Další článek Předchozí článek

Dortík Pavlova se šlehaným tvarohem

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 2. 3. 2020


Suroviny na 1 porci:

40 g bílků (1 bílek z velkého vejce nebo 2 bílky z malých vajec)
20 g čekankového sirupu
70 g odtučněného tvarohu
+ 30 g smetany ke šlehání
+ 10 g čekankového sirupu
20 g ostružinového džemu bez přidaného cukru

Postup:

Bílky vyšleháme dotuha. Poté do nich zašleháme čekankový sirup (20 g). Na plech položíme pečící papír a na něj lžící utvoříme z bílkové směsi dva stejně velké kruhy. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme přibližně 80 minut. Poté troubu vypneme a necháme v ní korpusy zcela vychladnout. V míse smícháme šlehačku s tvarohem a čekankovým sirupem (10 g) a vyšleháme do nadýchané pěny. Na talíř opatrně přeneseme jeden bílkový korpus (nejlépe navlhčenou dortovou lopatkou), potřeme ho tvarohovou směsí a přiklopíme druhým korpusem. Navrch naneseme ostružinový džem bez přidaného cukru.

Tento dortík Pavlova není sice tak křehký jako klasický, originál dort Pavlova, ale díky jeho složení si ho může dopřát i diabetik (například na oslavě) bez větších výčitek. Kdo by chtěl mlsat zcela bez výčitek, vynechá šlehačku (vyšlehá pouze tvaroh s čekankovým sirupem) a džem nahradí čerstvým ovocem (doporučuji maliny a borůvky).

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

976

12

10

14

22

Další článek Předchozí článek