Další článek Předchozí článek

Jogurtový švestkový koláč

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 8. 12. 2019


Suroviny na 8 porcí (1 koláč):

150 g bílého 3% jogurtu
75 g celozrnné žitné mouky
75 g celozrnné špaldové mouky
½ prášku do pečiva
80 g čekankového sirupu (+ 40 g na polití)
2 vejce
430 g mražených švestek
5 ml slunečnicového oleje (na vymazání formy)
10 g polohrubé mouky (na vysypání formy)

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Přichystáme si kulatou formu na koláč, kterou vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Do větší mísy dáme kelímek jogurtu, obě mouky smíchané s práškem do pečiva, vejce a čekankový sirup a suroviny vymícháme do hladkého řidšího těsta. Kuchyňský robot nám usnadní práci. Těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně rozprostřeme. Mražené švestky (můžeme samozřejmě použít i čerstvé švestky nebo jakékoli jiné ovoce) poskládáme těsně vedle sebe na těsto. Celé polijeme čekankovým sirupem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

V tabulce níže lze porovnat nutriční hodnoty našeho jogurtového koláče s klasickým švestkovým koláčem s drobenkou (porovnávány jsou samozřejmě shodné porce). Lze si všimnout, že náš koláč má nejen méně energie, ale také nižší množství sacharidů (a především jednoduchých cukrů díky čekankovému sirupu) i tuku. Naopak množství vlákniny je nesrovnatelně vyšší. Je ovšem třeba brát na vědomí, že se stále jedná o dezert, a ten by měl diabetik konzumovat s opatrností.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

8 porcí (celý koláč)

5550

198

23

42

109

1 porce

694

25

2

5

14

1 porce klasického švestkového koláče s drobenkou

904

30

8

5

2

Další článek Předchozí článek