Poradna

Obecné

430 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, touto cestou se na Vás obracím s velikou prosbou. Potřeboval bych, zda byste mi mohli poradit v situaci, ve které se nacházím poprvé. Jako každý člověk, musím chodit na pravidelné zdravotní prohlídky. Při té letošní, však na mne čekalo nemilé překvapení. Mým praktickým lékařem mi bylo sděleno, že se moje hodnoty cukru v krvi nacházejí nad hranicí tolerance, tedy v překladu pro mne, že by se u mne mohla začít rozvíjet cukrovka. To mne, nebudu lhát překvapilo a začal jsem si klást otázku, z jakého důvodu se tak děje a co pro to, abych se diabetikem nestal, mohu udělat. K hodnotě, která mi byla zjištěna uvádím, že se jedná o hodnotu 6,3, kdy toto je hodnota, která se nachází v tzv. šedém pásmu, tedy, to, že nejsem zcela v pořádku, ale ještě nejsem cukrovkář. Je mi zřejmé, že toto víte. Ohledně sebe mohu říci, že si o sobě nemyslím, že bych byl obézní, i když asi jako každý o sobě občas pochybuji. nejsem rovněž nijak vychrtlý, řekl bych, že mám na svoji výšku normální váhu, kdy při výšce 175 cm vážím 75-76 kilogramů. Rovněž se snažím, pokud to jde, pravidelně sportovat. Nejím téměř žádné sladké, kromě ovoce, jím vícekrát denně, žádné extra mastné, kořeněné, nebo fast food jídlo. Je pravdou, že mám moc rád uzeniny, ale ty mám tak jednou, maximálně dvakrát do týdne. Rovněž nekouřím a nepiji a i jinak si myslím, že žiji prakticky zdravě. V rodině jsem se ptal a cukrovkou u nás nikdo netrpí. Každopádně na základě výsledků mé zdravotní prohlídky, jsem se rozhodl pozměnit své stravovací návyky a jídelníček, a zkusit udělat něco pro to, abych se do kolonky diabetik nikdy nedostal. Protože však cukrovkou nikdo z naší rodiny netrpěl ani netrpí a ani v mém okolí nikoho takového neznám, tak nevím, jakým způsobem a kde bych měl vlastně začít. Z tohoto důvodu se tedy obracím na Vás a zasílám Vám tento email s prosbou, zda byste mi nemohli nějak poradit tedy poradit s jídelníčkem, nebo odkázat na nějakou konkrétní osobu, která by mi s tímto mohla pomoci, rovněž jako předat jiné rady a zkušenosti, které jistě, s počtem lidí, kterým jste pomohli, budou reálné a vyzkoušené. Slyšel jsem, že vysoký cukr může být i z dlouhodobějšího stresu, kterého mám nyní požehnaně, neboť moje práce i soukromí je již několik měsíců permanentně přetěžované. I když u koho, toto za současné situace není. Snažím se tedy odbourávat i tento nahromaděný stres za pomoci odborníka. Budu pevně věřit ve Vaši odpověď a moc se na ni těšit. Předem děkuji za pomoc a přeji Vám mnoho zdraví a lepší zítřky. S pozdravem Richard
    věk: 34 let výška: 175 cm váha: 76 kg

    Odpověď

    Milý Richarde, napsal jste poměrně rozsáhlý dotaz, ale nepodíval jste se, co všechno na téma prediabetu bylo na našem webu už napsáno. Proto vám doporučuji, podívejte se na následující odkazy:

    https://www.cukrovka.cz/inzulin-a-inzulinova-rezistence

    https://www.cukrovka.cz/prevence

    https://www.cukrovka.cz/diagnostika

    Kromě toho byste tam našel hodně našich odpovědí na podobné otázky, viz https://www.cukrovka.cz/poradna?search=prediabetes.

    Po přečtení vaší zprávy nalézám vlastně jen jeden dotaz. Ptáte se, jakou byste měl dodržovat životosprávu a zejména jak byste se měl stravovat. Nejprve mi ale dovolte, abych se vyjádřil k té glykémii na lačno 6,3 mmol/l.

    Správně jste si vyhledal, že normální hodnota glykémie má stanovenou horní hranici, a tou je 5,6 mmol/l. Hodnoty od 7 mmol/l již odpovídají diabetu, přičemž výsledky mezi těmito dvěma čísly se označují jako porušená glykémie na lačno, porušená glukózová tolerance, respektive prediabetes. Není to všechno úplně totéž, ale přibližně ano. Podrobnější klasifikace by vyžadovala další upřesnění, např. glukózový toleranční test. V každém případě ale jedna hodnota glykémie ke klasifikaci nestačí. Pokud vám tedy lékař zjistil hodnotu na lačno 6,3 mmol/l, měl by vás přinejmenším pozvat na minimálně jedno další vyšetření. Vyšetření by mělo být provedeno ráno po celonočním lačnění. Stanovení by mělo být provedeno v centrální laboratoři, tedy nikoliv pouze s použitím osobního glukometru. Glykémie je hodnota kolísavá a jedna hodnota nad 5,6 mmol/l ještě „zimu“ nedělá, bych odpověděl v paralele s vlaštovkami, kdy se říká, že jedna vlaštovka jaro nedělá.

    Budete-li mít opakovaně zvýšenou hodnotu a budete-li hodně zvědavý, tak byste se měl objednat na orální glukózový toleranční test, abyste věděl přesněji, jak na tom stran metabolismu glukózy jste. Vypijete 75 g cukru v čaji a glykémie vám bude vyšetřena před podáním, za hodinu a za 120 minut.

    Nyní odpovím na otázku, co byste měl dělat, pokud by se zvýšená glykémie mezi 5,7 a 6,9 mmol/l potvrdila.

    1. Skoro jistě by se jednalo o prediabetický stav směřující ke vzniku diabetu 2. typu. Nelze ale ve vašem mladém věku a s přihlédnutím k tomu, že nemáte nadváhu, že by se mohlo jednat také a první a zcela náhodný záchyt rozvíjejícího se jiného typu diabetu, zejména diabetu 1. typu. Toto onemocnění vzniká různě rychle, a pokud se vyvíjí velmi pomalu, může být prvním nálezem jen mírně zvýšená glykémie. Pro tento případ bude nutné glykémii v kratší době (třeba za 1 měsíc) zopakovat, a stejně tak, pokud by se u vás objevily nějaké obtíže, jako třeba časté močení a hubnutí.
    2. Jinak by ale mohlo jít o varovný nález, který odpovídá riziku, že se postupem času u vás může vyvinout diabetes 2. typu. Ten velmi často souvisí s obezitou, malou fyzickou aktivitou a nezdravým způsobem života. V tomto případě je důležité, abyste si udržoval stabilní přiměřenou tělesnou hmotnost, pravidelně – pokud možno každý den – se dostatečně pohyboval, nejlépe alespoň jednu hodinu denně. Jídlo byste měl mít kaloricky vyrovnané s dostatkem zeleniny a méně sladkého ovoce, s určitým omezením sacharidů (asi 200 g denně), s vynecháním nezdravých tučných jídel a omezením vysloveně sladkých jídle. Neměl byste také pít nápoje slazené cukrem. To všechno ale platí obecně i pro zdravé osoby a podle vašeho líčení se ani moc neliší od toho, co dosud děláte. Jen byste v tom měl pokračovat. Zejména pohyb a štíhlá linie jsou důležité faktory v prevenci diabetu 2. typu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám stejný dotaz jako Lucie - nikdy jsem se 2 x za sebou neměřil, teď jsem to 2 x zkusil po 2 dnech - jeden den levá - pravá ruka 7,0 - 6,2 ; dnes levá - pravá ruka 7,2 - 6,5 Jiří
    věk: 75 let výška: 190 cm váha: 107 kg

    Odpověď

    Milý Jiří, nemám nic proti tomu, když experimentujete s měřením glykémií, jen vám musí vystačit dostatek proužků. Za mnohem lepší považuji, když si raději měření rozložíte během dne, takže máte více hodnot a můžete se lépe léčit nebo reagovat ve svém příjmu potravy.

    Jinak trvám na své odpovědi Lucii ze dne 22. 3. 2020

    https://www.cukrovka.cz/poradna/hodnoty-ranni-glykemie-mereni-na-leve-a-prave-ruce

    Není žádné možné vysvětlení, aby se koncentraci glukózy v kapilární krvi na rukách mezi sebou významně lišily. Krev se dostává do srdce, kde je kompletně promíchaná a odtud proudí do aorty a odtud do větví tepen, které zásobují končetiny. Odtud se dostane do krevních kapilár a z nich vy získáváte vzorek pro měření glukometrem.

    Výsledek měření ale závisí na více parametrech.

    1. Především je nutné vzít v úvahu přesnost určitého glukometru. Tu můžete otestovat pomocí testovacího roztoku, který k příslušnému glukometru dostanete v lékárně. Na příbalovém letáku je také uvedeno, jakou odchylku od očekávaného výsledku můžete u konkrétního glukometru považovat za přijatelnou. Nicméně podle řady testů osobních glukometrů je tato odchylka běžná od 0 do asi 0,8 mmol/l při hodnotách v oblasti okolo 5,6 mmol/l – což je blízko vašim hodnotám. Tedy vaše naměřené výsledky vlevo a vpravo lze považovat za přijatelně shodné. Z pohledu lékaře také z naměřených hodnot plyne v obou případech stejné doporučení: hodnoty jsou mírně zvýšené, bylo by vhodné se pokusit dosahovat hodnot mírně nižších.
    2. Člověk nikdy neudělá dvě stejné věci stejným způsobem, to už říkal Herakleitos, že nevstoupíte dvakrát do stejné řeky a ani žádný glukometr se nebude chovat nikdy dvakrát úplně stejně. Určitě záleží i na časovém odstupu měření (i minuty hrají roli, glykémie se může měnit), na tom, jak přesně se podaří kapku krve aplikovat na testovací proužek, na teplotě prstů, na eventuální příměsi dezinfekčního roztoků na prstu či na případných zbytcích vody po omytí, na přítomnosti případných nečistot na ruce včetně zbytků glukózy z nějakého jídla.

    Můj závěr je tedy tento: Glykémie vlevo i vpravo máte velmi podobné a vyplývá z nich stejné lékařské doporučení. Máte-li přesto pochyby, pořiďte si testovací roztok ke svému glukometru a ověřte jeho spolehlivost.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Obvodní lékař mi řekl, že mám zvýšený cukr nazval to hraniční. Ale cukrovka prý ještě ne. Mám glukomer a měřím se sama. Dnes jsem měla kolem odpoledne hladinu cukru 9,9 a to jsem nejedla. Ráno mam většinu okolo 7. A já nevím, jestli těch 9,9 už není moc. Děkuji Kristýna
    věk: 34 let výška: 165 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    o cukrovku se jedná, pokud máte nalačno změřeno v laboratoři (nikoliv glukometrem) více než 7 mmol/l, nebo kdykoliv během dne nad 11,1 mmol/l. Diagnostické údaje naleznete též na našem webu.
    Glukometry jsou pomocné přístroje, které mohou mít odchylku až 10%.

    Hodnoty, které měříte jsou opravdu lehce nadhraniční, ale o cukrovku se zdá, že ještě nejde. To by se mělo potvrdit již zmíněným odběrem v laboratoři.

    Vaše váha a možná také geny jsou nejspíše důvodem lehce zvýšeného cukru. Rozhodně bych Vám doporučovala začít s dietními a pohybovými opatřeními. Těch najdete na internetu nebo u lékaře dosti. Pro zlepšení hodnot cukru obvykle bývá potřeba zhubnout kolem 10% od výchozí váhy. U vás tedy asi 10 kg. Pak si nechce cukr znovu zkontrolovat a věřím že bude lepší. Do vašeho života ovšem platí, že byste si měla nechat cukr pravidelně kontrolovat, protože je riziko, že dojde k rozvoji cukrovky.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    mám cukrovku, naměřeno 11 máme nasadit opět prášky byly vyřazeny kvůli špatnému jezeni stravy

    Poradit co mám dělat

    věk: 78 let výška: 166 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Milý pane Josefe, snad jsem dobře pochopil váš trochu zakódovaný (nebo zakovidovaný?) dotaz.

    Během onemocnění Covid-19 jste málo jedl, a proto byla dočasně vysazena vaše léčba diabetu 2. typu. Nyní máte hodnoty kolem 11 mmol/l a ptáte se, zda je vhodné léky znovu nasadit.

    Předpokládám, že vám už je o hodně lépe a můžete zase normálně jíst.

    Doporučuji vám tedy stravovat se nyní opět pravidelně, ale jíst omezené množství sacharidů, které byste si měl umět spočítat. Ve vašem věku a tělesných proporcích by asi stačilo 150 - 180 g denně, ale je nutné započítat všechny sacharidy. Asi bude stačit, když budete jíst 3x denně. Je ale vhodné si měřit glykémie, a to nejen na lačno, ale i po jídle, třeba za 2 hodiny. Hodnota 11 je vysoká a léky určitě budou třeba. Pokud se stav neupraví (na lačno pokud možno do 7 mmol/l, po jídle do 10 mmol/l), bude potřeba trochu ubrat v dietě, nebo případně léčbu ve spolupráci s vaším diabetologem ještě posílit.


    pozn.redakce

    omlouváme se za opožděnou odpověď

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám prediabetes a chtěla jsem se zeptat, když jsem snědla zmrzlinu (vím, že to není ok, ale chtěla jsem zkusit, jaké budou hodnoty), tak po hodině byla hodnota 7,8 a po dvou hodinách 9,3. Jak je možné, že hodnota po dvou hodinách tolik stoupla, když zmrzlina je rychlý cukr? Moc děkuji za odpověď. Veronika

    Odpověď

    Milá Veroniko, lidský metabolismus nefunguje jako švýcarské hodinky. Prediabetes spočívá v tom, že vaše rezerva udržovat metabolismus sacharidů v normě je na hranici nebo lehce pod hranicí. Jakmile se objeví nějaká zátěž, třeba i zmrzlina, tak se to projeví. Cukr se dostává do krve nejen z jídla, ale také se v těle tvoří. Inzulín působí tak, že potlačuje jeho novotvorbu a pomáhá zpracovat ten cukr, co sníte.

    K hodnocení metabolismu glukózy se používají různé standardní testy, např. orální glukózový toleranční test (a nikoliv zmrzlina). Je to dost velká zátěž sacharidy, a tak se projeví i mírnější poruchy.

    Pokud máte prediabetes, tak neočekávejte, že vaše srovnání nastane rychle a jen podle toho, zda sníte či nesníte zmrzlinu. Vy pravděpodobně musíte změnit svůj dietní a pohybový režim, a důsledky se projeví třeba za měsíc či za dva. Nejde o to, aby vám jednorázově nestoupla glykémie (glykémie je kolísavá), ale o to, jaké míváte většinou glykémie na lačno a po jídle.

    Ostatně, přiměřené porci zmrzliny nemusí být zase tolik sacharidů. Ale je tam většinou také hodně tuku. Po obojím se tloustne a v případě prediabetu to pak při častém opakování vede k dalšímu zhoršování.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den neberu žádné tabletky nedělají mi dobře na žaludek takže jsem jen na dietě Ale asi před měsícem jsem měla covid a od té doby mám ranní cukr 10 a dneska po jídle jsem měla už 14 Jak můžu snížit hladinu cukru a dokázat tyto šílené výkyvy?
    věk: 40 let výška: 161 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    onemocnění COVID velmi často vede ke zhoršení hladin glykémie u pacientů s diabetem. Pokud do měsíce od onemocnění máte stále zvýšenou hladinu glykémie (a to máte), pokud dodržujete dietu, nejíte ani nepijete sladkosti, pak Vám již doporučuji kontaktovat vašeho diabetologa nebo obvodního lékaře a zahájit léčbu cukrovky. Určitě vyberete nějakou léčbu, kterou vaše tělo bude dobře tolerovat. Dlouhodobě zvýšený cukr nedělá tělu dobře. Můžete se cítit více unavená.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím, můžete mi vysvětlit co znamenají hodnoty IGG a IGM a jak na tom jsem? jestli je to moc vysoké, hraniční, nízké, .....apod. První testy jsem měla před ATB IGG - 9,84 a IGM - 1,0 a CRP - 0. Teď jsem byla znovu na testech a dopadlo to viz.příloha. Děkuji moc.
    věk: 48 let výška: 172 cm váha: 62 kg

    Odpověď

    Zeptali jsem se našeho odborníka a poskytujeme jeho odpověď:

    Téma hladiny IgG a IgM sice nemá s diabetem nic společného, chápu však, že se paní ptá, pokud jí není jasné, co v jejím případě zjištěné hladiny protilátek vlastně znamenají. Po infekce Borrelia burgdorferi, což je bakterie (spirocheta), která vyvolává Lymeskou chorobu, nejprve dochází ke zvýšení hodnot IgM (typ protilátek), které jsou zjistitelné často již během jednoho týdne, hladiny IgM dosahují maxima za cca 2 měsíce a následně jejich hladina postupně klesá, což může trvat několik měsíců. To se také ukazuje u tazatelky, jejíž hodnoty "před antibiotiky" činily 1 arb. j. a nyní činí 0,76 arb. j., došlo tedy k poklesu pod horní hranici referenčních hodnot. Jiný případ jsou protilátky typu IgG. Jedná se o protilátky "dlouhodobé", které se zpočátku tvoří pomalu, poté jejich tvorba stoupá a jejich hladina dlouhodobě přetrvává. Také u tazatelky činily při předchozím vyšetření 9,84 arb. j. a při posledním vyšetření "stoupla" jejich hladina na 10,48 arb. j. To není nic neobvyklého, naopak. Tento typ protilátek bude zjistitelný v krvi dlouhodobě, protože je dokladem v minulosti prodělané infekce. Pokud tazatelka prodělala terapii antibiotiky, mělo by být vše v pořádku. Vysoké hodnoty IgG při posledním vyšetřením nejsou ukazatelem probíhající nemoci, ale ukazatelem toho, že nemoc (infekci borélií) prodělala. Podstatné je jaké doporučení a informaci poskytl tazatelce její ošetřující lékař. Pokud dospěl k závěru, že léčba proběhla úspěšně (s výsledky vyšetření tomu nasvědčují), pak není třeba žádná další léčba. Pokud by existovaly pochybnosti ze strany lékaře, jistě by mohl přikročit k vyšetření specifických antigenů proti boréliím s využitím metody Western Blot. Podle kusých informací, které mám k dispozici, to však není dle mého názoru třeba.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Na pohotovosti mi z krve naměřili gli 10.2 muze jít o cukrovku?
    věk: 39 let výška: 173 cm váha: 55 kg

    Odpověď

    Milý Rudolfe, přikládáte sice 2 stručné lékařské nálezy, ale příliš komentáře nedodáváte. Předpokládám tedy, že jste dostal kašel a teplotu a vzniklo podezření na onemocnění Covid-19. Nabrali vám také potřebné vyšetření, jeho výsledek však není znám, alespoň mně ne. Máte určitý pozitivní nález na CT snímku plic, který nesvědčí pro plicní embolizaci, ale může se jednat o zánětlivý proces. Krom toho asi dost kouříte.

    Při vyšetření vám naměřili glykémie 10,2 mmol/l a vy se ptáte, zda může jít o cukrovku. Budu-li tedy tak stručný jako vy, odpovím, ano, může jít o cukrovku. Pro její diagnózu postačuje opakované zjištění glykémie na lačno či po jídle nad 11 mmol/l, a to u vás při zatím jedné příležitosti je téměř splněno.

    Nicméně záleží také na okolnostech. Ve vašem případě jste asi měl zvýšenou teplotu, možná zápal plic a možná Covid-19. To vše samo o sobě stačí k tomu, aby byla glykémie zvýšená jen v souvislosti se stresem, zánětem či po požití nějakých léků na astma či na rýmu. Měl byste si tedy dát změřit glykémii na lačno, až budete celkově v pořádku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, můžu si vzít Euthyrox 75 před testem na ogtt? Děkuji.
    věk: 26 let

    Odpověď

    Levothyroxin by jste měla užít až po provedení oGTT, protože hormony štítné žlázy mohou výsledek oGTT ovlivnit.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o odpověď (mohu-li, tak pana prof. Saudka), zdali se mám nechat očkovat proto covidu. Jsem diabetik 1, LADA a při stanovení diagnózy v roce 2019 mi byly zjištěny abnormálně vysoké protilátky: S_aIA2 IgG > 7500 kU/I; S_a-GAD igG > 2000kU/I. Laicky pro mě tomu rozumím, že můj imunitní systém je extrémně nastartovaný "ničit". Na internetu jsem zachytila článek od imunologie (mohu zaslat), že u těchto případů přehnané aktivity vlastní imunity by mohlo dojít k opačném efektu vakcinace, a sice že imunitní systém po aplikaci začne ničit vlastní t lymfocyty a způsobí naopak těžký stav. Jen na doplnění uvádím, že mám také hypothyreozu na autoimunitní podkladu. Jsem tedy na rozpacích, jak se zachovat s vakcinací a prosím o názor. Velmi děkuji. Jitka
    věk: 64 let výška: 168 cm váha: 95 kg

    Odpověď

    Milá Jitko, diabetes 1. typu je autoimunitní onemocnění, které je specificky zaměřené proti beta buňkám pankreatu a vede k diabetu. Pacienti s diabetem tohoto typu mají často vlohu také k autoimunitním reakcím i proti jiným buňkám endokrinního systému, nejčastěji proti buňkám štítné žlázy.

    Diabetes typu LADA je ve své podstatě diabetes 1. typu, který ale vzniká v dospělosti a destrukce beta buněk probíhá hodně pomalu, takže to někdy působí spíše jako typ diabetu 2. Probíhá to pomalu, protože právě ta imunitní reakce je spíše slabá a pomalá, slabší než bývá u dětí a dospívajících.

    V převážné většině případů se rozvíjí diabetes 1. typu včetně formy LADA pomalu. Probíhá často v průběhu mnoha let, jen se o tom neví. Teprve jednoho dne se to projeví, když už je beta buněk hodně málo. Nejde tedy zpravidla o silně nastartovaný imunitní systém. Většinou jde o pomalou, ale velmi specifickou reakci zaměřenou na beta buňky.

    Autoprotilátky se dají prokázat u diabetu 1. typu často jen v určitém období, než se beta buňky zničí. U řady pacientů se ani neprokážou. Autoprotilátky jsou určitým ukazatelem, ale samy nejsou příčinou zániku beta buněk.

    Očkovaných osob již bylo do současné doby velké množství a zatím nejsou přesvědčivé zprávy, že by po očkování vznikal častěji diabetes 1. typu. Jen se stává, že toto již déle probíhající, ale nepoznané onemocnění se projeví právě v době onemocnění Covid-19, protože při nemoci stoupnou nároky na produkci inzulínu a dosud tichá nedostatečnost se prvně projeví. Věnuje se tomu ale pozornost a případy nově vzniklého diabetu se sledují – zatím bez potvrzení souvislosti s koronavirovou infekcí jako vyvolávající příčinou.

    Já vám tedy rozhodně očkování velmi doporučuji. Je známo, že pacienti s diabetem mají asi 3x až 4x větší riziko, že v případě, že se nakazí, bude u nich průběh nemoci Covid-19 vážný. Hodnotu vašich autoprotilátek se v žádném případě neodvažuji hodnotit jako obraz silně nastartovaného imunitního systému. Jejich hladiny jsou značně individuální a spíše jen jejich pozitivita nasvědčuje tomu, že ve vašem případě se jedná o 1. typ diabetu, respektive LADA, spíše než o diabetes 2. typu, na který by se dalo pomýšlet při vaší obezitě (další rizikový faktor pro špatný průběh onemocnění Covid-19).

    Očkována s větší opatrností byste měla být pouze v případě, že už jste měla nějakou závažnější reakci na jiný typ očkování dříve, nebo v případě, že byste měla nějaké jiné systémové autoimunitní onemocnění, které se projevuje celkově na vašem stavu, třeba postižení kloubů, cév, kůže, jater apod. 


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
