Mangoldový koláč
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 18. 4. 2018
Suroviny na 8 porcí:
Těsto:
80g špaldová mouka celozrnná
80g pšeničná mouka celozrnná
30g pšeničná hladká mouka
20g máslo
1ks vejce
½ lžička soli
voda
Náplň:
450g mangold (nebo špenát)
200g kuřecí prsa
2ks červená cibule
100g smetana na vaření
1ks vejce
1 lžíce oleje
Muškátový oříšek
sůl
pepř
česnek
50g gouda
Postup:
Těsto:
Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme. Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám. Troubu rozehřejeme na 200 °C a samotné těsto pár minut pečeme, dokud trochu neztvrdne.
Náplň:
Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Krátce osmahneme a přidáme na opravdu malé kousky nakrájené kuřecí maso. Z pokrájeného a spařeného mangoldu vymačkáme veškerou vodu a přidáme do pánve. Zbylou vodu necháme vypařit. Takto připravenou směsí naplníme předpečené těsto.
Smícháme smetanu, vejce, česnek, muškátový oříšek, sůl, pepř a náplň v koláči prolijeme.
Koláč dáme péct na 180 °C cca 30 minut. Ke konci pečení posypeme goudou a necháme sýr rozpéct.
Tabulka nutričních hodnot:
Energetická hodnota |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
8 porcí |
7063 |
176 |
61 |
107 |
19 |
1 porce |
883 |
22 |
7,6 |
13,4 |
2,4 |