Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Môže diabetik Ii jesť po infarkte zavinace,slede kyslé.

Datum vložení dotazu: 20.06.2025

Ptá se: Dušan

Dotaz

Môžem jesť,kyslé ryby, zavináč,sledea tu calamadu v nich Dušan
věk: 64 let výška: 177 cm váha: 106 kg

Odpověď

Milý Dušane, diabetik i po infarktu myokardu může jíst zavináče. Je to celkem zdravá strava a téměř to neobsahuje sacharidy. Dobrou chuť.
 

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

206 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli ovlivňuje vzniku cukrovky 2. typu, prediabetu či inzulinové rezistence i konzumace tuků, nebo tato nemoc včetně zmíněných přídružení, ovlivňuji jen sacharidy, respektive cukry? Mezi lidmi laiky je cukrovka zkrátka nemoc, kterou ovliňují jen a pouze jednoduché cukry a jejich nadmíra a dokonce se na kompenzace doporučují vždy diety s omezením sacharidů a naopak i někdy dokonce nízkosacharidové/vysokotukové až keto stravování, kdy se prakticky vymění sacharidy za tuky. Nicméně je toto prokazatelné a skutečně příjem tuků nevede ke vzniku cukrovky? Proč by se pak doporučovalo diabetikům i celkově omezování tuků ve stravě? Popravdě Já osobně mám též zkušenosti s tím, že naopak se zlepšily glykémie po omezení tuků než právě sacharidů. Nezáleží spíše pak na genetice? Upřímně mám v okolí právě lidi, u kterých se projevila ve stáří cukrovka 2. typu spíše po vysokotučných konzumaci potravin a to i právě tím, že nadváha a obezita u nich vznikla spíše po konzumaci tučných a mastných jídel a potravin, než po vyšších sacharidech a cukrech. Jak to tedy přesně je? Mockrát děkuji za ochotné odpovědi.

    Odpověď

    Milá Andreo,

    diabetes 2. typu je z velké části vyvolán sníženou citlivostí tkání na inzulín. Tuto sníženou citlivost velmi podněcuje obezita a konzumace kalorické stravy a dále ztučnění orgánů, zejména jater a pankreatu. Dochází ale také k poruše sekrece inzulínu, která může nejprve odolávat a teprve když na to nestačí, tak se objeví diabetes.

    Inzulín má v těle hodně účinků a výrazně se uplatňuje v metabolismu tuků.

    Samotná konzumace tuku sice nezvyšuje bezprostředně glykémii, ale ve svém důsledku ano. Při diabetu je nutné na prvním místě kontrolovat příjem sacharidů, protože ty zvyšují glykémii bezprostředně (a záhy se z části mění na tuk), ale nejúčinnější léčbou diabetu 2. typu je nízkokalorická dieta, pokud trvá dostatečně dlouho. Tuky jsou mnohem kaloričtější než sacharidy. Je také pravda, že pokus se sacharidy promíchají s „tukem“, tak se snad o něco pomaleji vstřebávají.

    Je trochu paradoxem, že při velkém omezení sacharidů se používá „vysokotuková dieta“, což do určité míry zvrátí metabolismus nefyziologickým směrem a může to vést k hubnutí. Dlouhodobě je určitě nevhodná a já ji příliš nedoporučuji ani krátkodobě. Velký příjem tuků má různé nepříznivé účinky, zejména na rozvoj aterosklerózy.

    Nejlepší je celkové přiměřené omezení kalorického příjmu s dostatkem vlákniny, sníženým obsahem sacharidů (150 – 200 g/den, u obézních i méně), přiměřeným příjmem bílkovin a s velkým omezením živočišných tuků.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, ráda bych se zeptala na Váš osobní názor, respektive i podělila o zkušenost, které moc nerozumím. Vím, že glykemii ovlivnují hlavně sacharidy, nicméně nikoliv jen jednoduché cukry (to je pochopitelné), avšak i kompletní sacharidy, ačkoliv mohou být z kvalitních zdrojů jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a střídmé ovoce, ořechy či i semena obsahují určitý množství sacharidů. Nicméně i sacharidy obsahují mléčné výrobky - složené z laktozy (mléčného cukru). Vím, že pokles glykemie a úprava vyšších hodnot je doporučováno právě konzumace omezený (snížené množství sacharidů) + i pohyb. Já jsem toto vždy dodržovala. Stravovala se výhradně výše zmíněnou stravou + hodně sportovala a ačkoliv nikdy jsem neměla diagnostikovanou cukrovku, ani nic jiného k tomu, tak jsem si sama ze zvědavosti občas měřila sama v domácích podmínkách (glukometrem) hladiny glykémie (samomonitoring). Před 2-3 letedy mi hodnoty ale vykazovaly extrémní hodnoty až takové,které spadají do prediabetu či dokonce už i hodnoty u diabetiků 2. typu. Například lačná glykemie byly klidně až přes 7, po jídle za hodinu až dvou klidně k 9-10, a dokonce mi stoupaly přes den i po pohybu. Nicméně po osobních zkušenostech, nebot jsem měla období v minulosti, kdy jsem se stravovala výhradně rostlinnou stravou (vegansky) jsem takové hodnoty neměla. Aktuálně právě i z osobních důvodu jsem před půl rokem znovu začala jíst čistě rostlinnou stravu bez živočišných potravin a cítim se dobře (vždy mi rostlinná strava prospívala). Omezila jsem i sport (ne pohyb, ale cílený sport a cvičení) a jen pro sebe jsem si po cca1,5-2 letech opět změřila sama hodnoty glykémie po tomto období a opět na rostlinné stravě a byla jsem překvapena, že najednou veškeré hodnoty jsou naprosto krásné jako u zdravého člověka. Lačná glykemie 5.1 a po jídle 1,5-2 hodiny max. 7.1. Jediné co mne překvapilo, jak je možné, že po jídle jsem měla tedy 7.1 a během půl hodiny mi klesla na 5.9 - je to možné? Čím to je? A poslední dotaz právě k té stravě. Jak to je možné, že na rostlinné stravě,která ale je extremně bohatá na ty kompletní sacharidy,které opravdu ale neomezuji a jím převažně právě sacharidová jídla, tak mám paradoxně lepší a výrazně se mi glykémie zlepšily, než na živočišné stravě, která měla sacharidy střídmější? Nemůže glykemie ovlivnit i třeba skladba tuků a bílkovin? Není možné, že i Já osobně a mé tělo stravu čistě rostlinnou může zpracovávat lépe? Moc vám děkuji za možnou odpověd.

    Odpověď

    Milá Noemi, spolehlivě vám nemohu odpovědět z více důvodů, ale zejména proto, že jste svá pozorování neprováděla za dostatečně kontrolovaných podmínek, abych si mohl být jistý, že to tak opravdu bylo.

    Píšete sice o „extrémních“ hodnotách glykémie, ale extrémní hodnoty jsou opravdu zcela jiné. Vaše nálezy se ještě klidně vejdou do „normálu“.

    Pro monitorování léčby se může glykémie stanovovat kdykoliv a uživatel samozřejmě musí přihlížet k okolnostem. U osoby s diabetem léčené inzulínem např. doporučujeme, aby glykémie neklesala pod normální hodnoty (pod cca 3,8 mmol/l) a po jídle pokud možno nestoupala nad 10 mmol/l. Zajímá nás také průměrná glykémie, protože pokud někdo bude sice trvale v níže uvedeném rozmezí, ale glykémie se bude držet okolo 9 mmol/l, tak to také není dobré.

    Glukometr ale není určen pro monitorování glykémií u zdravých osob, protože ty mají hodnoty v normě či blízko normy a osobní glukometr není dostatečně přesný, aby spolehlivě zachytil menší odchylky.

    Při posuzování toho, zda někdo má či nemá diabetes (když jsou hodnoty jen hraniční či blízko horního limitu), je nutné glykémii měřit za standardních podmínek. Na lačno znamená ráno po celonočním půstu. Spolehlivé „normy“ po zátěži jsou také známy pouze u orálního glukózového tolerančního testu při měření laboratorním přístrojem.

    Vy byste tedy mohla podstoupit měření v laboratoři na lačno a případně po orálním glukózovém testu, ale podle mého názoru je to pro vás zbytečné. Máte normální hodnoty a momentálně se nemusíte měřit a můžete dodržovat jakoukoliv zdravou dietu s přiměřeným množstvím sacharidů.

    Pokud jde o váš dotaz ohledně rostlinné stravy a nižších hodnot glykémií, tak mi moje znalosti dovolují odpovědět takto:

    Rostlinná strava obsahuje hodně vlákniny. Ta zpomaluje štěpení sacharidů ve střevě a zpomaluje také jejich vstřebávání do krevního oběhu. To se obecně považuje za zdravé a může to být důvodem, proč glykémie pak stoupají méně.

    Kromě toho existují práce, že větší příjem živočišných bílkovin a tuků snižuje citlivost tkání vůči inzulínu. Platí to zejména u osob s tzv. inzulínovou rezistencí, která ještě nemusí vyvolávat diabetes, ale je pravidelně přítomna u osob s diabetem 2. typu. Omezení zejména živočišných tuků a nezvýšený (nad normální doporučení ) příjem bílkovin se proto doporučují. Správná dieta pak může vést k zlepšení citlivosti vůči inzulínu a ke zlepšení glukózové tolerance. Existují také studie, že tzv. vegani mají spíše lepší citlivost vůči inzulínu a také pokud osoby s diabetem 2. typu přejdou na převážně vegetariánskou stravu, často zhubnou a také se jím zlepší efekt inzulínu. Je ale potřeba zdůraznit, že takovéto studie byly provedeny u osob, které předtím žádnou pořádnou dietu nedržely. Podle mého názoru by podobný efekt mohla mít také standardní strava s omezením kalorického příjmu, ve které by bylo málo živočišných tuků, přiměřeně nezvýšený příjem bílkovin (asi 1 g/kg) a omezené množství sacharidů mezi 150 a 250 g denně.

    A moje závěry:

    1. Příliš se sledujete
    2. Pokud vám veganská strava vyhovuje, pokračujte v ní. Jen je nutné se radit s odborníky, abyste měla skutečně zajištěný dostatečný příjem bílkovin, minerálních látek a vitamínů, a také dostatek času a peněz, abyste si takovouto stravu v našich zeměpisných podmínkách dokázala za přiměřenu cenu obstarat. Takováto dieta ale není nezbytná, v prevenci diabetu by vám posloužila i dieta podobná, která by obsahovala také přiměřené množství živočišných bílkovin, případně malé množství živočišných tuků ze zdravých zdrojů.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o radu, jak se vypořádat s jídelníčkem pro aktivní a štíhlé osoby. Začal jsem mít zdravotní problémy, které se po mnoha letech ukázaly mít příčinu v hyperglykémii. Velmi dlouho lékaři nevěděli, co se mnou, dokud se neudělaly krevní testy na dvě stránky A4 s jediným problémem - glukóza v pásmu prediabetes. Kromě zvýšeného cukru nalačno se ukázaly i špičky po jídle (zejména rýže, těstoviny, pečivo a brambory - tedy žádné dorty nebo čokoláda) 12-14 mmol/l, které už do dalšího jídla, ani do rána nestačily spadnout pod 5,5 mmol/l. Celoživotně jsem byl štíhlý, sportující a zdravě se stravující, proto takovýto závěr nikdo nečekal. Redukcí sacharidů jsem vyřešil krevní cukr tak, že jsem se dostal do zdravých hodnot i na lačno i jsem eliminoval vysoké špičky po jídle. Omezení sacharidů ale bylo za cenu zvýšení příjmu tuků. Důsledkem byl skok v cholesterolu - z původně normálních hodnot celkový okolo 9, z toho LDL cca 6 (TG pouze 0,45). V různých studiích se uvádí, že štíhlí lidé na ketodietě jsou tzv. lean mass hyper-responders a cholesterol jim takto vyskočí, narozdíl od obézních. U mě to tak skutečně je. Na vašem webu je jídelníček zjevně navržen pro cukrovkáře s nadváhou. Jaké ale doporučujete stravování pro pohybově aktivní štíhlé pacienty? - denně 4 000 - 5 000 kcal, aby nedocházelo k hubnutí a ztrátě svalové hmoty - sacharidů tolik, aby nebyla vysoká glykemie ani po jídle, ani nalačno - tuků tolik, aby nebyl zvýšený cholesterol - proteinů tolik, aby dlouhodobě nebyly poškozovány ledviny (zde jsem našel limit nikoliv procentuální z příjmu, ale váhový - max. 2 g / kg váhy, tedy v mém případě max. 130 g denně) Z mé strany přidávám další podmínky pro sestavení životosprávy: - žádné prášky ani na cukr a už vůbec ne na cholesterol - žádné omezování sportu nebo manuální práce za účelem snížení kalorického příjmu - prosím nezavádět čtvrtou živinu alkohol na doplnění potřebných kalorií - zdravotní důsledky by byly výrazně horší než hyperglykémie či vysoký cholesterol Ať počítám, jak počítám, vždy mi něco nevychází, pokud se mají dodržet obecně doporučované poměry živin - v hodně aktivních dnech, kdy se nezastavím, to vychází i na půl kilogramu sacharidů denně, což se výrazně projeví na glykémii. Zadal jsem stejný úkol i umělé inteligenci - a i ta selhala: obdržel jsem sice krásný elaborát s rozpisem jednotlivých složek stravy a vysvětlením, proč jsou hodnoty takové, jaké jsou. Měl jednu vadu - procenta po sečtení nedávala 100 %. AI je možná dobrá v sepisování reportů, ale ne v matematice :-) Jak si s návrhem jídelníčku, který nemá za cíl zhubnout, ale udržet váhu bez vedlejších zdravotních důsledků u aktivních lidí, poradí živý odborník?

    Odpověď

    Dobrý den,

    děkuji za velmi podnětný dotaz – je z něj vidět, že se snažíte situaci důkladně pochopit a že vás téma skutečně zajímá. A zároveň je znát, že se v tom množství informací začínáte ztrácet, což je naprosto pochopitelné – i pro odborníka jde o komplexní problematiku.

    Vaše situace vyžaduje individuální přístup, protože se jedná o kombinaci porušené glukózové tolerance, vysokého energetického výdeje, štíhlé postavy a nově i dyslipidémie. Takový stav se skutečně nedá řešit univerzálním jídelníčkem z webu – i když třeba fotojídelníček, který zmiňujete, není určen výhradně pro obézní osoby, ale je postaven na běžných nutričních doporučeních, nikoliv na nízkosacharidovém modelu. Pokud tedy nemáte žádnou farmakologickou podporu, je pochopitelné, že by vám při takovém režimu glykémie stoupaly.

    Váš popis postprandiálních glykémií 12–14 mmol/l a jejich pomalý pokles je natolik výrazný, že bych doporučila provést další dovyšetření u diabetologa – například OGTT, autoprotilátky, C-peptid, a především nasazení senzoru (CGM), alespoň na pár týdnů. Ten může velmi přesně odhalit nejen reakce na konkrétní jídla, ale i skryté noční hyperglykémie či nesprávné kompenzace, které z běžného glukometru nevyčtete.

    Zvláště u štíhlých, aktivních osob s takto vysokými glykémiemi je nutné vyloučit časnou formu diabetu 1. typu, LADA, případně jiné atypické formy diabetu, které by zcela změnily doporučení ohledně stravy i pohybu.

    Abych vám mohla dát přesnější odpověď, potřebovala bych znát vaši zdravotní dokumentaci, anamnézu, výsledky laboratorních testů v čase, jídelní záznamy i glykémie v kontextu – jinak hrozí, že se dostaneme k chybným závěrům. Proto bych vám doporučila obrátit se na kombinaci zkušeného diabetologa a nutričního terapeuta, kteří vám pomohou nastavit takový režim, který bude udržitelný, funkční – a hlavně bezpečný. U nás jste vítaný.

    Přeji vám, ať se vám daří situaci stabilizovat – a pokud se rozhodnete pro odbornou spolupráci, věřím, že najdete cestu, která vám bude dávat smysl.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pri cukrovke a cholesterolu možno jesť kyselé uhorky ?

    Odpověď

    Dobrý den, Heleno,

    kyselé okurky lze zakoupit nebo doma vyrobit s umělým sladidlem a poté se jejich konzumace nemusíte vzhledem k diabetu obávat. 

    S pozdravem,

     

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!