Poradna

Obecné

  • Dotaz

    Dobrý den, mohu použít Kolodium forte nebo kerasal na kuří oko na plosce nohy a vyhnout se tímto chirurgického zákroku, který mi byl indikován obvodní lékařkou? Užívám 2x500mg Sioforu, poslední kontrola glykovaného hemoglobinu byla 39 mmol/mol. Děkuji za odpověď. Hana

    Odpověď

    Milá Hano, pokud nemáte nohu zanícenou, zarudlou a bolavou do okolí, tak můžete s klidem vyzkoušet to Kolodium. Kuří oko byste měla odlehčit, navystavovat je tlaku a tření. Např. Byste si okolo mohla dát tlustší měkkou polštářkovou náplast, vystřihnout otvot na to kuří oko, oko trochu namazat a přelepit další tenkou prodyšnou náplastí.

    Nicméně asi byste o tom nepsala, kdyby se nejednalo už o kuří oko starší, o jehož odstranění jste již usilovala a asi to nefungovalo.

    Proto vám doporučuji zajít do podiatrické ambulance a nechat si to vyříznout. Celkem to nic není, hlavně když uposlechnete doporučení, jak to převazovat a šetřit po ošetření, než se to zahojí. Je to nejrychlejší a nejspolehlivější způsob. 

    Pokud byste si to sama nějak nedokonale rozdráždila a ještě pak natírala něčím, mohla byste si to naopak infikovat a zvětšit.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Naměřeno H1 cukr co to znamená??

    Odpověď

    Milá Evo, osobní glukometr je určen pro používání určitou osobou, která si na něj zvykne a umí interpretovat naměřené hodnoty. Není to zcela přesný přístroj a není určen pro běžnou diagnostiku diabetu. K přístroji se dodávají kontrolní roztoky, podle kterých je možné zjistit, zda měří přijatelně. Rozmezí správně naměřených hodnot je poměrně široké, např. Při hodnotě 5 mmol/l bude celkem v pořádku, když přístroj neměří 4 - 6 mmol/l. To jen na okraj.

    Lidé používající glukometry také vědí, že pokud se ukáže velmi neočekávaná hodnota, je potřeba měření zopakovat a zjistit, zda náhodou neudělali nějakou chybu.

    Pokud udáváte, že přístroj ukozaval H1, tak to pravděpodobně nebylo H1 ale HI, což je zkratka pro anglické slovho HIGH, což znamená “vysoká” hodnota. V tomto případě “vysoká” hodnota znamená, že je vyšší, než přístroj dokáže měřit. To může být u různých glukometrů různé, ale zpravidla je to nad 21, většinou ale nad 23 mmol/l, u některých dokonce nad 31 mmol/l. Tedy je to hodnota skutečně vysoká a již potenciálně nebezpečná. Pokud se zjistí, je potřeba měření zopakovat a když to je opravdu tak, je třeba hned kontaktovat lékaře.

    Samozřejmě u diabetiků, jejichž léčba je složitější, se taková hodnota může vyskytnout a oni mají vědět, co udělat a jak si upravit léčbu sami. Pokud vy ale nejste pro diabetes léčena, je dost možné, že opravdu máte zatím nepoznaný a dosti pokročilý diabetes. Okamžitě tedy vyšetření opakujte a bude-li vyšší, dostavte se k lékaři. Bude-li HI, učiňte tak ihned.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Je mi 25 let, letos v dubnu mi byl diagnostikován diabetes, na lačno jsem měla hodnotu glykémie 7.2. Byly mi nasazeny léky Glucophage XR 500 mg, které jsem brala do minulého týdne, tedy 5 měsíců. Nejprve mi bylo řečeno, že se jedná o typ druhý, poté asi v červnu, že nejspíš typ první, protože v krvy byly nalezeny protilátky, které se vyskytují u prvního typu. Během pěti měsíců jsem zhubla 13 kg (nyní mám 176 cm, 69 kg), protože jsem změnila životní styl k lepšímu, co se týče pití - piji pouze vodu, čaj a kafe, žádné sladké nápoje, a začla jsem jíst (většinou když to jde) pravidelně, alkohol ani cigarety neužívám (to ani předtím). Před týdnem mi moje diabetoložka léky vysadila a řekla, abych si cukr dále měřila glukometrem zhruba jednou za týden. Jakmile prý budu mít hodnotu po jídle kdykoliv vyšší než 10, nasadí mi prý nejspíše inzulin, což mě vyděsilo, protože při práškách jsem měla hodnoty po jídle většinou 4-7, nikdy ne vyšší, takže si myslím, že teď to hodnotu 10 přesáhne, tak jsem myslela, že bych při práškách "mohla zůstat", ale říkala, že je zkusíme vysadit. Také mi řekla, že se podle ní jedná nejspíše o typ první, tedy to neřekla na jisto. Slyšela jsem o glukózovém tolerančním testu, o kterém mi ale paní doktorka nic neřekla, vím to jen od známých, kteří byli na tento test většinou poslání. Myslíte, že by stálo za to se na něj objednat nebo mám dát opravdu jen na paní doktorku? Předem děkuji za odpověď. Veronika

    Odpověď

    Milá Veroniko, Vy byste měla absolvovat podrobnější edukační pohovor s paní doktorkou a s dietní sestrou a ještě k tomu byste si měla o cukrovce toho více přečíst, možná na našich stránkách, protože se tomu dost věnujeme.

    Z toho, co píšete, je evidentní, že máte diabetes 1. typu, který se u vás asi rozvíjí poměrně pomalu. V tomto věku je také jiný typ dost vzácný, leda byste byla hodně obézní anebo měla nějakou vzácnější dědičnou formu. Tak tedy je to typ 1 a vy se k tomu musíte postavit čelem. Že to jde pomalu, je dobře, protože budete mít víc času se adaptovat na změny, a také se budete moci toho více naučit včas.

    O diabetu 1. typu se skuteačně dočtete na našich stránkách v rubrice CUKROVKA 1. TYPU.

    Tento typ diabetu je způsoben zničením vašich vlastních buněk, které tvoří inzulín. Pokud jich je ještě dost, obejdete se bez inzulínu, ale později to nepůjde. Ztráta beta-buněk bude pokračovat a později vám žádná dieta sama o sobě nepomůže, a také žádné tablety. Prostě budete potřebovat inzulín. Musíte se včas s ním naučit zacházet a pochopit, že je to nesmírně důležité pro váš další život. Injekcemi se budete muset naučit napodobovat přirozenou sekreci inzulínu a bude třeba si pravidelně měřit co nejčastěji glykémie a snažit se je udržovat blízko normálním hodnotám. Flákání se nevyplatí, moc doporučuji naučit se hned ze začátku to dělat co nejlépe, přeučování je vždycky těžké a otravné. Ale uvidíte, že to půjde, že budete žít normální zdravý život, jen budete mít trochu starostí navíc, a ty vás neopustí. Ale v životě se toho obyčejně semele mnohem více a mnoho problémů se řeší mnohem hůř.

    Nevím, jaké glykémie máte nyní, ale pokud jsou i jen zatím málo zvýšené, tak bych vám doporučoval velmi malé dávky inzulínu. Nejlépe večer injekci dlouho působícího inzulínu, a pokud by to nestačilo, tak před všemi hlavními jídly malou dávku inzulínu rychle působícího. V první fázi bude asi stačit velmi málo a vy budete mít příležitost si na to zvyknout a zaučit se. Očekával bych, že v průběhu doby potřeba inzulínu vzroste, ale to už budete umět s tím zacházet. Berte to, jak to je. Je to životní překážka a vy ji prostě zvládnete a budete fungovat dál.

    Měla byste se pravidelně měřit a zjistit si, že také dnes již existují kontinuální senzory glykémií, respektive hodnot v podkoží, a to vám může velmi pomoci. Dozvíte se něco o dietě, ale ta je v podstatě téměř normální, jen musíte jíst tak, aby to zbytečně nezvyšovalo glykémie.

    Přestaňte doufat v tablety, ty se pro diabetes 1. Typu nehodí, i když z počátku mohou zdánlivě fungovat. Glukózový toleranční test podle mého nemá smysl. Máte-li glykémie zatím tak nízké, jak uvádíte, začal bych zatím s velmi malou dávkou dlouho působícího inzulínu. Až to nebude stačit, bude nutné dávku zvýšit, případně přidat dávky před jídly.

    Vím, že jsem vás zklamal, ale uvidíte, že život půjde dál a vy to zvládnete. Moc vám držím palce a moc doporučuju, abyste začala hned správně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Absoloval jsem glykemický test (pití sladkého roztoku). Ranní odběr vykázal zvýšený cukr (to byl důvod glykemického testu), ale závěrečný odběr (3 hod po pití) nikoliv. Je to prý nezvyklé a nejedná se o diabetes. Údajně jde o tzv. "falešnou cukrovku". Jak bych měl reagovat prý dalším odběru krve - klasicky ráno a nalačno, kdy bych asi opět vykázal zvýšený cukr? Pavel

    Odpověď

    Milý Pavle, i když neposíláte žádná určitá čísla, je pravděpodobné, že skutečně nemáte diabetes, ale jenom poruchu glukózové tolerance. Ta se může projevovat různým způsobem, např. zvýšenou glykémií na lačno. Normálně nemá glykémie na lačno překračovat hodnotu 5,6 mmol/l. Je-li mezi 5,6 a 6,9 mmol/l, hovoříme o porušené glykémii na lačno. Nad tuto hodnotu při opakovaném měření zjišťujeme již zjevný diabetes.

    Zvýšené hodnoty glykémie na lačno jsou obecně varovným signálem, že v budoucnu by mohla porucha postupovat a přejít ve zjevný diabetes. Kromě toho existují doklady o tom, že již takto mírně zvýšené hodnoty představují určité riziko pro vznik dalších onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční a aterosklerózy obecně.

    Proto vám doporučuju, abyste dodržoval zdravou životosprávu, předcházel obezitě a dostatečně se tělesně pohyboval. Toto doporučení by vás nemělo nijak zvlášť omezit, zdravá dieta je vhodná pro každého a přispěje pro vaši dobrou kondici. Čas od času se můžete dostavit ke změření ranní glykémie po celonočním lačnění, ale mohl byste si také pořídit osobní glukometr a sám se občas testovat, ať již na lačno či po jídle.

    Váš nález není nijak neobvyklý. Jen buďte rád, že porucha byla zjištěna včas a vy máte dobrou šanci předejít vzniku diabetu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 1. typu 57. rok, zatím diabet. nohy a vidím na jedno oko .
    Je u nás ještě někdo starší a jakou mám šanci s tím ještě vydržet ?

    Jiří

    Odpověď

    Milý pane Jiří, v roce 1948 zavedl věhlasný americký diabetolog, a dá se říci zakladatel oboru diabetologie, Elliot P. Joslin udělování medailí pacientům s diabetem 1. typu, který u nich trval 25 let. V té době samozřejmě neexistovaly moderní inzulíny, nebylo možné doma si monitorovat glykémie a péče o komplikace diabetu byla v plenkách. Sám Joslin, dlouholetý vedoucí centra v Cambridge ve státě Massachusets v USA, které po něm nese jméno Joslin Diabetes Center, zahájil udělování medailí po 50, 75 a dokonce po 80 letech trvání diabetu 1. typu. Medailistů po 50 letech ocenili více než 5 000, po 75 letech asi 90 osob. Přihlásit se mohou zájemci z celého světa, většinou se ale asi nehlásí, takže podobných případů je jistě mnohem více.

    Po Joslinově vzoru se udělují také u nás obdobné medaile. Nesou jméno zakladatele české diabetologie prof. Jiřího Syllaby.

    Jaké šance máte do budoucna, záleží především na vašem celkovém stavu a na péči, kterou jste dříve věnoval svému diabetu. I nyní, kdy jsou možnosti mnohem lepší, na tom hodně záleží.

    Monitorování glykémií, úpravy dávek inzulínu a dodržování vhodné diety je pochopitelně obtížnější ve vysokém věku a při případném omezení hybnosti a zraku. Proto je důležité myslet i na buducnost a vymyslet způsob, jak vám budou moci ostatní pomáhat a podporovat vás.

    Spolu s gratulací vám posílám přání, abyste byl v rámci možností zdráv a těšil se na nové příjemné věci, které vás ještě mohou potkat.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem diabetik. Ráno na lačno jsem naměřil 7.6 mmol/l a po práci odpoledne 5.7, druhý den ráno 7.4, odpoledne 5.4 moll/l. Nemá to být obráceně? Díky za odpověď. Jaroslav

    Odpověď

    Milý Jaroslave, podle vašich hodnot je jasné, že máte diabetes. Nevím, zda dodržujete diabetickou dietu a nevím také, zda užíváte nějaké léky na snížení glykémie. Jedním z hlavních problémů diabetu 2. typu je právě udržování dobrých ranních glykémií. Především v časnějším stádiu totiž převládá porucha spočívající ve snížené citlivosti tkání vůči působení inzulínu. Inzulín působí i v noci a jeho úkolem je zabraňovat tomu, aby se ze zásob v játrech postupně neuvolňovalo příliš velké množství glukózy. Citlivost vůči inzulínu navíc bývá u většiny lidí nejnižší v časných ranních hodinách. Vaše výsledky mě proto nepřekvapují.

    Vy ovšem také neudáváte, za jak dlouho po jídle a po jakém jídle máte odpolední glykémie v normě. Je klidně i možné, že oběd vynecháváte, případně máte jenom málo sacharidů (což by bylo dobře) a možná také přes den hodně fyzicky pracujete. To vše nevím. Obávám se ale, že pokud byste snědl pravý český oběd se 4 až 5 knedlíky a zahuštěnou omáčkou a případně k tomu si dal polévku se zavářkou, tak byste jednu hodinu po tomto jídle měl glykémii vysokou.

    Doporučuji vám proto: jezte pokud možno málo a buďte si vědom, jaké množství sacharidů jíte. Zejména pak večer si dejte na to pozor. Samozřejmě tzv. druhá večeře je u diabetu 2. typu přežitkem. Pokud byste něco sníst musel, tak ať je to pokud možno zelenina, malý kousek sýra, ale pokud možno nikoliv sacharidy v podobě chleba, brambor, piva, knedlíků či sladkého ovoce.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je možné se s free style libre koupat v moři. Mám trošku obavy skrz tu slanou vodu.

    Odpověď

    Dobrý den, dle údajů výrobce je senzor voděodolný do hloubky 1m a neměl by být ponořený více jak 30 minut v kuse, poté se musí nechat vyschnout (teplota musí být mezi 10-45°C). Výrobce se na oficiálních stránkách o slané vodě nevyjadřuje. V informacích prodejce je uvedeno, že slaná voda by na senzor neměla mít (oproti sladké) žádné nežádoucí účinky. Osobně od svých pacientů zatím reálné zkušenosti s koupáním ve slané vodě nemám.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, přítel (26) má cukrovku 1. typu již od svých 6 let. Myslím, že se o sebe dobře stará, měří se, sportuje, jí zdravě. Občas si spolu dáme víno, nebo občas vykouří doutník - příležitostně. Zajímalo by mě ale, co dále se dá dělat, aby se vyhnul pozdějším komplikacím, které se s cukrovkou pojí? Pomáhají třeba pravidelné masáže chodidel? Zajímalo by mě také, jestli může pomoct pravidelné ,,namáčení'' nohou v horké a studené vodě. Děkuji za odpověď. Kateřina

    Odpověď

    Milá Kateřino, ó jak vašemu příteli závidím! Tak rád bych si dal namasírovat chodidla, ale nikomu se do toho nechce. Dokud byly děti malé, tak se k tomu nechaly občas přemluvit, ale teď, když už jsou větší, tak už ani ony nechtějí.

    Jedinou osvědčenou metodou, jak se vyhýbat komplikacím diabetu, je co nejpečlivější dlouhodobá kompenzace glykémie. K posouzení slouží glykovaný hemoglobin. Za ideální a těžko dosažitelnou hodnotu se považuje 47 mmol/mol. Vývoj komplikací je pak velmi málo pravděpodobný.

    Hodnota do 53 je uspokojivá. 65 mmol/mol – to už je sice neuspokojivé, ale v praxi přijatelné. Vše nad tím je špatné, nad 80 strašné. Tak to posuďte sami.

    Jinak ale existují určité individuální vlohy, takže některé komplikace se člověku mohou vyhnout i při špatné kompenzaci a dlouhém trvání diabetu. Ale neuropatie dlouho trvající špatně kompenzovaný diabetes provází skoro vždycky.

    Pochopitelně jsou vhodná i další opatření: Hodně pohybu, štíhlá linie, kontrolování krevních tuků, kontrola krevního tlaku, pravidelná oční vyšetření.

    Diabetická neuropatie se často projevuje tím, že pacienti mají menší citlivost zejména na dolních končetinách. To může vést k tomu, že dostatečně nereagují na různé jinak nepříjemné pocity, jako jsou třeba tlak v botě. V důsledku toho pak mohou vznikat otlaky, odřeniny a někdy až defekty na nohách, které jsou velmi závažné a špatně se hojí. To bych u tak mladého člověka rozhodně nečekal.

    Nicméně zde se prevence velmi vyplatí. Je nutné nosit pohodlné boty, kontrolovat, zda otlaky nevznikají a dávat pozor na poranění. Tento problém se týká v podstatě každého pacienta s diabetem, nicméně při diabetu 1. typu jen po dlouhém trvání nemoci. Ale zavedení správných návyků už v mládí je určitě důležité.

    Kvalitně prováděná pedikúra je také vhodná. Opět se to týká spíše starších osob. Raději bych to ale nechal odborníkům, abyste svého přítele náhodou neporanila nebo nedělala pedikúru příliš do hloubky.

    Masáže chodidel ale pravidelně provádějte. Za tuto radu mě jistě váš přítel pochválí.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    poznámka redakce:

    Střídání teplé a studené vody při koupeli nohou je velice příjemné a zdraví prospěšné. Jedná se o Kneippovu lázeňskou terapii. Zakladatelem této léčebné metody je německý farář Sebastian Kneipp, po kterém je také pojmenována.

    Principem je střídavé přešlapování v teplé a studené vodě, nejčastěji v lázních, či wellness centrech na tzv. Kneippově chodníku. Při střídavé nožní koupeli se začíná nejprve přešlapováním v teplé vodě, poté ve vodě studené.

    U Kneippových chodníků je provozní teplota teplé vody od 35 do 43 °C a provozní teplota studené vody je od 10 do 15 °C. Doporučená délka pobytu na jeden cyklus je kolem 1 minuty, v poměru 60 s : 15 s, cykly se opakují 4 - 7x. Cyklus je zakončen přešlapováním ve studené vodě, poté následuje otření nohou dosucha.

    Tato procedura přináší celou řadu pozitivních účinků. Indikacemi k jejímu absolvování jsou například migrény, vegetativní poruchy, poruchy prokrvení dolních končetin, poúrazové či pooperační stavy, začínající křečové žíly a stavy po fyzickém vyčerpání a svalové únavě dolních končetin.

    Střídavá nožní koupel však není vhodná v případě zánětlivých onemocněních, mykózách, otevřených ránách, nachlazení a zánětu ledvin.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, již jsem jednou psala, ale pro jistotu se ještě připomenu: je mi 43 let, od puberty mám vitiligo, v mém prvním těhotenství ve 41 letech mi byl diagnostikován gestační diabetes, který byl kompenzován pouze dietou, současně přibyla i hypothyreoza na substituci (nyní již eufunkce bez terapie), v rodině diabetes nemáme. 3/18 mi by odebrán C-peptid na lačno a po stimulaci (340 / 900), 5/18 jsem měla negativní protilátky (a-IA2, a-GAD, ICA), glyk. hemoglobin se ale postupně zvyšoval ( v těhotenství max. 33, i když jsem měla o 15kg více) až na 40, lačná glykémie byla vždy v normě, vždy jsem byla spíše astenik, nyní 165cm/46kg. Příležitostně jsem si měřila glykémie 2 hodiny po jídle a jednou po větším jídle (pizza + sladký koláč) a následné naprosté inaktivitě jsem si naměřila gly 9,7, po 4 min jsem provedla kontrolu, zda se nejednalo o chybu glukometru a měla jsem opakovaně gly 8,8. Dále jsem jednou zachytila i glykémii 10,3, ale to bylo hodinu po jídle, po 2 hod. již byla 7,7. Nevím, zda by se tyto vyšší hodnoty mohly svést na možnou tolerovatelnou odchylku glukometru či kontaminaci rukou, jinak by již asi spadaly do pásma prediabetu. Bohužel nevím přesně jaké hodnoty by měly být u zdravých lidí, jestli hodinu po jídle do 8,8 a 2 hodiny po jídle do 7,7 a také zda se glykémie měří od začátku či od ukončení jídla. Znám dva diabetology a každý má na to jiný názor. Od té doby jsem začala držet "umírněnou" diabetickou dietu a po 2 měs. mi glyk. hemoglobin klesl ze 40 na 36 a C peptid byl na lačno a po stimulaci ( 100g chleba) 321 / 1317, glykémie pak 4,4 / 5,8mmol/l, tedy zdálo se, že výsledky jsou lepší než 3 měs. po porodu. Současně mi byly však odebrány i kontrolní protilátky, kdy mám již pozitivní a-IA2 - 20,2, ostatní a-GAD a ICA jsou negativní. Nevím, zda výsledky vyš. mohou být nějakým způsobem zkresleny kojením (myslím lačná glykémie a C-peptid), kojila jsem 2 hod. před prvním odběrem. Chtěla jsem se zeptat, zdali jsem již opravdu ve fázi prediabetu a mám držet diabetickou dietu a zda příchod diabetu je již nevyhnutelný? Zda se dá nějakým způsobem predikovat, jestli či kdy se objeví? Četla jsem, že autoprotilátka a-IA2 je spjata s rychlou progresí insulitidy. Její pozitivita asi nemůže souviset s nyní výrazně progredujícím vitiligem? Znamenalo by to, že se jedná o DM 1. typu? či LADA? Také nevím, zda nyní pozitivní protilátky nemohou třeba časem vymizet (protilátky proti šítné žláze i na celiakii jsou negativní) a já ve fázi prediabetu mohu přetrvávat až do smrti? Pokud se již jednou vytvoří, tak časem k destrukci všech beta buněk vždy dojde nebo se ev. insulitida může i sama zastavit? Pozitivní protilátka asi neznamená rovnou diabetes, ale pokud se dá dohromady zachycená vyšší glykémie, dříve hraniční GHb, nižší C-peptid a pozitivní a-IA2...? A jak je to s pohybovou aktivitou? Vím, že se mi glykémie po jídle pohybem krásně sníží i k 5mmol/l, ale nevím zda tím i šetřím slinivku a snižuji si produkci inzulinu, nebo je produkce inzulinu stejná a já snížím jen hladinu glykémie v krvi tím, že vstoupí do buněk svalů. A také jestli na výši glykémie nemá vliv má dvouletá inaktivita a třeba i drobná inzulinorezistence, neb vždy jsem jedla vysoce sacharidovou stravu či i přetrvávající kojení? Rozdíly v glykémiích jsou markantní, stačí jen chůze nebo i pár minut na rotopedu a místo gly 7 i po malém sladkém jídle mám jen 5. Pokud bych si tímto šetřila i slinivku a byla by naděje na delší období bez inzulinu, tak klidně budu běhat hned po každém jídle :). A nebo je jedno, kdy ten pohyb přes den je, hlavně, aby byl? Děkuji moc za odpovědi na mé četné dotazy a čas, který jste mi věnovali. Přeji hezký zbytek dne. Jana

    Odpověď

    Milá Jano, to je na mě moc otázek a já věštit nedovedu. Protože je léto, hezké počasí a vše vypadá vesele, tak si dovolím jeden pesimistický citát. Snad je od Aischyla: „Strast přijde – buď dnes, nebo zítra“

    Nebo Sándor Petofi: „Strasti přijdou – jistá věc“

    Ale také John Locke: Žádná strast není tak velká, jako strach před ní“

    Ale už dost filozofování!

    Vy máte přítomny určité rizikové faktory pro diabetes. Na prvním místě je to anamnéza gestačního diabetu – ovšem pouze podle současných velmi přísných kritérií. Dále přítomnost dalších poruch, na nichž se může podílet autoimunita: hypotyreóza a vitiligo. A nakonec, byla vám zjištěna jedna pozitivní autoprotilátka.

    Na druhé straně máte prakticky normální glykémie, normální glykovaný hemoglobin, normální hodnoty C-peptidu a k tomu ještě trochu kojíte. Doporučuji, abyste s tím byla spokojena a nevyhlížela budoucí problémy. Jak jsem vám už jednou psal, ty většinou v životě přijdou a většinou bývají způsobené úplně něčím jiným, než čeho se obáváme.

    Autoprotilátky se mohou objevit a zase zmizet. Občas se vyskytují u zcela zdravých lidí, kteří diabetes nikdy nedostanou.

    Je tedy klidně možné, že u vás probíhá velmi pomalu latentní imunologický proces, který může jednou vyústit ve vznik diabetu 1. typu, ale možná a jiného typu diabetu. Nejsou pro to ale v současné době žádné jasné podklady.

    Je potřeba se na to podívat i z druhé stran. V současné době neexistuje žádný ověřený postup, jak případnému dalšímu rozvoji diabetu zabránit. Ve světě probíhá řada studií zaměřených na imunitní intervenci u osob, které mají vysoké genetické riziko pro vznik diabetu (přímí příbuzní s diabetem v rodině, přítomnost některých HLA alel, které jsou časté při diabetu 1. typu) a zpravidla už mají nějakou jasnou známku vznikajícího diabetu. V těchto studiích se používají experimentální léky, jejich účinnost není ověřená a studie slouží zejména vědeckému pokroku a neočekává se, že by přímo prospěly účastníkům (z nichž zpravidla ½ užívá tzv. placebo – tedy neúčinný přípravek).

    Proto vám doporučuju, abyste zůstávala štíhlá, hodně sportovala, nejedla nadměrné množství sacharidů (nad 200 g/den) a jednou za čas si změřila glykémii. Tím nic nezkazíte, pohyb je rozhodně velmi prospěšný a na glukózovou toleranci působí jedině příznivě. Zlepšuje fungování inzulínu, takže ho člověk potřebuje méně a nezatěžuje zbytečně svoje beta buňky.

    Pokud byste byla hodně zvědavá (a to vy jste), mohla byste si nechat udělat HLA typizaci se zaměřením na rizikové alely pro diabetes 1. typu, mohla byste podstoupit  nitrožilní glukózový toleranční test se stanovením hladiny inzulínu, ale proč to všechno? Je to nákladné a nic z toho neplyne. Dělá se to jen ve výzkumných studiích, aby byli účastníci dobře definováni. Buďte ráda, že jste zdravá a radujte se ze života.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kolísání cukru je možné zamezit inzulinovou pumpou cukrovka typu LADA 1pícham si inzulín 4x denně NovoRapid Toujeo, jak zamezit kolísání cukru? Marie

    Odpověď

    Milá Marie, váš dotaz je napsán trochu zmateně, a tak raději zopakuji jeho obsah, aby nedošlo k omylu.

    Máte diabetes typu LADA a používáte inzulín Toujeo jedenkrát denně a k tomu před jídly 4x denně inzulín Novorapid. Glykémie vám kolísají více, než byste chtěla, a vy se ptáte, zda by pro vás mohla být vhodná inzulínová pumpa.

    Diabetes typu LADA je určitým případem diabetu 1. typu. Vyznačuje se tím, že se rozvíjí poměrně pomalu a začíná v dospělosti. Nicméně vede postupně k poklesu sekrece inzulínu, která nakonec může být téměř nulová. To je asi váš případ.

    Za těchto okolností je základem léčby podávání inzulínu tak, jak jej dostáváte vy. Pro většinu pacientů tento způsob vyhovuje, ale nastavení správných dávek může být velmi obtížné a potřeba se může různě měnit podle toho, co jíte, jak se pohybujete a zda případně nemáte jiné zdravotní problémy. Proto je základem podrobné vyškolení pacienta, aby si uměl dávky inzulínu upravovat. Zaškolení provádí lékař a dále edukační sestra, nestačí k tomu rozhodně jedno sezení. Je také dobré si k tomu prostudovat nějakou literaturu, zejména o složení potravin.

    Vy musíte vědět, kolik která potravina obsahuje sacharidů a kolik každé vaše jídlo obsahuje sacharidů. K tomu byste měla vědět, kolik inzulínu asi potřebujete na každých 10 g sacharidů, které sníte.

    Další podmínkou je, abyste se pravidelně měřila, a to co nejvíce, více, než kolik vám lékař může předepsat testovacích proužků (nyní maximálně 1000 ročně). Další možností by bylo používat podkožní senzory hladiny glukózy. Ty jsou dnes dostupné, ale pacient musí přispívat 25% z jejich ceny. Činí to asi 800 Kč měsíčně. Je to ale vynikající věc, kdykoliv se můžete podívat, jakou máte hladinu cukru. Měření glykémií je mnohem důležitější než inzulínová pumpa.

    Inzulínová pumpa se vyznačuje tím, že bazální inzulín vydává do těla po malinkých dávkách trvale po kapičkách. Rychlost tohoto podávání si můžete nastavit podle potřeby. Kromě toho si před každým jídlem můžete navolit extra dávku (bolus) podle toho, kolik a jakého jídla se chystáte sníst. V každém případě ale musíte znát svoji glykémii, abyste mohla zvolit správnou dávku.

    Inzulínová pumpa rozhodně nezajišťuje lepší vyrovnání diabetu. Musíte to být vy, kdo si s pomocí pumpy lepší vyrovnání zajistí. Jinak je to ale dobrá věc, většině lidí vyhovuje, jen se o ni musíte starat a umět ji perfektně ovládat. A monitorování glykémií je podmínkou.

    Proto vám doporučuji:

    1. Ověřte spolu s lékařem a edukační sestrou svoje znalosti o diabetu, složení potravy a o úpravách dávek inzulínu.
    2. Měřte si pravidelně (alespoň 4x denně glykémie) případně uvažujte o používání senzorů
    3. Nepodaří-li se vám zlepšit vyrovnání diabetu, poraďte se s vaším lékařem o možnosti používat inzulínovou pumpu. Mohla by být pro vás vhodná, ale mohla by být také pro vás příliš složitá, to záleží na vás.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!