Energetická hodnota potravin
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 18. 4. 2018
Energetická hodnota potravin je množství tepla či energie, které se vyvine spálením či rozkladem látek obsažených v potravině. Základní jednotkou je kilojoule (kJ) či kilokalorie (kcal).
1 kcal (kilokalorie) = 4,187 kj (kilojoulů) např. 100 g potraviny obsahuje 100 kcal (420kJ). |
Kalorické živiny
Lidský organismus získává energii ze sacharidů, tuků, bílkovin, organických kyselin, polyolů a etanolu.
- Bílkoviny - 1g bílkoviny = 17 kJ
- Tuky – 1g tuku = 38kJ
- Sacharidy - 1g sacharidu = 17kJ
- Alkohol - 1g alkoholu= 30kJ
Nekalorické živiny
Součástí lidské výživy jsou i látky, které nemají energetickou hodnotu, ale jsou nezbytné pro správnou funkci organismu.
- Vitaminy
- Minerály
- Vláknina
- Voda
Sacharidy, tuky, bílkoviny a voda představují prakticky celou hmotnost potraviny. Vitamíny a minerály tvoří jen malé procento hmotnosti potraviny.
Energetická hodnota potraviny se udává na 100g/100ml výrobku. Musí být uvedena na obalech téměř všech potravin. V tabulce také musí být uvedeno množství bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a soli.
Energetickou hodnotu potravin lze také najít na webových stránkách www.nutridatabaze.cz či www.kalorickétabulky.cz.