Poradna

Obecné

288 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Mám prediabetes. Léky zatím neberu. Držím dietu a pravidelně cvičím. Jóga, pilates, jízda na kole. Zakoupila jsem si glukometr a zjišťuji, že se mi po 4. hodině ranní zvedá glukóza. Např. po lehké večeři v 18 hod. měřeno v 1 hod. ráno 6,8 a ve 4 hod. již 7,8! Když posnídám a změřím se za 2 až 3 hod. je glukóza 6,5 až 7. Prosím o radu, co dělám špatně. Ranní glukóza je vyšší, i když večer ještě po večeři cvičím kardio. Děkuji Radmila

    Odpověď

    Milá Radmilo, předpokládám, že diagnózu prediabetu vám stanovil lékař a že jste podstoupila měření glykémie na lačno také ve standardní laboratoři.

    Hodnoty, které uvádíte, odpovídají poruše glukózové tolerance, které se říká zvýšená, či “porušená glykémie na lačno” a lze ji označit jako ukazatel hrozícího vzniku diabetu.

    Vy ovšem nemáte nadváhu, dostatečně se pohybujete a žijete zdravě. Děláte tedy v tomto směru pro sebe dost. Ne všechno, co se týká zdraví, je plně v našich rukách. Diabetes se rozvíjí i u osob, které žijí zcela zdravě a není pravda, že za rozvoj diabetu si člověk může vždycky sám. Ostatně úplně nepravdivé to je u diabetu 1. Typu a také u některých případů geneticky podmíněného diabetu.

    Vaše porucha je ale celkem lehká, takže se myslím, že by se měla zatím jen sledovat. Měla byste se seznámit s obsahem sacharidů v potravinách a za den byste měla mít v dietě si 150 g sacharidů.  Možná by se pro vás hodil lék metformin, který právě zabraňuje té zvýšené glykémii na lačno. Není to ale zatím nutné.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda muže být hypoglykémie jen dočasná, třeba z důvodu špatného stravování, nebo stresu. Už 4 měsíce trpím na bolest zad po těžké námaze a v průběhu se mi z toho stal velký stres, jelikož jsem nevěděla, co se mnou je, zda to není něco vážnějšího, plus stres z koronaviru. Začala jsem mít problémy, které vypadají jako příznaky hypoglykémie. Některá rána se vzbudím a je mi trochu na zvracení, než se najím, přes den se mi stává, že když mezi snídaní a obědem nic nejím, mám kolem oběda stavy nervozity, třes rukou, začnu byt malátná, trošku mimo a mám pocit, že už musím rychle něco sníst, jinak mi bude ještě hůř. Jak se najím, jsem pak v pohodě. Toto se stane třeba i vícekrát za den. Odběry jsem mela všechny v pořádku. Může přes odběry, které jsou v pořádku, být něco se štítnou žlázou nebo hrozit cukrovka? Byla jsem i na sonu břicha a vyšetření žaludku a nic se nenašlo. Měla bych radši zajít na vyšetření štítné žlázy, nebo znovu vyšetrit cukr, i když krevní testy nic neukázaly? Je mi 30 let a asi před 15 lety jsem byla na kontrole ŠŽ a mela jsem mírně zvýšene hodnoty. Mela jsem jít později na kontrolu, ale žádné problémy jsem neměla, tak jsem na kontrolu nešla. Měla jsem také bušení srdce a menší úzkosti v době, co jsem prožívala stres a mám několik menších uzlinek na krku. Děkuji mockrát za odpověď. Michaela

    Odpověď

    Milá Michaelo, hypoglykémie mohou mít různé příčiny. Zdaleka nejčastěji se vyskytují u pacientů s diabetem, kteří jsou léčeni inzulínem. Tam je hlavním problémem jejich včasné zjištění, aby jim mohl pacient předcházet.

    U nediabetiků je ale situace úplně jiná. Prvním problémem je především ověřit, že se jedná o hypoglykémie. K průkazu hypoglykémie samozřejmě nepostačují obtíže pacienta, ale především je nutné přesným měřením prokázat nízké hladiny krevního cukru. Teprve potom má smysl se pouštět do vyšetřování. U vás ale jakýkoliv údaj o nízké hodnotě glykémie chybí a že se jedná o hypoglykémie je dost nepravděpodobné. Přinejmenším byste měla být vybavena osobním glukometrem a při obtížích se změřit. Nízké hodnoty by měly být zachyceny opakovaně.

    Pokud se necítíte dobře, měla byste skutečně podstoupit lékařské vyšetření, což se ale možná už stalo. Vaše pocity jsou případně slučitelné se zvýšenou funkcí štítné žlázy. K příznakům ale patře také zrychlená srdeční akce (nad 90/min) v klidu, špatná tolerance tepla, hubnutí. Orientační vyšetření funkce štítné žlázy je celkem jednoduché, tak byste jej mohla podstoupit.

    Vaše pocity může klidně vysvětlovat neklid a bolesti zad. Možná jste kvůli těm bolestem užívala i více léků na bolest, které vám také mohly působit žaludeční problémy. Neklid a užívání léků na bolest mohou dost často působit to, čemu se laicky říká “žaludeční nervozita” nebo podrážděný žaludek. Kromě toho, že byste měla najít způsob, jak se zklidnit, je vhodné pravidelné lehčí jídlo a léky proti “kyselosti” žaludku. 

    Více vám takto na dálku nemohu poradit. Uvažovat o hypoglykémiích bez jejich laboratorního ověření nemá ale smysl. Také nic ve smyslu diabetu vaše obtíže nenaznačují.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobry den, prosim Vas chcem sa spytať či ma vplyv inzulin fiasp na zniženie tk krvy doteraz som bol nastaveny na inzulin apidra a tk krvy som mal optimalny 135/75 teraz som zacal uzivať fiasp asi týžden a tk krvy mam 90/60 a toci sa mi hlava má tato zmena inzulinu na tk krvy vplyv dakujem Stefan

    Odpověď

    Milý Stefane, za svou letitou praxi jsem si zvykl na to, že v medicíně je možné všechno. Ale také na to, že obvykle se dějí věci obvyklé a že věci velmi nepravděpodobné jsou skutečně vzácné.

    Díval jsem se i do literatury a snížení tlaku po podání inzulínu Fiasp jsem nikde nenalezl. Nedává to ani logiku. Fiasp může ale rychle snižovat glykémii a to může vyvolávat pocit nízkého krevního tlaku.

    Kromě toho má v sobě každý inzulínový přípravek nějaké pomocné látky, které např. udržují jeho stabilitu v ampuli, či brání růstu bakterií v ampulce. Všechny tyto látky mohou v principu u senzibilizovaných osob vyvolat neobvyklou reakci, a to i v malé dávce. Většinou to ale vypadá jinak a zhoršuje se to s opakovaným podáváním. Navíc Fiasp obsahuje v ampuli látku, která roztahuje krevní cévy, aby se inzulín v místě vpichu rychle vstřebával. Tato látka by skutečně mohla snižovat krevní tlak, ale použitá dávka je tak malá, že to prakticky není možné, aby působila v celém těle.

    Osobně doporučuji hledat jinou příčinu poklesu tlaku, případně se znovu přesvědčit, zda se skutečně jedná o pokles krevního tlaku.

    Teprve když to ověříte a nenajdete jinou příčinu, zkuste lék Fiasp nahradit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetikem 1. typu. Vzhledem k vyšší hmotnosti (95 kg na 175 cm výšky) a zejména potřebě lepší kompenzace diabetu jsem se rozhodl pro low-carb styl stravování (ne keto). Můj denní příjem sacharidů se variabilně pohybuje mezi 50 - 150 g/den. Kompenzace se opravdu zlepšila, neboť GMI dle Freestyle Libre kleslo z 54 mmol/mol na 50 mmol/mol a denní křivka se velice vyhladila, kdy se výrazně redukovala lokální maxima i minima. Jako vedlejší efekt se redukovala moje hmotnost o cca 10 kg za půl roku. Současně (vlastně dlouhdobě) se mi v moči objevují bílkoviny. Při rozboru byly mikroalbuminy překročeny asi šestinásobně, co se týká makrobílkovin je indikace z moči na úrovni +. Možná je vhodné zmínit i průměrný denní příjem bílkovin, který odpovídá cca 1,2 g/kg hmotnosti. Na tento popud mi diabetolog předepsal přípravek Forxiga 10 mg, kdy mám denně ráno brát půlku tablety (tedy 5 mg denně). Cílem této medikace je "ulevit" ledvinám, aby se zlepšila jejich regenerace. Výsledkem toho je, že asi po týdnu již v moči nejsou makrobílkoviny (nebo takové minimum, které není dle odstínu identifikovatlené). Vedlejším efektem medikace je vyšší produkce ketolátek, které jsou zároveň vedlejším efektem i při low-carb stylu. Výsledek je ten, že dle testovacích proužků HEPTAPhan se ketolátky v moči pohybují mezi 10 - 15 mmol/l. Mé otázky tedy v závěru směřují: 1/ Jaká je bezpečná koncentrace ketolátek v krvi/moči, abych se nedostal do ketoacidózy vlivem součtu příspěvků tvorby ketolátek z obou "zdrojů"? 2/ Existují nějaké další "user friendly" metody, jak monitorovat/předcházet riziku ketoacidózy? 3/ Jsou nějaké klinické výsledky, které by potvrzovaly lepší regeneraci ledvin i diabetiků prvního typu užitím minimálního množství přípravku Forxiga? Předem velice děkuji za zodpovězení mých dotazů. Zbyněk

    Odpověď

    Milý Zbyňku, nejprve shrnu váš dotaz. Máte nadváhu a chtěl byste asi zhubnout. Diabetes máte celkem vyrovnaný a v moči máte pozitivní test na mikroalbuminurii. Přesné hodnoty však neuvádíte, jen že jsou zvýšené. Při vyšetření běžným testovacím proužkem máte rovněž pozitivní reakci na bílkovinu, udáváte hodnotu 1+, což budí podezření na již přítomné diabetické onemocnění ledvin. Držíte dietu s výrazným omezením sacharidů a poměrně velkým příjmem bílkovin. Podařilo se vám zhubnout o 10 kg. V moči si testujete papírky ketony. Pokud je váš údaj správný, jsou silně pozitivní. Uvádíte 10-15 mmol/l, což je velmi mnoho. Já se ale domnívám, že uvádíte nesprávné jednotky, takže to asi odpovídá jen mírné přítomnosti ketonů v moči. Pokud uvádíte jednotky správně, je to však nebezpečně vysoká hodnota.

    Nyní k vašim dotazům:

    1. Ketolátky by za normálních okolností neměly být v moči přítomny. U zdravých lidí se objevují při hladovění, a to jen v mírném stupni. Zpravidla papírky ukazují 1+, případně 2+. U pacientů s diabetem prvního typu se 1+ běžně zjišťují při špatně vyrovnaném diabetu, a to zejména, když si pacient podává příliš nízké dávky inzulínu (tedy nikoliv, když má vysokou glykémii proto, že snědl naráz příliš mnoho sacharidů). Ketogenní dietu z dlouhodobého pohledu nepovažuji za příliš zdravou. Může být přechodně vhodná u některých obézních pacientů s diabetem 2. typu. Je podle mého názoru zcela nevhodná pro diabetiky 1. typu. Místo toho je možné dodržovat dietu s nízkým obsahem sacharidů, což by ve vašem případě mohlo odpovídat asi 120 g denně, ale ty byste měl opravdu měl v dietě mít, a to rozložené do několika denních dávek. K tomu pochopitelně ale budete potřebovat pravidelnou léčbu inzulínem. Není vhodné výrazně snížit sacharidy a domnívat se, že potom můžete být téměř bez inzulínu. Nemůžete. Hrozila by vám skutečně brzy ketoacidóza. Prostě musíte mít vůli. Když chcete zhubnout, snižte celkový kalorický příjem a nenahrazujte to toxickou dietou. Ketolátky byste měl mít většinou v moči negativní a případně byste mohl mít občas hodnoty 1+.
    2. Nejlepší use-friendly (nezpůsobující obtíže při dodržování ani ve svých důsledcích) metoda jak při diabetu 1. typu předcházet vzniku ketoacidózy je správná nepřerušovaná léčba inzulínem. K tomu je ale potřeba určitý pravidelný příjem sacharidů, abyste neměl hypoglykémii. Dávku inzulínu je možné při nízkokalorické dietě snížit, ale jen do určité míry. To je důvod, proč je tzv. ketogenní dieta pro pacienty s diabetem 1. typu nevhodná. Za běžných okolností stačí tedy dodržovat standardní předepsanou dietu s přiměřeným obsahem sacharidů a s přiměřeným podáváním inzulínu ve více denních dávkách nebo inzulínovou pumpou. Většinou k prevenci postačuje monitorování glykémií, protože ketoacidóza je pak zpravidla provázena také hyperglykémií, a to např. když si zapomenete aplikovat inzulín. Pokud držíte přísnější redukční dietu, můžete ještě doplnit sledování ketolátek v moči pomocí testovacích proužků. Jak jsem již napsal, tolerovat lze ještě hodnoty 1+.
    3. Forxiga je lék ze skupiny tzv. gliflozinů, které blokují zpětné vstřebávání glukózy z prvotní moče zpět do krve. V důsledku toho způsobují glykosurii (vylučování glukózy močí). Glukóza se pak objevuje v moči i u osob s normální glykémií. U pacientů s diabetem se v moči objevuje tím více, čím je glykémie vyšší. Takto může z těla odejít až 70 g denně. Glifloziny jsou velmi osvědčené léky při léčbě diabetu 2. typu. Kromě toho, že snižují glykémii, nevedou k tloustnutí. Spolu s glukózou podněcují také vylučování soli a vody a mohou tím předcházet vzniku otoků u predisponovaných osob, mohou snižovat krevní tlak a mohou snižovat zatížení srdce u rizikových osob. Ukázalo se dokonce, že mohou snižovat zhoršování funkce ledvin u pacientů s diabetickým onemocněním ledvin při diabetu 2. typu.

    Glifloziny tedy odstraňují glukózu z těla jiným způsobem, než je jinak její přirozený metabolismus. To může vést ke snížené potřebě inzulínu, ať již vlastního či injekčního. Tento mechanizmus ale může ve výjimečných případech u diabetiků 1. typu vést až ke vzniku ketoacidózy, což je jev, který se jinak u tohoto typu diabetu téměř nevyskytuje. Ketoacidóza je ale naopak (v mírné formě) častá u pacientů s diabetem 1. typu. Glifloziny tedy mohou být použity u pacientů s diabetem 1. typu jen v tom případě, kdy chceme předcházet nadměrnému vzestupu glykémií u pacientů, kteří nejsou schopni a ochotni dodržovat  správně dietu a aplikují si spíše vyšší dávky inzulínu.  V kombinaci s nízkosacharidovou dietou nebo dokonce ketogenní dietou je to lék nevhodný. Zpomalení vzniku diabetického onemocnění ledvin při podávání gliflozinu bylo prokázáno zejména u pacientů s diabetem 2. typu. Při diabetu 1. typu je údajů málo. Pozitivní efekt je sice na jedné straně pravděpodobný, ale na druhé straně je vyvážen rizikem vzniku ketoacidózy. V současné době jsou známá jiná preventivní či léčebná opatření, mezi něž na prvním místě patří dlouhodobě dobře vyrovnaný diabetes, dále včasná a dobrá léčba hypertenze a případně podávání vhodných léků k její léčbě. Dále se nedoporučuje překračovat normální doporučený příjem bílkovin, tj. asi 1 g/kg hmotnosti. Samozřejmě u osob s nadváhou by tato hodnota měla být nižší.

    Co vám tedy doporučuji? Forxiga by pro vás mohla být vhodná (v dávce 5 mg denně), pokud při správně prováděné léčbě diabetu inzulínem nedosahujete cílových glykémií a máte normální nebo zvýšenou hmotnost. Mohl byste při tom dodržovat dietu s nižším obsahem sacharidů, ale nikoliv velmi nízkým. Měl byste mít vyšetřenou funkci ledvin a měl byste vědět, do jaké míry máte pozitivní nález albuminu v moči. Měl byste mít krevní tlak zcela v normě. Pokud byla u vás zjištěna přítomnost bílkoviny v moči poprvé, bylo by vhodné podrobnějším vyšetřením ověřit, zda se případně nemůže jednat ještě o jiné onemocnění ledvin souběžně s diabetem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, kvůli vleklým zdravotním problémům jsem byla předána na alergologii, kde mi byl proveden tet na laktózovou intoleranci, která se mi nepotvrdila. Před vypitím roztoku mi byla odebrána krev z prstu s hodnotou 5,46 po 30 minutách od vypití roztoku však hodnota vzrostla na 10.21. po dvou hodinách postupně opět klesla na hodnotu 4,34. Od alergologa jsem dostala žádanku na vyšetření ogtt. Jsou takovéto výkyvy hodnot při laktózovém testu běžné? Ještě pro upřesnění uvádím, že se opravdu jednalo o roztok laktózy (bílý prášek ve vodě neutrální chuti), protože alergolog si nejprve myslel že došlo k záměně roztoku za glukózu. Jsem opravdu velký stresař, ale nepředpokládám, že můj strach by mohl až takto ovlivnit výsledky, nebo ano? Na vyšetření na alergologii jsem byla bohužel již před rokem, ale vzhledem ke komplikovanému studiu dvou vysokých škol najednou jsem se nedokopala podstoupit další vyšetření. Nyní jsem již objednaná na ogtt a začala jsem také dodržovat doporučovanou dietu (nízkohistaminová, omezení lepku a mléčných výrobků), ale bojím se, jestli se mi případná glukózová porucha nemohla mojí nezodpovědností rozjet v cukrovku. Předem děkuji za Vaše vyjádření. Přeji hezký den. Růžena

    Odpověď

    Milá Růženo, myslím, že vaše hladina krevního cukru v průběhu laktózového tolerančního testu byla v normě. Alergie na laktózu je poměrně vzácná. Jedná se o imunitně zprostředkovanou poruchu, která je poměrně prudká. Asi by se kvůli tomu raději ani neprováděl test s požitím tak velkého množství laktózy. Mnohem spíše se jedná o podezření na laktózovou intoleranci. Ta je naopak poměrně častá a je způsobena chyběním či nedostatečnou produkcí enzymu laktázy. Laktáza štěpí v zažívacím ústrojí mléčný cukr (laktózu) na dvě jednoduché složky, a to galaktózu a glukózu. Z jedné molekuly laktózy vznikají vždy jedna molekula glukózy a jedna molekula galaktózy. Ty se pak vstřebávají do krve a dále metabolizují.

    Laktáza je velmi potřebná pro všechny nově narozené savce, aby štěpila laktózu v mateřském mléce. V dospělosti pak už může chybět, ale v tom případě lidé špatně tolerují mléko. Nerozštěpenou laktózu pak s chutí ve střevě tráví některé baktérie a působí tak nadýmání, průjmy a bolesti břicha. Protože tyto obtíže mohou mít také mnoho jiných příčin, provádí se někdy laktózový test. To, že vám po 30 minutách stoupla glykémie svědčí pro to, že se laktóza úspěšně rozštěpila, částečně přeměnila na glukózu a ta se dostala do krve. Hodnota po 30 minutách není nijak diagnostická. Při běžném glukózovém tolerančním testu je důležitá zejména hodnota za 2 hodiny.

    Na orální glukózový toleranční test klidně jděte. Orientačně by ale stačila i hodnota glykémie na lačno a za 1 hod. po snídani.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

144 dotazů

  • Dotaz

    Mám diabetes typu l, píchám si inzulín 4x denně 8,8,6 a noční 15. Hladiny cukru jsou vyšší, někdy v normě, ale často dochází ke hypotéku (k hypoglykémii, pozn. redakce), až na 2 mmol/l. Někdy stačí sušenka, ale někdy to není možné nahodit a musím sníst spousty cukru, potím a jsem jako hadr. Stravuji se pořád stejně, nevím proč mě ten cukr padá. Nechci se cpát sladkostmi, za prvé se spravují a za druhé je mi z toho zle, a to nejhorší je, že nevím, kdy a proč se mi to stává - nečekaně. Inzulín píchám denní Fiasko (pozn. redakce Fiasp), noční Toujeo. Díky Věra

    Odpověď

    Milá Věro, je to psina číst váš dotaz, když na něm zapracuje slovní editor a vy si to před odesláním po sobě nepřečtete. Dočítám se tak, že vám hrozí těžká hypotéka a nepomůže vám na to ani Fiasko. Schválně si to po sobě přečtěte alespoň nyní. Myslím Váš původní mail, protože redakce zcela jistě vše opravila...

    No, ale já tomu stejně rozumím.

    Zjevně vám stačí poměrně malé dávky inzulínu a stačí také málo, a máte hned hypoglykémii. Pak toho zase sníte zbytečně moc a je vám z toho všeho špatně.

    Potřeba inzulínu se někdy hodně mění v prvním období poté, co je prvně zjištěn diabetes. Po nasazení léčby se buňky produkující inzulín mohou zotavit, pracují nepravidelně a v kombinaci s inzulínem podávaným injekčně, působí někdy hypoglykémie. Dávky je potom nutné snížit, nicméně později se ty inzulín produkující buňky stejně vyčerpávají, takže je nutné dávky zase postupně zvyšovat.

    Jindy se potřeba inzulínu začne měnit, když člověk z různého důvodu začne méně jíst a hubne. To je často žádoucí jev, ale asi nikoliv ve vašem případě.

    Potřeba inzulínu také někdy klesá při pokročilém onemocnění ledvin.

    Jako opatření vám doporučuji následující:

    Dávku Toujeo jako bazálního inzulínu zvolte tak, abyste glykémie na lačno měla blízko normy, ale abyste neměla během noci či ráno hypoglykémie.

    Pro podávání velmi rychle působícího inzulínu Fiasp si vždy změřte glykémii. Inzulín si podávejte až těsně při jídle, jehož složení již vidíte na talíři. Používejte tzv. Bolusový kalkulátor, který vám podle vaší odhadnuté citlivosti, podle aktuální glykémie a podle složení jídla navrhne, kolik inzulínu si máte dát. Postup můžete najít například, když si kliknete zde. Také by vás to mohla naučit vaše diabetologická sestra.

    Měřte si glykémie. Rozhodně byste měla mít senzor glykémií. Nejlépe takový, který vás bude sám upozorňovat na hrozící hypoglykémii, a to včas. Prodiskutujte to se svým lékařem. Bylo by to pro vás ale vhodné. Zlepší vám to život i zdraví.

    Konečně: Žijte pravidelně. Když budete mít méně výkyvů v jídle i činnosti, budete moci mnohem lépe očekávat, jak se budou chovat glykémie. Obzvlášť dobře to pak funguje, když budete používat ten bolusový kalkulátor.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsou dávky v pořádku? Ráno 34 j. Poledne12 j. Večer30 j Inzulín píchám 2 roky. Cukrovku mám 20 let na tabletkách a nyní inzulín. Ludmila

    Odpověď

    Milá Ludmilo,

    Inzulín se většinou dávkuje tak, abyste:

    - měla vyrovnané glykémie blízko normy, a to na lačno i po jídle

    - neměla závažnější hypoglykémie

    - abyste zbytečně nenabírala na váze

    Záleží tedy na individuální situaci, je možná řada kombinací. U řady pacientů s diabetem 2. typu by bylo možné dávky inzulínu snižovat a nebo dokonce vysadit, kdyby.....kdyby opravdu jedli málo a dostatečně se pohybovali.

    Existují dnes léky, většinou také injekční, které pomáhají zlepšovat účinnost inzulínu a snižují chuť k jídlu, tzv. analoga glukagon-like peptidu 1. Protože máte ale potřebu inzulínu poměrně vysokou, tak by asi k vysazení inzulínu léčba s jejich pomocí nestačila. Vy se přinejmenším snažte, aby se vám dávky inzulínu díky jídlu nemusely zvyšovat, a tím aby se neprohlubovala nadváha.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    môžem zmiešať doteraz používany inzulin Apidra s inzulínom Fiasp, inzulín Apidra som užíval asi 5 rokov v inzulinovej pumpe nový inzulin Fiasp chcem vyskúšať či bude pre mna vhodný dakujem Stefan

    Odpověď

    Milý Stefane, opět se učím slovensky. Nemám sice k dispozici slovník, ale domnívám se, že slovo „zmiešať“ česky znamená „smíchat“ či „smísit“. Je-li tomu tak, potom byste neměl inzulíny Apidra a Fiasp mísit dohromady, např. v jednom zásobníku v pumpě či v injekční stříkačce. Každý inzulín je připraven trochu jinak a látky, které jsou v ampulkách obsaženy kromě inzulínu, nemusejí být spolu kompatibilní.

    Vy jste ale měl asi na mysli, zda je možné inzulín Apidra vyměnit za Fiasp a dávat si tedy do pumpy Fiasp.

    Inzulín Fiasp může být používán v inzulínové pumpě a tento způsob podání byl ověřen. Já v tom sice nevidím velký smysl, ale zkušenosti s tím nemám. Pokud máte pocit, že vám Apidra v pumpě nefunguje dostatečně, tak si spíš zkontrolujte, zda si dostatečně často měníte kanyly. Já za úplné maximum považuji 3 dny, ale doporučuji spíše 2. Potom už často vzniká v místě vpichu reakce a inzulín se nemusí vstřebávat tak, jak očekáváme.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň. Mam glyķémiu na lačno 8.6, beriem stadamed l 500 len tretí mesiac 2x1, ale raňajšia glykémia neklesá. Nadváhu nemám, ale schudla som 4 kilá, dodržiavam diétu aj pohyb. Poprosím o radu. Ďakujem. Andrea

    Odpověď

    Milá Andreo, tak snad léčba diabetu neprobíhá, aby stačilo napsat 2 či 3 čísla a já bych vám odpověděl, jak se máte léčit. Pokud vám nyní poradím, budu vycházet z předpokladu, že cukrovku už máte delší dobu a kromě toho, že jste v poslední době 4 kg zhubla, dlouhodobě nehubnete a jste, řekněme, dobře stavěná, ale bez obezity. Jedná se tedy skoro jistě o diabetes 2. typu, takže bude dost času léčbu postupně vyladit.

    V prvé řadě byste si měla upřesnit jídelníček a spočítat si, kolik sacharidů denně sníte. Já bych vám doporučoval tak 150 g. Příklad jídelníčku s takovým obsahem sacharidů byste našla i na našem webu.

    Dále by bylo vhodné zvýšit dávku Stadametu, a to zatím na 2x 850 mg. Stadamet se v této síle vyrábí.

    Při uvedené dietě a zvýšené dávce Stadametu byste si měla sledovat glykémie, a to nejen na lačno, ale také asi 1 hod. po jídle. Glykémie by pokud možno neměla stoupat nad 10 mmol/l. Situaci byste znovu zhodnotila asi za 4 týdny. Pokud by ranní glykémie byly dále nad řekněme 7 mmol/l a po jídle přesahovaly 10 mmol/l, bylo by vhodné přidat další lék. Existuje řada možností, včetně léků, které mají stejnou účinnou látku jako Stadamet a k tomu ještě něco, obojí v jedné tabletě. Takový lék by vám už ale musel předepsat diabetolog. Já bych doporučoval např. přípravky Synjardy, Xigduo nebo Vokanamet. Zase byste pak počkala několik týdnů, zda to bude dostatečně fungovat. Možností je ale více.

    Kdybyste ale nadále hubla a glykémie byly přitom zvýšené, možná byste potřebovala nasadit inzulín. To bude ale potřeba hodnotit až postupně. A nezapomeňte také, že kromě diety je také důležitý tělesný pohyb.

    Důležitým ukazatelem je také glykovaný hemoglobin. Pokud možno by jeho hodnota měla být do 53 mmol/mol. Vy vaši hodnotu neuvádíte.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prediabetes,1x Stadamet, ranní glykémie 5,2 mmol/l 2 h po jídle 5,8 mmol/l, mohu vysadit Stadamet? Děkuji Martin

    Odpověď

    Milý Martine, z vašich osobních dat zjišťuji, že je vám 70 let a máte přiměřenou tělesnou hmotnost. V současné době máte glykémie na lačno v normě, ale asi vám dříve byly zjištěny hodnoty zvýšené, a proto vám byl nasazen Stadamet (metformin).

    Rozhodnutí, zda budete pokračovat v jeho užívání, bude záležet na vás. Stadamet je lék bezpečný a je o něm prokázáno, že zpomaluje přechod od porušené glukózové tolerance k diabetu. Má i jiné příznivé účinky, jako třeba že přispívá k lepšímu spektru krevních tuků, brání nárůstu obezity a působí protizánětlivě. Má jen málo nežádoucích účinků. Užívá se zpravidla v dávkách od 2x 500 mg po 2x 1000 mg.

    Nebudete-li chtít lék užívat, není pro vás v současné době nutný. Měl byste ovšem dodržovat diabetickou dietu s omezením kalorií a sacharidů a měl byste se dostatečně pohybovat. Pokud by glykémie později stouply, mohl by být lék znovu nasazen. Pokud jste ale měl dříve hodnoty vyšší, doporučuji vám v léčbě pokračovat a to minimálně v dávce 2x 500 mg.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Je Dialine tak zázračný, nebo ne a není to podvod na cukrovkáře?

    Josef

    Odpověď

    Milý Josefe, na podobný dotaz jsme v naší poradně už odpovídali opakovaně. Podívejte se proto na naše starší odpovědi viz například dotaz:

    Potravinový doplněk Dialine

    Je na vás, zda takový potravinový doplněk budete chtít kupovat a užívat. Rozhodně není nijak osvědčený a kromě reklamy pro jeho účinnost nesvědčí žádné ověřené údaje. 

    Výrobci spoléhají na to, že pacienti si raději budou kupovat magicky účinný lék, než aby spoléhali na svoji disciplinovanost, vytrvalost a odhodlání něco pro svoje zdraví aktivně udělat.

    Pro léčbu diabetu existuje mnoho osvědčených doporučení, k dispozici je řada osvědčených léků. Někomu ale dělá dobře, když se spoléhá na nějaký kouzelný účinek než na osvědčený, někdy ale náročný postup.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je pro diabetiky vhodný doplněk stravy s obsahem glukosamin sulfatu, chondroitin sulfatu a MSM? Děkuji za odpověď

    Odpověď

    Dobrý den,

    těch přípravků je mnoho, vybíráme tři potravinové doplňky s nejkomplexnějším složením.

    https://www.drmax.cz/max-complex-6-aktiv

    https://www.benu.cz/alavis-maxima-triple-blend-extra-silny-700-g

    https://www.proenzi.cz/produkty/pro-flexibillitu/proenzi-3

    Vaše redakce

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Váš názor

    Odpověď

    Rozhodnutí o zakopupení jakéhokoliv doplňku stravy, tedy i Dialine je pouze na Vás. Vždy ale chtějte znát přesné složení takového doplňku stravy (např. kvůli alergiím), chtějte vidět schválení pro ČR (v ČR se smějí používat jen doplňky stravy, které odpovídají vyhlášce č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin, ve znění pozdějších předpisů), a chtějte znát výrobce, tj. jeho adresu a další podrobnosti (nikdy nevíte co se případně může stát). Pozorně se podívejte na krabičku a na informace, které dostáváte z internetu, důvodem je skutečnost, že informace o doplňcích stravy:

    • nesmí přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo odkazovat na tyto vlastnosti,
    • nesmí obsahovat žádné tvrzení uvádějící nebo naznačující, že vyvážená a pestrá strava obecně nemůže poskytnout dostatečné množství vitaminů nebo minerálních látek,
    • výživová a zdravotní tvrzení se mohou uvádět za podmínek stanovených nařízením (ES) č. 1924/2006

    Z informací, které jsem si přečetl na oficiálních stránkách Dialine jsem dospěl k názoru, že nemám dost informací potřebných k tomu, abych Dialine začal užívat.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Poznámka redakce:

    Doporučujeme podívat se do rubriky Léčivé rostliny a cukrovka, kde naleznete mnoho různých potravinových doplňků vhodných právě u onemocnění cukrovkou, či jako prevenci, s ověřenými popisy obsahových látek i jejich účinků.

    Přípravek DIALINE je také uveden na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv v rubrice Internetové stránky s nelegálními nabídkami neschválených přípravků.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den pane doktore/ paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak je to s dlouhodobým užíváním Diamizinu. Mám DM 2 typu na PAD, dilatační kardiomyopatii a poruchu štítné žlázy. Užívám léky Letrox, Nebilet, Tritace, Furon, VErospiron, Kapidin, Procoralan, Mertenil, Forxiga, Gluhophage 500mg 0-0-1 Diamizin užívám již pár měsíců, cítím se lépe a tak myslím, že má na mě také dobrý vliv. Pravidelně si měřím cukr a kolem 6-7 mám. Manžel také trpí DM stejně jako já, i hodnoty po měření má podobné s tím rozdílem, že někdy po ránu má hrozné výkyvy a cukr si naměří klidně i 17, druhý den ho má už třeba zase na 8-9. Jeho diabetolog mu předepsal Metformin XR 1000mg 0-0-2 a užívání již zmíněného doplňku stravu mu nedoporučil s tím, že je to pouze reklamní tahák, který stejně ani není vhodné dlouhodobě užívat, protože způsobuje kardiologické potíže. Naši diabetologové se prostě jak v dávkování léků, tak v názoru na Diamizin absolutně rozcházejí. Ráda budu vědět Váš názor. S pozdravem Kristina

    Odpověď

    Milá Kristino, ptáte se na můj názor na přípravek Diamizin. Nejsem si jist, zda se ptáte přímo mě, ale když už to tak dopadlo, že se dotaz dostal ke mně, tak vám svůj názor sdělím.

    Nejdříve se ale pořádně nadechnu, 3x se otočím dokola a mezi tím se mi to v hlavě srovná.

    Především vám doporučím velmi hezkou a vstřícnou odpověď na podobný dotaz, která se už na našich stránkách objevila. Nejdete ji zde: CUKROVKA A DOPLŇKY STRAVY

    Nyní můj názor: váš manžel může s klidem užívat Diamizin v běžném doporučeném dávkování. Dělá radost vám a cítíte se po něm lépe, může pomoci i jemu. Pokud ale má ráno někdy poměrně hodně zvýšenou glykémii, nebude na to tento lék stačit. Jako první opatření (kromě již uvedeného Metforminu XR) bych mu doporučil omezit večeře a zejména omezit příjem sacharidů k večeři klidně téměř až k jejich vynechání a samozřejmě nedávat si ani žádnou sacharidovou "druhou" večeři, což se diabetikům druhého typu stále ještě někdy doporučuje. Pokud by ani toto nestačilo, musel by pak dostat nějaký další účinný lék, možná malou dávku inzulínu na noc.

    Diamizin je ale každopádně přípravek pouze podpůrný. K léčbě diabetu rozhodně nepostačuje. Pro vás oba je důležitá dieta s omezením sacharidů a kalorií. Dále byste měli mít v pořádku krevní tlak a hladiny krevních tuků, měli byste se pravidelně každý den pohybovat, a to minimálně 30 minut.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Četl jsem, že výluh či čaj z této rostliny má vliv na snížení hladiny cukru. Na tomto webu o tom není ani zmínka, tak nevím co je pravda. Děkuji za odpověď. Alois

    Odpověď

    Milý Aloisi, bohužel vás zklamu, protože o účincích této rostliny, o jejíž existenci jsem se díky vám dozvěděl, nic nevím. V literatuře jsem zjistil, že působí pozitivně na kde co, včetně na diabetes. Tím se řadí k další asi stovce rostlin, o kterých se tvrdí podobné věci a z mého pohledu považuji za nejdůležitější, aby se člověk nemohl takovou látkou otrávit.

    Rostlinu může pěstovat, kdo chce, a zodpovědnost za případné poškození při jejím požívání pak nese jen a jen pacient. Dost podobně je to i s různými kapkami z této rostliny připravenými. Jedná se o doplňky stravy, které nemusejí být nijak testovány.

    Já tedy věřím, že se jedná o látku bezpečnou, ale stejně bych vám ji nedoporučoval.

    Proč nevěřit zdravému rozumu? Základem léčby diabetu 2. typu je prostě dieta a pohybový režim. V tom má většina lidí veliké rezervy, jenomže to dá námahu a starost.

    Kromě toho je k dispozici řada osvědčených léků, které byly náležitě testovany v laboratoři, na zvířatech a nakonec na tisícových souborech lidí.

    Věřte, že pokud nějaká rostlina má skutečně léčivé účinky, vědci si toho všímají, příslušnou látku v ní obsaženou zkoumají a když je nadějná, experimentálně ji využijí a později otestují.

    Tím nechci nikomu kazit radost ze zelené lékárny. Mělo by to pak být alespoň chutné a působit radost. Je možné, že Kalisie mezi takové sympatické rostliny patří, a já poprosím pana redaktora, aby pro vás sehnal ještě nějakou odbornější odpověď od někoho, kdo se v rostlinách vyzná lépe.


    poznámka redakce:

    Po konzultaci s PharmDr. Alicí Sychrovou, odbornicí z Ústavu přírodních léčiv z oddělení farmakognozie a fytochemie FaF VFU Brno jsme zjistili, že relevantní vědecké studie o této rostlině neexistují. Autority typu (EMA – European Medicines Agency), nebo uznávané učebnice se o ní rovněž nezmiňují. Dostupné informace jsou na hobby webech a slibují účinky v neověřených indikacích, proto její užívání vzhledem k nedostatku informací nedoporučujeme.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Píchám si inzulín Humalog 100 (až 6x40-50 jednotek a Lantus 60až 80 na noc) a stejně mám vysoký cukr, i přes 20. Jediný způsob, jak snížím cukr je hladovka. Cukr mám vysoký i když se držím a cvičím, zhruba 60 min 3x týdně. Mám těžkou d. polyneuropatii v nohách a bolí mne konečky všech prstů na rukách. K inzulínu beru ještě Jardiance (?) Mám ještě špatná kolena a jediný cvik na nohy je jízda na rotopedu. Bohužel mám nadváhu 186 cm/150 kg. Chodil jsem do fitka a dostal jsem do nohy růži (mám s tím stálý problém) a nemohu chodit (o dvou berlích max 30m). Jan

    Odpověď

    Milý Jane, uznávám, že vaše situace je svízelná. Pomoci by mohlo pořádné hladovění a jakýkoliv pohyb, jehož jste schopen. To je ale snadná rada, ale provedení těžké. Existuje i tzv. bariatrická léčba. Ta spočívá v tom, že po důkladném vyšetření a posouzení by chirurg provedl operační zákrok na vašem zažívacím ústrojí, nejspíše tzv. rukávovitou resekci (operaci žaludku). Váš žaludek by se tím zmenšil, podstatně méně byste jedl a měl menší chuť k jídlu a spolu s dalšími doprovodnými efekty by vám postačovalo mnohem méně inzulínu. Velmi pravděpodobně byste, v případě že byste dobře spolupracoval, během jednoho roku zhubl o 20 až 30 kg a později možná ještě více. Tím by se vám určitě výrazně ulevilo, snáze byste se pohyboval a celkově se cítil zdravější. Naopak, pokud ještě přiberete, stav bude horší a horší.

    Nyní vám silně doporučuji domluvit si schůzku s nutričním terapeutem, který vám předepíše a vysvětlí vhodnou dietu. Myslím tím klasického nutričního specialistu, nikoliv alternativního léčitele. Zvyšovat dávky inzulínu nejspíše nemá cenu, spíše bych se snažil je snižovat. Stejně vám ten inzulín moc nefunguje. Kromě Jardiance (vede k vylučování nadbytečného cukru močí) bych vám doporučoval metformin v dávce 2 000 mg, tedy 2x 1000, případně přípravek Synjardy, který obsahuje jak metformin tak složku Jardiance, ale v 1 tabletě. Místo Lantusu by pro vás byl možná vhodný přípravek Suliqua, který je rovněž kombinovaný a obsahuje kromě inzulínu také další lék, který pomáhá hubnutí a podporuje účinnost inzulínu.

    Měl byste si ale vyžádat konzultaci na pracovišti, které se zabývá tou bariatrickou léčbou. Asi by pro vás nepostačoval již nejjednodušší výkon, kterým je tzv. gastroplickace. Proto byste měl jít na pracoviště specializované pro komplikovanější pacienty. To by mohlo zásadně zlepšit váš život, jen to bude chtít odhodlání.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukr a mám problém se ztopořením, nefunguje, zkusil jsem prášky... ani to nepomohlo clain když jdu nato jednou a ani to pořádně není tvrdý, moc se tím trápím a rád bych se zeptal, zda jsou volně prodejné prášky na erekci pro cukráře... děkuji Jan

    Odpověď

    Milý Jane, o tomto problému je potřeba promluvit si se svým lékařem, např. diabetologem. Ten na rozdíl ode mne bude vědět, kolik vám je let, jak dlouho máte diabetes a jak jej máte vyrovnaný nebo nevyrovnaný.

    Tato porucha není vzácná a někdy ani není vyvolána nějakou nemocí, ale spíše pocity nebo osobními problémy. Čím víc si z toho člověk dělá problém, tím to bývá horší a složitější. A samozřejmě velmi záleží na partnerce, která vám může hodně pomoci. Určitě by pomohlo, kdybyste to nebrali jako tragédii, trochu se nad tím pobavili a možná i zasmáli, případně to zkusili jinak.

    Za poruchou erekce může stát porucha krevního zásobení, jako např. zúžení pánevních tepen. To se může vyskytovat při delším trvání diabetu, zvláště špatně vyrovnaném, a speciálně u kuřáků. Není ale ale zase tak časté, a tak se nejspíše jedná o poruchu inervace - tedy projev diabetické neuropatie. Ta bývá naopak poměrně častá a erekci zhoršuje. Na intimních místech může být porušena citlivost, takže nedochází tolik ke vzrušení při různých dotycích a podobně.

    Erekci mohou také zhoršovat některé léky používané na léčbu vysokého krevního tlaku. To je potřeba u všech jednotlivých léků probrat s lékařem a případně ty, u nichž to bývá častější, nahradit nějakou jinou léčbou.

    Protože toho o vás vím velmi málo, dám vám jen několik málo obecných rad.

    1. I když se to druhému lehko řekne, měl byste se snažit uklidnit a nebrat to příliš vážně. Když to prostě nevyjde, tak to nevyjde. Naopak, pokud předem budete mít strach, že se to nepovede, znervózní vás to natolik, že se to ještě zhorší.

    2. Bylo by dobré, kdyby vaše žena nepovažovala vaši erekci za projev hrdinství a kdovíjaké mužství. Mohla by vám v tom pomoci různými způsoby a mít přitom trpělivost. Ne ale s každou partnerkou je možné o tom otevřeně mluvit. Některá jen řekne, že když to nejde, tak to nejde a ať toho tedy necháte.

    3. Měli byste k tomu mít oba klid a neměli byste být vyrušováni např. dětmi, televizí, telefony a podobně. Také byste měl mít s pořádku diabetes.

    4. Od obvodního lékaře, internisty, diabetologa či sexuologa byste mohl dostat na předpis nějaký z moderních léků na podporu erekce typu Viagry. Měl byste také vědět, jak lék užívat. Obecně byste jej měl užít tak asi 45 až 60 minut před možným pohlavním stykem. Je ale těžké si být jist, že vaše družka o to bude skutečně stát. Lepší by bylo, kdybyste se na tom shodli, abyste ten lék nebral zbytečně. Léky typu Viagry většinou fungují. Nejsou ale určeny pro nejtěžší formy poruchy erekce, zejména ty, které jsou způsobené zúžením pánevních cév. Pokud "to jde alespoň trochu", dodá vám takový lék větší pocit jistoty a klidu, a to k tomu velmi potřebujete. Pokud byste vy nebo partnerka přitom řešili nějaké jiné společné problémy, tak se to zřejmě nepovede.

    5. Pokud by vám opakovaně ani vyšší dávka těchto léků nepomohla, měl byste se poradit se sexuologem nebo s urologem. Ti by vám mohli doproručit určité mechanické prostředky, které napomáhají erekci nebo pomáhají ji udržet lépe. Také byste se mohl odhodlat sám nebo i s partnerkou navštívit sexshop.  Je asi velmi těžké překonat stud, já jsem tam osobně nikdy nebyl, ale mrzí mě to. Mám jednu pacientku, která tam pracovala a občas mi o tom vyprávěla. Myslím, že hodně lidem pomohla a dobře jim poradila.

    6. Nakonec existují ještě složitější prostředky. Např. operace pánevních cév nebo injekce přímo do penisu před stykem. Tím se zabývají urologové. Zejména ty injekce velmi dobře pomáhají i v komplikovaných případech. A vůbec to není tak složité, jak by si většina lidí mohla myslet.

    Osobně bych moc nevěřil různým prostředkům, které doporučují různé reklamy, dokonce i v televizi. Zpravidla se jedná o nedostatečně vyzkoušené přípravky, které se označují jako doplňky stravy. Moc bych se s nimi nezdržoval a neplatil za ně. Léky uvedené v bodě 4 jsou ozkoušené a fungují ve většině případů.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o info případné operace, zdali je nutná a jestli a jak dlouho cca trvá hospitalizace a jak dlouho a jaké jsou případné omezení po operaci. Mám hodně rozvlákněný sklivec, přímo v opt.ose v zadní části sklivce hutnější vertikální zákal, v ck odlesky ERM.sítnice do periferie leží FOL. v normě. Moc děkuji za informaci.

    Odpověď

    Dobrý den, na Vaši otázku není jednoduchá odpověď. V dotazu chybí informace o Vašich subjektivních potížích a údaje o Vaší centrální zrakové ostrosti na blízko a na dálku, to znamená jestli je Vaše vidění sníženo. Bylo by dobré si zkontrolovat Amslerovu mřížku. Posoudit zda dochází k deformaci linií.

    V některých případech je po zhodnocení Vašich zrakových funkcí a klinického nálezu vhodné zvážit operační řešení pomocí pars plana vitrektomie. Většinou se v tomto případě nejedná o akutní operaci a je možné si vše promyslet a naplánovat.

    V dotazu nejsou informace o Vašem celkovém zdravotním stavu. Obecně lze říci, že se může jednat o jednodenní chirurgii či několikadenní hospitalizaci. Následné omezení je dáno hlavně vstupním klinickým nálezem a operačním průběhem.

    Pokud máte doporučení od Vašeho očního lékaře do některého vitreoretinálního centra v blízkosti Vašeho bydliště, bude Vám v případě indikování operačního řešení vše vysvětleno, včetně předpokládané doby eventuální hospitalizace, pooperačního průběhu a následného omezení.

    Zároveň je třeba se zmínit, že se může jednat i o oční nález, který není vhodný k operačnímu řešení.

    (odpovídá MUDr. Marie Česká Burdová, Oční klinika dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den našla jsem vás na internetu, že se zabýváte diabetiky, chtěla bych vás poprosit o pomoc, beru inzulín 2×denně a jsem začátečník, týden, co si podávám inzulín, nikdy jsem nebyla tak nateklá, teď jak beru inzulín, tak jsem strašně nateklá v obličeji, ruce i dolní končetiny, jsem z Kadaně a kadaňské nemocnici nevěřím, podle mých zkušeností i zkušenosti mého syna, prosím o pomoc, jsem narozena 9.7.1966 děkuji přeji hezký den Dana

    Odpověď

    Milá Dano, neznám bližší údaje o vašem zdravotním stavu, ale předpokládám, že doposud jste byla léčena pro diabetes tabletami. Protože se vyrovnání vašeho diabetu zhoršilo a tablety již nepostačovaly, nasadil vám váš lékař inzulín.

    Možná vám některé nebo všechny dosavadní tablety zůstaly, možná byly po nasazení inzulínu vysazeny.

    Pro vaše budoucí zdraví je úroveň vašich glykémií velmi důležitá. Vysoké glykémie postupně vedou k rozvoji komplikací diabetu, a tomu je třeba předcházet. Nasazení inzulínu u pacientů s diabetem 2. typu, u kterých ani kombinace několika druhů tablet nepostačuje k dosažení uspokojivých glykémií, je rozhodně správný postup. Určitou výjimkou může být leda u situace u obézních osob, které mají velkou rezervu v úpravě diety a životosprávy. Snížení kalorického příjmu a zejména omezení sacharidů v dietě může někdy jinak nezbytné nasazení inzulínu odvrátit.

    Inzulín je naopak zcela nezbytný pro léčbu diabetu 1. typu. To ale pravděpodobně není váš případ, protože to byste pravděpodobně měla doporučeny hned 3 nebo 4 denní dávky.

    Vznik otoků po nasazení inzulínu je skutečně vzácná komplikace v léčbě diabetu. Pacienti s nedostatečným vyrovnáním diabetu mají naopak často nedostatek tekutin v těle, což je způsobeno zvýšeným močením a ztrátou soli do moči v důsledku vysokých glykémií. Po nasazení inzulínu se tento stav postupně upravuje, takže pacienti lehce přibírají na váze současně s tím, jak se chybějící voda v těle doplňuje. Inzulín přispívá k zadržování soli v těle, ale jen do určité míry. Málokdy po něm skutečně vzniknou otoky, ale může se to stát. V převážné většině případů se jedná o jev přechodný, který se postupně sám upraví.

    Výjimečně mohou být otoky větší a ustupují hůře. To je asi váš případ. Základní opatření představuje omezení soli v dietě. Sůl je ale obsažena skoro ve všech potravinách. Je tedy dobré vynechat alespoň ty, ve kterých je soli mnoho. Jedná se zejména o minerálky, polévky, uzeniny, většina sýrů a obecně přisolovaná jídla. Pokud ani toto nepomůže, přidává se malá dávka léků, které navozují odvodnění – takzvaných diuretik (např. 20 mg furosemidu či 25 mg hydrochlorothiazidu). Dávky se samozřejmě upravují podle léčebné odezvy, ale zpravidla je efekt velmi dobrý a později je často možné tyto léky již vysadit.

    Já vám tedy navrhuji, abyste navštívila svého obvodního lékaře či internistu a požádala jej o posouzení. Inzulín bych pokud možno nevysazoval, protože předpokládám, že váš diabetolog vám jej nenasadil zbytečně.

    Jen na okraj ještě dodávám, že otoky mohou mít také zcela odlišné příčiny, než je nasazení inzulínu. Může se také jednat o projev srdečního či ledvinného onemocnění. I toto by měl váš lékař vyloučit. Pravděpodobně ale pro vás bude podávání diuretik alespoň po určitou dobu vhodné.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám diabetes 1. typu a poslední dobou mám problémy s erekcí, což mě i moji partnerku celkem závažně omezuje. Glykémie mám vyšší zhruba od 8 do 15 mmol/l a můj životní styl taky není zrovna nejlepší, občas si nějaké to pivo, nebo panáka dám. V poslední době jsem konzumaci alkoholu výrazně omezil, ale právě po alkoholu v poslední době to vždy šlo jak mělo. Jinak vše dodržuji, pravidelně si inzulin aplikuji a zdravě taky jím, na kontroly taky pravidelně chodím. Můj doktor mi na to řekl, ze to je nejspíš psychikou, ale to si já nemyslím. Problém trvá asi 3 měsíce, nikdy předtím jsem takový problém neměl a začínám z toho být opravdu nervózní. Protože jsem mladý, sportuji v dobré fyzické kondici jsem taky, nemocný bývám jednou do roka a žádné jiné komplikace nemám. A léky na podporu erekce v tak mladém věku jíst nechci. Chtěl bych Vás poprosit o radu z čeho to muže být, případně jak problém řešit. Děkuji Marek

    Odpověď

    Milý Marku, nemohu vám odpovědět přesně, protože znám jen málo okolností. Pokud ale budou vaše obtíže pokračovat, určitě navštivte sexuologa. Ten vaše problémy probere podrobně a bude vám moci poradit.

    Pokud jste, jak říkáte, mladý, a nemáte žádné další závažné onemocnění, tak ze všeho nejspíš budu souhlasit s vaším panem doktorem. Psychika hraje roli už jen proto, že se na věc příliš soustředíte a máte z ní obavy, a to samo o sobě už stačí k tomu, aby to někdy nešlo. Možná by na zkoušku nejprve stálo za to, abyste si dali s partnerkou chvilku pauzu, třeba 2 či 3 týdny, dopřávali si jiné radosti, a až se na sebe budete hodně těšit, tak to zase zkusit. Ten alkohol se v menší míře může hodit právě k tomu, že to nebudete brát tak vážně. Pokud si s partnerkou rozumíte, může to být zábava, i když se to nepovede hned podle vašich představ, a určitě bude také záležet na ní, jak si s vámi poradí. Pokud i ona se na vás bude příliš soustředit, hodnotit to jako nějaký výkon, a brát to příliš vážně, tak to může ve vás budit obavu, která vše pokazí. Jen málokdo v tomto ohledu funguje jako stromeček. S problémy se i v mladším věku setká prakticky každý, tak se to musí brát.

    Z hlediska diabetu určitě není dobře, když nemáte dobré dlouhodobé výsledky. Před sexem navíc určitě stojí za to zkontrolovat si glykémii, abyste ji určitě neměl v oblasti hypoglykémie, nebo aby to nehrozilo. Hypoglykémie vede k vyplavení adrenalinu, a ten by to určitě pokazil.

    Pokud situace ve vás vyvolává trému, tak bych se vůbec nebránil tomu vyzkoušet některý z léků podobných známé Viagře. Dodalo by vám to víc klidu, a když byste zjistil, že to zase jde dobře, tak byste se uklidnil a lék byste k tomu už nepotřeboval. Myslím, že by vám nijak neuškodil.

    Dlouho trvající diabetes, zvláště nedostatečně vyrovnaný, vede často k projevům diabetické polyneuropatie. Ta se může projevovat i v sexuální oblasti. Já si ale nemyslím, že je to váš případ. Spíš jen to vědomí může pro vás být určitým motivem, abyste se o svůj diabetes staral co nejlépe a myslel na budoucnost.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, podstoupila jsem OGTT (25tt) a vyšla mi první hodnota 5,3, ostatní hodnoty mám v normě (přesné číslo nevím, sestřička říkala, že jsou úplně v pořádku). Zatím ně nikdo nikam neodeslal. Léčím se se štítnou žlázou, takže na krev teď chodím často a vždy mám hodnotu na lačno 4, 4,1 apod., dva týdny před OGTT dokonce 3,8. Je možné, aby se během dvou týdnů zvýšila hodnota na lačno z dlouhodobé hodnoty kolem 4 na 5,3? Jím pořád zhruba stejně, nic se nezměnilo. Večer před testem, mezi 8-9h večer, jsem měla větší večeři, protože jsem nestihla svačit, tj. cca 3 chleby se sýrem - mohlo to mít nějaký vliv? Nedokážu si tu vyšší lačnou hodnotu vysvětlit, když jinak ji mám i v průběhu těhotenství výrazně pod kritickou hranicí. Děkuji.

    Odpověď

    Dobrý den, vyšší glykémie nalačno během OGTT by vždy měla být zopakována. Někdy se může z různých důvodů (i třeba chybného odběru či zpracování vzorků) stát, že dojde ke zkreslení výsledků. Určitě doporučuji provést kontrolní glykémii nalačno.

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, cca. v 22 tt mi byla diagnostikována cukrovka ranní hodnoty 6,4 během dne 7 a více píchám si tedy 18 jednotek na noc ráno 6 po obědě 4 a po večeři 6 ....zatím žádná zmena, rekla bych, ze je to jeste horsi.

    Odpověď

    Dobrý den,

    pokud lačné glykémie neklesají, musí se titrovat dávky inzulínu (tj. zvyšovat), až hodnota lačné glykémie klesne. U každé ženy je dávka inzulínu různá - v některých případech stačí pouze pár jednotek, někdy dáváme dávky inzulínu mnohem vyšší (i do 50 jednotek). Záleží na mnoha faktorech - nadváha či obezita, pohyb, dieta, ale i další příčiny. Pokud budou dávky inzulínu neustále stoupat, je vhodné do léčby přidat i tabletky metforminu. 

    S pozdravem  

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jak to vypadá s těhotenskou cukrovkou po porodu, kromě pravidelných kontrol, musí se na dietu celoživotní jako v tehu? Všude se píše, že rizika jsou velká a potom může být zjištěn diabetes 2. typu...

    Odpověď

    Dobrý den, ženy s těhotenskou cukrovkou mají vysoké riziko následného rozvoje cukrovky 2. typu (až 60%). 6-12 měsíců po porodu by měly podstoupit kontrolní oGTT (žádanku Vám vydá Váš diabetolog) a poté by měly být cca 1x ročně sledovány u svého praktického lékaře. Prevencí vzniku cukrovky 2. typu je i nadále po porodu dodržovat racionální stavu s omezením příjmu jednoduchých cukrů a pravidelně se hýbat cca 30-45 minut 3-4 x týdně.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, teď jsem ve 30tt. V pondělí na prohlídce mi Gynekoložka mi dělala krevní testy a dnes na prohlídce mi řekla že je vše v pořádku a že mě ani nebude posílat na testy na cukrovku, ale sestřička mi dala papíry, že mám jít na test těhotenské cukrovky, protože jsem měla hodnotu 3,9 na lačno...mám poslechnou sestřičku, anebo paní doktorku?

    Odpověď

    Dobrý den, 

    screening těhotenské cukrovky by měly podstoupit všechny těhotné ženy. Pouze vyšetření lačné glykémie nestačí viz https://www.cukrovka.cz/diagnostika-2. Takže poslechněte sestřičku ?.

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    V dubnu při odběru krve na lačno mi zjistili 5,9 mol, nutno podotknout, že krev cestovala 1 hodinu do laboratoře a spánek pred odběrem také nebyl ideální. Roztok glukozy mi podán nebyl, ale ani nebyl zopakován odběr či test. Gynekologem jsem byla odeslána do dia poradny, kde mi bez jakýchkoliv dalších testů byla diagnostikovana tehotenska cukrovka. Byla mi nařízena dieta, při které byl za 4 týdny úbytek váhy 5kg, mezi jídly jsem měla neustále pocit hladu, miminko současně přestalo idealně přibírat, vše skončilo hospitalizaci, kde nebyl prokázán žádný problém s průtoky pupečníku nebo placentou. Za dobu měření cukru není žádná hodnota výrazná, ani na lačno ani po jidle, zkoušela jsem i sladká jidla. Po hospitalizaci už dietu nedodržuji, jím pravidelně a vyváženě, přesto mám hodnoty cukru v krvi stále v normách. Dotaz zní, zda je v pořádku diagnostikovat dle jednoho odběru tehotenskou cukrovku. Lékařka mi sdělila, že pokud se mi dlouhý cukr dostane k hranici 40, tak mi na posledni měsíc těhotenství nasadí inzulin, což by nemuselo být v pořádku pokud diagnoza nebyla správně určená. Dlouhý cukr jsem měla při poslední kontrole ve 32tt 36 mol. Děkuji předem za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, diagnóza těhotenské cukrovky se provádí na základě 2x vyšší glykémie nalačno (5,1 mmol/l a více) příp. OGTT. Přesný popis naleznete v rubrice TĚHOTENSKÁ CUKROVKA - Diagnostika. Jedna vyšší glykémie nalačno nestačí.....

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má pouze 1/3 slinivky již asi 10 let. Dodržovali jsme dietu pankreatickou. Již od počátku měl cukrovku (užíval léky). Nyní mu cukr stoupl a p. doktorka uvažuje o inzulínu. Chci se zeptat jak spojit dietu pankreatickou s dietou diabetickou. Například jak řešit pečivo (slinivka - bílé pečivo, cukrovka - celozrnné). Dál můžete mi poradit jak se vyznat například v hodnotách rýže (např. rýže Basmati - na internetu jsou udávány jiné hodnoty než na balení rýže v obchodě). Můžete mi napsat popřípadě zaslat odkaz kde bych se v těchto údajích víc zorientovala. Je toho sice spoustu, ale s velkými rozdíly. Děkuji. Lenka

    Odpověď

    Milá Lenko, pokud má váš manžel delší dobu skutečně jen 1/3 slinivky, není skutečně neobvyklé, že mu po letech nepostačuje inzulínová sekrece. V tomto případě je inzulín skutečně nejlepší volba, a to v jedné, nebo raději ve více dávkách. Podávání inzulínu bude šetřit zbytek jeho beta buněk, takže bude lepší naděje, že mu vydrží déle. Inzulínu bude asi stačit málo, ale je nutné se tomu věnovat, sledovat glykémie a příjem sacharidů a nechat si od diabetologa, nutričního terapeuta či dietní sestry připravit návrh. Pokud je aktivní, asi by pro něho byla vhodná dieta asi s 200 g sacharidů. Pokud se hýbe málo, mohlo by stačit 180 g denně rozděleno do 3 dávek, případně do více dávek, pokud mu to bude vyhovovat, ale není to nutné.

    Dieta diabetická se s dietou pankreatickou nijak zvlášť nevylučuje. Váš manžel může jíst dál to, na co byl zvyklý, jen by snad mohl trochu omezit množství sacharidů v dietě, pokud jich měl dříve hodně. Také nejsou vhodné sladké nápoje a sladké jídlo vůbec, leda že by je jedl skutečně s mírou.

    Trochu mu závidím, že se mu tak staráte o jeho jídlo. Pacient s diabetem by ovšem principy měl znát sám a měl by vědět, jaké je složení hlavních potravin a hlavně kolik obsahují sacharidů. Nejlépe je pořídit si k tomu nějaké vhodné tabulky, např. na internetu jsou volně ke stažení kalorické tabulky (pro chytrý telefon, www.kaloricketabulky.cz), kde je přesně u jednotlivých jídel uvedeno složení. Můžete si také zakoupit placenou verzi a budete to mít bez reklam. Jinak ale dietních příruček existuje více. Tabulky ale existují také v tištěné podobě, řada informací je i na našem webu v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA.

    U rýže musíte samozřejmě rozlišovat, zda se jedná o rýži suchou bez obsahu vody nebo o rýži vařenou. Jinak ale ve složení významné rozdíly nebudou, v uvedených tabulkách najdete i konkrétní produkty, které se prodávají v našich obchodech, takže to můžete porovnat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je nutné po aplikaci nočního inzulínu dát jídlo?

    Odpověď

    Pokud nočním inzulinem myslíte bazální inzuliny (např. Toujeo, Tresiba, Lantus, Abasagar, levemir, Insulatard, Humulin N...) není nutné po podání jíst. Jejich uvolňování a tím i působení by mělo být postupné  (po delší dobu) a nahrazuje základní produkci inzulinu, která se odehrává u zdravého člověka i když nejí.
     

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, po požití ovesných vloček s vodou, skořicí a třemi jahodami mi vyskočil cukr na 16,8. V čem se stala chyba? Šlo o fermentovanou ovesnou kaši.

    Odpověď

    Milá Renato, to samozřejmě závisí na okolnostech. Pokud si podáváte inzulín a dala jste si malou dávku, nebo již před tím byly glykémie vyšší, není to nic zvláštního. Ovesné vločky jsou sice vhodný zdroj sacharidů, protože obsahují také vlákninu a sacharidy se spíše pomaleji vstřebávají než z jiných sacharidy obsahujících potravin, nicméně obsahují převážně sacharidy, které se nakonec vstřebají a přemění na krevní cukr. Je nutné s tím počítat.

    Ovesné vločky se skládají asi ze 70 % ze sacharidů. Pokud jste si dala třeba 80 g suchých vloček, je to asi 56 g sacharidů, což je hodně. Pro pokrytí takového jídla inzulínem je potřeba značná dávka. U diabetika 2. typu se musí zvýšit glykémie také dost podstatně, i když si k tomu dáte léky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Mám cca 2 roky zjištěný Diabetes 2. typu. Pracuji 12 h směny v nepřetržitém provozu - denní a noční. Nevím, jak si rozložit jídlo v den, kdy mám noční, nebo po noční. Nevím, kolik sacharidů denně mohu přijmout. Můj obvodní lékař mi neposkytl žádné informace ohledně stravování a k diabetologovi mě neposlal. Lucie

    Odpověď

    Milá Lucie, jistě by pomohlo, kdybych věděl, jak závažnou formu diabetu máte a zda užíváte nějaké léky.

    Situace by ale byla složitější jen v případě, že byste byla léčena inzulínem. Inzulín má svůj profil působení, záleží na jeho typu a dávce. Když se podá před jídlem, je potřeba jídlo přijmout. Když se podává jako dlouhodobě působící inzulín, většinou také nějaké, i když často menší jídlo je třeba, aby nevznikla hypoglykémie. To je také důvod, proč zejména pacienti s diabetem 1. typu, kteří potřebují zpravidla 4 denní injekce inzulínu, mají mít pravidelnější režim a musejí jíst pravidelně.

    Pokud byste např. měla pouze doporučenou diabetickou dietu, tak by vlastně na tom moc nezáleželo. Pravidelnost se doporučuje proto, abyste předešla extrémům, tedy např. snědení velkého množství sacharidů najednou, nebo naopak dlouhodobé vynechání jídla, což by samo o sobě nevadilo, ale mohla byste pak dostat "vlčí" hlad a "vlčí" chuť, a dietu byste zbytečně porušovala.

    Pokud tedy neberete na diabetes žádné léky, snažte se za 24 hod. sníst předepsané (malé) množství celkových sacharidů, např. 150 g, rozdělené do 2 - 3 jídel a je skoro jedno, kdy. 

    Pokud užíváte na diabetes tablety, může to být trochu již složitější. Zejména deriváty sulfonylmočoviny stimulují sekreci vašeho inzulínu a pokud byste je požila a nedala si odpovídající jídlo, mohlo by vám to vyvolat hypoglykémii. Takové léky bych tedy skutečně bral před jídlem a nikoli za každou cenu v pravidelnou denní dobu, případně bych raději doporučoval léky jiné.

    Většina ostatních léků působí spíše dlouhodobě, a tak byste je klidně mohla brát v pravidelných intervalech ráno, případně ráno a večer, bez ohledu na to, jakou máte směnu.

    Obecně je ale důležité, abyste rozuměla svojí dietě a to vám musí váš lékař, dietní sestra či dietní terapeut vysvětlit. Měla byste znát přibližné složení stravy a dodržovat doporučené množství sacharidů, které by u pacientů s diabetem 2. typu, zvláště při nadváze, být spíše nízké. O složení potravy se mnohé můžete dočíst i na našich stránkách v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA.

    Problémem nočních služeb někdy je, že člověk dodržuje běžnou denní dietu. Když má pak ale noční službu, tak to nevydrží a jí další jídlo navíc. Bylo by tedy dobré, abyste v takovém případě něco během dne ubrala a schovala si to na noční svačinu, když to bez ní nevydržíte. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jaká dieta je třeba? Marcela

    Odpověď

    Milá Marcelo, váš dotaz je opravdu strohý a mohl bych odpovědět podobným způsobem velmi stručným návodem dvěma, možná i jedním slovem, která by vystihovala podstatu věci. Asi tušíte, jaká slova by to mohla být.

    Dieta má být pochopitelně individuální a má odpovídat nejen vašemu zdravotnímu stavu stavu výživy, ale také vašim možnostem a schopnostem. Nejtěžší ze všeho je trpělivost a dietu dlouhodobě držet.

    Pokud máte nadváhu, tak zcela nejdůležitější pro vás bude snížit celkový příjem potravy. Měla byste se pokusit zhodnotit vaše stravovací návyky a pokusit se je změnit. Vynechat zejména jídlo tučné a na druhém místě jídlo sladké. Zcela určitě vynechejte jakékoliv slazené nápoje. Budete asi potřebovat probrat to podrobněji s dietní sestrou, respektive s nutričním terapeutem. I na našich stránkách najdete užitečné návody a recepty.

    Podrobněji vám nyní dietu vypisovat nemohu. Na toto téma existuje řada knih, hodně toho je na našich stránkách a samozřejmě na mnoha dalších místech na internetu.

    Vhodné bude, když si pořídíte osobní glukometr a budete si sama testovat hodnoty glykémie na lačno a po jídle. Jedná-li se u vás o první zjištění, mohla by v další léčbě dieta postačovat. Jde-li ale o problém dlouhodobý, budete asi potřebovat i nějaké léky.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
