Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a komplikace

197 dotazů

  • Dotaz

    Dobry den, memu tatinkovi (62) se behem dvou mesicu zmenil zivot. Ma rakovinu prostaty a mesic na to mu zjitili ze ma diabetes 2. Typu. Musi si uz pichat inzulin 3x denne. Myslim, ze do prace se asi uz nebude moct vratit. Musi si neustale kontrolovat stav cukru. Myslite ze ma narok na invalid? A nebo mohli byste mi prosim poradit, co ma delat dal? Co zaridit? Nicola

    Odpověď

    Milá Nicolo, invalidní důchod se přiznává podle toho, co určitý člověk není schopen vykonávat. Podrobně jsme postup při žádosti o invalidní důchod popsali v odpovědi tazatelce Heleně zde:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/diabetes-ii.-typu-nadvaha-a-narok-na-invalidni-duchod

    Ani jedno z toho, co uvádíte, není ale samo o sobě důvodem k přiznání invalidního důchodu, kterému zpravidla předchází delší pracovní neschopnost a posouzení, že stav nemá jasné výhledy na zlepšení.

    To by ale v případě vašeho otce byla škoda. Diabetes se časem naučí zvládat (bude-li chtít) a karcinom prostaty se ve většině případů dá dnes celkem dobře léčit a v mnoha případech i vyléčit.  Otci je 62 let, to zase není tak moc a byla by škoda „to zabalit“. Myslím, že byste ho měla podpořit spíš v jeho aktivitách a soběstačnosti a netlačit do invalidního důchodu. Co se zdá zprvu strašné se záhy může ukázat jako snesitelné a řešitelné. Jak se říká, „žádná polévka se nejí, dokud je horká“. Počkejte, až to trochu vychladne a snažte se otce podpořit jinak. Jenom je k tomu potřeba hodně vůle.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jelikož nemám partnerku,tak onanuji a po posledním onanovani mi nejde ohrnout kůžička přes žalud.Můžete mi prosím poradit co s tím? Děkuji
    věk: 38 let výška: 202 cm váha: 174 kg

    Odpověď

    Milý Marceli, důležité je, zda předkožka zůstává výrazně zaškrcená a žalud penisu je výrazně oteklý a bolí to. V takovém případě byste se měl neodkladně dostavit na urologii a požádat o pomoc. Urolog může použít nějaké svoje „triky“ nebo aplikovat protizánětlivé léky, takže otok splaskne a předkožka se přetáhne.

    Pokud nejsou potíže tak velké, zkuste použít kvalitní jedlý olej pod předkožku a pokuste se to bez většího násilí znovu přetáhnout.

    Jinak ale tato porucha vzniká u osob, které mají předkožku dlouhodobě, často od narození, zúženou (tzv. fimóza). Zúžení může ale také vzniknout po opakovaných zánětech. Fimózu léčí urolog a zpravidla předkožku částečně či úplně odstraní (při znecitlivění), čímž se problém na trvalo vyřeší a nebývají s tím problémy.

    Kromě nadměrného namáhání může být příčinou také kvasinková infekce, která bývá častá u osob se špatně léčeným diabetem (a vy píšete na portál „cukrovka.cz“, takže to může být váš případ). Pokud nejde o neodkladnou situaci, pomůže volně prodejná mast Fungicidin. Ta je navíc velmi mastná a může pomoci k tomu přetažení.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,bylo mi na sonu řečeno že mám lipodystrofii.A nic víc.Prakticka lékařka mi k tomu také nic neřekla.Jaka je prosím léčba?Co mohu či nemohu.A jake léky.....
    věk: 46 let výška: 190 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    web cukrovka.cz se zabývá problematikou tohoto onemocnění a taktéž zpracovává dotazy, které se tohoto onemocnění týkají. Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda se jedná o problematiku pacienta s diabetem. Nicméně si Vás dovoluji odkázat na již publikovanou odpověď týkající se lipodystrofie a diabetu.

    odkaz: https://www.cukrovka.cz/poradna/lipodystrofie

    s pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Rostislav Šimek, Panax Co, s.r.o. Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    V posledních měsících chodím v noci častěji na malou - cca 6x s porcí 100-150 ml. Užívám Glucophage 750 0-0-1. Mám BHP s S_PSA 4 ug/l. Urolog mně předepsal Spasmed/N, ale to nepomáhá. Může to být cukrovkou? A jak z toho ven? Mirek
    věk: 73 let výška: 172 cm váha: 82 kg

    Odpověď

    Milý Mirku,

    důvodů, proč lidé, zejména muži, musejí chodit v noci často na malou, je hodně. Vzhledem k tomu, že se ve vašem případě jedná spíše o malá množství moči, tak je dost pravděpodobné, že máte močový měchýř podrážděný, což může být způsobeno porušenou inervací, ale také třeba zánětem či prochladnutím.

    Při špatně vyrovnaném diabetu se dostává větší množství cukru do moči a to vede k tomu, že se tvoří větší množství moči. Člověk hodně pije a pak pochopitelně také více a častěji močí. To by se dalo poznat s hodnot vašich glykémií, ale tento problém vzniká, když se glykémie pohybují nad 10 mmol/l, zpravidla hodně nad 10 mmol/l, např. 15 a více.

    Při zánětu močového měchýře či močové trubice lidé často pociťují pálení při močení a nutí je to často močit.

    Pokud byste měl zvětšenou prostatu a ta by utlačovala močovou trubici, zejména v místě, kde měchýř přechází v močovou trubici, tak často nedochází při močení k dostatečnému vyprázdnění, takže měchýř zůstává částečně naplněný a brzy je znovu plný, takže to člověka znovu nutí močit. To je dost pravděpodobná příčina vašich obtíží. Může se k tomu přidat i zánět.

    Pokud byste měl závažnější problémy se srdcem, stává se, že během dne se v těle hromadí více tekutiny a případně vznikají otoky. Navíc, ledviny jsou špatně prokrvené. Když si potom člověk lehne, tak srdce má menší zátěž a ledviny se více prokrví. To může vést k tomu, že se během noci odplavuje nadbytečná tekutina z těla a člověk musí během noci často běhat močit.

    Pokud by tedy příčinou byly příliš vysoké glykémie, tak byste to nejspíš věděl. Proto se domnívám, že máte nějaký urologický problém a potřebujete urologickou kontrolu. Pro nyní považujte volbu léku Spasmed v dávce 3x 15 mg za dobrou. Měl byste také více pít dopoledne a ve večerních hodinách již nepít. Pokud by se jednalo o benigní hyperplazii prostaty, tak by vám na to mohl urolog předepsat vhodný lék či případně uvažovat o jiném způsobu léčby. Je také nutné vyloučit močovou infekci – na tu byste asi měl užívat antibiotikum.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Při cukrovce 2.typu beru Glucophage 750 XR jednu večer. Dva dny před operací mám Metforminu vysadit. Jak jej nahradit? Miroslav
    věk: 73 let výška: 172 cm váha: 82 kg

    Odpověď

    Milý Miroslave, metformin (aktivní látka v Glucophage), se doporučuje preventivně vysazovat při celkové anestézii před operací. To proto, aby se nemohlo stát, že se bude v těle „hromadit“ v době, kdy nemusejí všechny orgány (plíce, ledviny) fungovat perfektně. Vysazení na 2 dny ničemu nevadí. Případným vyšším glykémiím lze předcházet nižším příjmem sacharidů v jídle. Pokud by pak kolem operace glykémie příliš stoupaly, používá se většinou přechodně inzulín.

    Bude-li vyrovnání vašeho diabetu po operaci dobré, bude Glucophage znovu nasazen a případné přechodné podávání inzulínu bude ukončeno. O to se ale postarají lékaři v nemocnici.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážení . Jsem diabetik 2 stupně.15.12.23 jsem měl mírnou žlučníkovou koliku. Přes svátky jsem nejedl nic smaženého, saláty, alkohol, kávu minimum sladkostí( něco jsem přeci jen málo ochutnal). Dnes 2,1,24 jsem si udělal test ranní moči s proužky HEPTA PHAN a takovéto mám zbarvení v moči : PH nižší než 5 , bílkoviny velmi slabé 0,3/30 , glukóza jen o malinko sytější žlutá , Ketony blíž k 5/52 , Urobilinogen slabší než 17/1 , Bilirubin přibližně + , Krev a Hemoglobin u hemoglobinu velmi , velmi slab nazelenání . Ráno jsem měl cukr 8,2 mol/l. Včera ráno také 8,4 mol/l . ale přes den5,0 až 6,1 se mi cukr pohyboval. 12.10. 23 jsem byl při preventivní prohlídce na odběrech krve a moč jsem měl PH - 5,5 aceton 2 , hemoglobina 145 g/l a ostatní hodnoty negativní. Je mi 71,5 roku. měřím 176 cm a vážím 124 kg. Kvůli snížení váhy jsem dělal x diet a vždy nic moc. Cukrovku mám po rodu z maminčiný strany, která ji ona i další dva sourozenci také měla. Během žlučníkové koliky jsem zhubl o cca 3,5 kg a nyní jím málo a hlavně vařené. Popíjím čaje a vodu cca 2-2,5 l denně - víc mi žaludek nechce brát. Prosím poraďte mi jak mám postupovat když velni nerad chodím po lékařích a jsem spíše samoléčitel pomocí čajů, různé zeleniny apod. Kolika mi pomalu odeznívá ( nikdy jsem ji doposud neměl) , ale spíše mám při ní zácpu. Popište mi prosím je li to možné proč jsou u mne takové hodnoty v moči a jak je napravit tak, aby se stav zlepšil. Zapoměl jsem že koliku mi provázela teplota , 1 den 37,6 , 2 den 37,9 , 3 den 36,9 a dále 36,4.. Přeji Vám hodně zdraví do roku 2024 a budu čekat na Vaší odpověď. Jan

    K předchozímu mému dopisu doplňuji, že jsem diabetik 2 stupně a beru metformin 1000 ráno a večer. JCH

    věk: 72 let výška: 176 cm váha: 124 kg

    Odpověď

    Milý Honzo, glykémie sice míváte zvýšené, ale jak uvádíte, většinou jsou jen lehce nad normou. Přechodný výskyt acetonu v moči je možné připisovat přechodnému hladovění, ke kterému vás asi donutila ta "žlučníková" kolika. Přítomnost bilirubinu a jeho metabolitů v moči může být způsobena poruchou odtoku žluči zaklíněným kamenem ve žlučových cestách.

    Pokud šlo opravdu o žlučníkovou koliku, tak bych to příliš nepodceňoval. Kameny ve žlučových cestách se mohou začít pohybovat a způsobit vážné potíže, např. těžký zánět žlučníku, případně také zánět slinivky břišní. Proto bych určitě navštívil lékaře a nechal se vyšetřit. Je možné, že bude u vás nutné žlučník operovat, a to je rozhodně lepší dělat v klidovém stavu než až v případě, kdy jde o život. Možná také, že vám lékaři dají za pravdu a nechají vás samoléčit se, pokud pod tím léčením rozumíte především rozumnou dietu, ale rozhodně bych to nepodceňoval. K lékaři určitě jděte. Asi vám je nepříjemné, když někdo začne komentovat vaši nadváhu, se kterou něco rychle udělat jen tak nejde. Ale to musíte vydržet.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Poslední pár týdnů po i malé snídani a nevelkém obědě se mně za chvíli udělá slabo.podlamují se nohy v kolenách, hlava ztuhne na krku,dříve mně to dělalo většinou jen ráno.Kávu nepiji, pomáhám si trochu kofolou, když mám.S dobrovolnicí chodívám od 14.h.ven, ale teď nemohu, chodím s tur.holemi, mám parkins., beru V 8, 13,18, Isicom, a ráno brintellix. Od 13.- 24 .jsem měla po 2.covid, ještě mne pobolívá v krku.Dle Mudr.není streptokok, nemám AB. Potřebuji se dát rychle do kupy, nebo o paní přijdu.Ráno to trvá po noci asi 2 hod.než to přejde.Děkuji, seniorka, tlak 128/ 80 Blanka
    věk: 73 let výška: 170 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Milá Blanko, váš dotaz by se hodil lépe pro neurologa, který léčí vaši Parkinsonovu nemoc. Potíže, které uvádíte, mohou být vyvolány jak samotnou nemocí tak také případnými vedlejšími efekty vašich léků. Jako diabetolog se k tomu nedokážu vyjádřit.

    Doporučuji vám tedy se s ním poradit. Jinak ale pokud možno nepřerušujte svůj fyzický trénink, pokud to jen trochu bude možné. Z toho, co uvádíte, si nedovoluji připisovat nic diabetu nebo případné hypoglykémii. Žádné údaje o hladině krevního cukru neuvádíte a příznaky nejsou nijak příznačné.
     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobrý den, prosím o radu: je mi 60let, mám opakovaně naměřenu glykemii nalačno víc jak 7mmol/l - je možné, že to souvisí s mým autoimunit.onemocněním?Léčím se s Myastenií gravis a CLL. Je třeba k tomu při vyšetření přihlédnout a vyloučit diabetes typu I ? Jana
    věk: 59 let výška: 176 cm váha: 55 kg

    Odpověď

    Milá Jano, diabetes mellitus 1. typu je onemocnění, které postupně vede ke ztrátě produkce inzulínu v těle a tento fakt nelze přehlédnout. Dochází postupně k těžké poruše metabolismu provázené vysokými glykémiemi a může se rozvíjet ketoacidóza.

    Naproti tomu diabetes 2. typu většinou vzniká velmi pomalu a často zůstává ustálen ve stádiu „mírné“ poruchy, zejména pokud člověk reaguje na možné vyvolávající či zhoršující příčiny, a to jsou nadváha a nedostatečný tělesný pohyb.

    Vždy je teoreticky možné, že diabetes 1. typu se rozvíjí také pomalu a nějakou dobu přetrvává stádium jen mírně zvýšené glykémie. Z hlediska dlouhodobého průběhu to však není příliš podstatné. Jakmile jsou glykémie zvýšené, je potřeba na to léčebně reagovat. Diagnóza diabetu 1. typu se pak potvrdí později. Kromě typického diabetu 1. typu však existují také jiné možnosti, které vedou k postupnému poklesu schopnosti tvořit inzulín, jako jsou např. formy vyvolané onemocněním celého pankreatu. Ale i zde se léčebně postupuje stejně, takže „diagnostické upřesnění“ není příliš podstatné.

    Onemocnění myastenia gravis a rovněž CCL (chronická lymfatická leukémie) se často léčí (v kombinaci léků) kortikosteroidy, které velmi často zhoršují glukózový metabolismus a působí inzulínovou rezistenci. Tuto variantu bych u vás považoval za nejpravděpodobnější, i když se o tom nezmiňujete. V léčbě se postupuje stejně jako u diabetu 2. typu. Je snaha používat co nejmenší dávky kortikoidů. Jste-li štíhlá (a vy jste), tak je často potřebná léčba inzulínem, často jen malou dávkou. Pokud by za této situace velice nepravděpodobně vznikl diabetes 1. typu (autoimunitní), projevilo by se to klinicky a byla by pak potřebná odpovídající léčba inzulínem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, vznikla mi trombóza portální žíly jako pooperační komplikace. Mám nasazený Fraxiparine. Dočetla jsem se, že může blokovat receptory inzulinu. Je tedy možný vznik cukrovky při této léčbě? Děkuji Tereza.
    věk: 26 let výška: 160 cm váha: 100 kg

    Odpověď

    Milá Terezo, to opravdu nevím, kde jste se takovou věc dočetla. Fraxiparine a jemu podobné léky na glykémie nepůsobí a cukrovku nevyvolávají. Okolnosti, při kterých může dojít k trombóze portální žíly ale mohou zasahovat i do funkce pankreatu. Žilní krev z pankreatu odtéká do portální žíly a tudy do jater. Jeho cesta do těla ale zpravila nebývá trombózou portální žíly blokována úplně, takže i potom většinou diabetes nevzniká. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Užívám na noc Glucophage 1000 a Glimepirid půlku a často mě v noci vzbudí snížený cukr dnes 3,9 děkuji. Růžena
    věk: 81 let výška: 162 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Milá Růženo, hypoglykémie může působit jenom glimepirid, Glucophage nikoliv. Navrhuji tedy neužívat glimepirid večer, případně jej vysadit, pokud opravdu míváte nízké glykémie. Hodnota 3,9 sice ještě není hypoglykémií, ale je důvodem ke snížení léčby. Je to lepší, než brát si zbytečně na noc druhou večeři, když máte spíše nadváhu.

     


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

