Pohankový nákyp
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 20. 2. 2022
Suroviny na 2 porce:
100g pohanka
200ml polotučné mléko
1ks vejce
100g jablko
Skořice
20 g vlašské ořechy
30 g syrovátkový protein příchuť vanilka
Postup:
Pohanku propláchneme a vaříme na nižším stupni do změknutí, tj. cca 10-15 minut. Poté odstavíme a necháme pod pokličkou pohanku nabobtnat přebytečným mlékem. Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Připravíme si formu na pečení, nejlépe ji vyložíme pečícím papírem či folií.
Oddělíme vejce, bílek vyšleháme se špetkou soli. Žloutek a protein smícháme s částečně vychladnutou pohankou. Poté přidáme bílek, který už jen lehce vmícháme. Polovinu takto připravené pohanky dáme na dno pekáče, poté posypeme vrstvou jablek a nasekaných ořechů. Nakonec překryjeme druhou polovinou pohanky. Pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut – záleží na velikosti pekáčku.
Hotový nákyp můžeme ozdobit lžičkou odtučněného tvarohu (15g), v takovém případě připočteme 43kJ, 1,8g B, 0,6g S, 0,05gT
Energie 1 porce (kJ) |
Bílkoviny (g) |
Sacharidy(g) |
Tuky(g) |
Vláknina(g) |
1738 |
24,5 |
51 |
12,5 |
8,5 |