Falešná škvarková pomazánka
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 4. 6. 2021
Suroviny:
65 g pohanky (1/4 hrnku)
1 cibule
1 lžíce řepkového oleje
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce hořčice
2 kyselé okurky
1 vařené vejce
Majoránka
Česnek 2-4 stroužky
Postup:
Pohanku pomalu uvaříme na nižším stupni ve dvojnásobném množství vody. Na jedné lžíci řepkového oleje osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli a česnek. Cibuli s česnekem přimícháme k uvařené pohance, ve které už by neměla být voda. Přidáme hořčici, pokrájené vejce uvařené natvrdo, majoránku, sůl. Tyčovým mixérem rozmixujeme – ne úplně do hladka na kaši. Do směsi přidáme nakrájené kyselé okurky.
Tabulka nutričních hodnot:
Energie [kJ] |
Bílkoviny [g] |
Sacharidy [g] |
Tuky [g] |
Vláknina [g] |
|
Cca 250g pomazánky |
2529 |
15,6 |
69 |
29,6 |
11,4 |
Cca 40g pomazánky |
421 |
2,6 |
11,5 |
4,9 |
1,9 |
Škvarková pomazánka 40 g |
933 |
7,5 |
0,9 |
21 |
0,1 |