Jogurtový švestkový koláč
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 8. 12. 2019
Suroviny na 8 porcí (1 koláč):
150 g jogurt bílý 3%
75 g žitná celozrnná mouka
75 g špaldová celozrnná mouka
½ kypřící prášek
80 g čekankový sirup + 40 g na polití
2 ks vejce
430 g mražené švestky
5 ml slunečnicový olej (na vymazání formy)
10 g polohrubá mouka (na vysypání formy)
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Přichystáme si kulatou formu na koláč, kterou vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Ve větší míse smícháme kelímek jogurtu, obě mouky smíchané s kypřícím práškem, vejce a čekankový sirup a vymícháme do hladkého řidšího těsta. Kuchyňský robot nám usnadní práci. Těsto vylijeme do připravené formy a rovnoměrně rozprostřeme. Mražené švestky (můžeme samozřejmě použít i čerstvé švestky nebo jakékoli jiné ovoce) poskládáme těsně vedle sebe na těsto. Celé polijeme čekankovým sirupem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut dozlatova.
V tabulce je možné vidět porovnání našeho jogurtového koláče s klasickým švestkovým koláčem s drobenkou (porovnáváno je samozřejmě stejné množství). Lze si všimnout, že náš koláč má nejen méně celkové energie, ale také celkové množství sacharidů (a především jednoduchých cukrů díky čekankovému sirupu) i tuku. Naopak množství vlákniny je nesrovnatelně vyšší. Je ovšem třeba brát na vědomí, že se jedná o dezert, který by měl diabetik i přesto konzumovat s opatrností.
Tabulka nutričních hodnot:
Energetická hodnota |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
1 koláč |
5550 |
198 |
23 |
42 |
109 |
1 porce |
694 |
25 |
2 |
5 |
14 |
1 porce klasického švestkového koláče s drobenkou |
904 |
30 |
8 |
5 |
2 |