A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sodík

Sodík (Na, latinsky Natrium) je nejběžnějším prvkem z řady alkalických kovů, hojně zastoupený v zemské kůře, mořské vodě i živých organizmech. Je obsažen zejména v kuchyňské soli
a v jiných přísadách, přirozeně se vyskytuje i v některých dalších potravinách. Kuchyňská sůl, neboli chlorid sodný (NaCl) patří od dávných dob k běžně využívaným látkám. Jako nezbytná součást lidské potravy byla již ve starověku mimořádně cennou surovinou a to i v našem regionu (viz pohádka Sůl nad zlato). Ale stejně tak jako u jiných živin a látek nezbytných pro správný chod organizmu nesmí být soli ani moc ani málo, slovy klasika ……přiměřeně, přiměřeně.  Existují totiž jasné důkazy pro vztah nadměrné konzumace sodíku v kuchyňské soli k vzniku hypertenze. Omezení příjmu soli je z tohoto důvodu základním doporučením pro racionální, tedy i diabetickou stravu. Maximální přípustná dávka je < 3000 mg sodíku tj. <7,5 g kuchyňské soli denně.
Pozn.: Pro výpočet množství soli v potravině je potřeba obsah sodíku vynásobit koeficientem 2,5.

 
Slepota Somogyiho efekt