Poradna

Cukrovka a léky

113 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Měl bych dotaz. Mám cukrovku 2.již 17 let, nejprve léčena léky. Po několika letech nasazena Viktoza, kterou jsem aplikoval 2,5 roku. Po Viktoze jsem zhubl ze 100 kg na 86kg. Paní doktorce se hodnoty glykémie nelíbily, ranní byly od 6,8 do 8 mmol/l, a tak mi nasadila Xultophy, nejprve 18 jednotek a po určité době až 38 jednotek. Při kontrole dlouhého cukru jsem měl hodnoty nejprve 65 pak 58 mmol/mol a při zvýšení dávky naposledy 66 mmol/mol. Rozčílila se, aniž by se zeptala jak se cítím a nasadila mi Tresibu 40 jednotek ráno a před jídlem a v poledne 5 jednotek Fiasp a před večeří také 5 jednotek fiasp + 1 tableta Glucophage 1000. Tak jsem začal aplikovat, i když jsem s tím nesouhlasil, bylo mi řečeno, že mám 17 let cukrovku a jsem její první pacient, který ještě nemá inzulin. No a teď se děje to že ráno mám cukr 8,5, píchnu Tresibu, najím se a před obědem, vlastně po 4 hodinách po jídle pohybu a práci mám cukr 11-15, takže píchnu 5 jednotek, najím se (pouze polévku a 1 ks pečiva) a opět pohyb a práce. Po 2 hodinách změřím a cukr je 15,4. V 17 hodin změřím a cukr 8.5. Opět aplikuji 5 jednotek Fiasp a večeře. Po 2 hodinách cukr 8.5. Aby nedošlo k hypoglykémii, na kterou mě paní doktorka upozornila, že může být častá, tak si vezmu 1 kousek ovoce. V 1h v noci naměřím cukr 11. Ráno opět 8 až 9. Toto jsem za celou dobu léčby, před touto novou léčbou, nezažil. Největší naměřené hodnoty byli do 11,5, ale ty po dvou hodinách klesly na 7-8. Na lačno bylo maximálně do 7.8. Léčím se ještě na cholesterol ten mám 4,9-5,1 a štítná žláza je v normě říká pan doktor. Chci se zeptat jestli je toto normální, že mi cukr tak litá. Před tím při Xultophy čím méně jídla jsem za den snědl, tak cukr byl vyšší, i to jsem paní doktorce řekl a nevěřila. Teď se bojím najíst, abych neměl cukr dvacet. Ještě když jsem si někdy naměřil 5 tak už mi nebylo dobře, byl jsem slabý a točila se mi hlava. Ideální hladina, při které jsem nic nepociťoval, byla kolem 8. To jsem byl plně aktivní a nic mě neobtěžovalo. Ted se změřím a jsem v šoku, co se děje. Už ani nechci jíst, protože se bojím vysokého cukru. Měl bych se vrátit ke Xultophy anebo už to nejde? Olin

    Odpověď

    Milý Oline, já se domnívám, že máte rozházený diabetes 2. typu s výrazně porušenou tkání vůči působení inzulínu, ale současně vám už také selhává vaše vlastní sekrece inzulínu. Podle všeho už nemáte žádnou výraznější nadváhu, takže byste mohl mít celkem normální dietu s menším obsahem sacharidů, např. 150 g denně. Tuto dietu byste si měl nastudovat, což znamená, že byste si nalezl vhodné příklady v nějaké knize pro pacienty o cukrovce, nebo si to nechal podrobně vysvětlit od dietní sestry či nutričního terapeuta. Je klidně možné, že ve skutečnosti jíte sacharidů mnohem více, než si myslíte. Podle mého názoru by vám měly stačit 3 denní jídla. Volně můžete zcela nesladkou zeleninu, ať již syrovou či v podobě salátů.

    Měl byste vědět, že Xultophy je kombinace velmi dlouze působícího inzulínu a tzv. analogu GLP-1. Látky jsou smíchané v pevném poměru.

    Tresiba je dlouze působící inzulín, naprosto stejný, jako ten, co obsahuje Xultophy.

    Victoza je analog GLP-1.

    Paní doktorka vám asi nechtěla už dávat Xultophy, protože jste potřeboval příliš vysoké dávky inzulínu a tím byste chtě nechtě bral i příliš vysoké dávky Victozy.

    Existuje více variant, jak by se váš diabetes dal upravit, ale zcela zásadní bude mít jasný přehled o tom, kolik toho sníte a jaký je v tom obsah sacharidů. Těch 150 g denně je asi méně, než kolik nyní máte. Doporučuji tedy, abyste si takovou dietu připravil a nějakou dobu při ní zůstal.

    Léky by vám měl raději upravovat lékař, který vás zná a ví o vás všechny podrobnosti. Na dálku to opravdu nejde, protože by mohla vzniknout nějaká chyba.

    Obecně bych vám doporučoval zvýšit dávku (Glucophage) na 2x 1000 mg. Tresibu bych klidně nechal nadále v dávce 40 j. K Tresibě byste mohl užívat klidně i Victozu (1,2 mg), ale to by musela rozhodnout vaše paní doktorka. Před jídly (3x denně) byste mohl nadále brát Fiasp v malé dávce (třeba 5 j.), ale je možné, že při alespoň 14 dní dodržování přesné diety by ani nebyl potřeba.

    Získejte si jídelníček pro diabetickou dietu se 120-150 sacharidů denně a vydržte ji přesně dodržovat aspoň měsíc. Stačí jíst jen 3x denně, svačiny vynechejte. Dostatečně pijte nesladké nápoje. Měl byste také mít pravidelný tělesný pohyb, např. náročnou chůzi se zadýcháním aspoň 30 minut denně. Jsem přesvědčen, že postupně se dostaví zlepšení.

    Xultophy je pro vás asi dobrý lék. Má jen tu nevýhodu, že kombinace inzulínu a GLP-1 analogu je v něm fixní, takže při vysokých dávkách inzulínu je pak také příliš velká dávka GLP-1 analagu (tedy v tomto případě Victozy).

    Pokud by vám časem stačilo zase 30 – 40 j. inzulínu, mohl byste se k tomuto léku vrátit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Uzivam lek na cukrovku Glucophage XR 750 mg, ktery uz neni od lonskeho leta k dostani kdy se objevi v lekarne? Dasa

    Odpověď

    Milá Dášo, vždycky by bylo dobré, kdyby si lékaři našli čas a lépe pacientům vysvětlili, jaké léky užívají a proč. Glucophage obsahuje látku metformin, která zlepšuje citlivost vašeho organismu vůči působení inzulínu. Používá se v dávkovém rozmezí 500 až 3000 mg denně, obvyklá dávka je 2x 850 až 2x 1000 mg. Metformin je dostupný v léčivých přípravcích pod mnoha jmény od různých výrobců (aspoň 10). Označení XR v tomto případě znamená, že lék se o něco lépe vstřebává v zažívacím ústrojí a působí o něco déle, ale není zásadní rozdíl od léků bez tohoto označení. Váš lékař nebo lékárník vám tedy mohli vysvětlit, že se prakticky nic nestane, když budete užívat přípravek s jiným názvem, i když dávka pak může být např. 2x 850 mg, případně 3x 500 mg, případně 2x 1000 mg. Moc velký rozdíl v tom nebude. Některé přípravky skutečně nebyly přechodně dostupné, ale vždy byla možnost je nahradit jiným přípravkem obsahujícím metformin, nebo ve výjimečných případech úplně jiným lékem, který by pro vás byl také vhodný. Myslím, že hned po zjištění, že pro Vás předepsaný lék v lékárně neměli, jste se měla v lékárně zeptat. Věřím, že by vám poradili a pomohli, případně byste vašeho lékaře mohla požádat, aby vám elektronicky poslal recept na lék, který v lékárně mají. Žádná skutečná léková nouze ohledně léků na diabetes v naší zemi neproběhla. To samozřejmě pacient nemusí vědět, snaží se dodržet doporučený postup. V tomto případě je ale pomoc poměrně snadná.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer potřebuji poradit s úpravou nemoci. Cukrovku mám již 2 roky, nejdříve jsem bral léky Glucophage a pořád vysoké hodnoty v krvi. 16.7 ráno a 13.1 večer. Stále se to pohybuje. Nyní už 10 měsíců beru léky Glukophage + Jardiance ráno a píchám si inzulin Treshiba večer 50 + Humalog ráno 20 v poledne 16 a večer 16. Stále mi není dobře, stále chodím močit, není mi dobře od žaludku, často mne bolí hlava, jsem stále unavený atd. Prosím o radu, Radek

    Odpověď

    Milý Radku, pokusím se vám trochu poradit. Musím si vás ale trochu více představit, než jen podle vašich stručných údajů. Pokud se netrefím, tak pravděpodobně stejně budete moci moje rady využít, jen si je trochu pravíte.

    Představuje si tedy, že je vám něco mezi 60 a 70 lety a máte nadváhu, možné nikoliv příliš výraznou. Ale kolem 100 kg by to asi mohlo být. Jste mírně fyzicky aktivní, ale větší fyzickou zátěž asi nemáte, a pokud ano, tak nepravidelně. Máte pocit, že dobře dodržujete dietu, ale přece jen poctivě vyprazdňujete talíř se snídaní, obědem i večeří a občas si dáte i něco malého navíc. Předpokládám, že nemáte žádné další závažnější onemocnění, jako je např. poškození ledvin či prožitou srdeční příhodu v anamnéze. Také neužíváte nějaké léky, které zhoršují diabetes, což jsou zejména kortikoidy, které se používají v léčbě některých závažnějších onemocnění, nebo se s jejich pomocí provádějí obstřiky při bolestech zad, ramene či podobně. Občas si asi měříte glykémii, odhaduji tak 2x denně.

    Protože máte poměrně intenzivní léčbu včetně dost vysokých dávek inzulínu, máte zřejmě malou citlivost vašich tkání vůči působení inzulínu, a to vašeho vlastního i toho, který si dáváte ve 4 denních dávkách. Citlivost vůči inzulínu zlepšuje metformin (Glucophage), a pokud není proti tomu zdravotní důvod, měl byste mít dávky alespoň 2x 850 mg, ale spíše 2x 1000 mg. Jardiance zvyšuje vylučování cukru močí a dobře se k metforminu hodí. Pokud ale máte stále vysoké glykémie, tak skutečně zvyšuje množství moči a proto musíte chodit často na záchod. To ale nevadí, zlepšilo by se to, kdyby se vám podařilo glykémie více srovnat.

    Dávky inzulínu máte dost vysoké a asi nemá cenu je dále zvyšovat. Sice by vám asi glykémie trochu klesly, ale zase by to podporovalo více přírůstek na váze a citlivost vůči inzulínu by to nezlepšilo.

    Navrhuji vám, abyste si opatřil podrobný předpis diabetické diety, a to s obsahem pouze 100 až 120 g sacharidů. Dále si opatřete alespoň stručnou tabulku, která vám ukáže, kolik sacharidů je v jakém jídle. Jídlo si budete muset nějakou dobu přesně vážit, než se to naučíte správně odhadovat. Pamatujte na to, že sacharidy se přidávají do mnoha jídel. Jsou ve formě zavářky v polévkách, ve formě zahuštění v omáčkách, obsahuje je ovoce, veškeré obilniny, brambory apod. 100 g sacharidů denně je sice málo, ale určitě vám to bude stačit.

    Jídlo si rozdělte nejlépe do 3 denních dávek. Před jídlem se vždy změřte a zaznamenejte glykémii a zkuste to občas také 1 hodinu po jídle. Předepsaná dieta bude mít určitě méně kalorií, než máte dosud, ale je potřeba, abyste to nějakou dobu vydržel. V těle se vám hromadí spousta „energie“ ukryté ve snědeném jídle a nadbytečném cukru a vaše tělo si s tím neví rady. Zvyšujete dávky inzulínu, aby se tato „energie“ někam uložila a glykémie vám klesly, ale vede to jen ke hromadění tuku. V lepším případě podkožního tuku, v horším případě tuku ve stěně krevních cév a v jaterní tkáni. To vše je ale škodlivé, podporuje to vznik kardiovaskulárních onemocnění a poškození jater. Když to chvíli vydržíte, tělo se vypořádá s tímto nadbytkem „energie“, nadbytečné tuky a cukry zpracuje a využije pro vaše pohybové aktivity. Jen půjde o to mít vůli a opravdu to vydržet, dokud se glykémie neupraví. Dost pravděpodobně pak budete moci snížit dávku inzulínu.

    Bylo by velmi dobré, kdybyste navštívil nutričního terapeuta, který by vám pomohl vhodný jídelníček sestavit a doporučil vám vhodné tabulky o složení potravy. Na vás ale bude nový režim dodržovat. Řadu informací najdete také přímo na našem webu v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA.

    I když na léčbu diabetu existují ještě další léky, myslím, že nyní je vaše farmakologická léčba dostatečná.

    Omlouvám se, pokud jsem se dostatečně netrefil do vašeho profilu. Samozřejmě existují v medicíně méně obvyklé případy a je úkolem lékaře na ně reagovat a léčbu přizpůsobit individuálnímu pacientovi. To bude případně úkolem vašeho diabetologa. Oběma vám přeji zdar. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Před týdnem jsem přešla z Actrapidu na Fiasp. Dávka 1:1. První dny to šlo, ale nyní mám hyperglykémie. Před jídlem 11,6 mmol/l , po dvou hodinách 8,8, ale před dalším jídlem už zase 11,2. Nevím proč? Nic mezi tím nejím. Oběd ve 13 hod, večeře v 18 hod. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, inzulín Fiasp v sobě spojuje 2 "vylepšení" oproti inzulínu Actrapid, obě s cílem dosáhnout rychlejšího nástupu účinku a jeho kratšího trvání. Smysl toho je, aby inzulín působil brzy s jídlem, ale potom aby jeho vyšší hladina nepřetrvávala příliš dlouho, když už to není potřeba. U mnoha lidí to snižuje riziko hypoglykémie a dovoluje to větší svobodu při dávkování, protože Fiast se dává vlastně spolu s jídlem v okamžiku, když už jistě víme že budeme jíst a víme, co budeme jíst (jídlo je na stole).

    Jsou ale lidé, kteří nemají před jídlem ideální glykémii (11 je hodně) a navíc často jedí více, takže jídlo se pak vstřebává ještě dlouho a je potřeba více a déle inzulín. V tomto případě může být někdy lepší dosavadní Actrapid, který vlastně tak trochu působí i jako inzulín bazální, protože působí až 6 hodin.

    Ve vašem případě bych se ale zejména pokusil srovnat glykémie na lačno, a to vhodnější dávkou bazálního inzulínu. Potom bych použil Fiasp, a to následujícím způsobem:

    a) snížil bych dávku sacharidů v jídle, aby dosavadní množství inzulínu postačovalo, nebo b) zvýšil dávku tak, aby za 1 hod. po jídle nebyla glykémie vysoká. Za vhodnější považuji spíše první variantu, která samozřejmě také nepředpokládá žádnou svačinu. Ta po Fiaspu zpravidla není potřebná, protože za 2 hod. už Fiasp účinkuje jen málo.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Chtela bych se prosim zeptat, zda nema nekdo zkusenost s pichnutim nocniho inzulinu (dokonce 2x) namisto denniho. Dedecek si spletl pera a rano a dopoledne si pichl nocni inzulin. Ma davky denni 20, 22, 20 a nocni 15. Pichl si tedy 20 a 22 jednotek nocniho inzulinu. Mame obavu z hypoglykemie. Hana

    Odpověď

    Milá Hano, na to nelze odpovědět jinak, že že je nutné alespoň 24 hod. častěji měřit glykémie.

    Váš dědeček má ale poměrně vysoké dávky toho rychlého inzulínu, což svědčí pro poměrně malou citlivost vůči jeho působení. Myslím, že zatím by stačilo vynechat ten rychlý inzulín a sledovat, jak se glykémie vyvíjejí. Pokud budou zvýšené, mohl by si přidat malou dávku toho rychlého (třeba 8 j.), ale jinak je možné rychlý inzulín po dobu 24 hod. zcela vynechat.

    Doporučuji posoudit, do jaké míry váš dědeček dávkování inzulínu bude nadále zvládat. Pomoci by mohlo zjednodušení inzulínové léčby (za cenu určitého kompromisu), ale obecně je velmi dobré dávky zapisovat vždy po podání, aby byla menší šance, že to splete či zapomene. Dále by mohla být vhodná vaše asistence, případně využití služeb domácí péče.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, Lenka, chci se zeptat kolikrát denně bych měla jist. Beru tyto léky, Glycladu 30 mg 1-0-0, , Metformin 500 mg 0-0-1, Levemir na noc 30j, Betaloc SR 100MG, Citalopram 40 mg 1-0-1 a vitamín C. Nedaří se mi zhubnout, měla jsem 105 kg a mám 100 kg, dál mi to nejde, možná mám blok. Potřebovala bych asi sestavit diabetologický jídelníček. Předem Vám moc děkuji.

    Odpověď

    Milá Lenko, zhubnutí má určitě zásadní význam. Je to ale velmi těžké, u někoho obzvlášť. Samozřejmě porada s nutričním terapeutem by velmi pomohla. Nejtěžší je ovšem najít motivaci a jídelníček udržet.

    V podstatě na počtu jídel denně příliš nezáleží. Hlavně jde o to, abyste jedla málo a zejména aby vaše strava měla nízký obsah kalorií. Dříve se tradičně udávalo, že diabetik musí jíst často, pravidelně a malé dávky. To je ale důležité zejména u diabetiků 1. typu, kteří si několikrát denně aplikují inzulín, zpravidla nemají větší nadváhu, a jídlo si berou proto, aby neměli po podání inzulínu hypoglykémii. U diabetiků 2. typu to zase dává smysl hlavně pro lidi, kteří potřebují "mít stále něco v žaludku", jinak by vzali jídlo útokem a snědli toho příliš.

    Vy byste měla zejména jíst málo, minimum sacharidů a pokud možno málo tuků. Zcela by postačovala 2 denní jídla, nejspíše ráno a odpoledne, s převahou zeleniny, trochou ovoce a určitou dávkou bílkovin, např. netučný tvaroh, libové maso. Abyste úmyslně jedla 5-6x denně jen proto, že tak je to v jídelníčku předepsané (ale vy v podstatě nemáte hlad), je zbytečnost. Někomu vyhovují lépe jídla 3, ale více je v podstatě zbytečné.

    Možná by se mezi vaše léky lépe hodil nějaký analog GLP-1, který se rovněž jako inzulín podává injekčně a mohl by být obsažen přímo v jednom peru spolu s inzulínem, např. léky Xultophy nebo Suliqua. Potom by pravděpodobně mohla být vysazena Glyclada. GLP-analoga rovněž zlepšují vyrovnání diabetu, ale také mohou snižovat chuť k jídlu a podporují hubnutí.

    Pokud své hubnutí berere opravdu vážně, bylo by velmi vhodné opakovaně navštívit nutričního terapeuta a možná i psychologa, který by vám pomohl zlepšit motivaci. Mohla byste také kontaktovat společnost Stob (www.stob.cou), společnost Stop obezitě.

    Dalším řešení je také úvaha o tzv. bariatrické léčbě. To je postup, kdy se chirurgicky provede určitý zákrok na zažívacím ústrojí, který pak téměř vždy vede k výraznému zhubnutí. Je vhodný zejména pro osoby, kterým se zhubnout opakovaně nepodařilo, nebo byl efekt vždy jen krátkodobý. Důsledky bývají velmi pozitivní a zpravidla se výrazně zlepší diabetes.


    Poznámka redakce:

    doporučujeme podívat se na článek na našich stránkách Moderní léčba cukrovky 2. typu aneb agonisté receptorů GLP-1 stručně a jasně

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mohu požádat o gliptiny a jaký by byl doplatek, mám asi 44 dlouhý cukr. Diabetes 2. typ 11 let. Libuše

    Odpověď

    Milá Libuše, gliptiny jsou dnes běžnou součástí léčby diabetu 2. typu, ale mají určitá omezení pro předpisování. Gliptiny se mohou předpisovat pacientům, u nichž není dosaženo dostatečného efektu při podávání metforminu či tzv. derivátů sulfonylmočoviny, případně při podávání léku pioglitazon. V takovém případě je potom doplatek poměrně malý, okolo 50 - 100 Kč měsíčně, v závislosti na lékárně. Může být i nulový.

    Pokud by byl podáván pacientům, kteří podle současných doporučení gliptiny nutně nepotřebují, je doplatek vyšší, někdy i podstatně. Vyrovnání vašeho diabetu je podle všeho velmi dobré, glykovaný hemoglobin je blízko normy. Nevím, zda užíváte nějaké léky na diabetes, případně zda je máte v dostatečné dávce a zda je dobře snášíte.

    Gliptiny přidané např. k metforminu, fungují celkem dobře, mají minimum nežádoucích účinků, ale jejich efekt není zcela zásadní. Určitě je velmi důležitý dietní a pohybový režim, a pokud jim nevěnujete dostatečnou pozornost, gliptiny toho zase tolik nezmohou. Doporučuji vám proto, abyste se držela doporučení svého diabetologa. Pokud usoudí, že pro vás bude gliptin v kombinaci s dalším lékem vhodný, tak vám jej předepíše a doplatek bude nízký, možná i žádný. Pokud ale dosud žádný lék neužíváte, rozhodně vám spíše doporučuji metformin. Funguje dobře a je bez doplatku. Budete-li trvat na užívání gliptinu jako prvního léku na diabetes a nebude to dostatečně odborně zdůvodněno, budete pravděpodobně nucena uhradit jeho cenu, což může být okolo 1000 Kč měsíčně a bude to podle mého názoru zbytečné.


    Poznámka redakce:

    úhrady přípravku v indikovaných případech:

    Například přípravek Trajenta 5 mg x 30 tab je u nás obchodován za cca 939 Kč, úhrada pojišťovnou je cca 889 Kč a doplatek pro pacienta tedy 50 Kč. Dále přípravek Trajenta 5 mg x 90 tab je u nás obchodován za cca 2 765 Kč, úhrada pojišťovnou je 2 666 a doplatek pro pacienta tedy 99 Kč.

    Například přípravek Januvia 100 mg x 28 tab je u nás obchodován za cca 872 Kč, úhrada pojišťovnou je cca 830 Kč a doplatek pro pacienta tedy 42 Kč. Dále přípravek Januvia 100 mg x 98 tab je u nás obchodován za cca 2 903 Kč, úhrada pojišťovnou je plná a doplatek pro pacienta tedy 0 Kč.

    Existují i přípravky již kombinované s metforminem a další gliptiny. Celý přehled naleznete v naší rubrice PREVENCE/DIAGNOSTIKA/LÉČBA (která se však ještě aktualizuje).

    (některé lékárny poskytují navíc až 50% slevy na doplatky léků)

    (Úhrada ze zdravotního pojištění je vázána na indikační kritéria a způsob poskytnutého ošetření - ambulantní či za hospitalizace, dále může být koncentrována pouze do vybraných zdravotnických zařízení.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím, mám problém s cukrem v krvi. Večer ve 23.00 h si naměřím 6.5 a ráno mám 9.6. Můžete mně prosím poradit. Začal jsem brát Ozempic 0,25. Děkuji Stanislav

    Odpověď

    Milý Stanislave, ono by se vyplatilo investovat do mě více informací, pokud byste chtěl očekávat kvalitnější odpověď. Takto vám mohu poslat pár informací obecně, neboť o vašem zdravotním stavu nevím vlastně nic. Jen je patrné, že máte trochu vyšší glykémie, než byste chtěl a že jste zahájil léčbu Ozempicem. Netuším kolik vám je let, jaké jste tělesné stavby, jaké další léky užíváte, zda jste ochoten držet trochu přísnější dietu, zda se dostatečně pohybujete, zda se někdy měříte také po jídle, či jak dlouho již víte o svém diabetu.

    V prvém řadě vaše glykémie nejsou nijak znepokojivé. Jsou to ale zřejmě hodnoty na lačno, po jídle jsou možná glykémie mnohem vyšší. Léčba Ozempicem se zpravidla zahajuje nízkou dávkou 0,25 mg a po nějaké době, zpravidla 4 týdnech, se dávka zvýší na 0,5 mg 1x týdně. Po určité době při nedostatečném efektu se nakonec dávkování může zvýšit na 1 mg 1x týdně. Dělá se to proto, abyste si na účinky Ozempicu zvykl, zejména aby vás neodradil určitý pokles chuti k jídlu, či někdy i mírná nevolnost, která se časem upravuje.

    Ozempic se zpravidla užívá s dalšími léky na diabetes, nejčastěji s metforminem, je ale možné přidat ještě další. A samozřejmě se to neobejde bez diety s omezením celkových kalorií a sacharidů.

    Nejste-li zatím s výsledky spokojen, doporučuji nadále pokračovat s metforminem a případně navýšit jeho dávku na 2x 1000 mg, pokud to váš zdravotní stav dovoluje (to musí posoudit váš diabetolog). Dále byste měl omezit příjem sacharidů, optimálně do 150 g denně.

    Je důležité měřit také glykémie po jídle. Pokud by například po jedné hodině stoupaly nad 11 mmol/l, určitě by bylo vhodné nejen omezit množství sacharidů, ale také přidat nějaký další lék.

    Jinak vám lékař pravděpodobně dávku Ozempiku později zvýší na 0,5 mg týdně a může ji později ještě navýšit na 1 mg. Pokud budete dodržovat dietní režim, efekt tohoto léku se bude postupně rozvíjet, takže časem může dojít k významnému zlepšení. Zvláště pokud se vám podaří zhubnout, čemuž Ozempic napomáhá. Vydržte proto v klidu, vaše hodnoty nejsou nijak nebezpečné. Spíše si prostudujte složení stravy, poraďte se s nutričním terapeutem a dodržujte dietu.

    Otázkou samozřejmě je, zda se vám podaří zcela odmítnout vánoční cukroví. Ani to slazené umělými sladidly není pro diabetika vhodné. Tak mnoho zdaru a klidu v novém roce.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Po hospitalizaci při zánětu průdušek mi byl naordinovány kortikoidy a zvedla se mi hladina cukru ale po propuštění z nemocnice mám naordinovány jen léky které jsem měla před hospitalizací t.j. Victoza ráno před jídlem a 1 ráno Siofor 1000. Teď naměřeno 19,4 cukru. Mám se znepokojovat? Charlotta

    Odpověď

    Milá Charlotto, na vaši otázku, zda se máte znepokojovat, odpovídám: ano i ne.

    Nejdříve to ne: Dávku kortikoidů vám pravděpodobně brzy sníží, protože byly již vysazené, jak píšete. Budete-li dodržovat dietu a pokud možno se trochu fyzicky namáhat, mělo by se to opět brzy upravit. Ojedinělá hodnota glykémie 19 mmol/l není bezprostředně nebezpečná.

    A nyní k tomu „ano“: Glykémie 19 je přece jenom dost. Kdyby to trvalo déle, třeba 4 a více dnů, už by se to asi projevilo zvýšeným močením a ztrátou tekutin a také by to nebyl dobrý stav pro rekonvalescenci po asi těžkém zánětu průdušek. Jako první vám tedy radím: pokud močíte více než obvykle, doplňujte pravidelně tekutiny, a to takové, které jsou zcela bez cukru. Je-li glykémie vysoká, nejezte pokud možno žádné sacharidy, dokud se to nesrovná. Dále navštivte svého diabetologa a projednejte svoji léčbu. Bude záležet na tom, zda už máte kortikoidy vysazené, či zda s nimi pokračujete. Já bych doporučoval vysazení, ale to není vždy možné. U zánětů průdušek s alergickou složkou (tedy určitá forma astmatu) mohou být kortikoidy nutné. V tomto případě ale silně doporučuji inhalační formu, nikoliv tablety. Mají výbornou účinnost a vliv na diabetes mnohem menší.

    Dalším krokem by mělo být posílení léčby vašeho diabetu. Kromě metforminu by mohly být přidány ještě další léky, které by se hodily do kombinace s Victozou. Případně by mohl být nutný i inzulín, např. takový, který přímo ve stejné lahvičce obsahuje i Victozu, takže by se jednalo jen o jednu injekci.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, som diabetik 2.typu. V minulosti liecba Stadametom 1000, neskor len na liecbe dietou, ranne hodnoty 5,6-6,5, po jedle do 9. Hba1c 7%. Vahovy ubytok v oktobri - 5kg, kvoli depresii. Po dvojtyzdnovej liecbe Mirzatenom a Magrilanom, stupli hodnoty rannej gly na 7,8. A po jedle cez 10,4, vcera dokonca 12,6. Chytam paniku z najblizsej dia kontroly. Budu nutne PAD, alebo radsej ziadat o zmenu antidepresiv? Bojim sa, ze Hba1c bude vysoke. Dakujem, Dana

    Odpověď

    Milá Dano, diabetes 2. typu je onemocnění, které má tendenci spíše postupovat než vymizet. Pro prevenci zhoršování je důležité zejména dodržovat dietní režim, zejména omezení kalorického příjmu, a dále dostatečně se pohybovat.

    Deprese je velmi závažné onemocnění a léčba se vyplatí. Na druhé straně, řada antidepresív mírně zhoršuje glukózovou toleranci, často tím, že zvyšuje chuť k jídlu a tím i příjem potravy. To se týká především z vašich léků Mirzatenu. Vy ovšem udáváte, že jste spíše zhubla.

    Nyní bych vám doporučoval vybrat si vzorovou dietu s nižším obsahem sacharidů, např. 150 g denně a snažit se ji dodržovat. Pokud by se vaše glykémie nezlepšily, existuje ještě řada dalších léků, které je možné přidat ke Stadametu. Ten bych vám ovšem doporučoval začít užívat znovu a případně k němu ještě některý další lék přidat. Inzulín sice není špatná volba, ale v současné době jej rozhodně nepotřebujete a ani to bezprostředně nehrozí. Musíte se poradit se svým diabetologem, na dálku nasazovat nové léky není možné. K panice ale rozhodně není důvod, vaše glykémie ještě „ujdou“ a k dispozici je řada dobrých léků v tabletách.


    Poznámka redakce:

    častým nežádoucím účinkem Magrilanu je snížená chuť k jídlu

    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
