Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

632 dotazů

  • Dotaz

    Dobry den. Manžel ma diabetes 2. Cukr,tlak i cholesterol v norme. Ale bohuzel se mu uz nekolik mesicu mota hlava. Vsimla jsem si ze je to od te doby,co se stresuje s koronavirem. Bere 2 krat denne Eucreas. Nadvahu nema. Zivotospravu dodrzuje. Chtela jsem mu koupit Gingio. Je to pro neho vhodne? Nebo by jste poradil jiny doplnek stravy. Moc dekuji za odpoved
    věk: 46 let výška: 180 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Dobrý den, jestli tomu dobře rozumím, kladete mi hned 2 otázky. První se týká důvodu, proč se vašemu často motá hlava. V druhé otázce se ptáte, zda můžete svému muži koupit nějaké vhodný potravinový doplněk, například obsahující výtažek z ginkgo biloba.

    Snazší je pro mne odpovědět na otázku druhou. Ano, výtažky z této rostliny (stromu) se často doporučují s tím, že mají zlepšovat prokrvení mozku a tím případně pomáhat proti „motání hlavy“ cévního původu. Nejedná se sice o žádný vědecky ověřený postup, nicméně pokud dodržíte doporučené dávkování, určitě to neuškodí. Jinak se ale domnívám, že pokud se váš manžel stravuje zdravě, tak nepotřebuje žádný speciální potravinový doplněk.

    "Motání hlavy", závratě či vertigo - to je poměrně častá obtíž ve vyšším věku a může mít řadu příčin. Uvedu některé častější:

    Nízký krevní tlak

    Vysoký krevní tlak

    Srdeční arytmie (nepravidelná činnost)

    Hypoglykémie (pod 3,8 mmol/l)

    Chudokrevnost

    Oční poruchy, nejčastěji poruchy inervace okohybných svalů (nově vzniklé šilhání)

    Aterosklerotické postižení větších tepen zásobujících mozek

    Postižení drobných mozkových tepen, zvláště v oblasti tzv. "mozečku"

    Onemocnění stato-akustického ústrojí ve vnitřním uchu

    Onemocnění vestibulo-kochleárního nervu (vedoucí od vnitřního ucha do mozku)

    Různá postižení mozku

    Používání nevhodných léků, otravy, alkoholismus

    Postup je většinou ten, že praktický lékař vyloučí nejběžnější příčiny (krevní tlak, srdeční rytmus, léky apod.). Na místě je vyšetření tepen na krku pomocí ultrazvuku. Ty mohou být ve stáří zúžené a lze to léčit. Dále pak může být doporučeno neurologické vyšetření. I když se u starších lidí někdy nic zvláštního nezjistí a porucha se připisuje věku, vyšetření by mělo být provedeno.

    Příčinou nestability může být také diabetická polyneuropatie, kdy mozek dostává omezené signály informující o poloze končetin a zatížení nohou.

    Poté, co se jako příčina motání hlavy vyloučí nějaká závažnější věc, doporučuji soustředit se hlavně na to, o čem píšete, že má váš manžel v pořádku: vyrovnání diabetu, krevní tlak, hladiny krevních tuků. Dále by měl stabilitu trénovat - pravidelná fyzická zátěž, případně se zajištěním turistických holí, dostatek vitamínů, zeleniny a méně živočišných tuků. Existují také léky přímo proti závrati. 


    poznámka redakce:

    našli jsme také pro vás na internetu https://www.anamneza.cz/nemoc/Zavrat-vertigo-toceni-hlavy-98

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diagnostikován na diabetes II. stupně od 12. 2017, zhruba od tohoto data se při opakovaných odběrech projevovala glykemie na lačno cca 7,0 - 8,0, byl jsem zaregistrován u příslušného diabetologa a nasazena léčba (Trajenta 5 mg ráno), po celou dobu oněch tří let se glykemie držela cca 8,0 - 9,0 na lačno, v srpnu 2020 mne ale z týdne na týden (zatím jsem se měřil každý druhý den) vyskočila na hodnoty - 17,0 - 19,0, kontrolu u diabetologa mám vždy cca za 2,5 měsíce, nejbližší další 15.09.2020 - hodnoty z posledních tří kontrol (21.01., 03.04., 17.06. 2020 byly 8,2, 9,8, 9,6 - Hba1c naposledy 10_2019 - 54, 11_2018 43, 12_17 - 50), moč vždy čistá, A-B 0 a cukr 0, hodnoty cholesterol - celkový 4,28, 4,39, 4,61, HDL 0,49, 0,34, 042, LDL 2,68, 2,49, 2,34 a TG 4,50, 5,68 a 5,30 moč a cukr v moči 0, věk 62, váha 110 - výška 180, léčba krevní tlak (Nebilet 1/2 ráno a TK 130/80, Fortilip na krevní tuky, které jsou vysoké - přes 5. Dotaz - mám hned reagovat, nebo počkat na kontrolu 15.09. (nárůst cca od 10.08.2020) a co lze očekávat dále, děkuji Libor
    věk: 62 let výška: 180 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Milý Libore, Vy máte nyní nevyrovnaný diabetes 2. typu provázený syndromem inzulínové rezistence. Máte nadváhu, zvýšené hladiny krevních tuku (hlavně triacylglycerolů) a nízké hodnoty tzv. HDL cholesterolu. Krom toho máte sklon k vyššímu krevnímu tlaku. Jste tedy celkem ohrožen vznikem kardiovaskulárních onemocnění a měl byste proti tomu něco dělat.

    Pravděpodobně se vám v poslední době snížila schopnost vyrovnávat malou účinnosti inzulínu jeho zvýšenou sekrecí. Asi tedy bude potřebná změna léčby. Nejdůležitějším opatřením ale bude úprava pohybového a jídelního režimu. To by mohlo mít ještě lepší efekt, než přidávání léků.

    Navrhuji vám tedy, abyste zatím zkusil zásadně zpřísnit dietu. Omezte velmi zásadně kalorický příjem, zejména příjem sacharidů a živočišných tuků. Zkuste např. jíst asi ½ toho, co jste jedl dosud. Zvyšte také výrazně pohybovou aktivitu. Choďte např. denně na co nejrychlejší vycházky, doporučuji 60 minut. Měřte si denně glykémie a dostatečně pijte (vodu, neslazené nápoje, žádné pivo). Předpokládám, že již po několika dnech se vaše glykémie zlepší. Pokud nikoliv, vyžádejte si časnější kontrolu u diabetologa.

    Počítejte ale s tím, že pokud chcete zůstat zdráv, budete muset v navrženém režimu pokračovat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, při periodické prohlídce jsem měl hodnotu glykemie nalačno 8,5. Po kontrolním odběru mi bylo telefonicky sděleno, že již v pořádku (hodnotu neznám). Manželka má glukometr (diabetik) a tak jsem se několikrát změřil s podivnými výsledky (nalačno 6-7, po jídle běžně nad 10) a tak jsem si změřil glykemickou křivku s výsledky: 0 min - 6,7 30 min - 12,3 1 h - 16,0 1,5 h - 17,0 2 h - 9,9 2,5 h - 5,9 h 3 h - 5,3 mmol/l Na “zdravého” člověka vysoké hodnoty, podivný je ale rychlý pokles. Teď budu měsíc mimo domov, poté budu řešit s praktickým lékařem, ale rád bych věděl, co mohu očekávat. Děkuji Luděk
    věk: 43 let výška: 183 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Milý Luďku, přesnou odpověď vám nemohu dát, zejména proto, že mám od vás nedostatek přesných údajů. Glykémie na lačno 8,5 mmol/l, pokud to bylo opravdu na lačno, již odpovídá diabetu. Dále jste si opakovaně zjistil glukometrem hraniční hodnoty. Nakonec jste provedl jakousi glykemickou křivku, ale nevím, jak jste ji dělal a co jste při tom požil. Klasicky se křivka provádí tak, že se glykémie vyšetří na lačno a dále za 120 min. po vypití sladkého čaje se 75 g cukru. Glykémie za 120 min. nad 11 mmol/l svědčí pro jasný diabetes. Vaše hodnoty jsou všelijak kolem.

    Suma sumárum ale asi máte diabetes. Mohlo by se klidně jednat o pomalu se rozvíjející diabetes 1. typu, ale také o případ diabetu 2. typu u celkem štíhlé osoby. Prozatím vám doporučuji, abyste omezil příjem sacharidů asi na 150 g denně, dostatečně se pohyboval a dosti pil nápoje zcela bez cukru. Pokud je to možné, měřte si glykémie denně, abyste se ujistil, že glykémie nejde více nahoru, což by mohlo svědčit o postupující diabetes typu 1 a vyžadovalo by léčebný zásah.

    Jinak vám ale bude postačovat dieta a vaše samostatné sledování. Nedojde-li ke zhoršení nebo se dokonce glykémie zlepší, máte zatím čas na to, abyste se dal řádně vyšetřit, nejlépe diabetologem, aby vám mohl změřit glykémii na lačno, glykovaný hemoglobin a možná i tzv. autoprotilátky, které bývají přítomné u diabetu 1. typu. Vyptá se vás také podrobně na rodinnou anamnézu, zda vaši pokrevní příbuzní nemají také nějako poruchu glykémie.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetik 2. typu. Beru prášky Stadamet 500. Od paní doktorky mám glukometr Element a nyní jsem si pořídila FreeStyle Optium Neo. Měřením mi glukometry ukazují odlišné výsledky o 1,0. Element naměřil 6,4 a FreeStyle 5,4. Zkoušela jsem to víckrát i jiné dny. Opakovaně mi glukometry měří rozdílné hodnoty, a to o dost, nejedná se o desetinky. Jak je to možné? Neměli by být glukometry testovány? Neměli by měřit všechny dostupné glukometry v ČR alespoň podobné hodnoty? Pro diabetiky je to docela zásadní. Jaký glukometr si tedy pořídit, aby měl člověk spolehlivé výsledky? Děkuji za odpověď.
    věk: 37 let výška: 160 cm váha: 73 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    prodávané glukometry by měly být kalibrovány aby splňovaly podmínky zdravotnického prostředku, ale jejich měření se opravdu mohou odlišovat. Tato odlišnost může vzrůstat zvláště při vyšších glykémiích. Povolená odchylka je při měření glykémie glukometrem  - při glykémii menší než 5,6 mmol/l ∓ 0,83 mmol/l., při glykémiích větší než  5,6 mmol/l ∓ 15 %. Pokud se sejdou dva glukometry, z nichž jeden měří v rámci odchylky nahoru a druhý dolu, může opravdu nastat rozdíl měření, který jste udávala.

    Bojím se, že nelze říci, jaké glukometry jsou momentálně nejpřesnější na trhu, i zde se názory liší. To co je důležité je měřit se stále na stejném glukometru, sledovat vývoj glykémií během dne - například nárůsty po jídle nebo vývoj ranních glykémií při opakovaném měření (nebo např. vývoj glykémií přes noc). Srovnání dvou hodnot na stejném glukometru na větší výpovědní hodnotu a odchylky měření v rámci různých glukometrů, zde nemají takovou váhu. Výsledky lze pak dát dohromady i s dalšími hodnotami, které může zjisti Váš diabetolog, např. s glykovaným hemoglobinem a zhodnotit tak celkovou kompenzaci.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Před rokem jsem měl glykémii 5,6 na lačno a glykovaný hemoglobin 32 a před 2 lety totéž. Nyní jsem měl glykémii 6,6 na lačno a glykovaný hemoglobin 47. Za poslední rok jsem přibral vinou nedisciplíny v jídle 15 kg. Praktická lékařka říkala, že musím zhubnout a že kdybych měl glyk.hem. 52, tak by mi musela předepsat léky. Neměl bych kromě hubnutí navštívit ještě diabetologa? Tomáš
    věk: 64 let výška: 180 cm váha: 128 kg

    Odpověď

    Milý Tomáši, na to lze říci parafrází na známé přísloví: Tak dlouho se chodí s džbánem pro ….. pivo, až z toho vznikne cukrovka.

    Glykémie na lačno je zvýšená, není ale ještě v rozsahu pro oficiální označení „diabetes“.

    Glykovaný hemoglobin je 47 mmol/mol, což je hodnota, kterou lze již podle nově schválených doporučení považovat za „diabetickou“. A vy dobře znáte příčinu.

    Pokud by si pro vás vaše praktická lékařka udělala dost času a vy byste byl ochoten si něco o tom přečíst, případně si dojednat schůzku s nutričním terapeutem či dietní sestrou, k diabetologovi byste nemusel. Hlavní úkolu spočívá ve vás a jde především o to, abyste si uvědomil, zda jste ochoten a schopen s tím něco udělat. Omezení kalorického příjmu, vylepšení jídelníčku ve prospěch zdravých jídel a tělesný pohyb, to jsou věci, které nyní nejvíce potřebujete. Mohl byste ke snížení glykémií již nyní užívat nějaké léky, nejvhodnější by byl metformin, který vám vaše praktická lékařka může předepsat. Měl byste si také pořídit osobní glukometr a občas si sám testovat glykémie, na lačno i po jídle, abyste viděl, jak vaše odhodlanost funguje. Do vaší výbavy by měla patřit také kvalitní osobní váha ukazující do 150 kg. Hodila by se přesná váha na potraviny, abyste si mohl vážit, kolik toho sníte. Doporučuji vám také osobní měřič krevního tlaku, protože určitě máte zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a udržování krevního tlaku je pro vás součástí základní prevence. Tak vzhůru do toho!


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mého otce. Před 10 dny byl týden v nemocnici, odvezla ho záchranka, hodnotu cukru v krvi měl 25. Když ho po týdnu propustili, hodnota byla 7,5. Nyní je týden doma, píchá si 4x denně inzulin a přesto má hodnotu cukru v krvi stabilně 16. Je apatický, depresivní, motá se, občas zrychleně dýchá, od února zhubl 40 kg. V poradně ho objednali na 2. září, protože lékařka má dovolenou. Prosím o radu, jak postupovat, protože podle mého názoru není dobré čekat až do 2. září. Děkuji. Hana
    věk: 51 let výška: 170 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milá Hano, odpověď nemůže být jednoduchá, už jen proto, protože sdělujete o zdravotním stavu vašeho otce jen málo informací.

    Nabízejí se 2 možné situace:

    U vašeho otce se postupně rozvinul diabetes, jehož projevy musel ovšem velmi závažně a dlouhodobě zanedbávat. Jedině tak by totiž mohl zhubnout 40 kg a věnovat tomu pozornost až v posledních týdnech. Těžko nyní očekávat, že by se všechno rychle napravilo. Diabetes je onemocnění dlouhodobé a člověk se musí naučit o svůj zdravotní stav pečovat. Nyní by byla na místě podrobná edukace, to znamená vysvětlení principů sledování a léčby. Je nutné se naučit držet správnou dietu a podle toho si podávat inzulín. Je nutné naučit si sledovat glykémie a podle toho upravovat nejen dietu, ale také dávky inzulínu. Cíle ovšem bývají individuální, protože hodně záleží na tom, čeho bude váš otec schopen, případně kdo a jak mu doma s tím pomůže, pokud to sám nedokáže. Vždycky to nějakou dobu trvá, než se s tím člověk naučí žít, není nutné provádět léčbu skokem. Zejména by neměl váš otec dále hubnout a neměl by mít příliš vysoké glykémie. Pokud budou glykémie pravidelně vysoké, např. těch 16 mmo/l a více, bude nutné ubírat množství sacharidů v dietě, pokud jich přijímá hodně, nebo postupně zvyšovat dávky inzulínu. Je ale nyní určitě také důležité, aby na druhé straně neměl hypoglykémie, případně aby na jejich lehčí formy byl připraven a on případně jeho okolí aby věděli, jak si počínat. Glykémie 16 týden po zahájení léčby není zase tak vysoká, ale bylo by vhodné postupně dosáhnout zlepšení.

    Ta druhá varianta je, že váš otec má kromě diabetu ještě jiné, možná závažné onemocnění, které s hubnutím a rozvojem diabetu souvisí. I za těchto okolností je však nutné postupně dosáhnout dobrého vyrovnání diabetu. Je však nutné se také soustředit na to druhé případné onemocnění a léčit jej, pokud to je možné. Jak jsem již uvedl, cíle bývají individuální podle toho, co se může reálně podařit a co je pro pacienta nejvýhodnější a s nejmenším rizikem.

    Pro současnou situaci je zejména nutné, aby se členové rodiny náležitě poučili o diabetu a v prvním období otci pomohli. Hodně informací byste mohli přímo zjistit i na našich stránkách. Řekněme, že v současné situaci by mohl váš otec jíst dietu s celkovým obsahem sacharidů okolo 200 g/den, raději ne více. Jídlo je vhodné rozdělit alespoň do 3 dávek, možná zatím do 5 (svačiny). Před jídly je nutné měřit glykémii a podle toho upravovat dávky rychle působícího inzulínu. Večer (pravděpodobně) dostává také dlouho působící inzulín. Rovněž jeho dávku je možné upravovat podle toho, zda jsou celkově glykémie před jídly (a zejména ráno) příliš vysoké. Samozřejmě by vám s tím měl pomoci odborný diabetolog a dietní sestra, užitečný by ale nyní byl i obvodní lékař, který by v případě potřeby domluvil náhradního diabetologa, nebo by k němu mohl zajít alespoň někdo zodpovědný z rodiny.

    Pro vás je důležité vědět, že pokud u vašeho otce výrazně klesla a možná třeba i téměř zanikla schopnost tvořit inzulín, není dosažení správných glykémií jednoduché a je nutné se to postupně učit. To, že odcházel s glykémií 7 mmol/l v podstatě mnoho neznamená. Za 1 či 2 hodiny může glykémie při opomenutí dávek inzulínu nebo při nepoměru dávky a příjmu sacharidů rychle znova stoupnout. Nyní je potřeba se soustředit na to, aby se zdravotní stav vašeho otce postupně zlepšoval, aby se co nejdříve mohl na své léčbě sám podílet. Není nutný hned skok do hodnot blízkých normě. Situace se zřejmě vyvíjela delší dobu. Pokud by se podařilo většinu hodnot ze současných 16 postupně a pomalu snižovat, úplně by to zatím stačilo.

    No a pochopitelně, pokud by se zdravotní stav zhoršoval a vy si nevěděli rady, jak s diabetem dále, může být případně nutné nové přijetí na interní oddělení nemocnice. To by vám také poskytlo čas, abyste se na domácí léčbu lépe připravili.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, můj obvodní lékař mi při pravidelné preventivní prohlídce naměřil ráno na lačno hladinu cukru v krvi 6,9 . Poslal mě proto na změření glykemické křivky. Výsledek byl - ráno na lačno 6,3. Po výpití glukozy a po dvou hodinách byl druhý výsledek měrění 3,7. Chtěl bych se zeptat co tyto údaje znamenají? Co znamená, že mi hladina cukru v krvi při druhém měrení klesla? Může to být chyba při měření nebo je to možné? Můžete mi prosím nějak interpretovat co pro mě tyto výsledky znamenají? Dodávám ještě že často a hodně sportuji, mám nízkou úroveň tuku v těle a hodně svalů. Mám sice sedavé zaměstnání, ale kompenzuji to častým cvičením - běh, kolo, intervalové tréninky. Děkuji Petr
    věk: 40 let výška: 190 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milý Petře, jak byste se mohl dočíst na našich stránkách, např. v dolní části rubriky DIAGNOSTIKA, hodnocení metabolismu glukózy se dá provádět několika způsoby. Výsledkem hodnocení pak mohou být od zcela normálních výsledků také různé kategorii poruch.

    Ve vašem případě porucha není jistě závažná, ale přece jen existuje. Nejspíš spadá do kategorie "porušená glykémie na lačno", což může být považováno jako určitý varovný signál pro vznik diabetu do budoucnosti.

    Hodnoty glykémie 6,9 a 6,3 na lačno jsou lehce zvýšené, ale neodpovídají ještě diabetu. Je evidentní, že po zátěži glukózou jsou vaše beta buňky schopné produkovat dostatek inzulínu. To vede možná do určité míry až k tomu, že nakonec je vaše hodnota velice mírně dokonce pod normálem.

    Doporučuji vám tedy abyste nadále pokračoval ve svém zdravém způsobu života a nepřibíral na váze. Nekonzumujte také nadměrné množství sacharidů v potravě, ale dietu zatím dodržovat nemusíte. Nepijte také cukrem slazené nápoje. Glykémii si občas změřte, třeba 1x za měsíc. 

    O chybu měření může sice také jít, ale zvýšené jste měl již 2 hodnoty. Důležité také je, abyste byl opravdu před měřením na lačno, od běžné večeře již nic nejedl.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Byl jsem zvyklý pít denně cca 4 - 6 dcl. suchého vína denně (2dcl po obědě, 2dcl po večeři). Již 14 dní abstinuji a cukr se mi obrovsky zvýšil na 12,4 mmol/lt za 4 hodiny po obědě. Miloslav
    věk: 82 let výška: 156 cm váha: 67 kg

    Odpověď

    Milý Miloslave, suché víno neobsahuje téměř žádný cukr a samo o sobě nezvyšuje glykémii. V knihách byste se mohl naopak dočíst, že alkohol může glykémii dokonce snižovat, a to tím, že tlumí novotvorbu glukózy v játrech. Tento údaj se ale vztahuje především na vysoké dávky alkoholu, s jakými se setkáváme u alkoholiků, kteří již mají z toho nemocná játra a navíc pitím alkoholu často nahrazují jídlo. Naopak, mnohem častějším jevem bývá, že lidé v dobrém rozmaru si užívají alkohol a nemyslí při tom na dietu, takže naopak jim pak glykémie stoupá. No, existují jistě i případy, kdy naopak zapomenou v alkoholovém opojení na jídlo, a to se u diabetiků zejména léčených inzulínem může projevit hypoglykémií.

    Vy udáváte, že jste doposud pil až 0,6 l vína denně, a to pravidelně. To už je poměrně dost a dalo by se to označit již za alkoholismus, který by mohl mít zdravotní a později i společenské důsledky. Je proto dobře, že jste tento zvyk ukončil. Obecně bych neočekával žádný podstatný vliv na hladiny vašeho krevního cukru. Na prvním místě mě proto napadá, že si tuto „libůstku“ nahrazujete v podobě nějakého jídla navíc, které obsahuje sacharidy, a to možná i podvědomě.

    Bude možná nutné zvýšit vaši léčbu pomocí léků na diabetes. Je klidně možné, že dříve jste si dostatečně glykémie nehlídal. V každém případě je alkohol nevhodným způsobem, jak si „léčit“ diabetes. To by dopadlo špatně.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, přes 20 let jsem na inzulínu. Před jídlem aplikuji Humalog 3x a dlouhodobý TouJeo 1x večer. Po kontrolách u odborných lékařů z důvodu hubnutí (za půl roku 4 kg) - (urologie, kolonoskopie, gastroskopie, arytmologie. V současné době beru léky Prestance, Concor-cor, Xarelto, Ortanol, Propanorm a na prostatu Dutrozen. A nyní to hlavní. Najednou došlo k situaci že bez aplikace inzulínu jako dřív, hodnota krevního cukru klesá. Neumím si to vysvětlit. Mohu vás o to poprosit? Milan
    věk: 69 let výška: 175 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Milý Milane,

    K vašemu dotazu mohu pouze uvést určité možnosti. Neznám blíže znát váš zdravotní stav, nevím ani, v kolika letech jste onemocněl diabetem a zda se jedná o diabetes 1. či 2. typu.

    Potřeba inzulínu velmi závisí na kalorickém příjmu a zejména na příjmu sacharidů. Pokud nyní málo jíte nebo pokud není strava, kterou jíte, ve vašem těle dostatečně využita, může docházet ke snížené potřebě inzulínu. Pokles potřeby injekčního inzulínu bych čekal zejména v případě, že jste diabetik 2. typu a máte do určité míry zachovanou sekreci vlastního inzulínu. Při zhubnutí potřeba inzulínu může klesnout a vy si vystačíte s množstvím inzulínu, které vaše tělo dokáže vytvořit samo. Pacienti s diabetem 1. typu prakticky nemají zachovanou vlastní sekreci inzulínu. Vysadit inzulín u nich proto nebývá možné. Jen při některých stavech, které vedou k hubnutí, může potřeba inzulínu klesnout.

    Existují některá onemocnění, která mohou snižovat potřebu inzulínu. Např. u jaterních chorob může být porušena schopnost uchovávat zásobní sacharidy v játrech a glykémie může občas klesat. Při pokročilých nemocech ledvin se může snižovat odbourávání inzulínu v těle, protože na tom se do určité míry podílejí ledviny. Někdy klesá tvorba hormonů, které na rozdíl od inzulínu glykémii zvyšují. Jedná se např. o kortizol, který se tvoří v nadledvinkách.

    Vzácně se mohou v těle tvořit látky, které snižují glykémii podobně jako inzulín. Někdy se může jednat skutečně o inzulín (novotvar zvaný inzulinom), jindy pouze o látky s podobných efektem, např. tzv. Inzulin-like growth hormone (IGF). Některé tkáně mohou také v důsledku závažné poruchy rychle patologicky růst a tím spotřebovávají hodně glukózy, takže glykémie klesá. To jsou to ale všechno vzácné případy.

    Já za nejpravděpodobnější považuji tu první příčinu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o váš názor, při pp mi byli zjištěny tyto hodnoty z krve (viz.příloha) a dostal jsem lék Rosucard 10 mg. Jinak nic. Asi 2 roky beru Prestance 5/5. Je mi 45 let. Obézní nejsem a pohybu mám dost. Děkuji za odpověď. Luboš
    věk: 45 let výška: 169 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milý Luboši, mám k dispozici vaše jednorázové laboratorní vyšetření a jinak o vás vím jen to, že je vám 41 let a máte mírnou nadváhu. V současné době užíváte kombinovaný přípravek, který se podává nejčastěji na zvýšený krevní tlak. Nově vám lékař doporučil ještě lék na snížení hladiny cholesterolu. Jinak o vás nevím nic.

    Jediné, co mohu udělat, je stručně okomentovat vaše výsledky.

    1. Máte mírně zvýšenou hladinu krevního cukru. Pokud bylo vyšetření provedeno řádně na lačno, glykémie 7,2 mmol/l odpovídá již diabetu. Jedno vyšetření však nepostačuje. Vyšetření by se mělo při nejmenším zopakovat, nebo byste mohl podstoupit glukózový toleranční test. Nejedná se o nijak kritickou hodnotu. Je třeba tomu věnovat pozornost, ale na pohotovost s tím běžet nemusíte.
    2. Máte zvýšené spektrum krevních lipidů. Zejména je vysoká hladina tzv. triacylglycerolů, vysoký je ale také celkový i DDL-cholesterol. Z dlouhodobého hlediska mohou takto vysoké hodnoty souviset s nebezpečím vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale také poškození jater a s rizikem diabetu.
    3. Máte lehce zvýšené některé ukazatele jaterního poškození. Vzhledem k současně vysokým hodnotám krevních tuků může jít nejspíš o ztučnění jater. Je ale možné, že se jedná o poškození způsobené nevhodnou životosprávou, napíši o tom nakonec.
    4. Máte také lehce zvýšenou hladinu kyseliny močové, výsledek je ale pouze hraniční. Nejspíš to bude souviset s vaší celkovou životosprávou, ale přesně to říci takto nelze.

    Lékař vám nyní k dosavadnímu léku na krevní tlak předepsal přípravek snižující hladinu cholesterolu. To je jistě správný postup. Pokud ale vaše zkratka „pp“ skutečně znamená pojem „preventivní prohlídka“, pak by lékař měl buď se sám ujmout další léčby, nebo vás odeslat k praktickému lékaři, pokud se jinak zabývá jako závodní lékař pouze preventivními prohlídkami zaměstnanců.

    Měl by vás především poučit o vhodné dietě. Na prvním místě je nutné omezit příjem živočišných tuků všeho druhu, měl byste ale také snížit celkový kalorický příjem a jíst méně sacharidů a vyhýbat se volným cukrům (např. v nápojích nebo cukru přidávanému do pečiva, jogurtů apod.). Máte mírnou nadváhu, určitě by byla vhodná i méně kalorická strava. Dále, měl byste být poučen, že nemáte kouřit (pokud kouříte), protože to se velmi kombinuje s vašimi ostatními riziky. Také byste měl sám posoudit, zda všechny odchylky v laboratoři nemohou být způsobené příjmem alkoholu, ať již v podobě vína, tvrdého alkoholu či piva. Velmi se to nabízí. Dietní opatření by vám měl lékař velmi podrobně vysvětlit, abyste tomu rozuměl a také abyste chápal, proč je to důležité. Nelze to odbýt 5 minutami. Vy byste se měl odhodlat doporučení lékaře poslechnout a podstoupit kontrolní vyšetření např. za 2 měsíce. Pravděpodobně by se vaše hodnoty urovnaly. Pokud ale nikoliv, byla by pak potřebná další léčba, např. diabetu nebo zvýšených hladin krevních tuků, případně by se hledaly ještě jiné příčiny.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

