Vánoční cukroví bez cukru
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 2. 3. 2020
Skořicové kytičky (20 ks):
85 g mandlová mouka
40 g para-ořechová mouka
20 g čekankový sirup
50 g máslo
½ ks vejce
2 g prášek do pečiva
1 čajová lžička mleté skořice
Postup:
Máslo, čekankový sirup a ½ vejce vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme obě ořechové mouky, prášek do pečiva a skořici. Celou směs důkladně promícháme a v mikrotenovém pytlíku necháme chladit přes noc v lednici. Druhý den těsto rozválíme válečkem na asi 3 mm široký plát a vykrojíme kytičky (může být i jiný tvar). Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 8-10 minut.
Ořechové kuličky (13 ks):
40 g kokosová mouka
80 g mandlová mouka
20 g čekankový sirup
½ ks bílek
½ čajové lžičky vanilkového aroma
Špetka soli
Hranolky mandlí na ozdobení
Postup:
Bílek vyšleháme se špetkou soli dotuha a poté zašleháme také čekankový sirup s vanilkovým aroma. Postupně vmícháme obě mouky. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku ozdobíme hranolkem mandle a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C na 10-12 minut.
Linecké kytičky (20 ks):
125 g mandlová mouka
25 g kokosová mouka
15 g čekankový sirup
50 g máslo
20 g lučina
½ ks žloutek
50 g 100% meruňková pasta
Špetka soli
Plátky mandlí na ozdobení
Postup:
Máslo, čekankový sirup a ½ žloutku vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme i zbytek surovin kromě meruňkové pasty. Celou směs důkladně promícháme a v mikrotenovém pytlíku necháme chladit přes noc v lednici. Druhý den těsto rozválíme válečkem na asi 2 mm široký plát a vykrojíme kytičky (může být i jiný tvar). Na polovinu kytiček přitiskneme pláteček mandlí. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 10 – 12 minut. Cukroví necháme vychladnout a poté slepujeme meruňkovou pastou vždy dvě kytičky k sobě.
Toto cukroví je specifické tím, že obsahuje minimální množství sacharidů, ovšem množství tuků je zde celkem vysoké. Je to způsobeno tím, že je místo klasické pšeničné mouky použita mouka z ořechů, které jsou bohaté na tuky, ovšem tuky zdraví prospěšné. Tyto tuky obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na zdraví člověka (více zde: https://www.cukrovka.cz/co-jsou-tuky). Stejně jako u ostatních dezertů (a nejen dezertů), i zde by měl být diabetik obezřetný s konzumací velkého množství.
Tabulka nutričních hodnot:
Energetická hodnota |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
3 ks skoř. kytičky |
780 |
2,1 |
17,7 |
4,2 |
3,3 |
3 ks kuličky |
638 |
4,6 |
11 |
6,2 |
8,8 |
3 ks linecké |
919 |
8 |
18 |
5,7 |
4,8 |