Předchozí článek

Vietnamské jarní závitky

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 1. 3. 2020


Suroviny na 10 závitků (1 porce jsou 3 závitky):

250 g vepřová kýta mletá
10 g sušené houby (Jidášovo ucho)
35 g rýžové vlasové nudle
1 ks vejce
60 g cibule
45 g mrkev
45 g kedlubna
2 čajové lžičky rybí omáčky
10 ks rýžový papír
5 ml olej slunečnicový
Sůl, pepř, čerstvý koriandr

Suroviny na omáčku (2 porce):

100 ml horká voda
5 g šťáva z citronu
10 g čekankový sirup
2 stroužky česneku
½ chilli papričky
10 g mrkev
10 g kedlubna
Pepř

Postup:

Houby dáme do menší misky, zalijeme vařící vodou a necháme 30 minut nabobtnat. Rýžové nudle dáme do misky a také zalijeme horkou vodou, po chvíli změknou.

Vepřové maso omyjeme a na mlýnku pomeleme. Ve velké míse smícháme maso s cibulí nasekanou nadrobno. Očištěnou mrkev a kedlubnu pokrájíme na tenké kratší nudličky a přidáme k masu. Dále přidáme na kousky posekaný koriandr, nabobtnalé houby, změklé skleněné nudle, vejce a ochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Celou směs zamícháme.

Uvaříme vodu a trochu ji nalijeme do mělkého talíře. Namočíme do ní jeden kus rýžového papíru a jakmile je měkký, plníme ho masovou směsí. Nejprve ho jednou zatočíme, poté složíme konce papíru dovnitř a dotočíme ho do výsledného závitku. Závitky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a každý závitek potřeme trochou oleje. Pečeme na 200 °C přibližně 45 minut.

Mezitím, co se nám pečou závitky, si připravíme omáčku, do které se závitky máčí. Do horké vody vymačkáme šťávu z citronu, přidáme čekankový sirup, prolisovaný česnek a chilli a celé důkladně promícháme. Poté přidáme na tenké nudličky pokrájenou mrkev a kedlubnu.

Podávat můžeme s rýžovými nudlemi, či lépe s miskou čerstvé nebo dušené zeleniny. (Propočty v tabulce jsou počítány bez přílohy).

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

1429

32,3

15,2

18,3

6,4

Předchozí článek