Výhradně syntetická náhradní sladidla

Autor:
PharmDr. Zdenek Kučera, Ph.D.

Pracoviště: Olympus, manažer pro vzdělávání zdravotnických pracovníků

Vloženo: 28. 12. 2017


Výhradně syntetická sladidla jsou nízkokalorická. Běžné konzumace v rámci potravinářských výrobků a „light“ nápojů se není třeba obávat. Méně přehledná situace panuje v otázce, zda by se jejich konzumace jako náhrady za energetická sladidla měla pacientům přímo doporučovat, protože dostupné údaje jejich jednoznačný přínos, například u pacientů s obezitou, nepotvrdily. Své oprávnění mají nepochybně u diabetiků, přinejmenším v rámci náhrady cukrů ve slazených nápojích, které vedou k poměrně výraznému a nežádoucímu zvýšení glykémie (2). Nejsou vhodná u těhotných žen a u dětí do 3 let (z důvodu nedostatku důkazů), studie na zvířatech neprokázaly teratogenitu (poškození plodu).

sacharin

Sladivost: 300 – 500x sladivější než sacharóza,
E: E954, ADI: 5 mg/kg/den (nejvyšší povolené množství v nápojích 80 mg/l).

V roce 1879 německý chemik Constantin Fahlberg a americký chemik Ira Remsen objevili první nekalorické sladidlo sacharin, kterého se využívalo hlavně v dobách válek, kdy byl cukr vzácný a drahý. Fahlberg byl mladý emigrant z Ruska, který působil na Johns Hopkins University pod vedením prof. Iry Remsena. Fahlberg při analyzování látek v oblasti konzervace narazil na sladkou látku, o které zjistil, že se jedná o vedlejší produkt kyseliny benzoové. Látku pak nazval sacharin, z latinského saccharum, což znamená cukr, nechal si ji patentovat bez vědomí Remsena a pohádkově zbohlatl. V 70. a 80. letech minulého století bylo publikováno několik studií naznačujících, že sacharin by mohl vyvolávat u potkanů karcinom močového měchýře (3). Pozdější studie však prokázaly, že se jedná o mechanismus specifický pro potkany, který se u lidí neuplatňuje (4). Navíc dávky podávané v experimentu byly mnohonásobně vyšší, než může člověk běžnou konzumací dosáhnout. Spojitost mezi sacharinem a karcinomem močového měchýře nepotvrdily ani epidemiologické studie. Obecně lze říci, že sacharin patří díky své dlouhé historii používání k nejvíce zkoumaným nízkokalorickým sladidlům a jeho užití lze označit za bezpečné (2).

Sacharin má kovově nahořklou pachuť, kterou lze zastřít kombinací s ostatními sladidly, např. se sorbitolem, aspartamem nebo cyklamáty, které rovněž zvyšují i sladkost. Sacharin není ve vodě příliš rozpustný, proto se používá jeho sodná nebo vápenatá sůl. V těle nedochází k jeho přeměně vylučován je nezměněn močí. (5) V potravinářství se používá v nealkoholických a alkoholických nápojích, sterilované zelenině, džusech, sirupech, cukrovinkách bez cukru, dezertech, žvýkačkách, hořčicích, šlehačkách ve spreji, majonézách, lahůdkových salátech, zavařeninách a nízkokalorických potravinách. Sacharin je vhodný na pečení cukroví, sladkého pečiva a moučníků. Prodává se samostatně ve formě tablet i tekutého sirupu. Má uplatnění i ve vitamínových přípravcích, zubních pastách, ústních vodách nebo pomádách na rty. Sacharin patří mezi nejlevnější a nejpoužívanější náhrady cukru.

PŘÍKLADY VÝROBKŮ:

(postupně doplňujeme, fotografie výrobků jsou řazeny dle pořadí jejich popisů)

IRBIS sacharin sladidlo v parášku, 250 g, Vitar, (složení: fruktóza 98,4 %, protispékavá látka – oxid křemičitý, sladidlo – sacharin sodný 0,7 %). Použití: sladidlo je ideální pro pečení, vaření a také zavařování, protože je stabilní i při vysokých teplotách, je vhodné také ke slazení teplých i studených nápojů, ovocných a zeleninových salátů, náplní dortů, krémů, jogurtů, pudinků, desertů, či hotových jídel. 1 lžička sladidla = 4 lžičky cukru avšak má o 82 % nižší kalorickou hodnotu
IRBIS sacharin
sladidlo v tabletách, 500 tablet, Vitar, Použití: vhodný pro slazení kávy, čajů a všech studených i teplých nápojů. 1 tableta = 1 kostka cukru, avšak má o 98 % nižší kalorickou hodnotu.
IRBIS sacharin
sladidlo v tabletách, 200 tablet, Vitar, Použití: vhodný pro slazení kávy, čajů a všech studených i teplých nápojů. 1 tableta = 1 kostka cukru, avšak má o 98 % nižší kalorickou hodnotu.

FAN sladidlo CYKLAMÁT-SACHARIN, 160 nádobky,  F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: sladidla: cyklamát sodný a sacharin sodný, regulátor kyselosti: hydrogenuhličitan sodný a citran sodný Použití: nekalorické cyklamát-sacharinové sladidlo je tepelně stabilní a výborně rozpustné vhodné zejména k přímému slazení teplých a studených nápojů, použít lze i při vaření, pečení nebo při konzervaci ovoce a zeleniny. 1 tableta = 1 kostka cukru = 0 kJ
FAN sladidlo SACHARIN
, 130, 500 tablet jsou dávkovače,160 a 800 tablet jsou nádobky,  F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: regulátor kyselosti: hydrogenuhličitan sodný a kyselina vinná, sodná sůl sacharinu 27%, Použití: nekalorické sacharinové sladidlo tepelně stabilní a výborně rozpustné vhodné k pečení, vaření, zavařování ovoce i zeleniny, ke slazení teplých i studených nápojů. 1 tableta = 1 kostka cukru
DIAFAN
, tekuté sladidlo, 220 ml,  F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: voda, sladidla: sacharin 3,87 g a acesulfam K 3,3 g, regulátor kyselosti - kyselina citronová, konzervancia - sorban draselný), Použití: Je vhodný ke slazení nápojů, dezertů, kompotů, sladkokyselých nálevů, cukrářských výrobků, dresinků, kaší a polev, vhodný k zavařování ovoce a zeleniny. 20 kapek (1 ml) =  2 kostky cukru
Sorbit se sacharinem
– práškové stolní sladidlo, sáček 100 g, F&N dodavatelé, s.r.o., (složení:  sladidlo: sorbitol, sacharin (0,11%), Použití: Především k přípravě těst na pečení a konzervování ovoce, ani při vysokých teplotách neztrácí svou sladkou chuť. Vyhovuje ale také na přímé slazení teplých i studených nápojů. 1 lžička sorbitu se sacharinem (1000 kJ na 100g)  = 1lžička cukru (1700 kJ na 100g)


                     

                      

aspartam

Sladivost: 200x sladivější než sacharóza,
E: E951, ADI: 40 mg/kg/den (nejvyšší povolené množství v nápojích 600 mg/l).

Aspartam je široce využívaným nízkokalorickým sladidlem. Chuťově je velmi podobný sacharóze. Byl náhodně objevený americkým chemikem Jamesem Schletterem v roce 1965 při vývoji antiulcerózních léčiv. Chemicky jde o metylester kyseliny L‑asparagové a L‑fenylalaninu. V organismu je rozkládán na běžné aminokyseliny fenylalanin a aspartát, nicméně z methylesterové skupiny vzniká v těle problematický metanol.
Vzhledem k obsahu fenylalaninu není vhodný pro pacienty s fenylketonurií, což musí být uvedeno na každém obale potraviny obsahující aspartam
.
Vzhledem k malé termostabilitě jej není možné použít do tepelně upravovaných výrobků. Podobně jako sacharin patří aspartam k nejvíce diskutovaným nízkokalorickým sladidlům. V souvislosti s jeho užíváním je zmiňována celá řada těchto nežádoucích účinků od bolestí hlavy a změn nálady, přes bolesti břicha až k často konspirativním podezřením vinícím aspartam z vyvolání nádorů, diabetu, vrozených vad, lupusu a dokonce syndromu války v Perském zálivu. U lidí nebyl vztah aspartamu k nádorům, vrozeným vadám či jiným závažným onemocněním prokázán. S aspartamem bylo provedeno několik podrobných přezkumů, jeden z nejrozsáhlejších provedla Evropská agentura pro bezpečnost potravin se závěrem o prokázané bezpečnosti látky (6). Běžný nápoj slazený aspartamem (0,35 l) se přemění na 18 mg metanolu, což je množství, které by nemělo organizmu nějak uškodit. Ze stejného množství pomerančového džusu vznikne 23 mg metanolu, z jablečného džusu 29 miligramů, z grepového džusu 65 miligramů a z rajčatové šťávy dokonce 107 mg. Pokud těchto nápojů nejsou konzumovány litry denně, neměly by nijak uškodit (7). V nápojích se často používá kombinace aspartamu s acesulfamem.

Zajímavé povívání o aspartamu naleznete také zde.

PŘÍKLADY VÝROBKŮ:

(postupně doplňujeme, fotografie výrobků jsou řazeny dle pořadí jejich popisů)

IRBIS aspartam Sweet  (3x sladší než cukr). Stolní sladidlo v prášku na bázi aspartamu. Balení: Sypká směs 200 g. VITAR, s.r.o., Složení: maltodextrin, sladidlo (aspartam 1,7 %). Obsahuje zdroj fenylalaninu. Sladí 3x více než cukr, ale o 70 % méně kaloricky. Sladidlo se hodí ke slazení teplých i studených nápojů, ovocných a zeleninových salátů, náplní dortů, krémů, jogurtů, pudinků, desertů, hotových jídel., atd.
IRBIS aspartam big sweet
  (10x sladší než cukr). Stolní sladidlo v prášku s cukrem a aspartamem. Balení: sypká směs 200 g. VITAR, s.r.o., Složení: cukr 95,5 %, sladidlo (aspartam 4,5 %). Obsahuje zdroj fenylalaninu. Sladí 10x více než cukr, ale o 90 % méně kaloricky. Sladidlo se hodí ke slazení teplých i studených nápojů, ovocných a zeleninových salátů, náplní dortů, krémů, jogurtů, pudinků, desertů, hotových jídel, atd.
IRBIS aspartam 220 tab
, Stolní sladidlo na bázi aspartamu. Balení: dávkovač 110 tbl., sáček 220 tbl, dóza 500 tbl. VITAR, s.r.o., Složení: laktóza, sladidlo – aspartam 19,6 %, plnidlo – sodná sůl karboxymethylcelulózy,  L-leucin. Obsahuje zdroj fenylalaninu. Sladivost: 1 tbl. (0,4 kcal) = 1 kostka cukru (15 kcal), = o 97 % méně kaloricky. Vhodné ke slazení teplých i studených pokrmů i nápojů.
IRBIS aspartam
dávkovač 110 tablet, viz text IRBIS aspartam 220 tab
IRBIS aspartam dóza 500 tablet, viz text IRBIS aspartam 220 tab


DiaChrom,
600 tablet pohodlně rozlomitelných, AGROBAC s.r.o., Složení: laktóza, maltodextrin, aspartam 11%, L-leucin, zdroj fenylalaninu, trojmocný chrom 1,5 µg/tab. 1 tbl. (0,77 kcal) = 1 kostka cukru (15 kcal), ale má o 96% menší kalorickou hodnotu. Nevhodné pro osoby s nesnášenlivostí laktózy a fenylalaninu. Použití: vhodný ke slazení kávy, čaje a dalších nápojů, k pečení cukroví, buchet, k přípravě krémů, pudinků, ke slazení ovoce, salátů, k zavařování apod.
DiaChrom,
80 tab, viz text DiaChrom 600 tab
DiaChrom,
200 g, AGROBAC s.r.o., Složení: laktóza, aspartam 2 %, maltodextrin a mléčnan chromitý, obsah chrómu 91 µg/100 g. Nevhodné pro osoby s nesnášenlivostí laktózy a fenylalaninu. Použití: vhodný ke slazení kávy, čaje a dalších nápojů, k pečení cukroví, buchet, k přípravě krémů, pudinků, ke slazení ovoce, salátů, k zavařování apod.

FAN sladidlo Aspartam-acesulfam, nádobka 160 tablet, F&N dodavatelé, s.r.o. Složení: regulátor kyselosti: citran sodný a hydrogenuhličitan sodný, sladidla: erythritol, aspartam 15% a acesulfam K 15%, protispékavá látky: mikrokrystalická celulóza a stearan hořečnatý, 1 tabletka = 1 lžička cukru, Použití: vhodný zejména k přímému slazení teplých a studených nápojů, dochucování již připravených pokrmů
Upozornění: Není vhodný pro osoby trpící fenylketonurií. Zdroj fenyalaninu.
FAN sladidlo Aspartam-acesulfam, 700 tablet, viz FAN sladidlo Aspartam-acesulfam, nádobka 160 tablet
FAN sladidlo Aspartam-acesulfam
, dávkovač 450 tablet, viz FAN sladidlo Aspartam-acesulfam, nádobka 160 tablet

                                 

acesulfam

Sladivost: 200x sladivější než sacharóza,
E: E950, ADI: 9 mg/kg/den (nejvyšší povolené množství v nápojích 350 mg/l).

Acesulfam draselný neboli Acesulfam K byl objeven náhodně v roce 1967 Claussem, který si v laboratoři olízl prst při listování v papírech. Chemicky je příbuzný sacharinu. Protože nemetabolizuje, jeho kalorická hodnota je nulová a vylučuje se téměř výhradně močí. Ve vyšších koncentracích zanechává v ústech mírnou pachuť, kombinuje se proto s ostatními sladidly.
Je termostabilní a má dobré využití v potravinářském průmyslu, především při výrobě cukrovinek, pečiva, ale i pastilek proti kašli. Scientific Committee on Food evropské komise (nyní agentura ESFA) potvrdila v roce 2000 nulový mutagenní a karcinogenní potenciál acesulfamu (8).

PŘÍKLADY VÝROBKŮ:

(postupně doplňujeme, fotografie výrobků jsou řazeny dle pořadí jejich popisů)

DIAFAN, tekuté sladidlo, 220 ml,  F&N dodavatelé, s.r.o. Složení: voda, sladidla: sacharin 3,87 g a acesulfam K 3,3 g, regulátor kyselosti - kyselina citronová, konzervancia - sorban draselný, Použití: Je vhodný ke slazení nápojů, dezertů, kompotů, sladkokyselých nálevů, cukrářských výrobků, dresinků, kaší a polev, vhodný k zavařování ovoce a zeleniny. 20 kapek (1 ml) =  2 kostky cukru
FAN Práškové stolní sladidlo na bázi acesulfamu K
, sáček 100g nebo krabička 250 g,  F&N dodavatelé, s.r.o. Složení: fruktóza 97,5 %, sladidlo acesulfam K 1,5 %, fosforečnan vápenatý, 1 lžička sladidla = 4 lžičky cukru, Použití: skvěle se hodí na přímé slazení teplých i studených nápojů, pečení, vaření i zavařování, díky obsahu fruktózy, která má poloviční glykemický index než řepný cukr, skvěle nahradí řepný cukr zejména při pečení sladkých dezertů nebo zavařování ovoce
FAN sladidlo Aspartam-acesulfam
,
nádobka 160 a 700 tablet, dávkovač 450 tablet, F&N dodavatelé, s.r.o. Složení: regulátor kyselosti: citran sodný a hydrogenuhličitan sodný, sladidla: erythritol, aspartam 15% a acesulfam K 15%, protispékavá látky: mikrokrystalická celulóza a stearan hořečnatý, 1 tabletka = 1 lžička cukru, Použití: vhodný zejména k přímému slazení teplých a studených nápojů, dochucování již připravených pokrmů
Upozornění: Není vhodný pro osoby trpící fenylketonurií. Zdroj fenyalaninu.

                     

cyklamáty

Sladivost: 30x sladivější než sacharóza,
E: E952, ADI: 7 mg/kg/den (nejvyšší povolené množství v nápojích 250 mg/l).

Cyklamát byl objeven v roce 1937, kdy český emigrant Michael Sveda při vývoji léků sloužících ke zmírnění zvýšené tělesné teploty odložil cigaretu na laboratorní stůl se stopami připravovaných látek, po chvíli ji dal opět do úst a zjistil výrazně sladkou chuť. Cyklamát byl v roce 1969 zakázán ve Spojených státech amerických a posléze i v dalších zemích kvůli podezření, že způsobuje rakovinu. Naproti tomu v České republice resp. v EU je cyklamát povolen ve formě kyseliny cyklamové a její sodné a vápenaté soli. Kyselinu cyklamovou a její sodnou či vápenatou sůl lze použít do potravin jako sladidlo, nicméně pro svoji pachuť je používána téměř výhradně v kombinacích s jinými sladidly. Tělem prochází prakticky beze změny, a proto se řadí mezi sladidlo nekalorické a vhodné pro lidi trpící cukrovkou. Jako sladidlo je termostabilní a tudíž vhodný pro vaření a pečení. Často se přidávají při zpracování ovoce, zvyšují jeho ovocnou chuť.

FAN sladidlo CYKLAMÁT-SACHARIN, 160 nádobky,  F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: sladidla: cyklamát sodný a sacharin sodný, regulátor kyselosti: hydrogenuhličitan sodný a citran sodný Použití: nekalorické cyklamát-sacharinové sladidlo je tepelně stabilní a výborně rozpustné vhodné zejména k přímému slazení teplých a studených nápojů, použít lze i při vaření, pečení nebo při konzervaci ovoce a zeleniny. 1 tableta = 1 kostka cukru = 0 kJ

PŘÍKLADY VÝROBKŮ:

(postupně doplňujeme)

sukralóza

Sladivost: 500-600 sladivější než sacharóza,
E: E955, ADI: 15 mg/kg/den (nejvyšší povolené množství v nápojích 300 mg/l).

Sukralóza se vyrábí synteticky ze sacharózy, přičemž tři hydroxylové skupiny sacharózy jsou nahrazeny atomy chlóru. Má podobnou chuť jako sacharóza, nicméně je 500x sladší. Sukralóza byla objevena v roce 1976 ve firmě Tate & Lyle, ve spolupráci s výzkumníky z King’s College London. Sukralóza se používá jako náhrada cukru buď samostatná nebo v kombinaci s ostatními náhradními sladidly nebo s cukry. Sukralóza patří k tepelně nejstabilnějším náhradním sladidlům, které jsou v současné době k dispozici. Dodává se v granulované formě. Denní příjem sukralózy  by neměl přesáhnout 15 mg/kg tělesné hmotnosti (10). Nezávadnost sukralózy byla posuzována v USA agenturou FDA ve více než 110 studiích na zvířatech i lidech. Nebyly zjištěny žádné karcinogenní, reprodukční a neurologické účinky sukralózy. Negativní účinek na imunitní systém se projeví až ve velmi vysokých denních dávkách, které není možné v praxi zkonzumovat. Atomy chlóru jsou v sukralóze pevně vázány k atomům uhlíku, čímž vzniká organická sloučenina obsahující chlór (organochlorid). Řada organických sloučenin chlóru je toxická, avšak sukralóza se od těchto sloučenin liší, protože je na rozdíl od většiny chlorovaných uhlovodíků nerozpustná v tucích. Zkonzumovaná sukralóza se téměř nevstřebává a vylučuje se stolicí, pouze malé množství se vylučuje převážně nezměněné do moči. Z tohoto důvodu je energetická hodnota sukralózy pro organizmus nulová.

PŘÍKLADY VÝROBKŮ:

(postupně doplňujeme, fotografie výrobků jsou řazeny dle pořadí jejich popisů)

Irbis sukralóza sladidlo v parášku, 250 g, Vitar, Složení: laktóza (50 %), maltodextrin (49,6 %), sladidlo - sukralóza (0,4 %), pikolinát chromu 2,5 g, 1 lžička sladidla =  2 lžičky cukru, ale je o 65 % méně kalorické. Použití: je ideální pro vaření, pečení, zavařování a pasterizaci.
Irbis sukralóza s chromem
500 tablet, Vitar, Složení: laktóza 74 mg, sladidlo – sukralóza 6,5 %, plnidlo – sodná sůl karboxymethylcelulózy, L-leucin, pikolinát chromu, 3 µg chromu, Použití: vhodné pro slazení kávy, čajů a všech studených i teplých nápojů. 1 tableta = 1kostka cukru.
Irbis sukralóza s chromem
130 tablet v dávkovači, viz Irbis sukralóza s chromem 500 tablet

DiaChrom se sukralózou 600 tablet, AGROBAC s.r.o., tablety se dají i rozlomit, Složení: sukralóza 3,5 % a mléčnan chromitý, 1,5 µg chromu,  1 tableta = 1 velká kostka cukru (4,4 g), ale má 95,7% nižší kalorickou hodnotu, Použití: vhodný nejen ke slazení nápojů, ale i k pečení a zavařování bez jakýchkoliv omezení.
DiaChrom se sukralózou
80 tablet, AGROBAC s.r.o., tablety, viz DiaChrom se sukralózou 600 tablet
DiaChrom se sukralózou
200g, AGROBAC s.r.o., sukralóza (0,66 %). Složení: obsah chrómu 91 µg/100 g

STARLinea ®, 130 tablet v nádobkách nebo 130 tablet v dávkovači na blistru,  F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: sladidlo: erythritol, regulátory kyselosti: citran sodný a hydrogenuhličitan sodný, sladidlo: sukralóza (5 mg/tabl.), protispékavé přísady: mikrokrystalická celulóza a stearan hořečnatý), 1 tableta = 1 lžička cukru, Použití: skvěle se hodí na přímé slazení teplých i studených nápojů, pečení, vaření i zavařování, navíc s chuťovými vlastnostmi velmi podobnými řepnému cukru, ovšem bez kalorií.
STARLinea
®
- práškové stolní sladidlo, krabička 250g,  F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: fruktóza 98,55 %, protispékavá přísada: fosforečnan vápenatý, sladidlo: sukralóza 0,45 %, 1 lžička = 4 lžičky cukru, Použití: skvěle se hodí na přímé slazení teplých i studených nápojů, pečení, vaření i zavařování, navíc s chuťovými vlastnostmi velmi podobnými řepnému cukru.
SLIM
,
500 tablet v praktickém dávkovači, F&N dodavatelé, s.r.o. Složení: sladidlo: erythritol, regulátory kyselosti: citran sodný a hydrogenuhličitan sodný, sladidlo: sukralóza (5 mg/tabl.), protispékavé přísady: mikrokrystalická celulóza a stearan hořečnatý, 1 tableta = 1 lžička cukru, Použití: skvěle se hodí na přímé slazení teplých i studených nápojů, pečení, vaření i zavařování, navíc s chuťovými vlastnostmi velmi podobnými řepnému cukru, ovšem bez kalorií.

                         

neohesperidin dihydrochalkon

Sladivost: 1900x sladivější než sacharóza,
E: E959, ADI: 5 mg/kg/den (nepoužíván v nápojích).

Sladká chuť neohesperidinu DC byla objevena v roce 1963 při studiích vztahu mezi strukturou a hořkostí v citrusových glykosidech. Neohesperidin se nachází ve slupce hořkých pomerančů a alkalickým zpracováním a hydrogenací vzniká neohesperidin dihydrochalcone, který je až 1900 krát sladší než cukr a má lékořicovou chuť. Je nekalorický a termostabilní, čili vhodný pro vaření a pečení. Sladká chuť má pomalejší nástup. Přijatelná denní dávka neohesperidinu DC byla stanovena v roce 1987 na 5mg/kg tělesné hmotnosti, nicméně v EU je schválen až od roku 1994. V hořkých lécích a grapefruitových džusech může snižovat hořkost a dodávat sladkou chuť.
V České republice je neohesperidin DC povolený pro použití v potravinách v nejvýše povoleném množství 5 mg/kg s výjimkou žvýkaček. Neohesperidin DC není povolen k použití do potravin ve Spojených státech amerických.

neotam

Sladivost: 7000-13000x sladivější než sacharóza,
E: E961, ADI: 2 mg/kg/den (nejvyšší povolené množství v nápojích 2 mg/l).

Neotam je neenergetické náhradní sladidlo, které vyvinula společnost NutraSweet, která vyrábí také aspartam. Chemicky se neotam podobá aspartamu, přičemž k aminoskupině asparagové kyseliny má připojenu 3,3-dimetylbutylovou skupinu. Přítomností této skupiny se blokuje štěpení peptidové vazby mezi asparagovou kyselinou a fenylalaninem a to vede k tomu, že se dipeptid nerozkládá na jednotlivé aminokyseliny. Neotam tak mohou konzumovat i osoby s fenylketonurií. Neotam se používá v nápojářském průmyslu, při výrobě desertů, mražených krémů, cukrovinek a cukrářském zboží, jako stolní sladidlo. Neotam je 8000–13000krát sladší než cukr (sacharóza). Sladká chuť neotamu je vnímána déle než je tomu u jiných sladidel. Hlavní metabolickou drahou v těle je hydrolýza metylesteru esterázami v těle. Vzniká deesterifikovaný neotam a metanol. Vzhledem k vysokému sladicímu účinku se používá do potravin jen velmi malé množství tohoto sladidla, a tak množství metanolu, které z neotamu vzniká, je velmi malé ve srovnání s množstvím, které se získává z běžných potravin, např. ovocných a zeleninových šťáv. Deesterifikovaný neotam se vylučuje z 1/3 močí a ze 2/3 stolicí, za 2 hodiny od podání je v těle méně než 20 % dávky (rychle se vylučuje, nehrozí akumulace).