Poradna

Obecné

324 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, můžete mi poradit. Maminka se vrátila z nemocnice po operaci kyčle, jako píchající si diabetik. Po té, co jí zvedli dávky inzulínu, tak pouze po ranním inzulínu a snídani za 1-2 h nestihne doběhnout na záchod. Má křeče a hned průjem. Po celý den je pak vše v pořádku, zas až do rána. Dáváme jí půl tab. živočišného uhlí. Stolice je řidší, bez křečí a na záchod to stihne. Snídá pečivo, šunku, sýr a kousek zeleniny. Pije ovocný čaj neslazený. Prvně jde k diabetoložce až v září. Dana

    Odpověď

    Milá Dano, inzulín zejména snižuje glykémii a jinak v podstatě nemá nežádoucí účinky kromě hypoglykémie, pokud někdo opomene jídlo, nebo si dává příliš velkou dávku inzulínu. Průjem na něj tedy nesvádějte a hledejte jiné příčiny. Což takhle nějaké léky?

    Možná by bylo vhodné snídani trochu rozložit, tu zeleninu s sýr by mohla mít třeba až později ke svačině. Nebo by nějakou dobu mohla mít jen suchý rohlík a až pomine ta kritická doba, tak si dát to ostatní. Jinak na neinfekční průjem může pomoci lék Imodium, ale pozor zase na zácpu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážený pane profesore, snad se nebudete zlobit, že v těchto koronavirových časech se na Vás obracím s žádostí o konzultaci pravidelné ranní hyperglykemie. Rovnou hlásím, že prozatím NEJSEM diagnostikovaný diabetik. Tedy alespoň dle výsledků základního oGTT. Na test jsem byla odeslána ( v posledních letech opakovaně ) obvodní lékařkou, poté, co mi náhodně naměřila hodnotu cukru v krvi na lačno 6,4 mmol/l. Ujistila jsem ji, že už jsem to zažila, i předchozí praktický lékař a stejně tak test v rámci těhotenství ( před sedmi lety ) měly stejný výsledek – tedy chronicky vysoký ( podhraniční ) ranní cukr ( osobně se domnívám, že je to u mne stresová reakce na ranní vstávání a příliv povinností, zejména v zimě…). Vždy po podání glukózy však zcela normální reakce = inzulín se vyplavil, hladina klesla do normy…. cukrovku nemáte, na shledanou. Výsledek mě však neuklidnil. Vzhledem k četnosti opakování stejné situace během let jsem se rozhodla poněkud samostatně pro hlubší průzkum. K tomu mě vedou i další vážné důvody, jednak jsem 11 let po operaci adenohypofízy ( ÚVN, prof. David Netuka, kontroly na MRI pravidelné ), substituce naštěstí pouze Letrox, ostatní vyrábím…např. Kortizol, ale stejně je v těle od té doby vše jinak. Jednak nadváha, se kterou se mi nedaří zcela zamávat ani na nízkosacharidové stravě ( předtím jsem byla celý život štíhlá ), dále dlouhý menstruační cyklus ( cca 33-35 dnů ). Ale z hlediska lékařů jsem naživu, podařilo se mi otěhotnět a porodit zdravé dítě…..více od nich asi nemohu chtít. Již několik let také držím pravidelné jednodenní půsty a běžně se snažím stravovat do 150 g S denně, teď, když je již tepleji, v zimě pak i méně. O to paradoxnější mi přijde fakt, že mám vysoký krevní cukr – jak se během mého samotestování ukázalo – nejen ráno. Takže co jsem to vlastně provedla - na vlastní náklady jsem pořídila senzor FreeStyle Libre a započala s monitoringem ( zlatý vynález pro ty chudáky, co si denně museli píchat do prstů!). Rozvrhla jsem si i jakousi „metodiku“ , tedy zařazení různých typů a dávek sacharidů v různých časech, vliv sportu na glykemii, nízkosacharidový den, nebo půst….Tedy 36 hodin pouze o vodě, případně neslazené kávě, zeleném čaji… A výsledky, včetně podrobných jídelníčků, jsem si zapisovala a tiskla. Trochu mi to rozhodila karanténa, uplynuly tři měsíce bez monitorování, máme tepleji….a já se opět chystám, neb mám v záloze ještě jedno „kolečko“. A právě se správnou interpretací výsledků se obracím na Vás, neb sama si s tím evidentně neporadím. Dosavadní přehled ve mně vyvolal zatím jen spousty otázek – ty nejpodstatnější si dovolím Vám položit…. Konkrétní dotazy a příklady: 1 - půst: Ranní glykemie 7,4, v poledne glykemie stále 5,7 a drží se kolem této hodnoty v podstatě až do noci, nejnižší naměřená hladina 4,4 kolem desáté večer…. Takže vlastně celý den dost vysoký cukr, na to, že nic nejím…žádná hypoglykemie se nekoná. 2 – běžný den = snídaně, oběd, večeře…. Při běžné skladbě ranního jídla ( žitný chléb 80 g, vejce, máslo, zelenina ) vystřelí cukr do výšin ( a ten opět klesne ), s pokročilou denní dobou tato „citlivost“ značně klesá a k večeři si klidně dám rýži, víno a cukr zaznamená menší nárůst a menší sestup… 3 – náhodně zařazené sacharidové jídlo v podobě koláče na návštěvě v odpoledních hodinách…nevím, co v něm bylo, ale cukr vyletěl lehce přes 11…k hodnotě 5,2 postupně dospěl až kolem 18téhodiny ( tedy po třech hodinách ). Základní otázka tedy zní: jsou takovéto hodnoty fyziologicky normální, nebo bych měla podstoupit další dovyšetření? A s tím samozřejmě souvisí i další otázky, co a jak ve stravě regulovat, aby člověk docílil optimálního stavu a co je vůbec optimální stav? Dlouhodobě nízký cukr, s tím, že občasný výstřelek nevadí, nebo naopak třeba průměrný cukr, ale striktně zabránit razantnějším výkyvům? Kolikrát denně jíst….s hypoglykemií problém nemám, tedy se mě asi nutně netýká všude doporučovaný režim 5-6ti jídel denně…. Co soudíte o půstu? Kolik sacharidů v potravě je vlastně správně? A je zásadní je rozdělovat přesně mezi hlavní jídla, nebo je zásadní celkové skóre na konci dne? Kdy zařadit sacharidové jídlo? Obecné teze praví, že sacharidy máme přijímat ke snídani…ale upřímně, já mám svého cukru dost i bez snídaně a její vynechání mě nijak neomezuje, ba naopak, spíše mám pocit, že bez snídaně jsem více v pohodě a výkonnější…… Mám v záloze ještě jedno „kolečko“, které bych nyní, na základě Vašich doporučení, ráda aplikovala a pro svůj další život vyvodila nějaký prostý a pokojný návod, jak se stravovat, aby můj cukr a mé zdraví zůstaly v pohodě. Proto touto formou prosím o základní recept…co bych ještě měla vytestovat – mám-li k tomu nyní nástroj… Ještě jednou se omlouvám za to množství informací, S úctou a poděkováním, Markéta

    Odpověď

    Milá Markéto,

    z vaší série otázek si vybírám dvě, na které se pokusím odpovědět: co vlastně máte za poruchu a jak byste k ní měla přistupovat.

    Možná to bude vypadat kuriózně, ale snadnější je odpovědět na otázku druhou. Co s tím? Píšete, že máte nadváhu a máte občas zvýšené glykémie. Do opravdu vysokých hodnot to nikdy nevyšplhá a je vám celkem dobře. Proto vám doporučuji pokračovat v mírně redukční dietě se sníženým obsahem sacharidů, přibližně 120–150 g denně. K tomu byste se měla, pokud možno, dostatečně a pravidelně pohybovat. Protože neberete žádné léky na diabetes, zejména inzulín, nemusíte mít příliš mnoho denních jídel, stačí 2 nebo 3. Jste-li jinak celkem zdravá, nemusí být na škodu ani ty vaše „pročišťovací“ dny, kdy jíte velmi málo. Podle nedávných studií je to prý docela zdravé. Jenom asi není vhodné, abyste si to strádání potom vynahrazovala nějakými hody, to by pak nemělo velký smysl.

    A nyní, co vám vlastně je. To úplně s jistotou nevím, protože jste asi prodělala nějaké onemocnění hypofýzy, podstoupila operaci, ale o co se jednalo, to nevím. Také neuvádíte vaše hodnoty z průběhu glykemické křivky, kdy glykémie byly stanovovány v laboratoři. Nevím také, jakou máte hodnotu glykovaného hemoglobinu a ani profil z vašeho senzoru jste nepřiložila.

    Protože jste se ale glukometrem už měřila opakovaně a opakovaně jste měla hodnoty glykémie na lačno nad 7 mmol/ a po jídle i nad 11 mmol/l, mohu s klidným svědomím konstatovat, že máte diabetes. Zcela nejspíš se jedná o lehčí formu diabetu 2. typu, kdy hlavní poruchou u vás je nedostatečně utlumené novotvoření glukózy v játrech na lačno, zejména během noci. To se projevuje zejména zvýšenou glykémií na lačno. Pokud by se podobná porucha vyskytovala také u jiných členů rodiny v jiné generaci, mohlo by se také jednat o vzácný dědičný typ diabetu zvaný MODY, typ 2 (píšeme o tom také na našem webu). Tato silně dědičná porucha se vyznačuje tím, že beta buňky pankreatu reagují až na vyšší hodnoty glykémie, ale zároveň pak reagují dostatečně, takže většinou ani není nutná žádná léčba. A konečně, mohla byste také mít nějakou přidruženou hormonální poruchu s nadprodukcí některého hormonu, který glykémii zvyšuje. Protože jste ale po operaci hypofýzy sledovaná, tak byste o tom asi věděla (např. kortizol či růstový hormon). Mohl by k tomu případně přispívat i nějaký hormonální antikoncepční přípravek.

    Co vám tedy doporučuji? Žijte zdravě. Udržujte přiměřenou tělesnou hmotnost, jezte málo, ale v podstatě to, co vám chutná. Občas si zkontrolujte glykémii, někdy na lačno, někdy 1 hod. po jídle. Nemusíte to ale přehánět, stačí třeba 2x týdně. Je to jen proto, abyste včas odhalila, pokud by vám glykémie stoupaly a byla by třeba nějaká léčba. Pro jistotu byste také měla podstoupit oční vyšetření (oční pozadí), aby se vyloučily případné počáteční změny postižení sítnice, to jen pro jistotu.

    Prvním lékem (kromě diety) při zvýšených glykémiích na lačno je lék metformin. Ten byste nyní klidně již mohla užívat, ale není nutné. Tento lék se nebere ani tak pro kosmetiku glykémií, ale protože zpomaluje přechod do zjevného diabetu 2. typu. Upozorňuji ale, že málo kalorická dieta a pohyb mají efekt ještě lepší.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, začala jsem brát Glucopfage 1000 mg, 2 tablety a objevila se u mě vaginální suchost. Mam léky změnit? Vladimíra

    Odpověď

    Milá Vladimíro, u všech léků se nyní uvádějí možnosti nežádoucích účinků. Rozdělují se mimo jiné podle toho, jak často byly pozorovány v kontrolovaných studiích, tedy za situace, kdy se systematicky hlásí všechny nežádoucí jevy v průběhu testování.

    Některé se považují za časté, jiné za vzácné (např. u 1 ze 100 léčených) a velmi vzácné. Lékař musí připustit, že se mohou vyskytnout i zcela ojedinělé případy, které nehlásí skoro nikdo, jen třeba jedna osoba.

    To, co vy uvádíte, nebylo ovšem po metforminu (Glucophage) hlášeno, alespoň pokud já vím. Je tedy krajně nepravděpodobné, že by vám tento lék způsoboval vaginální suchost.

    Mnohem spíš bych uvažoval opačně. Proč vám lékař doporučil lék Glucophage? Asi proto, že máte diabetes, nebo aspoň poruchu glukózové tolerance. A to jsou stavy, kdy se skutečně vaginální suchost může vyskytnout, a to tím spíše, čím je porucha větší. Kromě toho při diabetu, který není dostatečně léčen, se mnohem častěji vyskytují kvasinkové poševní nemoci. Já si mnohem spíše myslím, že je to spíš tento případ a že nasazení Glucophage koliduje s poruchou, která se u vás objevila z jiného důvodu, než působením léku. Glucophage by vám tedy spíše mohl pomocí nebo působit jako prevence, až se stav upraví.

    Jinak uvedený stav velmi často souvisí také s hormonálními změnami u žen. Nejedná-li se o kvasinkovou infekci, ale skutečně o tu zmíněnou "suchost", jistě vám poradí gynekolog. Pokud zmíněný stav vadí jen za určitých okolností, mohou pomoci také různé lubrikanty (zvlhčovadla), které můžete dostat bez receptu v lékárně.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    U 14mesicniho batolete u nahodneho mereni 7 nmol/l, za dva dny kontrolni mereni 2,9 nmol/l na lacno (9 posledni jidlo 20.00 vecer), potom kase a po dvou hodinach 10 nmol/l. Co by to mohlo znamenat ? dekuji Lubomir

    Odpověď

    Milý Lubomíre, u 14měsíčního batolete se zpravidla neprovádí náhodné měření glykémie, alespoň ne v lékařské ambulanci. Tam se provádějí pravidelné odběry za standardních podmínek.

    Z tohoto důvodu mě napadá, že měření jste nejspíše prováděli jen ze zvědavosti sami doma, a to osobním glukometrem. Ptáte-li se tedy, co podivné - jednou příliš nízké, potom zase zvýšené - hodnoty glykémie u batolete mohou nejspíše znamenat, napadá mě zejména, že měření bylo provedeno špatně.

    Osobní glukometr je navíc určen pro monitorování glykémií u pacientům s diabetem a nikoliv pro diagnostiku diabetu či prediabetu. Každý přístroj má poměrně široké rozpětí, kdy odchylky měření lze ještě považovat za přijatelné. Např. u testovacího roztoku glukózy s koncentrací glukózy 5 mmol/l  je přijatelné, aby přístroj (záleží na typu přístroje) ukázal hodnotu 4 – 6 mmol/l (pozor, nikoliv nmol/l, jak vy píšete).

    Po jídle či sladkém pití (i mléka) navíc může glykémie rychle stoupat. Glykémie může také mírně stoupnout při běžné nemoci při teplotě a nebo zcela náhodně.

    Samozřejmě připouštím, že by zmíněné batole mohlo mít zcela počínající fázi diabetu či nějakou ze vzácných forem dědičného diabetu. Je to ale velmi nepravděpodobné.

    Z těchto i dalších důvodů doporučuji: netrapte svoje dítě zbytečným měřením. Pokud se domníváte, že je nemocné, vezměte je k dětskému lékaři. Ten provede za standardních podmínek vyšetření a použije k tomu standardní metodu v centrální laboratoři. Takto se jenom znepokojujete a nejspíše se nejedná o žádnou poruchu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych poprosit o nějaké zdroje/ články, které by se zaobírali problematikou dědičnosti. Jde mi konkrétně o pravděpodobnost, jaká je šance, že dítě zdědí cukrovku. Pokud jeden z rodičů má 1. typ. Přibližně před rokem jsem něco byla schopná dohledat. Bohužel teď jsem našla pouze hodně obecné informace. Budu ráda i za nějaké odbornější články. Předem moc děkuji a přeji krásný den, Markéta

    Odpověď

    Milá Markéto, hledal jsem hledal, ale málo ...

    Nemusela jste totiž chodit příliš daleko. Stačilo se podívat na náš web do rubriky Dědičnost diabetu, a tam jsme všechno hezky vysvětlili.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den mám dotaz na moji manželku již mnoho let trpí cukrovkou typu B. Doposud brala léky, které už přestaly působit a nezabíráji.Tak ji začali aplikovat inzulín, který zatím nezabírá, stále má vysoké hodnoty cukru, řeknu 20 a výš. Přitom vše dodržuje, jak má a stále výsledky jsou negativní, chtěl bych se zeptat, může tuto situací nějakým způsobem řídit psychika, nebo jiné důvody proč tomu tak je, že nedochází ke zlepšení? Přitom má svého doktora, který je velmi pečlivý a obětavý, tak doufám, že se situace zlepší. Zatím jsem na pochybách, možná, že je brzo dělat nějaké závěry, ale bojím se, aby to netrvalo příliš dlouho a organismus to zvládl a přijmul inzulín, který stále nezabírá. Můžete mně k tomu něco říct? Děkuji za odpověď s pozdravem Arny.

    Odpověď

    Milý Arny, situace vaší paní není zase tak neobvyklá, setkáváme se s tím. Samozřejmě je vždy dobré vyloučit nějakou málo obvyklou příčinu nebo spoluúčast některých léků, zejména kortikosteroidů. Zpravidla se ale jedná o velkou inzulínovou rezistenci, tedy necitlivost organismu k působení inzulínu. Inzulínová rezistence je hlavní příčinou diabetu 2. typu, ale jako diabetes se projeví teprve tehdy, když tělo už nedokáže čelit sníženému účinku inzulínu tím, že ho tvoří stále více.

    V současné době existuje již více léků, které citlivost vůči inzulínu zlepšují, ale jejich zvyšující se dávky vaše žena asi už vyčerpala a nyní nezbývá, než přistoupit k léčbě inzulínem. Je-li rezistence velká, mohou být potřebné i velmi velké dávky.

    Uvedu situaci, která bývá typická, ale možná je to u vaší paní trochu jinak. Pacienti většinou mívají zadváhu, někdy jsou obézní a někdy dokonce výrazně obézní. Za známku obezity považujeme hodnotu BMI nad 30 kg/m2, vy asi víte, že tato hodnota se počítá podle tělesné hmotnosti a výšky postavy. Osoby s nadváhou mívají sníženou citlivost vůči inzulínu, vyloveně obézní osoby často mají opravdu inzulínovou rezistenci. Kromě toho citlivost vůči inzulínu snižuje malá tělesná aktivita.

    Já bych tedy doporučoval tento postup:

    1. Prostudovat dietu se sníženým kalorickým obsahem a s výrazně sníženým obsahem sacharidů, např. 120 g sacharidů denně nebo i 100. Téměř všichni pacienti udávají, že jedí málo, ale zdání čato klame. Pokud tedy vaše paní vysloveně rychle nehubne (případ diabetu 1. typu), je výrazné snížení kalorického příjmu tím nejlepším přístupem, i když asi i nejtěžším.

    2. Inzulín podávat spíše v malých dávkách, přednost bych dal rychle působícím inzulínům, nyní 3x denně před malými porcemi jídla, na noc déle působící inzulín, rovněž nikoliv v nadměrné dávce. Jako počáteční příklad uvádím rychle působící inzulín 3x 10 j., na noc dlouze působící inzulín 16 j. (Je to skutečně jen příklad, situaci vaší paní nemohu znát). Dávky se mohou případně lehce zvyšovat, ale já nejsem zastáncem velkých dávek v takovém případě. Jen to potence rezistenci a obezitu.

    3. Pokračoval bych v lécích, které mohou zlepšovat účinnosti inzulínu. Jedná se zejména o metformin, a to v dávce 2x 1000 mg (pokud není zdravotní důvod, proč by se metformin nehodil). Existují i další léky, které je možné kombinovat.

    4. Pokud nebudou glykémie extrémní (nad 20), raději bych spíše než stupňoval postupně dávky inzulínu, tak důsledně dbal na snížený kalorický příjem. Efekt se nemusí dostavit hned, může to trvat třeba i 3 týdny, jen je nutné vydržet s dietou, i když je to těžké. Náhradou je možné konzumovat nesladkou zeleninu v podobě chutných salátů.

    5. Velmi důležitý je tělesný pohyb. Samozřejmě nevím, jaké má vaše paní fyzické možnosti, ale moc bych doporučoval např. 2x denně hodinové procházky.

    6. Dokud se glykémie neupraví, je dobré dostatečně pít.

    S tou dietou se to má tak, že když inzulín nefunguje, stejně se větší porce v těle dostatečně nevyužijí, jen v těle stoupá glykémie a hladina krevních tuků, případně se ty tuky ukládají tam, kam by neměly.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Mám prediabetes. Léky zatím neberu. Držím dietu a pravidelně cvičím. Jóga, pilates, jízda na kole. Zakoupila jsem si glukometr a zjišťuji, že se mi po 4. hodině ranní zvedá glukóza. Např. po lehké večeři v 18 hod. měřeno v 1 hod. ráno 6,8 a ve 4 hod. již 7,8! Když posnídám a změřím se za 2 až 3 hod. je glukóza 6,5 až 7. Prosím o radu, co dělám špatně. Ranní glukóza je vyšší, i když večer ještě po večeři cvičím kardio. Děkuji Radmila

    Odpověď

    Milá Radmilo, předpokládám, že diagnózu prediabetu vám stanovil lékař a že jste podstoupila měření glykémie na lačno také ve standardní laboratoři.

    Hodnoty, které uvádíte, odpovídají poruše glukózové tolerance, které se říká zvýšená, či “porušená glykémie na lačno” a lze ji označit jako ukazatel hrozícího vzniku diabetu.

    Vy ovšem nemáte nadváhu, dostatečně se pohybujete a žijete zdravě. Děláte tedy v tomto směru pro sebe dost. Ne všechno, co se týká zdraví, je plně v našich rukách. Diabetes se rozvíjí i u osob, které žijí zcela zdravě a není pravda, že za rozvoj diabetu si člověk může vždycky sám. Ostatně úplně nepravdivé to je u diabetu 1. Typu a také u některých případů geneticky podmíněného diabetu.

    Vaše porucha je ale celkem lehká, takže se myslím, že by se měla zatím jen sledovat. Měla byste se seznámit s obsahem sacharidů v potravinách a za den byste měla mít v dietě si 150 g sacharidů.  Možná by se pro vás hodil lék metformin, který právě zabraňuje té zvýšené glykémii na lačno. Není to ale zatím nutné.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda muže být hypoglykémie jen dočasná, třeba z důvodu špatného stravování, nebo stresu. Už 4 měsíce trpím na bolest zad po těžké námaze a v průběhu se mi z toho stal velký stres, jelikož jsem nevěděla, co se mnou je, zda to není něco vážnějšího, plus stres z koronaviru. Začala jsem mít problémy, které vypadají jako příznaky hypoglykémie. Některá rána se vzbudím a je mi trochu na zvracení, než se najím, přes den se mi stává, že když mezi snídaní a obědem nic nejím, mám kolem oběda stavy nervozity, třes rukou, začnu byt malátná, trošku mimo a mám pocit, že už musím rychle něco sníst, jinak mi bude ještě hůř. Jak se najím, jsem pak v pohodě. Toto se stane třeba i vícekrát za den. Odběry jsem mela všechny v pořádku. Může přes odběry, které jsou v pořádku, být něco se štítnou žlázou nebo hrozit cukrovka? Byla jsem i na sonu břicha a vyšetření žaludku a nic se nenašlo. Měla bych radši zajít na vyšetření štítné žlázy, nebo znovu vyšetrit cukr, i když krevní testy nic neukázaly? Je mi 30 let a asi před 15 lety jsem byla na kontrole ŠŽ a mela jsem mírně zvýšene hodnoty. Mela jsem jít později na kontrolu, ale žádné problémy jsem neměla, tak jsem na kontrolu nešla. Měla jsem také bušení srdce a menší úzkosti v době, co jsem prožívala stres a mám několik menších uzlinek na krku. Děkuji mockrát za odpověď. Michaela

    Odpověď

    Milá Michaelo, hypoglykémie mohou mít různé příčiny. Zdaleka nejčastěji se vyskytují u pacientů s diabetem, kteří jsou léčeni inzulínem. Tam je hlavním problémem jejich včasné zjištění, aby jim mohl pacient předcházet.

    U nediabetiků je ale situace úplně jiná. Prvním problémem je především ověřit, že se jedná o hypoglykémie. K průkazu hypoglykémie samozřejmě nepostačují obtíže pacienta, ale především je nutné přesným měřením prokázat nízké hladiny krevního cukru. Teprve potom má smysl se pouštět do vyšetřování. U vás ale jakýkoliv údaj o nízké hodnotě glykémie chybí a že se jedná o hypoglykémie je dost nepravděpodobné. Přinejmenším byste měla být vybavena osobním glukometrem a při obtížích se změřit. Nízké hodnoty by měly být zachyceny opakovaně.

    Pokud se necítíte dobře, měla byste skutečně podstoupit lékařské vyšetření, což se ale možná už stalo. Vaše pocity jsou případně slučitelné se zvýšenou funkcí štítné žlázy. K příznakům ale patře také zrychlená srdeční akce (nad 90/min) v klidu, špatná tolerance tepla, hubnutí. Orientační vyšetření funkce štítné žlázy je celkem jednoduché, tak byste jej mohla podstoupit.

    Vaše pocity může klidně vysvětlovat neklid a bolesti zad. Možná jste kvůli těm bolestem užívala i více léků na bolest, které vám také mohly působit žaludeční problémy. Neklid a užívání léků na bolest mohou dost často působit to, čemu se laicky říká “žaludeční nervozita” nebo podrážděný žaludek. Kromě toho, že byste měla najít způsob, jak se zklidnit, je vhodné pravidelné lehčí jídlo a léky proti “kyselosti” žaludku. 

    Více vám takto na dálku nemohu poradit. Uvažovat o hypoglykémiích bez jejich laboratorního ověření nemá ale smysl. Také nic ve smyslu diabetu vaše obtíže nenaznačují.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobry den, prosim Vas chcem sa spytať či ma vplyv inzulin fiasp na zniženie tk krvy doteraz som bol nastaveny na inzulin apidra a tk krvy som mal optimalny 135/75 teraz som zacal uzivať fiasp asi týžden a tk krvy mam 90/60 a toci sa mi hlava má tato zmena inzulinu na tk krvy vplyv dakujem Stefan

    Odpověď

    Milý Stefane, za svou letitou praxi jsem si zvykl na to, že v medicíně je možné všechno. Ale také na to, že obvykle se dějí věci obvyklé a že věci velmi nepravděpodobné jsou skutečně vzácné.

    Díval jsem se i do literatury a snížení tlaku po podání inzulínu Fiasp jsem nikde nenalezl. Nedává to ani logiku. Fiasp může ale rychle snižovat glykémii a to může vyvolávat pocit nízkého krevního tlaku.

    Kromě toho má v sobě každý inzulínový přípravek nějaké pomocné látky, které např. udržují jeho stabilitu v ampuli, či brání růstu bakterií v ampulce. Všechny tyto látky mohou v principu u senzibilizovaných osob vyvolat neobvyklou reakci, a to i v malé dávce. Většinou to ale vypadá jinak a zhoršuje se to s opakovaným podáváním. Navíc Fiasp obsahuje v ampuli látku, která roztahuje krevní cévy, aby se inzulín v místě vpichu rychle vstřebával. Tato látka by skutečně mohla snižovat krevní tlak, ale použitá dávka je tak malá, že to prakticky není možné, aby působila v celém těle.

    Osobně doporučuji hledat jinou příčinu poklesu tlaku, případně se znovu přesvědčit, zda se skutečně jedná o pokles krevního tlaku.

    Teprve když to ověříte a nenajdete jinou příčinu, zkuste lék Fiasp nahradit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetikem 1. typu. Vzhledem k vyšší hmotnosti (95 kg na 175 cm výšky) a zejména potřebě lepší kompenzace diabetu jsem se rozhodl pro low-carb styl stravování (ne keto). Můj denní příjem sacharidů se variabilně pohybuje mezi 50 - 150 g/den. Kompenzace se opravdu zlepšila, neboť GMI dle Freestyle Libre kleslo z 54 mmol/mol na 50 mmol/mol a denní křivka se velice vyhladila, kdy se výrazně redukovala lokální maxima i minima. Jako vedlejší efekt se redukovala moje hmotnost o cca 10 kg za půl roku. Současně (vlastně dlouhdobě) se mi v moči objevují bílkoviny. Při rozboru byly mikroalbuminy překročeny asi šestinásobně, co se týká makrobílkovin je indikace z moči na úrovni +. Možná je vhodné zmínit i průměrný denní příjem bílkovin, který odpovídá cca 1,2 g/kg hmotnosti. Na tento popud mi diabetolog předepsal přípravek Forxiga 10 mg, kdy mám denně ráno brát půlku tablety (tedy 5 mg denně). Cílem této medikace je "ulevit" ledvinám, aby se zlepšila jejich regenerace. Výsledkem toho je, že asi po týdnu již v moči nejsou makrobílkoviny (nebo takové minimum, které není dle odstínu identifikovatlené). Vedlejším efektem medikace je vyšší produkce ketolátek, které jsou zároveň vedlejším efektem i při low-carb stylu. Výsledek je ten, že dle testovacích proužků HEPTAPhan se ketolátky v moči pohybují mezi 10 - 15 mmol/l. Mé otázky tedy v závěru směřují: 1/ Jaká je bezpečná koncentrace ketolátek v krvi/moči, abych se nedostal do ketoacidózy vlivem součtu příspěvků tvorby ketolátek z obou "zdrojů"? 2/ Existují nějaké další "user friendly" metody, jak monitorovat/předcházet riziku ketoacidózy? 3/ Jsou nějaké klinické výsledky, které by potvrzovaly lepší regeneraci ledvin i diabetiků prvního typu užitím minimálního množství přípravku Forxiga? Předem velice děkuji za zodpovězení mých dotazů. Zbyněk

    Odpověď

    Milý Zbyňku, nejprve shrnu váš dotaz. Máte nadváhu a chtěl byste asi zhubnout. Diabetes máte celkem vyrovnaný a v moči máte pozitivní test na mikroalbuminurii. Přesné hodnoty však neuvádíte, jen že jsou zvýšené. Při vyšetření běžným testovacím proužkem máte rovněž pozitivní reakci na bílkovinu, udáváte hodnotu 1+, což budí podezření na již přítomné diabetické onemocnění ledvin. Držíte dietu s výrazným omezením sacharidů a poměrně velkým příjmem bílkovin. Podařilo se vám zhubnout o 10 kg. V moči si testujete papírky ketony. Pokud je váš údaj správný, jsou silně pozitivní. Uvádíte 10-15 mmol/l, což je velmi mnoho. Já se ale domnívám, že uvádíte nesprávné jednotky, takže to asi odpovídá jen mírné přítomnosti ketonů v moči. Pokud uvádíte jednotky správně, je to však nebezpečně vysoká hodnota.

    Nyní k vašim dotazům:

    1. Ketolátky by za normálních okolností neměly být v moči přítomny. U zdravých lidí se objevují při hladovění, a to jen v mírném stupni. Zpravidla papírky ukazují 1+, případně 2+. U pacientů s diabetem prvního typu se 1+ běžně zjišťují při špatně vyrovnaném diabetu, a to zejména, když si pacient podává příliš nízké dávky inzulínu (tedy nikoliv, když má vysokou glykémii proto, že snědl naráz příliš mnoho sacharidů). Ketogenní dietu z dlouhodobého pohledu nepovažuji za příliš zdravou. Může být přechodně vhodná u některých obézních pacientů s diabetem 2. typu. Je podle mého názoru zcela nevhodná pro diabetiky 1. typu. Místo toho je možné dodržovat dietu s nízkým obsahem sacharidů, což by ve vašem případě mohlo odpovídat asi 120 g denně, ale ty byste měl opravdu měl v dietě mít, a to rozložené do několika denních dávek. K tomu pochopitelně ale budete potřebovat pravidelnou léčbu inzulínem. Není vhodné výrazně snížit sacharidy a domnívat se, že potom můžete být téměř bez inzulínu. Nemůžete. Hrozila by vám skutečně brzy ketoacidóza. Prostě musíte mít vůli. Když chcete zhubnout, snižte celkový kalorický příjem a nenahrazujte to toxickou dietou. Ketolátky byste měl mít většinou v moči negativní a případně byste mohl mít občas hodnoty 1+.
    2. Nejlepší use-friendly (nezpůsobující obtíže při dodržování ani ve svých důsledcích) metoda jak při diabetu 1. typu předcházet vzniku ketoacidózy je správná nepřerušovaná léčba inzulínem. K tomu je ale potřeba určitý pravidelný příjem sacharidů, abyste neměl hypoglykémii. Dávku inzulínu je možné při nízkokalorické dietě snížit, ale jen do určité míry. To je důvod, proč je tzv. ketogenní dieta pro pacienty s diabetem 1. typu nevhodná. Za běžných okolností stačí tedy dodržovat standardní předepsanou dietu s přiměřeným obsahem sacharidů a s přiměřeným podáváním inzulínu ve více denních dávkách nebo inzulínovou pumpou. Většinou k prevenci postačuje monitorování glykémií, protože ketoacidóza je pak zpravidla provázena také hyperglykémií, a to např. když si zapomenete aplikovat inzulín. Pokud držíte přísnější redukční dietu, můžete ještě doplnit sledování ketolátek v moči pomocí testovacích proužků. Jak jsem již napsal, tolerovat lze ještě hodnoty 1+.
    3. Forxiga je lék ze skupiny tzv. gliflozinů, které blokují zpětné vstřebávání glukózy z prvotní moče zpět do krve. V důsledku toho způsobují glykosurii (vylučování glukózy močí). Glukóza se pak objevuje v moči i u osob s normální glykémií. U pacientů s diabetem se v moči objevuje tím více, čím je glykémie vyšší. Takto může z těla odejít až 70 g denně. Glifloziny jsou velmi osvědčené léky při léčbě diabetu 2. typu. Kromě toho, že snižují glykémii, nevedou k tloustnutí. Spolu s glukózou podněcují také vylučování soli a vody a mohou tím předcházet vzniku otoků u predisponovaných osob, mohou snižovat krevní tlak a mohou snižovat zatížení srdce u rizikových osob. Ukázalo se dokonce, že mohou snižovat zhoršování funkce ledvin u pacientů s diabetickým onemocněním ledvin při diabetu 2. typu.

    Glifloziny tedy odstraňují glukózu z těla jiným způsobem, než je jinak její přirozený metabolismus. To může vést ke snížené potřebě inzulínu, ať již vlastního či injekčního. Tento mechanizmus ale může ve výjimečných případech u diabetiků 1. typu vést až ke vzniku ketoacidózy, což je jev, který se jinak u tohoto typu diabetu téměř nevyskytuje. Ketoacidóza je ale naopak (v mírné formě) častá u pacientů s diabetem 1. typu. Glifloziny tedy mohou být použity u pacientů s diabetem 1. typu jen v tom případě, kdy chceme předcházet nadměrnému vzestupu glykémií u pacientů, kteří nejsou schopni a ochotni dodržovat  správně dietu a aplikují si spíše vyšší dávky inzulínu.  V kombinaci s nízkosacharidovou dietou nebo dokonce ketogenní dietou je to lék nevhodný. Zpomalení vzniku diabetického onemocnění ledvin při podávání gliflozinu bylo prokázáno zejména u pacientů s diabetem 2. typu. Při diabetu 1. typu je údajů málo. Pozitivní efekt je sice na jedné straně pravděpodobný, ale na druhé straně je vyvážen rizikem vzniku ketoacidózy. V současné době jsou známá jiná preventivní či léčebná opatření, mezi něž na prvním místě patří dlouhodobě dobře vyrovnaný diabetes, dále včasná a dobrá léčba hypertenze a případně podávání vhodných léků k její léčbě. Dále se nedoporučuje překračovat normální doporučený příjem bílkovin, tj. asi 1 g/kg hmotnosti. Samozřejmě u osob s nadváhou by tato hodnota měla být nižší.

    Co vám tedy doporučuji? Forxiga by pro vás mohla být vhodná (v dávce 5 mg denně), pokud při správně prováděné léčbě diabetu inzulínem nedosahujete cílových glykémií a máte normální nebo zvýšenou hmotnost. Mohl byste při tom dodržovat dietu s nižším obsahem sacharidů, ale nikoliv velmi nízkým. Měl byste mít vyšetřenou funkci ledvin a měl byste vědět, do jaké míry máte pozitivní nález albuminu v moči. Měl byste mít krevní tlak zcela v normě. Pokud byla u vás zjištěna přítomnost bílkoviny v moči poprvé, bylo by vhodné podrobnějším vyšetřením ověřit, zda se případně nemůže jednat ještě o jiné onemocnění ledvin souběžně s diabetem.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
