Poradna

Obecné

  • Dotaz

    Dobrý den, považuje se hodnota glykemie 7,6 a "dlouhý cukr" 43 jako cukrovka? Děkuji za upřesnění. Katka

    Odpověď

    Milá Katko, aby se lékaři a obzvlášť výzkumníci mezi sebou domluvili, stanovili si určitá kritéria pro to, čemu se říká diabetes. Kromě toho také určili některé hraniční stavy, označované jako:

    ●  porušená glukózová tolerance

    ●  porušená glykémie na lačno

    ●  a nyní dokonce i porušená glykémie po jídle.

    Vycházejí z toho, že i mírnější poruchy se mohou nepříznivě odrazit na zdraví a vést např. k rychlejšímu vzniku aterosklerózy. Pro lepší představu vám posílám jeden obrázek, na kterém jsou všechny tyto stavy znázorněny a to podle hodnot glykémie na lačno, glykémie po jídle, glykémie za 120 minut po podání glukózy při glukózovém tolerančním testu a podle hodnoty glykovaného hemoglobinu. Jedná se o klasifikaci, kterou uznává Česká diabetologická společnost, ale také Americká diabetologická společnost.
    Z obrázku plyne, že opakovaně zjištěná hodnota glykémie na lačno vyšší než 7,0 mmol/l se označuje jako diabetes. Na lačno ale znamená, že od večera pacient nic nejí a změří se ráno. Jako diabetes se také označuje stav, kdy je opakovaně zjištěna náhodná glykémie vyšší než 11,1 mmol/l, nebo je tato hodnota zjištěna za 120 min. při glukózovém tolerančním testu. Nově je také možné označit za diabetes stav, kdy je zjištěna hodnota glykovaného hemoglobinu vyšší než 47 mmol/mol.

    Byla-li tedy vaše glykémie 7,6 zjištěna na lačno a stalo-li se tak opakovaně, máte diabetes. Bylo-li to za jiných okolností, nemusí to ještě znamenat diabetes. Hodnota glykovaného hemoglobinu 43 (mmol/mol) ještě diabetes neprokazuje, ale je lehce zvýšená.

    V běžném životě ale člověk nepotřebuje přesnou klasifikaci. Podle všeho je vaše glykémie lehce zvýšená a (pokud se jedná o vás), máte přinejmenším poruchu glukózové tolerance. Nyní záleží na tom, kolik je vám let, jste-li štíhlá či obézní a zda trpíte ještě jinými poruchami. V každém případě by se hodila dieta a pohyb a opakované změření či domácí monitorování osobním glukometrem. Pokud se s takovou poruchou nic nedělá, většinou se to postupně zhoršuje a diabetes nakonec skutečně vznikne.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    Hodnoty glykémie najdete v rubrice DIAGNOSTIKA.
    Dále je možné se podívat také na článek o cílových hodnotách glykovaného hemoglobinu.

    Vysvětlivka:
    OGTT v grafu znamená orální glukózový toleranční test, podrobněji viz naše ENCYKLOPEDIE.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, syn se podrobil předoperačnímu vyšetřená a byly mu zjištěny tyto hodnoty CRP 138, glykemie 6.7, kyselina močová 456, neurofily 6.8. Bohužel nezjistili o jaký zánět se jedná a operace je odložena. Prosím sdělte mi, jak dále postupovat a co znamenají tyto výsledky. Věk syna je 59 let a nikdy nebyl nemocný. Dagmara

    Odpověď

    Milá paní Dagmaro, ptáte se opravdu velmi obecně a tak vám mohu také odpovědět jen velmi obecně. Z vašeho dotazu vím o vašem synovi totiž velmi málo a možností je tedy mnoho.

    V prvé řadě je nutno vzít v úvahu, jakou operaci měl podstoupit. Pokud by se například jednalo o odstranění žlučníku, slepého střeva, infekčního ložiska někde v těle a podobně, tak by zánětlivé ukazatele ve vyšetření odpovídaly tomuto stavu a váš syn by měl být právě proto operován.

    Může jít ale o nějakou úplně jinou plánovanou operaci, např. náhradu kyčelního kloubu, operaci na velkých cévách nebo na srdci či o plastickou operaci apod. V takovém případě se většinou zákrok neprovádí, aby se nekomplikoval rozšířením infekce. Je nutné zjistit, proč jsou zánětlivé ukazatele pozitivní, léčit příčinu a pacienta pak k operaci znovu pozvat.

    CRP (značka pro tzv. C reaktivní protein) je krevní bílkovina tvořená v játrech, která se v těle objevuje, když dochází k nějaké formě zánětu. Normálně jsou jeho hodnoty od 1 do 5 mg/l. CRP se zvyšuje nejčastěji při bakteriálních infekcích, např. zápalu plic, těžší močové infekci, při hnisavém zánětu v podkoží – např. při rozsáhlém furunklu. Podle závažnosti jeho hodnoty dosahují 100 i více (až 500 mg/l). Hodnota 138 je vysoká a svědčí určitě o nějakém zánětu.

    CRP se zvyšuje také (ale méně) při některých virových infekcích, při akutním infarktu myokardu, při revmatických chorobách, autoimunitních nemocech, při zánětu slinivky břišní, případně u pokročilejších nádorových nemocí.

    Obvodní lékař by tedy měl u vašeho syna provést podrobnější vyšetření (pokud není příčina jasná, např. těžší zánět dýchacích cest) a pravděpodobnou infekci léčit.

    Hodnota glykémie na lačno je zvýšená a může se jednat o diabetes (nikoliv takový, který by byl příčinou zvýšeného CRP, případně důvodem k odležení operace. Hodnota neutrofilů je v normě, kyselina močová hraniční – rovněž není důvod pro tuto hodnotu operaci odkládat.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    Hodnoty glykémie najdete v rubrice DIAGNOSTIKA.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, bývá mi občas špatně, když se nenajím atd. Pořídila jsem si glukometr a po jídle si naměřila hodnotu 18 mmol/l. Došla jsem si k obvodní lékařce, která mi udělala testy. Glukóza na lačno a glykovaný hemoglobin vyšly v normě, paní doktorka řekla, že je vše v pořádku a není potřeba to řešit. Dál jsem se měřila a opět jsem si naměřila 90 min po jídle hodnotu 20 mmol/l (po snědení bábovky). Bylo mi to divné a našla jsem články na toto téma...že to v pořádku není....prosím doporučíte, jak to dále řešit...děkuji Ada

    Odpověď

    Milá Ado, podle doporučení České diabetologické společnosti a také Americké diabetologické společnosti (která má shodou okolností stejné jméno jako vy (ADA – American Diabetes Association) se dá diabetes mellitus prokázat několika způsoby, z nichž jeden je „opakované zjištění glykémie kdykoliv během dne vyšší než 11,1 mmol/l“. Podle vašich měření tedy diabetes jednoznačně máte. Další informace se dočtete na našich stránkách v rubrice DIAGNOSTIKA.

    Připadají v úvahu ještě některé málo pravděpodobné možnosti, jako že např. si měříte glykémii špatným způsobem (např. máte cukr na prstu, ze kterého se měříte, glukometr je vadný apod.). Je možné, že v den, kdy si vás paní doktorka pozvala na měření, jste velmi poctivě den před tím málo jedla a od večera již nic, a za těchto okolností se vaše ranní glykémie dostala do normálního rozmezí. Je ale s podivem, že váš glykovaný hemoglobin byl také v normě, nechce se mi tomu věřit.

    Diagnózu diabetu by u vás mohl ověřit tzv. glukózový toleranční test. Přišla byste opět na lačno (od večera byste nic nejedla). Před testem by vám změřili glykémii a vy byste vypila 75 g cukru rozpuštěného v 300 ml čaje. Potom by vám glykémii změřili za 60 a 120 min. Diagnóza diabetu by se potvrdila, pokud byste za 120 min. měla glykémii vyšší než 11,1 mmol/l.

    Já ale vašemu měření věřím a myslím si, že diabetes máte. Měla byste se měřit častěji, např. na lačno a 1 hod. po jídle. Měla byste začít držet diabetickou dietu a to tak, aby vám glykémie po jídle nestoupla více jak na 10 mmol/l, raději ani tolik ne. Pokud by to nestačilo, měla byste začít užívat nějaké léky, měřit se a opravdu držet dietu. To vše by vám vysvětlil diabetolog, ke kterému by vás vaše paní doktorka měla poslat. Je také možné, že vaše únava a nevolnost vyplývají z neléčeného diabetu. Je to pro vás velmi důležité, a tak mou radu poslechněte. I jen mírně zvýšené glykémie nad normu jsou škodlivé a mohou dlouhodobě zhoršovat vaše zdraví. Chválím vás za to, že jste si pořídila glukometr. Používejte jej. A s tou dietou opravdu začněte, jen potřebujete to poučení.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dostala se ke mně informace, že existuje Příručka pro chlapy diabetiky. Zajímalo by mě, kde se dá příručka sehnat. Předem děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Příručku pro chlapy diabetiky lze nejlépe získat cestou svého diabetologa, kterému ji poskytne zástupce firmy Sanofi-Aventis, díky níž byla brožura vydána a která zajišťuje též její distribuci mezi lékaře.

    (odpovídá přímo autorka Prof. MUDr. Kateřina Štechová, Ph.D. z Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, naměřili mi při odběru krve 15 mmol/l. Obvodní lékař předepsal pouze Glucophage XR 500 mg. Neměl bych si i měřit krev? Jan

    Odpověď

    Milý Jane, lépe by se odpovídalo, kdybych znal váš věk, výšku a hmotnost. Nicméně, pokud vám lékař zjistil glykémii 15 mmol/l a výsledek ověřil, je to tak, máte diabetes, velmi pravděpodobně 2. typu, když jste dostal metformin (Glucophage XR 500 mg).

    Základním opatřením pro vás budou správná dieta a zařazení pravidelného pohybu do vašeho režimu . O tom, jak to funguje, by vás mohlo informovat samostatné měření glykémií. Bylo by to pro vás velmi užitečné a „výchovné“.

    Pro pacienty, kteří se nemusejí píchat inzulin, hradí pojišťovna jen omezené množství testovacích proužků, takže když je někdo pečlivý, většinou si nějaké přikupuje, viz náše články Pomůcky pro diabetiky, hrazené zdravotními pojišťovnami a Proužky do glukometru. Měřit byste se měl na lačno, cílem by měla být glykémie ráno mezi 4,5 – 5,6 mmol/l, ale hodnoty kolem 6 jsou přijatelné. Pokud se to nepodaří, režim byste měl více upravit, méně jíst a případně přidat další léky.

    Poučné je také měřit glykémii hodinu po jídle. Pokud možno byste neměl mít více jako 10. Vyšší hodnoty vás upozorní, že jíte moc sacharidů nebo že potřebujete upravit léčbu.

    Glukometr tedy doporučuji. Budou-li hodnoty dobré, nemusíte se později měřit časti, ale zatím to zkuste aspoň ráno a jednu hodinu po snídani. V prvé fázi využijte proužky, které vám váš diabetolog může předepsat. Glukometr dnes není žádná zvláštní vymoženost. Měl by jej používat každý diabetik. Na našem webu si můžete přečíst, jak se měření glukometrem provádí. Celková problematika vlastní kontroly glykémie je v rubrice Selfmonitorig.

    Naučte se, jak upravovat dietu. Měl byste absolvovat podrobný edukační pohovor. Léčba diabetu bude hodně ve vašich rukách, ale musíte se to naučit.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

  • Dotaz

    Dobrý den, v sobotu jsem prodělal infarkt myokardu a byl převezen na JIP do Jihlavy, kde byla tříslem zavedena kanyla a zárověň mi byla detekována cukrovka. Po 2 dnech jsem byl předán do nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde jsem byl 2 dny. Podepsal jsem reverz a kontrolu na diabetické poradně mám 19.6. Mám hromadu léků, ale není mi jasné, jak mám zjistit výsledky z glukometru když jej nemám. Mám inzulínové pero s dávkou 14 v 19:00 hodin. Věk 57, výška 195, váha 95, dieta mi nevadí, měl jsem podobnou na játra. Léky - Furon,Brilique-na to nemám, takže Trombex, Godasal, Verospiron, Nolpaza, Concor, Glucophage a Lantus. V nemocnici jsem měl inzulín 3x denně, teď jen 1x, při měření glukometrem hodnoty 13,1 mmol/l, jednou to kleslo na 9,8 mmol/l. Jelikož jsem si s šéflékařkou nepadl do oka a podepsal reverz, proškolení se mi nedostalo vůbec žádné, i použití Lantusu jsem si musel najít na internetu. Bude vadit když týden nebudu měřit glukometrem a ta jednorázová denní dávka 14 stačí? Děkuji za odpověď. Zdeněk

    Odpověď

    Milý Zdeňku, infarkt myokardu je závažná příhoda a člověkem to otřese. To byl možná důvod, proč jste se nepohodl s lékaři v Novém Městě. Je ale lepší být určitou dobu v klidu, brát to tak, jak to přišlo, a teprve potom si udělat další plány a rozhodnutí. Kanylu v třísle jste měl asi pro to, aby vám vyšetřili srdeční tepny (koronarografie) a určili, zda jsou na nich nějaká zúžení, která by si zasloužila léčbu vložením tzv. stentů, skrz které by se mohl obnovit průtok krve postiženým místem srdce. Zřejmě ale žádný důvod k tomu nenašli, to nepoznám. Pokud se koronarografie nedělala, měl byste se informovat u kardiologa, zda by to pro vás nebylo vhodné.

    Na tom interním oddělení jste se měl právě trochu uklidnit, dozvědět se, jak se máte dále léčit a naučit se základy péče o diabetes. Měli vám také vysvětlit, jak se máte postupně rozcvičit a jak moc se můžete tělesně namáhat. Léky vám podle mého názoru předepsali dobré.

    Infarkt myokardu představuje tělesný i duševní stres a často se při tom zvyšuje glykémie. Při výšce 195 cm a váze 95 kg nemáte nadváhu a dietu jste asi již dříve udržoval dobrou, takže ji asi příliš měnit nemusíte.  Objeví-li se diabetes u osoby bez obezity, tak to může znamenat, že žádnou větší inzulinovou rezistenci dlouhodobě nemáte. Doufejme, že nekouříte. Pokud ano, tak ……, ale opravdu!

    Je možné, že vaše glykémie se během několika týdnů upraví a léčba diabetu nebude složitá. Není ale nad to, když tomu trochu pacient rozumí a může si léčbu podle rad lékaře upravovat sám. K tomu ale musí pochopit principy diety (hlavně vědět, co vlastně jí a kolik je v tom sacharidů) a měřit si samostatně glykémie. Pokud si nepícháte inzulín přes den, nemusíte nutně držet dietu s 6 jídly denně. Snídaně, oběd a večeře budou stačit. Měl byste vyhledat diabetologa, který vám doporučí vhodný glukometr a měl byste se měřit zatím několikrát denně, minimálně ráno na lačno a 1 hod. po jídle. Ranní glykémie by měla být mezi 4,5 – 6 mmol/l, ale neměl byste mít hypoglykémie. Pokud se vám to zpočátku nepodaří a budou hodnoty okolo 10 mmol/l, tak to nebude vadit, ale časem byste to měl postupně upravit. Myslím, že návštěva v poradně 19. 6. bude stačit. Pokud byste ale pociťoval nápadnou žízeň a hodně močil, bylo by dobré se tam stavit dříve. Glykémii by vám pravděpodobně mohl zkontrolovat i váš obvodní lékař. Případně by někdo z vaší rodiny mohl k diabetologovi zaběhnout a zeptat se, zda by vám již nemohl glukometr zapůjčit. Potom byste si ho třeba nechal a vrátil mu ten nový.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    V nemocnici Vám aplikovali inzulín 3x denně, patřící do rychle působících inzulinů, protože potřebovali zvýšenou hladinu krevního cukru co nejdříve kompenzovat a také, aby zjistili jakou dávku inzulinu budete pro další léčbu potřebovat. Z dlouhodobého hlediska je pak pro pacienta pohodlnější píchat si inzulin dlouze působící, který se aplikuje 1 x za 24 hodin (jako je Lantus)

    Velká žízeň a časté močení jsou příznaky počínající hyperglykémie. Pro rozlišení dvou nejdůležitějších akutních komplikací cukrovky se podívejte na cukrovku.cz do rubriku Jak poznám Hyper nebo Hypo.

    Glukometr může lékař předepsat za určitých podmínek anebo si ho může pacient bez předpisu zakoupit. V rubrice AKTUALITY naleznete jak zmíněné podmínky, tak v článku Proužky do glukometru užitečné informace.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, maminka má diabetes druhého typu a aplikuje si inzulín 4x denně. Bohužel nesnese metformin má po něm úporné průjmy. Při léčbě lékem invokana se dostala její glykémie do normálního stavu (6-9),ale zase měla úporné svědění na intimních partiích i při bedlivé hygieně a musela lék vysadit a glykémie se dostala hned zase do 13-15. Prosím o radu co dělat aby se glykémie dostala na normální stav. Maminka poctivě dodržuje dietu a pravidelně chodí s holemi Nordic. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Rok narození maminky je 1947. Dobromila

    Odpověď

    Vážená paní Dobromilo, lék Invokana patří mezi skupinu tzv. gliflozinů, které snižují glykemii vylučováním cukru do moči. Svědění bývá vedlejším účinkem, který často odezní po nějaké době léčby. Je třeba pečlivě dodržovat zásady intimní hygieny (sprchové gely, vlhčené ubrousky apod.). Lokálně ve spolupráci s lékařem je možné svědění přeléčit (například lokálně Canesten krém). Také je třeba dodržovat pitný režim, o půl litru neslazených tekutin denně víc, protože tento lék vede i k vylučování asi 0,4 litru tekutin denně z těla navíce formě moči. Nedostatečná hydratace vede k častějším nežádoucím účinkům. Pokud tato opatření nepomohou, pak nezbývá, než tento jinak velmi dobrý lék s řadou velmi pozitivních účinků i pro starší pacienty, vysadit. Dávka inzulinu se musí postupně upravovat ve spolupráci s ošetřujícím lékařem diabetologem dle měření glukometrem (selfmonitoring). Titrace inzulinu je velmi důležitá k dosažení dobrých výsledků. S výhodou se dají použít nové druhy inzulinových analog, například bazálních, ale i krátkodobě působících analog k jídlu. Také existují jiná perorální antidiabetika, která je do kombinace s inzulinem možno použít pokud není kontraindikace, například inkretiny. Jistě to nejlépe posoudí ošetřující diabetolog.

    (odpovídá MUDr. Alena Adamíková, Ph.D., Diabetologické centrum Zlín)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pane profesore, co dělat, když po aplikaci Fiaspu, glykémie za hodinu vystoupí na 12 -13 mmol/l. Děkuji za radu.

    Odpověď

    Milý Lubomíre, správně podaný a dobře skladovaný inzulin, jehož doba použití není prošlá, stimuluje zpracování glukózy v tělesných tkáních. Glukóza vstupuje do buněk, kde se může spotřebovat při tvorbě energie, nebo se metabolickými procesy ukládá ve formě zásobních látek, např. jako glykogen nebo tuk. Inzulin také tlumí tvorbu glukózy v těle a zabraňuje rozkladu zásobních látek (hlavně glykogenu) zpátky na glukózu. Rychlost tohoto procesu a poměr mezi určitou dávkou inzulinu a množství glukózy, která se takto zpracuje, závisí na citlivosti tkání vůči inzulinu. U zdravého člověka, který má trvalou tvorbu vlastního inzulinu a dobrou citlivost vůči jeho působení, stačí malá dávka inzulinu k tomu, aby glykémie klesala.

    Působení inzulinu může být ale výrazně zhoršeno tzv. malou citlivostí tkání (inzulinovou rezistencí). Inzulinová rezistence je velmi často přítomna u diabetiků 2. typu. Zhoršuje ji obezita, malá fyzická aktivita a také špatné vyrovnání diabetu samo o sobě. U některých pacientů s diabetem 2. typu jsou potřebné velmi vysoké dávky inzulinu (100 - 200 jednotek denně) a když se některá dávka vynechá, nemusí to být ani znát. Pomohou zejména pohyb a dieta.

    Aby inzulin dobře účinkoval (a to i u diabetiků 1. typu), nesmí v těle ani při hladovění úplně chybět. Pokud se tak stane, procesy, které má inzulin aktivovat, se nejen zastaví, ale probíhají vlastně opačně. Když se potom inzulin podá, musí se nejprve „opačný směr metabolických reakcí“ zastavit a otočit. To může být příčinou, proč při zvyšující se glykémii nemusí podání inzulinu způsobit hned pokles a může po určitou dobu docházet ještě ke vzestupu.

    Pochopitelně, pokud se inzulin podává k jídlu a dávka jídla je nepřiměřeně velká, bude docházet ke vzestupu glykémie, protože dávka inzulinu nebude prostě stačit.

    Nyní dovolte, abych shrnul hlavní důvody, které mohou vysvětlovat vaše pozorování:

    1. Máte výraznou inzulinovou rezistenci. Potřebujete velké dávky inzulinu. Pomohla by tělesná aktivita, redukční dieta a případně léky, které zlepšují citlivost vůči inzulinu. Časem by se citlivost vůči inzulinu zlepšila.
    2. Máte nevyrovnaný diabetes a v těle chybí inzulin, zejména dlouhodobý. Aby rychle působící inzulin Fiasp mohl mít efekt, musí nejprve zkorigovat vaši vysokou glykémii. Protože jeho účinek je krátký, nemusí jeho dávka stačit k tomu, aby glykémie klesla. V praxi se to dá řešit tak, že si nejprve podáte tzv. korekční (opravnou) dávku a poté teprve obvyklou dávku před jídlem.
    3. Zvolil jste příliš velkou dávku sacharidů v jídle a dávka inzulinu Fiasp k jejich „zdolání“ nestačila.
    4. Účinek inzulinu mohou narušit osobní stres, nějaké jiné probíhající onemocnění nebo některé léky, např. Prednison či injekční léky obsahující podobné léky k obstřiku bolestivých kloubů či šlach.
    5. Může se jednat o „smolnou“ injekci na místo, kde se inzulín špatně vstřebává nebo dojde v místě podání ke krvácení. K aplikaci může být použita příliš krátká jehla a jeho část z místa vpichu vyteče. Po podání inzulinu příliš rychle vytáhnete jehlu – měl byste počkat asi 10 vteřin.
    6. Velmi málo pravděpodobná možnost: v těle máte přítomny protilátky proti inzulinu a ty narušují jeho účinek. Tuto možnost bych nechal na vašem diabetologovi a uvažoval bych o ní až nakonec.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Asi měsíc aplikuji 2 minuty před jídlem bolusový inzulin Fiasp. (Jinak basal Lantus 12j.) Leč, často zjišťuji, že za 1 hodinu po aplikaci, přesto vystoupí glykemie na cca 10-12 mmol/l. Teprve až za 3 hod. glykemie klesne na žádaných cca 5-6 mmol/l. Mám otázku, zda mám při vyšších glykemiích, naměřených před jídlem, oklolo 10-12 mmol/l počkat s jídlem místo 2 minut, třeba 3 minuty a nebo zvýšit dávku Fiaspu? Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Inzulin Fiasp má začátek účinku ještě rychlejší, než „rychlé“ inzulinové analogy. Je to tím, že se rychleji vstřebává z podkoží do krve. U pacientů, kteří mají normální či téměř normální glykémie nalačno, se podává těsně před jídlem. Je už asi jedno, jestli to je 10, či 5 nebo 0 minut před jídlem. Jen u osob, které mají nalačno hodnotu na dolní hranici normy či pod ní, je možné jej podat také až těsně po jídle, aby se předešlo hypoglykémii.

    Pokud vaše glykémie hodinu po jídle je do 10 mmol/l a za 3 hod. se dostane do normy, jedná se ještě o velmi uspokojivý výsledek.

    Pokud byste chtěl zabránit vzestupu glykémie po jídle, musíte trochu zvýšit dávku inzulinu před jídlem nebo sníst menší množství sacharidů. Malé rozdíly v časovém odstupu vyjádřené v jednotkách minut jistě nehrají roli.

    Pokud je vaše hodnota glykémie před jídlem vyšší, než byste chtěl, musíte k plánované dávce bolusového inzulinu připočítat také něco navíc ke snížení glykémie. Pak je lepší chvilku počkat, až glykémie klesne, a pak teprve začít jíst. Dávku inzulinu si také můžete vypočítat pomocí bolusového kalkulátoru, který bere v úvahu množství sacharidů, vaši aktuální glykémii a vaši citlivost vůči inzulinu.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dostala jsem na cukrovku lék glucophage, ale po úporném průjmu jsem musela lék přestat užívat. Dostala jsem nový lék Januvia, po kterém mám úpornou zápu. Nyní mám hladinu cukru 8,9 a co s tím? Máří

    Odpověď

    Milá Máří, určitě záleží na tom, kolik je vám let, zda máte nadváhu a zda nemáte další přidružené nemoci. Na prvním místě je vždy dieta. Přípravek Glucophage obsahuje metformin je velmi dobrý lék a jeho některé „nežádoucí“ účinky, nemusejí vždy být jen nežádoucí. Člověka to více nutí držet dietu a to pomáhá. Dávkování metforminu je dost široké, od 500 mg 1x denně až po 1 000 mg 3x denně. Já doporučuji zkusit znovu metformin, ale jen 500 mg 1x denně po dobu asi 14 dnů. Pak by bylo možné dávku zkusit zvýšit na 2x 500 mg a případně 2x 850 mg. To by ve vašem případě mohlo stačit. Tělo si na to může postupně zvyknout a bez průjmů.

    Januvia (sitagliptin) je také dobrý lék a mívá velmi málo nežádoucích účinků. Měla byste otestovat, zda tu zácpu máte opravdu po Januvii, případně opět upravit dietu, jíst více zeleniny. Často se kombinuje s metforminem, lék se jmenuje Janumet (sitagliptin + metformin). Začít by bylo opět možné jen jednou tabletou denně (50 mg sitagliptinu + 850 mg metforminu).

    Kromě uvedených léků existuje ještě řada možností. Další léky ale mívají nežádoucích efektů spíš více. To by vám pak musel poradit váš lékař, co dál.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a doplňky stravy

  • Dotaz

    Dobrý deň, dievčatko vo veku 9 rokov, 36 kg, cukrovka prvého stupňa. Aktívne športuje a chcel by som sa opýtať aké sú vhodné energetické doplnky resp. iontové nápoje. Zaujímajú ma najmä tieto: http://www.ethic-sport.sk/ionty/performance-sete/ http://www.ethic-sport.sk/ionty/performance-sete/ http://www.ethic-sport.sk/gely/maltoshot-endurance-50-ml/ Všade je uvedené podrobné zloženie, ale netušíme, čo môžeme z tohto odporučiť pre takéhoto diabetika. Prosím o pomoc

    Odpověď

    Cílem léčby diabetu u dětí (ostatně stejně jako u dospělých), je zajistit hodnoty glykémie v průměru jen lehce nad normálními hodnotami, a přitom předcházet vzniku hypoglykémií. U dítěte je také nutné zajistit normální růst, předejít obezitě. Doporučené hodnoty glykovaného hemoglobinu jsou uvedeny na našich stránkách v rubrice Cílové hodnoty glykovaného hemoglobinu.

    Sportování je pro dítě velice vhodné, ale neměly by se přitom zanedbávat opatření k udržení dobrých glykémií, což bývá obtížné. Při sportu se glukóza v těle rychleji spotřebovává a podávaný inzulin může zpomalovat jeho doplňování z jater a svalů, takže snáze hrozí hypoglykémie. Při sportu se také inzulin v těle rychleji vstřebává z podkoží, které se při sportu lépe prokrví.

    Z tohoto důvodu se (s ohledem na aktuální glykémii) doporučuje před větším a delším fyzickým zatížením snížit dočasně dávku inzulinu a případně sníst v průběhu fyzické námahy určité množství sacharidů, např. v podobě svačiny, tatranky či podobně velké „sladkosti“, pokud cvičení bude dále pokračovat. Náhradou může být také sladký nápoj, který se pije průběžně a nikoliv celý najednou.

    Při vytrvalostním závodním sportu užívají někteří sportovci doplňky stravy, které nahrazují ionty (voda, sodík, draslík apod.), které se ztrácí pocením a zároveň živiny, které poskytují energii. Podávají se často v tekuté formě, aby nahrazovaly vodu a snadno se požívaly při intenzivním sportu.

    Tyto doplňky v principu mohou být vhodné i pro osoby s diabetem léčené inzulinem, ale jejich užívání je obtížnější. Problémem je zejména přítomnost glukózy, sacharózy, fruktózy či jiných sacharidů. Ty se mohou hodit k prevenci hypoglykémie, ale zároveň mohou být škodlivé, pokud má sportovec zvýšenou hladinu krevního cukru, ať již proto, že se příliš najedl nebo neodhadnul správně dávku inzulinu. Správné by bylo sledovat glykémie častým měřením, či ještě lépe při intenzivním sportu – používáním senzorů. Průběžné upíjení nápoje s obsahem cukru tedy může být dobré, ale je nutné vědět kdy a v jakém množství.

    Dotazujete se na výrobek Performance Sete (EthicSport). Podle informace od výrobce obsahuje jeden sáček určený do 500 – 600 ml vody celkem asi 19 g sacharidů, z toho asi jednoduché cukry (glukóza, fruktóza) představují si 10 g. To není mnoho (je to méně, než obsahují běžné sladké nápoje), a pokud to dítě vypije postupně v průběhu cvičení, může to být prospěšné. Jinak ale vypití celého množství najednou představuje příjem 19 g sacharidů, které se budou rychle vstřebávat a zvyšovat glykémii, pokud nebude současně podán extra inzulin.

    Jinak si ale myslím, že podobnou službu vám poskytne mírně sladká limonáda, u které ale rovněž musíte přesně znát obsah cukru. Ostatní doplňky nepovažuji za potřebné, pokud dítě neabsolvuje skutečně dlouhý vytrvalostní „závod“. Při něm bych ale raději doporučoval občasné přestávky, kontrolu glykémií a normální svačinu, i když by to pak nebyl závod v pravém slova smyslu. Znám ale sportovce s diabetem, kteří při sportu energetické nápoje celkem úspěšně používají. Jsou v tom ale zkušení, znají přesný obsah cukru v nápoji a upíjejí ho pomalu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, Lenka. Prosím Vás, mám cukrovku 2 typu, je možné jí vyléčit Omegou 3? Děkuji.

    Odpověď

    Dobrý den, Omega 3 patří mezi výživové doplňky, které mohou pozitivně ovlivňovat procesy v lidském těle. Pozitivně ovlivňují naše cévy, hodnotu cholesterolu, činnost mozku, mohou stejně udržovat naše srdce v kondici. Jednoznačný vliv na glykémie však nemají, proto pouhým užíváním Omega 3 mastných kyselin nelze cukrovku 2. typu vyléčit. Vzhledem k tomu, že cukrovka je často spojována s poruchou tuků v krvi, může být užívání Omega 3 prospěšné.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je Glucea vhodná pro pacienty léčené inzulinem, nebo ne?

    Odpověď

    Dobrý den, Glucea představuje směs vitamínů a extraktů z rostlin, které by mohly  příznivě ovlivnit glykémii. Pacienti léčení inzulinem jsou jednak diabetici jak 1. typu, pro které je inzulin lékem volby, ale stejně tak diabetici 2. typu. Užívání Glucei je vhodnější spíše u pacientů s prediabetem, kteří mají riziko, že se u nich časem objeví diabetes 2. typu. U pacientů s cukrovkou 1. typu užívání extraktů, které zlepšují metabolismus cukrů, tuků a bílkovin má minimální efekt. Celkově je třeba zdůraznit, že se jedná o doplněk stavy, a ne o ověřený antidiabetický lék.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, mému manželovi zjistili cukrovku, dostal nový měřící přístroj a naměřil si 12,1 mmol/l, chtěla bych poradit, co by bylo dobré, nějaký doplněk na snížení a prevenci? Dočetla jsem se, že by byla vhodná Aloe vera, ale nevím, jestli tablety nebo gel...? Manžel užívá léky na vysoký krevní tlak, můžete mi prosím poradit? Děkuji moc.

    Odpověď

    Dobrý den přeji, pokud pacient dostal glukometr na měření krve od lékaře, který mu cukrovku zjistil, předpokládám, že zároveň s tímto přístrojem mu byly podány informace o typu cukrovky, který manžel má a o možných způsobech její léčby. U nově zjištěné cukrovky 2. typu (která je nejčastější) je lékem volby tableta s účinnou látkou metformin, která je na lékařský předpis. Volně prodejné přípravky z lékárny nelze považovat za vhodné pro samostatnou léčbu cukrovky, ale mohou být v některých případech vhodným doplňkem lékařem vedené a předepisované medikace. 

    (v zastoupení odpovídá MUDr. Tomáš Edelsberger, Diabetologická ambulance, Krnov)

    poznámka redakce: základní informace o bylince Aloe vera naleznete zde

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Slyšel jsem, že Gurmar je přípravek na snižování hmotnosti. Je vhodný u diabetika?

    Odpověď

    Gurmar je výtažek z rostliny Gymnema sylvestre a je jedním z nejužívanějších antidiabetických potravinových doplňků, zvláště prospěšným u počínající cukrovky. Obsahuje kyseliny gymnemové, které optimalizují tělesné hospodaření s glukózou, podporují vylučování inzulínu a příjem glukózy v buňkách. Gurmar přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi a podporuje kontrolu tělesné hmotnosti a ovlivňuje chuť k jídlu tím, že snižuje chuť na sladké. Podrobnější informace naleznete v naší rubrice Léčivé rostliny a cukrovka v článku  o Gymnemě lesní.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a komplikace

  • Dotaz

    Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho trvá rozvoj hyperosmolárního neketoacidotického kómatu. Všude se píše, že se rozvíjí "pozvolna", ale nevím, zda si pod tím představit dny či týdny... Předem děkuji za odpověď. Ofélie

    Odpověď

    Milá Ofélie,

    Úvodem se nedokážu udržet a zaradovat se z vašeho krásného a vzácného jména, které jinak znám jen z Hamleta.

    Ale k věci: Nejdříve se pokusím připomenout, co se pod pojmem hyperosmolárního  kómatu myslí. Podrobněji, včetně dalších informací o hyperglykémii, je to na našem odkazu hyperosmolární neketoacidotické kóma . Kóma znamená v medicíně bezvědomí. Osmolarita krve je úhrnná koncentrace všech možných chemických částic, které jsou v krvi rozpuštěné. Za normálních okolností osmolaritu určují zejména koncentrace sodíku a chlóru (tedy kuchyňské soli), protože jsou v krvi nejvíce zastoupené. Na osmolaritě se podílí také glukóza, ale za normálních okolností jen málo, protože její molekula je velká a početně je málo zastoupena. Když stoupá glykémie, osmolarita se trochu zvyšuje, ale stále jen málo. Teprve když tento stav trvá déle, glukóza se dostává do moči a odvádí tam s sebou vodu. Krev se postupně „zahušťuje“ a stoupá koncentrace nejen glukózy, ale také ostatních látek. Dochází k dehydrataci organismu (nedostatek vody), klesá krevní tlak a tělesné orgány včetně ledvin začínají špatně pracovat. To nakonec může vést až k selhání orgánů a bezvědomí.

    Pojem „hyperosmolární neketoacidotické kóma“ je ovšem pojem extrémní. Pacienti většinou nejsou v bezvědomí, jenom mají vysokou glykémii, větší osmolaritu krve, jsou malátní a unavení. Většinou si to uvědomí, zkontrolují svou glykémii, více pijí a včas zavolají lékaře. Ten jim upraví léčbu diabetu, případně nasadí inzulin nebo zvýší jeho dávky a někdy je doporučí do nemocnice, aby zde včas dostávali infúze tekutin.

    Stav blízký kómatu se většinou vyvíjí za situace, kdy zhoršení diabetu je vyvoláno nějakou závažnou akutní komplikací, například zápalem plic, infarktem myokardu, plicní embolií nebo úrazem. Pacient si nedokáže včas sám pomoci nebo přivolat pomoc, leží doma v posteli, málo pije a glykémie mu postupně stoupá a stoupá, až nakonec může skutečně vzniknout prekóma či kóma. Taková situace je ale velmi závažná. I když se pacient nakonec dostane do nemocnice, může se stát, že zemře na selhání krevního oběhu či jinou komplikaci. Pochopitelně důležitou roli hraje vyvolávající příčina, to znamená např. proběhlý infarkt myokardu. Pokud bychom tedy uvažovali o takovémto scénáři, potom časový harmonogram může vypadat asi takto:

    Starší pacient s diabetem 2. typu (často nedostatečně léčeným) náhle onemocní, např. zápalem plic. Dostane horečku, hodně se potí a infekce vyvolá inzulinovou rezistenci a zhoršení diabetu. Za 2 dny glykémie stoupne na 20 mmol/l, pacient hodně močí, potí se a ztrácí tekutiny. 4. den má glykémii 30, je dehydratovaný a klesá mu krevní tlak. Dekompenzovaný diabetes zhoršuje průběh infekce. Glykémie může klidně stoupnout na 40 či 50 mmol/l. 5. den si pacient už sám nedokáže pomoci, a pokud jej někdo rychle nedopraví do nemocnice, může upadnout do hyperosmolárního kómatu provázeného infekcí a selháním ledvin a 6. nebo 7. den zemře.

    Jiná možnost může vypadat takto: Pacient s diabetem 2. typu nedodržuje léčebný režim a nespolupracuje se svým lékařem. Zvyšují se jeho dávky léků na diabetes, ale pacient si v žádném případě nepřeje inzulin, a proto raději nejde za lékařem. Glykémie mu postupně stoupají, pozvolna se rozvíjí dehydratace, pacient je z toho velmi unavený a slabý a není schopen se o sebe včas postarat. Po 3 týdnech ho navštíví vnučka, zjistí, že potřebuje pomoc a zavolá lékaře. Pacient je převezen do nemocnice, zde několik dní dostává infúze tekutin a inzulin. Hyperosmolární kóma je odvráceno, ale kdyby včas nepřišel někdo pacienta navštívit, mohlo to během několika týdnů dopadnout špatně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím pomozte, trpím pálením nohou, přechází to do rukou mám bodavé bolesti, až pálivé a brnění až v konečkách prstů horních končetinách. Při tůrách se musím zastavit, odpočinout a poté pokračovat. Na kole mi to jde až do konečků prstů, musím zastavit, proklepat a pokračovat. Dolní končetiny mají barvu červenou v oblasti holenních kostí. Je vidět,že nejsou v pořádku. Pan doktor tvrdí, že je vše v poho. Byla jsem na různých vyšetřeních, a je vše v pořádku. Mám nadváhu, ale jen díky tomu, že nemohu řádně chodit a jezdit na kole z důvodu bolestí. Dočetla jsem se o diabetu, kde může nastat odumírání tkání. A je-li možné se objednat na vyšetření bez doporučení obvodního lékaře. Děkuji K.M.

    Odpověď

    Dobrý den, tyto obtíže by souvisely s diabetem pouze v případě jeho dlouhodobějšího trvání. Nejprve je tedy potřeba potvrdit, nebo vyloučit cukrovku - alespoň orientační vyšetření se může nechat provést třeba glukometrem v lékárně, samozřejmě by mohl glykémii nalačno stanovit i obvodní lékař. Pokud nebude cukrovka potvrzena, hledejte příčinu třeba v přetížení páteře. Jaké jsou předpoklady vzniku cukrovky naleznete na našem webu v rubrice Diagnostika a dole pak v článku jsou uvedeny hodnoty glykémií, které diagnózu cukrovky potvrzují, nebo vylučují.

    (odpovídá as. MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D., Interní klinika UK 2.LF a FN v Motole)

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Příbuzný před 4 dny prodělal bilaterální plicní embolii a kvůli vysokému cukru užívá metfromin. Vím, že se nesmí, ale lékaři mu tento lék naindikovali. Aneta

    Odpověď

    Milá Aneto, metformin je starý osvědčený lék. Kromě toho, že snižuje hladinu krevního cukru, má řadu dalších příznivých účinků na metabolismus. Snižuje např. také hladinu krevních tuků a mírně snižuje sklon ke vzniku krevních sraženin. Hovoří se také o jeho preventivním účinku na vznik nádorových onemocnění. Mezi jeho častější nežádoucí účinky patří určitý pocit žaludeční nevolnosti, nadýmání a někdy průjmy. Do určité míry to ale pomáhá pacientům omezovat příjem potravy a většinou tyto příznaky postupně pominou.

    Mezi velmi vzácné, ale závažné nežádoucí účinky, patří tzv. laktátová acidóza (otrava organismu kyselými látkami). Dochází k ní velmi zřídka a to téměř výhradně u osob, které mají současně závažné onemocnění ledvin, srdce (srdeční selhávání), jater nebo plic. Proto je metformin za těchto okolností kontraindikován (nesmí se používat). Za takovou situaci je nutné považovat i oboustrannou plicní embolii, o které mluvíte. Je-li pacient léčen tímto lékem, mělo by se podávání metforminu přerušit a v další léčbě počkat, jak se situace vyvine. Jedná-li se o lehčí embolii, kdy se stav postupně upraví a není nutná dechová podpora ani podávání kyslíku a nedochází k selhávání srdce, je možné podávání metforminu obnovit. Na samotný průběh embolie nemá metformin špatný vliv, to znamená, že nepřispívá ke vzniku krevní sraženiny a nehoršuje její "rozpouštění". Pokud by ale rozsáhlá embolie měla vliv na dýchací funkce, vzniklo by riziko vzniku oné laktátové acidózy. Proto by se neměl metformin podávat do doby, než se plicní funkce upraví a vyloučí se selhávání srdce.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím pomozte, trpím pálením nohou, přechází to do rukou, mám bodavé bolesti, chladím si to studenými obklady celé noci. Revitanerv nepomáhá. Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, příznaky, které uvádíte mohou mít zajistě mnoho příčin. Jednou z nich je chronická komplikace cukrovky, tzv. diabetická polyneuropatie. Je způsobena především dlouhodobou hyperglykémií, která poškozuje drobné cévy a nervy. Určitě by ve Vašem případě bylo vhodné vyšetření v podiatrické ambulanci. Co se týče samotné léčby a zmírnění příznaků je pomoc velmi svízelná, užívají se léky ze skupiny analgetik a další. V našem diabetologickém centru máme nejlepší zkušenosti s kyselinou thioktovou v dávkách, které obsahují preparáty jež jsou jenom na lékařský předpis, nicméně rozhodnout o vhodné léčbě musí až odborník po vašem vyšetření. O možnostech by bylo nejvhodnější poradit se s Vašim ambulantním diabetologem. Samotný Revitanerv představuje výživový doplněk, který mimo jiné obsahuje směs vitamínů a kyselinu alfa-lipoovou, což je látka, která se využívá i u zmiňovaných příznaků právě diabetické polynerupatie. Samozřejmě ve vyšší dávce, ve formě infuzí za hospitalizace. Revitanerv může tedy příznivě ovlivnit činnost nervové soustavy. Důležitější je ale stejně dobrá kompenzace cukrovky a udržování normální glykémie.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Diagnistikovali mi v lednu cukrovku a mám takové bolesti v lýtkách že nemohu ani chodit. Budilo mne to, ale teď mám léky na křeče a stále nic nepomáhá, nevím už, co mám dělat . Nikam nemohu dojít. Milada

    Odpověď

    Dobrý den Milado, bolesti a křeče v nohách můžu mít různé příčiny. Může jít o projev chronické komplikace cukrovky, tzv. diabetické polyneuropatie, stejně tak může jít o poškození tepen dolních končetin tzv. ischemickou chorobou. Příčinou také může být nižší hodnota hořčíku. Váš problém je tedy komplexní a určitě potřebuje důsledné vyšetření. Určitě by stálo za zvážení vyšetření tepen dolních končetin, průtoku krve či speciální vyšetření na podiatrické ambulanci.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a těhotenství

  • Dotaz

    Dobrý den. Měla jsem těhotenskou cukrovku pouze na dietě. A to až při 3 dítěti. Mám ještě kluky 10 a 4roky. A s cukrem se v těhotenství neměla problémy. Je mi nyní 37 let a malou jsem měla ve 36. Po šestinedělí jsem si naměřila na lačno 5.8. glukozový test byl v pořádku 6.3 po 2 hodinách. Ale byly zachyceny bohužel protilátky v krvi IA2. Chodím za půl roku na kontrolu. A aby to nestačilo jsem ještě po operaci štítné žlázy adenom. Předoperační vyšetření cukr na lačno 5.3. a to jsem byla na nervy. Ještě se ze všeho dostávám. Poslední kontrola v květnu. Výsledek glykémie hned po snídani 8,3. HbA1c 31 mmol/mol. mikroabuminurie 4.5. Jsem stále na dietě. Chtěla bych hlavně vědět, jak můžu proti tomu bojovat a jak uchránit děti, aby je to nepotkalo. A taky mám obavy, abych neměla i jiné autoimunitní onemocnění. Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, výsledky cukru, které popisujete máte zatím v normě. Moc nerozumím, proč Vám stanovovali protilátky IA2. Ty se dělají pouze v případě podezření na diabetes mellitus 1. typu. Doporučila bych Vám, aby se ještě jednou nabraly, jestli to nebyla nějaká laboratorní chyba. Jinak u žen s GDM je 40-60% riziko vzniku diabetu mellitu 2. typu v pozdějším věku. Váš praktický lékař by  Vás měl pravidelně sledovat (1x za 3 roky OGTT, lačnou glykémii). Vám doporučujeme pravidelnou fyzickou aktivitu (např. 3x týdně chůze, kolo, běh apod.) a racionální stravu s omezením příjmu volných sacharidů (např. dietu, kterou doporučujeme pro těhotné ženy). U Vašich děti není potřeba žádná speciální prevence - pouze pravidelný pohyb a omezit sladké.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. V 7. týdnu těhotenství jsem byla odeslána do diabetologické poradny kvůli opakovaně zvýšeným hodnotám z krve na lačno (5,3 a 5,26 mmol/l). Dostala jsem glukometr a byla poučena o dietě, před další kotnrolou v dia jsem šla na nové odběry, kde jsem měla hodnoty uplně v pořádku (4,6mmol/l). Stále jsem měla dodržovat dietu a chodit na kontroly. Hodnoty jsem měla dle doporučení, tedy v pořádku na lačno i po jídlech. Občas jsem i zhřešila nějakou tou sladkostí, nebo jídlem (byly vánoce atd.) ale nikdy se mi hodnoty nezvedly nad maximum 7,2. Nyní jsem ve 33. týdnu těhotenství a už týden mám hodnoty zvýšené, hlavně ty na lačno (až 6,7), hodnoty po jídle mám sice vyšší než jindy, ale stále v normě. Může to být koncem těhotenství? Horším spánkem, nebo občasnou sladkostí (zmrzlina s dcerou, spíš tou co ona nedojí)? Jak moc miminku takovou sladkostí škodím v mém případě? Nepřecpávám se sladkým a jak mě to celé těhotenství nelákalo, tak teď je to horší. Předem moc děkuji za radu Pavlína

    Odpověď

    Dobrý den Pavlíno, hodnota lačné glykémie by měla být do 5,3 mmol/l. Pokud máte opakovaně hodnoty lačné glykémie vyšší, měla byste kontaktovat Vašeho lékaře. V některých případech pomáhá zařazení 2. večeře (např. kousek pečiva, šunka, sýr, zelenina, ořechy). Pokud toto nestačí, nasazují se tabletky metforminu nebo inzulín. Během těhotenství stoupá produkce hormonů a látek, které těhotenskou cukrovku způsobují, proto se mohou v průběhu těhotenství hodnoty glykémie "horšit" a překročí-li cílové hodnoty, zpřísňuje se dieta, příp. se nasazuje farmakoterapie. Sladké byste neměla, opakovaně vyšší glykémie ovlivňují mimiko. 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, 23.4.2018 jsem šla na test na těhotenskou cukrovku. Jelikož jsem den před odběrem spala pouze 2hod. Chtěla jsem se zeptat jestli nemohl být výsledek zkreslený. Moje hodnoty byli 5 dále 8.1 a 9. Byla jsem odeslána do dia poradny. Paní doktorka mi dala glukometr na měření hladiny cukru každý den celý profil po 2hod a nasadila dietu. Každý den se měřit a hodnoty před snídani 4.5 po snídani 4.8. Před obědem 4.8 po 4.6. Před večeří 5 po večeři 5.3. Dlouhodobý výhled cukru v těle mám HbA1c 29,0. Přijde mi že naměřené hodnoty mám celkem nízké i když dietu nedodržují. Jim co chci i čokoládu a vzdy výsledky nízký. Proto se ptám jestli je možné že cukrovku vůbec nemám. Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, hodnotu glykémie ve 120. minutě máte již pozitivní (norma je do 8,5 mmol/l). Byla tedy u Vás správně diagnostikována těhotenská cukrovka, pomaleji zpracováváte větší přísun cukru. Hodnoty naměřené na glukometru a v laboratoři už máte vpořádku. Těhotenská cukrovka se během těhotenství vyvíjí (má tendenci se zhoršovat), proto doporučuji pokračovat ve sledování, dodržovat dietní opatření (vynechat cukry) a pravidelně se kontrolovat na glukometru. Hezký den

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den mám cukrovku 2. typu a teď jsem na začátku těhotenství. Před těhotenstvím jsem měla hodnoty 6 mmol/l a beru metformin 500 mg. Nyní mě čeká první návštěva jako těhotná a zajímalo by mě zda budu moci zůstat na lécích (třeba silnějších o něco), abych nemusela na inzulín. Přeci jen u inzulínu mohu mít hypoglikémii a u léků metformin ne. Ráda bych zůstala na lécích a tak mě zajímá, zda to jde a zda tyto léky nebo jiné. Moc děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Metformin lze v těhotenství ponechat a jeho dávku je možné zvýšit (postupně až na 2000 mg, je-li třeba) - pro těhotenství máme přísnější kritéria a cílová hodnota pro glykémii nalačno je do 5,3 mmol/l (max. 5,5), hodnota 6 je již spojena s riziky. Je možné, že v druhé polovině těhotenství bude potřeba také inzulin, protože vlivem těhotenských hormonů se cukrovka může zhoršovat - hormony snižují citlivost na inzulin a pak již metformin nemusí stačit. Vše zlé je ale k něčemu dobré - vlivem horšího účinku inzulinu v druhé polovině těhotenství je poměrně malé riziko hypoglykémie. Vývoj je však individuální, řada žen inzulin nepotřebuje.

    Základem je dodržování životosprávy - vhodná strava, a pokud to těhotenství dovolí, tak i pohyb - denně alespoň procházka.

    (v zastoupení odpovídá MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. z interní ambulance porodnice „U Apolináře“ Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Které potraviny musí pacientka s těhotenskou cukrovkou z diety vyloučit?

    Odpověď

    Jedinou součástí naší stravy, která může přímo ovlivnit hladinu cukru v krvi, jsou cukry (sacharidy). Cukry v naší potravě rozdělujeme na jednoduché a složené.

    Diabetik nesmí jíst jednoduché cukry, tj. cukr, med a všechny pokrmy jimi oslazené. Pod pojmem cukr rozumíme v našich podmínkách hlavně cukr řepný či třtinový (sacharózu) nebo cukr hroznový (glukózu). Tyto takzvané jednoduché cukry rychle přestupují ze střeva do krve. Tak prudce vzroste hladina cukru (glukózy) v krvi. Na to tělo nemocné odpoví nedostatečně. Inzulínu se vyplaví ze slinivky málo nebo se uvolní pozdě, případně inzulín chybí v těle úplně.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a životospráva

  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na vás s trošku netradičním dotazem. V popisu džemů od firmy Dalfour je uváděno, že nejsou slazeny cukrem, pouze štávou z ovoce a tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. To je prohlášení obchodu. Např. zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/racio/225-dzem-st-dalfour-jahoda-284g.html. Jde mi o to, zda je u cukrovky II. typu lze občasně použít opravdu? Jaké müslu ke snídani byste doporučili? Na trhu je ho nepřeberně...Děkuji moc za ochotu. Eduard

    Odpověď

    Milý Eduarde, odpovídal jsem vám na dotaz, který se týkal požívání medu. A na tento dotaz vám mohu dát skoro stejnou odpověď:

    Hlavním problémem diabetu 2. typu je nedostatečná účinnost inzulínu (inzulínová resistence), která se zhoršuje s nadváhou a nedostatečným pohybem. Tělesný inzulín již nestačí vyrovnat nároky organismu a nesnižuje dostatečně glykémii po jídle a nezabrání dostatečně, aby se i na lačno nadměrně glukóza nevytvářela ze zásobních látek.

    Základem léčby jsou zejména pohyb, který zlepšuje účinnost inzulínu, a omezení energetického příjmu. Pokud toto nestačí nebo pacient není schopen následovat tato doporučení, používají se různé antidiabetické léky, včetně inzulínu.

    Sám rád jím a mám pochopení pro ostatní, kteří jsou na tom stejně. Také bych rád nalezl zdravou chutnou marmeládu, která vypadá a chutná jako pravá marmeláda, ale nezvyšuje glykémii a netloustne se po ní, není po ní průjem a nebolí po ní břicho. Jenže to je ten kámen úrazu a to právě přispívá k diabetu 2. typu: štíhlí a zdraví lidé o tom tolik nepřemýšlejí, občas si trochu marmelády vezmou, pochutnají si a dají pokoj. Ale diabetikům to pořád vrtá hlavou a nejraději by snědli celou sklenici najednou. Nejlepší by bylo, kdyby na jídlo tolik nemysleli, 3x denně se rozumně najedli tak, aby v tom byly bílkoviny, méně živočišného tuku, přiměřeně sacharidů a potřebné množství vitamínů v podobě zeleniny a ovoce. Diabetici mohou jíst prakticky všechno, ale nejdůležitější je míra a rovnováha.

    Veškeré ovocné marmelády obsahují převážně cukr a vodu. Ten, kdo šetří, dává do marmelád méně ovoce a zahušťuje je cukrem a pektinem či želatinou. Správná marmeláda ale obsahuje hodně ovoce, ale to je vařením zbaveno části vody a tak nepotřebuje tolik přislazovat. Z živin jsou ale v ovoci skoro jenom cukry, ať je to glukóza, fruktóza či jiný. Vámi udávaný džem Dalfour nemá přidávaný řepný cukr, ale už samo ovoce ho obsahuje spoustu a ještě tam přidávají glukózu z hroznové šťávy. Stejně jako jiné marmelády je vhodný pro diabetiky jako nošení dříví do lesa (při tom nošení by ale mohla glykémie případně klesat tou námahou). Ať je tam jakýkoliv cukr, v těle se stejně předělá na glukózu a bude zvyšovat glykémii. V malém objemu je hodně kalorií a dobře se po tom tloustne. Jediná rada tedy je: máte-li na to chuť, odepřete si sacharidy v jiné podobě (např. v chlebě) a snězte trochu (trochu!) tohoto dobrého džemu, třeba v jogurtu. Asi 10 g tohoto džemu obsahuje 6 g cukrů. Dieta z potravin s nízkým obsahem cukrů se diabetikům 2. typu doporučuje zejména proto, že jim to dovoluje sníst poměrně velký objem jídla, což jim dělá dobře na duši. Ale občas mohou klidně jíst jídlo, které obsahuje sacharidů ve stejné hmotnosti více. Mohou ho pak ale sníst jen málo a necítí se dost nasyceni.

    A ještě k těm müsli: Jedná se především o velmi suché obilí či ovesné vločky s trochou sušeného ovoce či oříšky. Ty opět obsahují velké množství sacharidů při malém objemu, řekněme 60-65% hmotnosti. Bylo by to pro diabetiky celkem vhodné, kdyby toho jedli opravdu málo. Např. 100 g k snídani, a k tomu už jen hořký čaj nebo kávu. Možné to je, ale není lepší si dát 200 ml bílého jogurtu (10 g sacharidů), do toho 20 g müsli (15 g sacharidů), k tomu 60 g chleba (30 g sacharidů) s plátkem sýra, rajče a papriku?

    Když už müsli, tak raději bez přidaného cukru, abyste ho mohl sníst o trochu více. Ale už to nemůžete zajídat žádným chlebem, rohlíky atd.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:
    Možná Vás zaujme něco z našich receptů pro diabetiky.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je možné u cukrovky 2. typu občas využít ve stravě půl lžičky medu? Hladina v krvi - 11,9 na testu OGTT. Jak je to s pivem a vínem či trvdým alhoholem. Jaké je optimální množství (občasně)? Moc děkuji

    Odpověď

    Milý Eduarde, jeden můj synovec, když mu byly asi 4 roky, jako je nyní mému vnukovi Edovi, se kdysi přitulil k babičce a povídal: „Babičko, povídej mi o medu“. Na to jsem si vzpomněl, když jsem uviděl váš dotaz. Já se pokusím něco povědět vám, ale nebude to o včeličkách, plástvích ani žihadlech.

    Med obsahuje hroznový cukr (glukózu), ovocný cukr (fruktózu) a řepný cukr (sacharózu). Tyto cukry dohromady představují asi 80% hmotnosti medu. V jedné lehce navršené čajové lžičce je asi 10 g medu (jak jsem dnes kvůli vám vyzkoušel), tedy celkem asi 8 g sacharidů. Pro srovnání, jeden běžný rohlík obsahuje asi 20 g - 30 g sacharidů, které se v těle přemění na glukózu.

    Pro pacienty s diabetem 2. typu zejména platí, že by neměli být obézní, to znamená, že by neměli jíst příliš kalorickou stravu a měli by se pohybovat. Podle tělesné výšky, věku a tělesné námahy by měli mít v dietě asi 150 – 220 g sacharidů, při nadváze je rozhodně to nižší číslo lepší. Je výhodnější, když se sacharidy požívají ve formě složených cukrů, jak je tomu třeba v chlebu či bramborách, protože z nich se cukr dostává ze střeva pomaleji a nepůsobí rychlý vzestup, jak by tomu bylo, kdybychom se např. živili medem.

    V dietě ale platí zásada, že různé druhy potravin se mohou vzájemně nahrazovat, takže se doporučuje jíst jen určité množství sacharidů, ať již ve formě chleba, rýže, brambor či ovoce. Z tohoto hlediska je tedy klidně možné, že část doporučených sacharidů např. ve chlebě nahradíte lžící medu, jenom  toho chleba má být o trošku méně, protože zbytek sacharidů dodá ten med. Jestli si tedy pro chuď dáte lžičku medu a současně asi o 15 g  méně chleba, než byste jinak plánoval, vyjde to skoro nastejno. Je to tedy rozhodně menší prohřešek, než kdybyste jen tak pro nic za nic z hladu snědl dvojnásobné množství suchého chleba.

    No a s pivem je to dost podobné. Půl litru plzeňské dvanáctky obsahuje asi 24 g sacharidů, tedy podobně jako jeden rohlík. Optimální dávku piva si neodvažuji navrhnout, protože optimálně byste asi neměl pivo pít. Ale abyste se cítil optimálně, tak ho asi občas pít potřebujete, takže vám ho zakazovat není rozumné, abyste ho nepil jen tajně a s pocitem viny. Jenom není dobré s ním završovat náročný oběd, ale naopak, je potřeba zase jinde sacharidy ubrat, např. nejíst knedlíky, nebo jen jeden a dát si jedno malé, případně velké pivo. U štíhlého pacienta s diabetem 1. typu bych jen doporučil: podejte si o něco větší dávku inzulinu, abyste pokryl těch 24 g sacharidů navíc. Podobně je to se zákusky: nedáte-li jinak, můžete je občas mít. Ale ne na závěr hlavního jídla ale „místo“ hlavního jídla.

    Někdy je k dostání tzv. „diapivo“. To se vyznačuje tím, že na rozdíl od běžného piva v něm jsou skoro všechny cukry vykvašeny na alkohol. Cukry tedy téměř neobsahuje, ale pozor: je vněm zase více alkoholu a rychleji stoupá do hlavy.

    Suché víno a většina tvrdých alkoholických nápojů sacharidy neobsahují a při požití 200 ml vína nebo jednoho či dvou panáků glykémii nezvyšují. Je na vás a na vaší disciplíně, jak se k tomu postavíte, stejně jako u všech ostatních lidí. Jenom když trochu přeberete, můžete ztratit zábrany i vůči jídlu a to pak jíte sacharidy nesacharidy.

    Stručná informace týkající se alkoholu je také v naší ENCYKLOPEDII, poněkud větší výklad naleznete v článku Pít či nepít... alkohol.

    Jinak k Vaší naměřené glykémii na testu oGTT jsou odpovědi v rubrice DIAGNOSTIKA

    Na závěr ještě jednu poučku: Diabetická dieta je v podstatě taková zdravá dieta, která je vhodná pro všechny, kteří chtějí žít zdravě. Skoro nic není úplně zakázané, jen se to má požívat s mírou. Zatímco zdravý člověk špatnou dietu nebo přejídání alespoň po určitou dobu zvládne, diabetikovi to škodí hned a je to více nápadné, protože mu stoupá gykémie.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, rada bych poprosila o radu, diabetes II 20 let - inzuliny a PAD, hypertenze, vred zaludku, alergie, slabsi ledviny, steatoza jater, trochu vys cholesterol, potize s krvetvorbou, 57 let, BMI 29. Abych pravdu rekla, vubec nevim, co bych mohla jist?? Muzete mi prosim poradit povolene potraviny? Dekuji velice, Mila

    Odpověď

    Milá Milo, dostávám hodně dotazů ohledně vhodné diety a někdy je to velmi komplikované. Ve vašem případě si ale myslím, že to nebude tak složité. Jenom úvodem musím říci, že nevím, co znamenají pojmy „slabší ledviny“, „trochu vyšší cholesterol“ a „potíže s krvetvorbou“.

    Na základě Vašich slov si představuji, že máte určitou nadváhu, pro což svědčí i hodnota Vašeho BMI, cholesterol kolem 6 mmol/l, funkci ledvin výrazně nesníženou a možná méně červených krvinek, ale nikoliv vážnou chudokrevnost.

    Moje doporučení tedy je, abyste jedla normální stravu a dbala zejména na to, aby nebyla zbytečně kalorická a obsahovala co nejméně živočišných tuků. Dovolím sei podkázat na část našeho webu Životospráva, který se ještě rodí.

    Znejte hladinu svého krevního cukru a provádějte samostatné měření. Podle výsledků si odhadujte množství sacharidů v dietě a tomu odpovídající dávky inzulínu.

    Protože máte nadváhu, vezměte si jako vzor např. velmi mírně redukční dietu s 1 700 kcal (7 400 kj), obsahující asi 220 g sacharidů, 60 g tuků a 75 g. bílkovin. Mohl bych vám pochopitelně doporučit radikálnější přístup, ale nevím, zda jste odhodlaná k redukční dietě, a tak si myslím, že pro začátek by toto mohlo vyhovovat. Návrh této diety by vám mohla poskytnout dietní sestra v diabetologické ambulanci, ale můžete ji také najít v mnoha příručkách. Samozřejmě ji můžete podle své chuti obměňovat, jen byste ji neměla překračovat.

    Jezte 3x denně z talíře, nic neuždibujte, a snažte se také pohybovat. Doporučuji vám strávit týdně asi 150 min. pohybem, a to takovým, který bude pro vás natolik náročný, že vás při něm přejde chuť si povídat, abyste se příliš nezadýchala. Tedy středně náročný pohyb, např. rychlá chůze alespoň 6 km/hod. či něco, co vás baví, viz naše rubrika Pohyb s dalšími odkazy.

    Do jídelníčku zařaďte zeleninu, mohla byste také mít denně jeden multivitamin, kterým bude zajištěn obsah železa, vápníku, vitaminů C, B a D a dalších. Uvádíte také alergii, pochopitelně nevím, na co. Pokud se jedná o potravinu, tak takovou vyškrtněte ze svého jídelníčku.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážený pane, trpím už asi 20 let cukrovkou. V minulosti jsem se mohl v obchodech orientovat podle nápisů Dia, Diät apod. Dnes, kdy je nás skoro milion toto označení zmizelo. Za to je v módě celiakie (pacientů je asi 100 000). Snažím se orintovat podle složení výrobku, ale musím nosit na nákup lupu, protože půl milimetrový text velmi špatně čte. Děkuji za odpověď. Petr

    Odpověď

    Milý Petře, souhlasím, že získávat informace o složení potravin přímo v prodejně je velmi obtížné až nemožné. K přečtení údajů na balení nestačí ani lupa v domácím prostředí, natož při nakupování. Dovolím si dát vám několik rad, jak postupovat:

    1. Ještě doma před nákupem si rozmyslete, co vlastně chcete koupit a jaké požadavky to má splňovat. Pokud chcete umělé sladidlo, které neobsahuje žádný cukr, vyberte si nejprve některé, které by vám vyhovovalo. Můžete na to použít třeba příspěvek v našem webu v rubrice Náhradní sladidla. Rozmyslete si, zda to má být tekuté, sypké či v tabletách a zda se to má hodit třeba i k pečení. Takový výrobek potom kupte. V supermarketu, v lékárně či v obchodě s dietními potravinami, kde vám lépe poradí.
    2. Pro diabetika nejsou žádné potraviny naprosto zakázané. Některé jsou ale málo vhodné, protože obsahují příliš mnoho cukru a zbytečně zvyšují glykémii. Jedná se třeba o med, sladké ovoce, sladké marmelády apod. Jejich náhražky pro diabetiky většinou obsahují také velké množství sacharidů, ty se jen pomaleji uvolňují. Já je osobně nedoporučuji, protože přidaná sladidla často působí nadýmání či průjem (mluvím o sladidlech, která mají podobný objem jako cukr, protože jejich přítomnost je v potravině nutná pro udržení správné konzistence). Já je osobně nedoporučuji. Nezhubnete po nich a také budou zvyšovat glykémii. Dejte si raději výjimečně jeden normální dortík, odhadněte si jeho obsah sacharidů a dejte si ho třeba místo přílohy.
    3. Pokud chcete nějakou sladkost, třeba sušenky bez přidaného řepného cukru, rozmyslete si, kolik sacharidů by jedna porce měla obsahovat. I když se jedná o tzv. „dia“ výrobek, rozhodně to neznamená, že neobsahuje sacharidy. Mouka, škrob, ovoce, to vše obsahuje sacharidy stejně jako obdobné výrobky pro nediabetiky. Výrobek je pouze přislazen něčím jiným než řepným cukrem a o to méně bude obsahovat sacharidů. Je-li ke slazení použit sorbit nebo fruktóza (ovocný cukr), tak tyto látky se stejně nakonec v těle změní na krevní cukr a je nutné s nimi počítat. Obecně takové laskominy příliš nedoporučuji, protože stejně obsahují sacharidy a rozdíl od normálních zákusků či dortíků není velký. Když už na něco takového máte chuť, vezměte běžný výrobek, zjistěte si obsah sacharidů, započítejte si to do jídelníčku a snězte jen malou dávku. Bude to asi chuťově lepší a budete přesně vědět, co jíte. Jen na obsažené sacharidy nesmíte zapomenout: nemůžete si je přidat k běžnému obědu, ale musíte je vyměnit třeba za brambory, rýži, chléb apod., které naopak uberete. A máte-li diabetes 2. typu, tak bych se spíše obával obsahu tuků než sacharidů.
    4. V obchodech najdete také diapivo. Normální pivo obsahuje poměrně hodně sacharidů a diabetik s tím musí počítat. Diapivo se při výrobě nechá déle kvasit, takže zbytkové sacharidy z ječmene se dále zkvasí na alkohol. Obsah sacharidů je potom velmi nízký. Ale pozor, takové pivo zase obsahuje více alkoholu! Ten je nejen také kalorický, ale je-li užíván pravidelně, tak je samozřejmě nezdravý, stejně jako u ostatních alkoholických nápojů.
    5. Obsah sacharidů v různých výrobcích můžete najít na internetu. Existuje také aplikace pro chytré telefony, např. „Fér potravina“.  Pokud ji v telefonu máte, můžete si pomocí fotoaparátu naskenovat čarový kód. Telefon je potravinu rozpozná a dá vám přehled o složení výrobku. Stejným způsobem funguje také aplikace „Kalorické tabulky“. V prodejně přímo naskenujete čarový kód výrobku a dozvíte se jeho složení v čitelné podobě, mnohem lépe než z obalu.

    Nakonec se znovu vracím ke svému hlavnímu doporučení: Při diabetu můžete jíst vlastně všechno. Jde jenom o to kolik a kdy. Pacient s diabetem 1. typu odhadne, kolik inzulínu si musí podat navíc. Pacient s diabetem 2. typu by se měl obávat hlavně nadváhy a neměl by proto jíst sladké a tučné laskominy. Když to ale udělá výjimečně, ať si raději vezme něco, co mu opravdu chutná a míst toho ať ubere něco jiného ve svém jídelníčku.

    Většina takzvaných „diapotravin“ stejně obsahuje sacharidy i tuky a není možné je konzumovat bezstarostně.

    A ještě něco: Svou povahou se bezlepková dieta zásadně liší diety diabetické. Osoby s nesnášenlivostí lepku v potravinách většinou nemohou pozřít ani minimální množství lepku, protože i velmi malé množství u nich vyvolává závažné potíže. Lepek je jedna z významných složek mouky, a ta se dnes přidává skoro do všech potravin. Je proto velmi těžké vyhledávat zaručeně bezlepkové potraviny, které si proto opravdu zaslouží být výrazně označeny.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz, otec (narozen 1956) je diabetik s inzulinem a ve velkém množství pije cocacolu light (např. 1-2 l denně, ). Je možné že pití tohoto nápoje snižuje v těle hořčík apod? Bere i léky na odvodnění a je také po operaci srdce. Občas mu tzv. vynechává noha (popisuje jako křečové sevření prstu na noze a necitlivost). Moc děkuji Petra

    Odpověď

    Milá Petro, v prvé řadě je Coca Cola, stejně jako všechny vysoce slazené nápoje, zcela nevhodná pro pacienty s diabetem. Může se hodit k zažehnání hypoglykémie v množství 100 – 200 ml., případně ji lze zcela výjimečně použít jako nouzovou náhradu stravy u pacientů léčených inzulínem, kteří přechodně např. z důvodů těžké nevolnosti, nejsou schopni přijímat jinou stravu.  Pak je třeba ji ale užívat po velmi malých dávkách, poradit se s lékařem, kontrolovat si glykémie a co nejdříve přejít na dietní stravu.

    Colu light naopak považuji za vhodný občasný doplněk, který může diabetikovi zpestřit hlavní jídlo nebo zažehnat žízeň. Obsahuje ale řadu látek, které ostatně jako všechno, mohou být ve větším množství zdravotně škodlivé. Jedná se nejen o několik umělých sladidel, ale také o kyselinu fosforečnou a kyselinu citronovou a kofein. Všechny tyto látky je možné považovat za bezpečné, ale i tady platí: všeho s mírou. Častější pití Coca Coly může vést k návyku, a to jednak na kofein, který má stimulační účinek, ale také na samotnou chuť, která pak člověka nutí ji pít nejen jako zpestření a osvěžení, ale jako náhradu normálních tekutin, zejména běžné vody.

    Větší obsah kyseliny fosforečné může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v organismu a způsobit nedostatek vápníku a případně i hořčíku. Nedostatek vápníku a hořčíku může vyvolat větší svalovou dřáždivost a únavu, a vést také k úbytku kostní hmoty.

    Nepodařilo se mi najít studie, které by bezpečnost nebo naopak škodlivost Coca Coly prokazovaly či vyvracely. Kromě pozitivní reklamy lze ale najít hodně záporných hodnocení, která se ale neopírají o skutečná měření. Podle zdravého rozumu lze pacientovi s diabetem doporučit (když mu to chutná) 1 – 2 lahve Coca Coly light po 0,33 litru denně, maximálně 3, ale to již nikoliv denně. V úvahu je nutné ale vzít i jiné nápoje, které mají podobné složení. Hlavním denním nápojem by ale v každém případě měla být voda, případně čaj a neslazené doma připravené limonády s velmi nízkým obsahem cukru (silně ředěný pomerančový džus, jen pro dobrou chuť). Nevhodné je také pivo, které obsahuje kromě alkoholu také poměrně velké množství sacharidů. Toto množství je pochopitelně nutné započítat do doporučeného denního množství sacharidů.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!