Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a komplikace

127 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den...Před měsícem mi byla diagnostikována cukrovka...Jeden týden 10,6 o týden později 9,1...Bývám unavený a cítím takové vnitřní jakoby chvění...Začal jsem s dietou...Pomůže mi to?
    věk: 46 let výška: 178 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    hodnoty cukru kolem 10 mmol/l jsou zvýšené, ale nikoliv dramaticky. Většina pacientů při těchto číslech necítí nic. Každý jsme ale jinak citlivý na vzestup či pokles krevního cukru, proto můžete pociťovat dyskomfort (chvění, únavu). Snažte se dodržovat dobře dietu a především pohyb. Pohybem mám na mysli alespoň 3x týdně 60 minut ostřejší chůze. Máte značnou nadváhu a to je zřejmě jednou z hlavních příčin Vašich potíží. Odhaduji, že váhový pokles kolem 10-15kg výrazně vylepší hodnoty glykémie a budete se cítit mnohem lépe. Cukrovka je někdy nevyzpytatelná, může se rovněž stát, že dieta nebude stačit. Pokud po půl roce Vašeho snažení bude stále cukr kolem 9-10 mmol/l, tak Vám bude lékař doporučovat léky.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Po úrazu méně pohybu, zčervenalý prsty malíček fialový u nohou jak dále? Iva
    věk: 77 let výška: 166 cm váha: 97 kg

    Odpověď

    Milá Ivo, prsty na noze a vůbec celá noha pod kotníkem jsou slabé místo všech osob s dlouho trvajícím diabetem. Správně by měl lékař kontrolovat nohy u všech svých rizikových pacientů při každé návštěvě. Z vašeho stručného popisu sice není jasné, zda se skutečně jedná jen o tmavší zbarvení díky pomalejšímu prokrvení, nebo o rozvíjející se poruchu, která by mohla skončit nehojícím se defektem. Proto vám doporučuji v co nejkratší době navštívit svého praktického lékaře, nebo konzultovat svého diabetologa a po jeho doporučení hned navštívit podiatrickou ambulanci, kde se speciálně zabývají „nohami“.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, neustále mi není dobře, sucho v ustech tres ,motani hlavy. Měřila jsem si cukr, ráno 10 po 2 hodinách 5.8. Druhý den ráno 8 . Zatím nemám výsledky odběrů. Může to znacit cukrovku? Děkuji vše na lačno ráno. Lada
    věk: 57 let výška: 166 cm váha: 57 kg

    Odpověď

    Milá Lado, příčin vašich obtíží může být hodně. Určitě by stálo za to měřit si také krevní tlak. Nepříjemné pocity může vyvolat zejména nízký krevní tlak, ale klidně i vysoký.

    Podle měření hladiny krevního cukru máte skutečně přinejmenším poruchu glukózové tolerance a možná i diabetes. To by se musela otestovat za standardních podmínek na lačno, případně provést glykemickou křivku. Na druhé straně vaše hodnoty nejsou vysoké na tolik, aby vyvolávaly nějaké nepříjemné pocity.

    Určitě byste se měla nechat vyšetřit obvodním lékařem, aby se vyloučilo nějaké probíhající onemocnění. Na zvýšené glykémie byste asi měla začít držet dietu, i když nemáte nadváhu. Pokud by se glykémie neupravily, mohla byste potřebovat i nějako léčbu tabletami. Lépe vám odpovědět nemohu, je nutné podrobnější vyšetření.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kamarádovi se rozvíjí dia noha, od OL biseptol a anopyrin a má lokálně aplikovat drcené živočišné uhlí s betadinou. Mně se vývoj nelíbí, prosím o návrh dalšího postupu! CRP 40, glykemie dlouhodobě 7, já na PAD. To černé není ještě gangréna!! To je to uhlí… otok je až ke kotníku… Jiří
    věk: 61 let váha: 108 kg

    Odpověď

    Milý Jiří, já to z fotografie neposoudím dostatečně, zvlášť, když je tam to zbarvení snad od živočišného uhlí. Na nehtech je asi mykóza, zarudnutí palce a šíření na kotník odpovídá počínající flegmóně (šířící se bakteriální zánět). Váš přítel by měl být co nejdříve vyšetřen na podiatrické ambulanci (specializovaná ambulance pro léčbu diabetické nohy). Měl by jej vidět alespoň chirurg. Mělo by se provést RTG nohy k vyloučení osteomyelitidy palce (zánět kostní dřeně) a výhledově (ale brzy) i cévní vyšetření.

    Podle mého názoru je potřeba podávat antibiotikum ve větší dávce, dost možná do žíly. Běžně dávkovaný Biseptol asi nebude stačit. Nepoznám, zda nedochází u nehtu ke hromadění hnisu - pokud ano, měl by to chirurg ošetřit. Místní léčba asi žádný efekt mít nebude, použití živočišného uhlí nechápu vůbec. Noha by měla být v klidu, pokud možno by pacient neměl na nohu došlapovat, respektive by neměl chodit vůbec. CRP sice není příliš vysoké, ale to ještě nevylučuje možnost rychlého šíření infekce. Pokud by se nález zhoršoval (zvětšování zarudnutí v okolí), bude nutná hospitalizace k místnímu ošetření chirurgem a podávání antibiotik do žíly. Dále bude nutné vyšetřit tepny na noze, zatím asi ultrazvukem, ale později bude asi vhodná arteriografie. O tom ale rozhodne chirurg, respektive lékař v podiatrické ambulanci.

     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám nesnesitelné bolesti až křeče v pravém lýtku.Beru od lékaře prášky proti bolesti,ale nic nepomáhá.V noci nemohu spát a přes den totéž.... Marta
    věk: 78 let výška: 163 cm váha: 89 kg

    Odpověď

    Milá Marto, vaši nohu by měl především vyšetřit lékař. To proto, že jednostranné postižení může svědčit např. pro žilní trombózu nebo postižení tepen. Teprve potom bych zkoušel léky působící proti křečím, např. hořčík, vápník či případně nějaký benzodiazepin. Po vyloučení nějakého postižení cév v lýtku by vás pak měl vidět také neurolog.

    Jinak doporučuji svaly jemně procvičovat na jemně protahovat.

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Ráda bych se zeptala jestli je možné pomocí mojí mamince (79 let), která má cukrovku a trpí dlouhodobým průjmem. Praktická lékařka jí předepsala Normix, ale střevní potíže dále přetrvávají. Je možné jí nějak ulevit pokud již došlo k poškození nervů? Děkuji za jakoukoliv radu Helena
    věk: 48 let výška: 172 cm

    Odpověď

    Milá Heleno, bez podrobnějších informací a znalosti stavu pacienta odpovídat takto na dálku nemusí být vhodné. Na průjmech se může podílet střevní infekce, a k té je nutné přistupovat zcela jinak, než k průjmům způsobeným onemocněním střeva, slinivky břišní nebo postižením nervů při dlouho trvající cukrovce. Je také nutné se ujistit, čemu vlastně říkáte průjem. Za průjem se obecně považují opakované vodnaté či řídké stolice asi 5x denně a častěji. Důležité je také vědět, zda jsou průjmy náhlé, nutkavé a případně bolestivé a zda je nějaká nezdravá příměs ve stolice. Především je nutné vyloučit krev, kdy by stolice byla nápadně tmavá, dehtovitá.

    Normix je dobrá pokusná volba, pokud se domníváme, že může jít o střevní dysmikrobii či o běžnou střevní bakteriální infekci. Tento lék se však pro tyto indikace dává jen krátkodobě.

    Já bych doporučoval zaměřit se zejména na úpravu diety. Vhodné by bylo vypozorovat, po jakých jídlech mívá maminka průjmy. Například může špatně snášet mléko a mléčné výrobky. Je nutné také vyloučit umělá sladidla s přídavkem sorbitolu. Dávají se do dia marmelád.

    Navrhuji potupné zkusit následující:

    1. Dodržovat několik dní dietu s omezením všech tuků a nelibového masa, nejíst žádné uzeniny, majonézy, krémy apod. V podstatě ideální by bylo zkusit sucharovou dietu, případně k tomu netučný bujón. Pokud by to trochu zabralo, mohla by se dieta postupně rozšiřovat. Poté jíst nadále dietní jídla spíše v menším množství a raději častěji.

    2. Pokud by byla vodnatá, velmi řídká stolice, případně s prudkým nucením, nadále, daly by se vyzkoušet léky typu: Reasec či Imodium 1x až 3x denně. Je nutno ale dávat pozor, aby důsledkem nebyl opak, tedy zácpa. Používají se také někdy tzv. kalciové prášky s kodeinem, které se připravují v lékárně a mohou se dávat podle efektu 2x1 až 4x1 kapsle.

    3. Zkusit se dají také pankreatické enzymy, např. Pancreolan či Kreon. Pomáhají trávit potravu a mohou zafungovat.

    Na tzv. diabetické průjmy ale nejlépe funguje střízlivá podle snášenlivosti individuálně sestavená dieta, duševní klid a vyrovnané glykémie. Zkusit pak lze i léky uvedené v bodě 2. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    kamarád je po amputaci palce a zřejmě půjde na další amputaci- druhého prstu. Je diabetik na inzulínu. Vše se mu obtížně hojí. Jak zajistit zhojení rány. Jitka
    věk: 77 let výška: 185 cm váha: 120 kg

    Odpověď

    Milá Jitko, léčba syndromu diabetické nohy je komplexní a je nezbytné tomu věnovat velkou pozornost jak ze strany lékařů, tak ze strany pacienta.

    Psali jsme zde o tom již opakovaně, ale stručně to zde pro vás znovu shrnu:

    1. Vyrovnání diabetu by mělo být dobré. Nepodaří se již dosáhnout ústupu diabetických komplikací, které se vyvíjely v průběhu mnoha let. Další vývoj se ale zpomalí a zajistí se podmínky pro dobré hojení infekcí.
    2. Stávající defekty na končetinách musejí být dobře ošetřeny a zbaveny odumřelé tkáně. Vyžaduje to pravidelné ošetření lékařem, sestrou a nejlépe pacientem samotný po příslušném zaučení
    3. Je nutné ověřit cévní zásobení postižené končetiny. Většinou se provádí tzv. arteriografie, kdy se kontrastní látka pro rentgen podá do žíly. Podle výsledku se rozhodne, zda je možné zprůchodnit postižené tepny, zejména  roztažení postižených míst, vložení tzv. stentu, který cévu rozšiřuje, či cévní operací.
    4. Příslušnou končetinu je bezpodmínečně nutné odlehčit a omezit pohyb v postižené oblasti. Zamezuje to šíření infekce, vzniku deformit v postižené oblasti a vzniku otlaků, kudy vstupuje infekce. Existuje více způsobů od obvazů, dlah, speciální obuvi po zevní fixaci.
    5. Léčí se infekce, a to nejlépe podle citlivosti mikrobů, která se zjišťuje v laboratoři.

    Jedině takto systematická léčba může vést k úspěchu. Připomínám ještě kouření a nezdravý životní styl.

    poznámka redakce: na diabetologických kongresech v tomto roce se prezentovala bionáplast Amnioderm a na našich stránkách běží i reklama na Amnioderm, doporučujeme shlédnout.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Poslední 2 měsíce pozoruji rozmazané vidění promenlivé intenzity. Na prohlídce očního lékaře mi bylo nameřeno. 1.25 dioptrie. Dříve kratkozrak9st nebyla. V září došlo k úrazu leveho oka který se již zhojil. Rozmazané vidění je právě od té doby, dále nevolnost a občasná závrať. Při laboratorním vyšetření krve byl cukr 6,22. Otázkou je zda i mírně zvýšený cukr například mezi 6 až 7 může toto způsobovat . A za další zda vidění kolísá během i několika hodin. A například druhý den ráno může být opět ostré? Toto se děje a chci přijít na příčinu těchto problémů. Jiné příznaky než uvedené nemám. Následující týden jdu opět na rozbor krve. Ještě uvádím že mi je 38 let, 185 cm 90kg.cukrovku neměl v rodině nikdo.
    věk: 38 let výška: 185 cm

    Odpověď

    Dobrý den,

    Váš dotaz je plný důležitých informací.

    1. Zásadní je údaj o výsledku laboratorního vyšetření krve – cukr 6,22. Zvýšení a kolísání hladiny cukru – glukózy může vysvětlit Vaše potíže s kolísáním zrakové ostrosti během dne. Nově zjištěná krátkozrakost také může se zvýšenou hodnotou cukru souviset. Důležitá je informace o naplánovaném dalším kontrolním vyšetření krve se zaměřením na hladinu cukru (glukózy a eventuálně dalších parametrů a testů). Pokud by se podezření na „cukrovku“ potvrdilo, tak po zavedení léčby by se mohly oční obtíže postupně zmírnit. Zároveň bych doporučila podstoupit vyšetření sítnice.
    2. Není uvedeno, zda je rozmazané vidění patrno na dálku nebo na blízko, zda se Vám deformují linie/obraz (lze posoudit na Amslerově mřížce), zda Vám oční lékař předepsal brýle, zda doporučil nebo naplánoval další vyšetření. Z očního pohledu mohou obtíže souviset s celou řadou dalších diagnóz, ale i pouze s věkem.    
    3. Nejsou uvedeny údaje o úraze oka, ale předpokládám, že byl úraz bez dalších očních komplikací, jinak by Vás o nic oční lékař informoval.
    4. Důležitá je i informace o dalších obtížích (nevolnost a občasná závrať), kterých si všímáte po úraze. Jednalo se i o úraz hlavy? Obtíže mohou souviset s úrazem nebo s jiným onemocněním, proto je tak důležité podstoupit naplánované kontrolní vyšetření.

    Doporučuji podrobně informovat Všeho praktické lékaře o všech Vašich obtížích a mechanismu úrazu. Váš praktický lékař po vyhodnocení rizikových faktorů a dle výsledků kontrolní laboratoře Váš nález posoudí a doporučí další postup, eventuálně naplánuje další vyšetření.

    (odpovídá MUDr. Marie Česká Burdová, Oční klinika dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je možný že se vytvoří jamky. Irena
    věk: 63 let výška: 164 cm váha: 56 kg

    Odpověď

    Milá Ireno, bohužel se ptáte dost neurčitě. Zejména mi není jasné, čemu říkáte „jamky na stehně“. Může jít o drobné prohlubeninky, které brzy mizí, ale může jít také o výrazný efekt ne jednom nebo více místech, který přetrvává a dělá obtíže.

    Z drobných několikamilimetrových a mělkých jamek bych nedělal problémy, jen je nutné měnit místa vpichu a občas načas zcela opustit stehna jako místo aplikace inzulínu a podávat injekce do kůže břicha, hýždí či paží.

    Hlubší a tužší „jamky“, nebo vysloveně zjevný úbytek tuku v určité oblasti označujeme termínem lipodystrofie nebo lipoatrofie. Naopak, na místech častého vpichu inzulínu může docházet k většímu hromadění tuku, a v tomto případě mluvíme o lipohypertrofii. Někdy také  dochází k oběma poruchám současně.

    Při používání moderních vysoce čistých inzulínu se lipoatrofie (místní úbytek tuku)  vyskytuje vzácně. Případy lipohypertrofie se stále občas vyskytují a jsou způsobeny přímým působením inzulínu, který přímo stimuluje tvorbu tuku v místě vpichu u některých osob.

    Pokud mluvíte o „důlcích“, tak mě napadá spíše případ lipoatrofie, tedy úbytek tuku v místě častých vpichů. To může být způsobeno imunologickou reakcí na složky inzulínových injekcí, což může být samotný inzulín nebo látky přidávané do ampulek. Na prvním místě bych vám tedy doporučoval přejít na jiný typ inzulínu. Zadruhé, pečlivě střídejte místa vpichu, a to například tak, že si 3 či 4 týdny pícháte inzulín do stehen (střídavě vlevo a vpravo), 3 až 4 týdny do břicha, 3 – 4 týdny do paží a když to zvládnete, tak 3 až 4 týdny do hýždí (případně vám může někdo pomoci). Ale ani pokud jde o jednu oblast, např. na těch stehnech, nedávejte injekce na stejná místa, ale postupně je dávejte do celé oblasti k tomu určené, vždy o několik centimetrů vedle než minule. Dále vyměňujte často injekční jehly. Je zvykem, že se používají opakovaně, ale to neznamená, že třeba 10x.

    Pomoci může také místně podávaný krém s obsahem tzv. kortikoidů, ale to by vám musel předepsat kožní lékař.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli diabetes tipů 2 neléčený může způsobovat bolesti vlevo pod žebry jako by takové bodání v intervalech několikrát za den. Myslím že je to v místě slinivky. Děkuji Anna Šoltova
    věk: 32 let výška: 158 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Milá Anno,

    diabetes 2. typu sám o sobě nezpůsobuje žádné bolesti, leda by byl opravdu mimořádně špatně léčený a celé tělo bylo „rozhozené“, nebo by se jednalo o nějaký projev pozdních komplikací pří dlouhém trvání diabetu. Mimo to, slinivka břišní se nachází zejména ve střední čáře, případně spíše vpravo a dosti hluboko v těle. Nepředpokládám tedy, že vaše občasné bodání souvisí se slinivkou či s diabetem. Vlevo se nachází slezina, která někdy bolí těsně po zahájení intenzivní zátěže, napři. na začátku běhu, kdy se slezina reflexně smršťuje, aby se z ní uvolnila zásobní krev a tím se podpořil krevní oběh. Také se v této oblasti nachází tenké i tlusté střevo, a to bývá nejčastějším zdrojem takového bodání. Tedy nejčastěji jde o tzv. „zaražené větry“ a není to významné. Pokud by se ale vaše obtíže opakovaly často, tak byste měla být vyšetřena.

    Dosti mě také udivuje, že uvádíte diabetes 2. typu ve vašem mladém věku. Máte nadváhu, tak prosím myslete na prevenci a žádný diabetes 2. typu v sobě zbytečně nepěstujte.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

