Dieta


U nemocných s diabetem 2. typu je léčba zahajována dietou (obvykle hypokalorickou) a současně pokusem o zvýšení fyzické aktivity. Je třeba vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (sacharidy), jako jsou cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky, současně co nejvíce omezit příjem tuků a dodržovat správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Omezují se také dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (složené cukry), jako jsou škrob, mouka, pečivo. Dále jsou to obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice aj. Také je nutné omezit cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích a v ovoci.

Důležitý je dostatečný příjem nízkoenergetických tekutin v množství 1,5-2,0 l denně. Alkoholické nápoje nejsou vhodné pro velký energetický obsah. Obecné zásady pro dietu diabetika 1. a 2. typu jsou stejné, to znamená racionální pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů. Doporučuje se jíst 5-6 krát denně.

Změna stravovacích zvyklostí, změna životosprávy diabetika, detailnější pohled na skladbu a množství přijímaných potravin, případně kombinace s léky, což vše zvyšuje rovněž nároky pacienta na vyhledávání důležitých informací a na vlastní edukaci.

Cílem dietní léčby je kompenzovaný diabetik, prevence chronických pozdních komplikací diabetu a optimální tělesná hmotnost.