Další článek Předchozí článek

Jablečný koláč

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 6. 5. 2019


Suroviny na 8 porcí:

Těsto:
150 g celozrnné pšeničné mouky
50 g hladké pšeničné mouky
50 g másla
1 vejce
½ lžičky soli
voda

Náplň:
4 velká jablka
citron

skořice

40 g cukru / umělého sladidla

Postup:

Těsto:

Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vlažnou vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme (nebo těsto pomocí válečku vyválíme dle požadovaného tvaru a vložíme do formy). Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám.

Náplň:

Jablka nakrájíme na kostičky, promícháme je se skořicí, cukrem a citronovou šťávou. Poté vložíme do formy na těsto a mírně silou vmačkáme (jablka se zpečou, nebojte se jich tam dát více).

Koláč pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 40 minut.

Poznámka: Tento dezert obsahuje méně energie, cukru i tuku a více vlákniny než např. klasický štrúdl. Stále ale bude mít vliv na glykémii. Místo cukru můžeme použít některé z umělých sladidel vhodných k tepelné úpravě. Pokud jsou jablka sladká, není třeba koláč sladit vůbec. Doporučujeme množství cukru (nejen) v dezertech omezovat postupně. Tak si snáze přivykneme na méně sladkou chuť.  Poté  nebudeme muset používat ani cukr ani umělá sladidla.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

8 porcí

7426

278

53

35

44

1 porce (150 g)

928

35

7

4,5

5,5

1 porce (150 g) klasického jablečného štrúdlu

1420

41

19

4

2

Další článek Předchozí článek