Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

886 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, můj obvodní lékař mi při pravidelné preventivní prohlídce naměřil ráno na lačno hladinu cukru v krvi 6,9 . Poslal mě proto na změření glykemické křivky. Výsledek byl - ráno na lačno 6,3. Po výpití glukozy a po dvou hodinách byl druhý výsledek měrění 3,7. Chtěl bych se zeptat co tyto údaje znamenají? Co znamená, že mi hladina cukru v krvi při druhém měrení klesla? Může to být chyba při měření nebo je to možné? Můžete mi prosím nějak interpretovat co pro mě tyto výsledky znamenají? Dodávám ještě že často a hodně sportuji, mám nízkou úroveň tuku v těle a hodně svalů. Mám sice sedavé zaměstnání, ale kompenzuji to častým cvičením - běh, kolo, intervalové tréninky. Děkuji Petr
    věk: 40 let výška: 190 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milý Petře, jak byste se mohl dočíst na našich stránkách, např. v dolní části rubriky DIAGNOSTIKA, hodnocení metabolismu glukózy se dá provádět několika způsoby. Výsledkem hodnocení pak mohou být od zcela normálních výsledků také různé kategorii poruch.

    Ve vašem případě porucha není jistě závažná, ale přece jen existuje. Nejspíš spadá do kategorie "porušená glykémie na lačno", což může být považováno jako určitý varovný signál pro vznik diabetu do budoucnosti.

    Hodnoty glykémie 6,9 a 6,3 na lačno jsou lehce zvýšené, ale neodpovídají ještě diabetu. Je evidentní, že po zátěži glukózou jsou vaše beta buňky schopné produkovat dostatek inzulínu. To vede možná do určité míry až k tomu, že nakonec je vaše hodnota velice mírně dokonce pod normálem.

    Doporučuji vám tedy abyste nadále pokračoval ve svém zdravém způsobu života a nepřibíral na váze. Nekonzumujte také nadměrné množství sacharidů v potravě, ale dietu zatím dodržovat nemusíte. Nepijte také cukrem slazené nápoje. Glykémii si občas změřte, třeba 1x za měsíc. 

    O chybu měření může sice také jít, ale zvýšené jste měl již 2 hodnoty. Důležité také je, abyste byl opravdu před měřením na lačno, od běžné večeře již nic nejedl.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Byl jsem zvyklý pít denně cca 4 - 6 dcl. suchého vína denně (2dcl po obědě, 2dcl po večeři). Již 14 dní abstinuji a cukr se mi obrovsky zvýšil na 12,4 mmol/lt za 4 hodiny po obědě. Miloslav
    věk: 82 let výška: 156 cm váha: 67 kg

    Odpověď

    Milý Miloslave, suché víno neobsahuje téměř žádný cukr a samo o sobě nezvyšuje glykémii. V knihách byste se mohl naopak dočíst, že alkohol může glykémii dokonce snižovat, a to tím, že tlumí novotvorbu glukózy v játrech. Tento údaj se ale vztahuje především na vysoké dávky alkoholu, s jakými se setkáváme u alkoholiků, kteří již mají z toho nemocná játra a navíc pitím alkoholu často nahrazují jídlo. Naopak, mnohem častějším jevem bývá, že lidé v dobrém rozmaru si užívají alkohol a nemyslí při tom na dietu, takže naopak jim pak glykémie stoupá. No, existují jistě i případy, kdy naopak zapomenou v alkoholovém opojení na jídlo, a to se u diabetiků zejména léčených inzulínem může projevit hypoglykémií.

    Vy udáváte, že jste doposud pil až 0,6 l vína denně, a to pravidelně. To už je poměrně dost a dalo by se to označit již za alkoholismus, který by mohl mít zdravotní a později i společenské důsledky. Je proto dobře, že jste tento zvyk ukončil. Obecně bych neočekával žádný podstatný vliv na hladiny vašeho krevního cukru. Na prvním místě mě proto napadá, že si tuto „libůstku“ nahrazujete v podobě nějakého jídla navíc, které obsahuje sacharidy, a to možná i podvědomě.

    Bude možná nutné zvýšit vaši léčbu pomocí léků na diabetes. Je klidně možné, že dříve jste si dostatečně glykémie nehlídal. V každém případě je alkohol nevhodným způsobem, jak si „léčit“ diabetes. To by dopadlo špatně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, přes 20 let jsem na inzulínu. Před jídlem aplikuji Humalog 3x a dlouhodobý TouJeo 1x večer. Po kontrolách u odborných lékařů z důvodu hubnutí (za půl roku 4 kg) - (urologie, kolonoskopie, gastroskopie, arytmologie. V současné době beru léky Prestance, Concor-cor, Xarelto, Ortanol, Propanorm a na prostatu Dutrozen. A nyní to hlavní. Najednou došlo k situaci že bez aplikace inzulínu jako dřív, hodnota krevního cukru klesá. Neumím si to vysvětlit. Mohu vás o to poprosit? Milan
    věk: 69 let výška: 175 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Milý Milane,

    K vašemu dotazu mohu pouze uvést určité možnosti. Neznám blíže znát váš zdravotní stav, nevím ani, v kolika letech jste onemocněl diabetem a zda se jedná o diabetes 1. či 2. typu.

    Potřeba inzulínu velmi závisí na kalorickém příjmu a zejména na příjmu sacharidů. Pokud nyní málo jíte nebo pokud není strava, kterou jíte, ve vašem těle dostatečně využita, může docházet ke snížené potřebě inzulínu. Pokles potřeby injekčního inzulínu bych čekal zejména v případě, že jste diabetik 2. typu a máte do určité míry zachovanou sekreci vlastního inzulínu. Při zhubnutí potřeba inzulínu může klesnout a vy si vystačíte s množstvím inzulínu, které vaše tělo dokáže vytvořit samo. Pacienti s diabetem 1. typu prakticky nemají zachovanou vlastní sekreci inzulínu. Vysadit inzulín u nich proto nebývá možné. Jen při některých stavech, které vedou k hubnutí, může potřeba inzulínu klesnout.

    Existují některá onemocnění, která mohou snižovat potřebu inzulínu. Např. u jaterních chorob může být porušena schopnost uchovávat zásobní sacharidy v játrech a glykémie může občas klesat. Při pokročilých nemocech ledvin se může snižovat odbourávání inzulínu v těle, protože na tom se do určité míry podílejí ledviny. Někdy klesá tvorba hormonů, které na rozdíl od inzulínu glykémii zvyšují. Jedná se např. o kortizol, který se tvoří v nadledvinkách.

    Vzácně se mohou v těle tvořit látky, které snižují glykémii podobně jako inzulín. Někdy se může jednat skutečně o inzulín (novotvar zvaný inzulinom), jindy pouze o látky s podobných efektem, např. tzv. Inzulin-like growth hormone (IGF). Některé tkáně mohou také v důsledku závažné poruchy rychle patologicky růst a tím spotřebovávají hodně glukózy, takže glykémie klesá. To jsou to ale všechno vzácné případy.

    Já za nejpravděpodobnější považuji tu první příčinu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o váš názor, při pp mi byli zjištěny tyto hodnoty z krve (viz.příloha) a dostal jsem lék Rosucard 10 mg. Jinak nic. Asi 2 roky beru Prestance 5/5. Je mi 45 let. Obézní nejsem a pohybu mám dost. Děkuji za odpověď. Luboš
    věk: 45 let výška: 169 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milý Luboši, mám k dispozici vaše jednorázové laboratorní vyšetření a jinak o vás vím jen to, že je vám 41 let a máte mírnou nadváhu. V současné době užíváte kombinovaný přípravek, který se podává nejčastěji na zvýšený krevní tlak. Nově vám lékař doporučil ještě lék na snížení hladiny cholesterolu. Jinak o vás nevím nic.

    Jediné, co mohu udělat, je stručně okomentovat vaše výsledky.

    1. Máte mírně zvýšenou hladinu krevního cukru. Pokud bylo vyšetření provedeno řádně na lačno, glykémie 7,2 mmol/l odpovídá již diabetu. Jedno vyšetření však nepostačuje. Vyšetření by se mělo při nejmenším zopakovat, nebo byste mohl podstoupit glukózový toleranční test. Nejedná se o nijak kritickou hodnotu. Je třeba tomu věnovat pozornost, ale na pohotovost s tím běžet nemusíte.
    2. Máte zvýšené spektrum krevních lipidů. Zejména je vysoká hladina tzv. triacylglycerolů, vysoký je ale také celkový i DDL-cholesterol. Z dlouhodobého hlediska mohou takto vysoké hodnoty souviset s nebezpečím vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale také poškození jater a s rizikem diabetu.
    3. Máte lehce zvýšené některé ukazatele jaterního poškození. Vzhledem k současně vysokým hodnotám krevních tuků může jít nejspíš o ztučnění jater. Je ale možné, že se jedná o poškození způsobené nevhodnou životosprávou, napíši o tom nakonec.
    4. Máte také lehce zvýšenou hladinu kyseliny močové, výsledek je ale pouze hraniční. Nejspíš to bude souviset s vaší celkovou životosprávou, ale přesně to říci takto nelze.

    Lékař vám nyní k dosavadnímu léku na krevní tlak předepsal přípravek snižující hladinu cholesterolu. To je jistě správný postup. Pokud ale vaše zkratka „pp“ skutečně znamená pojem „preventivní prohlídka“, pak by lékař měl buď se sám ujmout další léčby, nebo vás odeslat k praktickému lékaři, pokud se jinak zabývá jako závodní lékař pouze preventivními prohlídkami zaměstnanců.

    Měl by vás především poučit o vhodné dietě. Na prvním místě je nutné omezit příjem živočišných tuků všeho druhu, měl byste ale také snížit celkový kalorický příjem a jíst méně sacharidů a vyhýbat se volným cukrům (např. v nápojích nebo cukru přidávanému do pečiva, jogurtů apod.). Máte mírnou nadváhu, určitě by byla vhodná i méně kalorická strava. Dále, měl byste být poučen, že nemáte kouřit (pokud kouříte), protože to se velmi kombinuje s vašimi ostatními riziky. Také byste měl sám posoudit, zda všechny odchylky v laboratoři nemohou být způsobené příjmem alkoholu, ať již v podobě vína, tvrdého alkoholu či piva. Velmi se to nabízí. Dietní opatření by vám měl lékař velmi podrobně vysvětlit, abyste tomu rozuměl a také abyste chápal, proč je to důležité. Nelze to odbýt 5 minutami. Vy byste se měl odhodlat doporučení lékaře poslechnout a podstoupit kontrolní vyšetření např. za 2 měsíce. Pravděpodobně by se vaše hodnoty urovnaly. Pokud ale nikoliv, byla by pak potřebná další léčba, např. diabetu nebo zvýšených hladin krevních tuků, případně by se hledaly ještě jiné příčiny.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukr 7,83, co mam na taký cuker brát? Vasyl
    věk: 51 let výška: 172 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Milý Vasyle, vaše otázka je maximálně stručná. Mohu tedy odpovědět také pouze stručně:

    1. Nejspíš máte cukrovku a glykémie na lačno (a občas také po jídle) byste si měl sledovat.

    2. Měl byste začít držet diabetickou dietu. Zcela vynechejte slazené nápoje (leda s umělým sladidlem). Omezte příjem sacharidů v jídle (zejména jakýkoliv cukr, málo chleba, pečiva, těstovin, rýže, brambor, atd.). Trochu si to musíte nastudovat.

    3. Bude-li asi tak po měsíci glykémie na lačno opět přes 7 mmol/l, měl byste se rozhodně poradit s praktickým lékařem nebo diabetologem.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to s měřením lačné glykémie. Všude je doporučení měřit co nejdříve po probuzení, že později vlivem hormonů dochází k jejímu zvýšení (tedy neměřit před snídaní, ač se stále jedná o lačnou glykémii). Já mám hodnoty opačně. Nejvyšší hodnoty mám těsně po probuzení z tvrdého spánku, nižší, když se chvilku převaluji v posteli a nejnižší, když se měřím, až když vstanu (maximálně do hodiny od probuzení, neprovozuji v tu dobu žádné cvičení apod…). Jedná se i o hodnoty v rámci 1 dne – po 15 až 30 minutách mívám glykémii nižší až o 0,7. Jen dodám, že jsem ve 14. týdnu těhotenství, od 10. týdne dodržuji dietu, nadlimitní mám jen lačné hodnoty. Podle mé diabetoložky se mám nejdřív alespoň trochu „rozkoukat“ a teprve pak měřit. Předem děkuji za Vaši odpověď. Aneta
    věk: 36 let výška: 167 cm váha: 56 kg těhotenství: 14. týden

    Odpověď

    Milá Aneto, musím uznat, že váš dotaz je poněkud puntičkářský.

    Pojem „glykémie na lačno“ se používá zejména proto, aby lékaři mohli případnou poruchu klasifikovat jednotně při splnění určitých standardů. K tomu se zpravidla předpokládá, že měření proběhne v profesionální laboratoři s použitím přesných rovněž standardních přístrojů. Pro tento účel se člověk zpravidla musí nejprve dostat do odběrové laboratoře, takže se zpravidla musí ráno připravit a na zmíněné místo dojet, aniž by před tím něco jedl.

    U osob, které již určitou poruchu mají, slouží tento ukazatel jako informace, jak vypadá situace ráno, než si člověk dá první jídlo a případně si podá svoje léky. Je to určitý výchozí bod, který ukazuje, zda případná léčba je dostatečně účinná, nebo naopak není příliš intenzivní. Od tohoto bodu se také bude odrážet další vývoj glykémií po jídle. Je-li tedy glykémie již ráno zvýšená, může člověk předpokládat, že po jídle bude ještě dále stoupat a že by se s tím mělo něco dělat. Pro takové účely je měření osobním glukometrem zcela dostatečné.

    Z hlediska samotného diabetu nebo poruchy glukózová tolerance, která může z dlouhodobého hlediska vést k rozvoji diabetických komplikací, nebo jak by tomu mohlo být zrovna u vás, vést případně k určitému ohrožení plodu, má význam hodnota na lačno úplně stejný, jako každá jiná glykémie. Hodnota krevního cukru nemá být u zdravého člověka zvýšená a je jedno, zda se tak děje na lačno nebo po nějakém hodokvasu.

    Pokud vás tedy lékař pověřil k tomu, abyste si pro jistotu měřila ranní glykémie na lačno, dělejte to kdykoliv mezi probuzením a snídaní. Hodnota by neměla být výrazně nad horním limitem. Pozor ale, horní limit glykémie na lačno v těhotenství je do 5,1 mmol/l, což je hodnota o dost nižší, než jinak platí pro ostatní osoby, kde je stanovena norma do 5,6 mmol/l. Pokud máte ale hodnotu jen mírně vyšší, není žádný důvod k panice. Jen je třeba dodržovat určitá doporučení, které vám váš lékař již zřejmě vydal. Mějte také na vědomí, že osobní glukometry mají limitovanou přesnost. Může se snadno stát, že 2 měření provedená ze stejné kapky krve budou rozdílná při hodnotách okolo 5 mmol/l o  plus minus 0,7 mmol/l a ještě to nebude znamenat žádnou poruchu přístroje.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dlouhý cukr mám 85. Je to moc vysoká hodnota?
    věk: 79 let výška: 164 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Milá Ludmilo, nic o vás bližšího nevím, ale i tak vám mohu odpovědět. Glykovaný hemoglobin 85 mmol/mol je hodně vysoký a je potřeba s tím něco udělat. Na našich stránkách najdete o glykovaném hemoglobinu dostatek informací a můžete se blíže poučit.

    Jak nízko doporučujeme stáhnout hodnoty glykovaného hemoglobinu, to záleží zejména na tom, jak to pod vedením lékařů sama dokážete, aniž byste pak měla závažnější hypoglykémie. Normální hodnota je do 42 mmol/mol, vynikající výsledek je do 47 mmol/mol. Všechno ostatní už je příliš vysoké, ale protože se to často nepodaří udržovat v tak dobrém rozmezí, tak se řídíme také podle zdravotního stavu pacienta a podle jeho schopností. V každém případě by bylo dobré mít hodnotu do 60. Ale aby vás to zase příliš nerozlaďovalo, musím přiznat, že u řady pacientů se to nepodaří. Zase záleží na okolnostech. Pokuste se tedy vyrovnání diabetu zlepšit, zatím aspoň na hodnoty kolem 70 mmol/mol.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 69 let a mám časté nadýmání a někdy i křeče po mléčných výrobcích a nechala jsem si nabrat IgG a mám 213,4 Děkuji za odpověď Soňa
    výška: 167 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Milá Soňo, váš „dotaz“ je zas jeden takový, ze kterého nepoznám, na co se vlastně ptáte. Nadýmání může mít nepřeberně mnoho příčin. Jednou z nich je také nesnášenlivost laktózy (mléčného cukru).

    Je to poměrně častá porucha, kdy je ve střevě nedostatek enzymu, který mléčný cukr štěpí. Doporučuji vám tedy, abyste na zkoušku zcela vynechala mléčné výrobky jakéhokoliv druhu. Pokud se vám uleví, můžete potom ozkoušet v malých dávkách některé kysané produkty z mléka, které mléčného cukru obsahují podstatně méně, protože je v nich přeměněn tím kysáním. Někteří lidé ale netolerují ani kysané produkty, protože v nich stále určité množství mléčného cukru je.

    Hodnota IgG, kterou uvádíte, mi bohužel nic neříká. IgG je velmi široká skupina protilátek, jejichž normální koncentrace v krvi je mezi asi 5,5 a 16 g/l. Ve vašem případě se asi jedná a nějakou určitou protilátku ze skupiny IgG. O kterou ale jde, to nevím. Někteří lidé mohou mít špatnou toleranci kravského mléka, která je provázena tvorbou určitých protilátek proti některým složkám mléka, zejména bílkovinám. Pokud jste tedy podstoupila určité vyšetření, musíte si také nechat u příslušného lékaře, který vyšetření indikoval, nechat vysvětlit, co ze zjištěného nálezu plyne.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:

    Další informace týkající vašeho problému najdete například na tomto odkazu:

    https://clanky.drmax.cz/poradna/clanky/zdravi-a-pece/intolerance-neboli-nesnasenlivost-laktozy

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, můžete mi poradit. Maminka se vrátila z nemocnice po operaci kyčle, jako píchající si diabetik. Po té, co jí zvedli dávky inzulínu, tak pouze po ranním inzulínu a snídani za 1-2 h nestihne doběhnout na záchod. Má křeče a hned průjem. Po celý den je pak vše v pořádku, zas až do rána. Dáváme jí půl tab. živočišného uhlí. Stolice je řidší, bez křečí a na záchod to stihne. Snídá pečivo, šunku, sýr a kousek zeleniny. Pije ovocný čaj neslazený. Prvně jde k diabetoložce až v září. Dana
    věk: 75 let výška: 158 cm váha: 65 kg

    Odpověď

    Milá Dano, inzulín zejména snižuje glykémii a jinak v podstatě nemá nežádoucí účinky kromě hypoglykémie, pokud někdo opomene jídlo, nebo si dává příliš velkou dávku inzulínu. Průjem na něj tedy nesvádějte a hledejte jiné příčiny. Což takhle nějaké léky?

    Možná by bylo vhodné snídani trochu rozložit, tu zeleninu s sýr by mohla mít třeba až později ke svačině. Nebo by nějakou dobu mohla mít jen suchý rohlík a až pomine ta kritická doba, tak si dát to ostatní. Jinak na neinfekční průjem může pomoci lék Imodium, ale pozor zase na zácpu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážený pane profesore, snad se nebudete zlobit, že v těchto koronavirových časech se na Vás obracím s žádostí o konzultaci pravidelné ranní hyperglykemie. Rovnou hlásím, že prozatím NEJSEM diagnostikovaný diabetik. Tedy alespoň dle výsledků základního oGTT. Na test jsem byla odeslána ( v posledních letech opakovaně ) obvodní lékařkou, poté, co mi náhodně naměřila hodnotu cukru v krvi na lačno 6,4 mmol/l. Ujistila jsem ji, že už jsem to zažila, i předchozí praktický lékař a stejně tak test v rámci těhotenství ( před sedmi lety ) měly stejný výsledek – tedy chronicky vysoký ( podhraniční ) ranní cukr ( osobně se domnívám, že je to u mne stresová reakce na ranní vstávání a příliv povinností, zejména v zimě…). Vždy po podání glukózy však zcela normální reakce = inzulín se vyplavil, hladina klesla do normy…. cukrovku nemáte, na shledanou. Výsledek mě však neuklidnil. Vzhledem k četnosti opakování stejné situace během let jsem se rozhodla poněkud samostatně pro hlubší průzkum. K tomu mě vedou i další vážné důvody, jednak jsem 11 let po operaci adenohypofízy ( ÚVN, prof. David Netuka, kontroly na MRI pravidelné ), substituce naštěstí pouze Letrox, ostatní vyrábím…např. Kortizol, ale stejně je v těle od té doby vše jinak. Jednak nadváha, se kterou se mi nedaří zcela zamávat ani na nízkosacharidové stravě ( předtím jsem byla celý život štíhlá ), dále dlouhý menstruační cyklus ( cca 33-35 dnů ). Ale z hlediska lékařů jsem naživu, podařilo se mi otěhotnět a porodit zdravé dítě…..více od nich asi nemohu chtít. Již několik let také držím pravidelné jednodenní půsty a běžně se snažím stravovat do 150 g S denně, teď, když je již tepleji, v zimě pak i méně. O to paradoxnější mi přijde fakt, že mám vysoký krevní cukr – jak se během mého samotestování ukázalo – nejen ráno. Takže co jsem to vlastně provedla - na vlastní náklady jsem pořídila senzor FreeStyle Libre a započala s monitoringem ( zlatý vynález pro ty chudáky, co si denně museli píchat do prstů!). Rozvrhla jsem si i jakousi „metodiku“ , tedy zařazení různých typů a dávek sacharidů v různých časech, vliv sportu na glykemii, nízkosacharidový den, nebo půst….Tedy 36 hodin pouze o vodě, případně neslazené kávě, zeleném čaji… A výsledky, včetně podrobných jídelníčků, jsem si zapisovala a tiskla. Trochu mi to rozhodila karanténa, uplynuly tři měsíce bez monitorování, máme tepleji….a já se opět chystám, neb mám v záloze ještě jedno „kolečko“. A právě se správnou interpretací výsledků se obracím na Vás, neb sama si s tím evidentně neporadím. Dosavadní přehled ve mně vyvolal zatím jen spousty otázek – ty nejpodstatnější si dovolím Vám položit…. Konkrétní dotazy a příklady: 1 - půst: Ranní glykemie 7,4, v poledne glykemie stále 5,7 a drží se kolem této hodnoty v podstatě až do noci, nejnižší naměřená hladina 4,4 kolem desáté večer…. Takže vlastně celý den dost vysoký cukr, na to, že nic nejím…žádná hypoglykemie se nekoná. 2 – běžný den = snídaně, oběd, večeře…. Při běžné skladbě ranního jídla ( žitný chléb 80 g, vejce, máslo, zelenina ) vystřelí cukr do výšin ( a ten opět klesne ), s pokročilou denní dobou tato „citlivost“ značně klesá a k večeři si klidně dám rýži, víno a cukr zaznamená menší nárůst a menší sestup… 3 – náhodně zařazené sacharidové jídlo v podobě koláče na návštěvě v odpoledních hodinách…nevím, co v něm bylo, ale cukr vyletěl lehce přes 11…k hodnotě 5,2 postupně dospěl až kolem 18téhodiny ( tedy po třech hodinách ). Základní otázka tedy zní: jsou takovéto hodnoty fyziologicky normální, nebo bych měla podstoupit další dovyšetření? A s tím samozřejmě souvisí i další otázky, co a jak ve stravě regulovat, aby člověk docílil optimálního stavu a co je vůbec optimální stav? Dlouhodobě nízký cukr, s tím, že občasný výstřelek nevadí, nebo naopak třeba průměrný cukr, ale striktně zabránit razantnějším výkyvům? Kolikrát denně jíst….s hypoglykemií problém nemám, tedy se mě asi nutně netýká všude doporučovaný režim 5-6ti jídel denně…. Co soudíte o půstu? Kolik sacharidů v potravě je vlastně správně? A je zásadní je rozdělovat přesně mezi hlavní jídla, nebo je zásadní celkové skóre na konci dne? Kdy zařadit sacharidové jídlo? Obecné teze praví, že sacharidy máme přijímat ke snídani…ale upřímně, já mám svého cukru dost i bez snídaně a její vynechání mě nijak neomezuje, ba naopak, spíše mám pocit, že bez snídaně jsem více v pohodě a výkonnější…… Mám v záloze ještě jedno „kolečko“, které bych nyní, na základě Vašich doporučení, ráda aplikovala a pro svůj další život vyvodila nějaký prostý a pokojný návod, jak se stravovat, aby můj cukr a mé zdraví zůstaly v pohodě. Proto touto formou prosím o základní recept…co bych ještě měla vytestovat – mám-li k tomu nyní nástroj… Ještě jednou se omlouvám za to množství informací, S úctou a poděkováním, Markéta
    věk: 42 let

    Odpověď

    Milá Markéto,

    z vaší série otázek si vybírám dvě, na které se pokusím odpovědět: co vlastně máte za poruchu a jak byste k ní měla přistupovat.

    Možná to bude vypadat kuriózně, ale snadnější je odpovědět na otázku druhou. Co s tím? Píšete, že máte nadváhu a máte občas zvýšené glykémie. Do opravdu vysokých hodnot to nikdy nevyšplhá a je vám celkem dobře. Proto vám doporučuji pokračovat v mírně redukční dietě se sníženým obsahem sacharidů, přibližně 120–150 g denně. K tomu byste se měla, pokud možno, dostatečně a pravidelně pohybovat. Protože neberete žádné léky na diabetes, zejména inzulín, nemusíte mít příliš mnoho denních jídel, stačí 2 nebo 3. Jste-li jinak celkem zdravá, nemusí být na škodu ani ty vaše „pročišťovací“ dny, kdy jíte velmi málo. Podle nedávných studií je to prý docela zdravé. Jenom asi není vhodné, abyste si to strádání potom vynahrazovala nějakými hody, to by pak nemělo velký smysl.

    A nyní, co vám vlastně je. To úplně s jistotou nevím, protože jste asi prodělala nějaké onemocnění hypofýzy, podstoupila operaci, ale o co se jednalo, to nevím. Také neuvádíte vaše hodnoty z průběhu glykemické křivky, kdy glykémie byly stanovovány v laboratoři. Nevím také, jakou máte hodnotu glykovaného hemoglobinu a ani profil z vašeho senzoru jste nepřiložila.

    Protože jste se ale glukometrem už měřila opakovaně a opakovaně jste měla hodnoty glykémie na lačno nad 7 mmol/ a po jídle i nad 11 mmol/l, mohu s klidným svědomím konstatovat, že máte diabetes. Zcela nejspíš se jedná o lehčí formu diabetu 2. typu, kdy hlavní poruchou u vás je nedostatečně utlumené novotvoření glukózy v játrech na lačno, zejména během noci. To se projevuje zejména zvýšenou glykémií na lačno. Pokud by se podobná porucha vyskytovala také u jiných členů rodiny v jiné generaci, mohlo by se také jednat o vzácný dědičný typ diabetu zvaný MODY, typ 2 (píšeme o tom také na našem webu). Tato silně dědičná porucha se vyznačuje tím, že beta buňky pankreatu reagují až na vyšší hodnoty glykémie, ale zároveň pak reagují dostatečně, takže většinou ani není nutná žádná léčba. A konečně, mohla byste také mít nějakou přidruženou hormonální poruchu s nadprodukcí některého hormonu, který glykémii zvyšuje. Protože jste ale po operaci hypofýzy sledovaná, tak byste o tom asi věděla (např. kortizol či růstový hormon). Mohl by k tomu případně přispívat i nějaký hormonální antikoncepční přípravek.

    Co vám tedy doporučuji? Žijte zdravě. Udržujte přiměřenou tělesnou hmotnost, jezte málo, ale v podstatě to, co vám chutná. Občas si zkontrolujte glykémii, někdy na lačno, někdy 1 hod. po jídle. Nemusíte to ale přehánět, stačí třeba 2x týdně. Je to jen proto, abyste včas odhalila, pokud by vám glykémie stoupaly a byla by třeba nějaká léčba. Pro jistotu byste také měla podstoupit oční vyšetření (oční pozadí), aby se vyloučily případné počáteční změny postižení sítnice, to jen pro jistotu.

    Prvním lékem (kromě diety) při zvýšených glykémiích na lačno je lék metformin. Ten byste nyní klidně již mohla užívat, ale není nutné. Tento lék se nebere ani tak pro kosmetiku glykémií, ale protože zpomaluje přechod do zjevného diabetu 2. typu. Upozorňuji ale, že málo kalorická dieta a pohyb mají efekt ještě lepší.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!