Další článek Předchozí článek

Fazolové brownies

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 4. 4. 2019


Suroviny (cca 45 ks):

700 g červené vařené fazole
3 ks vejce slepičí
50g máslo
200g ořechy vlašské
50 g hořká čokoláda 70 % kakaa
3 PL kakao
1 PL med nebo čekankový sirup nebo umělé sladidlo

Postup:

Fazole uvaříme dle návodu a poté je tyčkovým mixérem (nebo ve smoothie makeru) rozmixujeme na jemnou kaši. Máslo rozpustíme, ořechy nameleme, čokoládu nasekáme na malé kousky. Vše spojíme do těsta. Do pekáčku dáme pečící papír, do kterého opatrně vlijeme hotové těsto. Pečeme na 200 °C asi 1 hodinu.

Brownies necháme vychladnout a poté opatrně krájíme. Těsto je křehké.

Poznámka: Toto brownies je velice syté, proto jej krájíme na malé kousky. Ačkoliv zde není mouka ani velké množství tuku, stále je tento dezert kalorický a může zvýšit cukr v krvi (fazole obsahují sacharidy). V porovnání s klasickým čokoládovým brownies, není fazolové brownies zdrojem pouze prázdných kalorií. Proto je vhodný např. na svačiny nebo i ke kávě.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce 30g, 2x2x2 cm

323

5,2

4,5

2,5

2,3

Klasický recept 30g

562

13,5

10,5

1,2

1,5

Další článek Předchozí článek