Předchozí článek

Vánoční cukroví bez cukru

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 2. 3. 2020


Skořicové kytičky (20 ks):

85 g mandlová mouka
40 g para-ořechová mouka
20 g čekankový sirup
50 g máslo
½ ks vejce
2 g prášek do pečiva
1 čajová lžička mleté skořice

Postup:

Máslo, čekankový sirup a ½ vejce vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme obě ořechové mouky, prášek do pečiva a skořici. Celou směs důkladně promícháme a v mikrotenovém pytlíku necháme chladit přes noc v lednici. Druhý den těsto rozválíme válečkem na asi 3 mm široký plát a vykrojíme kytičky (může být i jiný tvar). Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 8-10 minut.

Ořechové kuličky (13 ks):

40 g kokosová mouka
80 g mandlová mouka
20 g čekankový sirup
½ ks bílek
½ čajové lžičky vanilkového aroma
Špetka soli
Hranolky mandlí na ozdobení

Postup:

Bílek vyšleháme se špetkou soli dotuha a poté zašleháme také čekankový sirup s vanilkovým aroma. Postupně vmícháme obě mouky. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku ozdobíme hranolkem mandle a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C na 10-12 minut.

Linecké kytičky (20 ks):

125 g mandlová mouka
25 g kokosová mouka
15 g čekankový sirup
50 g máslo
20 g lučina
½ ks žloutek
50 g 100% meruňková pasta
Špetka soli
Plátky mandlí na ozdobení

Postup:

Máslo, čekankový sirup a ½ žloutku vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme i zbytek surovin kromě meruňkové pasty. Celou směs důkladně promícháme a v mikrotenovém pytlíku necháme chladit přes noc v lednici. Druhý den těsto rozválíme válečkem na asi 2 mm široký plát a vykrojíme kytičky (může být i jiný tvar). Na polovinu kytiček přitiskneme pláteček mandlí. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 10 – 12 minut. Cukroví necháme vychladnout a poté slepujeme meruňkovou pastou vždy dvě kytičky k sobě.

Toto cukroví je specifické tím, že obsahuje minimální množství sacharidů, ovšem množství tuků je zde celkem vysoké. Je to způsobeno tím, že je místo klasické pšeničné mouky použita mouka z ořechů, které jsou bohaté na tuky, ovšem tuky zdraví prospěšné. Tyto tuky obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na zdraví člověka (více zde: https://www.cukrovka.cz/co-jsou-tuky). Stejně jako u ostatních dezertů (a nejen dezertů), i zde by měl být diabetik obezřetný s konzumací velkého množství. 

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

3 ks skoř. kytičky

780

2,1

17,7

4,2

3,3

3 ks kuličky

638

4,6

11

6,2

8,8

3 ks linecké

919

8

18

5,7

4,8

Předchozí článek