Jablečný koláč
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 6. 5. 2019
Suroviny na 8 porcí:
Těsto:
150g pšeničná mouka celozrnná
50g pšeničná hladká mouka
50g máslo
1ks vejce
½ lžička soli
Voda
Náplň:
4 velká jablka
citron
skořice
40g cukr / umělé sladidlo
Postup:
Těsto:
Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vlažnou vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme (nebo těsto pomocí válečku vyválíme dle požadovaného tvaru a vložíme do formy). Vytvoříme asi 4cm vysoký rám.
Náplň:
Jablka nakrájíme na kostičky, které promícháme se skořicí, cukrem a citronovou šťávou. Poté vložíme do formy a mírně silou vmačkáme (jablka se zpečou, nebojte se jich tam dát více)
Koláč dáme péct na 200° cca 40 minut.
Poznámka: Tento dezert obsahuje méně energie, cukru i tuku a více vlákniny než-li např. klasický štrúdl. Stále ale bude mít vliv na glykémii. Místo cukru můžeme použít některé z umělých sladidel vhodných k tepelné úpravě. Pokud jsou jablka sladká, není třeba koláč sladit vůbec. Doporučujeme množství cukru (nejen) v dezertech omezovat postupně. Tak si lehčeji přivykneme na méně sladkou chuť. Poté nebudeme muset používat ani cukr ani umělá sladidla.
Tabulka nutričních hodnot:
Energetická hodnota |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
8 porcí |
7426 |
278 |
53 |
35 |
44 |
1 porce (150g) |
928 |
35 |
7 |
4,5 |
5,5 |
Jablečný štrúdl (150g) |
1420 |
41 |
19 |
4 |
2 |