Další článek Předchozí článek

Špaldovo-tvarohová bábovka

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 6. 12. 2019


Suroviny na 1 bábovku:

200 g másla
250 g špaldové celozrnné mouky
250 g měkkého tvarohu bez tuku
100 g čekankového sirupu
4 vejce
1 bio třtinový vanilkový cukr
kypřící prášek

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme si formu na bábovku, vymažeme ji máslem a vysypeme moukou, abychom měli vše nachystané. Ve velké míse utřeme máslo s čekankovým sirupem, vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh a mícháme ještě stále řídké těsto. Postupně přidáváme do těsta mouku, kterou jsme smíchali s kypřícím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který následně opatrně vmícháme do těsta. Takto nachystané těsto vylijeme do připravené formy. Formu vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut (kontrolujeme propečenost bábovky píchnutím špejlí do těsta). Po upečení bábovku opatrně otočíme na talíř, měla by se hezky odlepit z vymazané formy. Po vychladnutí bábovku rozkrájíme a servírujeme.

V tabulce vidíme porovnání s klasickou bábovkou. Díky čekankovému sirupu výrazně snižujeme množství cukru v bábovce. Naopak tvaroh zvyšuje množství bílkovin a špaldová mouka spolu s čekankovým sirupem nesrovnatelně zvyšují obsah vlákniny, minerálních látek a stopových prvků. Celková energetická hodnota naší bábovky je tedy výrazně snížená. Je ovšem třeba brát na vědomí, že se stále jedná o dezert, který by měl diabetik konzumovat s opatrností.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce = 2 kousky = 70 g

887

13

14

7

7

70 g klasické bábovky

1368

33

20

4

0,7

Další článek Předchozí článek