Poradna

Obecné

469 dotazů

  • Dotaz

    dobry den mam cukrovku na lacno nekdy 9 jindy min ale po 2 hodinach po jidle dobry treba 7 8 nebo i min sem spatna ze rano mama vic na lacno a jim zeleninu dodrzuji dietu Dana
    výška: 160 cm váha: 81 kg

    Odpověď

    Milá Dano, předem jen mám od vás málo informací k tomu, abych vám mohl víc cíleně odpovědět. Nejspíš se ve vašem případě jedná o diabetes 2. typu a asi nejste léčena inzulínem, možná ani žádné léky neberete, to nevím.

    Vaše hodnoty nejsou nijak dramatické, ale přece jen by dlouhodobě měly být lepší. Prvním krokem ke zlepšení je zpřísnění diety. Měla byste ale vědět, kolik přibližně sníte sacharidů (včetně těch, co mohou být v zelenině a ovoci) a kolik celkově spotřebujete kalorií. Pravděpodobně byste měla jejich množství ještě dále snížit a pokud možno se více pohybovat.

    Jestliže toto nepomůže, jsou na místě léky. Nejprve asi metformin, v dávce 2x 1000 mg, případně ještě další léčiva, pokud to bude potřeba. Po večeři byste už, pokud možno, neměla nic jíst. Lépe poradit na dálku nemohu, ale většinou mají lidé velkou rezervu v dietních opatřeních.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o názor, 54 let, 180/90, od biopsie 2009 potvrzena IGA nefropatie, sledován ve VFN. Pravidelné kontroly každý rok. Z krve cukr stabilně max. 5 po celá léta. Poslední kontrola 3/21. Dnes 23.7. jsem si jen pro zajímavost nechal vyšetřit od kolegy v práci na lačno cukr, má takové pero a digitální mašinku na vyhodnocení. S překvapením jsem naměřil hodnotu 7.5. Co si o tom mám myslet ? Může to mít souvislost s poslední dobou pobolívání asi slinivky (pod hrudní kostí trojúhelník- mírný ale nepříjemný tlak)? děkuji za odpověď. Milan
    věk: 55 let výška: 180 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milý Milane,

    přeci jen jste ve věku, kdy se občasná kontrola glykémie již považuje za vhodnou. Většinou se tak děje v rámci pravidelné prohlídky, glykémie má být stanovena profesionálním laboratorním přístrojem a na lačno, ráno. V takovém případě hodnota 7,5 mmol/l již znamená diabetes, ale vyšetření je nutné ještě alespoň jednou opakovat.

    Počáteční lehké formy diabetu 2. typu zpravidla nevyvolávají velké obtíže, a tak si myslím, že vaše pobolívání v břišní krajině s vaší zvýšenou glykémii nejspíš nesouvisí. Přesto takto na dálku případné jiné onemocnění pankreatu nelze vyloučit, a tak pokud to bude trvat, nezávisle na vašich glykémiích byste se měl dát vyšetřit, například ultrazvukem.

    IgA nefropatie je onemocnění, které nesouvisí s diabetem. Důležité ale je, že někdy se v léčbě používají také takzvané kortikoidy, které mohou přispívat ke vzniku diabetu 2. typu. Nejčastěji používaným lékem je Prednison. Vy ovšem neuvádíte, zda jste pro toto onemocnění nějak léčen, či byl léčen v minulosti.

    Nyní vám tedy navrhuji: dodržujte normální zdravou dietu bez nadbytku sacharidů a bez zbytečného volného cukru. Příležitostně si dejte zkontrolovat glykémii skutečně na lačno ráno s použitím standardního laboratorního přístroje.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chci se zeptat jak zvládat diabetes 2, který se u mne chová přesně opačně než je běžné. Bez jídla mám vyšší hodnoty než s jídlem, při pohybu enormně stoupá a doporučená dieta také působí stav horší než lepší. Když režim dodržuji jen částečně tak jsou hodnoty lepší než když jsem to dělala úplně podle tabulek. Co s tím? Jak tedy hodnoty cukru zlepšit? Tento stav nastal po mém psychickém zhroucení. Za poslední roky jsem zhubla skoro o 30 kg které jsem kvůli tomu nabrala. Jsem epileptik s velkými záchvaty a samozřejmě se léčím na psychiatrii. U stabilizace obojího ale docházelo ke změnám léků a já jsem pokaždé nějaká kila nabrala. Stroj na analýzu ukázal že váhu na svou stavbu těla bych měla mít kolem 83 kg. Ale teď se starám o nemohoucího manžela a váha již dolů nejde a hodnoty jsou horší. Prý ze stresu a paradoxně větší fyzické zátěže. Dá se něco dělat nebo jen čekat než pomine domácí krize? Ludmila
    věk: 39 let výška: 170 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milá Ludmilo,

    když něco nefunguje tak, jak by si člověk přál, často si to člověk vysvětluje tím, že se jedná o neobvyklý případ, který se vymyká pravidlům. Dnes již víme, že diabetes 2. typu není jednotné onemocnění a že existují různé formy. V podstatě se ale vždy jedná o určitý poměr mezi citlivostí tkání vůči působení inzulínu a mezi množstvím inzulínu, který je slinivka (beta buňky) schopna produkovat. U někoho více chybí ten inzulín, u jiného zase převažuje porucha účinnosti inzulínu.

    Pokud inzulín v těle chybí jen málo, existují léky, které dokáží jeho sekreci stimulovat, pokud ale chybí více nebo jsou již převážně zaniklé buňky, které by jej mohly produkovat, tak je nutné inzulín podávat injekčně.

    U většiny pacientů s diabetem 2. typu ale převažuje porucha účinnosti inzulínu. Účinnost inzulínu se snižuje při obezitě a bývá snížená již i u menších případů nadváhy. Účinnost inzulínu naopak zlepšuje nejen zhubnutí, ale také zvýšení tělesné aktivity. Tyto efekty se neprojeví okamžitě, ale pokud si člověk sníženou hmotnost udrží a cvičí dostatečně a pravidelně, tak se efekt prakticky vždy dostaví, i když to trvá někdy měsíc i déle.

    Mnohokrát jsem se pokoušel pacientům vysvětlit, že jejich případ není nijak neobvyklý. Jenom si málo uvědomují, že příslušná opatření neprovádějí dostatečně vytrvale a raději trvají na svém, že mají „zvláštní typ diabetu“.

    Vy máte poměrně výraznou nadváhu. Já vím, jak je to těžké zhubnout, ale vaše ideální váha při diabetu 2. typu by měla být tak 70 kg či méně. Měla byste se také systematicky věnovat nějaké fyzické námaze, pokud možno zábavné a trvající alespoň 30 a 40 minut každý den. To by vám zaručeně zlepšilo kondici, cítila byste se lépe a lépe byste nesla obtíže, které vám život nachystal. Ano, máte pravdu, někoho fyzická námaha natolik vystresuje, že pak může mít dokonce vzestup glykémie, ale z dlouhodobého hlediska to funguje u všech. A vy asi berete ještě nějaké léky, které podporují chuť k jídlu a mohou zhoršovat účinky inzulínu. Jsou to asi léky důležité, takže byste je asi neměla vysazovat, ale měla byste proti jejich vedlejším účinkům bojovat dietou a cvičením.

    Vím, že moje rady jsou příliš obecné a lehko se posílají po drátě do dáli, ale horší je to se podle nich řídit. Měla byste si nějak uspořádat denní režim, abyste tak nalezla více osobních radostí a uspokojení. Potom budete také příjemnější na své okolí a lépe snášet nelehké životní trampoty. Držím palce.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Potřebovala bych pomoct. Erika
    věk: 21 let výška: 165 cm váha: 103 kg

    Odpověď

    Milá Eriko, cukrovka má svoje příznaky a laboratorní ukazatele. O diagnostice cukrovky byste se hodně mohla dočíst na našich stránkách v rubrice DIAGNOSTIKA.

    Lehká forma diabetu 2. typu se ale nemusí projevovat nijak a odhalí ji až cílené vyšetření glykémie. Jinak ale se cukrovka projevuje častým močením, žízní, někdy hubnutím a únavou.

    Ve vašem věku připadá v úvahu spíše diabetes 1. typu, ale ten se projevuje většinou rychle. Lidé hodně močí, mají žízeň a hubnou. To je přivede rychle k lékaři, kde se to zjistí. Vy ale máte velkou nadváhu, tak by se mohlo jednat i o typu 2, možná jen latentní.

    Abyste se uklidnila, měla byste hned navštívit obvodního lékaře a nechat si vyšetřit glykémii. Pokud by byla vyšší, určitě vám poradí, co dál.
     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jaký jídelníček by jste sestavili pro rodiče u povolání, který spí v autě cca 10 dní, má diabetes 2 typu a bere prášky a píchá si inzulín. Nemá možnost si uvařit. A jezdí převážně přes noc. Díky Jan
    věk: 52 let výška: 174 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milý Jane, řidič z povolání není příliš vhodné zaměstnání pro člověka s diabetem, zvláště pokud si píchá inzulín. Jako u všech ostatních pacientů je nutné, aby měl diabetes dobře vyrovnaný, monitoroval si glykémie, měl vyrovnanou dietu a vždy věděl, jaké je v ní množství sacharidů. Samozřejmě při glykémiích blízko normálním hodnotám existuje také riziko, že dojde k hypoglykémii, která může být při řízení vozu i nebezpečná. Proto také vzniká riziko, že si takoví řidiči raději udržují glykémii výše, což je z dlouhodobého hlediska nevhodné.

    Pokud tedy někdo trvá na tom, že svoje povolání řidiče kvůli diabetu neopustí, musí na druhou stranu věnovat diabetu potřebnou péči, a to za všech okolností.

    První podmínkou je sledování glykémií, a k tomu by se dnes měl používat kontinuální senzor, nejlépe takový, který pacienta sám upozorní, pokud glykémie klesají příliš nízko nebo naopak stoupají. Glykémie by si pak měl kontrolovat co nejčastěji, což ale za jízdy může být nebezpečné, i když je to akce velmi rychlá, ale přece jen se dost podobá např. telefonování a vyžaduje určitou pozornost jinam, než na vozovku.

    Další důležitou věcí je pohyb. Dlouhodobé řízení není obecně nic zdravého, pokud člověk nedělá časté přestávky a alespoň na chvíli si nezacvičí. Nedostatek pohybu zhoršuje vyrovnání diabetu a vede ke tloustnutí.

    Jinak by ale váš otec měl mít celkem běžnou dietu doporučovanou pacientům s diabetem. Měl by si být vědom, kolik sacharidů kdy jí, a to platí pro řidiče stejně jako pro každého jiného. Pokud je někdo pořádný, může si jídlo dopředu připravit a během zastávky jej sníst a k tomu si vzít potřebné léky včetně inzulínu. Jde jen o to skutečně si podrobnosti o dietě nastudovat, např. podle rady dietní sestry, nebo také podle jídelníčků, které najdete i na našich stránkách. Lidé pracující v noci často mají jídelní režim převrácený, ale i tak by jej měli mít pravidelný a měli by vždy vědět, co a kolik toho jedí, což se týká nejvíce obsahu sacharidů.

    Nejen pro zdraví pacienta, ale také s ohledem na ostatní lidi na silnici je naprosto důležité, aby řidič - diabetik, dodržoval správně léčebný a dietní režim a byl důsledný.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

255 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, jsou léky které mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi? Přítel bere léky na tlak, fibrilaci, ředění krve (přesné názvy neznám) a sertralin. Má stále stejnou měřenou hodnotu 7-7,5 . Byl na odběrech, krve a tam měl hodnoty v pořádku, jen stále měřenou hodnotu ráno, v poledne večer okolo 7. Glukometr jsme zdědili a náhodně na to přišli. Dagmar

    Odpověď

    Milá Dagmaro, asi jste přece jenom přehlédla, že pro usnadnění našich odpovědí požadujeme od tazatelů vyplnit minimální údaje, které ale bývají užitečné. Týkají se věku, výšky a hmotnosti.

    Takto mohu jen velmi stručně odpovědět, že řada léků může mírně či více u predisponovaných osob (např. obezita) zvyšovat glykémii a vždy záleží na tom, jak důležitý je pro pacienta příslušný lék. Některé jsou téměř nezbytné, a proto není dobré je vysazovat, i když třeba přispívají k diabetu.

    Mezi skupinami léků, které jste jmenovala, nejsou výraznější zástupci, kteří by glykémii zhoršovali. Ale sertralin je lék, který u řady osob zvyšuje chuť k jídlu a může se určitým způsobem přičiňovat na zvyšování glykémie.

    Ať je tomu jakkoliv, váš přítel má zřejmě diabetes a něco by se s tím mělo dělat. Především je třeba glykémii ověřit skutečně na lačno a s použitím laboratorního přístroje. Možná bude vhodná i glykemická křivka. Nicméně je důležité, aby se váš přítel v rámci možností co nejvíce pohyboval a aby dodržoval dietu s omezením sacharidů. Na kolik, to záleží na jeho stavu výživy, ale odhadem bych doporučoval 180 g denně. Je ovšem nutné se naučit, jak se sacharidy v dietě počítají a poctivě započítat zcela všechny ve všech složkách. Nakonec to není příliš složité, ale pro začátek to chce určité zaučení.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 2 typu a beru tyto léky. Jednou týdně Trulicity 1,5mg , Siofor 1000mg 1-1-1,Repaglinide 0,5mg 1-0-1,a na tlak Triplixam 10mg/2,5mg/5mg 1-0-0 Při poslední kontrole jsem měl glykémii na lačno 8,05. Vojta
    věk: 61 let výška: 182 cm váha: 135 kg

    Odpověď

    Milý Vojtěchu, kombinace léků, které užíváte, je vhodná. Vy ale mějte na paměti, že tyto léky jsou především doplněk k diabetické dietě, která ve vašem případě má mít výrazně sníženou kalorickou hodnotu. Žádný z vašich léků, ba ani inzulín, nedokáže korigovat velký přísun sacharidů a vysokou kalorickou hodnotu jídel. Přinejmenším mohou pomoci, aby se jídlo lépe ukládalo do zásob a zbytečně vám v krvi nekolovalo příliš glukózy.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Vloni na jaře jsem absolvovala oboustrannou mastektomii pro invazivní lobulární karcinom prsu a v létě 5 týdnu radioterapie. Nádor je hormonálně závislý, takže mi byla předepsána léčba inhibitorem aromatázy (nejprve anastrozol, pro zhoršení deprese výměna za letrozol). Beru cca 15 měsíců. Od začátku letošního roku pozoruji úbytek váhy (cca 4 kg za 6 měsíců), nechutenství nemám, zároveň roste hladina cukru (postupně z 5,3 před diagnózou nádoru na 6 nalačno při kontrole 14. 6. 2021). Zároveň mírný nárůst onkomarkerů (Ca 15-3 2x za sebou lehce nadhraniční). Chtěla bych se zeptat, zda může nárůst cukru souviset s hormonální léčbou a zda to vysvětluje i úbytek na váze. Vzhledem k tomu, že hormonální léčba je plánována na 5-10 let, budu se muset připravit i na léčbu cukrovky? V září jsem objednána na UZ vyšetření hrudní stěny a břicha ke kontrole remise rakoviny. Předem děkuji za odpověď a přeji krásné léto. Eva
    věk: 62 let výška: 169 cm váha: 56 kg

    Odpověď

    Vážená paní Evo, přeji dobrý den,

    lék letrozol, který v současnosti užíváte může vyvolávat řadu nežádoucích účinků. Patří k nim např. změny tělesné hmotnosti, přičemž často (tj. 1-10 % pacientek) se vyskytuje její zvýšení a méně často (tj. 0,1-1 % pacientek) se pak vyskytuje její snížení. Letrozol však obecně hladinu krevního cukru neovlivňuje. Vámi popisované zvýšení glykémie tak nepatří mezi nežádoucí účinky letrozolu. Za zvýšení glykémie jsou odpovědné jiné hormony, např. glukokortikoidy, které glykémii ovlivňují poměrně významně, a mohou dokonce vyvolat vznik diabetu 2. typu. Nevím jaké léky dále užíváte, postupné zvyšování glykémie mohou vedle glukokortikoidů vyvolat např. některé léky používané při léčbě vysokého krevního tlaku, zvýšení glykémie mohou také způsobit některé léky používané u hypercholesterolémie.

    Doporučil bych Vám proto kontaktovat Vašeho praktického lékaře. Ten může zhodnotit Vaší terapii a případně provést její změny. Může Vám také nechat provést glukózový toleranční zátěžový test, což je poměrně jednoduché vyšetření, které odpoví na otázku zda máte porušenou regulaci krevního cukru a zda je vhodná nebo dokonce nutná léčba. S tímto vyšetřením není třeba čekat na kontrolní vyšetření, které máte naplánováno na září a můžete jej podstoupit ještě o prázdninách, ať se zbytečně nestresujete.

    Držím palce a jsem s přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kdy bude k dispozici nový inzulin ICODEC? Bude to do konce tohoto roku? Jaké jsou doplatky na GLP-1 diabetikem? Děkuji za odpověď. Tomáš
    věk: 72 let výška: 178 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Vážený pane Tomáši, přeji dobrý den,

    insulin isodec je v současné době ve třetí fázi klinického zkoušení a dosud není v Evropě, tedy ani v ČR registrován. Je obtížné odpovědět na otázku, kdy bude tento nový typ insulinu, který se aplikuje 1krát za týden, dostupný pro pacienty, je však téměř jisté, že to nebude do konce letošního roku. Nejprve totiž budou muset být dokončeny všechny studie fáze III klinického hodnocení, teprve poté bude možné, aby výrobce požádal o registraci, konečně následně bude třeba, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv v Praze přiznal tomuto léčivu úhradu.

    Co se týká doplatků na léčiva ze skupiny analogů GLP-1 ze strany pacienta pak je nutné uvést, že přibližně do konce července 2020 byly informace o doplatcích na léky uváděny na portálu Ministerstva zdravotnictví (https://staryweb.mzcr.cz/leky.aspx), kde bylo možné pouze zadat název léku. Nyní je možné se buď obrátit s dotazem na jakoukoliv lékárnu (kde lze získat konkrétní informaci o výši doplatku, doplatky se však mohou v jednotlivých lékárnách lišit) nebo zjistit nejvyšší možný teoretický doplatek na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (www.sukl.cz), kde se nejprve vstoupí do části vyhledávání léků: https://www.sukl.cz/modules/medication/search.php, následně se vyplní název léčiva, např. VICTOSA, klikne se na název přípravku a na horní liště se vybere záložka "ceny a úhrady". Upozorňuji, že léky ze skupiny analog GLP-1 mají stanoveny dvě úhrady, jednu tzv. základní a jednu tzv. další zvýšenou. Je tedy důležité vědět, zda lékař lék předepsal v režimu základní nebo jedné další zvýšené úhrady (to musí být vyznačeno na receptu). Výše doplatku se pak pochopitelně liší. Nejvyšší možný doplatek v případě léčivého přípravku VICTOSA v základní úhradě aktuálně činí 1 867,92 Kč (balení 2x3ml), doplatek v případě další zvýšené úhrady aktuálně činí 587,12 Kč (za balení 2x3 ml).

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Úhrada inzulínu pacientem

    Linda

    věk: 28 let výška: 167 cm váha: 63 kg

    Odpověď

    Milá Lindo,

    kroutíme s panem redaktorem Šimkem nad vaším příspěvkem hlavou a přemýšlíme, na copak se asi ptáte. Nebo jen tak nostalgicky přemýšlíte, jaké by to bylo krásné, kdyby v Česku měli pacienti za inzulín v lékárnách platit?

    Většina inzulínů je totiž v lékárnách skutečně bez doplatku, i když v některých lékárnách může být určitý doplatek (asi do 10% ceny) u některých inzulínů požadován. Pokud to někomu vadí, může si však recept vyzvednout v jiné lékárně či případně požádat o předpis inzulínu jiného, kde žádný doplatek není. Doplatek se většinou týká jen nových inzulínových přípravků, které ale prakticky vždy lze nahradit přípravkem sice starším, ale plně bezpečným a účinným, takže to léčbu nijak neohrožuje.

    V České republice ale žijí také osoby s diabetem, zpravidla cizinci, které zde nemají zdravotní pojištění a za inzulín musejí platit plnou cenu. Plná cena 5 inzulínových per např. Lantus Solostar je asi 1290 Kč, přičemž v mnoha lékárnách není nutný žádný doplatek. Nepojištěný cizinec však musí zaplatit plnou cenu.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Můžou bylinky nahradit léky na cukrovku 2. typu?
    věk: 63 let výška: 172 cm váha: 109 kg

    Odpověď

    Dobrý den paní Dagmar,

    i když se látka z jestřabiny lékařské stala předlohou pro lék metformin a mnohé rostliny vykazují hypoglykemické účinky, není možné jimi nahradit klasickou terapii DM2. Bylinná léčba slouží jako přídavná léčba ke stávající terapii, je možné ji užívat u prediabetu, nebo k oddálení nástupu sekundárních komplikací DM2. Látky obsažené v rostlinách mají komplexní charakter, účinkují na více úrovních a tím umožňují zasahovat do mnoha problémů spojených s DM2. Obvykle mírně snižují hladinu cukru v krvi, působí antioxidačně a protektivně na tkáně, které jsou postižené přemírou cukru, podporují hojení a třeba snižují i hladinu cholesterolu. Na druhou stranu mají tyto látky obvykle účinek slabší než konvenční léky. Další roli hraje fakt, že většina bylin je zpracována do formy čajů, případně potravních doplňků a takto se k nim i přistupuje. Jsou to pouze prospěšné potraviny. Jen minimum z nich je upraveno do formy registrovaných přípravků, u kterých můžeme definovat léčebný účinek. Ze zkušenosti víme, že vhodně nastavená bylinná léčba, která je konzultována s lékařem, pomůže snížit terapeutické dávky konvenčních léků, zabraňuje zhoršení cukrovky, zpomalí vznik neuropatie, nefropatie, retinopatie, pomáhá u obézních pacientů, ale u rozvinutého DM2 nemůže nahradit zavedenou konvenční terapii.

    Poznámka redakce:

    Doporučujeme podívat se do naší rubriky Léčivé rostliny a cukrovka

    (odpovídá PharmDr. Alice Sychrová, Ph.D., Farmaceutická fakulta Masarykova univerzita Ústav přírodních léčiv)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 2. stupně, jsem po operaci nádoru v prsu. Syn mi koupil "Wobenzym 800". Zdá se mi, že mám vyšší hodnotu při měření cukru. Může mít na wobenzym vliv na vyšší hodnoty.

    Odpověď

    Vážená paní, přeji dobrý den,

    lék Wobenzym má celou řadu pozitivních účinků a používá se především při léčbě různých zánětlivých onemocnění, otoků nebo lymfedému. Vcelku běžně jej užívají i diabetici. To však neznamená, že by tento lék nemohl mít nežádoucí účinky. Výrobce sice zvýšenou hladinu krevního cukru v příbalovém letáku jako nežádoucí účinek neuvádí, avšak z některých klinických studií vyplývá že užívání Wobenzymu může vzácně vyvolat zvýšení hladiny krevního cukru, zajímavé přitom je, že prakticky stejný výskyt zvýšení hladiny krevního cukru byl pozorován i u pacientů, kteří užívali placebo (tedy neaktivní kontrolní tablety). Wobenzym totiž obsahuje kukuřičný škrob, který se ve střevě tráví za vzniku glukózy, záleží tedy i na tom, jakou užíváte dávku a kdy Wobenzym užíváte a jakými léky cukrovku léčíte. Zvýšení hladiny krevního cukru může být způsobeno mnoha různými vlivy. Pokud pozorujete, že se Vám hladina cukru zvýšila, je dobré Wobenzym vysadit a nějakou dobu vyčkat (např. týden) a sledovat, zda se hladina cukru sníží. Pokud ne, může se jednat o zhoršení cukrovky, které nemá s užíváním Wobenzymu žádnou souvislost.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Mohu kombinovat Eucreas, Gingio, hořčík a Dialevel? A v případě nutnosti použít Ibalgin, nebo Paralen? Děkuji
    věk: 47 let výška: 179 cm váha: 81 kg

    Odpověď

    Vážený pane, přeji dobrý den,

    čím více užíváte léků a potravinových doplňků, tím více hrozí možnost, že může docházet k nevhodným kombinacím. Pokud jste léčen přípravkem Eucreas, pak je vždy potřeba přistupovat velmi opatrně k užívání dalších léků, které mohou snížit hladinu krevního cukru, mám tím na mysli doplněk stravy Dialevel, ten dokonce obsahuje hned tři složky, z nich každá snižuje glykémii. Obecně je možné léky na cukrovku kombinovat s přírodními doplňky stravy, může to být i výhodné, vždy ale doporučuji, aby pacienti vše konzultovali s lékařem. Nelze totiž obecně určit riziko vzniku hypoglykémie, lékař, který zná Vás zdravotní stav nejlépe, to ale dokáže. Může se to zdát alibistické, ale je známo opravdu velké množství případů popsaných v odborné literatuře, kdy přírodní produkty, které snižují hladinu krevního cukru vyvolaly u pacientů s cukrovkou vážné hypoglykemické příhody. Abych byl konkrétní uvedu jeden příklad, diabetik odjel na dovolenou, v rámci all inclusive si oblíbil salát, který obsahoval opuncii, těšil se ale z jeho konzumace jen dvakrát. Opuncie totiž snižuje hladinu krevního cukru a pacientovi salát tak chutnal, že si přidával. Výsledkem byla hospitalizace pro těžkou hypoglykémii.

    Pokud by jste měl vybírat mezi použitím Ibalginu nebo Paralenu, tak pro diabetiky je výhodnější Paralen, protože Ibalgin, který obsahuje ibuprofen, může také zvyšovat účinek léků na cukrovku, zejména je-li podáván ve vyšších dávkách. Paralen tento efekt nemá.

    Užívání hořčíku je možné a lze jej doporučit, také užívání přípravku Gingio obsahujícího extrakt z jinanu dvoulaločného nepřináší obvykle žádné problémy (pokud neužíváte léky na "ředění krve", kde může docházet ke zvýšení rizika krvácení).

    Co by ale určitě stálo za zvážení je užívání nízkých dávek vitaminu D, který obecně v naší populaci chybí, případně je možné zvážit užívání kombinace vitaminu B6, B12 a kyseliny listové.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda byste doporučili konzumaci náhradních sladidel dětem a těhotným ženám + případné zdůvodnění. Předem děkuji za odpověď. Julie

    Odpověď

    Milá Julie, já osobně nikomu umělá sladidla příliš nedoporučuji. Považuju za nejlepší, když se člověk smíří s tím, že slazená jídla jíst nebude. Volný cukr vůbec je výdobytek až posledních pár století ve vývoji lidstva a dlouho byl výsadou jen bohatých. Působí obezitu, podporuje tvorbu zubního kazu, no a samozřejmě přispívá ke vzniku diabetu. Tím nechci říci, že by se neměl vůbec používat, ale neměla by se z něho dělat modla, bez které se pořádný oběd či večeře neobejde. Za zvláště nevhodné pak považuji slazené nápoje, kdy množství spořádaného cukru nebo jeho stejně kalorických a ještě méně zdravých náhražek může být úctyhodné. Tím mám na mysli např. sladkou Coca Colu a podobné nápoje.

    Naopak v malém množství cukr podle mého názoru neškodí, a to ani pacientům s diabetem, ani dětem a těhotným ženám. Jenom je potřeba cukr započítávat do celkového množství sacharidů v dietě a počítat také s jeho kaloriemi. Často si lidé také neuvědomují, že řada sladkého pečiva či zákusků obsahuje sice trochu přidaného cukru, ale zejména obsahuje spoustu dalších sacharidů např. ve formě mouky. Tzv. „dia“ zákusky opravdu nejsou příliš „dia“.

    Ale nyní k těm umělým sladidlům: většina z nich podstoupila řádné hodnocení a příslušné komise, např. v USA FDA je uznaly za vyhovující. Mám na mysli např. aspartam a sukralózu. U těhotných žen se nedoporučuje sacharin pro (vzdáleně) možné riziko karcinomu močového měchýře u plodu a zejména cyklamát, ten např. v USA není povolen vůbec.

    Pro děti a těhotné považuji za lepší používat malé dávky normálního cukru a nápoje pokud možno nesladit ničím. Jinak je ale podle dostupných ukazatelů bezpečné používat v přiměřené míře aspartam, stéviové glykosidy a sukralózu. Pokud mají sklon k nadváze a sladké prostě musejí, tak je to v takovém případě asi lepší, než aby popíjely (děti a těhotné ženy) přeslazené limonády a tloustly.

    Také doporučuje, abyste si vždy před nákupem nějakého sladidla pečlivě přečetla, co vlastně obsahuje. Přirozená sladidla jsou často málo sladivá, a proto se do nich přidává ještě ten cyklamát nebo sacharin. Tak je tomu např. s řadou stéviových produktů.

    Měla jste zájem asi o více odborné vysvětlení. To najdete na našich webových stránkách v rubrice Náhradní sladidla.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím, zda ovlivňuje používání doplňku Glucea účinnost jiných léků Metformin, Trombex, Sortis. Jarmila
    věk: 78 let výška: 160 cm váha: 82 kg

    Odpověď

    Vážená paní Jarmilo, přeji dobrý den,

    doplněk stravy Glucea obsahuje extrakt z listů morušovníku bílého (Morus alba) a extrakt z tropické liány gurmar (Gymnema sylvestre). Obě tyto rostliny, respektive extrakty z nich vyrobené, obsahují látky, které na jednu stranu snižují hladiny krevního cukru, ale na stranu druhou mohou ovlivňovat osud některých léků u lidí. Je to dáno jejich působením na enzymy, které léky odbourávají a jejich působením na transportní systémy, které léky v lidském těle transportují (do jater, do ledvin, atd.). Nemáme k dispozici žádné studie provedené u lidí, avšak máme informace ze studií in vitro (tzv. ve zkumavce) a výsledky studií provedených u zvířat. Nejprve je nezbytné uvést, že když doplněk stravy Glucea snižuje hladinu krevního cukru (a proto jej diabetici užívají) může zvýšit účinek léku na diabetes metforminu, je to logické a ve studiích u zvířat to bylo pozorováno. Extrakt z moruše pak obsahuje látky, které mohou zvyšovat účinek léku Trombex, protože urychlují tvorbu účinných metabolitů tohoto léku, což by se mohlo projevit zvýšením rizika krvácení. Vyloučit nelze ani blokující efekt na odbourávání léku Sortis, což by se případně mohlo projevit vznikem svalových bolestí.

    Doporučil bych Vám zeptat se svého diabetologa, zda můžete tento doplněk stravy užívat. Váš diabetolog totiž zná Vaší kompenzaci diabetu, je jistě informován o četnosti různých nežádoucích příhod, např. tzv. hypoglykémie, a může tak rozhodnout, zda je pro Vás Glucea vhodná či nikoliv. Případná rizika souběžného užívání s lékem Sortis lze snadno odstranit tím, že doplněk stravy Glucea nebudete užívat současně s lékem Sortis, a že mezi jejich užitím bude odstup alespoň 4 hodiny. Případnému zvýšení účinku léku Trombex však odstup nepomůže, protože k této interakci může docházet i když nejsou léky užívány současně.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    dobrý den mám dotaz jsem dibaetik už 10 let poslední týden mě strašně trápí předkožka. Když penis není v erekci nemůžu předkožku vůbec stáhnout pokud ji chic stahovat dolů hodně to bolí a je to červené až nateklé. Čím by to mohlo být? Myslíte že glykémkama? Díky moc. Vojtěch
    věk: 21 let výška: 199 cm váha: 125 kg

    Odpověď

    Milý Vojtěchu, podle vašich údajů je vám 21 let a dosáhl jste při své výšce 199 cm úctyhodných 125 kg. Diabetes už máte 10 let, a tak usuzuji, že se jedná o diabetes 1. typu a že tedy nejste léčen žádnými tabletami, ale inzulínem.

    Nejčastější příčinou podobných obtíží je kvasinková infekce na předkožce. Ta častěji vzniká, pokud mají muži předkožku zúženou, takže ji nelze snadno přesouvat přes žalud (takzvaná fimóza), nebo to nejde vůbec. Fimóza je většinou vrozená, ale může vznikat také v důsledku opakovaných zánětů. 

    Další příčinou obtíží mohou být kvasinkové infekce, které vznikají snáze, pokud moč obsahuje cukr a pokud kapky moči ulpívají na předkožce. Pokud se to kombinuje s fimózou, tak vznikají opakované bolestivé a svědivé záněty, které navíc fimózu zhoršují.

    Já vám momentálně doporučuji: po vymočení dbejte, aby nezůstávaly kapky moči v okolí vyústění penisu - většinou stačí opláchnutí vodou a osušení. Dbejte o dobrou glykémii, abyste neměl cukr v moči. Dále si opatřete mast Fungicidin. Tou se předkožku promazávejte. Mast obsahuje lék proti kvasinkám a brzy vám pomůže. Možná pak opadne také otok a předkožku bude možné opět přetáhnout.

    Výhledově ale navštivte urologa. Ten vás prohlédne s rozhodne, zda byste neměl problém s předkožkou řešit chirurgicky.

    Některé formy diabetu 2. Typu se léčí pomocí léků, které snižují glykémii tím, že více cukr odchází do moči. U mužů pak mohou být podobné potíže, které uvádíte. Pomůže zvýšená hygiena.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, synovi (9 let)byl před 2,5 měsíci diagnostikován diabetes 1.typu. I když mu z krevních testů vyšly negativní protilátky na celiakii, zdá se mi, že poslední 3 týdny má časté stolice. Nejedná se o průjem, přesto mi přijde, že chodí častěji než dřív (někdy 2-3x denně) Chtěla bych se zeptat, co může být příčinou? Přiznám se, celiakie mi "nahání" hrůzu jako další komplikace, proto ho stále není pozoruji, i přesto, že z testů jsou protilátky negativní (vím, že se to může změnit). A proto přemýšlím, co může být příčinou častějších stolic - umělá sladidla - typu čekankový siriup, erythritol? Moc děkuji, Linda
    věk: 40 let výška: 162 cm

    Odpověď

    Milá Lindo, céliakie se poměrně často pojí s diabetem 1. typu. To je důvod, proč se vybrané typy protilátek čas od času vyšetřují, i když pacienti jinak nemají žádné příznaky tohoto onemocnění.

    Váš syn má diabetes zjištěný příliš krátce na to, abyste se s tím on i vy vyrovnali. Přece jenom to chce několik měsíců, než si uvědomíte, že život půjde dále a že se nic tak hrozného neděje. Pokud váš syn nemá pozitivní protilátky na céliakii a nemá žádné výrazné klinické projevy, měla byste se v tomto ohledu uklidnit a být ráda. Důvodů k chození na stolici 2x či 3x denně může být mnoho a také to může být docela normální stav.

    Některá sladidla opravdu mohou vyvolávat nadýmání či průjem. Zejména se jedná o přípravky s obsahem sorbitolu či xylitolu. Já osobně nic takového nedoporučuji a za vhodnější považuji aspartam, když už tedy cítíte potřebu něco uměle sladit. Za nejlepší považuji umělá sladidla používat maximálně do nápojů, respektive používat takzvané nápoje light, a to v omezeném množství. V ostatních jídlech doporučuji buď cukr vynechat nebo přidat jenom malé množství a to pak započítat do celkového množství sacharidů v dietě. Dávat si po obědě sladké zákusky je nezdravé pro každého. Pro vašeho syna by mohlo být vhodné dát si normální menší zákusek například místo přílohy nebo se sníženou porcí přílohy. Nebo počkat, až půjdete na výlet nebo sportovat, a pak mu to dát s ohledem na glykémie k svačině.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz. Mám problém s podkožníma boulema na pažích kterých se nemůžu zbavit. Už 2 roky si do těch míst inzulin nepíchám a stále to nemizí. A tak jsem přemýšlela jestli to nejde odstranit chirurgickou či plastickou operací. Boule jsou opravdu hodně velké a vypadám s tím jako bych od rána do večera cvičila v posilovně ruce. Poradíte mi prosím? Děkuji Tereza
    věk: 23 let výška: 171 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Milá Terezo, hypertrofie tukové tkáně ("boule") v místě podávání inzulínu jsou dnes poměrně vzácné, protože u moderních vysoce čistých lidských inzulínů nebo analogů k hypertrofii dochází málokdy, většinou jen když se lidé stále píchají do stejného místa.

    Tvorba hodně podobných ložisek se ale vyskytuje i u některých lidí, kteří si inzulín vůbec nepíchají. Pak je to ale také na jiných místech, může se to ale vyskytovat i na pažích. Většinou se jedná o tzv. lipomatózu, to znamená tvorbu benigních tukových nádorových hmot. Někdy je to i součást vrozených syndromů.

    Pokud vám ty hypertrofie ani po 2 letech nezmizely, navrhuji, abyste skutečně vyhledala kožního specialistu, který vám může doporučit na plastickou chirurgii, kde by vám s tím pomohli.

     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, cca před 2 lety jsem byla u lékařky s tím, že mi tuhnou chodidla, prsty, mám v nich zvláštní tlak, při chůzi jako bych chodila po polštářkách. Poslala mě ke všem možným odborníkům kde mi všichni řekli, že jsem po jejich stránce zdravá. Problémy ovšem přetrvávají, zhoršují se, stavy tuhnutí mám i v klidu, budí mě ze spaní. Začínám z toho být zoufalá, nevím, kam se obrátit. Poradíte? Lenka
    věk: 44 let výška: 195 cm váha: 102 kg

    Odpověď

    Milá Lenko, píšete svoji žádost o radu na portál cukrovka.cz , a tak bych usuzoval, že máte diabetes. Při diabetu jsou podobné obtíže po létech trvání diabetu bohužel poměrně časté a hodně závisí na kvalitě léčby diabetu. Existují zavedené postupy, jak tuto poruchu diagnostikovat, a i když jde o problém zapeklitý, jsou způsoby, jak lze průběh zlepšit a potíže zmírnit. Vy se ale o diabetu nezmiňujete. Tak budu vycházet z toho, že diabetes nemáte. Ačkoliv i v tomto případě doporučuji diabetes spolehlivě vyloučit.

    Podobné neurologické potíže jako při diabetu mohou být vyvolány celou řadou neurologických onemocnění nebo i otravou některými látkami, což je ale velmi vzácné (např. při práci v určitých odvětvích průmyslu, kde se setkáváte s toxickými látkami). Dále může jít o následek užívání některých léků, včetně alkoholu a drog. Na rukách mohou být obtíže vyvolány o dlouhodobými vibracemi.

    Nevím, jací odborníci vás vyšetřovali, ale vy především potřebujete podrobné neurologické vyšetření. Může jít o potíže od páteře, o potíže vyvolané zúžením páteřního kanálu či nadměrným tlakem tekutiny v míše. Dále může jít o projevy polyneuropatie na podkladě vrozeném či např. autoimunitním či zánětlivém. Může jíž ale také o poruchu centrálního nervového systému.

    Jen na okraj je nápadná vaše velká výška. Ta může být zcela normální, ale takto bez dalších informací nemohu také vyloučit nadprodukci růstového hormonu, zejména pokud k tomu docházelo v dětství či mládí. Tato porucha může být provázena také polyneuropatií s podobnými obtížemi.

    Znovu tedy opakuji, že potřebujete kvalitní neurologické vyšetření, na jehož základě se budou odvíjet další potřebná vyšetření. Existují léky, které by vám s potížemi pomohly, ale ty nejsou léčivé, jen ulevují. Může na ně dojít, až se zjistí příčina poruchy.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, pracuji jako ošetřovatelka home care, jezdím do rodiny provádět hygienu a rhb seniorky po cmp. Včera mě její syn (cca 60) poprosil o ošetření jeho nohou - je to diabetik 1st na i.t., po těžké autohavárii a následné rhb pohyb na inv.vozíku, ale schopen je i kratší chůze pomocí chodítka. Nohy má ve špatném stavu, co pár týdnů mu amputují další prst, bérce s tmavými skvrnami a jizvami, chodidlo jsem bohužel neviděla (převaz si dělá sám, mě požádal o pomoc až před odchodem). Vzhledem ke stavu je pán depresivní ale farm. léčbu odmítá, dietu nedodržuje, edukace je v jeho případě neúčinná, stejně si bude dělat co chce. Že je jeho zdravotní stav odrazem jeho přístupu k vlastnímu zdraví, nechce slyšet, za všechno dle něj mohou lékaři. Prosím o radu, jak ránu ošetřovat a tipy jak jednat s takovýmito pacienty? Děkuji velice. Pěkný den. Danča

    Odpověď

    Milá Dančo, tady je každá rada drahá. Zmíněný pacient si je asi vědom situace, ale nechce si to připouštět. Také asi pečuje o svoji matku, takže k tomu nohy dost potřebuje a je zjevné, že léčba vy znamenala nejen pohybové omezení, ale také možná nepřítomnost doma.

    K lepší motivaci by měli pomáhat další členové rodiny či přátelé, které by jej přivedli k lékaři – diabetologovi se znalostmi v oblasti pediatrie. Je určitě nutné správně léčit nejen diabetes, ale také postižení končetin. Vhodný by byl také psycholog, ale ten se nejen shání obtížně, ale především bez ochoty pacienta k němu zajít a jej vyhledat, je to skoro marné.

    Pro správné ošetřování syndromu diabetické nohy se používá několik principů:

    • Odlehčení (tedy v tomto případě asi ten vozík), správná obuv, případně speciálně upravená obuv
    • Vyčištění rány a odstranění nekrotických hmot, což se provádí na chirurgii či podiatrické ambulanci, v průběžném čištění může být zaučen i pacient
    • Zlepšení prokrvení, je-li to možné. Musí být znám stav cév a případně se provádějí cévní zákroky, ať již pomocí radiologického přístupu (častěji), či by-passu
    • Léčba antibiotiky podle citlivost

    Zmíněný pacient byl ale již opakovaně asi ošetřen a jeho lékaři by mu měli vše vysvětlit. To samozřejmě chce citlivý přístup a trpělivost. Na prvním místě tedy doporučuji zjistit, kde je nejbližší kvalifikovaná podiatrická ambulance, tam jej objednat a přesvědčit pacienta, aby se tam dostavil. Seznam specializovaných podiatrických ambulancí naleznete na stránkách České diabetologické společnosti

    Když toto učiníte, ještě moje rada: Nesmí to zlomit vás. Dělejte svoji práci dobře a svědomitě, ale uvědomte si, že nemůžete spasit svět.  


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den byla jsem poslána z tehotenske cukrovky na kontrolu a na měření cukru v krvi. Každé rano nalačno si naměřím 4,6 - 4,8 max a vždy hodinu po jídle 5,0 - 5,1 nebo také 4,6 chtěla jsem se zeptat jestli teda cukrovku mám nebo ne snažím se jist i normálně ovoce a všechno a neprijde mi že bych nějak měla zvýšený cukr v krvi.
    věk: 19 let výška: 157 cm váha: 74 kg těhotenství: 31. týden

    Odpověď

    Dobrý den, těhotenská cukrovka se zjistí podle výsledku OGTT.  Tento test prokazuje, že pokud byste nedržela dietu a jedla větší množství sacharidů (cukrů), byly by hodnoty glykémie vysoké. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, 12.7 jsem byla na ogtt testu který nebyl proveden kvůli lačné hodnotě 6,21. Gynekoložka mě poslala hned do dia poradny, kde jsem byla v pátek 16.7. a bylo mi řečeno že se musí test zopakovat. Sice nechápu proč když je to zjevný že mám těhu cukrovku. Tam jdu až 23.7 Jen jsem se chtěla zeptat jestli na to nemohlo mít vliv, že jsem si dala večer před testem čtvrt kila cherry rajčat a v jedenáct hodin jsem pila ještě kyselku. Četla jsem že večer před testem by se měla pít jen voda a nebo neslazený čaj.
    věk: 21 let těhotenství: 26. týden

    Odpověď

    Dobrý den, pro potvrzení těhotenské cukrovky je potřeba 2x vyšší lačná glykémie. 8 hodin před testem byste neměla jíst, pouze pít vodu neb neslazený čaj, aby výsledky nebyly zkresleny. 

    Diagnostika | cukrovka

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v 28tt jsem byla na oGTT testu, který ani neproběhl z důvodu vysoké ranní glykémie (5,3 a 5,5). Můj gynekolog je však až do 22.7. na dovolené a sestra na testech i obvoďák mi řekli, že to není nic hrozného, že nemám jíst sladké a řešit to, až se vrátí. Tak jsem si alespoň opatřila glukometr a sama jsem si nastavila podle instrukcí na internetu nějakou dietu a měření, ale ranní hodnoty se pořád zvyšují (teď už 6,2), takže asi dělám nějakou chybu, ale nevím přesně co tyto hodnoty znamenají, nemám moc s kým se poradit a připadám si v tom celkem ztracená. Bylo by možné s Vámi konzultovat alespoň nějaké základní věci? Níže přikládám fotku svého "jídelníčku". Děkuji za odpověď
    věk: 31 let výška: 166 cm váha: 79 kg těhotenství: 29. týden

    Odpověď

    Dobrý den, všechny informace ohledně diety a sledování těhotenské cukrovky naleznete na Těhotenská cukrovka | cukrovka.  Podle Vašich záznamů máte opravdu vyšší ranní glykémie (norma je do 5,3). Doporučuji přidat druhou večeři - ideálně okolo 21 hod, kousek chleba, šunku, sýr, ořechy. Je možné, že je to i chyba přístroje. Některé volně prodejné glukometry nemusí měřit přesně. Vše proberte se svým diabetologem, objednejte se u něho hned, jak to bude možné. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Byla mi diagnostikována těhotenská cukrovka, až v 28tt kdy jsem neprošla přes gkukozový orální test. (byly mi naměřeny lačné hodnoty vždy 5,16 a 5,20) Byl mi zapůjčen glukometr s tím že mám stav sledovat a na další návštěvě posoudí MUDr. výsledky. Při pravidelném měření lačno/1h po snídani /2 h po snídani/ to samé i s obědem a večeří mi kolísají hodnoty vždy až po 2 hodinách po jídle. Příklad 1h po snídani mám naměřeno 6,0 a 2h po snídani už mám 6,4 , i když během těchto časů nic nepojídám jen se sem tam napiji kohoutkové vody. Tyto hodnoty jsou sice stále v normě, ale zajímalo by mě proč se tělo chová takto? V momentě když se po těchto 2 hodinách najím mi zase klesne hodnota k 6,0 - až 5,0.
    věk: 25 let výška: 162 cm váha: 112 kg těhotenství: 32. týden

    Odpověď

    Dobrý den, kolísání glykémie v průběhu dne je zcela fyziologické (přirozené). Glykémie je ovlivněna pohybem, stresem apod. Určitou chybovost má i glukometr. Pokud jsou všechny hodnoty v normě, tak se netrapte 🙂.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, gynekolog mi kvůli mému věku v těhotenství doporučil test na cukrovku. Je nutné ho absolvovat, když souhlasím se změnou jídelníčku jako kdybych měla tehotenskou cukrovku? Gynekologem jsem byla upozorněna, že v tomto věku jsou hodnoty kritérií tak přísné, že ma cukrovku defakto každá. Pak nevidím důvod absolvovat test. Je důležitý výsledek testu? Podotýkám, že souhlasím s tím, abych se stravovala jako s cukrovkou. Naopak, myslím že mi to respektive nám prospěje. Děkuji za Vaši odpověď a za Váš názor.
    věk: 40 let výška: 169 cm váha: 92 kg těhotenství: 18. týden

    Odpověď

    Dobrý den,

    riziko těhotenské cukrovky je cca 15%, s věkem riziko stoupá. Screening těhotenské cukrovky by měly absolvovat všechny těhotné ženy (výjimkou jsou pouze ženy, které se s cukrovkou již léčí). Jiná varianta, jak rozpoznat těhotenskou cukrovku, zatím neexistuje. Pokud byste těhotenskou cukrovku měla, měla byste si kromě diety a pohybu také kontrolovat hladiny cukru na glukometru. Podrobnější informace o těhotenské cukrovce najdete na Těhotenská cukrovka | cukrovka

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    vhodnost (nebo opak) vnitřností - málo sacharidů i tuků, ale leckdo nedoporučuje?!' Petr
    věk: 67 let výška: 180 cm váha: 88 kg

    Odpověď

    Dobrý den, Petře,

    máte pravdu, vnitřnosti obsahují nízké množství sacharidů i tuků, ale vysoký bývá obsah cholesterolu a obsah purinů (viz https://www.cukrovka.cz/cukrovka-a-dna ), proto nejsou moc doporučované. Na druhou stranu obsahují také dobře využitelné železo a vitaminy A, D plus vitaminy skupiny B, které jsou naopak z rostlinných zdrojů hůře využitelné. Pokud tedy nemáte vysoký cholesterol nebo netrpíte dnou, není potřeba se vnitřnostem zcela vyhýbat. Jen dejte pozor, aby konzumace nebyla příliš častá a ve velkém množství.

    S přáním hezkého dne,

    (odpovídá Mgr. Petra Jandová, Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Můj dotaz se týká výšky cukru v krvi a následná léčba. I když se snažím držet dietu mám pořád vysoký cukr. Mám inzulín Novorapid 16-14-14, Levemir 22-0-0-22. Když přijdu k lékaři, tak ten řeší, že mám v sobě hodně soli, i když vůbec nesolí, nejím brambůrky a jim podobné věci. Nesmím jíst žádné jídlo z obchodu, jako sýry, paštiky, salámy atd., prostě nic. Když jsem se ho zeptal co mám tedy jíst, tak mi neodpověděl. Výši cukru vůbec neřeší. Ráno mívám okolo 13 až 15 i když jim naposledy okolo 18:00. Poraďte prosím. Děkuji Petr
    věk: 56 let výška: 176 cm váha: 93 kg

    Odpověď

    Milý Petře, já vám na prvním místě doporučuji dodržovat určitou pravidelnou dietu, která nebude obsahovat příliš mnoho sacharidů ani příliš mnoho soli. Proč vám lékař doporučuje omezení soli, to nevím, ale asi se jedná o onemocnění ledvin či srdce, která mohou vést k otokům. A otoky se na prvním místě řeší omezením soli v jídle.

    Sůl je v potravinách téměř všudypřítomná, ale v některých potravinách jí je obzvláště mnoho. Jsou to zejména předem zpracované potraviny, jako uzeniny, sýry a různé přesolené „dobroty“ jako již zmíněné brambůrky. A také polévky! A minerálky!!

    Pokud byste dodržoval vhodnou dietu pro diabetika s mírným omezením kalorií, tak by se asi řešily oba vaše problémy současně. Čím víc člověk jí, tím také přijímá více soli. Když drží dietu, tak většinou množství soli v těle klesne.

    Podívejte se např. na naše stránky zde: https://www.cukrovka.cz/rozliseni-diet-dle-mnozstvi-sacharidu-ve-strave

    Uvidíte několik návrhů jídelníčku. Protože máte nyní glykémie vysoké, začněte tím prvním se 150 g sacharidů, i když asi budete mít hlad. Ale diabetes by se vám měl postupně srovnat, jen musíte být důsledný, správně počítat sacharidy, a to zcela všechny a v jakékoliv podobě (i v polévce, i ve všech nápojích, které by ale měly být bez cukru, tedy žádné pivo). Budete-li mít hlad, jezte více nesladké zeleniny (okurky, rajčata, salát…).

    Dávky inzulínu máte docela vysoké, já bych je dále nezvyšoval, případně by se dal vyzkoušet některý jiný dlouze působící inzulín. Je ale třeba si měřit glykémie. Pokud je glykémie vysoká, tak byste pochopitelně neměl jíst další sacharidy, ale měl byste nejprve počkat, až glykémie klesne.

    Člověk nemůže být bez inzulínu, ať již vlastního či toho v injekcích. Pokud ale inzulín má (a vy ho máte dost), tak omezení sacharidů prostě funguje! Nemusí to být hned, u někoho trvá srovnání i několik týdnů, ale funguje to.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat . Beru 2x denně Stadamet 500mg (ráno a večer) a chtěla bych začít s ketodietou. Mám to vyzkoušet? Simona
    věk: 35 let výška: 168 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Milá Simono, možná bude stačit, když se přečtete moje odpovědi na podobné otázky jiným tazatelům:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/ketodieta-pri-zvysenem-cukru-v-krvi

    https://www.cukrovka.cz/poradna/hladina-glukozy-5-mmol-l-po-obede-pri-ketogenni-diete

    Stejně jako jim, tak i vám opakuji, že jakákoliv dieta je většinou lepší než žádná. Podle mého názoru je nejlepší vyrovnaná dieta s přiměřeným obsahem sacharidů, bílkovin a tuků, avšak nízkokalorická. Ta jediná se dá dlouhodobě vydržet a je zdravá.

    Cílem mnoha ostatních diet dosáhnout většího úbytku hmotnosti, než by člověk očekával od pouhého snížení kalorického příjmu. Lidé si např. myslí, že když vynechají určité látky, např. sacharidy, mohou pak ostatní potraviny jíst úplně volně a přitom zhubnou.

    Pravá ketogenní dieta skutečně vede k nadměrné tvorbě ketolátek, které vedou k poruše metabolismu a většinou k nevolnosti a nechutenství. Potom se skutečně hubne a je to navzdory celkem nezdravému postupu často užitečné. Málo kdy se ale tato dieta dodržuje důsledně,  jedná se vlastně o dietu s velkým omezením sacharidů.

    Dieta s nízkým obsahem sacharidů (třeba 80 g denně), může být pro pacienta s diabetem 2. typu a s nadváhou také vhodná, celkové omezení kalorií je nutné vždy a rozhodně není vhodné jíst tučná jídla. Ani nadměrné množství bílkovin není dlouhodobě zdravé.

    Já osobně ketogenní dietu pacientům s diabetem 2. typu nedoporučuji, ale také jim ji nevymlouvám, pokud se pro ni rozhodnou.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    O kolik se da snizit hladina cukru v krvi za 2 mesice zdravym stylem zivota,stravou a pohybem, dekuji Josef
    věk: 36 let výška: 175 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Milý Josefe, na vaši velmi nepřesnou otázku nemohu dát přesnou odpověď. Mělo by vám stačit, když vás ujistím, že při skutečné úpravě diety a pravidelném dosti intenzivním cvičení se u většiny osob s diabetem výrazně zlepší metabolické ukazatele, takže dieta a cvičení opravdu mají smysl.

    Stejně tak by se mohl někdo ptát, jak moc se lepší ve skoku dalekém, když bude 2 měsíce trénovat. Pokud zatím skáče s batohem plným kamení na zádech, tak po jeho odložení se skutečně délka skoku hodně prodlouží. Jestli ale už nyní efektivně trénuje a žádný batoh s sebou netahá, tak se zlepší jen trochu.

    Zažil jsem případ, kdy starší paní celý víkend zavařovala meruňky a při tom svůj výtvor neustále ochutnávala. Potom byla přijata do nemocnice s akutními příznaky diabetu a velmi vysokou glykémií. Nasadili jsme příslušnou léčbu a několik dní jsme jí nejen nedávali žádné další meruňky, ale naopak stravu s omezením sacharidů. Projevy diabetu vymizely a glykémie klesla k normě.

    U lidí, kteří mají normální glukózovou toleranci, glykémie zpravidla nestoupá nad normální hodnoty, ani když toho snědí opravdu hodně. Zvýšená glykémie většinou již ukazuje, že kapacita vypořádat se s velkou sacharidovou zátěží je omezená.

    Tak to bude asi i s vámi. Jste si vědom, že příliš jíte a málo se pohybujete, a nyní vám zjistili zvýšenou glykémii. Věřím, že pokud splníte svoje předsevzetí, že se vaše glykémie mohou srovnat blízko k normálním hodnotám. Přesto ale, pokud znovu přiberete, budete hodně jíst a málo se pohybovat, glykémie znovu vystoupají.

    Zase jeden případ ze života: Muž vašeho věku měl glykémie na lačno kolem 7 a po jídle 12 – 14. Přiznával, že v posledních měsících se věnoval jen své sedavé práci, hodně jedl a přibral na váze. Vysvětlil jsem mu dietu a zahájil léčbu kombinovaným přípravkem. Při kontrole za 6 měsíců o několik kilogramů zhubnul, zlepšil svoji kondici a glykémie se při pokračující léčbě již blížili k normě. Přál si vysadit léky, ale to jsem mu nedoporučoval, aby mu zase glykémie nevystoupaly. Teprve po roce, to už zhubnul výrazně, mohl léčbu ukončit. Jen už nyní dobře ví, že pohyb je důležitý a zdravý a dieta také.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v 1. těhotenství mi byl diagnostikován GD, bohužel následně po ukončení kojení diabetes 2.typu a aktuálně jsem opět těhotná, od počátku hlídaná na diabetologii. Dlouhodobě samozřejmě řeším chutě, kdy bych si čas od času ráda dala něco "dobrého", takto jsem si vyzkoušela nedávno low carb palačinky z ořechové mouky s ovocem, ale narazila jsem na 100% marmelády, které nejsou přislazované, ani v nich není přidaná ovocná šťáva. Nicméně jsem četla, že tepelně upravené ovoce není při GD vhodné. Můj dotaz tedy zní, zda je možné takovouto marmeládu při GD čas od času použít? Spotřebu na jednu porci vidím odhadem tak maximálně na 30 g - 50 g výrobku. Přikládám výživové hodnoty, kdy na 100 g výrobku je využito 100 g jahod a přidán je pouze pektin, jiné složky neobsahuje. Orientační hodnoty ve 100 g výrobku: Energie: 147 kJ Sacharidy: 6 g Z toho cukry: 5 g Bílkoviny: 0,79 g Tuky: 0,37 g Vláknina: 2 g (uvádím odkaz na daný výrobek, případně před zveřejněním smažte https://www.dzemykvasnicka.cz/nedoslazovane-dzemy/100--jahodovy-bez-pridaneho-cukru-275-g/)

    Odpověď

    Dobrý den,

    složení marmelády vypadá dobře 😉. Doporučila bych si určitě po její konzumaci zkontrolovat glykémii, abyste měla jistotu, že se Vám hladina nezvýšila. Pokud bude vše v normě, občas si ji dejte, ale s rozumem 🙂

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
