Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Zlepšení glykémie na rostlinné stravě - není do paradox?

Datum vložení dotazu: 18.06.2025

Ptá se: Andrea Noemi

Dotaz

Dobrý večer, ráda bych se zeptala na Váš osobní názor, respektive i podělila o zkušenost, které moc nerozumím. Vím, že glykemii ovlivnují hlavně sacharidy, nicméně nikoliv jen jednoduché cukry (to je pochopitelné), avšak i kompletní sacharidy, ačkoliv mohou být z kvalitních zdrojů jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a střídmé ovoce, ořechy či i semena obsahují určitý množství sacharidů. Nicméně i sacharidy obsahují mléčné výrobky - složené z laktozy (mléčného cukru). Vím, že pokles glykemie a úprava vyšších hodnot je doporučováno právě konzumace omezený (snížené množství sacharidů) + i pohyb. Já jsem toto vždy dodržovala. Stravovala se výhradně výše zmíněnou stravou + hodně sportovala a ačkoliv nikdy jsem neměla diagnostikovanou cukrovku, ani nic jiného k tomu, tak jsem si sama ze zvědavosti občas měřila sama v domácích podmínkách (glukometrem) hladiny glykémie (samomonitoring). Před 2-3 letedy mi hodnoty ale vykazovaly extrémní hodnoty až takové,které spadají do prediabetu či dokonce už i hodnoty u diabetiků 2. typu. Například lačná glykemie byly klidně až přes 7, po jídle za hodinu až dvou klidně k 9-10, a dokonce mi stoupaly přes den i po pohybu. Nicméně po osobních zkušenostech, nebot jsem měla období v minulosti, kdy jsem se stravovala výhradně rostlinnou stravou (vegansky) jsem takové hodnoty neměla. Aktuálně právě i z osobních důvodu jsem před půl rokem znovu začala jíst čistě rostlinnou stravu bez živočišných potravin a cítim se dobře (vždy mi rostlinná strava prospívala). Omezila jsem i sport (ne pohyb, ale cílený sport a cvičení) a jen pro sebe jsem si po cca1,5-2 letech opět změřila sama hodnoty glykémie po tomto období a opět na rostlinné stravě a byla jsem překvapena, že najednou veškeré hodnoty jsou naprosto krásné jako u zdravého člověka. Lačná glykemie 5.1 a po jídle 1,5-2 hodiny max. 7.1. Jediné co mne překvapilo, jak je možné, že po jídle jsem měla tedy 7.1 a během půl hodiny mi klesla na 5.9 - je to možné? Čím to je? A poslední dotaz právě k té stravě. Jak to je možné, že na rostlinné stravě,která ale je extremně bohatá na ty kompletní sacharidy,které opravdu ale neomezuji a jím převažně právě sacharidová jídla, tak mám paradoxně lepší a výrazně se mi glykémie zlepšily, než na živočišné stravě, která měla sacharidy střídmější? Nemůže glykemie ovlivnit i třeba skladba tuků a bílkovin? Není možné, že i Já osobně a mé tělo stravu čistě rostlinnou může zpracovávat lépe? Moc vám děkuji za možnou odpověd.
věk: 31 let výška: 161 cm

Odpověď

Milá Noemi, spolehlivě vám nemohu odpovědět z více důvodů, ale zejména proto, že jste svá pozorování neprováděla za dostatečně kontrolovaných podmínek, abych si mohl být jistý, že to tak opravdu bylo.

Píšete sice o „extrémních“ hodnotách glykémie, ale extrémní hodnoty jsou opravdu zcela jiné. Vaše nálezy se ještě klidně vejdou do „normálu“.

Pro monitorování léčby se může glykémie stanovovat kdykoliv a uživatel samozřejmě musí přihlížet k okolnostem. U osoby s diabetem léčené inzulínem např. doporučujeme, aby glykémie neklesala pod normální hodnoty (pod cca 3,8 mmol/l) a po jídle pokud možno nestoupala nad 10 mmol/l. Zajímá nás také průměrná glykémie, protože pokud někdo bude sice trvale v níže uvedeném rozmezí, ale glykémie se bude držet okolo 9 mmol/l, tak to také není dobré.

Glukometr ale není určen pro monitorování glykémií u zdravých osob, protože ty mají hodnoty v normě či blízko normy a osobní glukometr není dostatečně přesný, aby spolehlivě zachytil menší odchylky.

Při posuzování toho, zda někdo má či nemá diabetes (když jsou hodnoty jen hraniční či blízko horního limitu), je nutné glykémii měřit za standardních podmínek. Na lačno znamená ráno po celonočním půstu. Spolehlivé „normy“ po zátěži jsou také známy pouze u orálního glukózového tolerančního testu při měření laboratorním přístrojem.

Vy byste tedy mohla podstoupit měření v laboratoři na lačno a případně po orálním glukózovém testu, ale podle mého názoru je to pro vás zbytečné. Máte normální hodnoty a momentálně se nemusíte měřit a můžete dodržovat jakoukoliv zdravou dietu s přiměřeným množstvím sacharidů.

Pokud jde o váš dotaz ohledně rostlinné stravy a nižších hodnot glykémií, tak mi moje znalosti dovolují odpovědět takto:

Rostlinná strava obsahuje hodně vlákniny. Ta zpomaluje štěpení sacharidů ve střevě a zpomaluje také jejich vstřebávání do krevního oběhu. To se obecně považuje za zdravé a může to být důvodem, proč glykémie pak stoupají méně.

Kromě toho existují práce, že větší příjem živočišných bílkovin a tuků snižuje citlivost tkání vůči inzulínu. Platí to zejména u osob s tzv. inzulínovou rezistencí, která ještě nemusí vyvolávat diabetes, ale je pravidelně přítomna u osob s diabetem 2. typu. Omezení zejména živočišných tuků a nezvýšený (nad normální doporučení ) příjem bílkovin se proto doporučují. Správná dieta pak může vést k zlepšení citlivosti vůči inzulínu a ke zlepšení glukózové tolerance. Existují také studie, že tzv. vegani mají spíše lepší citlivost vůči inzulínu a také pokud osoby s diabetem 2. typu přejdou na převážně vegetariánskou stravu, často zhubnou a také se jím zlepší efekt inzulínu. Je ale potřeba zdůraznit, že takovéto studie byly provedeny u osob, které předtím žádnou pořádnou dietu nedržely. Podle mého názoru by podobný efekt mohla mít také standardní strava s omezením kalorického příjmu, ve které by bylo málo živočišných tuků, přiměřeně nezvýšený příjem bílkovin (asi 1 g/kg) a omezené množství sacharidů mezi 150 a 250 g denně.

A moje závěry:

  1. Příliš se sledujete
  2. Pokud vám veganská strava vyhovuje, pokračujte v ní. Jen je nutné se radit s odborníky, abyste měla skutečně zajištěný dostatečný příjem bílkovin, minerálních látek a vitamínů, a také dostatek času a peněz, abyste si takovouto stravu v našich zeměpisných podmínkách dokázala za přiměřenu cenu obstarat. Takováto dieta ale není nezbytná, v prevenci diabetu by vám posloužila i dieta podobná, která by obsahovala také přiměřené množství živočišných bílkovin, případně malé množství živočišných tuků ze zdravých zdrojů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

210 dotazů

  • Dotaz

    Mám slabou cukrovku,můžu si ráno osladit kavu medem?

    Odpověď

    Milý Jiří, máte cukrovku a k tomu nadváhu. Porucha je způsobena hlavně tím, že vaše tělo nedostatečně reaguje na signály inzulínu, aby řádně zpracovávalo různé složky potravy, na prvním místě glukózu (krevní cukr). Není to ale tím, že byste měl inzulínu ve srovnání se zdravými osobami málo, ale tím, že tělo na něj špatně reaguje. Porucha je značně závislá na množství potravy, které jíte a velmi to zhoršuje nadváha.

    Ve vaší léčbě je důležité zejména omezit kalorický příjem a jíst méně sacharidů. Med obsahuje zejména dva jednoduché cukry, glukózu a fruktózu. Tyto cukry nejsou pro vás jedovaté, ale zvyšují glykémii a představují další kalorie, ze kterých se tloustne. Je tedy dosti nepraktické na jedné straně držet redukční dietu a na druhé straně do sebe ládovat potraviny, po kterých se tloustne.

    Můj osobní názor je tento:

    Nechte si zpracovat pro vás vhodný dietní plán od nutričního terapeuta. Pokud máte takovou chuť na kávu s medem, tak si ji v rozumné míře dopřejte, ale trochu zase uberte sacharidy v dietě v jiné formě, např. o to méně pečiva. Sám o sobě vám med v malé dávce neublíží.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtěl jsem se optat.mam cukrovku 2.stupne beru glukofage 1000.Chtel jsem se optat jestli jde snizit dávkování.Bylo mě řečeno že se to dá snizit na co nejnižší dávku.Chodim na kontroly a výsledky mám dobré. Tak proč mě to doktor nesnizi.Zhubnul jsem prestal jsem pit alkohol a upravil jsem stravu.Dekiji za odpověď 

    Odpověď

    Milý Jiří, Glucophage je základní lék používaný v léčbě diabetu 2. typu. Je zpravidla dobře snášen a je vhodný i pro lehké formy diabetu či prediabetu, aby se porucha dále nestupňovala. Je velmi dobré, že jste upravil životosprávu. V léčbě Glucophage bych vám ale doporučoval pokračovat, pokud nebudete mít glykémie v normě či velmi blízko normy (na lačno pod 6,5 mmol/l). Dávku máte spíše nízkou, běžně se podává 2x 1000 mg. Nevím, jak jste na tom s alkoholem. Píšete, že jste jej přestal konzumovat, ale je možné, že s k němu vrátíte. Glucophage se nemá dávat osobám, které konzumují větší množství alkoholu, čímž myslím třeba 0,4 l vina nebo více než 2 piva. V takovém případě může mít tento lék nežádoucí efekt, ale jinak je dobře snášen.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Beru glimepirid a stadamet ,potřebovala bych jídelníček abych ho měla vyvážený

    Odpověď

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jsem diabetik a mám neuropatii v nohách,má vliv e-cigareta na ucpání cév nebo podobně jestli má špatný vliv celkově,děkuji předem za odpověd. Petr

    Odpověď

    Milý Petře,

    ano, e-cigarety mohou mít negativní vliv na cévy, i když pravděpodobně menší než klasické cigarety. Pro osobu s diabetickou neuropatií a zvýšeným kardiovaskulárním rizikem je ale i e-cigareta potenciálním škodlivým faktorem, který může přispět k poškození cév, zhoršit krevní zásobení nohou a ztížit hojení případných ran.

    Toto jsou známé účinky nikotinu, který je obsažen v e-cigaretách:

    • zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci
    • zužuje cévy (vazokonstrikce), což omezuje průtok krve v končetinách

    podporuje zánět v cévní stěně

    • zvyšuje riziko aterosklerózy (ucpávání cév)

    I když e-cigarety neobsahují dehet a spaliny jako klasické cigarety, nikotinový účinek na cévy přetrvává. Kromě toho, pára z e-cigaret obsahuje kromě nikotinu i další chemické látky (např. propylenglykol, aromata), které mohou dráždit dýchací cesty a způsobovat oxidativní stres a zánět v těle.

    Diabetici s neuropatií často trpí poruchou prokrvení dolních končetin (ischemickou chorobou dolních končetin). Kouření a e-cigarety toto riziko dále zvyšují. Může se zhoršovat samotná neuropatie, hojení ran, může být větší sklon ke vzniku gangrény či vředu na nohách s konečným důsledkem amputace.

    Jó, ptát se doktora na kouření, to není dobrý nápad pro člověka, který není odhodlán s tím přestat. Pokud ovšem užíváte e-cigarety kvůli odvykání kouření, je to rozhodně menší zlo, než kouřit klasické cigarety. Rozhodně by pro vaše nohy a cévy bylo lepší s kouřením postupně úplně přestat. Existují k tomuto účelu také odvykací centra, kde by vám mohli pomoci.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Môžem jesť,kyslé ryby, zavináč,sledea tu calamadu v nich Dušan

    Odpověď

    Milý Dušane, diabetik i po infarktu myokardu může jíst zavináče. Je to celkem zdravá strava a téměř to neobsahuje sacharidy. Dobrou chuť.
     

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!