Fazolové brownies
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 4. 4. 2019
Suroviny (cca 45 ks):
700 g červené vařené fazole
3 ks vejce slepičí
50g máslo
200g ořechy vlašské
50 g hořká čokoláda 70 % kakaa
3 PL kakao
1 PL med nebo čekankový sirup nebo umělé sladidlo
Postup:
Fazole uvaříme dle návodu a poté je tyčkovým mixérem (nebo ve smoothie makeru) rozmixujeme na jemnou kaši. Máslo rozpustíme, ořechy nameleme, čokoládu nasekáme na malé kousky. Vše spojíme do těsta. Do pekáčku dáme pečící papír, do kterého opatrně vlijeme hotové těsto. Pečeme na 200 °C asi 1 hodinu.
Brownies necháme vychladnout a poté opatrně krájíme. Těsto je křehké.
Poznámka: Toto brownies je velice syté, proto jej krájíme na malé kousky. Ačkoliv zde není mouka ani velké množství tuku, stále je tento dezert kalorický a může zvýšit cukr v krvi (fazole obsahují sacharidy). V porovnání s klasickým čokoládovým brownies, není fazolové brownies zdrojem pouze prázdných kalorií. Proto je vhodný např. na svačiny nebo i ke kávě.
Tabulka nutričních hodnot:
Energetická hodnota |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
1 porce 30g, 2x2x2 cm |
323 |
5,2 |
4,5 |
2,5 |
2,3 |
Klasický recept 30g |
562 |
13,5 |
10,5 |
1,2 |
1,5 |