Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

632 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, minulý týden u mě byla zachycená vysoká hladina cukru. Do poradny jsem objednaná až v půlce ledna. Celý život mě provázely hypoglykémie - když mi bylo špatně, tak stačilo sníst něco sladkého, najíst se a bylo mi dobře. Co mám, ale v těchto případech dělat nyní? Bývá mi často špatně, znám tyto stavy z minulosti - jak je mám však řešit nyní? Co mi pomůže? Děkuji za odpověď. Iveta
    věk: 45 let výška: 160 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Milá Iveto, vy máte opravdu výraznou nadváhu. Určitě je nezbytné držet pořádnou dietu a dostatečně se během dne pohybovat. Abych vám mohl poradit, potřeboval bych znát podrobně vaše glykemický profily a ujistit se, že opravdu míváte hypoglykémie.

    Lidé, kteří nejsou léčeni inzulínem nebo jiným přípravkem, který výrazně stimuluje sekreci inzulínu (nejčastěji jsou to deriváty sulfonylmočoviny) totiž o hypoglykémiích často mluví, ale prokázat se je nepodaří. Mnozí pak často uvádějí, že cítí hypoglykémii, i když mají glykémii ještě normální a nebo dokonce i lehko zvýšenou. Slabo jim může totiž být i z jiného důvodu a někdy to může být i podvědomě velmi důmyslně zakuklená „chuť k jídlu“.

    Skutečné hypoglykémie je nutné prokázat a potom zjišťovat, proč k nim dochází. Někdy je to u lidí po operacích žaludku, někdy u lidí velmi štíhlých, kteří mají velkou reaktivitu sekrece inzulínu, někdy je to po sladkém jídle, kdy se inzulínová sekrece přežene. Existují také závažnější příčiny, kdy se v těle tvoří nadbytečný inzulín např. v některých novotvarech. K průkazu bývají pacienti třeba i 3 dny hospitalizováni, nedostávají žádné jídlo a sledují se glykémie. Pokud glykémie skutečně výrazně klesne, změří se v krvi hladina inzulínu. Je-li zvýšená, může se skutečně jednat o patologickou nadprodukci inzulínu.

    Já vám tedy radím: držte pořádnou redukční dietu, jezte málo sacharidů a měřte si poctivě glykémie. Budete-li mít skutečně hypoglykémie (minimálně pod 3,8 mmol/l), ukažte to svému lékaři, a ten rozhodne o dalším postupu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráno na lačno mám hraniční cukr, cca 5,9 - 7 mmol/l. Přesto u sebe posledních 7 měsíců pozoruji příznaky, jako bych cukrovku skutečně měla. Když si nedám pozor na pořádné porce 3x denně, okamžitě hubnu, třeba i kilogram za pár dní. Cítím se unaveně, bolí mi hlava, vlasů ubylo, i z malého ťuknutí o nábytek mám hned modřiny, víc než dřív piji vodu, jako by mi víc chutná, trpím na opakované vaginální infekce. Je možné, že jen hraniční cukr, ne tedy vysoká hladina cukru v krvi, mi způsobuje takové problémy? Mám jít pro jistotu k endokrinologovi? Jinak se na nic neléčím. Lenka
    věk: 44 let výška: 166 cm váha: 59 kg

    Odpověď

    Milá Lenko, vaše hodnoty ranních glykémií odpovídají porušené glukózové toleranci a blíží se již hranici diabetu. Jsou to ovšem stále hodnoty příliš nízké na to, aby vyvolávaly samy o sobě nějaké výraznější obtíže. Při takovýchto hodnotách se zpravidla nehubne, nedochází k nadměrnému močení a nevzniká žízeň.

    V úvahu je ovšem nutné vzít, že stanovení provádíte pravděpodobně sama jen osobním glukometrem, a také že si měříte pouze hodnoty na lačno a nikoliv i po jídle.

    Proto vám doporučuje objednat se přinejmenším na kontrolní vyšetření k praktickému lékaři a nechat si stanovit glykémii po celonočním lačnění a dále za 1 hodinu po normální snídani. Protože jste štíhlá, mohlo by se ve vašem případě také jednat o pozvolna se rozvíjející diabetes 1. typu, případně o nějakou formu diabetu, která vzniká při nemocech slinivky břišní. Proto asi je na místě i celkové vyšetření.

    To obojí vám doporučuji pro klid nás obou. Je teď takový pustý prosinec a hodně lidí se necítí dobře. Tak snad to bude brzy lepší.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dnes jsem si na doporučení lékaře zažádal o ID, jelikož mi diabetolog zakázal práci na 3 směnný provoz z důvodu nestability při léčbě. (I přes to, že si 4x denně aplikuji inzulin 12-16-16-16, tak mi hladina cukru skáče denně prakticky nekontrolovatelně mezi 9-25) Mám od března diagnostikovaný DM II. typu a podnět k podání žádosti mi dal závodní lékař fabriky, kde jsem chtěl nastoupit a uznal mne za zdravotně nezpůsobilého práce v noci na základě vyjádření diabetologa. Chtěl bych se proto zeptat, jaká je šance, že mi důchod bude přiznán. Děkuji za odpověď. Adam
    věk: 26 let výška: 192 cm váha: 115 kg

    Odpověď

    Milý Adame,

    přiznáváním invalidního důchodu se zabývají specializovaní posudkoví lékaři, kteří přihlížejí ke zprávám zejména praktického lékaře, jenž se dále opírá o lékařské zprávy specialistů, např. tedy i diabetologa. Přihlíží se při tom nejen ke stupni postižení a jeho očekávaného trvání, ale také k charakteru povolání a konkrétním možnostem určité osoby. Pro přiznání invalidity I. Stupně (nejnižší ze 3) je potřeba doložit, že pracovní schopnost v daném oboru poklesla o 35 až 49 %.

    Obecně je diabetes mellitus, ať již 1. či 2. typu, jen málokdy sám o sobě důvodem k přiznání invalidního důchodu. Důvodem bývají komplikace diabetu, jako jsou např. těžká forma diabetické retinopatie, těžké formy syndromu diabetické nohy např. s amputacemi či častými recidivami, selhání ledvin  apod. U většiny pacientů, kteří mají diabetes, se dnes dá metabolická porucha léčbou upravit tak, aby pacienti s diabetem při respektování léčebného režimu, mezi což např. patří dodržování diety, možnost měřit si glykémie a aplikovat inzulín, mohli vykonávat své povolání. Některá povolání jsou však přímo nevhodná. Uvedu např. řidič z povolání u osob léčených inzulínem, letec, potápěč apod. Téměř vždy je však člověk, pokud nemá rozvinuté některé výše uvedené komplikace, schopen vykonávat nějaké blízké povolání v oboru. Např. místo řidiče autobusu může pracovat v depu, místo práce v uzavřeném prostoru může pracovat na méně exponovaném místě, kde kontrola glykémií není problém, místo práce na stožárech eklektického vedení může provádět přípravné práce pod těmito stožáry apod., jistě mi rozumíte.

    Velmi dekompenzovaný diabetes 2. typu může být důvodem k delší pracovní neschopnosti. Pokud ale nejde o osobu s dalším zdravotním postižením, kam počítám i těžkou formu obezity, tak to většinou svědčí spíše o neschopnosti pacienta pochopit a respektovat léčebný režim, který spočívá v úpravě životosprávy, samostatném sledování svého diabetu a správném užívání potřebných léků. Píšu to při vědomí, že pro mnoho lidí je to velmi obtížné a vyžaduje to pomoc lékařů, edukačních pracovníků, ale zejména vůli samotného pacienta. To mu mimo jiné zabere určitý čas a samozřejmě je na tom hůře, než osoby zdravé.

    Já bych vám mnohem více doporučoval usilovat o dobré vyrovnání diabetu tak, abyste byl schopen normálního života a normálních aktivit. Směnný provoz, zejména nepravidelný, není pro pacienty s diabetem léčeným inzulínem vhodný, ale znám mnoho takových osob, které naopak chtějí takto pracovat a naopak žádají lékařské potvrzení, že toho jsou schopni, a to včetně lékařů. Váš zaměstnavatel by vám měl vyjít vstříc a měl by vám práci v pravidelných směnách umožnit, ale vy byste na druhé straně měl být ochoten nové podmínky akceptovat.

    Podle zkušenosti ale vím, že pokud pacient o invalidní důchod usiluje, tak se mu to většinou podaří, i když jiné osoby v podobné situaci dále pracují. Někomu to prospívá, protože se může více soustředit na řešení svých zdravotních problémů a ještě dokáže přitom vykonávat nějakou práci, jinému to naopak rozvrátí zavedené pracovní zvyky a podlomí jeho morálku. Pacient s diabetem léčeným inzulínem  by měl mít v pracovním prostředí možnost pravidelného režimu. Samotné přiznání důchodu ale vyrovnání diabetu nezlepší. Na tom musíte se svým lékařem zapracovat v každém případě.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, já bych měl dotaz na to jak funguje tělo v případě půstu. Já jsem diabetik druhého typu hodně obézní, peru se s cukrovkou pouze prášky nepíchám si inzulín, a vzhledem k mému zaměstnání není vhodné píchat si inzulin. Takže se léčím prášky sioforem a forxigou. Když jsem si naměřil 20 milimolů po jídle, rozhodl jsem se přestat jíst, a to úplně protože prostě nechci si píchat inzulín. Přesto že jsem pět dnů nejedl, hladina glukózy krvi klesla pouze na hodnotu kolem 10. Jenomže hodně kolísá Jak je možné, že večer jsem měl 8,8, ráno 13 a přitom jsem nic nejedl čtvrtý den, cítím se oslabený a Malátný, a když jsem šel na procházku a vrátil jsem se abych jako měl aktivitu a klesl mi ten cukr spotřeboval jsem tu glukózu, tak to vylítlo na 16. Já vím že ten cukr mám všude na játrech ledvinách prostě všude a že se takhle od cukrovávám si myslím že je správně, a když mám v sobě víc glukózy než zdravý člověk tak přece nemusím přijímat potravu kolik sacharidům. Já jsem si řekl že prostě nebudu jíst dokud tam nebude 6 celý den. Moje otázka zní jestli je tato teorie správná, A jak je možné že po několika dnech nepřijetí sacharidů do těla, má to tělo takové výkyvy v hodnotách glukózy, protože to neodpovídá obecné teorii o tom že Beta buňky nestačí uvolňovat inzulín který stimuluje kmenové buňky svalové hmoty, protože by tam ten cukr být neměl, tak nevím, Snad mi bylo rozumět děkuji za odpověď. František
    věk: 54 let výška: 180 cm váha: 140 kg

    Odpověď

    Milý Františku, obezitu máte opravdu výraznou, 140 kg je opravdu hodně a s tím by se určitě mělo něco dělat.

    Nyní jste se pustil do té nejpřísnější diety, ale je otázka, jak dlouho to vydržíte a co bude potom. Nejspíš začnete zase jíst jako dříve, protože tak se do stane s 95 % všech lidí. Podle mého názoru takový půst může být na několik dní dobrým začátkem, ale pak budete potřebovat vyrovnanou redukční dietu, kterou by vám měl pomoci naplánovat nutriční terapeut či specialista v obezitologické poradně. Budete k tomu určitě potřebovat i psychologickou podporu a motivaci.

    Pokud vám nyní glykémie opravdu klesly z hodnoty kolem 20 na 8 – 13 mmol/l, tak je to úspěch. Měl byste si nyní rozmyslet, jak dokážete dále držet přísnou dietu s omezením sacharidů řekněme na 100 g denně. Pokud byste to vydržel, asi by se inzulín nemusel nasazovat. Jinak je ale dlouhodobé hladovění bez patřičných lékařských kontrol pro vás nebezpečné. Pokud máte sám zachovanou dobrou inzulínovou sekreci, tak by to nemuselo tolik vadit, ale spolu s podáváním Forxigy byste se postupně mohl dostat i do stavu ketoacidózy. Určité zvýšení ketonů v těle někteří pro redukci hmotnosti doporučují, ale pro diabetiky to může být nebezpečné.

    Kolísání glykémií mě vůbec neudivuje. Glukóza se v těle uvolňuje nejen ze zásob, ale také se nově vytváří.

    Já skoro neznám zaměstnání, pro které by vadilo podávání inzulínu, zvláště při diabetu 2. typu. Pokud by to bylo potřeba, asi by pro vás malá dávka dlouze působícího inzulínu byla vhodná, zejména až zase uvolníte dietu. V tom vám ale musí poradit váš lékař, který vás lépe zná.

    Pokud nyní nejste ve stavu, kdy by vám opravdu chyběl váš vlastní inzulín, tak by se vám hladověním pravděpodobně postupně podařilo dosáhnout glykémií kolem 6. Myslím si ale, že bez pořádného lékařského dohledu může být pro vás takové hladovění nebezpečné. Zvlášť jestli opravdu úplně hladovíte, jak říkáte, a ne, jak se u mnoha lidí často zjistí, že připouštějí řadu potravin, které ovšem do jídla nezapočítávají, aby sebe samotné ošálili.

    A nakonec, hodit by se pro vás mohla tzv. bariatrická léčba. I o ní se na našich stránkách můžete dočíst. Skoro jistě byste výrazně zhubnul a dost pravděpodobně byste pak inzulín nepotřeboval.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    špatně se nosí pul kilová bota, normální váží max. 180 gramů, nosím jen papuče
    věk: 73 let

    Odpověď

    Vážený pane,

    velice Vás zdravím a děkuji za Váš komentář k obuvi.

    Máte pravdu, obuv váží cca 0,5kg – půlpár. Je to dáno tím, že na obuv jsou použity kvalitní materiály a je vyrobena tak, aby nejen splňovala doporučení parametry dle Doporučených postupů pro syndrom diabetické nohy České diabetologické společnosti ČLS JEP z roku 2016 (viz www.diab.cz), ale obuv obsahuje i další technologické prvky, které mají pomoci maximálně ochránit chodidla diabetiků.

    Jde například o tuhou podešev (snižuje tlak na plosku nohy, odolnost proti propíchnutí), dostatečný prostor ve špičce, rovné vedení palce, měkké polstrování kolem kotníku, vícevrstvá stélka, uzavřený střih a v neposlední řadě kvalitní materiál – useň. To vše zvyšuje požadavky na materiály a tím samozřejmě i na hmotnost.

    Obuv je ze strany lékařů i pacientů vnímaná velmi pozitivně jak pro svoji kvalitu, vzhled a především účel, tedy ochranu chodidel diabetiků.

    Děkuji za Váš dotaz a přeji Vám hezký den.

    S pozdravem,

    Hana Benešová

    SHAPER s.r.o.

    Ing. Hana Benešová

    projektová manažerka

    mobil: +420 727 818 120

    e-mail: hana.benesova@shaper.cz

    www.shaper.cz

    www.diabota.cz

    www.hasicskabota.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, test oGTT nalačno 6 mmol/l po dvou hodinách 10 mmol. V září cholesterol 5,5 HDL cholesterol 1,1 LDL cholesterol 3,5 triacylglycerol 2,44 a glukoza 5,6. Usuzuji, že již je to prediabetes a prosím o odpověď, jestli je pro mne vhodné již teď užívat Metformin. Děkuji vám za odpověď, Marcela

    věk: 60 let výška: 160 cm váha: 65 kg

    Odpověď

    Milá Marcelo, ano, máte již poruchu glukózové tolerance a odtud ke zjevnému diabetu je jen malý kousek. Metformin je pro vás opravdu vhodný.  

    Pro většinu osob je na prvním místě ubrat v dietě, zejména v celkových kaloriích, ale také snížení množství sacharidů v dietě. Kromě toho je velmi vhodný aktivní pohyb. Pokud byste opravdu „zabrala“ a vydržela, bude to fungovat lépe než metformin. Pokud utužíte životosprávu a k tomu přidáte metformin, bude efekt ještě lepší. I když nemáte výraznější nadváhu, mírné zhubnutí by vám mohlo prospět. Nelze úplně s jistotou vyloučit i jinou formu diabetu, to je ovšem velmi málo pravděpodobné a postup by byl i v takovém případě stejný. Jen je potřeba občas kontrolovat glykémie.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den všem, Jsem čerstvě diagnostikovaný diabetik (typ 2). Jsou to asi 2 měsíce (půlka října 2020) a hodnoty byly 9,5 mmol/l krátkodobý na lačno a 55 mmol/mol - dlouhodobý (hemoglobin). Chtěl bych se zeptat, zda by byla možná konzultace ohledně mého případu. Je mi 35 let a vážím 86 kg na 186 cm (výchozí stav říjen 2020), nyní jsem na 83 kg, držím dietu a pravidelně cvičím. Situaci jsem vzal naprosto vážně a chtěl bych dokázat, že se dokáži uzdravit na základě zdravé stravy, dostatku pohybu a s podporou čínské medicíny. Nyní se mé hodnoty v průměru pohybují na 6 mmol/l (v příloze posílám výstup Glukometru). Na základě tohoto bych potřeboval konzultaci, poněvadž jsem nezačal brát prášky Glucophage XR 500 mg a chtěl bych se ujistit, že nedělám úplně zle. Předem moc děkuji za odpovědi a případný návrh konzultace. S pozdravem, Michal.
    věk: 35 let výška: 187 cm váha: 83 kg

    Odpověď

    Milý Michale,

    k vašemu dotazu ještě doplním, že jste přiložil seznam svých glykémií za poslední dobu a hodnoty nejsou příliš zvýšené, pouze po náročnějších jídlech, jako jsou špagety, jste měl hodnotu až 13,5 mmol/l. Jinak ale máte při dodržování diety a aktivním fyzickém režimu hodnoty blízké normě, i když se jasně jedná o diabetes.

    Je vám 35 let jste celkem štíhlý.

    Na prvním místě mě napadá, že se nejedná o typický diabetes 2. typu, i když to nelze vyloučit, zvláště pokud jste dříve měl špatnou životosprávu, pohyboval se málo a jedl příliš a nyní po nasazení tuhého režimu se situace takto spravila. Mohlo by se ale klidně jednat o pomalu se rozvíjející diabetes 1. typu nebo o nějakou vzácnější formu diabetu, např. typu MODY (o kterém byste se dočetl např. na našem webu i zde)

    Z hlediska léčba to ale není zase tak důležité. Léčba by se měla řídit podle vašeho zdravotního stavu a podle naměřených glykémií. Porucha zjevně přetrvává a projeví se zejména, když sníte více sacharidů, jako třeba v těstovinách či pizze. Měl byste tedy určitě dodržovat dietu s vyrovnaným množstvím sacharidů, např. do 250 g za den. Určitě byste si měl pravidelně měřit glykémie, v současné době minimálně 1x denně na lačno a 1x denně asi za 1 hod. po jídle. Pokud ale budou hodnoty vyšší, měl byste přejít na pravidelné denní měření tak, jak to mají dělat pacienti s diabetem 1. typu.

    Metformin (například Váš Glucophage XR) užívat klidně můžete. Dávka 500 mg 1 x denně je ale malá, rozhodně berte alespoň 2x 500 mg. Je to lék bezpečný a pro diabetes 2. typu naprosto vhodný. Lehčí formy diabetu 2. typu se přísným dietním a pohybovým režimem zvládnout dají, ale daří se to lépe u osob, které se dříve takto nechovaly a nyní zavedly zásadní změny. Pokud se to ani v takovém případě nedaří, neberte to jako žádné osobní selhání ani jako ztrátu prestiže. Prostě vám nemusí schopnost vašich beta buněk v pankreatu stačit vyrábět dostatek inzulínu, a tomu se dá u neobézních osob těžko bránit.

    Pokud u vás bude porucha pokračovat, může se skutečně jednat o diabetes 1. typu. V tom případě bude potřeba v budoucnu zahájit příslušný léčebný režim, i kdy zpočátku může stačit jen velmi malá dávka inzulínu. Tento typ by se mohl potvrdit průkazem jedné či více autoprotilátek, které se často vyskytují. Diagnóza by se potvrdila zejména pokud by jich bylo pozitivních více než jeden typ a nebo pokud by pozitivita byla vysoká. Nicméně existují i případy, kdy toto vyšetření je negativní, a přesto jde o typ 1. Tak jako u všech pacientů s nově zjištěným diabetem, bych i u vás doporučil ultrazvukové vyšetření pankreatu k vyloučení nějakého onemocnění tohoto orgánu, které se rovněž může projevit zvýšenou glykémií.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, Ve ctvrtek 3.12. jsem prodelal tezkou hypoglykemii - nutny zasah RZP. Hypoglykemie byla provazena krecemi, pokousal jsem si jazyk. Cukrovku mam 20 let, za tu dobu jsem podobny stav jiz zazil, vzdy to bylo provazene krecemi a pokousanim jazyku. Naposledy tri roky dozadu, i kdyz tenkrat slo o selhani inzulinove pumpy. Tentokrat v nemocnici privolany neurolog rozhodl bez jakehokoliv vysetreni dat navrh na odebrani ridicskeho opravneni, jeho hlavnim argumentem je pokousany jazyk a podezreni na epilepsii. Jak jsem jiz uvedl i v minulosti byla u mne tezka hypoglykemie spojen s krecema a pokousanim jazyku, vzdy jsem to vnimal jako pricinu a dulsedek samotne hypoglykemie. Muzete mi prosim Vas poradit jestli se muzu nejak branit, nebo jake kroky bych mel podniknout? Prakticky lekar mi chce odebrat ridicak na 12mesicu. Objednal jsem se na EEG mozku a naslednou navstevu neurogologa. S pozdravem Roman 
    věk: 43 let

    Odpověď

    Milý Romane,

    hodnocení zdravotní způsobilosti ke řízení motorového vozidla je vždy velmi citlivá věc. Lékař je povinen informovat o stavech, které závažně mohou narušit schopnost bezpečně řídit auto a je za to právně zodpovědný, pokud by tuto povinnost zanedbal. Na druhé straně to pochopitelně k lékaři vytváří negativní vztah, protože prakticky všichni dnes na možnosti řídit auto lpějí, pro většinu lidí je to důležité i ekonomicky nebo z hlediska dojíždění do práce.

    Tzv. porucha rozpoznávání hypoglykémie, kterou pravděpodobně trpíte, je bohužel někdy důvodem k odebrání řidičského průkazu, alespoň dočasně. Včas nerozpoznaná hypoglykémie může mít za následek velmi vážnou nehodu, která neohrožuje zdaleka pouze vás, a to byste měl být schopen připustit. Ve vašem případě se může jednat o epilepsii a tuto poruchu by určitě měl neurolog vyloučit nebo potvrdit. Současně ale platí, že u někoho, kdo má epilepsii, může být právě hypoglykémie vyvolávajícím faktorem. Kromě toho, a to asi bude i váš případ, těžká hypoglykémie může připomínat stav, který vypadá zcela jako epileptický záchvat tak, jak jej popisujete.

    Ve vašem případě doporučuji:

    1. Smířit se s dočasným odebráním řidičského průkazu do doby, než se váš zdravotní stav vysvětlí
    2. Podstoupit kvalitní neurologické vyšetření
    3. Zavést systém léčby diabetu, který pomůže maximálně snížit riziko vzniku hypoglykémie a přitom udrží dobré vyrovnání diabetu. Jedná se zejména o používání kontinuálního senzoru hladiny glukózy v podkoží a opakovanou kvalifikovanou edukaci, která vás naučí, jak senzor správně používat. Do budoucna během řízení pak zásadně používat senzor, mít správně nastavené alarmy apod. Všechno toto pak může lékař posoudit, zhodnotit průběh a vaši schopnost hypoglykémiím předcházet a na základě toho znovu ze zdravotního hlediska „povolit“ řízení vozidla, kdy se zavážete, že budete senzor vždy důsledně a správně užívat.

    O syndromu porušeného vnímání hypoglykémie, který bohužel není u pacientů s déle trvajícím diabetem léčených inzulínem vzácný, se můžete také dočíst na více místech na našem webu. Základem léčby jsou zejména správná edukace, důslednost při kontrole diabetu a používání senzorů. Pokud pacient postupuje správně, porucha se časem upravuje.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, manžel 38 let má v posledních několika týdnech stále sladkou chuť v ústech. Jiné problémy nemá, je štíhlý, pracuje manuálně (pokrývač), cvičí a stravuje se zdravě (sladké ani tučné téměř nevyhledává). Zajímá mě, zda je dlouhodobý pocit sladké chuti v ústech typickým příznakem cukrovky. Moc Vám děkuji a přeji příjemný zbytek dne. Blanka

    Odpověď

    Milá Blanko, sladká chuť je jedna z 5 základních chutí, které naše smysly rozpoznávají a patří mezi ně dále kyselá, hořká, slaná a neurčitá vyrovnaná chuť připomínající dobrý vývar. Na jazyku jsou speciální chuťové receptory, které na základě chemického rozlišení součástí potravy posílají své signály do centrálního nervového systému. Porucha chuti tedy může vzniknout na různých místech, kudy vnímání vede a kde se zpracovává.

    Nutno tedy vzít v úvahu poruchy přímo týkající se jazyka a jeho okolí, cesty, kudy vedou příslušné nervy do mozku (tzv. VII. hlavový nerv glossopharyngeus), a také samotný mozek.

    Zcela nejčastěji se jedná o poruchu přímo v ústech v důsledku onemocnění, jako jsou rýma, zánět nosních dutin nebo poškození přímo na jazyku třeba kouřením nebo nějakou dráždivou látkou. V současné době bych připustil i důsledek onemocnění COVID-19, které často vede k přechodné ztrátě chuti nebo k jejímu porušenému vnímání.

    Uvádí se ale dále řada neurologických, metabolických a plicních onemocnění a také onemocnění nervového systému. Většinou jde ale o poruchu přechodnou a nikoliv závažnou.

    Pocit sladké chutí (prý) provází také některá metabolická onemocnění, včetně cukrovky. Já osobně jsem se s tím nesetkal, takže to určitě není nic častého a stěží tato porucha může vzniku cukrovky předcházet nebo přestavovat jeden z časných příznaků, i když by glykémie byla jen zatím velmi lehce zvýšená.

    Já doporučuji ověřit dodržování správné ústní hygieny a vyloučit nějaké neobvyklé látky, které by váš muž užíval, např. příliš koncentrovanou ústní vodu, užívání nějakých psychotropních látek apod.

    Pokud ale porucha trvá, doporučuji podstoupit základní vyšetření u praktického lékaře včetně glykémie, funkce štítné žlázy, hladiny základních minerálů (sodík, draslík, hořčík, vápník, železo), kreatininu (funkce ledvin), vhodný by byl i prostý rentgenový snímek plic k vyloučení plicního onemocnění.

    Dále by bylo vhodné vyšetření u otorhinolaryngologa (ušní, nosní krční) a případně i neurologa.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den. chci se zeptat vzdycky jsem byla obezni ale tet pribiram vic vsude spim usinam i ve stoje zjistili mi cukrovku beru izulin Trulicuty 1,5 a prasky Amaryl 2mg jsem strasne unavena a tet i psychika z te vahy dekuji za radu jak zhubnout nebo co delat . Lucia
    věk: 39 let výška: 162 cm váha: 130 kg

    Odpověď

    Milá Lucie, podle vašich údajů (130 kg) jste opravdu velmi obézní. I když vám silně doporučuji dietu s výrazným omezením kalorií, myslím, že to pro vás nebude postačovat.

    Asi jste již různé programy zaměřené na hubnutí absolvovala, asi jste už vyzkoušela i různé léky.

    Protože jste ještě mladá (*1981) a pravděpodobně zatím nikoliv nějak závažně nemocná, myslím si, že by pro vás byla vhodná tzv. bariatrická léčba. O této metodě se něco ve stručnosti můžete dozvědět např. z našich dřívějších odpovědí, jako např.:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/diabet-bariatria

    Lze se zbavit cukrovky 2. typu operací? | cukrovka

    Vy byste se ale měla objednat do nějaké specializované ambulance zaměřené na léčbu obezity. Takových je více, záleží na vašem místě bydliště. Nicméně mohla byste např. kontaktovat pražské pracoviště OB Klinika, telefon pro zájemce: +420 800 888 974

    Zde najdete odkaz na další centra, kde se v ČR bariatrická léčba provádí:

    https://www.mojelecbaobezity.cz/odborna-centra/?gclid=Cj0KCQiA5bz-BRD-ARIsABjT4nhlCaAFUBBCRBCinedDppdaJLsa8V_tf3Z3QbltuBI_-nQ73q8g9IsaArVNEALw_wcB

    Nejen, že by vám bezprostředně poradili, ale velmi pravděpodobně by si vás mohli objednat k vyšetření a navrhnout vám způsob řešení. Bariatrická léčba má velmi dobré výsledky. Dochází k výraznému zhubnutí, např. od 20 – 40 kg. Léčba spočívá v chirurgickém zákroku na zažívacím ústrojí, nejčastěji žaludku. Pro vás by byla vhodná asi již nějaká komplexnější metoda, např. tzv. rukávovité odstranění části žaludku, spíše než metody jednodušší, protože ty by u vás nemusely mít dostatečný a trvalejší efekt. Tato léčba je ovšem vhodná pro velmi motivované osoby, které jsou odhodlané držet potřebnou dietu a spolupracovat s lékaři. Pro jinak celkem zdravé osoby není metoda příliš riziková a já bych vám ji velmi doporučoval, protože jinak se začne váš zdravotní stav zhoršovat, bude pokračovat diabetes, zatížení kloubů, srdce, plic a podobně. Jen to vyžaduje zásadní odhodlání podstoupit změnu a něco pro to udělat. Výsledky ale bývají velmi dobré.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha

    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

