Energetická hodnota potravin

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 18. 4. 2018


Energetická hodnota potravin je množství  tepla či energie, které se vyvine spálením či rozkladem látek obsažených v potravině.  Základní jednotkou je  kilojoule (kJ) či kilokalorie (kcal).

1 kcal (kilokalorie)  =  4,187 kj (kilojoulů)

např. 100 g potraviny obsahuje 100 kcal  (420kJ).

Kalorické živiny

Lidský organismus získává energii ze sacharidů, tuků, bílkovin, organických kyselin, polyolů a etanolu.

  • Bílkoviny  - 1g bílkoviny = 17 kJ
  • Tuky – 1g tuku = 38kJ
  • Sacharidy -  1g sacharidu = 17kJ
  • Alkohol  - 1g alkoholu= 30kJ

Nekalorické živiny

Součástí lidské výživy jsou i látky, které nemají energetickou hodnotu, ale jsou nezbytné pro správnou funkci organismu.

  • Vitaminy
  • Minerály
  • Vláknina
  • Voda

Sacharidy, tuky, bílkoviny a voda představují prakticky celou hmotnost potraviny. Vitamíny a minerály tvoří jen malé procento hmotnosti potraviny.

Energetická hodnota potraviny se udává na 100g/100ml výrobku. Musí být uvedena na obalech téměř všech potravin. V tabulce také musí být uvedeno množství bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a soli.

Energetickou hodnotu potravin lze také najít na webových stránkách www.nutridatabaze.cz či www.kalorickétabulky.cz.