Poradna

Doporučení a pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

540 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den,v různých příspěvcích se dočítám že za 2hod po jídle u zdravého jedince má být glikemie do 7.8 mol/ maximálně,a jinde se zase z tabulek dočtou že má být pod 6.7mol.Já ji někdy mívám 7.5mol.Prosím co je správní.Dekuji,hezký den.
    věk: 72 let výška: 166 cm

    Odpověď

    dobrý den

    Hodnota krevního cukru  (tzv. glykémie) po jídle stoupá v závislosti na kvalitě a množství přijatého cukru. Čím sladší a čím více, tím rychleji a výše glykémie stoupne.

    Po jídle obvykle za 1 hodinu začne klesat. rychlost klesání je ovlivněna zejména správnou činností inzulínu, druhem přijatého cukru (čím rychlejší cukry tedy například ovoce, mléko, sladkosti), tím rychleji cukr klesá. Pokles je dále ovlivněn dalšími složkami potravy. Pokud je součástí jídla navíc hodně bílkovin a tuků, dochází k poklesu cukru až za delší dobu. například za 3-4 hodiny.

    Za normální hladiny cukru po jídle považujeme hladinu v 1 hodině do 7,8mmol/l a v druhé hodině pod 6,7mmol/l. Pokud máte hodnotu 7,5mmol/l za 1 až 2 hodiny po jídle, můžeme to považovat za uspokojivé.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Prosím o pomoc s výživou a snížením hmotnosti u dcery, které byl diagnostikován DM1 před 3 lety. Inzulin je dodáván inzulinovou pompou -NOVORAPID. Za dobu léčby přibrala dcera 25 kg. Ve svých 16 letech při výšce 164 cm váží 70kg a každou další návštěvu v diabetologii máme minimálně 1kg navic a lékařka nám dávky inzulinu neustále zvyšuje. Opakovaně má dcera zvýšenou hladinu cholesterolu i toho tzv.zlého . Glykovany hemoglobin mame 58 mmol. Zkusili jsme i akupunkturu, marně. Nejvice mě trapi nadvaha. Dcera byla velmi aktivni sportovec, Nyni 2xtydně treninky po1,5 hod - tanec . Ale kvůli nadváze má potíže s kolenními klouby. Předem děkuji za jakoukoliv zprávu, radu či kontakt. Zdraví Dana
    věk: 17 let výška: 164 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Milá Dano, vaše dcera má sice nadváhu, ale rozhodně ne nějak tragickou. Takže když bude mít silnou vůli, tak se jí určitě zhubnout podaří. Chtěl bych si jen být ale jist, že se jedná o diabetes 1. typu a nikoliv o nějakou formu diabetu 2. typu, např. při další hormonální poruše nebo vrozeném syndromu, jehož může být diabetes součástí. To je ale asi málo pravděpodobné, pokud onemocnění začalo více méně náhle, vedlo původně k rychlému hubnutí a okamžité potřebě inzulínu.

    Hodnota glykovaného hemoglobinu 58 mmol/mol není špatná, i když by mohla být lepší. Obezita se u osoby s diabetem 1. typu rozvíjí,  pokud:

    • Pacient příliš mnoho či nárazové jí a potom vysoké hodnoty glykémie koriguje dodatečnými dávkami inzulínu
    • Pacient se velice pečlivě snaží korigovat zvýšené hodnoty glykémie po jídle místo toho, aby snížil množství sacharidů v dietě a tím předešel vzestupu glykémie
    • Pacient má nevyrovnaný diabetes s častými hypoglykémiemi, pro které musí často jíst sladké jídlo či cukr. To pak vede zase ke vzestupu, který si koriguje dalším inzulínem a způsobuje si další hypoglykémie.

    Pro zlepšení vyrovnání diabetu a ke zhubnutí bude vaše dcera potřebovat odhodlání a silnou vůli. Dávky inzulínu by rozhodně neměla zvyšovat, ale naopak se snažit je snížit. Pokud by to vedlo ke vzestupu glykémií, tak by na prvním místě měla omezit jídlo, zejména sacharidy, ale i tuky. Pokud by glykémie zůstávaly zvýšené, zase by trochu omezila jídla a přidala na pravidelném pohybu.

    S výhodou by mohla svoji pumpu propojit s kontinuálním senzorem glykémií. Některé pumpy již umí samy pomáhat regulovat glykémie tím, že do určité míry zpomalují, či zrychlují podávání inzulínu.

    Ve spolupráci nejlépe s dietní sestrou bych navrhoval sestavit modelovou dietu, která by obsahovala asi 150 g sacharidů denně, nikoliv více. Současně s tím by asi bylo vhodné snížit nastavení pumpy a zvolit výši bazální rychlosti tak, aby asi polovina denní dávky inzulínu byla užita jako bazální infúze a polovina jako nárazové dávky před jídly. Pro případ hladu nebo nezvladatelné chuti k jídlu by bylo dobré si připravit dostatek nesladké zeleniny.

    Když by glykémie byly zvýšené, např. do 15 mmol/l, neřešil bych to podáváním více inzulínu, ale snížením jídla (zejména sacharidů) a pohybem. Např. procházkou, cvičením, během, tancem. Inzulín nelze u pacienta s diabetem 1. typu vynechat, ale je možné jeho dávky přiměřeně snižovat. Velmi by pomohlo, kdyby toto vše probíhalo pod lékařským dohledem. Pomůže ale samostatné sledování glykemických profilů (nejlépe ze senzoru). Prevence hypoglykémií (např. snížení rychlosti infúze před delší fyzickou zátěží) by pomohla předejít zbytečným dávkám sacharidů, po kterých se tak snadno tloustne.

    Kromě toho doporučuji, aby se vaše dcera přihlásila na nějaký edukační kurs v léčbě diabetu, zahrnující alespoň několik, klidně skupinový, lekcí. Nasměrovat by ji měl její lékař.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Je mi 62 let, aktuálně vážím cca 55kg a měřím 164 cm. Během 2 až 3 měsíců jsem po trocha h zhubla přibližně z 57, 5 kg. Žijí dostatečně v pohybu, vycházky se psy, a běžné denní povinnosti mám taje aktivní, snadno podlehnu hněvu a také stresu že starosti. Bydlím na Vysočině, což mimo jiné obnáší náročný denní terén, schody, kopce. Snažím se dodržet správnou životosprávu, ale pravděpodobně dělám chyby, což si myslím být důvod snížení hmotnosti. Zároveň však mám mírně zvýšený cukr v krvi, mírně též cholesterol a střídavě mikroskopickou hematuii, na ledvinách ani moč.mechýři nález negativní. Testy na Ra celkové včetně sona břicha, rtg plic, krevní obraz a CRP vše jinak. negativní. Přítomný jsou občasné dyspepticke obtíže, sono jen prokázalo podráždění žaludku. Užívám Letrox, Capidin, doplněk na oči. Prosím o odpověď a děkuji za pochopení. Marta
    věk: 63 let výška: 164 cm váha: 55 kg

    Odpověď

    Milá paní Marto, pokud se občas podíváte také na naše odpovědi pro jiné zájemce, jistě vám nemůže uniknout, jak obtížné je odpovídat na neurčité dotazy. Mohu se pouze dohadovat, že vás zajímá, proč hubnete. Máte ale přitom krásných 57 kg při výšce 164 cm, tedy závidění hodné číslo. Žijete na krásné Vysočině, máte dostatek pohybu na zdravém vzduchu.

    Co ale vůbec nepíšete, jaké máte laboratorní výsledky a jak moc máte zvýšené hodnoty krevního cukru. Byla jste nyní podrobněji vyšetřena, tak věřím, že jste celkem v pořádku. Přesně to ale říci nemohu, protože nic bližšího neuvádíte. Pochopení pro vás mám, ale nijak rozumně odpovědět nemohu, když na nic konkrétního neptáte. Doporučuju vám tedy alespoň, abyste jedla pravidelně několikrát denně, nebrala si žádné dráždivé potraviny, měla dostatek zeleniny a méně sladkého ovoce a dala si zkontrolovat funkci štítné žlázy, zda je vaše dávka Letroxu v pořádku. Klidně se příště pokusím odpovědět lépe, pokud nám toho dáte o sobě vědět více.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můj praktik to vůbec neřeší. Monika
    věk: 45 let výška: 170 cm váha: 120 kg

    Odpověď

    Milá Moniko, zřejmě se nás ptáte, zda máte cukrovku či nikoliv. Jak vám ale máme odpovědět, když o vás vlastně nic kromě nadměrné váhy nevíme? Lidé s takovou nadváhou mají podstatně větší sklon ke vzniku diabetu 2. typu, ale rozhodně vůbec neznamená, že když je někdo obézní, že musí mít cukrovku.

    Na prvním místě byste tedy měla vědět, zda máte či nemáte zvýšené hodnoty glykémie, a to jak na lačno, tak po jídle. Pokud by výsledky nebyly jednoznačné, mohla byste podstoupit glukózový toleranční test, po kterém byste dostala jasnou odpověď.

    Požádejte tedy vašeho lékaře, aby vás vyšetřil. Co s tím ale uděláte, to bude záviset hlavně a skoro jenom na vás. Nikdo za vás nebude držet diabetickou dietu, nikdo za vás nebude bojovat s obezitou. Sestry a lékaři by vám ale měli být ochotni při tom pomoci, povzbuzovat vás a vysvětlit vám, jakou dietu byste měla držet.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dle lékaře mi byla zjištěna před 2 lety cukrovka, avšak neprovedl test na glukózu. Byl nasazen Stadamet 500. Moje měření ráno je vždy v normu do 5.3 mol. Po dvou letech jsem Stadamet vysadil a hodnoty se dostaly pod 5 mol.. Glykovaný hemoglobin je mezi 36-38.Léky již neberu 3 týdny. Glykémie po jídle 2h je do 6.5. někdy 7.5 po sladkém jídle. Prosím ptám se, mám cukrovku, která nebyla potvrzena testem? Dekuji Martin 
    věk: 72 let výška: 166 cm váha: 67 kg

    Odpověď

    Milý Martine,

    myslím, že jen stěží vám mohla být diagnostikována cukrovka bez měření glykémií nebo bez provedení glukózového tolerančního testu.

    Vy nyní nemáte nadváhu a pravděpodobně jste i fyzicky aktivní. Glykémie máte nyní v normě, i když je to měřené jen na osobním glukometru, který nemusí být zaručeně přesný. Větší odchylka je ale nepravděpodobná.

    Působení Stadametu již jistě uplynulo a vaše glykémie jsou v normě při normální dietě. Protože ale v minulosti vaše glykémie asi přece jen byla zvýšená, doporučuji vám, abyste dbal na štíhlou linii, dostatečně se pohyboval a nejedl zbytečně mnoho sacharidů, ať již v podobě sladkostí či pečiva a moučných příloh, brambor, rýže apod. Stadamet nyní zjevně nepotřebujete, ale není to lék nijak škodlivý a vaše dosavadní dávka byla nízká. Kontrolujte si také občas glykémie, třeba 2x měsíčně.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

309 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, od září užívám 1x vecer metformin teva 500 mg s prodlouženým uvolňováním, dnes jsem vyzvedla z lékárny metformin mylan 500g. Jsou léky stejne účinné? Prak.lékař mě o změně neinformoval. A je možné změnit dobu užívání na ráno? Vecer obcas zapomenu. Děkuji Věra
    věk: 58 let výška: 163 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milá paní Věro, metformin je lék, který zlepšuje působení inzulínu. Jedním z efektů přirozeného inzulínu je, že u pacientů s diabetem tlumí nadměrnou novotvorbu krevního cukru, která vede zejména ke zvýšeným hodnotám glykémie na lačno. To je důvod, proč někteří lékaři doporučují podávat metformin večer, aby během noci a časného rána bránil vzestupu glykémie.

    Jinak je ale dávka 500 mg poměrně nízká, většinou se podává alespoň 2x 500 mg, běžně ale i 2x 1000 mg.

    Metformin je název látky, která je v léčivém přípravku obsažena. Protože se jedná o látku již dlouhou dobu používanou, nevztahují se na ni patentová práva a vyrábí ji řada výrobců. Tak se stává, že některé přípravky se jmenují třeba Glucophage, Stadamet či Siofor, ale jiné rovnou Metformin, jako ta samotná účinná látka. Existuje např. Metformin Teva nebo Metformin Mylan.

    Ať se ale jmenují jak chtějí, všechny obsahují metformin. Takže v podstatě je to jedno, který přípravek berete, i když někdo může být osobní preference, třeba podle tvaru tablet či barvy krabičky.

    Existují také přípravky s prodlouženým uvolňováním. Takové mají většinou označení XR nebo SL, např. Glucophage XR, Metformin Teva XR.

    Pro vás je asi lepší užívat metformin večer. Ale raději, než na něj zapomínat, je lepší brát si jej ráno. Podle mého názoru to příliš nevadí. Ale dietu to rozhodně nenahradí. Tak alespoň večer už nic nejezte, ať vám glykémie během noci zbytečně nestoupají.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, při obou těhotenstvích jsem trpěla těhotenskou cukrovkou. Od té doby jsem pravidelně chodila na kontroly glykémie a oGTT, dle doporučení diabetologa. Podle hodnot jsem měla dg. Vyšší lačná glykémie. Poslední 2 roky již se dg. změnila na prediabetes. Začala jsem užívat metformin, po roce jsem měla vysadit na měsíc léčbu, aby mohla proběhnout kontrola. Hodnoty byly uspokojivé, glykovaný hemoglobin v normě. Měla jsem zpět nasadit metformin, ale to nyní už nešlo, skoro půl roku jsem měla nevolnost, křeče, nadýmání, průjmy střídaly zácpy, měla jsem kratičké stavy až na omdlení. Nedávala jsem to do souvislosti s lékem, protože jsem ho rok tolerovala dobře, tak jsem absolvovala různá vyšetření na chirurgii, gynekologii, interně ( léčím se i s tlakem a hypotyreózou). Nakonec mi hrozila kolonoskopie a mě napadlo metformin vysadit. Do druhého dne mně bylo dobře.. Po poradě s lékařem jsem zkusila ještě ČR formu, ale potíže se vrátily, ale v menší míře. Abych léčbu tolerovala, tak bych ji musela užívat ob den nebo ob 2 dny. Mělo by to smysl? Lékař mi řekl, že jiná alternativa léčby u této dg. není. Jinak se snažím žít zdravě, cvičím, zhubla jsem. Dekuji za odpověď. Petra
    věk: 46 let výška: 165 cm váha: 76 kg

    Odpověď

    Milá Petro, vy máte evidentně vlohy pro vznik diabetu 2. typu. Je to porucha ve své podstatě progresivní, což znamená, že se postupem času spíše zhoršuje. Nejprve se objeví porušená glykémie na lačno, může se vyskytnout těhotenský diabetes, který případně po porodu ustoupí, ale později glykémie spíše pomalu stoupá. Ve chvíli, kdy již tělo není schopno čelit zvýšeným nárokům na potřebu inzulínu tím, že ho produkuje stále více, začne glykémie stoupat. Tedy pokud...

    Ano, tento průběh je často možné zastavit nebo výrazně zpomalit. Na prvním místě je potřeba obnovit citlivost tkání vůči působení inzulínu. Tomu částečně pomáhá lék metformin, který je bezpečný, zlepšuje citlivost na inzulín a většina lidí ho celkem dobře snáší. Případné nežádoucí účinky, jako je mírná nevolnost při jídle, je někdy spíše do určité míry žádoucí. Pokud ale máte opravdu ověřeno, že metformin ani v jiné lékové formě netolerujete, nabízejí se 2 možnosti, přičemž vám doporučuji zejména tu první:

    1. Ještě lépe než podávání metforminu působí udržování štíhlé line a pohyb. Vy nejste obézní, ale máte významnou nadváhu. Měla byste tedy výrazně snížit kalorický příjem a omezit množství sacharidů ve vaší dietě. Jste ještě mladá, tak byste se jistě mohla více věnovat pohybovým aktivitám, nejlépe v nějaké zábavné formě, a to minimálně na 30 – 40, ale mnohem raději na 60 minut denně. Při takové aktivitě byste se měla zadýchat tak, abyste neměla přitom chuť příliš klábosit. Pokud zhubnete, citlivost vůči inzulínu se určitě zlepší a vyrovnají se vaše glykémie.
    2. Můžete užívat jiný lék s antidiabetickým účinkem. Nicméně na porušenou glukózovou toleranci pojišťovna hradí jenom metformin. Pokud by to ale lékař zdůvodnil, mohla byste užívat např. pioglitazon (lék Actos, Pioglitazone Teva, či Acord, Pioglitazon Actavis, či Mylan), který by neměl mít nežádoucí účinky na trávení jako metformin. Jsou ale i léky jiné, na jejichž hrazení byste se však musela podílet.

    Pokud ale máte nyní opravdu hodnoty glykovaného hemoglobinu v normě, tak asi žádnou léčbu tabletami nepotřebujete a mohla byste si vystačit s tím přísnějším dietním a pohybovým režimem, i když je to postup mnohem obtížnější. Zase ale byste se lépe cítila a možná měla i lepší figuru.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je potřeba užívat Glucophage XR pouze večer. Nějak si nemohu zvyknout a zapomínám. Bylo by možné spojit s ranní medikaci?
    věk: 50 let výška: 168 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Glucophage XR (účinná látka metformin) se užívá v maximální dávce 2 gramy denně. Jedná se o lék, který zlepšuje citlivost těla na jeho vlastní inzulín, což je pozvolný proces. Nedochází tedy k velkému kolísání glykémie, ani nehrozí náhlé poklesy krevního cukru (tzv hypoglykémie). Je proto možné jej užívat ráno,  v poledne nebo večer, ideálně během jídla.  Pokud tedy večer zapomínáte, zkuste jej vzít ráno během snídaně. Efekt na glykémii bude obdobný.

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 69 let, užívam hormon euthyrox 100 mg na hypothyerózu, byla jsem léčebná na DM 2 Levemirem, Glucophage 1000 mg, poté 2 roky Xultophy a Glucophage. Glykémie 7-10,11. Nyní změna inzulínu na Tresiba 34 j a k jídlu Fiasp 6 j. Ranní Glykémie 13,14, přes den 16,17. Nepoužívám potraviny s cukrem varuju se tučnému. Mám rozpíchané prsty, ruce a jsem z toho nešťastná. Hůř se pohybuji. Děkuji za odpověď. Dana
    věk: 70 let výška: 162 cm váha: 95 kg

    Odpověď

    Milá Dano, inzulín Tresiba je pro většinu pacientů léčených inzulínem velmi dobrou volbou. Lék ale účinkuje o hodně déle než 24 hodin, takže se jeho ustálená hladina ustaví asi až po 5 dnech pravidelného podávání. Je možné, že těsně po převedení není ještě účinek dostatečný. Lze ale také měnit dávky, ale nemá se to dělat častěji, než tak po týdnu.

    Vy ale máte velkou nadváhu a určitě nestačí vyloučit jen sladká jídla. Měla byste snížit příjem sacharidů v jakékoliv podobě, ve vašem případě tak na 120 g za den. To je dost málo, ale vy ty sacharidy nepotřebujete. Pokud jich jíte více, buďto je zase vyloučíte močí nebo se vám zbytečně uloží v těle v podobě dalšího tuku.

    Pravděpodobně máte 3 či více dávek inzulínu denně. V tomto případě by vám pravděpodobně pojišťovna uhradila kontinuální senzor glykémií, který se vpichuje na kůži 1x za 14 dní a glykémii můžete zjišťovat bez dalších vpichů kolikrát denně budete chtít. Doporučuji vám to. Tedy za předpokladu, že budete glykémie opravdu sledovat a podle toho upravovat svoji léčbu a hlavně dietu. Aby to mělo smysl.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, mám hladinu 15, kdy se píchá inzulín? Budu ho s touto hodnotou potřebovat? Předem díky za odpověď. Leona
    věk: 32 let výška: 168 cm váha: 120 kg

    Odpověď

    Milá Leono, hodnota glykémie 15 mmol/l je hodně vysoká, zvláště pokud by se jednalo o vyšetření na lačno. Takové hodnoty byste dlouhodobě rozhodně mít neměla.

    Jak takovou hodnotu snížit a předejít tomu, aby zase znovu vznikla, to záleží na více okolnostech, které já neznám.

    Pokud by se jednalo o nový záchyt diabetu 1. typu, tak by určitě byla léčba inzulínem hned na místě.

    Vám je 31 let a máte velmi výraznou nadváhu. Z toho usuzuji, že ve vašem případě se jedná spíš o diabetes 2. typu, který už možná trvá delší dobu. V tomto případě existuje více metod, jak glykémii snižovat a na prvním místě je zásadní dietní opatření. Měla byste důsledně držet redukční dietu a pokud možno se během dne co nejvíce pohybovat. O způsobu diety byste ale měla být podrobně poučena a především bude důležité vědět, jak vytrvat. Je možné, že k tomu budete potřebovat další léky, která vám nejen sníží glykémii, ale také částečně pomohou s tím hubnutím. Teprve pokud by toto neuspělo, tedy především, pokud byste nebyla schopna a ochotna dodržovat dietní režim, by přicházel v úvahu inzulín.

    Rozhodně se tedy potřebujete podrobně poradit s lékařem, který především vyloučí možnost diabetu 1. typu, kdy je inzulín naprosto nutný. Půjde-li skutečně o diabetes 2. typu, bude na prvním místě především dieta, zejména omezení celkového kalorického příjmu. Důsledná dieta skoro jistě zabere.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, zajímala by mne možná souvislost se zařazením kravského mléka do jídelníčku kojeného dítěte a rizikem vzniku cukrovky 1.typu. V rodině se tento typ cukrovky vyskytuje (babička dítěte). Dítě kojené plně do 6 měsíců avšak nyní pediatr předepsal z důvodů dlouhodobějšího nepřibírání na váze jako doplněk umělou stravu Infatrini jež obsahuje i kravské mléko. Je kravské mléko v této podobě rizikové jako možný spouštěč nemoci pokud existuje genetická zátěž? Děkuji za odpověď. Iva

    Odpověď

    Milá Ivo, několik starších studií naznačovalo, že děti, které byly jen krátce kojené a brzy dostávaly výživu s kravským mlékem, měly mírně častější výskyt diabetu 1. typu. Tato souvislost se sice později nepotvrdila, ale určité podezření přeci jenom trvá. Ke vzniku diabetu 1 typu existují určité vrozené dispozice. Diabetes 1. typu se podle současných teorií rozvíjí, pokud se takto disponovaný jedinec později setká s nějakým vyvolávajícím faktorem. Tento faktor ale není do současné doby znám a je pravděpodobné, že takových faktorů existuje více.

    Je všeobecně známo, že přirozené kojení  je pro vývoj dítěte tou nejlepší variantou. Nicméně často se stává, že pokračovat v kojení není možné, nebo je nutné přidávat předčasně další výživu. Škodlivost přípravků s obsahem kravského mléka z hlediska rizika vzniku diabetu sice nebyla potvrzena, ale určitý stín podezření existuje. U malých dětí se do krve mohou dostávat některé složky kravských bílkovin a vyvolávat určité imunologické, netroufám si říci škodlivé, reakce. Proto bych já osobně doporučoval přípravky, které obsahují spíše tzv. hydrolyzované složky, kde jsou bíloviny kravského mléka rozštěpené a mohou být z hlediska rizika diabetu pro dítě bezpečnější.

    Doporučuji ale rozhodně, abyste se raději poradila s pediatrem a případně jej požádala o doporučení vhodného výživového přípravku. I u výrobků Infatrini existuje více možností a já se přiznám, že nevím, v čem se zásadně liší.

    Přikládáme ještě postřehy naší nutriční terapeutky Mgr. Beáty Bohnerové

    Dobrý den Ivo, 

    bohužel nepíšete, proč vaše dítě nepřibíralo na váze a proč se váš lékař rozhodl k předepsání přípravku Infatriny. Věřím, že k tomu důvod měl, přesto raději položím akademickou otázku. 

    Píšete, že vaše dítě je plně kojené v 6. měsíci. Jako optimální doba zavádění komplementární výživy je považován u prospívajícího dítěte konec 6. měsíce (ne dříve než před 16. týdnem, ne později než po 24. týdnu života). Proto se nabízí otázka, zda již svému dítěti zařazujete příkrmy a není jeho nízká váha a neprospívání způsobená pouze výlučným kojením a nedostatečným energetickým příjmem?

    zdroj: 

    untitled (pediatriepropraxi.cz)


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 40 let, glykémii na lačno mám opakovaně přes 6 mmol/l, nad 7 nešla. Před 3 lety jsem rodila, celé těhotenství byla glykémie OK, horšit se začala až poslední dobou. V rodině máme četný výskyt DM II. typu, od poměrně mladého věku. 1.Můžete mi, prosím, doporučit nějaký doplněk stravy? Ideálně něco, co by mělo i příznivý vliv na cholesterol? (Kromě mě známých opatření-redukce váhy, zdravý životní styl..). 2. jednalo se o žilní odběry, jsou méně přesně, než kapilární? Děkuji Jana.
    věk: 39 let výška: 170 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Milá Jano, já vás asi zklamu. Kromě vám již známých opatření nedokážu doporučit žádný speciální potravinový doplněk. Na našich stránkách je této probematice věnováno poměrně hodně materiálů, takže byste si z nich měla umět vybrat sama. Nejsem žádný nepřítel "přírodní léčby". Naopak, velmi ji doporučuji. Ale tou nejlepší přírodní léčbou je právě udržování přiměřené tělesné hmotnosti, a to prostřednictvím především diety, ale také fyzické námahy. Akumulace tuku v těle obecně zhoršuje účinnost inzulínu, ale také přímo poškozuje řadu tkání. Nadbytečný tuk se při nedostatečném efektu inzulínu ukládá, kam se dá. Tedy i do stěny cév, do jater a také do pankreatu, který pak špatně funguje a produkuje málo inzulínu. S věkem se tato porucha zhoršuje a udržování správné hmotnosti je tím důležitější.

    Existuje dnes řada léků, které toto zhoršování zpomalují a zlepšují fungování inzulínu. Většinou se ale používají až při zjevné poruše a jejich efekt, ačkoliv bývá dobrý, není lepší než efekt diety, pokud ji člověk opravdu dodržuje.

    Vaše glykémie je jenom lehce zvýšená a neodpovídá ještě diabetu. Právě proto byste s tím měla něco aktivně dělat, zvláště když k tomu máte rodinné dispozice. Jinak odběr ze žilní krve a stanovení v profesionální laboratoři je naopak správné. Vyšetření pomocí osobního glukometru je sice vynikající k dlouhodobému sledování, ale ke stanovení diagnózy diabetu nepostačuje.

    Na našich stránkách naleznete řadu přírodních léčiv, která podle tradice pomáhají. Nemají však zpravidla účinky vědecky prokázané. Pro nás lékaře je vždy důležité, aby toto domácí léky byly alespoň neškodné. Proto rozhodně nepodléhejte klamavé reklamě, které je nyní spousta. Podívejte se třeba na naše stránky na kapitolu Léčivé rostliny a cukrovka, tam si můžete bezpečně vybrat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Může mě pomocí alespoň na zvýšení imunity?
    věk: 64 let výška: 175 cm váha: 65 kg

    Odpověď

    Odkazujeme na odpověď viz

    https://www.cukrovka.cz/poradna/existuje-diapromin-lek-na-cukrovku

    (odpovídá redakce, )

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 75 let a již delší dobu mám špatný spánek.Mám zvětšenou prostatu,v noci musím 3-4 močit.V urolog.ambulanci mám vše v normě vzhledem ke zvětšené prostatě.Když jsem začal užívat L-tryptofan zvedl se mi cukr na 6,3.Jinak mám 4,9-5,5(ráno na lačno).Vážím 62kg,stravuji se dietně,mám hodně fyzických aktivit.Ošetřující lékařka na dibet. příliš nevysvětluje. Děkuji
    věk: 75 let výška: 175 cm váha: 62 kg

    Odpověď

    Vážený pane Stanislave, přeji dobrý den,

    bohužel jste neuvedl, zda užíváte nějaké léky, což by pro posouzení Vašich potíží bylo velmi důležité.  L-tryptofan v krátkodobých experimentálních studiích u zvířat totiž působil snížení glykémie a měl tak přesně opačný efekt než uvádíte. Velmi zajímavé byly výsledky dlouhodobé čínské studie, ve které bylo sledováno více než 200 osob po dobu 10 let. Bylo zjištěno, že osoby, které mají zvýšenou koncentraci tryptofanu v krvi mají mírně vyšší riziko vzniku diabetu. To následně potvrdily další studie, z jejichž výsledků vyplynulo, že látky, které vznikají odbouráváním tryptofanu (kynurenin) mohou vyvolat snížení citlivosti tkání na působení insulinu. Akutní podání tryptofanu ve vysoké dávce (1,5 g nebo 3 g) pacientům s cukrovkou 2. typu nemělo vliv na hladinu krevního cukru, dávka 3 g podaná v nutričním nápoji vyvolala zpomalení vyprazdňování žaludku s opožděným nástupem vzestupu hladiny krevního cukru (chcete-li podrobnosti viz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7791097/pdf/41387_2020_Article_146.pdf). Nejeví se tak jako pravděpodobné, že by tryptofan vyvolával zvýšení glykémie, důvodem ale může být kombinace léčiv, které užíváte i za možného přispění tryptofanu.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné při hypoglykémii podat jako rychlou pomoc hroznový cukr. Petra
    věk: 79 let

    Odpověď

    Milá Petro,

    hroznový cukr, dextróza, nebo také krevní cukr je v podstatě glukóza a běžně se používá jako rychlá pomoc při hypoglykémii. Prodávají se tablety, které se rychle rozpouštějí v ústech, může být také ve formě roztoku.

    Podle stupně hypoglykémie a podle hmotnosti se podává v případě potřeby asi 10 g či více. Účinek se dostaví během několika minut, ale příznaky hypoglykémie mohou ještě přetrvávat, protože jsou vyvolané rozbouřenými hormony během tohoto stavu.

    Podat lze také injekční glukagon do svalu, když pacient není schopen spolehlivě polykat, nyní je také k dispozici glukagon ve formě nosního spreje. Více se dočtete na našich stránkách na více místech, např. zde: https://www.cukrovka.cz/hypoglykemie-co-s-ni


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Uz 3 dny semi mota hlava cukr mam 8 tlak mam v poradku Dasa
    věk: 57 let výška: 160 cm váha: 73 kg

    Odpověď

    Milá Dášo, na vaši otázku nedovedu bez znalostí vašeho zdravotního stavu odpovědět. Motání hlavy může mít řadu příčin. Mezi nejčastější patří:

    Nízký nebo příliš vysoký krevní tlak.

    Chudokrevnost.

    Metabolická nerovnováha, např. hyperglykémie či hypoglykémie.

    Střevní infekce, případně počínající nějaké infekční onemocnění.

    Postižení ústrojí rovnováhy ve vnitřním uchu, případně přímo v mozku.

    Diabetická autonomní neuropatie – většinou při dlouho trvajícím diabetu.

    Postižení cév, které zásobují mozek krví.

    Používání různých léků, např. na depresi, na uklidnění, příliš velké dávky léků na krevní tlak.

    Je tedy nezbytné, abyste se dostavila k lékaři, který váš zdravotní stav posoudí


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Často se zadejchávám 

    Josef

    věk: 71 let výška: 176 cm váha: 125 kg

    Odpověď

    Milý Josefe, letos vám bude 72 let, máte velmi těžkou nadváhu a máte diabetes. Důvodů pro vaši dušnost může být více a takto na dálku to nemohu posoudit. Uvedu tedy několik příčin, které se mohou vztahovat k tomu, co o vás vím a dále uvedu několik dalších možných příčin:

    • Samotná nadváha je dostatečný důvod k dušnosti. Člověk to do určitého věku dokáže překonávat, ale časem ho to prostě unaví. Zhubnout by jistě pomohlo, i kdyby příčina byla ještě jiná.
    • Někdy se u pacientů s diabetem, zvláště pokud mají nadváhu, nedostatečně vyrovnaný diabetes a případně zvýšený krevní tlak, vyvíjí nedostatečnost srdeční. Dlouho trvající metabolickou poruchou dochází k postupnému snížení výkonnosti srdečního svalu, který navíc musí zvládat vysoké nároky, především vzhledem k obezitě.
    • U dlouho trvajícího, zejména nedostatečně kontrolovaného diabetu, může docházet k postižení srdečních cév. To se může projevit nejen nedostatečnou funkcí srdce, ale může dojít i k infarktu myokardu, který nemusel být rozpoznán.

    Můžete ale mít také onemocnění plic, o kterém nepíšete. Např. tzv. obstruktivní chorobu bronchopulmonální, která je častější také u obézních osob, zejména u kuřáků.

    Pocit dušnosti vyvolává také hromadění tekutiny v těle, což je často průvodní jev u onemocnění srdce, ale také ledvin. Projevovalo by se to mimo jiné otoky, zejména na nohách. Onemocnění ledvin může být také provázeno chudokrevností, která rovněž může být příčinou dušnosti.

    Jak vidíte, nemohu vám na dálku dát příliš užitečných rad. Měl byste podstoupit lékařské vyšetření a zatím dbát na to, abyste neměl vysoký krevní tlak a nepoužíval příliš mnoho kuchyňské soli v jídle. No a to hubnutí, to je úkol na delší dobu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, po prodělané TIA mám cévu skleroticky změněnou (ale jde jen o malé, nástěnné změny) a je lehce ve svém průsvitu rozšířená. Je možnost, že se může céva sama opravit, lze něčím podpořit pružnost a pevnost cév (vitamín C, Ascorutin)? Jana

    TIA (tranzitorní ischemická ataka - drobná cévní mozková příhoda po krátkodobém nedokrvení některých částí mozku -pozn. redakce)

    Odpověď

    Milá paní Jano, přejeme dobrý den, předkládáme Vám poněkud komplexnější odpověď na téma, které si zaslouží větší pozornost. V současné době se připravuje článek o přípravcích pro zlepšení kvality cév, tzv. venofarmakách. Váš dotaz jsme poskytli třem odborníkům, farmakologovi PharmDr. Suchopárovi, klinikovi prof. MUDr. Saudkovi a výzkumníkovi v oblasti vývoje léčiv a doplňků stravy PharmDr. Krajíčkovi. Doufáme, že jejich reakce na Váš dotaz budou přínosné. Nicméně vždy apelujeme na to, že změny v léčbě je třeba konzultovat s lékařem, který zná celou Vaši anamnézu.

    Vaše redakce

    ................................................

    Vážená paní Jano, na vzniku aterosklerotických změn se obvykle podílí souhra více faktorů, z nichž některé ovlivnit lze (vysoký krevní tlak, vysoká hladina krevních tuků, zejména cholesterolu, nedostatek pohybu, diabetes, nevhodná strava, kouření, pití většího množství alkoholických nápojů) a jiné ovlivnit možné v zásadě není možné (genetická dispozice, věk, pohlaví). Podpora pružnosti a pevnosti cév proto nemá univerzální lék, který by vždy a u všech pacientů pomohl. Navíc léčba pacienta musí být komplexní ve vztahu ke všem faktorům, jejichž příklady uvádím výše. Vím z vlastní zkušenosti, že nejméně ochotně přijímáme tzv. režimová opatření. Prostě se nám nechce měnit jídelníček a zajistit si dostatek zeleniny a ovoce, používat správné tuky, omezit sůl, atd. Stejně tak se nám nechce podstoupit pohybovou aktivitu, i když postačí jen chůze na vzdálenost řádově několika tisíc kroků. Všechna režimová opatření navíc fungují až s časovým odstupem po poměrně dlouhé době. Mnohem raději bychom chtěli kouzelnou pilulku. Řadu nepříznivých faktorů lze ovlivnit i léky, vysoký krevní tlak antihypertenzivy, hypercholesterolémii léky ze skupiny statinů, cukrovku vhodným antidiabetikem. Také cévy lze v jejich činnosti podpořit např. flavonoidy, které mají protizánětlivý a antioxidační účinek, čímž příznivě ovlivňují tzv. endoteliální dysfunkci (poruchu funkce cévní stěny). Mezi flavonoidy však existují značné rozdíly v účinnosti, pouze pro některé z nich byly zveřejněny dostatečné důkazy, že mají příznivý efekt (např. Detralex nebo Cyclo 3 fort). Tyto prokazatelně účinné flavonoidy, však jsou pouze na lékařský předpis. V některých případech je dokonce nutné aterosklerotické změny řešit chirurgickým zákrokem, což asi není Vás případ.

    Pokud bych shrnul doporučení, jak zlepšit funkci cév, pak bych Vám doporučil zvýšit pohybovou aktivitu, zvýšit podíl zeleniny ve stravě, přidat ovoce (zejména citrusové), celozrnné potraviny a ryby. Pro všechny pacienty s aterosklerózou by mělo platit, že je nezbytné, aby omezili solení, alkohol a přestali kouřit. Je také nezbytné snížit krevní tlak a hladinu krevního cukru (obojí zhoršuje endoteliální dysfunkci). Stejně tak je zcela nezbytné snížit hladinu krevních tuků, zejména tzv. LDL-cholesterolu. Neznám žádné podrobnosti o Vašem zdravotním stavu, proto se omlouvám, že uvádím široká obecná doporučení. Na závěr pak musím ještě uvést, že léky jako je Detralex nebo Cyclo 3 fort také zlepšují endoteliální dysfunkci, zlepšují cirkulaci krve a současně normalizují propustnost kapilár, nehledě na to, že mají příznivý vliv i na lymfatickou cirkulaci.

    Jsem si jist, že každý lékař Vám na základě podrobné znalosti Vašeho zdravotního stavu výše uvedené léčebné možnosti může poskytnout. Znovu uvádí, že neexistuje žádná zázračná pilulka, která by mávnutím kouzelného proutku vše vyřešila. Ateroskerotické změny vznikají pomalu (roky) a postupně, nemohou proto rychle zmizet, ani když budete mít optimální léčbu. Buďte proto trpělivá a hlavně optimistická, budete-li Vy sama chtít, určitě se Vám vše podaří.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, DrugAgency, a.s.)

    .....................................................

    Milá Jano, uvádíte velmi málo podrobností, a tak není lehké vám poradit více "na tělo". Vlastně uvádíte jen jeden důležitý fakt, že jste prodělala tzv. TIA, což znamená "přechodnou mozkovou příhodu". Už to samo o sobě ale postačuje k tomu, abychom vyslovili závažné podezření na pokročilou aterosklerózu vašich cév. Vy sice neuvádíte, jakou cévu vám vyšetřovali, ale pravděpodobně se jednalo o krkavice, které jsou dobře přístupné k vyšetření ultrazvukem. Je na nich snazší prokázat přímo aterosklerotické postižení a dokonce v případě závažnějšího zúžení je možné toto zúžení léčit chirurgickým zákrokem.

    To, že vám tam nezjistili závažný nález, rozhodně neznamená, že vaše cévy jsou v pořádku. Kromě toho je také nutné vyloučit přítomnost nějaké srdeční nepravidelnosti, především tzv. fibrilace síní. To ale velmi pravděpodobně váš lékař učinil.

    Jako prevenci dalšího opakování TIA doporučuji následující, a to i když neznám vaši léčbu, stav diabetu, věk apod.

    1. Udržovat dobrý krevní tlak, tedy skutečně v normě či blízko normy (do 130/90)

    2. Mít v pořádku hladiny krevních tuků, což lze ovlivnit nejen dietou, ale řadou dnes dostupných léků. Rovněž byste při vašem riziku měla mít tyto hladiny v normě. Tato norma je dnes přísná, a tak většina pacientů s diabetem po prodělané TIA tyto léky užívá.

    3. Mít dobře vyrovnaný diabetes

    4. Podle rozhodnutí lékaře užívat některý z tzv. antiagregačních léků nebo jejich kombinaci. Jsou to léky, které brání shlukování krevních destiček a tím předcházejí ulpívání krevních sraženin na stěně poškozených cév.

    Nějaké pomocné léky sice existují, ale vedle výše uvedených doporučení mají jen podružný význam.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    ........................................

    Vážená paní Jano, na zpevnění cév a snížení jejich propustnosti se používá řada volně dostupných doplňků stravy. Z našich zkušeností lze bez obav doporučit také betaescin v kombinaci s přírodním vitamínem C (Acerola), dopravu do mozku zajistí směs piperinu a chavicinu z černého pepře. Uvedená směs zvyšuje i stabilitu cév, snižuje jejich propustnost, zvyšuje pružnost cév a žil, snižuje otoky a má také antioxidační účinky. Je rovněž důležité, že směs snižuje lepivost krevních destiček, stávají se hladkými (doslova jako teflon). Dávkuje se 1-2 tablety večer, podle závažnosti onemocnění. Jedná se o doplněk stravy Flow'EN, držitelem licence je spol. Essens. Ke zvážení je i podávání vitamínu K2 (typ MK7), protože ten dokáže postupně pláty eliminovat. Pozor, nedoporučuji používat verze s vitamínem D3, protože by se do těla mohlo dostat nežádoucí množství kalcia. Ideální je monoprodukt vitamínu K2 v dávce nejméně 180 mikrogramů.

    (odpovídá PharmDr. Milan Krajíček, K2pharm s.r.o.)

    (odpovídá - autoři jsou uvedeni u jednotlivých odpovědí, )

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, léčím se tři roky s Parkynsonem a nyní mě na EMG zjistili polyneuropatii senzitivní. mývám k večeru zimnici a teplotu pod 36 a níž. Pálí a brní mně nohy, někdy je mám rozpálené jindy studené. začínají i pálit ruce, někdy brní i dolní část obličeje. chodím po různých vyšetřeních, také mně p. doktorka napsala doporučení na DIA poradnu, ale obj. doby jsou až tři měsíce. To samé na odběr lumbální punkce. Když nejste z okresu, nebo se tam přímo neléčíte tak vás nevezmou. Léčím se v Praze, protože v mém okolí nebyl žádný volný neurolog a ten p. doktor co jsem se u něj léčila mě neposlal ani na krev a tak to došlo takto daleko, že mně je čím dál hůř. Léky jako Pragabalin, Gabapentin u mně vyvolávají ještě větší pálení a třes ruky a obličej mám celý ztuhlý. Nevím jestli se z toho alespoň trochu dostanu, i když se p. doktorka snaží najít příčinu. Hana
    věk: 69 let výška: 168 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Milá Hano, u vás se jedná přinejmenším o 2 poruchy, které se kombinují: Parkinsonova nemoc a diabetes. Já na dálku nemohou znát váš klinický stav a také nevím, jaké léky užíváte a jak dobře či špatně je vyrovnaný diabetes.

    Myslím, že pomoci by vám měl na prvním místě váš obvodní lékař, který by vás měl znát. Ten by usoudil, zda nutně potřebujete dalšího odborného lékaře, či zda to zatím počká. Mohl by také s odborníkem konzultovat i telefonicky a pak vám poradit.

    Některé vaše příznaky mohou být také projevem nežádoucích účinků některých léků, které se používají na Parkinsonovu nemoc, případně na léčbu vysokého krevního tlaku. Já ale nevím, jaké léky užíváte a v jaké dávce.

    Kromě návštěvy obvodního lékaře co nejdříve vám doporučuji:

    Ověřte si, jak máte vyrovnaný diabetes. Každé zlepšení se postupně projeví a vaše obtíže se mohou zmírnit. Pijete dostatečně?

    Je dost možné, že máte diabetickou polyneuropatii. Ta je velmi častá a má mnoho projevů. Nejlépe na ni funguje dlouhodobé zlepšení vyrovnání diabetu. Jinak pro tuto nemoc nejsou žádné léky, které by průběh nemoci zlepšovaly. Používají se léky, které zmírňují obtíže a mezi ně patří např. zmiňovaný pregabalin (např. lék Lyrica). Ten funguje většinou dobře a nemá časté nežádoucí účinky. Jen je potřeba začít menší dávkou, např. 2x 75 mg.

    Elektromyografie je vyšetření, které může pomoci odhalit porušení vašich nervů a případně vyloučit jiné příčiny než diabetes a parkinsonismus. Co se týče diabetu, nic zásadního to pro vaši léčbu nepřinese. Toto vyšetření mívá dlouhou objednací dobu, ale já si myslím, že to nespěchá, protože vám to žádnou okamžitou pomoc nepřinese. Porucha se najde skoro u všech osob, které mají déle trvající diabetes.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň. Mamka 74 rokov, má cukrovku dm2 typu. Pred 2 týždňami jej opuchol palec. Neboli, ale je ružový a teplejší. A začal bočit do vnútra. Teraz sa jej na boku vytvorila akási zatvrdlina a je modrastá. Mame sa obávať diabetickeho vredu? Mamka ma dm asi od 50 tky. 2x denne sa pichá. Kompenzovana je dobre.
    věk: 74 let výška: 167 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Milá Mariko, „diabetického vředu“ se má obávat každý pacient s delším trváním diabetu, ať již se mu vytvoří na noze cokoliv nenormálního. To, co ukazujete, může odpovídat tvořícímu se defektu už samo o sobě. Ale i jiné příčiny, např. otlaky, drobné úrazy a podobně na noze samy o sobě se mohou vyvinout do obrazu diabetického vředu. To, že to nebolí, je spíše horší známka, protože naznačuje postižení nervů. Kromě toho má vaše matka deformity prstů, které jsou také rizikem pro vznik defektů.

    Proto: dejte jemné obklady okolo prstů, aby na sebe ani na botu netlačily, nenechte maminku nikam samotnou chodit ani se příliš pohybovat chůzí, okamžitě kontaktujte tzv. podiatrické pracoviště, jejich seznam v Čechách najdete zde: https://www.diab.cz/seznam-podiatrickych-ambulanci

    Pokud by maminka dostala zvýšené teploty či se objevil otok či mokvání, bylo by vhodné hned nasadit antibiotikum. Zásadní je rychlá akce. Prevence či včasná léčba jsou mnohem snazší než léčba rozvinutého defektu!


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám se měřit hodinu po jídle nebo 2 hodiny ? Co je přesnější ? Mám mít max. 250 sacharidů za den. Tuky, vlaknina atd .... se počítat nemusí ? Děkuji
    věk: 38 let

    Odpověď

    Dobrý den, 

    glykémii je možno měřit po 1 hodině (norma do 7,8 mmol/l) i po dvou hodinách (norma do 6,7 mmol/l). My preferujeme měření po 1 hodině, ukáže to přesněji, jak se Vám glykémie po jídle zvýší. Pro těhotné s těhotenskou cukrovkou se doporučuje omezit příjem sacharidů na 200g/den. Tuky a bílkoviny počítat nemusíte. 

    Podrobněji o dietě najdete na Dietní doporučení | cukrovka

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství, na ogtt jít nechci, rozhodla jsem se doma měřit glukometrem a chystám se konzultovat se svým lékařem. Nyní se měřím teprve 3. den. Hodnoty měřené hned po probuzení rano na lačno v normě nemám (5,5;5,6), tudíž si asi usuzuji, že to bohužel těhotenská cukrovka bude. Co mi ale není jasné, jak je možné, že hodnoty během dne po jídle mám naprosto v normě? Nebývají ani hraniční. A to jím naprosto normalne, aniž bych cokoli hlídala (chtěla jsem první týden měřit tak jak jsem normalne zvykla jist, nijak neomezovat) - jim klasické pečivo, občas dám nějaký zakusek, běžně máme na oběd různé omáčky atp. Někde jsem četla, ze hodnota na lačno muže být zvýšena kvůli delšímu hladovění - já v noci spím naprosto běžně 12 hodin, takže poslední jídlo je třeba 13-14hod před měřením, muže to mít vliv? Měla bych třeba ještě mezi 22-23 hod dat druhou večeři? Zkratka když mám cely den hodnoty v normě, tak ta motivace držet nějaký jídelníček je fakt mala a je to pro me hrozně náročné nedat si, co mám rada. Moc děkuji za odpovědi a přeji hezky den.
    věk: 23 let výška: 174 cm váha: 54 kg těhotenství: 20. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    měření glykémie na glukometru slouží pouze k orientačnímu měření. Neodhalí, jestli těhotenskou cukrovku máte nebo nemáte. K testování se provádí jednak vyšetření glykémie nalačno ze žíly a poté jak Vaše tělo zpracuje danou zátěž cukru (OGTT). 

    Ad vyšší glykémie nalačno - je způsobena inzulínovou rezistencí a je pro těhotenskou cukrovku typická. Některým ženám pomáhá zařazení 2. večeře, aby noční hladovění nebylo delší než 8-9hod. Pokud toto nepomůže, nasazujeme léky (metfotmin, příp. inzulín). Opakované vyšší glykémie nalačno jsou spojeny s vyššími riziky komplikací pro miminko (diabetická fetopatie s makrosomií apod). 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku a chtěla bych se zeptat. Kolik má být glykémie před obědem a před večeří. Předem děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, hodnoty glykémie nalačno, tj i před jídlem by měly být do 5,3 (před jídlem se tolerují i hodnoty mírně vyšší do 5,5), 1 hodinu po jídle do 7,8 mmol/l. Pokud se léčíte pouze dietou, stačí měření ráno nalačno a 1 hodinu po hlavních jídlech (po snídani, obědě a večeři). S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Chtěla bych se informovat zda je tento postup lékaře v pořádku. Jsem ve 33tt a posledné dva týdny mám zvýšený ranní cukr na lačno 5,2-5,6, výš to nejde, po jídle i přes den mám hodnoty v pořádku, take hemoglobin z krve mám v pořadku, malý je velikostně i vahove v normě, i přes to mi byl nasazený metformin Teva po kterém mívám silný průjem a bolesti břicha. Myslíte si, ze je opravdu nutné při těchto hodnotách brát tyto léky? Kdysi i ty hodnoty na stanovení těhotenské cukrovky byly vyšší, teď mi to přijde opravdu přehnané na všechno užívat chemii. Snažím se stravovat zdravo, chodit na vzduch, nestresovat se a nejsem zastánce užívání tak těžkých léků dokud nejsou opravdu nutné. Děkuji za odpověď. Lucia
    věk: 30 let výška: 172 cm váha: 119 kg těhotenství: 33. týden

    Odpověď

    Milá Lucio,

    nejprve odpovím na vaši otázku, zda je postup vašeho lékaře v pořádku. Ano, je to v pořádku. Odpovídá to doporučenému postupu České gynekologické a porodnické společnosti a České diabetologické společnosti. To je v souladu s evropským doporučením a opírá se o řadu klinických studií provedených na toto téma.

    Metformin zlepšuje využití glukózy v organismu a snižuje novotvorbu glukózy, zejména na lačno. Je to osvědčené perorální antidiabetikum, které kromě určitých zažívacích obtíží nevyvolává vážnější vedlejší účinku. Snižuje také mírně chuť k jídlu a sám o sobě nezvyšuje sekreci inzulínu. Během těhotenství je jeho podávání bezpečné. Osobně bych ho neoznačil za „těžkou“ chemii, ale spíše za „lehkou chemii“, i když jeho dávkování je poměrně vysoké, od 500 mg do 2000 mg denně, výjimečně do 3000 mg.

    Hodnocení glykémií v těhotenství se v posledních letech změnilo. Ukázalo se, že i velmi mírně zvýšená glykémie zvyšuje riziko poškození plodu ve srovnání s dětmi matek s normální glykémií. Kromě toho, vyšší hodnota glykémie vede u matky k tomu, že se její tělo snaží zvýšit sekreci inzulínu, ale když na to dále samo nestačí, dělá to za ní její dítě, kterému to nesvědčí. Dokonce to může vyvolat hypoglykémii u novorozence, když se potom octne mimo matčino tělo.

    Metformin je bezpečný a osvědčený lék. Nicméně velmi dobře, ne-li lépe, fungují také dietní opatření. Vy máte značně vysokou hmotnost a tedy určitě i velkou rezervu v dietě. Bylo by pro vás vhodné přejít na dietu s podstatně nižší kalorickou hodnotou a spíše než na kvantitu byste se měla zaměřit na kvalitu. Bude to dobré nejen pro dítě, ale také pro vás samotnou. Rozhodně byste neměla na váze už přibírat a spíše byste měla něco ubrat. To případně může mít za následek, že nakonec ten metformin nebudete ani potřebovat, ale právě s tím metforminem by vám to mohlo jít snáze. Místo běžného přípravku byste mohla užívat Metformin XR nebo Glucophage XR, které mají prodloužený efekt a někteří lidé jej snášejí lépe. 

    Celkově ale podle mého názoru můžete být klidná, vaše porucha je lehká. Občas si testujte glykémii a pokud by stoupla více, tak s tím určitě něco udělejte. Místo metforminu je také možné používat inzulín, který je přirozenou látkou. Nicméně ten nijak nepůsobí proti obezitě, spíše naopak.

    poznámka redakce:

    V průběhu zahájení léčby jsou nejčastějšími nežádoucími účinky, nauzea, zvracení, průjem, bolesti břicha a ztráta chuti k jídlu, které ve většině případů spontánně ustoupí. Aby se zabránilo těmto nežádoucím účinkům, doporučuje se užívat metformin ve dvou nebo třech denních dávkách a dávky zvyšovat pomalu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Jsem těhotná. V laboratoři mi opakovaně naměřili 5,2 na lačno. Měřím si doma. Po probuzení mám vždy cukr v normě. Pokud jdu nejdřív otevřít slepice, atd a změřím se až pak, mám ho vyšší, ale max 5,2. Je to 'problém' a nebo to je běžné, že při činnosti cukr stoupá nad 5,1? Děkuji.
    výška: 158 cm váha: 70 kg těhotenství: 14. týden

    Odpověď

    Dobrý den, měření hladiny cukru v krvi je nejpřesnější ze žíly v laboratoři. Glukometr slouží pouze k orientačnímu měření. U Vás se tedy jedná o těhotenskou cukrovku (opakovaně nalačno  ≥ než 5,1). Měla byste být sledována na diabetologii. Vzestup ranních glykémií může být způsoben tím, že pokud dlouhou dobu lačníte, začne si Vaše tělo samo cukry vyrábět.  Je tedy lepší se ráno nasnídat. Moc zdravím  

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, Od mala mám cukrovku 1. typu, né dobře zkompenzovanou, poslední glykosyl HBG jsem měla 71mmol/mol, z předešlých měsíců jsem měla 86mmol/mol. Pracuji ve tři směnném provozu jako operátor výroby na lince. Práce to je fyzicky velmi náročná. V práci jím svačinu, oběd a druhou svačinu, poté doma mám ještě večeři a před tím než jdu do práce tak snídám (to je režim při ranní směně, o odpolední a noční to je stejné). Na obědy ve fabrice si nosím z domova k příloze 200g brambor tj. 40g sacharidů. Já osobně si myslím, že to není žádná obrovská porce a nijak se nepřejídám, protože po chvilce práce mám znova hlad. Má paní diabetoložka mi nadiktovala, že denně mám sníst max 200g sacharidů. Občas sním méně, občas třeba o 20gs více. Momentálně jsem byla u nové diabetoložky a ta i přes informace, že jím tak jak jím a že trpím hodně často na nízké glykémie, i když si aplikuji minimum inzulinu, tak mi nařídila, že svačiny nemám jíst vůbec a k obědu či večeři mám například i ty brambory snížit na minimum tj max okolo 20gs. Myslíte, že je to správné? Připadám si jako žrout, přitom mé porce si myslím, že nejsou veliké. Dříve jsem chodila na kontroly ještě k mé dětské diabetoložce, a to jsem chodila do 20ti let, takže jsem již už pracovala a nikdy neměla výhrady k tomu jak se stravuji. Předem Vám děkuji za odpověď. Hezký den, Nikola.
    věk: 23 let

    Odpověď

    Milá Nikolo, vaše paní diabetoložka určitá zná váš celkový zdravotní stav a ví, kolik vážíte a měříte, což jste pro nás neuvedla.

    Množství sacharidů v dietě určitě závisí na tom, jak mnoho fyzicky pracujete či svačíte a jaká je vaše tělesná konstituce. Určitě by bylo dobré, abyste nepřibírala na váze a byla štíhlá. Už dávno nerostete, a tak režim z diabetologie pro mladistvé už je pomalu minulostí.

    Většinou platí, že méně sacharidů se podaří inzulínem lépe ukočírovat než množství větší. O tom, zda jsou pro vás vhodné svačiny, rozhoduje váš inzulínový režim. Pokud máte 4 denní dávky, z toho 3x se jedná o krátce působící inzulín před jídly, tak opravdu často svačiny jen zvyšují glykémie. Záleží také pochopitelně na preferenci pacienta, ale pokud svačiny má rád a pokud mu to jeho tělesné proporce dovolí, tak je potřeba tomu přizpůsobit inzulínový režim.

    Používání senzorů a více denních injekcí inzulínu, případně použití inzulínové pumpy, dovoluje mít režim flexibilní a zařizovat se podle momentálních možností a chuti. Vy ale nemáte výsledky dobré, a tak určitě potřebujete ještě více zaučit a získat motivaci. Vaše hodnoty je nutné dlouhodobě zlepšit a prvním krokem může být omezení sacharidů v dietě, např. na 150 g/den, pokud chcete být štíhlá a fit. Ale je to pochopitelně velmi individuální.

    Vezměte ale v úvahu, že nyní již nerostete a všechno navíc se bude jen ukládat do tuku, nebo se to vyloučí močí. Musíte přistoupit na to, že svůj režim včetně jídla a inzulínu musíte inteligentně sama řídit. K tomu je ale potřebná edukace a vůle. Moc vám doporučuji absolvovat edukační kurz zaměřený na monitorování glykémií a úpravu dávek inzulínu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráno mám po měření 8 mmol/l, je možné praktikovat přerušovaný půst? 1. jídlo ve 13 hod - 400 kcal, 2. jídlo v 16.30 hod - 600 kcal, 3. jídlo v 20 hod - 500 kcal. Miroslav
    věk: 63 let výška: 172 cm váha: 105 kg

    Odpověď

    Milý Miroslave, máte velmi kurážný plán, který vám rozhodně chválím. Je ale důležité v tom vydržet, protože když to přerušíte, tak se pak snadno dostanete opět na start... Po takovém půstu se však vraťte ke zdravé normální dietě a ne (pro dnešní čas) k typickému přejídání.

    Nutno poznamenat, že hodně také záleží na tom, zda máte nějakou antidiabetickou léčbu. Pokud byste si například aplikoval inzulín, tak byste musel výrazně snížit jeho dávky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím o sdělení jaká je maximální dávka cukru_sacharidu pro cukrovkáře. Údaje na internetu jsou od 90 do 250 !?
    věk: 75 let výška: 180 cm váha: 81 kg

    Odpověď

    Milý Cyrile, ano, je tomu tak. Pro osoby s diabetem je existuje široké rozpětí dietního doporučení z hlediska množství sacharidů.

    Do diety je ovšem nutné započítávat všechny sacharidy, to znamená i ty v zelenině, v polévkách, omáčkách, v ovoci a podobně.

    Záleží na tom, jak je cukrovka vyrovnaná, jaký je výživový stav pacienta, jak moc se fyzicky namáhá a jak je starý.

    Vy máte přiměřenou váhu a patříte spíše k vyšší věkové kategorii. Proto bych vám doporučoval dietu s obsahem asi 150 až 180 g sacharidů denně, rozdělených do 3, případně 4 denních jídel.

    Samozřejmě také záleží na vaší léčbě, ale ta by se spíše měla přizpůsobit vaší dietě, abyste neměl hlad a nehubnul ani netloustnul. I na našich stránkách naleznete odkaz na vzorový jídelníček.

    https://www.cukrovka.cz/obsah-sacharidu-v-potravinach

    https://www.cukrovka.cz/rozliseni-diet-dle-mnozstvi-sacharidu-ve-strave


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manželovi na OGTT při odběru na lačno byl zjištěn cukr 7,04, test byl tedy ukončen. Na zátěžový test byl odeslán s hodnotou 6,4.Už několik let se potýkal s prediabetem. Dostal léky metformin 500 1x denně a s doporučením, nejíst bílé pečivo a těstoviny. Prosím o radu. Jak má v této fázi vypadat jídelníček takového člověka? Je vůbec možné změnou stravy a životního stylu ještě docílit stavu bez léků? Děkuji. Tamara
    věk: 46 let výška: 181 cm váha: 96 kg

    Odpověď

    Dobrý den Tamaro, 

    metformin je účinný lék snižující dlouhodobý cukr v krvi (odborně glykovaný hemoglobin - HbA1c). Metformin potlačuje tvorbu glukózy v játrech a zvyšuje periferní citlivost tkání na inzulin. Mimo tento efekt má řadu dalších pozitivních vedlejších (nejen preventivních) účinků, jako např.: 

    • Metformin podle řady studií snižuje kardiovaskulární riziko. Ve studii UKPDS snížil metformin riziko infarktu myokardu (IM) více než jiné léky při srovnatelném efektu na glykémii.
    • Ve studii UKPDS došlo u diabetiků 2. typu k nejmenšímu vzestupu hmotnosti ze všech užívaných antidiabetik právě po metforminu.
    • Ve studii DPP zaměřené na prevenci pacienti s prediabetem po metforminu redukovali hmotnost.

    Metformin je v léčbě DM2 lékem první volby a je podáván prakticky u všech pacientů. 

    Aby byly pacientovi odebrány léky na diabetes, musí prokázat velkou píli a velké odhodlání. Cesta je to dlouhá a obnáší redukci hmotnosti, zdravý životního styl, tedy kromě vyvážené stravy i pravidelnou pohybovou aktivitu. Vše v konečném výsledku závisí ale na lékaři, protože všeobecně se odebrání léku nedoporučuje. Ale najdou se i pacienti, kteří to dokázali. 

    Všeobecně se doporučuje nejen omezit příjem sacharidů - tedy jak píšete těstovin a bílého pečiva, ale i snížit množství živočišných tuků, dostatečný příjem rostlinných tuků  a dostatečná konzumace kvalitních plnohodnotných bílkovin. 

    U sacharidů je velmi důležitý obsah vlákniny. Vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů, tím dochází k pomalejšími a nižšímu nárůstu cukru v krvi. 

    Proto se nedoporučuje bílé pečivo, které vlákninu neobsahuje, místo toho je vhodný žitný či celozrnný chléb. Kvalitní celozrnné pečivo by mělo obsahovat alespoň 5 g vlákniny / 100 g výrobku. 

    Z příloh mají nejméně sacharidů (vyjmenováno vzestupně) luštěniny a brambory, poté rýže natural, rýže basmati, těstoviny semolínové a celozrnné, těstoviny klasické - pšeničné, knedlík bramborový, knedlík houskový. Více o sacharidech si můžete přečíst v mém článku zde: Sacharidové přílohy | O cukrovce

    Porce přílohy závisí na doporučeném příjmu sacharidů za den (řekne vám lékař či nutriční terapeut). Poté se můžete řídit rámcovým jídelníčkem. Rozlišení diet dle množství sacharidů ve stravě | cukrovka

    To vše je ale pouze vrchol ledovce, vědět toho potřebujete mnohem více. Myslím, že nejlepší by pro vás bylo, kdybyste se svěřili do rukou kvalifikovaného odborníka - nutričního terapeuta či specialisty. Seznam ambulancí - Česká asociace nutričních terapeutů (cant.cz)  

    Jídelníček by  mohl vypadat např. takto ( celkem 9000kJ, 200gS - zapůjčeno od mého pacienta) 

    Přeji pevné zdraví a silnou vůli. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Před kratším fyzicky intenzivním cvičením v posilovně s činkami cukr 7 a po 1/2hod je 15. Co je příčinou a jak na to. Dekuji Libor
    věk: 63 let výška: 178 cm váha: 89 kg

    Odpověď

    Milý Libore, neuvedl jste, zda užíváte nějaké léky a zda dodržujete dietu s omezením sacharidů. Je také důležité vědět, zda před cvičením (řekněme 90 – 30 min. předem) něco jíte. Sacharidy se pak mohou ještě postupně vstřebávat ze zažívacího ústrojí.

    Kratší intenzivní cvičení však pro některé lidi představuje určitou formu stresu, při kterém se uvolní některé hormony, jako zejména adrenalin a kortizol. Oba tyto hormony mobilizují v těle cukr, a to proto, aby tělo mělo k dispozici energii pro cvičení nebo pro stresující činnost. U pacientů s diabetem to bohužel není ale třeba, protože glykémii mají již zvýšenou a s tím uvolněným cukrem si tělo neví rady.

    Proto se doporučuje spíše tzv. aerobní cvičení raději než silové, při kterém se člověk více zadýchá (a spaluje cukry) a které má většinou delší trvání.

    Já vám navrhuji dvě věci:

    1. Cvičte pravidelně, nejlépe každý den, klidně i 2x. Tělo se vytrénuje, cvičení nebude tolik stresující (i když to možná ani nevíte) a bude se lépe spalovat cukr. Trvání by mělo být pokud možno delší a ne pouze nárazové, tedy alespoň 40 minut nebo 2x 20 minut.
    2. Zařaďte pokud možno aerobní cvičení. Sem patří běh (i pomalý), rychlá chůze, intenzivní ale nikoliv náročná gymnastika, míčové hry, tenis, jízda na kole a podobně. Chcete-li cvičit i silově, rozdělte si cvičení na 2 poloviny. Nejdřív se trochu rozcvičte, pomalu si zaběhejte nebo rychle projděte, a pak přidejte ty silové cviky.

    Po určité době, pokud své cvičení nebudete zbytečně přebíjet nadměrným příjmem jídla, povede spíš k poklesu nebo dokonce normalizaci glykémií.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Doporučení a pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!