Rozlišení diet dle množství sacharidů ve stravě

Autor:
Miroslava Hylenová, DiS.

Pracoviště:

Vloženo: 29. 9. 2016


U diabetu I. typu je dietní léčba založená především na počítání sacharidů ve stravě pomocí tzv. výměnných jednotek (totéž platí i pro neobézní diabetiky II. typu léčené intenzifikovaným inzulinovým režimem). Obecně pro tuto skupinu platí, že mají mít denní porci sacharidů rozdělenou do 6 denních dávek
U diabetu II. typu je dietní léčba založená více či méně na redukčních režimech. Je třeba taktéž znát potraviny, kde se sacharidy nachází, ale nemusí se přesně vážit každá potravina. Strava diabetiků II. typu by měla být rozdělena minimálně do tří jídel, vhodné je 4-5 jídel denně.

Níže jsou uvedené rámcové jídelníčky podle množství sacharidů za den. Jsou pouze orientační, protože každý má své zvyklosti a každému vyhovuje něco jiného. Než začnete dodržovat jakýkoliv stravovací režim, vždy se nejprve poraďte s lékařem.

Rámcové jídelní lístky uvádí vhodné potraviny na jednotlivá denní jídla pro jednotlivé typy diet a také jejich množství. Zvlášť důležité je všímat si množství sacharidových potravin, tedy mléka, pečiva, ovoce a příloh.

Uvádíme nejčastější druhy příloh, protože je dobré mít jídelníček pestrý. Všimněte si ale různé hmotnosti jednotlivých potravin, každá totiž obsahuje jiné množství sacharidů a také jejich tzv. sytivost není stejná.

Diabetická dieta složená ze 150 g sacharidů

Diabetická dieta složená ze 200 g sacharidů

Diabetická dieta složená ze 250 g sacharidů