Předchozí článek

Jogurtový švestkový koláč

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 8. 12. 2019


Suroviny na 8 porcí (1 koláč):

150 g jogurt bílý 3%

75 g žitná celozrnná mouka

75 g špaldová celozrnná mouka

½ kypřící prášek

80 g čekankový sirup + 40 g na polití

2 ks vejce

430 g mražené švestky

5 ml slunečnicový olej (na vymazání formy)

10 g polohrubá mouka (na vysypání formy)

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Přichystáme si kulatou formu na koláč, kterou vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Ve větší míse smícháme kelímek jogurtu, obě mouky smíchané s kypřícím práškem, vejce a čekankový sirup a vymícháme do hladkého řidšího těsta. Kuchyňský robot nám usnadní práci. Těsto vylijeme do připravené formy a rovnoměrně rozprostřeme. Mražené švestky (můžeme samozřejmě použít i čerstvé švestky nebo jakékoli jiné ovoce) poskládáme těsně vedle sebe na těsto. Celé polijeme čekankovým sirupem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

V tabulce je možné vidět porovnání našeho jogurtového koláče s klasickým švestkovým koláčem s drobenkou (porovnáváno je samozřejmě stejné množství). Lze si všimnout, že náš koláč má nejen méně celkové energie, ale také celkové množství sacharidů (a především jednoduchých cukrů díky čekankovému sirupu) i tuku. Naopak množství vlákniny je nesrovnatelně vyšší. Je ovšem třeba brát na vědomí, že se jedná o dezert, který by měl diabetik i přesto konzumovat s opatrností.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 koláč

5550

198

23

42

109

1 porce

694

25

2

5

14

1 porce klasického švestkového koláče s drobenkou

904

30

8

5

2

Předchozí článek