Poradna

Cukrovka a životospráva

  • Dotaz

    Jsem šéfkuchař na kongresovém hotelu, mám cukrovku 2, zachycenou preventivní kontrolou u lékaře. cukr 15,4 v krvi . nasazená dieta na tuky, bílkoviny, sacharidy a zatím dvakrát denně Stadamet 850g dvakrát za den. To zhruba o mně.47 let a jo hypertenze a obezita 3. Příkaz nadřízeného a mojí pracovní náplní je ochutnat a dochutit každé jídlo, polévky, omáčky, dezerty, bagety atd. nepravidelně a hodně druhů. Tvrdě se snažím dodržovat pravidla od diabetologa, ano jsem unavený, ano je to kompletně změna celého života, jak to přizpůsobit mé práci? Beru tuto nemoc asi moc vážně. Dušan

    Odpověď

    Milý Dušane, už jsem se s podobným problémem setkal, a ne jednou. Asi to není úplně náhoda, že si lidé vybírají takové povolání, A kromě toho takovým lidem asi lépe fungují chuťové pohárky na jazyku a mají dobrou představivost, jak dobré chuti dosáhnout.

    Dala by se navrhnout změna povolání, ale to si myslím, že by nemuselo být správné řešení. Také už nejste úplně mladý a podle všeho jste ve svém oboru úspěšný.

    Co a jak máte ochutnávat, vám určitě váš šéf nemůže nařizovat. V kuchyni jste šéf vy a vy nejlépe víte, jak dobré chuti dosáhnout. Moje žena také hodně vaří a moc dobře. Já bych to velmi ocenil, ale vadí mi na tom, že stále říká, že vaří nerada a nerada jí jídlo, které sama uvaří. Dobře se nají, jen když jí uvaří někdo jiný, nebo spíš, když jdeme do restaurace. Jídlo určitě ochutnává a je při tom štíhlá. 

    Já si myslím, že tím to není. Nejvíc se tloustne z příkrmů a tučných jídel. Příkrmy asi ochutnávat moc nemusíte a tučné pokrmy byste obecně vařit neměl, protože nejsou zdravé a i dnešní zákazníci se jim spíš vyhýbají. Jedna věc je ochutnat a druhá je jíst. Prostě při práci vůbec nejezte! Ochutnejte, vyplivněte. Tak jako sommeliéři, pokud nechtějí, aby se z nich stali alkoholici.

    Musíte podstoupit dietní edukaci. I když o jídle hodně víte, určitě ne všechno. Jen tak na zkoušku, víte, kolik sacharidů obsahuje jedna průměrná brambora (5 cm)? Kolik sacharidů je v jedné pice o průměru 30 cm? Kolik cukru je ve 100 g jablka? Kolik v 0,3 l dvanáctistupňového piva?

    A víte, kolik sacharidů denně byste měl jíst a jak byste si to měl rozložit? Tohle se musíte podrobně naučit a bude se vám to hodit i pro vaření jiným lidem. Však je mezi nimi jistě hodně diabetiků. A jak by byli rádi, kdybyste jim spolu s jídlem řekl: 50 g blílkovin, 50 g sacharidů, 40 g tuků....

    Glykémie 15 je hodně a je nutné s tím něco dělat. Stadamet je dobrý. Spolu s dietou by měl zabrat a pokud by to po měsíci nestačilo, existuje řada dalších léků. A zejména ta dieta. Tu musíte opravdu znát, ne jen trochu. Pohled na lžíci rýže, na kopeček fazolí - vše musí u vás hned vyvolat představu, kolik je to sacharidů. Učí se to malé diabetické děti a mnohým to jde velmi dobře.

    A to jídlo prostě nejezte! Ochutnat, vyplivnout. Nebo dopadnete jako v Císařově pekaři: "my se tady ukyneme k smrti".

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Doplňující odpověď naší nutriční poradkyně:

    Dobrý den Dušane, 

    bohužel mnoho našich pacientů má stejný problém jako vy. Není lehké některá povolání přizpůsobit onemocnění cukrovkou. Abychom si mohli být opravdu jisti, že vinou všeho je časté ochutnávání jídel, bylo by třeba pečlivě zapisovat jídelníček. 

    Doporučuji Vám si stáhnout aplikaci do mobilu od www.kaloricketabulky.cz. Je to výhodné, protože můžete do mobilu jídlo zapisovat ihned, jakmile ho sníte a odpadá tak riziko, že to zapomenete zapsat.  

    Zápis je třeba provádět pečlivě alespoň 3-5 dní. Zapisujte vše co sníte a vypijete. Jako šéfkuchař zajisté máte přehled ohledně váhy pokrmu (např. kolik g má lžíce omáčky a kolik lžička), proto to pro vás bude pravděpodobně lehčí než pro jiné diabetiky. Myslím, že tak sám nejlépe dohledáte, kde je skutečná chyba. 

    Kalorické tabulky vám samy řeknou, že máte například některé živiny málo či naopak hodně. Ale také to poznáte podle vypočítaného množství energie, sacharidů, bílkovin a tuků. 

    Rovněž si myslím jako pan profesor, že nemusíte ochutnávané jídlo polykat, a také se můžete pokusit část ochutnávání přesunout na některého z vašich kolegů. Každý správný kolega vám zajisté vyjde na pomoc :-)

    Ačkoliv  jste celý den na nohou a večer vás třeba všechno bolí, bohužel takový pohyb není nejvhodnější pro redukci hmotnosti. Vaše tělo je již na tento každodenní pohyb adaptované a je třeba do života vložit pohyb nový. 

    Více o pohybu se můžete dočíst v mém článku Cvičení s cukrovkou na stránkách ocukrovce.cz.

    Pokud byste přeci jen stále tápal, myslím, že ve vašem případě by bylo opravdu nejvhodnější navštívit nutričního terapeuta. Kontakty na některé z nich najdete na našich stránkách v rubrice Nutriční terapeuti.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Přeji krásný den, chtěl jsem se zeptat, zda je v pořádku hodnota: 5mmol/l hodinu po obědě. Dodržuji ketogenni dietu 7. den. Dlouhodobě se adaptuji na nízké množství sacharidů. Přechod na ketogenni stravování bylo bezproblémové. Budu moc rád za odpověď. Předem díky. S pozdravem Lukáš

    Odpověď

    Milý Lukáši, hodnota glykémie 5 mmol/l na lačno i po jídle je naprosto v normě.

    Nevím ovšem, z jakého důvodu ketogenní dietu držíte, zda máte diabetes, případně zda se snažíte zhubnout.

    Ketogenní dietu rozhodně nedoporučuji diabetikům 1. typu, kteří jsou léčeni inzulínem. Pro některé může být vhodné snížit celkový příjem sacharidů, protože tak se většinou podaří zlepšit vyrovnání diabetu, je-li rozkolísané. Množství sacharidů by však nemělo klesnout podle mého přesvědčení pod asi 120 – 150 g sacharidů na den.

    Pro osoby, které mají výraznější nadváhu, doporučuji v podstatě jakoukoliv dietu, pokud ji opravdu dodržují. Zhubnout je pro ně důležité. Nejzdravější formou hubnutí je však v podstatě normální dieta, která je kaloricky výrazně omezená a kombinuje se s dostatečným pohybem. Různé méně obvyklé diety mají pro člověka určité magické kouzlo a vzbuzují naději, že hubnutí půjde snáze. To je motivuje a tato stránka je pro ně určitě důležitá. Nezapomněl bych ale ani na efekt reklamy, která dnes proniká do všeho, i do myslí těch, kdo určitý způsob léčby v dobrém úmyslu prosazují.

    Přísnou ketogenním dietu bych doporučoval dodržovat pouze pod dozorem zodpovědného dietního specialisty, abyste se jednak nedostal do metabolické nerovnováhy a za druhé, aby vám postupně nechyběly v těle některé nezbytné složky.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Doplňující odpověď naší nutriční poradkyně:

    Dobrý den Lukáši, 

    zcela souhlasím s názorem pana prof. Saudka. 

    Ráda bych doplnila, že nejvhodnější dieta je jednoduchá racionální strava a dostatek pohybu, kterého máme mnohdy opravdu málo. Je to především z toho důvodu, že racionální stravu dokážeme dodržovat celý život (neboť si občasně můžeme dopřát to, co máme opravdu rádi). Tedy nehrozí tolik jojo efekt jako u nejrůznějších moderních diet, které po čase přestaneme dodržovat a vrátíme se k původním stravovacím rituálům.  

    Myslím si ale, že tyto nejrůznější moderní diety nám mohou být přínosem a inspirací v nejrůznějších receptech. Např. nyní tak moderní LOWCARB DIET  (v podstatě ketogenní dieta) nabízí mnoho zajímavých a chutných pokrmů, které můžeme zařadit do běžného života. 

    Chápu, že jste již dietu započal a že asi nebudete chtít přestat.  Mějte na paměti, že na úkor nízkého přijmu sacharidů je přijímán vysoký podíl tuku. A to může mít negativní vliv na hladinu cholesterolu. Proto se domluvte se svým lékařem a pravidelně tyto hodnoty kontrolujte. Také dbejte na to, abyste měl za den opravdu minimálně 120g sacharidů. 

    I když tuto dietu nedoporučuji a nevidím ji ráda, nemohu popřít, že pacienti s DM1 i DM2 při ní dosahují nízkých glyémií a glykovaného hemoglobinu. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik gramů můžu přijímat celkově za den sacharidů ve stravě. Mám od lékaře zjištěno že mám cukr 8 a mám za 3 měsíce přijít na kontrolní měření a že mám omezit cukry. Ale nevím kolik je tedy pro mě dovoleno. Mám nadváhu 1 stupně podle BMI takže se snažím hubnout. Jen stále tápám v tom denním příjmu. Děkuji moc za odpověď. Karolína

    Odpověď

    Dobrý den Karolíno, bohužel na Váš dotaz nelze jednoduše odpověď, protože nám chybí hodně potřebných údajů. Váš doporučený denní příjem se odvíjí nejen od vaši současné váhy a výšky, ale také podle aktuálního denního příjmu a pohybové aktivity, 

    Zde v sekci NUTRIČNÍ TERAPIE, najdete seznam nutričních terapeutů v ČR. Doporučuji Vám si najít ve svém okolí svého nutričního terapeuta, který vám bude oporou v těžkých začátcích. 

    Také můžete vyzkoušet jednoduchý selfmonitoring na webu www.kaloricketabulky.cz

    Přeji vám hodně úspěchů

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jaký je vliv úplné abstinence na hladinu krevního cukru, pokud jsem pil 2-3 piva denně? Dojde k snížení nebo ke zvýšení? Ondřej

    Odpověď

    Milý Ondřeji, pivo není příliš vhodný nápoj pro osoby s diabetem. Taková plzeňská dvanáctka má v půl litru asi 23 g sacharidů a kromě toho obsahuje alkohol. Je tedy dost kalorická a často se pije navíc k jídlu, takže to jsou další sacharidy. Když už si dá člověk 2 nebo dokonce 3, tak se často přestává kontrolovat v jídle a na diabetes nehledí.

    Na duhé straně, pije-li se pivo s mírou, třeba 0,3 l, a pokud se obsažené sacharidy započítají do celkového příjmu sacharidů, tak nemusí být nijak zvlášť nevhodné. A pokud jde diabetik "na pivo", což mu možná nemůžeme doporučit, ale zjevně se tak dost často děje, tak by bylo aspoň vhodné, kdyby skutečně s příjmem sacharidů a celkových kalorií počítal, vynechal místo toho jiné sacharidy, a používá-li v léčbě inzulín, dal si tomu odpovídající dávku.

    Obecně bych tedy při vynechání 2 - 3 piv denně očekával zlepšení. Ubydou zbytečné sacharidy, sníží se kalorický příjem (kalorie jsou i v alkoholu). Jen je důležité, aby si člověk místo piva nenašel náhradu v něčem ještě "horším", třeba sladké kofole nebo něčem takovém, nebo aby místo toho nekonzumoval dvojitou porci knedlíků.

    Člověk s diabetem by si ale správně měl být neustále vědom, co a v jakém množství jí. Jeden druh sacharidů je možné nahradit jiným, zvýšený příjem je možné vyrovnat fyzickou námahou. Diabetik by si měl monitorovat glykémie a vidět, po čem a kdy mu glykémie nepatřičně stoupá. 

    Pivo nelze považovat za doporučenou potravinu. Na druhé straně, pokud není pravidelnou součástí jídelníčku a člověk s ním počítá, nemusí být nijak škodlivé. Když je někdo pije s rozvahou a potom je zcela vynechá, na glykémiích by se to nemělo nijak projevit. Když pije pivo, jak ho napadne a jednoho dne s tím skoncuje, glykémie by se měly zlepšit.

    Pivo ve větším množství jako kalorický a alkoholický nápoj není vhodné pro játra. Přispívá k hromadění tuku v játrech, zhoršuje jejich funkci a později může vést k jejich přestavbě, tzv. steatóze (zkutovatění) či dokonce k (alkoholické) cirhóze. 3 piva denně je hodně nejen pro diabetika.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zadávala jsem již dotaz do Vaší poradny, který byl zodpovězen pod názvem "Stanovení diabetu". Dovoluji si tedy na něj navazovat. Po 4 měsících od doby, kdy jsem měla glykovaný hemoglobin 45 mmol/mol. a byla vyslovena diagnoza cukrovky, jsem měla další kontrolu, kdy glukóza nalačno byla z krve 5,3 mmol/l a glykovaný hemoglobin 41mmol/mol. Diagnozu cukrovky lékařka odvolala. Zhubla jsem totiž téměř o 20 kg, a to ze začátku po Metforminu, za měsíc mi byl vysazen právě kvůli rychlému hubnutí, ale pomalu jdu s váhou dolů stále. Z 95 kg jsem dosáhla nyní váhy 77 kg, upravil se mi krevní tlak, tuky, cholesterol, dna - všechny hodnoty jsou nyní v normě a léky byly vysazeny, ponechán byl pouze Euthyrox na hypothyreozu. Moje otázka zní: začala jsem jíst zdravě 5x denně menší porce a zcela jsem vysadila sladká jídla a veškerý cukr, cvičím a více se pohybuji, jen výjimečně používám Dia chrom. Zajímalo by mě, proč je tedy při absenci cukru můj glykovaný hemoglobin stále téměř na hranici? Myslela jsem, že jeho vynecháním klesne na nejnižší možné hodnoty. Je snad chyba, že sladké nejím vůbec nebo jak bych se měla dále stravovat, když údajně jsem již zcela zdravá? Nebo při těchto hodnotách je zde stále hrozba cukrovky? Také nevím, jak zastavit hubnutí, které pokračuje cca o 1 kg za 14 dní. Děkuji za odpověď. Helena

    Odpověď

    Milá Heleno, v prvé řadě vám gratuluju! Začala jste cvičit, držet dietu a krásně jste zhubla. Takhle si lékař představuje ideální scénář, který se ale bohužel málo kdy skutečně odehraje. Asi nebude vůbec vadit, když ještě trochu zhubnete, ale nejtěžší úkol vás teprve čeká: znovu nepřibrat.

    Já tedy aspoň doufám, že vaše hubnutí je úmyslné a že to není tím, že jste z nějakého důvodu ztratila chuť k jídlu. Ideálně byste mohla dosáhnout 68 – 70 kg, koupit si kompletně nové oblečení a při tom zůstat. Všichni vám budou závidět a obdivovat vás. Jen doufám, že to hubnutí není nějakým nechutenstvím, zvracením či průjmy, to byste asi musela být vyšetřena.

    Vězte, že diabetes nebo porucha glukózové tolerance, to jsou určité termíny, na kterých se lékaři dohodli, aby se spolu domluvili. Schopnost těla reagovat na snědenou potravu a vytvářet odpovídající množství inzulínu, to je souvislá veličina, a i mezi zdravými osobami jsou rozdíly. Někomu stačí inzulínu málo, jiný ho potřebuje více ke stejnému množství jídla. Diabetes 2. typu vzniká, když tělo potřebuje hodně inzulínu, ale beta buňky ve slinivce břišní jej už nestačí v dostatečné míře produkovat. Potřeba inzulínu obecně roste nejen s množstvím jídla, ale také s množstvím tělesného tuku a s nedostatkem pohybu. Ještě k tomu, nejen celé tělo, ale i slinivka břišní může být ztučnělá. Když i slinivka „zhubne“, může se zlepšit tvorba inzulínu.

    Jisté ale je, že u vás obezita vedla k tomu, že beta buňky ve slinivce už nestačily tvořit dostatek inzulínu. Mnoha jiným obézním osobám mohou beta buňky pracovat lépe, a tak navzdory tomu, že jsou obézní, málo se pohybují a potřebují hodně inzulínu, nemají (zatím) diabetes. Když vy jste nyní zhubla, cvičíte, berete léky a držíte dietu, diabetes se velmi zlepšil. Vloha pro diabetes ale stále zůstává a vaše beta buňky se asi už nestanou přeborníky na tvorbu inzulínu. Může stačit málo a diabetes se zase rozvine.

    Máte nyní vynikající výsledky a je to vaše zásluha. Vaše beta buňky již na vaše tělo „stačí“. Glykovaný hemoglobin je nyní v normě, co chtít více? Lepší než u 20letého sportovce to už asi nebude a i mezi nimi se najdou tací, kteří mají stejné hodnoty. Jen musíte vaší slinivce dále pomáhat a vytrvat. Metformin je dobrý a bezpečný lék, který snižuje nároky na potřebu inzulínu a je pro vás vhodný.

    Nevím také, zda léčba Euthyroxem byla zahájena teprve nedávno, nebo zda Euthyrox užíváte již dlouho. Snížená funkce štítné žlázy může být příčinou obezity a objevení se diabetu. Pokud by to byl pro vás poměrně nový lék, může se na vašem zlepšení také hodně podílet.

    A nakonec, jen pro jistotu: Pokud byste dále hubla navzdory tomu, že už byste nedržela žádnou dietu a nebylo by to vaše rozhodnutí, potřebovala byste pro jistotu vyšetření zažívacího ústrojí.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Tchán má dietu při dialýze, jak ji skloubit s dietou na cukrovku. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, pro pacienty na dialýze není žádná speciální dieta. Záleží na tom, co konkrétní pacient potřebuje. Někteří téměř nemočí a veškeré nadbytečné tekutiny se musejí odstraňovat dialýzou, takže pacient může jen velmi málo pít. Pro někoho, zvláště při diabetu, je velmi obtížné předcházet tomu, aby se mezi dialýzou nezvyšovala nadměrně hmotnost z důvodů nabírání tekutiny. Někteří pacienti mají vysoké hodnoty draslíku, a prot musejí dávat pozor, aby se vyhýbali potravinám, které ho obsahují hodně. Když je ale pacient dobře dialyzován, nemívá zpravidla hladiny draslíku vysoké, a tak jen musí dbát na to, aby nejedl potraviny s obzvlášť vysokým obsahem draslíku. Podobně tomu může být s vápníkem nebo fosforem. To ale musí vždy dialyzační lékař nebo dietní sestra podrobně vysvětlit.

    Před zahájením dialýzy, kdy už je funkce ledviny velmi špatná, musejí často pacienti omezovat množství bílkovin v dietě. Taková diata se opravdu špatně kombinuje s diabetickou a někdy vede i k celkovému chátrání. Po zahájení dialýzy je ale možné příjem bílkovin v dietě zase uvolnit.

    Myslím tedy, že při pravidelné dialýze je nutné respektovat doporučení nefrologa zejména ohledně obsahu vody, draslíku a případně vápníku a fosforu (proti vysokým hladinám fosforu ale pacienti většinou užívají léky, které ve střevech fosfor vychytávají, takže se pak do krevního oběhu nevstřevábá). Samotná diabetická dieta může pak být standardní. Stejně jako před dialýzou je nutné dbát na dobré glykémie a pacient by si je měl pravidelně kontrolovat.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli cukrovku způsobuje nadměrné pojídání sladkosti a cukru. Děkuji za odpovědi. Blanka

    Odpověď

    Milá Blanko, Váš dotaz vypadá na první pohled naivně. Nebo si z nás možná děláte legraci! Ať se totiž podíváte do jakékoliv příručky pro pacienty nebo i na naše stránky, všude naleznete varování, že sladká jídla a nápoje jsou škodlivé, vedou k rychlému vzestupu glykémie a zatěžují slinivku břišní, kde se tvoří inzulín, nedostatečně tlumí pocit hladu a vedou k tloušťce. Buňky tvořící inzulín se namáhají, až se nakonec unaví a přestanou dobře fungovat.

    Pro školy byla proto vydána „pamlsková vyhláška“, která má omezit nahrazování „zdravých svačinek“ sladkými „prasečinkami“ a tím předcházet špatným dietním návykům a budoucímu rozvoji diabetu. V některých zemích byly dokonce zdaněny sladké nápoje, aby si jich lidé kupovali méně a nahrazovali je vodou (to jen u nás je v restauracích levnější pivo než minerálka).

    Když se ale nad vaší otázkou více zamyslím, není odpověď zdaleka tak jednoduchá. K diabetu 2. typu totiž zejména vede nadváha a nedostatek pohybu, což se projevuje hlavně u osob, v jejichž rodině se diabetes již vyskytuje. Sladká a zejména tučná jídla jsou hodně kalorická a pamlsky často obsahují nadbytek obojího. Snadno se po nich tloustne a obezita je skutečným rizikovým faktorem pro vznik diabetu.

    Když tedy štíhlý a fyzicky aktivní člověk občas pojídá sladkosti, nemusí mu to vůbec škodit. Cukr mu dodá rychlé kalorie, „procvičí“ trochu slinivku a kalorie se zas ve štíhlém těle rychle spálí ve formě sportu nebo jiného pohybu.

    Takže na vaši otázku bych odpověděl: „Nikoliv, pojídání cukru a sladkostí samo o sobě nezpůsobuje cukrovku“, ale to jen za předpokladu, kdyby ve vaší otázce chybělo jedno slovo, a to slovo je „příliš“. To slovo totiž znamená, že těch sladkostí chce někdo pojídat více, než stačí tělo okamžitě zpracovat na energii nebo než kolik je třeba uložit ve formě tuku v jeho štíhlém těle. Nadbytečné kalorie se potom za přispění inzulínu ukládají do zbytečných zásob nebo ani nemají kam honem odejít a ukládají se ve formě tukových kapének v cévách. Vzniká obezita a poškozování cév, čemuž se organismus brání snižováním citlivosti vůči inzulínu. A to je první krok pro rozvoj diabetu 2. typu, zvláště u osob s genetickou predispozicí.

    Tak vás tedy zdravím a vzkazuji vám: Jezte si dál sladkosti, když vám chutnají, jenom prosím s mírou a nikoli „příliš“. A to vzkazuji i vašim případným dětem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měl bych otázku, zda a jaká obilná kaše, jak připravována je vhodná pro diabetika. Doporučili byste případně i nějaký vhodný recept. Ještě se chci zeptat, jaký je váš názor na arašídoví máslo. Moc děkuji za ochotua odpověď. Eduard

    Odpověď

    Dobrý den Eduarde, má odpověď na obilné kaše je téměř shodná s odpovědí na obiloviny ve vašem dotazu na domácí müsli.  

    Bohužel, tím že jsou vločky rozemlety a rozvařeny mají ještě vyšší glykemický index než vločky neupravené. Pro porovnání vločky surové mají GI od 40 do 57, ovesné kaše mají GI od 50-65. Například takový nezdravý a sladký Chocapic má GI 84. Chléb typu pumpernicel – 100 % celozrnný má GI 41-55.

    Ačkoliv se kaše mohou vařit v určitém množství živočišného či rostlinného mléka, stále neobsahují dostatečné množství bílkovin, které byste si ke snídani zasloužil.

    Neříkám úplné NE ovesným kaším, ale je třeba vše pečlivě odvážit, změřit si glykémii před a po konzumaci a najít to správné množství ovesné kaše pro vás (takové, aby glykemie po jídle nebyla vyšší než 2 mmol/l oproti glykémii nalačno). Obávám se ale, že vám toto vhodné množství ovesné kaše nebude stačit na zasycení.

    Vhodnější by bylo (pro diabetika) domácí müsli jako doplněk jogurtu či tvarohu. Takové jídlo bude bohatší na všechny živiny, díky čemuž se lépe dodrží doporučený příjem bílkovin, tuků a sacharidů za celý den.

    Nejvhodnější snídaní je stálé celozrnný či žitný chléb s dostačeným množstvím bílkovin (např. vejce, sýr, šunka, tvaroh apod.) a vlákniny v podobě neomezeného množství zeleniny či jedné porce čerstvého ovoce.

    Snídaně obsahující 40gS:

    • Tvaroh polotučný 150 g + 50 g jahody + 40 g ovesné vločky + 10 g mandle (1680kJ, 23 g bílkovin, 14 g tuku, 5 g vláknina)
    • Mléko polotučné 150ml + 40 g ovesné vločky + 50 g jahody + 10 g mandle neloupané (1275kJ, 12,6 g bílkovin, 10,5g tuku, 5 g vláknina)
    • Chléb žitný 70 g + lučina linie 30 g + šunka Zvonařka 95 % 60 g + okurka salátová 200 g (1410kJ, 21 g bílkovin, 9g tuku, 10g vláknina)

    Arašídové máslo zajisté můžete do svého jídelníčku zařadit. Ale mějte na paměti, že stejně jako ořechy všeobecně, tak i arašídové máslo je kalorické. Proto ho lze konzumovat jen menší porci. 

    20 g

    kJ

    S

    T

    B

    Jihočeské máslo

    627

    0,1

    16,5

    0,14

    Arašídové máslo Meridian

    495

    2,3

    9,2

    5,9

    Při koupi arašídového másla věnujte čas na prostudování jeho složení. Lze sehnat máslo obsahující 100 % arašídů, ale také jsou másla, která obsahují přidané tuky jako např. palmový olej, který je zdrojem nasycených mastných a trans mastných kyselin. Některá másla rovněž obsahují zbyteční množství soli a cukru.

    Detailní srovnání arašídových másel najdete na blogu NEHLADU který píšou kolegyně nutriční terapeutky.

    http://www.nehladu.cz/2015/09/srovnani-arasidovych-masel.html

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, jak sestavit domácí müsli při diabetu 2.typu. Jsou vhodné ovesné vločky? A jak se sušeným ovocem, které ano a které ne? Viděl jsem někde, že třeba semínka slunečnic se mají nasucho upražit. Moc prosím o nějaký osvědčený a hlavně zdravý postup. Eda

    Odpověď

    Dobrý den Edo, je skvělé, že přemýšlíte o sestavení domácího müsli a nechcete konzumovat müsli kupované, které ve většině případů obsahuje mnoho gramů přidaného cukru, a dokonce bývá zapékané.

    Je müsli vhodné pro diabetiky?

    Ačkoliv je domácí müsli zdravější, stále ho ale při diabetu nelze konzumovat v neomezeném množství. Z vlastních zkušeností vím, že jsou diabetici, kteří mohou určitou porci ovesných vloček jíst, aniž by u nich docházelo k výrazným výkyvům glykémie, ale jsou i takoví, kteří mají glykémii po konzumaci ovesných vloček až příliš vysokou. Proto je velice důležitý selfmonitoring glykemií. Díky naměřeným hodnotám před a po konzumaci cereální snídaně budete nejlépe vědět, jakou porci oblíbeného müsli si můžete dopřát.

    Obiloviny

    Kromě ovesných vloček můžete do svého müsli přidat další obiloviny jako například: ovesné otruby, pohankové vločky, amarantové vločky, žitné vločky či pohankové, špaldové, ovesné a ječné lupínky.

    Porovnání výživových hodnot různých vloček najde pod textem. Z hlediska vaší glykémie je třeba vybírat takový výrobek, který má méně sacharidů a hodně vlákniny.

    Množství

     50 g

    Energie

    (kJ)

    Bílkoviny (g)

    Sacharidy (g)

    Cukry (g)

    Tuky

    (g)

    Vláknina (g)

    jáhlové vločky

    753

    5

    34

    0,75

    2

    ječné lupínky

    750

    5

    34

    0,75

    1

    6

    ovesné lupínky

    810

    7

    31

    0,6

    3

    5

    ovesné otruby

    714

    8

    26

    0

    3

    8

    ovesné vločky

    808

    7

    34

    0,76

    3

    4

    pohankové lupínky

    726

    6

    34

    6

    1

    3

    špaldové lupínky

    720

    6

    30

    6

    2

    6

    špaldové vločky

    705

    7

    32

    0,85

    1

     7

    amarantové vločky

    783

    7

    26

    1

    3

    4

    žitné vločky

    774

    5

    37

    2

    0,85

    7

    Sušené ovoce

    Sušené ovoce můžete přidat, ale vždy mějte na paměti, že např. 150 g čerstvého jablka obsahuje stejné množství sacharidů jako 30 g jablka sušeného – tedy 20 g sacharidů.  Zde opravdu platí, že diabetik by měl konzumovat sušeného ovoce jen malé množství. Zvažte, zda by nebylo vhodnější do své sladké snídaně přidat ovoce spíše čerstvé.

    Obecně platí, že nejméně obsaženého cukru z ovoce mívají bobuloviny. Pokud si to správně spočítáte, můžete si dopřát i jiné ovoce, které naopak cukru obsahuje hodně, jako například banán či rozinky. Při výběru sušeného ovoce si vždy dejte pozor, aby nebylo doslazené a neobsahovalo siřičitany.

    Pražení semen a ořechů

    Ořechy a semínka se praží za účelem vylepšení chuti, vůně a barvy. Pražení při vysoké teplotě může poškodit zdravé polynenasycené tuky. Také pražení ořechů zkracuje jejich trvanlivost – pražené ořechy jsou náchylnější k oxidaci.  Rovněž některé druhy antioxidantů obsažených v ořeších a semínkách jsou při pečení degradovány. Antioxidanty jsou důležité pro vaše zdraví, protože pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.  Studie také naznačují, že při pečení dochází ke ztrátě vitamínu E, thiaminu a karotenoidů. Rozsah ztráty však závisí na typu ořechu a teplotě pražení. Pražení při vysoké teplotě vede ke vzniku škodlivé látky nazvané akrylamid. Oproti tomu surové ořechy mohou být napadeny škodlivými bateriemi. I proto je doporučována tepelná úprava, díky které dochází ke snížení celkového počtu mikroorganizmů.

    Kalorický rozdíl pečených a surových semen je minimální, v řádu jednotek. Jak surové, tak doma pečené ořechy na sucho v troubě jsou zdravé. Nejvhodnější je pražit bez tuku na nízkou až střední teplotu asi 140 ° C asi 15 minut. Ale pozor, takové ořechy lze konzumovat pouze v příštích několika dnech!

    Recept

    Není nic jednoduššího. Vyberte, které z daných potravin máte nejraději, každou jednotlivou surovinu si pečlivě zvažte a spočítejte si kalorie na www.kaloricketabulky.cz. Poté všechny suroviny smíchejte dohromady a můžete podávat.

    Ideální snídaně pro diabetika, dodržujícího rámcový jídelníček na 200 g sacharidů, obsahuje 1900kJ a 40 g sacharidů.

    Např.

    1 porce na snídani 1600kJ, 41 g sacharidů, 14 g bílkovin, 18 g tuku, 7 g vláknina

    15 g ovesných vloček

    15 g pohankových lupínků

    10 g slunečnicových semínek

    10 g neloupaných mandlí

    20 g jahody sušené mrazem

    150 g jogurt bílý 2,7 %tuku

    Tip: dosladit můžete lžičkou čekankového sirupu, který má vysoký podíl prospěšné vlákniny, velmi nízký glykemický index a obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup apod.) Nebo můžete využít umělé sladidlo, například Erytritol či stévii.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký vliv mají proteinové nápoje na hladinu cukru v krvi. Mám na mysli hlavně mléčné tj. syrovátkové proteiny slazené pouze stévií a dále rýžový a hrachový protein bez cukru. Jako koníčka provozuji kondiční kulturistiku. Letos mi bude 50 let, mám vysportovanou postavu, (177cm /77 kg) a snažím se posilovat 3 - 4 x týdně. Hladinu cukru si měřím cca od svých 40 let, kdy mi byla u předoperačního vyšetření zjištěna hladina cukru 5,9. Byl jsem rovněž podroben zátěžovému glukózovému testu, který tehdy dopadl dobře. Kromě toho mám genetickou zátěž tj. babička měla od 40 let silnou cukrovku II typu a otec taky. Otci je nyní 72 let a po té, co přišel o diabetickou nohu a zhubnul z 90 kg na cca 70 kg, má hladinu cukru stabilizovanou na hodnoty kolem 4,9 - 5,3, ačkoliv byl těžký diabetik a musel si denně píchat inzulin. Já se stravuji zdravě, snažím se konzumovat potraviny s nízkým GI a to pravidelně 4 - 5 x denně. Problémy s váhou jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl hladinu cukru kolem 4,9 - 5,3 . Pro zachování svalové hmoty jsem zvýšil ve stravě množství výše uvedených bílkovin ve formě proteinových nápojů. Během posledních doby se pohybuje moje ranní hladina cukru na lačno kolem 5,9 - 6,4 mmol/l, aniž bych přibral na váze a nebo prodělal nějakou nemoc. Pokud sladím, tak se snažím používat fruktózu se stévií. Chtěl jsem se tedy dotázat, jestli uvedené proteinové nápoje (bez cukru), které sice pravděpodobně nezvyšují hladinu cukru, ale zvedají údajně celkovou hladinu inzulinu v krvi, nemohou mít v tomto ohledu negativní vliv. Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem Karel

    Odpověď

    Milý Karle, přiznám se, že nemám zvláštní zkušenosti s proteinovými nápoji, snad až na tu syrovátku, která obsahuje mléčné bílkoviny. Jsem nyní na dovolené a nemám přístup k odborným informacím, a tak odpovím spíš z hlavy a ze svých zkušeností.

    Je zjevné, že prevenci diabetu berete vážně. Jste štíhlý a hodně se pohybujete. Myslím, že více udělat nemůžete, ostatní už je jen osud. Pokud by vám v budoucnu z jakéhokoliv důvodu vyhasínala sekrece inzulinu, může se stát, že budete léčbu potřebovat. Zatím ale uvádíte jen hraniční glykémie na lačno, které ale nejsou měřené za standardních podmínek a jsou blízké normě. Radím vám tedy, zůstaňte štíhlý a cvičte. Stačí běžný sport, který vás baví a který trvá alespoň 3 hodiny týdně, nejlépe alespoň 45 minut denně. Nemusí vás to ale vysilovat, měl byste se při tom ale zadýchat.

    K tomu ovšem nepotřebujete žádné zvláštní potravinové doplňky, stačí běžná zdravá strava s omezením živočišných tuků. Množství bílkovin se doporučuje asi 1 – 1,5 g/kg hmotnosti, není třeba toto množství překračovat a není to ani příliš zdravé. Pokud se věnujete kulturistice, tak možná někdo doporučuje ty bílkovinné přídavky. Svaly po nich asi rostou lépe, ale od určité hranice, která odpovídá, jak říkáte, hezky propracovanému štíhlému tělu, to není příliš zdravé.

    Pokud se tedy ve svých 50 letech budete normálně stravovat a jíst 3-5x týdně normální porci masa, mléčných výrobků apod., tak to bude úplně stačit. Není mi jasné, k čemu jsou dobré rýžové a hrachové proteiny. Zdá se mi to vhodné jako náhrada pro vegetariány, protože ti živočišné bílkoviny nejedí a mají bílkovin nedostatek. Upozorňuji ale, že všechny bílkoviny se skládají z tzv. aminokyselin. Z nich asi 2/5 představují tzv. esenciální aminokyseliny a člověk si je neumí vytvořit z jiných zdrojů potravy. Musí je tedy sníst v jejich původní podobě. A tyto esenciální aminokyseliny se velmi málo vyskytují v rostlinách. Aby si proto opravdoví vegetariání uchovali zdraví, musejí dost podrobně studovat, kde si je v jiných než masných, případně mléčných a vaječných potravinách opatřit.

    Nejste-li tedy vegetarián, moc bych po rýžových a hrachových proteinech nepátral a jedl kvalitní maso, ryby a mléčné výrobky. A to v přiměřené, nikoliv nadměrné míře, protože se ukazuje, že nadbytek bílkovin není nijak zvlášť zdravý. Samozřejmě ty rýžové a luštěninové bílkoviny v původní potravě vůbec nevadí, ale jsou částečně zbytečné.

    Ze stimulace inzulinu bílkovinami v potravě bych neměl zvláštní obavy. Ve velkém množství a zejména v čisté podobě (některé aminokyseliny), skutečně inzulin stimulují, ale jinak to probíhá v přiměřené míře a není nic známo o tom, že by to škodilo.

    Co se týče sladidel, tak za nevhodnou rozhodně považuji fruktózu. Pokud ji požíváte v přiměřené míře ve formě ovoce (pro diabetiky navíc raději méně sladkého), tak to jistě nevadí. Ale jinak se fruktóza jednak přímo mění na glukózu, ale také na další látky, které mohou být ve větší míře škodlivé. Fruktóza je tedy jako náhradní sladidlo nevhodná.

    Stévie je neškodná. Zatím jsem ale viděl převážně stéviová sladidla, která byla všechna ještě přislazena jinými chemickými sladidly, např. sacharinem. Podívejte se ale na náš odkaz Náhradní sladidla.

    Na závěr tedy souhrn: Jezte běžnou zdravou stravu a buďte štíhlý. Bílkovinné doplňky nepotřebujete, pokud nejste vrcholový sportovec nebo kulturista (což nemusí být vždy zdravé). Máte-li pocit, že vám bílkoviny chybí, jezte navíc netučné jogurty, tvaroh, syrovátku. Neslaďte fruktózou ani sorbitolem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!