Poradna

Obecné

445 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, opakovaně mi byly naměřeny hodnoty gly 6,18mmol/l 6,14 a7,5, v moči 0,3. Otec má diagnostikovanou cukrovku od 25 let, již dlouho si píchá inzulín. Jaká by byla léčba v mém případě...mám již 20 let opakující se gynekologické záněty, se kterými si nikdo neví rady. Objevuje se i častější močení. Bylo mi řečeno, že úprava stravy zřejmě nebude stačit. Nyní jsem byla odeslána na diabetologii. Velice děkuji za Vaši odpověď, Jana
    věk: 42 let výška: 174 cm váha: 62 kg

    Odpověď

    Milá Jano, jistě pochopíte, že vám nemohu nijak přesněji odpovědět, když uvádíte jen minimum informací a ještě ani pořádně nekladete žádnou otázku. Mohu tedy jen zrekapitulovat, co uvádíte, a vysvětlit některé možnosti.

    Je vám 42 let a jste štíhlá. Trpíte opakovanými gynekologickými záněty a v poslední době míváte hraniční glykémie, jež mohou přímo již znamenat diabetes, pokud byly měřeny na lačno. Dokonce máte i pozitivní cukr v moči. A k tomu máte v rodině diabetes u otce, asi se jedná o typ 1, ale jasné to není.

    Že vám byla doporučena návštěva u diabetologa, to považuji za správné. Ten buď na místě potvrdí diabetes, pokud bude glykémie zvýšená, nebo provede glukózový toleranční test. Také s vám probere rodinnou anamnézu a ujistí se, zda se diabetes nevyskytuje také u jiných členů rodiny, a případně ověří, jakým způsobem se u nich diabetes projevil. V úvahu totiž může připadat také některý typ diabetu vyznačující se silnou genetickou vazbou, který se může manifestovat pomalu a teprve v dospělosti. Dříve se tyto typy poznačovaly jako tzv. MODY.

    Pokud bude u vás zjištěn diabetes, spíše bych se přikláněl k léčbě inzulínem. Jste štíhlá a omezování diety asi není ne místě, pouze určitá úprava jídelníčku. Je také možné, že porušená glukózová tolerance či případně nerozpoznaný diabetes může přispívat k opakovaným gynekologickým zánětům. Metabolická úprava může přispět ke zlepšení. Samozřejmě ale je potřebná také příslušná gynekologická léčba a prevence.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    mám otázku jaké jsou hodnoty cukru pokud jsem žena - 53 let
    věk: 53 let výška: 165 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milá Jaroslavo,

    kritéria pro stanovení diagnózy diabetu či porušené glukózové tolerance na základě hodnot naměřených glykémií naleznete na našem webu na

    https://www.cukrovka.cz/diagnostika

    Pokud hodnoty nepřesahují uvedené meze, tak nediagnostikujeme žádnou z uvedených poruch. To vše platí pro muže i pro negravidní ženy, tlusté, štíhlé, staré i mladé.

    Samozřejmě se na výsledky díváme i s ohledem na věk, přidružená onemocnění a další léčbu. Nicméně o tom, zda se jedná o poruchu metabolismu glukózy, rozhodujeme podle uvedených kritérií.

    Hodnota glykémie na lačno nemá být vyšší než 5,6 mmol/l a po jídle 7,8 mmol/l. Pokud ale člověk lpí na jasném posouzení, glykémie by měla být stanovena v řádné biochemické laboratoři a nikoliv pouze osobním glukometrem. Jsou-li hodnoty hraniční, je nutné vyšetření opakovat, tedy je-li člověk opravdu zvědavý.

    Já bych to ve vašem případě tak moc nestudoval, pokud nemáte hodnoty opravdu jednoznačně zvýšené. Máte výraznou nadváhu, a s tím byste měla něco dělat. Do budoucna si jinak zbytečně zvyšujete riziko řady onemocnění, nejen diabetu. O tom, zda máte přikročit k dietě, nebude rozhodovat rozdíl mezi glykémiemi 5,5 nebo 6 mmol/l, ale to, že máte nadváhu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, diabetes 2. typu, https://www.cukrovka.cz/priznakyužívám Metformin. Hodnota se drží, např. dnes na lačno hodnota 4,4, přesto stále x příznaků cukrovky..... Je to vůbec možné ? Nebo to může ještě jiný problém? Děkuji za odpověď Martina
    věk: 54 let výška: 169 cm váha: 96 kg

    Odpověď

    Milá Martino, jak vám mám poradit, když nevím, jaké příznaky máte. Při glykémii 4,4 nemůžete mít typické příznaky cukrovky, jako jsou žízeň, hubnutí, časté močení apod. Pokud tedy máte nějaké vážnější obtíže, tak budou mít asi jinou příčinu. Možná také tu nadváhu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem vlastníkem zbrojního průkazu 10let a stejnou dobou trpím diabetem 1. typu, ted jsem byl u doktora pro posudek o zdravotní zpusobilosti na zbrojní průkaz, ale můj diabetolog zamítl posudek potvrdit se slovy že jsem diabetik a proto nesmím vlastnit ZP ,ale řidičák mohu mít. Jinak nemám žádné komplikace spojené s cukrovkou, zrak v pořádku, cukr měřím víc jak 10x denně, za celých 10let jsem neměl ani jeden hypogligemický záchvat. Nemám žádné problémy jen si pichám inzulín a přesto mi doktor hrozí odebrání ZP. Je v tomto případě jednání doktora oprávněný?
    věk: 37 let výška: 175 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milý Radovane,

    posuzování způsobilosti pro držení zbrojního průkazu je z pochopitelných důvodů citlivou záležitostí. Neumím si představit situaci, kdy by lékař způsobilost odmítl přiznat, aniž by se při tom zájemce o průkaz cítil poškozený a sám s tím souhlasil. Posuzování ale musí být z hlediska lékaře objektivní, aby nevystavoval samotného žadatele a pochopitelně i další osoby riziku.

    Rozhodující slovo má v tomto ohledu praktický lékař, který žádajícího nejlépe zná a případně se opírá o další zdravotní posudky. Nejčastěji se jedná o vyjádření psychologa, ale u pacientů s diabetem také diabetologa.

    Samotný diabetes, je-li dobře léčený, není provázen těžšími hypoglykemickými stavy, zejména takovými, které by pacient včas nerozpoznal, není důvodem k zamítnutí zbrojního průkazu. Proto vám doporučuji, abyste problém se svým lékařem otevřeně projednal a případně byl připraven akceptovat jeho argumenty, pokud budou pravdivé. Nejčastěji se jedná o problémy spíše psychologické, které si však lidé často odmítají připustit. Jinak můžete např. podle svých záznamů, záznamů z glukometru a případně vyloučením, že jste v posledním roce potřeboval zásah lékařů kvůli hypoglykémii, svého lékaře přesvědčit, že svůj diabetes dobře zvládáte a tudíž že nepředstavuje z hlediska nošení střelné zbraně riziko.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    po převedení z Levemiru na Tresibu jsem náhle přibrala 6kg a cítím se jak nabobtnalá v letáku o přibývání na váze nic není Danuše
    věk: 73 let výška: 166 cm váha: 73 kg

    Odpověď

    Milá Danuše,

    o vašem zdravotním stavu vím příliš málo, než abych vám mohl přesněji odpovědět. Spíše vám tedy mohu poslat informace, které se vztahují k přibírání na váze při inzulínové léčbě, a to jen obecně.

    Inzulín je tzv. anabolický hormon, který pomáhá správně metabolizovat různé živiny. Ty se pak mohou stát základem stavebních součástí lidského těla, mohou se přeměnit na energii, kterou tělo potřebuje, ale zejména se ukládají v podobě zásobních látek pro pozdější využití. Zdravé tělo si ovšem tvoří inzulínu tak akorát a pouze když lidé příliš jedí a málo se pohybují, tak se jeho sekrece zvyšuje a složky potravy se v těle ukládají v podobě zásobního tuku a částečně také sacharidů. Když u pacientů dostatečná sekrece inzulínu chybí a je nutné inzulín dodávat injekčně, tak záleží na pacientovi, zda si podává inzulínu správné množství ve správný čas, aby mu nestoupala ani příliš neklesala glykémie a aby jeho tělesná hmotnost byla stabilní. Když si podává inzulínu zbytečně mnoho, tak to vyvolává pocit hladu a aby se zabránilo hypoglykémii, musí člověk dostatečně jíst. Nebo, když jí příliš a vidí, že glykémie stoupají, tak si zvyšuje dávky inzulínu, a tím si nejen koriguje glykémii, ale také přispívá ke zvýšenému ukládání zásobních látek. Obojí je tedy špatně. Dávku inzulínu je nutné volit tak akorát, aby byly glykémie vyrovnané a váha byla stabilní.

    Po inzulínu lidé přibývají na váze, když si podávají zbytečně velké dávky. Nebo když se jedná o člověka s mizerně vyrovnaným diabetem, který díky tomu hubne a chátrá, tak se po nasazení inzulínu stav postupně upravuje a hmotnost se po určitou dobu zvyšuje. To je ale v tomto případě žádoucí a správné.

    Nevím, co vedlo ve vašem případě lékaře k přechodu od Levemiru k Tresibě. Možná to ale bylo špatné vyrovnání diabetu a Tresiba u vás nyní funguje lépe a živiny jsou lépe využity. To může vést k určitému „tloustnutí“. Pokud by tomu bylo tak, je vhodné dávku inzulínu snížit a snížit také příjem potravy. Bez nadměrného jídla rozhodně neztloustnete. Samotný inzulínu tloustnutí vyvolat nemůže.

    Doporučuji tedy podrobně se zamyslet nad tím, kolik toho jíte a kolik je to energie a také sacharidů. Svůj kalorický příjem byste měla výrazně snížit a tomu také přizpůsobit dávkování inzulínu, abyste měla dobře vyrovnané glykémie.

    Zamyslete se také nad tím, zda váš vzestup váhy nemůže být způsoben zadržováním vody v těle, tedy zejména otoky. V tom případě byste měla také omezit příjem kuchyňské soli, která je v mnoha připravených potravinách „ukryta“, takže o ní nemusíte ani vědět. Pokud ale budete méně jíst, tak díky tomu budete nejspíše přijímat i méně soli, což je žádoucí.

    V medicíně je málo věcí, které jsou zcela vyloučené. Může tedy dojít k zadržování tekutin v těle i vlivem inzulínu. Je to ale krajně nepravděpodobné a pravděpodobně by nebyl v tomto ohledu rozdíl mezi Tresibou a Levemirem. Proto bych o této možnosti neuvažoval. Zaměřte se tedy zejména na to, proč jíte víc, než je potřeba a proč kvůli tomu používáte zbytečně velkou dávku inzulínu. Tresiba vzestup hmotnosti nepůsobí, je-li používána správně.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

232 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, byla mi zjištěna cukrovka 2.typu. Dlouhodobý cukr mám 51 a byl mi nasazen metformin 500 večer, bohužel je mi po něm velmi zle. Existuje jiný vhodný lék, který by také pomáhal ke kontrole cukru v krvi. Pan doktor tvrdí, že moc možností není, pokud nesnesu metformin. Již jsem zhubla 10 kg, ale hodnoty se moc nemění. Na lačno ráno 8-9, po jídle 2h kolem 9. děkuji moc za odpověď. Marie
    věk: 42 let výška: 172 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milá Marie, máte zjevně diabetes 2. typu spojený s nadváhou a jste ještě mladá. Proto pro vás důležitá zejména úprava životosprávy, a to dlouhodobě. Příjem potravy jste asi již výrazně snížila, protože hezky hubnete, nicméně nejtěžší bude vytrvat a nevracet se ke starým zvykům. Také byste se měla co nejvíce pohybovat, asi by bylo vynikající, kdybyste se náročnější fyzické námaze (např. velmi rychlé chůzi či cvičení v tělocvičně) věnovala 60 min. denně. To bude mít pravděpodobně lepší efekt, než řada léků.

    Mezi nimi je metformin na prvním místě. Další léky se přidávají, pokud tato léčba nestačí, nebo pokud pacient metformin prokazatelně netoleruje. Existuje více přípravků metforminu, možná byste mohla zkusit nějaký jiný, např. s označením XR. 500 mg je ale dávka nízká, většinou je potřeba ji zvýšit. Snášenlivost se většinou postupně zlepšuje a určitý pocit nevolnosti nemusí být úplně na škodu vzhledem k potřebě hubnout.

    Jinak ale, pokud je vše řádně zdokumentována, je možnost nasadit i jiné léky, kterých je dnes dostatek. Z účinných látek mohu jmenovat např. pioglitazon, některý z gliptinů, glifloziny, glinidy, analoga GLP-1. Na některé z těchto léků se musí doplácet, pokud pacient nesplňuje preskripční podmínky pro plné hrazení. To u některých bude váš případ, ale na druhé straně, jde o vaše zdraví, a tak by se to vyplatilo. Zdůvodnění intolerance metforminu by pomohlo, nicméně i tak vám doporučuji pokusit se na metformin „zvyknout“ a případně k němu přidat další lék.

    Také nevylučuji, že by pro vás mohla být vhodná i tzv. bariatrická léčba, jež spočívá v chirurgickém zákroku na zažívacím ústrojí. Po něm se diabetes zvláště v lehčím stádiu výrazně zlepšuje a někdy se téměř zcela upraví. Provádí se to většinou u mladších osob, které se obtížně potýkají s obezitou, ale mají dobrou motivaci a jsou ochotné spolupracovat. Léčba je většinou provázena i vynikajícím efektem kosmetickým.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Lékař mi předepsal výše uvedený přípravek. V lékárně mi magistr sdělil, tento lék zdravotní pojišťovna neproplácí a musím si ho zaplatit v plné výši. Je mi 67 let a celý život jsem řádně platil zdravotní pojištění. Jak je to možné?. Děkuji Vám. Václav

    Odpověď

    Vážený pane Václave, přeji dobrý den,

    léčivý přípravek Ozempic 0,25 mg je hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění pouze za určitých podmínek. Ty jsou Státním ústavem pro kontrolu léčiv, který výši úhrady a její podmínky určuje, stanoveny před zahájením terapie takto: "Ozempic je hrazen v kombinaci s metforminem a/nebo sulfonylureou nebo v kombinaci s thiazolidindiony u pacientů, u nichž použití maximálních tolerovaných dávek zmíněných léčiv po dobu alespoň 3 měsíců společně s režimovými opatřeními nevedlo k uspokojivé kompenzaci diabetu definované jako hladina HbA1C nižší než 60 mmol/mol.". To znamená, že přípravek Ozempic pojišťovny hradí u pacientů, kteří již byli léčeni jinými léky uvedenými v podmínkách úhrady a tyto léky podávané po dobu nejméně tří mesíců v maximálních dávkách, které pacient toleroval, nevedly ke kompenzaci diabetu. Nadto přípravek Ozempic mohou předepisovat pouze lékaři specialisté (diabetolog, internista, endokrinolog). V tomto případě je ale na přípravek Ozempic poměrně vysoký doplatek. Protože z léčby přípravkem Ozempic mají největší prospěch pacienti s nadváhou určil Státní ústav pro kontrolu léčiv pro tyto pacienty tzv. zvýšenou úhradu, avšak pouze za podmínky obezity II. stupně (s body mass indexem nad 35), pak je doplatek mnohem nižší. Ve zvýšené úhradě mohou přípravek Ozempic předepisovat pouze diabetologové.

    Nevím jak to přesně bylo ve Vašem případě, ale pokud Vám v lékárně sdělili, že si lék budete platit v plné výši, pak jej buď předepsal lékař jiné specializace, nebo Vám lékař vyznačil na recept "hradí nemocný", případně nesplňujete podmínky pro úhradu zdravotními pojišťovnami.

    Státní ústav pro kontrolu léčiv podmínky úhrady pro přípravek Ozempic stanovil docela přísně a vyhradil jej pouze pro pacienty, u kterých běžně používané léky nemají dostatečný efekt, důvodem je nepochybně vysoká cena terapie. Nemohu posoudit, zda jste tyto podmínky splnil, protože to nevím, je to ale nepochybně známo Vašemu lékaři. Doporučil bych Vám proto obrátit se na Vašeho lékaře, který přípravek Ozempic předepsal, měl by jste od něj získat úplnou informaci, z jakého důvodu si máte platit lék v plné výši. Můžete se také obrátit na Vaší zdravotní pojišťovnu, aby Vám zajistila náležitou zdravotní péči, neboť to je její povinností, případně aby Vám vysvětlila z jakého důvodu nemáte na tuto částečně hrazenou péči nárok. Vše ale záleží na Vašem konkrétním zdravotním stavu.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, mam dotaz pritelovi zjistili cukrovku 2 typu v lednu po prodelani kovidu. Picha si inzulin pani doktorka mu rekla ze az se cukr ustali dostane prasky. Ted posledni mesic si to drzi kolem 7 nekdy má i 5.5. Ma ale problem ze se mu špatně prokrvuji nohy a ruce. V noci ma i krece v nohách.Nechal se vyšetřit a ma narušené nervy. Prestane ho to bolet? V noci kolikrát vubec nespi. A taky ma problem s erekcí. Zlepsi se to nekdy? Dekuji Michaela
    věk: 35 let výška: 180 cm váha: 83 kg

    Odpověď

    Milá Michaelo, váš přítel má pravděpodobně diabetes trvající poměrně krátkou dobu. Cévní a neurologické komplikace diabetu se vyvíjejí řadu let, a tak je nepravděpodobné, že by u něho byly již vyvinuté. Únava, slabost, neurologické obtíže i porucha erekce mohou provázet nově zjištěný diabetes v důsledků nevyrovnaného metabolismu, ale to se zpravidla poměrně rychle upraví po zaveden správné léčby.

    Je ale také možné, že váš přítel měl diabetickou poruchu již delší dobu, ale nevěděl o tom. Porucha se často pojí s nadváhou (diabetes 2. typu) a průběh komplikací zhoršuje také příjem alkoholu a kouření. Váš přítel ale nemá nadváhu.

    Bylo by dobré, kdyby přítel přistupoval ke svému onemocnění aktivně. Je potřeba dodržovat vhodnou dietu a pravidelně si měřit glykémie na lačno i po jídle. Pokud by se dal vyloučit diabetes 1. typu a glykémie byly opravdu blízko normy, mohl by se pokusit dávky inzulínu snižovat a užívat antidiabetické léky v tabletách. Důležité ale je, aby měl diabetes opravdu dobře vyrovnaný. Pak by se dalo očekávat, že jeho problémy postupně ustoupí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Spletl jsem se a píchl jsem si Apidru večer v dvojnasobném množství - co se stane a co mám udělat? Miroslav
    věk: 77 let výška: 168 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Milý Miroslave, odpovídáme se zpožděním, toho jsme si vědomi. Takže jde spíše o poučení pro příště. Jak morální, tak i s vysvětlením.

    Logicky byste samozřejmě mohl očekávat větší působení než obvykle. Proto byste si měl zejména kontrolovat glykémii asi po jedné hodině, a to celkem po dobu působení rychlého inzulínu, tedy asi 4-5 hod. Pokud by glykémie i po obvyklém jídle výrazněji klesala, měl byste si včas vzít něco sacharidového navíc. Také bych vám neradil po dvojnásobné dávce vyrazit na nějaký výlet spojený s fyzickou zátěží.

    Jinak ale bude samozřejmě záležet na tom, jak velkou celkovou dávku jste si dal a jak obvykle na inzulín reagujete. Máte výraznou nadváhu a z toho usuzuji, že máte spíše diabetes 2. typu, nikoliv typu jedna (mohu se ale mýlit). Proto předpokládám, že budete mít spíše sníženou citlivost na inzulín. Někteří obézní pacienti užívají poměrně vysoké dávky, a pokud ji omylem vynechají, často se nic zvláštního nepřihodí. Stejně tak je možné, že na zvýšenou dávku nijak mimořádně nebudete reagovat.

    Něco jiného by bylo u jinak dobře vyrovnaného pacienta s diabetem 1. typu. V takovém případě by opravdu hrozila hypoglykémie.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, Moja mama uživa na diabetes 2 typu liek Metfogamma 1000 - 1tbl rano a Gliclada 1tbl tiež ráno + si picha rano inzulin Lantus 31j. Je prosim spravne ak uziva Metfogammu aj keď ma už iba 56 kg? V letaku sa píše, že je vhodný pre obeznych ľudi. Keď tento liek začala uživať mala vyše 70 kg asi pred 8 rokmi. Pred rokom schudla pretože bola v nemocnici a dali jej kadiostimulator, berie dlhodobo lieky na srdce, riedenie krvi, tlak, cholesterol, štitna žlaza. Nechuti jej ppsledny pol rola jesť. Mohla by tieto lieky Metfogamma vysadiť sama od seba ak jej ich jej diabetologička nechce zmeniť aj napriek tomu že chudne? Ignoruje ju a nepočuva. Jana
    věk: 72 let výška: 158 cm váha: 56 kg

    Odpověď

    Milá Jano, vaší mamince evidentně chybí inzulín, který ovšem nyní dostává injekčně. Celková jednorázová dávka je celkem vysoká. Vůbec ale neuvádíte, jak léčba funguje.

    Metfogamma může být nadále lék vhodný, protože zlepšuje citlivost vůči inzulínu. Možné je také pokračovat s Glycladou. Ta ale stimuluje sekreci inzulínu, což asi příliš nyní nefunguje. Rozhodnutí o léčbě závisí především na tom, jak má vaše maminka diabetes vyrovnaný a případně zda nadále hubne. Důležité také je vědět, zda by byla schopna provádět složitější inzulínovou léčbu, případně zda by jí v tom příslušníci rodiny pomáhali. Nejlepší by asi bylo zařadit pravidelné měření glykémie alespoň 3x denně a před jídly podávat také malé dávky rychle působícího inzulínu, případně dávku Lantusu podle efektu mírně snížit. To ale není možné provést bez spolupráce s diabetologem.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Prosím, zda ovlivňuje používání doplňku Glucea účinnost jiných léků Metformin, Trombex, Sortis. Jarmila
    věk: 78 let výška: 160 cm váha: 82 kg

    Odpověď

    Vážená paní Jarmilo, přeji dobrý den,

    doplněk stravy Glucea obsahuje extrakt z listů morušovníku bílého (Morus alba) a extrakt z tropické liány gurmar (Gymnema sylvestre). Obě tyto rostliny, respektive extrakty z nich vyrobené, obsahují látky, které na jednu stranu snižují hladiny krevního cukru, ale na stranu druhou mohou ovlivňovat osud některých léků u lidí. Je to dáno jejich působením na enzymy, které léky odbourávají a jejich působením na transportní systémy, které léky v lidském těle transportují (do jater, do ledvin, atd.). Nemáme k dispozici žádné studie provedené u lidí, avšak máme informace ze studií in vitro (tzv. ve zkumavce) a výsledky studií provedených u zvířat. Nejprve je nezbytné uvést, že když doplněk stravy Glucea snižuje hladinu krevního cukru (a proto jej diabetici užívají) může zvýšit účinek léku na diabetes metforminu, je to logické a ve studiích u zvířat to bylo pozorováno. Extrakt z moruše pak obsahuje látky, které mohou zvyšovat účinek léku Trombex, protože urychlují tvorbu účinných metabolitů tohoto léku, což by se mohlo projevit zvýšením rizika krvácení. Vyloučit nelze ani blokující efekt na odbourávání léku Sortis, což by se případně mohlo projevit vznikem svalových bolestí.

    Doporučil bych Vám zeptat se svého diabetologa, zda můžete tento doplněk stravy užívat. Váš diabetolog totiž zná Vaší kompenzaci diabetu, je jistě informován o četnosti různých nežádoucích příhod, např. tzv. hypoglykémie, a může tak rozhodnout, zda je pro Vás Glucea vhodná či nikoliv. Případná rizika souběžného užívání s lékem Sortis lze snadno odstranit tím, že doplněk stravy Glucea nebudete užívat současně s lékem Sortis, a že mezi jejich užitím bude odstup alespoň 4 hodiny. Případnému zvýšení účinku léku Trombex však odstup nepomůže, protože k této interakci může docházet i když nejsou léky užívány současně.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    prosim, muze Acutil doplněk stravy zvedat hodnoty cukru v krvi? Eva
    věk: 62 let výška: 158 cm váha: 86 kg

    Odpověď

    Vážená paní Evo, přeji dobrý den,

    doplněk stravy Acutil by neměl mít negativní efekt na hladinu krevního cukru ve smyslu jejího zvýšení. Podle výsledků dosud provedených studií by jeho efekt měl být přesně opačný, protože omega-3-nenasycené mastné kyseliny, které jsou v něm obsaženy zlepšují vstup glukózy do buněk a urychlují její odbourávání. Částečně tomu může napomáhat také extrakt z jinanu dvoulaločného (Gingko biloba), který by dokonce mohl (zvýšenou) hladinu krevního cukru snižovat. Je však třeba si uvědomit, že se jedná o doplněk stravy a že výše popsané efekty nebyly zkoumány přímo s doplňkem stravy Acutil. Byly ale provedeny studie s omega-3-nenasycenými mastnými kyselinami a s jinanem dvoulaločným u zvířat. Stejně jako byly s nimi provedeny klinické studie u lidí. V těchto studiích byly prokázány příznivé účinky jak omega-3-nenasycených mastných kyselin, tak i jinanu dvoulaločného, avšak i v těchto studiích se vyskytly některé nežádoucí účinky. V případě, že trpíte diabetem je vhodné dotázat se lékaře, zda tento doplněk stravy můžete užívat. Důvodem je zejména skutečnost, že omega-3-nenasycené mastné kyseliny i extrakt z jinanu dvoulaločného mohou některé léky používané při terapii diabetu ovlivňovat a vést tak k lékovým interakcím.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o názor na lék na cukrovku druhého tipu Diastine? Eduard
    věk: 61 let výška: 178 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Vážený pane Eduarde, přeji dobrý den,

    ptáte se na názor na lék na cukrovku druhého typu Diastine. Nejprve musím sdělit, že se nejedná o lék, tedy registrovaný léčivý přípravek, neboť se jedná o doplněk stravy, který obsahuje kombinaci extraktu ze skořice, extraktu z banaby a chrom, podle oficiálních webových stránek výrobce obsahuje také "řez ze sklíčka melounu", podle jiných webových stránek (https://eshop.avanso.cz/diastin/) ale obsahuje namísto "řez ze sklíčka melounu" extrakt z morušovníku. Upřimně řečeno "řez ze sklíčka melounu" je nesmysl, který svědčí o tom, že patrně osoba, která překládala cizojazyčné webové stránky, nebo informace, vůbec nevěděla o co se jedná. Oficiální webové stránky výrobce (http://officialni.diastine-cz.com/index.php?&land=desktop), obsahují informace, které jsou mírně řečeno zavádějící, např., že se jedná o lék, dokonce ve spojení "LÉK, KTERÝ PORAZÍ CUKROVKU". Takové tvrzení považuji za obchodní nadsázku neodpovídající realitě.

    K doplňku stravy Diastine uvádím, že obsahuje složky, které mají příznivý vliv u cukrovky 2. typu, zejména extrakt z banaby, který vedle toho, že snižuje hladinu krevního cukru také snižuje hladinu glykovaného hemoglobinu. Není však uvedeno, zda se jedná o extrakt standardizovaný nebo nikoliv, to je přitom velmi významné pro standardní efekt a posouzení účinnosti. Ostatní složky obsažené v tomto doplňku stravy také snižují hladinu krevního cukru, avšak podle výsledků dosud provedených klinických studií nemají vliv na hladinu glykovaného hemoglobinu.

    Na Vašem místě bych dal přednost doplňku stravy obsahujícímu extrakt z banaby, který je standardizovaný na obsah kyseliny korosolové. Partně mnohem účinější jsou extrakty z dřišťálu trnitého standardizované na obsah berberinu nebo extrakty z gymnemy lesní standardizované na obsah gymnemových kyselin. V každém případě vždy důrazně doporučuji, aby každý pacient s diabetem 2. typu před tím, než začne užívat některý z doplňků stravy, sdělil tuto informaci svému diabetologovi. Důvodem je skutečnost, že řada doplňku stravy je skutečně dobře účinná a v kombinaci s antidiabetiky, které pacient užívá a mohlo by dojít ke vzniku hypoglykémie.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mohu brát kombinaci warfarinu a Glucey na diabetes 2. typu? Děkuji Albert
    výška: 183 cm váha: 109 kg

    Odpověď

    Váženy pane Alberte, přeji dobrý den,

    doplněk stravy Glucea obsahuje extrakt z listů morušovníku bílého a extrakt z gymnemy lesní. Zejména extrakt z gymnemy lesní je dobře prozkoumán z hlediska snižování hladiny glukózy v krvi a je známo, že má velmi dobrý efekt. Warfarin je lék, který se poměrně složitě odbourává několika enzymy. Tyto enzymy se nacházejí v játrech, ale i v tenkém střevě. Některé léky, nebo rostliny obsahují látky, které aktivitu těchto enzymu snižují (tomu říkáme inhibice) nebo naopak zvyšují (to označujeme jako indukci). Je-li současně s warfarinem podáván lék nebo rostlina, které aktivitu enzymů snižují, dochází ke zpomalení odbourávání warfarinu a zvýšení jeho účinku. U lékaře na kontrole se to projeví zvýšením hodnoty INR, ale mnohem významnější je, že může docházet ke vzniku krvácení. Je-li současně s warfarinem podáván lék nebo rostlina, které aktivitu enzymů zvyšují, pak se warfarin odbourává rychleji a jeho účinek se snižuje. To následně vede ke snížení hodnoty INR a k riziku selhání účinku warfarinu, což se může projevit jako trombotická příhoda.

    Gymnema lesní, podle studií, které máme k dispozici, u jednoho z enzymů, který warfarin odbourává, zvyšuje aktivitu, což by mohlo urychlit odbourávání warfarinu. Nemáme však k dispozici přímo studii mezi gymnemou a warfarinem, ale studii mezi gymnemou a jiným lékem, který se odbourává podobně jako warfarin (na stejném enzymu). Je tedy docela možné, že současné užívání warfarinu a gymnemy lesní, respektive extraktu z ní připraveného sníží účinek warfarinu, s jistotou to ale bohužel nevíme.

    Doporučil bych Vám nejprve lékaři sdělit, že hodláte užívat doplněk stravy Glucea a že jste se dozvěděl, že by případně mohl snížit efekt warfarinu. Lékař by v takovém případě mohl vyšetřit INR za přibližně týden po zahájení užívání Glucey a výsledek by ukázal, zda u Vás skutečně dochází ke snížení účinku warfarinu, nebo zda k němu nedochází. Odbourávání warfarinu je totiž velmi individuální a je závislé na mnoha faktorech, proto nelze předem říct, zda by k interakci s jistotou došlo.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den objednal jsem si DIALINE inzerovaný jako zaručený doplněk stravy na léčbu cukrovky 2 typu. Konzumuji přibližně stejnou stravu. Po třech týdnech užívání se mne glykémie zvedla z průběžných 7.8 -9.2 na 15.6 no a dlouhý cukr z 5.1 na 7.8 Takže to je zřejmě podvod a tahák peněz od nemocných lidí. Děkuji za odpověď Ladislav
    věk: 77 let výška: 170 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Milý Ladislave, podobný dotaz nám poslalo již mnoho čtenářů. My vás proto odkážeme na naše dřívější odpovědi, viz https://www.cukrovka.cz/poradna?search=dialine.Váš diabetes se zhoršuje a vy sám sebe ohrožujete tím, že neusilujete o osvědčenou léčbu, která ovšem vyžaduje i od vás značné úsilí. Místo toho čekáte zázrak od neověřeného a klinicky nehodnoceného přípravku, o němž se šíří řada klamavých informací především v internetové síti. Protože nejde o léčivý přípravek, nejsou tyto informace postižitelné a závisí jen na vás, zda se dáte touto cestou, nebo zda se do léčby zapojíte sám.

    Potřebujete zejména úpravu životního režimu, získat informace o složení potravin a dát se pořádně proškolit od svého lékaře a od dietní sestry. K dispozici je pak řada účinných léků na diabetes. Pakliže se budete opravdu vhodně edukovat a začnete se správně léčit, nebudeme ani my mít nic proti tomu, když si navíc přidáte nějaké bezpečné potravinové doplňky dostupné v našich lékárnách po poradě s lékárníkem.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den. Je mi 49 let a začínám špatně vidět na čtení. Zjisti mi oční vyšetření zda se jedna o příznaky cukrovky nebo prostě vlivem věku a stalým koukáním v praci do PC se mi zhoršuje zrak? Děkuji
    věk: 50 let výška: 160 cm váha: 81 kg

    Odpověď

    Dobrý den,
    pokud jste celkově jinak zdravý, pravděpodobně se jedná o vetchozrakost, tzn. přirozenou změnu vidění v souvislosti s věkem, která se jednoduše řeší brýlemi na čtení. Oční vyšetření není základní vyšetření na vyloučení nebo vyslovení podezření na "cukrovku". Pokud máte  podezření na cukrovku, kontaktujte svého praktického lékaře.  

    (na dotaz odpovídá MUDr. Marie Česká Burdová, Oční klinika dětí a dospělých  2.LF UK a FN Motol v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Můj dotaz zní :Objednal jsem si program od ing. Popova : Centrum řízené regenerace ,kde tvrdí, že dokáže vyléčit neuropatii nohou pomocí půstu a braní 41 vitamínů, cvičení dle německých lékařů přírodní medicíny. Hlavní argument je, že lékaři lečí léky, čili nemohou to nikdy vyléčit. Podle ohlasu pacientů má docela dobré výsledky. Co si o tom myslíte? Dokonce má v péči i lékaře. Web je dostupný na nettu. Údajně má i vyléčené pacienty, které potvrdilo EMG. Děkuji za odpověď :Luboš
    věk: 64 let výška: 181 cm váha: 104 kg

    Odpověď

    Milý Luboši,

    diabetická polyneuropatie vzniká dlouhodobým metabolickým poškozením. Nejprve jsou postiženy tzv. „obaly nervů“, které způsobují jejich špatnou funkci, později mnoho nervových vláken přímo zaniká. Projevuje se to nejvíce na dlouhých vláknech, tedy typicky na dolních končetinách. Nervová tkáň má bohužel jen malou schopnost regenerace. Částečně se mohou „opravit“ jen ta vlákna, která nejsou ještě zaniklá. Je také možné „vytrénovat“ zbývající vlákna k tomu, aby svojí činností částečně nahradila vlákna zaniklá. Někdy dokonce tato jejich zvýšená aktivita není jenom pozitivní, protože regenerující vlákna nefungují správně a mohou být příčinou různých bolestí, brnění a pálení.

    1. Léčba diabetické neuropatie je bohužel nedostatečná a zvláště při větším postižení neuspokojivá. Spočívá v následujících opatřeních:

    Je potřeba co nejlépe vyrovnat diabetes, nejlépe blízko k normálním hodnotám. Tím se vytvoří podmínky pro to, aby se nervy dále nepoškozovaly a případně ty již postižené, aby se částečně „regenerovaly“, nikoli však obnovily, to zatím ve většině oblastí lidského těla není možné. Efekt se projeví ale až po delší době.

    1. Důležitá je rehabilitace, tedy cvičení. Nervy musejí být dostatečně stimulované k tomu, aby pracovaly. Zároveň se tím trénují i ty nervy, které jsou nepoškozené. Mohou tak nahrazovat částečně funkci chybějících vláken. To se uplatňuje zejména u vláken, které inervují svaly. Cvičení také zlepšuje celkovou pohodu a odvádí pozornost od obtíží.
    2. U diabetu bývají nejvíce postižená drobná vlákna na nohou, která mají za úkol vnímat bolest, teplotu, polohu a chvění. Jejich poškození zvyšuje riziko poranění končetiny. Proto je nutné velmi dbát ne prevenci poranění a volbu vhodné obuvi.
    3. I když polyneuropatie nejde příliš léčit, existuje řada léků, které zmírňují obtíže. Ty by vám mohl předepsat váš diabetolog, internista nebo nejlépe neurolog. Mnohdy velmi pomáhají.
    4. Neurologové zpravidla začínají také léčbu kombinací vitamínů, o kterých je známo, že pokud opravdu chybí, dochází k neurologickým obtížím. Ačkoliv jsou zpravidla neškodné, většinou příliš nepomohou, protože tyto vitamíny jen málokdy chybí
    5. Je potřeba odstranit další rizika pro vznik neuropatie. Na prvním místě je to alkohol, kouření či konzumace nezdravých potravin.
    6. Existují také některé léky, u kterých se uvádí, že mohou při polyneuropatie pomoci. Průkaz jejich účinnosti je ale chabý, žádné skutečně účinné léky zatím nejsou.
    7. Používají se také doplňkové fyzikální postupy, např. speciální masáže, vibrace, elektrostimulace.

    Je třeba také vzít v úvahu, že polyneuropatie probíhá kolísavě. Příznaky jsou někdy horší, jindy samy na delší dobu ustupují.

    Neznám postupy, které používá ing. Popov. Pro osoby s nadváhou či špatně vyrovnaným diabetem však výrazné kalorické omezení a případně i půst (pokud to zdravotní stav dovolí), mohou mít dobrý efekt. O vitamínech a potravinových doplňcích jsem se již zmínil. A cvičení je určitě velmi vhodné, je ale dobré poradit se s lékaři, jak a co máte cvičit, abyste si naopak neublížil. Jinak v léčbě neuropatie se velmi osvědčuje odvádění pozornosti (od obtíží). K tomu může vámi předplacený program také pomoci.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, před několika týdny mi byla zjištěna cukrovka typu II. Lékař mi dal prášky, které fungují a snížili mi cukr v krvi na normální hladinu. Nicméně mám problém, že nyní vidím rozmazaně (lékař mě ujistil, že je to v pořádku, protože se opravují oči po dlouhodobém zvýšeném cukru). Nicméně pracuji v IT a občas nemohu pracovat, protože vůbec nevidím na monitor. Existuje cokoliv - kapky do očí, léky,... Které by rozmazané vidění nějak zmírnili? Vím, že se to časem upraví, ale potřebuji fungovat. K očnímu lékaři jsem objednaná. Děkuji moc za odpověď.
    věk: 24 let výška: 170 cm váha: 133 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    rozmazávání vidění během dne je způsobeno kolísáním hladiny cukru v krvi. S tím souvisí koncentrace glukózy v očních tkáních, především v čočce. Cukr na sebe váže vodu a tím mění hodnotu lomivosti tkání, tzn. dioptrii. Zpočátku po nasazení léčby je to běžný stav. V prevenci kolísání vidění během dne je důležité mít co nejtěsnější kompenzaci diabetu. Během dne doporučuji myslet na dietní režim a nezapomínat na pohyb

    Je dobře, že jste již objednána k očnímu lékaři. U DM 2 mohou být již přítomny oční změny v době stanovení diagnózy. Při kontrole budou zkontrolovány i dioptrie. V případě dioptrické vady, která se dříve nemusela projevit, může být zváženo předepsání brýlové korekce. 

    Při práci na počítači mohou úlevu přinést i oční kapky, kterým se říká umělé slzy. Jsou volně dostupné v lékárně. Doporučuji vybírat kapky bez konzervačních látek.

    (na dotaz odpovídá MUDr. Marie Česká Burdová, Oční klinika dětí a dospělých  2.LF UK a FN Motol v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám diabetes 2 typu od r. 2008. Užívám léky Janumet (sitagliptin, metformin) a Amaril (glimepirid) ráno a večer. Od operace žlučníku mám průjem již 5 let. Všechna vyšetření jsou v pořádku. Po 5 letech vyměněn Janumet za Januviu (sitagliptin) a průjem ustal. Prý alergie na Metformin. Jenomže po úpravě mám zvýšený cukr 9 až 11 po jídle. Ráno také kolem 9 na lačno. Je nějaká léčba, abych měla cukr v normě a neměla průjmy? Je mi 64 let a vážím 82 kg/168 cm. Děkuji. Jiřina
    věk: 65 let výška: 168 cm váha: 82 kg

    Odpověď

    Milá Jiřino, možností existuje celá řada, ale na prvním místě je dieta, zejména omezení kalorického příjmu a množství sacharidů v dietě.

    U toho metforminu zjevně nejde o alergii (což je imunologická reakce), ale prostě pro omezenou střevní snášenlivost. Já bych v první řadě doporučoval opět zkusit ten metformin, ale v menší dávce, třeba jen 500 mg 1x denně (protože v Janumetu je ho buď 850 mg, nebo 1000 mg). Věřím, že potom bude snášenlivost lepší. Jinak je možné přidat některý lék ze skupiny gliflozinů, ty může lékař předepsat v v případě, kdy metformin neberete, pokud opravdu doloží, že metformin nesnášíte. O gliflozinech se můžete dočíst i na našich stránkách. Další možností je použít některý analog GLP-1, které se podávají injekčně 1x týdně. Ty podobně jako glifloziny pomáhají hubnutí. Konečně byste mohla užívat lék pioglitazone (Actos, Pioglitazon), který podobně jako metformin zlepšuje citlivost na inzulín. O všech těchto lécích se můžete dočíst na našich stránkách, ale samozřejmě to musíte probrat se svým lékařem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den mám cukrovku, užívám inzulin a občas se mi potrhlá kůže na penisu. Pálí to a nejde mi bolestí přetáhnout kůžička, prosím poradíte mi? Děkuji Petr
    věk: 46 let výška: 185 cm váha: 108 kg

    Odpověď

    Milý Petře, u pacienta s diabetem mě na prvním místě napadá kvasinková infekce. Doporučuji na prvním místě použít mast Fungicidin a předkožku si několikrát denně promazávat. Možné je použít i nějaký krém s antimykotikem, např. canesten creme. Ale fungicidin lépe ulpívá a působí dobře. Předpis nebudete potřebovat.

    Až se afekce zhojí, doporučuji dbát na to, aby v předkožkovém vaku nemohly zůstávat zbytky moči, která může obsahovat cukr, a ten je živnou půdou pro kvasinky. Případně je vhodné penis oplachovat teplou vodou po močení a jemně usušit, Ujistěte se také, že vaše vyrovnání diabetu není špatné. V tom případě totiž bývá hodně cukru v moči, což kvasinkouvou infekci podporuje. Kvasinkové infekce se také někdy přenášejí od partnerky, které ani nemusejí vždycky působit obtíže. V tom případě je vhodná také léčba u ní.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat od jakých hodnot glykemie je nevyhnutelný inzulínu v prědešlém těhotenství jsem si aplikovala inzulín od 29tt .(inzulín jsem stále zvyšovala)kuli vysokým hodnotám glykemie na lačno v rozmezí 5,4-5,7 vyšší jsem neměla. Teď jsem ve 24tt a zase pouze ranní glykemie 5,6-5,8 . Přitom po jídle mám glykemie od 4,5-5,7! Ranní lačnou ne a ne srazit i kdybych se stavěla na hlavu.( prakticky jsem na nízkosachatidové dietě už před těhotenstvím) mám od narození celiakii. Jak moc je tento pouze ranní cca 2-3 výkyv nebezpečný.( zkoušela jsem se měřit v noci a hodnoty 5,2-5,3) ale kolem 4-5 hod ráno se lačná glykemie zvýší. Děkuji za odpověď!
    věk: 38 let výška: 170 cm váha: 70 kg těhotenství: 24. týden

    Odpověď

    Dobrý den, opakované lačné glykémie nad 5,3 mohou ohrozit vývoj Vašeho miminka a je potřeba je snížit. Často pomáhá zařazení 2. večeře (cca 20 g sacharidů okolo 21. hod), pokud toto nestačí zahajujeme farmakoterapii  - buď tabletky metforminu po 1. večeři, nebo večerní inzulín. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Včera mi ve 26. Týdnu zjistili tehotenskou cukrovku. Za tři týdny mám jít na kontrolu. Den před tím celý den a v den kontroly ráno nalacno si mam měřit cukr. Na kontrolu jdu mezi 10 a 11 hod. Dopoledne neřekli mi ale jestli mam dojít nalačno nebo jestli se můžu najíst. Můžete mi prosím poradit? Děkuji
    věk: 33 let výška: 156 cm váha: 68 kg těhotenství: 26. týden

    Odpověď

    Dobrý den, neznám zvyklosti pracoviště, kde budete pro GDM sledována. Nejlepší je zavolat a zeptat se přímo v ordinaci Vašeho lékaře. Podle mě nalačno být nemusíte. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, těhotenskou cukrovku mi zjistili teprve před týdnem. Jsem ve 27tt dietu dodržuji, po jidle mám hodnoty vždy kolem 6,8. Ale lačnou mívám kolem 5,4. Chtěla bych vědět jestli to může souviset s tím ze špatně spím? Většinou se vzbudim kolem 2 hodiny v noci a už nemůžu pořádně usnout. Děkuji
    věk: 26 let výška: 167 cm váha: 80 kg těhotenství: 27. týden

    Odpověď

    Dobrý den, lačné glykémie mohou být ovlivněny nedostatkem spánku, složením a dobou 2. večeře apod.  Zkuste tedy ještě zařadit 2. večeři cca okolo 21 hod., ideální je kousek pečiva, šunka, sýr, ořechy (max. do 20g sacharidů). Pokud to bude možné v noci se nebudit 🙂. Jestliže nic z toho nepomůže a ranní glykémie budou opakovaně nad 5,3, musí se zahájit léčba (metformin, inzulín). S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem v 26.tt a včera jsem byla na oGTT...první hodnota nalačno (odběr ze žíly) byla 3,6...další hodnoty byly zaslány mému gynekologovi, kam si mám zavolat. Bohužel pan doktor bude v ordinaci až příští týden. Jsem teď trochu nervózní. Není tato hodnota nalačno příliš nízká? Děkuji za odpověď.
    věk: 30 let výška: 163 cm váha: 61 kg těhotenství: 26. týden

    Odpověď

    Dobrý den, hodnota nalačno je v pořádku. Screening se může vyhodnotit, až budete mít všechny výsledky. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, pracuji v zahraničí - Ukrajina. Byla jsem na testu těhotenské cukrovky. Odběr krve (hodnota 4,2), vypití roztoku a za dvě hodiny mi opět brali krev (hodnota 6,36). Četla jsem, že v ČR se bere krev po hodině a potom po další hodině. Jsou výsledky v pořádku? Děkuji za informaci. Martina
    výška: 170 cm váha: 75 kg těhotenství: 26. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    správně provedený test má být tříbodový (tj odběr nalačno, 60. a 120.min po vypití roztoku). Norma je nalačno do 5,1, v 60. minutě do 10,0 a ve 120. minutě do 8,5. Diagnostika | cukrovka

    Vaše hodnoty jsou v pořádku, ale chybí ta 60. minuta. Proto nelze říct, zdali je test pozitivní nebo negativní. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den mám dotaz , ohledně té cukrovky kterou mi zjistili loni v nemocnici kde jsem ležela se zápalem plic, a jelikož beru tyto léky Furon ,Ephylin,Lokren , Sortis a na cukrovku Glycada a píchám si večer Lantus 8j. mám málo pohybu jelikož mám vrozenou vadu kyčlí a jsem už po několikáté po operaci chodím už 30let o francouzkých berlích a paní doktorka mi pořád vytýká že neběhám a necvičím aktivně ale nedá si vysvětlit že, mi to nejde jinak jsem na vozíku špatný pohyb , a tak bych chtěla prosím poradit jak snížit cukr v krvi ráno mívám 7-8 a večer to je 10-11 a to dodržují dietu a asi tam chybí ten pohyb to já vím ale nic s tím nenadělám, Děkuji za radu Vladislava
    věk: 68 let výška: 160 cm váha: 96 kg

    Odpověď

    Milá Vladislavo, váš problém je dost obtížný a bohužel nikoliv vzácný. Chápu, že se kvůli vašemu onemocnění kyčlí obtížně pohybujete, ale obezita vaši pohyblivost bohužel ještě dále zhoršuje.

    Vyrovnání diabetu 2. typu velice závisí na tělesné konstituci. Je ale nutné si uvědomit, že tělesná hmotnost je vždy výslednicí příjmu a výdeje kalorií. Všechno, co je navíc, se velmi snadno ukládá do tukových zásob a ještě dále zhoršuje vyrovnání diabetu. Jediné, a to velmi obtížné řešení, se nabízí ve výrazném snížení kalorického příjmu ve vašem jídle. Namítnete, a asi správně, že už takto jíte poměrně málo. Jenomže bohužel je to stále více, než by vám stačilo.

    U mladších osob  je možné uvažovat o chirurgickém zásahu na zažívacím ústrojí, které by rychle vedlo ke zhubnutí a zlepšení ukazatelů diabetu. Operace by však nyní byla pro vás příliš riziková. Proto připadá v úvahu je další úprava diety a případně  nasazení některých léků na diabetes, které nezhoršují obezitu. Měla byste se objednat k nutričnímu terapeutovi (dietní sestře) a s jeho pomocí vypracovat modelový jídelníček. Určitě byste měla vynechávat jídla tučná a snížit celkové množství sacharidů v dietě na přibližně 120 g/den, což je poměrně málo. Naopak, téměř volně byste mohla dietně připravenou zeleninu. Bez spolupráce s nutričním specialistou se vám to však nepodaří. Je to bohužel fakt, že v dospělém či vyšším věku člověku stačí opravdu poměrně málo jídla, zvláště když se nemůže dostatečně pohybovat.

    Z léků by pro vám mohl být vhodný některý s přípravků tzv. analogů GLP-1. Ty zlepšují vyrovnání diabetu a zároveň snižují chuť k jídlu. Pro vás by to bylo možné vhodnější než inzulín. Podávají se také injekčně, a to 1x denně nebo i jenom 1x týdně.

    Dále byste mohla užívat, nebo alespoň zkusit některý s tzv. gliflozinů, a to v kombinaci lékem metformin. Tato kombinace zlepšuje účinnost vašeho vlastního inzulínu a navíc vede ke zvýšenému vylučování cukru močí. Rovněž tato kombinace spíše přispívá k hubnutí, na rozdíl od inzulínu a od léku Glyclada. Učinit tak ale může jen váš diabetolog, se kterým byste se měla poradit.

    Kromě toho vám doporučuji alespoň nějaký pohyb. Tedy např. jízda na vozíku v parku, cvičení trupem a rukama, pohyb nohou na lůžku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Před pár týdny mi byla naměřena v krevním rozboru vyšší glukóza 5,8 mmol/l (186 cm/92 kg/41 let). Což si sám sobě vykládám omezeným pohybem v rámci home officu přes zimu a mojí chutí dát si večerní pivko. Začal jsem se tedy více hlídat, sportovat, vylepšil stravu a pořídil glukometr a pozoruji hodnoty. Situace se po 14ti denním měření má tak, že hodnoty na lačno oscilují mezi 5,7-6,3 (tolerance měření +-0,47mmol/l), hodnoty 1 hod po obědě zcela v normě. Rád bych se poradil, jak správně postupovat při ranním měření glukózy na lačno. Nějaké rady jsem vyčetl a získal od kolegy, který je diabetik, ale chtěl bych radu odborníka. V současné době měřím chvilku po probuzení z první kapky krve. Kolega radil brát vzorek až z druhé kapky a být obezřetný na čistotu prstu. - Je vhodné test hned po probuzení či později, ale před snídaní? Chodím se ráno proběhnout a výsledky glukózy jsou následně o dost nižší. - Mám se testovat až z druhé kapky krve? - Je možné, aby ranní test při porovnání dvou měření vykazoval rozdílné hodnoty vlivem nepřesnosti (dnes třeba 5,9-6,3)? - Pokud začíná být mírně narušená glukózová tolerance (ranní hodnoty nad limitem), je tento stav možné zvrátit? S úctou Jan
    věk: 42 let výška: 186 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milý Jane, udělal jste správné rozhodnutí. Tělesný pohyb a přiměřená rozumná dieta s omezením zbytečných kalorií je to nejlepší, co můžete dělat, nejen, abyste se udržel fit, ale také, abyste předcházel vzniku diabetu.

    Hodnota glykémie ráno 5,8 mmol/l je lezce zvýšená, a pokud bych si byl jist přesností měření vašeho glukometru, i hodnoty mezi 5,7-6,3 mmol/l jsou lehce zvýšené. Máte tedy pravděpodobně určitý náběh k tomu, aby se u vás postupem času rozvinula porušená glukózová tolerance a případně později i diabetes, pokud tomu nebudete předcházet.

    Směrodatná glykémie na lačno se má měřit po celonočním lačnění a je už jedno, zda je to hned po probuzení či později. Hodnota by měla být prováděna v zavedené laboratoři. Osobní glukometry jsou vhodné zejména pro dlouhodobé sledování, abyste věděl, zda se stav zlepšuje či zhoršuje. Nejsou určeny ke stanovování diagnózy diabetu. Určité kolísání při měření ze stejného vzorku krve je u glukometrů přípustné, ale nic na světě není úplně přesné, ani měření v laboratoři.

    Uzavřel bych to opravdu tak, že máte „zvýšené hodnoty glykémie na lačno“, což značí lehký stupeň poruchy. Budete-li tedy usilovat o to, abyste přístroj nějak ošidil, např. měřit se až po ranním běhání, tak uděláte něco pro své zdraví, ale na věci to jinak moc nezmění. Glykémie prostě nemá být zvýšená, a to ani v 5 hod. ráno, ani v 6 hodin ráno, ani v 8 hod. ráno, pokud se měříte na lačno.

    Myslím si ale, že ve vašem případě se jedná spíše o výstražné hodnoty, na které jste reagoval správně. Určitě nejste obézní, ale shodit nějaké to kilo by se hodilo a pravidelné cvičení jakbysmet, i kdybyste měl glykémie zcela v normě. Nijak se tím nestresujte, a když už máte glukometr, tak se s ním 1x za měsíc změřte, nejlépe ráno před snídaní a 1 hod. po jídle.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    chtěla bych zhubnout a nedaří se je pravda že mám málo pohybu jak je covid 19 bojím se aby sem nic nechytla tak chodím ven když musím jídelníček nemám ale chtěla bych naký si nastavit příští týden jdu na 2 vakcínu covid 19 tak bych už mola ven bez strachu že se nakazím mám krátce rotopet tak skoším jezdit co mám udělat poradíte mi prosím děkuji hezky večer Petra 
    věk: 43 let výška: 167 cm váha: 101 kg

    Odpověď

    Dobrý den Petro, 

    je skvělé, že si uvědomujete, že máte méně pohybu a snažíte se jezdit na rotopedu. Pro začátek by stačilo i 15 minut mírným tempem, prostě tolik, na kolik se budete cítit. Dále bych navrhovala skloubit rotoped s chůzí, pořiďte si krokoměr, je to velmi motivující překonávat sebe samu. 

    Na jídelníčku můžete zapracovat i Vy, nebo si najděte ve svém regionu nutričního terapeuta. Seznam najdete zde: Seznam ambulancí - Česká asociace nutričních terapeutů (cant.cz)

    Těžko vám mohu radit takto na dálku s minimem informací o vás a vašem stravování. Ze začátku byste si mohla  pár dní psát na papír veškeré jídlo a pití, které sníte a vypijete.  Když to pak člověk uvidí černé na bílém, základní chyby pozná jistě sám. I díky pouhému zapisování můžete hubnout. Když to budete dělat poctivě, lépe si uvědomíte, že např. mlsáte nebo jíte z nudy. Někoho to psaní i odradí k mlsání -  aby tu svoji neřest nemusel zapsat... 

    Když si budete zapisovat i časy jídel, odhalíte i chyby v denním režimu, jako např. chybějící snídaně či večerní přejídání tzv." vlčí hlad". 

     Ještě lépe byste si mohla zapisovat jídelníček na www.kaloricketabulky.cz - je to zdarma a rovnou uvidíte, jaký obsah energie daná potravina má. Díky tomu zjistíte, které vaše oblíbené mlsky jsou nejvíce kalorické a je třeba je omezit. 

    Dále platí stále opakující se pravidlo. 

    Konzumovat zeleninu (cca 400g), ovoce cca (100g denně). Zařadit celozrnné či žitné pečivo a další přílohy, které obsahují vysoký podíl vlákniny.  Jíst libové maso a pouze uzeniny s vysokým obsahem masa. Konzumovat neslazené mléčné výrobky jako jogurty a kefírové nápoje. Omezit sladkosti, slané mlsání, slazené nápoje, alkohol, uzeniny, tučné maso, pšeničné pečivo  atd.

    Pít dostatek neslazených tekutin a mít kvalitní spánek. 

    To vše je ale velmi těžké ze dne na den změnit, a proto to mnoho lidí nevydrží a postupně se vrací ke svým původním zvyklostem. A nastane jojo efekt.

    Takovou zásadní změnu je třeba dělat postupně, aby tento nápor psychicky zvládli. A proto je velmi vhodné využít služeb nutričního terapeuta.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak se mam stravovat a přitom zhubnout 10% telesne vahy? Marcela
    věk: 64 let výška: 164 cm

    Odpověď

    Dobrý den Marcelo, 

    vaše otázka je velmi stručná a široká, proto na ní nejde uspokojivě odpovědět.  Pokud trpíte nadváhou či obezitou, převládá ve vašem životě energetický příjem nad jeho výdejem. Je třeba posunou ručičky vah na opačnou stranu. To znamená redukovat příjem zbytečných "prázdných" kalorií a zvýšit pohybovou aktivitu. 

    Ze začátku byste si mohla  pár dní psát na papír veškeré jídlo a pití, které strčíte do úst. Když to pak člověk uvidí černé na bílém, základní chyby pozná jistě sám.  Ještě lépe byste si mohla zapisovat na www.kaloricketabulky.cz - je to zdarma a rovnou uvidíte, jaky obsah energie daná potravina má. Díky tomu zjistíte, které vaše oblíbené mlsky jsou nejvíce kalorické. 

    Dále platí stále opakující se pravidlo. ¨

    Konzumovat zeleninu (cca 400g), ovoce cca (100g denně). Zařadit celozrnné či žitné pečivo a další přílohy, které obsahují vysoký podíl vlákniny.  Jíst libové maso a pouze uzeniny s vysokým obsahem masa. Konzumovat neslazené mléčné výrobky jako jogurty a kefírkové napoje. Omezit sladkosti, slané mlsání, slazené nápoje, alkohol, uzeniny, tučné maso, pšeničné pečivo  atd.

    To vše je ale velmi težké ze dne na den změnit, a proto to mnoho lidí nevydrží a postupně se vrací ke svým původním zvyklostem. A nastane jojo efekt.

    Takovou zásadní změnu je třeba dělat postupně, abych tento nápor psychicky zvládli. I s tím vám nejlépe pomůže nutriční terapeut.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Cukr na lačno mám okolo hodnoty 8. Čím bych měl sladit? Jak je to třeba s pudinkem slazeným třeba čekankovým sirupem, nebo jogurty s ovocem, nebo čokoládou? Jaroslav
    věk: 82 let výška: 175 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Dobrý den Jaroslave, 

    téma náhradních sladidel si můžete nastudovat zde: Náhradní sladidla | cukrovka

    Je téměř jedno, které náhradní sladidlo si zvolíte. Všechna náhradní sladidla jsou bezpečná. Nejvíce záleží na vašich chuťových preferencích. 

    Já osobně nejvíce používám čekankový sirup, který obsahuje 5% cukru. Lze jej používat i na tepelnou úpravu. A diabetici udávají, že nepozorují jeho efekt na glykémii. Můj druhý oblíbenec je Erythritol. Jeho energetická hodnota je nulová. Rovněž nezvyšuje cukr v krvi ani sekreci inzulinu. Lze jej zakoupit ve formě bílých granulí nebo prášku, který je podobný běžnému cukru. Nedoporučuje se jím zcela nahradit cukr, spíše je vhodnější jeho kombinace s jiným sladidlem.

    Pudink je škrob (tedy sacharid) a pokud se dělá z mléka, obsahuje dále i mléčné cukry. Proto vám pudink (i když slazený čekankovým sirupem) nejspíše glykémii zvedne. Ale určitě bych ho nezařadila na černou listinu. Možná byste ho mohl po uvaření vyšlehat s nízkotučným tvarohem a doplnit tak  další bílkoviny. 

    Slazené jogurty opět glykémii zvedají, ale  pozor - na našem trhu lze sehnat jogurty s vyšším i nižším obsahem cukrů. Nebo i jogurty s náhradními sladidly. Vždy sledujte tabulky energetických hodnot, které jsou vytištěny na obalech potravin. Najděte si takový jogurt, který máte rád a který má uvedeno v kolonce SACHARIDY (nikoli pouze CUKRY) nejnižší obsah sacharidů. 

    Vhodnější varianta je koupit si klasický bílý jogurt nebo jogurt s vysokým obsahem bílkovin a dochutit si ho čerstvým ovocem či náhradním sladidlem. I jogurt s kvalitním hořkým kakaem bude fajn. 

    Je zde třeba počítat s tím, že i neochucený jogurt obsahuje mléčný cukr a může zvýšit glykémii. Rozhodně to ale není důvod k tomu,  abychom mléčné výrobky nekonzumovali.

    Tomuto tématu jsem se obsáhle věnovala zde: 

    Mléko a mléčné výrobky I. – mléko, fermentované mléko a jogurty | O cukrovce

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
