Přírodní náhradní sladidla

Autor:
PharmDr. Zdenek Kučera, Ph.D.

Pracoviště: Olympus, manažer pro vzdělávání zdravotnických pracovníků

Vloženo: 28. 12. 2017


Thaumatin

Sladivost: 2000 - 3000x sladivější než sacharóza,
E: E957, ADI: neurčeno (nepoužíván v nápojích).

Sladké proteiny jsou obsaženy v plodech tropických rostlin. Thaumatin je nejznámějším představitelem této skupiny a je extrahován ze slupek západoafrického ovoce katemfe. Thaumatin maskuje pachuť sacharinu a používá se i jako látka zvýrazňující aroma. Při vaření a pečení se sladká chuť ztrácí. Thaumatin se tráví stejně jako jiné proteiny a má energetickou hodnotu 4 kcal/g, což je sice stejně jako sacharóza, nicméně díky vysoké sladivosti je v potravinách v malém množství. Lékořicová chuť thaumatinu brání jeho využití jako sladidla a proto se spíše používá jako zvýrazňovač chuti.

Steviol-glykosidy

Sladivost: 200 - 300x sladivější než sacharóza,
E: E960, ADI: 4 mg/kg/den (nejvyšší povolené množství v nápojích 80 mg/l).

Steviol-glykosidy se nacházejí ve stévii sladké (Stevia rebaudiana Bertoni), což je subtropická rostlina pocházející z hornaté oblasti Paraguaye. Místní domorodci její lístky používali jako sladidlo do nápojů i jako lék. Mezi glykosidy, které jsou zdrojem sladkosti, patří steviosid, rebaudiosid A, rebaudiosid C a dulkosid A. Nejvíce je ve stévii zastoupen steviosid, který je 250 - 300x sladší než cukr. Toto sladidlo je nekalorické, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodné jak pro diabetiky, tak pro osoby trpící fenylketonurií. Steviol-glykosidy jsou odolné vůči vyšším teplotám, jsou vhodné na vaření i pečení. Kvůli údajnému nedostatku studií o bezpečnosti rostliny ji v Evropské unii zařadili mezi nízkokalorická sladidla až v listopadu 2011 (11). Existovalo totiž podezření z nežádoucích účinků na reprodukční systém a vývoj dětí, které bylo vyvráceno řadou toxikologických studií, a žádný z těchto účinků nebyl prokázán. Steviol-glykosidy jsou získávány z rostliny složitým fyzikálně-chemickým procesem. Rostlina je považována za neschválenou potravinu nového typu a stévii tedy nelze – na rozdíl od steviol-glykosidů – používat při výrobě potravin.  Další informace naleznete v článku Stevie sladká rostlinka.

PŘÍKLADY VÝROBKŮ:

(postupně doplňujeme, fotografie výrobků jsou řazeny dle pořadí jejich popisů)

IRBIS se sladidly z rostliny Stévie,
sladidlo v prášku 250 g, Vitar (složení: fruktóza 98,1%, steviolgykosidy 1%, protispékavá látka - oxid křemičitý) 1 lžička sladidla  =  4 čajové lžičky cukru
Použití: sladidlo je ideální pro pečení, vaření a také zavařování, výborně rozpustné, vhodné ke slazení teplých i studených nápojů, ovocných a zeleninových salátů, náplní dortů, krémů, jogurtů, pudinků, desertů, hotových jídel apod. Vhodné pro diabetiky i při redukčních dietách.
IRBIS se sladidly z rostliny Stévie, sladidlo v tabletách, 220 tablet v sáčku, Vitar (složení: laktóza, steviolgykosidy)
1 tableta sladidla  =  1 lžička cukru
(Použití jako IRBIS se sladidly z rostliny Stévie v prášku)
IRBIS se sladidly z rostliny Stévie,
sladidlo v tabletách,110 tablet v dávkovači, Vitar (složení: laktóza, steviolgykosidy)
1 tableta sladidla  =  1 lžička cukru
(Použití jako IRBIS se sladidly z rostliny Stévie v prášku)


KANDISIN Stevia sladidlo v sirupu, 125 ml, Teekanne (složení: voda, steviolgykosidy, fruktóza, regulátor kyselosti - kyselina citrónová, konzervační látka - sorban draselný), 10 kapek = 1 čajová lžička cukru (6 g) Použití:  vhodné k vaření a pečení, ke slazení ovoce, ovocných a zeleninových salátů, müsli a dezertů
KANDISIN Stevia
sladidlo v tabletách, 200 tablet, Teekanne (složení: steviolgykosidy, hydrogenuhličitan sodný, kyselinu vinnou a přírodní aroma) 1 tableta  =  1 čajová lžička cukru (6 g) Použití: k oslazení čaje, kávy a jiných nápojů
KANDISIN Stevia
sladidlo v prášku 75 g, Teekanne (složení: Maltodextrin, steviolgykosidy 3%) Použití: hodí se především k vaření a pečení (do 200°C), stejně tak k posypání zákusků a moučníků. Dále se hodí ke slazení ovocných salátů, müsli, pudingů, salátů a pro slazení teplých a studených nápojů. 1 čajové lžička prášku =  jedna čajová lžička cukru. Kandisin Stevia v prášku je však 10x lehčí než cukr.


DiaChrom se stevioglykosidy, 600 tablet, AGROBAC s.r.o., (složení: laktóza 171 mg, steviolglykosidy 7,2 %, chrom 1,5 µg, L-leucin, sodnou sůl zesíťované karboxymethylcelulózy, stearan hořečnatý a mléčnan chromitý)  1 tableta  =  1 velká kostka cukru (4,4 g) avšak má o 95,5 % nižší kalorickou hodnotu, Použití: nízkokalorické stolní sladidlo obohacené chromem ke slazení kávy, čaje a dalších nápojů, k přípravě krémů, pudinků, ke slazení ovoce, salátů a k zavařování
DiaChrom
se stevioglykosidy, 80 tablet, viz DiaChrom se stevioglykosidy, 600 tablet


Stevia® - Stolní tabletové sladidlo na bázi steviol-glykosidů a erythritolu, 150 tablet, F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: sladidla - erythritol, sladidlo steviol-glykosid (20%), regulátory kyselosti - citronan monosodný a hydrogenuhličitan sodný, tabletovací přísady - mikrokrystalická celulóza a stearan hořečnatý) Použití: vhodné k přímému slazení studených a teplých nápojů, a také při vaření, pečení a sterilizaci ovoce a zeleniny. 1 tableta (0,01 kcal) = jedna lžička cukru (15 kcal) bez laktózy, a téměř bez kalorií
Stevia® - Stevialin exclusive
- Práškové stolní sladidlo na bázi na bázi erythritolu a steviol-glykosidů
se zvýšenou sladivostí a glykemickým indexem = 0, 150 g (nahrazuje přibližně 750 g řepného cukru),  F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: erythritol (98,2%), steviol-glykosidy (1,8%), 1 lžička (5 g) = 5 lžiček (25 g) cukru,
Použití: Směs je vhodná k univerzálnímu použití, např. zavařování ovoce a zeleniny, přípravě marmelád a džemů, dá se ale samozřejmě také  použít při pečení a vaření, nebo k přímému slazení teplých a studených nápojů.
Stevia® - Práškové stolní sladidlo na bázi steviol-glykosidů
, 250 g (nahrazuje 1 kg řepného cukru),  F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: fruktóza 98%, sladidlo: steviol-glykosidy (rebaudiosid A) 0,9%, protispékavá látka: fosforečnan vápenatý), 1 lžička = 4 lžičky cukru, Použití: skvěle se hodí na přímé slazení teplých i studených nápojů, pečení, vaření i zavařování, díky obsahu fruktózy, která má poloviční glykemický index než řepný cukr, skvěle nahradí řepný cukr zejména při pečení sladkých dezertů nebo zavařování ovoce
Stevia®
- Tekuté stolní sladidlo na bázi steviol-glykosidů, 200 ml (nahrazuje přibližně 1 kg řepného cukru), F&N dodavatelé, s.r.o. (složení: voda, sladidla: steviol-glykosidy 2,5%, glycerin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný), Použití: univerzální sladidlo, vhodné k přímému slazení teplých i studených nápojů, při přípravě pokrmů, především dresinků, omáček, ale vhodné je i k zavařování ovoce a zeleniny


SteviMax, 150tablet, Dr.Max, (složení: sorbitol 39,6 mg, steviol-glykosidy (rebaudiosid A) 11,1 mg, regulátor kyselosti: hydrogenuhličitan sodný a kyselina jablečná, leucin), Použití: vhodný jako náhrada cukru do kávy, čaje nebo jiných teplých i studených nápojů. 1 tableta (0,2 kcal) = jedna lžička cukru (15 kcal)