Předchozí článek

Bramborový chléb s Psylliem

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 3. 6. 2021


Suroviny na cca 650g bochníček:

150g pšeničná mouka hladká
150g brambory vařené bez slupky
120g špaldová mouka celozrnná
50 g žitná mouka
30g Psyllium Dr. Max
½ sáčku droždí sušené
1 lžička kmín drcený
kmín celý
¾ lžičky soli a vlažná voda

Postup:

Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s moukami, Psylliem, polovinou pytlíčku sušeného droždí, solí a drceným kmínem. Zalijeme 200ml vlažné vody. Vypracujeme těsto. Velkým pomocníkem s vypracováním těsta je kuchyňský robot.

Vypracované těsto překryjeme v míse utěrkou necháme alespoň 45 minut kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochníček, který uhladíme navlhčenou rukou, posypeme celým kmínem a necháme dalších 15 minut kynout.

Mezitím rozpálíme troubu na 220 stupňů. Na dno trouby vložíme pekáček s vodou a do trouby dáme rozpálit plech.

Těsně před vložením bochníčku do trouby ho pomocí žiletky podélně nařízneme. Můžeme si vyhrát s různými vzory řezu, které najdeme na internetu např.  pod heslem scoring bread nebo chleba art. Tím docílíme křupavé kůrky a předejdeme natržení chleba.

Na rozpálený plech položíme pečící papír a bochníček.  Pečeme 30 – 35 minut dozlatova

Tabulka nutričních hodnot:

Energie [kJ]

Bílkoviny [g]

Sacharidy [g]

Tuky [g]

Vláknina [g]

1 bochník (650g)

5300

45,5

252

6

49

1 plátek (50g)

408

6

19,4

0,8

6,4

Chléb pšenično žitný Arizona Psyllium Dr. Popov

395

3

17

1

2

chléb žitný

505

4

24

0,5

3

chléb pšenično žitný

482

4

21

0,6

2

Předchozí článek