Bramborový chléb s Psylliem
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 3. 6. 2021
Suroviny na cca 650g bochníček:
150g pšeničná mouka hladká
150g brambory vařené bez slupky
120g špaldová mouka celozrnná
50 g žitná mouka
30g Psyllium Dr. Max
½ sáčku droždí sušené
1 lžička kmín drcený
kmín celý
¾ lžičky soli a vlažná voda
Postup:
Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s moukami, Psylliem, polovinou pytlíčku sušeného droždí, solí a drceným kmínem. Zalijeme 200ml vlažné vody. Vypracujeme těsto. Velkým pomocníkem s vypracováním těsta je kuchyňský robot.
Vypracované těsto překryjeme v míse utěrkou necháme alespoň 45 minut kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochníček, který uhladíme navlhčenou rukou, posypeme celým kmínem a necháme dalších 15 minut kynout.
Mezitím rozpálíme troubu na 220 stupňů. Na dno trouby vložíme pekáček s vodou a do trouby dáme rozpálit plech.
Těsně před vložením bochníčku do trouby ho pomocí žiletky podélně nařízneme. Můžeme si vyhrát s různými vzory řezu, které najdeme na internetu např. pod heslem scoring bread nebo chleba art. Tím docílíme křupavé kůrky a předejdeme natržení chleba.
Na rozpálený plech položíme pečící papír a bochníček. Pečeme 30 – 35 minut dozlatova.
Tabulka nutričních hodnot:
Energie [kJ] |
Bílkoviny [g] |
Sacharidy [g] |
Tuky [g] |
Vláknina [g] |
|
1 bochník (650g) |
5300 |
45,5 |
252 |
6 |
49 |
1 plátek (50g) |
408 |
6 |
19,4 |
0,8 |
6,4 |
Chléb pšenično žitný Arizona Psyllium Dr. Popov |
395 |
3 |
17 |
1 |
2 |
chléb žitný |
505 |
4 |
24 |
0,5 |
3 |
chléb pšenično žitný |
482 |
4 |
21 |
0,6 |
2 |