Poradna

Cukrovka a životospráva

  • Dotaz

    Dobrý den chci se zeptat jakou potravinou se dají spravit cévy? U diabetika a kuřáka Děkuji moc, Daniela

    Odpověď

    Milá Danielo, ptáte se, jak se dají u diabetika a kuřáka spravit cévy. Sice úplně nevím, zda máte na mysli malé cévičky, třeba v oku, nebo velké cévy, které zásobují krví končetiny nebo třeba srdce, a také nevím, jak moc poškozené cévy máte na mysli. Částečně si ale odpovídáte již sama, když říkáte: diabetes + kouření.

    Takže především a zcela zásadně by se mělo přestat kouřit. Hned a nekompromisně. Kouření cévám opravdu škodí, a zvláště při diabetu.

    Za druhé, pokud jsou změny vyvolány diabetem, je třeba usilovat o to, aby byl diabetes co nejlépe vyrovnaný - kompenzovaný a tím se alespoň zpomalilo další zhoršování cévního postižení. Většinou se s tím pojí také pečlivá léčba zvýšeného krevního tlaku, dále udržování normální hladiny krevních tuků a konečně prevence srážení krve na poškozených cévách, nejčastěji pomocí aspirinu.

    Potraviny samy o sobě k podstatnému zlepšení nevedou. Vhodné složení stravy ale především pomůže zabránit dalšímu zhoršování. Především je vhodné omezit živočišné tuky a sladká jídla. Z těchto “surovin” se totiž tvoří tukové látky, které se pak ukládají v cévní stěně a podporují rovzoj aterosklerózy.

    Živočišné tuky jsou obsaženy zejména ve vepřovém a hovězím mase, když není úplně libové, ale také v kuřecí kůži a pod ní. Spoustu nežádoucích tuků obsahují uzeniny včetně šunky, paštiky a podobně. A také tučné složky mléka. To vše by se mělo omezit a místo toho zařadit maso zcela libové a v menším množství. Vhodné jsou zejména mořské ryby, které navíc obsahují takzvané omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které skutečně mohou působit příznivě na onemocnění cév. Pochopitelně vhodná je také zelenina a nesladké ovoce, které navíc obsahují vlákninu, která zhoršuje vstřebávání živočišných tuků. V ovoci a zelenině jsou také potřebné vitamíny.

    Důležité je, jak moc jsou cévy již poškozené. Významně zúžené srdeční cévy či cévy na dolních končetinách se může podařit “opravit” moderními cévními zákroky, kdy se do cévy zavádějí tenké hadičky, kterými si zúžená céva může roztáhnout, nebo se do ní zavede pružná trubička, která se v cévě roztáhne a tím zvětší průtok zúženou cévou. Tím je možné předejít třeba vzniku infarktu myokardu nebo vzniku trofických defektů na končetinách.

    Méně závažné, ale často mnohočetné postižení cév, se může zlepšit nejen výše uvedenými  obecnými opatřeními, ale také tréninkem. Přiměřená opakovaná každodenní zátěž působí na regeneraci cév. Zúžená místa se mohou postupně obcházet jinými cévami, drobounké cévy se mohou novotvořit a zlepšit celkové prokrvení.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    Existuje mnoho přírodních látek, které zpevňují žilní stěnu a dodávají jí pružnost. Patří mezi ně  především bioflavonoidy a z nich hlavně diosmin a hesperidin - v přípravcích jako jsou Detralex (pouze na recept) a z volně prodejných, jsou to pak doplňky stravy jako například Diomax, Mobivenal a další. I vitamin C, neboli kyselina askorbová, je v této indikaci důležitý. Velmi užitečnou látkou je rutin, někdy označovaný jako vitamin P, který zlepšuje křehkost krevních kapilár a také pružnost i propustnost cévní stěny. Můžeme ho najít zejména v pohance, či routě vonné (Ruta graveolens). Často používaný je také aescin, výtažek z plodu kaštanu koňského, neboli jírovece maďalu (Aesculinum hippocastanum), který pozitivně působí na cévní stěny, zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky. Dalšími  látkami pro udržení kvality cév jsou tribenosid v přípravku Glyvenol 400 a oxerutin v přípravku Venoruton, troxerutin v přípravku Cilkanol.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak působí včelí med na cukrovku. Jan

    Odpověď

    Běda, běda, Jane, jak by měl asi med působit. Je to směs glukózy a fruktózy, které představují 80% jeho hnotnosti. Působí tedy jako rychlý cukr. Pomáhá při hypoglykémii, ale jinak by se neměl jíst vůbec. Žádné pozitivní účinky nemá, jen že je dobrý.

    Samozřejmě vše závisí na množství. Pokud vám med mimořádně chutná a nedokážete se ho zříci zcela, odřekněte si určité množství sacharidů v jiné formě a trošku medu si občas dejte.

    Např. plátek chleba 60 g obsahuje asi 30 g sacharidů. Můžete tedy si občas dát místo toho 50 g plátek chleba a k němu 10 g medu.  O tété problematice jsme už v našich odpovědích psali, viz dotazy:

    Existuje souvislost mezi užíváním medu a glykovaným hemoglobinem?

    Občasné použití medu

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Má vliv bílé víno na cukrovku? Jan

    Odpověď

    Milý Jane, jakýkoliv alkohol představuje kalorie navíc. Nadměrný kalorický příjem je obecný problém zejména při diabetu 2. typu. Kromě toho řada vín obsahuje zbytkový cukr. Suchá bílá vína ho mají málo, většinou do 5 g/l, což na hladinu glykémie nemá téměř žádný vliv. Polosuché víno má ale cukru často už hodně, a to byste už pít neměl.

    Kromě toho je nutné při požívání alkoholu počítat s dalšími třemi věcmi:

    Větší dávka alkoholu může bránit tvorbě glukózy v játrech, u alkoholiků to může vést až k hypoglykémii. Doufám, že větší dávky víná pít nehodláte, takže toto se vás netýká.

    Další věc spočívá v tom, že lidé, kteří si trochu přihnou, rádi zapomínají na kontrolu svého diabetu a často si dopřávají nekontrolovaně i jídlo a nekorigují to dostatečně inzulínem.

    Do třetice: alkoholické nápoje by se neměli požívat společně s metforminem. Mohlo by to vyvolat jinak velmi vzácné nežádoucí účinky. Obecně se uvádí, že při léčbě metforminem se nemá pít alkohol vůbec. 2 - 3 deci suchého bílého vína u jinak dobře vyrovnaného diabetika ale v praxi nevadí, ale nemělo by to být pravidelně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den. Manžel ma diabetes a bere rano a večer eucreas. Včera po večeři, kdy měl semolinove těstoviny obvyklou davku měl najednou 17,6 mmol/l a za 2 hodiny na to,bez jakékoli aktivity měl 4,5. V obou případech jsme měřili 2krát. Ráno když se vzbudil měl 9,9 a za 2 hodiny po lécích, ale bez jídla, měl strach se najíst, že to zase stoupne měl 10. Proč takové kolísání. Tlak má v pořádku a cholesterol má 6,5. Nadváhu nema. A ješte bych měla jeden dotaz. Manžel má moc rád nakládane tvarůžky v pivu. Znamená to, že když bere eucreas, že je kvůli tomu pivu nesmí? Moc děkuji za odpověď Hana

    Odpověď

    Milá Hano, při diabetu se, jak známo, měla dodržovat dieta. Lidé by měli vědět, kolik toho jedí, kolik to obsahuje sacharidů, tuků a kalorií. V závislosti ne tom, jak závažnou poruchu mají a jaká strava je pro ně vhodná, se pak kromě diety nastavuje léčba tabletami nebo inzulínem.

    Váš manžel ma v určitém rozsahu evidentně zachovanou vlastní sekreci inzulínu. Eucreas mu pomáhá, aby zejména na tuto sníženou schopnost produkovat inzulín dostatečně, respektive lépe odpovídal. Pokud toho ale sní více, tak na to evidentně nestačí.

    Těstoviny obsahují hodně sacharidů a běžné domácí i hospodské porce většinou překračují doporučené množství. Běžná porce pro dospělého jich klidně může obsahovat i 100 g (sacharidů), a to je pro diabetika strašně moc. Jako hlavní jídlo je to nevhodná strava, hodí se jako příloha v malém množství, je nutné doplnit zeleninu a případně maso. Váš muž to zatím nějak zvládne, takže mu glykémie nakonec klesne, ale v pořádku to není. Musí tedy jíst sacharidů méně a pokud má hlad a není obézní, tak by měl mít intenzivnější léčbu.

    S těmi tvarůžky jste mě trochu rozesmála. Ty sacharidy skoro neobsahují a pro diabetika se celkém hodí a s Eucreasem by si měly rozumět. Ale zcela naopak je to s pivem! Je v něm hodně sacharidů, alkohol není vhodné kombinovat s metforminem (který je v Eucreasu) a je také kalorický. Jako výjimku nebo v přiměřené dávce (započítanou v dietě) samozřejmě připouštím (0,3 l), ale jako pravidelnou součást diabetické diety rozhodně ne. No, a když už, tak ty tvarůžky na tom nic nezkazí, pokud to tedy potom nevadí vám.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měla bych dotaz ohledně množství sacharidů v denní stravě. Mám podezření na cukrovku. Léky zatím neberu. Nejdříve jsem měla 8,8 mmol/l dlouhý cukr měřeno u lékaře na lačno. Bylo mi doporučeno vynechat co nejvíce sladkých potravin. Po 3 měsících na kontrole to kleslo na 7,7 mmol/l. Ale stále trvá omezení sacharidů. Jelikož se snažím hubnout tak si všechny jídla zapisuji do kalorických tabulek ale nevím jak spočítat optimální denní příjem tuků, bílkovin a hlavně sacharidů aby cukr ještě mohl klesat. Vážím 88 kg a měřím 159 cm. Poradíte? Děkuji moc. S pozdravem Karolína

    Odpověď

    Dobrý den Karolíno, vaše otázka je velmi těžká, bylo vhodnější vyhledat pomoc nutričního terapeuta, který by zvážil vše vám na míru.
    Všeobecně je  diabetikům doporučováno přijímat  45-50 % sacharidů z celkového denního přijmu, 30 % tuků a 15 - 20 % bílkovin.
    Váš celkový denní příjem se odvíjí od věku, výšky, váhy, pohlaví a pohybové aktivity. S tím vám pomůže rovnice Harrise-Benedicta.
    Váš celkový denní příjem již pravděpodobně znáte z vašeho zápisu v kalorických tabulkách. Pro začátek by vám možná postačilo upravit % rozložení živin. Jde to ale velmi těžko posoudit, váš jídelníček jsem neviděla, možná máte i vysoký příjem energie.
    Velmi pěkně o tomto tématu píší nutriční terapeutky zde: https://www.nehladu.cz/navod-na-upravu-a-sestaveni-jidelnicku/
    Zásadní je omezit rychlé cukry = vše sladké a nahradit je sacharidy s vysokým obsahem vlákniny. Rovněž je třeba omezit živočišné tuky.
    S vysokou glykémii mimo jídla pomáhá velmi zatočit pohybová aktivita. Efekt pohybové aktivity lze na glykémii pozorovat až 12 hodin po. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    .....................

    Milá Karolíno, na váš dotaz velmi hezky odpověděla nutriční terapeutka. Rozhodně potřebujete podrobnější poučení o dietě, snažit se pokud možno dostatečně pohybovat a možná budou vhodné i nějaké léky. V jedné věci však nesouhlasím: Vaše otázka není zase tak těžká. Potřebujete prostě především méně jíst. Snížit celkový kalorický příjem, a to výrazně. To by určitě za nějakou dobu, možná už 14 dní, výrazně pomohlo. Dále se pak můžete starat o poměr základních živin a o to, abyste měla dostatek vitamínů, vápníku a podobně. Podíl sacharidů ale není tak zásadně důležitý. Nyní jsou moderní tzv. nízkosacharidové diety, které se dříve odsuzovaly, a nyní jsou populární. Pomáhá to ale hlavněu u osob, kterým glykémie hodně kolísá, nejčastěji při léčbě inzulínem. Pro začátek určitě stačí rozumný poměr, který vám navrhla výživová terapeutka, ale hlavně nízké celkové množství. Tedy rada jednoduchá, ale jak to vydržet, na to jednoduchá rada neexistuje. Pokud byste ale opravdu navštěvovala výživového poradce, určitě by to posílilo vaši vůli a pomohlo by vám to.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. je mi 55 let a bojuji s vyšší hladinou cukru. Zhubl jsem loni 7 kg, sportuji a hladina klesla na 5,6. Nyní při kontrole naměřil lékař hodnotu 6 mol. Obézní nejsem (70 kg) a lékař mi předepsal přípravek Glucophage. V letáčku se píše, že je problém s alkoholem. Jinde na foru jsem četl, že 2dcl vína při cukrovce nevadí. Vadí tedy 2-3 dcl vína po spolknutí Glucophage? Mohou nastat zařívací potíže? Dosud jsem bral pouze volně dostupný přípravek Gluco Care. Je vůbec nutné Glucophage užívat i při těchto naměřených hodnotách cukru v krvi? nestačí zdravý životní styl? V případě, že bych si chtěl dát vína příležitostně trochu více např. 0,5 l, je lepší jeden den přípravek vysadit? Moc děkuji za vaši odpověď a ochotu a věnovaný čas. Eda

    Odpověď

    Milý Edo, diabetes máte dobře vyrovnaný a jste štíhlý. Myslím, že už není mnoho prostoru, abyste mohl případné zvýšení glykémie zdolávat přísnější dietou. Spíše si myslím, že pokud by vám glykémie stoupaly, hodila by se pro vás malá dávka dlouze působícího inzulínu. Určitě by to šlo také zvládat tabletami, ale ten inzulín je pro štíhlé osoby přirozenější.

    Glucophage (metformin) je dobrý a osvědčený lék. Jeho velmi vzácným nežádoucím účinkem je tzv. laktátová acidóza. K té prakticky nedochází, pokud lékař respektuje stavy, kdy se metformin nemá podávat. To jsou obecně stavy, kdy je postižen některý z životně důležitých systémů, jimiž jsou: srdce, játra, plíce, ledviny. Za těchto okolností se může v těle hromadit kyslelina mléčná - produkt metabolismu, který vzniká při nedokonalém metabolismu v důsledku tkáňového nedostatku kyslíku. Metformin k tomu trochu také přispívá, ale to se nijak neprojeví, pokud uvedené orgány nejsou vážněji postižené.

    Jednou ze známých příčin nadprodukce laktátu (kyseliny mléčné) je alkohol. Otrava alkoholem je může být provázena také laktátovou acidózou. To je důvod, proč se metformin nedoporučuje s alkoholem a žádný lékař vám tedy nemůže doporučit pití alkoholu při léčba metforminem.

    Mnozí pacienti jsou schopni pít alkoholu hodně, a pak by to mohlo být opravdu nebezpečné. Pokud si dáte opravdu jednu či 2 skleničky, tak by to nemělo vadit, jste-li jinak zdráv. Ale oficiálně vám to lékař doporučit nemůže. Pochopitelně závisí také na dávce. Glucophage se dávkuje od 500 do 2500 mg denně. Byl bych opravdu opatrný při té maximální dávce.

    Ještě důležitější než glykémie by mohla být hodnota glykovaného hemoglobinu. Vy se asi měříte hlavně na lačno, ale je možné, že po jídle máte hodnoty vyšší. Glykovaný hemoglobin ukazuje, jaká je vaše kontrola diabetu v posledních asi 3 měsících. Normální hodnota je asi do 41 mmol/mol. Hodnota do 47 by byla velmi dobrá.

    Já bych vám doporučoval ten Glucophage brát. Pokud by to nestačilo, mohl by se ještě s něčím skombinovat. Pokud by ani to nestačilo, hodil by se pro vás asi inzulín. Jste totiž štíhlý, nemáte asi inzulínovou rezistenci a vaše porucha nejspíš spočívá v malé schopnosti tvořit inzulín.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Minulý týden jsem byla na odběru dlouhodobého cukru a výsledek je 63. Beru tabletky SIOFOR 850 2x denně. Je možné, že tento výsledek ovlivnil med, který jsem si v lednu a v únoru dávala do čaje z důvodu těžkého nachlazení a kašle? Za 2 měsíce jsem spotřebovala 1 kg medu. Kolik by tato hodnota byla v krátkodobém cukru? Děkuji za odpověď. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, to, čemu zjednodušeně říkáte dlouhý cukr, je tzv. glykovaný hemoglobin.

    Čím vyšší bývají glykémie v posledních 2 – 3 měsících, tím bývá vyšší i hodnota glykovaného hemoglobinu. Je to v podstatě spolehlivější ukazatel, než jednorázově zjištěná glykémie. Přijde-li pacient do ordinace a má glykémie v posledním týdnu velmi pěkné, neznamená to vůbec, že tomu tak muselo být i před měsícem či před dvěma.

    Pokud jste užívala velké množství medu a měla při tom vysoké glykémie, tak se to skutečně projeví na zvýšené hodnotě glykovaného hemoglobinu. Je ale docela dobře možné, že jste čaj s medem upíjela po troškách a přitom omezovala příjem jiných sacharidů, takže vám to glykémie ani nemuselo nutně zvyšovat. Pak byste zvýšené hodnoty glykémií ani glykovaného hemoglobinu nemusela mít.

    Med sám o sobě hodnotu glykovaného hemoglobinu nezvyšuje. Glykovaný hemoglobin zvyšují vysoké glykémie.

    V 1 kg medu je obsaženo asi 810 g sacharidů. Pokud jste jej spotřebovala během 2 měsíců, připadá na 1 den asi 13,5 sacharidů.

    Já rozhodně med diabetikům nedoporučuji, ale také jej striktně nezakazuji. Pokud si někdo namaže na 80 g plátek chleba (asi 40 g sacharidů) 13,5 g medu, je to celkem 53 g sacharidů. Pokud by měl na med velkou chuť, mohl by si alespoň občas klidně dát chleba jen 60 g (30 g sacharidů), k tomu ten med, a dohromady by to dalo 43,5 g sacharidů. Rozhodně tím neříkám, že med je pro diabetiky vhodný. Sacharidy obsažené v medu se rychleji vstřebávají než ty, obsažené v chlebu. Nicméně pro diabetika 2. typu je velice důležité celkové množství kalorií, to znamená nejen sacharidů, ale hlavně také tuků.

    Myslím, že chyba byla v tom, že vy jste měla v zimě už tak zvýšenou glykémii. Hodnoty jste si neměřila, ale klidně jste si do čaje přidávala med. A tak se stalo, že glykémie už tak zvýšená stoupla ještě více.

    Já doufám, že už vás nachlazení opustilo a zkusíte to nyní bez medu, nebo alespoň s velkým snížením jeho dávek. Ostatně med moc dobře chutná, hladí podrážděný krk od kašle, ale jinak proti nachlazení nepůsobí. V prvé řadě si spočítejte, kolik sacharidů za den jíte, porovnejte to s doporučenou dietou a hlavně – měřte si sama glykémie. Jen tak zjistíte, zda vám něco glykémie zvyšuje či ne a zda je vaše léčba dostatečná.

    A abych se nevyhnul vaší otázce: podle statistických výkonů odpovídá hodnota glykovaného hemoglobinu 63 mmol/mol průměrným hodnotám glykémie asi 10 mmol/l. To je ale skutečná průměrná glykémie, nikoliv průměr z hodnot stanovených jenom 1x denně a to ještě na lačno. Je to hodnota vysoká a bylo by dobře s tím něco dělat. Na prvním místě snížit kalorický příjem. Na druhém místě zintenzivnit léčbu diabetu pomocí léků, např. přidat ještě něco k Sioforu. A za odměnu, když to na vás přijde, dejte si občas do čaje jednu čajovou lžičku medu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně diabetu a hubnutí. Cukrovku mám k letošnímu roku 15 let. Za posledních pár měsíců se snažím o snížení váhy. Jsem sportovně založená a sportuji 3-5x týdně. Ze začátku šla váha pomalu dolů, ale postupně se zastavila na místě a ne a ne s tím hnout. Napadlo mě, zda v tom nebude mít "prsty" trochu cukrovka. Přeci jenom tělo diabetika funguje jinak než tělo zdravého člověka, takže i proces hubnutí se pravděpodobně liší. Jsou nějaké rady, jak by šlo váhu snížit ještě o pár kg? Popřípadě jak? Mockrát děkuji za odpověď. Klára

    Odpověď

    Dobrý den Kláro, v první řadě Vám gratuluji k tak častému cvičení. Jen tak dál. :)

    Je velmi těžké takto od počítače říci, jestli je někde (a kde vlastně) chyba. Nejvhodnější by bylo najít ve svém okolí nutričního terapeuta, který by s Vámi probral Váš jídelníček a pohybovou aktivitu

    Takto z zpovzdálí Vám mohu doporučit, abyste se nevážila, ale spíše měřila obvody pasu, paže či stehna. Při pravidelném cvičení budujeme svalovou hmotu. Ta je "těžší" nežli hmota tuková, a proto kilogramy nemizí. Tělo se pomalu ale jistě mění a zpevňuje. Proto zatněte zuby a vydržte, někdo potřebuje delší čas, než bude změna patrná. 

    Také můžete mít chybu v jídelníčku, může Vám chybět nebo přebývat některá z živin. V takovém případě vám pomůže již zmíněný nutriční terapeut. 

    Nebo si můžete pokusit monitorovat Váš denní příjem. na www.kaloricketabulky.cz  - které vám postupně budou automaticky radit, kde v jídelníčku děláte chyby. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Před časem jsem na těchto webových stránkách našel tabulku jednotlivých druhů ovoce a k nim přiřazeného množství tuku. Teď to nějak nemůžu dohledat. děkuji Petr

    Odpověď

    Dobrý den Petře, 

    ovoce i zelenina (až na pár výjimek) obsahují minimální množství tuku. Tabulku, kterou zmiňujete bohužel neznám. A nevím, že by na našich  stránkách byla. Ovšem celkem přehledné kalorické složení různých potravin vytvořila společnost STOB - ledničkový tahák.

    https://www.stob.cz/cs/lednickovy-tahakhttps://www.stob.cz/cs/lednickovy-tahak

    Nebo si tabulku můžete sám vytvořit např. na www.kaloricketabulky.cz

    Máte-li ovšem na mysli množství cukru v ovoci, tak přikládám tabulku:


     
    Ovoce (100g) Energie(kJ) Sacharidy (g) Vláknina (g)
    ananas 227 13 2
    angrešt 183 10 3
    avokádo  1 018 6 5
    banán 394 22 2
    bluma 284 16 3
    borůvky 226 11 5
    broskev 220 12 2
    citrón 185 9 4
    fíky  341 18 3
    granátové jablko 322 17 3
    grapefruit červený 175 9 1
    hrozny bílé 310 18 2
    hrozny modré 302 17 1
    hruška 244 13 3
    cherimoya 370 18 3
    jablko 238 13 3
    jahody 147 6 2
    kdoule  234 15 2
    kiwi 272 14 3
    limetka 167 11 4
    maliny 257 13 6
    mango 302 16 2
    meruňky 219 12 3
    nashi asijská hruška 193 11 5
    nektarinka 152 8 2
    ostružiny 260 12 6
    papaya  151 9 2
    pomeranč 208 11 3
    rybíz červený 241 13 5
    švestky 262 15 2
    kaki tomel  293 16 2
    třešně 271 14 2
    višně 243 12 2
    mandarinka 180 12 2
    maracuja 398 20 1
    pomelo 174 10 1
    *meloun vodní 118 6 0,69
    žlutý cukrový meloun 144 8 0,55
    meloun Galia 226 12 1
    meloun cantaloupe 151 8 0,8
    *Ačkoliv se neřadí melouny do ovoce, obsahují oproti jiným druhům zeleniny více cukru, a proto jsme je rovněž do této tabulky zahrnuli.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem šéfkuchař na kongresovém hotelu, mám cukrovku 2, zachycenou preventivní kontrolou u lékaře. cukr 15,4 v krvi . nasazená dieta na tuky, bílkoviny, sacharidy a zatím dvakrát denně Stadamet 850g dvakrát za den. To zhruba o mně.47 let a jo hypertenze a obezita 3. Příkaz nadřízeného a mojí pracovní náplní je ochutnat a dochutit každé jídlo, polévky, omáčky, dezerty, bagety atd. nepravidelně a hodně druhů. Tvrdě se snažím dodržovat pravidla od diabetologa, ano jsem unavený, ano je to kompletně změna celého života, jak to přizpůsobit mé práci? Beru tuto nemoc asi moc vážně. Dušan

    Odpověď

    Milý Dušane, už jsem se s podobným problémem setkal, a ne jednou. Asi to není úplně náhoda, že si lidé vybírají takové povolání, A kromě toho takovým lidem asi lépe fungují chuťové pohárky na jazyku a mají dobrou představivost, jak dobré chuti dosáhnout.

    Dala by se navrhnout změna povolání, ale to si myslím, že by nemuselo být správné řešení. Také už nejste úplně mladý a podle všeho jste ve svém oboru úspěšný.

    Co a jak máte ochutnávat, vám určitě váš šéf nemůže nařizovat. V kuchyni jste šéf vy a vy nejlépe víte, jak dobré chuti dosáhnout. Moje žena také hodně vaří a moc dobře. Já bych to velmi ocenil, ale vadí mi na tom, že stále říká, že vaří nerada a nerada jí jídlo, které sama uvaří. Dobře se nají, jen když jí uvaří někdo jiný, nebo spíš, když jdeme do restaurace. Jídlo určitě ochutnává a je při tom štíhlá. 

    Já si myslím, že tím to není. Nejvíc se tloustne z příkrmů a tučných jídel. Příkrmy asi ochutnávat moc nemusíte a tučné pokrmy byste obecně vařit neměl, protože nejsou zdravé a i dnešní zákazníci se jim spíš vyhýbají. Jedna věc je ochutnat a druhá je jíst. Prostě při práci vůbec nejezte! Ochutnejte, vyplivněte. Tak jako sommeliéři, pokud nechtějí, aby se z nich stali alkoholici.

    Musíte podstoupit dietní edukaci. I když o jídle hodně víte, určitě ne všechno. Jen tak na zkoušku, víte, kolik sacharidů obsahuje jedna průměrná brambora (5 cm)? Kolik sacharidů je v jedné pice o průměru 30 cm? Kolik cukru je ve 100 g jablka? Kolik v 0,3 l dvanáctistupňového piva?

    A víte, kolik sacharidů denně byste měl jíst a jak byste si to měl rozložit? Tohle se musíte podrobně naučit a bude se vám to hodit i pro vaření jiným lidem. Však je mezi nimi jistě hodně diabetiků. A jak by byli rádi, kdybyste jim spolu s jídlem řekl: 50 g blílkovin, 50 g sacharidů, 40 g tuků....

    Glykémie 15 je hodně a je nutné s tím něco dělat. Stadamet je dobrý. Spolu s dietou by měl zabrat a pokud by to po měsíci nestačilo, existuje řada dalších léků. A zejména ta dieta. Tu musíte opravdu znát, ne jen trochu. Pohled na lžíci rýže, na kopeček fazolí - vše musí u vás hned vyvolat představu, kolik je to sacharidů. Učí se to malé diabetické děti a mnohým to jde velmi dobře.

    A to jídlo prostě nejezte! Ochutnat, vyplivnout. Nebo dopadnete jako v Císařově pekaři: "my se tady ukyneme k smrti".

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Doplňující odpověď naší nutriční poradkyně:

    Dobrý den Dušane, 

    bohužel mnoho našich pacientů má stejný problém jako vy. Není lehké některá povolání přizpůsobit onemocnění cukrovkou. Abychom si mohli být opravdu jisti, že vinou všeho je časté ochutnávání jídel, bylo by třeba pečlivě zapisovat jídelníček. 

    Doporučuji Vám si stáhnout aplikaci do mobilu od www.kaloricketabulky.cz. Je to výhodné, protože můžete do mobilu jídlo zapisovat ihned, jakmile ho sníte a odpadá tak riziko, že to zapomenete zapsat.  

    Zápis je třeba provádět pečlivě alespoň 3-5 dní. Zapisujte vše co sníte a vypijete. Jako šéfkuchař zajisté máte přehled ohledně váhy pokrmu (např. kolik g má lžíce omáčky a kolik lžička), proto to pro vás bude pravděpodobně lehčí než pro jiné diabetiky. Myslím, že tak sám nejlépe dohledáte, kde je skutečná chyba. 

    Kalorické tabulky vám samy řeknou, že máte například některé živiny málo či naopak hodně. Ale také to poznáte podle vypočítaného množství energie, sacharidů, bílkovin a tuků. 

    Rovněž si myslím jako pan profesor, že nemusíte ochutnávané jídlo polykat, a také se můžete pokusit část ochutnávání přesunout na některého z vašich kolegů. Každý správný kolega vám zajisté vyjde na pomoc :-)

    Ačkoliv  jste celý den na nohou a večer vás třeba všechno bolí, bohužel takový pohyb není nejvhodnější pro redukci hmotnosti. Vaše tělo je již na tento každodenní pohyb adaptované a je třeba do života vložit pohyb nový. 

    Více o pohybu se můžete dočíst v mém článku Cvičení s cukrovkou na stránkách ocukrovce.cz.

    Pokud byste přeci jen stále tápal, myslím, že ve vašem případě by bylo opravdu nejvhodnější navštívit nutričního terapeuta. Kontakty na některé z nich najdete na našich stránkách v rubrice Nutriční terapeuti.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!