Poradna

Obecné

339 dotazů

  • Dotaz

    Jak ovlivňuje invertní cukr v potravinách hodnoty glykemie u DM 1. a 2. typu? Svatoš

    Odpověď

    Milý Svatoši,

    tzv. volné sacharidy (cukry) jsou obecně pro pacienty s diabetem všech typů málo vhodné a nejsou příliš vhodné pro nikoho. Volné cukry jsou takové, které se pro vstřebávání ze zažívacího ústrojí již nemusí procesem trávení měnit, aby se vstřebaly, nebo se mění jen málo. Takovými příklady jsou např. hroznový cukr (glukóza), nebo také sacharóza. Sacharóza se ve střevě jednoduše štěpí na glukózu a fruktózu, které se obě rychle vstřebávají a zvyšují glykémii. Fruktóza se ještě převážně přemění na glukózu, což snad její potenciál zvyšovat glykémii trochu zpomaluje.

    V přirozené potravě se takové cukry vyskytují poměrně málo, takže pokud je konzumujeme v přiměřeném množství, tak to nevadí. Proto je vhodné ovoce, kde bývá zejména fruktóza, ale samozřejmě není doporučováno sníst 10 pomerančů naráz, protože to je moc volných sacharidů najednou. I fruktózu obsaženou v ovoci je nutné započítávat do jídelníčku.

    Invertovaný cukr je v podstatě uměle upravená sacharóza (řepný cukr, neboli běžný cukr používaný ke slazení) tak, že se rozloží na svoje základní složky, a těmi jsou glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr). Výsledný produkt (tedy invertovaný cukr) má o něco větší sladivost a je poměrně levný. Proto se používá v potravinářském průmyslu, např. ke slazení některých limonád a mnoha jiných potravin, včetně umělého medu. Invertovaný cukr lze chemicky také připravit např. z kukuřice, z ječmene či pšenice. Výsledný cukr je především levnější a proto se používá v potravinářském průmyslu ve velkém, např. v Coca Cole. Je tomu tak ale jenom v některých zemích a tak abych předešel nepřesné informaci, raději se podívejte na tabulku složení nápoje, který se prodává v ČR. Pro diabetiky je ale vhodná pouze kola bez sacharidů, tedy tzv. lehká neboli „light“.

    Z hlediska metabolismu je ale tato látka uměle přidávaná do potravin velmi málo vhodná. Obsahuje stejné množství sacharidů jako původní řepný cukr, ale vstřebává se ještě rychleji. Fruktóza ve větším množství (než běžně sníme ve zdravém ovoci) se v těle dále mění jak na glukózu tak na další málo vhodné metabolity, z nichž některé se považují někdy za přímo škodlivé. Rozhodně vám tedy nedoporučuji nahrazovat běžný cukr cukrem invertovaným. Zejména se nemůžete domnívat, že vám nebude zvyšovat glykémii a tudíž jej můžete konzumovat volně.

    Rozpuštěné cukry mají určitý vliv na lom světla v tekutině. Označení „invertovaný“ získal tento cukr proto, že řepný cukr odražené světlo otáčí doprava, zatímco tento cukr převážně doleva.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o radu ohledně hodnoty dlouhodobého cukru. V těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku, kterou jsem zvládla vykompenzovat dietou. Dlouhodobý cukr jsem měla kolem 38 mmol/mol. Po porodu byl mě i miminku změřen cukr a bylo vše v pořádku. Nyní jsem byla na kontrole na diabetologii po 8 měsících po porodu a měla jsem dlouhodobý cukr 40 mmol/mol, hodnota píchnutého prstu 4,2, v pořádku. Paní doktorka už zvedala varovný prst, že by tam byla cukrovka, ale než by si mě zapsala jako doživotního pacienta, dala mi šanci, že mám přijít ještě až přestanu kojit. Můj dotaz zní, všude čtu, že normální maximální hodnota glykovaného hemoglobinu je 42 mmol/mol, hodnota 40 mmol/mol není nízká, ale vzhledem k tomu, jaký jsem stresař, si nemyslím, že bych hned musela mít nálepku diabetika. Je tato hodnota pro zdravého člověka opravdu tak moc hraniční? Moc děkuji. Jindřiška

    Odpověď

    Milá Jindřiško, ještě než vám odpovím, dovolte malou výhradu ohledně té „nálepky diabetika“. To by vás tak moc urazilo? Ostatně, co by z toho pro vás vyplývalo? Měla byste více na vědomí, že je dobré udržovat se ve fit kondici, zdravě se stravovat a dávat pozor na přibírání na váze. To by bylo asi vše. V těhotenství jste diabetes měla, a tak byste měla vědět, že do budoucna je pro vás riziko, že se někdy diabetes zase objeví, větší, něž u  ostatních osob. Platí to také pro případ, že byste byla znovu těhotná. A to je prozatím vlastně vše a výše uvedená opatření pro vás platí stejně, ať už diabetes máte nebo ne.

    To říkám jen na okraj, protože slovo diabetik by opravdu nemělo znít hanlivě. Ano, diabetes 2. typu se velmi často pojí s nadváhou, kdy lidé opravdu jedí více, než by měli a pohybují se méně. Možná mají slabší vůli než ostatní, ale možná také jim život nadělil takové vlohy. Mají větší chuť k jídlu, někdy mají jiné přidružené problémy, někdy mají od narození metabolismus nastavený „úsporněji“. Udržovat se v dobré kondici je pro ně prostě obtížnější než pro jiné, kterým to život nadělil jinak. Člověk by je někdy měl spíše obdivovat, jak tomu dokáží čelit, a ne je hned odsuzovat jako osoby neukázněné. Ostatně Evropská diabetologická společnost toto označení „diabetik“ nedoporučuje vůbec a nabízí např. pojem „osoba s diabetem“. Riziko vzniku diabetu mají totiž nyní vlastně všichni docela velké. U nás je to alespoň 10%, ale lehčí forma poruchy se vyvine během života možná až u 30%. Pro diagnózu diabetu jsou stanovena určitá kritéria, např. hodnota glykovaného hemoglobinu nad 46 mmol/l. Ale rozhodně si nemyslím, že by mezi osobami s hodnotou 45 a 48 mmol/l musel být velký rozdíl. Doporučoval bych oběma totéž.

    Vy v současné době máte normální hodnoty (uvádí se do 40 mmol/mol, ale někdy také 42 mmol/mol) a diabetička zřejmě nejste. Posoudit přesně by se to dalo např. podle orálního glukózového tolerančního testu, ale není to vůbec potřeba. Měla byste si dát občas vyšetřit glykémii. Nejlépe na lačno a za 2 hod. po jídle, např. 2x ročně. To pro případ, že by se u vás přece jenom porucha rozvíjela. Za doživotního pacienta se považovat nemusíte, ale za doživotního nájemníka pozemského bytí ano. A život je věc nebezpečná a končí smrtí. Omlouvám se za tu trochu filozofie a přeju vám, ať vám to uběhne příjemně, vám i vašemu dítěti.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Doporučení redakce:

    zajímavé informace o glykovaném hemoglobinu naleznete v rubrice DIAGNOSTIKA a článku Cílové hodnoty glykovaného hemoglobinu (HbA1c)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtěl bych se zeptat můj problém je taký že mě bolí obě nohy mám obě nohy stuhle. Hodně těšte cítím brnění obou palcích na nohách i pod prsty míval sem pálení to už je sem tam ale nemůžu chodit mám dvě berle nohy SOU prome ťeške a dostávám do nich svalový třes hlavně po ránu který po nějaké době přestane ale při chůzi se Zase objevy chtěl bych se zeptat může se jednat o neuropatií? mám cukrovku druhého tipů nebo může se jednat o výřez ploténky? Nebo může to být tím že sem před sedmi lety prodělal borelizu kdy sem měl parezu prave tváře? Nebo oco by se mohlo jednat? Moc děkuji za vaši odpověď Alois

    Odpověď

    Milý Aloisi, v poslední době se nahromadilo dost podobných dotazů. Osoby s velkou nadváhou a diabetem 2. typu se ptají, proč jim stoupá glykémie, proč se jim špatně chodí a proč mají brnění a bolesti v nohách. Stálo by za to prohlédnout si také naše ostatní odpovědi na našem webu.

    U každého to jistě bude trochu jinak, ale jednou společnou věcí je obezita. Vy jste navíc docela mladý a je smutné si představovat, že tohle všechno se může postupně ještě zhoršovat, pokud s tím něco neuděláte. Ono se to samozřejmě snadno řekne, protože zásoby tělesného tuku máte na mnoho měsíců, i kdybyste skoro hladověl. Ale nějak začít se musí a k tomu člověk potřebuje hlavně svoje rozhodnutí a vůli.  Je také docela možné, že pro vás by byla vhodná i tzv. bariatrická léčba, která spočívá v zákroku na zažívacím ústrojí, nejčastěji operaci žaludku. Zmenšení žaludku způsobí, že se cítíte více nasycený a pokud dodržujete lékařské doporučení, téměř jistě výrazně zhubnete, třeba o 30 kg. A to už by vaše nohy určitě pocítily a určitě by se vám také velmi spravil diabetes.

    Ve vašem případě se s největší pravděpodobností jedná o diabetickou polyneuropatie, o které se můžete mnohé na našich stránkách dočíst, např. https://www.cukrovka.cz/diabeticka-neuropatie-poskozeni-nervu

    Poruchu ale také zhoršuje samotná obezita. Potíže máte na obou nohách, a tak je také příčina v postižených meziobratlových ploténkách málo pravděpodobná. Stejně tak prodělaná borelióza by to mohla vyvolat, ale diabetická neuropatie je mnohem více nasnadě. Pokud byste pozoroval výrazné bolesti v lýtkách či ve stehnech, které se objevují vysloveně při tělesné námaze, připadalo by také v úvahu postižení velkých tepen na nohách.

    Na prvním místě vám tedy doporučuji začít s rozumnou dietou, zejména s omezením kalorií. Nebudu tady vypisovat, jak přesně postupovat, podívejte se na naše starší odpovědi a také pojednání na našich stránkách o dietě. Je to ale cesta náročná a zdlouhavá.

    Na druhém místě byste se měl snažit více pohybovat, hlavně pravidelně a minimálně 45 minut denně. Samozřejmě podle svých možností, ale jakmile polevíte, vaše pohyblivost se začne zhoršovat a s tím i vyrovnání diabetu.

    Na polyneuropatie se užívají různé léky, které obtíže spíše tlumí, než vysloveně léčí. Váš diabetolog, případně neurolog, by vám jistě poradili a vybrali byste ten správný.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na gynekologii mi stanovili diagnozu - syndrom polycystických vaječníků. Odeslali mě na kliniku IVF. Dočetla jsem se, že polycystické vaječníky mohou souviset s inzulínovou rezistencí. Lékař mi předepsal lék Metformin, ale bez dalšího vyšetření. Chtěla jsem se zeptat, jestli je potřeba opravdu vyšetření než začnu lék brát. Děkuji za informaci. Kateřina

    Odpověď

    Milá Kateřino,

    syndrom polycystických ovárií (vaječníků) je porucha vyvolaná nerovnováhou pohlavních hormonů u žen s nadprodukcí některých mužských hormonů. To vede k poruše ovulace a nepravidelnému či chybějícímu menstruačnímu cyklu. Pojí se s tím velmi často sklon k obezitě a výskyt zvýšeného ochlupení na místech pro ženy jinak netypického. Syndrom se také velmi často projevuje sníženou účinností inzulínu – tedy inzulínovou rezistenci. O ní a jejích příčinách se můžete dočíst na našich stránkách https://www.cukrovka.cz/inzulin-a-inzulinova-rezistence

    Syndrom inzulínové rezistence představuje riziko vzniku na prvním místě diabetu 2. typu, ale také zvýšeného krevního tlaku, poruchy metabolismu tuků a kardiovaskulárních onemocnění. V jeho prevenci je dodržování vhodné tělesné hmotnosti základním a nejúčinnějším opatřením. Ženy se syndromem polycystických ovarií však  mívají sklon  k obezitě, takže to pro ně bývá těžké. Dále je důležitá tělesná aktivita, která zlepšuje citlivost tkání k inzulínu. A dále se používají léky, které také zlepšují citlivost k inzulínu, a zde je na prvním místě metformin. Ten se u diabetiků nasazuje jako první. Je bezpečný a účinný. Někdy se může používat i při pouhé poruše glukózové tolerance, kdy předchází vývoji do zjevného diabetu. Dokonce se s úspěchem používá i u pacientek se syndromem polycystických ovarií. Zlepšení inzulínové rezistence u nich dokonce vede ke zlepšení samotné hormonální poruchy a někdy i k obnovení ovulace, a to je asi důvod, proč vám jej předepsali, i když nemáte diabetes. Proč vás ale posílají na kliniku IVF (umělého oplodnění), to nevím. Na prvním místě bych usuzoval, že vy usilujete o otěhotnění, a pak by to bylo jasné. Druhá možnost je, že tam pracují specializovaní gynekologové, kteří by vám pomohli v léčbě vaší poruchy. To by vám ale asi pochopitelně měli vysvětlit. Pro samotné nasazení metforminu vás tam posílat nemusejí. Mohl by to udělat váš gynekolog, praktický lékař nebo diabetolog.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Bolest levé dolní končetiny. Drobné ranky v okolí nehtu nohy. Antonín

    Odpověď

    Milý Antoníne,

    v úvodu mé krátké odpovědi si postesknu, že v poslední době dostávám dotazy opravdu velmi stručně dokumentované, takže bych musel mít opravdu fungující křišťálovou kouli, abych mohl podrobněji poradit.

    Především nevím, v jakém místě vás noha bolí a zda vás bolí v klidu, nebo teprve při chůzi. Bolest může být původu nervového, ale také může bolet poranění, které tam máte, nebo to může být důsledek špatného krevního zásobení. Případně tohle všechno dohromady, což je u osob s déle trvajícím diabetem nejčastější varianta.

    Protože nohy jsou pro diabetika nejzranitelnějším místem a protože důsledky mohou být velmi závažné, měl byste rozhodně co nejdříve navštívit svého diabetologa a nohu mu ukázat. Diabetolog by měl posoudit, zda máte na noze známky zánětu a zda jeví noha známky špatného prokrvení. Také by měl orientačně posoudit, jakou máte na nohách citlivost. Podle toho by vás zatím jen uklidnil, nebo doporučil podrobné vyšetření v podiatrické ambulanci (specializované ambulanci pro pacienty s problémy na nohách spojenými s diabetem), případně vás odeslal na cévní vyšetření.

    Zatím vám radím: Nohu do lékařského posouzení příliš nezatěžujte. Noste pohodlné pevné boty, které zaručeně nikde netlačí. Udržujte nohy v čistotě, ale neprovádějte samostatné ošetření ostrými předměty. Počkejte s tím na odborníky.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jaký typ Diabetes mellitus mám po chirurgickém odstranění hlavy slinivky (nádor). Miroslav

    Odpověď

    Milý Miroslave,

    diabetes vzniká, jestliže tělo nedokáže tvořit dostatek inzulínu. Některé osoby mají svoje tkáně málo citlivé vůči působení inzulínu a potřebuje ho hodně, takže ho tělo nestačí tvořit v dostatečném množství. Jiní mají přímo poruchu tvorby inzulínu, takže jim inzulín chybí částečně nebo úplně.

    Ve vašem případě se jedná nejspíše  o typ diabetu, který řadíme do skupiny „jiné specifické typy diabetu“. Tím se myslí, že se nejedná ani o diabetes 1. typu ani o diabetes 2. typu. Lékaři vám odebrali velkou část slinivky břišní, ve které se inzulín tvoří. Zbytek vaší slinivky neobsahuje dostatek inzulinotvorných buněk, a tím vzniká diabetes.

    V rámci skupiny tzv. „jiných specifických typů diabetu“ se jedná o tzv. druhotný (sekundární) diabetes, který vznikl v důsledku onemocnění pankreatu (nikoliv pouze té části slinivky břišní, která vyrábí inzulín). Někdy se této formě říká také „pankreatický“ diabetes, ve vašem případě vzniklý po odstranění části pankreatu pro nádorové onemocnění.

    Protože jste spíše štíhlý a zjevně vám chybí dostatek inzulínu, tak bych doporučoval v léčbě na prvním místě inzulín.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, můj otec má v poslední době zvýšený cukr. Jedl večer jablka, aby neměl hlad. Má 75 roků, výšku 176 cm a váhu 113 kg. Přestal tedy jíst ovoce, jí velmi málo, a přesto cukr moc neklesá. Můžete nám poradit? František

    Odpověď

    Milý Františku,

    Ve svém dotazu neuvádíte, zda se váš otec již léči pro diabetes, případně jakými léky. V každém případě je dost obézní a určitě by měl držet dietu s kalorickým omezením a s omezeným množstvím sacharidů v dietě.

    Pokud dobře rozumím tomu, co znamená číslo v předmětu vašeho dotazu, má glykémii 9 mmol/l, není jasné, zda po těch jablkách či na lačno. Pokud by šlo o hodnotu na lačno, znamenalo by to, že má již diabetes (i když správně se má měření provést opakovaně a dohlédnout na no lačnění alespoň 8 hodin před měřením). Pokud by to bylo po jídle, zvláště po velkém množství jablek, tak by to mohlo být i blízko normy, nebo by se jednalo jen o poruchu glukózové tolerance.

    V každém případě vašemu otci doporučuji, aby se seznámil s pravidly diety při diabetu a zvolil variantu odhadem se 180 až 200 g sacharidů denně. Pro vaši informaci, také větší jablko obsahuje asi 15 g sacharidů, ale sacharidy jsou přítomny v mnoha jídlech, kde byste je možná i nečekal, např. v omáčkách, zavářce do polívky, v jogurtech a mnoha jiných potravinách (pochopitelně nemluvím o pečivu a mnohých přílohách).

    Ovoce, zejména to s menším obsahem cukru (jako jsou některá jablka), je pro něho jistě vhodné. Jen se vše musí jíst s mírou a sacharidy je možné v dietě obměňovat (např. když sní k večeři třeba 3 jablka, tak by pak neměl jíst již nic jiného, nebo rozhodně nic, co také obsahuje sacharidy.

    Prevence a správná léčba diabetu se vyplatí v každém věku. Pokud váš otec dosud nebyl léčen pro diabetes, měl by určitě navštívit svého praktického lékaře, který jeho glykémii na lačno, případně i po jídle, ověří.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    dozvedel jse se zesibirka caga snizuje cukr o polovinu po 2mesicich uzvani na emailu sama chvala od lidi,piham si 2x dene novomix30. dekuji Miroslav

    Odpověď

    Milý Miroslave,

    Přečetl jsem si váš dost špatně srozumitelný dotaz a díky němu jsem se např. dozvěděl, že sibiřská čaga je víceletá dřevokazná houba, která běžně roste na břízách a jiných stromech, a to dokonce i v Čechách. Je prý součástí tradiční medicíny v některých oblastech Ruska a v severských zemích. Obsahuje řadu látek, které případně mohou mít různé účinky, včetně snižování hladiny krevního cukru. A také jsem zjistil, že česky se této houbě říká  „rezavec šikmý„ a finsky „pakurikääpä“.

    Efekt na hladinu cukru v krvi nebyl nikdy nikde vědecky potvrzen, alespoň o tom nejsou zvěsti v uznávaných odborných časopisech. Zato internet těmito informacemi oplývá.

    Já osobně vám užívání výtažků z této houby nedoporučuji a považuji to za vyhozené peníze. Pokud ale máte chuť na sobě experimentovat, raději než držet doporučená léčebná opatření a především dietu, zkusit to můžete. Různé přípravky s čagou jsou u nás dostupné jako doplňky výživy. Výrobci by měli především doložit, že přípravek není zdraví škodlivý. To se posuzuje podle deklarovaného složení a nikoliv na základě skutečně provedených odborných testů. Léčebnou účinnost dodavatelé nemusejí u výživových doplňků nijak prokazovat. 

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mam naměřeno 5,2 glykémie. Bylo mi řečeno, že mám zvyseny cukr a vystaven prukaz diabetika a nad tím napsáno prediabetes. Muze díky tomuto výsledku, obvodní lékařka vystavit prukaz? Děkuju za odpoved

    Odpověď

    Dobrý den, máte úctyhodnou nadváhu a to vždy vyvolává podezření na diabetes nebo na prediabetes. Nicméně obě diagnózy mají svá kritéria. Možná, že paní doktorka má více dalších hodnot, ale z jedné hodnoty glykémie 5,2 mmol/l, která je v normě, nelze diagnózu ani jednoho z těchto onemocnění vyslovit. Berte to spíše jako varování a chovejte se, jako byste už měla porušenou glukózovou toleranci. Průkaz diabetika vám určitě v ničem neuškodí.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, léta žiju s DM II. Je mi 74 let, BMI cca 25,5, TK dobrý, cholesterol všechny ukazatele taky. Na DM užívám Siofor 1000 1-0-1 a držím se kolem 6,3 -měřeno ráno na lačno . Před cca 14 dny jsem byl na odběrech před každoročním preventivním vyšetřením u mé PL a v Synlabu naměřeno dokonce 5,8. Následně jsem byl ovšem shledán pozitivním na Covid a strávil jsem dokonce 3 dny na infekčním odd. v ÚVN . Už jsem několik dní doma, 14-denní karanténa mi končí zítra. Teď můj dotaz: v nemocnici mi vysadili Siofor s tím, že bych se k němu neměl vrátit před koncem karantény. Je přímá souvislost mez DM II a Covidem? Totiž bez léku měřená glykémie jde nahoru: 20.10. 5,8, 3.11. 7,3, 4.11. 7,4, 5.11. 8,3, 6.11. 9,1. Ode dneška se vracím k Sioforu 1000 v původní medikaci, tj. 1-0-1. Je šance, že se dostanu na původní nižší hodnoty? Cca za jak dlouho? Kvůli silné myopii od dětství (před operací katarakty jsem měl 25 dioptrií) se obávám retinopatie. Díky moc za odpověď a pěkný den. Milan

    Odpověď

    Milý Milane, protože o vašem diabetu toho vím málo, soustředím se jen na vaše otázky.

    Onemocnění Covid-19 není častější u pacientů s diabetem 2. typu, ale může mít závažnější průběh. Za riziko se považuje především obezita, vysoký krevní tlak a špatně vyrovnaný diabetes. U těchto pacientů je tedy častější nutnost hospitalizace např. pro dechové obtíže a je také častější závažný průběh, např. nutnost umělé ventilace.

    Dobrá léčba diabetu je naopak příznivým faktorem. Metformin je jedním ze základních léků, který se u pacientů s diabetem 2. typu používá a má dobrý efekt. Podle současných poznatků má dobrý efekt i u pacientů, kteří onemocní Covid-19, a představuje spíše pozitivní faktor z hlediska průběhu onemocnění.

    Metformin má ovšem svá známá omezení: Nemá se používat u pacientů se závažným plicním onemocněním, které je provázeno nedostatečným okysličování organismu (hypoxie), nemá se používat při pokročilém onemocnění ledvin, jater, srdce. Základním důvodem je, že v takových případech se může v těle hromadit a v extrémním případě zhoršovat zásobení těla kyslíkem. Jedná se ale opravdu o těžké formy těchto poruch. Lékaři si mají být toho vědomi a nepodávat tento lék u takových pacientů.

    Protože při onemocnění Covid-19 mohou mít někteří pacienti závažné postižení plicní funkce a mohou mít určitý stupeň hypoxie, neměl by se tento lék u nich během tohoto postižení podávat. Místo toho by se měl podávat např. inzulín, je-li to potřeba.

    Jinak ale metformin průběh onemocnění spíše zlepšuje a běžně se nevysazuje. Navíc není známo, že by Covid-19 dlouhodobě zhoršoval diabetes. Diabetes 2. typu se zhoršuje při jakémkoliv závažném onemocnění a není tedy divu, že se u vás glykémie mírně zhoršily, zvláště když se navíc vysadil metformin. Obecně vám tedy nyní doporučuji opět s užíváním metforminu začít, ovšem upozorňuji, že neznám vaše případné další nemoci, např. nevím, zda nemáte závažné onemocnění ledvin apod. Předpokládám ale, že by vás na to lékaři v nemocnici i váš praktický lékař upozornili.

    Vyrovnání diabetu se vám pravděpodobně bude zlepšovat, jen samozřejmě musíte dodržovat vhodnou dietu a začít se dostatečně pohybovat.

    Měl byste také znát svůj nález na očním pozadí. Tam by se daly vidět případné změny odpovídající diabetické retinopatii. Pokud tam nebudou závažné změny, tak bych samozřejmě pokračoval v dobré léčbě diabetu, ale neobával bych se výraznějšího zhoršení kvůli diabetu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!