Další článek Předchozí článek

Cuketový koláč

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 15. 8. 2019


Suroviny:

Těsto:
100g špaldová mouka celozrnná
100g pšeničná mouka celozrnná
30g pšeničná hladká mouka
40g máslo
1ks vejce
½ lžička soli
voda

Náplň:

2ks cuketa střední
1ks rajče
Rajčatový protlak
2-3 ks stroužky česneku
2 balení mozzarella light
1ks vejce
30ml smetana na vaření
sůl, pepř

Postup:

Těsto:
Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme (také můžeme těsto válečkem vyválet na tenký plát a opatrně vložit do formy). Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám. Troubu rozehřejeme na 200 °C a samotné těsto pár minut pečeme, dokud trochu neztvrdne.

Pozn.: je důležité správně odhadnou tloušťku těsta. Pokud bude příliš tenké, koláč se propadne. Pokud bude příliš tlusté, nebude výsledná chuť ideální.

Náplň:

Cukety nakrájíme na středně tenká kolečka, osolíme a opečeme na pánvi do zlatavé barvy. Hotovou cuketu potřeme česnekem.  Rajče zbavíme vodnatého středu a nakrájíme na tenká půlkolečka. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Dno koláče potřeme vrstvou rajčatového protlaku. Poté budeme vrstvit cuketu, rajče a mozzarellu. Průběžně solíme a pepříme. Koláč zakončíme vrstvou mozzarelly, dáme péct na 180 °C cca 40 minut.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

8 porcí

7914

191

75

103

29

1 porce

987

24

9,4

12,8

4,8

Další článek Předchozí článek