Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Vysoká glykémie a tuky ve stravě vs. sacharidy

Datum vložení dotazu: 19.06.2025

Ptá se: Andrea

Dotaz

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli ovlivňuje vzniku cukrovky 2. typu, prediabetu či inzulinové rezistence i konzumace tuků, nebo tato nemoc včetně zmíněných přídružení, ovlivňuji jen sacharidy, respektive cukry? Mezi lidmi laiky je cukrovka zkrátka nemoc, kterou ovliňují jen a pouze jednoduché cukry a jejich nadmíra a dokonce se na kompenzace doporučují vždy diety s omezením sacharidů a naopak i někdy dokonce nízkosacharidové/vysokotukové až keto stravování, kdy se prakticky vymění sacharidy za tuky. Nicméně je toto prokazatelné a skutečně příjem tuků nevede ke vzniku cukrovky? Proč by se pak doporučovalo diabetikům i celkově omezování tuků ve stravě? Popravdě Já osobně mám též zkušenosti s tím, že naopak se zlepšily glykémie po omezení tuků než právě sacharidů. Nezáleží spíše pak na genetice? Upřímně mám v okolí právě lidi, u kterých se projevila ve stáří cukrovka 2. typu spíše po vysokotučných konzumaci potravin a to i právě tím, že nadváha a obezita u nich vznikla spíše po konzumaci tučných a mastných jídel a potravin, než po vyšších sacharidech a cukrech. Jak to tedy přesně je? Mockrát děkuji za ochotné odpovědi.
věk: 31 let výška: 161 cm

Odpověď

Milá Andreo,

diabetes 2. typu je z velké části vyvolán sníženou citlivostí tkání na inzulín. Tuto sníženou citlivost velmi podněcuje obezita a konzumace kalorické stravy a dále ztučnění orgánů, zejména jater a pankreatu. Dochází ale také k poruše sekrece inzulínu, která může nejprve odolávat a teprve když na to nestačí, tak se objeví diabetes.

Inzulín má v těle hodně účinků a výrazně se uplatňuje v metabolismu tuků.

Samotná konzumace tuku sice nezvyšuje bezprostředně glykémii, ale ve svém důsledku ano. Při diabetu je nutné na prvním místě kontrolovat příjem sacharidů, protože ty zvyšují glykémii bezprostředně (a záhy se z části mění na tuk), ale nejúčinnější léčbou diabetu 2. typu je nízkokalorická dieta, pokud trvá dostatečně dlouho. Tuky jsou mnohem kaloričtější než sacharidy. Je také pravda, že pokus se sacharidy promíchají s „tukem“, tak se snad o něco pomaleji vstřebávají.

Je trochu paradoxem, že při velkém omezení sacharidů se používá „vysokotuková dieta“, což do určité míry zvrátí metabolismus nefyziologickým směrem a může to vést k hubnutí. Dlouhodobě je určitě nevhodná a já ji příliš nedoporučuji ani krátkodobě. Velký příjem tuků má různé nepříznivé účinky, zejména na rozvoj aterosklerózy.

Nejlepší je celkové přiměřené omezení kalorického příjmu s dostatkem vlákniny, sníženým obsahem sacharidů (150 – 200 g/den, u obézních i méně), přiměřeným příjmem bílkovin a s velkým omezením živočišných tuků.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

217 dotazů

  • Dotaz

    Existuje nějaké umělé sladidlo

    Odpověď

    Ano existuje jich hodně,

    náhradní sladidla se dají dělit na kalorická a nekalorická.

    Mezi kalorická patří fruktóza, sorbitol a manitol, mezi nekalorická patří aspartam, acesulfam K, sacharin, sukralóza, steviosidy.

    Nelepší je rozdělit je podle původu na přírodnísyntetická - ale identická s přírodními, nebo na čistě syntetická - bez ekvivalentu v přírodě:

    Doporučujeme podívat se na následující odkaz, kde je vše podrobně rozebráno i s jednotlivými příklady:

    Náhradní sladidla

    (https://www.cukrovka.cz/nahradni-sladidla)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, muj dotaz je jak muzu zkloubit diety na cukrovku a zaroven slinivku, doporucene sacharidove prilohy si protireci… diabetic i pankreatik priklad: 200 g carbohidratu denne.. celozrne?? Skodi pankkreatis ….bile pecivo skodi diabetikovy… tak ze myslim ze zrejme lepsi asi jist co my tak nejak sedi a neresit …..

    Odpověď

    Dobrý den,

    kombinace diabetické a pankreatické diety není jednoduchá, ale rozhodně to není tak, že by se zásady úplně vylučovaly. Problém vzniká hlavně tehdy, když si člověk představí dvě extrémní verze obou diet. V praxi je možné najít průnik, který respektuje glykemii i zátěž slinivky.

    1. Sacharidy ano, ale jemně upravené
    U obou stavů platí, že je lepší rovnoměrné rozložení sacharidů během dne.
    Doporučené množství kolem 200 g za den je orientační. V praxi se vždy upravuje podle kompenzace glykemie, typu diabetu, hmotnosti a INDIVIDUÁLNÍ tolerance slinivky.

    2. Celozrnné vs. bílé pečivo

    • U akutní či dráždivější fáze pankreatitidy mohou být těžší celozrnné produkty hůře tolerované. Vláknina zvyšuje mechanickou zátěž a někdy způsobuje plynatost nebo bolesti.
    • Na druhou stranu u diabetu pomáhá vyšší podíl vlákniny zpomalit vstřebávání glukózy.

    Řešením nebývá ani čistě bílé pečivo, ani tvrdé celozrnné. Dobře fungují mezistupně:

    • jemně mleté vícezrnné pečivo
    • žitno pšeničné směsi
    • chléb s nižším obsahem celozrnné mouky
    • rýže basmati, parboiled
    • jemné ovesné vločky
    • brambory nebo batáty jako neutrální varianta

    Takové produkty mají přijatelnou glykemickou odezvu a zároveň nezatěžují slinivku tolik jako hrubé celozrnné.

    3. Tuky a technologie úpravy
    Při pankreatické dietě je klíčové omezit tuky a vyhýbat se smažení. Jídlo připravovat na vodě dušením, pro chuť přidat máslo (omezené množství) až do hotového pokrmu. 
    Omezení tuků diabetu zároveň prospívá.
    Tady se zásady obou diet dobře doplňují.

    4. Praktické pravidlo
    Nejdůležitější je tolerance. U lidí s diabetem a chronickými obtížemi slinivky nejlépe funguje strava, která má:

    • střední obsah vlákniny
    • stabilní množství sacharidů
    • nízké množství tuku
    • malé porce a častější jídla
    • žádný alkohol, kořeněná jídla 

    5. Určitě to není o tom „jíst co sedí a neřešit“
    Je v pořádku přizpůsobit jídelníček podle reakcí vašeho těla, ale zároveň je dobré držet se rámce odborných doporučení. Ideální je vést si jednoduchý záznam. Když po určité příloze opakovaně bolí břicho nebo letí glykemie, dá se to včas upravit. 

    Často si měřit glykémie i po jídle, ať vidíte, na která jídla vaše tělo reaguje přiměřeně a po kterých jídlech již máte hyperglykémii. 

    Pro větší komfort můžete využít místo glukometru -  senzor, který vám na telefon vysílá každou minutu vaše hodnoty glykémie, aniž byste si musel odebírat krev z prstu. 

    Držte se. 

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, mám prosím dotaz. Po krevních testech jsem v minulosti měla již náběh na prediabetes (inzulinova rezistence) . Glyk. hemoglobin byl opakovaně 39-40 a glukoza na hraně - 5,5. Po jídlech většinou 7-7,5, občas vystřelily hodnoty na 8. Po změně stravování, omezení živočišné stravy a přechodu na rostlinnou stravu, se hodnoty zlepšily a glyk. hemoglobin klesl na 27-33, ale ranní lačné hodnoty byly ještě lehce zvýšené - občas až 6-6,2. Po cca půl roce mírné úpravy stravy, zejména pak omezení určitých sach. potravin ( typické druhy vloček ), ořechy a kompletně omezení ovoce, se mi naprosto stabilizovaly hodnoty na krásně nízké - glukoza na lačno se pohybuje stabilně mezi 4,2-5 a po jídlech nepřekročí hodnoty 6, ale většinou se drží v rozmezí 4,3-5,6. Dle slov mé lékařky je to úkaz toho, že nyní je to tak, jak má být a strava ukazuje, že toto omezení prospívá a dochází tak k tzv. remisi . Co to prosím znamená? Nicméně mám strašně omezený jídelníček, prakticky BEZ ovoce a bez živočišných potravin. Mám ale navíc i geneticky potvrzenou HIT - histaminovou intoleranci a také primární laktozovou intoleranci a zvýšené protilátky na bílkoviny mléka. Údajně tyto věci mohly mít za následky zvýšenou glykemii také, protože se v těle tyto látky hromadily bez možnosti zpracování, což následně ovlivnovalo i pankreas a tim i glykemii. Nicméně všude na internetu se dočítám, jak např. tuky a živočišná strava je doporučována (např.KETO,Low carb apod..) , že naopak tuky a bílkoviny brání nárustu glykemie apod.., což u mě tedy je v rozporu. Mohu se tedy zeptat jak to je? Nicméně je to asi hodně smutné, ale lékařka mi tedy sdělila, že prostě i když je to hodně striktní omezení stravy, tak se nedá nic dělat a holt mi doporučuje stále už toto dodržovat. Moc děkuji za ochotnou odpověd.

    Odpověď

    Milá Andreo, vy na to jdete příliš „vědecky“ a k tomu si ještě vybíráte ne příliš vědecky vybrané zdroje.

    Zaprvé máte výsledky celkem v pořádku a jste štíhlá a mladá osoba. Občas máte lehce vyšší glykémii na lačno, ale pravděpodobně se měříte osobním glukometrem, který není vhodný k přesné diagnostice u zdravých osob, protože okolo normálních hodnot připouští poměrně velkou odchylku. Standardem je změření na laboratorním přístroji ráno po celonočním lačnění.

    Pokud vůbec máte nějakou odchylku v metabolismu glukózy, nejlepším opatřením by pro vás bylo

    1. udržovat si svou nízkou hmotnost
    2. dostatečně se fyzicky pohybovat
    3. konzumovat normální zdravou stravu, která vám chutná a nepřekračovat doporučený kalorický denní příjem

    Já jsem přesvědčen, že pokud člověk nemá vysloveně nějakou potravinovou nesnášenlivost (kam může patřit i plně vyjádřená nesnášenlivost mléčného cukru), tak nejlepší je normální strava pro vás s obsahem asi 150 až 200 g sacharidů (kombinovaně např. v ovoci, zelenině, pečivu apod.), přiměřenou dávkou bílkovin, např. ve formě libového masa či ryb či méně tučných sýrů, pokud vám nevadí malé množství laktózy (asi 60 až 70 g bílkovin denně), a omezené množství živočišných tuků.

    Takovým vzorem může být tzv. středomořská dieta.

    Když někdo není schopen udržet žádnou dietu, tak se často upíná k různým speciálním, např. ketogenním apod. Pořád je lepší alespoň nějaká dieta, ale já doporučuji přiměřené množství normálního chutného jídla, které máte ráda.

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám neustále vysoké hodnoty, které mi skáčou po čemkoli, co sním. Přitom si píchám hodně inzulínu, dokonce více než dříve. Glykovaný hemoglobin mám nyní 63. Ráda bych se zeptala, zda existuje vyšetření, kde by se dalo zjistit, proč moje tělo špatně reaguje na inzulín. Případné vyšetření se dělá v Ikemu? Děkuji.

    Odpověď

    Milá Vlaďko, osoby s diabetem 1. typu jsou zcela závislé na podávání injekčního inzulínu. Jeho dávky si musejí volit podle aktuální glykémie, podle množství sacharidů v dietě, podle plánované fyzické aktivity, a také podle individuální citlivosti.

    Je to pochopitelně obtížné, a proto pomáhá řídit se určitými pravidly, jak postupovat. To se člověk musí naučit od edukačních sester a sám na tom pracovat.

    Glykémie samy od sebe jen tak neskáčou, skoro vždy je to vyvolané špatnou volbou jídla a dávek inzulínu. Velmi často to také zhoršují hypoglykémie, kdy se nechtěně musíte najíst a potom často glykémie zase nadměrně stoupá.

    Silně vám doporučuji vrátit se, jak se říká, „zpět k základům“. Znovu si nastudovat složení potravy, zejména obsahu sacharidů a sestavit si svůj dietní plán. Potom sama či s pomocí edukační sestry si nastavíte pravidla pro volby dávek inzulínu, např. kolik jednotek budete potřebovat na pozření 10 g sacharidů a o kolik vám přibližně sníží glykémii podání 1 jednotky inzulínu.

    V dnešní době by vám velmi mohlo pomoci zavedení polouzavřeného okruhu s inzulínovou pumpou a senzorem glukózy v podkoží. Tento systém částečně automaticky reguluje glykémii tím, že může zrychlovat či zpomalovat dávkování inzulínu a při správném nastavení vám také radí, jaké dávky bolusového inzulínu použít na určité množství sacharidů.

    Je potřeba se s tím naučit dobře zacházet, ale výsledky bývají velmi dobré a často vynikající a člověku se hodně uleví a zlepší život.

    Nehledejte žádné speciální vyšetření. Z 90% jde o správné zaučení a dodržování určitých pravidel, která ale život nezhoršují, ale spíše zlepšují.

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, Před preventivní kontrolou jsem byl odeslán na krevni testy. Při kontrole mi obvodní lékař sdělil, ze mam vyssi cukr. Hodnota byla 5,8. Samozřejmě to bych nebyl ja. Takže jsem si v lékárně koupil glukometr a začal se občas měřit sám. Všiml jsem si, že při některých jídlech mi hladina cukru vzroste až po 3 hodinách. Například po 2 hodinách byla hladina cukru 5,8, ale po 3 hodinách byla 6,8. Je to v pořádku či nikoliv ? Druhý den ráno jsem měl lačný cukr 5,6. Jinak se lačný cukr pohybuje od 5,2 do 5,6. Za tu dobu od kontroly jsem zhubnul okolo 11 kg. Snažím se dodržovat i rozumnější stravovací režim. V prosinci mě čekají znovu odběry. Předem Vám mockrát děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Milý Martine, nemohu z vašich dat jednoznačně vyhodnotit vaše případné vlohy pro vznik diabetu. Přicházíte ale do věku, kdy se často trochu mění metabolismus. Většina lidí se začíná méně pohybovat v více si libuje v dobrém jídle, a přitom potřebují méně kalorií než dříve. Na to je potřeba si dávat pozor. Říkáte, že jste zhubnul o 11 kg, takže jste musel být před tím obézní.

    Nyní máte výsledky vlastně v normě, tak buďte rád a pokračujte v nově nastoleném režimu. Jezte méně, více hleďte na kvalitu stravy a k tomu se pravidelně fyzicky pohybujte.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!