Energetická hodnota potravin

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: StefaMed, s.r.o.

Vloženo: 18. 4. 2018


Energetická hodnota potravin je množství  tepla či energie, které se vyvine spálením či rozkladem látek obsažených v potravině.  Základní jednotkou je kilojoule (kJ) či kilokalorie (kcal).

1 kcal (kilokalorie)  =  4,187 kJ (kilojoulů)

např. 100 g potraviny obsahuje 100 kcal  (420 kJ)

Kalorické živiny

Lidský organismus získává energii ze sacharidů, tuků, bílkovin, organických kyselin, polyolů a etanolu.

  • Bílkoviny  - 1 g bílkoviny = 17 kJ
  • Tuky - 1 g tuku = 38 kJ
  • Sacharidy - 1 g sacharidu = 17 kJ
  • Alkohol  - 1 g alkoholu = 30 kJ


Nekalorické živiny

Součástí lidské výživy jsou i látky, které nemají energetickou hodnotu, ale jsou nezbytné pro správnou funkci organismu.

  • Vitaminy
  • Minerály
  • Vláknina
  • Voda

Sacharidy, tuky, bílkoviny a voda představují prakticky celou hmotnost potraviny. Vitaminy a minerály tvoří jen malé procento hmotnosti potraviny.

Energetická hodnota potraviny se udává na 100 g nebo 100 ml výrobku. Musí být uvedena na obalech téměř všech potravin. V tabulce nutričních hodnot musí být uvedeno také množství bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a soli.

Energetickou hodnotu potravin lze najít na webových stránkách www.nutridatabaze.cz či www.kalorickétabulky.cz.