Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

638 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, mám Ozempic nyní prvně - aplikuji dávku 0,25mg. Váha trochu klesla, chutě se změnily, nicméně stále mívám hlad. Zlepší se to vyšší dávkou? Nemůže to být špatnou aplikaci? Zbývá mi v peru poslední dávka a v okénku mám ještě asi 3/4 roztoku. Je normální, že v peru něco zbývá a nebo jsem si nějakou dávku špatně aplikoval? Postupoval jsem ale přesně podle návodu. Děkuju moc za odpověď.

    Odpověď

    Ozempic je lék, který při dlouhodobém užívání postupně ovlivňuje chut k jídlu, zlepšuje uvolňování inzulínu, vede k poklesu krevního cukru i hmotnosti. Jeho dávka se postupně navyšuje. je to proto, aby si organizmus zvykl. Pokud již po nejnižší dávce pociťujete ovlivnění chuti, znamená to, že tělo reaguje a je pravděpodobné, že po navýšení dávky budete mít větší nechutenství. Co se týká zbytku tekutiny v peru. Třebaže je na příbalových letácích informace, že je pero určeno na 4 aplikace, tak pouze pero s obsahem 0,25mg na dávku má v ampule zbytky. Je tedy normální, že pozorujete zbytek tekutiny. Pera s vyššími dávkami to tak nemají. Proto pacienty učíme, aby pero použili vždy 4x. Pokud jste jej ještě nezlikvidoval, můžete toto pero s dávkou 0,25mg použít celkem 5x.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtela byh se zeptát jestli se dá u ditěte 4 let lecit přírodními látkami cukrovka 1.typu. Tetana
    věk: 4 let

    Odpověď

    Milá Tetano,

    diabetes u dětí v takto nízkém věku je v absolutně převážné většině případů 1. typu. Při diabetu 1. typu zanikají autoimunitní destrukcí beta buňky pankreatu, které produkují inzulín. Jediná možná správná léčby je podávání inzulínu. U malých dětí je to obtížné a vše musejí zajistit rodiče. Musejí se naučit monitorovat glykémie a podle výsledků správně dávkovat inzulín. Jiná správná možnost v současné době neexistuje. Vynechání inzulínu déle než jeden den by představovalo přímé ohrožení života dítěte.

    Zkoušejí se ještě tzv. imuno-intervenční postupy v časném stadiu diabetu 1. typu. Tyto metody jsou ale čistě výzkumné, rozhodně nezahrnují přirozené přírodní látky, a navíc takto malé děti do takových studií nebývají zařazovány. Ani v těchto případech se nevysazuje inzulín.

    Existují také vzácné případy diabetu u dětí (zejména tzv. typy MODY), které mohou mít jiný průběh než diabetes 1. typu. Tyto typy jsou výrazně geneticky vázané a zpravidla jej v rodině mají ještě další osoby v jiných generacích (rodiče, prarodiče). Tento typ při možném podezření diagnostikují pediatři, je ale nutné podrobné genetické vyšetření.

    Jinak vás ale varuji, nepokoušejte se ničím nahrazovat inzulín. Ohrozila byste tím dítě. Ostatně, inzulín je přírodní látka tělu vlastní. Inzulín je to, co vašemu dítěti chybí. Pokud je dítě dobře živené, nepotřebuje žádné další přírodní doplňky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem diabetik , mam lupenku a ze stresu se mi udelala cukrovka nejdrive sem mel vzdy velmi vysoky cukr cca okolo 18 a nejvice sem mel 30, leky jsem mel diaben bohuzel mi po nich nebylo dobre vysadil jsem je . Cca 8 -10 mesicu trpim na kolisani cukru mezi velmi nizkym a vysokym cukrem. V zari 2021 se mi stalo ze sem mel cukr cca pod 3 a spadl za volantem do hypoglykemickeho zachvatu , byl jsem v bezvedomi pomocil jsem se mel sem prujem a pozvracel jsem se . Byl jsem prevezen do FN brno ale bohuzel sem dostal jen kapacku lekarce na diabetologii sem predal lekarskou zpravu a trvdila mi ze cukrovku nemam pritom ji mam asi 5-6 let . Pred mesicem jsem mel opet hypoglykemicky zachvat byl v bezvedomi a pomocil se a od te doby mi tecou neustale sliny . Byl jsem na ct mozku a vse v poradku. Moje diabeticka mi doposud nenasadila zadne leky , je mi kazdym dnem hur a hur je mi spatne mam neustale nizky tlak citim tlak i v ocich , nedokazu se ani soustredit . Byl jsem upozornen na zanet nebo nezhoubny nador na slinivce , byl jsem na CT bricha a nic mi nenasli ale me stavy jsou jotsi a horsi a nemam zacne leky . Leonardo
    věk: 26 let výška: 180 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Milý Leonardo, pokud jsou vaše informace správné, vyžaduje váš zdravotní stav podrobné posouzení a nelze vám udělit takto, bez podrobných znalostí vašeho zdravotního stavu, radu. Ačkoliv jste měl v minulosti glykémie velmi vysoké, není z vašeho popisu jasné, zda nyní nějaké léky na diabetes vůbec berete a zda máte zvýšené glykémie. Uvádíte spíše, že míváte hypoglykémie, navíc závažné. Nevím také, do jaké míry je potvrzen nález nezhoubného útvaru na vaší slinivce. Pokud by byl skutečně přítomen, mohl by být příčinou vašich obtíží.

    Vaše vyšetření je tedy nutné komplexně zhodnotit a pravděpodobně provést ještě vyšetření další. Na základě vašeho líčení usuzuji, že je to naléhavé. Domluvte se tedy s vašimi lékaři na dalším postupu. Pravděpodobně byste měl být hospitalizován na specializovaném pracovišti.

    Nevím ale, zda přece jen nějaké léky na snižování glykémií (včetně inzulínu) neužíváte. Jejich neodborné používání by to mohlo vysvětlit také.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    mám dotaz jaké jsou hodnoty cholesterolu u staré paní mojí matky - ročník 1946 při užívání léků lipanthyl NT 145,maminka má i cukrovku a bere lék SIOFOR 850 ...naposledy naměřené hodnoty činí HDL-cholesterol vyp 3,22mmol/I(0-3,8) S-Cholesterol 4,4 mmol/I(2,9-5),S-HDL cholesterol 1,18 mmol/I(1,2-2,7), S-LDL cholesterol-vyp.2,71 mmol/I(1,2-3,88) tyto hodnoty byly naměřeny 15.6.2021 na diabetologii, kompenzovaný diabetes:43-53 mmol/mol.

    ještě jednou se ptám co znamená ta hodnota S-cholesterolu 4,4 mmol/I jestli je třeba brát lék lipanthyl...???

    Jaroslava

    věk: 54 let výška: 160 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milá Jaroslavo, předpokládám že výška a váha, kterou udáváte, jsou hodnoty vaše a nikoliv vaší maminky. Ergo kladívko, měla vás ve svých 22 letech. Hodnoty celkového cholesterolu stejně jako LDL cholesterolu má v normě a nepotřebuje kvůli tomu léčbu, pokud ji již nebere a nejsou tyto hezké hodnoty důsledkem léčby. Lipanthyl je lék, který se používá spíše na léčbu zvýšených hodnot tzv. triacylglycerolů, které bývají často zvýšené u diabetu 2 typu, zvláště u osob s nadváhou a s vysokým obsahem živočišných tuků v jídle. Jejich hodnotu však neuvádíte. Rovněž vyrovnání diabetu je dobré. Pokud tedy nejsou vysoké hodnoty těch triacylglycerolů, řekněme nad 2,5 mmol/l (to je ovšem mírně vyšší hodnota, než je norma), tak by ani ten Lipanthyl mít nemusela. Nicméně je to lék dobrý a bezpečný.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den.Již jsem vám několikrát psal, že moje hodnoty jsou v normě ,raní 4.8 a po jídle 6.7 7.5. je to po vysazení stadametu který jsem užíval 2 roky bez prokázaného testu. Teď už ale léky neberu 70dnů .Glik hemoglobin 40 ,glukóza 6.1.Ale Svuj stav si kontrolují i nadále.Když jsem si před týdnem ale změřil náhodou glikemii po 2 hodinách , měl jsem i po dvou opakování 16.Zaskočilo mě to, nechtěl jsem tomu věřit.Druhý den raní glikémie opět 4.9. a po obědě 6.8.Prosím, co se stalo?Je to porušena gl.tolerance a nebo se to může občas stát.Dle zjištění by neměla u zdravého jedince přesáhnout 11.Tak teď nevím jestli mám,nebo nemám cukrovku.Glikemii 16 jsem měl,po jídle 4x knedlík svíčková zákusek.Vím že tato jídla jsou nevhodná ,ale že to bude až tolik jsem si nemyslel.Je to opravdu tak že glikémie nad 11 je už cukrovka?.Jsem v rozpacích co teď.Dekuji ,hezký den.
    věk: 72 let výška: 166 cm váha: 68 kg

    Odpověď

    Milý Martine, podle vašich naměřených hodnot máte zjevně diabetes. Měl byste držet vhodnou dietu, ale vzhledem k tomu, že jste celkem štíhlý, tak asi budete potřebovat i nějaké léky. To ale musí posoudit váš lékař, který vás zná a dozví se také, jak se stravujete. 4 knedlíky je pro vás opravdu hodně (další sacharidy v omáčce), takže máte jistě rezervu. Ale pokud celkově jíte spíše málo a hubnete, tak po vyzkoušení základních tablet budete možná potřebovat malou dávku inzulínu. Je zbytečné pátrat, zda máte či nemáte diabetes. Prostě máte zvýšené glykémie, které jsou často v pásmu diabetu. Potřebujete proto komplexní léčbu, která na prvním místě zahrnuje režimová opatření, ale asi ty léky opravdu budete potřebovat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám dotaz, jsem pacient s diabetem, na cukrovku beru lék Metformin Teva. Beru ho jenom 1x denně po snídani. Nyní jsem byl na krevním odběru a i když beru ten lék tak mám hodnotu dnes 7,8 mmol/l a dlouhodobý cukr mám číslo 50. Je to dobré podle Vás? Mirek
    věk: 67 let výška: 182 cm váha: 95 kg

    Odpověď

    Milý Mirku, hodnota 7,8 mmol/l je sice uspokojivá, ale zdaleka není v pořádku. Hodnota glykovaného hemoglobinu je také zvýšená, ale jen mírně. Metformin je dobrý lék, ale standardní dávka je 2x 850 až 2x 1000 mg. Mějte ale na paměti, že základním opatřením pro léčbu diabetu 2. typu je dieta. Omezení kalorického příjmu, ale především sacharidů.

    Najděte si např. na našich stránkách příklad jídelníčku s obsahem 150 až 200 g sacharidů a dietu chvíli pečlivě dodržujte. Když glykémie na lačno neklesnou, budete asi potřebovat ještě další léky. Nyní je ale všechno ještě celkem v pořádku, tak buďte klidný, ale více se pohybujte a držte tu dietu. Také by pro vás bylo vhodné pravidelné domácí měření glykémií i po jídle. No a samozřejmě potřebujete podrobné poučení, které rovněž naleznete na našich stránkách, ale měl by vám s tím pomoci hlavně váš lékař.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zapomněla jsem si píchnout inzulín před jídlem, zazmatkovala jsem a Pichla jsem si ho v průběhu jídla, jaký to bude mít vliv?
    věk: 51 let výška: 162 cm váha: 81 kg

    Odpověď

    Milá Renato, samozřejmě záleží na tom, jaký typ diabetu máte a co všechno jste spořádala.

    Někteří pacienti s diabetem zejména 1. typu, kteří jsou velmi dobře vyrovnaní a dosahují cílových hodnot glykémie před jídlem, tak postupují běžně. Když má někdo glykémie třeba 4,5 mmol/l, tak si může rychle působící inzulín píchnout až těsně před jídlem, nebo dokonce až po jídle. To proto, aby neměl hypoglykémii.

    Pokud má ale někdy glykémii zvýšenou, např. 8 nebo dokonce třeba 12, tak by měl postupovat buď tak, že si podá napřed malou dávku rychlého inzulínu a počká, až mu glykémie klesne, a teprve pak si dát svoji běžnou dávku před jídlem. Nebo, a tak to asi dělá většina, si podá před jídlem o něco vyšší dávku a počká, až se inzulín začne vstřebávat a glykémie klesat, a pak se teprve nají.

    Myslím, že ve vašem případě se nestalo vůbec nic závažného. Jen vám asi glykémie po jídle stoupla více, než bylo vhodné. To se ale u mnoha méně ukázněných pacientů stává běžně. Takže pro jednou se určitě nic nestalo. Dlouhodobě vám ale doporučuju pečlivě si glykémie kontrolovat, abyste je měla v dobrém rozmezí před jídlem i po jídle.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den před měsícem mi vylitl tlak dostala sem agent a zároveň mi vylitl u cukr. Neboť na testech mi po celodenní jídle večer naměřili 14 a o týden později nalačno 13,a tak jsem byla poslána na diebetoligicke vyšetření kde z prstu odpoledne pichli bylo 9,ale sem neustále ve stresu z toho tak mi litá i tlak, tak sem dostala stadamet 500,ale ikdyz nám nadváhu tak se hybu jsem celý dny na nohou nemůže mi cukr lítat od toho agenu a stresu. Naďa
    věk: 42 let výška: 170 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Milá Naďo, na stres se „vymlouvá“ skoro každý pacient. Pokud je to stres „zbytečný“, tak byste s tím určitě měla něco udělat, aby se vám žilo lépe. Pokud je to ale stres „běžný“, řekl bych pracovní, tak byste se s ním měla naučit počítat a zařídit si svoji léčbu tak, aby i při takové zátěži byl krevní tlak v normě a glykémie v dobrém rozmezí.

    Na prvním místě bych vám tedy doporučoval upravit svůj denní režim tak, abyste svoje úkoly zvládala včas nebo v časovém předstihu a nemusela se „nervovat“ a snažila se zvládat i svůj osobní stres při styku s různými osobami. Určitě k tomu pomůže pravidelné a dietní stravování a pravidelný, pokud možno příjemný tělesný pohyb. Tedy nikoliv jen spěchání a harcování, ale také pravidelná rychlejší procházka, nějaké hry či tělocvik.

    Na druhém místě byste se měla zaměřit na kontrolu krevního tlaku a nejspíš byste si měla pořídit kvalitní osobní tlakoměr. Svoje údaje byste pak ukázala lékaři a ten by vám navrhnul vhodnou léčbu. Pokud by váš krevní tlak stále nebyl dostatečně upravený, měla byste podstoupit podrobnější vyšetření, aby se zjistila příčina. Ale už i samotná nadváha a nepravidelný režim s nevhodnou dietou mohou krevní tlak zvyšovat.

    No a nakonec, pokud toto vše nepostačí k úpravě glykémií, budete potřebovat pořádné poučení o dietě a měla byste na diabetes dostat vhodné léky. Stadamet je určitě vhodný, ale vaše současná dávka je asi příliš malá. A ještě k tomu léku Agen. Je to dobrý lék, ale často se dává až jako druhý lék k nějakému jinému. Když se vezme poprvé nebo se bere nepravidelně, může někomu krevní tlak rychle snížit, takže se mu může až zatočit hlava. Ale to je nutné ozkoušet.

    Takže moje stručné shrnující doporučení: Jezte málo a jen dobrou a dietní stravu. Stanovte si nějaké splnitelné cíle ohledně fyzické zátěže během dne několikrát a tato předsevzetí dodržujte. Osobní morálka vám určitě pomůže v boji proti stresu. A přeju klid, vím, že to není lehké.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Brala jsem Eucreas 50/1000 mg a lékařka mi to změnila na Invokana 100 mg. Prosím jaké jsou vedlejší účinky a zda máte k těmto lékům nějaké výhrady, případě učinnost jednoho či druhého léku. Dana
    věk: 58 let výška: 165 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Milá Dano,

    Eucreas je kombinovaný lék, který obsahuje látku metformin a spolu s ní látku vildagliptin. Metformin je základním lékem v léčbě diabetu 2. typu a zejména zlepšuje působení vlastního inzulínu v těle. Vildagliptin navíc podporuje sekreci inzulínu a také do určité míry zlepšuje jeho působení.

    Invokana obsahuje látku ze skupiny gliflozinů, a to konkrétně kanagliflozin. Tento lék působí především tak, že zvyšuje vylučování cukru močí.

    Podrobněji naleznete charakteristiky těchto léků na našem webu, a to v kapitole

    https://www.cukrovka.cz/zakladni-pravidla-terapie

    Glifloziny, a tedy i kanagliflozin, jsou látky nyní velmi moderní a pozorují se u nich i jiné příznivé účinky kromě snižování glykémie. Z nežádoucích efektů se může vyskytnout kvasinková infekce v oblasti intimních míst, protože zde mohou ulpívat zbytkové kapičky moči, která je díky tomuto léku sladká. Není to komplikace častá a předcházet jí lze pečlivou hygienou, např. osušení ubrouskem nebo opláchnutí vodou a osušení. Toto poučení naleznete i v příbalovém letáku. Jinak je to lék efektivní a bezpečný.

    Co přesně vedlo vaši paní doktorku ke změně, to nevím. Eucreas je rovněž dobrý lék, mohl by se klidně s Invokanou kombinovat. Jednou z výhod Invokany je, že ztráty cukru močí vedou k mírnému hubnutí, což pro vás může být vhodné.

    Pokud nemáte diabetes dostatečně dobře vyrovnaný, mohla byste klidně brát Eucreas dále a k němu také Invokanu. Jsou ale situace, kdy se Eucreas nehodí (např. nedostatečnost ledvin). Proto vaši léčbu musí posoudit vaše lékařka a měla by vám to i vysvětlit.

    Poučení ovšem naleznete také na našich stránkách. Tam také najdete upozornění, že rozhodující úlohu v léčbě diabetu hraje dieta.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den dnes jsem byl poprvé na diabetologii. Doposud u PL. Užíval jsem metformin 1000 ráno a večer. Po zvýšení hladiny cukru amaryl 2 Jednu tabletu ráno. Cukr mám 7-12. Dnes paní doktorka mně nechala glukophage jednu ráno a jednu večer. K tomu přidala Forxiga 10 jednu ráno Když jsem se podíval na vedlejší účinky tak jsem se zděsil .Hlavne nějaké klinické studie píšou o rakovině močového měchýře. Tu prodělal můj otec. Jak prosím hodnotite tento lék? Mám ho začít vůbec užívat? dekuji Karel
    věk: 55 let výška: 172 cm váha: 136 kg

    Odpověď

    Vážený pane Karle, přeji dobrý den,

    vystrašil Vás výčet nežádoucích účinků v příbalovém letáku léčivého přípravku Forxiga, upřímně řečeno se tomu ani moc nedivím. Výčet nežádoucích účinků je nejen dlouhý, ale, jak ostatně sám uvádíte, obsahuje i informace, které na první pohled znějí dost vážně. Pokusím se Vám proto podrobněji a zcela otevřeně vysvětlit jak to s nežádoucími účinky léčivého přípravku Forxiga je. Nejprve k nádorovým onemocněním. Bylo velmi intenzivně zkoumáno, a to jak u zvířat, tak i u lidí, zda podávání dapagliflozinu (účinná látka přípravku Forxiga) má, nebo nemá vliv na výskyt nádorů. Lék podávali myším v dávkách více než 100krát vyšší, než jsou dávky u lidí, a to po dobu 2 let, u psů v dávkách dokonce 3000krát vyšších, než jsou dávky pro lidi po dobu 15 měsíců, atd. V žádné z těchto studií nebyly pozorovány jakékoliv známky nádorového onemocnění. Je pravdou, že v některých klinických studiích byl pozorován (velmi nízký) výskyt karcinomu močového měchýře ve skupině pacientů léčených dapagliflozinem (). Proto byla provedena velmi sofistikovaná studie, ve které byl dapagliflozin podáván potkanům s vysokým rizikem karcinomu močového měchýře a bylo zkoumáno, zda dapagliflozin indukuje nebo zesiluje vznik karcinomu močového měchýře. Ukázalo se, že tomu tak není. Tolik platí pro studie u zvířat.

    Zcela nedávno pak byly publikovány výsledky analýzy všech pacientů EU léčených nejen dapagliflozinem, ale také ostatními léky, které mají stejný způsob účinku (tzv. glifloziny), ale i s ostatními léky na cukrovku. Během sledovaného období bylo ve 4 213 637 zprávách zaznamenáno 6 602 případů rakoviny močového měchýře. Gliflozinů se týkalo 155 případů. Riziko pro glifloziny bylo vypočteno na 3,97 (3,39-4,66 na 95% intervalu spolehlivosti). Tato souvislost však zmizela při srovnání gliflozinů se všemi ostatními léky na cukrovku. Pokud byli z analýzy vyřazeni pacienti léčení pioglitazonem (který patrně nejčastěji spojován s výskytem karcinomu močového měchýře) bezpečnostní signál pro glifloziny ve srovnání s jinými léky na cukrovku se znovu objevil. Vědecké kapacity si lámaly hlavy čím to může být, neboť u zvířat při podávání vysokých dávek "neděláají" glifloziny nic a v klinických studií pak takový nežádoucí účinek vyvolávají. Dospěli k názoru, že vyšší výskyt je dán spíše včasnou diagnózou nádorového onemocnění než skutečným zvýšením jeho výskytu. Pro mě největší překvapení přinesly výsledky studie nazvané DECLARE (Wiwiot et al, 2019; plný text studie: https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1812389?articleTools=true). Do této studie bylo zařazeno 8,5 tisíce pacientů léčených dapagliflozinem a 8,5 tisíce pacientů užívajících placebo, dovoluji si z této studie zkopírovat obrázek, aby jste si udělal obrázek sám:

    Obrázek ukazuje výskyt vybraných nežádoucích příhod (Safety events), přičemž Bladder cancer je karcinom močového měchýře. Vidíte sám, že ve skupině pacientů léčených dapagliflozinem bylo případů karcinomu jištěno 26, ale v případě placeba jich bylo 45!

    Podle mého názoru se tak ukazuje, že možná určité riziko existuje, ale je nesmírně malé (1-5 případů na 1 000 léčených pacientů), je potřeba si uvědomit, že karcinom močového měchýře byl diagnostikován ve zmíněných studiích také u pacientů, kteří dostávali placebo, opět s nesmírně malým výskytem (1-10 případů na 1 000 pacientů). Přínos dapagliflozinu na kompenzaci cukrovky, jeho příznivý vliv na kardiovaskulární systém a funkci ledvin významně přesahuje případné riziko karcinomu močového měchýře. Já bych na Vašem místě některý z gliflozinů, včetně dapagliflozinu klidně užíval.

    Omlouvám se, že jsem byl tak strašně podrobný, ale dokáži si představit obavy z užívání některých léků vyvolané rizikem nežádoucích účinků.

    Přeji Vám správné rozhodnutí a jsem s přátelským pozdravem


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

