se rozhodně nemá píchat stále na stejné místo. K aplikaci je vhodná dolní část břicha mimo střední část, hýždě, paže, případně stehna. Vždy je dobré se po určitou dobu píchat vždy vlevo či vpravo do určité s těchto krajin. Po 3 až 4 týdnech pak místo vyměnit za jiné a po 2 až 3 měsících se zase vrátit zpět. Většinou se místa vpichů zcela zahojí a není nic nápadného patrné.

    U některých osob může po podávání inzulínu, zvláště dávají-li se jej stále na stejné místo, dojít k tzv. atrofii (úbytku podkožní tkáně), hypertrofii (zbytnění podkožní tkáně) nebo k obojímu. Bývalo to mnohem častější, když se ještě používaly nedostatečně čištěné inzulíny. Dnes je to vzácné a dá se tomu do zančné míry předcházet.

    Nepochopil jsem, v jaké části paže bolest vzniká. U pacientů s diabetem je to však zdaleka nejčastěji v rameni a jeho okolí. Většinou to souvisí s bolestivostí kloubního pouzdra a vaziva okolo ramenního kloubu, protože je bohatě zásobené nervovými vlákny. Vyskytuje se to často po poranění a při revmatických chorobách, ale pacienti s diabetem tím trpívají dost často. Většinou pomáhá rehabilitace, ale někdy je nutná dokonce operace a uvolění celého kloubu v celkovém znecitlivění. Trvá to dlouho, ale často to více méně samo ustoupí po jednom roce či ještě později. Pomáhají různé léky a obstřiky, ty ale často mívají nežádoucí efekty, zvláště obstřiky s kortikoidy, protože po nich se zhoršuje diabetes.

    Příčinou ale není samotné podávání inzulínu, ale dlouho trvající diabetes. Ten vede k postižení vaziva v okolí kloubu a k poškození nervů. I u diabetiků může celý proces vyvolat nějaký úraz. 

    Pokud byste si inzulín píchala opravdu nevhodně do blízkosti většího nervu, připadalo by skutečně nějaké poškození z tohoto důvodu. Je to ale málo pravděpodobné.

    Kromě toho, velmi častou komplikací diabetu je neuropatie. Ta se sice zpravidla projevuje zcela jinak, ale v úvahu připadá i postižení jednoho určitého nervu.

    Doporučoval bych vám pro jistotu změnit místo podávání inzulínu a pravidelně rehabilitovat, ale bez přepínání do bolesti. Masáže, koupele, prohřívání. Magnetům moc nevěřím, snad se na mě nikdo kvůli tomu nebude zlobit. Snažte se vyhnout obstřikům s kortikoidy a léky proti bolesti berte s mírou a nikoliv dlouhodobě.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Nejsem hypochondr - je mi po nasazení inzulinu vážně zle. Lékařka mi jen řekla, že si musím zvyknout... Původní potíže: Dlouhodobě nekompenzovaný diabetes – kompenzace nově insulinem. Nyní dávkování: Glukophage 500 1-0-1 Humalog 12-12-8 Toujeo večer po jedenácté 38 jednotek Nežádoucí účinky ani né po měsíci přetrvávají: • Po 14dnech užívání nastalo ještě v průběhu léčby (asi po týdnu) po krátké – až bych řekla opravdu minimální námaze – chůze asi 50metrů ( upozorňuji, že jezdím na kole, stavím chatu a chodím pravidelně každý druhý den do posilovny, nemluvě o plavání a sportu s 11letou dcerou! ) obrovské bušení srdce spojené s pocitem tíže na prsou. Tyto potíže přetrvávají i po skoro měsíci užívání léku. • Nabrala jsem na váze přes 6 kilo • Ač jsem nikdy sladké nevyhledávala, tak nyní bych vykradla cukrárnu. (Obezita v mém případě je ze špatné životosprávy a z nejezení celý den s následným vytunelováním večerní ledničky) • Po 14 dnech od počátku léčby pozorování oteklosti celého těla. Jsem nafouknutá. Mám pocit, že se napínám a nafukuji • I po sebemenší námaze mám pocit nestíhání s dechem. Spolu s tíží na prsou mé pocity vypadají jak potíže šíleného tlusťocha • Dech je místy až sýpavý • Během dne dochází k náhlému pocení. Upozorňuji, že v přechodu - ani podle gynekologa nejsem. Návštěva minulý týden! Průběh od začátku potíží: 14 dní v nemocnici. Propuštěna ve středu. Už v pondělí návštěva interny v nemocnici. Mé příznaky diagnostikovali takto: • Váhový přírůstek – při cvičení v posilovně (za těch 14dní :D )se mi tuk změnil na svalovou hmotu a ta je těžší… • Oteklost – subjektivní pocit… • Bušení srdce – vykrvácela jsem asi při menstruaci a má chudokrevnost, kterou se ani předtím nikdo nezabýval, jak byla velká! mi způsobila následující: „při pohybu je méně krvinek v krvi a srdce musí bušit dvakrát rychleji, aby bylo kyslíku v těle dost…“ • Nestíhání s dechem – obezita, chudokrevnost Toto vše se mi mělo změnit během ani né měsíce!!!! A ANO, jsem magor, ale né hypochondr. Já dokonce neměla ani příznaky cukrovky Nyní došlo k obrovskému zhoršení stavu!!! A ať mi někdo vykládá, že za to můžou tyhle faktory!!! Dagmar

    Odpověď

    Milá Dagmaro, v naší poradně je možné odpovídat na konkrétní otázky. Mohu také přihlédnout k vaší konkrétní situaci, pokud ji dostatečně popíšete, a pokusit se objasnit určitou otázku.

    Není ale možné na základě uvedeného popisu obtíží a bez znalosti Vašich dřívějších zdravotních nálezů a současných výsledků nahrazovat podrobné lékařské posouzení. Možností se nabízí opravdu mnoho, a já nemohu odlišit, které potíže souvisejí s diabetem a které případně s nějakým jiným zdravotním problémem. Je opravdu nutné toto konzultovat s lékařem, který má Vaše podrobné záznamy, předložit mu všechny nálezy a podrobně mu vylíčit, co vás trápí. Všechny tyto informace by se měli kompletovat u Vašeho obvodního lékaře, který by měl mít pod kontrolou Vaši léčbu a doporučovat případně další odborná vyšertření.

    Únava, dušnost, pocit otoků, bušení srdce, to vše by mohlo odpovídat příznakům chudokrevnosti. Je ale nutné vědět, jakého stupně vaše chudokrevnost dosahuje, jak přesně vypadá krevní obraz, metabolismus železa apod., a potom pátrat po příčině vaší chudokrevnosti.

    Pocit tlaku na hrudi, dušnosti, výrazné zhoršení při námaze, to by zase mohlo být vyvoláno nějakým problémem se srdcem, případně s plicemi. Mohlo by se třeba jednat o ischemickou chorobu srdeční, ale také o vmetku srdeční sraženiny do plic (embolie). Výrazné otoky by také mohly být vyvolány onemocněním ledvin.

    Obezita: Nevím, jakého je stupně a jak dlouho trvá. Pokud nabíráte na váze v průběhu několika týdnů, mohlo by se skutečně jednat o zadržování tekutin, např. z důvodů srdečního onemocnění. Nevěřte ovšem tomu, že by se tuk během 14denního cvičení nahradil svalstvem. To bohužel trvá měsíce.

    Diabetes: Bohužel vůbec nepíšete, jak dlouho o diabetu víte, jak byl dosud léčen a do jaké míry je nyní nevyrovnaný. Samozřejmě, nadměrná léčba inzulínem může působit i hypoglykémie (a pocit velkého hladu), ale z vašeho popisu to není možné zjistit. Pokud se váš diabetes náhle zhoršil a byla zahájena léčba inzulínem, záleží zejména na tom, zda se podařilo vaše glykémie vyrovnat. K tomu je potřeba si samostatně pravidelně glykémie měřit a samostatně si postupně upravovat dávky inzulínu a jídla. Že by ale samotné nasazení inzulínu bylo příčinou vašich obtíží, to je opravdu velmi nepravděpodobné. Váš zdravotní stav by se spíše měl postupně zlepšovat. Je ale nutná vaše spolupráce s lékařem. Měla byste znát svoje glykémie a znát přinejmenším obsah sacharidů ve stravě.

    Existuje také možnost, že se u vás objevila nějaká přidružená nemoc (třeba onemocnění srdce), to způsobilo zhoršení vašeho diabetu. V tom případě by vaše celková slabost byla vyvolána spíše tím prvním onemocněním. Předpokládám ale, že pokud jste byla v nemocnici, že by tam na to přišli.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a těhotenství

  • Dotaz

    Dobry den, nez polozim muj dotaz, popisu prvni muj stav. V tehotenstvi s dvojcaty mi pri ogtt byla zjistena vyssi hladina cukru na lacno (5,2) tedy mi nepodali vypit roztok glukozy a byla jsem odeslana do dia poradny. Pri diete se hodnoty srovnaly, po porodu jsem nesla na kontrolu a az ted po dvou letech od porodu jsem k pani doktorce dostala. Pri Ogtt mi byla zjistena vyssi glykemie na lacno (6,2) a po dvou hodinach v norme (6,4). Pani doktorka i kvuli rodinne zatezi(prababicka diabetes a maminka nyni zvysena glykemie na lacno 6,4) nasadila Metformin a lehkou dietu s omezenim cukru. Neni mi jeste ani 30let a predstava, ze budu jist leky dalsich par dekad se mi moc nelibi. Muj dotaz tedy zni, zda je Metformin pro preidabetes lek prvni volby a je sance ze ho nekdy vysadim, pokud budou hodnoty v norme? Predpokladam ze dieta nebude problem, ale priznam se, ze nesportuji. Jsem normalni postavy 181cm/65kg. Dekuji za odpoved

    Odpověď

    Dobrý den, ženy s těhotenskou cukrovkou mají vysoké riziko vzniku DM 2. typu v pozdějším věku (40-60%). K diagnóze prediabetu by měla být stanovena lačná glykémie + glykovaný hemoglobin. Léčba prediabetu je především v režimových opatření - diabetická dieta s omezením příjmu sacharidů (hlavně těch rychlých) a pohyb. Metformin lze podat.....přesně Vás neznám, ale asi bych nejdříve zvolila ta režimová opatření a pokud by nedošlo ke zlepšení, zahájila bych léčbu metforminem.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na testu v 28tt mi byla diagnost. těhotenská cukrovka. První lačná hodnota 6,0 , druhý den dokonce 7,3. Již jsem byla poprvé na diabetologii, kde mi bylo naměřeno ccá 1hod po jídle 10,5, ale to jsem ještě žádnou dietu neměla. Dlouhodobý cukr 51. Dnes jsem zahájila dietu, v pátek jdu na ko a další odběry a paní doktorka říkala, že se asi nevyhnu inzulinu. Musím však přiznat, že ccá od 2 t.měsíce jím hodně ovoce. V létě broskve, denně klidně 2 kila. posléze mandarinky a pomeranče, také ve velkém a následně banány (méně zralé)8ks denně. Klasické sladké nejím vůbec. Od 2 trimestru jsem přestala jíst maso, zvracela jsem po něm, jím tak 1 za měsíc. Ryby jím. Vejce nejím vůbec, neboť jsem na něj alergická. Před otěhotněním jsem byla roz-vyšetřována kvůli dlouhodobým problémům s bederní páteří. V odběrech 3-1 měsíc před těhotenstvím hodnoty glyk. vždy v pořádku- nejvyšší z nich 5,08. Můj dotaz tedy zní "nevyjedla" jsem si tu cukrovku těmi obrovskými dávkami ovoce. Za odpověď předem děkuji a jsem s pozdravem.

    Odpověď

    Dobrý den, vznik těhotenské cukrovky ovlivňují těhotenské hormony, dědičnost, životospráva včetně pohybové aktivity a jídelních zvyklostí. Větší příjem ovoce se tedy mohl podílet na vzniku Vaší těhotenské cukrovky. Nyní je ale důležité, abyste pečlivě  dodržovala dietní opatření viz rubrika Dieta.  A pokud budete mít stále vyšší hodnoty cukrovku v krvi, měla by Vám být včas nasazena farmakoterapie.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den.

    Chtěla bych se zeptat, byla jsem na ogtt v 25 týdnu těhotenství a me hodnoty byli nalacno 4,7 po vypiti glukozy 1 h 10,6 a po 2 h 10,2 poslali me tedy do dia poradny, kde dr rekla ze se ji zdam v poradku, ranni hodnota 2h po jidle byla 4,7 ...dostala jsem rezim dietu s tim, ze si mam merit cukr pred a po jidle....nalacno...muzete mi k me tabulce neco rict? jsem zoufala moje doktorka ma dovolenou

    Odpověď

    Dobrý den, podle výsledků OGTT máte diagnostikovanou těhotenskou cukrovku. Měla byste se měřit na glukometru 4x denně: ráno nalačno a poté 1 hodinu po snídani, 1 hodinu po obědě a 1 hodinu po večeři.  Cílové hodnoty ráno nalačno jsou do 5,3 mmol/l, hodinu po jídle do 7,8 mmol/l. Základem léčby GDM je diabetická dieta pro těhotné...podrobněji https://www.cukrovka.cz/dieta-3. Podle Vašich záznamů měření glykémie máte vysoké glykémie po některých jídlech  - jsou to ale vždy dietní chyby např. buchty - sladké byste vůbec neměla, 2 rohlíky ke snídani je příliš mnoho najednou, celozrnná houska může obsahovat barviva s cukry atd. Na doporučených webových stránkách najdete přesný návod, jaké máte vybírat potraviny, jak počítat množství sacharidů apod.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, po prvnim tehotenstvi mi zůstala cukrovka resp pomaleji se mi vstrebava cukr po jidle naopak mezi jidly mi klesala glykemie a dostavala jsem se skoro k hypoglykemiim. Ted ve druhém tehotenstvi mi byl nasazen inzulín na noc Lantus kvuli rannim glykemiim kolem 5.5. nyni picham 5j. Pres den se dostavam s glykemiema 1hpo jidle na 8-9 a pak mi to behem dalsi hodiny klesne klidne o 5 treba na 4.2 a tak...nevadí takove velke vykyvy a cim by to mohlo byt zpusobeno? A jeste mensi dotaz mela jsem hlad a glykemii jsem měla 5.2. Dala jsem si tatranku nebot jsem nic jineho po ruce nemela, ale po cca pul hodine mi glykemie klesla na 4.4 coz mi po tatrance prijde divne... nevite cim to muze byt způsobeno? Opravdu je nutny ten inzulin na noc v těhotenství aplikovat pri hodnotách do 6 nalacno? Účinek jeho pisou 24h tak jestli to pak moc neovlivnuje ty vykyvy přes den...

    Odpověď

    Lantus 5 j večer hodnoty přes den téměř neovlivňuje. Z hlediska komplikací vadí jak glykémie nalačno 6, tak glykémie po jídle 8-9 a je třeba je snížit. Hodnoty po jídle závisí zejména na množství a kvalitě sacharidů. Vaše slinivka na ně reaguje se zpožděním - proto je nejprve hodnota vyšší, ale později klesne (hodnota 4 je ale zcela normální, za hypoglykémii považujeme až 3,5 a nižší). Vynechejte sacharidy s vysokým glykemickým indexem (sladké, džusy, bílé a hnědé dobarvené pečivo, smažené a pečené brambory, kaše, jasmínová rýže...), přílohy ať jsou převážně zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny. Hodnota po tatrance mohla být chyba měření a rozhodně byste tyto věci jíst neměla. Pro případ hladu mějte po ruce ořechy, kousek sýra atd.

    (odpovídá MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. z interní ambulance porodnice „U Apolináře“ Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, byly mi naměřeny hodnoty 5.4 a poté 5.2 z krve, byla jsem odeslána do diabetologii, kde jsem hodinu po jídle měla 5.5 Pak mi dělali měření na lačno a to jsem měla 4.8, obojí bylo z prstu. Nasadili mi dietu, že nemám jíst sladké, jinak vše mohu, jen mám omezit přílohy. Byla jsem na kontrole, kde mi HbA1c vyšlo 30, prý je to krásná hodnota. Zhruba jsem už 6 kg, prý se moc omezuji, tak jím normálně i přílohy, sacharidy nepočítám. Glukometr jsem nedostala, a do jídla prý trochu cukru dávat mohu. Co když tím jídlem nějak škodím malému, protože nevím jaké mívám hodnoty. Říkali, že to asi cukrovka není a glukometr tím pádem není potřeba. Jaký na to máte názor?? Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, podle výsledku z krve (předpokládám, že to byly odběry ze žíly) máte správně diagnostikovanou těhotenskou cukrovku. Všechny ženy sledované pro těhotenskou cukrovku by měly mít glukometr, aby si mohly průběžně kontrolovat svoje hodnoty cukru v krvi nalačno a 1 hodinu po jídle. Těhotenská cukrovka se vlivem těhotenských hormonů v průběhu těhotenství může zhoršovat a proto je potřeba si průběžně hodnoty cukru kontrolovat. I některé ženy, které měly vstupně nízké hodnoty HbA1C, byly později v těhotenství léčeny léky. Sacharidy v jídle byste si měla počítat celé těhotenství a "slazení" také nedoporučujeme právě proto, že se cukrovka může "zhoršit". Ohledně Vašeho hubnutí -  díky tomu, že změníte stravu (omezíte sacharidy) můžete zhubnout a nebudete tolik přibírat na váze. Vše je to nutné individuálně posoudit (vstupní hmotnost, pocit hladu apod.)

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a životospráva

  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik gramů můžu přijímat celkově za den sacharidů ve stravě. Mám od lékaře zjištěno že mám cukr 8 a mám za 3 měsíce přijít na kontrolní měření a že mám omezit cukry. Ale nevím kolik je tedy pro mě dovoleno. Mám nadváhu 1 stupně podle BMI takže se snažím hubnout. Jen stále tápám v tom denním příjmu. Děkuji moc za odpověď. Karolína

    Odpověď

    Dobrý den Karolíno, bohužel na Váš dotaz nelze jednoduše odpověď, protože nám chybí hodně potřebných údajů. Váš doporučený denní příjem se odvíjí nejen od vaši současné váhy a výšky, ale také podle aktuálního denního příjmu a pohybové aktivity, 

    Zde v sekci NUTRIČNÍ TERAPIE, najdete seznam nutričních terapeutů v ČR. Doporučuji Vám si najít ve svém okolí svého nutričního terapeuta, který vám bude oporou v těžkých začátcích. 

    Také můžete vyzkoušet jednoduchý selfmonitoring na webu www.kaloricketabulky.cz

    Přeji vám hodně úspěchů

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jaký je vliv úplné abstinence na hladinu krevního cukru, pokud jsem pil 2-3 piva denně? Dojde k snížení nebo ke zvýšení? Ondřej

    Odpověď

    Milý Ondřeji, pivo není příliš vhodný nápoj pro osoby s diabetem. Taková plzeňská dvanáctka má v půl litru asi 23 g sacharidů a kromě toho obsahuje alkohol. Je tedy dost kalorická a často se pije navíc k jídlu, takže to jsou další sacharidy. Když už si dá člověk 2 nebo dokonce 3, tak se často přestává kontrolovat v jídle a na diabetes nehledí.

    Na duhé straně, pije-li se pivo s mírou, třeba 0,3 l, a pokud se obsažené sacharidy započítají do celkového příjmu sacharidů, tak nemusí být nijak zvlášť nevhodné. A pokud jde diabetik "na pivo", což mu možná nemůžeme doporučit, ale zjevně se tak dost často děje, tak by bylo aspoň vhodné, kdyby skutečně s příjmem sacharidů a celkových kalorií počítal, vynechal místo toho jiné sacharidy, a používá-li v léčbě inzulín, dal si tomu odpovídající dávku.

    Obecně bych tedy při vynechání 2 - 3 piv denně očekával zlepšení. Ubydou zbytečné sacharidy, sníží se kalorický příjem (kalorie jsou i v alkoholu). Jen je důležité, aby si člověk místo piva nenašel náhradu v něčem ještě "horším", třeba sladké kofole nebo něčem takovém, nebo aby místo toho nekonzumoval dvojitou porci knedlíků.

    Člověk s diabetem by si ale správně měl být neustále vědom, co a v jakém množství jí. Jeden druh sacharidů je možné nahradit jiným, zvýšený příjem je možné vyrovnat fyzickou námahou. Diabetik by si měl monitorovat glykémie a vidět, po čem a kdy mu glykémie nepatřičně stoupá. 

    Pivo nelze považovat za doporučenou potravinu. Na druhé straně, pokud není pravidelnou součástí jídelníčku a člověk s ním počítá, nemusí být nijak škodlivé. Když je někdo pije s rozvahou a potom je zcela vynechá, na glykémiích by se to nemělo nijak projevit. Když pije pivo, jak ho napadne a jednoho dne s tím skoncuje, glykémie by se měly zlepšit.

    Pivo ve větším množství jako kalorický a alkoholický nápoj není vhodné pro játra. Přispívá k hromadění tuku v játrech, zhoršuje jejich funkci a později může vést k jejich přestavbě, tzv. steatóze (zkutovatění) či dokonce k (alkoholické) cirhóze. 3 piva denně je hodně nejen pro diabetika.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zadávala jsem již dotaz do Vaší poradny, který byl zodpovězen pod názvem "Stanovení diabetu". Dovoluji si tedy na něj navazovat. Po 4 měsících od doby, kdy jsem měla glykovaný hemoglobin 45 mmol/mol. a byla vyslovena diagnoza cukrovky, jsem měla další kontrolu, kdy glukóza nalačno byla z krve 5,3 mmol/l a glykovaný hemoglobin 41mmol/mol. Diagnozu cukrovky lékařka odvolala. Zhubla jsem totiž téměř o 20 kg, a to ze začátku po Metforminu, za měsíc mi byl vysazen právě kvůli rychlému hubnutí, ale pomalu jdu s váhou dolů stále. Z 95 kg jsem dosáhla nyní váhy 77 kg, upravil se mi krevní tlak, tuky, cholesterol, dna - všechny hodnoty jsou nyní v normě a léky byly vysazeny, ponechán byl pouze Euthyrox na hypothyreozu. Moje otázka zní: začala jsem jíst zdravě 5x denně menší porce a zcela jsem vysadila sladká jídla a veškerý cukr, cvičím a více se pohybuji, jen výjimečně používám Dia chrom. Zajímalo by mě, proč je tedy při absenci cukru můj glykovaný hemoglobin stále téměř na hranici? Myslela jsem, že jeho vynecháním klesne na nejnižší možné hodnoty. Je snad chyba, že sladké nejím vůbec nebo jak bych se měla dále stravovat, když údajně jsem již zcela zdravá? Nebo při těchto hodnotách je zde stále hrozba cukrovky? Také nevím, jak zastavit hubnutí, které pokračuje cca o 1 kg za 14 dní. Děkuji za odpověď. Helena

    Odpověď

    Milá Heleno, v prvé řadě vám gratuluju! Začala jste cvičit, držet dietu a krásně jste zhubla. Takhle si lékař představuje ideální scénář, který se ale bohužel málo kdy skutečně odehraje. Asi nebude vůbec vadit, když ještě trochu zhubnete, ale nejtěžší úkol vás teprve čeká: znovu nepřibrat.

    Já tedy aspoň doufám, že vaše hubnutí je úmyslné a že to není tím, že jste z nějakého důvodu ztratila chuť k jídlu. Ideálně byste mohla dosáhnout 68 – 70 kg, koupit si kompletně nové oblečení a při tom zůstat. Všichni vám budou závidět a obdivovat vás. Jen doufám, že to hubnutí není nějakým nechutenstvím, zvracením či průjmy, to byste asi musela být vyšetřena.

    Vězte, že diabetes nebo porucha glukózové tolerance, to jsou určité termíny, na kterých se lékaři dohodli, aby se spolu domluvili. Schopnost těla reagovat na snědenou potravu a vytvářet odpovídající množství inzulínu, to je souvislá veličina, a i mezi zdravými osobami jsou rozdíly. Někomu stačí inzulínu málo, jiný ho potřebuje více ke stejnému množství jídla. Diabetes 2. typu vzniká, když tělo potřebuje hodně inzulínu, ale beta buňky ve slinivce břišní jej už nestačí v dostatečné míře produkovat. Potřeba inzulínu obecně roste nejen s množstvím jídla, ale také s množstvím tělesného tuku a s nedostatkem pohybu. Ještě k tomu, nejen celé tělo, ale i slinivka břišní může být ztučnělá. Když i slinivka „zhubne“, může se zlepšit tvorba inzulínu.

    Jisté ale je, že u vás obezita vedla k tomu, že beta buňky ve slinivce už nestačily tvořit dostatek inzulínu. Mnoha jiným obézním osobám mohou beta buňky pracovat lépe, a tak navzdory tomu, že jsou obézní, málo se pohybují a potřebují hodně inzulínu, nemají (zatím) diabetes. Když vy jste nyní zhubla, cvičíte, berete léky a držíte dietu, diabetes se velmi zlepšil. Vloha pro diabetes ale stále zůstává a vaše beta buňky se asi už nestanou přeborníky na tvorbu inzulínu. Může stačit málo a diabetes se zase rozvine.

    Máte nyní vynikající výsledky a je to vaše zásluha. Vaše beta buňky již na vaše tělo „stačí“. Glykovaný hemoglobin je nyní v normě, co chtít více? Lepší než u 20letého sportovce to už asi nebude a i mezi nimi se najdou tací, kteří mají stejné hodnoty. Jen musíte vaší slinivce dále pomáhat a vytrvat. Metformin je dobrý a bezpečný lék, který snižuje nároky na potřebu inzulínu a je pro vás vhodný.

    Nevím také, zda léčba Euthyroxem byla zahájena teprve nedávno, nebo zda Euthyrox užíváte již dlouho. Snížená funkce štítné žlázy může být příčinou obezity a objevení se diabetu. Pokud by to byl pro vás poměrně nový lék, může se na vašem zlepšení také hodně podílet.

    A nakonec, jen pro jistotu: Pokud byste dále hubla navzdory tomu, že už byste nedržela žádnou dietu a nebylo by to vaše rozhodnutí, potřebovala byste pro jistotu vyšetření zažívacího ústrojí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Tchán má dietu při dialýze, jak ji skloubit s dietou na cukrovku. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, pro pacienty na dialýze není žádná speciální dieta. Záleží na tom, co konkrétní pacient potřebuje. Někteří téměř nemočí a veškeré nadbytečné tekutiny se musejí odstraňovat dialýzou, takže pacient může jen velmi málo pít. Pro někoho, zvláště při diabetu, je velmi obtížné předcházet tomu, aby se mezi dialýzou nezvyšovala nadměrně hmotnost z důvodů nabírání tekutiny. Někteří pacienti mají vysoké hodnoty draslíku, a prot musejí dávat pozor, aby se vyhýbali potravinám, které ho obsahují hodně. Když je ale pacient dobře dialyzován, nemívá zpravidla hladiny draslíku vysoké, a tak jen musí dbát na to, aby nejedl potraviny s obzvlášť vysokým obsahem draslíku. Podobně tomu může být s vápníkem nebo fosforem. To ale musí vždy dialyzační lékař nebo dietní sestra podrobně vysvětlit.

    Před zahájením dialýzy, kdy už je funkce ledviny velmi špatná, musejí často pacienti omezovat množství bílkovin v dietě. Taková diata se opravdu špatně kombinuje s diabetickou a někdy vede i k celkovému chátrání. Po zahájení dialýzy je ale možné příjem bílkovin v dietě zase uvolnit.

    Myslím tedy, že při pravidelné dialýze je nutné respektovat doporučení nefrologa zejména ohledně obsahu vody, draslíku a případně vápníku a fosforu (proti vysokým hladinám fosforu ale pacienti většinou užívají léky, které ve střevech fosfor vychytávají, takže se pak do krevního oběhu nevstřevábá). Samotná diabetická dieta může pak být standardní. Stejně jako před dialýzou je nutné dbát na dobré glykémie a pacient by si je měl pravidelně kontrolovat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli cukrovku způsobuje nadměrné pojídání sladkosti a cukru. Děkuji za odpovědi. Blanka

    Odpověď

    Milá Blanko, Váš dotaz vypadá na první pohled naivně. Nebo si z nás možná děláte legraci! Ať se totiž podíváte do jakékoliv příručky pro pacienty nebo i na naše stránky, všude naleznete varování, že sladká jídla a nápoje jsou škodlivé, vedou k rychlému vzestupu glykémie a zatěžují slinivku břišní, kde se tvoří inzulín, nedostatečně tlumí pocit hladu a vedou k tloušťce. Buňky tvořící inzulín se namáhají, až se nakonec unaví a přestanou dobře fungovat.

    Pro školy byla proto vydána „pamlsková vyhláška“, která má omezit nahrazování „zdravých svačinek“ sladkými „prasečinkami“ a tím předcházet špatným dietním návykům a budoucímu rozvoji diabetu. V některých zemích byly dokonce zdaněny sladké nápoje, aby si jich lidé kupovali méně a nahrazovali je vodou (to jen u nás je v restauracích levnější pivo než minerálka).

    Když se ale nad vaší otázkou více zamyslím, není odpověď zdaleka tak jednoduchá. K diabetu 2. typu totiž zejména vede nadváha a nedostatek pohybu, což se projevuje hlavně u osob, v jejichž rodině se diabetes již vyskytuje. Sladká a zejména tučná jídla jsou hodně kalorická a pamlsky často obsahují nadbytek obojího. Snadno se po nich tloustne a obezita je skutečným rizikovým faktorem pro vznik diabetu.

    Když tedy štíhlý a fyzicky aktivní člověk občas pojídá sladkosti, nemusí mu to vůbec škodit. Cukr mu dodá rychlé kalorie, „procvičí“ trochu slinivku a kalorie se zas ve štíhlém těle rychle spálí ve formě sportu nebo jiného pohybu.

    Takže na vaši otázku bych odpověděl: „Nikoliv, pojídání cukru a sladkostí samo o sobě nezpůsobuje cukrovku“, ale to jen za předpokladu, kdyby ve vaší otázce chybělo jedno slovo, a to slovo je „příliš“. To slovo totiž znamená, že těch sladkostí chce někdo pojídat více, než stačí tělo okamžitě zpracovat na energii nebo než kolik je třeba uložit ve formě tuku v jeho štíhlém těle. Nadbytečné kalorie se potom za přispění inzulínu ukládají do zbytečných zásob nebo ani nemají kam honem odejít a ukládají se ve formě tukových kapének v cévách. Vzniká obezita a poškozování cév, čemuž se organismus brání snižováním citlivosti vůči inzulínu. A to je první krok pro rozvoj diabetu 2. typu, zvláště u osob s genetickou predispozicí.

    Tak vás tedy zdravím a vzkazuji vám: Jezte si dál sladkosti, když vám chutnají, jenom prosím s mírou a nikoli „příliš“. A to vzkazuji i vašim případným dětem.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
