Další článek Předchozí článek

Cuketový koláč

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: StefaMed, s.r.o.

Vloženo: 15. 8. 2019


Suroviny na 8 porcí:

Těsto:
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
30 g hladké pšeničné mouky
40 g másla
1 vejce
½ lžičky soli
voda

Náplň:
2 sředně velké cukety
1 rajče
rajčatový protlak
2-3 stroužky česneku
2 balení mozzarelly light
1 vejce
30 ml smetany na vaření
sůl, pepř

Postup:

Těsto:
Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme (také můžeme těsto válečkem vyválet na tenký plát a opatrně vložit do formy). Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám. Troubu rozehřejeme na 200 °C a samotné těsto pár minut pečeme, dokud trochu neztvrdne.

Poznámka: Je důležité správně odhadnou tloušťku těsta. Pokud bude příliš tenké, koláč se propadne. Pokud bude příliš tlusté, nebude výsledná chuť ideální.

Náplň:
Cukety nakrájíme na středně tenká kolečka, osolíme a opečeme na pánvi do zlatavé barvy. Hotovou cuketu potřeme česnekem.  Rajče zbavíme vodnatého středu a nakrájíme na tenká půlkolečka. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Dno koláče potřeme vrstvou rajčatového protlaku. Poté budeme vrstvit cuketu, rajče a mozzarellu. Průběžně solíme a pepříme. Koláč zakončíme vrstvou mozzarelly, dáme péct na 180 °C cca 40 minut.

Tabulka nutričních hodnot:

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

8 porcí

7914

191

75

103

29

1 porce

987

24

9,4

12,8

4,8

Další článek Předchozí článek