Mangoldový koláč

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: StefaMed, s.r.o.

Vloženo: 18. 4. 2018


Suroviny na 8 porcí:

Těsto:
80 g celozrnné špaldové mouky
80 g celozrnné pšeničné mouky
30 g hladké pšeničné mouky
20 g másla
1 vejce
½ lžičky soli
voda

Náplň:
450 g mangoldu (nebo špenátu)
200 g kuřecích prsou
2 červené cibule
100 g smetany na vaření
1 vejce
1 lžíce oleje
50 g goudy
muškátový oříšek, sůl, pepř, česnek

Postup:

Těsto:
Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme. Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám. Troubu rozehřejeme na 200 °C a samotné těsto pár minut pečeme, dokud trochu neztvrdne.

Náplň:
Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Krátce osmahneme a přidáme na opravdu malé kousky nakrájené kuřecí maso. Z pokrájeného a spařeného mangoldu vymačkáme veškerou vodu a přidáme do pánve. Zbylou vodu necháme vypařit. Takto připravenou směsí naplníme předpečené těsto.
Smícháme smetanu, vejce, česnek, muškátový oříšek, sůl a pepř a vzniklou směsí náplň v koláči rovnoměrně zalijeme.
Koláč pečeme na 180 °C přibližně 30 minut. Ke konci pečení posypeme goudou a necháme sýr rozpéct.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

8 porcí

7063

176

61

107

19

1 porce

883

22

7,6

13,4

2,4