Poradna

Obecné

  • Dotaz

    Dobrý den, mám DM 2.typu na padu. Po plikaci žaludku 2014 kdy jsem užívala 2x 1000XR Glucophage denně, nyní už jen 1x denně 850 Glucophage. Glykovaný hemogobin mám 4,2. Velmi špatně spím kvůli bolestem páteře (několik operací). Ranní hodnoty mám často až do 9,5 stačí cokoliv málo sníst, nebo vypít lehce osazený nápoj, nebo něco s mlékem a do 45 minut mám hodnoty okolo 6,5. Během dne se kolikrát dostávám až k hranici 4.

    Plikace byla za účelem odvrátit nutnost aplikace inzulínu. Měla jsem ho pouze nárazově když mi po kortikoidech glykémie stoupala přes 25. Reakce na mini dávky, ale byly extrémně rychlé, takže od něho ustoupili.

    Každé jsem ráno extrémně vyčerpaná, prakticky 24h denně. Jsem i silná migrenička a mám sklony k tachykardi 95-110/min. Glucophage užívám večer 42 let, 160 cm váha 66kg Děkuji za odpověď. Jitka

    Odpověď

    Milá paní Jitko, pokusím se o odpověď, ačkoliv vlastně žádnou přesnou otázku nám nekladete. Také si některé údaje pokusím domyslet, protože je neuvádíte. Tedy: Máte diabetes 2. typu a užívala jste nějaké léky, mezi nimi i Glucopahage 2x 1000 mg. Byla jste obézní, neměla jste diabetes dobře vyrovnaný a kromě toho vám glykémie výrazně stoupaly při podávání kortikoidů, podávaných asi formou obstřiků při bolestech páteře. Kromě toho asi berete další léky na bolesti hlavy. Pro obezitu a diabetes jste podstoupila gastroplikaci, která byla zřejmě úspěšná, protože nyní máte přijatelnou tělesnou hmotnost a s přihlédnutím k vaší výšce již nespadáte do kategorie obézních osob. Zřejmě vás nejvíc trápí to, že ranní glykémie stále nejsou v normě. A také, že se cítíte velmi slabá.

    V prvé řadě vás musím pochválit, protože váš glykovaný hemoglobin je nyní 4,2 (předpokládám, že se jedná o procenta), což v dnes správně udávaných jednotkách činí 42 mmol/mol. To je téměř normální hodnota. Vyrovnání vašeho diabetu je tedy vynikající a nepotřebuje nyní žádnou další léčbu. Navzdory tomu, vaše ranní glykémie bývá stále lehce zvýšená. Proti zvyšování glykémie během noci a brzy ráno by měl působit metformin, který užíváte. Mohla byste se také ujistit, že večer nejíte zbytečně nic, co obsahuje více sacharidů, a rovněž tak ani v noci. Léčebně by bylo možné přidat k večerním metforminu ještě jiné perorální léky na diabetes. Myslím ale, to to v současné době to není potřebné.

    Plikace žaludku má kromě hubnutí ještě řadu dalších účinků. Žaludek je celkově malý a vy byste správně měla jíst jen velmi malé porce (okolo 150 ml objemu včetně tekutin). Na druhé straně máte určitě doporučeno jíst často, už jen proto, abyste do těla dostala dostatek tekutin. Otázkou je, zda kromě tekutin přijímáte během noci také normální stavu. Myslím, že kalorickou stravu byste pozdě večer a během noci již neměla jíst, zvláště sacharidovou stravu či dokonce volný cukr.

    Tím, že je žaludek malý, jím jídlo prochází rychle. U nediabetiků se může stát, že se v důsledku toho sacharidy v tenkém střevě rychleji vstřebávají a to může někdy vyvolávat i hypoglykémie, protože se tím může nadměrně stimulovat sekrece inzulínu. U diabetiků tomu tak být nemusí, protože tvorba inzulínu je snížená. Naopak tedy může vznikat brzy při jídle hyperglykémie, která se pak ale upraví, jedná-li se o jinak spíše lehčí formu diabetu 2. typu s dobře zachovanou sekrecí.

    Nyní ještě k otázce, proč se cítíte tak slabá. Samozřejmě to může být tím, že jste poměrně rychle zhubla. Na to byste se měla poměrně brzy adaptovat. Další možnost je, že málo pijete. Lékaři vám určitě doporučili, abyste včerně jídla nepožívala více než asi 150 ml potravy najednou, a to i včetně pití. Běla byste tedy častěji pít malé množství tak, aby to bylo alespoň 1 500 ml tekutin, samozřejmě že bez cukru.

    Po plikaci žaludku musíte také mnohem více dbát na složení stravy, aby v ní byl dostatek všech nezbytných živin, minerálů a vitamínů. Dokud jste jedla hodně, měla jste všeho nadbytek. Nyní ale musíte sledovat doporučení svého dietního lékaře, který také občas provede laboratorní kontrolu, zda vám nějaká složka nechybí.

    Na závěr dovolte, abych svůj názor shrnul. Především vám gratuluju k dosažení vynikající hmotnosti. Váš diabetes se také velmi dobře upravil, nyní nevyžaduje žádnou další léčbu. O příčinách své slabosti se poraďte se svým lékařem. Na prvním místě zkontrolujte, zda přijímáte dostatek tekutin. Moc vám doporučuju, abyste v zavedené nízkokalorické dietě pokračovala. Žaludek se nechá postupně snadno roztáhnout, když budete jíst více a pak by mohl celý váš úspěch padnout vniveč.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám LADA diabetes 3 roky. 2 roky jsem měla ranní glykémie do 6 mmol/l, nyní mám ranní glykémie zásadně mezi 6-8 mmol/l . Dávky Novorapid 8,8,8 k svačině 2, Lantus 10. Dříve jsem měla denní dávky 6,6,6, jelikož ubývám na váze, zvýšila jsem dávky jídla. Tudíž i dávky bolusu na 8. Glykovaný hemoglobin se mi za půl roku zvýšil že 44 na 49. V čem by mohla být chyba? Je dostačující dávka bazálního inzulínu. Glykémie před spaním mívám kolem 8- 9, dříve se to do rána srovnalo na 5-6, nyní ne. Pan Dr. Je spokojený, já nikoliv.

    Odpověď

    Milá Renato, dovolte nejprve, abych stručně zopakoval, čemu vlastně říkáme diabetes typu LADA. Podrobněji o tom píšeme na našich stránkách.

    Jako typ diabetu LADA se označuje forma diabetu 1. typu, který vzniká až v dospělém věku, rozvíjí se pomalu během několika let a je rovněž vyvolán autoimunitním procesem, který ničí beta buňky pankreatu, kde se tvoří inzulín. Schopnost uvolňovat inzulín klesá pomalu, takže tato forma může být zachycena při náhodném vyšetření nebo je někdy mylně považována za diabetes 2. typu. Autoimunitní proces probíhá pomalu a tak poměrně dlouho zůstává zachována významná produkce inzulínu. Na rozdíl od typického diabetu 1. typu dokonce může zůstat alespoň v mírném rozsahu dlouhodobě zachována. Většinou na rozdíl od diabetu 1. typů je citlivost na inzulín normální a k léčbě zpočátku postačují perorální antidiabetika (což nemusí být vždy správné) a později spíše nízké dávky inzulínu.

    Přetrvávající sekrece inzulínu má pro pacienta velký význam. Diabetes se snáze kompenzuje, kolísání glykémií je menší a méně často se vyskytují hypoglykémie při inzulínové léčbě. Bohužel, během času inzulínová sekrece většinou klesá, a tak i léčba diabetu může být obtížnější.

    Hodnotu glykovaného hemoglobinu 49 mmol/mol považuji stejně jako váš pan doktor za velmi dobrou. Na druhé straně vás chválím, že s výsledkem nejste zcela spokojená. Doporučená hodnota glykovaného hemoglobinu u diabetika 1. typu je totiž 45 mmol/mol a nižší. Dosáhnout takové hodnoty se však podaří málokterému pacientovi s diabetem 1. typu. Vyžaduje to velkou disciplinovanost, časté měření a velmi dobrou edukaci. Někdy také za cenu takto dobré hodnoty hrozí častější a někdy i závažnější hypoglykémie. Snáze se to také podaří pacientům, kteří mají zachovanou alespoň malou vlastní sekreci inzulínu.

    Je vždy dobré naučit se léčit vlastní diabetes již od začátku co nejlépe a nejpřísněji, protože později se staré zvyky jen obtížně překonávají. Bude-li se tedy vyrovnání vašeho diabetu dále horšit, budete muset pečlivě upravovat dávky dlouhodobého i krátce účinného inzulínu podle naměřených glykémií a pečlivě volit stravu i fyzickou zátěž. Je dost pravděpodobné, že dávky inzulínu budete nakonec potřebovat vyšší. Zůstane-li váš glykovaný hemoglobin na současné hodnotě, považoval bych to stále za vynikající. Asi se nevyhnete tomu, aby vám občas glykémie nevyskočila. Důležité je, aby tomu tak nebylo po většinu času. Péče o diabetes by vás neměl zbytečně stresovat, pokud jsou výsledky dobré. V budoucnu pro vás může být vhodná i inzulínová pumpa, případně kontinuální senzory hladiny glukózy v podkoží, ale nyní to nepotřebujete.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chci se zeptat, vypiju za den 3-4 litry vody a všichni mi tvrdí, že mám cukrovku, přitom často na záchod nechodím a denně v práci ujdu 20km takže pohyb mám a chtěl bych se pouze ujistit, že cukrovku nemám-díky za odpověd. Pavel

    Odpověď

    Milý Pavle, kritéria pro stanovení diagnózy diabetu jsou podrobně uvedena na našem webu, viz rubrika DIAGNOSTIKA.

    Žízeň může být pouze jeden z příznaků diabetu.

    Vyšší hladina cukru může vést k pocitu žízně. Kromě toho, stoupne-li glykémie zhruba nad 10 mmol/l, začne se glukóza vylučovat močí, a to tím více, čím je hladina krevního cukru vyšší. Glukóza s sebou strhává do moči také vodu, takže lidé potom více močí. Trvá-li takový stav déle, začne v těle chybět voda a to ještě více vyvolává pocit žízně. Proto pokud někdo najednou začne více pít, má velkou žízeň a kromě toho je třeba více unavený a hubne, vzniká podezření, že má diabetes.

    Orientačně lze tuto diagnózu snadno potvrdit či vyloučit. Stačí např. vyšetřit moč diagnostickým papírkem na přítomnost cukru. Je-li výsledek negativní, je pravděpodobné, že dotyčná osoba nemá glykémii nad 10 mmol/l a její větší žízeň a větší výdej moči zřejmě nebudou souviset s diabetem.

    Pokud by byl v moči přítomen cukr, je nutné vyšetřit glykémii v ordinaci lékaře. Orientačně je možné glykémii vyšetřit osobním glukometrem, ale lepší je poslat vzorek do laboratoře.

    Pro přesnější diagnostiku je nejvhodnější provést tzv. orální glukózový toleranční test, při kterém pacient po celonočním lačnění vypije během 5 minut 75 g glukózy v čaji. Glykémie se stanoví na lačno před testem a za 120 min. po vypití čaje.

    K potvrzení, že příčinou vaší žízně, většího močení a většího pití není diabetes, stačí ale vyloučit přítomnost glukózy v moči, protože malé zvýšení glykémie ještě žízeň ani větší močení nevyvolává.

    Žízeň a časté močení však mohou být vyvolány i jinými příčinami. Na prvním místě je to především větší chuť na pití. Dále se může jednat o některá onemocnění ledvin nebo o tzv. diabetes insipidus, který je vyvolán poruchou sekrece tzv. antidiuretického hormonu (ADH), případně poruchou citlivosti ledvin na účinek tohoto hormonu. Hladina krevního cukru při tom bývá normální. Jinou možností je také užívání léků podporujících tvorbu moči, tzv. diuretik. Používají se při léčbě vysokého krevního tlaku, při otocích, při nemocech ledvin nebo srdce.

    V poslední době byla v Čechách velká vedra a někteří lidé se hodně potili, zvláště pokud vykonávali namáhavou práci nebo sportovali. Potom samozřejmě museli i více pít. Za takových podmínek může být pití 3 až 4 l vody přiměřené.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Diabetes 1.typu mám od 5ti let, tj 57 let. V současné době glykémie velmi často nízké, i 4x týdně hypo. Potom vysoké. Vhodnost senzoru, jak s platbou?

    Odpověď

    Kontinuální monitorace koncentrace glukózy (CGMS) umožňuje stanovení a zaznamenání hladin glukózy v intersticiální tekutině v pětiminutových intervalech. Dokáže tak sledovat vývoj v průběhu dne a tím i pomoci odhalit na jakou denní dobu, aktivitu, jídlo či množství inzulinu jsou hypo- či hyperglykémie vázány.

    V případě Vámi zmiňované Real time monitorace jsou data ze senzoru zasílána do přijímače opatřeného displejem, který přináší možnost sledování hladin glukózy v aktuálním čase a tím i příležitost včas reagovat na zjištěné hodnoty. V případě správně nastavených alarmů pro nízkou či vysokou hladinu glukózy Vás sám přístroj na kritické hodnoty upozorní zvukovým signálem. Dokáže tak předejít i nočním hypoglykemiím.

    Některé inzulinové pumpy při propojení s CGM mají dnes k dispozici funkci Low glucose suspend, kdy se pumpa při poklesu pod stanovený práh glukózy automaticky na určenou dobu vypne a neaplikuje inzulin - vše doprovází signalizace alarmu.
     

    CGM by pro Vás, alespoň z Vámi uvedených údajů, vhodná byla. Ale preskripce a s tím spojená úhrada pojišťovnou má samozřejmě svá omezení a pacient musí splňovat určitá kritéria (požadavky). Předpokládám, že se zajímáte o CGM na delší dobu (ne jednorázové týdenní měření). Pak platí:

    1. Systém CGM je předepisován dospělým pacientům s diabetes mellitus 1. typu (splněno)
    2. kteří mají:
    1. Časté hypoglykémie (> 10% času stráveného v hypoglykémii)
    2. Syndrom porušeného vnímání hypoglykémie
    3. Labilní diabetes (kolísání glykémií)
    4. Závažné hypoglykémie (2 a více závažné hypoglykémie v průběhu posledních 12 měsíců)
    • splnění jednoho z těchto kritérií je vhodné mít zaznamenáno buď daty z glukometru nebo z jednorázové předchozí monitorace

    Současně před prvním nasazením musí prokazatelná dobrá spolupráce pacienta a předchozí měření glykémie pacientem alespoň 4x denně.

    Pojišťovna hradí:

    • Senzory na 256 dní v roce - 75% nákladů dostupné ekonomicky nejméně náročné varianty (pokud zvolíte variantu dražší rozdíl cen musíte uhradit sama).
    • Výjimku v tomto případě tvoří pacienti se závažným syndromem nerozpoznané hypoglykémie (hypoglykémie doprovázené komaty 2 a vícekrát ročně), kdy monitorace vedla u pacienta k poklesu počtu hypoglykemických komat. V tomto případě je možné poslat žádost k reviznímu lékaři a při schválení je pojišťovna ochotna uhradit 75% nákladů ale na 365 dní v roce.
    • Vysílač - 75% ekonomicky nejméně náročné varianty
    • Přijímač pro CGM - schvalován maximálně 1x za rok - 75% ekonomicky nejméně náročné varianty

    Cena senzoru:

    • cena jednoho senzoru se pohybuje mezi 1000-1500 Kč a jeden senzor vydrží 6-8 dní

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak se dá zastavit uvolňování cukru z jater a kontraregulační hormony z nadledvinek? Muž BMI 25,4 věk 32let,GHBC A1c = 6,6. Cukrovku na inzulínu mám 24let. Používám inzulín Toujeo a Fiasp. V příloze zasílám ukázku glykémie.
    Třeba dnes se mi daří.
    Zatím se mi nepodařilo náhodou spustit uvolňování cukru z jater.
    Včera byla bilance  2,4 j. Fiasp na 1VJ
    Dnes je 1,9 j. na 1VJ.
    Prostě jde mi o to, když se spustí mechanizmus, že glykemie po podání inzulínu neklesá dokonce ještě více stoupá, tak jak to co nejrychleji zastavit.
    S pozdravem
    Michal

    Odpověď

    Milý Michale, dříve, než se pokusím odpovědět, dovolte, abych upřesnil některé fyziologické jevy a pojmy.

    Hlavním zdrojem glukózy v krvi je potrava. Hlavní složky potravy se štěpí ve střevě a vstřebávají se do krve. Sacharidy, které obsahuje třeba dalamánek, představuje škrob, který se ve střevě různou rychlostí tráví a v krvi  se pak objevuje jako glukóza, která ze škrobu vznikla. Část glukózy se přímo využije jako zdroj energie, část se jí, zejména účinkem inzulínu, uloží do zásoby v játrech a svalech jako glykogen do zásoby. Část glukózy se rovněž účinkem inzulínu přemění na tuk, rovněž zejména v játrech.

    Na lačno, kdy se již žádná glukóza se střeva nevstřebává, je hlavním zdrojem krevní glukózy glykogen, který se uvolňuje zejména z jater, trochu i ze svalů. Tomuto procesu se říká glykogenolýza. Pomalé uvolňování řídí inzulín. Pokud je ho málo, glykogen se štěpí rychleji a glykémie stoupá. Pokud je ho příliš, glykogenolýza může být zablokovaná a hrozí hypoglykémie.

    Dalším zdrojem glukózy v krvi na lačno je novotvorba z jiných metabolitů, které  jsou v krvi nebo se do krve uvolňují. Těmito zdroji jsou některé aminokyseliny (součásti bílkovin) ale i některé součásti štěpících se tuků (glycerol). Tomuto procesu se říká glukoneogeneza. Tento proces je rovněž stimulován nízkou hladinou inzulínu a naopak je brzděn jeho vyšší hladinou.

    V současné době se v léčbě diabetu 1. typu inzulínem používá nejčastěji tento princip:

    Glukoneogeneza i glykogenolýza jsou na lačno brzděny bazálním inzulínem, který by měl mít během celého dne pokud možno vyrovnanou hladinu a měl by bránit zbytečnému vzestupu glykémie na lačno.

    Bazální inzulín se podává většinou v jedné denní dávce, u některých osob je k dosažení vyrovnané hladiny lepší použít dvou menších denních dávek. Je také možné využít inzulínovou pumpu.

    Proti nadměrnému vzestupu glykémie po jídle a ke správnému využití snědené potravy se používají tzv. rychle působící inzulíny. Jejich účinkem se vstřebávaná glukóza ukládá do zásob, jen malá část se přímo spotřebuje a glykémie zbytečně nestoupá. Dávku k jídlu je však nutné dobré odhadovat.

    V úvahu je také nutno vzít tělesnou námahu. Při námaze se glukóza rychleji spotřebovává a to částečně i bez přispění inzulínu. Při námaze se také podaný inzulín lépe vstřebává z podkoží a může se zdát, jako by působil více.

    Vaše složité úvahy o glukoneogeneze a glykogenolýze mohou být užitečné pro „znalostně pokročilé“ pacienty, ale nejsou nezbytné pro denní praxi. Musíte vědět, že tělo potřebuje inzulín neustále, tedy i na lačno, aby se zmíněné procesy zbytečně neaktivovaly. Před jídly je nutné volit vhodné dávky rychle působícího inzulínu v závislosti množství sacharidů v potravě. Větší množství sacharidů se vstřebává déle a tak při podání nedostatečné dávky rychlého inzulínu může glykémie poměrně dlouho stoupat. Třeba takový dalamánek (podle druhu) může vážit až 100 g a obsahuje skoro 50 g sacharidů. 2 dalamánky 100 g. Guláš se zahušťuje moukou, což může být v jedné porci nejméně dalších 10 g sacharidů. Na takové jídlo většina pacientů potřebuje aspoň 8 j. inzulínu nebo i více, ale je to už taková dávka, že se nedá přesně odhadnout potřebné množství inzulínu a rozhodně by bylo lepší to rozdělit na 2 menší porce.

    Silně vám doporučuji, abyste znovu otevřel svoji tabulku s obsahem sacharidů v potravinách a pokud možno si vytvořil vzorový jídelníček, obsahující podle vašeho gusta 3 nebo 4 denní jídla. K nim si vytipujte vhodné dávky rychlého inzulínu a podle zkušenosti si postupně upravte jejich dávky tak, aby k hyperglykémiím po jídle zbytečně nedocházelo. Velmi přínosné by pro vás bylo přinejmenším vyzkoušení kontinuálního senzoru hladiny glukózy v podkoží. Dalším krokem jsou pak případné modifikace modle plánované fyzické zátěže. Samozřejmě to nefunguje úplně, protože stejná dávka inzulínu nemusí vždycky fungovat úplně stejně, např. proto, že se bude jinak vstřebávat. Ale je to základní východisko.

    Myslím také, že by vám prospěl nějaký edukační kurz pořádaný v některém z diabetologických center v ČR. O své zkušenosti byste se poradil nejen s lékaři a sestrami, ale také s jinými pacienty. A protože jste evidentně zvídavý, určitě byste užitečně přispěl také svými zkušenostmi.

    Poznámka redakce:
    Podívejte se na rubriku EDUKACE, možná Vás zaujme.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

  • Dotaz

    Dobrý den, dlouhodobě se léčím s cukrovkou typu 2, kdy jsem až do minulého roku se pohybovala v hodnotách od 5,8 -6,6 a najednou od nového roku mně vyskočila glykémie na hodnoty nad 10 - 18,3 umol. Lékař mně přidal k Sioforu 1000 ještě Trajentu, ale stále mám ranní glykémii 18,3 a navíc bílkovinu v moči 260 a lehce zhoršené hodnoty jaterních testů. Je mně 59 let a jsem obézní 171cm/107 , užívám ještě k tomu Euthyrox 137, Milurit 300 Atoris20, Controloc, Kapidin a od bolesti Biofenac kvůli bolestem páteře v důsledků fatální stenozy. Trpím v noci i neuropatií. Euthyrox 100 beru 2x denně ráno i večer a ráno přidávám Trajentu. Mám opakovanou bílkovinu v moči a nevím, zda Siofor je správným lékem právě kvůli zánětům, navíc trpím na astma. Jsem nešťastná a už si nevím rady, jak glykemii snížit. Samozřejmě váhou, tu snižuji, ale o to větší je ranní glykémie, aspoň se mně tak už zdá. Můžete mně pomoci, nebo doporučit jiné řešení. Děkui.

    Odpověď

    Milá paní Zdeňko, diabetes 2 typu se bohužel v průběhu let spíše zhoršuje, zvlášť když se nepodaří zvládnout jeden z hlavních faktorů pro zhoršování, a tím je narůstající obezita. Základní porucha spočívá v tom, že vaše tělo je nedostatečně citlivé vůči působení vůči inzulínu, který se ve vašem těle tvoří. Citlivost na inzulín se snižuje s narůstající obezitou a se snižující se hybností. V důsledku toho se v těle musí tvořit inzulínu více, až jednoho dne už slinivka břišní není schopna výrobu inzulínu stupňovat, a naopak buňky vyrábějící inzulín se mohou vyčerpat.

    Vysoká glykémie je pro vás nezdravá. Zhoršuje neuropatii, může vést k poškození ledvin a podporuje vznik močových infekcí. Proto by se měla systematicky a intenzivně léčit. Možností dnes existuje více. Bylo by možné ještě přidat další tablety, které glykémii snižují, ale protože vaše glykémie jsou nyní dost vysoké, domnívám se, že by u vás měla být zahájena léčba inzulínem. Pravděpodobně vám ale zatím bude postačovat jedna denní dávka. Inzulín je přirozená látka, kromě toho, že za určitých okolností může glykémii snižovat nadměrně, nemívá jiné vedlejší účinky. Jeho podávání je jednoduché a není rozumný důvod se tomu bránit.

    Doporučuji vám proto tento postup:

    1. Snažte se lépe dodržovat dietu. Zejména snižte celkový kalorický příjem, jezte co nejméně tučných jídel, která jsou nejkaloričtější. Rozhodně nepijte sladké nápoje. Bylo by dobré se o tom poradit s dietní sestrou a použít nějaký modelový jídelníček.
    2. V rámci svých tělesných schopností zařaďte do svého denního programu co nejvíce pohybu. Možná je to pro vás obtížné, ale i rychlejší chůze je dobrá, jen musí trvat dostatečně dlouho, alespoň 30 minut 2x denně.
    3. Pokračuje v léčbě Sioforem v dosavadní dávce. Je to dobrý a bezpečný lék, který zlepšuje působení inzulínu. Trajenta působení inzulínu také podporuje. K dispozici je nyní také lék Jentadueto. Ten v sobě obsahuje 2 látky současně: metformin a linagliptin, jež jsou jinak obsaženy v Sioforu a Trajentě.
    4. Hodilo by se zahájit léčbu inzulínem. Zatím nejlépe večer před spaním a to např. Lantus ve výchozí dávce asi 16 jednotek. Dávku byste postupně pomalu zvyšovala tak, abyste ráno měla opět hodnoty mezi 4,5 a 7 mmol/l. Inzulínů je k dispozici více, záleželo by na preferenci vašeho diabetologa. Tato léčba zabere a určitě budete spokojená. Jen to nesmíte kazit porušováním diety. Budete si tím také chránit vaše buňky vyrábějící inzulín, protože se nebudou muset tolik namáhat. Podávání inzulínu je dnes jednoduché a nebolestivé, nebraňte se tomu.
    5. Pokud možno neužívejte příliš léky proti bolestem kloubů. Některé z nich při dlouhodobém používání působí špatně na ledviny. Také nedoporučuji obstřiky, které časo obsahují tzv. kortikoidy, které u diabetiků pravidelně zvyšují glykémie.
    6. Bude dobré, když si nadále budete měřit glykémie. Bude-li glykémie zvýšená, bude to pro vás signál, že musíte jíst méně, případně, že si musíte inzulín trochu přidat.

    Držím vám palce, aby se vám podařilo glykémie zkrotit. Bude to ale hodně na vás a nesmíte propadnout pocitu, že to nejde. Jde to, jen se musíte snažit a mít z úspěchu radost.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Jsem diabetik I. Nově užívám Fiasp a dlouhodobě Toujeo. Během dne je glykémie standartní. Večeřím v 19hod. Druhou večeři nemám, pouze při nižší glykémii. Při nočním měření hodnota stoupne max. o dva. Ráno mám glykémii kolem 20. Před snídaní korekční inzulín a celý den mám dobré glykémie.Před Fiasp jsem měla Apidru. Na noční hypa netrpím. Diabetikem jsem 6 let. Děkuji Hana

    Odpověď

    Milá Hano, za hlavní problém ve vašem případě považuju nedostatečně fungující inzulín Toujeo. Toujeo je dlouhodobě působící inzulín, který má fungovat déle než 24 hod. a má mít vyrovnané hladiny po celých 24 hod. Je více koncentrovaný, takže se ho podává poměrně malé objemové množství, což má výhodu hlavně u osob, které potřebují velké dávky. Jinak se jedná o stejný inzulín, jako je Lantus, který méně koncentrovaný (100 jednotek v 1 ml na rozdíl od Toujeo, jež má 300 j. v 1 ml). Toujeo je navíc „rozpuštěné“ v hustější tekutině, což způsobuje ještě delší působení.

    První, co bych ve vašem případě doporučil, je zvýšit dávku Toujeo, např. z 20 na 25 j. Toujeo se může dávat ráno nebo večer, běžnější je asi večer. Jeho dávky se upravují tak, že se postupně zvyšují, dokud ranní glykémie se nebudou pohybovat kolem 5 – 6 mmol/l a zároveň se ovšem nemají vyskytovat noční hypoglykémie.

    Hlavním úkolem večer podávaného dlouho působícího inzulínu je právě zabránit, aby se během noci a časně ráno nezvyšovala glykémie tím, že se glukóza uvolňuje z jater. Inzulín tuto reakci brzdí. Pokud je ho málo, tvorba glukózy se odbrzdí a glykémie stoupá. Navrhuji tedy podávat Toujeo večer, např. před spaním. Dávku postupně lehce zvyšovat. Pokud by to nefungovalo dostatečně, anebo byste pak měla během dne hypoglykémie, nahradil bych Toujeo inzulínem Lantus a podával jej rovněž před spaním. Má sice o něco kratší účinek, ale právě asi za 8 hod. po večerním podání můžeme očekávat jeho plné působení.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu nahradit na pár dnů Stadamet 1000 Metfogammou 500? Jsem v zahraničí a bohužel mi Stadamet došel a domů se dostanu cca o týden. Moc děkuji za odpovědˇ

    Odpověď

    Dobrý den,

    přípravky Stadamet 1000 i Metfogamma 500 obsahují stejnou účinnou látku metformini hydrochloridum. Množštví účinné látky je však v přípravku Metfogamma 500 poloviční. Lze tedy Stadamet Metfogammou nahradit, jen místo jené tablety Stadametu 1000 je třeba vzít dvě tablety Metfogamma 500.

    Podrobné informace o metforminu naleznete v rubrice léky.

    S pozdravem Vaše redakce
    www.cukrovka.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážený pane profesore,

    velice si vážím Vašeho času a děkuji za odpověď na dotaz Ovlivňuje stres výši glukózy?. Mám ráda věci pod kontrolou a hlavně, které se týkají mého zdraví, proto jsem si jako samoplátce zařídila vyšetření glykovaného hemogloginu (HbA1c), o kterém se na stránkách cukrovka.cz píše,  a které mi vyšlo ke dni 25.7.2018 30,0 mmol/mol. Tedy necelý měsíc od testu oGTT, takže teď trochu pochybuji, jak to s tím diabetem u mě vlastně je. Dostala jsem se na diabetologii na edukaci, kde mi sestra poskytla informace, které mi tolik chyběly. I nadále si měřím doma glukózu. Hodnoty mám pořád v normě, max. 2 h. po obědě 6,9 mmol/l, ale večer 2 h po jídle a 1 sportu mám hodnoty 4,8 - 4,9 mmol/l. GLUCOPHAGE XR zatím neberu, mám neskutečný strach z vedlejších účinků - průjmu, na který mě upozornila i prak. lékařka. Již před třemi roky jsem si pořídila  tlakoměr  na měření tlaku doma. U lékařky jsem měla vždy vysoký a při užívání 1/2 Nebiletu, pro mě zase dost nízký, 93/68, točí se mi hodně hlava. Poslední měsíc, kdy držím dietu a více sportuji,  mám tlak běžně pod 100/74 bez medikace, nevím zda to nemůže souviset s hladinou glukózy v krvi.

    Ještě jednou moc děkuji a přeji krásný den. Jitka

    Odpověď

    Vážená Jitko, hodnota glykovaného hemoglobinu 30 mmol/mol je v normě. Diagnózu diabetu lze ale stanovit různým způsobem. Orální glukózový toleranční test je zlatý standard pro sporné případy.

    Nicméně glukózová tolerance je spojitá veličina. To, že od určitého okamžiku se již používá označení „diabetes“, je výsledekem dohody odborníků, aby to fungovalo v praxi. Z vašich výsledků je patrné, že nemáte glukózovou toleranci v normě. Když ale držíte dietu, výsledky se dostanou téměř do normy. Pro vaše budoucí zdraví je dobré, když budou vaše glykémie blízko normy či v normě. Podaří-li se vám toho dosáhnout bez používání léků, bude to výborné.

    Léku Glucophage XR bych se ale vůbec nebál. Na průjmy vás paní doktorka raději dopředu upozornila, aby vás to nevylekalo, kdyby se objevily. Jsou skoro vždy přechodné, většinou ale vůbec nejsou. Metformin se s úspěchem používá již 60 let! Jeho jedinou „nevýhodou“ je, že je poměrně levný. Je tedy pro výrobce mnohem méně zajímavý, než moderní antidiabetické léky, jejichž cena je 3x ale někdy i 10x vyšší. I tak se tyto léky používají většinou v kombinaci s metforminem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v sobotu jsem prodělal infarkt myokardu a byl převezen na JIP do Jihlavy, kde byla tříslem zavedena kanyla a zárověň mi byla detekována cukrovka. Po 2 dnech jsem byl předán do nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde jsem byl 2 dny. Podepsal jsem reverz a kontrolu na diabetické poradně mám 19.6. Mám hromadu léků, ale není mi jasné, jak mám zjistit výsledky z glukometru když jej nemám. Mám inzulínové pero s dávkou 14 v 19:00 hodin. Věk 57, výška 195, váha 95, dieta mi nevadí, měl jsem podobnou na játra. Léky - Furon,Brilique-na to nemám, takže Trombex, Godasal, Verospiron, Nolpaza, Concor, Glucophage a Lantus. V nemocnici jsem měl inzulín 3x denně, teď jen 1x, při měření glukometrem hodnoty 13,1 mmol/l, jednou to kleslo na 9,8 mmol/l. Jelikož jsem si s šéflékařkou nepadl do oka a podepsal reverz, proškolení se mi nedostalo vůbec žádné, i použití Lantusu jsem si musel najít na internetu. Bude vadit když týden nebudu měřit glukometrem a ta jednorázová denní dávka 14 stačí? Děkuji za odpověď. Zdeněk

    Odpověď

    Milý Zdeňku, infarkt myokardu je závažná příhoda a člověkem to otřese. To byl možná důvod, proč jste se nepohodl s lékaři v Novém Městě. Je ale lepší být určitou dobu v klidu, brát to tak, jak to přišlo, a teprve potom si udělat další plány a rozhodnutí. Kanylu v třísle jste měl asi pro to, aby vám vyšetřili srdeční tepny (koronarografie) a určili, zda jsou na nich nějaká zúžení, která by si zasloužila léčbu vložením tzv. stentů, skrz které by se mohl obnovit průtok krve postiženým místem srdce. Zřejmě ale žádný důvod k tomu nenašli, to nepoznám. Pokud se koronarografie nedělala, měl byste se informovat u kardiologa, zda by to pro vás nebylo vhodné.

    Na tom interním oddělení jste se měl právě trochu uklidnit, dozvědět se, jak se máte dále léčit a naučit se základy péče o diabetes. Měli vám také vysvětlit, jak se máte postupně rozcvičit a jak moc se můžete tělesně namáhat. Léky vám podle mého názoru předepsali dobré.

    Infarkt myokardu představuje tělesný i duševní stres a často se při tom zvyšuje glykémie. Při výšce 195 cm a váze 95 kg nemáte nadváhu a dietu jste asi již dříve udržoval dobrou, takže ji asi příliš měnit nemusíte.  Objeví-li se diabetes u osoby bez obezity, tak to může znamenat, že žádnou větší inzulinovou rezistenci dlouhodobě nemáte. Doufejme, že nekouříte. Pokud ano, tak ……, ale opravdu!

    Je možné, že vaše glykémie se během několika týdnů upraví a léčba diabetu nebude složitá. Není ale nad to, když tomu trochu pacient rozumí a může si léčbu podle rad lékaře upravovat sám. K tomu ale musí pochopit principy diety (hlavně vědět, co vlastně jí a kolik je v tom sacharidů) a měřit si samostatně glykémie. Pokud si nepícháte inzulín přes den, nemusíte nutně držet dietu s 6 jídly denně. Snídaně, oběd a večeře budou stačit. Měl byste vyhledat diabetologa, který vám doporučí vhodný glukometr a měl byste se měřit zatím několikrát denně, minimálně ráno na lačno a 1 hod. po jídle. Ranní glykémie by měla být mezi 4,5 – 6 mmol/l, ale neměl byste mít hypoglykémie. Pokud se vám to zpočátku nepodaří a budou hodnoty okolo 10 mmol/l, tak to nebude vadit, ale časem byste to měl postupně upravit. Myslím, že návštěva v poradně 19. 6. bude stačit. Pokud byste ale pociťoval nápadnou žízeň a hodně močil, bylo by dobré se tam stavit dříve. Glykémii by vám pravděpodobně mohl zkontrolovat i váš obvodní lékař. Případně by někdo z vaší rodiny mohl k diabetologovi zaběhnout a zeptat se, zda by vám již nemohl glukometr zapůjčit. Potom byste si ho třeba nechal a vrátil mu ten nový.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    V nemocnici Vám aplikovali inzulín 3x denně, patřící do rychle působících inzulinů, protože potřebovali zvýšenou hladinu krevního cukru co nejdříve kompenzovat a také, aby zjistili jakou dávku inzulinu budete pro další léčbu potřebovat. Z dlouhodobého hlediska je pak pro pacienta pohodlnější píchat si inzulin dlouze působící, který se aplikuje 1 x za 24 hodin (jako je Lantus)

    Velká žízeň a časté močení jsou příznaky počínající hyperglykémie. Pro rozlišení dvou nejdůležitějších akutních komplikací cukrovky se podívejte na cukrovku.cz do rubriku Jak poznám Hyper nebo Hypo.

    Glukometr může lékař předepsat za určitých podmínek anebo si ho může pacient bez předpisu zakoupit. V rubrice AKTUALITY naleznete jak zmíněné podmínky, tak v článku Proužky do glukometru užitečné informace.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a doplňky stravy

  • Dotaz

    Někde jsem četla, že by se chrom neměl užívat při léčbě Letroxem, který užívám, diabetes mám na dietě, děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Levothyroxin je hormon, jehož vstřebávání v tenkém střevě může být narušeno současným podáváním některých léků nebo minerálů. S minerály totiž levothyroxin tvoří komplexy, které mají nízkou rozpustnost a tím i malou míru vstřebávání. Problémem doplňku stravy GLUCEA je právě obsah chromu a zinku. Oba tyto minerály vytvářejí málo rospustné komplexy s levothyroxinem a snižují tak jeho vstřebávání. Potvrdily to studie provedené u lidí (pikolinát chromitý), respektive u zvířat (síran zinečnatý). Na druhou stranu ovlivnění vstřebávání není příliš vysoké, chrom i zinek jej snižují přibližně o pětinu. Důležité je tedy užívat léky vždy stejně a pokud možno nejprve užít levothyroxin a s odstupem optimálně 1-2 hodin doplněk stravy GLUCEA nebo jiné léky. V takovém případě bude ovlivnění vstřebávání levopthyroxinu pravděpodobně zcela zanedbatelné.

    V souvislosti s doplňkem stravy GLUCEA a léčbou levothyroxinem je nutné upozornit na úzké propojení onemocnění cukrovkou a onemocnění štítné žlázy. Je dobře známo, že levothyroxin zvyšuje hladiny krevního cukru (glykémii). Hlavní účinná složka v doplňku stravy GLUCEA - extrat z Gymnena sylvestre - má prokazetelně příznivý vliv na glykémii. Účinek levothyroxinu tak působí proti efektu doplňku stravy GLUCEA.

    Ze všech výše uvedených důvodů je vhodné, aby pacient užívání doplňku stravy GLUCEA konzultoval se svým diabetologem, zejména zda je pro něj tento doplněk stravy vhodný ve vztahu k případnému užívání léků na cukrovku. Extrakt z Gymnema sylvestra totiž může zvýšit a prodloužit účinek některých léků na cukrovku jako jsou tzv. deriváty sulfonylurey. To by se mohlo v případě užívání takových léků jako je např. glimepirid projevit zvýšením výskytu hypoglykemických příhod.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat, zda při cukrovce (hodnota ráno okolo 6) mohu užívat protein, který obsahuje sladidlo Sukralosu a Neohesperidin DC (E959). Jsem všestranně zaměřený sportovec, 46 let. Děkuji za odpověď

    Odpověď

    Milý Martine, pokud dodržujete dietní zásady vhodné pro diabetiky a rovněž zdravě sportujete, tak vzhledem k hodnotám glykémie po ránu, které uvádíte, máte uspokojivě kompenzovaný diabetes. Vaše glykémie by se měla pohybovat ráno na lačno zhruba mezi 4 – 6 mmol/l a 2 hodiny po jídle mezi 5 - 8 mmol/l. Samozřejmě je dobré znát i svůj glykovaný hemoglobin a mít ho také pod 45 mmol/mol, i když v praktickém životě se považuje za vyhovující i rozmezí hodnot 53 - 64 mmol/mol. Co se týká umělých sladidel, tak z uvedených látek Vám žádné kalorie navíc nehrozí. Pro podrobnější prostudování Vás odkazujeme na rubriku Náhradní sladidla na našich stránkách a to konkrétně na Výhradně syntetická náhradní sladidla a detailně na sukralózu a neohesperidin.
    Pro přesnější orientaci v hodnotách glykémie si Vás dovolujeme nasměrovat na rubriku Diagnostika.
    Glykovaný hemoglogin je popsán v rubrice Cílové hodnoty HbA1c.
    Možná by Vás mohl zaujmout také další dotaz v naší poradně týkající se neslazených proteinových nápojů.

    Vaše redakce

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na doporučení jsem si pro posílení imunity zakoupil bylinné kapky echinacea. Nyní jsem se doslechl, že by tuto tinkturu neměli užívat osoby s autoimunitním onemocněním. Jak je to doopravdy? Mám cukrovku 1. typu a lečím se pomocí inzulínové pumpy. Předem děkuji za Vaši odpověď.

    Odpověď

    Na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je v databázi léků uvedena pouze ECHINACEA ANGUSTIFOLIA ve formě granulí, která patří mezi homeopatika. Bylinné kapky echinacea patří mezi přípravky alternativní medicíny. Alternativní medicína je termín, kterým klasická medicína vymezuje léčebné postupy stojící mimo její rámec. U dotyčného preparátu je tedy potřeba, pokud se rozhodnete pro užívání, respektovat příbalový leták výrobce. U diabetu 1. typu, na inzulinové pumpě je zásadou především důkladný selfmonitoring, úpravy dávek i s využitím principů kontinuálního monitorování v prevenci hypo a hyperglykemií. Diabetes mellitus 1. typu svou podstatou patří mezi autoimunitní onemocnění.

    (odpovídá MUDr. Alena Adamíková, Ph.D., Diabetologické centrum Zlín)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, dievčatko vo veku 9 rokov, 36 kg, cukrovka prvého stupňa. Aktívne športuje a chcel by som sa opýtať aké sú vhodné energetické doplnky resp. iontové nápoje. Zaujímajú ma najmä tieto: http://www.ethic-sport.sk/ionty/performance-sete/ http://www.ethic-sport.sk/ionty/performance-sete/ http://www.ethic-sport.sk/gely/maltoshot-endurance-50-ml/ Všade je uvedené podrobné zloženie, ale netušíme, čo môžeme z tohto odporučiť pre takéhoto diabetika. Prosím o pomoc

    Odpověď

    Cílem léčby diabetu u dětí (ostatně stejně jako u dospělých), je zajistit hodnoty glykémie v průměru jen lehce nad normálními hodnotami, a přitom předcházet vzniku hypoglykémií. U dítěte je také nutné zajistit normální růst, předejít obezitě. Doporučené hodnoty glykovaného hemoglobinu jsou uvedeny na našich stránkách v rubrice Cílové hodnoty glykovaného hemoglobinu.

    Sportování je pro dítě velice vhodné, ale neměly by se přitom zanedbávat opatření k udržení dobrých glykémií, což bývá obtížné. Při sportu se glukóza v těle rychleji spotřebovává a podávaný inzulin může zpomalovat jeho doplňování z jater a svalů, takže snáze hrozí hypoglykémie. Při sportu se také inzulin v těle rychleji vstřebává z podkoží, které se při sportu lépe prokrví.

    Z tohoto důvodu se (s ohledem na aktuální glykémii) doporučuje před větším a delším fyzickým zatížením snížit dočasně dávku inzulinu a případně sníst v průběhu fyzické námahy určité množství sacharidů, např. v podobě svačiny, tatranky či podobně velké „sladkosti“, pokud cvičení bude dále pokračovat. Náhradou může být také sladký nápoj, který se pije průběžně a nikoliv celý najednou.

    Při vytrvalostním závodním sportu užívají někteří sportovci doplňky stravy, které nahrazují ionty (voda, sodík, draslík apod.), které se ztrácí pocením a zároveň živiny, které poskytují energii. Podávají se často v tekuté formě, aby nahrazovaly vodu a snadno se požívaly při intenzivním sportu.

    Tyto doplňky v principu mohou být vhodné i pro osoby s diabetem léčené inzulinem, ale jejich užívání je obtížnější. Problémem je zejména přítomnost glukózy, sacharózy, fruktózy či jiných sacharidů. Ty se mohou hodit k prevenci hypoglykémie, ale zároveň mohou být škodlivé, pokud má sportovec zvýšenou hladinu krevního cukru, ať již proto, že se příliš najedl nebo neodhadnul správně dávku inzulinu. Správné by bylo sledovat glykémie častým měřením, či ještě lépe při intenzivním sportu – používáním senzorů. Průběžné upíjení nápoje s obsahem cukru tedy může být dobré, ale je nutné vědět kdy a v jakém množství.

    Dotazujete se na výrobek Performance Sete (EthicSport). Podle informace od výrobce obsahuje jeden sáček určený do 500 – 600 ml vody celkem asi 19 g sacharidů, z toho asi jednoduché cukry (glukóza, fruktóza) představují si 10 g. To není mnoho (je to méně, než obsahují běžné sladké nápoje), a pokud to dítě vypije postupně v průběhu cvičení, může to být prospěšné. Jinak ale vypití celého množství najednou představuje příjem 19 g sacharidů, které se budou rychle vstřebávat a zvyšovat glykémii, pokud nebude současně podán extra inzulin.

    Jinak si ale myslím, že podobnou službu vám poskytne mírně sladká limonáda, u které ale rovněž musíte přesně znát obsah cukru. Ostatní doplňky nepovažuji za potřebné, pokud dítě neabsolvuje skutečně dlouhý vytrvalostní „závod“. Při něm bych ale raději doporučoval občasné přestávky, kontrolu glykémií a normální svačinu, i když by to pak nebyl závod v pravém slova smyslu. Znám ale sportovce s diabetem, kteří při sportu energetické nápoje celkem úspěšně používají. Jsou v tom ale zkušení, znají přesný obsah cukru v nápoji a upíjejí ho pomalu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, Lenka. Prosím Vás, mám cukrovku 2 typu, je možné jí vyléčit Omegou 3? Děkuji.

    Odpověď

    Dobrý den, Omega 3 patří mezi výživové doplňky, které mohou pozitivně ovlivňovat procesy v lidském těle. Pozitivně ovlivňují naše cévy, hodnotu cholesterolu, činnost mozku, mohou stejně udržovat naše srdce v kondici. Jednoznačný vliv na glykémie však nemají, proto pouhým užíváním Omega 3 mastných kyselin nelze cukrovku 2. typu vyléčit. Vzhledem k tomu, že cukrovka je často spojována s poruchou tuků v krvi, může být užívání Omega 3 prospěšné.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a komplikace

  • Dotaz

    Dobrý den, manžel trpí od 18 let cukrovkou, teď se mu objevily drobné červené vyrážky na lytkach, stehne i na hyzdich. Nevím, zda to může nějak souviset s cukrovkou. Na hyzdich má i tak 2 cm rýhy jako po skrabnuti, také rudé červené, co s tím. Děkuji moc za radu.

    Odpověď

    Milá Sylvie, na takovou otázku nedovedu dobře odpovědět a asi málo kdo by uměl. Manžel by měl určitě navštívit dermatologa, který by to mnohem lépe mohl posoudit, zvláště když by tu vyrážku viděl na vlastní oči.

    To, co popisujete, rozhodně není nijak typické pro diabetes. Mohlo by se jednat o výsev drobných afekcí akné, což jsou záněty kolem vlasových folikulů a je to častější při špatně vyrovnaném diabetu. Ty rýhy mohou skutečně být po škrábnutích, pokud ta vyrážka svědí a manžel se škrábe.

    Nejpravděpodobnější je ale vyrážka po nějakém léku či složce potravy, případně pracím prostředku. Promyslel bych, zda manžel nedostal nějaký nové lék. Vyrážka ale může vzniknout i po léku, který již užívá dlouho.

    Další možnost by mohla představovat také nějaká kvasinková infekce. Ta se ale u diabetiků vyskytuje nejvíce v místech kožních záhybů a zapaření, např. pod hýžděmi, mezi stehny apod. Na lýtku je to vzácné.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, náš čtyřletý syn diabetik trpí již týden průjmem, ze začátku i zvracel. Způsoben bude asi nějakou střevní chřipkou. U ostatních členů rodiny proběhla nemoc také, ale trvala jen 2 dny. Průjem u syna se nám nedaří zastavit. Glykémie má velmi nízké. Pořád dodáváme cukr. Je nějaká rada, jak urychlit proces uzdravení u diabetika? Nemůže léčbu prodlužovat dodávaný cukr? Děkuji za radu. Zdeňka

    Odpověď

    Milá Zdeňko, na váš dotaz není vhodné odpovídat po internetu. Vašeho syna určitě musí co nejdříve vyšetřit odborný pediatr. Já vám mohu poskytnout jen obecné ponaučení. Průjmovitá onemocnění trvající několik dní u malých dětí je nutné brát vážně. Rychle se může rozvinout dehydratace (nedostatek vody v těle) a i u nediabetiků ketóza. U dětí s diabetem je situace vážnější. Dávku inzulinu je sice možné při nízkém příjmu sacharidů lehce snížit, ale inzulin v žádném případě není možné vysadit, ani když dítě vůbec nejí. Rychle by se rozvinula ketoacidóza způsobená hladověním. Proto trvá-li průjem déle, více než ty 4 dny, je často nutná hospitalizace. Glukóza se pak podává do žíly v infúzi.

    Pokud je průjem způsoben bakteriemi, je u zdravého dospělého či staršího dítěte vhodná přísná dieta, eventuálně přechodně omezení na hořký čaj či dostatek jiných nesladkých tekutin. Bakterie jsou živy z potravy člověka a sacharidy mohou podporovat jejich množení. To ale u vašeho dítěte vzhledem k diabetu není možné.

    Přechodně se zvláště při zvracení osvědčují malé opakované dávky studené normální Koka-koly, která dětem chutná a zajišťuje při pravidelném měření glykémií přísun sacharidů, aby nedošlo k hypoglykémii. Také se podává např. živočišné uhlí, na které se váží bakteriální toxiny. Trvají-li problémy déle, je vhodné provést kultivaci ze stolice a léčit případnou infekci.

    Pokud tedy průjmy zatím neustaly, doporučuji toto:

    Kontaktujte odborného pediatra či pohotovost v dětské nemocnici.

    Nepřerušujte léčbu inzulínem, zajistěte ale přísun sacharidů, aby nedocházelo k hypoglykémiím.

    Zajistěte dostatečný příjem tekutin, aby se nahradily ztráty stolicí, zvláště při současných vedrech.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobry den, trápí mě pálivá bolest na nártu, jsem cukrovkář stabilizovany léky, může to byt neuropatie?

    Odpověď

    Dobrý den,
    pálivá bolest na nártu může být způsobena neuropatií, ale může mít i jinou příčinu, je vhodné vyšetření v podiatrické ambulanci (ambulance věnující se léčbě a prevenci syndromu diabetické nohy)
    Jejich seznam je zde.

    (odpovídá as. MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D., Interní klinika UK 2.LF a FN v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám po vyléčení z těžkého úrazu neuropatii, chodím jen o fr.holích, měním lékaře, cévní mi řekne, že mi to jen udržují a neléčí. Léčení = ale jak a kde? Neurolog řekne, že jde o těžkou neuropatii, natéká i hlavně levá DK, ortoped řekne, že to není jeho obor, chodím na masáže lymfa, chodím na procházky, docházky se zkracují. Nohy bolí, až brní.

    Odpověď

    Dobrý den. Ve svém dotazu neuvádíte, zda máte diabetes a zda tedy vaše obtíže mimo úrazu mohou souviset také s tím. Při úrazu mohlo dojít k poškození nervů, takže nemusí být zachována správná citlivost a pohyblivost. Noha nemusí mít správné postavení a rovněž nesprávný tlak na klouby může vyvolávat bolesti.

    Otoky mohou být vyvolány více příčinami, mezi nimi je diabetes až na posledním místě, pokud nemáte současně závažné onemocnění ledvin. Je nutné vyloučit žilní onemocnění, které by mohlo jít zlepšit. Může jít také o poruchu odtoku lymfy, masáže jsou na to jistě dobré. Váš internista by vám mohl poradit, zda je k tomu vhodné užívat léky na odvodnění (diuretika) a používat speciální punčochy či obvazy.

    Jen zcela obecně proti vámi udávaným bolestem doporučuji některá analgetika, která nejsou škodlivá při delším užívání, např. Lyrica či Gabapentin. Neurolog někdy doporučuje kůru vitamíny, např. Neuromultivit. Jinak je vhodná rehabilitace, snaha udržed pohyblivost a nošení vhodné obuvi.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den - cukrovku mám už od roku 1992 a až v posledním období se mi na klenbě nohy začaly objevovat takové pupínky, které mají průhlednou hlavičku a přechází ve strupy. Někdy je mám i na prstech nohy, prý jsou to potničky, věřil bych tomu, kdyby mě občas nechytla křeč do klenby nohy. Zůstávají mi po nich dírky, že vidím i dovnitř. Zatím to vždy spravila náplast. Namůže to náhodou být příprava na diabetickou nohu? Děkuji Miroslav.

    Odpověď

    Milý Miroslave, nevím přesně, co si mám představit na ploskách nohy u diabetika pod pojmeme "potničky" a mnohem spíše mě napadá slovo "plíseň". Tu by měl rozpoznat jak specializovaný podiatr tak dermatolog. Plíseň se dá léčit, ale trvá to poměrně dlouho. Jsou k tomu vhodné různé místní léky, někdy i tablety. Důležité je nohy větrat, mít vhodné a vzdušné boty a kvalitní silnější bavlněné či vlněné ponožky. Často ale bývá nutné staré boty vyhodit.

    Může jít také o otlaky z nevhodných bot. Protože to může mít u diabetika závažné následky, doporučuji vám, abyste vyhledal podiatrického specialistu při diabetologické ordinaci.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a těhotenství

  • Dotaz

    Dobry den, po prvnim tehotenstvi mi zůstala cukrovka resp pomaleji se mi vstrebava cukr po jidle naopak mezi jidly mi klesala glykemie a dostavala jsem se skoro k hypoglykemiim. Ted ve druhém tehotenstvi mi byl nasazen inzulín na noc Lantus kvuli rannim glykemiim kolem 5.5. nyni picham 5j. Pres den se dostavam s glykemiema 1hpo jidle na 8-9 a pak mi to behem dalsi hodiny klesne klidne o 5 treba na 4.2 a tak...nevadí takove velke vykyvy a cim by to mohlo byt zpusobeno? A jeste mensi dotaz mela jsem hlad a glykemii jsem měla 5.2. Dala jsem si tatranku nebot jsem nic jineho po ruce nemela, ale po cca pul hodine mi glykemie klesla na 4.4 coz mi po tatrance prijde divne... nevite cim to muze byt způsobeno? Opravdu je nutny ten inzulin na noc v těhotenství aplikovat pri hodnotách do 6 nalacno? Účinek jeho pisou 24h tak jestli to pak moc neovlivnuje ty vykyvy přes den...

    Odpověď

    Lantus 5 j večer hodnoty přes den téměř neovlivňuje. Z hlediska komplikací vadí jak glykémie nalačno 6, tak glykémie po jídle 8-9 a je třeba je snížit. Hodnoty po jídle závisí zejména na množství a kvalitě sacharidů. Vaše slinivka na ně reaguje se zpožděním - proto je nejprve hodnota vyšší, ale později klesne (hodnota 4 je ale zcela normální, za hypoglykémii považujeme až 3,5 a nižší). Vynechejte sacharidy s vysokým glykemickým indexem (sladké, džusy, bílé a hnědé dobarvené pečivo, smažené a pečené brambory, kaše, jasmínová rýže...), přílohy ať jsou převážně zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny. Hodnota po tatrance mohla být chyba měření a rozhodně byste tyto věci jíst neměla. Pro případ hladu mějte po ruce ořechy, kousek sýra atd.

    (odpovídá MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. z interní ambulance porodnice „U Apolináře“ Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, byly mi naměřeny hodnoty 5.4 a poté 5.2 z krve, byla jsem odeslána do diabetologii, kde jsem hodinu po jídle měla 5.5 Pak mi dělali měření na lačno a to jsem měla 4.8, obojí bylo z prstu. Nasadili mi dietu, že nemám jíst sladké, jinak vše mohu, jen mám omezit přílohy. Byla jsem na kontrole, kde mi HbA1c vyšlo 30, prý je to krásná hodnota. Zhruba jsem už 6 kg, prý se moc omezuji, tak jím normálně i přílohy, sacharidy nepočítám. Glukometr jsem nedostala, a do jídla prý trochu cukru dávat mohu. Co když tím jídlem nějak škodím malému, protože nevím jaké mívám hodnoty. Říkali, že to asi cukrovka není a glukometr tím pádem není potřeba. Jaký na to máte názor?? Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, podle výsledku z krve (předpokládám, že to byly odběry ze žíly) máte správně diagnostikovanou těhotenskou cukrovku. Všechny ženy sledované pro těhotenskou cukrovku by měly mít glukometr, aby si mohly průběžně kontrolovat svoje hodnoty cukru v krvi nalačno a 1 hodinu po jídle. Těhotenská cukrovka se vlivem těhotenských hormonů v průběhu těhotenství může zhoršovat a proto je potřeba si průběžně hodnoty cukru kontrolovat. I některé ženy, které měly vstupně nízké hodnoty HbA1C, byly později v těhotenství léčeny léky. Sacharidy v jídle byste si měla počítat celé těhotenství a "slazení" také nedoporučujeme právě proto, že se cukrovka může "zhoršit". Ohledně Vašeho hubnutí -  díky tomu, že změníte stravu (omezíte sacharidy) můžete zhubnout a nebudete tolik přibírat na váze. Vše je to nutné individuálně posoudit (vstupní hmotnost, pocit hladu apod.)

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ve 24. tt mně vyhodnotili těhotenskou cukrovku (měla jsem při testu mírně zvýšené hodnoty po 2. a 3. odběru), dostala jsem tedy nařízenou dietu a glukometr k měření hladiny cukru. Hladinu cukru na glukometru si měřím vždy cca 1 hod po jídle, střídám měření v různých denních dobách po snídani-po obědě-po večeři. Hodnoty po obědě a večeři mi zatím vychází vždy mezi 4,5-5,9. Měření po snídani o víkendu (v 9:00 hod) také vychází v normě, ale v pracovní dny po snídani (v 7:00 hod) vychází vyšší 7,8-8,3. Chci se zeptat, čím je způsoben takový výkyv v hodnotách? Jestli to může být způsobeno tím, že pracuji v kanceláři, tj. v pracovní dny po snídani nemám moc pohybu, ale sedím za stolem na židli u počítače, a tak nemám takový výdej energie jako když jsem doma a neustále něco fyzicky dělám? Mám kontaktovat raději svého diabetologa, nebo jsou výkyvy normální a stačí počkat na pravidelnou kontrolu? Děkuji.

    Odpověď

    Dobrý den, hodnota glykémie 1 hodinu po jídle by měla být do 7,8 mmol/l. Vaše hodnoty po snídani jsou mírně vyšší. Jak píšete, může to být jednak tím, že v pracovní den sedíte u PC a máte tudíž menší fyzickou aktivitu. Další příčinou může být i složení snídaně. Jíte ve všední den stejné jídlo a i stejném množství?  Různé pečivo, šunka, jogurt mohou mít různý obsah sacharidů.... podrobněji vše naleznete v rubrice TĚHOTENSKÁ CUKROVKA, odkaz Dieta. Doporučila bych Vám vyzkoušet si různé druhy snídaní (pečivo, vejce, šunka, sýr, zelenina, ovesná kaše, bílý jogurt/tvaroh), případně si dávat ve všední den o trochu menší snídaně (v případě hladu je možno se "dojíst" zeleninou - kedlubna, ředkvička, okurka....).

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Měla jsem těhotenskou cukrovku pouze na dietě. A to až při 3 dítěti. Mám ještě kluky 10 a 4roky. A s cukrem se v těhotenství neměla problémy. Je mi nyní 37 let a malou jsem měla ve 36. Po šestinedělí jsem si naměřila na lačno 5.8. glukozový test byl v pořádku 6.3 po 2 hodinách. Ale byly zachyceny bohužel protilátky v krvi IA2. Chodím za půl roku na kontrolu. A aby to nestačilo jsem ještě po operaci štítné žlázy adenom. Předoperační vyšetření cukr na lačno 5.3. a to jsem byla na nervy. Ještě se ze všeho dostávám. Poslední kontrola v květnu. Výsledek glykémie hned po snídani 8,3. HbA1c 31 mmol/mol. mikroabuminurie 4.5. Jsem stále na dietě. Chtěla bych hlavně vědět, jak můžu proti tomu bojovat a jak uchránit děti, aby je to nepotkalo. A taky mám obavy, abych neměla i jiné autoimunitní onemocnění. Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, výsledky cukru, které popisujete máte zatím v normě. Moc nerozumím, proč Vám stanovovali protilátky IA2. Ty se dělají pouze v případě podezření na diabetes mellitus 1. typu. Doporučila bych Vám, aby se ještě jednou nabraly, jestli to nebyla nějaká laboratorní chyba. Jinak u žen s GDM je 40-60% riziko vzniku diabetu mellitu 2. typu v pozdějším věku. Váš praktický lékař by  Vás měl pravidelně sledovat (1x za 3 roky OGTT, lačnou glykémii). Vám doporučujeme pravidelnou fyzickou aktivitu (např. 3x týdně chůze, kolo, běh apod.) a racionální stravu s omezením příjmu volných sacharidů (např. dietu, kterou doporučujeme pro těhotné ženy). U Vašich děti není potřeba žádná speciální prevence - pouze pravidelný pohyb a omezit sladké.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. V 7. týdnu těhotenství jsem byla odeslána do diabetologické poradny kvůli opakovaně zvýšeným hodnotám z krve na lačno (5,3 a 5,26 mmol/l). Dostala jsem glukometr a byla poučena o dietě, před další kotnrolou v dia jsem šla na nové odběry, kde jsem měla hodnoty uplně v pořádku (4,6mmol/l). Stále jsem měla dodržovat dietu a chodit na kontroly. Hodnoty jsem měla dle doporučení, tedy v pořádku na lačno i po jídlech. Občas jsem i zhřešila nějakou tou sladkostí, nebo jídlem (byly vánoce atd.) ale nikdy se mi hodnoty nezvedly nad maximum 7,2. Nyní jsem ve 33. týdnu těhotenství a už týden mám hodnoty zvýšené, hlavně ty na lačno (až 6,7), hodnoty po jídle mám sice vyšší než jindy, ale stále v normě. Může to být koncem těhotenství? Horším spánkem, nebo občasnou sladkostí (zmrzlina s dcerou, spíš tou co ona nedojí)? Jak moc miminku takovou sladkostí škodím v mém případě? Nepřecpávám se sladkým a jak mě to celé těhotenství nelákalo, tak teď je to horší. Předem moc děkuji za radu Pavlína

    Odpověď

    Dobrý den Pavlíno, hodnota lačné glykémie by měla být do 5,3 mmol/l. Pokud máte opakovaně hodnoty lačné glykémie vyšší, měla byste kontaktovat Vašeho lékaře. V některých případech pomáhá zařazení 2. večeře (např. kousek pečiva, šunka, sýr, zelenina, ořechy). Pokud toto nestačí, nasazují se tabletky metforminu nebo inzulín. Během těhotenství stoupá produkce hormonů a látek, které těhotenskou cukrovku způsobují, proto se mohou v průběhu těhotenství hodnoty glykémie "horšit" a překročí-li cílové hodnoty, zpřísňuje se dieta, příp. se nasazuje farmakoterapie. Sladké byste neměla, opakovaně vyšší glykémie ovlivňují mimiko. 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a životospráva

  • Dotaz

    Dobrý den, měl bych otázku, zda a jaká obilná kaše, jak připravována je vhodná pro diabetika. Doporučili byste případně i nějaký vhodný recept. Ještě se chci zeptat, jaký je váš názor na arašídoví máslo. Moc děkuji za ochotua odpověď. Eduard

    Odpověď

    Dobrý den Eduarde, má odpověď na obilné kaše je téměř shodná s odpovědí na obiloviny ve vašem dotazu na domácí müsli.  

    Bohužel, tím že jsou vločky rozemlety a rozvařeny mají ještě vyšší glykemický index než vločky neupravené. Pro porovnání vločky surové mají GI od 40 do 57, ovesné kaše mají GI od 50-65. Například takový nezdravý a sladký Chocapic má GI 84. Chléb typu pumpernicel – 100 % celozrnný má GI 41-55.

    Ačkoliv se kaše mohou vařit v určitém množství živočišného či rostlinného mléka, stále neobsahují dostatečné množství bílkovin, které byste si ke snídani zasloužil.

    Neříkám úplné NE ovesným kaším, ale je třeba vše pečlivě odvážit, změřit si glykémii před a po konzumaci a najít to správné množství ovesné kaše pro vás (takové, aby glykemie po jídle nebyla vyšší než 2 mmol/l oproti glykémii nalačno). Obávám se ale, že vám toto vhodné množství ovesné kaše nebude stačit na zasycení.

    Vhodnější by bylo (pro diabetika) domácí müsli jako doplněk jogurtu či tvarohu. Takové jídlo bude bohatší na všechny živiny, díky čemuž se lépe dodrží doporučený příjem bílkovin, tuků a sacharidů za celý den.

    Nejvhodnější snídaní je stálé celozrnný či žitný chléb s dostačeným množstvím bílkovin (např. vejce, sýr, šunka, tvaroh apod.) a vlákniny v podobě neomezeného množství zeleniny či jedné porce čerstvého ovoce.

    Snídaně obsahující 40gS:

    • Tvaroh polotučný 150 g + 50 g jahody + 40 g ovesné vločky + 10 g mandle (1680kJ, 23 g bílkovin, 14 g tuku, 5 g vláknina)
    • Mléko polotučné 150ml + 40 g ovesné vločky + 50 g jahody + 10 g mandle neloupané (1275kJ, 12,6 g bílkovin, 10,5g tuku, 5 g vláknina)
    • Chléb žitný 70 g + lučina linie 30 g + šunka Zvonařka 95 % 60 g + okurka salátová 200 g (1410kJ, 21 g bílkovin, 9g tuku, 10g vláknina)

    Arašídové máslo zajisté můžete do svého jídelníčku zařadit. Ale mějte na paměti, že stejně jako ořechy všeobecně, tak i arašídové máslo je kalorické. Proto ho lze konzumovat jen menší porci. 

    20 g

    kJ

    S

    T

    B

    Jihočeské máslo

    627

    0,1

    16,5

    0,14

    Arašídové máslo Meridian

    495

    2,3

    9,2

    5,9

    Při koupi arašídového másla věnujte čas na prostudování jeho složení. Lze sehnat máslo obsahující 100 % arašídů, ale také jsou másla, která obsahují přidané tuky jako např. palmový olej, který je zdrojem nasycených mastných a trans mastných kyselin. Některá másla rovněž obsahují zbyteční množství soli a cukru.

    Detailní srovnání arašídových másel najdete na blogu NEHLADU který píšou kolegyně nutriční terapeutky.

    http://www.nehladu.cz/2015/09/srovnani-arasidovych-masel.html

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, jak sestavit domácí müsli při diabetu 2.typu. Jsou vhodné ovesné vločky? A jak se sušeným ovocem, které ano a které ne? Viděl jsem někde, že třeba semínka slunečnic se mají nasucho upražit. Moc prosím o nějaký osvědčený a hlavně zdravý postup. Eda

    Odpověď

    Dobrý den Edo, je skvělé, že přemýšlíte o sestavení domácího müsli a nechcete konzumovat müsli kupované, které ve většině případů obsahuje mnoho gramů přidaného cukru, a dokonce bývá zapékané.

    Je müsli vhodné pro diabetiky?

    Ačkoliv je domácí müsli zdravější, stále ho ale při diabetu nelze konzumovat v neomezeném množství. Z vlastních zkušeností vím, že jsou diabetici, kteří mohou určitou porci ovesných vloček jíst, aniž by u nich docházelo k výrazným výkyvům glykémie, ale jsou i takoví, kteří mají glykémii po konzumaci ovesných vloček až příliš vysokou. Proto je velice důležitý selfmonitoring glykemií. Díky naměřeným hodnotám před a po konzumaci cereální snídaně budete nejlépe vědět, jakou porci oblíbeného müsli si můžete dopřát.

    Obiloviny

    Kromě ovesných vloček můžete do svého müsli přidat další obiloviny jako například: ovesné otruby, pohankové vločky, amarantové vločky, žitné vločky či pohankové, špaldové, ovesné a ječné lupínky.

    Porovnání výživových hodnot různých vloček najde pod textem. Z hlediska vaší glykémie je třeba vybírat takový výrobek, který má méně sacharidů a hodně vlákniny.

    Množství

     50 g

    Energie

    (kJ)

    Bílkoviny (g)

    Sacharidy (g)

    Cukry (g)

    Tuky

    (g)

    Vláknina (g)

    jáhlové vločky

    753

    5

    34

    0,75

    2

    ječné lupínky

    750

    5

    34

    0,75

    1

    6

    ovesné lupínky

    810

    7

    31

    0,6

    3

    5

    ovesné otruby

    714

    8

    26

    0

    3

    8

    ovesné vločky

    808

    7

    34

    0,76

    3

    4

    pohankové lupínky

    726

    6

    34

    6

    1

    3

    špaldové lupínky

    720

    6

    30

    6

    2

    6

    špaldové vločky

    705

    7

    32

    0,85

    1

     7

    amarantové vločky

    783

    7

    26

    1

    3

    4

    žitné vločky

    774

    5

    37

    2

    0,85

    7

    Sušené ovoce

    Sušené ovoce můžete přidat, ale vždy mějte na paměti, že např. 150 g čerstvého jablka obsahuje stejné množství sacharidů jako 30 g jablka sušeného – tedy 20 g sacharidů.  Zde opravdu platí, že diabetik by měl konzumovat sušeného ovoce jen malé množství. Zvažte, zda by nebylo vhodnější do své sladké snídaně přidat ovoce spíše čerstvé.

    Obecně platí, že nejméně obsaženého cukru z ovoce mívají bobuloviny. Pokud si to správně spočítáte, můžete si dopřát i jiné ovoce, které naopak cukru obsahuje hodně, jako například banán či rozinky. Při výběru sušeného ovoce si vždy dejte pozor, aby nebylo doslazené a neobsahovalo siřičitany.

    Pražení semen a ořechů

    Ořechy a semínka se praží za účelem vylepšení chuti, vůně a barvy. Pražení při vysoké teplotě může poškodit zdravé polynenasycené tuky. Také pražení ořechů zkracuje jejich trvanlivost – pražené ořechy jsou náchylnější k oxidaci.  Rovněž některé druhy antioxidantů obsažených v ořeších a semínkách jsou při pečení degradovány. Antioxidanty jsou důležité pro vaše zdraví, protože pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.  Studie také naznačují, že při pečení dochází ke ztrátě vitamínu E, thiaminu a karotenoidů. Rozsah ztráty však závisí na typu ořechu a teplotě pražení. Pražení při vysoké teplotě vede ke vzniku škodlivé látky nazvané akrylamid. Oproti tomu surové ořechy mohou být napadeny škodlivými bateriemi. I proto je doporučována tepelná úprava, díky které dochází ke snížení celkového počtu mikroorganizmů.

    Kalorický rozdíl pečených a surových semen je minimální, v řádu jednotek. Jak surové, tak doma pečené ořechy na sucho v troubě jsou zdravé. Nejvhodnější je pražit bez tuku na nízkou až střední teplotu asi 140 ° C asi 15 minut. Ale pozor, takové ořechy lze konzumovat pouze v příštích několika dnech!

    Recept

    Není nic jednoduššího. Vyberte, které z daných potravin máte nejraději, každou jednotlivou surovinu si pečlivě zvažte a spočítejte si kalorie na www.kaloricketabulky.cz. Poté všechny suroviny smíchejte dohromady a můžete podávat.

    Ideální snídaně pro diabetika, dodržujícího rámcový jídelníček na 200 g sacharidů, obsahuje 1900kJ a 40 g sacharidů.

    Např.

    1 porce na snídani 1600kJ, 41 g sacharidů, 14 g bílkovin, 18 g tuku, 7 g vláknina

    15 g ovesných vloček

    15 g pohankových lupínků

    10 g slunečnicových semínek

    10 g neloupaných mandlí

    20 g jahody sušené mrazem

    150 g jogurt bílý 2,7 %tuku

    Tip: dosladit můžete lžičkou čekankového sirupu, který má vysoký podíl prospěšné vlákniny, velmi nízký glykemický index a obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup apod.) Nebo můžete využít umělé sladidlo, například Erytritol či stévii.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký vliv mají proteinové nápoje na hladinu cukru v krvi. Mám na mysli hlavně mléčné tj. syrovátkové proteiny slazené pouze stévií a dále rýžový a hrachový protein bez cukru. Jako koníčka provozuji kondiční kulturistiku. Letos mi bude 50 let, mám vysportovanou postavu, (177cm /77 kg) a snažím se posilovat 3 - 4 x týdně. Hladinu cukru si měřím cca od svých 40 let, kdy mi byla u předoperačního vyšetření zjištěna hladina cukru 5,9. Byl jsem rovněž podroben zátěžovému glukózovému testu, který tehdy dopadl dobře. Kromě toho mám genetickou zátěž tj. babička měla od 40 let silnou cukrovku II typu a otec taky. Otci je nyní 72 let a po té, co přišel o diabetickou nohu a zhubnul z 90 kg na cca 70 kg, má hladinu cukru stabilizovanou na hodnoty kolem 4,9 - 5,3, ačkoliv byl těžký diabetik a musel si denně píchat inzulin. Já se stravuji zdravě, snažím se konzumovat potraviny s nízkým GI a to pravidelně 4 - 5 x denně. Problémy s váhou jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl hladinu cukru kolem 4,9 - 5,3 . Pro zachování svalové hmoty jsem zvýšil ve stravě množství výše uvedených bílkovin ve formě proteinových nápojů. Během posledních doby se pohybuje moje ranní hladina cukru na lačno kolem 5,9 - 6,4 mmol/l, aniž bych přibral na váze a nebo prodělal nějakou nemoc. Pokud sladím, tak se snažím používat fruktózu se stévií. Chtěl jsem se tedy dotázat, jestli uvedené proteinové nápoje (bez cukru), které sice pravděpodobně nezvyšují hladinu cukru, ale zvedají údajně celkovou hladinu inzulinu v krvi, nemohou mít v tomto ohledu negativní vliv. Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem Karel

    Odpověď

    Milý Karle, přiznám se, že nemám zvláštní zkušenosti s proteinovými nápoji, snad až na tu syrovátku, která obsahuje mléčné bílkoviny. Jsem nyní na dovolené a nemám přístup k odborným informacím, a tak odpovím spíš z hlavy a ze svých zkušeností.

    Je zjevné, že prevenci diabetu berete vážně. Jste štíhlý a hodně se pohybujete. Myslím, že více udělat nemůžete, ostatní už je jen osud. Pokud by vám v budoucnu z jakéhokoliv důvodu vyhasínala sekrece inzulinu, může se stát, že budete léčbu potřebovat. Zatím ale uvádíte jen hraniční glykémie na lačno, které ale nejsou měřené za standardních podmínek a jsou blízké normě. Radím vám tedy, zůstaňte štíhlý a cvičte. Stačí běžný sport, který vás baví a který trvá alespoň 3 hodiny týdně, nejlépe alespoň 45 minut denně. Nemusí vás to ale vysilovat, měl byste se při tom ale zadýchat.

    K tomu ovšem nepotřebujete žádné zvláštní potravinové doplňky, stačí běžná zdravá strava s omezením živočišných tuků. Množství bílkovin se doporučuje asi 1 – 1,5 g/kg hmotnosti, není třeba toto množství překračovat a není to ani příliš zdravé. Pokud se věnujete kulturistice, tak možná někdo doporučuje ty bílkovinné přídavky. Svaly po nich asi rostou lépe, ale od určité hranice, která odpovídá, jak říkáte, hezky propracovanému štíhlému tělu, to není příliš zdravé.

    Pokud se tedy ve svých 50 letech budete normálně stravovat a jíst 3-5x týdně normální porci masa, mléčných výrobků apod., tak to bude úplně stačit. Není mi jasné, k čemu jsou dobré rýžové a hrachové proteiny. Zdá se mi to vhodné jako náhrada pro vegetariány, protože ti živočišné bílkoviny nejedí a mají bílkovin nedostatek. Upozorňuji ale, že všechny bílkoviny se skládají z tzv. aminokyselin. Z nich asi 2/5 představují tzv. esenciální aminokyseliny a člověk si je neumí vytvořit z jiných zdrojů potravy. Musí je tedy sníst v jejich původní podobě. A tyto esenciální aminokyseliny se velmi málo vyskytují v rostlinách. Aby si proto opravdoví vegetariání uchovali zdraví, musejí dost podrobně studovat, kde si je v jiných než masných, případně mléčných a vaječných potravinách opatřit.

    Nejste-li tedy vegetarián, moc bych po rýžových a hrachových proteinech nepátral a jedl kvalitní maso, ryby a mléčné výrobky. A to v přiměřené, nikoliv nadměrné míře, protože se ukazuje, že nadbytek bílkovin není nijak zvlášť zdravý. Samozřejmě ty rýžové a luštěninové bílkoviny v původní potravě vůbec nevadí, ale jsou částečně zbytečné.

    Ze stimulace inzulinu bílkovinami v potravě bych neměl zvláštní obavy. Ve velkém množství a zejména v čisté podobě (některé aminokyseliny), skutečně inzulin stimulují, ale jinak to probíhá v přiměřené míře a není nic známo o tom, že by to škodilo.

    Co se týče sladidel, tak za nevhodnou rozhodně považuji fruktózu. Pokud ji požíváte v přiměřené míře ve formě ovoce (pro diabetiky navíc raději méně sladkého), tak to jistě nevadí. Ale jinak se fruktóza jednak přímo mění na glukózu, ale také na další látky, které mohou být ve větší míře škodlivé. Fruktóza je tedy jako náhradní sladidlo nevhodná.

    Stévie je neškodná. Zatím jsem ale viděl převážně stéviová sladidla, která byla všechna ještě přislazena jinými chemickými sladidly, např. sacharinem. Podívejte se ale na náš odkaz Náhradní sladidla.

    Na závěr tedy souhrn: Jezte běžnou zdravou stravu a buďte štíhlý. Bílkovinné doplňky nepotřebujete, pokud nejste vrcholový sportovec nebo kulturista (což nemusí být vždy zdravé). Máte-li pocit, že vám bílkoviny chybí, jezte navíc netučné jogurty, tvaroh, syrovátku. Neslaďte fruktózou ani sorbitolem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážení, chtěl bych koupit smoothie mixér. Jaký je váš názor odborníka na zeleninové či ovocné koktejly. Je možné je denně pít - samozřejmě v rozumném množství s vodou a neslazené? Jaké ovoce či zeleninu upřednostnit? Moc děkuji za všechny odpovědi a zůstávám S pozdravem. Eda

    Odpověď

    Milý Eduarde, smoothie koktejly jsou zajisté v rámci diabetické diety vhodnou alternativou například zdravé svačiny. Obzvlášť ráda je doporučuji diabetikům, kteří nemají v práci čas na malé svačiny a poté jedí velké porce hlavních jídel. Nebo někdy nejedí vůbec. Navíc, pro mnohé z nás je to jediný způsob, díky kterému jsme schopni zkonzumovat doporučené množství ovoce a zeleniny.

    Jak sám v dotazu zmiňujete i smoothie koktejly se musí započítat do celkového denního přijmu energie a sacharidů, obzvlášť, pokud jsou pouze z ovoce nebo obsahují různá semínka, oříšky, avokádo či jiné tuky, jogurty, mléko apod.  V takových kombinacích, v nevhodném množství, se může nízkokalorický drink proměnit v energetickou bombu, ačkoliv zdravou.

    Také bych ráda zmínila pojem Glykemický index potravin (GI), který (zjednodušeně řečeno) nám říká, za jak dlouho po požití dané potraviny se zvýší cukr v krvi. GI ovlivňuje více faktorů, jako například tepelná úprava, množství jídla či obsah vlákniny. A protože mixérem vlákninu obsaženou v ovoci rozmixujeme, jeho GI tak zvýšíme.

    Jednoduše si představte misku s vodou, která nyní zastupuje žaludek. Vložte do ní celozrnný chléb a tukový rohlík. Co se v misce rozpadne dříve? Co déle zůstane v žaludku? Kterou potravinu bude vaše zažívací ústrojí déle rozkládat? Která potravina vám tak rychleji zvedne cukr v krvi? Celozrnný chléb či tukový rohlík? Broskev či broskvové smoothie?

    Např. broskvového smoothie nám může zvýšit cukr v krvi více nežli broskev konzumovaná v celku.

    Veškeré sacharidové jídlo (ovocné smoothie) je vhodné doplnit i dalšími živinami – bílkoviny, tuky či vlákninou. Tímto způsobem zpomalíme vstřebávání glukózy do krve a tím snížíme glykémii po jídle.

    Ve smoothie světě to znamená, že je vhodné vždy ovoce doplnit zeleninou, mléčným výrobkem či zmíněnými semínky a oříšky.

    Je žádané, aby hlavní složkou diabetického smoothie byla zelenina, kterou doplníme porcí ovoce. Dle rámcového jídelníčku na 200 g sacharidů je doporučováno na svačinu konzumovat 20 g sacharidů a 400kJ.  Sám si můžete jednoduše spočítat, kolik gramů ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, semínek a oříšků to je na www.kaloricketabulky.cz

    Rámcový jídelníček vám dle vaši aktuální kompenzace cukrovky, věku, vaší stávající hmotnosti a stupně pohybové aktivity doporučí lékař či nutriční terapeut.

    Použití kalorických tabulek vřele doporučuji, protože jedině tak se naučíte, kolik jaké potraviny můžete vlastně sníst. ?

    Např.     200 g jahod + 200 g okurka salátová (+voda či zelený čaj) = 410kJ/17gS

                    150 g broskev + 80 g bílý jogurt 2,7 % tuku (+voda či zelený čaj) = 450kJ/18gS

    50 g rukola + 60 g ananas + 10 slunečnicová semínka + chilli (+voda) = 450kJ/ 11,6gS


    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

                   

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na vás s trošku netradičním dotazem. V popisu džemů od firmy Dalfour je uváděno, že nejsou slazeny cukrem, pouze štávou z ovoce a tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. To je prohlášení obchodu. Např. zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/racio/225-dzem-st-dalfour-jahoda-284g.html. Jde mi o to, zda je u cukrovky II. typu lze občasně použít opravdu? Jaké müslu ke snídani byste doporučili? Na trhu je ho nepřeberně...Děkuji moc za ochotu. Eduard

    Odpověď

    Milý Eduarde, odpovídal jsem vám na dotaz, který se týkal požívání medu. A na tento dotaz vám mohu dát skoro stejnou odpověď:

    Hlavním problémem diabetu 2. typu je nedostatečná účinnost inzulínu (inzulínová resistence), která se zhoršuje s nadváhou a nedostatečným pohybem. Tělesný inzulín již nestačí vyrovnat nároky organismu a nesnižuje dostatečně glykémii po jídle a nezabrání dostatečně, aby se i na lačno nadměrně glukóza nevytvářela ze zásobních látek.

    Základem léčby jsou zejména pohyb, který zlepšuje účinnost inzulínu, a omezení energetického příjmu. Pokud toto nestačí nebo pacient není schopen následovat tato doporučení, používají se různé antidiabetické léky, včetně inzulínu.

    Sám rád jím a mám pochopení pro ostatní, kteří jsou na tom stejně. Také bych rád nalezl zdravou chutnou marmeládu, která vypadá a chutná jako pravá marmeláda, ale nezvyšuje glykémii a netloustne se po ní, není po ní průjem a nebolí po ní břicho. Jenže to je ten kámen úrazu a to právě přispívá k diabetu 2. typu: štíhlí a zdraví lidé o tom tolik nepřemýšlejí, občas si trochu marmelády vezmou, pochutnají si a dají pokoj. Ale diabetikům to pořád vrtá hlavou a nejraději by snědli celou sklenici najednou. Nejlepší by bylo, kdyby na jídlo tolik nemysleli, 3x denně se rozumně najedli tak, aby v tom byly bílkoviny, méně živočišného tuku, přiměřeně sacharidů a potřebné množství vitamínů v podobě zeleniny a ovoce. Diabetici mohou jíst prakticky všechno, ale nejdůležitější je míra a rovnováha.

    Veškeré ovocné marmelády obsahují převážně cukr a vodu. Ten, kdo šetří, dává do marmelád méně ovoce a zahušťuje je cukrem a pektinem či želatinou. Správná marmeláda ale obsahuje hodně ovoce, ale to je vařením zbaveno části vody a tak nepotřebuje tolik přislazovat. Z živin jsou ale v ovoci skoro jenom cukry, ať je to glukóza, fruktóza či jiný. Vámi udávaný džem Dalfour nemá přidávaný řepný cukr, ale už samo ovoce ho obsahuje spoustu a ještě tam přidávají glukózu z hroznové šťávy. Stejně jako jiné marmelády je vhodný pro diabetiky jako nošení dříví do lesa (při tom nošení by ale mohla glykémie případně klesat tou námahou). Ať je tam jakýkoliv cukr, v těle se stejně předělá na glukózu a bude zvyšovat glykémii. V malém objemu je hodně kalorií a dobře se po tom tloustne. Jediná rada tedy je: máte-li na to chuť, odepřete si sacharidy v jiné podobě (např. v chlebě) a snězte trochu (trochu!) tohoto dobrého džemu, třeba v jogurtu. Asi 10 g tohoto džemu obsahuje 6 g cukrů. Dieta z potravin s nízkým obsahem cukrů se diabetikům 2. typu doporučuje zejména proto, že jim to dovoluje sníst poměrně velký objem jídla, což jim dělá dobře na duši. Ale občas mohou klidně jíst jídlo, které obsahuje sacharidů ve stejné hmotnosti více. Mohou ho pak ale sníst jen málo a necítí se dost nasyceni.

    A ještě k těm müsli: Jedná se především o velmi suché obilí či ovesné vločky s trochou sušeného ovoce či oříšky. Ty opět obsahují velké množství sacharidů při malém objemu, řekněme 60-65% hmotnosti. Bylo by to pro diabetiky celkem vhodné, kdyby toho jedli opravdu málo. Např. 100 g k snídani, a k tomu už jen hořký čaj nebo kávu. Možné to je, ale není lepší si dát 200 ml bílého jogurtu (10 g sacharidů), do toho 20 g müsli (15 g sacharidů), k tomu 60 g chleba (30 g sacharidů) s plátkem sýra, rajče a papriku?

    Když už müsli, tak raději bez přidaného cukru, abyste ho mohl sníst o trochu více. Ale už to nemůžete zajídat žádným chlebem, rohlíky atd.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:
    Možná Vás zaujme něco z našich receptů pro diabetiky.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!