Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

609 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Užívám léky na tlak, lék na cholesterol a lék Xigduo na diabetes 2. typu. Mohu nějaký lék na bolest a jaký ? Děkuji Jana 
    věk: 57 let výška: 169 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Vážená paní Jano, přeji dobrý den,

    moje odpověď nemůže být zcela přesná, protože nevím jaké léky užíváte na vysoký krevní tlak a na "cholesterol". Začnu proto tím co by jste užívat neměla. Pokud je pacient léčen pro arteriální hypertenzi měl by se vyhýbat užívání tzv. nesteroidních protizánětlivých léčiv, mezi které patří ibuprofen, diklofenak nebo naproxen. Tyto léky lze zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Mají docela dobrý analgetický účinek, bohužel však jejich užívání, zejména pravidelné vede ke zvýšení krevního tlaku. Jednorázové užití ibuprofenu v dávce 200-400 mg má jen malý vliv na výši krevního tlaku, vyšší dávky užívané opakovaně po dobu několika dnů mohou krevní tlak zvýšit i o více než 10 mmHg. Navíc se tato skupina analgetik "nemá moc ráda" s některými léky používanými na arteriální hypertenzi. To je způsobeno tím, že některá antihypertenziva rozšiřují tepnu, která odvádí krev z klubíček ledvin (glomerulů), zatímco nesteroidní protizánětlivé léky zužují tepnu, která krev do klubíček ledvin přivádí. To způsobuje pokles tlaku krve v klubíčkách ledvin, což se u citlivých pacientů může projevit formou akutní poruchy funkce ledvin. K takovým příhodám naštěstí dochází u starších pacientů, což není Váš případ. Vhodné není ani užívání metamizolu (Novalgin, Metamizol a pod.), který má také velmi dobrý analgetický účinek, avšak může snižovat účinek některých léků používaných ke snížení zvýšené hladiny cholesterolu. Metamizol je při výdeji v lékárně vázán pouze na lékařský předpis, jeho použití je tedy na zvážení lékaře. Dostupných je mnoho dalších analgetik, která lze vydávat pouze na lékařský předpis, jejich podání je vždy na zvážení lékaře.

    Ze všech uvedených důvodů bych proto pacientům s diabetem při bolesti doporučil užívat na bolesti buď paracetamol nebo kombinaci paracetamolu (Paralen nebo Panadol) s guaifenezinem (Guajacuran) v přípravku Ataralgin. Při tělesné hmotnosti 84 kg by byla vhodná dávka 750 mg paracetamolu, tj. 1,5 tablety nebo 2 tablety přípravku Ataralgin. Paracetamol neovlivňuje osud léků používaných k léčbě cukrovky, nemá prakticky žádný vliv na terapii arteriální hypertenze ani léčiv určených k léčbě zvýšené hladiny cholesterolu.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zapomnela jsem po večeři vzit glucophade 500. Iva
    věk: 79 let výška: 160 cm váha: 71 kg

    Odpověď

    Milá Ivo, metformin (Glucophage) účinkuje dlouho a pomalu. Navíc, vaše dávka ji dost nízká. Nic se nestane, když to jednou vynecháte, ale lepší je užívat lék pravidelně.

    Poznámka redakce:

    Při delším nedostatku tohoto základního léku na diabetes je možné zabránit zvyšování glykémie přísnější dietou a vynecháním sacharidů. Viz naše Fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/fotojidelnicky


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Léčím se s diabetem 2.typu cca 20 let. Užívám celou tu dobu 2x denně metformin. Před cca 1 rokem se mně začal zhoršovat dlouhodobý cukr až na cca 56. Diabetoložka mně doporučila, že by bylo vhodné začít užívat fortigu ovšem s tím, že si jí musím plně hradit. Ten 1 rok jí užívám spolu s metforminem a dlouhodobý cukr klesl na 47. Podle mé diabetoložky lze fortigu hradit ze ZP pouze v krajních případech (dlouhodobý cukr nad 60 apod.). Jedno balení mně stojí cca 3500 Kč a docela to negativně zasahuje do mého rozpočtu, musím více šetřit na jiných výdajích. Není možnost cortigu alespoň částečně hradit ze ZP (se spoluúčastí pacienta)?
    věk: 67 let výška: 173 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    dobrý den

    lék Forxiga je hrazen ze zdravotního pojištění u diabetika 2. typu v dvojkombinaci s metforminem u pacientů, u nichž použití maximálních tolerovaných dávek metforminu po dobu alespoň 3 měsíců společně s režimovými opatřeními nevedlo k uspokojivé kompenzaci diabetu definované hladinou HbA1c nižší než 60 mmol/mol. Dále je hrazen do kombinace s inzulínem a pro ochranu ledvin, ale to jen pro ty pacienty, kteří mají zhoršenou funkci ledvin.

    Pokud nesplníte tyto podmínky, tak pojišťovna lék Forxiga nehradí. Můžete si jej hradit sama, ale rovněž můžete být léčena jinými léky, které jsou pojišťovnou hrazeny. Toto je ale potřeba probrat na kontrole s vaším lékařem.

    Pojišťovny obvykle výjimky nedělají, ale můžete kontaktovat revizního lékaře vaší pojišťovny s dotazem, zda by Vám Forxigu, která výrazně zlepšila kompenzaci diabetu, mohla alespoň částečně či zcela hradit.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím o radu ,syn DM 1 od rána glykemie přez 20 ,4 - 6 j.pri jídle glykemie stojí ,při svačině v 16.30 8j fiasp glykemie stoupla na H .drží se už 2 hodiny ,přitom má 4j tresiba na 24 hodin ,syn je Down syndrom 34 let ,83 kg ,156 výška,, je to nízká hladina inzulínu nebo může mít obrácený efekt,čím víc píchnu tím vyšší je glykemie.dekuji
    věk: 54 let

    Odpověď

    Milá Renato, o mnoho lépe se odpovídá na otázku, pokud je známo více podrobností. Já o vašem synovi vím jen to, že mu je 34 let, má mírnou obezitu a aplikuje si inzulín. Mohu tedy odpovědět spíše obecně, než udělit přesnější doporučení. 

    Nejprve k vašemu dotazu, zda nemůže vyšší dávka inzulínu působit opačně, tedy nikoliv snižovat nýbrž naopak zvyšovat glykémii. Inzulín glykémii pouze snižuje. Nebude to váš případ, ale může se stát, že vlivem příliš velké dávky inzulínu vznikne hypoglykémie, kterou pacient koriguje zvýšeným příjmem jídla. Hypoglykémie zvyšuje chuť k jídlu a pokud rychle neustoupí, lidé často snědí příliš mnoho sacharidů a potom mají naopak glykémii vysokou. Tomu napomáhá také přirozená obrana těla proti hypoglykémii tím, že se zvolňují hormony, které glykémii zvyšují. To ale podle vašeho popisu nebude případ vašeho syna.

    U Downova syndromu je obecně zvýšený výskyt diabetu, a to jak 1. tak 2. typu. Oba typy se vyskytují asi 3x častěji než u ostatní populace. Diabetes 2. typu, který bývá spjat s obezitou a vyšším věkem, vzniká u osob s Downovým syndromem často dříve, někdy již v období dospívání.

    Podle toho, co uvádíte, je dávkování inzulínu u vašeho syna velmi nízké. Domnívám se tedy, že jde spíše o diabetes 2. typu, který je provázen zejména sníženou citlivostí na inzulín. Citlivost na působení inzulínu se může různě měnit např. v průběhu nějaké nemoci nebo při malé fyzické aktivitě. Zvláště nebezpečným obdobím jsou vánoční svátky, kdy většina lidí více jí. Kromě zvýšených porcí lidé jedí vysloveně nevhodné cukroví, které obsahuje hodně sacharidů, a to i když se jedná o tzv. pečivo pro diabetiky, tedy s menším množstvím volného cukru nebo jen s umělými sladidly. I tak je v něm hodně sacharidů. Hodně bych si vsadil na tuto variantu u vašeho syna. Lékem je zde zejména dieta, to znamená vynechání sacharidů v jídla do doby, než glykémie poklesne k normě.

    Nevím, jak dlouho diabetes u vašeho syna již trvá a jaké máte s jeho léčbou zkušenosti. Pravděpodobně bude nutné zvýšit celkovou dávku. Tresiba 4 j. denně je opravdu velmi nízká dávka. Zatím byste ji mohla zvýšit třeba na 10 j., ale počítejte s tím, že Tresiba působí skoro 2 dny a efekt se proto objeví až za několik dnů, asi za 5 dnů, kdy se jeho hladina v krvi ustálí. Fiasp naopak působí rychle. Pokud je ale glykémie vysoká, nemusí 6 j. stačit, případně je nutné dávku opakovat. Je ale nutné mít s tím určité zkušenosti, abyste náhodou nevyvolala hypoglykémii, případně abyste ji včas zachytila. Rozhodně bych zatím "opravnou" dávku Fiaspu nedával na noc před spaním. Jinak ale je nutné dohlédnout na množství sacharidů a podpořit tělesný pohyb. Až se glykémie upraví, pokračoval bych již pravidelnými dávkami, případně je jen lehce zvýšil. Vyšší dávka Tresiby ale si bude vhodná dlouhodobě.

    Přeju vám klidný zbytek vánoc. Asi byste je měla klidnější, kdybyste prováděli častější měření glykémií a do budoucna si pořídili senzor glykémií, který měří kontinuálně. Myslím, že i váš syn by se s tím naučil zacházet a pomohlo by mu to.

     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pauza! Dávka měla být aplikovana 24.12., dnes je to 3 dny co je Trulicity mimo dosah. Vrátím se domů až za 4 dny. Kdy mohu pokračovat?
    věk: 75 let výška: 158 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Jakmile bude Tulicity v dosahu. Nic se neděje.

    Milá Aleno, Trulicity funguje 1 týden, možná i déle. Pokud jednu dávku vynecháte, nic zvláštního se nestane. Mohla byste předcházet vyšší glykémii přísnější dietou. Trulicity to trochu dělá za vás, protože snižuje často chuť k jídlu. Až se k léku dostanete, začněte jej užívat zase 1x týdně.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    mohu společně užívat Rybelsus 14 mg a forxigu ?
    věk: 79 let výška: 178 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    dobrý den

    ano, Rybelsus lze užívat společně s přípravkem Forxiga. Jedná se o velmi účinnou kombinaci při léčbě cukrovky 2. typu, kdy lze očekávat výrazné snížení hmotnosti a pokles krevního cukru nalačno i po jídle. Tyto preparáty jsou navíc velmi bezpečné ve smyslu nízkého rizika hypoglykémie a mají pozitivní vliv na cévy a ochranu ledvinných funkcí. Pojišťovnou nejsou ovšem v kombinaci hrazeny. Oba preparáty mají omezení, kdy jsou pojišťovnami hrazeny. Toto je potřeba probrat u Vašeho lékaře: diabetologa.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám D 2.typu, užívám Siofor 1000 3 X denně a ráno Invokana 100. Za poslední 2.roky jsem zhubla o cca 5 kg a nízký tlak.Nechci dále hubnout ani snižovat tlak.Co se dá dělat?
    věk: 975 let výška: 182 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milý tazateli, tazatelko, z vašeho dotazu, který je podepsán "Jaromír", ale mluví se v ženském rodě, není jasné, zda se ptá muž či žena. Na ženu udáváte vysokou postavu, ale i tak se zdá 80 kg docela dost a trochu zhubnout by neškodilo. Pro muže by asi další pokles hmotnosti nebyl příliš vhodný.

    Siofor užíváte již v maximální dávce. Invokana je docela účinný lék. Proto, pokud dále hubnete (pokud to není přísnou dietou), zdá se, že vám již nepostačuje vaše sekrece inzulínu a bylo by vhodné jej začít užívat. Pro začátek, myslím, v jedné večerní dávce, např. inzulín Tresiba nebo Toujeo.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Užívám na cukrovku 2typu Forxigu muže se společně užívat s Amarilem dekuji. Marie
    věk: 71 let výška: 169 cm váha: 65 kg

    Odpověď

    Vážená paní Marie, přeji dobrý den,

    nejprve velice stručně odpovím: kombinace léčivého přípravku Forxiga a léčivého přípravku Amaryl je možná. Oba léky si vzájemně zvyšují hypoglykemický účinek, takže jejich kombinace umožňuje lepší kontrolu glykémie, což případně umožňuje snížení dávky přípravku Amaryl. Byla dokonce provedena klinická studie, jejímž cílem bylo prozkoumat důsledky současného podávání léčivého přípravku Forxiga a léčivého přípravku Amaryl s výsledkem, že kombinace je dobře tolerovaná, přičemž při zahájení současného podávání je vhodné zjistit, zda by nebylo vhodné snížit dávky přípravku Amaryl, protože vyšší dávky mohou způsobit hypoglykemickou příhodu.

    S přátelským pozdravem

    Poznámka redakce:

    omlouváme se za opožděné zaslání odpovědi


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mohu společně užívat Rybelsus 14 mg a Forxigu Děkuji
    věk: 79 let výška: 178 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Dobrý den

    ano, Rybelsus lze užívat společně s přípravkem Forxiga. Jedná se o velmi účinnou kombinaci při léčbě cukrovky 2. typu, kdy lze očekávat výrazné snížení hmotnosti a pokles krevního cukru nalačno i po jídle. Tyto preparáty jsou navíc velmi bezpečné ve smyslu nízkého rizika hypoglykémie a mají pozitivní vliv na cévy a ochranu ledvinných funkcí. Pojišťovnou nejsou ovšem v kombinaci hrazeny. Oba preparáty mají omezení, kdy jsou pojišťovnami hrazeny. Toto je potřeba probrat u Vašeho lékaře: diabetologa.

    s pozdravem

    Poznámka redakce:

    omlouváme se za opožděné dodání odpovědi

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Beru Metformin, není něco lepšího? Jsem po těžké mrtvici, jaké léky bych měla brát? Dagmara
    věk: 66 let výška: 178 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Milá Dagmaro, lék metformin je sice starý, ale je dobrý a bezpečný. Pokud by na vyrovnání vašeho diabetu nepostačoval, dá se dobře kombinovat s řadou dalších léků na diabetes. Kromě účinku na diabetes má metformin řadu dalších příznivých efektů, a tak bych se mu ani u pacientů po mrtvici nebránil.

    Poznámka redakce:

    doporučujeme k přečtení článek: https://www.cukrovka.cz/proc-me-lidi-nemaj-radi


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

