Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a komplikace

175 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli přechozená 10 let borelióza, poté léčená,může mít za následky po několika letech zvýšený cukr v krvi. Helena
    věk: 80 let výška: 165 cm váha: 105 kg

    Odpověď

    Milá Heleno,

    na boreliózu se toho často svádí příliš mnoho. Spousta lidí se s klíšťaty během života setkalo a mnozí mají pozitivní protilátky, aniž by prodělali boreliové onemocnění. Protože klouby bolí časem skoro každého, tak bych věřil skutečně jen přesvědčivým průkazům onemocnění.

    Navíc není známo, že by tato infekce působila diabetes, leda že by následné kloubní onemocnění bylo léčené kortikoidy, které k cukrovce přispívají.

    Já bych mnohem spíš sázel na nadváhu, která diabetes nebo náběh na něj vyvolává velmi často.

    Poznámka redakce:

    druhá fáze boreliózy se vyznačuje převážně těmito příznaky:

    brnění končetin, obrna lícního nervu, záněty různých nervů, bolesti hlavy, poruchy soustředění, otoky a bolesti kloubů, bolesti svalů zánět spojivek, postižení očního nervu a rozmazané vidění, zánět srdečního svalu, srdeční arytmie.

    Jestliže se borelióza neléčí včas, může po měsících, někdy až po létech od nákazy přejít do třetího stadia, kdy může docházet k trvalým změnám a poškozením některých orgánů. Jedná se o chronickou nervovou a kloubní formu, tj. nemocní mohou pociťovat brnění, či necitlivost rukou a nohou, trpí také poruchami paměti a spánku. Objevují se bolesti a otoky velkých kloubů, kolenních, ramenních, kyčelních, či loketních.

    Poruchy metabolismu ve vztahu k hladině krevního cukru jsme v literatuře nezaznamenali.

    Ve vztahu k nadváze doporučujeme nahlédnout do našich Fotojídelníčků zde: https://www.cukrovka.cz/fotojidelnicky


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v poslední době se mi občas po aplikaci inzulínu objeví červená, krvavá tečka (nejčastěji v oblasti břicha), sem tam modřinka. Jsem DM typu 1, dobře kompenzovaná, diagnóza před 5 lety, poslední velké krevní testy v březnu v pořádku, používám 6mm jehličky. Mělo by mě to znepokojovat? Díky za odpověď. Petra
    věk: 38 let

    Odpověď

    Milá Petro, zpravidla se nejedná o žádný vážnější problém. Je ale vhodné místa vpichu střídat a raději se vyhýbat místům, na kterých se vám zdá, že modřinky vznikají častěji. Je vhodné užívat tenké jehly, tedy např. 30G nebo 31G. Déka 6 mm, pokud se pícháte na doraz, je pro štíhlé osoby dostačující. Je nutné používat ostré jehly. Po několikátém použití se tupí a mohou mít dokonce na konci háček, který nemusí být prostým okem vidět. Také vám doporučuji po vstříknutí inzulínu počítat do 10 a pak teprve jehlu vytáhnout. Potom na místo vpichu na chviličku zatlačte (asi 15 vteřin), např. tamponkem, desinfekčním papírkem či v nejhorším čistým prstem. Tím vyčkáte, než se krev v cestě vpichu začne srážet, takže dále neteče z propíchnutých mikroskopických krevních kapilár v kůži.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o názor na souvislost “hraničních hodnot” cukru s kožními problémy - kokrétně s praskáním kůže na rukou a nohou. Manžel neúspěšně problém řeší po linii kožních ambulancí cca 2 roky, nikdo nehledá příčinu, Jeho otec diabetes s kompenzaci inzulínem cca od 40 let. Manžel cukr tzv. hraniční, dosud neléčený, při hladu třes až závrať. Děkuji Jitka
    věk: 58 let výška: 183 cm váha: 93 kg

    Odpověď

    Milá Jitko, nevím přesně, čemu říkáte hraniční hodnoty krevního cukru, ale pokud tyto hodnoty ještě neodpovídají diabetu, tak mírně zvýšená glykémie nejspíše nebude mít souvislost s kožními problémy vašeho muže.

    Při diabetu bývají častější kvasinkové infekce, které ale bývají zejména v místech zapářky, tedy v podbřišku či v tříslech. V každém případě se ale vyplatí i mírně zvýšené glykémie léčit, zejména pohybem a sníženým kalorickým příjmem. Třes a závratě při pocitu hlady bývají nejčastěji určitou výmluvou pro to, aby člověk více jedl, což samozřejmě neplatí obecně. Ale s diabetem, který není dosud léčen žádnými léky, to určitě nesouvisí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    JE MOŽNÁ BOLEST BRADAVEK U MUŽŮ?
    věk: 76 let výška: 165 cm váha: 164 kg

    Odpověď

    Milý Jaroslave, nejsou žádné zprávy o tom, že by látka empagliflozin (účinná látka v léku Jardiance) působila bolest prsou či zvětšení prsní žlázy u mužů. Takové nežádoucí účinky nebyly hlášeny.

    Tyto bolesti mohou být při používání některých jiných léků, např. při hormonální terapii či podávání spironolaktonu (diuretikum), některých antidepresiv, cimetidinu (lék používaný při „pálení žáhy“), také při hormonálních poruchách. Jednostranné postižení může být způsobeno i novotvarem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    V září 2018 mě byla diagnostikovaná roztroušená skleróza. Byl jsem 4 roky v programu a léčen léky. Nyní jen sledován a žádné léky v součastnosti na RS neberu. Pouze ze zvědavosti jsem asi před měsícem vyzkoušel glukometr u matky /ročník 1956/, která se s cukrovkou léčí /pouze práškama/, a ten mi naměřil dvě hodiny po jídle /chleba s máslem a kafe/ ráno v 10 hodin hodnotu 8 mmol/l. Pořídil jsem si glukometr pro osobní kontrolu a např včera v 18 hod jsem naměřil 11.3 mmol/l taky asi dně hodiny po posledním jídle /kafe a jablečný koláč/. Potom za hodinu 9,3 mmol/l. Ráno na lačno, kolem 6 hod ráno se moje hodnoty pohybují kolem 7 mmol/l s tím že naposledy jím večer kolem 18 hod většinou chleba s něčím. V roce 2018 jsem po diagnóze RS přestal kouřit, změnil co šlo v životním stylu, přestal pracovat noční směny ale taky jsem 13 kilo nabral na součastných 110. Moje otázka tedy zní, jestli se mám v mém případě o cukrovku více zajímat, případně nahlásit obvodnímu lékaři tyto věci a řešit to dále s odborným lékařem. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Milan
    věk: 44 let výška: 186 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Zdravím Milane,

    podle vašich výsledků, i když pořízených za nestandardních podmínek, se dá říci, že máte diabetes. Je pravděpodobně dosti závislý na vašem příjmu sacharidů, které ve své dietě zmiňujete dost často, takže jich asi jíte zbytečně příliš. Kromě toho máte nadváhu, a ta je ke všemu ještě nejspíš na vzestupu.

    Dá se říci, že kromě antidiabetických léků je léčba roztroušené sklerózy dost podobná jako nefarmakologická léčba diabetu. Diabetes je navíc nemoc, která při delším trvání vede ke vzniku diabetické polyneuropatie. Kombinace obou onemocnění může být dost nepříznivá, pokud se diabetu nevěnujete patřičně.

    O svých glykémiích byste rozhodně svého lékaře měl informovat, ale také byste si z nich měl odvodit poučení. Měl byste určitě zase těch 10 kg shodit a to jak dietou, tak tělesným pohybem. Obojí bude určitě příznivé i pro roztroušenou sklerózu, protože pohyb podporuje tělesnou kondici a zlepšuje řadu metabolických pochodů v těle. Hrozbou roztroušené sklerózy je omezení hybnosti, a tak bych  udržování tělesné kondice velmi doporučoval.

    Omezení množstvích sacharidů v dietě je pro vás dalším důležitým opatřením. Měl byste si složení potravy prostudovat a začít byste mohl např. vzorovou dietou s 200 g sacharidů, kterou naleznete i na našich stránkách v odkazu https://www.cukrovka.cz/fotojidelnicky a bude si moci sám upravovat celkem zábavným způsobem své stravovací návyky. Naleznete zde i kvalitní vizuální orientaci.

    Myslím, že tato opatření by mohla bezprostředně pomoci, ale možná budou třeba i nějaké léky na diabetes. Měl by vám tedy být vyšetřen glykovaný hemoglobin, který by ukázal, jak je to u vás s glykémiemi z dlouhodobého (několikaměsíčního) pohledu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, opakovaně mi vychází nízká hladina cukru při obděrech krve. Nyní 3,4 nmol/l. Před 2 lety při OGTT byl druhý odběr v hodnotě 2,74. Může se jednat o hypoglykemii? Jak se prosím zjišťuje? Děkuji Kristýna
    výška: 165 cm váha: 69 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    Předpokládám, že nejste diabetik.

    Hypoglykémie je definována u zdravého jedince (bez diabetes mellitus = cukrovky) jako glykémie (hladina cukru v krvi) < 3,3 mmol/l.

    Stanovení by ideálně mělo být ze žilní krve -  což asi u Vás bylo -  pokud se jednalo o klasické odběry ze žíly. Hladina cukru 3,4 mmol/l proto hypoglykémie ještě nemusí být - hlavně, pokud se jednalo o odběr nalačno, na který jste ještě musela dojít. 

    Hypoglykémii často doprovází příznaky. 

    Např.  bušení srdce, změna barvy kůže (zblednutí nebo naopak zarudnutí), pocení, třes rukou, neklid, pocit úzkosti, pocit hladu
    - neurologické příznaky:  zmatenost, spavost, porucha vidění, hůře srozumitelná řeč, vrávoravá chůze, neobvyklé chování - někdy až agresivita
    - těžká hypoglykémie může vést až k bezvědomí (to se většinou vztahuje na pacienty s diabetes mellitus, kteří užívají určité skupiny léků, které mnohou způsobit hypoglykémie).

    I u zdravého jedince se může vyskytnout hypoglykémie, pokud u něj bude kombinace nepříjmu stravy (hlavně po delší dobu), velké námahy (aktivity).... Vliv mohou mít samozřejmě i určitá onemocnění.

    Nízká hladina glykémie v oGTT je trochu jiný problém, protože je určité procento lidí, kteří mohou mít při oGTT hypoglykémii. Zjednodušeně: tito jedinci reagují na podání velkého množství jednoduchých cukrů během krátké doby (rychlého vypití roztoky glukózy při oGTT) hodně vysokou tvorbou inzulinu. Tento inzulin, pak může u dobře citlivých jedinců, vést nejen ke snížení hladiny cukru do normy, ale po určité době až k hypoglykémii, protože se nestačí sepnout všechny kontraregulační mechanismy (=  nestihnou se zapnout všechny pochody, které mají hypoglykémii běžně zabránit). Tento stav/reakce nemusí znamenat nějaké onemocnění.

    Zkuste se zamyslet, zda se u Vás někdy vyskytují příznaky hypoglykémie, případně za jakých situací. Pokud byste měla opakované příznaky hypoglykémie, je vhodné to probrat s Vaším praktickým lékařem a dohodnout se na dalším postupu.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem téměř dva roky po totální gastrectomii pro adenokarcinom žaludku. V květnu jsem podstoupila thyreodectomii s negativním histologickým nálezem (nodus). Nyní mi endokrinoložka substituuje léčbu Letroxem 125 a 150 mg (střídání obden). Zhruba jednou za 10 - 14 dnů mívám hypoglykemii - poslední měření - 3. Řešila jsem rychlým cukrem. Jsem opocená, třes, tachykardie a vše co k tomu patří. Tento stav mívám po jídle, cca 2 hodiny v dopoledních hodinách. Jím v pravidelných intervalech zhruba co 2 hodiny. Mohlo by se jednat i o Dumping syndrom? Nevím, co s tím. Chodím do práce, jezdím autem, mám obavy. Děkuji 
    věk: 61 let výška: 169 cm váha: 67 kg

    Odpověď

    Milá Yvetto, píšete, že jste podstoupila rozsáhlou operaci, při které byl odstraněn celý žaludek. V tomto rozsahu se se operace dnes provádí jen málo kdy, nicméně dochází při ní také k odstranění svěrače při výstupu potravy ze žaludku, který zabraňuje příliš rychlému odchodu nedostatečně před-trávené potravy do dvanáctníku a dalších částí tenkého střeva. Tato potrava je značně zahuštěná (má v sobě vysokou koncentraci iontů a dalších látek) a vyvolává hromadění tekutiny v oblasti dvanáctníku a tenkého střeva na principu nasávání vody do hustého roztoky (tzv. velká osmolarita potravy). To mívá za následek uvolňování různých vasoaktivních látek ze střeva, což spolu s nahromaděním tělesné tekutiny v této oblasti může vést k poklesu krevního tlaku a nevolnosti brzy po jídle. Jak správně uvádíte, říká se tomu dumping syndrom podle toho, že strava příliš rychle je „vyhazována“ čili odváděna do nižších pasáží zažívacího ústrojí. Bývá to spíše brzy po jídle, asi do půl hodiny.

    Existuje také tzv. pozdní „dumping syndrom“, a ten se objevuje spíše později, tak po hodině či po dvou po jídle a bývá vyvolán spíše příliš rychlou stimulací sekrece inzulínu rychlým trávením sacharidů (včetně cukru) a vstřebáváním glukózy do krve. Reakce na tuto rychlou „nálož“ glukózy vede k „přestřelení“ inzulínové reakce. Důsledkem může být následná hypoglykémie, která spolu se střevními příznaky po rychlé pasáži potravy může být velmi nepříjemná.

    Předcházet se tomu dá pomalejším jídlem, rozdělením jídla do menších dávek a vynecháváním volného cukru v potravě. Je dobré omezovat množství sacharidů a raději jíst více vlákniny (v zelenině) a bílkovin. Postupem času se lidé postupně naučí volit vhodnou stravu a střevo se také na novou situaci postupně adaptuje.  Jen výjimečně je nutné zasahovat jiným způsobem než úpravou diety.

    Toto je tedy nejpravděpodobnější vysvětlení vašich obtíží. Nicméně, abych byl precizní, existují i jiné a u vás velmi málo pravděpodobné příčiny hypoglykémií, vycházející např. z povahy vašeho původního onemocnění žaludku. Po těch bych začal pátrat leda v případě, že by se váš stav brzy neupravil po nastudování diety a postupu přijímání potravy.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Po 10 denním užívání Forxiga velmi nepříjemné svědění a otok v intimních partiích. Je to normální a ustoupí tento stav nebo se vrátit zpět k původním lékům Januvia
    věk: 76 let výška: 170 cm váha: 88 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    Forxiga patří do skupiny léků, které snižují glykémii v krvi, tím že zvyšují vylučování glukózy (jednoduchého cukru) do moče. Cukr mají rádi hlavně kvasinky, ale i některé bakterie. Proto se při užívání této medikace mohou vyskytovat infekty v oblasti genitálu (hlavně zmiňované mykotické=kvasinkové). U mužů jsou to nejčastěji balanitidy (záněty předkožky) u žen pak vaginitidy. Záněty se mohou projevovat svěděním, zarudnutím, případně i mírným otokem. Pokud se zánět vyskytne je vhodné lék alespoň přechodně vysadit, zánět vyřešit -  cestou praktického lékaře či gynekologa (u mužů urologa). Po doléčení stavu je možné lék znovu zkusit (někdy se jedná jen o jednorázový problém). Pokud by se infekce vyskytovala opakovaně, je vhodné kontaktovat Vašeho lékaře a dohodnout se případně na jiné medikaci.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, již nějakou dobu mám potíže pravděpodobně s nízkou hladinou krevního cukru, hypoglykémií u nediabetika. Zhruba 2 hod po jídle, ráno před snídání, v čase kdy dlouho nejím tak cítím v těle typické příznaky jako pocit úzkosti/nervozita, podrážděnost, třes+zrychlené bušení srdce (během stresu, nervozity). Tyto příznaky ustoupí po jídle nebo pokud si dám něco sladkého (hroznový cukr, jablko, datle). Byl jsem před týdnem u svého praktického lékaře s tímto a prosbou jak to řešit. Změřil mi hladinu cukru z krve z prstu, řekl že hladina je normální (byl jsem po jídle) a že cukrovka to není. Ptal jsem se jak to řešit, jak to vyléčit ale úplně se k odpovědi neměl, řekl ať pravidelně jím a nosím u sebe nějaký cukr a v případě potřeby si ho vezmu. Po dotazu jestli mě nepošle třeba na diabetologii mi řekl, že tam mi nepomůžou protože tam řeší opačný problém, více cukru v krvi. Nechci to nechat jen tak, protože život s tímto není vůbec pohodlný jelikož si musím pořád něco brát sladkého abych tomu zamezil, ještě k tomu cukr, mám strach z obezity když tohle budu muset dělat zbytek života. Zjišťoval jsem na internetu něco více o tom, a vypadá to že hypoglykémie u nediabetiků je vzácná. Příčinou může být od nemoci/nádoru na slinivce po poruchu tvorby některých hormonů. Chtěl jsem se zeptat jak mám toto řešit? Kam mám jít na vyšetření k nějakým specialistům, kteří dokážou nalézt přičinu hypoglykémie a říct mi co dělat? Děkuji
    věk: 28 let výška: 170 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Milý Dominiku, klasicky se uvádějí 3 nezbytné podmínky pro to, aby se lékař zabýval otázkou hypoglykémií u osob, které nemají diabetes a nejsou léčené inzulínem. Dvě podmínky splňujete, ale nutná je i ta třetí, tedy:

    1. Příznaky, které mohou odpovídat hypoglykémii

    2. Ústup obtíží poté, co příslušná osoba sní něco sladkého, nebo se nají

    3. Jasný průkaz nízkých hodnot hladiny krevního cukru

    Vy byste si tedy měl zapůjčit či koupit osobní glukometr, řádně nastudovat způsob jeho použití, správně nastavit čas a datum a poté si opakovaně glykémii změřit. Zejména byste to ale měl učinit ve chvíli, kdy právě pociťujete svoje problémy. Hodnoty byste měl zaznamenat nebo ponechat v paměti přístroje.

    Připomínám, že pro lékaře toto stále nemůže být dostatečný doklad. Je to především důležité pro vás, abyste věděl, zda se skutečně může jednat o hypoglykémie. Lékař potom musí nízké hodnoty ověřit s použitím standardního biochemického přístroje, protože osobní glukometry nejsou primárně určeny k měření glykémií v oblasti normálních hodnot. Lékaři také vědí, že asi 50 % všech hlášených hypoglykémií u jinak zdravých osob jsou buď smýšlené nebo domnělé. Proto na základě vašeho vlastního sledování vás potom může lékař pozvat ke krátkému pobytu v nemocnici, aby vaše stavy mohly být objektivně zhodnoceny. Příčin skutečných hypoglykémií je hodně, ale nejčastěji se jedná o přestřelování regulace glykémií po jídle u velmi štíhlých osob nebo příliš rychlé vyprazdňování žaludku po jídle, kdy glykémie rychle stoupá a tím stimuluje příliš sekreci inzulínu. Dalších příčin je mnoho a je nutno postupovat vylučovací metodou až k závažným příčinám, které ovšem bývají vzácné.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den mám tři roky cukrovku 2 tipů je my 68 leť a skoro pořád mám velkou zácpu piju dva litry tekutin a často chodím na procházku ale nic nepomáhá . Co mám dělat? Děkuji za odpověď. Roman
    věk: 68 let výška: 180 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milý Romane, cukrovka je opravdu málokdy příčinou zácpy. Při dlouhém trvání diabetu se může vyvinout tzv. autonomní neuropatie, která postihuje ty systémy v těle, které my nedokážeme vůlí kontrolovat. Patří k tomu např. vyprazdňování močového měchýře (můžeme jenom břišním lisem zvyšovat tlak v břiše a tím pomáhat vypuzovat moč), nedokážeme vůlí řídit činnost střev a žaludku. To se někdy může projevovat jako různé poruchy evakuace žaludku, často průjmy a vzácně zácpou, která se může střídat s průjmy.

    Ve vašem případě je asi příčina jiná. Především je ale potřeba ujistit se, jak se vaše zácpa projevuje. Jak často chodíte „na velkou“, zda při tom máte nějaké bolesti, jak vypadá stolice, atd. Zatím jste na zácpu zkoušel dostatečně pít a hodně se pohybovat. To je dobrý přístup, ale tedy opravdu nikoliv, jak uvádíte, všechno.

    Především je důležité složení stravy. V jídle by měl být dostatek tzv. vlákniny, která je hodně v zelenině a ovoci, ale dá se také ve formě zcela bez cukru zakoupit v lékárně a jíst třeba v jogurtu nebo rozpuštěnou ve vodě. Vláknina zadržuje vodu ve střevě a „změkčuje“ stolici.

    Dále se mohou zkusit mírná laxativa, tedy kromě té vlákniny např. laktulóza, která rovněž stolici zvlhčuje a zvětšuje její objem a není pro střevo návyková. Také se to dá zakoupit v lékárně.

    Konečně, všechny osoby nad 50 a zvláště nad 60 let by měly podstoupit preventivní kolonoskopii, která může zachytit včas některé abnormality v tlustém střevě, např. nádor tlustého střeva ještě ve stádiu, než začíná prorůstat střevo a šířit se. Nevím, zda jste na kolonoskopii v posledních řekněme 2 letech byl. Pokud nikoliv, měl byste se k ní objednat u praktického lékaře, který její provedení zařídí.

    K zácpě také přispívají některé léky a je vhodné se o nich poradit s lékařem, který vám je předepisuje.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

