Léčivé rostliny a cukrovka

Autor:
PharmDr. Alice Sychrová, Ph.D.

Pracoviště: Farmaceutická fakulta Masarykova univerzita Ústav přírodních léčiv

Vloženo: 22. 9. 2021


Rostliny s příznivými účinky v léčbě cukrovky

Rostliny a výtažky z nich jsou používány pro své léčivé účinky několik tisíc let a položily základy farmaceutickému průmyslu. Ještě dnes zhruba 25 % medikamentů má svůj původ v bylinných výtažcích a jejich oblíbenost roste. V naší rubrice Léčivé rostliny se pokusíme naznačit, jak se skladba rostlin s léčivými účinky promítá do terapie cukrovky. Je zde výčet nejdůležitějších rostllin, které příznivě a výnamně ovlivňují tuto nemoc, a které jsou popsány podrobněji. Současně zde naleznete názvy a stručné charakteristiky rostlin využívaných v této indikaci i z jiných částí světa, koření s mírným antidiabetickým působením, zajímavé houby využívané v léčbě cukrovky a malý exkurz do vhodného ovoce pro diabetiky.

Léčivé rostliny a účinné látky v nich obsažené z pohledu působení na cukrovku můžeme rozdělit do tří skupin:

1) Léčivé rostliny, které především snižující glykémii (psyllium, Aloe vera, Coccinia indica, Gymnema Sylvestre, Trigonella foenum - graecum aj.)
2) Léčivé rostliny, které především snižují rezistenci organismu vůči působení inzulinu (skořice, Momordica charantia aj.)
3) Léčivé rostliny, které snižují hladinu krevních tuků či preventivně ovlivňující cévní stěnu a působí tak v prevenci rizika onemocnění srdce a cév u diabetiků (psyllium, česnek, extrakt ze zeleného čaje, Ginkgo biloba, Aloe vera, Emblica officinalis aj.)

zde se budeme převážnou měrou věnovat rostlinám ze skupiny 1) a 2)

Nejdůležitější léčivé rostliny v léčbě a prevenci cukrovky:

Aloe (Aloe vera)
Borůvka černá (Vaccinium myrtillus)
Černucha setá (Nigella sativa)
Fazol obecný (Phaseolus vulgaris)
Gymnéma lesní, Gymnema sylvestre (Gurmar)
Jestřabina lékařská (Galega officinalis)
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra)
Momordikakarela, bitter melon, hořká okurka (Momordica charantia)
Morušovník bílý (Morus alba)
Nopál (Opuncia)
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
Pískavice čecké seno (Trigonella foenum-graecum)

Skořicovník čínský (Cinnamomum cassiia)
Smetanka lékařská, pampeliška (Taraxavum officinale)
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Ženšen pravý (Panax ginseng)

Další léčivé rostliny používané v léčbě cukrovky:

Cibule (Allium cepa),
Coccinia (Coccinia indica) popínavá bylina rostoucí hojně v Indii, která je po staletí důležitou součástí tradiční indické přírodní medicíny na snižování hladiny krevního cukru. V Indii je tato rostlina běžně používána jako zelenina,
Cekrópie tupolistá (Cecropia obtusifolia), tradiční léčivá rostlina Střední Ameriky, má silný hypoglykemický účinek. Tato rostlina též působí proti astmatu a má relaxační účinek na cévy. Všechny tyto vlastnosti ji činí zajímavou pro léčbu diabetu,
Česnek (Allium sativum),
Garcinie kambodžská, známá též jako Tamarind malabarský (Garcinia cambogia), ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů v krvi a navodí pocit sytosti už po malé porci jídla, obsahuje kyselinu hydroxycitrónovou, která zvyšuje syntézu glykogenu v játrech a zřejmě tím snižuje glykémii, svým působením snižuje hladinu krevních lipidů a zpomaluje tak tvorbu nového tělesného tuku (tělo tak začne využívat tuky jako zdroj energie), snižuje rovněž hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje antioxidanty a díky serotoninu působí příznivě i na psychiku,
Hercampuri (Gentianella alborosea) andská rostlina, bylo známé již za časů civilizace Inků. Působí močopudně, čistí krev, zvyšují tvorbu žluči a usnadňují její vylučování a tím pomáhá předcházet vzniku žlučových kamínků. Eliminuje z organizmu cholesterol a je dobrým regulátorem metabolizmu tuků. Podporuje činnost ledvin a jater. Pomáhá při cukrovce a snížuje hladinu cholesterolu. Momentálně získává popularitu jako doplněk stravy s detoxikačními vlastnostmi,
Hřebíčkovec šabrejovitý (Syzygium cumini) Dlouhověký posvátný strom hinduistů, pocházející původně z indického subkontinentu plodící temně modré sladce chutnající bobule. Nemocní s diabetes mellitus používají drcená nebo máčená semena těchto plodů obsahujících mj. alkaloidy jambosin, jambolin a antimellin, které se podílejí na snížené hladiny krevního cukru,
Chebule srdčitá, guduči (Tinospora cordifolia),
Chřest (Asparagus), konkrétně chřest hroznovitý (A. racemosus) a A. adscendens, tradiční v Indii. Při cukrovce pomáhá i u nás běžný chřest lékařský (A. officinalis),
Ječmen setý, zelený ječmen  (Hordeum vulgare) podporuje zvýšení obranyschopnosti organismu, pomáhá udržovat optimální hladinu cukru a cholesterolu, působí jako antioxidant, chrání buňky před oxidativním stresem. Mladý ječmen se využívá při ovlivňování zvýšené hladiny glykémie především pro svůj adaptogenní účinek stimulací funkce slinivky břišní, kde povzbuzuje činnost buněk Langerhansových ostrůvků a tím zvyšuje tvorbu inzulinu a současně snižuje inzulinorezistenci -  těmito účinky příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
Karaluma (Caralluma sinaica), sukulent z čeledi toješťovitých je tradiční v léčbě diabetu na Blízkém Východě,
Kokořík vonný (Polygonatum odoratum),
Křídlok (Pterocarpus marsupium) Strom, který roste v hornatých částech Indie. Má mnoho léčebných účinků. Používá se jeho kůra a listy. Obsahuje flavonoidy, které mají regenerační vliv na beta buňky slinivky břišní, podpporují tedy uvolňování inzulinu. Další účinnou látkou s podébným účinkem je epicatechin. Současně jako inzulin podporuje tvorbu zásobního cukru glykogenu,
Lopuch větší (Arctium lappa),
Oslizák líbezný (Aegle marmelos),
Pasuchaca, Geranium (Geranium dielsianum), nať,
Plamének pickeringův (Clematis pickeringii),
Proskurník pižmový (Abelmoschus moschatus) a další druhy rodu Abelmoschus,
Pukol nádherný (Lagerstroemia speciosa) je tradičním prostředkem proti diabetu a obezitě na Filipínách, Tchajwanu a v Japonsku. Jednou z obsahových látek jeho listů je triterpenoidní kyselina korozolová,
Puškvorec obecný (Acorus calamus),
Rehmánie lepkavá (Rehmannia glutinosa),
Salacia (S. oblonga, S. reticulata a S. prinoides, též S. chinensis) bojuje proti diabetu a obezitě na několika úrovních, hlavně úpravou tukového metabolismu a účinkem na PPAR receptory,
Sleziník, Cuti-Cuti, (Asplenium lunulatum), nať
Stévie sladká (Stevia rebaudiana) není jen nekalorické sladidlo, ale i antidiabetická rostlina,
Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis),
Tournefortia hartwegiana je tradičním prostředkem proti diabetu v Mexiku,
Tykev obecná (Cucurbita pepo),
Vavřín ušlechtilý (Laurus nobilis),
Jmelí bílé (Viscum album),
Yacón (Smallanthus sonchifolius), listy a kořen,
Zederach indický (Azadirachta indica)
zelený čaj (Camellia sinensis),
Žabník jitrocelový (Alisma plantago-aquatica),

Koření s mírným antidiabetickým účinkem:

Bazalka posvátná (Ocimum sanctum),
Bobkový list
(Laurus nobilis)
Chilli papričky
(Capsicum frutescens)
Kurkuma (Curcuma longa)
Oregano (Origanum majorana),
Rozmarýn (Rosmarinus officinalis),
Zázvor lékařský (Zingiber officinale)

Zelenina

Brokolice (Brassica oleracea)
Zelí (Brassica)

Sinice a řasy

Spirulina
Chlorella

Antidiabetické houby

Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) má natolik blahodárné účinky na lidský organizmus, že ji v tradiční čínské medicíně nazývají "houba nesmrtelných". Lesklokorka je dobře známým podpůrným prostředkem proti diabetu. Její polysacharidy a triterpenoidy účinkují zvýšením hladiny inzulinu v krvi a rovněž snižují hladinu krevního cukru působením na enzymatické systémy (tyrozin fosfatázu 1B, aldóza reduktázu a α-glukosidázu). Lesklokorka navíc omezuje rozvoj diabetu působením na imunitní systém.
Housenice čínská (Cordyceps sinensis) má ochranný účinek na pankreatické β-buňky a je také nadějným kandidátem proti diabetu .
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) v klinické studii Jayasuriya v dávce pouhých 50mg/kg snižovala hladinu cukru a zvyšovala hladinu inzulinu u pacientů s diabetem typu 2. Existuje dále více než 20 experimentálních studií poukazujících na antidiabetický účinek hlívy, která navíc obsahuje i cholesterol snižující lovastatin.
Rezavec šikmý, Choroš Chaga, čaga (Inonotus obliquus) Roste hlavně na břízách východní Evropy a ruské Sibiře, kde ji nazývají "Dar od boha" a připravují z ní léčivé odvary. Houba je studována pro své protinádorové a antivirové, ale také antiparazitické a protizánětlivé účinky. Rovněž se předpokládá její příznivý vliv na buňy slinivky bříšní a regulaci hladiny krevního cukru.
Trsnatec lupenitý Maitake (Grifola frondosa) Je to jedlá a chutná houba, která roste na kmenech dubů a je zkoumána především pro její protinádorové působení. Má však i příznivý vliv na metabolismus člověka. Zřejmě brání destrukci β buněk Langerhanslvých ostrůvků slinivky břišní produkujících inzulin, dokáže zvýšit citlivost tkání na inzulin, a tak snižuje inzulinorezistenci.

Ovoce pro diabetiky

Velké zahradní ovoce (jablka, hrušky, švestky, jahody atd.) je sice zdravé, ale vysoce cukernaté. Při diabetu je proto lepší méně cukernaté drobné ovoce – ostružiny (Rubus fruticosus), černý rybíz (Ribes nigrum), višně (Prunus cerasus), oskeruše (Sorbus domestica), mišpule (Mespilus germanica), aronie (Aronia melanocarpa), nebo ovoce divoké:

borůvka (Vaccinium myrtillus)
šípek (Rosa canina)
brusinka (Vaccinium vitis-idaea)
klikva (Vaccinium oxycoccos)
medvědice lékařská (Arctostaphylos uva-ursi)
kustovnice (Lycium barbarum chinense)
mochyně (Physalis alkekengi)
dřín (Cornus mas a Cornus officinalis)
bobkovišeň (Prunus laurocerassus)
oskeruše a další druhy jeřabin (Sorbus)
rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
hloh (Crataegus)
muchovník oválný (Amelanchier ovalis)

Drobné bobuloviny a divoké ovoce obecně obsahují vysokou koncentraci vitamínů, flavonoidů a dalších blahodárných látek. Konkrétně se jedná například o kyselinu ursolovú, velmi podobnou antidiabetické kyselině korozolové, přítomnou ve většině druhů drobného ovoce a mnoha bylinách.