Selen


Definována denní potřeba selenu je 55 μg.

Tento prvek je významným antioxidantem, který neutralizuje volné radikály, čímž omezuje poškození organismu, zpomaluje stárnutí a rozvoji degenerativních nemocí včetně rozvoje nádorového bujení. Zlepšuje funkci imunitního systému, i funkci štítné žlázy. Zmírňuje toxické dopady rtuti, olova, arsenu a kadmia na organismus.
V mnoha Evropských státech včetně České republiky je půda chudá na obsah selenu. V zemích, kde je selenu v půdě nedostatek, je vhodná jeho racionální suplementace (doporučují se dávky do 100 μg).
Jeho nedostatkem jsou ohroženi především vegani a lidé s nízkoproteinovou dietou.

Úloha selenu v prevenci diabetu:
-  Jak nedostatek, tak nadbytek selenu může zvyšovat riziko vzniku diabetu 2. typu.
-  Při nedostatku selenu hrozí oxidační poškození beta buňkám pankreatu, které jsou oproti jiným buňkám v těle méně chráněny antioxidačními systémy těla.
-  Při nadbytku selenu dochází k narušení glukózové tolerance, zvýšení oxidačního stresu a uvolňování volných kyslíkových radikálů.

Z hlediska vyšší pravděpodobnosti vzniku diabetu 2. typu není doporučován jeho nadbytečný příjem – v zemích, kde je půda bohatá na selen (USA, Kanada, Japonsko) se za nadbytečný příjem považuje 200 μg selenu.

Úloha selenu při diabetu:
-  Při diabetu je tělo vystaveno vyššímu oxidačnímu stresu, ke kterému dochází během hyperglykemie, z tohoto důvodu je u diabetiků nižší hladina selenu v těle.
Podávání selenu diabetikům 2. typu vedlo k lepší kontrole glykemie a ke zvýšení antioxidační ochrany.
-  U žen s těhotenskou cukrovkou byla rovněž prokázána nižší hladina selenu (obecně u všech těhotných žen hladina selenu v séru mírně klesá, doporučená denní dávka selenu u těhotných je 1 μg/kg) a jeho doplňování má pozitivní vliv nejen jako prevence tohoto typu diabetu, ale také při jeho výskytu, kdy zlepšuje kontrolu glykemie a zmírňuje oxidační stres v těle těhotné ženy

Jako zdroj selenu jsou vhodné tyto potraviny: para ořechy, ledvinky, mléko, česnek, cibule, pórek, červené maso, krabí maso, ryby, vejce