Další článek Předchozí článek

Špaldovo-tvarohová bábovka

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 6. 12. 2019


Suroviny na 1 bábovku:

200 g másla
250 g celozrnné špaldové mouky
250 g měkkého tvarohu bez tuku
100 g čekankového sirupu
4 vejce
1 bio třtinový vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou, abychom měli vše nachystané. Ve velké míse utřeme máslo s čekankovým sirupem, vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh a zamícháme. Postupně přidáváme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který následně opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do připravené formy, vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut (propečenost bábovky kontrolujeme píchnutím špejlí do těsta). Po upečení bábovku opatrně vyklopíme z formy na talíř. Po vychladnutí rozkrájíme a servírujeme.

V tabulce níže lze porovnat nutriční hodnoty naší bábovky s bábovkou klasickou. Díky čekankovému sirupu je výrazně sníženo množství cukru v bábovce. Tvaroh naopak zvyšuje množství bílkovin a špaldová mouka spolu s čekankovým sirupem nesrovnatelně zvyšují obsah vlákniny, minerálních látek a stopových prvků. Celková energetická hodnota naší bábovky je tedy výrazně snížená. Je ovšem třeba brát na vědomí, že se stále jedná o dezert, a ten by měl diabetik konzumovat s opatrností.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce (2 kousky, tj. 70 g)

887

13

14

7

7

70 g klasické bábovky

1368

33

20

4

0,7

Další článek Předchozí článek