Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

389 dotazů

  • Dotaz

    Jaký je rozdíl mezi Trulicity a Ozempikem?
    věk: 57 let výška: 175 cm

    Odpověď

    Dobrý den,

    Trulicity a Ozempic jsou dva různé léky, dvě různé látky, které ale patří do stejné skupiny antidiabetické terapie. Oba dva tyto léky patří do skupiny GLP-1 agonistů, ale každá látka má trochu jiné složení molekuly.

    Na každého může daná látka působit trochu jinak. U někoho může být o něco větší účinek jednoho léku, u někoho menší. U někoho může jeden z léků vyvolávat nevolnosti, u někoho ne. Jsou studie zaměřené na srovnání účinku těchto léku a  na kardioprotektivní vliv těchto léků, ale já sama se neodvážím říci jaký z nich je jednoznačně lepší nebo horší.

    (Hodně zjednodušeně představte si to jako jablka. Oba léky by byly stále jablko, ale jeden by byl Golden, jeden Spaťan. Stále stejný typ ovoce, ale jiná odrůda s trochu jiným složením, chutí, každému vyhovuje jiný typ…)

    Trulicity obsahuje účinnou látku dulaglutide

    Ozempic obsahuje účinnou látku semaglutide

    Oba léky jsou oficiálně hrazeny pojišťovnou až od hodnoty glykovaného hemoglobinu 60 mmol/mol.

    Lehce se liší podmínky pro zvýšenou úhradu. Zvýšená úhrada je buď u obou při užívání současně alespoň s 20j bazálního inzulinu, nebo pokud má pacient při nasazení BMI  -  a zde je odlišnost:

    Trulicity BMI > 30

    Ozempic BMI >35

    Lehce se liší i způsob nasazování. 

    U Trulicity se rovnou zahajuje dávkou 1,5mg podávanou 1x týdně (jiná síla léku není nyní ani na českém trhu dostupná)

    U Ozempicu se dávka nastavuje postupně. Začíná se 0,25mg 1x týdně (po dobu měsíce), dále 0,5mg  1x týdně (další měsíc) a poté 1,0mg 1x týdně (to je konečná síla). Postupné navyšování bylo voleno výrobcem za účelem lepší tolerance léku a snížení množství nevolností.

    Doufám, že Vám tato odpověď alespoň trochu pomohla.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem cca 2 měsíce na léčbě Metfogammou, 2x denně, mám užívat počas snídaně a večeře. Občas zapomenu. Do kdy, do kolika hodin mám/můžu ještě užít tabletku, aby to bylo v pořádku a nedošlo by k "rozhození" tohoto dvojtaktu? Děkuji. Alena
    věk: 62 let výška: 172 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Vážená paní Aleno, přeji dobrý den,

    pokud zapomenete užít přípravek Metfogamma, lze dávku bezpečně užít pokud si vzpomenete ještě 2 hodiny po termínu jejího užití, poté je lepší vyčkat na užití další dávky. Rozhodně neužívejte v době užití další dávky dávku dvojnásobnou, aby jste "nahradila" dávku, kterou jste zapomněla užít. V každém případě je vhodné vytvořit pro správné užívání rituál, které pomůže zajistit, aby jste nezapomínala. Je dobré si zakoupit v lékárně krabičku na léky, ve které máte "boxy" od pondělí do neděle s možností odděleně vložit 3 někdy i 4 denní dávky léků. Krabičku je dobré mít na stole a pohledem na ní při jídle snadno zjistíte, zda jste lék užila nebo nikoliv, navíc toto opatření zabrání, aby jste lék omylem neužila dvakrát. Ceny krabiček na léky se pohybují již od cca 100,- Kč, což považuji za dobrou investici.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Užívala jsem Glucofage 100 mg dvakrát denně, vše bylo v pořádku hodnoty na lačno do 5,8 a po jídle do 7. Po nastavení trulicity se mi hodnoty zvýšily na lačno do 6,1 a p jídle i 8.8. Ráno po jídle a také přes den se začnu silně potit a je mi slabo.Moje otázka zní jestli nemám ještě užívat k tomu tabletky Glucophage.
    věk: 74 let výška: 162 cm váha: 102 kg

    Odpověď

    Dobrý den

    lék Trulicity je účinný preparát, který pomáhá zlepšovat citlivost na inzulín, snižuje chuť k jídlu, pomáhá hubnout. Většinou se ale přidává k základní léčbě diabetu, což představuje účinná látka Metformin (ve vašem případě jste jí užívala pod obchodním názvem Glucophage). Kombinace obou látek má větší účinek zejména na glykémii nalačno, než když se užívají samostatně. Doporučuji Vám tedy k léku Trulicity vrátit zpět Glucophage 1g. První týden jedenkrát denně (například po večeři), po týdnu přidat ještě druhou tabletu (po snídani), aby dávka na den byla 2 g. Předpokládám, že v průběhu 2-3 týdnů hodnoty glykémie klesnou k požadovaným 5-6 mmol/l nalačno. Připomínám, že je důležité dodržovat dietní a režimová opatření a to zejména ve večerním období

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Přítel (53 let) má cukr v krvi 7.5, dlouhodobý 55. K tomu pár let lehce zvýšený cholesterol a už skoro 10 let bere léky na vysoký tlak. Jaterní testy taky nejsou ideál. Bývalý vrcholový sportovec cyklista, teď s nepravidelným sportem nebo fyzickou aktivitou jen 2x týdně, jinak sedavé zaměstnání. BMI 29, přibral hlavně po 50.roce v oblasti břicha. Praktický MUDr mu hned po odběrech předepsal SIOFOR, neapeluje podle mě dost na malé změny v režimu (vyměnit bílé pečivo za jiné, přidat bílkoviny a zeleninu, což já sama vidím jako mezeru u přítele), přidat pravidelný denní pohyb. Není to brzy a jsou ty hodnoty opravdu tak znepokojivé? Dá se třeba po 3 měsících od léků upustit, když budou hladiny lepší? Nebo je vzhledem k cholesterolu a vysokému tlaku lepší ho "zaléčit" jako prevenci před dalšími kardiovaskulárními komplikacemi? Dita 
    věk: 53 let výška: 178 cm váha: 94 kg

    Odpověď

    Milá Dito,

    Váš přítel má jednoznačně diabetes, skoro jistě 2. typu. Zřejmě k tomu má sklony a navíc je ještě z doby, kdy hodně sportoval, asi zvyklý hodně jíst a v tom pokračuje, i když už dávno skoro nesportuje. Dodržovat správnou životosprávu je pro něho velmi důležité a může zásadně předcházet vzniku zdravotních obtíží způsobených postižením velkých i malých cév.

    Měl by využít všech zbytků své bývalé lásky ke sportu a pravidelně se pohybovat, minimálně 30 minut denně ale raději déle, a to tak, aby se unavil a trochu zadýchal, není však nutné se přepínat.

    Druhým preventivním opatřením je sledování krevního tlaku, který by měl být co nejblíže hodnotě 120/80. Pokud je vyšší než 130/90, určitě by se měl dožadovat správné léčby.

    Dalším opatřením je sledování hladiny krevních tuků. To hodně souvisí s dietou, jejíž kalorickou hodnotu by měl snížit a měl by se snažit toho vámi popisovaného OTP (okrasného tukového pásu), tedy alespoň trochu. Jinak ale na léčbu poruch metabolismu tuků rovněž existují spolehlivé léky.

    No a konečně, důležité jsou hodnoty glykémie. Hodnota 55 mmol/mol glykovaného hemoglobinu je vysoká, a to zejména u osoby, která nedodržuje pořádně dietu a ani nebere žádné léky na diabetes. První zlepšení by mohlo přinést zavedení diety s omezením kalorií a menším obsahem sacharidů, asi 200 g/den maximálně. Pokud by toto nestačilo, tak by opravdu byly vhodné léky, kterých bych se rozhodně nebál, respektive neměl bych z nich větší obavy než s dlouhodobě zvýšených hodnot glykémie, které jsou jednoznačně škodlivé.

    Vy ale tohle všechno vlastně víte, jen byste asi oba potřebovali trochu potrénovat znalosti o vhodné dietě. Rozhodně výměna světlého pečiva za tmavé není vůbec dostatečné. Stále je to pro vás celkem „zbytečné pečivo“ obsahující skoro jenom sacharidy. Takových věcí vám stačí minimum a je skoro jedno, zda jde o pečivo tmavé či světlé, už jen proto, že to tmavé se často uměle přibarvuje. Jak už jsem napsal, vy to v podstatě víte, ale co váš přítel? Na něho se přece ptáte, ne?


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měl bych zájem o léčbu cukrovky 2. typu pomocí GLP1, nyní jsem na metforminu. Můj praktický lékař o tom "nechce ani slyšet", touto cestou tedy problém řešitelný není. Kam je možné se obrátit a problém a možnost léčby tímto způsobem seriózně probrat? Nemám problém si léčbu i hradit jako samoplátce. Děkuji.
    výška: 182 cm váha: 106 kg

    Odpověď

    Dobrý den

    léčba GLP-1 analogy je moderní, účinný a velmi nákladný způsob, jak léčit diabetes 2. typu. Léčba je plně hrazena pouze pacientům, kteří nemají uspokojivou kompenzaci diabetu při užití dvojkombinace antidiabetik či inzulínu a zároveň mají HbA1C nad 60 mmol/mol a BMI nad 35 kg/m². Částečnou úhradu (tedy cca 50% z ceny) poskytují pojišťovny diabetikům,  kteří nemají uspokojivou kompenzaci diabetu při užití dvojkombinace antidiabetik zároveň s HbA1C nad 60 mmol/mol a BMI pod 35 kg/m².

    Pokud nesplňujete ani jednu z těchto podmínek, můžete si lék plně hradit sám (cena je cca 2700,0 korun na měsíc). Je ovšem na předpis diabetologa, internisty nebo endokrinologa.

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím vás po aplikaci velké problemi ze zaživanim neustálá hořkost v ústech ,vrácení kyselých šťáv do krku ,velké nadýmání nevím vůbec či s tím dělat už jsem zoufalá nemůžu vůbec jist . Měla jsem 64 kg a začala velice probírat až na 98 kg tak mi navrhli léčbu injekční, ale je mi po tom velice zle. Romana
    věk: 48 let výška: 166 cm váha: 98 kg

    Odpověď

    Milá Romano, Ozempic dobře funguje na léčbu diabetu 2. typu spojeného s obezitou. Vy možná ani diabetes nemáte, to nevím, a berete asi Ozempic jen proti obezitě. Je třeba si uvědomit, že právě snížení chuti k jídlu a nevolnost zejména po jídla je jedním z mechanismu působení tohoto léku a že je to vlastně jev pozitivní. Léčbu jste začala malou dávkou (0,25 mg 1x týdně). Moc vám doporučuji, abyste léčbu ještě vydržela, protože postupně dochází ke zlepšování tolerance. To je také důvod, proč Vám pro začátek dali jen tak malou dávku. Jen opravdu jezte málo a raději si jídlo rozdělte do několika malých porcí, pak vám bude lépe.

    Případy, kdy pacient lék opravdu nesnáší, jsou celkem vzácné, ale vyskytují se. Pokud to tedy trochu jde, zkuste to ještě vydržet a naučte se jíst málo. Třeba to pak dokážete i bez tohoto léku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Letos v únoru se mi po prodělaném covidu objevila cukrovka typu 2. Po půlročním léčení inzulínem a metforminem mám hodnoty HbA1C 38,0 a glukometr 4,9 - 6,4. Jaká je prosím vhodná další léčba? Dál používat inzulín či přejít pouze na léky? Současné dávkování mám Novorapid 5-5-5, Toujeo 15-0-0, Metformin 500 1-0-1. Děkuji za odpověď a přeji hezký den
    věk: 62 let výška: 183 cm váha: 89 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    pokud se u Vás jedná opravdu o diabetes mellitus 2. typu, je v dnešní době hned několik možných typů perorální medikace (= prášků), které je možné užívat. Záleží samozřejmě i na tom, jestli máte kromě diabetu i jiná onemocnění, která by bránila užívání určitých léků.

    Pokud jsou při zjištění diabetu na začátku hodně vysoké glykémie, je často zahajována v první fázi terapie inzulinem ke zkompenzování (zlepšení) stavu. V tomto okamžiku již ale máte velice dobrou kompenzaci a užíváte relativně malé dávky inzulinu. Proto si myslím, že by Vás bylo možné převést na léčbu, která by inzulin nevyžadovala. Je nutné se dohodnout s Vaším diabetologem. Ten by na základě Vašich ostatních nemocí a výsledků měl vybrat ideální medikaci, která je pro Vás vhodná. Pokud nemáte poruchu ledvin, těžké plicní onemocnění a dobře tolerujete metformin, je jistě vhodné i postupně navýšit metformin k maximální dávce (příp. maximální tolerované dávce). Nemohu stoprocentně slíbit, že u Vás nebude potřeba léčba inzulinem, ale při dnešních možnostech terapie si myslím, že by převod na režim bez inzulinu stálo za to vyzkoušet.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se, prosím, zeptat na Váš názor ohledně Statinů. Ničí tělo, vedlejší účinky či nikoli? Diabetes mám kompenzován, HbA1c v rozmezí 40 - 45 mmoll/moll. Cholesterol celkový bez statinů 5,6 mmoll/litr. Mám je užívat? Děkuji za reakci. Jaromír
    výška: 172 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Milý Jaromíre, statiny jsou léky s jednoznačně prokázaným účinkem. Snižují hladinu cholesterolu, a to jak celkového tzv. LDL-cholesterolu, jehož zvýšené hodnoty se považují za škodlivé. Zejména působí ukládání cholesterolu do cévní stěny, čímž napomáhají vzniku aterosklerózy. Ateroskleróza působí řadů problémů, např. postižení srdečních cév, mozkových cév, cév v končetinách.

    Jak známo, pacienti s diabetem mají bez ohledu na hladinu cholesterolu větší riziko vzniku aterosklerózy. Diabetes ve spojení s vyšší hladinou cholesterolu představuje tedy kombinované riziko.

    To je důvod, proč se pacientům s diabetem častěji předepisují statiny, a proč také pro ně platí o něco přísnější požadavky na hladinu cholesterolu, než pro zdravé osoby.

    Riziko se také zvyšuje s věkem, obezitou, kouřením a vyšším krevním tlakem.

    Vy máte hladinu cholesterolu lehce zvýšenou a pravděpodobně by pro vás nějaký statin (je jich k dispozici více) byl vhodný. Mohl byste např. užívat pro začátek atorvastatin 10 mg (nejnižší dávka). Pravděpodobnost nežádoucích účinků je velmi malá, pacienti a často i lékaři to značně přehánějí. Zato je prokázáno v dlouhodobých studiích, že statiny při správné indikaci snižují výskyt infarktu myokardu či mozkové mrtvice a prodlužují lidem život. Kromě statinů vám ale doporučuji také držet dietu s nízkým obsahem živočišných tuků, být štíhlý, sportovat, nekouřit a hlídat si krevní tlak, aby byl co nejblíže normě (ne vyšší než 130/90, raději 120/80. Pokud by hladina cholesterolu neklesla, je možné atorvastatin zvýšit, např. na 20 či 40 mg nebo jej kombinovat ještě s jinými léky, které snižuj hladinu cholesterolu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň pýtam za manžela ma cukrovku typu 2 na inzulinu teraz mu mudr.zmenil liečbu užíval novorapid 10-12-10 lantus0-0-36 teraz humulin R 10-14-10 humulin N 10-0-26 jeho problem je že stále vysoká glykemia pred aj po jedle nech robi čo chce glykemia neklesne pod 10 teraz pohyb ma po každom pichnuti inzulinu a jedení su prechádzky
    věk: 59 let výška: 169 cm váha: 102 kg

    Odpověď

    Milá tazatelko,

    Vašemu mužovi by měl poradit jeho lékař, který zná jeho zdravotní stav. Já mohu odpovědět jenom orientačně: Základem léčby je především dieta, a to dlouhodobě. Váš muž by měl rozhodně méně jíst a především omezit jídla, která obsahují sacharidy, tedy chléb, brambory, knedlíky, těstoviny, všechna moučná jídla, rýži a podobně. Vlastně by tato jídla ani jíst nemusel nebo jen minimálně. Místo toho by měl mít více zeleniny a málo sladkého ovoce. Po určité době by zjistil, že mu dávky inzulínu postačují, nemá velký význam je dále zvyšovat bez omezení sacharidů v jídle. Možná by mu lékař mohl k tomu doporučit i nějaké tablety, aby inzulín lépe fungoval. Že se dostatečně pohybuje je velmi dobré a důležité, ale výrazné omezení sacharidů je nezbytné. Ostatně nemá cenu pojídat další sacharidy, když je glykémie zvýšená. Jen se v těle hromadí a škodí. To ale chce podrobnější poučení a vysvětlení, a to by mu měl dát jeho lékař nebo dietní sestra.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Jsem po odstranění adenomu hypofýzy /ne hypofýzy/ a odstranění pr.laloku štitné žlázy. Užívám Eutyrox a hydrocortizon. Přestože v rodině nebyl diabetes já jej mám, Je nutné užívání hydrocortizonu. Děkuji.
    věk: 73 let výška: 170 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milá Marie, předpokládám, že jste v péči specialistů na choroby žláz s vnitřní sekrecí (kam patří i adenom hypofýzy), a ti vědí podrobně, co vám vlastně je a o jaký adenom se jednalo. Adenomů hypofýzy existuje několik druhů. Některé z nich produkují určitý hormon, který je pak v nadbytku. Samotný adenom může utlačovat zbytek hypofýzy a tím naopak působit nedostatek hormonů, které se v hypofýze tvoří. Rovněž existují kombinované poruchy na autoimunitním podkladě, které mohou vést ke vzniku diabetu.

    V hypofýze se tvoří především hormony, které regulují funkci dalších endokrinních žláz. Jde zejména o štítnou žlázu a o nadledvinky (kde se tvoří kortizol).

    Pokud vám odstranili větší kus hypofýzy nebo byla hypofýza poškozena útlakem adenomu, tak vám možná chybí tzv. adrenokortikotropní hormon, který řídí funkci kůry nadledvinek. Pokud tento hormon chybí, v nadledvinkách se netvoří životně důležití hormon kortizol a je nutné jej podávat léčebně. Nejčastěji se podává jako lék hydrokortizon, který se v těle mění na kortizol.   

    Hydrokortizon a jemu podobné léky se kromě toho používají v léčbě mnoha nemocí pro svůj mocný protizánětlivý účinek. Používají se ale ve vyšší dávce, než kolik se tohoto hormonu za normálních okolností v těle tvoří. Tyto léky mohou podporovat vznik diabetu 2. typu. Proto možná máte k hydrokortizonu obavy. Když jej ale užíváte proto, že vám v těle chybí a pokud dostáváte dávky, které odpovídají jeho přirozené potřebě, tak u vás diabetes nebude zhoršovat, ale naopak vám bude velmi pomáhat. Proto vás velmi varuji, abyste tento lék sama nevysazovala. O jeho vhodných dávkách se musíte nejprve poradit se svým endokrinologem. Vysazení hydrokortizonu by mohlo např. vyvolat náhlý pokles krevního tlaku, průjmy, vysokou hladinu draslíku a malou odolnost proti stresu.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

