Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

831 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, opakovaně mi byla naměřena vyšší glykemie nalačno 6.4, oGTT 15.00 mmol/L. Protilátky anti-GAD pozitivní, anti IA2 negativní, anti IAA negativní. Od dr. doporučení na diabetologii. Mám autoimunitní tyroditidu. Chci se zeptat, jestli už mám DM 1. typu, nebo je to zatím prediabetes, a jaké mám případně prognózy do budoucna. Děkuji Marie.
    věk: 46 let výška: 164 cm váha: 63 kg

    Odpověď

    Milá Marie, vzhledem ke zvýšeným glykémiím, skutečnosti, že jste spíše štíhlá a máte pozitivní autoprotilátky ani-GAD a byla u vás zjištěna autoimunitní thyreoiditida, máte zjevný diabetes, který se jeví nejspíše jako diabetes 1. typu. Nejspíše se bude jednat o podtyp označovaný jako LADA (late autoimmune diabetes in adult), o kterém se můžete dočíst na více místech našeho webu, např. zde:

    https://www.cukrovka.cz/prehled-deleni-diabetu

    Od typického průběhu diabetu 1. typu se liší pomalejším nástupem příznaků, pomalejším procesem autoimunitního zániku beta buněk pankreatu a také tím, že mnohdy nedochází k jejich úplnému zániku, takže zůstává zachována určitá produkce vlastního inzulínu. To je příznivé, protože diabetes lze pak snadněji léčit. Nicméně často zánik beta buněk přece jenom pokračuje, takže nakonec vypadá klinický obraz stejně, jako u ostatních forem diabetu 1. typu. Je nutná pravidelná léčba inzulínem, monitorování glykémií a podobně.

    Ptáte-li se na prognózu, tak tu jsem vám na jedné straně popsal v předchozím odstavci. Nicméně pro život pacienta je prognóza příznivá. Dnes máme dostatek dobrých prostředků, aby byl diabetes dobře léčen, aby se dalo předcházet komplikacím diabetu a abyste vedla dlouhý a spokojený život. Bude ale hodně záležet na vás, jak se všechno naučíte a budete zvládat. Výhodou je, že průběh ztráty sekrece inzulínu je pomalý, takže budete mít dost času se vše naučit a zvládat. Nevýhodou je, že se můžete naučit určité zlozvyky, které plynou z toho, že si můžete myslet, že vaše tělo si s tím nějak samo poradí a nebudete tudíž provádět léčbu dostatečně důsledně. U rychlého průběhu pacientům nic jiného nezbývá, a tak s lékaři tolik nediskutují, zda by to nešlo nějak oblafnout.

    Jistotu, že se jedná o diabetes 1. typu ale mít nemohu. Protilátky anti-GAD se někdy vyskytují i u osob, které nedostanou diabetes a mohou postupně vymizet. Pokud by se objevila ještě další autoprotilátka, byla by to skoro jistota. Nicméně není to příliš důležité. Není to faktor, podle kterého se diabetes léčí. Vy budete muset usilovat už nyní o co nejlepší vyrovnání diabetu a doporučuji vám dát hned přednost inzulínu a nikoliv tabletám, protože vám zjevně dostatečná sekrece inzulínu chybí.

    Další průběh pak ukáže, zda se bude potřeba inzulínu zvyšovat, což předpokládám, nebo zůstane potřeba nízká či nulová, kdyby se přece jenom jednalo o jiný typ diabetu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám domácí glukometr a občas se namátkově měřím. Ráno na lačno mývám hodnotu 4,7-5,3 mmol/l. Teď jsem ale zjistila, že mi to po snídani mnohdy vylíhne až 9 mmol/l. Zvláštností je, že mi to během dne zase spadne a po dalším jídle se to drží v normálních nižších hodnotách 5-7 mmol/l i dvě hodiny po jídle. Tenhle problém pozoruji jen po snídani. Cukrovku v rodině nemáme, vždy jsem se zdravě stravovala, nadváhu jsem nikdy neměla, to spíše podváhu. Měřím 156 cm a vážím 46 kilo. Je mi 30 let. Jím každý den dostatek zeleniny a vlákniny, piji jen vodu (žádné slazené nápoje), jen kafe po ráno se lžičkou cukru. Teď jsem se dali dokonce i na veganskou stravu…myslíte, že to může být změnou stravy? Jsem z toho vyděšená, jelikož už zdravě žiji. Děkuji předem za odpověď, Alena
    věk: 31 let výška: 156 cm

    Odpověď

    Dobrý den,

    podle glykémií z glukometru nelze jednoznačně diabetes mellitus stanovit nebo vyloučit. Hodnota 9 mmol/l ještě nutně diabetes znamenat nemusí, může ale značit například poruchu glukózové tolerance (která spadá do tzv. prediabetu). 

    V ranních hodinách může být u některých jedinců horší citlivost na inzulin než v ostatních částech dne. Snídaně proto může zvýšit hladinu cukru v krvi více než třeba večeře, přestože bylo při obou stejné jídlo a nebyl vliv pohybu. To může být způsobeno např. uvolňováním hormonů (kortizol, somatotropní hormon…) v brzkých  ranních hodinách. Hormony jsou v tuto dobu zvýšeně uvolňovány v rámci běžného cirkadiánního rytmu (= denního cyklu těla).

    Váš popis opravdu nesedí na běžného pacienta s diabetes mellitus 2. typu. Samozřejmě existují i jiné typy diabetu -  DM 1. typu, MODY diabetes (způsobený určitou mutací genu), sekundární typy diabetu při jiných onemocněních či léčbě… Tyto typy diabetu se mohou vyskytovat u mladých štíhlých, zdravě se stravujících jedinců. Snažte se prosím ale neděsit.

    Nejjednodušší by bylo domluvit se s praktickým lékařem na podstoupení oGTT testu. Při něm vypijete roztok glukózy (jednoduchého cukru) v přesně stanoveném množství. Přesné množství tohoto cukru vypitého v krátkém časovém úseku umožnilo, že máme přesně stanovené hodnoty hladin cukru v krvi (glykémie), do kterých by se měl zdravý jedinec vejít. To u běžného jídla není možné, protože se skládá z různých částí, které obsahují nejen sacharidy (cukry) ale i další složky, jež mají vliv na rychlost vstřebávání těchto sacharidů.

    oGTT Vám proto může dát jasnější odpověď, jak to s Vámi vypadá.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,je mi jasné, že po konzumaci sladkého jídla vzroste hladina cukru v krvi. Lze považovat hodnotu cukru 14,8 po konzumaci makoveho zavinu ještě za běžnou v toleranci? Hodnotu jsem si naměřila ca 1-2 hod po jidle. Jelikož jsem se necítila dobře, napadlo mne si změřit cukr.Tyto stavy mívám nyní častěji. Lze se tedy předávkovat cukrem ,zvednout si takto cukr i u zdravého člověka ?děkuji Pavlina
    věk: 74 let výška: 158 cm váha: 68 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    bojím se, že hladina 14,8 (ani po sladkém závinu) by se neměla u zdravého jedince vůbec vyskytnout. Chápu, že jste se při takto vysoké hladině necítila dobře. 

    Doporučuji navštívit praktického lékaře a provést u Vás testy na diabetes mellitus -  začít lačnou glykémií po 8 hodinách bez jídla a případně při normálních hodnotách lačné glykémie doplnit oGTT. 

    Při oGTT se podává 75g glukózy ( jednoduchého cukru) a hodnota by se neměla po 2 hodinách vyšplhat na 11 mmol/l. 

    Nevím kolik jste snědla závinu. Je pravda že 200 g závinu (polovina komerčně prodávaných závinů) má klidně 98 g sacharidů. Pokud byste snědla celou šišku, mohlo by to být až 196 g sacharidů, ale přesto byste se takto vysoko jako zdravý jedinec dostat neměla.

    Takže směr je jasný -  navštívit praktického lékaře (obvoďáka) a dohodnout se s ním na testech.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám diabetes 2 stupně od 33 let. Zarazila mě nyní hodnota c-peptidu na lačno 750. Měla jsem za to, že obézní diabetici 2 typu mají hodnoty c - peptidu nad normu. Nemohu mít jiný typ diabetu než tu 2? Tereza
    věk: 47 let výška: 160 cm váha: 105 kg

    Odpověď

    Milá Terezo, C-peptid je pomocný ukazatel při sledování diabetu. Jeho přítomnost svědčí o tom, že je člověk schopen si tvořit svůj vlastní inzulín (C-peptid je součást molekuly, která se uvolňuje od pro-inzulínu ve chvíli, kdy se uvolňuje inzulín).

    Hladiny C-peptidu jsou ovšem velmi variabilní. Osoby s nadváhou mívají tzv. inzulínovou rezistenci a aby se přímo neprojevil diabetes, musejí produkovat větší množství inzulínu. Proto také mívají vyšší hladinu C-peptidu.

    Když se dále inzulínová rezistence zvětšuje, beta buňky pankreatu již nestačí někdy produkovat více inzulínu a projeví se diabetes. C-peptid může být stále ještě zvýšený. Časem se ale beta-buňky unaví a nejsou schopny vyrábět více inzulínu nebo jejich schopnost dokonce klesá. V té chvíli pak klesá i hladina C-peptidu, ale u diabetu 2. typu prakticky nikdy nezanikne zcela.

    Může se také stát, že vaše porucha je vynikajícím způsobem kontrolována. Třeba léky, nebo díky pohybu a zhubnutí. Tím se může zlepšit citlivost vůči inzulínu a tudíž není nutná jeho další nadprodukce – a C-peptid klesá.

    Jak vidíte, C-peptid je opravdu jen pomocný ukazatel. Rozmezí normálních hodnot je velmi široké V diabetologii má vyšetření význam hlavně pro odlišení diabetu 1. typu a diabetu 2. typu. U rozvinutého diabetu 1. typu je hladina C-peptidu velmi nízká nebo nulová.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, mam nadvahu a obcasne kozni priznaky cukrovky (vyrazky atd). Po kave s mlekem jsem si domacim glukometrem meril cukr a nameril jsem 4,6. Je mozne, ze mereni bylo nepresne? Stava se v praxi, ze pacienti maji nalacno normalni hodnoty a po jidle nebo ogtt hodnoty cukrovkove?
    věk: 30 let

    Odpověď

    Dobrý den,

    přesnost měření opravdu potvrdit nemůžu. Je možná povolená odchylka při měření glukometrem, ale stejně tak může dojít k chybě glukometru, nebo špatnému technickému provedení měření. Hodnota 4,6 mmol/l je zcela normální hodnota a může se po kávě vyskytnout (pokud jste neměl na mysli 14,6 mmol/l, to už by u zdravého jedince bez diabetu rozhodně být nemělo).

    U diabetika mohou být normální lačné glykémie, ale pozitivní nález při oGTT.  Vaše slinivka zatím může mít dostatečnou funkci (dostatečně pracovat), aby dorovnala hladinu cukru v krvi přes noc, ale buňky v ní už např. nedokážou vytvořit, případně uvolnit dost inzulinu po jídle. Právě z tohoto důvodu bylo zavedeno používání oGTT, jež umožnilo podstatně vyšší záchyt diabetiků, než jen lačná glykémie, nebo jen glykovaný hemoglobin.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, několik let užívám statiny na cholesterol. Při změně praktického lékaře jsem měla v létě 2023 při odběrech vyšší glykemii (5,7) a hodnotu glykovaného hemoglobinu 35. Při dalším odběru jsem měla ranní glykemii 5,57, nyní při další kontrole jsem měla ranní glykemii 5,3 a glykovaný hemoglobin 42. Glykemii si kontroluji glukometrem (vím, že poskytuje jen orientační hodnoty), ranní glykemii mívám okolo 5,4-5,9, po jídle max. 7,8, hypoglykemii jsem nikdy neměla. Nyní mi byl praktickým lékařem kvůli glykovanému hemoglobinu 42 nasazen metrofmin na ochranu slinivky. Nemůže nastat hypoglykemie při jeho užívání, když mám hodnoty hraniční? Je možné ještě nějaké vyšetření, na jehož základě lze stanovit, zda mám prediabetes, nebo již diabetes, event. vaše doporučení pracoviště k jeho provedení? Mám doporučení na stravu se 175, event. 225 g sacharidů, ale mám prokázaný gen obezity a domnívám se, že je to na mne dost, pro hubnutí mám vyzkoušených 145 g sacharidů. Každé kilo dolů mi dá obrovskou práci, neboť z fyzických důvodů nemohu mít tolik fyzické aktivity, jak bych potřebovala mít. Děkuji za odpověď. Marie
    věk: 63 let výška: 180 cm váha: 97 kg

    Odpověď

    Milá Marie, pre-diabetes nejspíš skutečně máte a měla byste dbát na svoji dietu a pohybový režim. Rozhodně by pro vás byla vhodná dieta se 175 g sacharidů nebo klidně i méně a měla byste se snažit zhubnout.

    Metformin je pro vás bezpečný a užitečný, hypoglykémii vám určitě nevyvolá. Metformin sám o sobě nepůsobí hypoglykémii. Může se tak stát jedině v kombinaci s jinými léky, které zvyšují sekreci inzulínu, což metformin není.

    Žádné další specializované vyšetření není potřeba. Výhodné by bylo, kdyby vás sledoval nějaký lékař, který by povzbuzoval vaši snahu snížit váhu a udržovat v rámci vašich fyzických možností pohybovou aktivitu a čas od času vám zkontroloval glykémii. Prevence zhoršování glukózové tolerance leží ale zcela ve vašich rukách. Měla byste dospět k přesvědčení, že to má smysl a že jste ochotná pro to něco dělat. Lékaři vám mohou lépe vysvětlit principy diety a možnosti pohybu konkrétně pro vaši osobu, ale vy jste ta rozhodující osoba, na které bude záviset úspěch. Diabetes v současné době nemáte, ale co není, může být. Je zbytečné podstupovat v současné době další testy.

    Doporučení redakce:

    podívejte se na na naše Fotojídelníčky zde: https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek zvolte si v Typu diety množství sacharidů na den, vyberte, zda chcete svačiny (5 jídel denně), či jen 3 jídla denně (bez svačin), udejte počet dnů jídelníčku a klikněte na Generovat náhodně... Jídla můžete samozřejmě dle chuti měnit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měsíc jim správně, vařím z průmyslově nezpracocanych potravin, bez jednoduchých cukrů a bez pečiva. Po jídlech mám hodnotu 6-7,5 ale mám problém na lacno ráno mám 6,5 většinou. Jim 3x denně, vyhovuje mi to. Nevím jak ten ranní cukr snížit. Když se změřim po snídani tak mívám 6. Nevím co jiného dělat. Pohyb mám procházky, stres nemám.
    věk: 32 let výška: 170 cm váha: 120 kg

    Odpověď

    Dobrý den Jano, 

    moc vám gratuluji k takovému velkému odhodlání, věřím, že vás to stojí mnoho úsilí. Dle toho, co píšete, to děláte dobře. Teď už je jen potřeba vydržet. Čím více půjde vaše váha dolů, tím více se bude snižovat vaše inzulínová rezistence (vaše buňky přestanou být obklopeny tukem a bude se k nim lépe dostávat váš inzulín, který tvoříte ve slinivce břišní) 

    Pro lepší kompenzaci diabetu se doručuje  redukce o 10 % hmotnosti. 

    Na lačnou ranní glykémii bohužel neexistují moc páky kromě léků. Ještě můžete zkusit zařadit lehkou procházku večer nebo posunout čas večeře tak , aby byla nejdéle 2 hod před spaním. 

    Vydržte, cílené výsledky se jistě brzy dostaví. 

    Doporučení redakce: podívejte se ještě na tuto odpověď https://www.cukrovka.cz/poradna/cukrovka-namatkove-se-merim-glukometrem

    dále doporučujeme vyzkoušet dietu s definovaným množstvím sacharidů na den zde https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Při periodické prohlídce mi zjistili, že mám zvýšený cukr hladina 5,6. Prosím mám si opatřit už nějaké léky ?
    věk: 71 let výška: 177 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    fyziologická hodnota glykémie nalačno je do 5,5 mmol/l. Pokud se jedná o jednorázové zvýšení, nejedná se o nic závažného a není třeba žádných opatření.

    Opakovaná hodnota nad 7,0 mmol/l již znamená diabetes.

    Pokud máte vyšší cukr nalačno opakovaně, (tedy minimálně dva odběry), pak je vhodné ještě doplnit vyšetření oGTT (zátěžový test) a hladinu HbA1C. Více viz například https://www.cukrovka.cz/poradna/zvyseny-cukr-na-lacno

    Kombinací výše zmíněných vyšetření (HbA1C, oGTT, minimálně 2x nalačno nad 5,5 mmol/l) lze zhodnotit Váš metabolizmus cukru.

    Vidím, že nemáte nadváhu, Vaše hodnota glykémie je navíc na hranici normy. Doporučuji Vám tedy racionální stravu, kontrolu glykémie nalačno v odstupu cca půl roku a pokud bude opět nad 5,5 mmol/l, doplňte si Výše uvedená vyšetření.

    s pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den.Prosím.Pokud jedinec chodí na peventivní prohlídky a nebo při jiné návštěvě lékaře a jeho glikemie při odběru nepřesahne 5.6,muže se spolehnout že nemá prediabetes nebo cukrovku?A lekař říká že testy jsou zbytečné.Ptam se proto že můj syn užival prednison 3 týdny od 20 do 5mg. a glik.hemoglobin měl 45,ale teď už po třech letech jsou jeho glik.na lačno v normě.Glik.hemoglobin 38 a gluk.5.4.Konzumuje normalní bežné potraviny, nedrží dietu a ani se jinak neomezuje.Dekuji za odpoveď a přejí krasný den. Martin
    věk: 74 let výška: 163 cm váha: 67 kg

    Odpověď

    Milý Martine, váš syn má normální hodnoty glykémie i glykovaného hemoglobinu. Nemá tedy diabetes a není potřeba žádná léčba.

    Určitý sklon ke vzniku diabetu mít ale může, protože v minulosti spíše nižší dávky Prednisonu u něho vyvolaly lehkou poruchu. Stejně jako všichni ostatní lidé by si tedy měl být vědom, že správná životospráva, dostatek pohybu a prevence nadváhy jsou obecně prevencí pozdějšího vzniku diabetu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,jsem diabetik a má diabetoložka už delší dobu neordinuje,mám inzulín na cca týden,kdo mi může napsat recept,jiní diabetologové nové pacienty nepřijímají,předem děkuji za radu. Jiří
    věk: 48 let výška: 198 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Milý Jirko,

    mělo by být pravidlem, že když lékař ukončuje provoz svojí ordinace, měl by zajistit svým pacientům pokračování léčby v jiné ordinaci. V tomto případě se tak nestalo, možná proto, že lékař musel ukončit svou činnost z náhlých důvodů, které neočekával. Ať tomu bylo jakkoliv, měli by i pacienti sami na to dbát a pokud vidí, že lékař neordinuje, měli by si hledat místo další péče také sami, a to včas. Setkávám se velmi často s tím, že to nechávají na poslední chvíli.

    Vy byste nyní měl rychle informovat svého praktického lékaře a požádat jej o pomoc. On může být v kontaktu s okolními diabetology a vyjednat vám pomoc. On sám ale inzulín předepisovat nemůže, tak to po něm ani nechtějte. Kromě toho byste jako první pomoc mohl kontaktovat nejbližší interní nemocnici a v její příjmové části si vyžádat jednorázovou pomoc - tedy předpis.

    Kromě toho byste měl co nejdříve kontaktovat vaši nejbližší kancelář zdravotní pojišťovny, u které jste pojištěn, nejlépe osobně. Oni by vám měli dát seznam diabetologů v okolí, ale lepší by bylo, kdyby je sami hned kontaktovali a vyžádali si vaše převzetí do péče.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

