Další článek Předchozí článek

Celozrnný chléb

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 6. 12. 2019


Suroviny na 1 chléb 720 g:

350 ml voda
200 g špaldová celozrnná mouka
125 g pšeničná hladká mouka
35 g ovesných vloček
40 g slunečnice loupaná + 25 g na posyp
15 g lněné semínko + 5 g na posyp
10 g chia semínek + 2 g na posyp
15 g droždí
5 g ocet
5 g olej slunečnicový
6 g cukru
1 lžička soli

Postup:

Teplou (ne horkou) vodu nalijeme do mísy, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem. Přikryjeme utěrkou a necháme pár minut vzejít kvásek. Jakmile se začnou tvořit bublinky na povrchu, přidáme olej a ocet a postupně přisypáváme hladkou mouku. Pořádně promícháme (můžeme si pomoci kuchyňským robotem). Poté přidáváme stejným způsobem také celozrnnou mouku a sůl. Jakmile jsou suroviny spojené, přisypeme všechna semínka a opět důkladně promícháme. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (např. u radiátoru) 40 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Předehřejeme troubu na 185 °C a připravíme si obdélníkovou formu, kterou vymažeme tukem. Těsto do ní přesuneme pomocí stěrky, posypeme zbylými semínky a necháme ještě nakynout. Poté vložíme do trouby a pečeme přibližně 50 minut až 1 hodinu. Povrch by měl být lehce do hněda a chléb by se měl oddělit od stěn, tak poznáme, že je upečený. Po upečení chléb vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

100 g

1082

36

8

11

6

1 plátek (35 g)

379

12,6

2,8

3,85

2,1

Další článek Předchozí článek