Předchozí článek

Pita chléb z celozrnné mouky

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 8. 12. 2019


Suroviny na 5 porcí:

150 g špaldová celozrnná mouka
100 g pšeničná hladká mouka
½ balíčku sušeného droždí
140 ml polotučné mléko
5 g třtinový cukr
15 ml slunečnicový olej
5 g sůl

Postup:

Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny, tzn. obě mouky, droždí, cukr a sůl. Poté přidáme i teplé mléko a olej a celé hněteme. Výborně nám pomůže kuchyňský robot. Necháme kuchyňský robot hníst alespoň 5 minut. Takto máme těsto připravené na kynutí. Mísu dáme na teplé místo (např. k radiátoru) a necháme cca hodinu kynout. Následně těsto přesuneme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na 5 stejně velkých částí. Každou část vyválíme do kulaté placičky vysoké necelý centimetr. Připravíme si pánev a nasucho ji rozehřejeme. Placičky na ní z obou stran opečeme. Možno také placičky upéct v troubě na co nejvyšší stupeň teploty asi 5 - 10 minut. Hmotnost jednoho pita chleba je cca 70 g.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

5 porcí

4624

177

22

44

14

1 porce

925

35,4

4,4

8,8

2,8

Předchozí článek