Poradna

Cukrovka a léky

  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak obelstít dopolední hyperglykémie u dcery, (13 let, 3xdenně Actrapid, na noc Levemir, má senzor FreeStyle Libre). Po ránu mívá konstantně 6,5-7,0 mmol/l, ale i když píchneme ranní Actrapid v dostatečném předstihu před snídaní (zkusili jsme i hodinu, což snížilo glykémii jen o 1 mmol/l) dostavují se opakovaně dopolední hyperglykémie 10-15 mmol/l, které se nesrovnají do 1,5h. Před obědem pak ale mívá normálně 4-5 mmol/l. Snídá jogurt a ovoce, pečivo - 3 jednotky. Podobně reaguje i večer. Dá se nějak vyzrát nad touto necitlivostí na inzulín? Moc děkuji za odpověď. Hana

    Odpověď

    Milá Hano, je evidentní, že u vaší dcery se sacharidy po snídani vstřebávají hodně rychle a inzulín Actrapid se asi vstřebává naopak z podkoží poměrně pomalu, takže nestačí zabránit stoupání glykémie. Celková dávka je ale asi dostatečná, protože se to stačí do oběda postupně zase vyrovnat. 

    Řešení se nabízí hned více, dala by se vyzkoušet. 

    Snídaně by například mohla být na sacharidy chudší a zařadit by se mohla malá svačina, aby dcera neměla hlad.

    Mohli byste také dávat větší pozor na potraviny s velkým glykemickým indexem, to znamená takové, ze kterých se sacharidy uvolňují rychle. Takové bývá například sladké ovoce nebo džemy, pokud je do jogurtu přidáváte.

    Logičtější mi dnes připadá vyzkoušet některý se rychle působících inzulínů, které se vstřebávají rychleji než Actrapid. Nabízí se například Novorapid, Apidra a nebo ještě rychleji působící inzulín Fiasp. Tyto inzulíny se dávají zpravidla těsně před jídlem. Rychle zapůsobí a po asi 3 hodinách už nepůsobí skoro vůbec, takže také ani nedělají opožděné hypoglykémie. Dávka je orientačně stejná. Výhodou je, že množství se může volit teprve v okamžiku, kdy je jídlo již na talíří a skutečně víte, kolik ho bude. K takovým inzulínům je potřeba dobře volit dávku bazálního inzulínu, protože takovéto inzulíny po rychlém počátku až asi po 3 hodinách téměř nepůsobí.

    Inzulín Fiasp obsahuje stejný analog inzulínu s rychlým vstřebávání, jako je v Novorapidu. Navíc ale obsahuje ještě látku, která v místě vpichu působí rozšíření kapilár, takže se inzulín vstřebává ještě rychleji. Určitě by to stálo za zkoušku. Udává se dokonce, že působí méně často hypoglykémie, protože skutečně zapůsobí rychle k jídlu, ale pak už skoro ne.

    Samozřejmě se musíte domluvit se svým dětským diabetologem. Do té doby doporučuji zkusit ten první způsob: jíst k snídani méně sacharidů a dát si zbytek ve formě malé svačinky o 2 hodiny později.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Na diabetes 2. typu píchám Humalog Mix a užívám nově lék Synjardy. Hodnoty se mi snížily na 6-8 mmol/l, ale mám intoleranci na metformin s opakujícími se průjmy. Je možné užívat jiný lék ke kombinaci s inzulínem, ale s jinou léčebnou látkou než metformin? Děkuji za odpověď. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, vzhledem k tomu, že používáte Humalog Mix (v jedné či dvou dávkách?) máte diabetes 2. typu, jak píšete a asi máte také určitou nadváhu. Přidání léku Synjardy vám hezky snížilo glykémie, což je velmi dobře a bylo by škoda tedy této léčby nechat. Metformin má při léčbě diabetu řadu výhod a bylo by dobré, kdyby se vám podařilo v něm pokračovat. Nevím také, zda jste ho užívala již dříve, či zda jste jej dostala až nyní v přípravku Synjardy, který obsahuje kromě metforminu ještě empagliflozin. Adaptace na nový lék chvíli trvá a je možné, že se snášenlivost nového léku postupně zlepší. Měla byste držet dietu, pokud možno jíst méně, a to by také mohlo pomoci proti průjmům. Pokud to tedy není vysloveně strašné, zkuste to chvíli vydržet nebo brát zatím jen jednu tabletu denně, lék se pak bere 2x denně.

    Další možností je pak brát metformin a empagliflozin odděleně. Empagliflozin je dostupný jako samostatný lék, jmenuje se Jardiance. Metformin se vyrábí v řadě forem, a tak byste mohla zkusit nějakou jinou, např. Glucophage XR zatím 500 mg 1x denně, nebo Metfromin XR Teva rovněž jen zatím 500 mg. Až byste si na lék zvykla, mohla by se dávka postupně zvýšit. Metformin je dobrý a účinný lék a brání vzniku některých komplikací, které provázejí diabetes. Většina lidí jej toleruje dobře.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Beru Beru lék Siofor 500 a to 1-0-1. Znamená to, že večerní dávku mám brát až po posledním jídle, nebo po první večeři. Bohumil

    Odpověď

    Milý Bohumile, lék Siofor (metformin) působí poměrně dlouhodobě a nemá bezprostřední účinky takového typu, že by hned snižoval hladinu glukózy. Pomáhá nastavit organismus tak, aby zejména netvořil v nadměrné míře cukr, který se pak uvolňuje zejména z jater. Tím snižuje zejména glykémii na lačno.

    Užívá se zpravidla 2x denně, ale existuji i formy, které lze brát jen jedenkrát. Jde ale o velké tablety, takže i tak je lepší to rozdělit na 2 dávky. Nezáleží tedy na tom, zda to berete po prvním večerním jídle, či až po tom posledním.

    Jen připomínám: metformin snižuje zejnéma glykémii na lačno. Tlumí tedy noční novotvorbu glukózy, aby ráno nebyla glykémie vysoká. Druhá večeře působí zcela opačně - ranní glykémii zvyšuje. Druhá večeře tedy není žádná “povinnost”, je vhodná spíše pro štíhlejší osoby, a mohla by spočívat třeba jen v zeleninovém salátu nebo jablku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, můj manžel má diabetes 2. typu již 19 let, jelikož byl hodně pracovně vytížen, nechodil do poradny, dietu moc nedodržoval a nechával si pouze psát léky u praktické lékařky. Nyní je již krátce v důchodu a konečně navštívil diaporadnu, kde dostal glukometr, lék Forxiga 10 mg, k tomu bere lék Glucophage 1000 mg a Warfarin 5 mg (prodělaná trombóza v minulosti). Při ranním měření před snídaní mívá cukr 7 - 12 a např. dvě hodiny po obědě i 15. Dietu dodržuje. Lék Forxiga 30 tbl. má zatím nově na zkoušku, ale cukr mu nejde vůbec dolů. Začínám mít o manžela starost, co začal užívat Forxigu je stále hodně unavený a zhubl za tři týdny 4 kg (není obézní). Chtěla bych se zeptat, jestli je naděje, že se jeho stav zlepší, nebo už je to spíše na inzulin? Předem děkuji za odpověď. Dagmara

    Odpověď

    Milá Dagmaro, některé informace si budu asi muset domyslet, ale snad se alespoň přibližně trefím do případu vašeho muže. Předpokládám, že je-li nově v důchodu, může mu být okolo 65 let a diabetes tedy má tak od svých 46 let. Není, alespoň z vašeho pohledu, obézní a v poslední době spíše hubne. K metforminu (Glucophage), který asi užíval dlouhodobě, dostal nyní ještě Forxigu. Glykémie nemá nijak tragické, ale z dlouhodobého hlediska jsou vysoké. Glykovaný hemoglobin neznám, ale typoval bych, že bude někde mezi 70 a 80 mmol/mol, což by bylo hodně.  

    U většiny pacientů bych především doporučoval pečlivě zhodnotit dietu, zejména celkový příjem kalorií a také celkové množství sacharidů v dietě. Zvýšil bych dávku metforminu na 2 x 1000 mg a pokračoval bych ještě nějakou dobru v této léčbě. Krátkodobé hubnutí bych si dovedl vysvětlit také tím, že Forxiga trochu zvyšuje množství moče a může vést k mírnému úbytku moči, kromě toho, že močí se při jejím použití může ztrácet i 50 – 70 g cukru denně.

    Když ale říkáte, že váš muž dietu drží a dále hubne, tak si myslím, že u něho se postupně vyčerpává schopnost tvořit dost inzulínu. Když bych se opětovně ujistil, že nemá v dietě více než 200 g sacharidů, že nejí nadměrně kalorickou stravu a že se pravidelně věnuje pohybu, doporučil bych mu alespoň na přechodnou dobu malou dávku inzulínu, např. Lantus, Levemir nebo Tresibu v počáteční dávce asi 12 j. večer před spaním a dávku bych postupně upravoval (během týdnů) tak, aby byly ranní glykémie mezi asi 5 a 7 mmol/l. Samozřejmě k tomu bude potřebné pravidelné monitorování glykémií, zatím vždy ráno a asi 2 hodiny po snídani. Inzulínem se nic nepokazí, když se používá správně. Není to složité, není to škodlivé a není to ani nijak zvlášť nepříjemné, zvláště když se stav postupně upraví a člověku je lépe. Až by se stav srovnal, mohl by se případně inzulín zase postupně vysadit, ale to by záleželo na okolnostech. Rozhodně bych se toho nebál. Proti tomu, co nám život jinak dává do cesty, je jedna dávka inzulínu malá obtíž. Dosavadní léky bych nadále ponechal. Mimochodem, existuje lék Xigduo, který obsahuje v jedné tabletě jak metformin, tak dapagliflozin (dapagliflozin je ta Forxiga).

    Možností je samozřejmě více a nelze je tady všechny vyjmenovat. Léků pro léčbu diabetu 2. typu existuje nyní hodně. Když ale dostatečně nefungují ani při správné životosprávě, považuji inzulín za nejlepší volbu.

    No a nakonec, abych nic nezanedbal: Pokud by se glykémie upravily, ale váš muž by se stále necítil dobře a hubnul, měl by podstoupit podrobné interní vyšetření.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 2. typu, neurolog mi předepsal Gabapentin, může tento lék ovlivnit zvýšení cukru v krvi? Vladislav

    Odpověď

    Milý Vladislave, lék gapapentin obecně nemá vliv na glukózovou toleranci. Glykémie nezhoršuje ani nezvyšuje. Používá se zajména na léčbu diabetické neuropatie a jeho účinek spočívá v tom, že tlumí převody vzruchů v nervech, které vyvolávají bolesti, pálení či brnění provázející často diabetickou neuropatii. Bohužel tedy v podstatě nemoc neléčí, ale zlepšuje její snášení.

    V příbalových letácích ke všem lékům a také v informaci pro lékaře se uvádějí nyní velmi podrobně nežádoucí účinky, které mohou nastat. Údaje vycházejí z klinických studií, kdy je nutné zaznamenávat prakticky všechny i jen mírně závažné poruchy, které pacient nahlásí, nebo které lékař zjistí. Ty se potom rozdělují na časté, vzácné a velmi vzácné. Protože se lék používá hlavně u diabetiků, kteří mívají, jak známo, zvýšené glykémie, by řada pacientů jistě poctivě nahlásila její neočekávané zvýšení. Při srovnávacích studiích, kdy ale řada pacientů lék vůbec nedostávala, ale užívala místo něho tzv. placebo (tableta či kapsle bez účinné látky), tak se prokázalo, že gabapentin neovlivňuje glykémie. Z tohoto pohledu jej tedy můžete klidně užívat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám cukrovku 2.typu, při kontrole mívám cukr od 7 do 9. Léčena jsem Glucophage 1000 a Glimepirid . Také mám vysoký tlak léčený přípravkem Lozap h, mám výraznou nadváhu a astma. Své lékařky jsem se ptala na ten nový lék. Řekla mi, že nemám věřit všemu, co si kde přečtu... Tak nevím, myslela jsem si, že 3 užívané prášky nahradím jedním.... Můžete mně k tomu něco napsat a poradit mi. Děkuji za pochopení a pomoc. Jarmila .

    Odpověď

    Milá Jarmilo, paní doktorka má nejspíš pravdu. Dnes již existuje celá řada léků na diabetes 2. typu. Jsou kvalitní a dají se různě kombinovat. Kromě inzulínu však neexistují žádné, které by dosavadní fungující léky nahradily. Základem je vždy dieta a samozřejmě všichni víme, že s dietou je to obtížné. S přibývajícím věkem se méně a méně pohybujeme a k jídlu by nám ve skutečnosti stačilo velmi málo. Pak by také nebylo třeba tolika léků. To je ale jenom to kdyby....

    Nevím, který lék máte konkrétně na mysli. Pro většinu pacientů je základním lékem metformin (např. Glucophage), který se podává v dávce 2 000 mg a někdy i více. Je účinný a bezpečný. Když to nepostačuje, přidávají se k němu léky další. Jednou z možností je ten glimepirid, ale možností je mnohem více.

    Možná jste měla na mysli léky, které zvyšují vylučování cukru močí, tzv. glifloziny. Ty dobře fungují, ale kdyby se porovnávaly s metforminem, nebyly by lepší. Proto se k němu spíše přidávají. Dále se používají injekční léky, které snižují chuť k jídlu, stimulují trochu sekreci inzulínu a zlepšují jeho působení (tzv. analoga GLP-1). Také celkem dobře fungují a většinou se dávají spolu s metforminem. Možností je skutečně více a lékaři by ze všeho nejraději doporučovali snížení kalorického příjmu v jídle, protože to je nejzdravější a nejpřirozenější a pokud to někdo skutečně dokáže, působí to lépe než většina léků.

    Jsou ale také situace, kdy opravdu klesá schopnost vytvářet inzulín. A ten se dá nahradit jenom injekcema inzulínu.

    Hodnoty 7 až 9 znějí celkem dobře. Jenže to jsou asi hodnoty na lačno. Po jídle to bude asi více. Já se proto domnívám, že nejle špší by bylo trochu zhubnout, zlepšilo by se i to dýchání. Pokud se to nepodaří, můžete skutečně dostat některý z novějších (ale zdaleka nikoliv zázračných) léků. Nejspíše by se přidaly k tomu metforminu, jehož dávku bych doporučoval zvýšit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, ja sa chcem poradit beriem lieky na cukrovku Glucovance 500mg-5mg ktore uz nie su na Slovensku. Poradte mi nahradu, dali my ine, ale som na ne alergicka. Dakujem, cukor mavam od 9 az 15, datun nar. 1954. Anna

    Odpověď

    Milá Anno, Glucovance je pevná kombinace dvou léků, a sice metforminu a glibenclamidu. Jak metformin, tak glibenclamid, jsou dostupné v řadě přípravků jako jednotlivé léky, tak i jako kombinace (např. Glibomet). Pod pojmem alergie se rozumá úplná nesnášenlivost určitého léku na imunologickém podkladě. Pokud se skutečně jedná o alergii, pacient tento lék nemůže užívat ani ve formě jiného léčebného přípravku. Proto se spíš domnívám, že se nejedná o pravou alergii, ale spíš, že vám po léku nebylo dobře. To ale musíte posoudit s vaším lékařem, který by pak mohl vyzkoušet nějaký jiné přípravek.

    K dispozici je dnes velká škála různých léků na diabetes 2. typu. Mezi zcela základní však patří metformin (který je obsažen také v Glucovance) a byla by škoda jej neužívat. Pokud by se ale jednalo o alergii, pak byste skutečně tento lék brát nemohla. Metformin se kombinuje s mnoha dalšími léky.

    Vy byste ale měla vědět, že glykémie mezi 9 a 15 mmol/l jsou příliš vysoké. Především byste tedy měla držet dietu, zejména omezit celkový kalorický příjem. To je skoro důležitější, něž léky. Bude-li to možné, pokračujte v léčbě metforminem, aspoň v dávce 2x 850 mg nebo i více. Nabízí se přípravky Metfromin Teva, Siofor, Glucophage a jiné. To ale ve vašem případě asi nebude stačit. K metforminu by se hodil např. nějaký tzv. gliptin. Existují kombinované léky s gliptinem a metforminem, např. Janumet, Eucreas, Jentadueto a jiné. Pokud by toto nestačilo, měl by se k metforminu přidat injekční lék (1x denně či dokonce u některých 1x týdně) tzv. analog GLP-1, např. Victoza nebo Trulicity. Tyto léky navíc snižují chuť k dídlu, což napomáhá hubnutí. Další možností je přidat k metforminu tzv. gliflozin, např. Jardiance či Forxiga.

    Možností je hodně a myslím, že vy sama se v tom nemůžete orientovat. Držte především dietu, měřte si glykémie a požadujte na svém lékaři, aby vám pomohl dosáhnout lepších výsledků. Jsem si jist, že když uvídí z vaší strany snahu, tak vám vymyslí pro vás vhodnou kombinaci. Na druhé straně je ale hloupost, aby vám rovnou předpisoval drahé léky a vy k tomu nedodržovala dietu. Pak by to stejně nefungovalo.

    Snažte se tedy mít glykémie pod 9, pokud možno i po jídle. Měřte se často a hodnoty si zapisujte. Ukažte je svému lékaři a poproste jej o další pomoc, jak vyrovnání zlepšit. Krásné pozdravy na Slovensko.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtel bych se zeptat. Mam zjištěn diabetes 1LADA asi dva měsíce používám inzulin třikrát denně Fiasp mám předepsané dávky, které si mám píchat 4-4-6 po téhle dávce jsem neustále v hypoglykémii proto jsem si sám dávky upravil na 1-1-2 a i přesto se dostávám stále do nízkých hodnot. Zkoušel jsem to i na dva dny vynechat, drželo se to sice kolem sedmi, ale nešlo to dolů. Své diabetoložce jsem to říkal už několikrát, ale řečeno bylo, že se špatně měřím. Je mi 34 let, a proto žádám o radu. Změnit diabetologa..? Nebo je to normální..? Měřím 178 cm, vážím 80 kg, nejsem obézní, stravu beru dost vážně a snažím se dodržovat vše, jak mám. předem děkuji, Miroslav

    Odpověď

    Milý Mirku, důležité je, abyste se co nejdříve naučil starat o svůj diabetes samostatně, samozřejmě podle rad své lékařky. Musíte si pravidelně měřit glykémie, naučit se vyhodnocovat dietu, znát působení inzulínu. 

    Diabetes typu LADA je vlastně forma diabetu 1. typu. Jen vzniká pomaleji, ale nakonec většinou vede k úplné či téměř úplné ztrátě schopnosti tvořit vlastní inzulín. Ten se pak musí podávat injekčně, a to většinou ve 4 denních dávkách (3x rychle působící inzulínl, 1x dlouho působící inzulín). Je možné také používat inzulínovou pumpu.

    Vy asi máte zcela počáteční stádium a máte ještě dost inzulínu vlastního. Průměrná plná dávka inzulínu se totiž většinou pohybuje mezi 30 a 50 jednotek denně.

    Fiasp je velmi rychle působící inzulín. Když má někdo glykémie blízko normy, dává si jej zpravidla těsně před jídlem, někdy dokonce až těsně po jídle. Je možné, že vy jídlo příliš odkládáte a tak vám i při malé dávce vznikne hypoglykémie. Je ale také možné, že se vaše slinivka zotavila a že nyní vám stačí dávky zcela minimální, nebo dokonce žádné. Doporučuji tedy měřit glykémie velmi často, nebo začít používat senzor glykémií (v podkoží). Podle toho sám uvidíte, jak glykémie kolísají. Pokud vám glykémie nejdou příliš nad 7, tak byste možná klidně mohl být ještě chvíli úplně bez inzulínu, nebo by vám stačily 1 - 2 jednotky před jídly. Při takto malé potřebě inzulínu je to také možné zatím řešit jen jednou denní dávkou dlouho působícího inzulínu, např. 8 j. Inzulínu Lantus.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, před týdnem jsem se ptala na to, zdali mohu užívat alkohol když beru léky GLucophage xr 500 mg. Ještě jednou zopakuji můj problém a dodám podstatné informace. Před 9 dny mi byla zjištěna diabetes (nejspíše) 2. typu, měla jsem totiž hodnotu glykémie na lačno 7.3 a po jídle dokonce hodnotu kolem 10. Již je to týden, co užívám léky Glucophage xr 500 mg jednou denně po večeři. Je mi 24 let, mám lehkou nadváhu (176 cm, 80 kg) - poslední rok jsem nejedla pravidelně, často tučnější a slaná jídla (brambůrky ap.), sladké skoro vůbec, v rodině trpí cukrovkou 1. i 2. typu prarodiče, ale až po věku 60 let. Bylo mi řečeno, že se u mě jedná nejspíše o 2. typ diabetes. Dnes jsem si po týdnu užívání léků a lepším zdravotním stylu měřila cukr glukometrem (mám si to prý měřit jednou týdně) a na lačno jsem dnes měla 5.3, po jídle (snídani) po 2 hod hodnotu 5.6. Myslíte tedy, že je to opravdu diabetes 2. typu když se to po týdnu zlepšilo nebo tam stále může hrozit riziko 1.typu na inzulin..? Mám obavy. Na kontrolu mám jít za 2 měsíce. Ještě by mě zajímalo - myslíte, že je možné, že léky nebudu muset užívat napořád..? Děkuji za odpověď. Veronika

    Odpověď

    Milá Veroniko, většinu obecných poznámek k vašemu dotazu jsem uvedl již minule v odpovědi na dotaz předchozí (). Není nyní důležité, alespoň z čistě zdravotního hlediska vědět s jistotou, jaký typ diabetu se o váš pokouší. Počáteční stadium diabetu 1. typu může někdy probíhat velmi pomalu a může nastat i období, kdy se stav přechodně upraví. Diabetes 2. typu je ve vašem věku málo pravděpodobný, a tak připadají ještě v úvahu možnosti, které jsem uvedl minule.

    Monentálně se váš stav skutečně upravil, asi díky tomu, že držíte dietu a nejíte ty dost nezdravé věci, o kterých jste psala. Taky působí ten metformin.

    Momentálně vlastně známky diabetu nemáte, mohlo jít také jen o nějaký přechodný exces, který nyní odešel.

    Důležité je, abyste se nyní kontrolovala a pokračovala ve zdravé životosprávě, čas ukáže, co se z toho vyvine. Při takto dobrých výsledcích možná ani ten metformin nebude nutný.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel má po ranním měření hodnotu cukru 24.8 mmol/l, je po operaci srdce a těžké recidivě. Má diab. 2 typu. Léky na cukr má Glimepirid Mylan 1-0-0 a Dibetix 1/2-1/2-1/2. Bral metformin a dle nemocnice nenasazovat měl AKI (dle lékařské zprávy). Bojujeme stále s vysokými hodnotami cukru, už od příchodu domů, tj. 4 dny. Potřebovala bych poradit, kolik by si měl dopíchnout inzulinu? Děkuji za odpověd, Alena

    Odpověď

    Milá paní Aleno, dát vám přesné instrukce, jak postupovat, by bylo ode mne krajně nezodpovědné. O zdravotním stavu vašeho muže mám příliš málo informací a on je po závažné náročné operaci a potřebuje správnou léčbu. Myslím, že propustit jej z nemocnice, aniž mu byla nastavena vhodná léčba diabetu, není správné. Měla byste se co nejdříve obrátit na zodpovědného lékaře, který jej naposledy léčil.

    Mohu se jen dohadovat, co znamená AKI, není to běžná zkratka a může to znamenat sníženou funkci ledvin v angličtině (accute kidney injury???). Ano, za těchto okolností metformin není vhodný. Nedává se ale ani v souvislosti s větším operačním výkonem, dokud se situace nevyřeší.

    Léky Dibetix a Glimepirid jsou v jistém smyslu podobné. Dibetix účinkuje mnohem rychleji. Dohromady se ale nedávají, to je jistě omyl. Pokud jsou ale glykémie takto vysoké, nejsou ani vhodné.

    Nevím také, zda váš muž byl již léčen inzulínem a zda tedy inzulín doma máte a umíte jej používat. Nic o tom nepíšete.

    Myslím, že v současné době by váš muž měl být léčen inzulínem a měl by si často měřit glykémie. Netuším ale, jak na tom s inzulínem je. Pokud jej již užívá, tak by to bylo jiné, než kdyby s ním nově začínal. Pokud by inzulínem dosud léčen nebyl, začínal bych postupně s malými dávkami rychle působícího inzulínu, např. 4 - 6 j., počkal několik hodin, zda glykémie klesá, a pokud nikoliv, dávku bych opakoval. Dokud nedojde k výraznému poklesu, neměl by jíst nic obsahujícího sacharidy. Je ale důležité, aby váš muž neměl hypoglykémii. Ta by pro něho v časném pooperačním období mohla být nebezpečná. Proto je nutné měřit glykémie.

    Podle mého názoru by měl strávit několik dní na interním oddělení, kde by se mu někdo zkušený v diabetologii věnoval. Postupně by spolu nastavili dávky a vám oběma to vysvětlil. V souvislosti s operačním stresem může potřeba inzulínu přechodně vzrůst. Je možné, že postupem času se stav upraví a možná ani inzulín nebude nutný. Glykémie by ale měl mít v pořádku. Je to důležité pro hojení, ale také jako prevence, aby se srdeční onemocnění nehoršilo. Provést sebelepší operaci srdce, ale nepostarat se při tom o diabetes, je chyba.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
