Morušovník bílý (Morus alba)

Vloženo: 22. 9. 2021


Synonymum: moruše bílá

Stručná charakteristika: Moruše bílá je středně velký, jednodomý, opadavý a rychle rostoucí strom dorůstající do výšky 15 až 20 m a šířky 1,8 m. Pochází z Číny, ale rozšířila se po celém světě, kultivuje se spíše do nižších 3 m keřů, u nichž je snazší sběr listů i plodů. Dobře snáší znečištěné ovzduší. V mnoha oblastech Asie se pěstuje jako primární zdroj potravy pro bource morušového, produkujícího hedvábí. Bohatý obsah proteinů v listech přispívá k vývinu larvy a tím ovlivňuje výslednou kvalitu hedvábí. Kromě toho se morušovníky pěstují jako okrasné stromy, pro výrobu papíru a jako živná půda pro pěstování hub. Sytě zelené listy jsou vejčitého tvaru a mohou být nesouměrně dlanitě 3–5 laločnaté. Zajímavostí moruší je tzv. heterofylie, což je schopnost vytvářet na jednom stromu odlišné tvary a velikosti listů. Pozoruhodným jevem je také uvolňování pylu, které probíhá polovinou rychlosti zvuku. Během května až června rozkvétají jehnědy, ze kterých se v červnu až červenci vyvíjí plody bílé až narůžovělé barvy, které vypadají jako ostružiny. Tyto plody jsou jedlé, sladkokyselé a obvykle se zpracovávají na marmelády, kompoty, suší se anebo se konzumují syrové.

Používaná část rostliny: plody, listy

Využití v kulinářství: Dobře uskladněná moruše (zmrazená nebo sušená) může sloužit jako náhražka cukru. Již naši předkové používali sušenou a rozemletou moruši ke slazení koláčů a kaší. Hodí se také jako přísada do jogurtů, ovesných vloček, salátů či smoothie. Plody bílé varianty jsou mdlejší chuti než plody moruše černé, a proto se většinou kombinují s jiným ovocem. Z moruší se dají vyrobit marmelády a kompoty, ale slouží také k přípravě chutného morušového vína, moštu, sirupu nebo šťávy a v neposlední řadě i zmrzliny. Plody a listy je možné usušit a konzumovat ve formě čaje.

Historie: Pěstování moruše bílé k výživě bource morušového začalo před více než 4700 lety v Číně a od té doby bylo zavedeno i v jiných zemích. Léčivé využití listů, kořenové kůry, větví a plodů je dokumentováno v lékopisu Čínské lidové republiky. Moruše je také lékopisnou drogou ve Velké Británii.

Obsahové látky: Moruše jsou bohatým zdrojem proteinů, sacharidů, lipidů, vlákniny, minerálů, vitamínů, ale také specificky účinných obsahových látek. Velkou výhodou této superpotraviny je ale nízká kalorická zátěž. Listy obsahují až 30 % proteinů, 8 % tuků a 44 % vlákniny. Tyto proteiny jsou spolu s pšeničnou moukou používány k výrobě chleba v Indii. Najdeme v nich i vitamín C, betakaroten, železo, zinek, vápník, fosfor a hořčík. Dále pak lektiny, které mají funkci obrany proti patogenům a antioxidačně působící flavonoidy, fenolické kyseliny a moraciny. Listy tím pádem disponují antioxidační, neuroprotektivní, antiaterosklerotickou, imunomodulační, antitumorózní, antihyperglykemickou a hypolipidemickou aktivitou. V plodech dominují nenasycené mastné kyseliny-kyselina linolová a palmitová, vitamín C (36.4 mg/100 g), thiamin, riboflavin, niacin, kyselina listová, vitamín A, vitamín B6, vitamín E, a vitamín K, minerály včetně draslíku, alkaloidy a aminokyseliny. 100 g čerstvých plodů obsahuje 1.44 g proteinů, což je více než u jahod (0.67 g/100 g) a malin (1.20 g/100 g) a srovnatelně jako u borůvek (1.39 g/100 g). Plody jsou zdrojem celkem 18 aminokyselin, z nichž 9 je esenciálních pro člověka. Celkové množství a poměr jednotlivých aminokyselin pak odpovídá vysoce proteinovým potravinám, jako jsou třeba ryby anebo mléko. Plody jsou také bohatým zdrojem specificky účinných obsahových látek jako jsou flavonoidy, fenolické kyseliny, stilbeny, taniny, lignany a polysacharidy. Zajímavostí je, že v plodech byly zjištěny vysoké hladiny melatoninu, což je dobře známý neurohormon produkovaný v epifýze (šišince, nadvěsku mozkovém), který se podílí na regulaci cirkadiánních rytmů a poruch spánku. Bylo zjištěno, že množství melatoninu je větší v průběhu ethanolického kvašení, tedy v morušovém víně, než v samotných plodech. V kůře jsou přítomny především specificky účinné látky, jako stilbeny, flavonoidy, benzofurany a kumariny. Tyto látky se uplatňují v terapii infekčních onemocnění díky své pozoruhodné antibakteriální, antivirové a protizánětlivé aktivitě. Dále léčí suchý kašel, vykazují hypotenzivní a protinádorový účinek.

Užití: V Číně, Koreji a v Japonsku se moruše používá v lidové medicíně ke snížení horečky, léčbě bolesti v krku, ochraně jater a ledvin, zlepšení zraku, při cukrovce a pro schopnost snižovat krevní tlak. Moruše mají svou nezastupitelnou pozici především v tradiční čínské medicíně, kdy se často kombinuje s ostatními léčivkami. Hořká kořenová kůra, neboli Sang Bai Pi, má katarzní (vnitřní duševní očista) a anthelmintické (proti hlístové) vlastnosti. Kořenová šťáva sráží krev a také eliminuje červy v trávicím systému. Kmenová kůra má očistné a omlazující vlastnosti. Listy mají potopudné a změkčující účinky. Jako doplněk stravy jsou oblíbené u diabetiků nejen pro svůj hypoglykemický účinek, ale díky obsahu kyseliny γ-aminomáselné- GABA (10x více oproti zelenému čaji) i pro svůj účinek hypotenzní (snižující krevní tlak). Listová šťáva se používá k prevenci infekcí a zánětů hrdla. Šťáva plodů má chladivé a projímavé vlastnosti a používá se tedy k léčbě horečky, nachlazení, malárie, amébiózy, zácpy, střevních červů (např. tasemnic), ale také k regeneraci jater. Listy moruše bílé se používají v krmivech pro ovce, kozy a skot převážně v oblastech, kde období sucha omezují dostupnost jiné stravy, nebo pro zvýšení produkce mléka.

Doporučené dávkování: Dávka 1 g práškovaného listu 3krát denně k léčbě cukrovky nebo vysokého cholesterolu.

Doporučené dávkování dle klinických studií: V terapii DM2 bylo testováno 0.8 g a 1.2 g prášku bohatého na obsah alkaloidu deoxynojirimycinu (DNJ) v jednotlivé dávce. Extrakt listů byl konzumován v jednotlivých dávkách 1 g nebo 3.3 g.

Potenciální nežádoucí účinky: Obecně se objevují jen mírné nežádoucí účinky typu gastrointestinálních obtíží (bolesti břicha, průjem, zácpa, nadýmání).

Těhotenství a kojení: Neužívat z důvodu nedostatku klinických dat.

Morušovník bílý a jeho vliv na pacienty s diabetem:

Na základě vědeckých studií provedených in vitro, na zvířatech anebo klinických studií lze konstatovat, že na antidiabetickém účinku moruší se podílí více obsahových látek. Extrakty plodů bohaté na obsah flavonoidů a jiných fenolů působí jako inhibitory α-glukosidázy. Studie na zvířatech ukázala, že konzumace extraktu z plodů po dobu 2 týdnů výrazně snížila hladinu glukózy v krvi nalačno a také glykosylovaného sérového proteinu. Polysacharidy, získané také z plodů, vykazovaly inhibiční účinky na α -glukosidázu a α -amylázu. Extrakt plodů bohatý na anthokyany (barviva) urychloval syntézu glykogenu, podporoval glukoneogenezi, zvyšoval hladiny transportéru glukózy 4 (GLUT4) ve svalech a zlepšoval inzulínovou rezistenci. Dávka 600 mg/kg/den 70% alkoholového extraktu z kůry podávána po dobu 10 po sobě jdoucích dnů snížila sérovou glukózu o 41% a zvýšila sérový inzulín o 44%. Extrakt z listů působí mechanismem ovlivnění glukózových transportérů a α-glukosidázy. Navíc se jeho antioxidačně aktivní látky podílí na obnově vaskulárních dysfunkcí, způsobených volnými radikály, což je prospěšné v prevenci, případně terapii sekundárních komplikací diabetu. Plody moruší navíc efektivně snižují hladiny sérových triglyceridů, celkového cholesterolu, sérového LDL cholesterolu, aterogenní index, ale zvyšují podíl sérového HDL cholesterolu. Tento jev byl potvrzen i u pacientů s hypercholesterolémií. Lze také konstatovat, že konzumace potravin s vysokým obsahem polyfenolů a prospěšných nutričních prvků má příznivý účinek na organismus, protože snižuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Přípravky (doplňky stravy a čaje) a jejich složení:

Morušovník bílý, BIOTTER PHARMA, 180 tablet (Výtažek z listu 720 mg).

Serafin Morušovník tinktura z pupenů, Sefarin byliny, 50 ml.

Glucea
, Dr.Max, 60 tablet (Extrakt z listů morušovníku 500 mg, Extrakt z gurmaru 200 mg, L-arginin 200 mg, Zinek 2 mg, Chrom 20 µg).

GluControl, DiaMedica, 30 a 60 tablet (Moruše bílá Morus alba  300 mg, Moruše černá  Morus nigra 30 mg, Momordica charantia (hořký meloun) plod-standardizovaný extrakt s obsahem 10% charantinu,  Brusnice borůvka Vaccinium myrtillus  plod-standardizovaný extrakt s obsahem 1% antokyanidinů a 1,4% antokyaninů, Mrkev Daucus carota  kořen-extrakt  50 mg.

MORUŠE plus, Naturvita, 90 kapslí, Jedna kapsle obsahuje: Moruše černá Morus nigra extrakt 10:1 z listů 200 mg, Pískavice řecké seno Trigonella foenum-graecum extrakt 10:1 ze semen 200 mg, Réva vinná Vitis vinifera extrakt ze slupek 50 mg, inulin - probiotické působení v tlustém střevě.
Moruše černá přispívá k udržení normální hladiny krevního cukru, má relaxační účinky a podporuje spánek.
Pískavice řecké seno podporuje udržování normální hladiny glukózy a cholesterolu v krvi, včetně rovnováhy v metabolismu tuků a cukrů.
Réva vinná pomáhá udržovat normální činnost cévní soustavy a srdce s příznivým vlivem na krevní tlak, má rovněž antioxidační vlastnosti.