A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sacharidy - počítání

Základem diabetické diety je omezení příjmu sacharidů. (Podle potřeby redukovat hmotnost pacienta jsou obvykle doporučovány diety s obsahem 175, 225, 275 nebo 325 g sacharidů). K tomu, aby bylo možné takovou dietu dodržovat, je nutné vědět, jestli ta která potravina v sobě cukr (ať už volný, jako je glukóza, sacharóza a fruktóza, nebo složený – např. škrob) obsahuje a v jakém množství. To se lze dozvědět buď z obalu dané potraviny, nebo pomocí  tabulky energetických hodnot potravin (pokud je nemáte, žádejte je u svého lékaře).  Kromě množství sacharidů je (zejména u obézních) je nutné sledovat i množství tuků a energie (v kaloriích či joulech) v daném jídle. U diabetiků 1. typu a u osob na inzulínu je dodržování stejného množství cukru v jídle ještě důležitější, proto je u nich vhodné používání systému výměnných jednotek, který umožňuje větší pestrost jídelníčku.

Sacharidy Sacharin