Poradna

Doporučení a pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

356 dotazů

  • Dotaz

    Mam silny unik moci.muze se po leku ivonkana zhorsit unik moci.mam v nem pokracovat? Mam ho na snizeni diabetu.dekuji.dik za radu.
    výška: 164 cm váha: 64 kg

    Odpověď

    Milá tazatelko,

    lék Invokana zvyšuje vylučování krevního cukru do moči. Tím dochází nejen ke snižování glykémie, ale zvláště když je glykémie vysoká, zvyšuje se i množství moči. Proto je dost pravděpodobné, že tento lék zhoršuje inkontinenci (únik) moči, pokud tím někdo trpí. Moč navíc obsahuje cukr, což může v intimních oblastech působit kvasinkovou infekci. Proto si myslím, že pokud se nějakým způsobem váš únik moči nezlepší, nebude Invokana vhodným lékem. Bude ale pravděpodobně nutné ji nahradit nějakým jiným antidiabetikem, samozřejmě kromě diety.

    Rozhodně byste ale měla navštívit také urologa, který by mohl navrhnout léčbu úniku moči, a to nejspíše nějakými tabletami, cvičením, případně i malou operací.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Již 10 let užívám stejný lék Glucophage 2x1000 a Gliclazid 30 mg. Výsledky jsou stále stejné: na lačno 6-7,5 . Nemyslím si, že jde dlouhodobě o dobrý výsledek. Jednak je to více léků za den. Věřím že existuje jen 1 lék denně. Je to možné? Jaroslav
    věk: 70 let výška: 176 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milý Jaroslave,

    Pro léčbu diabetu 2. typu je nyní k dispozici celá paleta léků. Poměrně méně se nyní používají látky, které čistě stimulují sekreci inzulínu (jako např. gliclazid) a více se používají látky, které zlepšují jeho účinnost. Mezi ně stále patří jako základní lék metformin, protože dobře funguje a má řadu dalších pozitivních efektů. Kromě toho jako starší lék není příliš drahý. V posledních letech se hodně používají injekční léky, které mají více efektů zároveň. Zejména snižují pocit hladu, ale také stimulují sekreci inzulínu a zlepšují efekt inzulínu. Jsou to tzv. GLP-1 analoga. Existují také léky, které zvyšují vylučování glukózy močí (glifloziny), ale i další léky. Přehled najdete i na našich stránkách, a to zde:

    https://www.cukrovka.cz/lecba-cukrovky-2-typu

    https://www.cukrovka.cz/komnata-pata-antidiabetika

    Pro diabetes 2. typu, zejména pak jeho „lehčích forem“, platí jedna zásada: Základem léčby je dieta! Mnoho léků pomáhá zpracovat nadměrné množství sacharidů a kalorií, které nepotřebujeme. Zbytečné „kalorie“ bloudí tělem, zvyšují glykémii a nemají, kam se uložit. Léky pomáhají jejich ukládání do zásoby, tedy vlastně tloustnutí. Proto základem je omezení příjmu kalorií, aby se s tím tělo dokázalo vypořádat samo. Léky se pak podávají, aby to tělu usnadnily.

    Vy máte značnou nadváhu a léky berete celkem dobré. Metformin stále zůstává základem a gliclazid je jedna z dalších možností, které se přidávají.

    Předpis dalších léků závisí nejen na charakteru vašeho diabetu (spíše obezita, nebo naopak spíše částečný nedostatek inzulínu), ale také na stupni vyrovnání diabetu a na ochotě pacienta v léčbě spolupracovat. Máte-li tedy diabetes dobře vyrovnaný (a vy možná máte, ale neznám glykovaný hemoglobin ani hodnoty po jídle), tak by asi opravdu stačilo zlepšení diety a přidání pohybu. Pokud nikoliv, mohl byste dostat některý lék z dalších skupin, např. GLP-1 analog (injekční), který by vám mohl pomoci dietu lépe držet a zhubnout, nebo gliflozin.

    Mnoho léků se nyní vyrábí ve fixních kombinacích, např. gliflozin s metforminem v jedné tabletě.

    Co vám tedy doporučuji? Především si ujasněte, jak dobře je váš diabetes vyrovnaný. K tomu potřebujete znát hodnotu glykovaného hemoglobinu (měla by být určitě pod 53 mmol/mol, ale raději nižší, co nejblíže 47). Dále ověřte svoje glykémie po jídle. Budou-li nad 10 mmol/l, určitě potřebujete zintenzivnění léčby.

    Dále zkuste efekt důsledné diety, se kterou se ovšem musíte seznámit a musíte být schopen počítat množství sacharidů v dietě. Pokud by zpřísnění diety nepřineslo dostatečný efekt, měl byste k metforminu užívat ještě další lék nebo léky. Je jich k dispozici řada, ale všechny mají své indikace, které se řídí podle vašeho celkového stavu (vyrovnání diabetu, obezita, riziko kardiovaskulárních onemocnění, přítomnost dalších komplikací diabetu) a podobně. V tom vám poradí váš diabetolog. Mohl by pro vás být např. vhodný metformin spolu s analogem GLP-1 (injekce 1x týdně), případně metformin spolu s gliflozinem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den Muže se pichat inzulin ryzodeg při těhotenství ?
    věk: 25 let výška: 151 cm váha: 54 kg těhotenství: 3. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    inzulín Ryzodeg (kombinace dvou typů inzulínu) je v těhotenství možný. Použití všech typů inzulínu je v  těhotenství bezpečné. Z perorálních antidiabetik (tbl) je možné užívat během těhotentví pouze metformin, ten je však kontraindikován následně během kojení. Ostatní perorální antidiabetika jsou v těhotenství a během kojení kontraindikovaná. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mem diabetes již asi 12 let, stále velmi kompenzováno až do minulého roku.pravdepodobne po prodelanem covidu se mi skokove cukrovka zhoršila. V únoru, kdy jsem měla glykemie naladěno kolem 11, jsem si nechala udělat glykovany hemoglobin, výsledek 41. Protože všechny glykemie byly stále vysoké, napsal mi lékař Glucofage 1000 a před každým jídlem Republiky accord. Do té doby jsem brala Glucofage 750. Po týdnu užívání těchto nových léků jsem byly znovu na krvi, glykemie naladěno 11,7, glykovany hemoglobin 63. To znamená, že tyto léky vůbec nefungují. Co prosím ještě existuje? Helena
    věk: 72 let výška: 165 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Milá Heleno, naštěstí moje "soukromá detektivní kancelář" zjistila, co se skrývá pod označením vašeho léku "Republika Accord", někdy stojí za to si před odesláním ještě přečíst, co píšete. Je to zřejmě Repaglinid, že?

    Podle mého názoru není vaše tělo schopné produkovat dostatečné množství inzulínu, takže ho máte v těle nedostatek. Jste štíhlá osoba, určitě nepotřebujete zpřísňovat dietu, a honit vaše zbylé beta-buňky, které tvoří v těle inzulín, také nepovažuji za vhodné. Naopak, když jim dáte trochu pohov, naopak se mohou zotavit a dále vám sloužit.

    Proto ve vašem případě považuji za vhodné nasadit inzulínovou léčbu. Začal bych malou dávkou dlouze působícího přípravku, pro začátek třeba 12 j. na noc. Ostatní léky na diabetes bych vysadil. Také bude vhodné, když si budete měřit sama glykémie a naučíte se dávku inzulínu lehce upravovat tak, abyste měla glykémie blízko normy. Poraďte se proto o tom se svým lékařem nebo diabetologem. Myslím ale, že bude souhlasit. Stupňovat další tablety by sice bylo možné, ale nepovažuji to za správné. Podávání inzulínu dnešními pery je jednoduché.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Dostala jsem lék Trulicity na léčbu diabetes 2. typu. Jak dlouho trvá nástup účinnosti tohoto léku? Aplikovala jsem první injekci a po 5 dnech jsem ještě nezaznamenala zlepšení. Děkuji za odpověď. Jitka 
    věk: 77 let výška: 162 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milá Jitko, lék Trulicity má více účinků. Podporuje sekreci inzulínu, zlepšuje jeho účinnost a působí také na zažívací ústrojí a snižuje pocit hladu. To vše má za následek, že lidé většinou méně jedí, mají sklon k poklesu hmotnosti a postupně se jim zlepšuje vyrovnání diabetu.

    Zahájení léčby bývá spojeno někdy s pocitem mírné nevolnosti v souvislosti s jídlem, která je ale často považována za žádoucí, protože lidé pak méně jedí. Proto se léčba zahajuje nízkou dávkou, která se potom podle tolerance a efektu zvyšuje v průběhu týdnů. Léčebný efekt lze tedy očekávat spíše po měsíční léčbě, či později. Výhodou léku je, že míří na skutečné příčiny diabetu 2. typu a tím pomáhá. Jeho efekt lze ale zmařit, pokud pacient nedodržuje dietní režim. Pokud by se plná dávka nasadila hned, řada osob by lék pro špatnou toleranci předčasně odmítla.

    Doporučuji vám tedy vytrvat minimálně 6 měsíců. Za 6 měsíců by měla hladina glykovaného hemoglobinu klesnout alespoň o 7 % z původní hodnoty. Tedy pokud byste měla výchozí hodnotu např. 70 mmol/mol, měla by hodnota za 6 měsíců klesnout přibližně pod 65 mmol/mol. Jinak by lék zdravotní pojišťovna dále nehradila. Jen znovu opakuji: lék nefunguje automaticky. Podporuje vaši snahu, ale ta musí být!


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den paní doktorko, chtěl bych vás požádat o radu.Je mi 40 let, vážil jsem 88 kilo. Před půl rokem mi byl náhodně zjištěn zvýšený cukr. Při laboratorním vyšetření v říjnu 2021 byly zjištěny i vyšší jaterní testy. Cukr 10,5; ALT 1,27; AST 0,85; GMP 2,56; celkový cholesterol 6. Příčinou byla jistě špatná životospráva, přejídání. Mám sedavé zaměstnání u počítače. Od té doby držím netučnou diabetickou dietu. Byl nasazen Stadamet, který neměl žádný účinek a pro špatný vliv na játra jsem ho vysadil. V prosincu 2021: cukr 7,7; ALT 1,67; AST 0,96; GMP 2,87. Stále už jen při dietě. V únoru 2022: cukr 7,7; ALT 1,75; AST 0,91; GMP 2,42; BIL20,4. Až v březnu 2022 jsem se dostal do ordinace internisty. Cukr 6,2 (ale jen z glukometru),dlouhodobý cukr 49. Cholesterol jsem snížil na 5. Váhu na 80 kilo. Nasazen lék Januvia. Beru ho měsíc a cukr na glukometru mám 6,5; 6,6 což jsem jenom při dietě bez prášku měl nižší 6,2; 5,8. U léku Januvia déle trvá než zabere? Na játra beru Lagosu. Jakou léčbu, jaké vyšetření na mé zdravotní potíže byste zvolila? Zvýšený cukr a špatné jaterní testy mají něco společného? Jak snížit tuk v játrech? Moc děkuji za radu a pomoc. Lukáš 
    věk: 41 let výška: 178 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milý Lukáši, z vašeho líčení nelze tak snadno zjistit, o jaký typ diabetu se jedná. Nebyl jste výrazně obézní a nyní jste zhubnul, úmyslně. Připouštíte, že jste jedl dříve nezdravě a hodně, navíc se málo pohybujete. Jde tedy nejspíše o diabetes 2. typu, ale o tom spíše rozhodne čas.

    Měl byste být řádně poučen o dietě. Pro vás by bylo vhodné mít v dietě asi 180 g sacharidů, což je poměrně málo oproti tomu, co jste dříve asi jedl. Také byste měl omezovat živočišné tuky a všechna tučná jídla. Podle svých možností a podle své vůle byste se měl denně aktivněji fyzicky pohybovat minimálně 30 minut, ale já vám silně doporučuji alespoň hodinu. To by mohlo pomoci stejně dobře nebo dokonce lépe než tablety. Metformin není špatný lék a na játra není nijak nebezpečný.

    Zvýšené „jaterní testy“ můžete mít skutečně ze ztučnění jater. Jen k tomu nejste zase tak moc obézní. Ale někdo k tomu může mít sklony i při mírné nadváze. Velmi to zhoršuje alkohol!! Zvláště u predisponovaných osob. Funguje na to totéž, co na cukrovku. Navíc je ale nutné abstinovat od alkoholu. A metformin je na to vysloveně dobrý lék. Asi by se pro vás hodil v kombinaci s tou Januvií, kombinovaný lék se jmenuje Janumet. Ale vězte, že ta dieta funguje ještě lépe.

    Diabetes 2. typu a nejčastější typ ztučnění jater jsou obojí součástí tzv. syndromu inzulínové rezistence. Na obojí fungují stejná opatření. Vyšší glykémie je obrazem nedostatečné účinnosti inzulínu na sacharidový metabolismus, hyperlipoproteinémie je vyvolána (zejména) nedostatečnou citlivostí na inzulín v oblasti tukového metabolismu.

    Vaše výsledky nejsou nijak dramatické. Tak si vezměte mé ponaučení k srdci. Nastudujte něco o dietě, ale hlavně to dodržujte. A zlepšujte svoji fyzickou kondici. Nakonec vám to udělá radost.

    Jaterní testy ale mohou být zvýšené i z jiných příčin, např. po proběhlém virovém onemocnění, po přílišném popíjení alkoholu, ale i z jiných důvodů. Pokud tedy poctivá dieta po dalších 3 měsících nezabere, bude nutné hledat i jiné příčiny.

    Lagosu klidně užívejte, zázraky ale nečekejte. Ale je to lék bezpečný. Metformin vám ale bude fungovat spíš.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dva dotazy. Užívám ozempic 5. týden. Dosud žádné nežádoucí účinky, kromě občasného bolení žaludku, když jsem to přehnal s jídlem. Zhubl jsem asi 4kg. Nyní bych měl zvýšit dávku na 0,5mg, jenže mám obavy, co to se mnou udělá. Jaké mají zkušenosti Vaši pacienti při navýšení? Nicméně mi přijde, že 0,25mg přestává fungovat a vrací se mi chutě. Dále mě čeká operace v celkové narkoze. V letáku se žádná zmínka o kontraindikaci s anestezií nepíše, tak nevím, zda musím vysazovat? Popřípadě kdy bych měl přestat? Žádné jiné léky neužívám. Děkuju moc.

    Odpověď

    Dobrý den,

    lék Ozempic se k dosažení maximálního účinku obvykle titruje (tedy dávka navyšuje) po měsíci. Navýšení z dávky 0,25mg na 0,5mg většinou pacienti tolerují dobře. Pokud se objeví nějaké nežádoucí účinky, tak obvykle do 2-4 týdnů mizí. Navýšení obvykle doporučujeme, protože má větší efekt na váhovou redukci a na zlepšení kompenzace diabetu. Nebála bych se tedy. Je možné uvažovat i o dalším navyšování na 1mg, který již bývá pacienty o trochu hůře tolerován. Obvykle dosáhneme tolerance úpravou stravy (malé porce, málo tučného, pravidelná strava). Pokud by Vám navýšení nedělalo dobře, vrátíte se na takovou dávku, kterou budete tolerovat.

    Co se týče operačních zákroků a anestezie, není nutné lék vysazovat, aplikujte podle zvyklostí 1x týdně. Pouze pokud by podání zasahovalo do dne operace, doporučuji Vám dávku odložit 2 až 3 den po operaci. Tedy na dobu, až budete normálně jíst.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím o radu, již jsem zkoušela co se dá.
    Snížením jídla objeví se třes, musím se doplnit cukrem.
    Posílám léky které beru.
    Rentgeny a další vyšetření byly uspokojivé.

    Marie

    věk: 67 let výška: 160 cm váha: 145 kg

    Odpověď

    Milá Marie,

    seznam léků, které užíváte, se bohužel ke mně nedostal. Zejména je důležité, zda máte diabetes, a pokud ano, zda berete inzulín nebo nějaké léky, které stimulují uvolňování inzulínu. 

    Pokud byste takové léky brala, je klidně možné, že vám vyvolávají příliš nízké hodnoty krevního cukru, tedy hypoglykémii.

    Pokud se ale na diabetes neléčíte, tak se asi jedná o "falešné" příznaky hypoglykémie, kterými si vaše tělo a vaše hlava žádají o splnění vašeho přání najíst se. Máte opravdu velkou nadváhu a ta je asi příčinou řady vašich obtíží. Víte, že byste měla jíst co nejméně, ale zároveň si podvědomě hledáte důvod, proč se najíst musíte. No není výčitka, to je součást vaší poruchy vedoucí k obezitě a pomoc byste měla hledat u specialisty zaměřeného na léčbu obezity. Poradí vám, co jíst, abyste neměla velký hlad a přitom trochu hubla, možná vám doporučí vhodné léky.

    Setkávám se také s tím, že lidé s diabetem a nadváhou říkají, že mají projevy hypoglykémie nejen při opravdu nízkých hodnotách, ale již i při hodnotách mírně nad normou. Vysvětlují si to tím, že tělo je prý zvyklé na vyšší hodnoty a výsledky v normálním rozmezí. Podle mého názoru mívá člověk se nedostatečně vyrovnaným diabetem řadu důvodů necítit se plně fit. Jeho "zakuklená touha po jídle nebo dokonce po sladkostech" ho ale vede k tomu, že to přičítá "pro něho nízkým hodnotám glykémie", ačkoliv jsou ve skutečnosti v normě nebo mírně nad normou. A to ho opravňuje ty sladkosti spořádat.

    Cukr tedy opravdu neberte a postupně se na to trénujte. Pokud ho budete zbytečně jíst, jen se hned přemění v další tuk, i když vám to přinese na pár minut uspokojení. Vaše tělo má zásob dost a dost. Ale to se snadno říká, já vím. Proto vám doporučuju to projednat se specialistou na obezitu.

    ........................

    Tak, a nyní jsem teprve dostal ten váš seznam léků a vidím, že se skutečně léčíte inzulínem. V podstatě vše, co jsem napsal, platí i dále. Jenom je třeba posoudit, zda skutečně náhodou nemáte hypoglykémie po inzulínu. To by opravdu mohlo vyvolat tu vaši slabost, třes a chuť na sladké. Měla byste to ověřit měřením glykémie při těchto obtížích. Pokud byste měla hodnoty nižší než 4,5 mmol/l (normální dolní hranice je 3,8 mmol/l), tak bych vám doporučoval snížit dávky inzulínu. Případně, pokud byste se dostatečně měřila, mohla byste postupně zkusit inzulín úplně vysadit nebo si nechat jen ten dlouhý. K tomu byste ale měla nasadit opravdovou dietu, zejména se sníženým obsahem sacharidů. Měla byste ale o tom informovat vašeho lékaře.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Užívám již 10 let, mám pocit, že to ničí můj žaludek.
    věk: 71 let výška: 183 cm váha: 109 kg

    Odpověď

    Milý Josefe, vzhledem k vaší nadváze byste mohl klidně výrazně snížit kalorický příjem a na nějakou dobu Victozu zkusit vysadit. Jinak je to ale dobrý lék a pomáhá snižovat hmotnost. Může působit určitou nevolnost, což trochu k tomu hubnutí pomáhá. Tak budete muset dát pozor, abyste naopak po vysazení tohoto léku nezačal tloustnout. Victoza by se také mohla nahradit nějakým jiným lékem, např. gliflozinem. Změna je někdy dobrá věc a pak byste se mohl zase někdy k Victoze nebo jinému podobnému léku třeba i vrátit. Dieta a vůle jsou ale základ.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, u mne asi léky, jsem měla (před tím, 4-4,7) až po prednisonu z cukru pak na 7,pak 6- 6,1.Při prednisonu, jsem přibrala cca14 kg. byl cukr i tehdy až 10,ale pak po skončení až6,1-6,5 atd.Ale neuroložka mi od r. 2020 napsala lék na lumbální spondylozu páteře (bolesti) Lyricu 50mg, nebo 75 mg.. Pak jsem měla kontrolu na endokrinologii, a najednou cukr byl 8,8.. ??Ale prý se to stává,pak mi dala lékařka Neurontin místo Lyricy, ale bylo mi zle po něm, opary atd, vyrážky, chřipky. Takže jsem se vrátila k Lyrice, beru k tomu + Stadamet 850mg, od obvodní dr. a cukr každé ráno je 6,1, 6,2. Tak jsem si zase koupila Diaben a mám pocit čím dál víc, že lék na tlak Tezefort a lék na Lyricu mi dělají ten cukr!! Jinak asi bych cukr vůbec neměla...Zvažuji zkusit brát jen Diaben,, Stadamet zkouším brát půlku ráno a +Diaben, pořád je to,o.k. ??Kdy se vlastně ten Stademed má brát ? Ráno lékynatlak,3, Tezefort, Rilmenidin a Egilok, večer, Stadamet, lék natlak a Lyrica ?? Tu už radši beru jen 3 x týdně . Pořád jsem přesvědčená, že to vše je jen a jen lékama,viz prednison, lék na tlak a Lyrica a Euthyrox, ale ten beru řadu let a cukr byl vždy do 6,5jen,děkujipředem
    věk: 70 let výška: 165 cm váha: 65 kg

    Odpověď

    Vážená paní Ivo, přeji dobrý den,

    z léků, které užíváte mohou vést ke zvyšování tělesné hmotnosti hned tři, byl pro Prednison (který ale asi již neužíváte), dále Lyrica a Egilok. Prednison pak může vést ke zvýšení glykémie (krevního cukru), které může přetrvávat i po ukončení podávání Prednisonu. Pokud jste měla hladinu krevního cukru před podáváním Prednisonu normální, jak ostatně uvádíte, je velmi pravděpodobné, že Prednison způsobil její zvýšení. Z důvodu takto zvýšené glykémie proto užíváte Stadamet 850 mg, což je léčivo, které obsahuje látku metformin, která hladinu krevního cukru snižuje. Tablety Stadamet se musí polykat celé, nesmí se půlit nebo drtit. Mohou být užity nalačno (pak mají vyšší efekt, ale mohou dráždit a vyvolat např. průjem) nebo i po jídle (pak mají lepší snášenlivost). Optimální by bylo užívat Stadamet ráno před snídaní nebo po snídani. Léky na vysoký krevní tlak, které užíváte (Tezefort, Egilok a Rilmenidin) bych spíše doporučit užívat večer před spaním. Euthyrox se má také užívat ráno, tento lék však vždy nalačno.

    Lék Tezefort podle dosud hlášených nežádoucích účinků hladinu krevního cukru spíše snižuje, stejně tak i lék Lyrica. To ale nevylučuje, že ve Vašem konkrétním případě je to přesně naopak, přičemž důvodem by mohlo být předchozí užívání Prednisonu.

    S přátelským pozdravem

    poznámka redakce

    co se Diabenu týče, dovolujeme si upozornit na předchozí odpověď téhož autora zde:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/diaben-a-inzulin-je-vhodna-kombinace


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Doporučení a pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!