Cuketový koláč
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 15. 8. 2019
Suroviny:
Těsto:
100g špaldová mouka celozrnná
100g pšeničná mouka celozrnná
30g pšeničná hladká mouka
40g máslo
1ks vejce
½ lžička soli
voda
Náplň:
2ks cuketa střední
1ks rajče
Rajčatový protlak
2-3 ks stroužky česneku
2 balení mozzarella light
1ks vejce
30ml smetana na vaření
sůl, pepř
Postup:
Těsto:
Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme (také můžeme těsto válečkem vyválet na tenký plát a opatrně vložit do formy). Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám. Troubu rozehřejeme na 200 °C a samotné těsto pár minut pečeme, dokud trochu neztvrdne.
Pozn.: je důležité správně odhadnou tloušťku těsta. Pokud bude příliš tenké, koláč se propadne. Pokud bude příliš tlusté, nebude výsledná chuť ideální.
Náplň:
Cukety nakrájíme na středně tenká kolečka, osolíme a opečeme na pánvi do zlatavé barvy. Hotovou cuketu potřeme česnekem. Rajče zbavíme vodnatého středu a nakrájíme na tenká půlkolečka. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Dno koláče potřeme vrstvou rajčatového protlaku. Poté budeme vrstvit cuketu, rajče a mozzarellu. Průběžně solíme a pepříme. Koláč zakončíme vrstvou mozzarelly, dáme péct na 180 °C cca 40 minut.
Tabulka nutričních hodnot:
Energetická hodnota |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
8 porcí |
7914 |
191 |
75 |
103 |
29 |
1 porce |
987 |
24 |
9,4 |
12,8 |
4,8 |