Pita chléb z celozrnné mouky
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 8. 12. 2019
Suroviny na 5 porcí:
150 g špaldová celozrnná mouka
100 g pšeničná hladká mouka
½ balíčku sušeného droždí
140 ml polotučné mléko
5 g třtinový cukr
15 ml slunečnicový olej
5 g sůl
Postup:
Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny, tzn. obě mouky, droždí, cukr a sůl. Poté přidáme i teplé mléko a olej a celé hněteme. Výborně nám pomůže kuchyňský robot. Necháme kuchyňský robot hníst alespoň 5 minut. Takto máme těsto připravené na kynutí. Mísu dáme na teplé místo (např. k radiátoru) a necháme cca hodinu kynout. Následně těsto přesuneme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na 5 stejně velkých částí. Každou část vyválíme do kulaté placičky vysoké necelý centimetr. Připravíme si pánev a nasucho ji rozehřejeme. Placičky na ní z obou stran opečeme. Možno také placičky upéct v troubě na co nejvyšší stupeň teploty asi 5 - 10 minut. Hmotnost jednoho pita chleba je cca 70 g.
Tabulka nutričních hodnot:
Energetická hodnota |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
5 porcí |
4624 |
177 |
22 |
44 |
14 |
1 porce |
925 |
35,4 |
4,4 |
8,8 |
2,8 |