Poradna

Obecné

  • Dotaz

    Dobrý den… chci se na něco zeptat: před 6 týdny jsem zjistila, že mám na lačno zvýšený cukr (5 dní po sobě, 6,6-7,2 mmol/l). Protože mám manžela diabetika, rozhodla jsem se okamžitě situaci řešit. Vysadila jsem veškerý přímý cukr, rapidně omezila sacharidy a přidala trochu pohybu. Zhubla jsem od té doby 5 kg. Nyní jsem si opět měřila cukr na lačno – a stále je 6,6. V dietních opatřeních samozřejmě budu pokračovat, ale jelikož na mou glykemii nemají vliv - mám ještě vydržet a efekt přijde později, nebo je vhodné již navštívit lékaře? Míša

    Odpověď

    Milá Míšo, nevím, kolik je vám let, zda máte nějaká přidružená onemocnění, či zda máte větší nadváhu. Podle naměřených hodnot máte poruchu glukózové tolerance a možná skoro diabetes. Upozorňuji ale, že osobní glukometr není určen ke stanovování diagnózy diabetu. Používá se pro sledování diabetu u určité osoby, která si na „svůj přístroj“ zvykne, naučí se ho používat a bude vědět, jak její hodnoty kolísají, zda se zlepšují či zhoršují apod. Nutně se nemusí jednat o úplně přesné hodnoty.

    To, že jste nasadila dietu a zejména omezila kalorický příjem, je velmi správné. Určitě nemůžete očekávat efekt okamžitě. Rychlou změnu bych čekal jen v případě, že by si člověk naměřil vysoké hodnoty po nějaké „hostině“ nebo zavařování marmelády, a pak by to zkusil znovu už při normálním režimu. Ono ale držet chvíli dietu bohužel nestačí, bude to nutné asi napořád. Glukózová tolerance má s věkem tendenci se spíše zhoršovat a tak vám změna režimu pomůže alespoň tomuto zhoršování předejít. Pokud byste opravdu vytrvala aspoň 3 měsíce, věřím, že by se mohly glykémie úplně upravit.

    K lékaři nyní bezprostředně nemusíte, protože léčebné opatření jste si stanovila sama a dobře. Nehrozí vám bezprostřední zdravotní nebezpečí. Nicméně z dlouhodobého pohledu by bylo správné jej navštívit. Porucha u vás může trvat již déle, aniž byla rozpoznána a mohla mít na vaše tělo negativní vliv. Bylo by vhodné provést celkové laboratorní vyšetření se stanovením nejen glykémie, ale také glykovaného hemoglobinu, hladin krevních tuků apod. Měla by být zkontrolována funkce ledvin, měla byste podstoupit vyšetření očního pozadí, orientační neurologické vyšetření a kontrolu stavu vašich dolních končetin, zejména k vyloučení diabetické polyneuropatie. Zaznamenal by se také určitý výchozí bod, vůči kterému byste si mohla stanovit určité dlouhodobé cíle, např. snížení hmotnosti a zlepšení glykovaného hemoglobinu. Dostala byste také podrobnější poučení jakou držet dietu, jak pečovat o své dolní končetiny a jak si kontrolovat krevní tlak. Možná také, pokud by pokles glykémií nepostačoval, byste dostala nějaké léky. Bylo by dobré, kdybyste si také o diabetu něco prostudovala, např. na našich webových stránkách.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má na lačno cukr 5,9 mmol/l až 6,1. Lékař jej poslal na OGTT. Po vypití roztoku a odběru po 2 hodinách má 5,6 cukr. Co to znamená? Již byl na testu OGTT několikrát a vždy má stejný průběh. Na lačno vyšší cukr. Vždy to lékař uzavře, že je vše v pořádku.

    Odpověď

    Dobrý den! Váš manžel má tedy to, čemu se říká "porucha glukózové tolerance". Není to tedy ještě diabetes, ale pokud s tím nebude váš muž něco dělat, časem diabetes pravděpodobně vznikne. Pokud bych vycházel čistě z hodnot, které udáváte, ještě bych to upřesnil: Jedná se o poruchu glykémie na lačno. To je nověji zavedený termín, ale používá se. Odpovídá to tomu, že na lačno je glykémie o trochu vyšší, než je norma, ale po jídle je hodnota v normě a rovněž v normě je i hodnota za 120 minut při orálním glukózovém tolerančním testu.

    Je to ale podobné, jako když někoho hodnotíte, zda je tlustý. Na první pohled může být patrné, že je silnější, než by měl být. Někdo by ho možná už nazval tlouštíkem, jiný ale řekne, že je prostě silnější. Podobně je to s diagnózou diabetu. Lékaři se ale musí nějak shodnout, a tak si stanovili určitá kritéria. Ta se opírají o glykémie na lačno, po jídle, při glukózovém tolerančním testu, a také o hodnotu glykovaného hemoglobinu. Jedná se ale o posuzování jednoho souvislého jevu a nikoliv o to, že když někomu glykémie z 6,9 stoupne na 7,1, tak se prostě stává diabetikem a všechno se pro něho od té chvíle mění. V případě vašeho muže jsou hodnoty na lačno do 6,1 mmol/l, takže to samo o sobě není zdaleka ještě „úřední“ diabetes. Pokud ale nechce, aby se stav nezhoršoval, měl by se více pohybovat, méně a zdravěji jíst a občas si glykémie na lačno či po jídle sám kontroloval. Jsou určité věci, které má člověk vrozené, ale s mnoha faktory se dá něco dělat nebo vznik diabetu oddálit. Ať se tedy chová tak, jako by lehkou formu diabetu už měl.

    Porušená glykémie na lačno vzniká nejčastěji tak, že vlastní produkce inzulínu nedokáže dostatečně utlumit produkci glukózy v játrech. Z jater se glukóza uvolňuje zejména za stavů na lačno a cílem je zejména zásobovat i za této situace glukózou mozek a jiné tkáně. Pokud je ale glykémie v normě, malá trvalá sekrece inzulínu brání tomu, aby se glukóza neuvolňovala příliš. Pokud jsou játra vůči tomuto působení inzulínu méně citlivá, bývá glykémie na lačno mírně zvýšená. Považuje se to za předstupeň vážnější poruchy působení a sekrece inzulínu, ale není to ještě diabetes a nemusí to ještě odpovídat ani označení „porucha glukózové tolerance“. Je to ale určitý varovný faktor, a proto se dieta a zhubnutí doporučují. Nadměrné uvolňování glukózy z jater na lačno může tlumit také lék metformin, který se používá, pokud dietní a režimová opatření nepostačují.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zakoupila jsem si vlastní glukometr a měřím si na něm opakovaně glykémie po jídle 17 mmol/l přičemž mi glykovaný hemoglobin u lékaře vyšel 37 mmol/mol. Co může být příčinou?

    Odpověď

    Dobrý den,

    vysoké hodnoty glykémie na glukometru, neodpovídající nízkému glykovanému hemoglobinu, mohou mít hned několik příčin.

    • Jednou z nich může být špatně fungující glukometr.
    • Ověřit jeho funkci je možné při odběru glykémie z žilní krve (u Vašeho diabetologa). Při odběru si současně změříte hodnotu glykémie Vaším glukometrem a oba výsledky poté porovnáte. Určitá odchylka samozřejmě může nastat, ale neměla by být více jak 10-15%
    • Ideální pro zhodnocení Vašich glykémií může být jednorázové využití kontinuální monitorace glykémií pomocí senzoru nebo Freestyle Libre, které umožní sledování glykémií po celý den a výsledné vyhodnocení nejen maximálních glykémií, ale také procenta času, které trávíte v cílovém rozmezí (kolik času během dne máte dobrou glykémii). Zároveň uvidíte zda jsou vysoké glykémie jen po jídle nebo i v průběhu dne - na základě toho může Váš diabetolog případně zvolit vhodnou terapii.
    • Další problém může být samotný glykovaný hemoglobin. Tato veličina má v diabetologii velký význam při hodnocení dlouhodobé kompenzace. Bohužel ale není neomylná. Existuje hned několik faktorů, které mohou zkreslit hodnoty glyk. hemoglobinu. Je nutné se proto zamyslet, zda u Vás nemůže být hodnota glyk. hemoglobinu “falešně” nízká.
    • některé faktory ovlivňující hladinu glyk. hemoglobinu (HbA1c):
    1. Výskyt hypoglykémií (častý výskyt hypoglykémií může snižovat hladinu HbA1c
    2. Délka přežívání erytrocytů

    - Hemoglobin je obsažen v krvinkách, které mají normálně životnost kolem 120 dní. Hemoglobin je během této doby v závislosti na glykémii (hladině cukru v krvi) postupně chemicky pozměněn na náš tzv glykovaný hemoglobin. Vždy se však změní je určitá část z celkového množství hemoglobinu, který v krvinkách máme. Existují však onemocnění, kdy krvinky žijí kratší nebo naopak delší dobu než 120 dní a proto se hladiny glyk hemoglobinu neadekvátně snižují nebo zvyšují.

    - př. onemocnění: anémie (nedostatek červených krvinek)

    - hematoonkologická onemocnění

    3. Hemoglobinopatie -  onemocnění s poruchou tvorbu hemoglobinu

    4. Chronické onemocnění ledvin - u pacientů s těžkou poruchou ledvin nebo dialyzovaných pacientů je často HbA1c “falešně” nízký...

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kde se dají zkusit a koupit?

    Odpověď

    Naší obuv lze zakoupit po předchozím změření v našich měřících centrech, jejichž síť a kontakty jsou uvedené na webové stránce www.diabota.cz. Zatím jsme jen na několika místech v Republice, postupně plánujeme otevřít další měřící centra v jednotlivých krajích.

    V případě doplňujících dotazů jsem Vám k dispozici.

    Přeji Vám hezký den.

    S pozdravem,

    Hana Benešová, SHAPER s.r.o.
    mobil: +420 727 818 120
    e-mail: hana.benesova@shaper.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 42 let, od dětství mám vitiligo a během mého prvního těhotenství ve 41 letech mi byla diagnostikována hypothyreoza a gestační diabetes, který byl kompenzován pouze dietou. Nikdo v rodině diabetes nemá. Po porodu mi byly prováděny vzhledem k přetrvávajícímu kojení jen odběry gly, GHb a C- peptidu. V úvodu byl C-peptid 340 a 2 hod. po stimulaci 900, gly s GHb vždy v normě. Diabetologem jsem byla uklidněna, že C-peptid nalačno není příliš vypovídající a po stimulaci v pořádku. 5/18 jsem si nechala odebrat protilátky ( a-IA2, a-pankreas, a-GAD), které byly negativní. Dále jsem tedy žádná dietní opatření nedodržovala a příležitostně si kontrolovala dříve zmíněnou laboratoř. Nyní 1,5 roku po porodu mám lačný C-peptid 270, gly 4,4 a GHb 40 (jsem poměrně štíhlá 165cm/47kg). Předpokládám tedy vyhasínající funkci pankreatu. Chtěla jsem se zeptat, dá-li se nějakým způsobem oddálit vznik diabetu 1. typu - mám již začít s přísnou diabetickou dietou, dle doporučení zvýšit i pohybovou aktivitu na 1 hodinu denně, abych alespoň šetřila své zbylé beta buňky, nebo tato opatření nemají příliš velký smysl a k jejich vyčerpání a destrukci zbylých dojde stejně rychle i bez těchto opatření? Také stále kojím, je vhodnější ukončit kojení, abych nemusela přijímat tolik potravy a vyčerpávat svou slinivku? Poměrně hodně jím, i přesto nejsem schopna se ujíst a trochu přibrat (štítná žláza je eufunkční, již bez terapie). Nebo je kojení přínosné pro dceru stran prevence vzniku DM ? Také by mělo snižovat glykémii, tak nevím. Případně dávat dceři alespoň vit D? Nebo začít již s aplikací bazálních dávek inzulinu, abych šetřila ten svůj? Děkuji moc za odpovědi na mé četné dotazy a přeji hezký zbytek dne. Jana

    Odpověď

    Milá Jano, myslím, že byste si měla především užívat mateřství a kromě toho zvýšit nějakým příjemným způsobem pohybovou aktivitu, protože to je v každém případě dobré.

    Všechno ostatní se opírá jen o domněnky, které nejsou ničím konkrétním podložené. Je zbytečné bát se něčeho, co skutečně sice může přijít, ale také vůbec nemusí. V životě se často stává, že nakonec přijdou věci úplně jiné, dobré i špatné a je pak škoda, když si člověk uvědomí, že se zbytečně strachoval.

    V prevenci diabetu u sebe ani u dítěte nic kromě zdravého způsobu života udělat nemůžete.

    Diabetes nemáte, protilátky máte negativní, glykovaný hemoglobin je v normě a C-peptid také. Rozmezí normálních hodnot je široké a u štíhlých zdravých osob bývá C-peptid spíše nízký, zatímco vysoké hodnoty by mohly spíše znamenat malou citlovist na inzulín a sklon diabetu 2. typu. Tak buďte ráda.

    Existují určité odborné doklady o tom, že normální kojení je určitou prevencí pro vznik diabetu u dítěte a že mateřské mléko je u velmi malých dětí lepší, než mléko kravské. To jste už ale splnila, kojit déle z tohoto důvodu není potřebné. Pusťte tedy z hlavy i toto a kojte, jak vás to baví, ale asi už to stačí.

    Momentálně není známa žádná ověřená prevence vzniku diabetu 1. typu u vás ani u dítěte. Cokoliv tedy podnikat mimo rámec normální zdravé životosprávy nemá smysl.

    Je pravda, že řada forem vitiliga má autoimunitní podklad, stejně jako snížená funkce štítné žlázy. Doporučuji tedy, abyste si čas od času změřila glykémii, např. 1x týdně, ale toto opatření určitě stačí. Jezte, co vám chutná, a kromě pohybu žádné preventivní opatření na sobě ani dítěti netestujte.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

  • Dotaz

    Dobrý den, můj manžel má diabetes 2. typu již 19 let, jelikož byl hodně pracovně vytížen, nechodil do poradny, dietu moc nedodržoval a nechával si pouze psát léky u praktické lékařky. Nyní je již krátce v důchodu a konečně navštívil diaporadnu, kde dostal glukometr, lék Forxiga 10 mg, k tomu bere lék Glucophage 1000 mg a Warfarin 5 mg (prodělaná trombóza v minulosti). Při ranním měření před snídaní mívá cukr 7 - 12 a např. dvě hodiny po obědě i 15. Dietu dodržuje. Lék Forxiga 30 tbl. má zatím nově na zkoušku, ale cukr mu nejde vůbec dolů. Začínám mít o manžela starost, co začal užívat Forxigu je stále hodně unavený a zhubl za tři týdny 4 kg (není obézní). Chtěla bych se zeptat, jestli je naděje, že se jeho stav zlepší, nebo už je to spíše na inzulin? Předem děkuji za odpověď. Dagmara

    Odpověď

    Milá Dagmaro, některé informace si budu asi muset domyslet, ale snad se alespoň přibližně trefím do případu vašeho muže. Předpokládám, že je-li nově v důchodu, může mu být okolo 65 let a diabetes tedy má tak od svých 46 let. Není, alespoň z vašeho pohledu, obézní a v poslední době spíše hubne. K metforminu (Glucophage), který asi užíval dlouhodobě, dostal nyní ještě Forxigu. Glykémie nemá nijak tragické, ale z dlouhodobého hlediska jsou vysoké. Glykovaný hemoglobin neznám, ale typoval bych, že bude někde mezi 70 a 80 mmol/mol, což by bylo hodně.  

    U většiny pacientů bych především doporučoval pečlivě zhodnotit dietu, zejména celkový příjem kalorií a také celkové množství sacharidů v dietě. Zvýšil bych dávku metforminu na 2 x 1000 mg a pokračoval bych ještě nějakou dobru v této léčbě. Krátkodobé hubnutí bych si dovedl vysvětlit také tím, že Forxiga trochu zvyšuje množství moče a může vést k mírnému úbytku moči, kromě toho, že močí se při jejím použití může ztrácet i 50 – 70 g cukru denně.

    Když ale říkáte, že váš muž dietu drží a dále hubne, tak si myslím, že u něho se postupně vyčerpává schopnost tvořit dost inzulínu. Když bych se opětovně ujistil, že nemá v dietě více než 200 g sacharidů, že nejí nadměrně kalorickou stravu a že se pravidelně věnuje pohybu, doporučil bych mu alespoň na přechodnou dobu malou dávku inzulínu, např. Lantus, Levemir nebo Tresibu v počáteční dávce asi 12 j. večer před spaním a dávku bych postupně upravoval (během týdnů) tak, aby byly ranní glykémie mezi asi 5 a 7 mmol/l. Samozřejmě k tomu bude potřebné pravidelné monitorování glykémií, zatím vždy ráno a asi 2 hodiny po snídani. Inzulínem se nic nepokazí, když se používá správně. Není to složité, není to škodlivé a není to ani nijak zvlášť nepříjemné, zvláště když se stav postupně upraví a člověku je lépe. Až by se stav srovnal, mohl by se případně inzulín zase postupně vysadit, ale to by záleželo na okolnostech. Rozhodně bych se toho nebál. Proti tomu, co nám život jinak dává do cesty, je jedna dávka inzulínu malá obtíž. Dosavadní léky bych nadále ponechal. Mimochodem, existuje lék Xigduo, který obsahuje v jedné tabletě jak metformin, tak dapagliflozin (dapagliflozin je ta Forxiga).

    Možností je samozřejmě více a nelze je tady všechny vyjmenovat. Léků pro léčbu diabetu 2. typu existuje nyní hodně. Když ale dostatečně nefungují ani při správné životosprávě, považuji inzulín za nejlepší volbu.

    No a nakonec, abych nic nezanedbal: Pokud by se glykémie upravily, ale váš muž by se stále necítil dobře a hubnul, měl by podstoupit podrobné interní vyšetření.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 2. typu, neurolog mi předepsal Gabapentin, může tento lék ovlivnit zvýšení cukru v krvi? Vladislav

    Odpověď

    Milý Vladislave, lék gapapentin obecně nemá vliv na glukózovou toleranci. Glykémie nezhoršuje ani nezvyšuje. Používá se zajména na léčbu diabetické neuropatie a jeho účinek spočívá v tom, že tlumí převody vzruchů v nervech, které vyvolávají bolesti, pálení či brnění provázející často diabetickou neuropatii. Bohužel tedy v podstatě nemoc neléčí, ale zlepšuje její snášení.

    V příbalových letácích ke všem lékům a také v informaci pro lékaře se uvádějí nyní velmi podrobně nežádoucí účinky, které mohou nastat. Údaje vycházejí z klinických studií, kdy je nutné zaznamenávat prakticky všechny i jen mírně závažné poruchy, které pacient nahlásí, nebo které lékař zjistí. Ty se potom rozdělují na časté, vzácné a velmi vzácné. Protože se lék používá hlavně u diabetiků, kteří mívají, jak známo, zvýšené glykémie, by řada pacientů jistě poctivě nahlásila její neočekávané zvýšení. Při srovnávacích studiích, kdy ale řada pacientů lék vůbec nedostávala, ale užívala místo něho tzv. placebo (tableta či kapsle bez účinné látky), tak se prokázalo, že gabapentin neovlivňuje glykémie. Z tohoto pohledu jej tedy můžete klidně užívat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám cukrovku 2.typu, při kontrole mívám cukr od 7 do 9. Léčena jsem Glucophage 1000 a Glimepirid . Také mám vysoký tlak léčený přípravkem Lozap h, mám výraznou nadváhu a astma. Své lékařky jsem se ptala na ten nový lék. Řekla mi, že nemám věřit všemu, co si kde přečtu... Tak nevím, myslela jsem si, že 3 užívané prášky nahradím jedním.... Můžete mně k tomu něco napsat a poradit mi. Děkuji za pochopení a pomoc. Jarmila .

    Odpověď

    Milá Jarmilo, paní doktorka má nejspíš pravdu. Dnes již existuje celá řada léků na diabetes 2. typu. Jsou kvalitní a dají se různě kombinovat. Kromě inzulínu však neexistují žádné, které by dosavadní fungující léky nahradily. Základem je vždy dieta a samozřejmě všichni víme, že s dietou je to obtížné. S přibývajícím věkem se méně a méně pohybujeme a k jídlu by nám ve skutečnosti stačilo velmi málo. Pak by také nebylo třeba tolika léků. To je ale jenom to kdyby....

    Nevím, který lék máte konkrétně na mysli. Pro většinu pacientů je základním lékem metformin (např. Glucophage), který se podává v dávce 2 000 mg a někdy i více. Je účinný a bezpečný. Když to nepostačuje, přidávají se k němu léky další. Jednou z možností je ten glimepirid, ale možností je mnohem více.

    Možná jste měla na mysli léky, které zvyšují vylučování cukru močí, tzv. glifloziny. Ty dobře fungují, ale kdyby se porovnávaly s metforminem, nebyly by lepší. Proto se k němu spíše přidávají. Dále se používají injekční léky, které snižují chuť k jídlu, stimulují trochu sekreci inzulínu a zlepšují jeho působení (tzv. analoga GLP-1). Také celkem dobře fungují a většinou se dávají spolu s metforminem. Možností je skutečně více a lékaři by ze všeho nejraději doporučovali snížení kalorického příjmu v jídle, protože to je nejzdravější a nejpřirozenější a pokud to někdo skutečně dokáže, působí to lépe než většina léků.

    Jsou ale také situace, kdy opravdu klesá schopnost vytvářet inzulín. A ten se dá nahradit jenom injekcema inzulínu.

    Hodnoty 7 až 9 znějí celkem dobře. Jenže to jsou asi hodnoty na lačno. Po jídle to bude asi více. Já se proto domnívám, že nejle špší by bylo trochu zhubnout, zlepšilo by se i to dýchání. Pokud se to nepodaří, můžete skutečně dostat některý z novějších (ale zdaleka nikoliv zázračných) léků. Nejspíše by se přidaly k tomu metforminu, jehož dávku bych doporučoval zvýšit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, ja sa chcem poradit beriem lieky na cukrovku Glucovance 500mg-5mg ktore uz nie su na Slovensku. Poradte mi nahradu, dali my ine, ale som na ne alergicka. Dakujem, cukor mavam od 9 az 15, datun nar. 1954. Anna

    Odpověď

    Milá Anno, Glucovance je pevná kombinace dvou léků, a sice metforminu a glibenclamidu. Jak metformin, tak glibenclamid, jsou dostupné v řadě přípravků jako jednotlivé léky, tak i jako kombinace (např. Glibomet). Pod pojmem alergie se rozumá úplná nesnášenlivost určitého léku na imunologickém podkladě. Pokud se skutečně jedná o alergii, pacient tento lék nemůže užívat ani ve formě jiného léčebného přípravku. Proto se spíš domnívám, že se nejedná o pravou alergii, ale spíš, že vám po léku nebylo dobře. To ale musíte posoudit s vaším lékařem, který by pak mohl vyzkoušet nějaký jiné přípravek.

    K dispozici je dnes velká škála různých léků na diabetes 2. typu. Mezi zcela základní však patří metformin (který je obsažen také v Glucovance) a byla by škoda jej neužívat. Pokud by se ale jednalo o alergii, pak byste skutečně tento lék brát nemohla. Metformin se kombinuje s mnoha dalšími léky.

    Vy byste ale měla vědět, že glykémie mezi 9 a 15 mmol/l jsou příliš vysoké. Především byste tedy měla držet dietu, zejména omezit celkový kalorický příjem. To je skoro důležitější, něž léky. Bude-li to možné, pokračujte v léčbě metforminem, aspoň v dávce 2x 850 mg nebo i více. Nabízí se přípravky Metfromin Teva, Siofor, Glucophage a jiné. To ale ve vašem případě asi nebude stačit. K metforminu by se hodil např. nějaký tzv. gliptin. Existují kombinované léky s gliptinem a metforminem, např. Janumet, Eucreas, Jentadueto a jiné. Pokud by toto nestačilo, měl by se k metforminu přidat injekční lék (1x denně či dokonce u některých 1x týdně) tzv. analog GLP-1, např. Victoza nebo Trulicity. Tyto léky navíc snižují chuť k dídlu, což napomáhá hubnutí. Další možností je přidat k metforminu tzv. gliflozin, např. Jardiance či Forxiga.

    Možností je hodně a myslím, že vy sama se v tom nemůžete orientovat. Držte především dietu, měřte si glykémie a požadujte na svém lékaři, aby vám pomohl dosáhnout lepších výsledků. Jsem si jist, že když uvídí z vaší strany snahu, tak vám vymyslí pro vás vhodnou kombinaci. Na druhé straně je ale hloupost, aby vám rovnou předpisoval drahé léky a vy k tomu nedodržovala dietu. Pak by to stejně nefungovalo.

    Snažte se tedy mít glykémie pod 9, pokud možno i po jídle. Měřte se často a hodnoty si zapisujte. Ukažte je svému lékaři a poproste jej o další pomoc, jak vyrovnání zlepšit. Krásné pozdravy na Slovensko.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtel bych se zeptat. Mam zjištěn diabetes 1LADA asi dva měsíce používám inzulin třikrát denně Fiasp mám předepsané dávky, které si mám píchat 4-4-6 po téhle dávce jsem neustále v hypoglykémii proto jsem si sám dávky upravil na 1-1-2 a i přesto se dostávám stále do nízkých hodnot. Zkoušel jsem to i na dva dny vynechat, drželo se to sice kolem sedmi, ale nešlo to dolů. Své diabetoložce jsem to říkal už několikrát, ale řečeno bylo, že se špatně měřím. Je mi 34 let, a proto žádám o radu. Změnit diabetologa..? Nebo je to normální..? Měřím 178 cm, vážím 80 kg, nejsem obézní, stravu beru dost vážně a snažím se dodržovat vše, jak mám. předem děkuji, Miroslav

    Odpověď

    Milý Mirku, důležité je, abyste se co nejdříve naučil starat o svůj diabetes samostatně, samozřejmě podle rad své lékařky. Musíte si pravidelně měřit glykémie, naučit se vyhodnocovat dietu, znát působení inzulínu. 

    Diabetes typu LADA je vlastně forma diabetu 1. typu. Jen vzniká pomaleji, ale nakonec většinou vede k úplné či téměř úplné ztrátě schopnosti tvořit vlastní inzulín. Ten se pak musí podávat injekčně, a to většinou ve 4 denních dávkách (3x rychle působící inzulínl, 1x dlouho působící inzulín). Je možné také používat inzulínovou pumpu.

    Vy asi máte zcela počáteční stádium a máte ještě dost inzulínu vlastního. Průměrná plná dávka inzulínu se totiž většinou pohybuje mezi 30 a 50 jednotek denně.

    Fiasp je velmi rychle působící inzulín. Když má někdo glykémie blízko normy, dává si jej zpravidla těsně před jídlem, někdy dokonce až těsně po jídle. Je možné, že vy jídlo příliš odkládáte a tak vám i při malé dávce vznikne hypoglykémie. Je ale také možné, že se vaše slinivka zotavila a že nyní vám stačí dávky zcela minimální, nebo dokonce žádné. Doporučuji tedy měřit glykémie velmi často, nebo začít používat senzor glykémií (v podkoží). Podle toho sám uvidíte, jak glykémie kolísají. Pokud vám glykémie nejdou příliš nad 7, tak byste možná klidně mohl být ještě chvíli úplně bez inzulínu, nebo by vám stačily 1 - 2 jednotky před jídly. Při takto malé potřebě inzulínu je to také možné zatím řešit jen jednou denní dávkou dlouho působícího inzulínu, např. 8 j. Inzulínu Lantus.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a doplňky stravy

  • Dotaz

    Dobrý den. Je mi 58 let a mám cukrovku II. stupně. Byl mi nasazen Metformin 500 mg. Beru 2 tablety denně. Cukr při posledním měření 7,2. Oční lékař mi předepsal Gingio 80 /1 tabletu denně/. Po 14 dnech užívaní se mi zvedl cukr na 9,2. Myslíte si, že to může mít souvislost ? Děkuji za odpověď. Petr

    Odpověď

    Milý Petře, přípravky obsahující výtažky z gingo biloba se používají jako pomocné léky u nemocí krevního oběhu, při špatném prokrvení, ke zlepšení paměti či funkce centrálního nervového systému a také u očních chorob. Jsou považovány skutečně za léky doplňkové, nehodí se k léčbě závažnějších poruch. Mají dobrou toleranci a málo nežádoucích účinků. Glukózovou toleranci nezhoršují, často jsou naopak podávány při diabetu, i když příliš velký účinek od nich očekávat nelze.

    Nemyslím si proto, že by vaše lehce zhoršená glykémie byla vyvolána tímto lékem.

    Při diabetu glykémie kolísají a závisejí na příjmu potravy, pohybu a samozřejmě na léčbě.

    Metformin je základním lékem při diabetu 2. typu. Zlepšuje citlivost tkání vůči působení inzulínu a snižuje novou tvrobu glukózy v těle ze zásobních látek v játrech. Jeho dávkování je poměrně široké, od 500 do 2000 mg, někdy i 3000 mg denně. Způsob léčby se určuje podle hodnot glykémií na lačno i po jídle a podle hodnoty glykovaného hemoglobinu. Nejlepší je, když má pacient osobní glukometr a glykémie si sám kontroluje. Pak může sám vypozorovat, zda dostatečně dodržuje léčebný režim a zda jeho léky dobře fungují. Většinou při tom zjistí, že kolísání hodnot může být dost velké a z jednoho měření se toho nedá moc vyvodit, leda že je léčba zcela špatná, když náhodná hodnota je velmi vysoká.

    Jako první opatření bych ve vašem případě volil omezení sacharidů v dietě a z dlouhodobého hlediska vůbec snížení kalorického příjmu. Také byste se měl pravidelně pohybovat, nejlépe aspoň po dobu 150 minut týdně tak, abyste přitom byl zadýchaný a nechtěl si při tom povídat. Pokud by vám hodnoty neklesaly na lačno pod 6 mmol/l, měl byste určitě zvýšit dávku metforminu a případně přidat ještě některý s řady dalších dostupných léků. Velmi by vám pomohlo monitorování glykémií, i když u osob, které nejsou léčené inzulínem, pojišťovny hradí jen omezený počet testačních proužků. Vyplatí se si sám dokupovat další a být si jist, že se léčíte dobře.

    Gingio bych ale ze zhoršení nevinil, je v tom nevinně. Pokud by mi ale testační proužky připadaly drahé, tak bych si je koupil místo přípravků z gingo biloba, za které se také musí platit, ale jejich pozitivní účinky nejsou příliš prokázané.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dcera je od října 2018 stále ve fázi prediabetu - diagnostikován diabetes I., kdy má pozitivní autoprotilátky. Snažíme se beta buňky co nejvíce šetřit a zajímalo by mne, zda by mohlo proces vývoje diabetu I. zpomalit užívání gelu Aloe Vera LR. A případně v jaké dávce dceři podávat, dcera má 13 let, váha 48 kg. Mockrát Vám děkuji za posouzení a odpověď. Lucie

    Odpověď

    Milá Lucie, diabetes mellitus 1. typu je způsoben postupným poškozením a zánikem beta buněk pankreatu, v nichž se tvoří životně důležitý hormon inzulín. Poškození beta buněk provádí tělu vlastní imunitní systém. Mechanizmus poškození beta buněk je nyní celkem dobře popsán, ale není dosud známo, jaká je toho příčina.

    Do současné doby se testovala řada postupů, jak již diagnostikovaný a pomalu se rozvíjející diabetes 1. typu zastavit, aby nedošlo k úplné destrukci beta buněk. Některé léky se ukázaly jako účinné, ale způsobovaly vedlejší nežádoucí účinky, které zatím neospravedlňovaly použití těchto léků mimo kontrolované klinické studie. Trvání účinku bylo navíc jen dočasné a po ukončení léčby za určitou dobu pokles produkce vlastního inzulínu nadále pokračoval.

    Kromě vědecky odůvodněných a dobře kontrolovaných klinických studií, pacienti sami, nebo různí léčitelé zkoušeli různé metody, jak rozvoj diabetu zastavit. Tyto postupy ale nebyly nikdy věrohodně doložené, takže jejich výsledkům nemůžeme věřit.

    Produkty aloe vera patří, alespoň z hlediska bezpečnosti, k dlouhodobě používaným léčivým prostředků. Nejedná se vesměs o skutečné léky, jejichž používání je kontrolováno a regulováno odbornými komisemi a legislativou, ale o tzv. dietní doplňky. Je na ně povolena reklama a výrobci nemusejí vědecky dokládat jejich účinnost a bezpečnost. O tom, že by produkty aloe vera skutečně nějakým způsobem pomáhaly léčit diabetes 1. typu, neexistují žádné přesvědčivé doklady a z odborného hlediska k tomu neexistují ani žádné opodstatněné předpoklady.

    Zvláště pak dítěti bych rozhodně nic podobného nepodával. Pravděpodobně by mu to nijak neuškodilo, ale zbytečně by to odvádělo pozornost od nutnosti přijmout rozvíjející se nemoc, se kterou se bude muset vyrovnat. Monitorování glykémií a technické prostředky pro aplikaci inzulínu jsou dnes na vynikající úrovni. Dítě by se s nimi mělo hned naučit dobře pracovat a mělo by vědět, že udržovat dobré glykémie je nejen nutné, ale také proveditelné.

    V současné době probíhají některé nové intervenční studie, jejichž cílem je na vědeckém základě usilovat o zpomalení ztráty beta buněk. Jsou zpravidla tzv. kontrolované, to znamená, že určitým způsobem je léčena jen část účastníků, zatímco jiní dostávají tzv. placebo, aby bylo skutečně možné poznat, zda má léčba nějaký efekt. Jinými slovy to ale znamená, že se ještě nejedná o skutečnou léčbu, ale o výzkum. Pacienti se takových studií účastní po získání podrobných informací, jak studie probíhá a jaká může přinášet rizika. Vstup do studie je zcela dobrovolný, u dětí je nutný souhlas rodičů. Účast ve studii většinou ale nemůže zatím mít pro konkrétní osobu skutečný přínos. Hlavní přínos spočívá v tom, že se pokud možno bezpečným způsobem testuje nová hypotéza a pokud se ukáže jako správná, může přinést prospěch pro další pacienty.

    Ale abych nebyl k Aloe nespravedlivý: výtažky z této rostliny používá lidstvo již po tisíce let k nejrůznějším kosmetickým, renenerativním a léčebným účelům. Působí hojivě, zklidňuje kožní záněty a uvádí se, že potencuje účinky antidiabetických léků u pacientů s diabetem 2. typu. I na našich stránkách se této rostlině z hlediska použití při diabetu věnujeme v rubrice Léčivé rostliny a cukrovka.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám Cukrovku 2. typu, neberu léky, ani inzulin, jsem jenom na dietě. Chtěla bych se zeptat, jestli mohu užívat Inca Collagen. Bojím se, aby se mi nezhoršil cholesterol nebo glykémie, mám ji dlouhodobě v pořádku, ale v poslední době se mi zhoršila kvalita vlasů, našla jsem na internetu protichůdné rady. Děkuji Ivana

    Odpověď

    Milá Ivano, to je dobře, že si při léčbě diabetu vystačíte jen s dietou. Přesto si své výsledky pravidelně kontrolujte, snažte se být štíhlá, jezte dostatek zeleniny a vitamínů, dejte si také zkontrolovat funkci štítné žlázy. Zdravá nízkokalorická dieta je důležitá nejen pro udržení dobré léčby diabetu, ale také pomáhá správnému růstu vlasů.

    Osobně si myslím, že kolagen přijímaný ve formě tablet či prášku účinkuje jen omezeně. Pokud se zdravě stravujete, nemusela byste jej potřebovat. Kolagen je přirozená bílkovina a ve střevě se štěpí trávicími enzymy a pak se vstřebává. Obsahuje hojně aminokyselin (složek bílkovin), které jsou potřebné pro správnou stavbu vaziva, které představuje velkou součást těla. Tyto aminokyseliny jsou také obsažené ve vlasech. Za normálních okolností jich však není v těle nedostatek, zejména pokud nejste vegetariánka.

    Přípravek Inca Collagen můžete v doporučených dávkách v klidu užívat. Nemělo by vám to nijak škodit, zvyšovat glykémii ani hladinu cholesterolu. Za důležitější ale považuji správnou kontrolu diabetu a pro jistotu ověřit funkci štítné žlázy. Její porucha se často pojí s diabetem 2. typu a může být spojena s poruchou růstu vlasů.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mohu při cukrovce užívat Pharmaton geriavit na posílení organizmu po prodělaném zápalu plic?

    Odpověď

    Milá Hanko, Geriavit je jistě kvalitní přípravek obsahující převážnou většinu vitamínů, které lidé potřebují, a k tomu ještě jednak některé další důležité doplňky potravy, jako je např. železo, vápník, lecitin a mnoho jiných látek. Obsahuje také podíl ženšenu, o kterém se říká, že „posiluje organismus“ a „zlepšuje imunitu“. Nemá zásadní kontraindikace, což by znamenalo, že se nemá za určitých okolností podávat. O možných příznivých účincích ženšenu si můžete přečíst také na našich stránkách v rubrice Léčivé rostliny a cukrovka, odkaz Ženšen pravý (Panax Ginseng).

    Dávky vitaminů a dalších látek jsou v přípravku Geriavit přiměřené a odpovídají zhruba denní potřebě dospělého člověka, takže pokud byste užívala 1 kapsli denně, nebude vám hrozit předávkování žádným vitamínem. Jde o přípravek s velmi dobrou reputací, takže vzbuzuje důvěru, že deklarované látky tam opravdu jsou a to v uvedeném množství. Ženšen je tam jako přídavek. Tradičně se např. v Číně používá „proti stárnutí“, a proto bylo složení Geriavitu upraveno tak, aby vyhovovalo spíše starším osobám. Geriavit je také spíše dražší, než jiné vitamínové doplňky potravy, ale zato poskytuje jistotu, že budete mít zajištěný každodenní přísun vitamínů a jiných důležitých látek.

    Osobně si myslím, že pokud je vaše strava dostatečně pestrá a obsahuje dostatek ovoce a zeleniny, vápníku a železa, tak byste žádný podobný přípravek užívat nemusela. Máte-li ale pochybnost, že tomu tak skutečně je, může být Geriavit pro vás velmi vhodným doplňkem. Podobné doporučení bych vám také dal, pokud byste např. dodržovala vegetariánskou dietu, redukční dietu nebo trpěla nějakým střevním onemocněním, které může vstřebávání některých látek zhoršovat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku typu 2 a léčím se také na štítnou žlázu, který z těchto dvou doplňků stravy je pro mě v vhodnější? Děkuji za odpověď Miki.

    Odpověď

    Milá Miki, pokud Vás zajímají bylinky v léčbě cukrovky, můžete se podívat do naší rubriky Léčivé rostilny a cukrovka. Jinak oba jmenované přípravky jsou na trhu právě z důvodů zlepšení kompenzace diabetu, jsou vhodné jak pro prediabetes tak pro pacienty s cukrovkou 2. typu. Oba přípravky rovněž obshují hlavní ingredienci, a tou jsou gymnemové kyseliny z indické liány s českým názvem Gymnéma lesní. V literatuře se také používá pojmenování Gurmar, tento název pochází z indické terminologie. Gymnéma lesní a látky v ní obsažené působí příznivě na hladinu krevního cukru, a to na více úrovních. Snižují vstřebávání cukru, metabolismus glukózy, stimulují inzulinovou sekreci. V literatuře lze nalézt zmínky o vhodnosti u pacientů s nadváhou vzhledem tomu, že potlačují chuť na sladké.

    Rozdíl mezi oběma přípravky je v tom, že Diamizin obsuje pouze 200 mg výtažku z Gymnémy a Glucea obshuje kromě 200 mg výtažku z Gymnémy navíc ještě extrakt z Morušovníku, L-arginin, zinek a chrom.

    L-arginin je aminokyselina vhodná při léčbě obezity, cukrovky a její nedostatek se může projevovat ve vyšším věku úbytkem svalové hmoty a ochabnutím svalstva. Má příznivý vliv na cévy, průtok krve tkáněmi, normalizaci kreního tlaku.

    Zinek napomáhá uvolňování inzulinu a působí i v prevenci chronických komplikací diabetu. Navím má příznivý vliv na růst vlasů, kvalitu nehtů a kůže, včetně posilňování imunity. také spolu se selenem je doporučován při nedostatečné činnosti funkce štítné žlázy. Zinek se zřejmě účastní přeměny tyroxinu T4 na více aktivní formu hlavního thyroidálního hormonu trijodthyroninu T3.

    Chom má příznivý vliv na inzulinové receptory a využití glukózy v buňkách, je častou příměsí různých přípravků pro diabetiky.

    Morušovník bílý je zase vhodný pro snižování vstřebávání glukózy, navíc obsahuje resveratrol, jehož antioxidační a antibakteriální účinky se používají jako součást volně prodejných doplňků stravy dosti často.

    poznámka:

    Obsah chromu a zinku může být na druhou stranu v případě užívání levothyroxinu (přípravky Letrox, Euthyrox) na hypofunkci stítné žlázy při nesprávném načasování podání léku i trochu problémem, protože oba tyto minerály vytvářejí s levothyroxinem málo rozpustné komplexy a snižují tak jeho vstřebávání. Na druhou stranu ovlivnění vstřebávání není příliš vysoké, chrom i zinek jej snižují přibližně o pětinu. Důležité je tedy užívat léky vždy stejně a pokud možno nejprve užít levothyroxin a s odstupem optimálně 1-2 hodin doplněk stravy Glucea nebo jiné léky. V takovém případě bude ovlivnění vstřebávání levopthyroxinu pravděpodobně zcela zanedbatelné.

    Extrakt z Gymnémy lesní může také zvýšit a prodloužit účinek některých léků na cukrovku jako jsou tzv. deriváty sulfonylurey. To by se mohlo v případě užívání takových léků jako je např. glimepirid projevit zvýšením výskytu hypoglykemických příhod. Při takové medikaci, je třeba užívání Glucei konzultovat s lékařem.

    Složení obou přípravků:

    DIAMizin Gurmar
    50 kapslí (výtažek z rostliny Gymnema sylvestre 200 mg), dodavatel: Simply You Pharmaceuticals a.s.

    Glucea
    60 tablet (extrakt z listů morušovníku 500 mg, extrakt z gurmaru 200 mg, L-arginin 200 mg, Zinek 2 mg, Chrom 20 µg), dodavatel: Dr.Max

    (vaše redakce cukrovky.cz)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a komplikace

  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz, přítel 41 let je od devíti let na inzulínu, nyní po transplantaci rohovky, krvácení do očního pozadí, vysoký tlak v očích, s tímto vším se léčí ve vojenské nemocnici v Praze, je to následek dlouholeté cukrovky. Již minimálně 10 let má problém poznat, že mu klesá cukr a není schopný toto rozpoznat, jeho záchvaty vedou k těžkým úrazům, následným zlomeninám, těžkému bezvědomí, krvácení do mozku a podobným těžkým úrazům.

    U koho máme začít řešit tento problém, na koho konkrétního se můžeme obrátit, kdo by nám pomohl ohledně transplantace slinivky. Lékař ke kterému chodí o tomto problému ví, ale žádné informace konkrétní mu na dotaz neuměl zodpovědět a ani mu neporadil na koho a kam se může obrátit. Prosíme o pomoc a děkujeme, Jana

    Odpověď

    Milá Jano, jen na okraj: 

    Jsou to ti mužští nemehla. Vždycky to za ně vyřizují matky, manželky, přítelkyně. Člověk potom ale neví, zda si to skutečně přejí, nebo zda to ta žena dělá proti jejich vůli. No, vlastně jim trochu závidím.

    Myslím, že nejlepší bude, když lékař, který vašeho přítele ošetřuje, pošle žádost nebo e-mail (heje@medicon.cz) na Kliniku diabetologie Centra diabetologie IKEM. Tam žádost bude rychle posouzena a bude-li možnost transplantace pro vašeho přítele skutečně připadat v úvahu, bude tam pozván k vyšetření. V každém případě to ale musí být jeho vůle. Předpokldávám, že vyšetření bude trvat asi týden a velmi pomohou kopie předchozích vyšetření a zákroků, které podstoupil.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dcera se léčí s diabetem 1.typu od 12 let, od začátku velmi rozkolísané hodnoty. Po roce diagnostikována celiakie, rok drží bezlepkovou dietu. Asi dva měsíce se zdálo, že se hodnoty glykémie začínaji rovnat, bohužel s nástupem menstruace (před pěti měsíci první), dochází k velmi častým hypoglykémiim. I když snížíme velmi inzulín, senzor nás několikrát denně i v noci varuje před hypo. Dcera se klepe už u hodnoty 4 a během pěti minut, než vycucá hroznový cukr se dostane na hodnoty okolo 3. Samozrejme jsme zvýšili i jednotky jídla. Byla i dvakrát v nemocnici na srovnání, nebylo zjištěno, že děláme někde chybu. Problem je, že je dcera s poklesů velmi vyčerpaná a musí třeba zůstat den doma doslat se, školu by nezvládla. Po ukončení menstruace, jde glykémie nahoru, zase tedy zvyšujeme inzulín a hodnoty vylitnou třeba nad dvacet. Už je to velmi vyčerpávající, dcera je velmi zodpovědná a je i pod naším dohledem. Na koho se máme obrátit, naše lékařka, veškeré výkyvy vysvětluje vlivem psychiky. Velmi děkuji za jakoukoliv radu. Martina

    Odpověď

    Milá Martino, vaše dcera jistě chodí do ambulance dětského diabetologa, který má s podobnými problémy u dospívajících dívek větší zkušenosti. Já mohu odpovědět jen obecně. Vše se samozřejmě točí kolem toho, jak kvalitně si vaše dcera monitoruje glykémie a jak je ona schopna reagovat včas na měnící se potřebu inzulínu, respektive citlivost vůči němu.

    Ta se u některých žen mění během menstruačního cyklu a spíše se snižuje na jeho konci (je proto potřeba více inzulínu) a s nástupem krvácení pak zase stoupá, takže může stačit inzulínu méně. Snadno se pak může stát, že si pacientka koncem cyklu spíše zvyšuje dávky, aby nebyly glykémie příliš vysoko. Když se jí podaří glykémie „zkrotit“, nastává změna, potřeba inzulínu klesá a pokud se dávky zase včas nesníží, vznikají snadno hypoglykémie.

    Vaše dcera podle všeho používá kontinuální senzor glykémií a pravděpodobně si také dodává inzulín pomocí pumpy. Ta se dá určitým způsobem naprogramovat, aby se během měsíce mohl nastavit profil „normální“, používaný nejčastěji, a další 2 profily např. „před menses“ a „po menses“. Ke konci cyklu by podle svých zkušeností mohly být použity trochu vyšší rychlosti bazálních dávek, např. o 10 – 20 % větší a od začátku krvácení zas již rychlosti normální, nebo po určitou dobu dokonce snížené, např. o 10-20 % oproti hodnotám uprostřed cyklu.

    Navrhoval bych také, aby byl senzor glykémií nastaven tak, aby před hypoglykémií varoval vaši dceru dříve, např. již při hodnotách kolem 5,5 mmol/l a zejména pak, aby reagoval na rychlý pokles glykémie včasným varováním, např. když v noci glykémie rychle klesá s 9 na 7, protože se dá čekat, že pokles bude pokračovat. Vaše dítě si potom pokles včas uvědomí a může např. sníst nějaké ovoce nebo vypít malé množství džusu, zvláště pokud by hodnoty dále klesaly.

    Dnes existuje i možnost, že senzor varuje třeba rodiče, které pak mohou i během noci dítě zkontrolovat (přenos po internetu do jejich mobilního telefonu). Asi o tom víte, ale některé pumpy lze dnes naprogramovat i tak, že pokud glykémie klesá pod určitou hodnotu, dodávka inzulínu se přechodně zastaví, dokud se pokles nezastaví nebo nedojde k mírnému vzestupu. Je to výhodné zvláště v noci.

    Pokud jsou nyní hypoglykémie tak ostré, jak uvádíte, tak bych alespoň na nějakou dobu slevil z požadavku mít hodnoty glykémií příliš blízko normálu. Cílové hodnoty by tak mohly po nějakou dobu být raději 6 – 8. Je to určitě lepší, než když jsou hodnoty vynikající, glykovaný hemoglobin téměř v normě, ale příliš často se vyskytnou hypa, která z člověkem „zatočí“ tak, jak popisujete.

    Omlouvám se svým pediatrickým kolegům a znovu doporučuji, ať to podrobněji proberete s nimi.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, 23 let se léčím s diabetem II.typu - glyk. 6.1 při záchytu onemocnění, zhubnul jsem z 85kg na 79 kg během jednoho roku a od té doby ranní glykémie mezi 5.0 a 5.9, HbA1c vždy fyziologické hodnoty - v posledním roce mezi 33 a 36, nyní váha 62 kg při výšce 174 cm, léčba po celou dobu dietou. Přesto trpím neuropatií dolních končetin - brnění a pálení plosek nohou a pocit jakoby navléknuté ponožky. Podobně mi brní bříška prstů horních končetin. Mám též noční pocení, které však není způsobeno hypoglykémií - hodnoty v cca 3 hod. mezi 4.5 - 5.5. Užívám Milgammu N a injekčně vitamín B12. Stav se jen částečně zlepšil, mírné potíže přetrvávají. Je neuropatie dolních končetin způsobena DM II.typu? Jakou jinou léčbu či vyšetření byste doporučovali? Děkuji předem za zodpovězení dotazu.

    Odpověď

    Dobrý den, tohle by byl dotaz na neurologa - pokud je dlouhodobě na dietě diabetes kompenzován, příčina neuropatie může být úplně jinde, příčin může být celá řada, od infekčních přes třeba útlak nervových kořenů atd., doporučuji pátrat po jiné příčině.

    (odpovídá as. MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D., Interní klinika UK 2.LF a FN v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, mam tehotenskou cukrovku a picham si inzulin 1x denne. Asi po 2 mesicich se mi zacaly delat v miste v pichu zarudle svedici skvrny, nekdy ztvrdle. Muze to byt v tehotenstvi nebezpecne? Pripadne prosim o radu, jakou mast nebo dezinfekci na to muzu pouzit? Dekuji, Marketa

    Odpověď

    Milá Markéto, místní reakce po vpichu inzulínu jsou při použití současných moderních přípravků poměrně vzácné. Reakce vzniká častěji při nesprávné technice vpichu, při volbě nevhodného místa či při opakovaném podávání na stejné místo. Spíše než o reakci na inzulín se častěji jedná o reakci na dezinfekční prostředek, který používáte, nebo na příměsi, které jsou obsaženy v inzulínu. Z těch je nejčastější kresol, látka, která insulin stabilizuje a zabraňuji množení bakterií v ampulce, které se tam v minimálním množství mohou dostat při opakovaném vpichu jehlou, kterou se inzulín nabírá nebo aplikuje.

    Jako první opatření navrhuji:

    Proberte s edukační sestrou místa, kam je vhodné inzulín píchat. Jsou to nejčastěji dolní část břicha, ale mimo střední čáru, paže, hýždě nebo dolní část zad těsně nad hýžděmi. Je vhodné použití kvalitní tenkou jehlu s délkou minimálně 6 mm, máte-li trochu více tuku v podkoží, tak spíš 8 nebo 9 mm.

    K desinfekci používejte pouze 70% líh, případně nepoužívejte nic, pokud vpich provádíte skrz čistou pokožku.

    Místa vpichu pravidelně střídejte.

    Pokud tato opatření nepomohou, měla byste vyzkoušet jiný přípravek inzulínu. Pokud možno od jiné firmy, případně, jedná-li se o inzulín s prodlouženým účinkem, použít inzulín, u kterého se k prodloužení účinku používá jiná chemická úprava.

    Skutečná přecitlivělost na podkožně podávaný inzulín je vzácná, ale existuje. Může to být docela problém, pokud člověk inzulín nutně potřebuje. To bych ale navrhoval řešit, teprve pokud výše uvedená opatření nepomohou.

    Myslím, že mírná kožní reakce nemůže mít na vaše dítě žádný vliv. Místně můžete zarudlá či svědivá místa po vpichu ošetřit běžnou zklidňující mastí bez kosmetických přídavků, případně by bylo možné použít mast s kortikoidy, ale skutečně jen na ty malé plochy po vpichu. Ostatně, takovou mast by vám mohl předepsat jen dermatolog.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, je mozne ze po nekolikaletem pichani inzulinu do leve paze jsou bolesti jakoby mi tam vrazeli nuz, nehybnost ruky pri pohybu vzad atd.. vsechna vysetreni mam za sebou i rhb a nic nepomaha.. najednou mi prisla myslenka, zda to muze byt od vpichu inzulinu. Mate podobne zkusenosti? A co s tim delat? Jarmila

    Odpověď

    Milá Jarmilo, inzulín se rozhodně nemá píchat stále na stejné místo. K aplikaci je vhodná dolní část břicha mimo střední část, hýždě, paže, případně stehna. Vždy je dobré se po určitou dobu píchat vždy vlevo či vpravo do určité s těchto krajin. Po 3 až 4 týdnech pak místo vyměnit za jiné a po 2 až 3 měsících se zase vrátit zpět. Většinou se místa vpichů zcela zahojí a není nic nápadného patrné.

    U některých osob může po podávání inzulínu, zvláště dávají-li se jej stále na stejné místo, dojít k tzv. atrofii (úbytku podkožní tkáně), hypertrofii (zbytnění podkožní tkáně) nebo k obojímu. Bývalo to mnohem častější, když se ještě používaly nedostatečně čištěné inzulíny. Dnes je to vzácné a dá se tomu do zančné míry předcházet.

    Nepochopil jsem, v jaké části paže bolest vzniká. U pacientů s diabetem je to však zdaleka nejčastěji v rameni a jeho okolí. Většinou to souvisí s bolestivostí kloubního pouzdra a vaziva okolo ramenního kloubu, protože je bohatě zásobené nervovými vlákny. Vyskytuje se to často po poranění a při revmatických chorobách, ale pacienti s diabetem tím trpívají dost často. Většinou pomáhá rehabilitace, ale někdy je nutná dokonce operace a uvolění celého kloubu v celkovém znecitlivění. Trvá to dlouho, ale často to více méně samo ustoupí po jednom roce či ještě později. Pomáhají různé léky a obstřiky, ty ale často mívají nežádoucí efekty, zvláště obstřiky s kortikoidy, protože po nich se zhoršuje diabetes.

    Příčinou ale není samotné podávání inzulínu, ale dlouho trvající diabetes. Ten vede k postižení vaziva v okolí kloubu a k poškození nervů. I u diabetiků může celý proces vyvolat nějaký úraz. 

    Pokud byste si inzulín píchala opravdu nevhodně do blízkosti většího nervu, připadalo by skutečně nějaké poškození z tohoto důvodu. Je to ale málo pravděpodobné.

    Kromě toho, velmi častou komplikací diabetu je neuropatie. Ta se sice zpravidla projevuje zcela jinak, ale v úvahu připadá i postižení jednoho určitého nervu.

    Doporučoval bych vám pro jistotu změnit místo podávání inzulínu a pravidelně rehabilitovat, ale bez přepínání do bolesti. Masáže, koupele, prohřívání. Magnetům moc nevěřím, snad se na mě nikdo kvůli tomu nebude zlobit. Snažte se vyhnout obstřikům s kortikoidy a léky proti bolesti berte s mírou a nikoliv dlouhodobě.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a těhotenství

  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to, zda si "to" mohu nechat nebo "to" mám dát pryč. Jsem diabetička s roztroušenou sklerózou a mé těhotenství je neplánované. Glykémie mám od 3,5-13 mmol/l ( rozházené ). NEUROLOŽKA je pro variantu pokračování, ale DIABETOLOŽKA mi řekla, že se přiklání spíše k variantě ukončení, ale mám se rozhodnout sama. Můj cit mi říká, abych pokračovala, ale rozum opak. Prosím, jaký je Váš názor? Tereza

    Odpověď

    Milá Terezo, je asi zbytečné říkat, že rozhodnutí je každopádně na vás. Jako lékař vám mohu skutečně sdělit jen svůj lékařský pohled na věc. Neměl bych vám říkat svůj lidský názor, ten je velmi subjektivní. Pro odborný názor bych však potřeboval mnohem více informací.

    Samozřejmě je ideálním, když lékař neshledává žádné známé zdravotní riziko, ale i v takovém případě je rozhodnutí o rodičovství závažné, protože život pro nás rád chystá příjemná i nepříjemná překvapení, a my je musíme snášet. Čím více si toho na sebe bereme, tím nám hrozí větší riziko, ale tím je také náš život bohatější.

    Pokud byste měla diabetes výborně kompenzovaný a byla jinak zdravá, doporučil bych vám jen, ať ve výborné kontrole pokračujete celou dobu těhotenství, nastavíte velmi přísný režim s měřením glykémií 9x denně, nebo raději s použitím senzoru, a udržujete glykémii velmi přísně mezi 4 a 6 mmol/l. 

    Když byste měla nějakou pokročilejší komplikaci diabetu, především diabetickou nefropatii (nejspíše bílkovinu v moči, pokud možno nikoliv sníženou funkci ledvin), nebo pokročilejší formu retinopatie, upozornil bych vás zejména, že obojí se může během těhotenství zhrošit. Pro dítě to však zvláštní riziko nepředstavuje. Asi by se lépe hodilo, kdyby váš diabetes neměl zatím dlouhé trvání a abyste byla "mladší maminka", kterou jste.

    Konečně, máte roztroušenou sklerózu. Ta jednak většinou pokračuje, jednak vyžaduje někdy léčiva, které během těhotenství nemusí být vhodná. Rozhodně se o tom poraďte s vaši neuroložkou, ale vy říkáte, že nic zvláštního nenamítá, tak by to snad nemusel být velký problém.

    Další vaše otázka asi bude, zda vadí, že vaše dosavadní kompenzace diabetu nebyla vynikající a možná ani dobrá, a zda to tedy je důvod k potratu. Dnes se doporučuje, aby diabetičky raději přicházely do jiného stavu plánovaně a před tím aby dosáhly vynikající kontroly, tedy glykovaného hemoglobinu do 47 mmol/mol, nebo aspoň pod 53. Tak to asi není váš případ, ale také to asi není úplně špatné. Odpověď zní: podle velkých statistik mají plody diabetiček se špatně kompenzovaným diabetem o něco větší výskyt vrozených vad. Na druhé straně se takovým maminkám narodilo mnoho zdravých dětí. Pokud tedy není vaše kompenzace diabetu opravdu špatná (glykovaný hemoglobin nad 76 mmol/mol), musíte toto riziko uvážit, ale k potratu vás to nenutí. Rozhodně alespoň nyní začněte ihned důslendě kompenzaci diabetu řešit. Pokud se rozhodnete pro miminko, rozhodně neodmítejte žádná preventivní vyšetření plodové vody a podobně. Leccos se dá dnes poznat ještě včas.

    No, a určitě zvažte celkovou situaci. Je možné, že vaše roztroušená skleróza bude pokračovat, je možné, že budete mít později určité zdravotní potíže. Informujte o tom v plném rozsahu vašeho partnera. I on se musí rozhodnout a musí si být vědom, že ho čekají nové a dlouhodobé povinnosti. Určitě hraje také roli,  zda je váš vztah v pořádku a můžete očekávat podporu.

    Během své práce jsem často upozorňoval nastávající maminky s diabetem a často i s jinými komplikacemi na možná rizika. Někdy jsem byl dost rozhodný a navrhoval jsem vzhledem k celkové situaci ukončení. Tím se lékař kryje a nikdo mu jeho doporučení nemůže vyčítat. Když jsem je ale potom potkával s krásnými dětmi a šťastné, bylo mi jasné, že kdo nic nezkusí, může také o mnoho přijít. S dětmi se nemá moc experimentovat, ale nakonec, život je jeden velký experiment. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 29let, jsem ve 34tt a včera jsem na diabetologii vyfasovala 500mg a 1000mg GLUKOPHAGE (metformin) kvůli vyšším ranním hodnotám na lačno na noc a mám prý po 4 dnech postupně navyšovat po 500mg až se prý dostanu na 2000mg a když ani to nezabere, mám přijít pro inzulin. Dostala jsem na výběr inzulín nebo tohle a musela jsem podepsat papíry, že souhlasím s možnými vedlejšími účinky. Jelikož tento lék prostupuje přes placentu a může malého i poškodit, hodně jsem si o tom četla, chci se vás zeptat, jestli mi můžete napsat, co by se stalo v případě, že bych léky brát nezačala, dodržovala těch 5 týdnu do porodu zatím pouze tu dietu, co držím už měsíc a hodnoty prostě ráno měla cca 5,4- 5,8, max. do 6 - víc jsem nikdy neměla. V noci toho moc nenaspim, každou hodinu chodím na wc a jsem vzhůru. Naspim maximálně tak 3hodiny za noc. Prý to také má vliv na ranní hodnotu glykemie, jak tedy zjistím, že se opravdu jedna o cukrovku? Glykovany hemoglobin mám 31. DĚKUJI MOC ZA NÁZOR I RADY. DĚKUJI. Hodnoty přes den hodinu po jídlech jsou do limitu a nejsou nikdy zvýšeny.

    Odpověď

    Dobrý den, indikací k nasazení léků/inzulínu k léčbě těhotenské cukrovky jsou opakované vyšší hodnoty cukru (nalačno nad 5,3 mmol/l, po jídle nad 7,8 mmol/l). Opakované vyšší hladiny cukru mohou způsobovat komplikace pro Vás i miminko: https://www.cukrovka.cz/dusledky-neleceni-pro-matku-a-dite.

    Ke snížení lačných hladin cukru někdy pomáhá i zařazení 2. večeře (cca mezi 21-22 hod, cca 20-30 g polysacharidů, chléb se sýrem, šunkou, ořechy apod.).  Hodnoty cukru též ovlivňuje stres i špatné spaní :-). Pokud nic z toho nestačí, musí se užívat léky/inzulín. Metforminu se nebojte, řada studií prokázala jeho bezpečnost.  

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den chtela bych se zeptat v tehotenstvi jsem mela tehotenskou cukrovku ktera se resila dietou a vse bylo v norme...ted uz mam po porodu a plne kojim ..byla jsem znovu na ogtt testu kde jsem mela nalacno 4,9 hodnotu a po zatezi 2 h 8,9 hodnotu. Je mozne ze by to to kojeni nejak zkreslilo. .? jake jsou hodnoty glykemie nekde ctu 6,7 po 2 h nekde zas 8,5 ...? stitna zlaza je v poradku...dekuji za odpoved. Pavla

    Odpověď

    Dobrý den, hodnoty kontrolního OGTT po porodu jsou v normě: nalačno do 5,5 mmol/l a ve 120. minutě do 7,9 mmol/l.  

    Pro diabetes svědčí hodnoty nalačno 7 mmol/l a více a/nebo ve 120. minutě 11 mmol/l a více.  Hodnoty mezi těmito hranicemi znamenají prediabetes tzn. zvýšenou glykémií nalačno (glykémie 5,6–6,9 mmol/l) a/nebo poruchou glukózové tolerance (glykémie ve 120. min oGTT 7,9–11,0 mmol/l). Vaše hodnoty jsou v pásmu prediabetu. Měla byste být sledována na diabetologii nebo u praktického lékaře. Základem Vaší léčby by měla být racionální strava s úpravou příjmu rychlých sacharidů a pravidelná fyzická aktivita, příp. nasazení metforminu (ale až přestanete kojit, metformin je kontraindikován během kojení). Kojení ale může ovlivnit výsledky OGTT, neměla byste minimálně 3 hodiny před a během testu kojit. Ve Vašem případě bych tedy doporučila zopakovat kontrolní OGTT po porodu až přestanete plně kojit, do té doby se můžete vyhýbat rychlým sacharidům (sladkému) a pravidelně se hýbat :-).

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, zacinam 36tt, cukrovka kompenzovana dietou. Posledni hodnoty merene laboratori: lacna 3.6, 1h po snidani 3.8, 1h po obede 5.1. Minule jsem mela lacnou i 3.3. Mohu se zeptat, zdali jsou me hodnoty nejakym rizikem pro plod? Vsude se setkavam s opacnym problemem tj. s vysokymi hodnotami, ale nikde jsem se nedocetla o nizkych. Jeste dodam, ze jsem vysoka, stihla a za cele tehotenstvi jsem pribrala 3kg, ktere jsem na pocatku diety shodila, tudiz jsem bez vahoveho pribytku. Dekuji za odpoved. Pavla

    Odpověď

    Vaše hodnoty cukru v krvi (glykémie) jsou opravdu nižší. Ještě jste neuvedla hodnotu glykovaného hemoglobinu. Pokud jste léčena pouze dietou a neužíváte žádné léky, neměly by Vaše hodnoty cukru v krvi klesnou do pásma hypoglykémie (nízké hladiny cukru). Nevím, jak přísnou držíte dietu, jak moc jste štíhlá, jestli nedošlo k chybě v laboratoři  atd. Doporučuji Vám kontaktovat a poradit se s Vaším diabetologem. Obecně nízké hladiny cukru nezpůsobují vývojové vady plodu, ale mohou ovlivňovat výživu plodu a samozřejmě i ovlivňovat Váš zdravotní stav.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, pracuji jako odběrová sestra,glykémie na lačno z prstu u těhotné ženy byla v normě, poté následoval odběr ze žíly, který vyšetřili v laboratoři na analyzátoru. Těhotné ženě jsem podala roztok glukózy, který přede mnou vypila. Pacientka byla řádně poučena, že během testu nesmí jíst, pít,kouřit, nikam chodit pouze si může dojít na toaletu a když by jí bylo špatně, aby mě o tom informovala. Za hodinu po vypití roztoku následoval další odběr a za další hodinu po vypití roztoku poslední odběr. Z laboratoře volali, že za hodinu po vypití roztoku měla těhotná žena 3 mmol/l - Tedy méně jak na lačno. Mohlo by to být nějaké onemocnění nebo žena roztok vyzvrátila, ale mě o tom neinformovala. oslední hodinu jsem na ni celou dobu dohlížela, protože mi sdělila, že ji není dobře. Ležela, okno otevřené, TK - 100/60, P-76´. Děkuji za odpověď. Ivana

    Odpověď

    Milá Ivano, samozřejmě je možné, že se té ženě udělalo špatně a přeslazený čaj vyzvrátila. To nemohu vyloučit. Na druhé straně jsem našel několik vědeckých prací, které se nižšími hodnotami glykémie v průběhu orálního glukózového tolerančního testu zabývaly. V jedné z nich se mezi 805 těhotnými ženami po podání 100 g glukózy vyskytla hodnota pod 2,7 mmol/l za 1 či 2 hodiny po vypití v 6,3 %. Tyto ženy měly oproti ostatním nižší výskyt gestačního diabetu a jejich děti měly v průměru o něco nižší hmotnost než ostatní. Průběh těhotenství byl srovnatelný.

    V jiné studii procento žen s nižšími hodnotami glykémie po 75 g glukózy v čaji za 1 či 2 hodiny po podání nebylo udáno. Autoři ale identifikovali 67 žen s hodnotami pod 3,5 mmol/l. Průběh těhotenství se u nich nelišil od žen bez hypoglykémie.

    Z těchto pozorování si dovoluji uzavřít, že vaše pacientka mohla klidně skutečně mít nižší hodnotu glykémie po poctivém vypití a udržení sladkého čaje a mohla pociťovat odpovídající příznaky. Co to pro ni klinicky znamená do budoucna, však nelze v současné době říci a pravděpodobně to není závažný nález. Jako vždy, opatrnost se vyplácí. Proto by se hodilo jí při každé návštěvě lékaře glykémii znovu změřit.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a životospráva

  • Dotaz

    Dobry den. Manžel ma diabetes a bere rano a večer eucreas. Včera po večeři, kdy měl semolinove těstoviny obvyklou davku měl najednou 17,6 mmol/l a za 2 hodiny na to,bez jakékoli aktivity měl 4,5. V obou případech jsme měřili 2krát. Ráno když se vzbudil měl 9,9 a za 2 hodiny po lécích, ale bez jídla, měl strach se najíst, že to zase stoupne měl 10. Proč takové kolísání. Tlak má v pořádku a cholesterol má 6,5. Nadváhu nema. A ješte bych měla jeden dotaz. Manžel má moc rád nakládane tvarůžky v pivu. Znamená to, že když bere eucreas, že je kvůli tomu pivu nesmí? Moc děkuji za odpověď Hana

    Odpověď

    Milá Hano, při diabetu se, jak známo, měla dodržovat dieta. Lidé by měli vědět, kolik toho jedí, kolik to obsahuje sacharidů, tuků a kalorií. V závislosti ne tom, jak závažnou poruchu mají a jaká strava je pro ně vhodná, se pak kromě diety nastavuje léčba tabletami nebo inzulínem.

    Váš manžel ma v určitém rozsahu evidentně zachovanou vlastní sekreci inzulínu. Eucreas mu pomáhá, aby zejména na tuto sníženou schopnost produkovat inzulín dostatečně, respektive lépe odpovídal. Pokud toho ale sní více, tak na to evidentně nestačí.

    Těstoviny obsahují hodně sacharidů a běžné domácí i hospodské porce většinou překračují doporučené množství. Běžná porce pro dospělého jich klidně může obsahovat i 100 g (sacharidů), a to je pro diabetika strašně moc. Jako hlavní jídlo je to nevhodná strava, hodí se jako příloha v malém množství, je nutné doplnit zeleninu a případně maso. Váš muž to zatím nějak zvládne, takže mu glykémie nakonec klesne, ale v pořádku to není. Musí tedy jíst sacharidů méně a pokud má hlad a není obézní, tak by měl mít intenzivnější léčbu.

    S těmi tvarůžky jste mě trochu rozesmála. Ty sacharidy skoro neobsahují a pro diabetika se celkém hodí a s Eucreasem by si měly rozumět. Ale zcela naopak je to s pivem! Je v něm hodně sacharidů, alkohol není vhodné kombinovat s metforminem (který je v Eucreasu) a je také kalorický. Jako výjimku nebo v přiměřené dávce (započítanou v dietě) samozřejmě připouštím (0,3 l), ale jako pravidelnou součást diabetické diety rozhodně ne. No, a když už, tak ty tvarůžky na tom nic nezkazí, pokud to tedy potom nevadí vám.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měla bych dotaz ohledně množství sacharidů v denní stravě. Mám podezření na cukrovku. Léky zatím neberu. Nejdříve jsem měla 8,8 mmol/l dlouhý cukr měřeno u lékaře na lačno. Bylo mi doporučeno vynechat co nejvíce sladkých potravin. Po 3 měsících na kontrole to kleslo na 7,7 mmol/l. Ale stále trvá omezení sacharidů. Jelikož se snažím hubnout tak si všechny jídla zapisuji do kalorických tabulek ale nevím jak spočítat optimální denní příjem tuků, bílkovin a hlavně sacharidů aby cukr ještě mohl klesat. Vážím 88 kg a měřím 159 cm. Poradíte? Děkuji moc. S pozdravem Karolína

    Odpověď

    Dobrý den Karolíno, vaše otázka je velmi těžká, bylo vhodnější vyhledat pomoc nutričního terapeuta, který by zvážil vše vám na míru.
    Všeobecně je  diabetikům doporučováno přijímat  45-50 % sacharidů z celkového denního přijmu, 30 % tuků a 15 - 20 % bílkovin.
    Váš celkový denní příjem se odvíjí od věku, výšky, váhy, pohlaví a pohybové aktivity. S tím vám pomůže rovnice Harrise-Benedicta.
    Váš celkový denní příjem již pravděpodobně znáte z vašeho zápisu v kalorických tabulkách. Pro začátek by vám možná postačilo upravit % rozložení živin. Jde to ale velmi těžko posoudit, váš jídelníček jsem neviděla, možná máte i vysoký příjem energie.
    Velmi pěkně o tomto tématu píší nutriční terapeutky zde: https://www.nehladu.cz/navod-na-upravu-a-sestaveni-jidelnicku/
    Zásadní je omezit rychlé cukry = vše sladké a nahradit je sacharidy s vysokým obsahem vlákniny. Rovněž je třeba omezit živočišné tuky.
    S vysokou glykémii mimo jídla pomáhá velmi zatočit pohybová aktivita. Efekt pohybové aktivity lze na glykémii pozorovat až 12 hodin po. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    .....................

    Milá Karolíno, na váš dotaz velmi hezky odpověděla nutriční terapeutka. Rozhodně potřebujete podrobnější poučení o dietě, snažit se pokud možno dostatečně pohybovat a možná budou vhodné i nějaké léky. V jedné věci však nesouhlasím: Vaše otázka není zase tak těžká. Potřebujete prostě především méně jíst. Snížit celkový kalorický příjem, a to výrazně. To by určitě za nějakou dobu, možná už 14 dní, výrazně pomohlo. Dále se pak můžete starat o poměr základních živin a o to, abyste měla dostatek vitamínů, vápníku a podobně. Podíl sacharidů ale není tak zásadně důležitý. Nyní jsou moderní tzv. nízkosacharidové diety, které se dříve odsuzovaly, a nyní jsou populární. Pomáhá to ale hlavněu u osob, kterým glykémie hodně kolísá, nejčastěji při léčbě inzulínem. Pro začátek určitě stačí rozumný poměr, který vám navrhla výživová terapeutka, ale hlavně nízké celkové množství. Tedy rada jednoduchá, ale jak to vydržet, na to jednoduchá rada neexistuje. Pokud byste ale opravdu navštěvovala výživového poradce, určitě by to posílilo vaši vůli a pomohlo by vám to.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. je mi 55 let a bojuji s vyšší hladinou cukru. Zhubl jsem loni 7 kg, sportuji a hladina klesla na 5,6. Nyní při kontrole naměřil lékař hodnotu 6 mol. Obézní nejsem (70 kg) a lékař mi předepsal přípravek Glucophage. V letáčku se píše, že je problém s alkoholem. Jinde na foru jsem četl, že 2dcl vína při cukrovce nevadí. Vadí tedy 2-3 dcl vína po spolknutí Glucophage? Mohou nastat zařívací potíže? Dosud jsem bral pouze volně dostupný přípravek Gluco Care. Je vůbec nutné Glucophage užívat i při těchto naměřených hodnotách cukru v krvi? nestačí zdravý životní styl? V případě, že bych si chtěl dát vína příležitostně trochu více např. 0,5 l, je lepší jeden den přípravek vysadit? Moc děkuji za vaši odpověď a ochotu a věnovaný čas. Eda

    Odpověď

    Milý Edo, diabetes máte dobře vyrovnaný a jste štíhlý. Myslím, že už není mnoho prostoru, abyste mohl případné zvýšení glykémie zdolávat přísnější dietou. Spíše si myslím, že pokud by vám glykémie stoupaly, hodila by se pro vás malá dávka dlouze působícího inzulínu. Určitě by to šlo také zvládat tabletami, ale ten inzulín je pro štíhlé osoby přirozenější.

    Glucophage (metformin) je dobrý a osvědčený lék. Jeho velmi vzácným nežádoucím účinkem je tzv. laktátová acidóza. K té prakticky nedochází, pokud lékař respektuje stavy, kdy se metformin nemá podávat. To jsou obecně stavy, kdy je postižen některý z životně důležitých systémů, jimiž jsou: srdce, játra, plíce, ledviny. Za těchto okolností se může v těle hromadit kyslelina mléčná - produkt metabolismu, který vzniká při nedokonalém metabolismu v důsledku tkáňového nedostatku kyslíku. Metformin k tomu trochu také přispívá, ale to se nijak neprojeví, pokud uvedené orgány nejsou vážněji postižené.

    Jednou ze známých příčin nadprodukce laktátu (kyseliny mléčné) je alkohol. Otrava alkoholem je může být provázena také laktátovou acidózou. To je důvod, proč se metformin nedoporučuje s alkoholem a žádný lékař vám tedy nemůže doporučit pití alkoholu při léčba metforminem.

    Mnozí pacienti jsou schopni pít alkoholu hodně, a pak by to mohlo být opravdu nebezpečné. Pokud si dáte opravdu jednu či 2 skleničky, tak by to nemělo vadit, jste-li jinak zdráv. Ale oficiálně vám to lékař doporučit nemůže. Pochopitelně závisí také na dávce. Glucophage se dávkuje od 500 do 2500 mg denně. Byl bych opravdu opatrný při té maximální dávce.

    Ještě důležitější než glykémie by mohla být hodnota glykovaného hemoglobinu. Vy se asi měříte hlavně na lačno, ale je možné, že po jídle máte hodnoty vyšší. Glykovaný hemoglobin ukazuje, jaká je vaše kontrola diabetu v posledních asi 3 měsících. Normální hodnota je asi do 41 mmol/mol. Hodnota do 47 by byla velmi dobrá.

    Já bych vám doporučoval ten Glucophage brát. Pokud by to nestačilo, mohl by se ještě s něčím skombinovat. Pokud by ani to nestačilo, hodil by se pro vás asi inzulín. Jste totiž štíhlý, nemáte asi inzulínovou rezistenci a vaše porucha nejspíš spočívá v malé schopnosti tvořit inzulín.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Minulý týden jsem byla na odběru dlouhodobého cukru a výsledek je 63. Beru tabletky SIOFOR 850 2x denně. Je možné, že tento výsledek ovlivnil med, který jsem si v lednu a v únoru dávala do čaje z důvodu těžkého nachlazení a kašle? Za 2 měsíce jsem spotřebovala 1 kg medu. Kolik by tato hodnota byla v krátkodobém cukru? Děkuji za odpověď. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, to, čemu zjednodušeně říkáte dlouhý cukr, je tzv. glykovaný hemoglobin.

    Čím vyšší bývají glykémie v posledních 2 – 3 měsících, tím bývá vyšší i hodnota glykovaného hemoglobinu. Je to v podstatě spolehlivější ukazatel, než jednorázově zjištěná glykémie. Přijde-li pacient do ordinace a má glykémie v posledním týdnu velmi pěkné, neznamená to vůbec, že tomu tak muselo být i před měsícem či před dvěma.

    Pokud jste užívala velké množství medu a měla při tom vysoké glykémie, tak se to skutečně projeví na zvýšené hodnotě glykovaného hemoglobinu. Je ale docela dobře možné, že jste čaj s medem upíjela po troškách a přitom omezovala příjem jiných sacharidů, takže vám to glykémie ani nemuselo nutně zvyšovat. Pak byste zvýšené hodnoty glykémií ani glykovaného hemoglobinu nemusela mít.

    Med sám o sobě hodnotu glykovaného hemoglobinu nezvyšuje. Glykovaný hemoglobin zvyšují vysoké glykémie.

    V 1 kg medu je obsaženo asi 810 g sacharidů. Pokud jste jej spotřebovala během 2 měsíců, připadá na 1 den asi 13,5 sacharidů.

    Já rozhodně med diabetikům nedoporučuji, ale také jej striktně nezakazuji. Pokud si někdo namaže na 80 g plátek chleba (asi 40 g sacharidů) 13,5 g medu, je to celkem 53 g sacharidů. Pokud by měl na med velkou chuť, mohl by si alespoň občas klidně dát chleba jen 60 g (30 g sacharidů), k tomu ten med, a dohromady by to dalo 43,5 g sacharidů. Rozhodně tím neříkám, že med je pro diabetiky vhodný. Sacharidy obsažené v medu se rychleji vstřebávají než ty, obsažené v chlebu. Nicméně pro diabetika 2. typu je velice důležité celkové množství kalorií, to znamená nejen sacharidů, ale hlavně také tuků.

    Myslím, že chyba byla v tom, že vy jste měla v zimě už tak zvýšenou glykémii. Hodnoty jste si neměřila, ale klidně jste si do čaje přidávala med. A tak se stalo, že glykémie už tak zvýšená stoupla ještě více.

    Já doufám, že už vás nachlazení opustilo a zkusíte to nyní bez medu, nebo alespoň s velkým snížením jeho dávek. Ostatně med moc dobře chutná, hladí podrážděný krk od kašle, ale jinak proti nachlazení nepůsobí. V prvé řadě si spočítejte, kolik sacharidů za den jíte, porovnejte to s doporučenou dietou a hlavně – měřte si sama glykémie. Jen tak zjistíte, zda vám něco glykémie zvyšuje či ne a zda je vaše léčba dostatečná.

    A abych se nevyhnul vaší otázce: podle statistických výkonů odpovídá hodnota glykovaného hemoglobinu 63 mmol/mol průměrným hodnotám glykémie asi 10 mmol/l. To je ale skutečná průměrná glykémie, nikoliv průměr z hodnot stanovených jenom 1x denně a to ještě na lačno. Je to hodnota vysoká a bylo by dobře s tím něco dělat. Na prvním místě snížit kalorický příjem. Na druhém místě zintenzivnit léčbu diabetu pomocí léků, např. přidat ještě něco k Sioforu. A za odměnu, když to na vás přijde, dejte si občas do čaje jednu čajovou lžičku medu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně diabetu a hubnutí. Cukrovku mám k letošnímu roku 15 let. Za posledních pár měsíců se snažím o snížení váhy. Jsem sportovně založená a sportuji 3-5x týdně. Ze začátku šla váha pomalu dolů, ale postupně se zastavila na místě a ne a ne s tím hnout. Napadlo mě, zda v tom nebude mít "prsty" trochu cukrovka. Přeci jenom tělo diabetika funguje jinak než tělo zdravého člověka, takže i proces hubnutí se pravděpodobně liší. Jsou nějaké rady, jak by šlo váhu snížit ještě o pár kg? Popřípadě jak? Mockrát děkuji za odpověď. Klára

    Odpověď

    Dobrý den Kláro, v první řadě Vám gratuluji k tak častému cvičení. Jen tak dál. :)

    Je velmi těžké takto od počítače říci, jestli je někde (a kde vlastně) chyba. Nejvhodnější by bylo najít ve svém okolí nutričního terapeuta, který by s Vámi probral Váš jídelníček a pohybovou aktivitu

    Takto z zpovzdálí Vám mohu doporučit, abyste se nevážila, ale spíše měřila obvody pasu, paže či stehna. Při pravidelném cvičení budujeme svalovou hmotu. Ta je "těžší" nežli hmota tuková, a proto kilogramy nemizí. Tělo se pomalu ale jistě mění a zpevňuje. Proto zatněte zuby a vydržte, někdo potřebuje delší čas, než bude změna patrná. 

    Také můžete mít chybu v jídelníčku, může Vám chybět nebo přebývat některá z živin. V takovém případě vám pomůže již zmíněný nutriční terapeut. 

    Nebo si můžete pokusit monitorovat Váš denní příjem. na www.kaloricketabulky.cz  - které vám postupně budou automaticky radit, kde v jídelníčku děláte chyby. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
