Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

609 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda u nás není v současnosti nějaký nový lék na Diabetes 2. typu, klidně s doplatkem. Nově mi zjistili Diabetes. Je mi 61 let, jsem po 2x vyléčené rakovině dělohy a břicha. Od dětství trpím na opakované záněty močového měchýře, mám 2x rozšířenou močovou trubici, trpím inkontinencí, trvale beru lék Urovaxom a Betmigu. Po narkóze epiduralu mám ochrnuté nervy spodku močového měchýře, též zde mám něco spáleného po ozařování. Na cukrovku mi pan doktor zkusil dát lék Mulago prolong 1000 mg., ale jsem na něj pravděpodobně alergická, měla jsem po něm šok. Nyní beru 3 týdny lék Juzima. Ten mi problémy nedělá, ale hodnoty cukru, i po dietě, kterou se snažím držet, jsou 7- 9. Pan doktor zvažuje dát mi lék, působící na močový měchýř. Z toho mám velké obavy…… Četla jsem něco o léku Sitagliptin…Myslíte, že by se přidáním k Juzimě například, zlepšil její účinek a hodnoty cukru mohly u mě více poklesnout? Budu vděčná za každou radu. Děkuji Kateřina
    věk: 63 let výška: 172 cm váha: 101 kg

    Odpověď

    Milá Kateřino, diabetes se neléčí jen tak na slepo. Je nutné vědět, jaké máte glykémie, jaký glykovaný hemoglobin a jak vám stoupá glykémie po jídle.

    Mulado je lék obecně velmi vhodný, ale i když nevím, co pod pojmem "šok" máte na mysli, raději bych to znovu nezkoušel.

    Juzima je lék pro vás také vhodný, ale nemusí být dostatečný.

    Protože máte značnou nadváhu, zcela zásadní by pro vás bylo zhubnout. To by nejen zlepšilo vaše fyzické schopnosti, ale pravděpodobně by to srovnalo diabetes lépe, než různé tablety. Sama musíte zhodnotit, zda byste toho byla schopná. Samozřejmě byste potřebovala o tom podrobně poučit a nechat si vysvětlit pro vás vhodnou dietu.

    Z léků by pro vás mohl být vhodný některých z analogů GLP-1, např. Ozempic nebo Trulicity, pro které byste splňovala preskripční kritéria při nesnášenlivosti metformin (Mulago) a nemusela doplácet. Tyto léky se podávají snadno 1x týdně injekčně. Pomáhají zhubnout, působí mírnou nechuť k jídlu a snižují glykémii. Nepůsobí na močový měchýř ani močové cesty.

    Poznámka redakce:

    můžete se podívat na naše Fotojídelníčky a zvolit si dietu s definovaným množstvím cukru na den. Je možné si ji nastavit se svačinami a bez svačin...

    odkaz je zde: https://www.cukrovka.cz/fotojidelnicky


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, jsem DM 2 kratce, na lacno jsem mela 12,3 mmol, dlouhodoby 79. Dostala jsem Siofor 750 mg k tomu drzim dietu, mam na to tabulky, kde si hlidam sacharidy atp. Merim si rano a vecer glukometrem, cisla jdou krasne dolu. Po tydnu jsem mela zvysit Siofor na dve tablety denne, coz jsem taky dodrzela, nicmene dnes rano namereno nalacno 3,6 a k veceru 2,7, malou svacinku jsem mela, posledni mereni bylo 2 hod po jidle, mam to takto brat dve tab.tyden, ale ja se obavam prave hypoglykemie..nebo mam nadale brat dve tab.po cely tyden?! Obavam se prave ze hypoglykemie. Dekuji za Vas cas.
    věk: 42 let výška: 182 cm váha: 115 kg

    Odpověď

    Lék Siofor je lék bezpečný, hypoglykémie obvykle nevyvolává. Takto nízká hladina je při léčbě sioforem velmi neobvyklá. Je potřeba zjistit, zda se skutečně jednalo o hypoglykémii. Je možné, že se jedná o technickou chybu při měření glukometrem. Pokud jste ale měla při změření projevy hypoglykémie (např slabost, hlad, pocení), pak jistě dávku léky nezvyšovat. Pokud opakované měření hypoglykémii neprokáže, postupovala bych podle doporučení vaší lékařky.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám špatnou funkci ledvin a nejdříve jsem brala Siofor 1000,pak mi byla předepsána Januvia 100mg, ale posléze změněno na Zavivii 100mg. Nyní mi pan doktor na nefrologii řekl, že bych měla brát Zaxivie tak 1/4. Na to mi paní doktorka v dia poradně řekla, ať jsem jen na dietě. Tak nevím a prosím o radu. Cukr mám na dietě mezi 5,6 až 7.4 na lačno. Ivana
    věk: 68 let výška: 158 cm váha: 102 kg

    Odpověď

    Milá Ivano,

    lék Siofor se nedoporučuje podávat při výrazně snížené funkci ledvin, stejně tak lék Zaxivia. Při lehčí poruše je možné je oba podávat. Já ale nevím, jak na tom jste, a tak vám je raději nedoporučuji.

    Místo Zaxivie je možné bez omezení užívat velmi podobný lék, který se ovšem nevylučuje ledvinami, a tak je možné jej užívat i při nedostatečnosti ledvin. Tento lék se jmenuje Trajenta, ale jeho nevýhodou je, že není hrazen pojišťovnou a stojí až 870 Kč na měsíc. Není to ale lék zásadní a lze se bez něj obejít.

    Glykémie nemáte na lačno příliš vysoké a máte značnou nadváhu. Proto bych vám nejspíš doporučovat raději zpřísnit dietu a nebrat zatím žádné léky na diabetes.

    Pokud nemáte vysloveně velmi těžkou poruchu funkce ledvin (tzv. glomerulární filtrace GFR menší než 30 ml/min), mohly by pro vás být vhodné léky ze skupiny tzv. gliflozinů. Ty mají tu výhodu, že se vysloveně doporučují k léčbě řady onemocnění ledvin, takže kromě na diabetes jsou vhodné i ke zpomalování průběhu onemocnění ledvin. Jedná se např. o léky Forxiga či Jardiance. Zeptejte se na to svojí paní doktorky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    I když si píchám TRULICITY mám glykémii často velmi vysokou - i 14. Dietní chyby nedělám.
    věk: 76 let výška: 165 cm váha: 102 kg

    Odpověď

    Lék Trulicity bývá účinný, ale ne vždy stačí k normalizaci glykémie. K posouzení vhodného způsobu léčby je zapotřebí více informací (ostatní nemoci, ostatní užívané léky, doba trvání cukrovky, výsledky z vašich posledních odběrů, vaše produkce inzulínu). Je mi tedy líto, ale konkrétní radu na jiné léky Vám není možné poskytnout. Obraťte se na vašeho lékaře, který předepisuje Trulicity aby Vám léčbu upravil. Cílové hodnoty nalačno jsou pro Vás cca mezi  6-7 mmol/l, po jídle pak 8-10 mmol/l.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Došel mi inzulín Toujeo, k lékaři jdu za 2 dny. Jana
    věk: 76 let výška: 154 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milá, Jano, neznám váš zdravotní stav ani další léky, zejména inzulín, které případně užíváte. Za těchto okolností je jediná správná odpověď:

    Kontaktujte interní oddělení nemocnice ve vaší blízkosti, nejlépe takové, v jehož areálu se nachází lékárna s pohotovostní službou. Vysvětlete situaci a vyžádejte si recept do pohotovostní lékárny (což vás bude stát 90 Kč). Bylo by dobré, kdyby vám s tím pomohl někdo mladší z rodiny, dítě či vnouče, nebo ochotný soused. Protože Toujeo funguje až 36 hodin, tak by se to mohlo začít řešit až zítra ráno (v neděli).

    Pokud mimo Toujeo užíváte ještě jiný inzulín, který ale působí krátce, můžete Toujeo nahradit malými opakovanými dávkami tohoto inzulínu, např. 2 j. podkožně každé 4 hodiny.

    Pokud máte jasný diabetes 2. typu s nadváhou, a tak tomu asi je, tak byste případně mohla jen nasadit přísnou dietu a počkat ty 2 dny. To si ale bez znalosti vašeho stavu neodvažuji navrhovat. Proto doporučuju tu první variantu. Za hloupost se holt platí. Ale bude to bezpečné a správné. A jsou horší věci.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím vás, je v pořádku aplikovat léky Humulin i Lantus ve stejnou chvíli? Moc děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den

    inzulín Lantus se obvykle podává těsně před spaním tedy mezi  21-24 hod.  Je to proto, že jeho účinek trvá cca 12-16 hodin s maximem kolem 8-10 hodiny. Cílem je korekce ranní glykémie. Někdy lze podávat i ráno nebo 2x denně.

    Inzulín Humulin nepíšete v dotazu o jaký typ Humulinu se jedná, ale soudím Humulin R. To je inzulín, který se podává cca 30minut před jídlem, jeho efekt je na maximu cca za 1-3 hodiny a doznívá asi 4-5 hodin.

    Z výše uvedeného vyplývá, že nejčastěji se Humulin R podává 3x denně před hlavními jídly a inzulín Lantus před spaním. Pokud Vám lékař doporučí podávání inzulínu Lantus ráno, je možné jej podávat zároveň s Humulinem R před snídaní. Pokud byste chtěla podávat inzulín Lantus zároveň s inzulínem Humulin R k večeři, je riziko, že nebude ráno dotahovat a budou vyšší ranní glykémie.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Byl jsem nemocný a ve vážné stavu mě odvezli do nemocnice, akutní pneumotorax - zaplatí plic. Dostával jsem kapačky, antibiotika a kortikoidy - asi ve velkém. Stále beru kortikoidy v tabletách, údajně se to musí a nemůžou to vynechat. U toho mi údajně kvůli tomu vylezla glykemie. Při kontrolách jsem měl 8 - 13 a tak mi píchali inzulín. i přesto jsem měl glykemie relativně vysoké. Lékaři mi tvrdili, že se to zase srovná, že až mi nebudou dávat kortikoidy, tak se tělo vrátí do normálu. Já o tom tady v nemocnici přemýšlím. Bude slinivka zase umět vyrábět dost inzulínu, když ho teď nevyrábí a její práci nahrazuje píchaný inzulín umělý? Opravdu bude cukr v krvi zase v pořádku a srovná se to samo, nebo mě tady jenom nechetějís strašit? Předem děkuji za upřímnou odpověď. Roman
    věk: 69 let výška: 170 cm váha: 95 kg

    Odpověď

    Milý Romane, kortikosteroidy mají výrazné protizánětlivé a protialergické účinky a proto se používají při léčbě řady kritických stavů, někdy potom i dlouhodobě. Mají řadu nežádoucích efektů, a proto se lékaři snaží je podávat pokud možno krátkodobě a pokud je nutná dlouhodobá léčba (např. při transplantacích), tak se používají jen malé či velmi malé dávky a kombinují se s jinými léky.

    Obecně kortikoidy snižují efekt inzulínu. To u zdravých osob vede k tomu, že tělo tvoří více inzulínu. Pokud toho není schopno, objevuje se zvýšená glykémie až diabetes. U osob, které mají k diabetu 2. typu určité sklony, pak vzniká diabetes při podávání kortikoidů snáze.

    Obecně se dá tomuto nežádoucímu efektu bránit tím, že člověk pečlivě dodržuje dietu a snaží se předcházet nadváze či obezitě. Kortikoidy navíc často zvyšují chuť k jídlu. Zejména je vhodné omezit v dietě sacharidy a zbytečné tuky. Vhodný je dostatek zeleniny a libové maso, drůbež a ryby. Vy máte dost výraznou nadváhu.

    Dále, pokud je to možné, je důležitá fyzická aktivita, i kdyby to měla být jenom pomalá chůze nebo alespoň cvičení na posteli.

    Když se dávky kortikosteroidu sníží nebo se léky úplně vysadí, citlivost k inzulínu se zpravidla postupně zlepšuje a člověk vystačí s menší potřebou inzulínu. To někdy dovoluje inzulín z léčby úplně vysadit nebo jej nahradit tabletami. Podávání inzulínu ale funkci vlastních beta buněk, kde se v těle inzulín tvoří, nepoškozuje. Naopak, chrání je před nadměrnou zátěží, takže naopak vydrží déle a lépe. Kvalita vyrovnání diabetu je důležitá, protože při zvýšené glykémii jsou beta buňky trvale stimulovány, ale více nedokáží. Takže se vyčerpávají a přestávají dostatečně reagovat.

    Zda budete po překonání vašeho stavu (nevím, oč se jednalo, mohlo jít a těžký zápal plic, o průduškové astma nebo o kombinaci obojího),  budete zase bez diabetu, nemohu nyní předpovědět. Určitě ale bude záležet také na vás, zda omezíte kalorický příjem a množství sacharidů v dietě. Minus 10 kg na váze by určitě pomohlo jak beta buňkám, tak i vašemu dýchání. Je také naděje, že kortikoidy budete moci užívat ve formě spreje nebo vdechované suspenze, což velmi omezuje celkovou dávku kortikoidů v těle. A je také možnost s dalšími léky na dýchání, které diabetes nepotencují.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den.Uzivam lék Glucophage 1000 mg s prodlouženým uvolňováním.Dle lékaře mám užívat 1 večer.To mi nevyhovuje neboť večer moc nejím.Mohu brát lék ráno? Dělá mi to lépe na žaludek.Rano kvalitně snídám. Děkuji za info Moje cukrovka není vysoká Tak ten dlouhodobý cukr mám kolem 50 nekdy 51. Děkují Zuzana
    věk: 69 let výška: 155 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Vážená paní Zuzano, přeji dobrý den,

    léčivý přípravek Glucophage XR 1000 mg se má užívat večer spolu s jídlem. To znamená, že by se měl užít během jídla, nebo bezprostředně poté když jídlo dojíte. Optimální je užití během večeře bez ohledu na to, zda večeříte v 17 hodin, nebo o něco dříve či později. Množství jídla, které k večeři zkonzumujete nemá vliv na účinnost přípravku Glucophage XR 1000 mg.  Stejně tak složení potravy nemá vliv na vstřebávání metforminu z přípravku Glucophage XR 1000 mg. Tablety se ale nesmí půlit nebo drtit a je potřebné je užívat vcelku, jinak se jejich dlouhodobé působení může zkracovat.

    Večerní užívání přípravku Glucophage XR 1000 mg zajišťuje jeho maximální účinek v časných ranních hodinách. Maximálních koncentrací v krvi je totiž průměrně dosahováno za 7 hodin a účinek přetrvává až do podání další dávky. Užívání přípravku Glucophage XR 1000 mg je z uvedených důvodů doporučováno ve večerních hodinách, pouze v případě podávání dvou tablet je možné přípravek užívat ráno a večer, i když i v tomto případě se spíše doporučuje užít obě tablety najednou ve večerní dávce. Pokud by jste užívala přípravek Glucophage XR 1000 mg ráno při snídani, maximum jeho účinku by se vyskytlo mezi 15.-17. hodinou, tedy v době, kdy uvádíte, že moc nejíte.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobrý den, slyšela jsem, že Ozempic je vhodný na hubnutí pro lidi se spánkovou apnoe, bojuji s obojím, hladinu cukru mam na hranici, nemám tedy cukrovku, jen velkou nadváhu a spánkovou apnoe. Marie
    věk: 60 let výška: 158 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milá Marie, lék Ozempic je v ČR registrován jako lék pro léčbu diabetu 2.a typu. Aby mohl být plně hrazen zdravotními pojišťovnami, musí pacient navíc splňovat další indikační kritéria, a to zejména nedostatečné vyrovnání při léčbě jinými antidiabetiky (metforminem). V současné době je to navíc lék nedostatkový, takže jej není ani možné v jiné indikaci zakoupit za peníze.

    Ozempic nemá stanovenou indikaci k léčbě spánkové apnoe. Ostatně se ani nedomnívám, že by na ni přímo působil. Je to lék, který pomáhá hubnutí a který může snižovat tzv. inzulínovou rezistenci, což jsou stavy, které spánkovou apnoe zpravidla doprovázejí. Pokud se tedy léčba diabetu pomocí Ozempicu zlepší a dojde k poklesu hmotnosti, je pravděpodobné, že se zmírní i spánková apnoe. Stejný efekt bych ale očekával, pokud by člověk zhubnul jiným způsobem, a to zejména pomocí diety.

    Souhlasím s vámi, že vyzkoušení Ozempicu by stálo zato. Není ale v této indikaci registrován, takže za normálních okolností by to šlo, pokud byste u lékaře podepsala svůj souhlas s použitím mimo oprávněnou registraci v ČR a lék si zaplatila. Jak jsem již ale řekl, kvůli nedostatku a zejména mánii v zahraničí používat jej na hubnutí i pro pacienty bez diabetu, je léku nedostatek a lékař jej osobám, které nesplňují indikační kritérium, předepsat nesmí.

    Myslím ale, že by vás to nemělo dělat příliš smutnou. Byl by to každopádně lék pomocný. Proti obezitě lze bojovat i jiným způsobem a právě obezita stojí za tou spánkovou apnoí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Za Trulicity platím za měsíc 1580 Kč, jelikož mé BMI je v pořádku a nejsem obézní. Obézní lidé ho mají zdarma. Kde je nějaká logika věci? Lék nutně potřebuji, nic jiného mi cukr nedokáže snížit. Z jakého důvodu mi VoZP nemůže přispět? Částka je neskutečně vysoká. Alena
    věk: 54 let výška: 155 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Milá Aleno, odpověď z naší poradny na velmi podobný dotaz naleznete zde:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/trulicity-1.5-mg-za-1045-kc-davka-na-3-mesice

    Z databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv přímo uvádím, jaké je dnes indikační omezení úhrady:

    „Dulaglutid (Trulicity) je hrazen v kombinaci s metforminem a/nebo sulfonylureou nebo v kombinaci s thiazolidindiony u pacientů, u nichž použití maximálních tolerovaných dávek zmíněných léčiv po dobu alespoň 3 měsíců společně s režimovými opatřeními nevedlo k uspokojivé kompenzaci diabetu definované jako hladina HbA1c nižší než 53 mmol/mol. Nedojde-li k prokazatelnému zlepšení kompenzace diabetu o 7 % či vyššímu poklesu hladiny HbA1c při kontrole po 6 měsících léčby, dulaglutid není dále hrazen. V kombinaci s inzulinem nejsou léčivé přípravky s obsahem dulaglutidu hrazeny.“

    Jak vidíte, hmotnost v tomto výčtu nefiguruje, i když tento lék funguje zejména dobře u osob s obezitou, protože omezuje chuť k jídlu a napomáhá hubnutí. Naopak u hubených lidí může být přímo nevhodný. Logika věci v tom tedy je a není správné se na to dívat pohledem, že „obézní lidé si za to mohou sami, a tak mají platit, na rozdíl od nás štíhlých“, protože obezita je také nemoc, za kterou mnoho lidí nemůže.

    Myslím si tedy, že ve vašem případě měl lékař spíše jiné důvody, proč neprovedl preskripci s plnou úhradou. Pokud opravdu u vás jiné léky prokazatelně samy dobře nefungují, a nebo je prokazatelně netolerujete, mohla byste mít Trulicity s úhradou. Nelze ale kombinovat s inzulínem a nelze hradit u osob, které mají diabetes dostatečně dobře vyrovnaný i bez tohoto léku, nebo naopak po jeho nasazení u nich nedochází ke zlepšení.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

