Brokolice se slunečnicovými semínky
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 29. 11. 2021
Suroviny na 4 porce:
1 brokolice
2–3 stroužky česneku
40 g slunečnicových semínek
1 lžička řepkového oleje
1 lžíce olivového oleje
Sůl
Pepř
Postup:
Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a krátce povaříme – stačí jen pár minut. Česnek nasekáme na tenké plátky. Na 1 lžičce řepkového oleje osmahneme česnek a slunečnicová semínka (pozor, česnek nesmí zhnědnout, poté by byl hořký. Proto volíme nižší stupeň teploty). Brokolici po uvaření můžeme ještě nasekat najemno, poté ji přidáme k česneku a semínkům. Společně ještě 5 minut restujeme. Do hotového pokrmu přidáme 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř.
Vhodná zeleninová příloha např. ke kuřecímu plátku s vařeným bramborem. Lze konzumovat i studené jako salát.
Tabulka nutričních hodnot:
Energie (kJ) |
Bílkoviny (g) |
Sacharidy(g) |
Tuky (g) |
Vláknina (g) |
530 |
6 |
8 |
8 |
4,5 |
