Předchozí článek

Bramborový chléb s psylliem

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 3. 6. 2021


Suroviny na cca 650g bochníček:

150 g hladké pšeničné mouky
150 g brambor vařených bez slupky
120 g celozrnné špaldové mouky
50 g žitné mouky
30 g Psyllia Dr. Max
½ sáčku sušeného droždí
1 lžička drceného kmínu
celý kmín
¾ lžičky soli
vlažná voda

Postup:

Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s moukami, psylliem, polovinou sáčku sušeného droždí, solí a drceným kmínem. Zalijeme 200 ml vlažné vody. Vypracujeme těsto. Velkým pomocníkem s vypracováním těsta je kuchyňský robot.

Vypracované těsto překryjeme v míse utěrkou a necháme alespoň 45 minut kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochníček, který uhladíme navlhčenou rukou, posypeme celým kmínem a necháme dalších 15 minut kynout.

Mezitím rozpálíme troubu na 220 °C. Na dno trouby vložíme pekáček s vodou a do trouby dáme rozpálit plech.

Těsně před vložením bochníčku do trouby ho pomocí žiletky podélně nařízneme. Můžeme si vyhrát s různými vzory řezu, které najdeme na internetu např.  pod heslem scoring bread nebo chleba art. Tím docílíme křupavé kůrky a předejdeme natržení chleba.

Na rozpálený plech položíme pečicí papír a na něj bochníček.  Pečeme 30–35 minut dozlatova

Tabulka nutričních hodnot:

                   

Energie (kJ)

Sacharidy  (g)

Tuky  (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 bochník (650 g)

5300

252  

6  

45,5  

49

1 plátek (50 g)

408

19,4  

0,8 

6  

6,4

chléb pšenično-žitný Arizona Psyllium Dr. Popov

(50 g)

395

17 

1  

2

chléb žitný

(50 g)

505

24

0,5  

4  

3

chléb pšenično-žitný

(50 g)

482

21  

0,6  

4  

2

Předchozí článek