Předchozí článek

Zeleninová směs s klíčky

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 29. 11. 2021


Suroviny na 3 porce:

3 mrkve
2 červené papriky
1 rajče
1 lžíce řepkového oleje
1 lžíce sójové omáčky
klíčky
- pikantní směs na klíčení 20 g Multiflora pikanta

Postup:

Zeleninu očistíme, mrkev nastrouháme, papriky a rajče nakrájíme na malé kousky. Na řepkovém oleji nejprve orestujeme mrkev, poté přidáme papriku a nakonec rajče. Zalijeme lžící sójové omáčky a opepříme.

Do hotové směsi vmícháme již naklíčená semínka, která tepelně neupravujeme.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

380

2,5

14

2

5

Naklíčení luštěnin:

Abychom dokázali naklíčit luštěniny sami doma, musíme si k tomu vyrobit vhodnou nádobu. Nádoby určené na klíčení jsou však k dostání i v obchodech.

Ideální a nejjednodušší způsob výroby klíčící misky je asi PET lahev. Do dna lahve uděláme malé dírky, ne větší než luštěniny (to je důležité kvůli odtoku vody). Hrdlo lahve odřízneme.

Hrst vybraných semínek propláchneme a necháme přes noc nabobtnat ve vodě. Poté je vložíme do PET lahve a několikrát propláchneme. Láhev uložíme do temna a budeme ji ideálně 3-4x denně prolévat vodou. Semínka nesmí být ve stojaté vodě kvůli zahnívání a plísním. Třetí den jsou luštěniny připraveny ke konzumaci.

Předchozí článek