Malý dietní rádce


Pro pacienty s diabetem 2. typu

Pravidelně  si kontrolujte hladinu krevního cukru – glykémii

Česká diabetologická společnost doporučuje následující frekvenci měření:

Diabetik léčený intenzifikovaným inzulinovým režimem – 3-4 měření denně + 1-2x týdně malý glykemický profil + 1x za 1-2 měsíce velký glykemický profil. Diabetik léčený konvenčním inzulinovým režimem – 2 měření denně + 1x týdně malý glykemický profil a 1x za 2-3 měsíce velký glykemický profil. Diabetik léčený perorálními antidiabetiky a dietou – 3 měření týdně.

a) Konvenční režim

Konvenční inzulinový režim je možné používat pouze u pacientů, kteří mají částečně zachovanou endogenní sekreci inzulinu. Tedy u diabetiků 2. typu nebo teoreticky v počátečním stadiu diabetu 1. typu. V ČR však u diabetiků 1. typu používáme již od diagnózy režim intenzifikovaný. Inzulin je v konvenčním režimu aplikován subkutánně 1-2x denně, a to buď bazální (střednědobý nebo dlouhodobý), nebo směsný. Večerní dávka se aplikuje obvykle ve 22 hodin, ranní co nejdříve po probuzení.

b) Intenzifikovaný režim

Intenzifikovaný inzulinový režim je volen u diabetiků 1. typu, případně u diabetiků 2. typu, u kterých není dostačující režim konvenční. Intenzifikovaný režim nejvíce napodobuje fyziologickou sekreci inzulinu.
Aplikuje se dlouhodobě působící bazální inzulinový analog 1x denně (obvykle večer) nebo střednědobý humánní inzulin 2x denně (ráno a večer) a bolusové dávky krátkodobého inzulinu k jídlu několikrát (obvykle 3x) během dne. Při intenzifikovaném režimu je nutná podrobná edukace a spolupráce pacienta a dobře zvládnutý selfmonitoring glykemie. Pacient si na základě změřené glykemie, příjmu sacharidů a předpokládané fyzické aktivity individuálně upravuje bolusové dávky inzulinu a podle glykemie nalačno případně i dávky dlouhodobě působícího inzulinu.

Malý glykemický profil = 4 vyšetření glykemie (před snídaní, obědem, večeří, spaním)

Velký glykemický profil = 7 vyšetření glykemie (4 + 90 minut po snídani, obědu a večeři) + popřípadě navíc měření ve 3:00 (velký glykemický profil je vhodný zejména na začátku léčby diabetu, pro stanovení optimálních dávek inzulinu a při komplikacích diabetu).

Jezte méně a častěji

Jezte pravidelně a častěji malé porce vhodného jídla 4 – 6x za den

Nebojte se zeleniny a ovoce

Denní příjem ovoce a zeleniny by měl dosahovat 600 g včetně zeleniny tepelně upravené.
Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitmínů a stopových prvků. Pro diabetickou dietu jsou vhodné všechny druhy zeleniny.
Ovoce a ovocné výrobky
obsahují ve srovnání se zeleninou více energie, jejímž zdrojem jsou převážně jednoduché sacharidy (fruktóza, glukóza), proto je potřeba mít se při konzumaci ovoce na pozoru a dbát spíše na kvalitu než na kvantitu. Doporučuje se vybírat méně sladké a nepřezrálé druhy (grepy, jablka). Vhodné není ani sušené ovoce, vzhledem k výrazné cukernatosti a vysoké energetické hodnotě. Kompoty, džemy a marmelády lze v přiměřeném množství konzumovat pokud jsou slazené náhradními sladidly nebo mají snížený obsah cukru.

Dávejte přednost pečivu z celozrnné mouky

Hladina cukru v krvi pak stoupá pomaleji než po čisté bílé mouce.
Celozrnná mouka obsahuje vlákninu a ta navíc příznivě působí na pasáž střevním traktem

Vyhněte se cukrovinkám a sladkým nápojům

Vzhledm ke značnému množství cukru hladina glykémie po nich rychle roste a navíc vaše hmotnost také.

Pitný režim nesladkých nápojů je velice důležitý.

Minimální množství je 30 ml/kg/den, pokud Váš lékař tekutiny ze zdravotních důvodů neomezí. Doporučuje se pít vodu minerální a neperlivou.

Nesolte

Zvýšené množství soli zvyšuje krevní tlak podobně jako ostatní populace by neměli diabetici konzumovat více než 6 g soli denně.

Nepijte alkohol a nekuřte

Některé zdroje udávají maximum 20 g alkoholu denně pro ženy a 30 g pro muže, přičemž 60 g alkoholu odpovídá 0,15 litru 40% destilátu, 0,4 litru vína nebo 1,2-1,5 litru piva. Při příjmu alkoholu musí být diabetici seznámeni s jeho účinky. Na lačno může alkohol při léčbě inzulinem nebo perorálními antidiabetiky vyvolat hypoglykemii, může zastírat příznaky hypoglykemie vzniklé z jiných příčin
Kouření
, které zužuje cévy, což u diabetiků , kde hrozí riziko chronických cévních komplikací, jako je syndrom diabetické nohy, případně srdeční infarkt, či cévní mozkové příhody, je krajně nevhodné.

Omezte, nejlépe vynechejte z jídelníčku uzeniny a masné výrobky

Obsahují značné množství živočišného tuku a ve Vašem jídelníčku by neměly být.
Živočišný tuk je nejen značně energetický, ale obsahuje i velké množství cholesterolu a má špatný vliv na cévy. Místo uzenin zařaďte do jídelníčku 2–3x týdně ryby. Ty obsahují tuky, které na Vaše cévy působí příznivěji.

Slaďte raději nekalorickými sladidly, jako je sukralóza, stévie apod.

Při onemocnění diabetu odborníci doporučují nesladit, nebo používat nekalorická sladidla, které nemají vliv na hladinu cukru v krvi a hmotnost.
Mezi nekalorická sladidla patří například sacharin, cyklamát, aspartam, acesulfam K, sucralóza, stevia apod.
Kalorická náhradní sladidla (fruktóza, sorbitol, manitol) mohou nepříznivě ovlivnit nejen glykemii, ale i hmotnost. Jsou chuťově horší a je potřeba vyšších dávek. Mohou také vyvolávat nepříznivé zdravotní účinky. Například větší množství fruktózy může nepříznivě ovlivnit hladinu krevních tuků a nepříznivé střevní potíže může vyvolat větší množství sorbitu.
Čtěte na výrobcích, které náhradní sladidlo obsahují a poraďte se svým lékařem, nebo nutričním terapeutem, zda je pro Vás výrobek vhodný.
Vždy si přečtěte složení výrobku a dbejte na to, aby neobsahoval kalorická sladidla, jako je například cukr, sorbit nebo fruktóza.

Pozor na DIA výrobky

Zvláštní skupinou v dietě diabetiků jsou tzv. Dia-výrobky, speciální diabetické potraviny, které nejsou vůbec nutné a neplatí rozšířený mýtus, že mohou být konzumovány v neomezeném množství. Jedná se často o vysoce energetické (např. dia-čokoláda 530 kcal/100 g), drahé a moučné dia-výrobky. I se sladidly obsahují značné množství sacharidů ve formě škrobu. Efektivnější je racionálně přistupovat k běžným potravinám nebo využít tzv. dietních potravin, které jsou obvykle nízkokalorické se zvýšeným obsahem vlákniny a nižším podílem tuků.

Pravidelně cvičte

Pohyb má v terapii i prevenci nezastupitelnou úlohu. Vede ke snížení hmotnosti a udržování doporučené váhy, s tím souvisí i snížení dalších rizikových faktorů aterosklerózy (dyslipoproteinemie, hypertenze). Vytrvalostní charakter zátěže zlepšuje citlivost tkání na inzulin, kompenzaci diabetu a profil krevních tuků.
Nutná je pravidelnost, ideálně 3–6x týdně v trvání 30–45 minut, aerobní charakter zátěže, K nejvhodnějším sportům patří rychlá chůze, nejlépe v kopcovitém terénu, běh, plavání, jízda na kole nebo také běh na lyžích, tanec či Nordic walking (chůze se speciálními hůlkami).