Poradna

Obecné

225 dotazů

  • Dotaz

    Dobry den, stručně. 74 let, žena, ranní glykémie 5.6,_5.8,-6, glyk. hem. 47,OGTT 4,4.....5,1. Váha 68 kg, výška 166 cm,.pas 76 cm boky 107 cm .

    A ještě glykémie po jídle. Tak 6,8 - 8,2 po 2 h. klesne jen na 6,2-5.7. Naroz. 4.3. 1946 děkuji. Děkuji za odpověď. Libuše nar.1946

    Odpověď

    Milá Libuško, když to tedy chcete slyšet, tak máte prediabetes. Občas máte trochu vyšší glykémie na lačno, občas hraniční po jídle. Orální glukózový test vám vyšel dobře, jestli jste to dobře napsala. A máte trochu vyšší hodnotu glykovaného hemoglobinu.

    Ale co z toho plyne? Já po letech v oboru s trochou přehánění rozlišuji osoby které mají diabetes a osoby, které ho ještě nemají, takže by se tomu dalo říkat prediabetes. To už je ale deformace letité praxe.

    Vy jste celkem štíhlá. Tak bych vám doporučil zůstat štíhlá a dost se pohybovat. Nejíst mnoho sacharidů (tak do 150 g denně), dost zeleniny.

    Někdo by možná doporučil ještě metformin, např. 2x 500 mg. To by mohlo pomoci předcházet zhoršování, ale já bych u vás vsadil spíš na dietu, protože jste štíhlá a dokážete to.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím Vás mám obavu z testu na OGTT z důvodu, že je to příliš velký šok pro organismus. Je nějaká možnost jak zátěžový test nahradit? Např. pokud mám doma glukometr a každý den si budu měřit hodnoty , měla bych při zvýšených hodnotách přijít na to, že něco není v pořádku a následně navštívit lékaře. Děkuji Dana

    Odpověď

    Milá Dano, glukózový toleranční test není žádný šokující výkon, i když vypít půl litru sladkého čaje není moc velký gastronomický zážitek. Cukru je tam asi tolik, jako když si dáte k obědu normální českou porci žemlovky. To by vás asi nezabilo, že?

    Já ale glukózového tolerančního testu velký milovník nejsem. Většinou se jen prokáže to, co stejně víme. Někdo má ale rád, když mu podle čísel vyjde: nejsem diabetik. Nebo doktor pacientovi ukáže: vidíte, tak jste diabetik. Ve skutečnosti však někdy mezi tím velký rozdíl není. Asi jako bych někoho hodnotil, zda je tlustý nebo ne.

    Takže myslím, že vám občasné měření glykémie na lačno a občas po jídle poslouží spíš lépe. Uvidíte změny v čase. A ještě něco. V dnešní koronarové době bych zbytečně na vyšetření k doktorovi neběhal. Opravdu je lepší, když si sama změříte glykémii. Větší problém je, jak s výsledky naložíte. Když budou hodnoty vyšší, donutí vás to k nějaké úpravě režimu? Budete méně jíst a více se pohybovat? To bude spíše ten šok, až si dáte na talíř jedno jablko a kelímek bílého jogurtu a nazvete to obědem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, při domacim měření glykémie jsem si naměřila lačnou v sobotu 5,4 mmol/l. V neděli 6,1mmol/l. Po obědě 5,2 mmol/l, večer 8,1mmol/l. Testovala jsem si moč - mám ketony v moči a urobilinogen. Jsem objednaná na gastroskopii, a nyní bych potřebovala i odběry krve ohledně cukrovky ale bohužel je epidemie. Naďa

    Odpověď

    Milá Naďo, vaše glykémie nejsou zase tak strašné a zatím kvůli nim běhat nikam nemusíte, zvláště když si můžete glykémie sama kontrolovat. Prvním opatřením je samozřejmě úprava životosprávy, viz naše rubrika dieta, jde zejména o omezení sacharidů v jídle. Sama uvidíte podle měření, zda to funguje. Měřte se občas po jídle.

    Jinak nevím, jak moc máte ketony v moči. Jedno + vzniká u někoho po delším lačnění. Ale ++ a zejména +++ může už znamenat poruchu, kterou by měl řešit lékař. Já vás nevidím, ale kdybyste byla mladá a štíhlá a měla ketony ++ či více, tak bych také uvažoval, že může jít o projev diabetu 1. typu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, prosim o radu. Mam tehotenskou cukrovku. Ranni glykemie se vysplhaly az ma 5,9. Dostala jsem 8 jednotek inzulinu. Merila jsem se vzdy z leve ruky a ani s inzulinem glykemie neklesa. Nyni jsem zjistila, ze opakovane mam z leve ruky hodnoty 5,7-5,9 a z prave 5,2. Cim je to mozne? Dekuju Lucie

    Odpověď

    Milá Lucie, odpověď se pokusím zahájit pokusem o vtip. Molekula glukózy existuje v přírodě jako dvě formy L a D, které se od sebe liší jen tím, že jedna je zrcadlovým obrazem té druhé. Jako když se díváte do zrcadla a máte na levé tváři pihu. V zrcadle ji uvidíte na své pravé tváři, ale jinak jste to úplně vy.

    Když rozpustíte L glukózu ve vodě, láme se v roztoku světlo doleva. Když rozpustíte D glukózu, světlo se láme doprava. Proto označení D (dexter, což znamená vpravo). V krvi má člověk ale pouze D glukózu. L glukózu člověk vůbec nedokáže metabolizovat. D glukóze se také dříve říkávalo dextróza. Tak byste podle všeho měla mít vyšší glykémii vpravo.

    To je ale jen hloupý vtip, který mě napadl. Jinak to opravdu není možné, abyste v kapilární krvi měla odlišné koncentrace glukózy nalevo a napravo. Pamatujte, že osobní glukometr neměří přesně a ani k velmi přesnému měření není určen. Při hodnotách glykémie kolem 5 – 6 mmol/l je přípustná odchylka asi 1 mmol/l plus i minus.

    Když se např. 2x píchnete do malíku či prsteníku na stejné ruce, nemusíte tedy dostat naprosto stejné výsledky. Záleží na náhodě, ale také na velikosti kapky, rychlosti, s jakou krev nasajete na testovací proužek, teplotě ruky a také na případných nečistotách na prstu (zbytky ovoce, např.) apod.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 50 let dá se říci atletický typ 195 cm, 95 kg nemám problém s nadváhou. Cca 7 let nazpět mě občas, nyní si uvědomuji že většinou v zimních měsících- trápili noční stavy, kdy jsem i párkrát skončil na pohotovosti s podezřením na infarkt. Nepravidelné bušení srdce, závratě, slabost , mdloby.. Výsledkem vyšetření, bylo pacient zdráv jako ryba, pouze možná diagnosa panická porucha ... Naposledy to bylo cca před třemi roky. Nyní zase v zimě (výjimečný stav omezené vycházení, nedostatek pohybu) zase tyto stavy ... Po dvoudenním googlování a seznámení se s popisem příznaků hypoglykémie, jsem pojal podezření... Okamžitě jsem chtěl navštívit dvou obvodní lékařku, ale bohužel neordinuje - (Nemá roušky) ... Zakoupil jsem si alespoň v lékárně glukometr a provedl první testy . Hodnoty glukózy před jídlem nalačno jsem měl 5,6 A hodnoty 1 hodiny po jídle byli 8,2 mmol/l a 2 hodinky po jídle 11,1 mmol/l. (hovězí polévka+chléb, zákusek ananas) otázka na Vás - Mám s těmito hodnotami opravdu možný diabetes, (nikdo nikdy v rodině nic takového neměl) nebo bude ještě lepší počkat na další případné noční shora popisované problémy, při kterých ihned změřit hodnoty glykémie a pokud bude pod 3,5 mmol až potom teprve při jasném potvrzení hypoglykémie navštívit odborníky, zahájit léčbu... Dalšími příznaky pro posouzení uvádím, že ve 43 letech jsem prodělal makulární degeneraci (cévy v oku) již tenkrát se mne dotazovali na cukrovku. Že prý jsem (tenkrát) na tuto nemoc moc mladý, že to mívají většinou pouze důchodci nebo právě diabetici. Denně oteklé nohy v kotnících, a ranní (i noční) močení nadměrné množství moči... Ne však častokrát a po troškách, ale jedinou a pořádně ? někdy tam stojím i dvě minuty a močím a močím a... Přikládám to těm oteklým nohám, neb ráno již oteklé nejsou ... To je asi tak vše, co mne trápí. Za případné odpovědi uctivě děkuji a přeji Vám hezký den. Tomáš

    Odpověď

    Milý Tomáši, podle toho, co líčíte, bude možná správná odpověď spočívat v tom, co shledali lékaři před časem, kdy jste podstoupil podrobné vyšetření, tedy panická porucha. Tuto diagnózu může lékař – internista použít až jako poslední a napřed musí vyloučit ostatní možné příčiny. Já nevím, jaká vyšetření jste podstoupil, a navíc je opravdu doba nyní komplikovaná. Pokud by se vaše problémy výrazně zhoršily, tím myslím to bušení u srdce, tlak na hrudi a podobně, určitě byste ale měl vyžádat opětovné vyšetření i za dnešních okolností. Především je nutné vyloučit srdeční arytmii, což lze vyšetřit i doma po zapůjčení speciálního přístroje od kardiologa. Také se může jednat o náhle nízký krevní tlak. Proto byste asi časem měl být vyšetřen kardiologem.

    Diabetu se ale nyní určitě nemusíte bát, i když jsou vaše hodnoty glykémií hraniční. Na nějaké bezprostřední léčebné opatření to není. Také jste se měřil jen osobním glukometrem (i když to chválím) a ne za zcela standardních podmínek.

    Hodnota glykémie na lačno 5,6 mmol/l je hraniční, 11,1 za 2 hodiny již odpovídá diabetu. V budoucnu to bude třeba ověřit, nyní ale určitě stačí, když se změříte tak 1x týdně, abyste se ujistil, že se to nehorší.

    Náhlé spontánní hypoglykémie byste klidně mohl mít. To ale nesouvisí s diabetem a jednalo by se tedy o jinou poruchu. Příčin je mnoho, i když jsou poměrně vzácné. Vy jste ale hypoglykémii nezachytil. Musel byste mít tak 3,5 a méně, nejspíše pod 3,2 mmol/l. V nemocnici se to testuje tak, že pacient dlouho nic nejí, klidně až 3 dny a čeká se, zda nebude mít příznaky hypoglykémie. Pokud ano, nabere se  opakovaně glykémie a současně se změří hladina inzulínu v krvi. Vysoká hladina inzulínu při hypoglykémii je známka nadměrné tvorby inzulínu a je pak nutné pátrat proč. Naopak mírná hypoglykémie s nízkou hladinou inzulínu se při hladovění může vyskytnout, u někoho ale snáze.

    Pokud jde o vaše otoky, to nemohu posoudit. Především by bylo potřeba vědět, jak jsou velké a kam až sahají, či zda jsou i jinde na těle než na nohách. Mohl by to být projev srdečního či plicního onemocnění, onemocnění ledvin, ale také jen přílišné pití večer a příliš velký příjem soli.

    Existuje řada možných příčin kolapsových stavů. Napřed tedy bude nutné vyloučit ty časté. Pak teprve by bylo vhodné podstupovat složitější sledování. Uklidnit vás nyní může, že závažnější formu diabetu nemáte. Doporučuji vám nyní dostatek pohybu a omezení sacharidů v dietě, např. na 200 g denně. Vzorový jídelníček najdete i na našich stránkách v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

125 dotazů

  • Dotaz

    Mám váhu 63 kg při výšce 176 cm. Před 3 měsíci jsem měl 65 kg. Mám cukrovku 2. typu asi 20 roků. Beru 1tbl Diaprel Mr.Ranní cukr mám 4,7 až 5,3. Glykovaný hemoglobin 40

    Nebylo by vhodné přestat užívat Diaprel? (Pochopitelně po předchozím schválení ošetř.lékařkou). Děkuji Stanislav

    Odpověď

    Milý Stanislave, ještě by mě zajímalo, jak váš diabetes začal, zda jste měl tehdy nadváhu a zda jste byl dříve léčen ještě jinými lék. Také by mě zajímalo, zda diabetes má ještě někdo ve vaší rodině, např. rodiče, sourozenci či děti, případně zda netrpíte ještě nějakou dlouhodobou nemocí, např. onemocněním slinivky břišní.

    Jinak je váš případ docela zajímavý. Možná by opravdu stálo zato zkusit přerušit ten Diaprel, když se budete dále sledovat.

    Diabetes 2. typu totiž během života spíše mírně progreduje a vyskytuje se převážně u osob s obezitou. Vy jste ale naprosto štíhlý. A tak mě kromě diabetu 2. typu napadají ještě i jiné možnosti. Např. u pankreatogenního diabetu (diabetes vzniklý v důsledku onemocnění celé slinivky břišní) existuje většinou pomalu se rozvíjející porucha inzulínové sekrece, často u osob, které jsou štíhlé. Mohl byste také mít diabetes typu MODY. Mohlo by se jednat třeba o MODY 2, jenž se vyznačuje jen mírnou hyperglykémií a příliš neprogreduje. Nebo byste mohl mít MODY 3, již těžší formu diabetu, u které ale mohou fungovat přípravky obsahující deriváty sulfonylmočoviny. Jedním z nich je také gliclazid (Diaprel). 

    Je-li přítomen diabetes u štíhlé osoby, tak se může jednat také o formu diabetu 2. typu, kdy postupně klesá schopnost vytvářet inzulín, a ten se pak musí podávat injekčně.

    Diaprel je lék, který zlepšuje sekreci inzulínu u diabetiků 2. typu, ale pouze do určité míry. Někdy začné selhávat, a pak začíná být vhodnější používat injekční inzulín. Jen případ MODY 3 může  být vzácnou výjimkou. Diaprel může u některých těchto pacientů výrazně pomoci.

    Vy máte vyrovnání diabetu velmi dobré. Proto bych asi nic zásadního neměnil. Diaprel byste mohl zkusit vysadit, pokud se budete pečlivě sledovat. Pokud byste ale dále hubl a měl hlad, navrhoval bych podávat inzulín. Asi by stačila jen malá dávka dlouze působícího přípravku, např. Tresiba 10 j. večer.

    Jedině to hubnutí není v pořádku. Nabízí se, že hubnete proto, že držíte přísnou dietu, abyste měl dobré vyrovnání diabetu. V tom případě by bylo opravdu asi vhodné začít užívat inzulín. Pokud tomu tak ale není a vy máte např. nechutenství nebo průjmy, nebo vám celkově není dobře, budete potřebovat podrobné vyšetření.

    Jinak diabetes typu MODY se dá definitivně rozpoznat jen genetickou analýzou ze vzorku krve, nebo alespoň analýzou u některého vašeho přímého příbuzného, u které byl MODY3 nebo jiný typ MODY prokázán.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 65 let a řadu let se léčím s cukrovkou. Mám 172 cm a 117 kg a problémy s pohybem, většinu dne prospím. Před 2 měsíci jsem byla hosp. po zjištěných hodnot přes 20. Tam mi to stáhli na 10-12, ale nyní se pohybuji opět přes 20. Užívám inzulin a to: Fiasp 24-22-16 a Lantus 32-0-28. Kromě toho ještě cca 20 léků na srdce, tlak apod. Dříve se každé porušení objevilo v hodnocení, ale dnes při dodržování životosprávy mi hodnoty pořád kolísají. Děkuji za odpověď. Božena

    Odpověď

    Milá Boženo, moje odpověď vás nepotěší. Zlepšit by to šlo jen zásadní změnou způsobu vašeho života, a to asi půjde těžko.

    Máte určitě velmi narušenou účinnost inzulínu v těle. Působení inzulínu velmi zhoršuje obezita a malá pohyblivost. Jsem přesvědčen, že glykémie by se vám i bez zvýšení dávek inzulínu výrazně zlepšily, kdybyste velmi omezila jídlo a více se pohybovala. Pohybovat byste se mohla alespoň v rámci svých možností, tedy pokud možno chodila, třeba pomalu, ale dlouho, hýbala rukama, zvedala nohy apod. Po týdnu takového mírného hladovění by se určitě dostavil částečný efekt a později výrazné zlepšení.

    20 léků je opravdu mnoho a asi některé mohou být i nadbytečné, nebo alespoň nejsou nutné. To s vámi ale může probrat jen váš ošetřující lékař. Ke zlepšení vyrovnání diabetu byste asi měla brát metformin. Pro léčbu diabetu by se ale na druhé straně mohly přidat ještě další léky, které také mohou zlepšovat účinnost inzulínu. Např. místo inzulínu Lantus byste mohlá mít lék Suliqua, který v jedné injekci obsahuje stejný inzulín jako Lantus, ale k tomu ještě další látku, která také zlepšuje glykémie a pomáhá hubnutí. Jsou také ještě další léky na cukrovku, které by vám mohly pomoci, ale to musíte opravdu projednat se svým lékařem. Ale úplným základem je málo jídla.

    Pokud výrazně neomezíte jídlo (i když možná máte dojem, že už nyní jíte málo), tak nezbyde než jen zvyšovat dávky inzulínu, a to není moc dobře.

    Tak já vám moc přeji, aby brzy přišlo skutečné jaro, aby pominula ta epidemie a abyste mohla chodit co nejvíc ven a hýbat se.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám takmer 80 r..Už od r. 1990 som mal glykémiu nalačno mierne cez 6,0 mmol/l.Od r.2007 som v dispenzárnej starostlivosti klinickej dia ambulancie-porucha glukózovej tolerancie.Ranná aj postprandiálna glykémia bola 6 - 8. V r.2014 -2017 nastal ich vzostup napriek PAD / príloha 1 a 2 /.Výrazné zlepšenie priniesol Vokanamet. Žiaľ po roku užívania spôsobil cystitídu / Klebsiella pneu.../a ATB liečbu/ Suprax/.Bol nahradený Glibometom. Vyvolal však nepredvidateľnú glykémiu až hypoglykémiu.Preto od 4.3 užívam Diaprel MR 60 g / 1-0-1/+Januvia100/1-0-0. V porovnaní s Vokanamet sú hodnoty glykémie vyššie / príloha 3/. Za problém považujem hyperglykémiu nalačno,ktorá napriek rôznym PAD je 8 - 10 .Od ranného merania,napriek aktivite , cvičení,bez príjmu potravy stúpne min. o 1 stupeň.Potom pri vhodných PAD celý deň6.3 -9.3.Bolo mi vysvetlené že ide o Somogyiho či Dawn efekt.Pri nočnom meraní / 03/ sú hodnoty 6.3-7.6/ príloha 2/. Otázkou je možnosť a spôsob úpravy rannej glykémie,resp. závažnosť stavu.Prosím aj o vyjadrenie či na základe zdravotného stavu a veku / príloha 4 /sú moje výsledky metabolickej kompenzácie prijateľné aj vo vzťahu k SARS CoV2. Považujem tiež prijateľnejší Vokanamet, ako vplyv Januvie na pankreas a kĺby. Ján

    Odpověď

    Milý Jáne, vy mi nekladete otázku, ale žádáte zhodnocení celého léčebného postupu. To je ale na dálku a bez znalostí dalších podrobností opravdu složité.

    Protože moji odpověď bude možná číst více lidí a nevím, zda si budou moci prohlédnout také vaše přílohy, úvodem to trochu zrekapituluji:

    Je vám 80 let, mate diabetes asi od roku 2000 a vyzkoušel jste různé léky. Nejlépe vám vyhovovala kombinace Vokanamet (kanagliflozin s metforminem), ale prodělal jste při tom těžký zánět močového měchýře, tak byl tento lék zase vysazen. Nyní máte, pokud tomu dobře rozumím, Januvii a Diaprel. Kromě toho máte střední nadváhu. Glykovaný hemoglobin máte 50 mmol/mol, což je celkem dobrý výsledek. Nejste spokojen s hodnotami ranní glykémie, jež jsou mezi 8 a 10 mmol/l.

    Pro léčbu diabetu existuje řada možností, které všechny mohou být celkem dobré, když se použijí správně. Pokud by váš diabetes byl spojen s malou sekrecí inzulínu, považoval bych za vhodné zařadit jednu dávku inzulínu, nejlépe večer. Chybějící inzulín se dá těžko nahradit něčím jiným. Usuzoval bych, že vám inzulín chybí, kdybyste měl vyšší glykémie a přitom držel přísnou dietu s malým obsahem sacharidů, např. 120 g denně a méně. Jenomže vy máte nadváhu, a tak určitě máte výraznou rezervu v dietě.

    Asi bych vám doporučil jako základní lék metformin. Buď samostatně, nebo v kombinaci v jedné tabletě s jinou látkou, jak je tomu např. v lécích,k které jste již bral, např. Janumet, Vokanamet či řada jiných. Dávku metforminu bych u vás volil asi 2x 850 mg. K němu byste mohl zkusit jednu denní dávku inzulínu, např. Lantus nebo Tresiba, a to večer před spaním. Rozhodně by bylo dobré začít s malou dávkou, např. 10 jednotek, aby vám to nepůsobilo hypoglykémie. Pokud by dávka nestačila k zajištění ranních glykémií mezi 5-8 mmol/l, mohla by se dávka vždy po týdnu tak o 2 j. zvyšovat. Tato kombinace by mohla pro vás stačit a byla by nejpřirozenější. Pokud byste se inzulínu hodně bránil (jediný reálný důvod k tomu by ale mohla být snížená schopnosti si inzulín spolehlivě a přesně píchat, porušená koordinace rukou či porušený zrak), tak byste také znovu mohl zkusit ten Vokanamet. Jen byste měl k tomu dostatečně pít a dodržovat speciální hygienu intimních partií podle poučení lékařem. Pokud by se znovu opakovala močová infekce, tak by se ale asi ten Vokanamet nehodil.

    Samozřejmě velmi důležitá je dieta. Pokud by se vám podařilo zhubnout alespoň pod 100 kg (tedy o 5 kg), určitě by se vám diabetes zlepšil. Měl byste denně jíst tak asi 150 g sacharidů, což je asi méně, než v současnosti jíte. K tomu je ale potřebné opravdu znát složení potravy.

    Jinak jsou ale výsledky ohledně vyrovnání diabetu celkem dobré a mohl byste být spokojen. Pokud možno byste neměl mít hypoglykémie, protože ty mohou být ve vašem věku nebezpečné. Já bych vám doporučil nejraději ten metformin 2x 850 mg a k tomu malou dávku inzulínu na noc. Samozřejmě bude fajn, když si budete několikrát denně měřit glykémie či případně zkusíte senzor hodnot glukózy v podkoží - zařízení FreeStyle Libre. Pokud ale nejste léčen inzulínem, tak byste si tento senzor musel pravděpodobně hradit sám (asi žijete na Slovensku a já nevím, jaké tam jsou podmínky pro úhradu pojišťovnou). Jinak je to ale skvělá věc.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, Mela bych otazku k pripravku Trulicity 1,5 mg s pripravkem Siofor 1000g ktery je uzivany rano a vecer. Trulicity jednou tyden. Pred zacitim uzivani teto kombinace byla lecba nastavena na varinatu Synjardy (1rano a 1 vecer) + Glyclada (1rano). Cukr se stale drzel v norme bohuzel dochazelo k zhorsovsni tzv. dlouheho cukru proto doslo ku zmene lecby na vyse zminene. Jedna se o meho otce, ktery dodrzuje stravu, jeho vaha je 95 kg a meri 175 cm vek 54 let. Bohuzel kombinace novych leku rozhazela hodnoty cukru a i prez snahu dodrzovani stravy jsou hodnoty na urovni po jidle 10, pred jidlem 9, potom 12 po jidle. Bohuzel lecba, ktera drzele hodnoty dole, neni uz proplacena pojistovnou, protoze nema nadvahu a nespada do teto kategorie uhrady pojistovny. Pani doktorka se snazi hledat reseni, tatino schudl jeste dalsi dve kila ale leky nezabiraji. Nevime ci jeste nejaky cas pockat, nebo treba resit zmenu. Pride nam to cele divne. Dekuji za odpoved Vlasta

    Odpověď

    Milá Vlasto, já kombinaci léku Trulicity a Sioforu považuji za dobrou a měla by fungovat. Samozřejmě bez pořádné diety to nepůjde. Váš otec by se měl řádně poučit o složení stravy a měl by mít předepsaný vzorový jídelníček. Ostatně, je to dospělý muž v aktivním věku, tak by se do toho měl opřít. Dieta a pohyb jsou totiž základem skoro u všech diabetiků, kteří zatím nepotřebují inzulín. Když to neudělá on, tak alespoň vy mu kupte srozumitelnou knihu o složení potravin, aby si uměl sestavit jídelníček např. s 200 g sacharidů denně, případně kdyby měl glykémie stále vyšší, tak jen se 175 g denně. Také by mohl navštívit nutričního terapeuta, ale to by musel sám chtít a nenechávat to na dceři.

    Já se osobně domnívám, že podmínky pro předepisování Trulicity a Synjardy jsou stejné. Nadváhu váš otec má, jen ne zas tak moc velkou. Navrhuji tedy zůstat zatím u té nové kombinace, jen opravdu dodržovat dietu s omezením sacharidů. Účinek Trulicity se rozvíjí postupně.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, moje maminka (76) dostala lék Trulicity na základě toho, že přes užívání perorálních léků jí glykémie neklesala (cca 8-10). Po podání první injekce zhruba za 3 dny začala mít velké střevní potíže, nauseu, ale především obrovskou únavu a slabost. Po konzultaci s internistkou nám bylo doporučeno zkusit ještě další dávku, což jsme učinili. Stav se bohužel nelepší, bylo by vhodnější lék zcela vynechat? Děkuji za odpověď. Pavla

    Odpověď

    Dobrý den. Lék Trulicity je pečlivě odzkoušen a většina pacientů jej snáší dobře. Nežádoucí účinky, zejména nevolnost či zvracení jsou důvodem k ukončení léčby asi ve 2 – 4% případů. Léčba se začíná nižším dávkováním (injekce po 0,75 mg) a později je možné dávku zvýšit na 1,5 mg 1 x týdně.

    Nyní bude záležet na tom, jak moc ten nežádoucí efekt mamince vadí. U většiny pacientů se totiž tolerance postupně zlepší a dobře se projeví účinek. Mírná nechuť k jídlu může být naopak žádoucí. Rovněž se ujistěte, že používáte lék s nižší dávkou (0,75 mg). Pokud ale budou zažívací obtíže trvat, je možné vyzkoušet jiné možnosti. Určitě velmi dobře působí, když se v dietě výrazně sníží množství sacharidů a také celkové kalorie. Pak by třeba ani nemusel být lék Trulicity nutný.


    Poznámka redakce:

    posíláme Vám odkazy na zajímavé články týkající se tématu, tedy přípravku dulaglutid (Trulicity)

    Projekt cukrovka jinak
    Moderní léčba cukrovky 2. typu aneb agonisté receptorů GLP-1 stručně a jasně

    Aplikace GLP-1 agonistů

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Váš názor

    Odpověď

    Rozhodnutí o zakopupení jakéhokoliv doplňku stravy, tedy i Dialine je pouze na Vás. Vždy ale chtějte znát přesné složení takového doplňku stravy (např. kvůli alergiím), chtějte vidět schválení pro ČR (v ČR se smějí používat jen doplňky stravy, které odpovídají vyhlášce č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin, ve znění pozdějších předpisů), a chtějte znát výrobce, tj. jeho adresu a další podrobnosti (nikdy nevíte co se případně může stát). Pozorně se podívejte na krabičku a na informace, které dostáváte z internetu, důvodem je skutečnost, že informace o doplňcích stravy:

    • nesmí přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo odkazovat na tyto vlastnosti,
    • nesmí obsahovat žádné tvrzení uvádějící nebo naznačující, že vyvážená a pestrá strava obecně nemůže poskytnout dostatečné množství vitaminů nebo minerálních látek,
    • výživová a zdravotní tvrzení se mohou uvádět za podmínek stanovených nařízením (ES) č. 1924/2006

    Z informací, které jsem si přečetl na oficiálních stránkách Dialine jsem dospěl k názoru, že nemám dost informací potřebných k tomu, abych Dialine začal užívat.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Poznámka redakce:

    Doporučujeme podívat se do rubriky Léčivé rostliny a cukrovka, kde naleznete mnoho různých potravinových doplňků vhodných právě u onemocnění cukrovkou, či jako prevenci, s ověřenými popisy obsahových látek i jejich účinků.

    Přípravek DIALINE je také uveden na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv v rubrice Internetové stránky s nelegálními nabídkami neschválených přípravků.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den pane doktore/ paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak je to s dlouhodobým užíváním Diamizinu. Mám DM 2 typu na PAD, dilatační kardiomyopatii a poruchu štítné žlázy. Užívám léky Letrox, Nebilet, Tritace, Furon, VErospiron, Kapidin, Procoralan, Mertenil, Forxiga, Gluhophage 500mg 0-0-1 Diamizin užívám již pár měsíců, cítím se lépe a tak myslím, že má na mě také dobrý vliv. Pravidelně si měřím cukr a kolem 6-7 mám. Manžel také trpí DM stejně jako já, i hodnoty po měření má podobné s tím rozdílem, že někdy po ránu má hrozné výkyvy a cukr si naměří klidně i 17, druhý den ho má už třeba zase na 8-9. Jeho diabetolog mu předepsal Metformin XR 1000mg 0-0-2 a užívání již zmíněného doplňku stravu mu nedoporučil s tím, že je to pouze reklamní tahák, který stejně ani není vhodné dlouhodobě užívat, protože způsobuje kardiologické potíže. Naši diabetologové se prostě jak v dávkování léků, tak v názoru na Diamizin absolutně rozcházejí. Ráda budu vědět Váš názor. S pozdravem Kristina

    Odpověď

    Milá Kristino, ptáte se na můj názor na přípravek Diamizin. Nejsem si jist, zda se ptáte přímo mě, ale když už to tak dopadlo, že se dotaz dostal ke mně, tak vám svůj názor sdělím.

    Nejdříve se ale pořádně nadechnu, 3x se otočím dokola a mezi tím se mi to v hlavě srovná.

    Především vám doporučím velmi hezkou a vstřícnou odpověď na podobný dotaz, která se už na našich stránkách objevila. Nejdete ji zde: CUKROVKA A DOPLŇKY STRAVY

    Nyní můj názor: váš manžel může s klidem užívat Diamizin v běžném doporučeném dávkování. Dělá radost vám a cítíte se po něm lépe, může pomoci i jemu. Pokud ale má ráno někdy poměrně hodně zvýšenou glykémii, nebude na to tento lék stačit. Jako první opatření (kromě již uvedeného Metforminu XR) bych mu doporučil omezit večeře a zejména omezit příjem sacharidů k večeři klidně téměř až k jejich vynechání a samozřejmě nedávat si ani žádnou sacharidovou "druhou" večeři, což se diabetikům druhého typu stále ještě někdy doporučuje. Pokud by ani toto nestačilo, musel by pak dostat nějaký další účinný lék, možná malou dávku inzulínu na noc.

    Diamizin je ale každopádně přípravek pouze podpůrný. K léčbě diabetu rozhodně nepostačuje. Pro vás oba je důležitá dieta s omezením sacharidů a kalorií. Dále byste měli mít v pořádku krevní tlak a hladiny krevních tuků, měli byste se pravidelně každý den pohybovat, a to minimálně 30 minut.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Četl jsem, že výluh či čaj z této rostliny má vliv na snížení hladiny cukru. Na tomto webu o tom není ani zmínka, tak nevím co je pravda. Děkuji za odpověď. Alois

    Odpověď

    Milý Aloisi, bohužel vás zklamu, protože o účincích této rostliny, o jejíž existenci jsem se díky vám dozvěděl, nic nevím. V literatuře jsem zjistil, že působí pozitivně na kde co, včetně na diabetes. Tím se řadí k další asi stovce rostlin, o kterých se tvrdí podobné věci a z mého pohledu považuji za nejdůležitější, aby se člověk nemohl takovou látkou otrávit.

    Rostlinu může pěstovat, kdo chce, a zodpovědnost za případné poškození při jejím požívání pak nese jen a jen pacient. Dost podobně je to i s různými kapkami z této rostliny připravenými. Jedná se o doplňky stravy, které nemusejí být nijak testovány.

    Já tedy věřím, že se jedná o látku bezpečnou, ale stejně bych vám ji nedoporučoval.

    Proč nevěřit zdravému rozumu? Základem léčby diabetu 2. typu je prostě dieta a pohybový režim. V tom má většina lidí veliké rezervy, jenomže to dá námahu a starost.

    Kromě toho je k dispozici řada osvědčených léků, které byly náležitě testovany v laboratoři, na zvířatech a nakonec na tisícových souborech lidí.

    Věřte, že pokud nějaká rostlina má skutečně léčivé účinky, vědci si toho všímají, příslušnou látku v ní obsaženou zkoumají a když je nadějná, experimentálně ji využijí a později otestují.

    Tím nechci nikomu kazit radost ze zelené lékárny. Mělo by to pak být alespoň chutné a působit radost. Je možné, že Kalisie mezi takové sympatické rostliny patří, a já poprosím pana redaktora, aby pro vás sehnal ještě nějakou odbornější odpověď od někoho, kdo se v rostlinách vyzná lépe.


    poznámka redakce:

    Po konzultaci s PharmDr. Alicí Sychrovou, odbornicí z Ústavu přírodních léčiv z oddělení farmakognozie a fytochemie FaF VFU Brno jsme zjistili, že relevantní vědecké studie o této rostlině neexistují. Autority typu (EMA – European Medicines Agency), nebo uznávané učebnice se o ní rovněž nezmiňují. Dostupné informace jsou na hobby webech a slibují účinky v neověřených indikacích, proto její užívání vzhledem k nedostatku informací nedoporučujeme.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na přípravek Suganorm, zda má nějaký účinek při léčbě cukrovky, nebo se jedná jen o marketing bez prokazatelných účinků? Gabriela

    Odpověď

    Vážená paní Gabrielo, každý potravinový doplněk je nezbytné vždy počlivě prozkoumat z hlediska složení, které by mělo odpovídat zamýšlenému použití, v tomto případě "zachránit od cukrovky". Již jen příslib, že Vás potravinový doplněk zachrání od cukrovky je silně podezřelý. Ze složení výrobku SugaNorm, ale nevyplývá, že by si mohl s cukrovkou poradit. Co mě ale dokonale přesvědčilo, abych Vám důrazně doporučil výrobek SugaNorm nepoužívat respektive nekupovat je následující věta z webových stránek (www.eu-sale.com): "Šupinatost v přípravku SugaNorm umožňuje normalizovat krevní tlak v důsledku mírného žluči a diuretického účinku.". Tato věta je naprostý nesmysl, jak po stránce českého jazyka, tak zejména po stránce odborné. Na oficiálních webových stránkách (www.suganorm.site) je pak dále uvedeno o skořici: "Díky obsahu polyfenolů a flavonoidů, snížuje hladinu cholesterolu a triacylglycerolů, zvyšuje úroveň lipoproteinů s vysokou hustotou, ředí krev, má antioxidantní účinek. Na 18% je z fenolu, což napomáhá zastavit a předejít mnohým zánětlivým procesům při cukrovce.". Každý myslím dobře ví, že skořice není na 18 % z fenolu, protože to by znamenalo, že by byla skořice prudce jedovatá. Nehledě na to, že fenol nemá naprosto žádné příznivé efekty u cukrovky. Doporučuji Vám poradit se s lékárníkem nebo lékařem, který konkrétní přípravek ze skupiny doplňku stravy by pro Vás byl nejvhodnější ve vztahu k případným dalším potížím nebo onemocněním.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Poznámka redakce:

    Doporučujeme podívat se do rubriky Léčivé rostliny a cukrovka, kde naleznete mnoho různých potravinových doplňků vhodných právě u onemocnění cukrovkou, či jako prevenci, s ověřenými popisy obsahových látek i jejich účinků.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím je pro diabetika vhodný čekankový sirup? Děkuji Blanka

    Odpověď

    Dobrý den Blanko,

    tato otázka již byla řešena v naši poradně. Posílám Vám odkaz na tento dotaz: 

    Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu

    Pokud Vás zajímají sladidla pro diabetiky, doporučuji podívat se na odkaz Náhradní sladidla.

    S pozdravem

    Vaše redakce

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Mám cukr a mám problém se ztopořením, nefunguje, zkusil jsem prášky... ani to nepomohlo clain když jdu nato jednou a ani to pořádně není tvrdý, moc se tím trápím a rád bych se zeptal, zda jsou volně prodejné prášky na erekci pro cukráře... děkuji Jan

    Odpověď

    Milý Jane, o tomto problému je potřeba promluvit si se svým lékařem, např. diabetologem. Ten na rozdíl ode mne bude vědět, kolik vám je let, jak dlouho máte diabetes a jak jej máte vyrovnaný nebo nevyrovnaný.

    Tato porucha není vzácná a někdy ani není vyvolána nějakou nemocí, ale spíše pocity nebo osobními problémy. Čím víc si z toho člověk dělá problém, tím to bývá horší a složitější. A samozřejmě velmi záleží na partnerce, která vám může hodně pomoci. Určitě by pomohlo, kdybyste to nebrali jako tragédii, trochu se nad tím pobavili a možná i zasmáli, případně to zkusili jinak.

    Za poruchou erekce může stát porucha krevního zásobení, jako např. zúžení pánevních tepen. To se může vyskytovat při delším trvání diabetu, zvláště špatně vyrovnaném, a speciálně u kuřáků. Není ale ale zase tak časté, a tak se nejspíše jedná o poruchu inervace - tedy projev diabetické neuropatie. Ta bývá naopak poměrně častá a erekci zhoršuje. Na intimních místech může být porušena citlivost, takže nedochází tolik ke vzrušení při různých dotycích a podobně.

    Erekci mohou také zhoršovat některé léky používané na léčbu vysokého krevního tlaku. To je potřeba u všech jednotlivých léků probrat s lékařem a případně ty, u nichž to bývá častější, nahradit nějakou jinou léčbou.

    Protože toho o vás vím velmi málo, dám vám jen několik málo obecných rad.

    1. I když se to druhému lehko řekne, měl byste se snažit uklidnit a nebrat to příliš vážně. Když to prostě nevyjde, tak to nevyjde. Naopak, pokud předem budete mít strach, že se to nepovede, znervózní vás to natolik, že se to ještě zhorší.

    2. Bylo by dobré, kdyby vaše žena nepovažovala vaši erekci za projev hrdinství a kdovíjaké mužství. Mohla by vám v tom pomoci různými způsoby a mít přitom trpělivost. Ne ale s každou partnerkou je možné o tom otevřeně mluvit. Některá jen řekne, že když to nejde, tak to nejde a ať toho tedy necháte.

    3. Měli byste k tomu mít oba klid a neměli byste být vyrušováni např. dětmi, televizí, telefony a podobně. Také byste měl mít s pořádku diabetes.

    4. Od obvodního lékaře, internisty, diabetologa či sexuologa byste mohl dostat na předpis nějaký z moderních léků na podporu erekce typu Viagry. Měl byste také vědět, jak lék užívat. Obecně byste jej měl užít tak asi 45 až 60 minut před možným pohlavním stykem. Je ale těžké si být jist, že vaše družka o to bude skutečně stát. Lepší by bylo, kdybyste se na tom shodli, abyste ten lék nebral zbytečně. Léky typu Viagry většinou fungují. Nejsou ale určeny pro nejtěžší formy poruchy erekce, zejména ty, které jsou způsobené zúžením pánevních cév. Pokud "to jde alespoň trochu", dodá vám takový lék větší pocit jistoty a klidu, a to k tomu velmi potřebujete. Pokud byste vy nebo partnerka přitom řešili nějaké jiné společné problémy, tak se to zřejmě nepovede.

    5. Pokud by vám opakovaně ani vyšší dávka těchto léků nepomohla, měl byste se poradit se sexuologem nebo s urologem. Ti by vám mohli doproručit určité mechanické prostředky, které napomáhají erekci nebo pomáhají ji udržet lépe. Také byste se mohl odhodlat sám nebo i s partnerkou navštívit sexshop.  Je asi velmi těžké překonat stud, já jsem tam osobně nikdy nebyl, ale mrzí mě to. Mám jednu pacientku, která tam pracovala a občas mi o tom vyprávěla. Myslím, že hodně lidem pomohla a dobře jim poradila.

    6. Nakonec existují ještě složitější prostředky. Např. operace pánevních cév nebo injekce přímo do penisu před stykem. Tím se zabývají urologové. Zejména ty injekce velmi dobře pomáhají i v komplikovaných případech. A vůbec to není tak složité, jak by si většina lidí mohla myslet.

    Osobně bych moc nevěřil různým prostředkům, které doporučují různé reklamy, dokonce i v televizi. Zpravidla se jedná o nedostatečně vyzkoušené přípravky, které se označují jako doplňky stravy. Moc bych se s nimi nezdržoval a neplatil za ně. Léky uvedené v bodě 4 jsou ozkoušené a fungují ve většině případů.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o info případné operace, zdali je nutná a jestli a jak dlouho cca trvá hospitalizace a jak dlouho a jaké jsou případné omezení po operaci. Mám hodně rozvlákněný sklivec, přímo v opt.ose v zadní části sklivce hutnější vertikální zákal, v ck odlesky ERM.sítnice do periferie leží FOL. v normě. Moc děkuji za informaci.

    Odpověď

    Dobrý den, na Vaši otázku není jednoduchá odpověď. V dotazu chybí informace o Vašich subjektivních potížích a údaje o Vaší centrální zrakové ostrosti na blízko a na dálku, to znamená jestli je Vaše vidění sníženo. Bylo by dobré si zkontrolovat Amslerovu mřížku. Posoudit zda dochází k deformaci linií.

    V některých případech je po zhodnocení Vašich zrakových funkcí a klinického nálezu vhodné zvážit operační řešení pomocí pars plana vitrektomie. Většinou se v tomto případě nejedná o akutní operaci a je možné si vše promyslet a naplánovat.

    V dotazu nejsou informace o Vašem celkovém zdravotním stavu. Obecně lze říci, že se může jednat o jednodenní chirurgii či několikadenní hospitalizaci. Následné omezení je dáno hlavně vstupním klinickým nálezem a operačním průběhem.

    Pokud máte doporučení od Vašeho očního lékaře do některého vitreoretinálního centra v blízkosti Vašeho bydliště, bude Vám v případě indikování operačního řešení vše vysvětleno, včetně předpokládané doby eventuální hospitalizace, pooperačního průběhu a následného omezení.

    Zároveň je třeba se zmínit, že se může jednat i o oční nález, který není vhodný k operačnímu řešení.

    (odpovídá MUDr. Marie Česká Burdová, Oční klinika dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den našla jsem vás na internetu, že se zabýváte diabetiky, chtěla bych vás poprosit o pomoc, beru inzulín 2×denně a jsem začátečník, týden, co si podávám inzulín, nikdy jsem nebyla tak nateklá, teď jak beru inzulín, tak jsem strašně nateklá v obličeji, ruce i dolní končetiny, jsem z Kadaně a kadaňské nemocnici nevěřím, podle mých zkušeností i zkušenosti mého syna, prosím o pomoc, jsem narozena 9.7.1966 děkuji přeji hezký den Dana

    Odpověď

    Milá Dano, neznám bližší údaje o vašem zdravotním stavu, ale předpokládám, že doposud jste byla léčena pro diabetes tabletami. Protože se vyrovnání vašeho diabetu zhoršilo a tablety již nepostačovaly, nasadil vám váš lékař inzulín.

    Možná vám některé nebo všechny dosavadní tablety zůstaly, možná byly po nasazení inzulínu vysazeny.

    Pro vaše budoucí zdraví je úroveň vašich glykémií velmi důležitá. Vysoké glykémie postupně vedou k rozvoji komplikací diabetu, a tomu je třeba předcházet. Nasazení inzulínu u pacientů s diabetem 2. typu, u kterých ani kombinace několika druhů tablet nepostačuje k dosažení uspokojivých glykémií, je rozhodně správný postup. Určitou výjimkou může být leda u situace u obézních osob, které mají velkou rezervu v úpravě diety a životosprávy. Snížení kalorického příjmu a zejména omezení sacharidů v dietě může někdy jinak nezbytné nasazení inzulínu odvrátit.

    Inzulín je naopak zcela nezbytný pro léčbu diabetu 1. typu. To ale pravděpodobně není váš případ, protože to byste pravděpodobně měla doporučeny hned 3 nebo 4 denní dávky.

    Vznik otoků po nasazení inzulínu je skutečně vzácná komplikace v léčbě diabetu. Pacienti s nedostatečným vyrovnáním diabetu mají naopak často nedostatek tekutin v těle, což je způsobeno zvýšeným močením a ztrátou soli do moči v důsledku vysokých glykémií. Po nasazení inzulínu se tento stav postupně upravuje, takže pacienti lehce přibírají na váze současně s tím, jak se chybějící voda v těle doplňuje. Inzulín přispívá k zadržování soli v těle, ale jen do určité míry. Málokdy po něm skutečně vzniknou otoky, ale může se to stát. V převážné většině případů se jedná o jev přechodný, který se postupně sám upraví.

    Výjimečně mohou být otoky větší a ustupují hůře. To je asi váš případ. Základní opatření představuje omezení soli v dietě. Sůl je ale obsažena skoro ve všech potravinách. Je tedy dobré vynechat alespoň ty, ve kterých je soli mnoho. Jedná se zejména o minerálky, polévky, uzeniny, většina sýrů a obecně přisolovaná jídla. Pokud ani toto nepomůže, přidává se malá dávka léků, které navozují odvodnění – takzvaných diuretik (např. 20 mg furosemidu či 25 mg hydrochlorothiazidu). Dávky se samozřejmě upravují podle léčebné odezvy, ale zpravidla je efekt velmi dobrý a později je často možné tyto léky již vysadit.

    Já vám tedy navrhuji, abyste navštívila svého obvodního lékaře či internistu a požádala jej o posouzení. Inzulín bych pokud možno nevysazoval, protože předpokládám, že váš diabetolog vám jej nenasadil zbytečně.

    Jen na okraj ještě dodávám, že otoky mohou mít také zcela odlišné příčiny, než je nasazení inzulínu. Může se také jednat o projev srdečního či ledvinného onemocnění. I toto by měl váš lékař vyloučit. Pravděpodobně ale pro vás bude podávání diuretik alespoň po určitou dobu vhodné.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám diabetes 1. typu a poslední dobou mám problémy s erekcí, což mě i moji partnerku celkem závažně omezuje. Glykémie mám vyšší zhruba od 8 do 15 mmol/l a můj životní styl taky není zrovna nejlepší, občas si nějaké to pivo, nebo panáka dám. V poslední době jsem konzumaci alkoholu výrazně omezil, ale právě po alkoholu v poslední době to vždy šlo jak mělo. Jinak vše dodržuji, pravidelně si inzulin aplikuji a zdravě taky jím, na kontroly taky pravidelně chodím. Můj doktor mi na to řekl, ze to je nejspíš psychikou, ale to si já nemyslím. Problém trvá asi 3 měsíce, nikdy předtím jsem takový problém neměl a začínám z toho být opravdu nervózní. Protože jsem mladý, sportuji v dobré fyzické kondici jsem taky, nemocný bývám jednou do roka a žádné jiné komplikace nemám. A léky na podporu erekce v tak mladém věku jíst nechci. Chtěl bych Vás poprosit o radu z čeho to muže být, případně jak problém řešit. Děkuji Marek

    Odpověď

    Milý Marku, nemohu vám odpovědět přesně, protože znám jen málo okolností. Pokud ale budou vaše obtíže pokračovat, určitě navštivte sexuologa. Ten vaše problémy probere podrobně a bude vám moci poradit.

    Pokud jste, jak říkáte, mladý, a nemáte žádné další závažné onemocnění, tak ze všeho nejspíš budu souhlasit s vaším panem doktorem. Psychika hraje roli už jen proto, že se na věc příliš soustředíte a máte z ní obavy, a to samo o sobě už stačí k tomu, aby to někdy nešlo. Možná by na zkoušku nejprve stálo za to, abyste si dali s partnerkou chvilku pauzu, třeba 2 či 3 týdny, dopřávali si jiné radosti, a až se na sebe budete hodně těšit, tak to zase zkusit. Ten alkohol se v menší míře může hodit právě k tomu, že to nebudete brát tak vážně. Pokud si s partnerkou rozumíte, může to být zábava, i když se to nepovede hned podle vašich představ, a určitě bude také záležet na ní, jak si s vámi poradí. Pokud i ona se na vás bude příliš soustředit, hodnotit to jako nějaký výkon, a brát to příliš vážně, tak to může ve vás budit obavu, která vše pokazí. Jen málokdo v tomto ohledu funguje jako stromeček. S problémy se i v mladším věku setká prakticky každý, tak se to musí brát.

    Z hlediska diabetu určitě není dobře, když nemáte dobré dlouhodobé výsledky. Před sexem navíc určitě stojí za to zkontrolovat si glykémii, abyste ji určitě neměl v oblasti hypoglykémie, nebo aby to nehrozilo. Hypoglykémie vede k vyplavení adrenalinu, a ten by to určitě pokazil.

    Pokud situace ve vás vyvolává trému, tak bych se vůbec nebránil tomu vyzkoušet některý z léků podobných známé Viagře. Dodalo by vám to víc klidu, a když byste zjistil, že to zase jde dobře, tak byste se uklidnil a lék byste k tomu už nepotřeboval. Myslím, že by vám nijak neuškodil.

    Dlouho trvající diabetes, zvláště nedostatečně vyrovnaný, vede často k projevům diabetické polyneuropatie. Ta se může projevovat i v sexuální oblasti. Já si ale nemyslím, že je to váš případ. Spíš jen to vědomí může pro vás být určitým motivem, abyste se o svůj diabetes staral co nejlépe a myslel na budoucnost.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám diabetes 2. stupně, mám brnění a vystřelování do předních části chodidel hlavně v noci a tím nemohu spát. Je to velmi nepříjemné, protože jsem nevyspalý a pak přes den dřímám v sedě a nejde se tomu ubránit. Prosím o radu co bych měl užívat, případně čím si chodidla mazat. Předem děkuji za radu. Ladislav

    Odpověď

    Milý Ladislave, to skutečně může být hodně nepříjemné. Nejhorší je to v noci, protože člověk nemá nic jiného, na co by se mohl soustředit. Během dne pomáhá pohyb, zaměstnání, zábava. Ale v noci to na člověka padne. Jedná se o projev diabetické polyneuropatie, která je způsobena poškozením konečných nervových zakončení v kůži, které normálně mají zprostředkovávat vnímání dotyku. Nervy jsou poškozené diabetem a vysílají falešné informace do mozku, které vnímáte jako bolest nebo brnění čí pálení.

    Základním opatřením je ověřit kvalitu své léčby diabetu. Zlepšení a co nejbližší přiblížení glykémie normálním hodnotám je zcela zásadní. Efekt je ale pomalý, u lehčích forem to může trvat i řadu týdnů, u těžkých forem (to se omlouvám za pesimismus) to už nemusí příliš pomoci, protože nervy jsou již poškozené příliš. Ale pozor: polyneuropatie se často projevuje v epizodách a často se to zlepší samo. Jde totiž o projev značně subjektivní, hodně záleží na tom, jak to člověk bere a jak se s tím smíří.

    Další opatření je rehabilitace, zejména pohyb, šetrné cvičení. To skutečně pomáhá. Navíc, budete-li fyzicky unavený, budete lépe spát.

    V léčbě se také užívají různé vitamíny, např. Neuromultivit, Benfothiamin, případně i injekční kůry některými léky (např. Thiogama), které někomu pomohou.

    Dále existují léky, které ty nepříjemné pocity tlumí, tedy neléčí, ale tlumí. Ty ale na rozdíl od předchozích fungují jednoznačně. Je to např. přípravek Lyrica (pregabalin), pro začátek třeba 2x 75 mg nebo 150 mg na noc. Většině lidem to pomůže, ale lék vám musí předepsat lékař (diabetolog či neurolog).

    Já vám ze všeho nejvíce doporučuji to zlepšení kompenzace diabetu. To bude užitečné v každém případě, ale z dlouhodobého hlediska zlepší i neuropatii, i když ta bývá z komplikací diabetu často dost obtížně léčitelná. Na druhém místě pak doporučuji tu Lyricu, ale jsou i přípravky jiné, jako např. gabapentin (více léků s obsahem této látky).

    A na to cvičení také nezapomeňte. Odvádí to pozornost od bolesti - a to skutečně pomáhá.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den. Mám těhotenskou cukrovku. Měřím si každý den glukometrem hodnoty. Poslední 3 týdny jsem měla na lačno hodnoty okolo 4, po jídle do 6.0. Od tohoto víkendu ale beru antibiotika, mám pichly bubínek, hodnoty se od té doby zvýšily, a to na lačno 4.7 až 5.1 a po jídle 6.1 až 7.7. Jednou byla hodnota po jídle 8.4. Kromě jednoho údaje jsou hodnoty v normě, do 7.8. I s přihlédnutím ke stresu, který vyvolala bolest z Le zánětu středního ucha. Je důvod k panice? Ošetřující diabetologie navrhuje změnu antibiotik a hodnoty po jídle do 7.0. Jinak se přikročí ke snižování glykemie. Podle mne jsou ale hodnoty v pořádku. Můžete mi prosím sdělit váš názor? Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, 

    při infekčním onemocnění mohou být glykémie (hladiny cukru v krvi vyšší).  Ve Vašem případě jsou ale glykémie v normě (nalačno do 5,1 mmol/l, 1 hod. po jídle do 7,8 mmol/l - cílové hodnoty se při onemocnění nemění). Není tedy potřeba podávat léky na snížení hladiny cukru. Pokud by ale Vaše hodnoty glykémie byly při infekčním onemocnění vyšší než cílové (alespoň několik měření za sebou), pak by se léky nasadit měly.  Případnou změnu antibiotik byste měla řešit s ORL lékařem, ale ta se indikuje podle citlivosti a účinnosti antibiotik na vyvolávající patogen, ne podle hladiny glykémie.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, hodnoty na lacno max 4.8, po jídle vždy max do 5.9 Paní doktorka mě vystrasila, že když budu mít ketony v moci, tak mi nasadí inzulín. Může to tak být? Ubližují ketony miminka? Četla jsem, že se už ketony v moci při tehotenske cukrovce neměří. Dává se inzulín, jen když jsou vysoké hodnoty glykemie. Moc děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den,

    inzulín se nasazuje pokud máte hodnoty glykémie (cukru v krvi) vyšší než doporučené (tj nalačno nad 5,3 mmol/l a 1 hodinu po jídle nad 7,8 mmol/l).  Ketolátky v moči se při těhotenské cukrovce nevyšetřují. V těhotenství mohou být mírně vyšší fyziologicky.

    Moc zdravím

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den. Mam zistenu tehotentsku cukrovku kde mi v poradne kazali merit cukr 1hod po jidle. Ja jenom sama pro sebe jsem si 2krat zmerila i po 2hod po jidle a to jsem mela vyssi hodnoty nez po 1hod. Dietu dodrzuji. Mezi jidlami nejim a ani nic sladkeho nepiju. Max caj nebo kafe bez cukru nebo mineralku. Prikla po 1 hod mam 6.6 coz je ok a po 2 hod mam 7.1 coz je prekrocene a hlavne mi cukr narusta a neklesa. Nevite cim to je. Co to znamena. Co s tym delat? Dekuji

    Odpověď

    Dobrý den, 

    cílové hodnoty glykémie jsou 1 hodinu po jídle do 7,8 mmol/l, 2 hodiny po jídle do 6,7 mmol/l.  Po jakém jídle Vám glykémie takto stoupala? Je možné, že glykémie byla ovlivněna skladbou jídelníčku. Dietní doporučení najdete https://www.cukrovka.cz/dieta-3

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem presne měsíc po porodu, plně kojím. V těhotenství jsem měla diagnostikovanou těhotenskou cukrovku s vyššími hodnotami pouze na lačno (do 6-6,2 mmol/l). Po porodu hodnoty klesly k 4,8-5, ale poslední týden opět vyšší než 6, dnes dokonce 7. Po jídle vždy v normě. Čím to muže být způsobeno a mohu se obávat, ze budu mít cukrovku klasickou? Co bude nyní následovat? Děkuji 

    Odpověď

    Dobrý den, hodnoty glykémie mohou být ovlivněny kojením. Snažte se dodržovat pravidelný režim, racionální stravu a dostatek pohybu. Pokud budete mít hodnoty glykémie vyšší než 6 mmol/l  i po šestinedělí, raději si dojděte ke svému diabetologovi.

    Doporučení po porodu jsou nadále pokračovat v racionálním stravování a pravidelné fyzické aktivitě. Cca 6 měsíců po porodu byste si měla dojít na kontrolní OGTT (žádanku Vám vydá Váš diabetolog, popř. praktický lékař). Před testem je nutné být 8-10 hodin nalačno (nepít a nejíst nic sladkého, pouze vodu). 3 hodiny před a během testu NEKOJIT. Test pak ukáže, jestli porucha metabolismu glukózy vymizela nebo pokračuje. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měla jsem lačnou glykemii 2x zvýšenou před testem OGTT, vždy z glukometru, ano vím, je to špatně. Ze žilní krve to nedělali. Ze žíly glykemie pod 5,1. Glykovaný hemoglobin 32. Můj dotaz. Při těhotenské cukrovce, by měl být zvýšený i glykovaný hemoglobin, že? Nabíraný ve 26 týdnu. Lze se k tomuto takto přiklonit, nebo je možné, že ještě nenastoupal? Děkuji Veronika

    Odpověď

    Milá Veroniko, nejsem specialista přes těhotenský diabetes. Musím se ale přiznat, že když před několika lety vešla ve známost nová kritéria pro stanovení těhotenského diabetu, měl jsem obavy, že příliš mnoho zdravých nastávajících maminek bude znepokojeno tím, že mají diabetes. Glykémie nad 5,1 mmol/l stoupne totiž velmi snadno i zcela zdravým lidem, ať už je tou souhra různých fyziologických náhod nebo i nepřesným stanovením.

    Postupem času jsem si ale uvědomil, že tato pečlivost naopak upozorní na riziko diabetu i celkem zdravé lidi a přiměje je k tomu, by se řádně stravovali, věnovali se pohybu a snažili se předejít nadváze. Diabetes je dnes velmi častý a souvisí to velmi často se špatnou životosprávou. Takže si myslím, že je to dobře, že se o riziko diabetu zajímáte. 

    Nevím, jak moc zvýšené hodnoty jste předtím zachytila. Ale zřejmě máte normální glukózový toleranční test a glykémii na lačno pod 5,1. Diabetes tedy nemáte. Máte také zcela normální hodnotu glykovaného hemoglobinu. Je-li tedy pravda, že jste předtím opakovaně měla glykémie na lačno nad 5,1 mmol/l, ať již byly měřeny jakýmkoliv způsobem, přece jen byste si měla dát pozor na to, abyste nenabírala zbytečné kilogramy, jedla zdravě a k tomu v rámci zdravotních možností se věnovala tělesnému pohybu.

    Jak známo, glykovaný hemoglobin odráží hodnoty glykémií v posledních 3 měsících, což je doba života červených krvinek. Pokud byste měla celou dobu glykémie v normě a potom v průběhu posledních dvou týdnů zvýšené (např. na 11 mmol/l), nebylo by to na výsledku asi příliš patrné, ale přece jen by to bylo znát. Hodnota 32 mmol/mol je ale naprosto v normě, a tak jsem přesvědčen, že v tomto ohledu je s vámi všechno v pořádku.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Je nutné po aplikaci nočního inzulínu dát jídlo?

    Odpověď

    Pokud nočním inzulinem myslíte bazální inzuliny (např. Toujeo, Tresiba, Lantus, Abasagar, levemir, Insulatard, Humulin N...) není nutné po podání jíst. Jejich uvolňování a tím i působení by mělo být postupné  (po delší dobu) a nahrazuje základní produkci inzulinu, která se odehrává u zdravého člověka i když nejí.
     

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, po požití ovesných vloček s vodou, skořicí a třemi jahodami mi vyskočil cukr na 16,8. V čem se stala chyba? Šlo o fermentovanou ovesnou kaši.

    Odpověď

    Milá Renato, to samozřejmě závisí na okolnostech. Pokud si podáváte inzulín a dala jste si malou dávku, nebo již před tím byly glykémie vyšší, není to nic zvláštního. Ovesné vločky jsou sice vhodný zdroj sacharidů, protože obsahují také vlákninu a sacharidy se spíše pomaleji vstřebávají než z jiných sacharidy obsahujících potravin, nicméně obsahují převážně sacharidy, které se nakonec vstřebají a přemění na krevní cukr. Je nutné s tím počítat.

    Ovesné vločky se skládají asi ze 70 % ze sacharidů. Pokud jste si dala třeba 80 g suchých vloček, je to asi 56 g sacharidů, což je hodně. Pro pokrytí takového jídla inzulínem je potřeba značná dávka. U diabetika 2. typu se musí zvýšit glykémie také dost podstatně, i když si k tomu dáte léky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Mám cca 2 roky zjištěný Diabetes 2. typu. Pracuji 12 h směny v nepřetržitém provozu - denní a noční. Nevím, jak si rozložit jídlo v den, kdy mám noční, nebo po noční. Nevím, kolik sacharidů denně mohu přijmout. Můj obvodní lékař mi neposkytl žádné informace ohledně stravování a k diabetologovi mě neposlal. Lucie

    Odpověď

    Milá Lucie, jistě by pomohlo, kdybych věděl, jak závažnou formu diabetu máte a zda užíváte nějaké léky.

    Situace by ale byla složitější jen v případě, že byste byla léčena inzulínem. Inzulín má svůj profil působení, záleží na jeho typu a dávce. Když se podá před jídlem, je potřeba jídlo přijmout. Když se podává jako dlouhodobě působící inzulín, většinou také nějaké, i když často menší jídlo je třeba, aby nevznikla hypoglykémie. To je také důvod, proč zejména pacienti s diabetem 1. typu, kteří potřebují zpravidla 4 denní injekce inzulínu, mají mít pravidelnější režim a musejí jíst pravidelně.

    Pokud byste např. měla pouze doporučenou diabetickou dietu, tak by vlastně na tom moc nezáleželo. Pravidelnost se doporučuje proto, abyste předešla extrémům, tedy např. snědení velkého množství sacharidů najednou, nebo naopak dlouhodobé vynechání jídla, což by samo o sobě nevadilo, ale mohla byste pak dostat "vlčí" hlad a "vlčí" chuť, a dietu byste zbytečně porušovala.

    Pokud tedy neberete na diabetes žádné léky, snažte se za 24 hod. sníst předepsané (malé) množství celkových sacharidů, např. 150 g, rozdělené do 2 - 3 jídel a je skoro jedno, kdy. 

    Pokud užíváte na diabetes tablety, může to být trochu již složitější. Zejména deriváty sulfonylmočoviny stimulují sekreci vašeho inzulínu a pokud byste je požila a nedala si odpovídající jídlo, mohlo by vám to vyvolat hypoglykémii. Takové léky bych tedy skutečně bral před jídlem a nikoli za každou cenu v pravidelnou denní dobu, případně bych raději doporučoval léky jiné.

    Většina ostatních léků působí spíše dlouhodobě, a tak byste je klidně mohla brát v pravidelných intervalech ráno, případně ráno a večer, bez ohledu na to, jakou máte směnu.

    Obecně je ale důležité, abyste rozuměla svojí dietě a to vám musí váš lékař, dietní sestra či dietní terapeut vysvětlit. Měla byste znát přibližné složení stravy a dodržovat doporučené množství sacharidů, které by u pacientů s diabetem 2. typu, zvláště při nadváze, být spíše nízké. O složení potravy se mnohé můžete dočíst i na našich stránkách v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA.

    Problémem nočních služeb někdy je, že člověk dodržuje běžnou denní dietu. Když má pak ale noční službu, tak to nevydrží a jí další jídlo navíc. Bylo by tedy dobré, abyste v takovém případě něco během dne ubrala a schovala si to na noční svačinu, když to bez ní nevydržíte. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jaká dieta je třeba? Marcela

    Odpověď

    Milá Marcelo, váš dotaz je opravdu strohý a mohl bych odpovědět podobným způsobem velmi stručným návodem dvěma, možná i jedním slovem, která by vystihovala podstatu věci. Asi tušíte, jaká slova by to mohla být.

    Dieta má být pochopitelně individuální a má odpovídat nejen vašemu zdravotnímu stavu stavu výživy, ale také vašim možnostem a schopnostem. Nejtěžší ze všeho je trpělivost a dietu dlouhodobě držet.

    Pokud máte nadváhu, tak zcela nejdůležitější pro vás bude snížit celkový příjem potravy. Měla byste se pokusit zhodnotit vaše stravovací návyky a pokusit se je změnit. Vynechat zejména jídlo tučné a na druhém místě jídlo sladké. Zcela určitě vynechejte jakékoliv slazené nápoje. Budete asi potřebovat probrat to podrobněji s dietní sestrou, respektive s nutričním terapeutem. I na našich stránkách najdete užitečné návody a recepty.

    Podrobněji vám nyní dietu vypisovat nemohu. Na toto téma existuje řada knih, hodně toho je na našich stránkách a samozřejmě na mnoha dalších místech na internetu.

    Vhodné bude, když si pořídíte osobní glukometr a budete si sama testovat hodnoty glykémie na lačno a po jídle. Jedná-li se u vás o první zjištění, mohla by v další léčbě dieta postačovat. Jde-li ale o problém dlouhodobý, budete asi potřebovat i nějaké léky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Může diabetik 1. typu jist cukroví slazené datlovou pastou? Dana

    Odpověď

    Milá Dano, přemýšlím, jak na vaši otázku odpovědět. Připadá mi to tak trochu, jako byste se ptala: „Může vlk sežrat babičku, Karkulku a k tomu ještě koláč a vypít lahev vína?“. No asi ano, když se o tom děti učí už od 3 let, i když ve skutečnosti to bylo asi tak, že nejprve vypil vlk to víno a ztratil soudnost, protože jinak by to bylo hodně i pro mě, a to jsem velký žrout.

    Diabetici 1. typu také mohou jíst skoro všechno. Určitě záleží také na tom, o co se jedná, ale ze všeho nejdůležitější je množství. Když si třeba dá nejprve oběd, který obsahuje asi 60 g sacharidů a k tomu potom zákusek slazený datlovou pastou, tak to může mít dohromady nějakých 120 g sacharidů, a to je opravdu hodně. To nemůže dopadnout dobře. To by si tak mohl dovolit nějaký vzrostlý chlap na cyklovýletě, aby pak neměl hypoglykémii, až bude stoupat do hor. Jinak to ale v běžných podmínkách diabetik nezvládne ani s extra dávkou inzulínu.

    Když by ale zákusek vypadal opravdu pěkně, až se sliny sbíhají, tak by se ho měl nejdříve pořádně prohlédnout a prozkoumat. Bude-li částečně z těsta s nějakým tučným krémem a navrch s tou datlovou pastou a nějakým ovocem a bude vážit tak 80 g, tak si může klidně připočítat takových nejméně 50 g sacharidů. Co s tím? Já bych mu doporučil, aby si nejprve změřil glykémii. Bude-li v pořádku, oběd bych s poděkováním odmítl a pochutnal bych si na tom zákusku. Když k tomu zvolí vhodnou dávku inzulínu, mělo by být všechno v pořádku.

    Datle jsou samy o sobě hodně sladké. Když se ale usuší tak, až z nich vznikne pasta, jedná se už převážně o cukr, částečně ovocný, částečně hroznový. Díval jsem se na to na internet. Našel jsem datlovou pastu, která se jmenuje „Bombus raw energy“. Prostě sacharidová bomba.  RAW food jinak znamená živá strava, někdy se také uvádí living foods. Tento pojem znamená, že potravina není tepelně, ani jinak chemicky upravována a zůstává ve své původní podobě, tedy živé nebo syrové.

    Klidně si ji ochutnejte nebo k něčemu přidejte v rámci sacharidového limitu. Pokud ale tento limit překročíte, glykémie vám poletí nahoru.

    Kdyby býval vlk Karkulku v lese zastavil, pěkně si s ní popovídal a požádal ji o kousek koláče, tak by mu nejspíš kousek odkrojila a možná by mu dala i loknout vína. Třeba by se i domluvili, že mu zase něco dobrého přinese, až bude v lese provádět svůj pravidelný jogging, aby neměl hypoglykémii. A tak by oba mohli být živi a zdrávi až dosud místo toho, aby mu pak myslivec rozpáral břicho, naplnil ho kamením a hodil do studny. 


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Na stránkách nebude zobrazena

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
