Poradna

Obecné

406 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, mám prediabetes a chtěla jsem se zeptat, když jsem snědla zmrzlinu (vím, že to není ok, ale chtěla jsem zkusit, jaké budou hodnoty), tak po hodině byla hodnota 7,8 a po dvou hodinách 9,3. Jak je možné, že hodnota po dvou hodinách tolik stoupla, když zmrzlina je rychlý cukr? Moc děkuji za odpověď. Veronika

    Odpověď

    Milá Veroniko, lidský metabolismus nefunguje jako švýcarské hodinky. Prediabetes spočívá v tom, že vaše rezerva udržovat metabolismus sacharidů v normě je na hranici nebo lehce pod hranicí. Jakmile se objeví nějaká zátěž, třeba i zmrzlina, tak se to projeví. Cukr se dostává do krve nejen z jídla, ale také se v těle tvoří. Inzulín působí tak, že potlačuje jeho novotvorbu a pomáhá zpracovat ten cukr, co sníte.

    K hodnocení metabolismu glukózy se používají různé standardní testy, např. orální glukózový toleranční test (a nikoliv zmrzlina). Je to dost velká zátěž sacharidy, a tak se projeví i mírnější poruchy.

    Pokud máte prediabetes, tak neočekávejte, že vaše srovnání nastane rychle a jen podle toho, zda sníte či nesníte zmrzlinu. Vy pravděpodobně musíte změnit svůj dietní a pohybový režim, a důsledky se projeví třeba za měsíc či za dva. Nejde o to, aby vám jednorázově nestoupla glykémie (glykémie je kolísavá), ale o to, jaké míváte většinou glykémie na lačno a po jídle.

    Ostatně, přiměřené porci zmrzliny nemusí být zase tolik sacharidů. Ale je tam většinou také hodně tuku. Po obojím se tloustne a v případě prediabetu to pak při častém opakování vede k dalšímu zhoršování.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den neberu žádné tabletky nedělají mi dobře na žaludek takže jsem jen na dietě Ale asi před měsícem jsem měla covid a od té doby mám ranní cukr 10 a dneska po jídle jsem měla už 14 Jak můžu snížit hladinu cukru a dokázat tyto šílené výkyvy?
    věk: 40 let výška: 161 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    onemocnění COVID velmi často vede ke zhoršení hladin glykémie u pacientů s diabetem. Pokud do měsíce od onemocnění máte stále zvýšenou hladinu glykémie (a to máte), pokud dodržujete dietu, nejíte ani nepijete sladkosti, pak Vám již doporučuji kontaktovat vašeho diabetologa nebo obvodního lékaře a zahájit léčbu cukrovky. Určitě vyberete nějakou léčbu, kterou vaše tělo bude dobře tolerovat. Dlouhodobě zvýšený cukr nedělá tělu dobře. Můžete se cítit více unavená.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím, můžete mi vysvětlit co znamenají hodnoty IGG a IGM a jak na tom jsem? jestli je to moc vysoké, hraniční, nízké, .....apod. První testy jsem měla před ATB IGG - 9,84 a IGM - 1,0 a CRP - 0. Teď jsem byla znovu na testech a dopadlo to viz.příloha. Děkuji moc.
    věk: 48 let výška: 172 cm váha: 62 kg

    Odpověď

    Zeptali jsem se našeho odborníka a poskytujeme jeho odpověď:

    Téma hladiny IgG a IgM sice nemá s diabetem nic společného, chápu však, že se paní ptá, pokud jí není jasné, co v jejím případě zjištěné hladiny protilátek vlastně znamenají. Po infekce Borrelia burgdorferi, což je bakterie (spirocheta), která vyvolává Lymeskou chorobu, nejprve dochází ke zvýšení hodnot IgM (typ protilátek), které jsou zjistitelné často již během jednoho týdne, hladiny IgM dosahují maxima za cca 2 měsíce a následně jejich hladina postupně klesá, což může trvat několik měsíců. To se také ukazuje u tazatelky, jejíž hodnoty "před antibiotiky" činily 1 arb. j. a nyní činí 0,76 arb. j., došlo tedy k poklesu pod horní hranici referenčních hodnot. Jiný případ jsou protilátky typu IgG. Jedná se o protilátky "dlouhodobé", které se zpočátku tvoří pomalu, poté jejich tvorba stoupá a jejich hladina dlouhodobě přetrvává. Také u tazatelky činily při předchozím vyšetření 9,84 arb. j. a při posledním vyšetření "stoupla" jejich hladina na 10,48 arb. j. To není nic neobvyklého, naopak. Tento typ protilátek bude zjistitelný v krvi dlouhodobě, protože je dokladem v minulosti prodělané infekce. Pokud tazatelka prodělala terapii antibiotiky, mělo by být vše v pořádku. Vysoké hodnoty IgG při posledním vyšetřením nejsou ukazatelem probíhající nemoci, ale ukazatelem toho, že nemoc (infekci borélií) prodělala. Podstatné je jaké doporučení a informaci poskytl tazatelce její ošetřující lékař. Pokud dospěl k závěru, že léčba proběhla úspěšně (s výsledky vyšetření tomu nasvědčují), pak není třeba žádná další léčba. Pokud by existovaly pochybnosti ze strany lékaře, jistě by mohl přikročit k vyšetření specifických antigenů proti boréliím s využitím metody Western Blot. Podle kusých informací, které mám k dispozici, to však není dle mého názoru třeba.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Na pohotovosti mi z krve naměřili gli 10.2 muze jít o cukrovku?
    věk: 39 let výška: 173 cm váha: 55 kg

    Odpověď

    Milý Rudolfe, přikládáte sice 2 stručné lékařské nálezy, ale příliš komentáře nedodáváte. Předpokládám tedy, že jste dostal kašel a teplotu a vzniklo podezření na onemocnění Covid-19. Nabrali vám také potřebné vyšetření, jeho výsledek však není znám, alespoň mně ne. Máte určitý pozitivní nález na CT snímku plic, který nesvědčí pro plicní embolizaci, ale může se jednat o zánětlivý proces. Krom toho asi dost kouříte.

    Při vyšetření vám naměřili glykémie 10,2 mmol/l a vy se ptáte, zda může jít o cukrovku. Budu-li tedy tak stručný jako vy, odpovím, ano, může jít o cukrovku. Pro její diagnózu postačuje opakované zjištění glykémie na lačno či po jídle nad 11 mmol/l, a to u vás při zatím jedné příležitosti je téměř splněno.

    Nicméně záleží také na okolnostech. Ve vašem případě jste asi měl zvýšenou teplotu, možná zápal plic a možná Covid-19. To vše samo o sobě stačí k tomu, aby byla glykémie zvýšená jen v souvislosti se stresem, zánětem či po požití nějakých léků na astma či na rýmu. Měl byste si tedy dát změřit glykémii na lačno, až budete celkově v pořádku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, můžu si vzít Euthyrox 75 před testem na ogtt? Děkuji.
    věk: 26 let

    Odpověď

    Levothyroxin by jste měla užít až po provedení oGTT, protože hormony štítné žlázy mohou výsledek oGTT ovlivnit.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

211 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, začala jsem užívat dvě tablety metforminu nedávno zjištěnou cukrovku, zároveň užívám hormonální antikoncepci proti otěhotnění. Vzhledem k tomu, že se metformin užívá i k léčbě polycystických ovarií, úpravě menstruačního cyklu a ovulace ( vlastně napomáhá k početí), nemůže se pak vylučovat právě s onou tabletou antikoncepce, která má za úkol zabránit početí? Děkuji. Nela
    věk: 30 let výška: 165 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Vážená paní Nelo, přeji dobrý den,

    metformin je lék na cukrovku, který se v organismu nikterak neodbourává a ani neovlivňuje odbourávání jiných léků, včetně hormonů používaných v kombinované hormonální antikoncepci. Správně jste si všimla, že se metformin používá nejen k léčbě diabetu, ale také k léčbě polycystických ovárií (tato indikace ale není v ČR schválena). V této indikaci je dokonce současné podávání metforminu a kombinované hormonální antikoncepce účinnější, protože metformin v kombinaci lépe působí na regulaci uvolňování hormonů z mozku (hypotalamus, hypofýza). Kombinovaná hormonální antikoncepce však nezvyšuje účinek metforminu u cukrovky (což je ve skutečnosti dobře, protože nedochází k nežádoucímu vlivu na kompenzaci hladiny cukru v krvi).

    Pokud bych šel do opravdu velkých detailů, je možné, že jedna složka kombinované hormonální antikoncepce (ethinylestradiol) může zpomalovat vylučování metforminu ledvinami. Ve studiích u lidí se takové působení dosud neprokázalo, ale teoreticky je možné, protože experimenty "ve zkumavce" (in vitro) takový efekt prokázaly.

    Pokud vše shrnu, metformin nemá vliv na účinnost kombinované hormonální antikoncepce. Kombinovaná hormonální antikoncepce nemá negativní vliv na účinnost metforminu. Souběžné podávání metforminu a kombinované hormonální antikoncepce bylo ve studiích opakovaně zkoumáno a je bezpečné.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zjistili mi cukrovku 2 stupně. Picham si inzulin. Mam hrozné bolesti nohou a problém s erekci. Existujou na to doplňky stravy ktere zaberou? Zdenek
    věk: 35 let výška: 176 cm váha: 82 kg

    Odpověď

    Milý Zdeňku, moc toho o vás nevím, jen to, že je vám asi 39 let a nejste obézní. Protože jste hned dostal inzulín, nemohu si být zcela jistý, jaký typ diabetu máte.

    Nyní vám doporučuji, abyste se intenzivně zapojil do srovnání cukrovky, naučil si monitorovat glykémie, rozuměl dietě. Celou situaci bych hodnotil až potom. Myslím, že pokud jste o diabetu dosud nevěděl a on možná trval už déle, tak se vám hodně rozhodil metabolismus a tělo obecně špatně funguje. Za takových 6 týdnů až dva měsíce by se ale věci měly srovnat, snad i vaše potence.

    Nevím, zda jsou vaše bolesti vyvolané diabetickou polyneuropatií. To by přicházelo v úvahu, pokud u vás diabetes třeba i v lehčí formě trval již dlouho, spíše léta, a vy jste s tím nic nedělal. Pokud je ale diabetes opravdu nový, tak bych ještě pátral po jiných příčinách bolesti.

    Na bolest by vám lékař mohl předepsat léky obsahující účinnou látku pregabalin, které se na diabetickou polyneuropatii s úspěchem používají. Na zlepšení potence, respektive dosažení a udržení erekce, existují celkem osvědčené léky obsahující účinné látky jako je sildenafil, či dlohodoběji účinný tadalafil, které Vám může předepsat ošetřující lékař. Asi by vám pomohly, nicméně nejprve byste měl opravdu zlepšit vyrovnání diabetu a požádat partnerku o chvíli trpělivosti, než se dáte do pořádku.

    Potravinové doplňky vám asi moc nepomohou, ale ani neuškodí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Je mi 69let, výška 162,váha 80,6kg (původní váha 29.1.2021 - 84kg). Při prevenci mi byla zjištěna glukóza v krvi 8,6, glykovaný hemoglobin 55, chol. 6,3 (HDL 1,3, LDL 4,3), kreatinin 86 (před rokem bylo vše v normě), ostatní biochemie v normě, moč negativní. Začala jsem držet dietu , snížení váhy o 3,5kg. Stadamet -úporné průjmy, snížení cukru na 7,00. Nahrazen Glycladou 30mg - od počátku bol.hlavy, nevolnost, závratě, rozmazané vidění. Po 9ti dnech - 18.2. vysazení (mdloba, zhoršené mluvení, zmatenost až silný úbytek vidění! Toho dne byl cukr 7,00. Od té doby bez léků, přísná dieta. Cukr kolísá od 7,1 - 7,8. Od 26.2. svědění na gen. (Fungicidin). Můžete mi, prosím, poradit? Objednaná na kontrolu jsem v dubnu. Přidala jsem Omega 3, Lactobacily. zelený čaj. Ráda bych řešila úpravou stravy, příp. bylinami. Četla jsem o Glucei a zinku? Moc Vám děkuji! Jana

    Po přečtení zprávy jsem zjistila, že jsem zapomněla uvést, že i když jsem jen na dietě (ráno oves. kaše, dop.ovoce, oběd maso + zelenina, odpol. ovoce, večer 50g celozrn+ šunka + zelenina), stále bolesti hlavy a rozmaz. vidění.

    V pátek  jsem byla na neurologii: lexaurin 1,5mg 2xdenně, magnosolv, Novalgin 1x – okamžitě vše ustálo. Mám obavy z Novalginu (zátěž na ledviny), pokud není nutné, tak ho neberu.

    Jsem objednaná na CT mozku – za 3týdny.

    věk: 70 let výška: 162 cm váha: 81 kg

    Odpověď

    Milá Jano, určitě potřebujete celkové vyšetření, možná jste jej ale už podstoupila. Zejména je potřeba sledovat krevní tlak, abyste jej neměla vysoký, ze kterého může bolet hlava. Jinak máte mírně dekompenzovaný diabetes, což bezprostředně není příliš závažné, nicméně z hlediska delšího pohledu je potřeba s tím něco udělat. Máte nadváhu, a tak na prvním místě by byla dietní úprava. Asi byste měla trochu omezit sacharidy v dietě a ujistit se, že je počítáte dobře. Např. ovesná kaše obsahuje sacharidů mnoho, samozřejmě záleží na tom, kolik vloček a mléka v ní je. Pro vás ale by byly vhodné tak 2 navršené polévkové lžíce hotové kaše dost. Stejně tak ovoce obsahuje sacharidy, je nutné s tím počítat. I pečivo, i když je celozrnné, obsahuje prakticky jen sacharidy, stejně tak zelenina, když je jí hodně a je sladká.

    Doporučoval bych vám zkusit znovu metformin, ale nejprve v malé dávce, např. 1x 500 mg. Je také možné, že lék Glyclada vám mohl způsobit příliš nízkou glykémii - to nelze nyní potvrdit, nicméně příznaky mohou být takové, jak jste je popisovala.

    Na rostlinné či jiné potravinové doplňky bych já osobně nespoléhal. Klidně něco z toho užívejte, ale za dostatečnou léčbu to rozhodně nepovažujte. Doporučuji vám trochu více promyšlenou redukční dietu se 120 - 150 g sacharidů.  To je dost málo, takže by skoro stačila ta zelenina, trochu málo sladkého ovoce a k tomu kousek libového, např. libové kuřecí či ryba, spíše než přesolená šunka. Určitě by vám prospělo pohovořit si s dietní sestrou. 

    Místo zinku by se mohla hodit denně jedna tableta multivitaminu, např. Centrum, Geriavit apod. Omega 3 neuškodí v normální dávce, ale není to nutné.

    Doporučuji, abyste si měřila glykémie na lačno a občas po jídle, dále abyste si kontrolovala krevní tlak. Pokud to jde, choďte ven. Pokud se dále glykémie neupraví, bude asi vhodné přidat ještě nějaké léky, ale to musí posoudit lékař, který vás zná blíže a vidí výsledky vašich vyšetření.


    poznámka redakce:

    Někdy je vhodné vyzkoušet retardovaný* metformin (XR, nebo prolong - vždy za názvem přípravku), tyto přípravky mají v GIT nižší koncentrace a nepůsobí tak intenzivní obtíže. Z přírodních látek by stál za použití berberin, jeho účinky jsou nejlépe doložené v klinických studiích a nadto snižuje krevní tlak a LDL-cholesterol. Dále pak jsou to látky, které naleznete v naší rubrice Léčivé rostliny a cukrovka. Obavy z Novalginu lze pochopit, postačí si přečíst příbalovou informaci. Přípravek je však široce používaný, nicméně není vhodný k dlouhodobému užívání (měsíce)

    *  léčivo s prodlouženým účinkem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Při denním měření cukru hladina do 10. večerní měření 12,5 v 22,00 po hodině klesne na 7,9 léky Dibetix 2 mg 3x Glucophage XR 500 mg 1x večer. Ludmila
    věk: 75 let výška: 150 cm váha: 68 kg

    Odpověď

    Milá Ludmilo, z vašeho ne moc souvisle napsaného dotazu (který vlastně ani není dotaz) rozumím, že užíváte Glucophage XR v poměrně malé dávce večer a pravděpodobně před jídly Dibetix. Časové údaje vašich glykémií moc jasné nejsou. Usuzuji z toho, že vyrovnání diabetu je ještě celkem uspokojivé a ani kolísání hladin cukru není nějak veliké.

    Vlastně jako vždy, znovu doporučuji následující:

    Měřte si glykémie před jídlem a asi za 2 hod. po jídle. Z toho se pozná, zda máte dobré hodnoty na lačno a zda vám vaše dieta a léčba postačují k tomu, aby hodnoty byly v požadovaném rozmezí. Bylo by dobré, kdyby vaše ranní glykémie byly většinou do 5-7 mmol/l a hodnoty po jídle do 10 mmol/l. Pokud jsou po jídle vyšší, měla byste nejspíš jíst méně sacharidů.

    Glucophage XR je lék, který zejména zlepšuje účinnost vašeho vlastního inzulínu. Také zabraňuje tomu, aby se v těle nadbytečně nově tvořila glukóza, k čemuž často dochází během noci. Dávka 500 mg je poměrně nízká, mohla byste klidně užívat lék 2x denně. Tento lék také nevyvolává hypoglykémie.

    Dibetix působí rychle a zvyšuje vaši vlastní sekreci inzulínu. Podává se před jídly a eventuálně, např. při opomenutí jídla, může způsobit i hypoglykémii.

    Pokud tedy nejste spokojená s úrovní vyrovnání vašeho diabetu, měla byste zejména omezit množství sacharidů v dietě a asi také vynechat svačiny. Také byste mohla zvýšit dávku Glucophage na 2x 500 mg.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, léčím se na cukrovku pomocí léku Glucophage 1000 a Jardiance. Poslední dobou, ale se mi cukr zvyšuje. Hodně mne zajímá léčba pomocí GLP1, ale můj doktor o tom se mnou nechce mluvit. Je mi 63 let měřím 184 cm a vážím 115 kg. Prosím sdělte mi zda by pro mne léčba GLP 1 byla vhodná. Děkuji Petr
    výška: 184 cm váha: 115 kg

    Odpověď

    Milý Petře, kdybyste si trochu prolistoval naše stránky, asi byste si odpověď našel sám.

    Nyní dostáváte poměrně moderní a dá se říci i nákladnou léčbu, která je pro vás vhodná, ale evidentně úplně nestačí.

    Máte ale velkou nadváhu a tudíž i velkou rezervu, co byste se svým diabetem mohl udělat sám. Především byste měl znát svůj denní kalorický příjem a množství sacharidů v dietě. K tomu ale potřebujete určité znalosti, které byste mohl získat rovněž na našich stránkách, ale také třeba v kalorických tabulkách, které jsou ke stažení do telefonu. Dietní omezení a k tomu více pohybu je účinnější opatření, než nasazení GLP 1-analogu.

    Na druhé straně chápu, že se to mnohem lépe říká, zvláště na dálku, než potom provede a pravidelně dodržuje. Kromě toho, i když opravdu sám zvýšíte své úsilí, mohl by vám v tom GLP-1 analog pomoci. Tyto léky se dají kombinovat s vaší dosavadní léčbou. Jen ale pro hrazení zdravotními pojišťovnami je nutné, aby jejich nasazení bylo zdůvodněné. Jednou z podmínek je hladina glykovaného hemoglobinu nad 60 mmol/mol. Tyto léky, zvláště některé, se osvědčují i při léčbě obezity, ale pro tyto účely se musí na nákladech podílet pacient.
     


    poznámka redakce:

    Problematika agonistů receptorů GLP-1je na našich stránkách často zmiňována, stačí zadat do rámečku HLEDAT  tři písmena GLP :-) Přehledný článek op těchto látkách najdete také zde https://www.cukrovka.cz/moderni-lecba-cukrovky-2.-typu-aneb-agoniste-receptoru-glp-1-strucne-a-jasne.

    PharmDr. Rostislav Šimek
    za redakci cukrovka.cz

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den objednal jsem si DIALINE inzerovaný jako zaručený doplněk stravy na léčbu cukrovky 2 typu. Konzumuji přibližně stejnou stravu. Po třech týdnech užívání se mne glykémie zvedla z průběžných 7.8 -9.2 na 15.6 no a dlouhý cukr z 5.1 na 7.8 Takže to je zřejmě podvod a tahák peněz od nemocných lidí. Děkuji za odpověď Ladislav
    věk: 77 let výška: 170 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Milý Ladislave, podobný dotaz nám poslalo již mnoho čtenářů. My vás proto odkážeme na naše dřívější odpovědi, viz https://www.cukrovka.cz/poradna?search=dialine.Váš diabetes se zhoršuje a vy sám sebe ohrožujete tím, že neusilujete o osvědčenou léčbu, která ovšem vyžaduje i od vás značné úsilí. Místo toho čekáte zázrak od neověřeného a klinicky nehodnoceného přípravku, o němž se šíří řada klamavých informací především v internetové síti. Protože nejde o léčivý přípravek, nejsou tyto informace postižitelné a závisí jen na vás, zda se dáte touto cestou, nebo zda se do léčby zapojíte sám.

    Potřebujete zejména úpravu životního režimu, získat informace o složení potravin a dát se pořádně proškolit od svého lékaře a od dietní sestry. K dispozici je pak řada účinných léků na diabetes. Pakliže se budete opravdu vhodně edukovat a začnete se správně léčit, nebudeme ani my mít nic proti tomu, když si navíc přidáte nějaké bezpečné potravinové doplňky dostupné v našich lékárnách po poradě s lékárníkem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Píchám si 3krat denně 15ml inzulinu. Můžu k tomu Diamizin?
    věk: 61 let výška: 162 cm váha: 105 kg

    Odpověď

    Pacient, který užívá inzulín by měl doplňky stravy určené ke snížení hladiny glukózy užívat jen po konzultaci s lékařem. Diamizin obsahuje gymnemové kyseliny, které mají solidní účinek na snížení glykémie, lékař by měl posoudit, zda nebude potřebné snížit dávku inzulínu a měl by pacienta poučit jak měřit glykémii při zahájení užívání Diamizinu.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    poznámka redakce:

    více odpovědí na dotazy týkající se Diamizinu naleznete zde https://www.cukrovka.cz/poradna?search=diamizin

    a také tady https://www.cukrovka.cz/gymnema-lesni-gymnema-sylvestre-gurmar

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Proč to není v lekarnach když je tak účinný lék a Metformin spís zabíjí než léčí
    věk: 65 let výška: 170 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Na přípravek Dialine bylo již více dotazů, dovolujeme si vás odkázat na předchozí odpovědi https://www.cukrovka.cz/poradna?search=dialine a vytvořit si tak vlastní názor. Současně doporučujeme k prostudování aktuality o metforminu na našich stránkách od profesora Saudka s názvem Proč mne lidi nemaj rádi

    PharmDr. Rostislav Šimek
    za redakci cukrovka.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, může jako DM1 který posiluje užívat aminokyselinu s názvem glutamin ? Nebude to mít nějak závažný vliv na hladinu cukru v krvi ? Petr
    věk: 23 let

    Odpověď

    Milý Petře,

    jak asi víš, bílkoviny jsou základní stavební součástí živočišných buněk a mají v těle mnoho funkcí. Bílkovin je v těle mnoho druhů, ale společné mají to, že se skládají z řetězců tzv. aminokyselin, které jsou různě dlouhé. V lidském těle se vyskytuje celkem 23 různých aminokyselin a glutamin je jedna z nich, velmi hojně zastoupená.

    Bílkoviny jsou také součástí naší potravy a jsou zejména v mase. Ve střevě se tráví a vstřebávají se do krve v podobě aminokyselin. Naše tělo si některé aminokyseliny neumí samo vytvořit a musí je dostávat v jídle. Většinu aminokyselin se však naše tělo umí z jiných látek vytvořit i samo. Mezi takové patří i glutamin. Glutamin tedy nemusíme nezbytně dostávat v potravě (jakožto součást bílkovin), ale protože jde o aminokyselinu velmi hojnou v našem těle, tak je dobré, že ji získáváme i z potravin.

    Dá se říci, že pokud se stravujeme normálně a jíme i maso, máme glutaminu dostatek. Bílkoviny, které sníme, se v těle rozloží na aminokyseliny a pak se použijí k jednomu ze dvou účelů: použijí se jako stavební jednotky pro nové bílkoviny v našem těle, nebo se spotřebují jako zdroj energie, podobně jako třeba glukóza. Pokud jíme normálně a nejsme nemocní, tak si s tím tělo samo poradí a nijak nestrádá.

    Vy asi rád posilujete a těšíte se, že vám pěkně narostou svaly. Svaly se skládají z bílkovin a na jejich stavbu je potřebný glutamin. Proto byste byl rád, aby se glutamin co nejvíce používal na stavbu svalů a ne jako zdroj energie pro vaše cvičení. K tomu můžete přispět dvěma způsoby: budete jíst normální doporučené množství sacharidů a tím si zajistíte dostatek energie. Tělo pak glutamin, který si samo vytvoří nebo získá z jídla použije převážně pro stavbu vašich trénovaných svalů. Je ale také možnost, že si to „pojistíte“ a budete ještě extra jíst glutamin v podobě tablet nebo prášku – to aby vaše svaly měly určitě dost a mohly růst.

    Když ale nebudete příliš cvičit, glutamin se v těle spotřebuje na novotvorbu glukózy a také tuku. Glutamin totiž patří k aminokyselinám, ze kterých si tělo dokáže samo vyrábět glukózu a tím udržovat její správnou hladinu. A glukóza, když se nespálí cvičením, se pak mění za přispění inzulínu v glykogen v játrech a  tuk.

    Místo tohoto možná složitého výkladu tedy jen stručná rada pro vás:

    Můžete po cvičení užívat přiměřené dávky glutaminu. Glykémii vám to nebude zvyšovat, a když, tak jen málo a cvičení to vyrovná. Přispěje to asi k rychlejšímu růstu vaší svaloviny při cvičení. Máte-li diabetes, nedoporučoval bych vám ale užívat více než 10 – 20 g denně. Nejde zde jen o efekt na glykémii.

    Obecně tomu ale příliš nefandím. Myslím, že lepší  ve smyslu zdravotním i chuťovém je dát si přiměřenou porci zdravého masa, zvláště v mládí. A při cvičení dávat pozor na hypoglykémii – včas si upravit dávky inzulínu, případně průběžně sníst či vypít trochu cukru nebo něco malého v průběhu delšího cvičení sníst. I tím si ochráníte svůj glutamin, protože se nebude muset používat na tvorbu chybějící glukózy.

    Glutamin ve větší dávce, případně ještě další aminokyseliny, byste asi potřeboval, pokud byste se věnoval závodnímu sportu a nebo ještě spíše byl kulturista. Já lidem s diabetem doporučuji zejména aerobní cvičení (rychlý vytrvalejší pohyb). Zlepšuje to jejich kondici, přispívá to k lepší účinnosti inzulínu a hodí se to v běžném životě. Při delším trvání diabetu může být intenzivní kulturistika přímo nebezpečná.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ovlivňuje sladidlo maltitol u DM1 prudký vzestup glykémie? Uvažuji o koupi téhle náhražky Nutelly kde je místo sacharózy zastoupen maltitol: https://gymbeam.cz/proteinella-healthyco.html.

    Odpověď

    Údajně zdravější náhražka Nutelly se jmenuje Proteinella. Je oslazená maltitolem, který má přibližně 1/3 glykemického indexu ve srovnání s glukózou a přibližně polovinu glykemického indexu ve srovnání se sacharózou (tj. řepným nebo třtinovým cukrem). Maltitol je cukerný alkohol, který se vyrábí z maltózy hydrogenací. Maltóza se obvykle získává hydrolýzou škrobu.

    Všechny cukerné alkoholy (prosím nezaměňovat s alkoholickými nápoji, se kterými alkoholické cukry nemají nic společného) se vyznačují nižším vstřebáváním v trávícím ústrojím, z čehož ale vyplývá, že mohou v závislosti na podané dávce vyvolávat průjem, nižší dávky pak mohou způsobit nadýmání a plynatost s neobvyklé zvuky ve střevech (tzv. borborygmus). Ve všech zemích EU pro maltitol platí upozornění, že vyšší dávky mohou způsobit průjem. Maltitol se běžně používá v potravinářství, kde je označován jako E965.

    Na otázku, zda používat namísto Nutelly např. Proteinellu tedy lze odpovědět ano, pro diabetiky se jedná o šetrnější potravinu, která však rozhodně není bez rizika. Mohou vzniknout trávící obtíže, nadýmání, nebo i průjem, a to podle požitého množství.

    Jsou také dostupné výsledky experimentálních studií (u potkanů), ze kterých vyplývá, že maltitol snižuje vstřebávání glukózy v tračníku, avšak neovlivňuje glykémii. Autoři této studie naznačují, že maltitol nemusí být optimálním sladidlem pro diabetiky. Přehled vědeckých prací publikovaný v roce 2020 uvádí, že maltitol v nízkých dávkách může být používán jako bezpečné sladidlo pro diabetiky, ale při vyšších dávkách je pak pro riziko průjmu jako sladidlo nevhodný a může být dokonce i škodlivý, protože jím navozený průjem může způsobit ztrátu minerálů a vody, což se může negativně odrazit zejména u pacientů s onemocněním srdce.

    Já osobně bych nedoporučoval konzumovat více než 40-50 g maltitolu denně. Proteinella obsahuje 6,6 g cukrů na 100 g, z tohoto hlediska bych s obdobným krémem jako je Proteinella neměl problém, pokud bude její konzumace přiměřená.
    Krém podobný Nutelle (s minimen cukru v závislosti na typu přidané čokolády) si lze vyrobit i doma (např. https://www.jimejinak.cz/jak-udelat-domaci-nutellu/).

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den mám cukrovku, užívám inzulin a občas se mi potrhlá kůže na penisu. Pálí to a nejde mi bolestí přetáhnout kůžička, prosím poradíte mi? Děkuji Petr
    věk: 46 let výška: 185 cm váha: 108 kg

    Odpověď

    Milý Petře, u pacienta s diabetem mě na prvním místě napadá kvasinková infekce. Doporučuji na prvním místě použít mast Fungicidin a předkožku si několikrát denně promazávat. Možné je použít i nějaký krém s antimykotikem, např. canesten creme. Ale fungicidin lépe ulpívá a působí dobře. Předpis nebudete potřebovat.

    Až se afekce zhojí, doporučuji dbát na to, aby v předkožkovém vaku nemohly zůstávat zbytky moči, která může obsahovat cukr, a ten je živnou půdou pro kvasinky. Případně je vhodné penis oplachovat teplou vodou po močení a jemně usušit, Ujistěte se také, že vaše vyrovnání diabetu není špatné. V tom případě totiž bývá hodně cukru v moči, což kvasinkouvou infekci podporuje. Kvasinkové infekce se také někdy přenášejí od partnerky, které ani nemusejí vždycky působit obtíže. V tom případě je vhodná také léčba u ní.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pálení nártu a prstů u nohou je nato lék nebo krém, ale spíš asi nic děkuji
    věk: 65 let výška: 167 cm váha: 126 kg

    Odpověď

    Dobrý den

    pokud Vás pálí prsty na nohou a nárty, měla byste nejdříve zkusit zjistit příčinu. Máte-li cukrovku může být příčinou diabetická neuropatie, tedy postižení nervů, které bývá chronickou komplikací cukrovky.

    Důležité je mít cukr pod kontrolou (tedy hladinu krevního cukru mezi 6-8mmol/l), dále užíváme vitamíny skupiny B, z nich některé vám může předepsat i váš lékař na diabetologii. Je vhodné chodit pravidelně na procházky nebo provádět rehabilitační cviky.

    Můžete užít i masti, které lze koupit v lékárnách, to ovšem obvykle moc nepomáhá.

    Pokud se Váš stav nezlepší, rozhodně si nechte nohy zkontrolovat vaším lékařem.

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, 13ročný syn je zistený diabetik 3 mesiac. Od kedy si pichá inzulin sa stále sťažuje na bolesti rúk a nôh. Draslík aj rastový hormón má dobrý. Je dobre kompenzovany. Neviete čo by to mohlo byť? Ďakujem za akúkoľvek radu. Mariana
    věk: 14 let výška: 175 cm váha: 56 kg

    Odpověď

    Milá Mariano,

    bolesti rukou a nohou u dítěte mohou mít řadu příčin, které nesouvisejí s diabetem. Bolesti mohou souviset s poruchou růstu, s metabolismem vápníku a fosforu, mohou být vyvolány také tzv. juvenilní idiopatickou artritidou. To je podobně jako diabetes autoimunitní onemocnění, které ale postihuje většinou starší dospělé a děti jen vzácně. Revmatolog by je dokázal rozpoznat podle zánětlivých a imunologických ukazatelů.

    Při diabetu je velmi častá porucha, která se nazývá diabetická polyneuropatie, a má řadu forem. Téměř výhradně ale vzniká při dlouhodobém trvání diabetu a její průběh hodně závisí na kvalitě léčby diabetu. Velmi pečlivým udržováním glykémií v doporučeném rozmezí se této poruše dá do značné míry předcházet a i když je třeba po 20letém trvání prokazatelná s pomocí laboratorních metod u většiny osob, v běžném životě o tom lidé s dlouhodobě dobře léčeným diabetem nemusejí vůbec vědět ani po dalších letech.

    Zcela vzácně se popisuje tzv. "inzulínová neuropatie", což je díky své vzácnosti málo prozkoumaná porucha. Objevuje se vzácně u osob s nově zjištěným diabetem, které měly delší dobu vysoké hodnoty glykémií a vysokou hodnotu glykovaného hemoglobinu před zahájením léčby. Nasazení inzulínu a náhlé dosažení velmi dobrého vyrovnání glykémií může vyvolat poruchu periferních nervů a jejich obalů. Uvažuje se, že buňky těchto tkání se adaptovaly na prostředí s vysokou glykémií a po jejím náhlém snížení dochází k jejich poškození.

    Zpráv to této tzv. "inzulínové neuropatii" u dětí je málo, ale existují. Postižené děti mají různé neurčité pocity na rukách a nohách, brnění, poruchu citlivosti a někdy i výrazné bolesti. Pomocí elektrofyziologického vyšetření (elektromyografie) se tyto poruchy dají někdy prokázat, ale jednoznačný vztah k samotnému diabetu zůstává nejasný. Může jít také o souběžně  probíhající poruchu, či jiné onemocnění, které postihuje nervy.

    Pozitivní je, že tento stav se postupně upravuje a zpravidla za několik měsíců zcela vymizí. Já vám tedy doporučuji, abyste usilovali nadále o dlouhodobě dobré vyrovnání diabetu, ale současně aby váš syn podstoupil vyšetření u specialisty na kostní metabolismus (osteolog), rematologa a u neurologa, aby se vyloučily jiné (běžnější) příčiny.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Od doby kdy jsem si začal píchat inzulin tak mě občas bolí břich a trvá to někdy i cely den i když ta bolest je přerušovaná. Píchám si ho asi 1měsíc 4krát denně. Vpichy si dělám do břicha. Děkuji. Jindřich
    věk: 66 let výška: 178 cm váha: 109 kg

    Odpověď

    Milý Jindřichu, přeci jenom trochu více informací o vás a o vašich problémech by zjednodušilo moji odpověď. Ve vašem případě pojem „břich“ neznamená nic zanedbatelného.

    Navíc, když si někdo stěžuje na bolesti břicha, tak tím většinou myslí bolesti uvnitř. Může jít o poruchu zažívání, žlučníkové problémy, bolesti vycházející od slinivky břišní a existuje mnoho jiných možností. Ve vašem případě si ale nejsem jistý, zda nemyslíte bolesti v místě vpichu inzulínu.

    Podávání inzulínu zpravidla nevyvolává žádné zažívací potíže ani problémy s vnitřními orgány či ve střevě. Pokud tedy máte na mysli skutečně bolesti břicha „uvnitř“, tak pokud to nepřejde brzy samo, měl byste požádat o vyšetření lékaře. Mohla by se nabrat orientační biochemie, krevní obraz a provést vyšetření ultrazvukem.

    Máte-li na mysli bolesti v místě vpichu inzulín, tak byste potřeboval poučení od vašeho lékaře či sestry, kam všude inzulín můžete aplikovat. Obecně se u pacientů se 4 denními dávkami doporučuje podávání do vybraných míst na břiše, do ramene, do horní zevní části hýždí, někdy i do stehem. Injekce by neměla být provedena nikdy na stejné místo, doporučuji odstup alespoň 2 cm. Nejlepší je, když se inzulín aplikuje třeba 3 týdny jenom do břicha, 3 týdny do paží, 3 týdny do hýždí, a pak se zase vrátíte k tomu břichu.

    Pokud má někdo vysoké dávky inzulínu (třeba nad 60 j. denně), doporučil bych inzulín více koncentrovaný, dnes takové jsou k dispozici.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je možná porucha erekce při užíváni 1x denně inzulín a i po užití tablet na podporu erekce není výsledný efekt..., který byl před užíváním inzulínu asi 2 měsíce. Děkuji.
    věk: 70 let výška: 177 cm váha: 103 kg

    Odpověď

    Milý Jaroslave, dříve než vám odpovím přímo na váš dotaz, doporučuji vám podívat se na naše předchozí odpovědi na podobný dotaz ZDE.
    Inzulín je v podstatě přirozená látka a nevyvolává poruchy erekce. Spíše naopak, u osob, které mají diabetes špatně vyrovnaný a inzulín potřebují, tak jeho správné podávání za určitou dobu poruchu spíše zlepšuje. Já se spíš domnívám, že váš diabetes se postupně delší dobu horšil, a to se mohlo projevit na celkovém zhoršení vašeho zdravotního stavu s důsledky i na erekci. Nyní poruchu připisujete inzulínu, ale bez něj by to bylo možná spíš horší.

    Inzulín ale také může způsobit hypoglykémii, a při ní je erekce prakticky nemožná Doporučuji vám proto, abyste si dobře kontroloval glykémie a případně jste se změřil také před plánovaným dobrodružstvím. Pokud by hodnota byla třeba pod 5,6 mmol/l či případně byste očekával další pokles, tak vám doporučuji napřed sníst malé množství sacharidů nebo 150 ml pomerančového džusu, aby vám to hypoglykémie nepokazila.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, jak zvýšený cukr na začátku těhotenství musí být, aby mohl poškodit plod ? Mám prediabetes a nedaří se mi mít cukr hodinu po jídle nikdy v normě. Většinou je to nad 9,5 Děkuji za odpověď
    váha: 54 kg těhotenství: 6. týden

    Odpověď

    Dobrý den, při měření na glukometru jsou cílové hodnoty glykémie nalačno do 5,3 mmol/l a 1 hodinu po jídle do 7,8 mmol/l, glykovaný hemoglobin do 40 mmol/mol.  Opakované vyšší glykémie mohou už vývoj Vašeho miminka ovlivnit. Pokud máte vyšší glykémie po jídle, zkuste omezit počet sacharidů v jídle (Dietní doporučení | cukrovka). Například omezit přílohy, jíst více masa, zeleniny, vajíčka, nesladké mléčné výrobky, večerní chlebík  apod. Pokud to nebude stačit, měla by se nasadit léčba - v tomto případě inzulín aplikovaný před jídly.  

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zadavala jsem dotaz ohledně glykemie na lacno. Poctivě jsem si doma měřila a měla hodnoty zcela v normě i a odstupy od jídla. Mohl by byt tedy problém i s tím, když jdu na odběr k MUDr po 10-11 hodinách od posledního jídla? Chodím spát kolem 22 a odběry jsou ráno v 8-9. Posílají se pak do laboratoře po 9’hodině. Muže i to zkreslit výsledky? Děkuji moc
    věk: 36 let výška: 168 cm váha: 66 kg těhotenství: 17. týden

    Odpověď

    Dobrý den, u těhotné, která nemá poruchu metabolismu glukózy, by lačná glykémie neměla stoupat pokud bude delší dobu lačnět. Delší doba lačnění by Vaše výsledky neměla zkreslit. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, při odběru krve jsem měla glykemii 5,6. Musím tedy na kontrolní odběr. Od te doby si doma měříme cukr a hodnoty mam dobre. Do 5,2 i po jídle. Ale ráno jsem si měřila na lacno a měla jsem 4,3.. to bylo asi 11 hodin od posledního jidla. Pak jsem ještě nejedla a po pohybu jsem to zkusila ještě jednou a měla jsem 6,1 .. asi 12,5 hodiny po posledním jídle a pila jsem jen vodu. Jen jsem teda ucucla ještě mléka, které jsem dávala dítěti na snídani. Ale to byl lok. Mohl by to byt problém, nebo spis uz tělo jelo ze zásob? Ten první odběr u MUDr jsem měla taky po více jak 12 hodinách od jídla. A pohybu ráno. Zároveň jsem den předtím jedla hodně sladkého, na které normálně nejsem zvyklá. Děkuji moc
    věk: 36 let výška: 168 cm těhotenství: 16. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    na screening na těhotenskou cukrovku byste měla jít ráno nalačno po 8 hodinovém lačnění. Můžete pít pouze vodu nebo nesladký čaj. Jinak mohou být hodnoty zkresleny. Odběry musí být provedeny ze žíly, měření na glukometru slouží pouze pro domácí kontrolu hodnot cukru. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Byla mi v 7. týdnu zjištěna hladina 5.5, pak jsem se snažila vynechat cukry, ale na kontrolním testu v 12. týdnu byla hladina 5.3. Půjdu do poradny, ale nejdříve za týden a teď si čtu doporučení pro těhotenskou dietu a jde mi z toho hlava kolem. Nepřišla jsem na to kolik vlastně můžu pomalých sacharidů. A hlavně mám problém, že mám pocit, když si dám jídlo, ze mě neustále pálí žáha a mám už po hodině hlad. To se snažím si poslední 2 dny hlídat složení jídla, dle doporučení, co jsem na stránkách našla. Mohlo byste mi poradit? Děkuji Zuzana
    věk: 36 let výška: 167 cm váha: 65 kg těhotenství: 13. týden

    Odpověď

    Dobrý den, věřím, že je to pro Vás najednou spousta informací. Nemějte ale strach, v diabetologické poradně Vám vše vysvětlí. Počet sacharidů za den doporučujeme maximálně do 200g sacharidů/den. Doporučujeme jíst častěji (cca 5-6x denně), menší porce. Je potřeba pár dní vydržet, než si na to Vaše tělo zvykne. Pokud máte hlad, můžete navýšit potraviny, které mají málo sacharidů - zelenina, maso, vejce, nesladké mléčné výrobky, večerní chlebík. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, před 2 týdny jsem podstoupila OGTT v nemocnici. Odběr byl proveden z kapilární krve - z prstu, při odběru mi sestřička nemohla najít žílu a oznámila mi, že mě nebude trápit a odebere krev z prstu. Bohužel jsem nevěděla, že jsou po takovém odběru zkreslené výsledky a mám odmítnout. Hodnota na lačno byla 5,4, nicméně i tak mi dali vypít glukozu. Po hodině 10,2 a po dvou hodinách 7,0. Doufala jsem, že mě moje gynekoložka pošle na test znovu, ale řekla mi, že ji to stačí a byla jsem odeslaná na diabetologii do stejné nemocnice. Moje gynekoložka mi okamžitě zakázala všechno sladké, přílohy, sladké pití,...O pár dní později jsem byla objednaná na diabetologii. Odebrali krev, tentokrát z žíly, hodnota byla 3,7 před obědem. Na snídani jsem měla pouze sýr a pila jsem čistou vodu, dny předtím jsem omezila pouze sladké. Není tato hodnota po vysazení cukru příliš nízká? Ve zprávě mám Hba1c 33 mmol/mol, v moči jsem nikdy cukr neměla. Po tomto vyšetření mi byla diagnostikovaná těhotenská cukrovka, dostala jsem glukometr, mám nasazenou dietu. Na večeři jsem si dala těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou s kousky slaniny, sladké pití - zajímala mě hodnota cukru po jídle, které mám zakázané. Po hodině od jídla jsem pomocí glukometru naměřila 6,2. Zatím jsem od začátku těhotenství přibrala 7kg.Je opravdu nutné držet dietu? Samozřejmě mám strach o miminko, ale hodnoty mám podle tabulky, kterou jsem dostala v pořádku a nerada bych se v těhotenství trápila zbytečně. Myslím, že miminku více škodí strach a stres, který prožívám. Je možné na základě takových hodnot stanovit gestační diabetes? Mám se případně obrátit na jiného lékaře, který mi dá žádanku na další ogtt? Cítím se úplně v pořádku. Moc Vám děkuji za odpověď.
    věk: 24 let výška: 173 cm váha: 86 kg těhotenství: 28. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    OGTT musí být provedeno ze žilní krve a glykémie by měla být vyhodnocena standartní metodou v laboratoři. Ke screeningu nelze použít glukometr. Ten slouží pouze k orientačnímu měření. Není tedy vůbec jisté, jestli těhotenskou cukrovku máte. Pokud byste těhotenskou cukrovku opravdu měla, tak sladké nedoporučuji. Opakované vyšší glykémie by pak mohly ohrozit Vaše mimiko. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Poznámka redakce:

    Diagnostika tzv. těhotenského (gestačního) diabetu se opírá o doporučení České diabetologické společnosti. Diagnostická kritéria naleznete v přehledném provedení na našem webu v rubrice TĚHOTENSKÁ CUKROVKA – diagnostika.

    Standardně se má při orálním glukózovém testu odebírat žilní krev, jak již bylo zmíněno. Obecně platí, že v kapilární krvi bývají hodnoty glykémie o něco málo vyšší než v krvi žilní, zhruba o 0,2 – 4 mmol/l, podle výše glykémie. Měření má být provedeno ve standardní laboratoři a nikoliv pomocí osobního glukometru. Glykémie na lačno pro účely posouzení přítomnosti diabetu či porušené glukózové tolerance se má vyšetřovat ráno po celonočním lačnění (minimálně 8 hodin lačnění).

    Normální hodnoty glykémie v žilní plazmě během oGTT po 75 g glukózy v těhotenství jsou
    nalačno < 5,1mmol/l
    za 1 hodinu po zátěži < 10,0 mmol/l
    za 2 hodiny po zátěži < 8,5mmol/l

    Diagnóza GDM je stanovena, je-li aspoň jedna hodnota v testu patologická.

    Ve zprávě máte rovněž uvedenou hodnotu glykovaného hemoglobinu Hba1c 33 mmol/mol. Teprve u HbA1c ≥ 48 mmol/mol se jedná o zjevný diabetes mellitus v těhotenství, navíc hodnoty HbA1c do 45,0 mmol/mol tři měsíce před koncepcí jsou považovány pro graviditu za optimální.

    Vy jste tedy podstoupila skríningové vyšetření za nestandardních podmínek. Byly vám zjištěné trochu vyšší hodnoty, které již mohou spadat do kategorie těhotenské cukrovky. Lékařka vám správně doporučila mírnou dietu a občasné měření glykémií, abyste nejen chránila své dítě, ale také sebe před zbytečným nárůstem hmotnosti a rizikem, že se vaše glukózová tolerance bude dále zhoršovat. To by vás nemělo nijak zvlášť stresovat, ale spíše uklidnit, že děláte to, co je správné.

    Dle našeho názoru máte ale nyní možnost se s tímto doporučením nespokojit a dát si vyšetřit glykemickou křivku ještě jednou, tentokrát již standardně, abyste podle stanovených tabulek přesně věděla, do jaké kategorie zapadáte.

    Pokud si ale budete občas měřit glykémie na lačno i po jídle glukometrem, tak nejlépe poznáte, zda se glykémie zlepšují nebo zhoršují a zda je k tomu potřeba přijímat další opatření. Tzv. diabetická dieta je v podstatě ta nejzdravější dieta, která nikomu neuškodí. Chrání před zbytečným nabíráním váhy, přispívá k normální hladině krevních tuků, chrání před vznikem vysokého krevního tlaku, aterosklerózy apod. A dítěti může také jenom prospět.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, strýc má cukrovku 2.typu (77 let,váha 63, výška 167 Má otázka zní, kolikrát denně by měl jíst? Vstává kolem 8 hod. ale snídá až v půl 12, dle mého názoru je to špatně, jelikož pak obědvá kolem 14 hod a večeří kolem 21.hod. Myslím si, že by měl jíst více pravidelně tzn. snídaně alespon do 10 hod., oběd kolem 14.hod a večeře nejdéle kolem 20.hod. Ráda bych mu ukázala názor na tuto situaci od odborníka. Má i názor, že by mohl jíst i jen 2x denně, což mi přijde pro diabetika nesprávné. Děkuji za odpověď Simona
    výška: 167 cm váha: 63 kg

    Odpověď

    Milá Simono, zásadním nedostatkem vašeho dotazu je, že vůbec nepíšete o tom, jak strýcův diabetes probíhá, jaké jsou výsledky a čím je strýc léčen. Protože je štíhlý, tak se nemusí jednat o typický diabetes 2. typu s inzulínovou rezistencí a možná je dokonce léčen inzulínem.

    Obecně platí, že pacienti s diabetem 2. typu nemusejí jíst více než 3x denně a mnohdy opravdu postačuje i jídlo 2x denně.

    Více porcí se zařazuje většinou u osob léčených inzulínem, protože účinek inzulínu podávaného k jídlu může přetrvávat déle a u někoho by mohl vést k hypoglykémii za několik hodin po jídle. Nicméně ani toto s moderními inzulíny již nemusí platit.

    Myslím, že 3 jídla denně mohou vašemu strýci postačovat, jen by měla mít správné složení a neměla by vést k vysokým hodnotám za 1 hodinu po jídle. Dovedu si představit, že vhodně volená jídla jen 2x denně by mu také mohla stačit, když mu to tak vyhovuje. Zbytečné svačiny vedou někdy jen k obezitě. Samozřejně životnímu rytmu by měla být uzpůsobeny i antidiabetická léčba.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, tenhle můj dotaz asi někde zapadl, posílám tedy pro jistotu znova a předem děkuji za odpověď: Dobrý den, mám dva dotazy týkajících se jídelníčku 13letého diabetika Matěje (DM 1. typu). Cukrovka mu byla diagnostikována 8/2020 a k vyhovujícímu jídelníčku se s jeho mámou ještě pořád nedobrali (v nemocnici ale základní edukaci samozřejmě dostali). Na jaře 2020 Matěj vážil cca 65 kilo při výšce asi 162cm, teď při 168cm váží 73 kilo a v téhle váze se necítí komfortně. Jde o to, jak mu správně sestavit jídelníček. Od lékařky má předepsáno 200g sacharidů denně. Když vycházím z doporučení, že třetinu denního energetického příjmu by měly tvořit tuky a s bílkovinami by se to nemělo přehánět, vychází mi na těch 200g sacharidů zhruba 70g tuků a max 100g bílkovin (nebo spíš míň), neboli asi 1.850 kcal. Podle Matějova procenta tělesného tuku 17% mi vychází jeho BMR asi 1.650 kcal. Pro dospělého člověka, který se chce zhubnout, by mi těch 1.850 kcal (200g S, 70g T, 100g B) přišlo tak akorát, ale Matěj je dítě a roste. Jak tedy, prosím, sestavit z hlediska makroživin i celkového příjmu energie jeho jídelníček tak, aby zdárně rostl, ale nadměrně nepřibíral, resp. trochu se zhubl? Jako obecné doporučení DACH jsem dohledala hodnotu 2.700 kcal denně, to by ale znamenalo, že by paní doktorka Matějovi musela předepsat víc sacharidů a asi trochu upravit dávkování inzulinu. Co se týče pohybu, tak teď kvůli covidu nemá pravidelné fotbalové tréninky, trochu se hýbe, ale žádná velká sláva. A ještě jedna věc – množství přijímané vlákniny: podle vzorečku by jí Matěj měl denně sníst 13+5gramů. Kdyby ale do jídelníčku zařazoval luštěniny, zeleninu (s jejíž konzumací nemá problém), ovoce a pečivo z chlebové nebo celozrnné mouky, určitě by se dostal nad tuto hranici. Myslíte, že vyšší příjem, třeba kolem 25g denně, by byl spíš přínosný, nebo by už toto množství mohlo zhoršit vstřebatelnost některých živin? Předem děkuji za odpověď.
    věk: 13 let výška: 168 cm váha: 73 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    podle růstového grafu trpí chlapec opravdu obezitou, tzn. že jeho poměr výšky a váhy sahá nad 97. percentil. Bohužel více vám neporadím, protože jsem neviděla chlapcův jídelníček (jestli svačí, zajídá hypoglykémie, má druhé večeře, jaké pije tekutiny...), neznám jeho příjem před změnou, míru pohybové aktivity ani glykémii či HbA1c. Možná by ze začátku stačilo ubrat na matematice a řídit se selským rozumem. Jídlo není věda, přestaňte se tolik stresovat a zkuste jednoduše omezit kalorická jídla a vykonávat nějaký vhodný pohyb i v karanténě. Myslím, že pohyb by to lehce zachránil. 

    Pokud na to ovšem chcete jít tak, jak píšete, určitě oslovte nutričního terapeuta, který vám pomůže se v problematice zorientovat.  

    V publikaci DACH jste správně dohledala, že by měl chlapec vzhledem ke svému věku přijmout asi 11200kJ a 0,9 - 1,2g B/ 1 kg IDEÁLNÍ VÁHY.  Podle růstového grafu - hmotnost/ výška by měl mít chlapec alespoň na 90. percentilu asi 66 kg. Tedy určitě by neměl konzumovat 100g bílkovin denně.

    Chlapec by potřeboval dlouhodobou péči od spolupracujícího teamu obezitolog- diabetolog - nutriční terapeut. Jedno takové vhodné pracoviště je např. VFN, Karlovo náměstí, Praha 

    Již teď je pro chlapce jeho nové onemocnění velká psychická zátěž, smiřuje se s celoživotní diagnózou, začíná u něho puberta, učí se aplikovat inzulín, počítat sacharidy, bojí se hypoglykémií. Netrápila bych ho ještě detailním počítáním kalorií. Myslím, že důsledná edukace ohledně vhodného výběru potravin a pohybu by byla i z dlouhodobého hlediska výhodnější variantou.  25g vlákniny chlapci neuškodí. 

    Seznam ambulancí - Česká asociace nutričních terapeutů (cant.cz)

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jmenuji se Adéla a je mi 20 let. Vážím n +- 67kg a měřím 179cm. Poslední dobou na sobě pozoruji špatnou citlivost na inzulin, chtěla bych zkusit lowcarb dietu, jen nevím jak začít. Denně sním něco okolo 130g sacharidů. Pocit hladu nemám, jím dost zeleniny.
    věk: 21 let výška: 179 cm váha: 66 kg

    Odpověď

    Dobrý den Adélo, 

    130 g sacharidů/ den je již považováno za LC dietu. Pokud chcete změnit jídelníček, bylo by nejrozumnější dohodnout si konzultaci s odborníky. Věřím, že většina nutričních terapeutů  poskytuje i konzultace po internetu. 

    Seznam ambulancí - Česká asociace nutričních terapeutů (cant.cz)

    Jistě byste si zasloužila detailní rozbor jídelníčku, díky kterému se můžete dozvědět, zda a jakou chybu ve stravování děláte.  O lowcarb pro diabetiky jsem detailně psala zde: Nízkosacharidová dieta pro diabetiky | O cukrovce

    Ohledně inzulinorezistence se poraďte se svým diabetologem. Já takto na dálku mohu jen a jen doporučit pohybovou aktivitu. Troufám si říci, že v této koronavirové době máme všichni snížený energetický výdej a s tím spojené zdravotní komplikace.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    po jídle s aplikací inzulínu klesne po dvou hodinách hladina glykémie např. na hodnotu 9 a obvykle dále klesá, někdy ovšem, neočekávaně, naopak vzroste např. až na hodnotu 11 a více. Jsem diab. II.st. Jirka
    věk: 73 let výška: 180 cm váha: 100 kg

    Odpověď

    Milý Jirko, tady je obtížné poradit. Hodně záleží, jakou glykémii máte ještě před jídlem a také na tom, kolik toho sníte, zejména kolik sacharidů. Jednak by bylo dobré, kdybyste si glykémie sledoval více, to znamená před jídlem (a je-li hodnota vyšší, měl byste přemýšlet proč a snažit se tomu napříště předcházet) i po jídle, a dále, abyste znal složení svého jídla a věděl, kolik asi inzulínu před jídlem potřebujete na každých 10 g sacharidů. O tom byste mohl dočíst např. i na našem webu, nebo na stránkách Centra diabetologie IKWM (www.ikem.cz), kde je také řada edukačních materiálů pro pacienty. Množství sacharidů v dietě by ve vašem případě nemělo být příliš velké (řídit velké těžké auto je obtížnější, než auto menší a lehčí). Myslím, tak maximálně 200 g sacharidů denně, ale možná i méně. Měl byste vědět, že např. na každých 10 g sacharidů budete potřebovat podat před jídlem třeba 1,2 j. inzulínu (je to individuální, u každé osoby jinak), na 40 g tedy byste pak potřeboval asi 5 j. Ale započítat musíte sacharidy opravdu všechny, tedy i ty, co jsou např. v omáčce, v zavářce do polévky apod.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím poradit . Před dvěma dny mi dovezli babičku. Snažím se hledat správní sestavu jídelníčku.Nejsem si jistá s porci přílohy.
    věk: 85 let výška: 148 cm

    Odpověď

    Dobrý den,

    tento odkaz by Vám mohl pomoci s přípravou stravy pro Vaši babičku.

    https://www.cukrovka.cz/rozliseni-diet-dle-mnozstvi-sacharidu-ve-strave

    Dále můžete nahlédnout do naší rubriky Životospráva, kde jsou rozepsané konkrétní recepty, včetně obsahu jednotlivých živin. Posílám rovněž odkaz:

    https://www.cukrovka.cz/recepty-diabetika

    S přáním hezkého dne,

    (odpovídá Mgr. Petra Jandová, Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
