Žitná tortilla s kuřecím masem a jogurtovým dipem

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 21. 3. 2018


Suroviny na 1 porci:

1 tortilla
80 g kuřecích prsou
20 g mix listových salátů
10 g kapie
15 g okurky
20 g rajčat
5 ml oleje
65 g jogurtového dipu

Suroviny na 4 porce tortilly:

100 g celozrnné žitné mouky
75 g hladké pšeničné mouky
80 ml teplé vody
15 ml olivového oleje
5 g soli

Suroviny na 4 porce jogurtového dipu :

200 g bílého 3,5% jogurtu
30 g tvrdého 30% sýra
30 g sterilované kukuřice
1 stroužek česneku
sůl, pepř

Postup:

Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme do něj na menší kusy pokrájené maso, které jsme okořenili grilovacím kořením. Maso opečeme a stáhneme z plotny. Na talíř položíme tortillu, kterou poklademe zeleninou a na ni rozprostřeme opečené maso. Ochutíme jogurtovým dipem. Tortillu poté zatočíme a můžeme podávat.

Postup na tortillu:

V míse smícháme obě mouky, osolíme a přilijeme teplou vodu. Směs lehce promícháme vařečkou. Poté přilijeme olej a celé hněteme rukama 5-10 minut, dokud nevypracujeme celistvou hmotu. Těsto vložíme do igelitového sáčku a dáme do lednice na alespoň 30 minut odpočinout. Poté těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 4 díly. Každý díl ještě rukama prohněteme a poté válečkem vyválíme do placky vysoké asi 2 mm. Jakmile máme všechny 4 placky vyválené, rozehřejeme pánev na vysokou teplotu a nasucho je opékáme. Z každé strany postačí jen několik vteřin. Hotové tortilly plníme co nejdříve, aby šly dobře zamotat, aniž by se polámaly.

Postup na jogurtový dip:

V misce mícháme jogurt s najemno nastrouhaným sýrem a kukuřicí. Ochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a česnekem a promícháme.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

1322

20

13

26

4