Pohankový nákyp

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 20. 2. 2022


Suroviny na 2 porce:

100g pohanka
200ml polotučné mléko
1ks vejce
100g jablko
Skořice

20 g vlašské ořechy
30 g syrovátkový protein příchuť vanilka

Postup:

Pohanku propláchneme a vaříme na nižším stupni do změknutí, tj. cca 10-15 minut. Poté odstavíme a necháme pod pokličkou pohanku nabobtnat přebytečným mlékem. Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Připravíme si formu na pečení, nejlépe ji vyložíme pečícím papírem či folií.

Oddělíme vejce, bílek vyšleháme se špetkou soli. Žloutek a protein smícháme s částečně vychladnutou pohankou. Poté přidáme bílek, který už jen lehce vmícháme. Polovinu takto připravené pohanky dáme na dno pekáče, poté posypeme vrstvou jablek a nasekaných ořechů. Nakonec překryjeme druhou polovinou pohanky. Pečeme v troubě na 180 °C  asi 30 minut – záleží na velikosti pekáčku.

Hotový nákyp můžeme ozdobit lžičkou odtučněného tvarohu (15g), v takovém případě připočteme 43kJ, 1,8g B, 0,6g S, 0,05gT

Energie 1 porce (kJ)

Bílkoviny (g)

Sacharidy(g)

Tuky(g)

Vláknina(g)

1738

24,5

51

12,5

8,5