Poradna

Obecné

324 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz ohledně výše předepsaných testovacích proužků. Otec má ročně nárok na tuším 1500 ks testovacích proužků. Jeho lékař mu však nechce předepsat více než 400 ks a tudíž jsme nuceni si další dokupovat. Je nějaká možnost, jak lékaře přesvědčit k předepsání dalších kusů, na které má nárok? Nebo případně na koho se obrátit? Děkuji Jan

    Odpověď

    Milý Jane,

    Od 5. února 2020 platí následující pravidla pro hrazení diagnostických proužků na stanovení glukózy:

    1. Všechny formy diabetu, pokud je pacient léčen perorálními antidiabetiky (tj. tabletami): 100 ks proužků na 1 rok, předepsat může diabetolog či praktický lékař
    2. Diabetes, který je léčen injekčními neinzulínovými antidiabetiky či inzulínem, a to do 2 denních dávek inzulínu: 400 ks proužků na 1 rok, předepsat může jen diabetolog
    3. Diabetes léčený tzv. intenzifikovanou inzulínovou léčbou, která spočívá v kombinaci léčby inzulínem ve 3 a více denních dávkách či inzulínovou pumpou, kvalifikovaném provádění samostatného monitorování glykémií, a v edukaci: 1 500 proužků za 1 rok, předepsat může diabetolog (výjimka: pokud má pacient senzor glykémií Freestyle Libre, tak je limit nižší).

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Míval jsem hodnoty cukru kolem 6 a nyní je mám mezi 8 – 9 a nejsem si vědom, že bych dělal něco jiného než dřív. Je pravda, že roky přibývají a tak to přikládám k nim, nevím. Vladimír

    Odpověď

    Milý Vladimíre, diabetes 2. typu je dlouhodobé progresivní onemocnění, což znamená, že samo od sebe se nezlepšuje, ale naopak zhoršuje, pokud s tím něco zásadního neuděláme. Beta buněk, které vyrábějí inzulín, je určitý počet a nové nepřibývají, ale naopak ubývají a jsou čím dál tím unavenější. Starší lidé se méně pohybují, mají spíše méně svalové síly, ale řada z nich o to více jí. S nadváhou se také zhoršuje působení inzulínu.

    Měl byste s tím tedy něco udělat, např. být více aktivní a méně jíst, případně užívat léky, které zlepšují účinnost inzulínu. Na glykémiích záleží, stejně jako na krevním tlaku a hladině krevních tuků. Nechte se tedy vyšetřit a vysvětlit, co byste mohl udělat, abyste si udržel zdraví. Na našich stránkách se tomu hodně věnujeme, tak byste se i odtud mohl poučit. 


    Poznámka redakce:

    pokud by Vás zaujaly níže uvedené rubriky a jejich podrubriky na našem webu, potěší nás to:

    ŽIVOTOSPRÁVA

    Pohyb

    Fyzická aktivita a selfmonitoring aneb na co dávat pozor

    Nízkosacharidová dieta - LOWCARB

    Náhradní sladidla

    Léčivé rostliny a cukrovka

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v poslední době trpím častou bolestí hlavy, přerušovaným spánkem, častým pocitem hladu i po jídle (především v noci, vzbudím se s pocitem hladu a musím pak ležet a břiše aby to přeslo), také se často v noci několikrát budím s žízní a ztrácím na váze bez ohledu na pravidelnou stravu několikrát denně. Bylo mi řečeno, že toto mohou být příznaky cukrovky tak jsem si doma udělala test diagnostickým proužkem DiaPhan, ale výsledek byl negativní. Je možné, že jsem test udělala špatně, nebo se spíše jedná o něco jiného ? Děkuji za odpověď Nikola

    Odpověď

    Milá Nikolo, Je vám 28 let, lehce hubnete, zřejmě nemáte nadváhu. Pravděpodobně tedy nejste ohrožena diabetem 2. typu a spíše tedy uvažujete o možnosti čerstvého záchytu diabetu typu 1. Ten se kromě žízně, častého a výrazného močení a hubnutí ale projevuje zvýšenou hladinou krevního cukru. Uvedené příznaky vznikají ale teprve při vyšší hodnotě glykémií. Když glykémie stoupne zhruba nad 10 mmol/l, objevuje se v moči cukr. Vy jste ale měla svůj samostatně provedený test negativní, takže hodnota glykémie okolo 10 či vyšší je velmi nepravděpodobná. Navíc jste měla negativní asi i ketolátky (Diaphan prokazuje v moči cukr a ketolátky). Domnívám se tedy, že diabetes s vysokou pravděpodobností nemáte. Pro svůj klid byste mohla zkontrolovat datum exspirace vašich proužku Diaphan a provést test ještě alespoň jednou, a to asi 2 hod. po jídle.

    Podle toho, jak svoje pocity líčíte, mě spíše napadá, že vás něco trápí a v noci na to musíte myslet a to vám nedává spát. Možná určitá nervozita vyvolává i překyselení žaludku, a tak to chcete něčím zajíst. Zkuste se nad tím zamyslet. Pokud jsem ale úplně vedle a vy se nebudete stále cítit dobře, navštivte svého obvodního lékaře.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 47 let vážím 92 kg a jsem aktivní sportovec. Na preventivní prohlídce mi byla zjištěná vyšší glykemie na lačno 6.06 . Před dvěma roky, jsem měl podobný výsledek 5,9 ale vzhledem k tomu, že se řešilo jiné onemocnění (údajná reaktivace mononukleózy) nevěnoval jsem tomuto výsledku pozornost. V rodině máme genetickou zátěž z hlediska diabetu i vysokého tlaku. Dva roky mám úspěšně kompenzovaný vysoký tlak (Carzap 16). Řekl bych, že ve stravovacím režimu nemám žádné další rezervy a má fyzická kondice je výrazně nadprůměrná jak v oblasti silové tak vytrvalostní. Kondičně se cítím výborně. Chci aktivně zabránit rozvoji diabetu, ale mám trošku obavy z případné medikace (metformin). Všude se píše, že medikace vede ke snížení hmotnosti, jenže já jsem poměrně štíhlý, dobře osvalený a raději bych svalovou hmotu udržel. Nikdy jsem neměl sklony k tloustnutí. Pravidelně běhám, jezdím na kole posiluji. Prosím o doporučení jak zvrátit vývoj prediabetu, případně jak směřovat léčbu. Zdeněk

    Odpověď

    Milý Zdeňku, podle toho, co říkáte, máte lehkou poruchu metabolismu sacharidů, které říkáme „porušená glykémie na lačno“. Je to opravdu určité varování, že byste v budoucnu mohl mít diabetes 2. typu. Jste ale, jak uvádíte, štíhlý a stravujete se dietně, máte určitě dostatek pohybu. Víc asi udělat nemůžete.

    Hodně si zakládáte na své „svalové hmotě“, což nemyslím ironicky, ale napadá mě, zda kromě běžné stravy nejíte také nějaké výživové doplňky, které mají podporovat nárůst svalů. To si myslím není příliš vhodné a některé složky by skutečně mohly glykémii zvyšovat. Každý jsme jiný, ale já bych oceňoval na vás spíš to, co fyzicky ve sportu dokážete, než jaké máte svaly „na koukání“.

    Hodnota glykémie na lačno 6,0 je jen lehce zvýšená. V prvé řadě tedy se ujistěte, že vyšetření proběhlo skutečně na lačno, to znamená, že od předchozí večeře jste již nic nejedl. Za druhé, přinejmenším by bylo dobré test zopakovat, případně i po jídle, asi za 2 hodiny. Pokud by hodnota byla opět vyšší, mohl byste podstoupit orální glukózový toleranční test a při něm by se mohlo prokázat, zda opravdu máte poruchu.

    Pokud by se výraznější porucha neprokázala, nemusel byste při vašem dietním a pohybovém režimu užívat žádné další léky. Jinak je ale metformin lék bezpečný, dobře účinný a v praxi skutečně snižuje u osob s poruchou metabolismu sacharidů riziko vzniku diabetu 2. typu. Na svalovou hmotu nepříznivě nepůsobí. Podporuje ale mírně sklon k hubnutí u obézních lidí.

    Velmi doporučuji, abyste měl vyrovnaný krevní tlak. K tomu by se pro vás hodil osobní měřič krevního tlaku. Ideální jsou hodnoty kolem 120/80 a hodnoty nad 130/90 se již mají léčit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Byl mě diagnostikován diabetes II typu pouze na dvou půlročních výsledcích glykémickeho profilu. Nemusí být test glukózy na lačno ? Užívám rok Glukophahe 1000 mg a výsledky mám okolo 5.6

    Odpověď

    Milý Radko, prosím, nejprve si přečtěte naši velmi nedávnou odpověď Rudolfovi, který se ptal, podle čeho se pozná cukrovka.

    Já ještě připomenu, že jedna věc jsou pro pořádek přesně vymezené hranice a druhá věc je, zda lékař rozpozná určitou poruchu, kterou vzhledem k celkovému stavu pacienta je vhodné již léčit. Použiji k tomu opakovaně tento příklad: Obezita má v lékařské terminologii svoje hranice dané tělesnou hmotností a výškou. Přesto na někom vidíme, že by mu neuškodilo nějaké to kilo ztratit, i když podle tabulek není ještě „obézní“. Podobně je to s diabetem, zejména diabetem 2. typu.

    Lékař vám pravděpodobně zjistil vyšší glykémie. Kolik to přesně bylo, nevíme, ale já věřím, že se jednalo o vyšší hodnotu, ať již na lačno či náhodně během dne. Vzhledem k tomu, že máte určitý stupeň nadváhy, doporučil vám vhodný lék. Ať již se jednalo o hodnoty jasně diabetické (viz předchozí odpověď Rudolfovi) nebo o hodnoty hraniční, udělal dobře. Metformin je základním lékem pro léčbu diabetu 2. typu, ale používá se také s úspěchem u tzv. prediabetu, kdy lidé ještě nemají jasné hodnoty svědčící pro diabetes, ale vznik diabetu jasně hrozí. V tomto případě zlepšuje toleranci sacharidů a zpomaluje přechod do diabetu, případně tomu zabrání.

    Já ale znovu upozorňuji, že diabetes nebo prediabetes máte vy a vy s tím budete žít. Měl byste tedy sám lépe pochopit, o co se jedná, jak byste si to měl léčit a jaké problémy vám hrozí, pokud bude vyrovnání diabetu špatné. V prvé řadě byste se měl naučit znát složení vaší potravy a měl byste s pomocí např. dietního terapeuta si připravit vzorový jídelníček. Dále byste si měl pořídit osobní glukometr a občas si sám testovat glykémie, na lačno a i po jídle, a podle toho sám pozorovat, zda jsou vaše glykémie v dobrém rozmezí či nikoliv.  Základem je vždy dieta a tělesný pohyb. Vzhledem k tomu, že jste ještě mladý, tak byste určitě měl věnovat pozornost pravidelné fyzické námaze, která hodně pomáhá.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak poznám cukrovku z výsledků laboratoře? (Je tam hodně zkratek, pod kterou to mám hledat?)

    Odpověď

    Milý Rudolfe,

    o tom, jak se zjišťuje diabetes a jaká jsou kritéria pro určení, zda někdo má či nemá diabetes, byste se mohl dočíst na našich stránkách, viz rubrika Diagnostika.

    Asi se vám v tom asi nechce listovat anebo to chcete napsat ještě víc jednoduše a bez zbytečných podrobností. Proto vám vyberu jen to nejjednodušší.

    Základním laboratorním ukazatelem pro rozhodnutí, zda někdo má či nemá cukrovku, je hladina krevního cukru, neboli glykémie. Normální hodnota na lačno (to znamená, že nejíte od předchozí večeře a vyšetření se provede ráno), je do 5,6 mmil/l. Hodnota vyšší než 7,1 mmol/l již znamená diabetes. 

    Hodnoty mezi jsou zvýšené, ale ještě to není diabetes.

    Pokud lékař kdykoliv během dne, tedy na lačno či po jídle, zjistí hodnotu vyšší než 11,1 mmol/, opět vás označí za pacienta s diabetem.

    Je také možné provést glukózový toleranční test, kdy musíte najednou vypít sladký čaj (se 75 g cukru). Pokud za 2 hodiny přesáhne glykémie 11,1 mmil/l, jedná se o diabetes.

    Je také možné vyšetřit tzv. glykovaný hemoglobin, označovaný také někdy HbA1c. Normální hodnota je do asi 41 mmol/mol. Hodnota nad 47 již také svědčí pro diabetes.

    Pokud člověk podstoupí pouze vyšetření glykémie na lačno či po jídle, je potřeba případné zvýšené hodnoty ověřit alespoň jedním dalším vyšetřením, aby se vyloučila náhoda nebo stav, kdy člověk opravdu zkonzumuje před vyšetřením mimořádně velké množství sladkého jídla.

    Tak to máte ve stručnosti odpověď, snad z ní již "budete moudrý".


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den! Mám nodozní stumu, beru denně 50 microgr Euthyroxu a také mi byl diagnostikován prediabetes - poshyperglykemická hypoglykemie s tím, že hodnoty cukru mám již léta vyšší, kolem 6, ale pokud s ním rychlé cukry, pak mi hodnota cukru v krvi klesá i pod hodnotu 2 (i po testu OGTT jsem měla hodnotu po 120 min pod 2!), takže se pak hrozně potím a je mi na omdlení, po testu jsem měla problém s řečí i koncentrací a málem jsem se dostala do kómatu. Paní doktorka mi sdělila, že veškeré hodnoty cholesterolu mám v pořádku a hodnoty cukru nejsou tak vysoké, abych brala prozatím nějaké léky, takže mám pouze dodržovat dietu s omezením jednoduchých sacharidů. Jelikož mám i histaminovou intoleranci a dráždivý tračník, tak výběr jídel je opravdu velmi složitý. V poslední době jsem si všimla, že i přesto, že se snažím vyhýbat rychlým cukrům a jím v omezeném množství pouze bezlepkové pečivo, sladké jen vyjímečně, tak jsem během posledního měsíce přibrala 4 kg, což považuji za velmi divné, protože jsem nezvýšila příjem potravin, jím spíše méně, a výdej energie je stále stejný. Proto bych se ráda zeptala, zda by to mohlo být tím, že mám hypothyreózu nebo spíše je to kolísavou hladinou cukrů v krvi? Paní endokrinoložka mi tvrdí, že se nemám trápit, jelikož mi je 47 let a že pár kilo navíc nevadí a paní diabetoložka mi tvrdí, že je vše v normě, že mám na svou výšku dobré BMI. Ale toto pro mě není útěchou! Ne všechny ženy ve zralém věku nebo i ženy daleko starší jsou přeci obézní nebo mají několik kil navíc! Vím, že metabolismus se v mém věku zpomaluje, ale během posledního roku jsem přibrala 10 kg! Dříve jsem prý byla hubená, ale teď se opravdu necítím dobře a nevím, čím by tento váhový přírůstek mohl být způsoben. Nemyslím si, že by se měl člověk spokojit s pár kily navíc. To je pro mě laciná výmluva. Snažím se stále sportovat, méně sice něž za mlada, a proto mě překvapuje, že váhu nemůžu srazit dolů, i když mé poslední jídlo večer je kolem 17. až 18. hod. a přes den se určitě nepřejídám, ani nejím mezi hlavními jídly. Pozn., Zakoupila jsem v lékárně potravinový doplněk Selen, který užívám již několik měsíců a hodnoty S_TSH i S_T4 volný mám lepší, pí doktorka mi snížila dávky Euthyroxu ze 75 na 50 microgr. Ráda bych si zakoupila potravinový doplněk s chrómem na úpravu hladiny cukru, ale někde jsem se dočetla, že ten by se údajně neměl brát v případě hyporthyreózy. Takže abych neudělala nějakou chybu, ráda bych si toto ověřila a prosím zároveň o radu, na koho bych se měla nejlépe poradit v souvislosti s váhovým přírůstkem. Mockrát děkuji za odpověď!

    Odpověď

    Milá Evo, odpověď je pro mě složitá. Podle všeho nemáte přímo diabetes a možná ani poruchu glukózové tolerance. Udáváte hypoglykémie za nějakou dobu po jídle, zvláště po sladkém jídle. Máte pravděpodobně vyrovnanou hypothyreosu. Přibíráte trochu na váze, a to vám vadí.

    Hypoglykémie po jídle ve vašem případě asi vzniká tím, že vaše slinivka břišní, respektive buňky, které ve slinivce tvoří inzulín, po stimulaci jídlem trochu přestřelují.

    Tzv. postprandiální hypoglykémie (za 1 až 2 hod. po jídle) vznikají nejčastěji za těchto okolností:

    - po operacích žaludku, který je potom menší a rychle se vyprazdňuje. Jídlo se dostává příliš rychle do střeva (dvanáctníku), a to způsobuje nadměrnou stimulaci sekrece inzulín

    - někdy pří zvýšené funkci štítné žlázy, což urychluje vyprazdňování žaludku a působí to podobně jako v předchozím bodě

    - někdy bez jasné příčiny

    Hypoglykémie asi působí to, že máte hlad a chuť k jídlu a tím pádem více jíte, i když byste jinak nemusela. To může vést k tloustnutí.

    Narůstající hmotnost by mohla být také způsobena malou náhradou hormonů štítné žlázy. Možná byste potřebovala více Euthyroxu, ale to nemohu tvrdit bez přesných znalostí vašich laboratorních hodnot a dalších ukazatelů.

    Souhlasím s vaší paní doktorkou, že diabetes můžete nyní pustit z hlavy. Já bych vám doporučoval jíst méně a vyhýbat se zejména tučným a vysloveně sladkým jídlům. Měla byste jíst pomalu a malé dávky, aby to nepůsobilo to přestřelování do hypoglykémie. Pro změnu byste ale mohla jíst častěji, ale opravdu málo.

    Člověk tloustne jenom z jídla, i když různé poruchy mohou vést k tomu, že člověk méně spotřebovává a může mu stačit jídla méně, než někomu jinému, kdo jí mnoho a je přesto hubený. Stálo by za to si přesně spočítat kolik toho jíte. Mohla byste si vytvořit modelový jídelníček, např. spolu s dietním terapeutem či dietní sestrou.

    Doplňky stravy se selenem či chromem považuji za zbytečné. Tyto prvky jsou v tabletách účinné jen v modelových situacích, kdy pokusnému zvířeti tyto prvky v dietě chybí a pak není divu, že jim chrom či selen v tabletách pomůže. Máte-li mermomocí chuť nějaký doplněk užívat a budete-li opravdu držet přísnější dietu, mohla byste si vybrat např. nějaký multivinatmin, třeba Centrum či jiný a brát jednu tabletu denně či obden.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, kdy správně měřit glykémii po jídle? Je to hodinu od začátku jídla, nebo až hodinu po dojedení? Logické mi přijde hodinu poté, co dojím, protože je rozdíl, jestli snídám 5 nebo 50 minut, ale někde jsem se dočetla od počátku jídla, někde naopak, tak by mě zajímalo, jaká je správná metodika. Předem moc děkuji za odpověď. Jana

    Odpověď

    Milá Jano, aby mohli lékaři pacientům lépe radit, jak si upravovat dietu a jak si dávkovat léčbu, potřebují k tomu určité pokud možno standardní glykémie. Takovým dobrým údajem je glykémie na lačno, tedy po celonočním lačnění ráno. Dalším dobrým údaje je glykémie po jídle. Během jídla a po něm se jídlo vstřebává a glukóza se posupně dostává do krve a zabudovává se do těla nebo se spotřebuje, většinou trochu stoupá a pak by zase měla klesnout. Proto nás zajímá hodnota nejčastěji za 2 hodiny od začátku jídla.

    Pro vás je to ale úplně jedno. Vy byste měla vědět, že glykémie nemá být nikdy příliš vysoká. Když to hodně přeženu, je to, jako byste se ptala při čtení instrukcí, jak pracovat s kotoučovou pilou: Mám si chránit prsty, když dřevo zasouvám pod kotouč, nebo teprve až když už řežu, nebo když uříznutá polena vyhazuji zpod točící se pily?

    Snažte se, abyste glykémii měla co nejvíce času buď v normálním, nebo ve vaším lékařem doporučeném rozmezí. U pacientů léčených intenzivně, zejména u těch, kteří užívají glykemické senzory, se udává tzv. „time in range“, což česky znamená „doba, kdy se glykémie pohybuje v doporučeném rozmezí“. Může se nastavit např. mezi 4 – 10 mmol/l, a výsledkem může být, že během dne strávíte např. 80 % času v tomto rozmezí, což je dobré.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Neuzivam žádné léky na cukr a zacala jsem mit sucho v ústech a zacala cítit svuj dech. Protože máme doma glukometr, tak jsem si ho zmerila 5 dni po sobě nalačno a vzdy mi vysla hodnota okolo 6,3. Kdyz zmerim 2 hodiny po jidle, tak mam většinou okolo 5,8... Je mi 39 let. Jim pestre a rekla bych zdravě. Nepiju, nekourim. Mam 53kg. Nechala jsem si udelat odběr krve a tam mi vyšla hodnota 5,47. Což je v normě, ale uz u vyssi hranice. Mam poslední dobou nějaké zažívací problémy. Mohu se zeptat zda nevíte, proc mam vyssi hodnoty cukru po ranu. Mam to nějak resit? Děkuji za odpověď Lenka

    Odpověď

    Milá Lenko, podle výsledků, které jste si sama zjistila a podle hodnoty, kterou máte z laboratoře, se momentálně nejedná o nic závažného a určitě to není příčinou vašeho pocitu suchých úst. Glukometr není úplně přesný přístroj a také jste asi ani nedodržovala úplný půst od předchozí večeře. Mohla byste mít to, čemu se říká porušená glykémie na lačno, což je lehčí stupeň porušené glukózové tolerance, ale rozhodně to není diabetes. Protože jste štíhlá, tak vám ani nemohu doporučit přísnější dietu.

    Nevím, jestli užíváte nějaké léky, které by k tomu mohly přispívat, např. hormonální antikoncepci nebo nějaká antidepresiva. Jinak současná doba k podobným poruchám přispívá. Lidé se méně pohybují a jsou podráždění. Já vám doporučuji, abyste se více věnovala tělesným aktivitám a glykémii si časem opět změřila po předchozím lačnění od večeře. Jinak bych to ale pustil z hlavy.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, od února jsem na neschopence pro hypertenzi z důvodu nadledvin které nestíhají produkovat hormony. Problémy začali po užívání letroxu pridali se i palpitace a hypoglykemie. Nyní užívám betaloc zok 25mg,letrox 25mg. A glykemii na lačno mám kolem 6 (ne však přes), gly po jídle nepřesáhne 7,2. Prosím o radu zda-li mohou hormonu ovlivnit cukr. Je mi teprve 23 a byla jsem úplně zdravá než jsem začala užívat letrox. Také jsem mela kortizol 1100(prý z nervů). Trápí mě že musím řešit hypertenzi a teď i cukr? Moc prosím za odpověď. Stanislava

    Odpověď

    Milá Stanislavo, váš dotaz je dost složitý a ne úplně srozumitelný. Měla byste vaši situaci probrat s vaším lékařem, nejspíše endokrinologem. Měl by vám všechno vysvětlit tak, abyste tomu rozuměla.  Asi to dá vám oběma trochu práce, ale bude to potřeba. Váš lékař totiž bude znát podrobnosti, o kterých já nevím a některé věci asi udáváte zmatečně.

    Pokud je vám 23 let a máte zvýšený krevní tlak, tak to určitě vyžaduje podrobnější vyšetření. Existuje řada možností, které je nutno vyloučit. Pokud ale máte vyšší hladinu kortizolu, tak existuje podezření na zvýšenou funkci tkáně nadledvin, kde se tento hormon tvoří. Kortizol ve vyšších hladinách působí zvýšený krevní tlak a také může zvyšovat glykémii. Není tedy podezření na sníženou produkci tohoto hormonu v nadledvinkách, ale naopak na zvýšenou produkci.

    Letrox je zase lék, který se podává, když méně funguje štítná žláza. Dávku ale berete velmi malou.

    Glykémii máte opravdu zvýšenou jen málo, a tak bych to nyní neřešil, tedy alespoň pokud nemáte výraznější nadváhu. Pak bych vám radil zatím alespoň dietu, zejména s omezením kalorií. Co ale asi budete potřebovat, je podrobnější endokrinologické vyšetření. Kortizol se vyšetřuje  nejprve v klidu a na lačno, což je trochu obtížné, pokud musíte za odběrem cestovat. Proto je asi lepší to udělat v nemocnici a případně navázat s dalšími testy po stimulaci. Stejně tak by bylo dobré vědět, co a jak je s tou štítnou žlázou. Navrhuji tedy podrobnější vyšetření a nechat si výsledky srozumitelně vysvětlit. A pak do práce, pokud tedy nemáte nyní home office.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
