Předchozí článek

Zeleninová směs s klíčky

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 29. 11. 2021


Suroviny na 3 porce :

3 mrkve
2 červené papriky
1 rajče
1 lžíce řepkového oleje
1 lžíce sójová omáčka
Klíčky
- pikantní směs na klíčení 20g Multiflora pikanta

Postup:

Zeleninu očistíme, mrkev nastrouháme, papriky a rajče nakrájíme na malé kousky. Na řepkovém oleji nejprve orestujeme mrkve, poté přidáme papriku a naposled rajče. Zalijeme lžící sójové omáčky a opepříme.

Do hotové směsi vmícháme již naklíčená semínka, která tepelně neupravujeme.

Tabulka nutričních hodnot:

Energie 1 porce (kJ)

Bílkoviny (g)

Sacharidy(g)

Tuky(g)

Vláknina(g)

380

2,5

14

2

5

Naklíčení klíčků:

Abychom dokázali naklíčit luštěniny sami doma, musíme si vytvořit nádobu, do které budeme luštěniny vkládat. Na trhu jsou ale k dostání i nádoby k tomu určené.

Ideální a nejjednodušší způsob výroby klíčící misky je asi PET lahev. Do dna lahve uděláme malé dírky, ne větší než luštěniny (to je důležité kvůli odtoku vody). Hrdlo lahve odřízneme.

Hrst vybraných semínek propláchneme a necháme přes noc nabobtnat ve vodě. Poté je vložíme do PET lahve a několikrát propláchneme. Láhev uložíme do temna a budeme ji ideálně až 3-4x denně prolévat vodou. Semínka nesmí být totiž ve stojaté vodě kvůli zahnívání a plísním. Třetí den jsou luštěniny připraveny ke konzumaci.

Předchozí článek