Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

444 dotazů

  • Dotaz

    Jak dlouho se musí užívat prednison, aby zdravý človek dostal prediabetes nebo cukrovku.? 3-4 týdny při bolestech? Martin
    věk: 73 let výška: 166 cm váha: 67 kg

    Odpověď

    Milý Martine, přeji dobrý den,

    na Vaší otázku není možné dát jednoznačnou odpověď. Záleží totiž na dávce prednisonu, ale i na dalších okolnostech jako je tělesná hmotnost pacienta, jeho věk, přítomnost abdominální obezity, jeho predispozici pro vznik diabetu, současně užívaných lécích, respektive na konzumaci některých potravin, které mohou ovlivnit osud prednisonu a zvýšit tak jeho účinky a výskyt nežádoucích účinků. Prednison v dávkách 40 mg denně vyvolává hyperglykémii u více než poloviny pacientů, přednison podávaný v dávkách 5 mg denně se pak hyperglykémie vyskytuje u méně než desetiny léčených pacientů. Celosvětově je podávání glukokortikoidů (tedy léků jako je prednison) spojeno s přibližně 2 % nově zjištěných případů diabetu. Metaanalýza publikovaných studií zjistila, že u pacientů bez prediabetu vede podávání glukokortikoidů po dobu 1 měsíce u 30 % z nich k hyperglykémii a u necelých 20 % z nich ke vzniku diabetu (Liu, XX et al. Hyperglycemia induced by glucocorticoids in nondiabetic patients: a meta-analysis. Ann Nutr Metab 2014, 65, 324–332). U pacientů s preexistujícím diabetem to však může být významně více. Při užívání prednisonu po dobu 3-4 týdnů v případě nízké dávky (5 mg denně) u pacienta s nízkým rizikem lze považovat riziko vzniku diabetu jako nízké.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den... Chtěl bych se zeptat za jak dlouhou dobu začnou zabírat léky na cukrovku... Beru léky Stadamet 500 mg 2 denně...Léky beru třetí den... Jaroslav
    věk: 46 let výška: 178 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Milý Jaroslave, nevím, jak dalece máte zvýšené hodnoty glykémií, ale z vašich tělesných proporcí hned vidím, že máte velkou nadváhu. Ta jistě nevznikla jen tak sama od sebe, ale vyvíjela se po dobu mnoha let. Vaše játra a vaše slinivka břišní se zaplnily tukem a tuk představuje významnou část vašeho těla. Nadbytek tuku vede ke sníženému efektu inzulínu, který se tvoří ve slinivce. Slinivka je ale sama ztučněná a špatně tvoří inzulín a málo ho posílá do jater, která na něj nedostatečně reagují.

    Stadamet je lék, který zlepšuje působení inzulínu, ale jeho působení je dlouhodobé, rozvíjí se pomalu a většinou je potřebná vyšší dávka, než kterou užíváte. Co ale na glykémie působí rychleji, je omezení kalorií, které denně přijímáte v jídle a zejména omezení množství sacharidů v dietě. Měl byste se proto co nejdříve seznámit s vhodnou dietou a začít ji dodržovat. Také byste se měl mnohem více začít věnovat pohybové aktivitě, i když nemohu vědět, jak na tom s pohybem jste. Jste ale mladý rozhodně byste se měl aktivně pohybovat alespoň 60 minut denně, i když určitý efekt se dostaví i když lidé denně cvičí alespoň 30 minut denně.

    Efekt Stadametu posuzujte tak po 1 měsíci (spolu s dietou) a pokud nebude efekt dostatečný, bylo by vhodné dávky zdvojnásobit. V rezervě ale stále zůstanou další léky do kombinace. Pamatujte ale, že snížení hmotnosti a pravidelný pohyb budou fungovat. Jen to musíte brát vážně a neočekávat, že něco, co se vyvíjelo 20 let, pomine po několika dnech.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Ovlivňuje ranní dávka letroxu množství cukru v krvi při ranním náběru krve? Vanda
    věk: 57 let výška: 161 cm váha: 59 kg

    Odpověď

    Vážená paní Vando, přeji dobrý den,

    lék Letrox obsahuje hormon štítné žlázy levothyroxin. Levothyroxin u pacientů s diabetem může ovlivňovat účinek léků používaných při terapii diabetu (obecně může snižovat jejich účinek a tím zvyšovat hladinu krevního cukru), a proto nelze zcela vyloučit, že by ranní dávka levothyroxinu mohla mít vliv na hladinu krevního cukru při ranním náběru krve. Tento vliv však při správném užívání léků ale patrně nebude významný. Důvodem je skutečnost, že vstřebávání levothyroxinu je velmi pomalé a trvá 2-4 hodiny a současně levothyroxin setrvává v těle dlouhodobě (5-7 dnů) a při jeho pravidelném podávání jsou proto jeho hladiny v krvi velmi stabilní. Podle mého názoru tak ranní dávka léku Letrox s největší pravděpdobností nemá vliv na hladinu krevního cukru. Nicméně v biologii je možné prakticky všechno, co neodporuje základním fyzikálním zákonům.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Co dělat když nemám na dva dny lék Siofor (nemůžu ho užít). Dekuji Radek
    věk: 61 let výška: 181 cm váha: 95 kg

    Odpověď

    Milý Radku, Siofor je poctivý dlouho působící lék. Zlepšuje účinnost inzulínu a má řadu příznivých účinků. Rozhodně ale nefunguje lépe než poctivě dodržovaná diabetická dieta s omezením sacharidů a tuků. Když Siofor na pár dní vynecháte, nestane se celkem nic, pokud jej nahradíte větší střídmostí v jídle.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobrý večer,druhý den užívám ozempic a nerozumím tomu,když si před večeří naměřím 7,5 a po hodině a půl 5,5 a za další hodinu jen 4,2.Jak je to možné,když jsem po večeři?Měl jsem tvrdý tvaroh a jablko.Bojím se noční hypoglykemie....Dříve jsem na sobě poznal,že když mi cukr klesl pod 6,tak jsem byl nervozní,potil jsem se a třes.Poslední rok, je to tak,že jsem měl i 2,9 a žádné tělsné příznaky jsem nepozoroval.Moc děkuji za odpověd.ps.s mám si tedy dát malou druhou večeři třeba ve 22 hod? Tomáš
    věk: 54 let výška: 170 cm váha: 97 kg

    Odpověď

    Milý Tomáši, lék Ozempic sám o sobě hypoglykémii nevyvolává. Ke snížení glykémií pod normální hodnoty může ale docházet při současném užívání léků, které hypoglykémii vyvolávat mohou. Jedná se z tablet o deriváty sulfonylmočoviny, např. glimepitid či gliclazid, případně lék repaglinid, a samozřejmě inzulín. Pokud byste užíval současně inzulín a měl hodnoty takto příznivé, mohl byste dávku inzulínu postupně mírně snižovat, což by ostatně při případné nadváze bylo velmi žádoucí. Kvůli Ozempicu si rozhodně druhou večeři dávat nemusíte.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobrý den, jsem diabetik 2. stupně na inzulínu, prosím, mám vždy ranní hodnoty cukru vyšší a to přes moll, i když večer před spaním mívám okolo 7 moll, během dne se již hodnoty vrátí do uspokojení cca okolo 7-8moll. Bylo by vhodné nakombinovat léčbu inzulínem třeba s Pioglitazonem Actavis třeba jen na večer, děkuji
    věk: 58 let výška: 162 cm váha: 83 kg

    Odpověď

    Milá Jano, na vaši podobnou otázku jsem nedávno již odpovídal a mám pro vás stále stejnou odpověď. Zkuste omezit večerní jídlo a případně jej nahradit nějakou pohybovou aktivitou. Pokud se k tomu neodhodláte a užíváte večerní inzulín, navrhuji mírně zvýšit jeho dávku tak, aby se vaše ranní glykémie pohybovaly mezi 5 a 7 mmol/l. Vy jste sice vynechala číslici před údajem o vašich ranních hodnotách, ale usuzuji, že je to asi více než těch 7 mmol/l. Pioglitazon je sice lék dobrý a mohl by se použít, ale vy máte nadváhu a tak mírné uskrovní v jídle se jeví jako příhodnější. Pokud by to nepomohlo, zvyšte si mírně dávku toho inzulínu a pak teprve uvažujte dále.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    prosím, dají e glifloziny kombinovat s inzulínem, děkuji
    věk: 58 let výška: 163 cm váha: 73 kg

    Odpověď

    Milá Jano, glifloziny se u pacientů s diabetem 2. typu dají velmi dobře kombinovat. Často snižují potřebu inzulínu, zlepšují vyrovnání a pomáhají k redukci hmotnosti. V současné době nejsou ale glifloziny hrazeny pro léčbu osob s diabetem 1. typu, tedy alespoň nikoliv pro léčbu samotného diabetu (v současné době se totiž používají někdy i pro některá onemocnění ledvin a srdce).


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobrý den,mám změněbo z 3x Denné Fiasp 10 jednotek. na Ozempic 0,25mg týdně.V které řásti dne je optimální ho aplikovat a jeslti přes,či po jídle?Na noc užívám Humulin N 10 jednotek.Dle dostupných informací ,je velmi časté zvracení a to je kámen urazu u mě.Léčím se i na panicko uzkostnou poruchu a jen pomyšlení na zvracení se mi zpustí panika.Prosím poradte mi.jsem kvůli tomu v silném stresu.děkuji Tomáš
    výška: 170 cm váha: 97 kg

    Odpověď

    Milý Tomáši, při pohledu na údaje o vaší výšce a hmotnost vidím, že máte značnou nadváhu. Zřejmě máte diabetes 2. typu a kromě nočního inzulínu Humulin N jste si dosud podával 10 jednotek rychle působícího inzulínu Fiasp před hlavními jídly.

    Aby se dále nezhoršovala nadváha, rozhodl se váš lékař vám nahradit inzulín Fiasp přípravkem Ozempic. Ten se velmi dobře osvědčuje právě u osob s diabetem 2. typu s nadváhou. Snižuje částečně jejich pocit hladu a zlepšuje metabolismus glukózy. Na rozdíl od inzulínu ale nepodporuje zvyšování hmotnosti.

    Lék se podává podkožně 1x týdně a je celkem jedno, zda tak učiníte ráno či večer či před jídlem nebo po jídle. Působí totiž celý týden.

    Jako naprosto každý efektivní lék má také svoje nežádoucí efekty. Ty jsou ale vzhledem k jeho velmi dobré účinnosti zpravidla málo významné. Na prvním místě se udává snížení chuti k jídlu nebo mírná nevolnost, což je právě to, co potřebujete. Proto bych se toho nebál. Lékař vám zatím předepsal balení s nejmenším obsahem léku. To právě proto, abyste neměl výraznější nevolnost a abyste si na nový lék postupně zvyknul. Po několika týdnech se zpravidla přejde na balení s vyšším obsahem léku (0,5 mg) a při dobré snášenlivost za dalších několik týdnů na lék obsahující 1 mg účinné látky. Je ale také možno zůstat při nižším dávkování.

    Proto se uklidněte a lék s klidem užívejte a snažte se méně jíst. Lék vám to usnadní. Budete-li jej dobře snášet, lékař vám pravděpodobně po poradě s vámi zvýší dávkování. Zvracení po Ozempicu je vzácné a vyskytuje se zejména u osob, které jsou netrpělivé a začnou hned s vysokým dávkování. Většině lidí to ani moc nevadí, protože opravdu chtějí zhubnout. Když pak jedí méně, nevolnost nebo zvracení zmizí. Při vašem nízkém dávkování opravdu zvracení neočekávejte. Spíš se těšte na to, že snad o nějaký ten kilogram zhubnete a budete se cítit lépe.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím o radu, mám ranní hostinu okolo 11-12, píchám si noční inzulin a denní před hlavním jídlem, večeřím okolo 18.hodiny dle rámcového jídelníčku a večer okolo osmé už jen bílý jogurt s ovocem a nebo něco lehkého, , během dne mám již hodnoty v pořádku, 6-8. Mám předepsanou dietu na 200g sacharidů, kterou vcelku dodržují. Děkuji za odpověď. Jana
    věk: 58 let výška: 160 cm váha: 83 kg

    Odpověď

    Milá Jano, vzhledem k tomu, že máte dost výraznou nadváhu, tak bych vyšší glykémie ráno řešil především omezením kalorického příjmu a množství sacharidů v dietě. Pak teprve bych přistupoval ke zvýšení dávky nočního inzulínu. Pro jeho dávkování je základním ukazatelem právě hodnota glykémie ráno. Noční inzulín by měl potlačit novotvorbu glukózy v těle ze zásobních látek, zejména z jaterního glykogenu. Ta jinak přirozeně stoupá právě brzy ráno, ale u zdravého člověka to vyrovná větší sekrece inzulínu. Na druhé straně je ovšem nutné zabránit nočním hypoglykémiím. Záleží také na typu nočního inzulínu. Např. Lantus působí maximálně asi za 8-12 hod. po podání a hodí se dobře k úpravě ranních glykémií. Tresiba a částečně Toujeo působí déle a pomaleji, a tak kromě ranní glykémie je při jejich dávkování vhodné přihlížet také k dalším hodnotám na lačno během dne, tedy např. před obědem či před večeří.

    Mějte také na paměti, že i bílý jogurt obsahuje cukr (mléčný), a to asi 4 – 5 %. A ovoce samozřejmě také. Máte-li tedy večer glykémii mírně vyšší, tak po takového druhé večeři vám hodnoty dále stoupnou a může se to držet až do rána. 200 g sacharidů je s ohledem na vaši postavu a věk poměrně dost, a to ještě člověk spíš má tendenci vypočítané množství sacharidů v dietě zaokrouhlovat směrem dolů. Co tedy navrhuji:

    Omezte svoje „druhé večeře“. Pokud to nebude stačit, lehce zvyšte dávku nočního inzulínu tak, abyste ráno mívala glykémii mezi 5 – 7 mmol/l, a to bez nočních hypoglykémií. A pokud se svých druhých večeří nebudete chtít vzdát, tak byste si před nimi měla dát alespoň velmi malou dávku rychle působícího inzulínu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Užívám Ozempic od června 1923. Začínal jsem dávkou 0,25 mg. po dobu 3 měsíců. Po následující kontrole u diabetika mi bylo nabídnuto dávkování 0,5 mg opět na 3 měsíce. Po další kontrole u diabetologa mi bylo nabídnuto dávkování 1mg. Pro upřesnění ae mi zlepšila hodnota hladiny z 64 na 52 . Váha mi jde také postupně dolů. Po dlouhé době jsem se přes vánoce udržel pod 100kg. Maxima byla 94 kg. Pohybu v současné době moc nemám. Jedno koleno mám vyměněné v říjnu 1921 a druhé mi budou měnit letos v dubnu. Teď proč vlastně píši. Může to být shoda náhod, ale připadá mi, že od navýšeni dávky na 1 mg mi začali potíže s rýmou. Mám stále víceméně ucpanou nosní dírku a nemohu se toho zbavit. K tomu se mi pak přidávají stavy úzkostí, snad z pocitu že nemohu pořadně dýchat a jakoby se dodýchat. Od léta 1922 jsem bral prášky na prostatu a to Tamsulosin HCI Mylan 0,4 mg. Po poradě s panem doktorem z urologie mi byly změněny na Silodosin Recordati 8 mg. Musel jsem je vysadit po dohodě s urologem, protože mi začali po navýšeni Ozempicu ty stavy s úzkostí a s rýmou. U léků na prostatu je v příbalových letácích jako možný nežádoucí účinek právě udán zánět nosohltanu. I přes vysazení těchto léků se mi přicpaná nosní dírka o moc nezlepšila. Jinak nekýchám a z nosu mi takzvaně neteče. Ještě doplním seznam léků. STADAMET 1000mg TBL FLM 60 1-0-1 LEVEMIR FLEXPEN 100U/ML INJ SOL 5x3 ML 0-0-0-13 TRIPLIXAM 10MG/2; 5MG/5MG TBL FLM 30 1-0-0 NOVAPIO 15 MG TBL NOB 30. 1-0-0 CORVAPRO 10 MG TBL FLM 30 1-0-0 Velice děkuji za odpověď. Přeji hezký den Milan
    věk: 62 let výška: 177 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Vážený pane Milane, přeji dobrý den,

    popisujete dva nežádoucí účinky, které by podle Vašeho názoru mohl vyvolat lék Ozempic, jedná se o úzkost a pocit ucpaného nosu. Tyto nežádoucí účinky nejsou uvedeny mezi nežádoucími účinku léku v příbalové informaci. I když úzkost uvedena je, ale jako jeden z průvodních příznaků hypoglykemické příhody. Díval jsem se proto do databáze nežádoucích účinků amerického Úřadu pro léky a potraviny (FDA). Tam se mi oba nežádoucí účinky podařilo dohledat, i když jejich výskyt je nesmírně vzácný (méně než 0,01 %). Díval jsem se proto, zda pacienti uvedení v databázi neužívali také jiné léky, které mohou úzkost nebo pocit ucpaného nosu vyvolat. Zjistil jsem, že téměř všichni, i když několik z nich neužívalo žádné jiné léky. Platí proto, že tamsulosin a silodosin které tyto nežádoucí účinky vyvolávají až u 10 % pacientů, jsou patrně prvotní příčinou. Je docela možné, že pocit ucpanéhoé nosu jste pozoroval v souvislosti s podávání léků na prostatu a tento nežádoucí účinek nyní přetrává, protože zcela ojediněle jej patrně může vyvolat i lék Ozempic. Pokud jsou pro Vás tyto nežádoucí účinky alespoň trochu akceptovatelné, je dobré zachovat podávání léku Ozampic, protože je jeho podávání spojeno s významným snížením mnoha rizik. Samozřejmě lze vyzkoušet snížení dávky na 0,5 mg, zda nežádoucí účinky nezmizí, i když bych poté znovu zkusil dávku zvýšit na 1 mg.

    Ještě si dovolím poznámku na závěr. Úzkost má jako nežádoucí účinek uváděnou přípravek Triplixam. Je docela možné, že podáváním léku Ozempik došlo ke snížení Vaší váhy a nynější dávka přípravku Triplixam je již pro Vás vysoká (i když si to na první pohled nemyslím). Setkávám se však s tím, že snížení tělesného hmotnosti při terapii semaglutidem vede k potřebě snížit dávky některých léků. Přiznivý efekt léku = zhubnutí, tak paradoxně může vyvolat nežádoucí účinky jiných léků.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

