Salát s fazolemi a vejcem

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 18. 11. 2021


Suroviny na 3 porce:

¼ ledového salátu (125 g)
2 hrsti polníčku (70 g)
2 rajčata (200 g)
½ okurky salátové (150 g)
1 konzerva červené fazole ve slaném nálevu – podíl pevné složky 255 g
100 g kuřecí prsní šunka 92%
6 Vajec
6 ks knäckebrot žitný
2 lžíce balzamikový ocet (aceto balsamico)

Postup:

Vejce dáme vařit natvrdo. Zeleninu očistíme, saláty natrháme, rajčata a okurku nakrájíme na malé kousky. Fazole propláchneme vodou. Šunku nakrájíme na kostičky. Vše smícháme v misce a zalijeme 2 lžicemi balzamika. Osolíme.

Jednu porci salátu podáváme se 2 vejci a 2ks knäckebroty.

Tabulka nutričních hodnot:

Energie 1 porce (kJ)

Bílkoviny (g)

Sacharidy(g)

Tuky(g)

Vláknina(g)

1633

30

33

13

5,5

Tento salát je plnohodnotné jídlo, obsahuje bílkoviny, tuky i sacharidy. Je vhodný např. na večeři.

Tento salát na oběd obsahuje (podle rámcového jídelníčku na 200 g sacharidů) o 20 g sacharidů méně.  -  je proto možné doplnit více knäckebrotů, či je zaměnit za jiné pečivo.

TIP! Načatý polníček překryjte navlhčenou (papírovou) utěrkou, vydrží tak déle čerstvý.