Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a životospráva

210 dotazů

  • Dotaz

    Je mi 71 let a lítám nahoru dolů. potrebuji jídelníček upravit nevim jak? Děkuji moc za odpověď
    věk: 71 let výška: 158 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    (odpovídá redakce, )

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pěkný den, chápu že diabetes a alkohol nejsou kamarádi, ale občas se v nějakém míře potkají. Našel jsem zajímavé likéry CHICORA (www.chicora.cz), které nejsou slazeny cukrem, ale čekankovým sirupem, což u některých příchutí je ve finále obsah cukru 2-3% a to mi přijde hodně zajímavé. Jaký je na to Váš názor ?
    věk: 49 let výška: 190 cm váha: 98 kg

    Odpověď

    Milý Pavle, posílám vám hned dvě odpovědi. Ta první bude shrnovat, o je o čekankovém sirupu známo, druhá pak bude přímá odpověď na vaši otázku, jaký je na to můj názor, bez ohledu na fakta nebo informace, které se o tomto sirupu uvádějí.

    Čekankové sirupy mají za základ různým způsobem enzymaticky pozměněný polysacharid (sacharid, složený s velkého množství pospojovaných molekul jednoduchých sacharidů). Ten sacharid se jmenuje inulín a vyskytuje se např. v čekance. Chemicky se skládá z mnoha pospojovaných molekul ovocného cukru fruktózy. Zatímco fruktóza se dobře vstřebává ze zažívacího ústrojí, má sladkou chuť a v těle se z velké části mění na krevní cukr a zvyšuje glykémii, tak inulin se v zažívacím ústrojí nevstřebává (v tenkém střevě), má jen lehce nasládlou chuť a nemá pro člověka žádnou kalorickou hodnotu.

    Když se inulin uměle enzymaticky upraví (naštěpí), vznikají různě dlouhé řetězce fruktózy, které jsou sladké (ne tolik, jako cukr), mohou se v malé míře vstřebávat a lehce zvyšovat glykémii, ale většina projde do tlustého střeva, kde je dále štěpí střevní bakterie, aniž by se výsledné produkty dostávaly do krve, nebo jen málo. Inulin patří také mezi látky, které se označují jako rostlinná vláknina. Zvětšuje to objem stolice, drží to vodu a zpomaluje to trávení včetně trávení a vstřebávání tuků a částečně i cukrů. Teoreticky je to tedy látka "zdravá", i když existují i jiné typy rostlinné vlákniny.

    Protože samotné produkty štěpení inulínu jsou jen málo sladké, tak často obsahují také určité množství fruktózy (která je sladká dost). Někdy se tam přidávají ještě další sladké složky jako sacharin, stéviové glykosidy aj.), které tomu dodávají velmi sladkou chuť, zatímco ten sirup je jako plnidlo a dává tomu lepší chuť. Nejedná se o žádné standardní produkty, každý výrobek může být jiný. Takže: čekankový sirup většinou obsahuje jen málo sacharidů, které se vstřebávají a mohou zvyšovat glykémii. Obsahuje také vlákninu, která by teoreticky mohla být i zdravá.

    A nyní můj názor: Diabetik (ani nikdo jiný) by neměl konzumovat příliš alkoholu, ale přiměřené malé množství občas asi nijak neškodí. Je ale mnohem lepší volit produkty, které neobsahují cukry (sacharózu, fruktózu, glukózu). Taková jsou suchá vína, většina destilátů a také diapivo. Polosuchá vína v přiměřeném množství mohou být ale také vhodná, když s těmi sacharidy v dietě počítáte, stejně tak např. 1 pivo.

    Likéry jsou nacucané cukrem a nejsou vhodné. Pije se jich ale většinou malé množství, a tak by to také mohlo být jedno, jen je vhodné s tím také počítat. Pokud by si toho dal diabetik víc, tak bude mít vysokou glykémii. Kromě toho existují likéry, které jsou málo sladké. Příkladem třeba Becherovka bez cukru, označovaná KV 14 nebo 13, to si teď nepamatuju. Mně chutná mnohem lépe, než přeslazená klasická Becherovka, je zcela bez cukru.

    Když si takový čekankový likér zakoupíte, tak ho asi budete pít pravidelně,  a to se mně osobně moc nelíbí, i když to asi vypít lze. Dal bych přednost tu a tam malé dávce normálního likéru při vědomí, že tam je trochu cukru.

     

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den můžu alkohol

    Odpověď

    Milý Alexi, jistěže můžete, pokud potom neřídíte motorové vozidlo, kolo nebo koloběžku a nevykonáváte povolání, kde se alkohol zakazuje.

    Vy jste to ale asi myslel v kontextu s diabetem, že? Obecně alkohol nezakazujeme, i když jej nedoporučujeme. Ale je třeba vědět, že alkohol má řadu nežádoucích účinků, např. na játra, na mozek, na nervy. Je navíc kalorický. Často také odbourává zábrany a diabetici po něm pak přestávají myslet na doporučenou dietu.

    Osobně bych vám nevymlouval např. 200 ml nesladkého červeného či bílého vína třeba 3x týdně, nebo párkrát v týdnu sklenici piva. 

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak je to při ketodietě s dávkováním inzulínu. Na této dietě jsem po třetí za dva roky, ale poprvé, co mám Novorapid a Lantus (12 j). V minulosti jsem měla Novomix 30 (12 j) a vše bylo při této dietě v pořádku. Sacharidy beru ze zeleniny, bílkovin a tuků - cca 30 g denně. Novorapidu k jídlu dávám 2 j a cukr se zvedne max na 6,5 mmol. Je nutnost dávat každý den Novorapid k jídlu? Obešla bych se bez něj a mohla spoléhat pouze na bazální inzulín? Stává se mi, že se ráno budím okolo 4,2 mmol. To stejné při a po fyzické aktivitě, ale do hypa jsem se ani jednou nedostala. Můj lékař o ketodietě moc neví, ale chválí výsledky. Předem děkuji.
    věk: 29 let výška: 160 cm váha: 66 kg

    Odpověď

    Milá Terezo, podle věku a způsobu vaší léčby usuzuji, že máte diabetes 1. typu, ale jistý si nejsem. Novomix, který jste dříve užívala, se u diabetiků 1. typu téměř nepoužívá.

    Já osobně diabetikům 1. typu skutečnou ketodietu nedoporučuji. Mnohem víc doporučuji normální zdravou dietu s omezením celkových kalorií, pokud chtějí hubnout, případně jen s důsledným omezením tuků, pokud chtějí hubnout.

    Pravá ketodieta podle mého názoru je při diabetu 1.typu nezdravá a částečně i nebezpečná. Mírná ketodieta je možná dobrá, ale já si myslím, že u osob, které dietu pořádně nedrží, je každá dieta, tedy i ketodieta lepší, než než neuspořádaný nadměrný příjem jídla.

    U diabetiků 2. typu je asi ketodieta vhodnější, ale i tady si myslím: zaplať Pámbů za jakoukoliv dietu, ale rozumná pestrá strava s omezením kalorií by byla nejlepší.

    Při omezení celkového množství sacharidů se zpravidla snižuje potřeba inzulínu, tedy jak bazálního tak dlouze působícího. Myslím ale, že vysazení jak bazálu tak bolusů je u diabetiků 1. typu nevhodné. U diabetiků 2. typu na tom většinou tolik nezáleží.

    No - určitě jsem vás odpovědí neuspokojil. Myslím si totiž, že lidé raději hledají všelijaké zázračné diety, než aby drželi dietu normální a krotili své vášně. Ale znovu: každá dieta je lepší než žádná.

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, DM1 mám 6 let, posledních pět let nenápadně, ale stále přibírám - za 5 let +13kg nárust. Kompenzace diabetu velmi dobrá (jsem na inzulínové pumpě) Chtěla bych poradit kolik kcal bych denně měla snít, abych začala hubnout, plus jak rozložit množství sacharidů, bílkovin a tuků. mám sedavé zaměstnání, pohyb 3x týdně - svižná procházka 5-7km (tempo 5km za hodinu). Moc děkuji za pomoc
    věk: 43 let výška: 167 cm váha: 82 kg

    Odpověď

    Dobrý den, Jano,

    pokud vnímáte jako důvod nárůstu hmotnosti pouze stravu, zkuste se zaměřit na Váš aktuální příjem energie prostřednictvím jakékoli kalkulačky energetického příjmu. Od výsledku odečtěte 500 kcal, to by byl Váš aktuální optimální denní příjem energie pro zahájení redukce tělesné hmotnosti. Hodnota by ovšem neměla klesnout pod 1500 kcal, což je Váš aktuální bazální metabolismus. Sacharidy měly tvořit 50 %, bílkoviny 20 % a tuky 30 % celkového energetického příjmu. Internetové kalkulačky Vám většinou tyto hodnoty sdělí. 

    S pozdravem,

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-) 

    Doporučovaných 1 500 kcal je cca 6 300 kj (tedy hodnota někde mezi 175 g - 200 g sacharidů na den dle tohoto fotojídelníčku. Přepočet kcal na kj je například zde: https://kalkulacka.org/kalkulacka-prepocet-kilojoulu-kj-na-kalorie-kcal/

    (odpovídá Mgr. Nikola Homzová, Nemocnice Mělník, nutriční terapie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, lze využít zdravotních benefitů vlákniny a souběžné konzumace rozšířeného bílého pečiva? Jinými slovy: než sním nezdravý bílý rohlík, je možno udržet postprandiální glykemii na uzdě tím, že několik minut předem (či souběžně) užiji dávku vlákniny? Děkuji.

    Odpověď

    Vláknina v podobě doplňku potravy je trochu nadbytečný luxus, protože člověk by klidně mohl rovnou jíst potraviny, které v sobě vlákninu obsahují. Je pravda, že přítomnost vlákniny trochu zpomaluje vstřebávání sacharidů, ale tím ještě nečiní z nezdravých jídel jídla zdravá.

    Ostatně, na běžném rohlíku není nic tak nezdravého, jen je potřeba si být vědom(a), kolik obsahuje sacharidů a zda to celkově spadá do doporučeného limitu. Jinak jsou to trochu zbytečné kalorie navíc a ani vláknina s tím nic nenadělá.

    Vláknina se ovšem používá také jako prevence např. zácpy a může trochu snižovat vstřebávání cholesterolu. Působí také jako „žaludeční plnidlo“ a přispívá k pocitu sytosti, tím pomáhá snižovat celkovou kalorickou zátěž. Doporučoval bych ji tedy spíše z těchto hledisek a před různými doplňky stravy bych dával přednost zelenině.

    odpověď diabetologa Prof.  Františka Saudka

    Na hladinu glukózu v krvi po jídle nemá vliv pouze vláknina, ale celková skladba stravy. Pokud budete konzumovat bílé pečivo, je důležité ho doplnit o zdroj tuku (máslo, lučina, margarín…), bílkovin (vejce, tvaroh, šunka, sýr, ryby, drůbež, tofu aj.) a zeleniny (nesladké druhy-saláty, okurka, ředkvičky, kedluben, ředkev aj.).

    odpověď nutriční terapeutky Mgr. Nikoly Homzové

    (odpovídá redakce, )

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám aplikovat 12-14-12 a noční 10
    věk: 74 let výška: 171 cm váha: 88 kg

    Odpověď

    Milá Evo, vždy záleží na typu diabetu a vaší vlastní schopnosti produkovat inzulín. Vzhledem k tomu, že si podáváte inzulín 4 denně usuzuji, že jste tzv. na inzulínu zcela závislá a potřebujete tedy mít v těle 24 hod. funkční hladinu inzulínu, který si pícháte.

    Na druhé straně, váš inzulínový režim může být velmi flexibilní.

    Pokud jíte 3x denně, pak bych doporučoval rychlý inzulín brát před jídly a dlouhý inzulín si dávejte až na noc. Cílem jeho dávkování je dosáhnout ranní glykémie mezi přibližně 5 a 7 mmol/l, a to bez noční hypoglykémie. Pokud byste tedy měla případně glykémie nízké, mohla byste jeho dávku lehce snížit. Tento režim je ostatně celkem vhodný, delší mezera mezi poslední dávkou rychlého inzulínu a večerní dávkou dlouhého inzulínu by neměl být problém.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Může svíčkovou a knedlík když si píchá inzulín dvakrát denně
    věk: 48 let výška: 165 cm váha: 105 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    každý pokrm lze připravit tak, aby byl vhodný pro diabetika. Vše je otázkou výběru potravin, způsobu přípravy a množství pokrmu. Inspirovat se můžete zde: https://www.cukrovka.cz/jidelnicek/svickova-omacka-s-hovezim-masem-a-ryzovym-knedlikem-7

    Zdraví,

    (odpovídá Mgr. Nikola Homzová, Nemocnice Mělník, nutriční terapie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o názor, kdy je nejlepší jíst dvě jídla denně. Stále hůře se mi daří zvládat glykemii - teď jsem byl na vyšetření s výsledky dlouhého cukru 40 a C_Pep 296. Obě hodnoty byly v normě (i když některé zdroje uvádějí hranici normy 38), ale problém je, že hraniční dlouhý cukr mám s nízkosacharidovou dietou, přestože s normální zdravou a kaloricky odpovídající stravou jsem před dvěma lety měl 38. Popravdě jsem čekal, že bude výsledek daleko lepší, když se poslední dva roky stravuji víceméně jen tukem a proteiny plus hromadou neškrobové zeleniny, např. místo pečiva si namažu burákové máslo na plátek tvarohu a obložím ředkvičkami, nebo si dám kuře s hrstí ořechů a salátem. I přes takto nízkosacharidové jídlo už mám málokdy ranní glykemii pod 6 (před rokem byla po takovémto jídle vždy v normě, většinou i pod 5). Pokud během cestování není možné jíst nískosacharidově, když prostě nic jiného než např. pečivo, brambory nebo rýže není, postupně glykemie nalačno vystoupá na 8-9 (u střídmých porcí - nedělá mi problém nedojídat). Navíc po pečivu nebo i ovoci je hodně vysoká i glykemie po jídle, okolo deseti - někdy méně, někdy více. Proto chci přejít na dvě jídla denně a chtěl bych požádat o odbornou radu, zda raději nesnídat, nebo nevečeřet. Většina lidí vynechává snídani, to i dává smysl, když je poránu zvýšená glykemie. Nevidím důvod do těla dostávat další sacharidy, když jich má dost. Na druhou stranu nejíst večer se zdá též rozumné, když přes noc nebude žádný výdej energie, navíc hodně sportuji, takže nějaká energie by se hodila spíše ráno, než vyrazím do práce na kole. V současnosti jím v 6, 12 a 18h, naprosto striktně bez svačin i jakéhokoliv ochutnávání při vaření. Po snídani kolo, v poledne silová cvičení, odpoledne kolo, před spaním 5 km běh. To glykemie spadne někdy i pod tři, ale do půl hodiny je zase přes šest, a to i bez jídla dále lehce stoupá až do rána. Někde jsem se dočetl, že se má sníst před spaním jablko, aby nebyla vysoká glykemie po ránu, ale to moc nefunguje, je to spíše "babská rada". Po jablku nalačno vystřelí hodnoty na 12, pak spadnou někdy až k normě, ale ráno je hodnota spíše k sedmi než šesti, jako kdyby mě chtělo tělo potrestat za zbytečnou noční pochoutku. Jaká varianta dvou jídel může přinést lepší dlouhodobý cukr a ranní hodnoty? Eliminace snídaní, nebo večeří? Děkuji předem za odpověď.
    věk: 48 let výška: 180 cm váha: 67 kg

    Odpověď

    Milý Tome, jsem lékař – diabetolog a nejsem protagonista žádné speciální diety. Za rozumnou považuji každou stravu, která obsahuje potřebné živiny, minerály a vitamíny, není příliš bohatá na živočišné tuky a obsahuje dostatek vlákniny. U osob, které mají přiměřenou hmotnost a jsou jinak zdravé, nezastávám nutnost nějak zasahovat a dietu propočítávat.

    Jinak je tomu u osob s diabetem nebo prediabetem, protože zejména množství sacharidů úzce souvisí s ostatní režimovou a medikamentosní léčbou a je potřeba najít vhodnou rovnováhu.

    Obecně doporučuji určité omezování sacharidů, protože lidé jich často jedí příliš mnoho a nemá to pro ně nutriční smysl. Naproti tomu neprosazuji ani dietu nízko sacharidovou, např. s množstvím sacharidů pod 120 g/den, snad kromě nárazových diet u osob obézních, kdy ovšem to souvisí s celkovým kalorickým omezením a není to vyvažováno nadměrným příjmem tuků.

    Z vašeho líčení jsem nepochopil, proč vlastně problém s dietou tolik řešíte. Neuvádíte, zda máte nějaké onemocnění a berete léky a Váš BMI je 20,68, což je na gratulaci k ideální váze... Glykémii si zřejmě hodně sledujete, což je u nediabetiků vzácné. Usuzuji, že jste snad někdy měl hodnoty glykémie vyšší, a proto se obáváte vývoje směrem k diabetu.

    Z tohoto hlediska vám doporučuji: Jezte normální zdravou dietu, která vám bude chutnat a bude vám vyhovovat časově. Obsah sacharidů by měl být něco mezi 150 a 220 g denně, podle toho, co vám vyhovuje. Jezte raději 3x denně, ale i 2x denně je správně, přičemž nejrozumnější se mi jeví jíst ráno a v pozdním odpoledni, pokud chcete jíst jen 2x.  Při takovéto životosprávě, pokud zůstanete štíhlý, uděláte pro prevenci diabetu hodně. Všechno ostatní je z dlouhodobého hlediska zbytečné. Pokud i při zdravém životním stylu se u vás vyvine diabetes, bude to vašimi zdravotními vlohami a bude nutné se s tím vyrovnat léčebně. U štíhlých osob vzniká diabetes nejčastěji v důsledku snižující se inzulínové sekrece. Snižování obsahu sacharidů pod navržené hodnoty má sice přechodně určitý efekt, ale v pozdějším období může být naopak škodlivé a vést ke ketóze.

    Jsem si vědom, že vás moje odpověď zklame. Zdraví lidé mohou sice se svými dietami experimentovat, ale osoby s diabetem či prediabetem by měli volit dietu rozumnou a nikoliv různé módní výstřelky. U osob zdravých i u osob s poruchou glukózové tolerance se osvědčily diety jak s 3 tak i s 2 jídly denně. U osob se zjevným diabetem je lepší dávky sacharidů více rozdělit, tedy raději na dávky alespoň 3.

    Doporučení redakce:

    https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na preventivní kontrole při odběru krve na lačno mi byl zjištěn cukr 6,2. Prosím o radu, jak má v této fázi vypadat jídelníček? Děkuji. Renata
    věk: 48 let výška: 168 cm váha: 64 kg

    Odpověď

    Dobrý den, Renato,

    úprava stravovacích zvyklostí musí vycházet z Vašeho dosavadního jídelníčku, je tudíž těžké přesně určit, jak by měl jídelníček vypadat. 

    Obecně je potřeba snížit příjem jednoduchých cukrů na minimum (60 g/den), hlídat porce příloh a pečiva (u hlavních chodů- snídaně, oběd a večeře nepřevyšovat 1/3 talíře), dbát na dostatečný příjem kvalitních bílkovin (maso, ryby, vejce, sýry, tvaroh, skyr, tofu apod.), neopomíjet konzumaci vlákniny (zelenina denně min 2-3 porce, ovoce 1 ks velikosti pěsti/den, celozrnné obilniny, ořechy, semínka, luštěniny alespoň 2xtýdne). V případě tuků se zaměřte spíše na rostlinné varianty. Pitný režim nechť tvoří neslazené druhy tekutin.

    Doporučuji vám inspirovat se našimi fotojídelníčky zde https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek

    Zdraví,

    (odpovídá Mgr. Nikola Homzová, Nemocnice Mělník, nutriční terapie)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!