Poradna

Obecné

316 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den mám rakovinu prsu s metastázemi ve skeletu. Paliativní léčba etruzilem a xgewa. Předoperační vyšetření ukázalo cukr 8 na lačno tak jsem skončila na diabetologii kde mi předepsali stadamed. Onkoložka nechce abych zhubla a diabetoložka to doporučuje. Nevím čím se řídit a co správně jíst. Jana

    Odpověď

    Milá Jano, přidružený diabetes může zhoršovat průběh každého onemocnění, a proto je dobré se tomu rovněž věnovat. Máte celkem přiměřený stav výživy, a tak souhlasím s paní onkoložkou, že snaha o hubnutí není na místě. Spíše byste měla dbát na racionální stravu odpovídající běžné zdravé výživě, tedy mimo jiné bez nadbytku sacharidů (doporučuji 180 – 200 g/den), bez zbytečného volného cukru. Metformin je dobrý lék a neměl by mít interakci s ostatními přípravky, které užíváte. Držel bych se dávky asi 2x 850 mg.

    Bude ale pro vás dobré, když si pořídíte osobní glukometr a glykémie si občas budete sama kontrolovat. Hodnota 8 sama o sobě není příliš vysoká, ale není jasné, tak to je po jídle. Asi by se hodilo otestovat také glykovaný hemoglobin. Pokud by vám tato léčba nepostačovala a vy byste zbytečně nepřibírala na váze, tak bych pak jako další krok doporučil jednu dávku dlouze působícího inzulínu. Za nedostačující léčbu bych po asi 3 měsících léčby považoval glykémie na lačno nad 7 mmol/l a po jídle nad 10 mmol/l (1-2 hod.), glykovaný hemoglobin nad 50 mmol/mol. Inzulín je přirozená látka a v malém dávkování nemůže být nijak škodlivý, pokud by bylo třeba léčbu zintenzivnit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jaká jsou možná vyšetření při častém močení. Bakteriologii byla v normě a na ultrazvuku městnání moči nenašli. Co mohu očekávat dál za vyšetření? Děkuji Barbora

    Odpověď

    Milá Barboro,

    Váš dotaz je opravdu stručný a odpovědí by mohlo být nepřeberně. To nemůžete svoje problémy popsat trochu blíže?

    Takto vám uvedu jen některé běžné příčiny:

    Špatně léčená cukrovka.

    Diabetes insipidus – vzácná hormonální porucha, při které pacienti špatně koncentrují moč, která je velmi řídká a je jí mnoho (třeba 10 l). Je to provázeno odpovídajícím pitím.

    Používání diuretik.

    Onemocnění ledvin s porušenou koncentrační schopností.

    Onemocnění močového měchýře či močové trubice. Nejčastěji jde o záněty, může jít také o kamínky v měchýři.

    Neschopnost udržovat moč – inkontinence. Může být v souvislosti se špatnou inervací, porušením svalstva svěrače hrdla močového měchýře, u gynekologických poruch, po ozařování aj.

    Psychické poruchy.

    Nadměrné pití.

    Prochlazení.

    Tzv. dráždivý močový měchýř.

    Močové infekce: asi nejčastěji.

    Pokud močíte často a pálí vás přitom v podbřišku, tak bych si tipnul na močovou infekci, a to i v případě, že máte nález negativní. Dala by se zkusit léčba antibiotikem.

    Jinak byste asi měla absolvovat gynekologické a případně urologické vyšetření.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Prosím je možné se k vám objednat?

    Odpověď

    Dobrý den,

    jsme internetový portál a nevlastníme diabetologické ordinace. Doporučuji obrátit se na takto specializovanou ordinaci v blízkosti Vašeho bydliště. Zkuste se podívat na internet, například zde https://www.navstevalekare.cz/lekari.html?params=diabetolog--diabetologie-s51010/-kraj-k

    S přátelským pozdravem

    PharmDr. Rostislav Šimek

    redakce cukrovka.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, bylo mi zjištěno z krevního rozboru zvýšené množství cholesterolu, celkový cholesterol 5.2 mmol/l , HDL_chol 1.64 mmol/l , LDL_chol 3.2 mmol/l. Měl bych na to brát už nějaké prášky? DM1 15 let, je mi 24, nynější kompenzace Hba1c 44 mmol/mol. Slávek

    Odpověď

    Milý Slávku, máte velmi dobré vyrovnání diabetu a hladiny cholesterolu jsou prakticky v normě. Normy se postupem času zpřísňují, takže ta hodnota celkového cholesterolu 5,2 mmol/l je už možná označována jako lehce zvýšená. Naopak HDL cholesterol (lidově „ten prospěšný“) je zcela v normě a ten „škodlivý“ LDL-cholesterol také. Vedou se určité spory, zda by diabetici měli užívat nějaké léky na snížení hladiny cholesterolu jakožto riziková skupina a při ještě normálních hladinách. Efekt ale není zatím prokázaný. Myslím tedy, že žádné léky na úpravu hladin cholesterolu nepotřebujete a že vše je v pořádku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem obézní a v poslední době mám stále sucho v ústech, pořád musím pít a v důsledku toho močit. Také mám často cítím nevolnost. Moje životospráva je dlouhodobě tragická, živím se v podstatě jen sladkostmi, zmrzlinou, protože je mi neustále horko. Normální oběd jsem už nejedla tak rok. Pohybu mám hodně, jsem v důchodu, tak denně nachodím minimálně 15 km. Mohu si nějak sama zjistit, zda nemám ze špatné životosprávy cukrovku, abych nemusela v dnešní vypjaté době k lékaři ? Je možné zjistit cukrovku 2. typu z moči pomocí diagnostických proužků z lékárny ? Samozřejmě kdybych zjistila, že je zde na cukrovku podezření, ihned bych navštívila lékaře.

    Odpověď

    Milá Aleno, Vy píšete jako do učebnice o cukrovce pro pacienty. Přesně takto se totiž popisují příznaky diabetu 2. typu, když jsou zanedbány. Máte nadváhu, jíte hodně sacharidů, hodně močíte, máte žízeň, cítíte se unavená.

    Pravděpodobnost, že máte cukrovku, je veliká.

    Léčba diabetu zahrnuje nejen nějaké léky, ale také podrobné poučení pacientů a úpravu jídelníčku. To všechno může zajistit obvodní lékař nebo diabetolog. Vy byste určitě měla lékaře navštívit. Budete-li totiž opatrná, nosit roušku a mýt si pečlivě ruce před každým jídlem a pitím a nesahat si neumytýma rukama do obličeje, tak vám koronavirová infekce hrozí velmi málo. Problémy s diabetem vás na rozdíl od toho neminou, pokud něco brzy nepodniknete.

    Jinak byste mohla najít bohaté poučení jak se chovat a také co jíst i na našich stránkách.

    Pokud byste trvala na tom, že se vyšetříte sama, tak můžete:

    1. Nejlépe koupit si osobní glukometr a diagnostické proužky
    2. Koupit si testovací proužky na moč, ke kterým nepotřebujete přístroj. Je to ale méně přesné. Cukr v moči bývá až při dost zvýšené glykémii. Tu vy ale asi máte, takže pro začátek by to mohlo stačit. Glukometr je ale mnohem lepší, používání není složité, jen určité zaučení by bylo dobré.

    Prozatím omezte v jídle přílohy jako jsou chléb, brambory, knedlíky, rýže apod. Absolutně nejezte jídlo s volným cukrem (zmrzlina, sladké pití, cukrovinky atd.). Dostatečně pijte. A jdete k lékaři!


    Poznámka redakce:

    Pro testování glukózy v moči lze pořídit v lékárně například testovací proužky DiaPhan. Jsou určeny pro testování dvou základních parametrů, kterými jsou glukóza a ketony

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

157 dotazů

  • Dotaz

    Beru Jentadueto

    Odpověď

    Milá Jano, v současné době je nabídka léků na diabetes 2. typu široká a je možné individuálně vybírat podle toho, který lék je vhodný pro určitého pacienta například s ohledem na obezitu nebo naopak spíše normální výživu, stupeň poruchy, přidružená onemocnění apod. Dá se říci, že všechny léky jsou dobré, jsou dobře vyzkoušené.

    Jentadueto je kombinovaný přípravek obsahující základní lék metformin, k němuž je přidán linagliptin. Je to lék dobře účinný, bezpečný a vhodný. V případě potřeby je možné k němu přidávat i další léky včetně inzulínu.

    Jinak pokud pacientovi vysloveně nechybí jeho vlastní sekrece inzulínu, jsou nejlepšími léky dieta a pohyb.

    Pokud je vyrovnání vašeho diabetu dobré, není důvod opouštět Jentaduetto. Pokud by byla potřeba léčbu zintenzivnit a nestačily bo k tomu dietní a pohybová opatření, mohla byste dále dostat např. Některý z gliflozinů, které brání zpětnému vstřebávání glukózy z primární moči zpět do organismu, nebo analog GLP-1. Vy jste ale poměrně štíhlá, a tak by pro vás možná pak byl jako další lék vhodný spíše inzulín.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den mám cukrovku II. typu 24 let. Mám Apidru 14-10-10, Toujeo 50 na noc. 2x denně tabletky, které mi diabetožka několikrát změnila/ Siofor, Metformin, Vipdomet/. Mám pocit, že nejlépe mi seděl Vipdomet, ale minulý týden při poslední návštěvě u dr. mi řekla, že už mi Vipdomet psát nemůže, když si píchám inzulín, protože mi ho pojišťovna neproplatí a dala mi zpět Metformin. Zajímalo by mě, jestli je to pravda s tím Vipdometem. A ještě druhý dotaz, před zjištěním cukrovky jsem měla asi 3 roky předem zánět žlučníku a s tím i zánět slinivky, žlučník odebrán po utišení zánětu slinivky. Nemohu mít tím pádem diabetes I. typu ? Mám sice nadváhu, ale vzhledem k tomu zánětu slinivky ? Jak se to vlastně zjistí zda jde o 1. nebo 2. typ ? Cukrovka mi byla stanovena asi 3 roky po zánětu. Děkuji Martina

    Odpověď

    Milá Martino, Vipdomet je kombinovaný přípravek, který obsahuje látky metformin (tedy totéž, co je v Sioforu či Metforminu) a alogliptin. Tento kombinovaný lék se používá k léčbě diabetu 2. typu u pacientů, kterým dodržování diety a cvičení v kombinaci s metforminem nestačí k dobré léčbě.

    Vipdomet je možné používat společně s inzulínem, lék ale může předepsat jen lékař specializovaný na diabetologii, endokrinologii či vnitřní lékařství, tedy nikoliv obvodní lékař. Jinak by to pojišťovna nehradila.

    Z mého pohledu je pro vás nejdůležitější dietní omezení. Zejména byste měla omezit kalorický příjem a množství sacharidů v dietě. Druhým krokem je ten metformin, který užíváte. Když pak ani to nestačí, je možné přidat ještě ten alogliptin (ve Vipdometu), když ale ani to není dost, pacient potřebuje inzulín. Proti inzulínu je ale ten alogliptin jen takové „lízátko“ a prakticky už pak nedává moc smysl, i když neuškodí. Já bych osobně doporučoval přehodnotit vaši dietu (jste značně obézní, a to je špatné jak na diabetes tak na riziko další příhody zánětu slinivky). Udržovat váhu vám může pomoci ten metformin – a hlavně, zlepší citlivost vůči inzulínu.

    Na druhou otázku vám odpovím takto: zánět slinivky břišní (pankreatu) může vést k poškození nejen trávicí části tohoto orgánu, ale také k poškození buněk, které tvoří inzulín. V těžkých případech může akutní pankreatitida vyústit v diabetes, kdy je nutné podávat inzulín. Není to pak tzv. diabetes 1. typu, ale tzv. druhotný diabetes, vyvolaný poškozením slinivky. Ve vašem případě jste asi dlouho již měla diabetes 2. typu. Ten je vyvolán zejména malou citlivostí vůči inzulínu, ale klinicky se projeví teprve tehdy, když množství inzulín produkujících buněk již nestačí tuto malou citlivost vyrovnávat. Vám po tom zánětu část beta buněk produkujících inzulín zanikla, a tím se váš diabetes zhoršil. Nyní ale máte určitě část beta buněk zachovaných. Kdybyste zhubla, možná by vám to stačilo i k tomu, abyste snížila dávky inzulínu nebo dokonce podávání inzulínu ukončila. Podle všeho ale máte zcela typický diabetes 2. typu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Beru metformin, Fentanil naplasti, godasal, zoloft. Můžu brát Ozampic? Netikova Eva

    Odpověď

    Milá Evo, lék Ozempic můžete brát společně s uvedenými léky. Ozempic má ovšem určitá omezení z hlediska hrazení pojišťovnou. Ve vašem případě je podmínkou, že máte nedostatečně vyrovnaný diabetes, konkrétně glykovaný hemoglobin 60 mmol/mol a více. Je také nutné prokázat, že jeho nasazení povede ke zlepšenému vyrovnání diabetu.

    Nevím pochopitelně, z jakého důvodu berete Fentanyl náplasti. Tento lék ale může vyvolat závislost a má se proto používat opravdu jen ve zcela opodstatněných případech.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 59 let a s diabetem se léčím tabletami. Nejdříve jsem brala Soifor, pak mně to doktorka změnila na Janumet. Ten jsem musela vysadit, a napsala mi Glucophag 1000mg, který beru 2x denně. K tomu mi napsala injekce Trulicity 1,5mg 1x týdně. Vůbec mi po té lečbě není dobře. Změnu mám teprve týden. Děkuji Hanka

    Odpověď

    Milá Hanko,

    Na léčbu vašeho diabetu užíváte moderní léčbu, která má šanci vám pomoci nejen srovnat diabetes, ale také zhubnout. Kromě vašich léků ale jsou pochopitelně základem léčby diabetu nejméně ještě 3 další věci:

    Správně dodržovaná dieta, pokud možno nízkokalorická

    Dostatečný pohyb

    Edukace – tedy vysvětlení a pochopení problematiky a správná motivace.

    Právě ten poslední bod byl přinejmenším částečně opomenut, nebo vám unikl. Trulicity je totiž lék, který má více účinků na diabetes současně a pacienti by o tom měli být podrobně poučeni. Nejen, že stimuluje sekreci vašeho inzulínu, ale také snižuje pocit hladu vnímaný ve vaší hlavě. Lék také ovlivňuje pohyblivost vašeho zažívacího ústrojí, takže zpomaluje vstřebávání sacharidů a informuje mozek o tom, že máte ve střevě jídlo a už byste neměla víc jíst. Právě tento efekt souvisí s určitým, někdy i zpočátku silným pocitem nevolnosti. Před nasazením léčby o tom mají být pacienti poučeni.

    Právě tento pocit pomáhá pacientům držet dietu a zhubnout. Je to také důvod, proč se s léčbou začíná v menší dávce a teprve po několika týdnech se dávka zvyšuje. Nevolnost postupně většinou ustupuje a mírný stupeň většinou pacientům nevadí, protože jsou spíš rádi, že je mlsná nenutí tolik jíst. Jen spíše výjimečně lidé lék netolerují a léčba se musí ukončit. Většinou to je škoda, protože lék většinou opravdu pomáhá.

    Doporučuji vám tedy, abyste ještě vydržela a nespěchala se zvyšováním dávky.


    Poznámka redakce:

    Dlouhodobý cukr 62, jak píšete, neboli také dlouhý cukr, či správně glykovaný hemoglobin má v praktickém životě pro většinu pacientů vyhovující hodnoty mezi 53 – 64 mmol/l. Doporučení České diabetologické společnosti jsou ale poměrně přísná. Podle nich by hladina glykovaného hemoglobinu neměla přesahovat 45 mmol/mol u pacientů bez vážnějších přidružených komplikací.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, leží mi v hlavě Metformin, který užívám u diabetu 1. typu. Nechápu proč? Všude jsem se dočetla, že se používá k diabetusu 2. typu. Mám ho brát dal? Neublíží mi to nějak? Beru ho ráno a večer 1000 mg k Novorapidu (na noc Levemir). Ivana

    Odpověď

    Milá Ivano, metformin je základní lék, který se používá v léčbě diabetu 2. typu. Zlepšuje účinek inzulínu u osob, kteří mají vůči inzulínu sníženou citlivost. Výjimečně se používá i u pacientů s diabetem 1. typu, u nichž předpokládáme také sníženou citlivost, respektive určitý souběh obou onemocnění. To bývá zejména u obézních osob.

    Často se stává, že určitá osoba má diabetes, který svým charakterem připomíná spíše diabetes 2. typu, a je podle toho také léčena. Časem u ní dochází k zániku beta buněk, které produkují inzulín, a tak se mění charakter diabetu, který pak připomíná spíše typ 1. Metformin se může ponechat, pokud je osoba obézní a potřebuje velké dávky inzulínu.

    Vy jste ale štíhlá a tak je pravděpodobné, že metformin nepotřebujete. Je to ale lék bezpečný, takže se určitě nic neděje, když jej užíváte. Poraďte se se svým diabetologem.



     

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Je Dialine tak zázračný, nebo ne a není to podvod na cukrovkáře?

    Josef

    Odpověď

    Milý Josefe, na podobný dotaz jsme v naší poradně už odpovídali opakovaně. Podívejte se proto na naše starší odpovědi viz například dotaz:

    Potravinový doplněk Dialine

    Je na vás, zda takový potravinový doplněk budete chtít kupovat a užívat. Rozhodně není nijak osvědčený a kromě reklamy pro jeho účinnost nesvědčí žádné ověřené údaje. 

    Výrobci spoléhají na to, že pacienti si raději budou kupovat magicky účinný lék, než aby spoléhali na svoji disciplinovanost, vytrvalost a odhodlání něco pro svoje zdraví aktivně udělat.

    Pro léčbu diabetu existuje mnoho osvědčených doporučení, k dispozici je řada osvědčených léků. Někomu ale dělá dobře, když se spoléhá na nějaký kouzelný účinek než na osvědčený, někdy ale náročný postup.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je pro diabetiky vhodný doplněk stravy s obsahem glukosamin sulfatu, chondroitin sulfatu a MSM? Děkuji za odpověď

    Odpověď

    Dobrý den,

    těch přípravků je mnoho, vybíráme tři potravinové doplňky s nejkomplexnějším složením.

    https://www.drmax.cz/max-complex-6-aktiv

    https://www.benu.cz/alavis-maxima-triple-blend-extra-silny-700-g

    https://www.proenzi.cz/produkty/pro-flexibillitu/proenzi-3

    Vaše redakce

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Váš názor

    Odpověď

    Rozhodnutí o zakopupení jakéhokoliv doplňku stravy, tedy i Dialine je pouze na Vás. Vždy ale chtějte znát přesné složení takového doplňku stravy (např. kvůli alergiím), chtějte vidět schválení pro ČR (v ČR se smějí používat jen doplňky stravy, které odpovídají vyhlášce č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin, ve znění pozdějších předpisů), a chtějte znát výrobce, tj. jeho adresu a další podrobnosti (nikdy nevíte co se případně může stát). Pozorně se podívejte na krabičku a na informace, které dostáváte z internetu, důvodem je skutečnost, že informace o doplňcích stravy:

    • nesmí přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo odkazovat na tyto vlastnosti,
    • nesmí obsahovat žádné tvrzení uvádějící nebo naznačující, že vyvážená a pestrá strava obecně nemůže poskytnout dostatečné množství vitaminů nebo minerálních látek,
    • výživová a zdravotní tvrzení se mohou uvádět za podmínek stanovených nařízením (ES) č. 1924/2006

    Z informací, které jsem si přečetl na oficiálních stránkách Dialine jsem dospěl k názoru, že nemám dost informací potřebných k tomu, abych Dialine začal užívat.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Poznámka redakce:

    Doporučujeme podívat se do rubriky Léčivé rostliny a cukrovka, kde naleznete mnoho různých potravinových doplňků vhodných právě u onemocnění cukrovkou, či jako prevenci, s ověřenými popisy obsahových látek i jejich účinků.

    Přípravek DIALINE je také uveden na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv v rubrice Internetové stránky s nelegálními nabídkami neschválených přípravků.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den pane doktore/ paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak je to s dlouhodobým užíváním Diamizinu. Mám DM 2 typu na PAD, dilatační kardiomyopatii a poruchu štítné žlázy. Užívám léky Letrox, Nebilet, Tritace, Furon, VErospiron, Kapidin, Procoralan, Mertenil, Forxiga, Gluhophage 500mg 0-0-1 Diamizin užívám již pár měsíců, cítím se lépe a tak myslím, že má na mě také dobrý vliv. Pravidelně si měřím cukr a kolem 6-7 mám. Manžel také trpí DM stejně jako já, i hodnoty po měření má podobné s tím rozdílem, že někdy po ránu má hrozné výkyvy a cukr si naměří klidně i 17, druhý den ho má už třeba zase na 8-9. Jeho diabetolog mu předepsal Metformin XR 1000mg 0-0-2 a užívání již zmíněného doplňku stravu mu nedoporučil s tím, že je to pouze reklamní tahák, který stejně ani není vhodné dlouhodobě užívat, protože způsobuje kardiologické potíže. Naši diabetologové se prostě jak v dávkování léků, tak v názoru na Diamizin absolutně rozcházejí. Ráda budu vědět Váš názor. S pozdravem Kristina

    Odpověď

    Milá Kristino, ptáte se na můj názor na přípravek Diamizin. Nejsem si jist, zda se ptáte přímo mě, ale když už to tak dopadlo, že se dotaz dostal ke mně, tak vám svůj názor sdělím.

    Nejdříve se ale pořádně nadechnu, 3x se otočím dokola a mezi tím se mi to v hlavě srovná.

    Především vám doporučím velmi hezkou a vstřícnou odpověď na podobný dotaz, která se už na našich stránkách objevila. Nejdete ji zde: CUKROVKA A DOPLŇKY STRAVY

    Nyní můj názor: váš manžel může s klidem užívat Diamizin v běžném doporučeném dávkování. Dělá radost vám a cítíte se po něm lépe, může pomoci i jemu. Pokud ale má ráno někdy poměrně hodně zvýšenou glykémii, nebude na to tento lék stačit. Jako první opatření (kromě již uvedeného Metforminu XR) bych mu doporučil omezit večeře a zejména omezit příjem sacharidů k večeři klidně téměř až k jejich vynechání a samozřejmě nedávat si ani žádnou sacharidovou "druhou" večeři, což se diabetikům druhého typu stále ještě někdy doporučuje. Pokud by ani toto nestačilo, musel by pak dostat nějaký další účinný lék, možná malou dávku inzulínu na noc.

    Diamizin je ale každopádně přípravek pouze podpůrný. K léčbě diabetu rozhodně nepostačuje. Pro vás oba je důležitá dieta s omezením sacharidů a kalorií. Dále byste měli mít v pořádku krevní tlak a hladiny krevních tuků, měli byste se pravidelně každý den pohybovat, a to minimálně 30 minut.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Četl jsem, že výluh či čaj z této rostliny má vliv na snížení hladiny cukru. Na tomto webu o tom není ani zmínka, tak nevím co je pravda. Děkuji za odpověď. Alois

    Odpověď

    Milý Aloisi, bohužel vás zklamu, protože o účincích této rostliny, o jejíž existenci jsem se díky vám dozvěděl, nic nevím. V literatuře jsem zjistil, že působí pozitivně na kde co, včetně na diabetes. Tím se řadí k další asi stovce rostlin, o kterých se tvrdí podobné věci a z mého pohledu považuji za nejdůležitější, aby se člověk nemohl takovou látkou otrávit.

    Rostlinu může pěstovat, kdo chce, a zodpovědnost za případné poškození při jejím požívání pak nese jen a jen pacient. Dost podobně je to i s různými kapkami z této rostliny připravenými. Jedná se o doplňky stravy, které nemusejí být nijak testovány.

    Já tedy věřím, že se jedná o látku bezpečnou, ale stejně bych vám ji nedoporučoval.

    Proč nevěřit zdravému rozumu? Základem léčby diabetu 2. typu je prostě dieta a pohybový režim. V tom má většina lidí veliké rezervy, jenomže to dá námahu a starost.

    Kromě toho je k dispozici řada osvědčených léků, které byly náležitě testovany v laboratoři, na zvířatech a nakonec na tisícových souborech lidí.

    Věřte, že pokud nějaká rostlina má skutečně léčivé účinky, vědci si toho všímají, příslušnou látku v ní obsaženou zkoumají a když je nadějná, experimentálně ji využijí a později otestují.

    Tím nechci nikomu kazit radost ze zelené lékárny. Mělo by to pak být alespoň chutné a působit radost. Je možné, že Kalisie mezi takové sympatické rostliny patří, a já poprosím pana redaktora, aby pro vás sehnal ještě nějakou odbornější odpověď od někoho, kdo se v rostlinách vyzná lépe.


    poznámka redakce:

    Po konzultaci s PharmDr. Alicí Sychrovou, odbornicí z Ústavu přírodních léčiv z oddělení farmakognozie a fytochemie FaF VFU Brno jsme zjistili, že relevantní vědecké studie o této rostlině neexistují. Autority typu (EMA – European Medicines Agency), nebo uznávané učebnice se o ní rovněž nezmiňují. Dostupné informace jsou na hobby webech a slibují účinky v neověřených indikacích, proto její užívání vzhledem k nedostatku informací nedoporučujeme.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobry den mam 25let dia diky bohu zatim ledviny ok lehke poskozeni nervu lehka retinopatie (1.stp.) glykovany mam 56 bohuzel posledni dobou se mi tak 2x do tydne stane, ze mam treba 2x denne glykemii nad 18 nekdy dokonce 24 nekdy je to zalomenou kanylou, nekdy netusim mam obrovsky strach ze me tohle brzy zabije... jak moc je hyperglykemie nebezpecna v teto frekvenci? budu ted merit opravdu snad 6x denne! Jarmila

    Odpověď

    Milá Jarmilo,

    Jste evidentně starostlivá, takže vám spíše doporučuji, abyste brala takové situace s klidem. Vzestup glykémie je potřeba včas zjistit a snažit se mu předejít. Málokdy to přijde jen tak samo od sebe. Většinou v tom vězí třeba i lehce nadměrný přísun sacharidů, nedostatečný bolus nebo předchozí hypoglykémie. Může jít také o zalomenou kanylu, ale to byste pak většinou viděla po jejím odstranění. Někdy to způsobí i drobné krvácení v místě kanyly, kde se pak inzulín špatně vstřebává. I tak si ale myslím, že v praktickém životě se občasné vysoké glykémii nevyhnete. Chybou je ale v ní setrvávat, nic s tím nedělat, nebo dokonce se i najíst jen proto, že jídlo je právě hotové.

    Jako první bod vám navrhuji pečlivě zkontrolovat, zda si správně zavádíte kanyly. Jste velmi štíhlá, a tak můžete mít kanyly příliš krátké (4-5 mm), nebo naopak příliš dlouhé (nad 9 mm). Kanyly by také rozhodně nikdy neměly být zavedeny déle než 3 dny, ale vhodné je měnit již po 2 dnech, a to bych vám nyní doporučoval. Také je možná dáváte stále na stejné místo, což není dobře.

    Jako druhý bod vám schvaluji rozhodnutí měřit se 6x denně. Já osobně doporučuji měřit se z kůže na předloktí, kde to postačuje a je to dostatečně přesné, když se to provádí správně. Vůbec to nebolí, a tak to bývá méně nepříjemné. Jen se to musíte naučit a používat k tomu správnou pomůcku s lancetou, abyste na místo vpichu viděla i ve chvíli, kdy již vpich proběhl, protože když se kapička krve nevytvoří, je třeba chvilku počkat a jemně jí „pomoci“. Jakmile držák kanyly odstraníte, už se s tím nedá nic dělat, protože se na místo vpichu špičkou aplikátoru již netrefíte. A tak to hodně lidí vzdá, jako že to nejde a nemají to rádi i někteří lékaři. Když to ale někdo pak umí, tak jsem ještě nezažil, aby se chtěl znovu píchat do prstů.

    V dnešní době jsou ale pro osoby, jako jste vy, určeny kontinuální senzory glukózy v podkoží. Některé fungují samostatně, ale hlavní 2, které jsou u nás dostupné, fungují buď s pumpami Medtronic nebo Tandem. Po pravdě, nebýt určitých ekonomických regulací, měl by to mít v podstatě každý pacient s diabetem 1. typu, který se je naučí dobře používat. V opodstatněných případech je nyní zdravotní pojišťovny hradí. Je to skvělá věc a přesně pro vás.

    A ještě na závěr: občasné glykémie kolem 20 mmol/l se nelekejte. Není to nic, co bych schvaloval, ale pokud s tím vždy něco rozumného uděláte, neuškodí vám to. Důležitý pro vás je glykovaný hemoglobin, který ve vašem případě ještě ujde, ale měla byste jej zlepšit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v poslední době jsem si všimla, že se mi občas udělá bulička po vpichu bazálního inzulínu do hýždí. zvláště tam, kde je více tuku. jsem ale dost štíhlá, takže toho tuku tam není zas tolik :) Ale trápí mě to. Já se snažím píchat pokaždé jinam, ale vytvoří se to i tam, kde píchám minimálně anebo po delší době. Vlivem toho mám na stehnech již pár hrbolků... nevím, jak tomu zabránit. I když dám novou jehlu, tak se to vytvoří. A nějak to moc nemizí... jednu bouli tam mám už asi měsíc. Nemluvě o lehkých propadlinách na boční straně stehen (připomíná to celulitidu)... Děkuji za odpověď. Klára

    Odpověď

    Milá Kláro, bohužel, váš problém není u pacientů s diabetem výjimečný, i když jeho výskyt i závažnost je mnohem menší, než tomu bývalo před léty. Udávaný jev se zpravidla označuje jako lipohyertrofie, tedy ložiskové zmnožení tukové tkáně. Někdy dochází naopak k úbytku tukové tkáně, což se označuje jako lipodystrofie či lipoatrofie. Poruchy se někdy kombinují.

    Tvorba podobných ložisek se dříve připisovala biologickým příměsím, které bývaly ve starších typech inzulínu, nebo reakci na zvířecí inzulín. Jednalo se převážně o imunologickou reakci v místě vpichu. Případů ale velmi ubylo poté, co se nyní používají pouze vysoce čištěné přípravky, které jsou navíc vyráběné rekombinantní technikou, takže nejsou zvířecího původu. Používají se také inzulíny, které jsou svojí strukturou identické s lidským inzulínem, nebo jsou pozměněné, ale úmyslně. Přípravky jsou pečlivě ozkoušené, aby podobné reakce ve větším měřítku nevyvolávaly.

    Při použití současných inzulínů se vznik lipohypertrofie v místě vpichu inzulínu připisuje metabolickému působení inzulínu přímo v místě vpichu. Inzulín je ve své podstatě růstový faktor a stimuluje tvorbu tukové tkáně. Některé osoby jsou k tomu ale více citlivé a tak určitě existují ještě další faktory, které ke vzniku lipohypertrofie přispívají. Někdy také v místě vpichu může vzniknout malé krvácení, které rovněž hmatáte jako malou bulku nebo kuličku, která se potom během několika dní resorbuje. V úvahu ale připadá také imunologická reakce, která ovšem bývá zpravidla okamžitá. V místě vpichu dochází k zarudnutí, citlivosti a později zatvrdnutí. Někdy také jde na reakci na některou přídatnou složku, která se k přípravku inzulínu přidává ke zlepšení jeho stability či sterility.

    Obecně se doporučuje vyzkoušet následující možnosti:

    Místa vpichu střídejte, a to tak, aby nový vpich byl nejméně 2 cm vzdálen od vpichu předchozího. Přitom používejte určité oblasti, jako např. hýždě, stehna, břicho, ramena, a to tak, že po určitou dobu, např. 3 až 4 týdny se pícháte třeba jen do hýždí (jednou vlevo, jednou vpravo), potom do břicha, pak do ramene, pak případně do stehna. Do první oblasti se potom vrátíte až asi zase po 3 měsících, kdy jsou všechna místa vpichu již naprosto zhojena.

    Používejte ostré jehly a raději je častěji měňte (použití maximálně 3 – 4x).

    Vyhýbejte se místům, kde nahromadění tuku již pozorujete. Injekce do nich někdy méně „bolí“, takže pacienti mohou mít sklon se píchat opakovaně právě do těchto míst.

    Používejte raději častější píchání malých dávek. To platí zejména pro osoby, které nemají 4 denní dávky, ale kombinují dlouho působící inzulíny.

    Stojí za to vyzkoušet jiné typy inzulínu. Dnes je poměrně široká nabídka. Zejména stojí za to vyzkoušet jiný typ dlouze působícího inzulínu.

    Pokud se obtíží nezbavíte, lze také uvažovat o použití inzulínové pumpy a podkožních kanyl.

    Lipoatrofie (úbytek tkáně) může mít spíše imunologicky zprostředkovanou příčinu. Doporučuji i v tomto případě vyzkoušet výše uvedené možnosti, ale někdy je potřeba se poradit s dermatologem či imunologem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Ďakujem za predchádzajúcu odpoveď. Mne ale tie vysoké ranné glykémie nedajú pokoj. V prílohe posielam článok. Pochopila som to správne, že vlastne nie protein, ale tuk je hlavným zdrojom glukózy? Čo z toho potom vyplýva, hlavne čo sa týka stravy? To znamená, že prerušované lačnenie, napr. 18 hodín výrazne pomáha spaľovať tuky? Nemusím sa obávať príjmu proteínu, naopak je ho potreba trochu navýšiť na úkor tuku /samozrejme žiadne enormné množstvo, lebo aj kalórie majú svoj podiel/. Ďalšia otázka je ohľadne sacharidov. Pri low carb stravovaní a IF má veľa ľudí a aj nediabetikov výrazný dawn fenomén. Áno, hormony, periférna inzulínorezistencia... Ale ak som správne pochopila, tak lačnenie a proteín podporujú spaľovanie tukov, potom z toho vyplýva, že tzv. carnivores majú skutočne veľký úspech v remisii diabetu, nehovorím o vyliečení, lebo je jasné, že s príjmom sacharidov sa diabetes zase vráti. Ešte k tomu chirurgovi, toto je na jeho stránke https://obesityunderstood.com/robert-cywes-md-phd/ WHY BARIATRIC SURGERY? SURGERY IS THE WORST THING YOU CAN DO TO FIX THE PROBLEM OF OBESITY OR DIABETES. Yes I said that and I AM AN OBESITY SURGEON. V tomto videu je bariatrický chirurg. Keď som pozrela jeho web, tak som bola veľmi prekvapená. Rozpráva zaujímavo. Áno závislosť na carbs skutočne je, ja sama preferujem chlieb, zemiaky, ovocie... Ale to bolo skôr preto, že to bolo pre mňa dostupné- cena, možnosť či nemožnosť variť, pracovné vyťaženie, to čo sme mali doma... Aj jedlo si kupujem v závislosti od výplaty. Naviac ja som obézna od útleho detstva a moja sestra je aj po dvoch deťoch stále štíhla. https://www.youtube.com/watch?v=cdYfi9jyP-U Ak skutočne veľké obmedzenie sacharidov nie je život ohrozujúce, tak nevidím problém sa takto stravovať. Veď to je lepšie si odoprieť nejaké sladkosti, ako byť bez nohy. Neuropatická bolesť je strašná, prevráti život naruby. Katarína

    Odpověď

    Milá Kataríno,

    Obracíte se na nás s dalšími dotazy, které navazují na moji předchozí odpověď. Nedokážu úplně přesně odpovědět na všechno a myslím, že to v praxi není důležité. Také nechci polemizovat s některými názory, které spíše někdy představují životní stanovisko a nedají se vyvrátit argumenty, když tomu lidé chtějí věřit. Na internetu se objevuje příliš informací. Některé jsou skrytou či zjevnou reklamou, jiné mohou být nevěrohodné. Člověk si to musí umět přebírat a hodnotit informace kriticky.

    Pro pacienty s diabetem a zejména s diabetem 2. typu a inzulínovou rezistencí je potřeba výrazně dbát na životosprávu, udržování přiměřené hmotnosti a dostatek fyzické aktivity.

    Zcela nejlepší by podle mého názoru bylo, kdyby pacienti s inzulínovou rezistencí a nadváhou byli schopni jíst jen málo kalorickou stravu, která by ale jinak měla celkem normální složení. Měla by obsahovat jak sacharidy ve vhodné formě, tak bílkoviny a určité množství tuků, pokud možno malé.

    Všechny ostatní diety považuji za divoké nápady, které za určitých okolností mohou fungovat, ale nejsou plnohodnotné a dostatečně bezpečné při dlouhodobém dodržování. Problém ale je, že pacienti s diabetem 2. typu dietu velmi často dostatečně nedodržují. Za to je vůbec nekritizuji a mám pro to pochopení. Hledají pak všelijaké zázračné návody.

    Proto se stále objevují nejrůznější nápady, jak efekt diety zvýšit, respektive jak slibovat pacientovi, že když bude dodržovat určité zásady, nebude muset nijak hladovět nebo dokonce jíst tolik, kolik hrdlo ráčí.

    Pokud to nejsou jen mírné modifikace běžné diety (jako např. v určité míře nahrazování sacharidů bílkovinami), považuji ale většinu těchto diet z dlouhodobého hlediska za nezdravé. Důsledně prováděnou ketogenní dietu u pacientů s diabetem nedoporučuji. Líbí se mi na ní akorát to, že pacienti při ní mohou v důsledku rozladění metabolismu nebo v rámci svatého nadšení pro novou metodu skutečně zhubnout. A to je vynikající, pokud se jim to při používání běžné nízkokalorické diety nepodařilo nebo pokud takovou dietu nebyli schopni dodržovat. Dlouhodobě rovněž pacientům s diabetem nedoporučuji ani žádný jiný typ vysoko tukové ani vysoko proteinové diety. Jen si říkám: aspoň něco, když při tom člověk zhubne.

    Bariatrické léčby si ovšem velmi cením, i když ji také nepovažuji za zdravou. Je to do určité míry krajní řešení, když běžné metody založené na málo kalorické zdravé výživě prostě dlouhodobě nefungují. Vysoký stupeň obezity je značně nezdravý a pacientovi dlouhodobě škodí. Lékař po poradě s pacientem pak musí pečlivě posoudit, zda bude bariatrická léčba vhodná.

    Stejně tak bych i pro vás radil dodržovat normální, ale nízkokalorickou stravu. Pokud vás ale inspiruje nízko sacharidová dieta a vede u vás k dobrým výsledkům, tak ji považuji i pro vás za vhodnou.

    Diskusi o ranní vysoké glykémii a tzv. dawn fenoménu ovšem považuji v našem případě za příliš složitou. Vaše glykémie ráno nejsou nyní příliš vysoké. Pokud by ale docházelo k jejich vzestupu a nebylo to způsobeno vysloveně porušováním diety, tak bych vám spíš doporučoval užívat odpovídající léky. Pojem „dawn“ fenomén (fenomén rozbřesku) se užívá především u pacientů s diabetem 1. typu. Bývá způsoben tím, že ráno se organismus do určité míry připravuje na ranní aktivity (v přeneseném slova významu na „boj s životními překážkami), a proto si preventivně vyplavuje hormony, které jej stimulují, ale zároveň mohou zvyšovat glykémii. Udává se také, že u osob léčených inzulínem je proto někdy větší potřeba inzulínu v časných ranních hodinách, aby se tomuto vzestupu glykémie předcházelo.

    A ještě k vašemu dotazu: znovu opakuji, jaké jsou hlavní zdroje krevního cukru v organismu

    1. Glukóza vzniká v zažívacím ústrojí štěpením sacharidové stravy a vstřebává se pak do krve
    2. Na lačno se glukóza může nově v těle tvořit z jiných metabolitů. Jedná se zejména o některé aminokyseliny (ze kterých se skládají bílkoviny). Může tedy vznikat z tělesných bílkovin, ale děje se tak jen v malé míře jako ochrana před hypoglykémií.
    3. Glukóza nevzniká ve větší míře z tuků. Jenom určitá a z kalorického hlediska nevýznamná součást tukové stravy je výchozím bodem pro novotvorbu glukózy – berte ji proto z praktického hlediska za nevýznamnou. Nadbytek tuku ve stravě však vede k nadbytku kalorií. V tomto případě tělo nepotřebuje další kalorie získávané ze štěpení glukózy. Glukóza v krvi se proto může méně využívat ke krytí běžné energetické potřeby a tudíž může z krve méně ubývat.
    4. Glukóza se dostává do krve štěpením zásobních sacharidových zásob – z glykogenu. Ten je uložen zejména v játrech, ale také v kosterních svalech. Při inzulínové rezistenci může být uvolňování glukózy z těchto zásob málo tlumeno inzulínem, a proto dochází ke zvýšené glykémii, např. v průběhu noci a brzy ráno.

    Milá Kataríno, píšete slovensky a proto se domnívám, že jste Slovenka. Nebudete tedy asi znát jinak v Čechách známou „kramářskou píseň“ o Golémovi a jeho krásné tetě, kterou složili Werich s Voskovcem. Na konci této písně se zpívá o tom, jak Golem, který byl hliněný, skončil. Uvádějí se nejprve 4 různé verze, podle nichž se Golem rozmočil, protože skočil do vody nebo proto, že začalo pršet. A pak se ještě uvádí takto verze pátá (píšu to z hlavy, takže to nemusí být přesně):

    Je tu ovšem ještě verze pátá

    ale ta není doložená.

    Podle ní ta teta byla táta

    a Golem byla jeho žena.

    Podle této verze celý příběh

    úplně by se nám otočil

    takže bude nejlíp míti za to

    že se Golem přec jen rozmočil.

    Chci tím říci asi toto: Bude nejlepší, když zůstaneme u toho, že pacienti s diabetem a inzulínovou rezistencí mají dodržovat nízko kalorickou stravu a pokud možno dostatečně se pohybovat. Tečka.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, diabetes som mala diagnostikovaný v 5/2017. Od r. 2013 som mala bolesti chodidiel /v práci som veľa chodila a stála/, po veľkom úsilí sa mi podarilo presvedčiť neurológa o EMG /moja smola, všetci ma pokladali za simulanta a psychicky narušenú osobnosť/- m-s polyneuropatia axon. typu ťažkého stupňa, v r. 2019 osteomyelitída. Pomohla hyperbarická komora a ATB, zhojené do 3 mesiacov. Polyneuropatia je veľmi bolestivá, zlepšila sa pohyblivosť prstov. Najvyššia hmotnosť 153 kg v r. 2009, schudla som na 115 kg. Zmena zamestnania, nikdy viac nočné. 5/2017, glyk. hemoglobín 123,6 glykémia 19,8 nasadené Synjardy, pokles na 65, pridaný Bydureon /neznášanlivosť, po niekoľkých mesiacoch zámena za Trulicity/. Trvalo to takmer 1 a pol roka znížiť glyk. hemoglobín na 46. Žiadny výrazný úbytok hmotnosti /od 110-120 kg/. V 3/2018- HT štítnej žľazy, susp. medulárny mikrokarcinom, zvýšený kalcitonín a poz. stimul. test. Histol. nepreukázala, mechanické artefakty a zle hodnotiteľný terén vzorky. thyreoitída, poz. protilátky, po oprácii kalcitonín v norme. Obézna som od útleho detstva, na ZŠ 100 kg. Jediné, čo si pamätám, tak som mávala nízke T3, vyšší TSH, a voľný kortizol, idiopatický hirzutizmus vs. adrenálneho typu. Celý život na diétach. 5/2018 herpes zoster a postherpetická neuralgia nasadený gabapentin, palgotal. vôbec nezaberali ani na polyneuropatiu. Od 3/2020 som na LCHF do 60 g sacharidov, váha 103 kg. už mám iba glucophage XR 1000 1-0-1 a Euthyrox 100 1-0-0. Bydureon mi nepomohol vôbec, skôr naopak, trulicity neviem posúdiť, pretože mne zaberali glifloziny, ktoré som užívala a po osteomyelitíde som ich vysadila a glykémie sa zhoršovali a aj som začala priberať. *Trulicity je asi iba pre pacientov, ktorí veľa jedia. Môj dotaz. Teraz mám ranné fasting glykémie okolo 6-6,7 a 2 hodiny po jedle do 7,5. Pred spaním väčšinou do 6. Hypoglykémie v noci nemám, ale chcela by som upraviť tie ranné hyper kvôli polyneuropatii, inzulín nechcem. Alebo je vhodné vydržať, kým sa pečeň uzdraví? klasické pečeňové testy mám v poriadku, ale určite mám steatózu a som inzulínorezistentná. Škoda že sa nikde nedá otestovať fasting inzulín. Chcem sa spýtať, keďže spolu s LCHF dodržiavam aj IF, tak nejem od 17.00-11.30. Názory na raňajky sa rôznia. je možné ovplyvniť kontraregulačné hormóny jedlom, alebo je fasting lepší. Mne sa okolo hodnoty 6 držia glykémie do obeda. Je lepšie zmeniť fasting okno a vynechať večeru? Môj problém a to dlhodobý je, že mne ráno nechutí jesť a pri jedení ráno mám nauzeu. je dawn efekt prirodzený alebo hodnoty do 7 sú už nežiadúce vzhľadom na neuropatiu. Pri zaradení sacharidov mi glykémie stúpajú niekedy až na 11 a veľmi dlho trvá pokles, tak sa im vyhýbam. Dokonca aj čočka, fazuľa mi veľmi zdvýhajú glykémie. Šport je problém kvôli bolesti, prácu mám teraz nenáročnú na pohyb. Moja otázka je, ako riešiť ranné vysoké glykémie? Katarína

    Odpověď

    Milá Kataríno, přiznám se, že vás obdivuji. Máte od mládí velký sklon k obezitě a podle toho, jak to líčíte, asi se jedná o tzv. syndrom PCOS (syndrom polycystických ovarií), který se projevuje sklonem k obezitě, hirsutismem (zvýšené ochlupení), poruchami menstruačního cyklu, sníženou citlivostí vůči inzulínu a sklonem k diabetu 2. typu. Rozepisuji se takto podrobně proto, aby moji odpověď mohli číst i jiní a nemuseli hledat v Googlu jako já, abych zjistil, co znamenají vaše zkratky:

    LCHF dieta: dieta s velmi nízkým obsahem sacharidů a se zvýšeným obsahem tuků

    IF dieta: intermitentní hladovění

    Obdivuji vás proto, protože jste svojí vůlí dokázala tak výrazně zhubnou a zlepšit vyrovnání diabetu, které bylo jednu dobu hrozivé.

    Vaše bolesti nohou bych asi rovnou hodnotil jako diabetickou polyneuropatii a nepotřeboval bych k tomu ani provádět elektromyografii. Je to porucha vyvolaná dlouhodobě zvýšenými hodnotami glykémie, ale ve vašem případě asi také samotnou inzulínovou rezistencí a obezitou. Je to onemocnění velmi obtížně léčitelné a většina opatření má za cíl jednak tlumit bolesti, ale také předcházet vzniku syndromu diabetické nohy, který vyplývá zejména ze snížené citlivosti nohou a tudíž jejich velké zranitelnosti.

    Pokud se vám podařilo tak výrazně zhubnout a srovnat tím diabetes, mohla byste být spokojená. Vaše výsledky jsou celkem dobré. Metformin je pro vás vhodný lék, používá se i v léčbě PCOS. Další léky je sice možné přidat, ale není to nutné. Mohlo by se jednat např. o glifloziny, které jste již užívala (u nich se uvádí, že mohou lehce zvyšovat riziko syndromu diabetické nohy, ale u vás by asi byly vhodné) nebo o léky typu Trulicity, jež jste asi také již užívala. To, že nyní jíte málo, by nevadilo. Aspoň by vás to podpořilo v tom, abyste vytrvala. Jinak ale máte hodnoty celkem dobré a pokud se to nebude zase zhoršovat, mohla byste být spokojená.

    Hladina inzulínu či C-Peptidu se dá snadno vyšetřit v mnoha laboratořích. Myslím ale, že to ve vašem případě nemá cenu. Skoro jistě budete mít hodnoty vysoké.

    Tak ještě na závěr: gratuluji k silné vůli a přeji vám, aby vás ty nohy moc nebolely. Já doporučuji pro léčbu pregabalin, například lék Lyrica. Většina pacientů jej dobře snáší a nohy po něm méně bolí. Možností je ale více. Poradit by mohl neurolog.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Píchám si inzulín Humalog 100 (až 6x40-50 jednotek a Lantus 60až 80 na noc) a stejně mám vysoký cukr, i přes 20. Jediný způsob, jak snížím cukr je hladovka. Cukr mám vysoký i když se držím a cvičím, zhruba 60 min 3x týdně. Mám těžkou d. polyneuropatii v nohách a bolí mne konečky všech prstů na rukách. K inzulínu beru ještě Jardiance (?) Mám ještě špatná kolena a jediný cvik na nohy je jízda na rotopedu. Bohužel mám nadváhu 186 cm/150 kg. Chodil jsem do fitka a dostal jsem do nohy růži (mám s tím stálý problém) a nemohu chodit (o dvou berlích max 30m). Jan

    Odpověď

    Milý Jane, uznávám, že vaše situace je svízelná. Pomoci by mohlo pořádné hladovění a jakýkoliv pohyb, jehož jste schopen. To je ale snadná rada, ale provedení těžké. Existuje i tzv. bariatrická léčba. Ta spočívá v tom, že po důkladném vyšetření a posouzení by chirurg provedl operační zákrok na vašem zažívacím ústrojí, nejspíše tzv. rukávovitou resekci (operaci žaludku). Váš žaludek by se tím zmenšil, podstatně méně byste jedl a měl menší chuť k jídlu a spolu s dalšími doprovodnými efekty by vám postačovalo mnohem méně inzulínu. Velmi pravděpodobně byste, v případě že byste dobře spolupracoval, během jednoho roku zhubl o 20 až 30 kg a později možná ještě více. Tím by se vám určitě výrazně ulevilo, snáze byste se pohyboval a celkově se cítil zdravější. Naopak, pokud ještě přiberete, stav bude horší a horší.

    Nyní vám silně doporučuji domluvit si schůzku s nutričním terapeutem, který vám předepíše a vysvětlí vhodnou dietu. Myslím tím klasického nutričního specialistu, nikoliv alternativního léčitele. Zvyšovat dávky inzulínu nejspíše nemá cenu, spíše bych se snažil je snižovat. Stejně vám ten inzulín moc nefunguje. Kromě Jardiance (vede k vylučování nadbytečného cukru močí) bych vám doporučoval metformin v dávce 2 000 mg, tedy 2x 1000, případně přípravek Synjardy, který obsahuje jak metformin tak složku Jardiance, ale v 1 tabletě. Místo Lantusu by pro vás byl možná vhodný přípravek Suliqua, který je rovněž kombinovaný a obsahuje kromě inzulínu také další lék, který pomáhá hubnutí a podporuje účinnost inzulínu.

    Měl byste si ale vyžádat konzultaci na pracovišti, které se zabývá tou bariatrickou léčbou. Asi by pro vás nepostačoval již nejjednodušší výkon, kterým je tzv. gastroplickace. Proto byste měl jít na pracoviště specializované pro komplikovanější pacienty. To by mohlo zásadně zlepšit váš život, jen to bude chtít odhodlání.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat na můj případ. Pozoruji u sebe, že když se změřím na lačno hned po probuzení mám hodnotu glykémie do 5/mmol, jak vstanu, začnu se hybat, a než si připravím snídani atd a zmerim se před snídaní dejme tomu po dalších 30min - 1 h, naroste glykémie až na 6/mmol. 1 h po jídle, byť není dle ukázkové diety a dopřeji si, je vždy hodnota jen o malinko vyšší než byla naměřená těsně před jídlem max do 7, výjimečně 7,5. Je ta ranní glykémie tedy problém a mohlo by se jednat o těhotenskou cukrovku, nebo je normální že hodnota s hladem a narůstá? Měla bych se snažit zakousnout se alespoň třeba do jablka, nebo sníst kus sýru hned jak vstanu? Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, z Vašeho dotazu jsem nepochopila, jestli u Vás byla zjištěna těhotenská cukrovka. To se musí ověřit screeningem ( tj. OGTT mezi 24.-28 tt, odběry ze žíly). Měření na glukometru je orientační. Ve Vašem případě doporučuji po probuzení se co nejdříve nasnídat, aby Vám glykémie nestoupala. S pozdravem. 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor: V prvním těhotenství mi byl po OGTT zjištěn gestační diabetes (po 1 hod. od vypití roztoku byla hodnota zvýšená, ostatní byly v pořádku). Kvůli tomu jsem nyní ve 2. těhotenství podstoupila OGTT již ve 20tt. Moje hodnoty byly: 4,7 na lačno, 10,1 po 1 hodině a 6,7 po 2 hodinách. Gynekolog mi následně řekl, že je prostřední hodnota hraniční, ale že gest. diabetes nemám, pouze si mám dávat pozor na rychlé cukry, jinak se nemusím nijak omezovat a že na další OGTT mě již nepošle. Pokud však vím, hodnota 10,1 už svědčí o cukrovce, natož už ve 20 tt. Co si o tom myslíte?

    Odpověď

    Dobrý den, výsledky Vašeho testu prokázaly těhotenskou cukrovku, podívejte se do naší rubriky Diagnostický postup. Měla byste být sledována u diabetologa. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážený pane doktore, před 8 lety mi byl diagnostikován diabetes typu LADA. Jsem nyní těhotná a v období kolem 15tt jsem měla častější výskyt hypoglykémií a především v noci jsem jak dle senzoru tak po přeměření z krve byla pod hodnotou 4 mmol/l ačkoliv jsem snížila dávku Tresiby na 2j z původních 12j na začátku těhotenství. Tresibu jsem zkusila vynechat úplně a noční glykémie se konečně držely na hodnotě kolem 5 mmol/l i výskyt denních hypoglykemií výrazně klesl. Glykemie jsem měla vyrovnané a většinu času cílovém rozmezí. Po měsíci bez Tresiby jsem se ale na kontrole dozvěděla že mi hodnota glykovaného hemoglobinu stoupla na 45 ze 30. Takový skok jsem nečekala a bojím se, zda jsem to nezavinila úplným vynecháním Tresiby.

    Odpověď

    Dobrý den, 

    potřeba inzulínu vlivem produkce hormonů v těhotenství kolísá. V prvním trimestru potřeba inzulínu klesá (proto jste měla hypoglykémie), od druhého trimestru spotřeba stoupá a dávky inzulínu se navyšují. Zvýšení hodnoty glykovaného hemoglobinu mohlo být vynecháním Tresiby, ale bez dat ze senzoru, Vám to nemohu přesně sdělit. V těhotenství je nutné si každý den pravidelně kontrolovat glykémie a hodnoty neustále konzultovat s Vaším lékařem. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosim o nasmerovani. Byla jsem na OGGT v 11tt (nakolik jsem v 1.teh.mela GD a ted mi prvni lacna vysla 5.29. Tak jsem musela na kontrolne mereni a to jsem nela 5.07 a tak jsem pila sladky napoj a vysly mi hodnoty v limitu i hodiju i dve po vypiti. Ale sestricka se splatla a rekla, ze mam GD, dostala jsem glukometr a dietu. Vse jsem dodrzovala a merila se, hodnoty ok, jen kdyz jsem si dala 100g uvarene ryze nebo jiny skrob, tak hodnoty hod.po jidle 8.8 nebo 9.1. Pak jsem sla k dr po tydnu a ona nechapala, proc jsem i nich vedena, ze mam hodnoty po zatez.testu ok. Ale ze pokud mam po kopecku ryze hodnoty nad 7.8 tak mam GD. A ponechala si me v peci. Po 4tydnech diety jsem nenabrala ani kilo. Hodnoty mam ok, ale drzim se diety a skorbove jidla nesmim, jinak mam hodnoty do 9.1. Volala jsem do poradny Apolinar a rekla jim moji situaci a rekly, ze GD nemam. A ze to, ze se po hodine po ryzi namerim jako zvysena hodnota, neznamena cukrovku a ze i ona (pani u tel), kdyz si zmeri hodinu po jidle ma 10. Ze je to ok. Tak ted nevim. Mam nebo nemam GD. Predem dekuji za nazor.

    Odpověď

    Dobrý den, 

    výsledek Vašeho screeningu na těhotenskou cukrovku je hodně hraniční. Pokud bychom zaokrouhlili 5,07 jsme na hodnotě 5,1 ?. Pokud Vám po jídle s vyšším obsahem sacharidů stoupají glykémie, doporučila bych Vám rozhodně sledování v diabetologické poradně. Hodnoty glykémie 1 hod po jídle by měly být do 7,8 mmol/l. Opakované vyšší glykémie mohou ohrozit vývoj plodu.

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, dnes mi bola potvrdená tehotenská cukrovka na základe OGTT. Nerozumiem však tejto hodnote a nakoľko lekárka mala dovolenku, správa mi bola iba odovzdaná sestričkou a bol mi daný termín poradne. Vopred ďakujem. Jana

    Odpověď

    Dobrý den, pravděpodobně se jedná o výsledky glykosurie (množství cukru v moči). Odevzdávala jste během OGTT moč?  Toto vyšetření se ale už dávno nedělá. Během oGTT se pouze odebírá žilní krev v 0., 60. a 120. minutě. 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má diabetes druhého typu. Píchá si 4x denně inzulín a tím si myslí, že už nemusí držet dietu. Pro stanovení jídelníčku je problém v tom, že má doporučeno jíst maso 1 x týdně (rakovina prostaty - odoperovaná), vařená zelenina z důvodu neudržení stolice po ozařování rakoviny prostaty také není vhodná, pečivo a čerstvé ovoce kvůli diabetu také nesedí. Co tedy jíst. Proto jedl všechno. Nastala situace, kdy tělo samo již nechtělo nic přijímat, snížil dávky inzulínu, ale co jíst. Lékaři to označil jako selhání organismu. Nyní mírně snížil příjem potravin hodnoty klesly z 12 - 15 na 4,5 - 8 mmol/l , snížil i dávky inzulínu, ale toto kolísání myslím není dobré. Potřebovali bychom doporučit jídelníček vyhovující všem onemocněním. Věk 75, invalidní - chůze do 50 m, váha 110 kg, možná jízda na kole s omezením (motá se, ale riskujeme), ještě by chtěl chvíli žít, myslím, že ale neví jak. Děkuji mnohokrát za vaši odpověď. Lenka 

    Odpověď

    Dobrý den.

    Můj názor je tento:

    Váš manžel by si měl především udržovat glykémie v přijatelném rozmezí. To je sice individuální, ale doporučuji usilovat o hodnoty mezi 4 a 10 mmol/l, a to pokud možno i po jídle. U mnoha lidí to občas nevyjde, ale snaha by měla být. Občasný výkyv směrem nahoru nebude tolik vadit.

    K tomu je pochopitelně nutné se pravidelně měřit. Není to příliš obtížné, lze se po příslušném zaškolení píchat i do předloktí, kde to skoro není cítit. Já bych doporučoval frekvenci měření 5x denně. K tomu bude potřeba přikoupit nějaké proužky, ale stojí to za to.

    Doporučuji příklad jídelníčku, který je takový obecně použitelný. Váš manžel je silnější, měl by se tedy řídit dietou ve které je 150 g sacharidů denně. Najdete jej na našich stránkách v kapitole Rozlišení diet dle množství cukru ve stravě.

    Jinak je ale v podstatě skoro jedno, co váš muž bude jíst, když to budou kvalitní potraviny a dodržíte přinejmenším ten obsah sacharidů. Ať jí zejména to, co mu chutná a co mu dělá dobře. Mohla by mu stačit 3 jídla denně, případně navíc malá svačina před spaním. K tomu je ale nutné dobře vyladit dávky inzulínu. Nelamte si tolik hlavu se složením potravy, nic se nemá přehánět, ale maso častěji než 1x týdně by jistě mohl.


    Poznámka redakce:

    doporučujeme také podívat se na RECEPTY DIABETIKA v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má diabet 2.typu, ráno a večer bere léky, na noc ještě inzulin, je pro něj krabičková dieta vhodná? Děkuji za odpověď. Jana

    Odpověď

    Vážená paní Jano,

    krabičková dieta, pokud je nutričně vhodně sestavená, může být i pro diabetika vhodná. Předpokládám, že se jedná o redukční krabičkovou dietu, která by měla Vašemu manželovi pomoci snížit hmotnost. Poté bych určitě volila takovou, která není příliš drastická. Nejlépe vybrat firmu s nutričními specialisty a domluvit se s nimi na osobní konzultaci.

    S přáním hezkého dne,

    (odpovídá Mgr. Petra Jandová, Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má pouze 1/3 slinivky již asi 10 let. Dodržovali jsme dietu pankreatickou. Již od počátku měl cukrovku (užíval léky). Nyní mu cukr stoupl a p. doktorka uvažuje o inzulínu. Chci se zeptat jak spojit dietu pankreatickou s dietou diabetickou. Například jak řešit pečivo (slinivka - bílé pečivo, cukrovka - celozrnné). Dál můžete mi poradit jak se vyznat například v hodnotách rýže (např. rýže Basmati - na internetu jsou udávány jiné hodnoty než na balení rýže v obchodě). Můžete mi napsat popřípadě zaslat odkaz kde bych se v těchto údajích víc zorientovala. Je toho sice spoustu, ale s velkými rozdíly. Děkuji. Lenka

    Odpověď

    Milá Lenko, pokud má váš manžel delší dobu skutečně jen 1/3 slinivky, není skutečně neobvyklé, že mu po letech nepostačuje inzulínová sekrece. V tomto případě je inzulín skutečně nejlepší volba, a to v jedné, nebo raději ve více dávkách. Podávání inzulínu bude šetřit zbytek jeho beta buněk, takže bude lepší naděje, že mu vydrží déle. Inzulínu bude asi stačit málo, ale je nutné se tomu věnovat, sledovat glykémie a příjem sacharidů a nechat si od diabetologa, nutričního terapeuta či dietní sestry připravit návrh. Pokud je aktivní, asi by pro něho byla vhodná dieta asi s 200 g sacharidů. Pokud se hýbe málo, mohlo by stačit 180 g denně rozděleno do 3 dávek, případně do více dávek, pokud mu to bude vyhovovat, ale není to nutné.

    Dieta diabetická se s dietou pankreatickou nijak zvlášť nevylučuje. Váš manžel může jíst dál to, na co byl zvyklý, jen by snad mohl trochu omezit množství sacharidů v dietě, pokud jich měl dříve hodně. Také nejsou vhodné sladké nápoje a sladké jídlo vůbec, leda že by je jedl skutečně s mírou.

    Trochu mu závidím, že se mu tak staráte o jeho jídlo. Pacient s diabetem by ovšem principy měl znát sám a měl by vědět, jaké je složení hlavních potravin a hlavně kolik obsahují sacharidů. Nejlépe je pořídit si k tomu nějaké vhodné tabulky, např. na internetu jsou volně ke stažení kalorické tabulky (pro chytrý telefon, www.kaloricketabulky.cz), kde je přesně u jednotlivých jídel uvedeno složení. Můžete si také zakoupit placenou verzi a budete to mít bez reklam. Jinak ale dietních příruček existuje více. Tabulky ale existují také v tištěné podobě, řada informací je i na našem webu v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA.

    U rýže musíte samozřejmě rozlišovat, zda se jedná o rýži suchou bez obsahu vody nebo o rýži vařenou. Jinak ale ve složení významné rozdíly nebudou, v uvedených tabulkách najdete i konkrétní produkty, které se prodávají v našich obchodech, takže to můžete porovnat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je nutné po aplikaci nočního inzulínu dát jídlo?

    Odpověď

    Pokud nočním inzulinem myslíte bazální inzuliny (např. Toujeo, Tresiba, Lantus, Abasagar, levemir, Insulatard, Humulin N...) není nutné po podání jíst. Jejich uvolňování a tím i působení by mělo být postupné  (po delší dobu) a nahrazuje základní produkci inzulinu, která se odehrává u zdravého člověka i když nejí.
     

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, po požití ovesných vloček s vodou, skořicí a třemi jahodami mi vyskočil cukr na 16,8. V čem se stala chyba? Šlo o fermentovanou ovesnou kaši.

    Odpověď

    Milá Renato, to samozřejmě závisí na okolnostech. Pokud si podáváte inzulín a dala jste si malou dávku, nebo již před tím byly glykémie vyšší, není to nic zvláštního. Ovesné vločky jsou sice vhodný zdroj sacharidů, protože obsahují také vlákninu a sacharidy se spíše pomaleji vstřebávají než z jiných sacharidy obsahujících potravin, nicméně obsahují převážně sacharidy, které se nakonec vstřebají a přemění na krevní cukr. Je nutné s tím počítat.

    Ovesné vločky se skládají asi ze 70 % ze sacharidů. Pokud jste si dala třeba 80 g suchých vloček, je to asi 56 g sacharidů, což je hodně. Pro pokrytí takového jídla inzulínem je potřeba značná dávka. U diabetika 2. typu se musí zvýšit glykémie také dost podstatně, i když si k tomu dáte léky.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
