Další článek Předchozí článek

Mangoldový koláč

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 18. 4. 2018


Suroviny na 8 porcí:

Těsto:
80g špaldová mouka celozrnná
80g pšeničná mouka celozrnná
30g pšeničná hladká mouka
20g máslo
1ks vejce
½ lžička soli
voda

Náplň:
450g mangold (nebo špenát)
200g kuřecí prsa
2ks červená cibule
100g smetana na vaření
1ks vejce
1 lžíce oleje
Muškátový oříšek
sůl
pepř
česnek

50g gouda

Postup:

Těsto:
Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme. Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám. Troubu rozehřejeme na 200 °C a samotné těsto pár minut pečeme, dokud trochu neztvrdne.

Náplň:
Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Krátce osmahneme a přidáme na opravdu malé kousky nakrájené kuřecí maso. Z pokrájeného a spařeného mangoldu vymačkáme veškerou vodu a přidáme do pánve. Zbylou vodu necháme vypařit. Takto připravenou směsí naplníme předpečené těsto.
Smícháme smetanu, vejce, česnek, muškátový oříšek, sůl, pepř a náplň v koláči prolijeme.
Koláč dáme péct na 180 °C cca 30 minut. Ke konci pečení posypeme goudou a necháme sýr rozpéct.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

8 porcí

7063

176

61

107

19

1 porce

883

22

7,6

13,4

4,8

Další článek Předchozí článek